Integrační centrum Zahrada

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Integrační centrum Zahrada"

Transkript

1 Výroční zpráva Integrační centrum Zahrada U zásobní Zahrady 8, Praha 3 Žižkov Zřizovatel Městská část Praha 3 Integrační centrum Zahrada Historie Integrační centrum Zahrada je denní stacionář, který vznikl v roce 1992 jako jedna z prvních alternativ ústavům sociální péče. U jeho zrodu stál přední český psycholog Dr. Jaroslav Šturma a osvícený postoj Městské samosprávy na Praze 3, která na sebe vzala úlohu zřizovatele. Integrační centrum navštěvuje 36 dětí s kombinovaným postižením ve věku 6 20 let. Toto závažné mentální i pohybové postižení vyžaduje každodenní individuální pedagogickou a rehabilitační péči, a tak tyto dvě profese tvoří páteř našich služeb. Směřují k témuž napomoci našim klientům rozšíření možností pohybu, kontaktu, vyjádření svých potřeb a prozkoumání okolního světa. Velmi těsně spolupracujeme se Základní školu Zahrádka, která poskytuje dětem povinnou desetiletou školní docházku. Rodině dítěte je u nás nabízen sociální a právní servis, který zahrnuje: komunikaci s úřady, pomoc při pořizování rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, různých příspěvků. Vyhledávání asistentů a dobrovolníků, jenž rodině odlehčí péči o jejich handicapované dítě, či dítěti samotnému zkvalitní čas strávený mimo stacionář. Naše služby: Integrační centrum poskytuje svým klientům tyto služby: Rehabilitaci, ergoterapii, canisterapii, hipoterapii, bazální stimulaci, snoezelen, muzikoterapii, pedagogické služby, péči o děti s poruchou autistického spektra. Oddělení péče o rodinu zahrnuje tyto služby: sociální poradenství, družinu, podpůrnou terapeutickou skupinu, respitní pobyty, školu v přírodě, dobrovolnické služby. Pod křídly IC Zahrada se zrodily tyto projekty. Chráněná dílna svatý Prokop, Mental Power- filmový festival, Zahrada Jiřího Trnky Chráněná dílna Prádelna svatý Prokop- je určena dospívajícím klientům, kteří opouštějí denní stacionáře pro děti. Smyslem chráněné dílny je mimo jiné postupné začleňování lidí s mentálním a kombinovaným postižením do většinové společnosti.

2 Mental Power Prague film festival je mezinárodní filmový festival (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením. Festival uvádí filmy, ve kterých hrají výhradně lidé s mentálním a kombinovaným postižením. Hlavní myšlenkou festivalu je vytvořit podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s postižením a podílet se tak na jejich duševním rozvoji. ( Zahrada Jiřího Trnky - celá zahrada je koncipována jako integrační a komunitní prostor pro setkávání dvou světů. Zahrada Integračního centra je otevřena široké veřejnosti a mezi obyvateli a dětmi Prahy 3 si našla své místo, jako prostor k setkávání, odpočinku a radosti, s možností pobýt s kamerunskými kozami, nebo využít volejbalové hřiště. Několikrát do roka pořádáme zahradní slavnosti a ve spolupráci s Novou Trojkou programy pro rodiče s dětmi. Projekty k dokončení: Kavárna Navšechnočas v Jurtě Rádi bychom ještě na zahradě Integračního centra vybudovali kavárnu v Jurtě, která by sloužila jak našim klientům, tak široké veřejnosti, jako prostor pro přednáškové aktivity, dětské programy, terapeutické dílny, divadla, koncerty, jako kavárna a čítárna. Sluneční domov Ve spolupráci s o.s. Sluneční zahrada pomalu roste na Praze 9 chráněné bydlení a respitní centrum pro dospělé klienty IC Zahrada. Je to oblast, která v nabízeném spektru služeb o dospívající s kombinovaným postižením velmi chybí. Třída pro děti s poruchou autistického spektra IC Zahrada je jedno z mála zařízení, které poskytuje péči dětem s poruchou autistického spektra s další psychiatrickou diagnózou. Tyto velice neklidné děti vyžadují nepřetržitě péči druhé osoby, ať už zkušeného pedagoga, terapeuta či asistenta. Alternativou pro tyto děti jsou uzavřená psychiatrická oddělení, dávka léků a izolace. Jedno takové místo jsme letos zřídili. Spolupracujeme: IC Zahrada umožnuje studentům z různých škol, nabírat zkušenosti v podobě přednášek, stáží, krátkodobých či dlouhodobých praxí. Společně s UJAK jsme se zapojili do projektu Nová cesta k praxi, kde společně hledáme, jak smysluplně a kvalitně zajistit praxe studentům Středních a Vyšších odborných škol. Déle spolupracujeme s UJAK, II. Lékařská fakulta UK, SŠ při Jedličkově ústavu, Evangelická teologická fakulta UK, Pedagogická fakulta UK, SZŠ a VOŠ 5. Května, VOŠ JABOK, SZŠ Ruská, VOŠ Jasmínová, VOŠ Evropská, VOŠ Husinecká, MILLS, s agenturou Vuste Envis, která zajištuje praxe zahraničním studentům.

3 Rozložení dětí podle místa bydliště Praha 1 0 Praha 2 1 Praha 3 7 Praha 4 5 Praha 5 2 Praha 6 3 Praha 7 0 Praha 8 4 Praha 9 3 Praha 10 6 mimopražští 5 Co se u nás dějě od Vánoc do Vánoc Prosinec 2012 Vánoční setkání v Zahradě bylo plné světel, rodičů, dětí, muziky a snad i splněných přání. Všem přejeme dobrý rok 2013 a vejděte překvapeni s údivem.

