Odhady míry nezaměstnanosti neakcelerující inflaci v České republice a na Slovensku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odhady míry nezaměstnanosti neakcelerující inflaci v České republice a na Slovensku"

Transkript

1 368 Ekonomický časopis, 59, 2011, č. 4, s Odhady míry nezaměsnanosi neakcelerující inflaci v České republice a na Slovensku Emilie JAŠOVÁ* Esimaion of Non-Acceleraing Inflaion Rae of Unemploymen in he Czech Republic and Slovakia Absrac The inenion of his analysis is mapping variabiliy of he NAIRU because of differen mehods and applicaion mehods on daa wo differen counries. We aim a deecion and analysing insable condiion wih srucural shifs, which lead o changes in developmen of he NAIRU in researched counries. On he end of he paper we use experience o predicion of developmen of he NAIRU in shor fuure. In aricle are suggesed some seps, which should increase applicabiliy of he concep NAIRU for discussion macroeconomic policies. For he esimaion of he NAIRU developmen, he slope and he shif of he Phillips curve we applied he sysem of he mehods which are commonly used a he inernaional level. The figure of NAIRU can be invesigaed as a dependen variable during he research ime period. Main facors causing he greaes changes of NAIRU or is flucuaions are apar from he inflaion expecaions hemselves also: impor prices, exchange rae, prices of oil and indirec axes. Keywords: NAIRU, Phillips curve, One-equaion model, Break model, HP filer, Kalman filer JEL Classicaion: E24, E32, E37 Úvod Základem pro vysvělení chování rhu práce a vzahu mezi nezaměsnanosí a inflací je srukurální míra nezaměsnanosi (Richardson e al., 2000). Ekonomové se uo nepozorovaelnou proměnnou předsavující rovnovážné nebo očekávané hodnoy zkoumaných veličin (Boone, 2000) časo snaží odhadova. * Emilie JAŠOVÁ, Minisersvo práce a sociálních věcí ČR, Na Poříčním právu 1, Praha 2, Česká republika; emilie. jasova@mpsv.cz

2 369 Odchylka nezaměsnanosi od přirozené míry je základním savebním kamenem měnové poliiky (Esrada, Hernando a López-Salido, 2000). Podle ěcho auorů přirozená míra je aková míra nezaměsnanosi, při keré se inflace nemění. Koncep se podle auorů označuje názvem Non-Acceleraing Inflaion Rae of Unemploymen (dále NAIRU). Esrada, Hernando a López-Salido k odhadu NAIRU aplikovali v lierauře běžně používané meody. Auoři při své práci zjisili, že alernaivní násroje poskyují odlišné bodové odhady NAIRU a že yo odhady se vyznačují vysokým supněm nejisoy. Z ohoo důvodu auoři považují využielnos koncepu NAIRU při diskuzích makroekonomické poliiky za velice omezenou. McAdam a McMorrow (1999) vyjmenovávají základní zdroje nejiso při měření NAIRU, díky kerým NAIRU není chápáno jako robusní bodový odhad, ale jako oblas. Z eoreického pohledu je NAIRU dle auorů sále užiečným koncepem. Jeho empirická neadekvános však jej činí méně užiečným v makroekonomickém konexu. Auoři nicméně nalézají závažné důvody pro využií NAIRU jako srukurálního ukazaele při srovnávání flexibiliy rhu práce mezi zeměmi. Také doporučují jeho využií při hodnocení nefunkčnosi příslušného pracovního rhu a pro nasavení srukurálních reforem v příslušných zemích. Při analýze byla využia někerá opaření, kerá by mohla zvýši využielnos koncepu NAIRU při diskuzích makroekonomických poliik. Ve srovnání s jinými auory je ak například aplikován defláor spořeby domácnosí zachycující širší spekrum cenových impulzů v ekonomice než běžně používaný index spořebielských cen (index spořebielských cen je použi např. v práci Hurník a Navráil, 2005). Vzhledem k omu, že se jedná o odhad NAIRU v prosředí ransformujících se ekonomik a v období počáku krizového vývoje, je aplikován Hodrickův- -Prescoův filr (dále HP filr) s vyhlazením v případě čvrleních da (na podmínky ČR oo vyhlazení použili aké Hájek a Bezděk, 2000). Naproi omu auoři Bezděk, Dybczak a Krejdl (2003) kvůli srukurálním zlomům ovlivňujícím předchozí i následující sledování k vyhlazení čvrleních da použili hodnou 480. Pro eliminaci problémů éo echniky počáek časové řády míry nezaměsnanosi byl sanoven již na rok Skuečné hodnoy pak byly dále doplněny o vlasní predikci míry nezaměsnanosi do konce roku 2010 (Jašová, 2009). K odhadu v čase proměnlivého NAIRU byl využi aké Kalmanův filr, na rozdíl od práce Hurníka a Navráila (2005), keří upozorňují na možnos zkreslení výsledků při aplikaci meodologie maximální věrohodnosi. V případě Kalmanova filru bylo použio vyhlazení 0,6 a 1,0; což má slouži k zajišění dosaečně hladkých přechodů mezi jednolivými eapami vývoje NAIRU v ranziivním prosředí a v krizovém období (v podmínkách ČR auoři Fukač, 2003; Beneš a N Diaye, 2004, použili vyhlazení 0,2).

3 370 Námi publikovaný článek usiluje o zmapování variabiliy ve vývoji NAIRU, a o jak z iulu využií odlišných meod pro odhad, ak z iulu aplikování meodologie na podmínky dvou zemí. K naplnění ohoo záměru jsou využiy meody, keré vedle konsanního (dlouhodobého) NAIRU pro celé sledované období odhadují aké NAIRU měnící se v několika časových úsecích a NAIRU pohybující se v celém časovém období (na rozdíl od práce Fukače, 2003, byl použi pouze rozšířený Kalmanův filr se zpěným vyhlazením, v práci Bezděka, Dybczaka a Krejdla, 2003, byl použi jenom HP filr a v práci Beneše a N Diaye, 2004, byla použia upravená verze Kalmanova filru). Dále se aké pokusíme ve sledovaném období deekova a zanalyzova nesabilní prosředí se srukurálními posuny, keré vedou ke změnám ve vývoji NAIRU v obou zemích Visegrádské skupiny (dále V4). Zkušenosi s jejich vývojem v minulosi pak využijeme k nasínění vývoje NAIRU v blízké budoucnosi. V čási 1 je prezenován přehled eoreických východisek. V čási 2 jsou nasíněny modelové přísupy k měření NAIRU. V čási 3 se budeme zabýva aplikací na podmínky České republiky a v čási 4 na podmínky Slovenska. V čási 5 následuje srovnání vývoje NAIRU ve vybraných zemích V4 a nakonec shrnuí závěrů z analýzy. 1. Teoreická východiska 1 V průběhu cca 250 le lze naléz minimálně dese předchůdců Phillipse. Law (Law, in Humphrey, 1985) ve svých písemnosech věřil ve simulující úlohu peněz pro reálnou akiviu. Ze závěrů vyplývá, že pokles nezaměsnanosi je spojen s poklesem cen, a edy že neexisuje Phillipsův vzah mezi inflací a nezaměsnanosí. V případě Thornona (1939, in Humphrey, 1985) jsou vyzdvihovány závěry o měnové expanzi simulující zaměsnanos při růsu cen a závěry o bolesivém růsu nezaměsnanosi způsobeném měnovou a cenovou deflací. Awood ( , in Humphrey, 1985) věřil v exisenci sálé dlouhodobé subsiuce mezi úrovní nezaměsnanosi a cen, kerá je v obojím případě vzažená k jejich hodnoám v základním období. Známé jsou závěry ýkající se vysoké nezaměsnanosi pramenící z nízké inflace a nízké nezaměsnanosi pocházející z vysokých cen. Mill (1865, in Humphrey, 1985) je známý vrzením o subsiuci, kerá má dočasný charaker, vzniká při neočekávaných cenových změnách a mizí s přizpůsobením vnímání realiě. První saisický důkaz vzahu mezi nezaměsnanosí a inflací poskyl až Fischer (1973, in Humphrey, 1985). Fischer vrdil, že kauzalia jde od inflace k nezaměsnanosi. V Tinbergenově pojeí (1959, in Humphrey, 1985) kauzalia 1 Upravená verze in Jašová (2010).

4 371 jde od nezaměsnanosi k míře mzdové inflace. Z mzdově reakční funkce Kleina a Goldbergera (1955, in Humphrey, 1985) plyne, že peněžní mzdy se mění v závislosi na nadměrné popávce po práci. Mezi Brownovy závěry (1955, in Humphrey, 1985) paří inversní spojení mezi roční mírou inflace a mírou nezaměsnanosí a nelineární vzah mezi nimi (mzdy se mění rychleji při nízkých mírách nezaměsnanosi než při vyšších). Sulan (1957, in Humphrey, 1985) se věnoval kreslení Phillipsovy křivky (dále PC) a jeho graf je možné považova za první schémaické znázornění cenově změnové PC ve formě sálého subsiučního vzahu p = f(u) mezi inflací a nezaměsnanosí. Phillips (1958) chěl ve své práci saisickými výsledky podpoři hypoézu, podle keré míra změny peněžních mezd může bý vysvělena úrovní nezaměsnanosi a mírou změny nezaměsnanosi. Čísla naznačují, že při agregované popávce na hodnoě udržující sabilní úroveň produkčních cen by odpovídající úroveň nezaměsnanosi mohla bý pod 2,5 %. V případě, že by popávka byla na hodnoě udržující sabilní sazby mezd, odpovídající úroveň nezaměsnanosi se bude nacháze blízko 5,5 %. Mezi pokračovaele Phillipse paří Samuelson a Solow (1960). Tio auoři převedli Phillipsův diagram na diagram s odlišnými úrovněmi nezaměsnanosi, keré byly nuné pro každý supeň změny cenové úrovně. Dle auorů je chybou se domníva, že jimi chápaná subsiuce mezi dosažielným cenovým chováním a chováním nezaměsnanosi bude udržova sejný var i v delším období. Friedman (1968) uvádí, že exisuje pouze dočasná subsiuce mezi inflací a nezaměsnanosí. Dynamické sysémy podle Phelpse (1967) ukazují, že se opimální časová cesa míry nezaměsnanosi musí blíži úrovni rovnováhy usáleného savu u*. Subsiuční poliiku mezi rvale vysokou nezaměsnanosí a rvale vysokou inflací auor nepovažuje za nekonečnou, ale za dynamickou. Podle Modiglianiho a Papademose (1975) neinflační míra nezaměsnanosi (NIRU) je míra, při keré lze očekáva pokles inflace. Podle Tobina (1997) NAIRU je výsledek makroekonomického vybilancování laků na inflační růs z rhů s nadměrnou popávkou a laků na inflační pokles z rhů s nadměrnou nabídkou. Akerlof, Dickens a Perry (1996) předkládají model kalibrovaný na změnách mezd a pracovních mís a na odhadech nejnižší udržielné míry nezaměsnanosi. Úroveň nezaměsnanosi, při keré nasává rovnováha nezaměsnanosi a měr reálných mezd v ekonomice, auoři nazývají jako LSRU (Lowes Susainable Rae of Unemploymen). Podle auorů se jedná o úroveň nezaměsnanosi, kerá by při nepříomnosi mezd rigidních směrem dolů vořila NAIRU. Ball a Moffi (2001) ve své práci navrhli model s pomalým přizpůsobováním růsu mezd pohybům produkiviy práce. Auoři vkládají do modelu PC novou proměnnou, kerou je gap mezi růsem produkiviy práce a růsem průměrné minulé reálné mzdy.

