Založení spin-off společností Masarykovy univerzity

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Založení spin-off společností Masarykovy univerzity"

Transkript

1 Metodický pokyn Centra pro transfer technologií Založení spin-off společností Masarykovy univerzity (znění z aktualizované dne ) Metodický pokyn vydává Centrum pro transfer technologií pro vnitřní potřeby univerzity. Část I Úvodní ustanovení Článek 1 Obecná ustanovení k pokynu 1. Tento Metodický pokyn (dále jen pokyn ) vznikl za účelem podpory transferu znalostí a technologií na Masarykově univerzitě (dále jen MU ) s cílem umožnit a podpořit vznik spin-off společností jako formy praktického využití duševního vlastnictví vznikajícího na MU. Pokyn představuje návod pro založení spin-off společnosti a stanovuje související pravidla, která zajistí právní bezpečí a ekonomickou efektivnost transferu znalostí prostřednictvím spin-off společností. 2. Pokyn se výhradně věnuje komercializaci prostřednictvím založení spin-off společnosti, vychází věcně i vymezením pojmů ze směrnice rektora č. 8/2009 Duševní vlastnictví na Masarykově univerzitě a předpokládá, že MU již rozhodla dle postupu upraveného ve směrnici č. 8/2009 předmětné duševní vlastnictví komerčně využít. Klíčovými stranami, které se procesu komercializace duševního vlastnictví prostřednictvím vzniku spin-off společnosti účastní, jsou původce duševního vlastnictví, navrhovatel vzniku spin-off, MU, případný investor a Jihomoravské inovační centrum (viz čl. 4 pokynu). Článek 2 Komercializace prostřednictvím založení spin-off společnosti obecný přehled 1. Spin-off, jako jedna z forem využití výsledků výzkumu a vývoje v praxi, je společnost vzniklá odštěpením z výzkumné organizace typu univerzity nebo výzkumného ústavu. Univerzita může i nemusí mít v nové firmě významný vliv a podíl na základě poskytnutí práv k průmyslovému vlastnictví do této vznikající společnosti. V zásadě existují dvě formy poskytnutí práv k duševnímu vlastnictví vznikající spin-off: a) převedení práv k duševnímu vlastnictví formou prodeje nebo formou vkladu do spin-off; b) poskytnutí výhradní či nevýhradní licence. V obou případech univerzita může či nemusí mít ve spin-off majetkový podíl. Vzniklá spin-off společnost využívá duševního vlastnictví univerzity za účelem jeho dalšího vývoje až do fáze výrobku nebo služby uplatnitelné na trhu a jsou na ni přeneseny veškeré obchodní aktivity spojené s komercializací duševního vlastnictví. 2. Proces založení spin-off společnosti s sebou nepochybně nese značné nároky mj. na čas a kapitál. Vklad duševního vlastnictví do spin-off společnosti umožňuje společnosti nicméně v mnoha případech v porovnání s odprodejem licence jeho efektivnější finanční zhodnocení.

2 3. K založení spin-off společnosti se přistupuje zpravidla v rané fázi rozvoje duševního vlastnictví, nejčastěji v případech, kdy: vstup na stávající trh je relativně snadný; daná technologie má několik aplikací; existuje portfolio patentů; k dosažení relevantního trhu je potřeba získání dalších investic a technologii je Třeba ještě dovyvinout do podoby produktu uplatnitelného na trhu; existuje velká pravděpodobnost získat investora pro daný projekt; je zřejmá motivace původce/skupiny původců založit společnost; lze definovat způsob navrácení kapitálu (exit) pro investory a univerzitu; technologie je takového charakteru, že pro ni neexistuje stávající trh a není možné nalézt zájemce o poskytnutí licence. 4. Tento pokyn vznikl na základě praktických zkušeností především britských univerzit, modelu oxfordské organizace pro transfer technologií ISIS Innovation Guidelines to Researchers: Starting a Spin-out Company, příručky britské organizace UNICO (The University Companies Organisation) Spin-out transactions a na základě rešerše dokumentů a směrnic týkajících se nakládání s duševním vlastnictvím jiných významných univerzit - Massey University ( The University of Huddersfield ( Keele University ( Leicester University ( The Open University ( University of Wales ( University of Warwick (www2.warwick.ac.uk), University of Wolverhampton ( Část II Založení spin-off MU Článek 3 Předmět úpravy Tento pokyn upravuje postup při komercializaci duševního vlastnictví MU prostřednictvím spin-off. Článek 4 Pojmy Pro účely tohoto pokynu se použijí pojmy uvedené ve Směrnici č. 8/2009 Duševní vlastnictví na Masarykově univerzitě, jakož i pojmy následující: Komercializace (komerční využití) duševního vlastnictví: finanční zhodnocení duševního vlastnictví MU např. prostřednictvím licenčních smluv, prodejem duševního vlastnictví, podílu na spin-off apod. Spin-off: právnická osoba, která je založena za účelem využití, příp. dalšího rozvíjení duševního vlastnictví MU. Duševní vlastnictví může být spin-off poskytnuto např. na základě licenční smlouvy, prodejem nebo jinak, přičemž MU může získat v obchodní společnosti podíl. Na činnosti spin-off se obvykle podílejí rovněž původci příslušného duševního vlastnictví. Navrhovatel: osoba, která předkládá návrh na založení spin-off a zároveň je jedním ze zakladatelů spin-off.

