DŮL JERONÝM V HISTORICKÝCH MAPÁCH A SCHÉMATECH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DŮL JERONÝM V HISTORICKÝCH MAPÁCH A SCHÉMATECH"

Transkript

1 Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. T 6 Ústav geoniky AVČR, v.v.i., Ostrava Poruba; též VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta stavební Ing. Markéta Lednická VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta stavební; též Ústav geoniky AVČR, v.v.i., Ostrava Poruba Ing. Radovan Kukutsch VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta hornicko-geologická DŮL JERONÝM V HISTORICKÝCH MAPÁCH A SCHÉMATECH Abstract This paper deals with summarizing of old documentation that has some information about medieval Mine Jeroným near Čistá (Sokolov District). During fire in 1772, all technical documentation was destroyed. Therefore, it is necessary to look for information in old maps and other materials that are in several muniment-rooms. 1. ÚVOD Důl Jeroným v Čisté (dřívější název Čisté Město Litrbachy = Lauterbach), jehož historie sahá až do 15. století a který byl v roce 1990 prohlášen Ministerstvem kultury ČR kulturní památkou, není třeba účastníkům konferencí HPVT představovat (např. Kaláb a Knejzlík, 2004a, Žůrek et al., 2005, Hrubešová et al., 2006, Kaláb et al., 2006a, Žůrek et al., 2003a, 2004a, b, c, 2005, 2006). V souvislosti se záměrem přípravy této památky pro zpřístupnění veřejnosti (např. Iványi, 2000, Žůrek a Kořínek, 2003, Žůrek et al., 2003b, Žůrek a Kořínek, 2004) jsou v garanci DIAMO - SUL, s.p., o.z. Příbram, realizovány hornické práce na rekonstrukci vybraných částí důlního díla. K posouzení stability důlních prostor je prováděn detailní geomechanický monitoring a studie významných parametrů v důlním díle a jeho okolí (např. Hofrichterová et al., 2005, Kaláb, 2003, 2004, Kaláb a Knejzlík, 2004b, Kaláb a Lednická 2006, Kaláb et al., 2006b, 2006c, Kaláb et al., 2007 a vybrané příspěvky na HPVT). Jedním ze zdrojů informací o daném historickém objektu je jeho dokumentace z různých časových období. V případě důlního díla Jeroným je situace velice složitá, protože podle dostupných informací (např. Iványi, 2000) došlo při požáru města Čistá v roce 1772 ke zničení většiny písemné dokumentace. Je proto nutné historické materiály (informace, dokumentace, mapy, ) dohledat z různých zdrojů, v nichž lze zmínku o královském horním městě Čistá očekávat. V tomto příspěvku jsme se pokusili o mapografii Dolu Jeroným, tedy soupis známých historických map. U jednotlivých materiálů bude uvedena jejich stručná charakteristika a dostupnost. Strana 1 (celkem 10)

2 2. ZÁKLADNÍ HISTORICKÉ INFORMACE Popis a základní charakteristiky Dolu Jeroným byly publikovány v různých časopisech, knihách a sbornících konferencí, např. Beran et al. (1995), Iványi (2000) a Žůrek a Kořínek (2004). Pro účely tohoto příspěvku si dovolujeme shrnout nejstarší historické informace k místopisnému heslu Čistá z časového hlediska, jak je uvádí Suldovský (2006): Rok 1241: Zápis anglického kronikáře o objevu ložiska cínu u Krásna anglickými prospektory z Cornwallu. Počátek dobývání cínu u Nejdku v Krušných horách a u Horního Slavkova. Anglická kronika Bartholomea Angelica se zmiňuje o bohatství zlata v českých zemích a současně se velmi pochvalně vyjadřuje o kvalitě a množství českého cínu. V této souvislosti se zastavme u způsobu jeho dobývání. Cínové krupky se získávaly rýžováním. Cínonosné potoky se přehrazovaly hrázkami z kamenů, drnů a borové chvoje, aby voda drobné krupky neodnášela. Propíraný materiál bylo nutné neustále čeřit sedmizubými hrabicemi, které jako symbol přešly do znaků hornických měst Krásna, Horního Slavkova a Čisté (obr.1). Obr.1 Znaky hornickým měst (zleva Krásno, Horní Slavkov, Čistá) Rok 1539: U Čisté začíná ražba štoly Bohaté sv. Barbory. Rok 1548: Současně Ferdinand I. k 1. lednu vydává i královský báňský řád cínových dolů pro Horní Slavkov, Krásno, Čistou a okolní revíry. Rok 1551: Dne 20. června byly Litrbachy (obec Čistá na Falknovsku) povýšeny na královské horní město. Rychle získalo vlastní cínovou váhu, cínovou huť a právo volné těžby dříví v královských lesích. Rok 1620: Těžba cínu v českých zemí je podle jednotlivých revírů doložena takto: Revír: Slavkov Krásno tun Revír: Čistá, Prameny, Smrkovec tun Revír: Horní Blatná tun Revír: Boží Dar tun Revír: Hřebenná a Pernink tun Revír: Krupka a Cínovec tun Revír: Nejdek, Přebuz tun Strana 2 (celkem 10)