4 Leden 2103 Dobrovolníci z firmy Astellas Velké poděkování patří dobrovolníkům z firmy Astellas, kteří k nám přišli před vánocemi v rámci programu firemní dobrovolnictví a proměnili dvě třídy k nepoznání. Třídy jsou krásně vymalované, uklizené, útulné a všechno harampádí nadobro pryč. Projekt spolupráce Univerzity Jana Amose Komenského Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. navázala v loňském roce spolupráci s Integračním centrem Zahrada denním stacionářem poskytujícím vzdělávací a rehabilitační služby dětem s těžkým kombinovaným postižením. Spolupráce spočívá v realizaci společného projektu, jehož cílem je zkvalitnění péče o děti navštěvující denní stacionář a také zkvalitnění přípravy studentů na výkon jejich budoucího povolání. Studenti oboru Speciální pedagogika s hlubším zájmem o problematiku podpory dětí s kombinovaným postižením v Integračním centru Zahrada dlouhodobě pomáhají při realizaci vzdělávacích a podpůrných aktivit určených dětským klientům centra. Pracovníci centra připravili pro studenty UJAK Praha specializační kurz, ve kterém jim předávají své praktické zkušenosti s konkrétními metodami práce s dětmi s kombinovaným postižením. Spojení teoretických poznatků získaných v průběhu studia s praktickou zkušeností s realizací konkrétních vzdělávacích a podpůrných aktivit zlepší připravenost absolventů oboru speciální pedagogika na výkon jejich budoucího povolání. Projekt spolupráce mezi UJAK Praha a Integračním centrum Zahrada byl finančně podpořen dotací z Grantového a podpůrného fondu městské části Praha 3. Únor Minigolf v Butovicích Byly jarní prázdniny, a tak ti, co neodjeli na hory, vyrazili na minigolf. Soustředění, přesné údery, vášeň, napětí a radost ze hry je vidět na každém. Tak zase někdy vyrazíme.

5 Masopustní veselí propuklo i v Zahradě Účast dětí i dospělých byla veliká, masky jedna krásnější než druhá. V průběhu masopustního reje jsme popřáli našemu kolegovi k narozeninám a přivítali ho z jeho cesty po Brazílii. S troškou závisti jsme shlédli promítnuté fotky. Dobrá inspirace pro cestovatele. Vypadá to, že v Brazílii je stejně dobře, jako v Zahradě.

6 Březen Kozí narozeniny Naše kamerunská kůzlata Albert a Matylda oslavili první narozeniny v Zahradě. Slavnost byla barevná s muzikou se slavnostním projevem, plná pochoutek pro kůzlata, kterým jsme společně vytvořili dort. Albert a Matylda s chutí a radostí dort pošlapali a snědli. Jejich máma Rozalína na ně může být pyšná. A ještě také velké díky Kateřině Želinové, která o veškerou zvěř v Zahradě s láskou pečuje. Duben Morana Na konci března jsme v Zahradě vynesli a spálili Moranu, ač byla krásná. Ale přeci jen jaro je jaro. Tak kéž by už přišlo.

7 Mezinárodní den autismu OSN přijala 2. duben jako světový den autismu. Jedním z projektů je mezinárodní kampaň s názvem,, Light It UP Blue,,. Z prvního na druhého dubna osvěcují firmy a společnosti svoje budovy modrým světlem a tím dávají najevo, že jim tato problematika není lhostejná. V Zahradě jsme proto tento den také řádně oslavili. Přijali jsme milé pozvání ke kolegům a dětem do autistické třídy, která zářila modře. A k modrým očím, jsme oblékli modrá trička, šaty, šátky, náušnice. Poseděli společně u modrého stolu s modrou zmrzlinou a bylo nám moc dobře spolu modře.

8 Ochutnávka terapií pro rodiče Ve středu 10. dubna do naší nové kavárny Cafe Dveře dorazili rodiče a sourozenci našich žáků, aby na vlastní kůži zažili některé terapie a aktivity, které děti u nás zažívají. Ti, kdo přišli si mohli vyzkoušet jak praktické činnosti, jako je individuální vyučování, práce ve zrakově stimulační místnosti, ergoterapii, ale také bazální stimulaci, craniosakrální terapii, muzikoterapii, nebo odpočívat a ralaxovat ve snoezelenu nebo na harmonizačním lůžku. To, co děti někdy nemohou doma sdělit, protože to prostě nejde, tak to si mohli rodiče a bráchové a ségry u nás vyzkoušet a třeba...trošičku...maličko dětem závidět.

9 Den Země 19. dubna jsme společně oslavili Den Země. Poděkovali jsme, kde se dalo. Zemi, vodě, větru i ohni a hlavně Pavle, která pro nás vše připravila. Dobrovolníci z firmy Covidien nás přišli podpořit zaměstnanci firmy Covidien. Dámy a pánové oblékli montérky, rukavice, kšiltovky, holínky a vyrazili na zahradu, kde je čekala hromada práce. A tak odpoledne měla zahrada nový kabát. Natřené lavičky, plot, molo u jezírka, altán má napnutou plachtu, záhony bez plevele a k oslavám dne Země s námi dobrovolníci zasadili strom. Patří jim naše velké poděkování a budeme se těšit na další milé setkání.

10 Borovnička Dubnabyli děti na výpravě na chalupě u našeho kolegy Michala. Počasí přálo, sluníčko svítilo a tak každý den vyráželi do krásného okolí. Prozkoumali město Jilemnici, zámek Kuks, přehradu Les Království, hrad Pecku. U Michala bylo moc dobře. Květen Poslův Mlýn První květnové dny jsme vyrazili na výlet. Dvě auta, šest dětí, šest dospělých a věrný pes Pipo. Bylo hezky u Máchova jezera. Procházky po okolí, výpravy na hrad Houska, zmrzlina v cukrárně lenošení na pokojích. Tak snad jste si to s námi děti dobře užily. Sobotní dobrovolníci V květnu proběhl další respitní pobyt našich dětí s dobrovolníky. bylo vidět, že už jsou všichni ostřílení bardi, že se dobře znají a tak společně vyrazili na výpravu po Žižkově

11 Třída pro děti s poruchou autistického spektra na výletě Zpráva od Marjánky, Terezky a Honzy Měli jsme se báječně. Výlety do Hoslonického mlýna, a jihočeského pohádkového světa v Mlázovech, táborák, procházky, výborně se o nás postarali, chutnalo nám, bydlení útulné. Nevíme co všechno ještě psát...

12 Integrace Slunce v Akropoli Tento festival probíhá každý rok a my jsme se ho s naším divadelním představením účastnili s pásmem zvaným Večerníček. Květinový den I letos jsme se zapojili do celostátní sbírky,,liga proti rakovině a prodejem žlutých kvítků jsme zlehka přispěli této dobré věci. Červen Výlet - Hojava u Pelhřimova Tentokrát vyjely všechny naše holky fyzioterapeutky na výlet s dětmi. Měli se všichni společně takhle: Slunce nás provázelo na prohlídce Jihlavské ZOO, Jindřichovým Hradcem i Pelhřimovem, loukou lesem i polem.