3 Článek 5 Věcná příslušnost 1. Činnost spojená s komerčním využitím duševního vlastnictví (prostřednictvím spin-off) Je v působnosti Centra pro transfer technologií MU (dále jen CTT ). 2. CTT odpovídá za to, že při celém procesu přípravy návrhu na založení spin-off až do předložení návrhu rektorovi MU jsou dodrženy příslušné vnitřní předpisy MU, zejména příloha č. 7 Statutu MU Pravidla pro vkládání peněžitých a nepeněžitých vkladů do právnických osob. CTT přijímá návrhy na založení spin-off, poskytuje příp. zprostředkovává navrhovatelům informace o nezbytných náležitostech návrhu, právních a ekonomických souvislostech založení spin-off, případně také jiných možnostech komerčního využití duševního vlastnictví. 3. Při přípravě návrhu na založení spin-off může navrhovatel a CTT využít služeb Jihomoravského inovačního centra (JIC). Po svém vzniku může spin-off využít služeb podnikatelského inkubátoru. Článek 6 Návrh na založení spin-off bez podílu MU 1. V případě vzniku spin-off, na němž MU nebude mít majetkový podíl, se postupuje dle ustanovení tohoto článku pokynu. Navrhovatel není povinen předkládat materiály uvedené v čl. 7 tohoto pokynu. 2. Mezi spin-off a MU budou sjednány smlouvy, které umožní této společnosti využívat duševní vlastnictví vzniklé na MU, případně také využívat laboratorní prostory či služby MU, a to za běžných komerčních podmínek. Příprava těchto smluv (zpravidla licenční smlouvy a smlouvy o spolupráci) je v působnosti CTT. 3. O poskytnutí duševního vlastnictví, případně dalších formách spolupráce mezi MU a spin-off rozhoduje vedoucí příslušného hospodářského střediska, kde duševní vlastnictví vzniklo nebo kterého se spolupráce týká na základě doporučení ředitele CTT. Článek 7 Návrh na založení spin-off s podílem MU 1. Návrh na založení spin-off (dále jen návrh ) předkládá navrhovatel na CTT. Navrhovatelem může být kvestor, odpovědní pracovníci (děkan, ředitel jiné univerzitní součásti MU), příp. zaměstnanci MU. Podává-li návrh zaměstnanec, musí přiložit stanovisko příslušného odpovědného pracovníka. Toto stanovisko bude zahrnovat i řešení případného konfliktu zájmů vyplývajícího z eventuálního působení navrhovatele ve spin-off. 2. Návrh musí obsahovat: a) specifikaci důvodů, účelu a cílů založení spin-off, b) návrh, jakým způsobem se má MU na činnosti spin-off podílet, c) návrh úpravy smluvních vztahů mezi MU a spin-off (smlouvy o spolupráci apod.), d) návrh licenční smlouvy (resp. smlouvy o prodeji duševního vlastnictví), e) majetkovou strukturu společnosti (zakladatelé a výše jejich vkladů), f) specifikaci vkladu MU (majetkový/nemajetkový ), g) návrh personálního zastoupení MU v orgánech spin-off,

4 h) právní rozbor kroků potřebných k založení spin-off, i) rozbor právních důsledků účasti MU na spin-off (včetně povinností osob zastupujících MU v orgánech spin-off), j) návrh zakladatelské nebo společenské smlouvy, návrh stanov, k) specifikaci materiálního a nemateriálního přínosu, který může MU z činnosti spin-off získat l) podnikatelský záměr. 3. Podnikatelský záměr, jehož detailní struktura je přílohou č. 1 tohoto pokynu, obsahuje: Executive summary Popis projektu Analýzy Shrnutí SWOT Návrhová část Finance Investice Identifikace faktorů úspěchu, opatření k minimalizaci rizik 4. Výše podílu MU na spin-off bude stanoven na základě jednání mezi MU a ostatními zakladateli, s přihlédnutím k významu duševního vlastnictví a jeho stupni vývoje, podmínkám licenční smlouvy (resp. smlouvy o prodeji duševního vlastnictví) a další podpoře poskytované spin-off. Jednání za MU vede ředitel CTT. Článek 8 Projednávání návrhu na založení spin-off s podílem MU 1. CTT ověří, zda návrh obsahuje veškeré náležitosti uvedené v čl. 7 a případně si vyžádá jeho doplnění. Kompletní návrh předá k vyjádření Právnímu a Ekonomickému odboru Rektorátu MU. Ředitel CTT může kdykoli práce na přípravě návrhu zastavit. Své rozhodnutí musí písemně zdůvodnit. 2. Po obdržení stanovisek Právního a Ekonomického Rektorátu MU a po konzultaci s kvestorem zpracuje CTT doporučení, které předloží společně s návrhem a stanovisky rektorovi. 3. Rektor do 15 dnů od obdržení materiálů návrh schválí, zamítne nebo navrhne jeho dopracování či změnu. 4. Vyjádří-li rektor s návrhem souhlas, předloží jej Akademickému senátu MU k vyjádření. Poté je návrh spolu s vyjádřením Akademického senátu MU předložen Správní radě MU se žádostí o vydání předchozího písemného souhlasu. Je-li předchozí souhlas vydán, rozhoduje o vkladu do spin-off po oznámení této skutečnosti MŠMT ČR rektor. Článek 9 Důvěrnost informací Veškeré informace týkající se projektu jsou důvěrné, zúčastněné osoby jsou povinny o nich zachovávat mlčenlivost. V Brně , , ředitel CTT.