3 Revíry: Vejprty, Hora Svaté Kateřiny, Hora Svatého Šebestiána, Nové Město pod Smrkem tun Rok 1631: Důlní práce v Čisté byly zastaveny. Revír Čistá poté velmi schází. V dalších obdobích bylo sice učiněno několik pokusů o obnovení těžby, nikdy však nebyla prokázána efektivnost těžby a zpracování rudy (podle Iványi, 2000). 3. TOPOGRAFICKÉ MAPY Müllerova mapa Čech z roku 1720 Mapa Čech od Jana Kryštofa Müllera z roku 1720 patří k nejkrásnějším a nejcennějším kartografickým dílům naší minulosti (obr.2). Vznikla na základě vojenských, správních a hospodářských požadavků státu. Jsou na ní podrobně zakresleny kromě topografického obsahu (sídla, vodstvo, schematicky reliéf a zeleň, komunikace) také zemědělské usedlosti, zaniklé osady, mlýny, vinice, doly na zlato, stříbro, měď a další nerostné suroviny, hutě, sklárny, poštovní stanice a mnoho jiných informací, vysvětlených v legendě mapy. I. Vojenské mapování - Josefské Mapování probíhalo v letech a (rektifikace). Podkladem I. Vojenského mapování se stala Müllerova mapa zvětšená do měřítka 1 : Důstojníci vojenské topografické služby projížděli krajinu na koni a mapovali metodou "a la vue" - tj. pouhým pozorováním v terénu. Velká pozornost byla věnována komunikacím (rozlišeny podle sjízdnosti - císařské silnice aj.), řekám, potokům, umělým strouhám, využití půdy (orná půda, louky, pastviny atd.) i různým typům budov - kostely, mlýny. I. Vojenské mapování zachycuje území Čech, Moravy a Slezska jako celek v době před nástupem průmyslové revoluce (obr.3). II. Vojenské mapování - Františkovo Mapování probíhalo v letech Jeho vzniku předcházela vojenská triangulace, která sloužila jako geodetický základ a podkladem byly mapy Stabilního katastru v měřítku 1 : 2880, což mělo obojí pozitivní vliv na přesnost map. Obsah mapy je v podstatě totožný s I. vojenským mapováním, výsledné měřítko je 1 : 28800, přidány byly pouze výšky trigonometrických bodů (obr.4). Mapy II. Vojenského mapování vznikaly v době nástupu průmyslové revoluce a rozvoje intenzivních forem zemědělství, kdy vzrostla výměra orné půdy za 100 let o 50% a lesní plochy dosáhly u nás historicky nejmenšího rozsahu. III. Vojenské mapování Františko - josefské Mapování Moravy a Slezska probíhalo v letech , mapování Čech v letech Výsledkem mapování jsou kolorované tzv. topografické sekce (1:25 000), z nichž přetiskem vznikly mapy speciální (1:75 000) a generální Strana 3 (celkem 10)

4 (1: ), které již byly tištěny černobíle. Podkladem mapování se opět staly katastrální mapy. Oproti II. vojenskému mapování je vylepšeno znázornění výškopisu nejen šrafami, ale také vrstevnicemi a kótami (obr.5). 4. DALŠÍ INFORMACE Císařské otisky stabilního katastru Mapování pochází z let (obr. 6). Výsledkem nebyla klasická mapa, ale schéma katastrálních území s jejich označením. Důlní rukopisná mapa Mapa pochází údajně z roku 1891 a zobrazuje průřez a půdorys důlních děl dolu Jeroným (obr.7). Bližší údaje k tomuto schématu nejsou k dispozici. 5. ZÁVĚR Cílem tohoto příspěvku bylo poukázat na skutečnost, že i přes požár bývalého královského horního města Čistá, při kterém byla zničena dokumentace Dolu Jeroným, jsou k dispozici grafické materiály, na základě kterých si můžeme udělat představu o těžbě a významu tohoto důlního díla. Navíc, každá zmínka o dole a jeho rozsahu, zvláště v případě dnes nepřístupných prostor (volných i zavalených), významným způsobem přispívá ke komplexnosti posuzování stability a přesnosti matematického modelování. Autoři se domnívají, že může existovat ještě celá řada jim dosud neznámých materiálů a budou za každou informaci vděčni. S hornickým pozdravem Zdař Bůh! Příspěvek byl zpracován za finanční podpory GAČR, projekt číslo 105/06/0068 Výzkum faktorů ovlivňujících stabilitu středověkého Dolu Jeroným v Čisté Strana 4 (celkem 10)

5 Obr. 2 Ukázky z Müllerovy mapy - vlevo nahoře širší okolí Města Litrbachy - vlevo dole výpis z legendy značení dolů (vyznačena značka pro cínový důl) - vpravo detail z mapy okolí Města Litrbachy (vyznačen Důl Jeroným) Obr. 3 I. Vojenské mapování Josefské. Mapa okolí Města Litrbachy s vyznačením Dolu Jeroným Strana 5 (celkem 10)

6 Obr. 4 II. Vojenské mapování Františkovo. Mapa okolí Města Litrbachy s vyznačením Dolu Jeroným Obr. 5 III. Vojenské mapování Františko josefské (kolorované topografické sekce, 1:25 000). Mapa okolí Města Litrbachy s vyznačením Dolu Jeroným. Strana 6 (celkem 10)

7 Šachtice Jeroným Štola Jeroným Obr. 6 Císařské otisky stabilního katastru. Mapa okolí dolu Jeroným. Strana 7 (celkem 10)

8 Obr. 7 Důlní rukopisná mapa z roku 1891 průřez a půdorys důlních děl Dolu Jeroným. Strana 8 (celkem 10)

9 Literatura Ukázky historických mapových podkladů: 1 st (2 nd ) Military Survey, Section No. xy, Austrian State Archive/Military Archive, Vienna Laboratoř geoinformatiky Univerzita J.E. Purkyně - Ministerstvo životního prostředí ČR - Müllerovo mapování Historický ústav AV ČR - Důlní rukopisná mapa pochází z Archívu ČGS Geofondu Praha Beran, P., Jangl, L., Majer, J., Suček, P. a Otfried, W. (1995): 1000 let hornictví cínu ve Slavkovském lese. Okresní muzeum Sokolov. Iványi, K. (2000): Důl Jeroným historie a možnost současného využívání. Uhlí Rudy Geologický průzkum, 11/2000, Hofrichterová, L., Kaláb, Z. a Knejzlík, J. (2005): Geofyzikální a seizmologická měření na lokalitě historického Dolu Jeroným v Čisté. Transactions (Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava, řada stavební), roč. V, č.2/2005, Hrubešová, E., Kořínek, R., Lednická, M., Luňáčková, B. a Doležal, M. (2006): Koncepce tvorby matematického modelu napětí v masívu pro Důl Jeroným. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2006, CD, příspěvek T6. Kaláb, Z. (2003): Posouzení seismického zatížení středověkého Dolu Jeroným v České republice. Acta Montanistica Slovaca. Roč. 8(2003), č.1, Košice, Slovensko, Kaláb, Z. (2004): Sledování vlivu vibrací na historické důlní dílo Jeroným Čistá. Geotechnika 2004, sborník konference, ORGWARE a BERG TU Košice, Kaláb, Z. a Knejzlík, J. (2004a): Metodika posuzování seizmického zatížení historických důlních děl na příkladu Dolu Jeroným v Čisté. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2004, CD, příspěvek T6. Kaláb, Z. a Knejzlík, J. (2004b): Experimentální měření seismických účinků trhacích prací v historickém dole Jeroným. Transactions (Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava, řada stavební), roč. IV, č.2/2004, Kaláb, Z. a Lednická, M. (2006): Interpretace seizmických záznamů trhacích prací prováděných ve štole Jeroným v Čisté. Transactions (Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava), Řada stavební, roč. VI, č.2/2006, Kaláb, Z., Knejzlík, J., Kořínek, R. a Žůrek, P. (2006a): Historická důlní díla jako přírodní experimentální laboratoře. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2006, CD, příspěvek T3. Kaláb, Z., Knejzlík, J. a Lednická, M. (2006b): Vibrace vyvolané odstřelem trhavin při ražbě mělkého důlního díla. Geotechnika 2006, zborník medzinárodnej konferencie, ORGWARE a a FAST, VŠB-TU Ostrava, Strana 9 (celkem 10)