13 Mental Power Mental Power Prague film festival je mezinárodní filmový festival (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením. Festival uvádí filmy, ve kterých hrají výhradně lidé s mentálním a kombinovaným postižením. Hlavní myšlenkou festivalu je vytvořit podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s postižením a podílet se tak na jejich duševním rozvoji. Jirka Karas - první vrátný v historii IC Zahrada Vážení kolegové, jak je obecně známo, naše instituce trpí chronickým přebytkem exelentních pedagogů, fyzioterapeutů, či psychologů, ale zásadním nedostatkem kvalifikovaných vrátných, neboť poslední vysoké učení vrátné, ve Vrátenské dolině, bylo svatým Petrem nenávratně zrušeno. Proto jsme z našeho středu vybrali toho nejschopnějšího z nás, aby podstoupil náročný a nebezpečný konkurz na tuto pozici. Zároveň jsme hledali odvážné dobrovolníky, kteří by nebojácně prošli vrátným otevřenou branou. Bude to v historii ICZ poprvé, nevíme tedy, co se stane. Naštěstí, jak to v pohádkových zahradách bývá - neznámý cizinec, v jehož žilách koluje odvážná britská krev, přispěchal na pomoc našemu království a daroval Jirkovi magický předmět, který mu umožní kouzelné ovládnutí vchodových dveří. Jeho jméno je Christian, který se svou ženou Ilonou a dětmi, poprvé prošli dveřmi, které otevřel náš nový vrátný Jirka. Děkujeme a kdykoli zazvoníte, Jirka vám otevře a jste u nás v Zahradě srdečně vítáni. V úctě Jiří Drahota ředitel

14 Let do bezpečí - vysvědčení Poslední den školního roku přistáli pasažéři letu společností ZŠ Zahrádka a IC Zahrada v pořádku na přistávací zahradní ranveji. Kapitáni letu společně s palubní posádkou nechali letadlo dosednout měkce a hladce, a tak doufáme, že byli cestující s letem spokojeni. Vysvědčení, drobné dárky a občerstvení jako poděkování pro všechny, kdo s námi letos cestovali. Tak po prázdninách opět někam vyrazíme.

15 Červenec Prázdninová výprava na Zdoňov První prázdninový týden jsme vyrazili na malý tábor s dětmi do Adršpašských skal. A bylo léto, něco kvetlo, tráva byla zelená, rosa jako granáty. Bylo nám krásně. Na zahradě, v Broumovském klášteře, na loukách i v lese. Koukněte se. Letní pohoda v Zahradě Krásně se nám leželo, krásně jste nám ustlali, díky Vám dospěláci Děti

16 Září Zahájení školního roku S dětmi, s rodiči, s muzikou, se sluncem nad hlavou, s dárkem pro každého, s hrstmi plnými rýže jsme vstoupili branou do nového školního roku. Tak ať jsme všichni zasypáni štěstím tolikrát, kolik bylo rýže v našich dlaních. A že ji bylo... Zahradní slavnost Tak konečně bez deště. Místo deště nám z nebe napršely bonbóny. Na každého se dostalo Kouzlo se povedlo Osel překvapil Divadlo rozesmálo

17 Palačinky zahřály Muzikanti krásně hrály,,anibyneěkla,, Korále se navlékaly Říjen Prvouka V Zahradě V pátek k nám do Zahrady dorazily děti ze ZŠ Nad Vodovodem z Prahy 10, aby ozdobily stromy v naší zahradě svými obrázky, které namalovaly v rámci prvouky. Bylo krásně a tak byl čas i na malé pohoštění a na pohádku z knížky Zahrada od Jiřího Trnky.

18 Podzimní Borovnička Začátkem října se vypravila Michalova třída na několikadenní výlet. Opět na Borovničku, do krásné chalupy. Výlety, dobrá jídla, oheň i vodu. Prý si to všichni náramně užili. Výlet do Valče Ve středu vyrazil náš nový tým,,četa na půl cesty,, do Valče na výlet. A byli jsme unešení nádherným krajem, podzimními barvami a sluncem a krásami dávné barokní Valče Dobrovolnický den Dámy a pánové z firmy Covidien k nám do Zahrady přišli v pátek 18. října, aby pomohli s podzimním úklidem zahrady. A pomohli náramně. Zahrada je krásná. Pro návštěvníky i pro nás. Ještě bude teplo a barevně, tak se přijďte podívat. Všem dobrovolníkům velký dík.

19 Troja Na mistrovství světa na Trojském kanále nesměly samozřejmě chybět naše výrobky. Prodávali jsme jako diví, takže naše hrnky, talíře, bude znát celý svět. Stejně tak jako naše závodníky:-) Listopad Rehabilitace v "PEKLE" Naše fyzioterapeutky vyjely s dětmi na výlet. Pět holek, pět dětí a čtyři psi. Na Hojavu a navštívily společně s dětmi i Peklo. Prý je tam krásně. Dýňová smršť Velký boj o nejlepší dýňovou hostinu vypukl tento týden.

20 Ve třídách se krájelo, vařilo, peklo, smažilo, zavařovalo i mrazilo. Po domě to voňelo. Kdo už byl přejeden dýně, našel si místo uvnitř skříně. Angello Ramirese de la Mallorca Nečekaně a překvapivě vystoupil v pátek v Zahradě slavný španělskžý umělec Angello Ramirese de la Mallorca. Přednesl pásmo španělských andělských písní. Přinesl španělský bramborový andělský koláč. Překlad, režie a gramofonový záznam Mgr. Ondřej Mikuláš Biskupec Novák

21 Kavárna Yellov Sguere Ve středu,, Četa,, slavnostně zahájila provoz malé kavárny Yellov Sguere Kdo našel dobře schovaný hrnek, dostal kávu zdarma. Kdo ne, rád zaplatil naší baristce Báře. Kávu, čokoládu a jiné rozličné nápoje přijďte ochutnat k nám. Buď vás do kavárny svede vůně kávy, nebo vás zavede někdo, koho zrovna potkáte.