5 Modelové přísupy k měření NAIRU 2 ν Auoři Richardson, Boone, Giorno, Meacci, Rae a Turner (2000) poukazují na o, že nepozorovaelné NAIRU musí bý před aplikací v poliických analýzách kvanifikováno. Auoři všechny meody, keré mohou bý použiy k odhadu NAIRU, řadí do ří skupin. Srukurálními meodami je NAIRU odhadováno sysémem rovnic popisujícím chování vyjednávání o mzdách a cenách (Richardson e al., 2000). Podle ěcho auorů srukurální modely vysvělují vliv makroekonomických šoků a poliik na srukurální nezaměsnanos. Preciznos jimi odhadnuého NAIRU však není velká. Podle McAdama a McMorrowa (1999) je sysém pro odhad NAIRU založen na hodnoě nezaměsnanosi, kerá je konzisenní se sálými očekáváními (vzah PC rozšířené o očekávání). Podle auorů se vyjadřuje rojúhelníkovou meodou (zv. Gordon s Triangle model), podle keré míra inflace závisí na inflačním očekávání, popávkových podmínkách, zasoupenými mezerou nezaměsnanosi, a nabídkových šocích. Sandardní model pro inflaci se podle Sekhona (1999) zapisuje jako e π π = β( u u ) + X + ν (1) π odhad skuečné míry inflace, e π očekávaná míra inflace, u míra nezaměsnanosi, u NAIRU, X obsahuje další regresory ke konrole nabídkových šoků (např. se jedná o měnový kurz, dovozní ceny a nebo aké o cenu ropy), chybový člen. Dále auor použil model náhodné procházky pro inflační očekávání. V případě, že π e e = π 1 poom plaí, že π -π = Δ π. Tudíž Δ π = β( u u ) + X + ν (2) Proože rovnice 2 zanedbává možnos sériové korelace chybového členu, dále se odhaduje následující auokorelační specifikace Δ π = β( L)( u u ) + ( L) Δ π + γ( L) X + e (3) 1 L operáor zpoždění, β ( L), δ ( L) a yl ( ) zpožděné polynomy e sériově nekorelovaný chybový člen. 2 Upravená verze in Jašová (2010).

6 373 V případě, že paramery jsou nelineární, rovnice (3) se podle Sekhona ěžko odhaduje. Nicméně NAIRU se nemění v čase, a ak ao rovnice může bý přepsaná do varu, kerý je snadno odhadnuelný meodou nejmenších čverců (dále MNČ): Δ π = μ + β( Lu ) + ( L) Δ π + γ( LX ) + e (4) 1 Odhad NAIRU se poom získá ako: μ NAIRU = (5) β (1) p β (1) = β i= 1 i Čisě saisické meody auoři (Richardson e al., 2000) definují jako meody dělící vlasní míru nezaměsnanosi na její rend (NAIRU) a cyklickou komponenu. Předpokládají, že mezi inflací a nezaměsnanosí neexisuje dlouhodobá subsiuce (rade off) a že průměrná inflace flukuuje okolo NAIRU. Základní nevýhodou je podle auorů o, že dekompozice závisí na libovolných, a někdy aké nepravděpodobných předpokladech (např. se jedná o způsob modelování odhadu rendu). Fabiani a Mesre (2000) ve své práci uvádí, že idenifikace dvou výše uvedených komponen (rend a cyklus) je založena na filrovacích meodách, jako je HP filr. Boone (2000) vychází z oho, že jednoduchý HP filr odhaduje nepozorovaelné proměnné minimalizačním problémem 2 2 Minimalizace ( y y*) + λ 1( ΔΔy*) (6) y pozorovaná proměnná, y * nepozorovaná proměnná, λ 1 daný paramer udávající hladkos nepozorované proměnné. HP filr podle auora odděluje dlouhodobé komponeny proměnné od krákodobé cyklické flukuace; y * je rend proměnné y, y y* předsavují cyklické flukuace a ΔΔ y * je změna růsu rendu řady. Filrovaná řada je klouzavý průměr pozorované řady; λ 1 podle auora řídí rovnováhu mezi hladkosí rendu a velikosí cyklických flukuací. Auor dále upravuje minimalizační problém ako σ Minimalizace 2 0 { y y *} 1 1 ( y y *) + ( ΔΔy *) (7) σ rozpyl cyklické komponeny, σ1 2 2 σ 0, σ 1 rozpyl míry růsu rendové komponeny, λ1 =. 2 σ 1

7 Auor vrdí, že věší σ 0 než σ 1 způsobuje věší λ 1 a hladší filrovanou řadu. Přísup redukované formy auoři (Richardson e al., 2000) definují jako kompromis mezi srukurálními a čisě saisickými meodami. Tao meoda odhaduje NAIRU na základě behaviorálních rovnic vysvělujících inflaci (PC rozšířená o očekávání) a určiých idenifikačních omezení pro cesu odhadnuého NAIRU a gap nezaměsnanosi. Výhodou ěcho meod je podle auorů například o, že odhad NAIRU se provádí přímo ve spojiosi s inflací. K nedosakům lze poom řadi o, že nejsou idenifikovány základní srukurální vzahy. Podle auorů nicméně filrovací meody uvniř sysému PC redukované formy (Kalman a HP mulivariání filry) nabízí zlepšení odhadu NAIRU proi předešlým meodám. Fabiani a Mesre (2000) základní model inflační rovnice v Kalmanově filru rozšiřují o zákon proměnlivosi NAIRU. K udržení flukuace NAIRU v blízkosi skuečné míry nezaměsnanosi je NAIRU definováno jako náhodná procházka. Základní model časově proměnlivého NAIRU auoři doplňují redukovanou formou PC podle rovnice (8) AL ( ) Δ p = θ( L)( u u* ) + γ z + e (8) Δ p inflace, u u* gap nezaměsnanosi, z jiné proměnné (fakory nabídkové srany). Nebo mzdově cenovou PC podle rovnice (9): AL ( ) Δ w = BL ( ) Δ p + CL ( ) Δq θ ( L)( u u* ) + γ z + e (9) q produkivia, z jiné proměnné (fakory nabídkové srany). Dále auoři dělí u * a aplikují proces jednoduché a obecné náhodné procházky: u * = u* + η (10) 1 Fabiani a Mesre (2000) v souvislosi s meodami redukované formy hovoří aké o Break modelu, NAIRU v závislosi od poču zlomů nabývá v průběhu času různě oddělené hodnoy { i}: u * = λ Nechť F = ( F1,... Fn) je sada dummy proměnných, F i = 1, když i 1 i a F i = 0. Poom rovnice PC se přepíše jako: λ = θ(1) λ. F AL ( ) Δ p = θ ( Lu ) + λ' F+ γz+ e (11)

8 375 Body zlomu můžou bý dopředu sanoveny nebo odhadnuy (v případě věšího poču zlomů). Ve druhém případě je použi sekvenční algorimus, ve kerém se první odhadnuý zlom považuje za fixní. Po něm následuje odhad dalšího zlomového bodu. NAIRU je poom propočeno jako uˆ * ˆ λf = ˆ(1) θ 3. Aplikace na podmínky České republiky V podmínkách České republiky při měření inflace na úrovni celého národního hospodářsví (dále NH) je upřednosňován defláor spořeby domácnosí podle národních účů, neboť modely vykazovaly lepší saisiky než v případě použií indexu spořebielských cen (index spořebielských cen je použi např. v práci Hurník a Navráil, 2005). Časová řada odráží adapivní formování očekávání (meziroční změna v čase meziroční změna v čase 1). Míra nezaměsnanosi předsavuje míru regisrované nezaměsnanosi v % podle meodiky Minisersva práce a sociálních věcí ČR. Z dalších vysvělujících proměnných byly saisicky významné meziroční změny následujících indikáorů: měnový kurz CZK/EUR a dovozní ceny. K oesování sacionariy všech časových řad byl použi Augmened Dickey-Fuller es. Časovou řadu míry nezaměsnanosi jsme sezónně očisili klouzavým muliplikaivním průměrem. 3 Analýza vzahu mezi mírou nezaměsnanosí a inflací byla započaa jednorovnicovým modelem (v čási 2. Modelové přísupy k měření NAIRU je označen jako Gordon s Triangle model). Tao meoda odhadla pro celé sledované období pouze jednu hodnou NAIRU. Pro česká daa křivka MNČ regrese poom je: 4 Δ π = 10,529 1,085 u + 0,428 Δ π + 0,205 x + 0,228 x + e CZK / EUR CZK / EUR π meziroční změna defláoru spořeby domácnosí v % (se saisicky významným zpožděním 1 čvrleí), u míra nezaměsnanosi v % (saisicky významné zpoždění je 1 čvrleí), X meziroční změna měnového kurzu CZK/EUR v % (bez zpoždění a se zpožděním 3 čvrleí). Odhadovaná hodnoa NAIRU činila 9,7 % a byla propočena z výše uvedené regrese podle vzorce (5) ako: 10,529/1,085. Dle grafu 1 se NAIRU po věší čás sledovaného období nacházelo vysoko nad skuečnou mírou nezaměsnanosi. Směrnice přímky byla klasicky záporná ( 1,1).

9 376 T a b u l k a 1 P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelu 34 Paramer P-hodnoa Konsana 0.00 u π x CZK/EUR 0.00 x CZK/EUR R Prob (F-sa) 0.00 Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů Českého saisického úřadu, Minisersva práce a sociálních věcí ČR a České národní banky. G r a f 1 NAIRU odhadnué jednorovnicovým modelem, Break modelem, HP filrem a Kalmanovým filrem v % Skuečná míra nezaměsnanosi Kalmanův filr (0,6) HP filr Jednorovnicový model Break model Kalmanův filr (1) 1/ / / /08 Období Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů Českého saisického úřadu, Minisersva práce a sociálních věcí ČR a České národní banky. K povrzení hypoézy o změnách v chování NAIRU v průběhu sledovaného časového období budeme využíva Break model. Meoda minimalizace sumy čverců reziduí rozdělila hisorii vzahu mezi nezaměsnanosí a defláorem spořeby domácnosí do čyř časových období. První období začalo ve 2. čvrleí Sezónně očišěná řada (ozn. např. z ) se propočela jako: z = y / si, s i je sezónní fakor pro i-ý kvarál, kerý se spočíá jako průměr z hodno y / x odpovídajících pozorováním pro daný kvarál (a normovaným pomocí geomerického průměru) a x se spočíá jako x = (0,5y+ 2 + y+ 1+ y + y-1+ 0,5 y-2) / 4 a y je původní neočišěná řada (zdroj EViews, 1998). 4 Všechny paramery rovnic, P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelů v éo čási jsou uvedeny v Příloze 1.