10 Kaláb, Z., Knejzlík, J., Kořínek, R. and Žůrek, P. (2006c): Cultural Monument Jeroným Mine, Czech Republic Contribution to the Geomechanical Stability Assessment. Publs. Inst. Geophys. Pol. Acad. Sc., M-29(395), Warszawa, Kaláb, Z., Lednická, M. a Kukutsch, R. (2007): Důlní vody na lokalitě Čistá, Důl Jeroným. Uhlí-Rudy-Geologický průzkum, č. 5/2007, Suldovský, J. (2006): Kronika hornictví Zemí Koruny České. Vydavatelství CDL Design s.r.o. Žůrek, P. a Kořínek, R. (2003): Zpřístupnění středověkého Dolu Jeroným v České republice. Acta Montanistica Slovaca, roč. 8, č.2-3, Žůrek, P. et al. (2003a): Sledování geomechanické stability kulturní památky Důl Jeroným -Čistá, Slavkovský les. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice, mezinárodní symposium, Příbram. Žůrek, P., Kořínek, R. a Michalčík, P. (2003b): Současný stav a perspektiva zpřístupnění historické lokality Čistá Slavkovský les. Mezinárodní vědecká konference Nerostné suroviny a hornická činnost 21. století, VŠB-TU, HGF, Ostrava. Žůrek, P. and Kořínek, R. (2004): Opening of the medieval Jeroným Mine in the Czech Republic to the public. Acta Montanistica Slovaca, roč. 8., Žůrek, P., Kořínek, R, Michalčík, P., Slivka, V., Štěpánková, H. (2004a): Zajištění kulturní památky Důl Jeroným v Čisté. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2004, CD, příspěvek v sekci T. Žůrek, P. et al. (2004b): Sledování geomechanické stability kulturní památky Důl Jeroným Čistá Slavkovský les. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2004, CD, příspěvek v sekci T. Žůrek, P., Kořínek, R., Michalčík, P. a Štěpánková, H. (2004c): Současný stav a perspektiva zpřístupnění lokality Důl Jeroným Čistá, okr. Sokolov. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2004, CD, příspěvek T5. Žůrek, P., Kořínek, R., Michalčík, P., Štěpánková, H., Daněk, T., Kukutsch, R., Kaláb, Z., Knejzlík, J. a Lednická, M. (2005): Komplexní sledování geotechnických problémů lokality Čistá Důl Jeroným, období Uhlí, Rudy, Geologický průzkum, 9/2005, (předneseno též na symposiu Hornická Příbram ve vědě a technice 2005). Žůrek, P., Michalčík, P., Kukutsch, R., Kořínek, R., Daněk, T. (2006): Analýza stabilitních poměrů dolu Jeroným v Čisté během obnovy dědičné štoly. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2006, CD, příspěvek v sekci T. Strana 10 (celkem 10)

HISTORIE VZNIKU DŮLNÍCH PROSTOR DOLU JERONÝM PODLE DOCHOVANÝCH MAP A NÁČRTŮ

HISTORIE VZNIKU DŮLNÍCH PROSTOR DOLU JERONÝM PODLE DOCHOVANÝCH MAP A NÁČRTŮ Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. *, Ing. Markéta Lednická ** T 3 * Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba (též FAST, VŠB-Technická univerzita Ostrava) tel: 596979111

Více

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. V 13 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i. Ostrava Poruba Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava ZHODNOCENÍ GEOTECHNICKÉHO

Více

SEIZMICKÉ ZATÍŽENÍ LOKALITY DOLU JERONÝM V OBDOBÍ KRASLICKÉHO ROJE V ROCE 2008

SEIZMICKÉ ZATÍŽENÍ LOKALITY DOLU JERONÝM V OBDOBÍ KRASLICKÉHO ROJE V ROCE 2008 doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. *, Ing. Markéta Lednická **, T 9 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc. *** * Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba (též FAST, VŠB-Technická

Více

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. T 5 Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D.

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. T 5 Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. T 5 Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. PŘÍSPĚVEK KE ZPROVOZNĚNÍ TECHNICKÉ PAMÁTKY DŮL JERONÝM, ČISTÁ 1. Úvod Vzhledem k nutnosti posuzovat stávající

Více

NOVODOBÁ HISTORIE DOLU JERONÝM - ZAJIŠTĚNÍ DOLU JERONÝM V DATECH

NOVODOBÁ HISTORIE DOLU JERONÝM - ZAJIŠTĚNÍ DOLU JERONÝM V DATECH Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. T 8 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava - Poruba Ing. Josef Bernard Diamo, s.p., SUL. o.z. Příbram Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba,

Více

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D., T 2 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc.,Ing. Tomáš Kaláb

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D., T 2 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc.,Ing. Tomáš Kaláb prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D., T 2 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc.,Ing. Tomáš Kaláb Ústav geoniky AV ČR, v.v.i. DESETILETÍ GEOTECHNICKÉHO MONITORINGU V DOLE JERONÝM Decade of

Více

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D. T 11 PŘEDSTAVENÍ DOLU JERONÝM V GEOFYZIKÁLNÍM ČASOPISE EGRSE

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D. T 11 PŘEDSTAVENÍ DOLU JERONÝM V GEOFYZIKÁLNÍM ČASOPISE EGRSE prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D. T 11 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, (též FAST, VŠB-Technická univerzita Ostrava), kalab@ugn.cas.cz, lednicka@ugn.cas.cz PŘEDSTAVENÍ DOLU

Více

Obr.1, 2 Ukázky dobývání rud kladívkem a mlátkem a sázení ohněm. univerzita Ostrava, fakulta stavební, L. Podestě 1875, Ostrava

