K rukám ministryně MPSV Mgr. Michaely Marksové Na vědomí: Zuzana Stocklová, Mgr. Kateřina Jirková, Mgr. David Pospíšil, Mgr.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "K rukám ministryně MPSV Mgr. Michaely Marksové Na vědomí: Zuzana Stocklová, Mgr. Kateřina Jirková, Mgr. David Pospíšil, Mgr."

Transkript

1 K rukám ministryně MPSV Mgr. Michaely Marksové Na vědomí: Zuzana Stocklová, Mgr. Kateřina Jirková, Mgr. David Pospíšil, Mgr. Petr Beck Navrhujeme z novely vyškrtnout vše kromě bodu 3, novelizujícího 33. Tato připomínka je zásadní. Novela je reakcí na stav, který vznikl předchozí novelou, zákonem č. 252/2014 Sb. Jak sám předkladatel konstatuje v důvodové zprávě, tuto novelu nelze v zásadě vyložit ústavně konformním způsobem, tudíž je dlouhodobě neudržitelná. Problematická je konkrétně věta v 33, odstavci 6, podmiňující vyplácení doplatku na bydlení souhlasem obce. Tuto část věty novela navrhuje zrušit, což vítáme. K tomu jsou však nesystémově navrhovány další změny, které navrhujeme vypustit, protože je pokládáme za škodlivé a nepromyšlené. Vzhledem k časové tísni při její přípravě novela nestíhá projít potřebnou debatou a její nedostatečně prozkoumané dopady by byly tedy přímo testovány na našich nejchudších a nejzranitelnějších spoluobčanech, což odmítáme. Předkladatel navrhuje snížení doplatku na bydlení na ubytovnách o 22 % (faktické snížení platby z maximálně 90 % normativních nákladů na bydlení na maximálně 70 % normativních nákladů). Tento návrh je odůvodněn bojem proti byznysu s chudobou, předpokládané dopady jeho aplikace na ubytovatele jsou však pouhou spekulací, naopak dopady na ubytované domácnosti nejsou nijak vyčísleny. V důsledku předchozí novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, který zastropoval výši

2 doplatku na bydlení na ubytovnách na 90 % normativních nákladů na bydlení, ubytovatelé podle poznatků neziskových organizací pracujících v terénu nezlevnili ubytování. Snížení doplatku na bydlení na ubytovnách tedy vliv na byznys s chudobou nemělo. Další snižování doplatku o 22 % je proto z hlediska boje proti byznysu s chudobou neodůvodněné. Předkladatel nehodnotil dopady regulace na ubytované. Pro hodnocení dopadů je nutné znát strukturu a výši příjmů ubytovaných 1 (obr. 2) a stávající platby za ubytování. Rodina se dvěma dětmi, která přebývá na ubytovně v Ostravě či v Brně, bude mít každý měsíc v důsledku o Kč méně na jídlo. Rodina se dvěma dětmi, která je nucena bydlet na ubytovně v Praze dokonce o Kč méně. Jednoznačným očekávatelným důsledkem je podvýživa dětí, která vede k poškození fyzického a kognitivního vývoje dětí, činí děti náchylnější k infekčním onemocněním a také celkové zhoršení nutrice, které vede k vážným onemocněním a fyzickým defektům včetně anémie, mentální retardace, nevidomosti a poškozením páteře a mozku u narozených dětí. Podvýživa nedovoluje lidem využít jejich potenciál. Podvyživené děti mají horší školní výsledky, což omezuje jejich pozdější šance na zaměstnanost. Podvyživení dospělí mají nižší efektivitu práce, méně přispívají ekonomice a jsou méně schopni starat se o své rodiny. Podvyživené matky mají s větší pravděpodobností děti s nízkou porodní váhou, což výrazně zvyšuje riziko vrozených fyzických a kognitivních defektů. To vše posiluje cyklus chudoby a ekonomické stagnace. Zahraniční cost-benefit analýzy ukazují, že ekonomický dopad podvyživení bývá 13x vyšší, než náklady na správnou výživu 2. Podvýživa Narušený vývoj dítěte Chudoba Oslabená imunita Snížená produktivita Infekce Ztráta energie Nemoc 1 Deloitte (2014): Výsledky sociálního šetření realizovaného mezi příjemci DnB na ubytovnách. Praha: MPSV 2 UN (2013): The State of Food and Agriculture 2013

3 Druh příjmu Počet responden tů Peněžitá pomoc v mateřství 17 Podpora v nezaměstnanosti 68 Rodičovský příspěvek 72 Starobní důchod 86 Oficiální příjem ze závislé činnosti 153 Neuvedeno 198 Přídavek na dítě 231 Neoficiální příjem 247 Příspěvek na živobytí 854 Dalším rizikovým bodem v návrhu je požadavek na vazbu k obci, v níž fakticky žadatelé pobývají v rámci kritérií pro posuzování případů hodných zvláštního zřetele. Tento požadavek může vyloučit z ústavou garantovaného práva na hmotné zajištění v případě nouze občany v mnoha situacích. Např. domácnosti, které přišly o bydlení v obci, kde není k dispozici jiné dostupné bydlení nebo ubytování, a jsou proto nuceny hledat ubytování v jiné obci, ke které vztah nemají. Přesně takové nuceně migrující domácnosti bude novela v praxi produkovat, aniž by pro ně navrhovala jakoukoliv reálnou alternativu v místech se strukturálními bariérami v přístupu k bydlení, kromě pobytových sociálních služeb. Ty ovšem bezdomovectví neřeší a navíc často v regionech absentují nebo jsou jejich kapacity již nyní plné.