10 377 a skončilo ve 4. čvrleí Druhé období poom pokrývalo inerval od 1. čvrleí 2000 do 2. čvrleí Po éo dekompozici časové řady byly odhadnuy přímky MNČ regrese pro obě období a propočeny hodnoy NAIRU. Přímka regrese pro první období byla: CZK / EUR Δ π = 3,222 0,896 u 1 + 0,557 Δ π 1 + 0,297 x + e π meziroční změna defláoru spořeby domácnosí v % (zpoždění o 1 čvrleí), u míra nezaměsnanosi v % (zpoždění 1 čvrleí), X meziroční změna měnového kurzu CZK/EUR v % (bez zpoždění). Odhadovaná hodnoa NAIRU činila 3,6 % (3,222/0,896). Přímka regrese pro druhé období byla: Δ π = 13,801 1,481 u + 0,251 Δ π + 0,266 x + 0,300 x + e CZK / EUR CZK / EUR X meziroční změna měnového kurzu CZK/EUR v % byla dále saisicky významná se zpožděním 3 čvrleí. Odhadovaná hodnoa NAIRU poom byla 9,3 % (13,801/1,481). Dále byly odhadnuy přímky MNČ regrese a propočeny hodnoy NAIRU pro řeí a čvré období. Přímka regrese pro řeí období (3. čvrleí čvrleí 2004) byla: Δ π = 43,763 4,899 u + 0,811 Δ π + 0,368 x + 0,507 x + e CZK/ EUR CZK/ EUR Odhadovaná hodnoa NAIRU byla poom 8,9 % (43,763/4,899). Přímka regrese pro čvré období (1. čvrleí čvrleí 2008) byla: Δ π 17,054 2, ,619 DOVOZC = u + x 1 + e X meziroční změna dovozních cen v % se saisicky významným zpožděním 1 čvrleí. Odhadovaná hodnoa NAIRU je 8,0 % (17,054/2,119). Break model celkem edy pro sledovaný časový inerval odhadl čyři hodnoy NAIRU (3,6 %, 9,3 %, 8,9 % a 8,0 %). Prudký růs hodnoy NAIRU z 3,6 % na 9,3 % v časovém úseku mezi 4. čvrleím 1999 a 1. čvrleím 2000 byl způsoben fakory, jako je cena ropy Bren, dovozní ceny a regulované ceny, keré významnou měrou změnily charaker závislosi mezi mírou nezaměsnanosí a inflace. Prakicky se v omo období sřel pokračující růs míry nezaměsnanosi s náhlou akcelerací defláoru spořeby domácnosí z 2,9 % ve 4. čvrleí 1999 na

11 378 3,5 % v 1. čvrleí 2000 (v případě indexu spořebielských cen o bylo dokonce z 1,9 % na 3,6 %). T a b u l k a 2 P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelů Paramer P-hodnoa 1. období 2. období 3. období 4. období Konsana u π x CZK/EUR x CZK/EUR x 1 DovozC 0.05 R Prob (F-sa) Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů Českého saisického úřadu, Minisersva práce a sociálních věcí ČR a České národní banky. Jak vyplývá z grafu 1 odhadnuá NAIRU již cilivěji kopírovala vývoj skuečné míry nezaměsnanosi. Směrnice přímek ve všech časových obdobích byly záporné. Nejvěší subsiuovaelnos inflace nezaměsnanosí byla prokázána ve řeím období, j. v časovém inervalu od 3. čvrleí 2003 do 4. čvrleí 2004, kdy směrnice přímky činila 4,9. K odhadu časově proměnlivého NAIRU budeme nejdříve aplikova filrovací echniku HP filr, kerý podle Booneho (2000) odděluje dlouhodobé komponeny proměnné od krákodobých cyklických flukuací. K zajišění rovnováhy mezi hladkosí rendu a velikosí cyklických flukuací použijeme, sejně jako auor, paramer λ. Konkréně jeho velikos jsme sanovili na úrovni 1 600, kerá je využívaná pro čvrlení daa (v podmínkách ČR uo hodnou použili aké např. Hájek a Bezděk, 2000; Bezděk, Dybczak a Krejdl, 2003, použili vyhlazení ve výši 480). Problémy na počáku časové řady byly eliminovány použiím časové řady míry nezaměsnanosi již od 1. čvrleí Skuečné hodnoy pak byly aké prodlouženy o vlasní predikci míry nezaměsnanosi do konce roku 2010 (Jašová, 2009). Tao meoda odhadovala hodnoy NAIRU pohybující se v inervalu od cca 2,0 do 8,8 %. Skuečná míra nezaměsnanosi se od 2. čvrleí 1995 do 3. čvrleí 1998, od 2. čvrleí 2001 do 2. čvrleí 2003 a v období od 4. čvrleí 2006 do 3. čvrleí 2008 nacházela pod NAIRU, j. v cca polovině sledovaného období (graf 1). Další meodou pro exrakci v čase proměnlivého NAIRU je Kalmanův filr (důvodem k výběru bylo aké upozornění Hurníka a Navráila (2005) na možnos zkreslení výsledků při aplikaci meodologie maximální věrohodnosi). Zvolíme τ jako libovolnou hodnou reflekující v čase proměnlivé NAIRU. Přísup v éo

12 379 analýze vychází z prezenace řady alernaivních NAIRU lišících se hodnoou τ, kerá udává supeň vyhlazení odhadovaného NAIRU. Alernaivní NAIRU vznikla s využiím τ = 0,6 a 1,0. V lierauře je preferován výběr hodnoy 0,2 (např. v podmínkách ČR jej použili auoři Fukač, 2003; Beneš a N Diaye, 2004), kerá dovoluje malá kolísání v odhadech NAIRU, a ím se vyvaruje velkým skokům vyhlazeného odhadu NAIRU. Tao analýza naopak ve snaze popsa i nesabilní období akivně využívá i vyšší hodnoy τ, čímž zajisí proložení více nesálé nezaměsnanosi v ranziivním prosředí. V případě Kalmanova filru s vyhlazením 0,6 byla jako závislá proměnná použia meziroční změna defláoru spořeby domácnosi v %, saisicky významnými fixními regresory byly zpožděné hodnoy míry nezaměsnanosi v %, meziroční změny defláoru spořeby domácnosi v %, meziroční změny měnového kurzu CZK/EUR v % a meziroční změna dovozních cen bez časového posunu. Rovnice ve formě popisující sacionární sav měla následující var: Δ π = + Δ CZK / EUR Dovozc SV1 0,713u 2 0,306 π 2 0,317 x 2 0,292 x e Při aplikaci Kalmanova filru s vyhlazením 1,0 byla opě jako závislá proměnná použia meziroční změna defláoru spořeby domácnosi, saisicky významnými fixními regresory byly zpožděné hodnoy míry nezaměsnanosi v % a meziroční změny měnového kurzu CZK/EUR v % (např. vliv hedgingových operací) a meziroční změny dovozní ceny v % bez časového posunu. Rovnice ve formě popisující sacionární sav měla následující var: Δ = CZK / EUR Dovozc π SV1 0,750 u 1 0,325 x 2 0,183 x e Odhadované hodnoy NAIRU pro obě vyhlazení byly propočeny z hodno konsany (SV1) a koeficienů míry nezaměsnanosi (dle vzorce 5). T a b u l k a 3 P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelů Paramer P-hodnoa vyhlazení 0,6 vyhlazení 1,0 SV u u π x CZK/EUR x DovozC R Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů Českého saisického úřadu, Minisersva práce a sociálních věcí ČR a České národní banky.

13 380 Hodnoy NAIRU při vyhlazení 0,6 se nacházely v inervalu od 1,1 do +13,4 % a pro vyhlazení 1,0 v inervalu od 1,9 do +13,9 %. Průběh obou dvou řad NAIRU je podobný (graf 1). NAIRU získané ouo meodou (jak s vyhlazením 0,6, ak s vyhlazením 1,0) nejdříve procházelo zápornými hodnoami (období od 1. čvrleí 1999 do 4. čvrleí 1999). Too období koresponduje s urychlením resrukuralizace domácí ekonomiky, což vyúsilo v posupný posun NAIRU k vyšším hodnoám. Nesabilia charakeru závislosi mezi nezaměsnanosí a inflací byla dále umocněna výkyvy ve vývoji cen ropy (v 1. čvrleí meziroční pokles o 21,1 % byl ve 4. čvrleí vysřídán meziročním růsem o 130,1 %), ve vývoji měnového kurzu CZK/EUR (apreciace kurzu v 1. čvrleí byla vysřídána depreciací kurzu CZK/EUR), ve vývoji dovozních cen (zaímco v 1. čvrleí byl ješě zaznamenán jejich meziroční pokles o 6,8 %, ve 4. čvrleí se jednalo o jejich meziroční růs o 11,1 %) a ve vývoji regulovaných cen (na počáku meziročně vzrosly o 11,9 % a na konci roku 1999 jejich meziroční růs byl pouze 4,2 %). Nejvyšší hodnoa NAIRU byla odhadnua pro 3. čvrleí 2008 (u vyhlazení 0,6 činila 13,4 % a pro τ 1,0 byla 13,9 %). Analýzou někerých ukazaelů reálné ekonomiky bylo zjišěno, že v omo období byl pokračující pokles míry nezaměsnanosi (z 5,9 % v 1. čvrleí 2008 na 5,3 % ve 3. čvrleí 2008) doprovázen poklesem růsu defláoru spořeby domácnosí (z 6,9 % na 2,7 %), resp. indexu spořebielských cen (ze 7,4 % na 6,7 %). Změna charakeru závislosi mezi mírou nezaměsnanosí a inflací byla způsobena především vlivem vývoje cen ropy Bren (snížení meziročního růsu ve sledovaném období o 12,3 p. b.), vývojem dovozních cen (prohloubení meziročního poklesu o 1,1 p. b.) a vývojem měnového kurzu CZK/EUR (zesílení apreciačních laků). V prosředí anicipovaných očekávání může bý ao změna charakeru závislosi mezi mírou nezaměsnanosí a inflací, jevící se jako významný růs gapu nezaměsnanosi (za období 1. až 3. čvrleí 2008 činil průměrný převis NAIRU nad skuečnou mírou nezaměsnanosí 7,6 p. b., resp. 7,8 p. b.), obdobou vývoje z roku 1999 (zde převýšila skuečná míra nezaměsnanosi NAIRU v průměru o 8,2 p. b., resp 9,0 p. b.) a signalizova příomnos nesabilního prosředí a případných srukurálních posunů v ekonomice úsících ve zvýšení hodnoy NAIRU v blízké budoucnosi. Zaímco zvýšení hodnoy NAIRU v roce 1999 korespondovalo s urychlením resrukuralizace domácí ekonomiky, dosavadní vývoj roku 2008 může mí souvislos s příchodem globální finanční a ekonomické krize na rh práce a do reálné ekonomiky jako celek. Pro srovnání uvádíme odhady NAIRU auorů Hurníka a Navráila (2005). Tio auoři získávají NAIRU pro období (náš inerval začíná 1. čvrleím 1996 a končí 3. čvrleím 2008). K popisu rhu práce používají

14 381 míru nezaměsnanosi dle ILO (u nás se jedná o regisrovanou míru nezaměsnanosi) a cenový vývoj je popisován jádrovou inflací (v našem případě defláorem spořeby domácnosí). Kromě dozadu hledícího inflačního očekávání zahrnují aké dopředu hledící expekace o inflaci (naše analýza využívá pouze dozadu hledící očekávání). Dle odhadů auorů NAIRU bylo nejdříve sabilní (období ). V dalším období akcelerovalo až na 7,5 % v roce 2003 (v naší analýze o bylo podle jednorovnicového modelu až na hodnou 9,7 %, podle Break modelu na hodnou 9,3 %, podle HP filru na hodnou 8,8 % a podle Kalmanova filru při vyhlazení 0,6 na hodnou 9,9 % a při vyhlazení 1,0 až na 8,4 %). Poé auoři vrdí, že jeho vývoj byl poměrně sabilní, což odpovídá odhadům našich modelů pro rok Hájek a Bezděk (2000) odhadují přirozenou míru nezaměsnanosi v období 1991 až 2001 pomocí ří meod. V první varianě použili vyhlazení časové řady průměrné roční míry nezaměsnanosi HP filrem. Tao meoda odhadla NAIRU ve výši 7,1 % pro rok 1999, pro rok 2000 ve výši 8,0 % a pro rok 2001 ve výši 8,8 %. I když naše hodnoy jsou nižší (6,7 %, 7,5 % a 8,1 %), vykazují obdobně rosoucí rend. Dle druhé meody auoři určili přirozenou míru nezaměsnanosi jako průměrnou roční míru nezaměsnanosi v období od 1991 do 2001 ve výši 3,3 % (námi odhadnué NAIRU pro období 1. čvrleí 1996 až 4. čvrleí 2001 se podle použié meody pohybovalo v inervalu od 4,1 % do 6,0 %). V poslední varianě auoři odhadli vzah mezi empem růsu reálných jednokových mzdových nákladů v NH a průměrnou roční mírou nezaměsnanosí. Průměrná hodnoa NAIRU v období byla 7,7 % (v našem případě se NAIRU v období pohybovalo v inervalu od 3,6 % podle Break modelu po 5,1 % podle HP filru). 4. Aplikace na podmínky Slovenska Meodologie, kerá byla v předchozí čási aplikovaná na makrodaa České republiky, je v éo čási použia aké k odhadu NAIRU v podmínkách Slovenska. Také pro uo zemi byl využi defláor spořeby domácnosí ve formě odrážející adapivní formování očekávání. Saisicky významnými vysvělujícími proměnnými byly míra nezaměsnanosi dle definice Mezinárodní organizace práce (Inernaional Labour Organizaion ILO) v % a meziroční změny ěcho indikáorů v %: měnový kurz SKK/EUR, dovozní ceny a cena ropy Bren (v případě ČR nebyla saisická významnos prokázaná, a proo cena ropy nebyla zařazena do modelů). Časové řady míry nezaměsnanosi byly vkládány do modelu až po sezónním očišění klouzavým muliplikaivním průměrem. Prvním náhledem na zkoumanou subsiuci bude i v případě Slovenska jednorovnicový model.