Obr.1, 2 Ukázky dobývání rud kladívkem a mlátkem a sázení ohněm. univerzita Ostrava, fakulta stavební, L. Podestě 1875, Ostrava Libuše HOFRICHTEROVÁ 1, Zdeněk KALÁB 2, Jaromír KNEJZLÍK 3 GEOFYZIKÁLNÍ A SEIZMOLOGICKÁ MĚŘENÍ NA LOKALITĚ HISTORICKÉHO DOLU JERONÝM V ČISTÉ GEOPHYSICAL AND SEISMOLOGICAL MEASUREMENTS IN MEDIEVAL MINE

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 10 Zdeněk KALÁB 1, Markéta LEDNICKÁ 2 MOŽNÁ VYSVĚTLENÍ SNÍŽENÍ HLADINY DŮLNÍCH

Více

METODIKA LOKALIZACE STARÝCH MAP NA VYBRANÝCH MAPOVÝCH SADÁCH

METODIKA LOKALIZACE STARÝCH MAP NA VYBRANÝCH MAPOVÝCH SADÁCH METODIKA LOKALIZACE STARÝCH MAP NA VYBRANÝCH MAPOVÝCH SADÁCH Václav Čada, cada@kma.zcu.cz Západo padočesk eská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných věd, Katedra matematiky, oddělen lení Geomatiky Digitalizace

Více

Doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., T 4 Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc., Ing. Markéta Lednická

Doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., T 4 Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc., Ing. Markéta Lednická Doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., T 4 Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc., Ing. Markéta Lednická HODNOCENÍ STABILITNÍCH A NAPĚŤO-DEFORMAČNÍCH POMĚRŮ KOMORY K2 DOLU JERONÝM 1. CHARAKTERISTIKA ZÁJMOVÉ LOKALITY

Více

DŮLNÍ VODY V HISTORICKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ

DŮLNÍ VODY V HISTORICKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ Ing. Radovan Kukutsch T 5 VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta hornicko-geologická Ing. Markéta Lednická VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta stavební; též Ústav geoniky AVČR, v.v.i.,

Více

NOVÉ PRVKY DISTRIBUOVANÉHO MĚŘÍCÍHO SYSTÉMU VE STŘEDOVĚKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ

NOVÉ PRVKY DISTRIBUOVANÉHO MĚŘÍCÍHO SYSTÉMU VE STŘEDOVĚKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. 1), Ing. Jaromír Knejzlík, CSc. 2) T 3 1) Ústav geoniky AVČR, v.v.i., Ostrava Poruba; též VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta stavební (kalab@ugn.cas.cz) 2) Ústav

Více

Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu

Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu KRUPKA TĚŽBA CÍNU PRVNÍ PÍSEMNÉ ZMÍNKY Oblast kolem Krupky patří k nejstarším těžebním revírům v Krušnohoří, město se stalo celoevropsky významným díky těžbě cínu První písemná zmínka o místě nebo hoře,

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 11 Zdeněk KALÁB 1, Jaromír KNEJZLÍK 2 POSOUZENÍ SEIZMICKÉHO ZATÍŽENÍ STONAVY

Více

Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny

Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny Mostecko na starých mapách Vladimír Brůna, Kateřina Křováková Místo úvodu Našimi vedoucími myšlenkami při tomto všeobecně užitečném opatření

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 16.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 16. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 16 Zdeněk KALÁB 1 VIBRAČNÍ PROJEVY V HISTORICKÉM DOLE JERONÝM VIBRATION

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. 21 Zdeněk KALÁB 1, Martin STOLÁRIK 2 EXPERIMENTÁLNÍ MĚŘENÍ SEIZMICKÉHO

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Staré mapy v prostředí Internetu

Staré mapy v prostředí Internetu Staré mapy v prostředí Internetu Vladimír Brůna, Kateřina Křováková Laboratoř geoinformatiky UJEP, Dělnická 21, 434 01 Most tel./fax: 476 137 448, e-mail: bruna@geolab.cz, cariad@geolab.cz http://www.geolab.cz

Více

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ Ing. Zdeněk Poloprutský Ing. Petr Soukup, PhD. Ing. Josef Gruber Katedra geomatiky; Fakulta stavební ČVUT v Praze 24.-26.

Více

Využití katastrální mapy v důlním měřictví

Využití katastrální mapy v důlním měřictví VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta 12. Mezinárodní konference o katastru 53. Geodetické informační dny Využití katastrální mapy v důlním měřictví BRNO 2018 Pavel Černota, Hanka

Více

Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri

Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri Jiří Cajthaml ČVUT v Praze Katedra geomatiky STARÉ MAPY NA KATEDŘE GEOMATIKY tradiční téma déle

Více

Představení společnosti. Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014

Představení společnosti. Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014 Představení společnosti Michal Urban, Montanregion Krušné hory Erzgebirge, o.p.s. Karlovy Vary, 26. listopadu 2014 Montanregion Krušné hory - Erzgebirge Vznik a poslání společnosti Obecně prospěšná společnost

Více

Kartografická analýza map historických vojenských mapování

Kartografická analýza map historických vojenských mapování Kartografická analýza map historických vojenských mapování Růžena ZIMOVÁ Cartographic analysis of maps from historical military mappings Topographic maps from historical military mapping of 18th and 19th

Více

Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D., doc. Ing. Petr Žůrek, CSc. V 1 doc. Ing. Robert Kořínek, CSc.

Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D., doc. Ing. Petr Žůrek, CSc. V 1 doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D., doc. Ing. Petr Žůrek, CSc. V 1 doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. STABILITA STARÝCH DŮLNÍCH DĚL DOLU JERONÝM V ČISTÉ, OKR. SOKOLOV Abstrakt Důl Jeroným, který se nachází v lokalitě

Více

DESET LET GEOTECHNICKÝCH STUDIÍ V DOLE JERONÝM DECADE OF GEOTECHNICAL STUDIES IN JERONÝM MINE

DESET LET GEOTECHNICKÝCH STUDIÍ V DOLE JERONÝM DECADE OF GEOTECHNICAL STUDIES IN JERONÝM MINE DESET LET GEOTECHNICKÝCH STUDIÍ V DOLE JERONÝM DECADE OF GEOTECHNICAL STUDIES IN JERONÝM MINE Zdeněk Kaláb 1, Markéta Lednická 2, Jaromír Knejzlík 3, Tomáš Kaláb 4 Abstrakt Důl Jeroným v Čisté (u Sokolova)

Více

OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI APARATURY TICO PRO ULTRAZVUKOVÉ MĚŘENÍ V HISTORICKÉM DŮLNÍM DÍLE

OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI APARATURY TICO PRO ULTRAZVUKOVÉ MĚŘENÍ V HISTORICKÉM DŮLNÍM DÍLE Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. T 4 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba (též FAST VŠB-Technická univerzita Ostrava) tel: 596979111 (341), fax:596919452, e-mail:

Více

Zpřístupnění středověkého Dolu Jeroným v České republice

Zpřístupnění středověkého Dolu Jeroným v České republice Zpřístupnění středověkého Dolu Jeroným v České republice Petr Žůrek 1 a Robetr Kořínek 2 Opening of the medieval Jeroným Mine in the Czech Republic to the public The beginnings of underground mining in

Více

Katastrální mapy ve virtuální mapové sbírce chartae-antiquae.cz

Katastrální mapy ve virtuální mapové sbírce chartae-antiquae.cz Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i. Katastrální mapy ve virtuální mapové sbírce chartae-antiquae.cz Milan Talich Milan.Talich@vugtk.cz 18. konference Archivy, knihovny, muzea

Více

Historická prostorová data ve vzdělání a praxi

Historická prostorová data ve vzdělání a praxi Historická prostorová data ve vzdělání a praxi Marie Novotná novotnam@kge.zcu.cz Historická prostorová data ve vzdělání a praxi 1. Zdroj informací pro poznání: jednoduché zpracování prohlížení, čtení 2.

Více

DŮL JERONÝM V ČISTÉ MINULOST, SOUČASNOST, BUDOUCNOST

DŮL JERONÝM V ČISTÉ MINULOST, SOUČASNOST, BUDOUCNOST DŮL JERONÝM V ČISTÉ MINULOST, SOUČASNOST, BUDOUCNOST Radovan Kukutsch, Petr Žůrek, Rudolf Tomíček Rudné hornictví ukončilo etapu útlumu v 1. polovině 90. let 20. století. V současné době je realizována

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Seminář z Geomorfologie 2. Zdroje dat

Seminář z Geomorfologie 2. Zdroje dat Seminář z Geomorfologie 2. Zdroje dat Téma datum 1 Úvod podmínky, zadaní 26. září 2016 2 Zdroje dat pro geomorfologii sídla 3. října 2016 3 Geomorfologická regionalizace 10. října 2016 4 Geomorfologické

Více

Hana DOLEŽALOVÁ 1 VHODNOST MAPOVÝCH PODKLADŮ PRO TERÉNNÍ PRŮZKUMNÉ PRÁCE PROPRIETY OF MAPS FOR THE PURPOSE OF FIELD SURVEY

Hana DOLEŽALOVÁ 1 VHODNOST MAPOVÝCH PODKLADŮ PRO TERÉNNÍ PRŮZKUMNÉ PRÁCE PROPRIETY OF MAPS FOR THE PURPOSE OF FIELD SURVEY Hana DOLEŽALOVÁ 1 VHODNOST MAPOVÝCH PODKLADŮ PRO TERÉNNÍ PRŮZKUMNÉ PRÁCE PROPRIETY OF MAPS FOR THE PURPOSE OF FIELD SURVEY Abstract Maps that are used for the purposes of field survey in geophysics, geology

Více

Seminář z geoinformatiky

Seminář z geoinformatiky Seminář z geoinformatiky Úvod Přednášející: Ing. M. Čábelka cabelka@natur.cuni.cz Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie PřF UK v Praze Úvod - Přednášející: Ing. Miroslav Čábelka, - rozsah hodin:

Více

Vývoj hydrografické sítě mezi roky 1720 a 2010 v oblasti dolů Nástup Tušimice N map Specializovaná mapa s odborným obsahem

Vývoj hydrografické sítě mezi roky 1720 a 2010 v oblasti dolů Nástup Tušimice N map Specializovaná mapa s odborným obsahem Projekt NAKI DF12P01OVV043 - Rekonstrukce krajiny a databáze zaniklých obcí v Ústeckém kraji pro zachování kulturního dědictví Vývoj hydrografické sítě mezi roky 1720 a 2010 v oblasti dolů Nástup Tušimice

Více

Česká a československá kartografie

Česká a československá kartografie Česká a československá kartografie 1918 1938 Miroslav Mikšovský 1. Úvod Bezprostředně po vzniku Československé republiky v roce 1918 bylo v Praze zřízeno při Vrchním velitelství čs. branné moci oddělení

Více

OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI PŘÍSTROJŮ PRO TESTOVÁNÍ BETONU PŘI HODNOCENÍ STAVU HORNINOVÝCH VRTNÝCH JADER ZE STŘEDOVĚKÉHO DOLU JERONÝM

OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI PŘÍSTROJŮ PRO TESTOVÁNÍ BETONU PŘI HODNOCENÍ STAVU HORNINOVÝCH VRTNÝCH JADER ZE STŘEDOVĚKÉHO DOLU JERONÝM OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI PŘÍSTROJŮ PRO TESTOVÁNÍ BETONU PŘI HODNOCENÍ STAVU HORNINOVÝCH VRTNÝCH JADER ZE STŘEDOVĚKÉHO DOLU JERONÝM Markéta Lednická 1 Abstract Ultrasonic testing methods belong to nondestructive

Více

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 2. ročník S2G 1. ročník G1Z

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 2. ročník S2G 1. ročník G1Z SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ JS pro 2. ročník S2G 1. ročník G1Z ROZPIS TÉMAT PRO ŠK. ROK 2018/2019 1) Úvod Co je MAPA? Proč se začalo mapovat? První a další mapy na našem území 2) Všeobecné základy

Více

Mapová provizoria po roce 1945

Mapová provizoria po roce 1945 Mapová provizoria po roce 1945 Miroslav Mikšovský 1. Úvod Po ukončení 2.světové války v r.1945 bylo území Československa pokryto ve středních měřítkách pouze reambulovanými mapami ze III.vojenského mapování

Více

ZPRAVODAJ SLOVO STAROSTY. Když na Vavřince slunce svítí, budeme hojnost dobrého vína míti.