4 Předkladatel požaduje, aby příjemce dávky vypracoval ve spolupráci se sociálním pracovníkem motivační plán, který stanovuje postup a časový harmonogram plnění opatření, kterých má být při řešení situace příjemce dávky (a osob společně posuzovaných) v oblasti bydlení (a v širším kontextu jeho celkové sociální situace) dosaženo. Jde o aktivity na straně příjemce dávky (a společně posuzovaných osob), včetně spolupráce s Úřadem práce ČR, obecním úřadem, resp. jeho sociálními pracovníky. Pokud příjemce dávky (a společně posuzované osoby) nebude motivační plán plnit, nebude situace vyhodnocena jako zřetele hodný případ a doplatek na bydlení bude odejmut. Povinnost vypracovat a dodržovat motivační plán je argumentována následovně: Vzhledem k tomu, že vyhodnocování případu hodného zvláštního zřetele probíhá každý měsíc při posuzování nároku na doplatek na bydlení, je nutné, aby o této skutečnosti byl sepsán motivační plán a osoba tak byla jasně informována, co po ní orgán pomoci v hmotné nouzi požaduje pro splnění této podmínky. Předkladatel vychází z předpokladu, že osoby žijící dlouhodobě na ubytovnách jsou zde z nedostatku motivace. Tento předpoklad se však neshoduje s výsledky reprezentativního šetření, které na ubytovnách v roce 2014 pro MPSV prováděla firma Deloitte. Podle něj 90 % obyvatel ubytoven hledá jiné bydlení, celých 87 % dotázaných však je nuceno zůstat na ubytovně z ekonomických důvodů. Pouze 13 % dotázaných zde přebývá kvůli tomu, že zde mají další členy rodiny, anebo žádné jiné ubytování nehledají.

5 Pokud je nedostatek finančních prostředků hlavním důvodem pro to, že osoby dlouhodobě žijící na ubytovnách odsud neodcházejí, potom je povinnost vypracovávat motivační plán bezpředmětná. Motivační plán nedává možnost překonání ekonomických ani dalších strukturálních bariér v přístupu k bydlení. Administrativa spojená s vypracováváním, plněním a monitorováním motivačních plánů na straně veřejné správy i na straně ubytovaných je nadbytečná, protože motivační plán nevede k řešení složité bytové situace. Motivační plán a návrh celkově přehlíží velmi podstatný fenomén, který existenci obchodu s chudobou a životem na ubytovnách přímo podmiňuje: na ubytovnách žijí lidé (nejčastěji rodiny s dětmi) které pro svůj etnický původ (v drtivé většině případů romský) neuspějí na běžném trhu s bydlením. Jak uvádí mj. výzkum Trendy STEM 2014, 89 % respondentů (dospělých občanů ČR) si nepřeje bydlet v blízkosti Romů. Rovněž desítky poskytovatelů sociálních služeb, úřad Ombudsmana ČR, orgány municipalit i pracovišť Úřadů práce mohou potvrdit, že Romové jsou na trhu s bydlením běžně otevřeně i skrytě diskriminováni a pobyt na ubytovnách je pro ně často jedinou zbývající alternativou, zejména v oblastech s nízkým počtem obecních bytů resp. v kombinaci s hostilním přístupem radnic k rozumné sociální politice. Jelikož vláda nedodržela plán legislativních prací v případě přípravy Věcného záměru zákona o sociálním bydlení, jehož zavedení do praxe by tuto situaci postupně a částečně narovnávalo, není pravděpodobné, že by jakkoliv motivovaný romský uchazeč na ubytovně měl velkou šanci uspět na trhu s bydlením a vlastní návaznou hlubší společenskou integrací.