15 382 Pro slovenská daa křivka MNČ regrese poom je: 5 SKK / EUR Δ π = 4,984 0,296u + 0,608 Δ π 1 + 0,163 x 1 + e π meziroční změna defláoru spořeby domácnosí (saisicky významné zpoždění je 1 čvrleí), u míra nezaměsnanosi v % (bez zpoždění), X meziroční změna měnového kurzu SKK/EUR (zpoždění 1 období). T a b u l k a 4 P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelu Paramer P-hodnoa Konsana 0.06 u 0.07 π x SKK/EUR R Prob (F-sa) 0.00 Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů OECD. G r a f 2 NAIRU odhadnué jednorovnicovým modelem, Break modelem, HP a Kalmanovým filrem 26 Skuečná míra nezaměsnanosi Kalmanův filr (0,6) HP filr Jednorovnicový model Break model Kalmanův filr (1) 20 v % / / / /08 Období Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů OECD. Odhadovaná hodnoa NAIRU činila 16,8 % (graf 2) a byla propočena ako: 4,984/0,296. V případě Slovenska se NAIRU podsaně liší od vývoje skuečné míry nezaměsnanosi až ke konci sledovaného období (od 2. čvrleí 2006 do 3. čvrleí 2008). Směrnice přímky je klasicky záporná ( 0,3).

16 383 5 Break model minimalizací sumy čverců reziduí odhadl ři zlomové body ve vývoji NAIRU (graf 2). Vývoj subsiuce mezi nezaměsnanosí a defláorem byl rozdělen do šesi časových období. První období pokrývalo 3. čvrleí 1998 až 2. čvrleí Druhé období rvalo od 3. čvrleí 2000 do 3. čvrleí 2001 a řeí od 4. čvrleí 2001 do 4. čvrleí Přímka MNČ regrese pro první období byla poom: SKK / EUR ROPA Δ π = 12,294 0,972u 1 + 0,619 x 2 + 0,031 x + e π meziroční změna defláoru spořeby domácnosí v %, u míra nezaměsnanosi v % (zpoždění 1 čvrleí), X meziroční změna měnového kurzu SKK/EUR (zpoždění 2 čvrleí) a meziroční změna ceny ropy v % (bez zpoždění). Odhadovaná hodnoa NAIRU je 12,6 % (12,294/0,972). Přímka MNČ regrese pro druhé období je: SKK / EUR DOVOZC Δ π = 16,551 1,178u + 0,643 x 2 + 0,222 x 5 + e u je míra nezaměsnanosi v % (bez zpoždění), X je meziroční změna dovozních cen v % (se zpožděním 5 čvrleí). Odhadovaná hodnoa NAIRU je 14,1 % (16,551/1,178). Přímka MNČ regrese pro řeí období je: ROPA Δ π = 34,880 1,898 u 1 + 0,049 x 2 + e u míra nezaměsnanosi v % (zpoždění 1 čvrleí), X meziroční změna ceny ropy v % (se zpožděním 2 čvrleí). Odhadovaná hodnoa NAIRU je 18,4 % (34,880/1,898). Dále odhadneme přímky MNČ regrese a propočeme hodnoy NAIRU pro čvré, páé a šesé období. Přímka MNČ regrese pro čvré období (1. čvrleí čvrleí 2005) je: Δ π = 19,969 1,200u 3 + 0,708 Δ π 1 + e π meziroční změna defláoru spořeby domácnosí v % (se zpožděním 1 období), u míra nezaměsnanosi v % (zpoždění 3 čvrleí). Odhadovaná hodnoa NAIRU je 16,6 % (19,969/1,200). 5 Všechny paramery rovnic, P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelů v éo čási jsou uvedeny v Příloze 2.

17 384 Přímka MNČ regrese pro páé období (1. čvrleí čvrleí 2007) je: Δ π = 21, ,570u 2 + e u míra nezaměsnanosi v % (zpoždění 2 čvrleí). Odhadovaná hodnoa NAIRU je 13,5 % (21,258/1,570). Přímka MNČ regrese pro šesé období (2. čvrleí čvrleí 2008) je: Δ π 42,477 4,220 0,298 DOVOZC = u + x 3 + e u míra nezaměsnanosi v % (bez zpoždění), X meziroční změna dovozních cen v % (se zpožděním 3 čvrleí). Odhadovaná hodnoa NAIRU je 10,1 % (42,477/4,220). Dle éo meody se ekonomika v posledním období (1. čvrleí 2008 až 3. čvrleí 2008) nacházela v období konjunkury. Směrnice přímek, kromě páého období, jsou ypicky záporné. Hodnoa směrnice přímky ve výši 4,2 povrdila vysokou subsiuovaelnos inflace nezaměsnanosí v závěrečném šesém období. T a b u l k a 5 P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelů Paramer P-hodnoa 1. období 2. období 3. období 4. období 5. období 6. období Konsana u u u u π x SKK/EUR x ROPA 0.07 x ROPA x DovozC x DovozC R Prob (F-sa) Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů OECD. Podle HP filru se NAIRU pohybuje v inervalu od 9,4 % do 18,3 % (graf 2). Od 2. čvrleí 2006 lze pozorova pokles skuečné míry nezaměsnanosi pod NAIRU, což indikuje období konjunkury, podobně jako v České republice. Na rozdíl od osaních meod oo období končí již ve 2. čvrleí 2008 a konjunkura je mělká. Vrcholem éo fáze se salo 4. čvrleí V případě Kalmanova filru s vyhlazením 0,6 byla jako závislá proměnná použia meziroční změna defláoru spořeby domácnosí v %. Fixními regresory se saly zpožděné hodnoy míry nezaměsnanosi v %, meziroční změna defláoru spořeby

18 385 domácnosí a meziroční změna ceny ropy v % (v případě ČR ao vysvělující proměnná nebyla saisicky významná a proo nebyla zařazena do modelu). Rovnice ve formě popisující sacionární sav měla následující var: ROPA Δ π = SV1 0,307u + 0,483 Δ π + 0,026 x + e Při aplikaci Kalmanova filru s vyhlazením 1,0 byla opě jako závislá proměnná použia meziroční změna defláoru spořeby domácnosí, saisicky významnými fixními regresory se saly zpožděné hodnoy míry nezaměsnanosi, meziroční změny defláoru spořeby domácnosí a meziroční změny ceny ropy v %. Rovnice ve formě popisující sacionární sav měla eno následující var: ROPA Δ π = SV1 0,377u + 0,418 Δ π + 0,029 x + e T a b u l k a 6 P-hodnoy a vybrané charakerisiky modelů Paramer P-hodnoa vyhlazení 0.6 vyhlazení 1.0 SV u π x ROPA R Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů OECD. Hodnoy NAIRU se podle meody Kalmanova filru s vyhlazením 0,6 pohybují v inervalu od 3,3 do +25,3 % a s vyhlazením 1,0 se nachází v inervalu od 2,9 % do +25,8 %. Pro obě vyhlazení (0,6 a 1,0) je kvaliaivní průběh NAIRU velice podobný (graf 2). Záporné hodnoy NAIRU na počáku sledovaného období naznačují, že aké v případě Slovenska Kalmanův filr odhalil nesabilní období se srukurálními posuny na rhu práce. Jednalo se o druhou polovinu roku 2000 a první polovinu roku 2001 (v ČR se jednalo o období 1. čvrleí 1999 až 4. čvrleí 1999). Resrukuralizace ekonomiky a nesabilia charakeru závislosi vedly k následnému výraznému zvýšení hodnoy NAIRU. Konkréně došlo k výkyvům ve vývoji cen ropy (ve 3. a 4. čvrleí 2000 byl zaznamenán jejich meziroční růs o 30,1 % a v 1. a 2. čvrleí 2001 meziroční pokles o 2,5 %), ve vývoji měnového kurzu SKK/EUR (apreciace kurzu ve 3. a 4. čvrleí 2000 byla vysřídána depreciací v 1. a 2. čvrleí 2001) a ve vývoji dovozních cen (zaímco ve 3. a 4. čvrleí 2000 byl zaznamenán jejich meziroční růs o 14,1 %, v 1. a 2. čvrleí 2001 meziroční růs činil 6,0 %). V období od 2. čvrleí do 4. čvrleí 2003 lze ve vývoji NAIRU dle Kalmanova filru pozorova opačnou endenci. NAIRU (s vyhlazením 1,0) dosahuje hodno nad 20 % s maximem ve výši 25,8 % ve 4. čvrleí I zde z analýzy

19 386 ukazaelů (ceny ropy, měnový kurz SKK/EUR a dovozní ceny) mimo subsiuci míry nezaměsnanosi a inflace plyne nesabilia ekonomického prosředí, kerá vedla ke zvýšení mezery nezaměsnanosi (nejvyšší převis NAIRU nad skuečnou mírou nezaměsnanosi byl zasazen do období 4. čvrleí 2003 a činil 7,9 p. b. pro vyhlazení 0,6 a 8,4 p. b. pro vyhlazení 1,0). Od 4. čvrleí 2006 obě křivky kopírují skuečnou míru nezaměsnanosi a mezera nezaměsnanosi se pohybuje do ří procenních bodů. Inflační a posupně i deflační dopady nejsou velké. Na konci sledovaného období (od 1. čvrleí 2008) se obnovují inflační laky, což naznačily již všechny předešlé meody. Vrcholem éo fáze konjunkury bylo 3. čvrleí Z analýzy ukazaelů reálné ekonomiky není zřejmá změna v charakeru závislosi subsiuce míry nezaměsnanosi a inflace, kerá by signalizovala příomnos nesabilního prosředí a případné srukurální posuny vedoucí ke zvýšení hodno NAIRU v příším období. Teno závěr je aké v souladu s velikosí gapu nezaměsnanosi, kerý činil v období 1. až 3. čvrleí ,1 p. b. (vyhlazení 0,6), resp. 2,6 p. b. (vyhlazení 1,0), což jsou hodnoy srovnaelné s hodnoami v převažující čási sledovaného období. Na druhé sraně signálem změn na rhu práce může bý vysledovaná akcelerace mezičvrleních přírůsků gapů nezaměsnanosi a již dříve zmíněný odhad přechodu do fáze recese již od 3. čvrleí 2008 meodou HP filru. 5. Porovnání vývoje NAIRU ve vybraných zemích Visegrádské skupiny a závěry z analýzy Jednorovnicový model poskyl pro celé sledované období dlouhodobé NAIRU rovné 9,7 % (ČR) a 16,8 % (SR). V České republice po celé období NAIRU převyšovalo skuečnou míru nezaměsnanosi, přičemž ke konci sledovaného období (2. čvrleí 2006 až 3. čvrleí 2008) eno převis zásadní. V případě Slovenska fáze konjunkury byla zaznamenána pouze na počáku a na konci sledovaného období (2. čvrleí 2005 až 3. čvrleí 2008). Break model rozdělil hisorii vzahu mezi defláorem spořeby domácnosí a nezaměsnanosí na čyři časová období v případě České republiky a šes období v případě Slovenska. V podmínkách ČR a SR NAIRU odhadnué ouo meodou již odráží vývoj skuečné míry nezaměsnanosi celkem dobře. Poslední fází v ěcho zemích bylo období konjunkury, keré v České republice začalo ve 2. čvrleí 2006 a na Slovensku v 1. čvrleí Podle HP filru poslední fáze konjunkury začala nejdříve na Slovensku (2. čvrleí 2006). V České republice počáek éo fáze byl umísěn do 2. čvrleí Období konjunkury bylo v případě ČR ukončeno ve 3. čvrleí 2008.