ZPRAVODAJ SLOVO STAROSTY. Když na Vavřince slunce svítí, budeme hojnost dobrého vína míti. Když na Vavřince slunce svítí, budeme hojnost dobrého vína míti. C v r č o v i c k ý ZPRAVODAJ 16. července 2012 zdarma Ročník II / číslo 4 SLOVO STAROSTY Vážení spoluobčané, nastaly prázdniny. Pro naše

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 16 Radovan KUKUTSCH 1 UPLATNĚNÍ METOD VIZUÁLNÍHO POZOROVÁNÍ V HISTORICKÉM

Více

Zpřístupnění, zpracování a využití kartografických pramenů v historickogeografickém výzkumu Martina Tůmová

Zpřístupnění, zpracování a využití kartografických pramenů v historickogeografickém výzkumu Martina Tůmová Zpřístupnění, zpracování a využití kartografických pramenů v historickogeografickém výzkumu Martina Tůmová Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Kartografická

Více

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA

ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA ARCHAEOMONTAN 2018 KRUPKA Mgr. Rostislav Kadlec, 30.11.2017, UJEP Ústí n. L. VÝROČNÍ KONFERENCE CRR ČR - NUTS II SEVEROZÁPAD ARCHAEOMONTAN 2018 - přeshraniční vědecký projekt - výzkum středověkého hornictví

Více

Identifikace kulturně historických hodnot jednotky historické kulturní krajiny Reliktní krajina Kutná Hora

Identifikace kulturně historických hodnot jednotky historické kulturní krajiny Reliktní krajina Kutná Hora Program Národní a kulturní identity (NAKI II) Projekt VaV MK ČR DG16P02M034 Identifikace a prezentace památkového potenciálu historické kulturní krajiny České republiky Specializovaná mapa s odborným obsahem

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2013 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 4. ročník G4

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 4. ročník G4 SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ JS pro 4. ročník G4 ROZPIS TÉMAT PRO ŠK. ROK 2018/2019 1) Druhy map velkých měřítek Mapy stabilního katastru Mapy pozemkového katastru Technickohospodářské mapy Základní

Více

Tepelný potenciál důlních vod ČR

Tepelný potenciál důlních vod ČR ISATech s.r.o. Industrial Safety Assessment Technicians Tepelný potenciál důlních vod ČR Petr Novák 1*, Jana Kasíková 1, Milan Brož 2, Jan Uhlík 3, Martin Šindelář 4 1 * ISATech s.r.o., pnovak@isatech.cz

Více

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště 6.3.2018 PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště Jan Smutek, Jiří Slovák, Lukáš Vondrovic, Jaromír Augusta Obsah Úvod Koncept Hlubinného

Více

Přehled mapových podkladů dostupných online

Přehled mapových podkladů dostupných online Krajinářský workshop Lednice na Moravě 23.4. 11.5. 2012 Přehled mapových podkladů dostupných online Ing. Jozef Sedláček, Ústav plánování krajiny, ZF, lednice Tento workshop je pořádán v rámci projektu

Více

Metodika floristického výzkumu

Metodika floristického výzkumu Metodika floristického výzkumu Volba území Záleží na cíli výzkumu. Může to být např. katastr obce jiný administrativní celek (okres, kraj) chráněné území orografický celek jinak přírodně ohraničené území

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2014 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

Ing.Tomíček Rudolf T 10 NÁSTIN HISTORICKÉHO VÝVOJE DŮL JERONÝM V ČISTÉ

Ing.Tomíček Rudolf T 10 NÁSTIN HISTORICKÉHO VÝVOJE DŮL JERONÝM V ČISTÉ Ing.Tomíček Rudolf T 10 NÁSTIN HISTORICKÉHO VÝVOJE DŮL JERONÝM V ČISTÉ 1. Úvod. Vstup první: Ráno bylo neobyčejně studené. Městečko, které se ukrývalo před převažujícím západním větrem za nevysokým návrším,

Více

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy NÁVRH NA ZAHÁJENÍ HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ RNDr. Radmily SOUSEDÍKOVÉ, Ph.D. OBOR ŘÍZENÍ PRŮMYSLOVÝCH SYSTÉMŮ OSOBNÍ ÚDAJE: Jméno a přímení: Datum a místo narození: Bydliště: Zaměstnavatel: Pracoviště: Funkce:

Více

NAUČNÁ STEZKA KAZNĚJOV

NAUČNÁ STEZKA KAZNĚJOV Grantový projekt UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV, který je realizován v programu OP VK,registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.12/02.0029 5. KLÍČOVÁ AKTIVITA NAUČNÁ STEZKA KAZNĚJOV Ucelená

Více

Terminologie pro oblast mapování

Terminologie pro oblast mapování Terminologie pro oblast mapování Doc. Ing. Václav Čada, CSc. cada@kma.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Vznik materiálu byl podpořen z projektu FRVŠ

Více

Výzkumná infrastruktura RINGEN platforma pro mezinárodní spolupráci vědy a průmyslu. 5. Podnikatelské fórum 18. června 2019, Litoměřice

Výzkumná infrastruktura RINGEN platforma pro mezinárodní spolupráci vědy a průmyslu. 5. Podnikatelské fórum 18. června 2019, Litoměřice Výzkumná infrastruktura RINGEN platforma pro mezinárodní spolupráci vědy a průmyslu 5. Podnikatelské fórum 18. června 2019, Litoměřice Co nás čeká? Vznik RINGEN hlavní milníky a kontext RINGEN cíle, partneři,

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

Změny ve využití krajiny (land use) na území Mostecka Soubor map se specializovaným obsahem

Změny ve využití krajiny (land use) na území Mostecka Soubor map se specializovaným obsahem Změny ve využití krajiny (land use) na území Mostecka 1842 2010 Soubor map se specializovaným obsahem doc. Ing. Jan Skaloš, Ph.D. doc. RNDr. Emilie Pecharová, CSc. RNDr. Ivana Kašparová, Ph.D. Radka Vávrová

Více

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY SPRÁVNÍHO ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ P O H O Ř E L I C E. okr. Brno-venkov. 3. úplná aktualizace - r.