22 Prosinec Advent začal a my jsme nemohli s našimi výrobky chybět na tradičních vánočních waldorfských trzích v Jinonicích Mikuláš Nejdřív jsme na Mikuláše čekali, pak jsme s ním byli, dárky jsme dostali a pak společně zazpívali

23 Anděle boží, strážce můj rač vždycky být ochránce můj mě vždycky veď a napravuj ke všemu dobrému mě povzbuzuj ctnostem svatým mě vyučuj ať jsem tak živ, jak chce bůh můj tělo svět ďábla přemáhám na Tvá vnuknutí pozor dávám a v tom dobrém obcování ať setrvám do skonání po smrti pak v nebi věčně chválím Boha ustavičně Amen

24 Univerzita Jana Amose Komenského a Integrační centrum Zahrada prezentace společného projektu I v roce 2013 navázala Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. na předchozí úspěšnou spolupráci s Integračním centrem Zahrada. V rámci projektu spolupráce obou institucí vznikl a je realizován specializovaný kurz pro studenty Univerzity Jana Amose Komenského, kteří se po absolvování studia budou zabývat speciálně pedagogickou činností a pracovat s dětmi a lidmi s handicapem. Studenti se v rámci projektu seznamují s prostředím, kde probíhá edukační činnost, dále mohou své teoretické poznatky doplňovat o zkušenosti z praxe a některé činnosti si mohou i prakticky vyzkoušet. Projekt je zúčastněnými studenty i pedagogy považován za velmi přínosný, a to z důvodu získání a prohlubování potřebných znalostí a orientace v daném oboru. Praktická zkušenost z projektu pomáhá mnohým studentům vytvořit si adekvátní představu o jejich budoucím profesním uplatnění. Projekt spolupráce mezi UJAK Praha a Integračním centrem Zahrada mohl vzniknout a být realizován díky dotaci z Grantového a podpůrného fondu městské části Praha 3. Všem zúčastněným děkujeme. UJAK Dobrovolník roku Mezi oceněnými Dobrovolníky za rok 2013 byla i Marinna Vavříková kráska s blonďatými vlasy, která společně s dalšími dobrovolníky, zajištuje sobotní respitní pobyty pro naše děti. Děkujeme tedy touto cestou všem našim milým dobrovolníkům Díky moc

25 Dotek Vánoc Výstava betlémů, zdobení perníčků, čajovna, věštírna, živý betlém, dílna pro děti, takový byl Dotek vánoc v Zahradě. Tak snad jsme se dotkli, potkali spolu s ostatními, se světlem a vůní s očekáváním a s překvapením. Každý odešel se svatozáří, každý si snad trochu světla odnesl s sebou Domů Napsali o nás: Integrační centrum Zahrada s postavami stejnojmenné pohádky Jiřího Trnky najdeme v Praze na Žižkově. Je otevřeným parkem pro děti i dospělé, ať už žijí život s handicapem, nebo bez něj.

26 Denní stacionář Integračního centra Zahrada inspiruje nejen svým posláním propojit zábavou, sportem i uměním malé děti a dospělé s handicapovanými, ale také výtvarným pojetím zahrady, které podporuje překonání bariér mezi dvěma světy. Činí tak postavičkami legendární pohádky Jiřího Trnky Zahrada. Potomci tohoto proslulého českého výtvarníka dali centru svolení, že může motivy příběhu využít podle vlastní fantazie. Nakonec té je plno i v pohádce o pěti klucích, kteří chodí do jiné školy, jakou ani nikdo nezná

27 Pětice kluků právě přišla na to, jak překonat velká železná vrata. Účel světí příběh Vytvoření zeleného parčíku, v němž estetično provází konkrétní účel, může být příkladem pro všechny milovníky originálních zahrad. Hned u vstupu do parku klukovskou pětici potkáváme, jak se právě snaží nakouknout dovnitř, přičemž je překvapí kocour a létající sloni. K pohledu přes plot svádějí i na něm připevněné velké malované oči.

28 Dům stacionáře v pestrém podzimu Za výtvarnými návrhy a provedením motivů zahrady i interiéru stacionáře jsou manželé Jaromír a Zuzana Slehovi, výtvarníci z Roztok u Prahy. Velrybu i trpaslíky potkáme ještě jednou na schodišti v budově, kde jsou i vtipně pomalované dveře a stěny. I takhle může vypadat schodiště, velryba s rozsvíceným vodotryskem...

29 a spousta květin. Zahrada se má ještě rozrůst o kavárnu pro veřejnost v plánované jurtě, jen co integrační centrum sežene potřebných asi Kč. Velryba a trpaslíci První části zahrady dominuje velká velryba, jejíž tělo a ocas tvoří mozaika z barevných dlaždic zbavených v míchačce ostrých hran. Obrovská hlava velryby je sestavena z barevných prken, jako oko slouží pneumatika. Nechybí ani vodotrysk z vysoké trávy. Po velrybím boku stojí trpaslík, který v knížce vypráví, jak velryba vyrostla z akvarijní rybky a jak se do zahrady dostala. Hravé prolézačky a lavičky jsou dílem firmy Tomovy parky. Prostor jezírka s velrybou zčásti vymezuje vyvýšená zídka, která z jedné strany chrání lavičky obrostlé skalníky a trávami v blízkosti velryby, z druhé tvoří amfiteátr určený k performanci každého, kdo se odváží veřejně vystoupit. V další části zahrady potkáme tři trpaslíky, kteří zosobňují zakladatele Zahrady psychologa Jaroslava Šturmu, dále psychologa Jana Součka. Ležící trpaslík, který se drží za hlavu, představuje toho, kdo má nyní s centrem nejvíce práce současného ředitele Jiřího Drahotu.

30 Trojice trpaslíků psychologů Dřevěné lavičky a prolézačky jsou dílem firmy Tomovy parky, za volejbalovým sportovištěm potkáme malý zoopark s kamerunskými kozami. Budova Centra je tak, jak pohádka káže, pokryta zelení, z větší části psím vínem (loubincem) a také vistáriemi.