5 Příloha č. 1: Struktura podnikatelského záměru (podrobný návod jeho vypracování je dostupný na 1. Executive summary 2. Popis projektu 2.1. Popis produktu a jeho přínosu 2.2. Definice zákaznických segmentů 2.3. Ochrana duševního vlastnictví 2.4. Tým 2.5. Definice cílů projektu popis exitu 3. Analýzy 3.1. Trh Jednotlivé segmenty povaha zákazníků, tržní potenciál a vývoj Konkurenční produkty obsluhované segmenty, cena, kvalita, konkurenční produkty Síla konkurentů 3.2. Dodavatelé 3.3. Odběratelé 3.4. Výrobní proces a nákladová rozvaha 3.5. Výzkum a vývoj faktory obecného okolí, např. právní normy 4. Shrnutí SWOT 5. Návrhová část 5.1. Identifikace milníků rozpracování cílů 5.2. Strategie Produkty Ceny Distribuce Propagace Lidé Procesy 6. Finance 6.1. Zahajovací rozvaha ke dni vzniku společnosti 6.2. Náklady Před zahájením projektu Během projektu Fixní Variabilní 6.3. Předpoklad výnosů 6.4. Návrh (odhad) Rozvahy a Výkazu zisku a ztrát vždy ke po dobu tří let od vzniku společnosti (resp. do okamžiku dosažení kladného hospodářského výsledku) 6.5. Projekce cash-flow 7. Investice 7.1. Požadovaná investice a její struktura 7.2. Pre-investment valuace projektu 7.3. Výnosnost / návratnost investice, exit 8. Identifikace faktorů úspěchu, opatření k minimalizaci rizik

Zakládání SPIN-OFF společností na Univerzitě Palackého v Olomouci

Zakládání SPIN-OFF společností na Univerzitě Palackého v Olomouci Návrh směrnice Zakládání SPIN-OFF společností na Univerzitě Palackého v Olomouci zpracoval: Ing. Jiří Herinek, Vědeckotechnický park Univerzity Palackého (VTP UP) Směrnice vznikla za účelem podpory transferu

Více

PRAVIDLA PRO VKLÁDÁNÍ PENĚŽITÝCH A NEPENĚŽITÝCH VKLADŮ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI DO PRÁVNICKÝCH OSOB ze dne 3. srpna 2011

PRAVIDLA PRO VKLÁDÁNÍ PENĚŽITÝCH A NEPENĚŽITÝCH VKLADŮ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI DO PRÁVNICKÝCH OSOB ze dne 3. srpna 2011 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 3. srpna 2011 pod

Více

Článek 1 Předmět úpravy

Článek 1 Předmět úpravy UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 10/2012 Věc: Pravidla pro vkládání nepeněžitých vkladů Univerzity Pardubice do spin-off společností Působnost pro: všechny útvary Univerzity Účinnost od: 1. listopadu 2012

Více

Seminář CEPIN Ochrana (a využití) duševního vlastnictví (a zázemí) v prostředí vysokých škol. Lékařská fakulta UK v Hradci Králové, 6.6.

Seminář CEPIN Ochrana (a využití) duševního vlastnictví (a zázemí) v prostředí vysokých škol. Lékařská fakulta UK v Hradci Králové, 6.6. Seminář CEPIN Ochrana (a využití) duševního vlastnictví (a zázemí) v prostředí vysokých škol Lékařská fakulta UK v Hradci Králové, 6.6.2012 O čem se dnes budeme bavit? Zaměříme se na postup při zajišťování

Více

rektor Plzeň 28. dubna 2008 R-202-08 Směrnice rektora č. 15R/2008 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 1 Vymezení pojmů

rektor Plzeň 28. dubna 2008 R-202-08 Směrnice rektora č. 15R/2008 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 1 Vymezení pojmů rektor Plzeň 28. dubna 2008 R-202-08 Směrnice rektora č. 15R/2008 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Tato směrnice stanoví pravidla ochrany duševního vlastnictví a způsoby využití poznatků Západočeské univerzity

Více

Přítomni z týmu UTB ve Zlíně. Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová. Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec

Přítomni z týmu UTB ve Zlíně. Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová. Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec Přítomni z týmu UTB ve Zlíně Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová Prezentuje: Michaela Bařinová Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 46/2018 Název: Opatření rektora Univerzity Karlovy o realizaci práv duševního vlastnictví na Univerzitě Karlově Účinnost: 12. listopadu 2018 1 / 6 Opatření rektora

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 47/2018

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 47/2018 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 47/2018 Název: Opatření rektora Univerzity Karlovy o transferu znalostí a technologií na Univerzitě Karlově Účinnost: 12. listopadu 2018 1 / 6 Opatření rektora Univerzity

Více

vztahů ČVUT; činnosti z hlediska nákladů a přĺnosů s vazbou na strategické cíle ČVUT; výsledků vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti.

vztahů ČVUT; činnosti z hlediska nákladů a přĺnosů s vazbou na strategické cíle ČVUT; výsledků vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti. Systém podpory správy duševnĺho vlastnictví a přenosu výsledků vědeckovýzkumné činnosti do aplikační sféry v podmínkách ČVUT v Praze (zastřešující dokument) PREAMBULE Cílem tohoto dokumentu je poskytnout

Více

Rozhodnutí o poskytnutí podpory

Rozhodnutí o poskytnutí podpory Rozhodnutí o poskytnutí podpory Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem Evropská 2589/33b, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená Rut Bízkovou, předsedkyní TA ČR kontaktní osoba:

Více

Chci začít podnikat jak na to

Chci začít podnikat jak na to VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti Reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Chci začít

Více

Pravidla a podmínky peněžitých a nepeněžitých vkladů do právnických osob pro VŠB-TUO

Pravidla a podmínky peněžitých a nepeněžitých vkladů do právnických osob pro VŠB-TUO VŠB-TUO Účinnost dokumentu od: 27. 1. 2015 VŠB-TUO Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/6 Čl. 1 Peněžitý a nepeněžitý vklad (1) Vysoká

Více

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s.