6 Před schválením zákona o sociálním bydlení tedy každá další restrikce nebo redukce podpory DnB neřeší podstatu věci a vhání některé její příjemce do neřešitelné situace (viz předchozí experiment legislativy s přílepkem k zákonu o pomoci v hmotné nouzi z jara 2015). Platforma pro sociální bydlení je uskupením nevládních neziskových organizací, odborníků s domovem i bez domova a zástupců veřejnosti věnujících se tématu sociálního bydlení a lidských práv. Reaguje na dlouhodobou absenci systémového a smysluplného přístupu k problematice sociálního bydlení. Platforma zahrnuje především organizace, jež se dlouhodobě zabývají přímou prací s lidmi, kteří přišli o bydlení, hrozí jim jeho ztráta, anebo žijí v bydlení nekvalitním. Na základě této praktické zkušenosti považuje Platforma stávající právní a institucionální rámec pomoci lidem ohroženým bezdomovectvím nebo vyloučením z bydlení za nedostatečný. AD Agapé, Alternativa Zdola, Centrom, o. s., Centrum pro společenské otázky SPOT, o. s., Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví, z. s., Centrum pro výzkum a inovaci v sociálních službách, o. s., Český helsinský výbor, Charita Olomouc, EAPN ČR o. s., ELIM Vsetín o. p p. s., Fakulta sociálních studií OU, Fokus Praha, o. s., IQ Roma Servis, o. s., Jako doma Homelike, o. p. s., Katedra sociálních věd UP, Konexe, o. s., Liga lidských práv, Meziproudy o p s., Na svobodě, z. s., Naděje, o. s., Občanské sdružení Salinger, Progressive, o. p. s., R-Mosty, o. s., Romea, o. s., Sdružení azylových domů v ČR, o. s., Slezská diakonie, Vteřina poté, z. s., Vzájemné soužití p. s. Albert Gwendolyn, Badalec Jan, Bazika Gejza, Černá Petra, Čižínský Pavel, Čonková Ivanka, Ďorďová Růžena, Horká Silvie, Horváth Imrich, Hradílková Terezie, Hrdličková Martina, Hrubá Petra, Hunková Pavla, Husák Jan, Jíra Emil, Kala Julius, Kučera Petr, Lacko František, Marková Pamela, Matoušek Roman, Neubauer Miloš, Pape Markus, Potůček Martin, Poživil David, Prudký Libor, Rácová Margita, Ripka Štěpán, Sehnoudková Kateřina, Sládek Jan, Šmídová-Matoušová Olga, Snopek Jan, Sokačová Linda, Soukupová Radka, Vojkůvka Evžen, Vojtíšková Kateřina, Zicháčková Adéla,

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Zákon o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení

Zákon o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení Zákon o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení David Pospíšil Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly se zástupci KÚ, VOP, SMO, KSM, SMS, MF, MMR a dalších 6. září 2016 Současný stav zákona

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Martina Jeníčková Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 923 587 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: martina.jenickova@mpsv.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Martina Jeníčková Na poříčním právu 1/ Telefon: 221 923 587 128 01 Praha 2 Fax: E-mail: martina.jenickova@mpsv. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

1. Kulatý stůl k revizi dávek na bydlení

1. Kulatý stůl k revizi dávek na bydlení 1. Kulatý stůl k revizi dávek na bydlení Ministerstvo práce a sociálních věcí 4. března 2019 Východiska pro diskuzi Zjednodušení systému dávek na bydlení Aktivizace jako předpoklad výplaty dávek v hmotné

Více

Výše přídavku na dítě (podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře): Základní (měsíční) výměra přídavku na dítě

Výše přídavku na dítě (podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře): Základní (měsíční) výměra přídavku na dítě Příklady rodin Pro příklady jsou použity: Výše přídavku na dítě (podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře): Nezaopatřené dítě ve věku do 6 let věku od 6 do 15 let věku od 15 do 26 let věku

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 40/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 40/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 40/0 Návrh poslanců Davida Kádnera, Tomia Okamury, Radima Fialy, Petra Adama, Augustina Karla Andrleho Sylora, Marka Černocha, Karla Fiedlera,

Více

Střední zdravotnická škola Brno, Jaselská, příspěvková organizace Brno, Jaselská 7/9. Maturitní okruhy z předmětu sociální péče

Střední zdravotnická škola Brno, Jaselská, příspěvková organizace Brno, Jaselská 7/9. Maturitní okruhy z předmětu sociální péče Školní rok: 2018/2019 Obor: Sociální činnost 75-41-M/01 Forma studia: denní 1. Charakteristika sociální péče Maturitní okruhy z předmětu sociální péče - vymezení pojmu sociální, sociální péče, sociální

Více

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 1. Vznik a vývoj sociálního zabezpečení ve světě a na území Česka. Obecná teorie konstrukce dávky. 2. Struktura sociálního zabezpečení v ČR, organizace a provádění

Více

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti PhDr. Miloslav Macela OPZ 2014 2020, jeho investiční priority a konkrétní výzvy Investiční priority 2. 1. - 2. 3. (sociální začleňování), ale

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Daň z příjmů - fyzické osoby VY_32_INOVACE_345. Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_345

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Daň z příjmů - fyzické osoby VY_32_INOVACE_345. Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_345 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

ZMĚNY NAŘÍZENÍ O NEZABAVITELNÝCH ČÁSTKÁCH Limity současného návrhu a možnosti jeho rozšíření