31 Již třetím rokem oceňuje žižkovská radnice své dobrovolníky roku. Letos se na společenském večeru v Atriu sešlo 18 žen a mužů, kteří svůj volný čas věnují práci pro druhé v různých občanských sdruženích a neziskových organizacích. Večerním setkáním provázel moderátor Roman Víšek, který na pódiu postupně představil jednotlivé dobrovolníky a seznámil publikum s jejich činností. Střídali se zde zástupci nízkoprahových klubů Teen Challenge nebo Husita, kteří se věnují práci s dětmi a mládeží, s pracovníky občanských sdružení jako je Remedium nebo Centrum integrace cizinců. Nechyběli ale ani dobrovolníci z MammaHELP, Nové Trojky, Svazu důchodců nebo Farní charity Žižkov. Všichni nominovaní si z rukou zástupkyně starostky pro sociální oblast Miroslavy Oubrechtové odnesli sošku patrona dobrovolníků andílka Vincka z chráněné dílny A MANO. Ráda bych vyslovila slova poděkování a uznání všem přítomným za jejich nezištnou a obětavou práci pro druhé. Velmi si cením jejich úsilí i činnosti všech neziskových organizací, které své dobrovolníky nominovaly. Jsem ráda, že je tu na trojce máme, uvedla Miroslava Oubrechtová. Hudební dárek na společenském večeru obstaral smyčcový kvartet APOLLON a raperská skupina UGC z nízkoprahového klubu R-Mosty, zasloužený potlesk pak sklidilo vystoupení taneční skupiny Rása s indickými tanci i dívčího tanečního souboru HUSITA, který předávání cen dobrovolníkům roku 2013 zahajoval. Mariana Vavříková působí již rok v Integračním centru Zahrada v Praze 3 a je zapojena do projektu dobrovolnických respitních sobot, které se zde jednou do měsíce konají. Jejich cílem je odlehčit rodičům dětí s těžkým kombinovaným postižením, o něž se starají, ale kteří

32 potřebují i čas, aby si sami mohli odpočinout nebo třeba podniknout výlet se svými dalšími dětmi. Děkujeme srdečně těmto dárcům, kteří nás podpořili v roce 2013 SAP ČR, s.r.o. - podpora oddělení péče o rodinu,partners Financial Services, a.s.- příspěvek na MOTOmed, Dobrý skutek - rehabilitční stůl, Výbor dobré vůle, nadace Olgy Havlové - letní tábor,život dětem - hračky pro děti,kooperativa, pojišťovna a.s. - strom splněných přání, Alza cz - kávovar, Baz indas, s.r.o, - drumbeny, Praga Medica Healthcare, s.r.o.,marek Černý, Ing.Tomáš Kalanin, Eva Škochová, Christian Blatchford, ZŠ Nad vodovodem, žáci 3.C

Integrační centrum Zahrada

Integrační centrum Zahrada Výroční zpráva Integrační centrum Zahrada U zásobní Zahrady 8, Praha 3 Žižkov www.iczahrada.cz Zřizovatel Městská část Praha 3 Integrační centrum Zahrada Historie Integrační centrum Zahrada je denní stacionář,

Více

Výroční zpráva pro rok 2015

Výroční zpráva pro rok 2015 Výroční zpráva pro rok 2015 Integrační Centrum Zahrada U zásobní Zahrady 8, Praha 3 Žižkov www.iczahrada.cz Zřizovatel Městská část Praha 3 Integrační centrum Zahrada je denní stacionář, který vznikl v

Více

Integrační centrum Zahrada poskytuje svým klientům tyto služby:

Integrační centrum Zahrada poskytuje svým klientům tyto služby: Výroční zpráva pro rok 2017 Integrační centrum Zahrada www.iczahrada.cz U zásobní zahrady 8 Praha3, Žižkov, 130 00 Zřizovatel Městská část Praha 3 Integrační centrum Zahrada je denní stacionář, který vznikl

Více

Výroční zpráva pro rok 2014

Výroční zpráva pro rok 2014 Výroční zpráva pro rok 2014 Integrační Centrum Zahrada U zásobní Zahrady 8, Praha 3 Žižkov www.iczahrada.cz Zřizovatel Městská část Praha 3 Integrační centrum Zahrada je denní stacionář, který vznikl v

Více

Integrační centrum Zahrada poskytuje svým klientům tyto služby:

Integrační centrum Zahrada poskytuje svým klientům tyto služby: Výroční zpráva pro rok 2016 Integrační centrum Zahrada www.iczahrada.cz U zásobní zahrady 8 Praha3, Žižkov, 130 00 Zřizovatel Městská část Praha 3 Integrační centrum Zahrada je denní stacionář, který vznikl

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 - Stodůlky. Výroční zpráva školní rok 2006-2007

Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 - Stodůlky. Výroční zpráva školní rok 2006-2007 Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 - Stodůlky Výroční zpráva školní rok 2006-2007 Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 Vlachova 1502, 155 00 Praha

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

Výroční zpráva 2011. Občanské sdružení Borůvka

Výroční zpráva 2011. Občanské sdružení Borůvka Výroční zpráva 2011 Občanské sdružení Borůvka Úvodní slovo Vážení přátelé a příznivci, již tradičně touto dobou jarního sluníčka hodnotíme předešlý rok činnosti Občanského sdružení Borůvka. Rozsah naší

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY 2013 Cíle ITY Náš spolek tvoří tým speciálních pedagogů s dlouholetou praxí v edukaci osob s poruchou autistického spektra a mentálním postižením od předškolního věku

Více

Červenec prázdninový provoz

Červenec prázdninový provoz Červenec prázdninový provoz Začínají týdny zaslouženého odpočinku dovolená. Sluníčko vysílá hřejivé paprsky na všechny strany. Počasí vskutku odpovídá letnímu času. V SPR se vyhodnocují pololetní výsledky,

Více

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních 7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen 2019 Domov Srdce v dlaních V měsíci září narozeniny slaví: 2. září Tomašová Jana 13. září Špidlenová Jadwiga 15. září Soukupová Ludmila 16. září Polidová Alena 19.