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. V návaznosti na předpisy Evropské unie, a to Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17. června

Více

Smlouva o poskytnutí podpory

Smlouva o poskytnutí podpory Smlouva o poskytnutí podpory SMLOUVA Smluvní strany: Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem: Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená: Rut Bízkovou, předsedkyní

Více

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Podniková ekonomika Model podniku Ú č e t n i c t v í Stát Dodavatel Podnik (kombinace VF) Odběratel Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Prodej 2 3 Vývoj situace podniků na

Více

Úskalí tvorby a implementace vnitrouniverzitních předpisů v oblasti duševního vlastnictví a transferu technologií

Úskalí tvorby a implementace vnitrouniverzitních předpisů v oblasti duševního vlastnictví a transferu technologií Úskalí tvorby a implementace vnitrouniverzitních předpisů v oblasti duševního vlastnictví a transferu technologií Eva Janouškovcová 9. října 2012 1 Obsah Funkce univerzity Význam a podmínky transferu technologií

Více

Směrnice rektora č. 33R/2018 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ

Směrnice rektora č. 33R/2018 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ rektor Směrnice rektora č. 33R/2018 Plzeň 30. listopadu 2018 ZCU 030056/2018 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ Tato směrnice v souladu s právními předpisy na ochranu duševního vlastnictví

Více

RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011

RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011 TTM v regionech Odborná náplň kurzu TTM-J Úvodní seminář kurzu TTM-J RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011 Cíl vzdělávacího modulu TTM-J Cílem tohoto úvodního vzdělávacího

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 5

VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 5 ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE AV ČR, v. v. i. VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 5 Vnitřní předpis o ochraně práv duševního vlastnictví jako výsledku činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích vytvořeného v Ústavu analytické chemie

Více

Článek 1 Předmět a působnost

Článek 1 Předmět a působnost UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 1/2013 Věc Koordinace a administrace projektů na Univerzitě Pardubice Působnost pro Zaměstnance a útvary Univerzity Pardubice Platnost 22. března 2013 Číslo jednací RPO/0056/12

Více

Grantová agentura MU (GA MU)

Grantová agentura MU (GA MU) Směrnice MU č. 6/2012 Grantová agentura MU (GA MU) (ve znění účinném od 12. 9. 2012) Podle 10 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (dále jen zákon o vysokých

Více

Podnikatelské plánování pro inovace

Podnikatelské plánování pro inovace Podnikatelské plánování pro inovace Šablona podnikatelského plánu Název projektu Datum zpracování Verze č. Údaje o autorech Obsah Exekutivní souhrn...3 1. Základní údaje o předkladateli a podniku...4 1.1

Více

Spolupráce s firmami jak na to

Spolupráce s firmami jak na to VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Spolupráce

Více

Podnikatelský plán. Název projektu. Logo. Jméno živnostníka / firmy

Podnikatelský plán. Název projektu. Logo. Jméno živnostníka / firmy Podnikatelský plán Název projektu Logo Jméno živnostníka / firmy (Cílem tohoto návodu je pomoci Vám k vytvoření podnikatelského plánu k Vaší myšlence do podnikání. Není potřeba odpovědět na všechny otázky,

Více

Část I. Úvod. Vysoká škola polytechnická Jihlava Č.j. : KR/12/00113-12/02262

Část I. Úvod. Vysoká škola polytechnická Jihlava Č.j. : KR/12/00113-12/02262 Vysoká škola polytechnická Jihlava Č.j. : KR/12/00113-12/02262 Směrnice k ochraně a realizaci práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací nebo vytvořeného jinak na Vysoké škole polytechnické

Více

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Vnitřní předpis o ochraně práv duševního vlastnictví jako výsledku činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích nebo vytvořeného jinak v Biofyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i.

Více

Informace pro uchazeče 3. veřejné soutěže programu GAMA, podprogram 1 Technologická agentura ČR

Informace pro uchazeče 3. veřejné soutěže programu GAMA, podprogram 1 Technologická agentura ČR Informace pro uchazeče 3. veřejné soutěže programu GAMA, podprogram 1 Technologická agentura ČR 2. 2. 2016 Základní informace k programu GAMA, PP 1 Program GAMA: schválen usnesením vlády ze dne 12. června

Více

Směrnice rektora č. 1R/2019 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů

Směrnice rektora č. 1R/2019 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů rektor Směrnice rektora č. 1R/2019 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů Plzeň 16. ledna 2019 ZCU 000953/2019 Tato směrnice stanoví pravidla pro řešení projektů určených na podporu aktivit studentů Západočeské

Více

Jihomoravské inovační centrum

Jihomoravské inovační centrum Jihomoravské inovační centrum Financování inovací Konference Klastry 2006 Brno 5. května 2006 Jihomoravské inovační centrum Jihomoravské inovační centrum (JIC) vzniklo v roce 2003 jako zájmové sdružení

Více

rektorka Plzeň 18. března 2014 ZCU /2014 Směrnice rektora č. 11R/2014 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ

rektorka Plzeň 18. března 2014 ZCU /2014 Směrnice rektora č. 11R/2014 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ rektorka Plzeň 18. března 2014 ZCU 007948/2014 Směrnice rektora č. 11R/2014 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ Tato směrnice v souladu s právními předpisy na ochranu duševního vlastnictví

Více

Tvorba a použití Fondu účelově určených prostředků

Tvorba a použití Fondu účelově určených prostředků B3-06/10-MPK UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI METODICKÝ POKYN KVESTORA UP (MPK) B3-06/10-MPK Tvorba a použití Fondu účelově určených prostředků na Univerzitě Palackého v Olomouci Obsah: Tento metodický