ZMĚNY NAŘÍZENÍ O NEZABAVITELNÝCH ČÁSTKÁCH Limity současného návrhu a možnosti jeho rozšíření ZMĚNY NAŘÍZENÍ O NEZABAVITELNÝCH ČÁSTKÁCH Limity současného návrhu a možnosti jeho rozšíření V současnosti probíhá debata o navýšení nezabavitelné částky, tedy částky, u níž je garantováno, že musí zůstat

Více

Složení KONZULTAČNÍ SKUPINY

Složení KONZULTAČNÍ SKUPINY Složení KONZULTAČNÍ SKUPINY Příjmení, titul Jméno E-mailová adresa Organizace Baštecká, PhDr., Baxová, Mgr. Bednář, Mgr., Brožová, PaedDr. Čermák, Bc. Dragomirecká, PhDr., Bohumila Pavla Martin Miloslav

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Výroční zpráva za rok 2015 I. Úvodní slovo 2 II. Pár slov o Platformě pro sociální bydlení 3 III. Členská základna, organizační struktura a lidé 4 IV. Klíčové aktivity v roce 2015 7 V. Finanční zpráva

Více

Otázky k testu 2. název kurzu: SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ

Otázky k testu 2. název kurzu: SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ název kurzu: SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ číslo kurzu: SPP726/SPR726 vyučující: Mgr. Ludmila Sedláková kontakt: e-mail: sed.ludmila@seznam.cz termíny konzultací v roce 2015: 19. září, 31. října, 28. listopadu

Více

Žádost o přidělení sociálního bytu

Žádost o přidělení sociálního bytu Příloha č. 1 Žádost o přidělení sociálního bytu Žadatel 1 Jméno, příjmení Datum narození Místo trvalého pobytu Telefon/E-mail Číslo účtu Jméno, příjmení, titul majitele účtu Počet členů domácnosti Účel

Více

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Mgr. Martina Baranová ACCENDO - Centrum pro vědu a výzkum, o.p.s. E-mail: martina.baranova@accendo.cz Tel.: + 420 603 520 577 Web: www.accendo.cz

Více

Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze?

Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze? Sociální bydlení: Kam kráčí česká města a jakou státní politiku potřebujeme k opravdovému řešení bytové nouze? Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení předseda Konference Dobrá praxe v sociálním

Více

PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE. Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky

PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE. Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky 7 Příloha č. 1 V příloze č. 1 jsou vypsány jenom vybrané sociální dávky. Z jednotlivých systémů jsou podrobněji rozebírány pouze

Více

MPSV dokončilo práce na změně sociálního systému

MPSV dokončilo práce na změně sociálního systému Tisková zpráva Datum: 16. 5. 2005 MPSV dokončilo práce na změně sociálního systému Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dokončilo v rámci vnitřního připomínkového řízení práce na návrzích zákonů

Více

Sociální politika. Březen 2012

Sociální politika. Březen 2012 Sociální politika Březen 2012 V oblasti sociální politiky máme Systém státní sociální podpory Dávky vyplácí úřady práce Státní politiku zaměstnanosti Dávky vyplácí úřady práce Systém sociálního zabezpečení

Více

INSTRUKCE NÁMĚSTKYNĚ PRO ŘÍZENÍ SEKCE 7 č. 3/2019

INSTRUKCE NÁMĚSTKYNĚ PRO ŘÍZENÍ SEKCE 7 č. 3/2019 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ INSTRUKCE NÁMĚSTKYNĚ PRO ŘÍZENÍ SEKCE 7 č. 3/2019 Věc: Sjednocení postupu při aplikování zákona č. 309/2018 Sb., kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné

Více

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE Bydlení a soužití obyvatel v kontextu sociálního vyloučení Mgr. Martin Klika, MBA, DBA náměstek hejtmana Ústeckého kraje Kompetence: sociální věci a bezpečnost Trochu statistiky

Více

ZÁKON. ze dne kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

ZÁKON. ze dne kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I ZÁKON ze dne. 2013 kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I V 33 zákona č. 111/2006 Sb., o

Více

Senior a chudoba. Mgr. P. Zimmelová, Ph.D. Kulatý stůl - RPSS ČB České Budějovice 22.10.2012

Senior a chudoba. Mgr. P. Zimmelová, Ph.D. Kulatý stůl - RPSS ČB České Budějovice 22.10.2012 Senior a chudoba Mgr. P. Zimmelová, Ph.D. Kulatý stůl - RPSS ČB České Budějovice 22.10.2012 Definice chudoba znamená nemajetnost nedostatečný příjem, nedostatečné zdraví a vzdělání, nelidské podmínky práce

Více

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Obsah Hodnocení a aktualizace...2 Případové studie...2 Indikátory pro měření změny udržitelnosti lokálního systému sociálního