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Výroční zpráva o. s. Hrádeček Červený Hrádek za rok 2014

Výroční zpráva o. s. Hrádeček Červený Hrádek za rok 2014 Výroční zpráva o. s. Hrádeček Červený Hrádek za rok 2014 1. Základní informace 2. Zpráva o činnosti 3. Hospodaření 1 1. Základní informace Organizace: Hrádeček Červený Hrádek o. s. Se sídlem: Červený Hrádek

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 313 ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 313 ze dne č.j.: 344/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 313 ze dne 20.06.2017 Revokace usnesení ZMČ č. 272 ze dne 21. 3. 2017 Dotace z dotačního fondu městské části Praha 3

Více

Duben Rytířská robinsonáda v Hostinném Na naši pravidelnou jarní výpravu jsme se tentokrát vydali do Hostinného. Během této výpravy jsme navštívili i naše letní tábořište nedaleko Svaté Kateřiny a samozřejmě

Více

Předškolní vzdělávání

Předškolní vzdělávání Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 Vlachova 1502, 155 00 Praha 5 identifikátor právnické osoby : 600 021 033 IČ : 71197613 Zřizovatel : Diakonie Českobratrské církve evangelické

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

Výroční zpráva za rok 2008

Výroční zpráva za rok 2008 Výroční zpráva za rok 2008 Základní údaje: Název organizace: Právní forma: Sídlo: Bankovní účet: ZÁBLESK - sdružení rodičů a přátel hluchoslepých dětí občanské sdružení Lubina 338, 742 21 Kopřivnice 1771452309

Více

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 ÚNOR 2016 11.02.2016 - MASOPUST Dne 11.2.2016 v KD Muglinově byla pro seniory z domů s pečovatelskou službou a klubů důchodců připravena akce pod názvem Masopust. Akci zahájil

Více

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků.

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. 1. září 2011 Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. Den bezpečnosti Zumba Ekocentrum Čapí hnízdo Dne 21. září 2011 byly čtvrté třídy na exkurzi v Ekocentru Čapí hnízdo. Hlavní

Více

Cesta slunce o.s. www.cesta-slunce.cz. Výroční zpráva

Cesta slunce o.s. www.cesta-slunce.cz. Výroční zpráva Cesta slunce o.s. www.cesta-slunce.cz Výroční zpráva 2014 Občanské sdružení Cesta slunce Občanské sdružení Cesta slunce založili rodiče těžce postižených dětí 12. dubna 2005 jako neziskovou organizaci,

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 12/2015 Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během listopadu, a plán práce na prosinec 2015. Reminiscence

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA MATEŘSKÉHO CENTRA SEDMIKRÁSKA o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA MATEŘSKÉHO CENTRA SEDMIKRÁSKA o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 MATEŘSKÉHO CENTRA SEDMIKRÁSKA o.s. Mateřské centrum Sedmikráska Žatec o.s. Svatováclavská 1931, 438 01 Žatec e-mail: mcsedmikraska@seznam.cz http://www.mc-sedmikraska-zatec.estranky.cz

Více

16:00 17:00 Dobrovolnická kalkulačka Prezentace projektu DCHB: videa, rozhovory, fotografie

16:00 17:00 Dobrovolnická kalkulačka Prezentace projektu DCHB: videa, rozhovory, fotografie Brno 13:00 20:30 16:00 19:00 od 19:00 Blansko 16.9.2011 od 20:00 13:00 16:00 Dobrovolně s námi Prezentace neziskových organizací pracujících s dobrovolníky: Diecézní charita Brno (DCHB), Bezmezí o.s.,

Více

Vytvořeno :41 Napsal Lucie Vilímková

Vytvořeno :41 Napsal Lucie Vilímková Provoz Komunitního, poradenského a edukačního centra KOPEC byl slavnostně zahájen 4. října 2017. Akci moderoval herec a dlouhodobý partner Adventoru Jaroslav Dušek. Prostory, v nichž nové komunitní centrum

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Úspěšné projekty Prahy 10

Úspěšné projekty Prahy 10 Úspěšné projekty Prahy 10 Praha 10 Město stromů 2012/2013 Městská část Praha 10 se v roce 2012 stala vítězem celorepublikové soutěže, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s městem

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

VALNÁ HROMADA. Zápis z Valné hromady, konané dne 20.2. 2013 ve 14.00 hodin v centru sdružení v Táboře. Průběh

VALNÁ HROMADA. Zápis z Valné hromady, konané dne 20.2. 2013 ve 14.00 hodin v centru sdružení v Táboře. Průběh VALNÁ HROMADA Zápis z Valné hromady, konané dne 20.2. 2013 ve 14.00 hodin v centru sdružení v Táboře. Průběh 1. Na začátku představila místopředsedkyně Petra Marešová účastníkům Valné hromady činnost občanského

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

{jathumbnail off} Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 11. do 13. srpna - Broumovsko. Napsal uživatel René Herzán Čtvrtek, 10 Srpen :11

{jathumbnail off} Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 11. do 13. srpna - Broumovsko. Napsal uživatel René Herzán Čtvrtek, 10 Srpen :11 Polická a Svatovavřinecká pouť, pokladový koncert, charitativní akce v Martínkovicích, program pro děti v Broumově i v Polici nad Metují, běžecké závody, volejbalový turnaj, koncerty. To jsou tipy na akce,

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

VALNÁ HROMADA. Zápis z Valné hromady, konané dne 21.2. 2012 v 16.00 hodin v centru sdružení v Táboře. Průběh

VALNÁ HROMADA. Zápis z Valné hromady, konané dne 21.2. 2012 v 16.00 hodin v centru sdružení v Táboře. Průběh VALNÁ HROMADA Zápis z Valné hromady, konané dne 21.2. 2012 v 16.00 hodin v centru sdružení v Táboře. Průběh Na začátku představila místopředsedkyně Petra Marešová účastníkům Valné hromady činnost občanského

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2016/2017 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Zpívánky Angličtina Muzikoterapie Tvoření Těšíme se na školu Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením)

Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

Výroční zpráva 2010 V Praze 31.1. 2011

Výroční zpráva 2010 V Praze 31.1. 2011 Výroční zpráva 2010 V Praze 31.1. 2011 Sídlo sdružení: Občanské sdružení Potichounku Kaňkovského 1234, Praha 8 182 00 IČO: 22667041, www.potichounku.cz bankovní spojení: 1979888339/0800 Bc. Ondřej Tichý,

Více

Program na leden 2012

Program na leden 2012 Program na leden 2012 Po Čt 9.1. Setkání s klienty - diskuse s p. ředitelem - od 14.00 hod. na jídelně 12. 1. Vystoupení Církevní mateřské školy z Pacova - od 13.30 hod. na společ. místnosti Pá 6.1. Mše

Více

Zahradní terapie jako součást ergoterapie

Zahradní terapie jako součást ergoterapie Zahradní terapie jako součást ergoterapie zahradní terapie ergoterapie - psychiatrie Zakladatelé: - Philippe Pinel, Benjamin Rush 18 stol. morální léčba a zaměstnávání - Friends hospital ve Filadelfii

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA BŘEZEN 2017 ŠKOLNÍ PLES V pátek 3. března se konal v Kodymově národním domě v Opočně stužkovací ples naší školy, kde byli