20 387 Na Slovensku se již ve 3. čvrleí 2008 objevují první známky mělké recese. Vrchol poslední konjunkury byl nejdříve zaznamenán na Slovensku (4. čvrleí 2006). V České republice se jednalo až o 3. čvrleí Kalmanův filr odhadl, že do poslední fáze konjunkury nejdříve vsoupila ČR (1. čvrleí 2006). Slovensko následovalo v 1. čvrleí V obou zemích ao fáze rvala až do 3. čvrleí Vrchol poslední konjunkury byl shodně zasazen do 3. čvrleí V případě ČR Kalmanův filr upozornil na příomnos změny v charakeru závislosi mezi nezaměsnanosí a inflací ve sledovaném období roku 2008, kerá by mohla signalizova příomnos nesabilního prosředí a případné srukurální posuny na rhu práce s vyúsěním v růs hodnoy NAIRU v blízké budoucnosi. Odhady NAIRU v podmínkách Slovenska prozaím žádné konkréní indicie o nesabilním prosředí nepovrdily. Jisým signálem změn na rhu práce však může bý zvyšování mezičvrleních přírůsků gapů nezaměsnanosi a dříve zmíněný odhad fáze recese již od 3. čvrleí 2008 meodou HP filru. Shrnuí závěrů z analýzy Námi publikovaný článek deekoval: 1. Podsané odchylky v odhadnuých hodnoách NAIRU, keré lze dle éo práce pozorova: V rámci každé z ranziivních ekonomik, může plynou mj. z odlišných echnických paramerů jednolivých meod. V České republice jednorovnicový model odhadl dlouhodobé NAIRU ve výši 9,7 %. Break model deekoval čyři období s NAIRU pohybujícím se v inervalu od 3,6 % do 9,3 %. Variabilní NAIRU podle HP filru bylo v inervalu 2,0 % až 8,8 % a podle Kalmanova filru v inervalu od 1,9 % do +13,9 %. Na Slovensku dlouhodobé NAIRU podle jednorovnicového modelu poom bylo 16,8 %. Break model odhadl šes časových období v inervalu od 10,1 18,4 %. V čase proměnlivé NAIRU z HP filru bylo v inervalu 9,4 18,3 % a z Kalmanova filru v inervalu od 3,3 % do +25,8 %. Mezi zeměmi skupiny V4, může bý způsobena specifikami insiucionálního rámce a problémy souvisejícími s odhadem NAIRU v malých oevřených ekonomikách. Z porovnání hodno NAIRU odhadnuých jednolivými meodami je parný především rozdíl v jeho velikosi. Zaímco v České republice se odhadnué hodnoy NAIRU pohybovaly v inervalu od 1,9 % do +13,9 %, na Slovensku o byl inerval podsaně širší ( 3,3 % až +25,8 %). Z analýzy je parné, že rozdíl v hodnoách NAIRU se vyskyuje především na počáku sledovaného období. K jejich výraznému sbližování poom došlo od roku 2004 s ím, že nejmenší

21 388 rozdíl byl zaznamenán na konci roku Další rozdíl spočívá v opačném rendu ve vývoji NAIRU v obou zemích. V České republice NAIRU prakicky vykazuje rosoucí rend a na Slovensku je rend mírně klesající. 2. Nesabilní prosředí a srukurální posuny na rhu práce a v ekonomice a závěry z jejich analýzy využil k násinu vývoje NAIRU v nejbližším období, a o: Pro Českou republiku V České republice byly odhadnuy dvě období s nesabilním prosředím a se srukurálními posuny vedoucími ke zvýšení NAIRU v budoucím období. První období (1. čvrleí 1999 až 4. čvrleí 1999) se vyznačovalo zápornými hodnoami NAIRU. Too období koresponduje s urychlením resrukuralizace domácí ekonomiky a s nesabiliou charakeru závislosi mezi nezaměsnanosí a inflací (vliv výkyvů ve vývoji cen ropy, měnového kurzu CZK/EUR, dovozních cen a regulovaných cen). Druhé období pokrývalo časový inerval od 1. čvrleí do 3. čvrleí Změna charakeru závislosi mezi mírou nezaměsnanosí a inflací byla způsobena vývojem cen ropy Bren, dovozních cen a měnového kurzu CZK/EUR. V prosředí anicipovaných očekávání změny charakeru závislosi uvniř subsiuce mohou bý obdobou vývoje z roku 1999 a signalizova příomnos nesabilního prosředí a případných srukurálních posunů vedoucích k růsu NAIRU v nejbližším období. Pro Slovensko V případě Slovenska se jednalo o ři období s nesabilním prosředím, kerá vyúsila ve změnu ve vývoji NAIRU. Záporné hodnoy NAIRU naznačovaly nesabilní období se srukurálními posuny na rhu práce v období od druhé poloviny roku 2000 do první poloviny roku 2001 (první období). Resrukuralizace ekonomiky a nesabilia charakeru závislosi (vlivem výkyvů ve vývoji cen ropy, měnového kurzu SKK/EUR a dovozních cen) vedly k následnému výraznému zvýšení hodnoy NAIRU. V období od 2. čvrleí do 4. čvrleí 2003 (druhé období) NAIRU dosahuje hodno nad 20 %. Také zde z analýzy ukazaelů mimo subsiuci míry nezaměsnanosi a inflace plyne nesabilia ekonomického prosředí, kerá vedla ke zvýšení mezery nezaměsnanosi. Z analýzy ukazaelů reálné ekonomiky ve sledovaném období roku 2008 (řeí období) není zřejmá změna v charakeru závislosi subsiuce míry nezaměsnanosi a inflace, kerá by signalizovala příomnos nesabilního prosředí a případné srukurální posuny vedoucí k růsu hodnoy NAIRU v příším období. Nicméně indicií pohybů na rhu práce vlivem finanční a globální krize může bý zvyšování mezičvrleních přírůsků gapů nezaměsnanosi a zasazení konce poslední konjunkury do 2. čvrleí 2008 meodou HP filru.

22 389 P ř í l o h a 1 Přehled paramerů, P-hodno a vybraných charakerisik modelů (k čási 3) Název meody Paramer modelu Vybrané charak. modelu Hodnoa P-hodnoa R-squared Prob (F-sa) Konsanní NAIRU: Meoda jedné rovnice konsana míra nezaměsnanosi ( 1) defláor spořeby ( 1) měnový kurz () měnový kurz ( 3) charakerisiky modelu NAIRU v časovém inervalu Break model: 1. období konsana míra nezaměsnanosi ( 1) defláor spořeby ( 1) měnový kurz () charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi ( 1) defláor spořeby ( 1) měnový kurz () měnový kurz ( 3) charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi ( 1) defláor spořeby ( 1) měnový kurz () měnový kurz ( 3) charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi ( 1) dovozní ceny ( 1) charakerisiky modelu Časově proměnlivé NAIRU Kalmanův filr: Vyhlazení (0,6) konsana míra nezaměsnanosi ( 2) defláor spořeby ( 2) měnový kurz ( 2) dovozní ceny () charakerisiky modelu 0.90 Vyhlazení (1,0) konsana míra nezaměsnanosi ( 1) měnový kurz ( 2) dovozní ceny () charakerisiky modelu 0.92 Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů Českého saisického úřadu, Minisersva práce a sociálních věcí ČR a České národní banky.

23 390 P ř í l o h a 2 Přehled paramerů, P-hodno a vybraných charakerisik modelů (k čási 4) Název meody Paramer modelu Vybrané charak. modelu Hodnoa P-hodnoa R-squared Prob (F-sa) Konsanní NAIRU: Meoda jedné rovnice konsana míra nezaměsnanosi () defláor spořeby ( 1) měnový kurz ( 1) charakerisiky modelu NAIRU v časovém inervalu Break model: 1. období konsana míra nezaměsnanosi ( 1) měnový kurz ( 2) cena ropy () charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi () měnový kurz ( 2) dovozní ceny ( 5) charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi ( 1) cena ropy ( 2) charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi ( 3) defláor spořeby ( 1) charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi ( 2) charakerisiky modelu období konsana míra nezaměsnanosi () dovozní ceny ( 3) charakerisiky modelu Časově proměnlivé NAIRU Kalmanův filr: Vyhlazení (0,6) konsana míra nezaměsnanosi ( 4) defláor spořeby ( 1) cena ropy ( 6) charakerisiky modelu 0.80 Vyhlazení (1,0) konsana míra nezaměsnanosi ( 4) defláor spořeby ( 1) cena ropy ( 6) charakerisiky modelu 0.89 Zdroj: Vlasní propoče na podkladě údajů OECD.