Více

Autorské právo, problematika podnikových vynálezů interní postupy řízení

Autorské právo, problematika podnikových vynálezů interní postupy řízení Autorské právo, problematika podnikových vynálezů interní postupy řízení předkládá: Ing. Jarmila Strážnická asistent manažera duševního vlastnictví Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační

Více

rektorka Plzeň 18. března 2014 ZCU /2014 Směrnice rektora č. 11R/2014 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ

rektorka Plzeň 18. března 2014 ZCU /2014 Směrnice rektora č. 11R/2014 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ rektorka Plzeň 18. března 2014 ZCU 007948/2014 Směrnice rektora č. 11R/2014 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ Tato směrnice v souladu s právními předpisy na ochranu duševního vlastnictví

Více

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení Příloha č. 1 Statutu VŠE Pravidla hospodaření VŠE Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Hospodaření VŠE se řídí zákonem a ostatními zvláštními právními předpisy 1) a podmínkami stanovenými v rozhodnutích o poskytování

Více

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany.

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Směrnice č. 2 O způsobu nakládání s výsledky Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Zpracoval/a Schválil/a Jméno Jana Menšíková

Více

OBSAH. Změny, opravy, revize dokumentu

OBSAH. Změny, opravy, revize dokumentu OBSAH 1 Účel... 3 2 Rozsah působnosti... 3 3 Zkratky, definice a pojmy... 3 3.1 Použité zkratky... 3 3.2 Definice a pojmy... 3 4 Způsob nakládání s výsledky... 4 4.1 Výsledky veřejných zakázek ve výzkumu,

Více

PODNIKATELSKÝ PLÁN JIHOMORAVSKÉ INOVAČNÍ CENTRUM Z.S.P.O. Podnikatelský záměr 1

PODNIKATELSKÝ PLÁN JIHOMORAVSKÉ INOVAČNÍ CENTRUM Z.S.P.O. Podnikatelský záměr 1 PODNIKATELSKÝ PLÁN JIHOMORAVSKÉ INOVAČNÍ CENTRUM Z.S.P.O. Podnikatelský záměr 1 Podnikatelský plán Účel vypracování podnikatelského plánu má několik rovin: Pro podnikatele je tento dokument možností zamyslet

Více

Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti)

Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti) Záměr projektu (Osnova studie proveditelnosti) A) Stručný souhrn obsahu projektu 1) Identifikace žadatele 2) Název projektu, odborné zaměření a jeho stručný popis, vč. souhrnu výstupů projektu (uvést hodnoty

Více

CZ.1.07/2.3.00/

CZ.1.07/2.3.00/ VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti Reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Výzkum

Více

Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje

Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje WV/ Směrnice ředitele VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚST A VU OVOCNÁŘSKÉHO HOLOVOUSY s.r.o. č. 01/2011 v Holovousích dne 23.5.2011 Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje I. Účel Směrnice upravuje nakládání

Více

Směrnice rektora č. 32R/2016 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů

Směrnice rektora č. 32R/2016 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů rektor Plzeň 21. prosince 2016 ZCU 033650/2016 Směrnice rektora č. 32R/2016 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů Tato směrnice stanoví pravidla pro řešení projektů určených na podporu aktivit studentů nebo

Více

Česká asociace hasičských důstojníků Výškovicka 40, Ostrava

Česká asociace hasičských důstojníků Výškovicka 40, Ostrava Česká asociace hasičských důstojníků Výškovicka 40, 700 30 Ostrava SMĚRNICE PRO NAKLÁDÁNÍ S VÝSLEDKY VÝZKUMU A VÝVOJE U ČESKÉ ASOCIACE HASIČSKÝCH DŮSTOJNÍKŮ o.s. Čl. 1 Úvodní ustanovení 1) Směrnice pro

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č.3/2010 Nakládání s výsledky činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích

UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č.3/2010 Nakládání s výsledky činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č.3/2010 Věc Nakládání s výsledky činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích Působnost pro všechny útvary univerzity Účinnost 15. června 2010 Číslo jednací RPO/0059/10 Vypracovala

Více

SYSTÉM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ A KOMERCIONALIZACE Ing. Jiří Trnka

SYSTÉM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ A KOMERCIONALIZACE Ing. Jiří Trnka SYSTÉM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ A KOMERCIONALIZACE Ing. Jiří Trnka 1 Projekt Zřízení centra transferu technologií v rámci VÚPP, v.v.i. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_014/0000625 2 Prezentace byla vytvořena na základě

Více

Transfer technologií firma

Transfer technologií firma Transfer technologií Spin-off firma očima CleverTechnologies,, s.r.o. R. Fiala, K. Hána, H J. Kašpar, P. Smrčka O čem to bude? Transfer technologií - vymezení pojmů - proč transferovat - mýty a pověry

Více

Zakládání právnických osob v podmínkách Univerzity Pardubice. Liberec, 20. 4. 2011

Zakládání právnických osob v podmínkách Univerzity Pardubice. Liberec, 20. 4. 2011 Zakládání právnických osob v podmínkách Univerzity Pardubice Liberec, 20. 4. 2011 Osnova prezentace 1. Platná legislativa (národní a interní) 2. Možné formy účasti UPa v zakládané právnické osobě 3. Současné

Více

AKREDITAČNÍ ŘÁD MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ ze dne 6. září 2017

AKREDITAČNÍ ŘÁD MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ ze dne 6. září 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 6. září 2017 pod

Více

Možnosti spolupráce s VT parky, záměry samospráv na úrovni kraje

Možnosti spolupráce s VT parky, záměry samospráv na úrovni kraje Možnosti spolupráce s VT parky, záměry samospráv na úrovni kraje 28.6.2016 Vědeckotechnické parky a vysoké školy Nabídka VŠ - MU v prostoru výzkumných aktivit je umístěn BTP Park. Aplikace biochemických