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012. Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012. Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2011/2012 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 4. ročník Září Obec v níž žijeme,jak žijeme Odpočinková činnost-stolní hry,hry s hračkami,poslech písniček,povídání

Více

Výroční zpráva "V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza

Výroční zpráva V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza Výroční zpráva 2014 "V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza Výroční zpráva Dobrovolnického centra Pardubice, o. s. 2014 Dobrovolnické centrum

Více

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci,

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, DÍVEJTE SE KOLEM SEBE... DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, chudobě či přírodní katastrofě

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Procházku historií Kasejovic nám připravil Mgr. Vladimír Červenka z Muzea Josefa

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 118 ze dne 27.02.2019 Realizace programů "Trojka pro rodiny 2019" a "Trojka pro seniory 2019" Rada městské části I. s c h v a l u j e 1. program

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Informace www.gtmskola.cz Dvě první třídy a Mravenečci V letošním školním roce

Více

KRONIKA PROSINEC 2016

KRONIKA PROSINEC 2016 KRONIKA PROSINEC 2016 ROZSVĚCENÍ VÁNOČNÍHO STROMEČKU U KAPLIČKY V neděli 4.12. děti ze ZŠ a MŠ zpívaly u kapličky. Místní se sešli na hezké akci, do které se pod záštitou obecního úřadu kromě školy zapojily

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 Praha, březen 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 Praha, březen 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 Praha, březen 2017 Obsah 1. ÚVOD 2. CHARAKTERISTIKA ORGANIZACE 3. ZPRÁVA O ČINNOSTI 4. ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 5. ZPRÁVA O KONTROLE HOSPODAŘENÍ Stránka 2 z 8 1. ÚVOD Název organizace:

Více

Zpráva o činnosti KLUB Radotín. Školní rok 2005/06

Zpráva o činnosti KLUB Radotín. Školní rok 2005/06 Zpráva o činnosti KLUB Radotín Školní rok 2005/06 1 Klub Radotín Loučanská 1112/9 153 00 Radotín Zřizovatel: Městská část Praha 16 Typ organizace: organizační složka Městské části Praha 16 2 3 Tento materiál

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Představení organizace

Představení organizace Představení organizace Diakonie Českobratrské církve evangelické, jejíž činnost byla obnovená v roce 1989, provozuje více jak 100 sociálních služeb a 8 speciálních škol. V Jihomoravském kraji působí :

Více

Program na leden 2014

Program na leden 2014 Program na leden 2014 Čt 2.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 16.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 30.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Pá 17.1. Pedikúra ( od 13.00 hod.) Čt 23.1. Kadeřnice ( od 10.00 hod.) Program

Více

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením chata Juráška Olešnice v Orlických horách

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením chata Juráška Olešnice v Orlických horách Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením 11.9. 13.9. 2015 chata Juráška Olešnice v Orlických horách Tuto akci podporuje město Ústí nad Orlicí, město Pardubice a Pardubický kraj PŘIHLÁŠKA:

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2017 Občanské sdružení pro přátele, rodiče a děti s poruchou autistického spektra, Plzeň, Plzeňský kraj www.autismusprocit.cz NÁŠ TÝM! Irena Vítovcová Mgr. Alena Siváková Barbora

Více

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * *

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * KUL TURNI, KRONIKA Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * * * 2008 Centrum sociálních služeb Kojetín organizuje pro své obyvatele na domech s pecovatelskou službou a návštevníky Klubu duchodcu

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2015/2016 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Tvoření Angličtina Cvičení s písničkami Muzikoterapie Kouzelná hlína Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

Háta, o.p.s. Prezentace - Komunitní centrum Háta. Barborka 1191 Ledeč nad Sázavou ředitelka Mgr. Iveta Vrbová hlavní odborný garant projektu

Háta, o.p.s. Prezentace - Komunitní centrum Háta. Barborka 1191 Ledeč nad Sázavou ředitelka Mgr. Iveta Vrbová hlavní odborný garant projektu Prezentace - Komunitní centrum Háta Háta, o.p.s. Barborka 1191 Ledeč nad Sázavou ředitelka Mgr. Iveta Vrbová hlavní odborný garant projektu BC. MIROSLAV KRAJCIGR, DIS. PROJEKTOVÝ MANAŽER KOMUNITNÍ CENTRUM

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

Občanské sdružení PROHANDICAP VÝROČNÍ ZPRÁVA

Občanské sdružení PROHANDICAP VÝROČNÍ ZPRÁVA Občanské sdružení PROHANDICAP VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Název: Občanské sdružení ProHandicap Právní forma: občanské sdružení Adresa: U Dubu 1562, 431 11 Jirkov Tel. 474684 432 Fax: 474684 308 Email: o.s.prohandicap@gmail.com

Více

STRANA 7 MŠ: Sluníčkové podzimní zpravodajství Podzim už rozvěsil zlaté listí, vítr je lehounce houpá. Kdo chodí mezi nás do školky, ten brzy pozná, že není na hry, zábavu a učení skoupá. Adaptace nově

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník Září Obec,v níž žijeme,jak žijeme Odpočinková činnost- stolní hry,hry s hračkami,poslech písniček,povídání

Více

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: -PO-PÁ - každé ráno od 8 hod rozcvička, po rozcvičce zpěv na oddělení -PO-ČT - pracovnice soc. péče - práce s

Více

Kulturní a společenské akce. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin. Kavárnička spojená s posezením u kantýny, 13:30 15:00

Kulturní a společenské akce. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin. Kavárnička spojená s posezením u kantýny, 13:30 15:00 Kulturní a společenské akce PROSINEC 2014 zpracovala: M. Klečková Pondělí 1. 12. Zdobení vánočních stromečků ve 3. patře, 13:30 15:30 Úterý 2. 12. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin Kavárnička

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec Mateřské školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec 2016 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Máchova 14 Halloween 2. listopadu 2016 16,00 hod. Dlabání dýní, noční

Více

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu KURANĎÁČEK č. 38 květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669 Pracujeme v programu www.mskurandove.cz info@mskurandove.cz Tel: 251 819 468, 724 341 771 Fax: 251 814 39 Vážení rodiče, ve dnech

Více

20 LET IBSENKA NA IBSENCE

20 LET IBSENKA NA IBSENCE 20 LET IBSENKA NA IBSENCE 2007 2009 ROK 2011/2012 Kmenové pracoviště Brno Ibsenova 6 tříd ZŠ speciální 3 třídy Praktické školy dvouleté SPC pro MP 3 oddělení ŠD Elokovaná pracoviště Elokovaná pracoviště

Více

Výroční zpráva 2014. Via Roseta o.p.s.