24 391 Lieraura AKERLOF, G. A. DICKENS, W. T. PERRY, G. L. (1996): The Macroeconomics of Low Inflaion. [Brookings Papers on Economic Akiviy.] Washingon, DC: Brookings Insiuion. BALL, L. MOFFITT, R. (2001): Produciviy Growh and he Phillips Curve. [NBER Working Paper Series.] Cambridge: Naional Bureau of Economic Research. BENEŠ, J. N DIAYE, P. (2004): A Mulivariae Filer for Measuring Poenial Oupu and he NAIRU: Applicaion o he Czech Republic. [IMF Working Paper, No. 04/45.] Washingon, DC: IMF. BEZDĚK, V. DYBCZAK, A. KREJDL, A. (2003): Czech Fiskal Policy: Inroducory Analysis. [Working Paper, No. 7.] Prague: Czech Naional Bank. BOONE, L. (2000): Comparing Semi-Srucural Mehods o Esimae Unobserved Variables. The HPMV and Kalman filers Approaches OECD. [Working Papers, No. 240.] Paris: OECD, Economics Deparmen. ESTRADA, Á. HERNANDO, I. LÓPEZ-SALIDO, J. D. (2000): Measuring he NAIRU in he Spanish Economy. [Documeno de Trabajo nº 0009.] Madrid: Banco de Espaňa. EViews (1998): EViews Version 3.1. Help Topics. < FABIANI, S. MESTRE, R. (2000): Alernaive Measures of he NAIRU in he Euro Area: Esimaes and Assessmen. [ECB Working Paper, No. 17.] Frankfur: European Cenral Bank. FRIEDMAN, M. (1968): The Role of Moneary Policy. The American Economic Review, 58, č. 1, s FUKAČ, M. (2003): Non-Acceleraing Inflaion Rae of Unemploymen. [Mimeo.] Praha: CERGE-EI. HÁJEK, M. BEZDĚK, V. (2000): Odhad poenciálního produku a produkční mezery v ČR. [Working Paper.] Praha: Česká národní banka. HUMPHREY, T. M. (1985): The Early Hisory of he Philips Curve. Economic Review of Federal Reserve Bank of Richmond, 71, May, s HURNÍK, J. NAVRÁTIL, D. (2005): Labour Marke Performance and Macroeconomic Policy: The Time Varying NAIRU in he CR. Finance a úvěr, 55, č. 1 2, s JAŠOVÁ, E. (2009): Podobnosi a rozdíly ve vývoji míry nezaměsnanosi neakcelerující inflaci a hospodářského cyklu ve vybraných sředoevropských zemích do roku Současná Evropa, č. 1, s JAŠOVÁ, E. (2010): Míra nezaměsnanosi neakcelerující inflaci a hospodářský cyklus v prosředí České republiky hisorie a možný vývoj do konce roku [Working Papers, Vol. IV.] Praha: Fakula mezinárodních vzahů VŠE v Praze. MCADAM, P. MCMORROW, K. (1999): The NAIRU Concep Measuremen Uncerainies, Hyseresis and Economic Policy Role. [Economic Papers, No. 136.] Brussels: European Commission. MODIGLIANI, F. PAPADEMOS, L. (1975): Targes for Moneary Policy in he Coming Year. Brookings Papers on Economic Akiviy. Washingon, DC: Brookings Insiuion. PHELPS, E. S. (1967): Phillips Curves, Expecaions of Inflaion and Opimal Unemploymen Over Time. Economica, New Series, 34, č. 135, s PHILLIPS, A. W. (1958): The Relaionship beween Unemploymen and he Rae of Change of Money Wages in he Unied Kingdom Economica, New Series, 25, č. 100, s RICHARDSON, P. BOONE, L. GIORNO, C. MEACCI, M. RAE, D. TURNER, D. (2000): The Concep, Policy use and Measuremen of Srucural Unemploymen: Esimaing a Time Varying NAIRU across 21 OECD Counries. [Working Paper.] Paris: OECD. SAMUELSON, P. A. SOLOW, R. M. (1960): Analyical Aspecs of Ani-inflaion Policy. The American Economic Review, 50, č. 2, s SEKHON, J. S. (1999): Esimaion of he Naural Rae of Unemploymen: 1955: :12. Berkeley: Harvard Universiy. TOBIN, J. (1997): Supply Consrains on Employmen and Oupu: NAIRU versus Naural Rae. [Cowles Foundaion Paper 1150.] New Haven: Yale Universiy.

Vysoká škola ekonomická v Praze Recenzované studie. Working Papers Fakulty mezinárodních vztahů

Vysoká škola ekonomická v Praze Recenzované studie. Working Papers Fakulty mezinárodních vztahů Vysoká škola ekonomická v Praze Recenzované sudie Working Papers Fakuly mezinárodních vzahů 12/2010 Míra nezaměsnanosi neakcelerující inflaci a hospodářský cyklus v prosředí České republiky hisorie a možný

Více

Využití NAIRU k odhadu potenciálního produktu a produkční mezery v České republice

Využití NAIRU k odhadu potenciálního produktu a produkční mezery v České republice 1. Úvod Využií NAIRU k odhadu poenciálního produku a produkční mezery v České republice Vzhledem k omu, že poenciální výsup je považován za nejlepší indikáor kapaciy agregované nabídky a neinflačního růsu

Více

VÝVOJ NAIRU A HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU NA TRHU PRÁCE V ČESKÉ REPUBLICE A NA SLOVENSKU DO KONCE ROKU Vypracovala: Ing. Emilie Jašová

VÝVOJ NAIRU A HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU NA TRHU PRÁCE V ČESKÉ REPUBLICE A NA SLOVENSKU DO KONCE ROKU Vypracovala: Ing. Emilie Jašová VÝVOJ NAIRU A HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU NA TRHU PRÁCE V ČESKÉ REPUBLICE A NA SLOVENSKU DO KONCE ROKU 9 Vypracovala: Ing. Emilie Jašová 9... Úvod Základem pro vysvětlení chování trhu práce a vztahu mezi nezaměstnaností

Více

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Základní ransformace časových řad Veškeré násroje základní korelační analýzy, kam paří i lineární regresní (ekonomerické) modely

Více

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu Makroekonomické modely se zabývají modelováním a analýzou vzahů mezi agregáními ekonomickými veličinami jako je důchod, spořeba, invesice, vládní výdaje,

Více

PRODUKČNÍ PŘÍSTUP K ODHADU POTENCIÁLNÍHO PRODUKTU APLIKACE PRO ČR 1

PRODUKČNÍ PŘÍSTUP K ODHADU POTENCIÁLNÍHO PRODUKTU APLIKACE PRO ČR 1 4 2007 NÁRODOHOSPODÁŘSKÝ OBZOR PRODUKČNÍ PŘÍSTUP K ODHADU POTENCIÁLNÍHO PRODUKTU APLIKACE PRO ČR 1 Miroslav Hloušek, Jiří Polanský Předmluva Teno článek je součásí ripychu, zaměřeného na problemaiku odhadu

Více

T t. S t krátkodobé náhodná složka. sezónní. Trend + periodická složka = deterministická složka

T t. S t krátkodobé náhodná složka. sezónní. Trend + periodická složka = deterministická složka Analýza časových řad Klasický přísup k analýze ČŘ dekompozice časové řady - rozklad ČŘ na složky charakerizující různé druhy pohybů v ČŘ, keré umíme popsa a kvanifikova rend periodické kolísání cyklické

Více

Zhodnocení historie predikcí MF ČR

Zhodnocení historie predikcí MF ČR E Zhodnocení hisorie predikcí MF ČR První experimenální publikaci, kerá shrnovala minulý i očekávaný budoucí vývoj základních ekonomických indikáorů, vydalo MF ČR v lisopadu 1995. Tímo byl položen základ

Více

Vybrané metody statistické regulace procesu pro autokorelovaná data

Vybrané metody statistické regulace procesu pro autokorelovaná data XXVIII. ASR '2003 Seminar, Insrumens and Conrol, Osrava, May 6, 2003 239 Vybrané meody saisické regulace procesu pro auokorelovaná daa NOSKIEVIČOVÁ, Darja Doc., Ing., CSc. Kaedra konroly a řízení jakosi,

Více

Analýza časových řad. Informační a komunikační technologie ve zdravotnictví. Biomedical Data Processing G r o u p

Analýza časových řad. Informační a komunikační technologie ve zdravotnictví. Biomedical Data Processing G r o u p Analýza časových řad Informační a komunikační echnologie ve zdravonicví Definice Řada je posloupnos hodno Časová řada chronologicky uspořádaná posloupnos hodno určiého saisického ukazaele formálně je realizací

Více

NAIRU se stochastickým trendem pro ČR Emilie Jašová * 9. října 2007

NAIRU se stochastickým trendem pro ČR Emilie Jašová * 9. října 2007 NAIRU se sochasickým rendem pro ČR Emilie Jašová 9. října 2007 Synopse Zájem o Phillipsovu křivku (PK v poslední době vzrosl. Lieraura objevila řadu zajímavých faků ýkajících se vzahu mezi inflací a popávkovými

Více

Vliv struktury ekonomiky na vztah nezaměstnanosti a inflace

Vliv struktury ekonomiky na vztah nezaměstnanosti a inflace Mendelova univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav ekonomie Vliv srukury ekonomiky na vzah nezaměsnanosi a inflace Diplomová práce Vedoucí práce: Ing. Milan Palá, Ph.D. Vypracoval: Bc. Jiří Morávek

Více

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

Schéma modelu důchodového systému

Schéma modelu důchodového systému Schéma modelu důchodového sysému Cílem následujícího exu je názorně popsa srukuru modelu, kerý slouží pro kvanifikaci příjmové i výdajové srany důchodového sysému v ČR, a o jak ve varianách paramerických,

Více

MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA

MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA Přednáška 7 MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA A INTERAKCE S MĚNOVÝM KURZEM (navazující přednáška na přednášku na éma inflace, měnová eorie a měnová poliika) Měnová poliika

Více

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je.

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Pravděpodobnos a saisika 0. ČASOVÉ ŘADY Průvodce sudiem Využijeme znalosí z předchozích kapiol, především z 9. kapioly, kerá pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Předpokládané znalosi Pojmy

Více

Demografické projekce počtu žáků mateřských a základních škol pro malé územní celky

Demografické projekce počtu žáků mateřských a základních škol pro malé územní celky Demografické projekce poču žáků maeřských a základních škol pro malé územní celky Tomáš Fiala, Jika Langhamrová Kaedra demografie Fakula informaiky a saisiky Vysoká škola ekonomická v Praze Pořebná daa

Více

ALTERNATIVNÍ ODHADY NAIRU ČESKÉ EKONOMIKY A JEJICH IMPLIKACE PRO EKONOMICKÝ RŮST 1

ALTERNATIVNÍ ODHADY NAIRU ČESKÉ EKONOMIKY A JEJICH IMPLIKACE PRO EKONOMICKÝ RŮST 1 NÁRODOHOSPODÁŘSKÝ OBZOR 4 007 ALTERNATIVNÍ ODHADY NAIRU ČESKÉ EKONOMIKY A JEJICH IMPLIKACE PRO EKONOMICKÝ RŮST Daniel Němec Předmluva Teno článek je součásí ripychu zaměřeného se na problemaiku poenciálního

Více

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Meodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržielnos projeků PŘÍLOHA

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE VYTVÁŘENÍ TRŽNÍ ROVNOVÁHY VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINÁŘSKÝCH PRODUKTŮ Ing. Michal Malý Školiel: Prof. Ing. Jiří

Více

Volba vhodného modelu trendu

Volba vhodného modelu trendu 8. Splinové funkce Trend mění v čase svůj charaker Nelze jej v sledovaném období popsa jedinou maemaickou křivkou aplikace echniky zv. splinových funkcí: o Řadu rozdělíme na několik úseků o V každém úseku

Více

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA 4 mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 11-12 září 2008 Analýza rizikových fakorů při hodnocení invesičních projeků dle kriéria

Více

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8 Biologické modely Rober Mařík 9. lisopadu 2008 Obsah 1 Diferenciální rovnice 3 2 Auonomní diferenciální rovnice 8 3 onkréní maemaické modely 11 Dynamická rovnováha poču druhů...................... 12 Logisická

Více

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVIT V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIK Ramanová Ivea ABSTRAKT Příspěvek je věnován problemaice měření míry progresiviy zdanění pomocí indexu daňové progresiviy, kerý vychází z makroekonomických

Více

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu Sýskala, 22 L e k c e z e l e k r o e c h n i k y Víězslav Sýskala TÉA 6 Oddíl 1-2 Sylabus k émau 1. Definice elekrického pohonu 2. Terminologie 3. Výkonové dohody 4. Vyjádření pohybové rovnice 5. Pracovní

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.10.2014 COM(2014) 675 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE nahrazující sdělení Komise o harmonizovaném rámci návrhů rozpočových plánů a zpráv o emisích dluhových násrojů

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK Základy ekonomerie Modely simulánních rovnic Problém idenifikace srukurních simulánních rovnic Cvičení Zuzana Dlouhá Modely simulánních rovnic (MSR) eisence vzájemných vazeb mezi proměnnými v modelu,

Více

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Semesrální práce z předměu KMA/MAB Téma: Schopnos úrokového rhu předvída sazby v době krize Daum: 7..009 Bc. Jan Hegeď, A08N095P Úvod Jako éma pro

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK Základy ekonomerie Heeroskedasicia Cvičení 7 Zuzana Dlouhá Gauss-Markovy předpoklady Náhodná složka: Gauss-Markovy předpoklady. E(u) = 0 náhodné vlivy se vzájemně vynulují. E(uu T ) = σ I n konečný

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvaniaivní meod I Přednáška 3 Zuzana Dlouhá Předmě a srukura kurzu. Úvod: srukura empirických výzkumů. vorba ekonomických modelů: eorie 3. Daa: zdroje a p da, význam popisných charakerisik

Více

PŘÍČINY PODSTŘELOVÁNÍ CÍLE: ROLE INFLAČNÍCH OČEKÁVÁNÍ

PŘÍČINY PODSTŘELOVÁNÍ CÍLE: ROLE INFLAČNÍCH OČEKÁVÁNÍ VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ INFLAČNÍCH CÍLŮ ČNB V LETECH 998 2007 KAPITOLA 0. KAPITOLA 0 PŘÍČINY PODSTŘELOVÁNÍ CÍLE: ROLE INFLAČNÍCH OČEKÁVÁNÍ ROMAN HORVÁTH 24 25 VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ INFLAČNÍCH CÍLŮ ČNB V LETECH

Více

Léto 2005. Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlastně ovlivňují?