Více

Návrh na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2015

Návrh na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2015 MATERIÁL NA JEDNÁNÍ RADY HOSPODÁŘSKÉ A SOCIÁLNÍ DOHODY Návrh na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2015 Minimální mzda je nejnižší přípustná výše odměny, kterou je povinen zaměstnavatel poskytnout za práci

Více

Východiska pro diskuzi k revizi systému nepojistných sociálních dávek

Východiska pro diskuzi k revizi systému nepojistných sociálních dávek Východiska pro diskuzi k revizi systému nepojistných sociálních dávek ČR má v současnosti 11 druhů nepojistných sociálních dávek. Pět různých dávek pěstounské péče v tomto dokumentu není zahrnuto. Dávky

Více

Metodický pokyn č. 1/2011

Metodický pokyn č. 1/2011 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor rodiny a dávkových systémů Č. j.: 2011/4258-21 V Praze dne 17. ledna 2011 Vyřizuje: Mgr. Petr Beck, PaedDr. Petr Niederle Metodický pokyn č. 1/2011 k rozšíření

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. (SOCIÁLNÍ PÉČE, SOCIÁLNÍ POLITIKA) Sociální péče sociální činnost pro etnické skupiny

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. (SOCIÁLNÍ PÉČE, SOCIÁLNÍ POLITIKA) Sociální péče sociální činnost pro etnické skupiny PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška Předmět: SOCIÁLNÍ PÉČE (SOCIÁLNÍ PÉČE, SOCIÁLNÍ POLITIKA) Obor vzdělání: Sociální péče sociální činnost pro etnické skupiny Kód oboru: 75-41-M/005

Více

Desatero dobré praxe sociální práce při řešení nepříznivé sociální situace

Desatero dobré praxe sociální práce při řešení nepříznivé sociální situace Desatero dobré praxe sociální práce při řešení nepříznivé sociální situace Odborné sympozium Sociální pomoc na rozcestí? Brno, 19. října 2017 Copyright Veřejný ochránce práv, 2017 Proč to děláme? 2012

Více

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Roman Matoušek, Magdalena Opletalová Konference České evaluační společnosti Praha, 28. 5. 2019 1 Zaměření prezentace Cíle a nástroje řešení

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/kornakjgxpqd) Důvodová zpráva

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/kornakjgxpqd) Důvodová zpráva Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/kornakjgxpqd) Důvodová zpráva Obecná část A. Zhodnocení platného právního stavu, včetně zhodnocení současného stavu ve vztahu

Více

3.3 Data použitá v analýze

3.3 Data použitá v analýze ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK 3.3 Data použitá v analýze V kapitole se vychází zejména z mikrodat statistického šetření SILC, které je dnes jednotně využíváno ve všech zemích EU k měření sociální

Více

Instrukce NM 4 č. /2016

Instrukce NM 4 č. /2016 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Instrukce NM 4 č. /2016 ke sjednocení postupu při podávání podnětů při zjištění neobyvatelnosti prostoru v rámci dávek na bydlení Určeno pro: Úřad práce

Více

Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém)

Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém) Způsoby realizace (na příkladu starobních důchodů) PRŮBĚŽNÉ FINANCOVÁNÍ (pay as you go PAYG systém) zdroj financování pojistné, daně vlastnosti: plátci a příjemci rozdílné osoby běžné výdaje roku financovány

Více

Systém státní sociální podpory

Systém státní sociální podpory Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 7 Systém státní sociální podpory Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb

Více

Úřad vlády České republiky LEGISLATIVNÍ RADA VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY PRACOVNÍ KOMISE PRO HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE (RIA)

Úřad vlády České republiky LEGISLATIVNÍ RADA VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY PRACOVNÍ KOMISE PRO HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE (RIA) Úřad vlády České republiky LEGISLATIVNÍ RADA VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY PRACOVNÍ KOMISE PRO HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE (RIA) V Praze dne 20. 6. 2018 Čj. OVA 461/18 Stanovisko k Návrh zákona, kterým se mění zákon

Více

Právo sociálního zabezpečení v České republice

Právo sociálního zabezpečení v České republice Právo sociálního zabezpečení v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni Vysoká škola finanční a správní a.s. Karlovy Vary Kontakt: Tel. +420/777

Více

Projekt Rapid Re-housing oficiálně skončil na jaře 2018, což ovšem neznamená, že by zabydlené rodiny nebydlely v městských sociálních bytech dál s

Projekt Rapid Re-housing oficiálně skončil na jaře 2018, což ovšem neznamená, že by zabydlené rodiny nebydlely v městských sociálních bytech dál s 1 Projekt Rapid Re-housing oficiálně skončil na jaře 2018, což ovšem neznamená, že by zabydlené rodiny nebydlely v městských sociálních bytech dál s tím, že těm, které to potřebují, je nadále poskytována