Více

LEGISLATIVNÍ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE

LEGISLATIVNÍ ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Strana: 2 z 8 OBSAH 1. ÚČEL A POSLÁNÍ 2. OBLAST PLATNOSTI 3. SOUVISEJÍCÍ DOKUMENTACE 4. ZÁKLADNÍ POJMY, DEFINICE A ZKRATKY 5. POPIS ZABEZPEČENÍ ČINNOSTI 5.1 Obecná pravidla 5.2 Způsoby poskytování podpory

Více

Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra. Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018

Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra. Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018 Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018 O čem to bude Trocha historie Organizační začlenění OTT Odpovědnost OTT Interní řídící dokumentace a podpůrný IS

Více

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU, INTERNÍ POSTUPY NA UTB, KOMERCIALIZACE

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU, INTERNÍ POSTUPY NA UTB, KOMERCIALIZACE HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI AUTORSKOPRÁVNÍ A PRŮMYSLOVĚ PRÁVNÍ OCHRANOU, INTERNÍ POSTUPY NA UTB, KOMERCIALIZACE předkládá: Ing. Jarmila Strážnická referent transferu technologií Název projektu: Od rozvoje znalostí

Více

Technologická agentura ČR. Principy a pravidla v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví

Technologická agentura ČR. Principy a pravidla v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví Technologická agentura ČR Principy a pravidla v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví prosinec 2014 Úvod Technologická agentura České republiky iniciuje řadu studií a analýz s cílem identifikovat

Více

28.5.2014. Implementace Doporučení EK k transferu znalostí

28.5.2014. Implementace Doporučení EK k transferu znalostí Implementace Doporučení EK k transferu znalostí Technologické Centrum AV Kulatý stůl 14.5.2014 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz

Více

GRANTOVÝ ŘÁD UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

GRANTOVÝ ŘÁD UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 27. října 1999

Více

Výstupy projektu EF-TRANS. Pavel Komárek, Brno, 13. 9. 2012 člen předsednictva TA ČR a hlavní odborný garant projektu EF-TRANS

Výstupy projektu EF-TRANS. Pavel Komárek, Brno, 13. 9. 2012 člen předsednictva TA ČR a hlavní odborný garant projektu EF-TRANS Výstupy projektu EF-TRANS Pavel Komárek, Brno, 13. 9. 2012 člen předsednictva TA ČR a hlavní odborný garant projektu EF-TRANS Priority Dne 19. července 2012 schválila vláda usnesení č. 552 o Národních

Více

Příkaz ředitelky č. 4/2018

Příkaz ředitelky č. 4/2018 Příkaz ředitelky č. 4/2018 Věc: Ochrana práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací nebo vytvořeného jinak na BTÚ 1. Úvod Všichni pracovníci Biotechnologického ústavu AV ČR, v. v.

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu MANAŽERSKÁ EKONOMIKA I 1. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu MANAŽERSKÁ EKONOMIKA I 1. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Cíl předmětu: Cílem předmětu je poskytnout studentům vědomosti a dovednosti z oblasti podnikové ekonomiky, které jsou nutným předpokladem pro výkon řídících pracovníků podniku. Navazuje

Více

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Číslo: Datum: 21. 2. 2018 Opatření rektora, kterým se vydává Organizační řád Rektorátu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Více

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Petr Prášek Obsah Úvod Politika MŠMT v oblasti IPR OP VK OP VaVpI Vize pro nové programové období Východiska Strategie hospodářského rozvoje

Více

J ANÁČK OV A AK ADE M IE M Ú ZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O

J ANÁČK OV A AK ADE M IE M Ú ZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O J ANÁČK OV A AK ADE M IE M Ú ZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A 6 5 0 / 2, 662 15 B R N O SMĚRNICE Č. 3/2011 ze dne 25. listopadu 2011 o zásadách studentské grantové soutěže Rektor vydává tuto

Více

Ročník 2018 částka zpřístupněna 27. června 2018

Ročník 2018 částka zpřístupněna 27. června 2018 L I S T JAMU Ročník 2018 částka zpřístupněna 27. června 2018 OBSAH: 35. Směrnice o Fondu rozvoje výzkumné činnosti (platnost 27. června 2018, účinnost 28. června 2018) SMĚRNICE ze dne 27. června 2018 o

Více

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla Podnikatelský záměr = Podnikatelský plán = business pla Základní části realizační resumé zpracovává se na závěr, rozsah 2-3 stránky charakteristiku firmy a jejích cílů organizační řízení a manažerský tým

Více

Ochrana a realizace práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací vytvořeného ve SVÚOM s.r.o.

Ochrana a realizace práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací vytvořeného ve SVÚOM s.r.o. Ochrana a realizace práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací vytvořeného ve SVÚOM s.r.o. (Aktualizovaný dodatek č. 1/2014 ke Směrnici SVÚOM s.r.o. č. 28/B Výzkum a vývoj Tento

Více

Směrnice kvestorky č. 1/2006 Způsob tvorby a použití prostředků Fondu účelově určených prostředků na AMU

Směrnice kvestorky č. 1/2006 Způsob tvorby a použití prostředků Fondu účelově určených prostředků na AMU V Praze 25.10.2006 Čj. 900/06/04 337 Směrnice kvestorky č. 1/2006 Způsob tvorby a použití prostředků Fondu účelově určených prostředků na AMU S platností od 1.11.2006 vydávám tuto směrnici Rozdělovník:

Více

Pravidla hospodaření

Pravidla hospodaření Pravidla hospodaření Příloha 2 ke Statutu VŠE Článek 1 Úvodní ustanovení Hospodaření VŠE se řídí zejména zákonem a ostatními zvláštními právními předpisy 1) a rozhodnutími o poskytování příspěvků a dotací,

Více

ZÁSADY A POSTUP PŘI PODÁVÁNÍ NABÍDEK VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Mgr. Iva Mádlová, vedoucí právního oddělení ČZU

ZÁSADY A POSTUP PŘI PODÁVÁNÍ NABÍDEK VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Mgr. Iva Mádlová, vedoucí právního oddělení ČZU ZÁSADY A POSTUP PŘI PODÁVÁNÍ NABÍDEK VE VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Mgr. Iva Mádlová, vedoucí právního oddělení ČZU OBSAH SEMINÁŘE Zásady a postup při podávání nabídek ve veřejných zakázkách, jejich evidenci a

Více

Praktické poznatky z TT z přednášky p. Ali Jazairy ( WIPO)

Praktické poznatky z TT z přednášky p. Ali Jazairy ( WIPO) Praktické poznatky z TT z přednášky p. Ali Jazairy ( WIPO) Technology transfer = probíhá v prostoru mezi duševní činností a trhem - předpoklady:»politická vůle» strategie ochrany průmyslového vlastnictví

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI Den vydání: 16. února 2015 Platnost: 16. února 2015 Účinnost: 16. února 2015 Směrnice děkana Právnické fakulty Masarykovy

Více

Možnosti spolupráce Masarykovy univerzity s aplikační sférou. prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D. prorektor pro rozvoj Masarykovy univerzity

Možnosti spolupráce Masarykovy univerzity s aplikační sférou. prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D. prorektor pro rozvoj Masarykovy univerzity Možnosti spolupráce Masarykovy univerzity s aplikační sférou prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D. prorektor pro rozvoj Masarykovy univerzity 1 Spolupráce univerzit s aplikační sférou TT (na bázi DV) + tzv.

Více

Směrnice rektora č. 21R/2018 KOMPLEXNÍ VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY

Směrnice rektora č. 21R/2018 KOMPLEXNÍ VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY rektor Plzeň 26. července 2018 ZCU020113/2018 Směrnice rektora č. 21R/2018 KOMPLEXNÍ VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY Tato směrnice v souladu s čl. 20 odst. 7 Pravidel systému zajišťování kvality vzdělávací,

Více

Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci

Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci 1. Centrum pro podporu transferu technologií (dále jen CPTT) 1.1 Definice CPTT 1.1.1 Transfer technologií lze definovat jako proces přenosu znalostí,

Více

Vnitřní předpisy České zemědělské univerzity v Praze

Vnitřní předpisy České zemědělské univerzity v Praze Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 7. března 2017

Více

Podpora pre-seed aktivit výzva 7.3, OP VaVpI. Ing. Nikolas Mucha, Ph.D

Podpora pre-seed aktivit výzva 7.3, OP VaVpI. Ing. Nikolas Mucha, Ph.D Podpora pre-seed aktivit výzva 7.3, OP VaVpI Ing. Nikolas Mucha, Ph.D. 15. 1. 2013 1 Cíl výzvy Hlavním cílem výzvy je podpora přípravy komercializace nadějných technologií a vynálezů s vysokým aplikačním

Více

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH číslo: R 274 datum: 28. února 2014 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

S T A T U T CEN REKTORA UJEP. S T A T U T C E N R E K T O R A Platný od: Účinný od: Ruší:

S T A T U T CEN REKTORA UJEP. S T A T U T C E N R E K T O R A Platný od: Účinný od: Ruší: S T A T U T CEN REKTORA UJEP doc. RNDr. Martin Balej, Ph.D., v. r. rektor S T A T U T C E N R E K T O R A Platný od: 1. 9. 2018 Účinný od: 3. 9. 2018 Ruší: Statut Cen rektora ze dne 5. 10. 2012 Zpracoval:

Více

Ročník 2018 částka zpřístupněna 29. března 2018

Ročník 2018 částka zpřístupněna 29. března 2018 L I S T JAMU Ročník 2018 částka zpřístupněna 29. března 2018 OBSAH: 21. Směrnice o Fondu rozvoje výzkumné činnosti (platnost 29. března 2018, účinnost 30. března 2018) SMĚRNICE ze dne 29. března 2018 o

Více

Směrnice rektora č. 05R/2005 POSTUP PŘI UZAVÍRÁNÍ SMLUV

Směrnice rektora č. 05R/2005 POSTUP PŘI UZAVÍRÁNÍ SMLUV rektor Plzeň 31. ledna 2005 R-057-05 Směrnice rektora č. 05R/2005 POSTUP PŘI UZAVÍRÁNÍ SMLUV Tato směrnice upravuje postup při uzavírání písemných smluv, jejich následnou evidenci včetně centrální elektronické

Více

Technická univerzita v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace

Technická univerzita v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technická univerzita v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Věc: Statut Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci Jméno: Funkce:

Více

PRAVIDLA ŘÍZENÍ STŘETU ZÁJMŮ

PRAVIDLA ŘÍZENÍ STŘETU ZÁJMŮ Název: Vnitřní směrnice č.: Obsah: Přílohy: Určena: Vytvořil: Schválil: PRAVIDLA ŘÍZENÍ STŘETU ZÁJMŮ SÚ/1/2016 Postupy zjišťování a řízení střetu zájmů ve Společnosti při zprostředkování spotřebitelského

Více

Vnitřní předpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Vnitřní předpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 17. července 2017

Více

Směrnice rektora č. 16/2011

Směrnice rektora č. 16/2011 Slezská univerzita v Opavě Směrnice rektora č. 16/2011 jíž se stanovují pravidla využívání institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace Vydáno: V Opavě, září 2011 Směrnice

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ

Více

Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje

Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje Ing. Daniela Váchová Technologické centrum AV ČR, Praha BRIS - info v Bohemian Regional Innovation Strategy v Hlavní cíl -

Více

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Sekce 2: Inovace vedené firmou 4.5.2006 Ing. Radim Kocourek Co jsou inovace? Definice: "Inovace je obnova a rozšíření škály výrobků a služeb

Více

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH číslo: R 384 datum: 20. 8. 2018 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH číslo: R 344 datum: 20. 12. 2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán. Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora.

WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán. Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora. WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora. Co je podnikatelský plán? Specifikace podnikatelského plánu

Více

K nahrazení logem společnosti

K nahrazení logem společnosti Tento vzorový dokument slouží jako obecný business plán, který je v této podobě nicméně nejvíce vhodný pro prezentaci podnikatelského záměru investorovi. Konkrétní podoba podnikatelského plánu se může

Více

Závazná osnova projektu. 1. Cíle, věcná náplň a náklady projektu Cíle projektu Věcná náplň projektu. 1.3.

Závazná osnova projektu. 1. Cíle, věcná náplň a náklady projektu Cíle projektu Věcná náplň projektu. 1.3. Závazná osnova projektu Vlastní návrh projektu, který se přikládá k elektronické přihlášce, musí obsahovat všechny následující části, resp. níže požadované informace, které jsou nezbytné pro posouzení

Více

Realizace práv průmyslového vlastnictví na Univerzitě Palackého v Olomouci

Realizace práv průmyslového vlastnictví na Univerzitě Palackého v Olomouci B3-09/1-SR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORA UP (SR) B3-09/1-SR Realizace práv průmyslového vlastnictví na Univerzitě Palackého v Olomouci Obsah: Zpracoval: Tato směrnice stanovuje jednotný

Více

Pravidla pro poskytování a vypořádání dotací z rozpočtu Obce Hrádek (dále jen Pravidla )

Pravidla pro poskytování a vypořádání dotací z rozpočtu Obce Hrádek (dále jen Pravidla ) Obec Hrádek Zastupitelstvo obce Hrádek dle 85 písm. c) a 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, schvaluje tato Pravidla pro poskytování a vypořádání

Více

Studentská grantová soutěž 2019

Studentská grantová soutěž 2019 Směrnice děkana Divadelní fakulty JAMU Studentská grantová soutěž 2019 I. Úvodní ustanovení Tato směrnice upravuje pravidla studentské grantové soutěže, tzv. specifického vysokoškolského výzkumu na Divadelní

Více

D 102 Směrnice o způsobu nakládání s výsledky vědecké a výzkumné činnosti v Geologickém ústavu AV ČR v. v. i.

D 102 Směrnice o způsobu nakládání s výsledky vědecké a výzkumné činnosti v Geologickém ústavu AV ČR v. v. i. GEOLOGICKÝ ÚSTAV AV ČR, v. v. i. Počet stran: 5 165 00 Praha 6, Rozvojová 269 Počet příloh: 4 (8 str.) V Praze dne: 20. prosince 2017 D 102 Směrnice o způsobu nakládání s výsledky vědecké a výzkumné činnosti

Více

Směrnice děkana č. 8/2012 Pravidla podpory projektů vysokoškolského specifického výzkumu na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity

Směrnice děkana č. 8/2012 Pravidla podpory projektů vysokoškolského specifického výzkumu na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Směrnice děkana č. 8/2012 Pravidla podpory projektů vysokoškolského specifického výzkumu na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity (ve znění účinném 1. 9. 2014) Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998

Více

Projekt GAMA. Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept)

Projekt GAMA. Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept) Projekt GAMA Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept) OBSAH SEMINÁŘE představení CTT proof of concept projekty projekt GAMA na UTB ve Zlíně informace

Více

ZMĚNA přílohy č. 8 STATUTU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

ZMĚNA přílohy č. 8 STATUTU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 a 5 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 18. listopadu

Více

Pravidla pro přípravu a schvalování studijních programů v rámci institucionální akreditace na ČZU v Praze

Pravidla pro přípravu a schvalování studijních programů v rámci institucionální akreditace na ČZU v Praze SMĚRNICE REKTORA Č. 5/2018 Pravidla pro přípravu a schvalování studijních programů v rámci institucionální akreditace na ČZU v Praze Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Tato směrnice je platná pro všechny součásti

Více

Vypracovala a předkládá Ing. Martina Valášková, Referát pro vědu a tvůrčí činnost prof. Ing. Jiří Kulhánek, Ph.D. prorektor pro vědu a tvůrčí činnost

Vypracovala a předkládá Ing. Martina Valášková, Referát pro vědu a tvůrčí činnost prof. Ing. Jiří Kulhánek, Ph.D. prorektor pro vědu a tvůrčí činnost Univerzita Pardubice Směrnice č. 6/2015 Věc Studentská grantová soutěž Působnost všechny útvary univerzity Účinnost 1. ledna 2016 Číslo jednací RPO/0048/15 Vypracovala a předkládá Ing. Martina Valášková,

Více

Článek 1 Předmět úpravy

Článek 1 Předmět úpravy UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 4/2014 Věc Postup při přípravě, vydávání, zveřejňování a evidenci vnitřních norem Univerzity Pardubice Působnost všechny zaměstnance a organizační útvary Účinnost 18. srpna

Více

Využití patentů univerzitními spin-off firmami

Využití patentů univerzitními spin-off firmami Využití patentů univerzitními spin-off firmami Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců zdroj: www.upv.cz Struktura případové studie Transfer

Více