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY SPRÁVNÍHO ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ P O H O Ř E L I C E. okr. Brno-venkov. 3. úplná aktualizace - r. ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY SPRÁVNÍHO ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ P O H O Ř E L I C E okr. Brno-venkov 3. úplná aktualizace - r. 2014 C. PODKLAD PRO ROZBOR TRVALE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ (DOPLŇUJÍCÍ

Více

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu:

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu: Zdroje dat GIS Primární Sekundární Geodetická měření GPS DPZ (RS), fotogrammetrie Digitální formy tištěných map Kartografické podklady (vlastní nákresy a měření) Vstup dat do GISu: Data přímo ve potřebném

Více

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : (MORP 50)

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : (MORP 50) ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : 50 000 (MORP 50) Praha 2016 Zpracoval: Schválil: Vydal: Zeměměřický úřad Ing. Karel Štencel,

Více

Změny ve struktuře využití území obce Libverda. mezi lety 1845 a 2010

Změny ve struktuře využití území obce Libverda. mezi lety 1845 a 2010 Změny ve struktuře využití území obce Libverda mezi lety 1845 a 2010 Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta životního prostředí Katedra aplikované geoinformatiky a územního plánování 2011 Anotace:

Více

Seznam map, plánů a vyobrazení HAM 26 Most

Seznam map, plánů a vyobrazení HAM 26 Most Seznam map, plánů a vyobrazení HAM 26 Most Textové listy Mapa č. 1: Krajinný rámec Mostu a okolí v předindustriální době Mapa č. 2: Raně středověké osídlení (6. počátek 13. století) v okolí přechodu řeky

Více

Tisk starých katastrálních map

Tisk starých katastrálních map Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tisk starých katastrálních map Autor: Tereza Benetková, Michaela Viktorová Jitka Tomanová, Tomáš Zamrzla Editor: Iva Bambulová Praha,

Více

Státní mapa ČSR. Topografické mapování v obecném kuželovém zobrazení. Doc. Ing. Václav Čada, CSc.

Státní mapa ČSR. Topografické mapování v obecném kuželovém zobrazení. Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Státní mapa ČSR Topografické mapování v obecném kuželovém zobrazení Doc. Ing. Václav Čada, CSc. cada@kma.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Vznik materiálu

Více

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj

Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj stránka 1 z 9 Rolava, okr. Sokolov, Karlovarský kraj Zaniklý důlní závod a zajatecký tábor (druhá světová válka) Krušné hory představovaly odpradávna významnou oblast dobývání barevných kovů. V důsledku

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2018 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ PREZENCE A UBYTOVÁNÍ. Ing. Zdeněk Osner, CSc. Aktuální surovinová a energetická politika ČR

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ PREZENCE A UBYTOVÁNÍ. Ing. Zdeněk Osner, CSc. Aktuální surovinová a energetická politika ČR HORNICKÁ PŘÍBRAM VE VĚDĚ A TECHNICE PROGRAM SYMPOZIA PŘÍBRAM 2014 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ 53. ročníku sympozia společné zasedání všech sekcí Úterý 14. října 2014 od 10. 00 hodin ve velkém sále Divadla A. Dvořáka,

Více

Metodika Standardizovaný postup identifikace segmentů předindustriální krajiny platný pro regiony Moravy

Metodika Standardizovaný postup identifikace segmentů předindustriální krajiny platný pro regiony Moravy Metodika Standardizovaný postup identifikace segmentů předindustriální krajiny platný pro regiony Moravy Vyhledávání segmentů předindustriální krajiny vychází z komparace kartografických podkladů různého

Více

TVORBA 3D MODELU ZANIKLÉ VESNICE

TVORBA 3D MODELU ZANIKLÉ VESNICE TVORBA 3D MODELU ZANIKLÉ VESNICE a jeho hodnocení pomocí eye-trackingu Stanislav POPELKA Katedra geoinformatiky Univerzita Palackého v Olomouci Cíle projektu Cílem projektu byla tvorba 3D modelu zaniklé

Více

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě Historické oddělení

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě Historické oddělení Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě Historické oddělení Informace (nejen) pro stavebníky: ZÁCHRANNÉ ARCHEOLOGICKÉ VÝZKUMY NA ČESKOLIPSKU A POVINNOSTI STAVEBNÍKŮ Vlastivědné muzeum a galerie v České

Více

poválečná situace, jednotná evidence půdy

poválečná situace, jednotná evidence půdy Katastrální mapování poválečná situace, jednotná evidence půdy Přednášející: Ing. M. Čábelka cabelka@natur.cuni.cz Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie PřF UK v Praze Obsah přednášky Poválečná

Více

Větrné mlýny v Těškovicích

Větrné mlýny v Těškovicích Větrné mlýny v Těškovicích Stručný přehled (Mgr. Jan Fryčka) Rozmístění bývalých větrných mlýnů v Těškovicích (ortofoto 2009, mapy.cz). Mlýny jsou značeny vzestupně od nejstaršího, mlýn 1b stál původně

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků

ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků UKLÁDÁNÍ ODPADŮ NA POVRCHU TERÉNU A DO PODZEMÍ ÚVOD DO PROBLEMATIKY ukládání odpadů na povrchu terénu a do podzemí, definice hodnocení rizik a souvisejících požadavků Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice,

Více

Podzemní laboratoř geotechnického monitoringu DŮL JERONÝM V ČISTÉ Národní kulturní památka 17. 18. 4. 2013

Podzemní laboratoř geotechnického monitoringu DŮL JERONÝM V ČISTÉ Národní kulturní památka 17. 18. 4. 2013 Podzemní laboratoř geotechnického monitoringu DŮL JERONÝM V ČISTÉ Národní kulturní památka 17. 18. 4. 2013 Materiál byl zpracován v rámci projektu reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 "Inovace studijního oboru

Více

Utváření, ochrana a interpretace montánního dědictví na příkladu Jáchymovska

Utváření, ochrana a interpretace montánního dědictví na příkladu Jáchymovska Utváření, ochrana a interpretace montánního na příkladu Jáchymovska Jakub Jelen, Zdeněk Kučera jakub.jelen@natur.cuni.cz; zdenek.kucera@natur.cuni.cz; Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta

Více

K sofistikovaným možnostem využívání starých map digitálními metodami

K sofistikovaným možnostem využívání starých map digitálními metodami K sofistikovaným možnostem využívání starých map digitálními metodami Milan Talich,. Filip Antoš, Ondřej Böhm, Lubomír Soukup 13. konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2012 28. a 29. listopadu

Více

Identifikace kulturně historických hodnot jednotky historické kulturní krajiny Reliktní krajina Kutná Hora