Více

MATURITNÍ OKRUHY Z PŘEDMĚTU SOCIÁLNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ ZABEZPEČÍ

MATURITNÍ OKRUHY Z PŘEDMĚTU SOCIÁLNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ ZABEZPEČÍ Střední zdravotnická škola Brno, Jaselská, příspěvková organizace 602 00 Brno, Jaselská 7/9 Školní rok: 2016/2017 Obor: Sociální činnost 75-41-M/01 denní forma studia MATURITNÍ OKRUHY Z PŘEDMĚTU SOCIÁLNÍ

Více

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou)

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Odbor sociálních služeb, MěÚ Hodonín, 2014 Sociální komise, 13.3.2014 Schváleno Radou města Hodonína dne

Více

Priorita II. - Podpora prostupného rozptýleného bydlení pro osoby v krizi

Priorita II. - Podpora prostupného rozptýleného bydlení pro osoby v krizi Opatření II. 1.: Podpora prostupného rozptýleného bydlení pro osoby v krizi V Mladé Boleslavi nyní chybí motivující systém nabídky prostupného bydlení. Systém prostupného bydlení lze rozdělit do tří stupňů:

Více

Seminář SMO Sociální podnikání Praha Vypracovala Mgr. Zdeňka Cibulková

Seminář SMO Sociální podnikání Praha Vypracovala Mgr. Zdeňka Cibulková Seminář SMO Sociální podnikání Praha 20. 5. 2014 Vypracovala Mgr. Zdeňka Cibulková Obsah prezentace 1. Vývoj počtu nezaměstnaných 2. Vybrané nástroje aktivní politiky zaměstnanosti 3. Organizační struktura

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor sociálních věcí V Písku dne: 25. 9. 2014 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 09. 10. 2014 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Změna pravidel pro poskytování bytů zvláštního určení v majetku města Písku,

Více

Sociální bydlení a senioři

Sociální bydlení a senioři Sociální bydlení a senioři Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi Současná situace v oblasti sociálního bydlení Koncepci připravilo MPSV jako hlavní gestor, spolugestorem

Více

= LIDÉ BEZ PŘÍSTŘEŠÍ. Mgr. Blanka Bendová DCH B-Oblastní charita Blansko Centrum PRO Blansko

= LIDÉ BEZ PŘÍSTŘEŠÍ. Mgr. Blanka Bendová DCH B-Oblastní charita Blansko Centrum PRO Blansko = LIDÉ BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Mgr. Blanka Bendová DCH B-Oblastní charita Blansko Centrum PRO Blansko Poskytnutí individuální, důstojné a koncepční podpory, pomoci či doprovázení rodinám, matkám či otcům a jejich

Více

Společnost. Společnost. Rodina/Domácnost. Zdravotní péče. Pojistné na zdravotní pojištění. Důchody (S, I, V) Dávky nemocenského pojištění

Společnost. Společnost. Rodina/Domácnost. Zdravotní péče. Pojistné na zdravotní pojištění. Důchody (S, I, V) Dávky nemocenského pojištění Společnost Společnost Transfery k rodině Transfery ke společnosti Zdravotní péče Důchody (S, I, V) Pojistné na zdravotní pojištění Dávky nemocenského pojištění Pojistné na důchodové pojištění Peněžitá

Více

Sedmá koordinační schůzka řešitelů projektu. Blansko, 2.-3.4. 2009. Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Sedmá koordinační schůzka řešitelů projektu. Blansko, 2.-3.4. 2009. Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Nástroje ke zvýšení finanční dostupnosti bydlení za cílem omezit sociální vyloučení a ke snížení disparit ve finanční dostupnosti bydlení za cílem posílit migraci za prací - metodika Sedmá koordinační

Více

Životní minimum obecně Definice životního a existenčního minima Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění v

Životní minimum obecně Definice životního a existenčního minima Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění v Přednáška č.6 II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora Životní minimum obecně Definice životního a existenčního minima Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaj6kqxi9) Důvodová zpráva

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaj6kqxi9) Důvodová zpráva Důvodová zpráva IV. Obecná část A. Zhodnocení platného právního stavu, včetně zhodnocení současného stavu ve vztahu k zákazu diskriminace a ve vztahu k rovnosti mužů a žen Změna zákona o státní sociální

Více

Systémový přístup pro ukončování bezdomovectví. Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení

Systémový přístup pro ukončování bezdomovectví. Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení Systémový přístup pro ukončování bezdomovectví Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení Konceptuální vymezení Bydlení Romů Neplatičství Holobyty Ubytovny Sociální bydlení Bezdomovectví Obecní

Více

Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová

Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová Současný stav zákona o sociálním bydlení 2. února 2017 byl návrh zákona o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení předložen

Více

Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD

Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD Deset důležitých splněných závazků z volebního programu ČSSD 1. Zvýšení minimální mzdy o 700 korun na 9 200 Kč 15. 9. 2014 vláda schválila návrh nařízení vlády předložený ministryní práce a sociálních

Více

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ Veronika Lípová FA ČVUT SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ KVANTIFIKACE POTŘEB V OBCI PRVNÍ FÁZE STANOVENÍ ZÁMĚRU A/ ZÁMĚR A.1/ Kvantifikace potřeb A.2/ Provozní modely / forma zajištění / strategie