Léto 2005. Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlastně ovlivňují? NEWTON College, a. s. www.newoncollege.cz Léo 25 Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlasně ovlivňují? Makroekonomický vývoj 12 Akuální makroekonomický vývoj České republiky 31 Prognóza ekonomických

Více

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU Indexy základní, řeězové a empo přírůsku Aleš Drobník srana 1 7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU V kapiole Indexy při časovém srovnání jsme si řekli: Časové srovnání vzniká, srovnáme-li jednu

Více

Derivace funkce více proměnných

Derivace funkce více proměnných Derivace funkce více proměnných Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 21. prosince 2017 1. Parciální derivace. Ve výrazu f(x, y) považujeme za proměnnou jen x a proměnnou y považujeme za konsanu. Zderivujeme

Více

Parciální funkce a parciální derivace

Parciální funkce a parciální derivace Parciální funkce a parciální derivace Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 19. září 2018 1. Parciální funkce. Příklad: zvolíme-li ve funkci f : (x, y) sin(xy) pevnou hodnou y, například y = 2, dosaneme funkci

Více

10 Lineární elasticita

10 Lineární elasticita 1 Lineární elasicia Polymerní láky se deformují lineárně elasicky pouze v oblasi malých deformací a velmi pomalých deformací. Hranice mezi lineárním a nelineárním průběhem deformace (mez lineariy) závisí

Více

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Jana Soukopová Anoace Příspěvek obsahuje dílčí výsledky provedené analýzy výdajů na ochranu živoního prosředí z

Více

Podzim 2004. Výzkumná práce 2 Sektorové produktivity a relativní cena neobchodovatelných statků: Opravdu příliš mnoho povyku pro nic?

Podzim 2004. Výzkumná práce 2 Sektorové produktivity a relativní cena neobchodovatelných statků: Opravdu příliš mnoho povyku pro nic? Podzim 24 Výzkumná práce 2 Sekorové produkiviy a relaivní cena neobchodovaelných saků: Opravdu příliš mnoho povyku pro nic? Makroekonomický vývoj 15 Akuální makroekonomický vývoj České republiky 32 Prognóza

Více

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů:

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů: . Komplexní čísla Inegrovaná sřední škola, Kumburská 846, Nová Paka Auomaizace maemaika v auomaizaci Maemaika v auomaizaci - pro řešení regulačních obvodů: Komplexní číslo je bod v rovině komplexních čísel.

Více

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování 7 mezinárodní konference Finanční řízení podniků a finančních insiucí Osrava VŠB-U Osrava Ekonomická fakula kaedra Financí 8 9 září 00 plikace analýzy cilivosi při finačním rozhodování Dana Dluhošová Dagmar

Více

PŘÍČINY ODCHYLEK INFLACE OD CÍLŮ ČNB EMPIRICKÁ ANALÝZA

PŘÍČINY ODCHYLEK INFLACE OD CÍLŮ ČNB EMPIRICKÁ ANALÝZA 1. ÚVOD PŘÍČINY ODCHYLEK INFLACE OD CÍLŮ ČNB EMPIRICKÁ ANALÝZA TOMÁŠ HOLUB Teno příspěvek přináší empirickou analýzu důvodů odchylek inflace od cílů ČNB během prvních desei le režimu cílování inflace.

Více

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II 2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosi II Předpoklady: 020208 Pomůcky: papíry s grafy Př. 1: V abulce je naměřeno prvních řice sekund pohybu konkurenčního šneka. Vypoči: a) jeho průměrnou rychlos, b) okamžié

Více

Inflace po vstupu do měnové unie vybrané problémy 1

Inflace po vstupu do měnové unie vybrané problémy 1 Inflace po vsupu do měnové unie vybrané problémy 1 Jan Kubíček (leden 23, pracovní verze) Úvod Realia evropské měnové unie a edy společné moneární poliiky zalačuje do pozadí oázku inflačního diferenciálu

Více

Teorie obnovy. Obnova

Teorie obnovy. Obnova Teorie obnovy Meoda operačního výzkumu, kerá za pomocí maemaických modelů zkoumá problémy hospodárnosi, výměny a provozuschopnosi echnických zařízení. Obnova Uskuečňuje se až po uplynuí určiého času činnosi

Více

4. Střední radiační teplota; poměr osálání,

4. Střední radiační teplota; poměr osálání, Sálavé a průmyslové vyápění (60). Sřední radiační eploa; poměr osálání, operaivní a výsledná eploa.. 08 a.. 08 Ing. Jindřich Boháč TEPLOTY Sřední radiační eploa - r Sálavé vyápění = PŘEVÁŽNĚ sálavé vyápění

Více

Ověření platnosti Phillipsovy křivky v zemích Visegrádské čtyřky v období transformace

Ověření platnosti Phillipsovy křivky v zemích Visegrádské čtyřky v období transformace MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Provozně ekonomická fakula Úsav ekonomie Ověření planosi Phillipsovy křivky v zemích Visegrádské čyřky v období ransformace Diplomová práce Vedoucí práce: Ing. Per Rozmahel,

Více

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat.

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat. 4 Inegrace subsiucí 4 Inegrace subsiucí Průvodce sudiem Inegrály, keré nelze řeši pomocí základních vzorců, lze velmi časo řeši subsiuční meodou Vzorce pro derivace elemenárních funkcí a věy o derivaci

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 2/23 Inflace po vsupu do měnové unie vybrané problémy Jan Kubíček INSIU PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU POLIIKU A KAERA HOSPOÁŘSKÉ POLIIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ

Více

Scenario analysis application in investment post audit

Scenario analysis application in investment post audit 6 h Inernaional Scienific Conference Managing and Modelling of Financial Risks Osrava VŠB-U Osrava, Faculy of Economics,Finance Deparmen 0 h h Sepember 202 Scenario analysis applicaion in invesmen pos

Více

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově Skupinová obnova Při skupinové obnově se obnovují všechny prvky základního souboru nebo určiá skupina akových prvků najednou. Posup při skupinové obnově prvky, jež selžou v určiém období, je nuno obnovi

Více

Srovnání výnosnosti základních obchodních strategií technické analýzy při obchodování měn CZK/USD a CZK/EUR 1

Srovnání výnosnosti základních obchodních strategií technické analýzy při obchodování měn CZK/USD a CZK/EUR 1 Výnosnos obchodních sraegií echnické analýzy Michal Dvořák Srovnání výnosnosi základních obchodních sraegií echnické analýzy při obchodování měn CZK/USD a CZK/EUR Verze 3 03 Michal Dvořák Záměr Na přednáškách

Více

SDĚLENÍ KOMISE. Harmonizovaný rámec návrhů rozpočtových plánů a zpráv o emisích dluhových nástrojů v eurozóně

SDĚLENÍ KOMISE. Harmonizovaný rámec návrhů rozpočtových plánů a zpráv o emisích dluhových nástrojů v eurozóně EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 27.6.2013 COM(2013) 490 final SDĚLENÍ KOMISE Harmonizovaný rámec návrhů rozpočových plánů a zpráv o emisích dluhových násrojů v eurozóně CS CS 1. ÚVOD Nařízení Evropského

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 3/2002 Efek bohasví základní východiska, meody a výsledky Jan Kubíček INSTITUT PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU POLITIKU A KATEDRA HOSPODÁŘSKÉ POLITIK VSOKÁ ŠKOLA

Více

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace

Vliv funkce příslušnosti na průběh fuzzy regulace XXVI. ASR '2 Seminar, Insrumens and Conrol, Osrava, April 26-27, 2 Paper 2 Vliv funkce příslušnosi na průběh fuzzy regulace DAVIDOVÁ, Olga Ing., Vysoké učení Technické v Brně, Fakula srojního inženýrsví,

Více

5. Modifikovaný exponenciální trend

5. Modifikovaný exponenciální trend 5. Modifikovaný exponenciální rend Tvar rendu Paraer: α, β, Tr = + α β, =,..., n ( β > 0) Hodí se k odelování rendu s konsanní podíle sousedních diferencí Aspoick oezen (viz obr., α < 0,0 < β 0) α

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 7/2003 Český akciový rh jeho efekivnos a makroekonomické souvislosi Helena Horská INSTITUT PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU POLITIKU A KATEDRA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY

Více

Rozbor složek spotřeby a komparace různých spotřebních funkcí v České republice

Rozbor složek spotřeby a komparace různých spotřebních funkcí v České republice Mendelova univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Rozbor složek spořeby a komparace různých spořebních funkcí v České republice Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Zdeněk Rosenberg Radek Pavelka,

Více

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA 3. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 6.-7. září 2006 Analýza cilivosi NPV projeku na bázi ukazaele EVA Dagmar Richarová

Více

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti Měření výkonnosi údržby prosřednicvím ukazaelů efekivnosi Zdeněk Aleš, Václav Legá, Vladimír Jurča 1. Sledování efekiviy ve výrobní organizaci S rozvojem vědy a echniky je spojena řada požadavků kladených

Více

MÍRA RIZIKA CHUDOBY V ČESKÉ REPUBLICE Z HLEDISKA POHLAVÍ LEVEL OF POVERTY RISK FROM THE GENDER SEEK IN THE CZECH REPUBLIC

MÍRA RIZIKA CHUDOBY V ČESKÉ REPUBLICE Z HLEDISKA POHLAVÍ LEVEL OF POVERTY RISK FROM THE GENDER SEEK IN THE CZECH REPUBLIC MÍRA RIZIKA CHUDOBY V ČESKÉ REPUBLICE Z HLEDISKA POHLAVÍ LEVEL OF POVERTY RISK FROM THE GENDER SEEK IN THE CZECH REPUBLIC Dagmar Blaná Absrac Differen crieria are used o assess he povery rae, mos ofen

Více

V EKONOMETRICKÉM MODELU

V EKONOMETRICKÉM MODELU J. Arl, Š. Radkovský ANALÝZA ZPOŽDĚNÍ V EKONOMETRICKÉM MODELU VP č. Praha Auoři: doc. Ing. Josef Arl, CSc. Ing. Šěpán Radkovský Názor a sanoviska v éo sudii jsou názor auorů a nemusí nuně odpovída názorům

Více

NĚKTERÉ ASPEKTY SPOTŘEBNÍ FUNKCE V PODMÍNKÁCH ČR 90. LET

NĚKTERÉ ASPEKTY SPOTŘEBNÍ FUNKCE V PODMÍNKÁCH ČR 90. LET NĚKTERÉ ASPEKTY SPOTŘEBNÍ FUNKCE V PODMÍNKÁCH ČR 9. LET Josef Arl, Jindra Čuková, Šěpán Radkovský, Česká národní banka, Praha, Vysoká škola ekonomická, Praha Úvod Analýza spořebielské popávky paří k jednomu

Více

9 Viskoelastické modely

9 Viskoelastické modely 9 Viskoelasické modely Polymerní maeriály se chovají viskoelasicky, j. pod vlivem mechanického namáhání reagují současně jako pevné hookovské láky i jako viskózní newonské kapaliny. Viskoelasické maeriály

Více

Zima Výzkumná práce 2 Peníze a hospodářský růst: Jaký je mezi nimi vztah?