Identifikace kulturně historických hodnot jednotky historické kulturní krajiny Reliktní krajina Kutná Hora Program Národní a kulturní identity (NAKI II) Projekt VaV MK ČR DG16P02M034 Identifikace a prezentace památkového potenciálu historické kulturní krajiny České republiky Specializovaná mapa s odborným obsahem

Více

PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ

PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ Ing. Břetislav Sedláček Ing. Antonín Hájek, CSc. Ing. Bedřich Michálek, Ph.D. Ing. Jiří Šikula DIAMO státní podnik odštěpný závod GEAM, Dolní Rožínka

Více

Naleziště po činnosti mlýna na kobaltovou rudu a přilehlé sklárny u Horní Blatné

Naleziště po činnosti mlýna na kobaltovou rudu a přilehlé sklárny u Horní Blatné Naleziště po činnosti mlýna na kobaltovou rudu a přilehlé sklárny u Horní Blatné Michal Gelnar V muzeu v Nejdku byly v roce 2005 v regionální expozici vystaveny reprodukce dvou map. První je nedatovaná

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Hořejší rybník (Koupaliště) poznámky k historii

Hořejší rybník (Koupaliště) poznámky k historii Hořejší rybník (Koupaliště) poznámky k historii Vodní nádrž o ploše 0,58 leží na Kopřivnickém potoce poblíž bývalého Šimáňovského (dříve Mikšovského) mlýna. Napájena byla ze zaniklého Kopřivnického rybníka

Více

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Stavební zákon

Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Stavební zákon Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Vliv legislativy na konkurenceschopnost podniků v těžebním průmyslu Stavební zákon (odvětvová studie č. 22) Zpracováno v rámci projektu Posilování

Více

Účinky dobývacích prací na pozemní komunikace v Ostravsko-karvinském revíru

Účinky dobývacích prací na pozemní komunikace v Ostravsko-karvinském revíru Acta Montanistica Slovaca Ročník 12 (2007), mimoriadne číslo 3, 465-470 Účinky dobývacích prací na pozemní komunikace v Ostravsko-karvinském revíru Václav Mikulenka 1 Influence of the mining works on the

Více

Česká geologická služba

Česká geologická služba Česká geologická služba Ing. Petr Kycl petr.kycl@geology.cz Přeshraniční spolupráce pro rozvoj železniční dopravy Sasko ČR (číslo projektu: 100283037) 1 Základní informace o ČGS Založena 1919 331 zaměstnanců

Více

MIKULOV okr. Břeclav

MIKULOV okr. Břeclav ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY SPRÁVNÍHO ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ MIKU okr. Břeclav II. PODKLAD PRO ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ (DOPLŇUJÍCÍ SCHEMATA A KARTOGRAMY ) Pořizovatel: Objednatel:

Více

Regionálního podzemního výzkumného centrum URC Josef

Regionálního podzemního výzkumného centrum URC Josef Centrum experimentální geotechniky, Fakulta stavební ČVUT v Praze Regionální podzemní výzkumné centrum URC Josef Regionálního podzemního výzkumného centrum URC Josef 26.3.2014 Ing. Šťástka Jiri.stastka@fsv.cut.cz

Více

Pojmy. Přednáška č. 4. (mapování a katastr nemovitostí) výklad pojmů. PUG 14/15 předn Karel Benda 1.

Pojmy. Přednáška č. 4. (mapování a katastr nemovitostí) výklad pojmů. PUG 14/15 předn Karel Benda 1. Pozemkové úpravy Přednáška č. 4 Pojmy (mapování a katastr nemovitostí) 11.3.2015 Karel Benda výklad pojmů oborový slovník http://www.vugtk.cz/slovnik/ Karel Benda 1 operát PK souhrn měřického a písemného

Více

3D modelace zaniklých a historických území

3D modelace zaniklých a historických území 3D modelace zaniklých a historických území Již více než třetím rokem se vědecká skupina pana RNDr. Přemysla Štycha, Ph.D. na katedře Aplikované geoinformatiky a kartografie zabývá tvorbou historických

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring konvergence doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Výsledky zpřesňujícího geofyzikálního průzkumu 2018

Výsledky zpřesňujícího geofyzikálního průzkumu 2018 Projekt na otevření a zpřístupnění štoly ve vulkánu Komorní hůrka Výsledky zpřesňujícího geofyzikálního průzkumu 2018 v rámci regionálního projektu Akademie věd ČR a Karlovarského kraje č. R 10121621 na

Více

Hodnocení ISO pro rok 2017/18

Hodnocení ISO pro rok 2017/18 Hodnocení ISO pro rok 2017/18 1 OBLAST STUDIJNÍ A PEDAGOGICKÁ 1.1 VÝUKA - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, algoritmizace, numerických metod a statistiky na pěti

Více

Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714

Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714 Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714 1 OBLAST STUDIJNÍ A PEDAGOGICKÁ 1.1 VÝUKA - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, algoritmizace, numerických metod a statistiky

Více

SMĚRNICE. Českého úřadu geodetického a kartografického ze dne 2 července 1981 č. 2600/ pro tvorbu Základní mapy ČSSR velkého měřítka

SMĚRNICE. Českého úřadu geodetického a kartografického ze dne 2 července 1981 č. 2600/ pro tvorbu Základní mapy ČSSR velkého měřítka SMĚRNICE Českého úřadu geodetického a kartografického ze dne 2 července 1981 č. 2600/1981-22 pro tvorbu Základní mapy ČSSR velkého měřítka Praha 1981 SMĚRNICE Českého úřadu geodetického a kartografického

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Zábřeh Ulice: Masarykovo náměstí 510/6 PSČ,obec: 789 01 Zábřeh V Olomouci dne 1. 11. 2011 Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ

Více

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Český báňský úřad Adresa Kozí 4/ Kontaktní osoba Ing. Jan Macura Telefon 596 100

Více

Stará štola Antona Paduánského.

Stará štola Antona Paduánského. Stará štola Antona Paduánského. Ústí štoly se nachází v horní části obce Vyhne v blízkosti silnice. Štola otvírala stejně jmenovanou žílu Anton jihozápadním směrem. Ve výklenku nad portálem štoly je umístěna

Více

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního Příloha č. 1: Nálezy budou předány podle 23 zákona č. 20/1987 Sb. příslušnému krajskému Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích (dohoda s kurátorkou sbírek Mgr. Zuzanou Thomovou) Příloha č. 2 Základní

Více