Více

Stát. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Stát. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stát Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení VY_32_INOVACE_Kalandrova18 materiálu Vypracoval,

Více

Modelování čistých příjmů domácností pro účely zmapování disparit ve finanční dostupnosti bydlení

Modelování čistých příjmů domácností pro účely zmapování disparit ve finanční dostupnosti bydlení Modelování čistých příjmů domácností pro účely zmapování disparit ve finanční dostupnosti bydlení Petr SUNEGA petr.sunega@soc.cas.cz Telefon: 221 183 225 http://seb.soc.cas.cz Oddělení ekonomické sociologie,

Více

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou,

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou, o peněžních dávkách státní sociální podpory a sociální péče Státní sociální podpora Systém státní sociální podpory je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.

Více

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn

Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platná znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn 2 Hmotná nouze (1) Pro účely

Více

Souvislosti důchodového systému. Seminář Odborné komise pro důchodovou reformu Praha, 7.května 2015 RNDr. Jiří Schlanger

Souvislosti důchodového systému. Seminář Odborné komise pro důchodovou reformu Praha, 7.května 2015 RNDr. Jiří Schlanger Souvislosti důchodového systému Seminář Odborné komise pro důchodovou reformu Praha, 7.května 2015 RNDr. Jiří Schlanger Mandát odborné komise Základní cíle: změny důchodového systému v širším sociálně

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY Žadatel Příjmení: Rodné číslo: Rodinný stav: Trvalý pobyt v Praze 2 od: Adresa trvalého pobytu: Jméno: Telefon: E-mail: Státní občanství: Adresa faktického

Více

Národní mainstreamingová strategie

Národní mainstreamingová strategie Národní mainstreamingová strategie NTS D Adaptabilita a celoživotní učení Použitá výchozí metodika: Jako hlavní podklad byly využity vyplněné formuláře Příloha č. 3 Návrh struktury mainstreamingové strategie,

Více

Podněty Platformy pro sociální bydlení k návrhu návrhové části Komplexního řešení sociálního bydlení

Podněty Platformy pro sociální bydlení k návrhu návrhové části Komplexního řešení sociálního bydlení Podněty Platformy pro sociální bydlení k návrhu návrhové části Komplexního řešení sociálního bydlení Úvod Platforma pro sociální bydlení je uskupením osob a organizací, jež sdílí myšlenku, že osobám, jež

Více

Sociální dávky v ČR Alena Zieglerová Institut pro sociální inkluzi

Sociální dávky v ČR Alena Zieglerová Institut pro sociální inkluzi Sociální dávky v ČR Alena Zieglerová Institut pro sociální inkluzi Kulatý stůl Revize dávkového systému v ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 9. dubna 2019 Sociální dávky v ČR od kolébky po hrob 11 životních

Více

Vláda schválila změnu systému sociálních dávek

Vláda schválila změnu systému sociálních dávek Tisková zpráva Praha 20. 7. 2005 Vláda schválila změnu systému sociálních dávek Od 1. července 2006 by se měl změnit systém dávek sociální péče, vázaných na sociální potřebnost. Rozhodla o tom vláda. Ministři

Více

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE

SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE SOCIÁLNÍ FÓRUM ÚSTECKÉHO KRAJE Exekuce a zadluženost v regionu a jejich vliv na sociální statut obyvatel Gabriela Nekolová, DiS. náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí předsedkyně HSR-ÚK zástupkyně

Více

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Roman Matoušek Problémy dosavadních přístupů na co Koncepce reaguje? Podpora na straně poptávky (dávky) nepropojená s adekvátní nabídkou

Více

Současná situace sociálního bydlení v Česku

Současná situace sociálního bydlení v Česku Současná situace sociálního bydlení v Česku 06/2014 Roman Matoušek Struktura prezentace 1. Co je sociální bydlení? 2. Bytové politiky v Česku po roce 1989 a sociální bydlení: vývoj a současný stav 3. Připravované

Více

Stabilizace veřejných rozpočtů a sociální zabezpečení. doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, Csc.

Stabilizace veřejných rozpočtů a sociální zabezpečení. doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, Csc. Stabilizace veřejných rozpočtů a sociální zabezpečení doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, Csc. Zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů Mění 46 zákonů Zrušuje 1 zákon a 1 nařízení vlády Zavádí

Více

Rodina s dětmi a sociální bydlení

Rodina s dětmi a sociální bydlení Rodina s dětmi a sociální bydlení Mgr. Bc. Hana Zaplatílková seminář pro pracovníky OSPOD Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Mgr. Hana Zaplatílková, 13., 19. října 2015 Copyright

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností

Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností Průzkum o bezdomovectví 28. srpna 2013 - Schválení Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v České republice do roku 2020