Zima Výzkumná práce 2 Peníze a hospodářský růst: Jaký je mezi nimi vztah? Zima 5 Výzkumná práce Peníze a hospodářský růs: Jaký je mezi nimi vzah? Makroekonomický vývoj 15 Akuální makroekonomický vývoj České republiky 33 Prognóza ekonomických ukazaelů České republiky Zima 5-1

Více

Metodika transformace ukazatelů Bilancí národního hospodářství do Systému národního účetnictví

Metodika transformace ukazatelů Bilancí národního hospodářství do Systému národního účetnictví Vysoká škola ekonomická v Praze Fakula informaiky a saisiky Kaedra ekonomické saisiky Meodika ransformace ukazaelů Bilancí národního hospodářsví do Sysému národního účenicví Ing. Jaroslav Sixa, Ph.D. Doc.

Více

Role fundamentálních faktorů při analýze chování Pražské burzy #

Role fundamentálních faktorů při analýze chování Pražské burzy # Role fundamenálních fakorů při analýze chování Pražské burzy # Ví Poša Výzkum chování akciových a obecně finančních rhů má dlouhou hisorii, jehož výsupy nalézají uplanění v ekonomické eorii, pro kerou

Více

KONCEPT UDRŽITELNOSTI NEGATIVNÍ ČISTÉ INVESTIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH

KONCEPT UDRŽITELNOSTI NEGATIVNÍ ČISTÉ INVESTIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH KONCEP UDRŽIELNOSI NEGAIVNÍ ČISÉ INVESIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LEECH 1999 2011 Karel Brůna, Vysoká škola ekonomická v Praze 1 1. Úvod Pro ranziivní ekonomiky je ypické,

Více

POLITICKÝ CYKLUS V ČESKÉ REPUBLICE

POLITICKÝ CYKLUS V ČESKÉ REPUBLICE POLITICKÝ CYKLUS V ČESKÉ REPUBLICE Jan Černohorský, Liběna Černohorská Univerzia Pardubice, Fakula ekonomicko-správní, Úsav ekonomie Absrac: The paper deals wih possible relaion beween poliical cycle and

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ.1.07/1.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol FINANČNÍ MATEMATIKA-

Více

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2 Cvičení 1 Lineární rovnice prvního řádu 1. Najděe řešení Cauchyovy úlohy x + x g = cos, keré vyhovuje podmínce x(π) =. Máme nehomogenní lineární diferenciální ( rovnici prvního řádu. Funkce h() = g a q()

Více

Studie proveditelnosti (Osnova)

Studie proveditelnosti (Osnova) Sudie provedielnosi (Osnova) 1 Idenifikační údaje žadaele o podporu 1.1 Obchodní jméno Sídlo IČ/DIČ 1.2 Konakní osoba 1.3 Definice a popis projeku (max. 100 slov) 1.4 Sručná charakerisika předkladaele

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

Modelování rizika úmrtnosti

Modelování rizika úmrtnosti 5. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-TU Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 8. - 9. září 200 Modelování rizika úmrnosi Ingrid Perová Absrak V příspěvku je řešena

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 10/2003 Konvergence nominální a reálné výnosnosi finančního rhu implikace pro poby koruny v mechanismu ERM II Vikor Kolán INSTITUT PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU

Více

Simulace důchodových dávek z navrhovaného příspěvkově definovaného penzijního systému v ČR

Simulace důchodových dávek z navrhovaného příspěvkově definovaného penzijního systému v ČR 3. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-TU Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 6.-7. září 006 Simulace důchodových dávek z navrhovaného příspěvkově definovaného

Více

EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST

EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST CENTRUM VÝZKUMU KONKURENČNÍ SCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST Anonín Slaný a kol. 2009 EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ A KONKURENCESCHOPNOST

Více

Nové metody a přístupy k analýze a prognóze ekonomických časových řad

Nové metody a přístupy k analýze a prognóze ekonomických časových řad ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakula Diserační práce Nové meody a přísupy k analýze a prognóze ekonomických časových řad Auor: Ing. Aleš Krišof Školiel: Doc.RNDr. Bohumil Kába,

Více

Provozně ekonomická fakulta

Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Komparace vývoje nezaměsnanosi v okrese Uherské Hradišě a ČR Bakalářská práce Vedoucí: prof.

Více

Nové indikátory hodnocení bank

Nové indikátory hodnocení bank 5. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-TU Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 8. - 9. září 2010 Nové indikáory hodnocení bank Josef Novoný 1 Absrak Příspěvek je

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 7/2003 Český akciový rh jeho efekivnos a makroekonomické souvislosi Helena Horská INSTITUT PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU POLITIKU A KATEDRA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY

Více

Přístup SVAR k odhadu produkční mezery aplikace pro slovenskou ekonomiku

Přístup SVAR k odhadu produkční mezery aplikace pro slovenskou ekonomiku 482 Ekonomický časopis, 61, 2013, č. 5, s. 482 496 Přísup SVAR k odhadu produkční mezery aplikace pro slovenskou ekonomiku Dana KLOUDOVÁ* The SVAR Approach o Esimaing Oupu Gap Applicaion for Slovak Economy

Více

Oceňování finančních investic

Oceňování finančních investic Oceňování finančních invesic A. Dluhopisy (bondy, obligace). Klasifikace obligací a) podle kupónu - konvenční obligace (sraigh, plain vanilla, bulle bond) vyplácí pravidelný (roční, pololení) kupón po

Více

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH OHONŮ (E) Určeno pro posluchače bakalářských sudijních programů FS Obsah 1. Úvod (definice, rozdělení, provozní pojmy,). racovní savy pohonu 3. Základy mechaniky a kinemaiky pohonu

Více

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N PLL Fázový deekor Filr smyčky (analogový) Napěím řízený osciláor F g Dělič kmioču 1:N Číače s velkým modulem V současné době k návrhu samoného číače přisupujeme jen ve výjimečných případech. Daleko časěni

Více

PŘIROZENÝ POHYB OBYVATELSTVA V JIHOVÝCHODNÍM REGIONU ČESKÉ REPUBLIKY PODLE KRAJŮ #

PŘIROZENÝ POHYB OBYVATELSTVA V JIHOVÝCHODNÍM REGIONU ČESKÉ REPUBLIKY PODLE KRAJŮ # PŘIROZENÝ POHYB OBYVATELTVA V JIHOVÝCHODNÍM REGIONU ČEKÉ REPUBLIKY PODLE KRAJŮ # THE NATURAL CHANGE OF POPULATION IN THE OUTH-EAT REGION OF THE CZECH REPUBLIC ACCORDING TO UB-REGION DUFEK, Jaroslav, MINAŘÍK,

Více

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP)

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP) aplaceova ransformace Modelování sysémů a procesů (MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček 5. přednáška MSP čvrek 2. března 24 verze: 24-3-2 5:4 Obsah Fourierova ransformace Komplexní exponenciála

Více

Klasifikace, identifikace a statistická analýza nestacionárních náhodných procesů

Klasifikace, identifikace a statistická analýza nestacionárních náhodných procesů Proceedings of Inernaional Scienific Conference of FME Session 4: Auomaion Conrol and Applied Informaics Paper 26 Klasifikace, idenifikace a saisická analýza nesacionárních náhodných procesů MORÁVKA, Jan

Více

FREQUENCY SPECTRUM ESTIMATION BY AUTOREGRESSIVE MODELING

FREQUENCY SPECTRUM ESTIMATION BY AUTOREGRESSIVE MODELING FEQUENCY SPECU ESIAION BY AUOEGESSIVE ODELING J.ůma * Summary: he paper deals wih mehods for frequency specrum esimaion by auoregressive modeling. Esimae of he auoregressive model parameers is he firs

Více

Míra nezaměstnanosti, NAIRU a hospodářský cyklus na úrovni krajů, oblastí a celého hospodářství České republiky

Míra nezaměstnanosti, NAIRU a hospodářský cyklus na úrovni krajů, oblastí a celého hospodářství České republiky Míra nezaměstnanosti, NAIRU a hospodářský cyklus na úrovni krajů, oblastí a celého hospodářství České republiky EMILIE JAŠOVÁ * BOŽENA KADEŘÁBKOVÁ Abstrakt: Tato práce usiluje o zmapování vývoje míry nezaměstnanosti

Více

INFLACE A NEZAMĚSTNANOST

INFLACE A NEZAMĚSTNANOST INFLACE A NEZAMĚSTNANOST Úvod Hypotéza zda-li existuje vztah mezi mírou inflace a nezaměstnaností (trade off) Negativní korelace veličin? Růst inflace pokles nezaměstnanosti a naopak Phillipsova křivka

Více

MODELOVÁNÍ A KLASIFIKACE REGIONÁLNÍCH TRHŮ PRÁCE

MODELOVÁNÍ A KLASIFIKACE REGIONÁLNÍCH TRHŮ PRÁCE VYSOKÁ ŠKOL BÁNSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZIT OSTRV EKONOMICKÁ FKULT MODELOVÁNÍ KLSIFIKCE REGIONÁLNÍCH TRHŮ PRÁCE Jana Hančlová Ivan Křivý Jaromír Govald Miroslav Liška Milan Šimek Josef Tvrdík Lubor Tvrdý

Více

Využití programového systému MATLAB pro řízení laboratorního modelu

Využití programového systému MATLAB pro řízení laboratorního modelu Využií programového sysému MATLAB pro řízení laboraorního modelu WAGNEROVÁ, Renaa 1, KLANER, Per 2 1 Ing., Kaedra ATŘ-352, VŠB-TU Osrava, 17. lisopadu, Osrava - Poruba, 78 33, renaa.wagnerova@vsb.cz, 2

Více

VÝVOJ PODÍLU VÝDAJŮ ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ ZA MASO A MASNÉ VÝROBKY A ENGELOVY ZÁVISLOSTI VE SPOTŘEBĚ

VÝVOJ PODÍLU VÝDAJŮ ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ ZA MASO A MASNÉ VÝROBKY A ENGELOVY ZÁVISLOSTI VE SPOTŘEBĚ ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LII 3 Číslo 6, 2004 VÝVOJ PODÍLU VÝDAJŮ ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ ZA MASO

Více

VYUŽITÍ MATLABU PRO ČÍSLICOVÉ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ OKAMŽITÉ FREKVENCE SÍTĚ

VYUŽITÍ MATLABU PRO ČÍSLICOVÉ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ OKAMŽITÉ FREKVENCE SÍTĚ VYUŽITÍ MATLABU PRO ČÍSLICOVÉ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ OKAMŽITÉ FREKVENCE SÍTĚ Jan Blaška, Miloš Sedláček České vysoké učení echnické v Praze Fakula elekroechnická, kaedra měření 1. Úvod Jak je

Více

Stochastické modelování úrokových sazeb

Stochastické modelování úrokových sazeb Sochasické modelování úrokových sazeb Michal Papež odbor řízení rizik 1 Sochasické modelování úrokových sazeb OBSAH PŘEDNÁŠKY Úvod do problemaiky sochasických procesů Brownův pohyb, Wienerův proces Ioovo

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

1. Úvod. 2. Teoretická východiska. Business & IT 1 / Emilie Jašová

1. Úvod. 2. Teoretická východiska. Business & IT 1 / Emilie Jašová Vybrané otázky z oblasti NAIRU, potenciálního produktu a produkční mezery na publikovaných datech a na predikci vývoje v České republice do konce roku 2010 Emilie Jašová 1. Úvod Všechny analýzy cyklického

Více