Výroční zpráva 2014. Via Roseta o.p.s. Výroční zpráva 2014 Via Roseta o.p.s. Via Roseta o.p.s. Obecně prospěšná společnost Via Roseta o.p.s. byla založena 12.7.2011 v Praze. Posláním této společnosti je poskytování obecně prospěšných služeb.

Více

Ul. Zavadilská 2842, Tábor Tel : 728 760 274, 723 978 272 e-mail : osverdan@seznam.cz

Ul. Zavadilská 2842, Tábor Tel : 728 760 274, 723 978 272 e-mail : osverdan@seznam.cz Ul. Zavadilská 2842, Tábor Tel : 728 760 274, 723 978 272 e-mail : osverdan@seznam.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2006 Poslání a cíle organizace Poslání Náplní organizace je poskytovat sociální poradenství a pomoc

Více

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte.

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Výroční zpráva 2014 Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Dalajláma Občanské sdružení PROHANDICAP Telefon: 474 653 502 U Dubu 1562 431 11 Jirkov

Více

Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna

Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna Kontakt: Brněnská 218/30 691 72 Klobouky u Brna tel.: 608 579 839 https://www.facebook.com/cceklobouky/ http://klobouky.evangnet.cz/ Přehled bohoslužeb

Více

Výroční zpráva Via Roseta o.p.s.

Výroční zpráva Via Roseta o.p.s. Výroční zpráva 2016 Via Roseta o.p.s. Via Roseta o.p.s. Obecně prospěšná společnost Via Roseta o.p.s. byla založena 12. 7. 2011 v Praze. Posláním této společnosti je poskytování obecně prospěšných služeb.

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Příloha žádosti o registraci Počet stran 9 o.s. Sluneční zahrada Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Projekt : Chráněná dílna svatý Prokop u červeného

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2011. 1. září Jeřabinkový den Krakonošův trojboj Hraní bez bariér

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2011. 1. září Jeřabinkový den Krakonošův trojboj Hraní bez bariér Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2011 1. září Jeřabinkový den Krakonošův trojboj Hraní bez bariér 1. září - Hola, hola, škola volá!!! Příjemné a lenošivé prázdninové

Více

MENTAL POWER PRAGUE FILM FESTIVAL

MENTAL POWER PRAGUE FILM FESTIVAL MENTAL MENTAL POWER PRAGUE FILM FESTIVAL je mezinárodní filmový festival (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením, který pořádá a organizuje HENDAVER, o.s. POWER PRAGUE FILM FESTIVAL Hlavní myšlenkou

Více

Výroční zpráva z.s. Hrádeček Červený Hrádek za rok 2015

Výroční zpráva z.s. Hrádeček Červený Hrádek za rok 2015 Výroční zpráva z.s. Hrádeček Červený Hrádek za rok 2015 1. Základní informace 2. Zpráva o činnosti 3. Hospodaření 1. Základní informace, tel.: 321 796 232, tel./fax.: 321 796 046, IČO: Organizace: Hrádeček

Více

NEWSLETTER LEDEN 2018

NEWSLETTER LEDEN 2018 NEWSLETTER LEDEN 2018 Vážení a milí čtenáři, vstoupili jsme do nového roku, roku 2018. Letošní rok je všeobecně označován jako rok osmiček, rok osmičkový. Do takového osmičkového roku vstoupila i ARPIDA.

Více

Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Firemní dobrovolnictví. 1 - Présentation électronique

Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Firemní dobrovolnictví. 1 - Présentation électronique Firemní dobrovolnictví 1 - Présentation électronique Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. (SčVK) jsou co do územní rozlohy působnosti společnosti a rozsahu provozovaného majetku největší společností

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny. Základní škola a Mateřská škola Verneřice Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.cz Číslo účtu:925864329/0800 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A mateřské

Více

PROGRAM ÚNOR 2007. Přejeme vše nejlepší!!! 27. 2. Lukášková Marie 60 let. Své narozeniny oslaví:

PROGRAM ÚNOR 2007. Přejeme vše nejlepší!!! 27. 2. Lukášková Marie 60 let. Své narozeniny oslaví: Denní stacionář služeb sluchově postiženým v Brně a okolí zakládající člen a sídlo Českomoravské jednoty neslyšících Palackého tř. 120, 612 00 Brno, tel./fax: 541245321, psací tel.: 541238685, IČO: 65761201,

Více

Výroční zpráva Via Roseta o.p.s.

Výroční zpráva Via Roseta o.p.s. Výroční zpráva 2017 Via Roseta o.p.s. Via Roseta o.p.s. Obecně prospěšná společnost Via Roseta o.p.s. byla založena 12. 7. 2011 v Praze. Posláním této společnosti je poskytování obecně prospěšných služeb.

Více

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ 4. čtvrtletí 2010 Zastupitelstvo obce Oldřichovice přeje všem spoluobčanům v roce 2011 mnoho pracovních i osobních úspěchů Volby do obecního zastupitelstva Ve dnech 15.-16. října

Více

Dům dětí a mládeže při ZŠ Aloise Klára Úštěk Rybniční 203

Dům dětí a mládeže při ZŠ Aloise Klára Úštěk Rybniční 203 Dům dětí a mládeže při ZŠ Aloise Klára Úštěk Rybniční 203 Plán práce na školní rok 2013 2014 platný od 1. 9. 2013 zpracovala Bc. Eliška Ziková 1. Pravidelná zájmová činnost Při DDM bude letos pracovat

Více

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Ve školním roce 2014-15 probíhala výuka výtvarné výuky v časových dotacích: Prima celá třída, 2 hodiny týdně Sekunda celá třída, 2

Více

V rámci města Brna provozujeme dvě zařízení - Domov Slunce a Senior Centrum.

V rámci města Brna provozujeme dvě zařízení - Domov Slunce a Senior Centrum. Výroční zpráva 2015 Slovo úvodem Právo na život je nestátní nezisková organizace, která působí jako registrovaný poskytovatel sociálních služeb pro seniory. Seniorům přinášíme pobytové služby Domov pro

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více