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY Žadatel Příjmení: Rodné číslo: Rodinný stav: Trvalý pobyt v Praze 2 od: Adresa trvalého pobytu: Adresa faktického pobytu pokud se liší od TP: Jméno: Telefon:

Více

Zmapování nových sociálních rizik z pohledu procesu komunitního plánování na území ORP Blansko

Zmapování nových sociálních rizik z pohledu procesu komunitního plánování na území ORP Blansko Bc. Iveta Čípková Komunitní plánování v Blansku od roku 2007 Zpracované a schválené dokumenty: I. Komunitní plán sociálních služeb 2007-2008 II. Komunitní plán sociálních služeb 2009-2011 Akční plán pro

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: DŮVODOVÁ ZPRÁVA

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj:  DŮVODOVÁ ZPRÁVA DŮVODOVÁ ZPRÁVA Obecná část Zhodnocení platné právní úpravy Stanovení minimálního vyměřovacího základu demotivuje jak zaměstnance, tak především zaměstnavatele, k uzavírání pracovních poměrů na zkrácený

Více

Město OTROKOVICE Březen 2018

Město OTROKOVICE Březen 2018 Město OTROKOVICE Březen 2018 Projekt CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/0006182 Pilotní ověření sociálního bydlení v Otrokovicích Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky

Více

V budoucího maximálního zisku. Moje heslo je: Projekt ociální rádce není dotován z Odborný t. laik nemusí mít v. Jeho j. jednat.

V budoucího maximálního zisku. Moje heslo je: Projekt ociální rádce není dotován z Odborný t. laik nemusí mít v. Jeho j. jednat. 2 Tento e- o ZDE. V budoucího maximálního zisku. Projekt ociální rádce není dotován z Odborný t Moje heslo je: pnosti. - laik nemusí mít v. R Jeho j jednat. Víte, kolik nás sociální systém stojí? drý?...nemáte

Více

A. Zhodnocení platného právního stavu, odůvodnění hlavních principů a vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy

A. Zhodnocení platného právního stavu, odůvodnění hlavních principů a vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy D ů v o d o v á z p r á v a IV. A. Zhodnocení platného právního stavu, odůvodnění hlavních principů a vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy Sociální dávky poskytované do oblasti bydlení pomáhají

Více

Senátní návrh. ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákony související se zavedením karty sociálních systémů

Senátní návrh. ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákony související se zavedením karty sociálních systémů Senátní návrh ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákony související se zavedením karty sociálních systémů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o Úřadu práce České

Více

Krajské pobočky Úřadu práce ČR 8.4.2015

Krajské pobočky Úřadu práce ČR 8.4.2015 Zákon č. 117/1995 Sb., O státní sociální podpoře, Zákon č.359/1999v Sb., O sociální ochraně dětí Dávkový systém Přídavek na dítě Příspěvek na bydlení Porodné Rodičovský příspěvek pohřebné Krajské pobočky

Více

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 11. FUNKČNÍ OBDOBÍ

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 11. FUNKČNÍ OBDOBÍ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 11. FUNKČNÍ OBDOBÍ 405. USNESENÍ SENÁTU ze 14. schůze, konané dne 25. dubna 2018 k návrhu senátního návrhu zákona senátora Vladimíra Plačka a dalších senátorů, kterým se

Více

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory Rodinný rozpočet Doporučený postup: 1. Sepsat všechny čisté příjmy domácnosti (rodiny) 2. Sepsat seznam všech měsíčních výdajů 3. Porovnat rozdíl mezi příjmy a výdaji Příjmy: - plat,mzda (na základě pracovního

Více

Příležitosti pro region: Jaký je a bude náš venkov?

Příležitosti pro region: Jaký je a bude náš venkov? Příležitosti pro region: Jaký je a bude náš venkov? Role a potřeby malých obcí 11. září 2018 Hradec Králové Program Jaké analýzy byly pořízeny a jak s nimi Svaz měst a obcí pracuje Co vnímají venkovské

Více

ZÁKON. ze dne..2016, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Čl.

ZÁKON. ze dne..2016, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Čl. ZÁKON ze dne..2016, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 592/1992

Více

Sociální stratifikace

Sociální stratifikace Sociální stratifikace KPSP ETF / JABOK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Sociální status Vrozený (dcera, z rodiny úředníka, ) Získaný (lékařka, turistka, ) Sociální mobilita Vertikální vzestupná, sestupná

Více

Operační program lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program lidské zdroje a zaměstnanost Operační program lidské zdroje a zaměstnanost Seminář poslankyně Evropského parlamentu MUDr. Olgy Sehnalové, MBA Přerov dne 8. 4. 2010 Řídící orgán Ministerstvo práce a sociálních věcí Finance: 2 156 839

Více

IX. PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ, SOCIÁLNÍ VÝDAJE A. Příjmy, vydání a spotřeba domácností

IX. PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ, SOCIÁLNÍ VÝDAJE A. Příjmy, vydání a spotřeba domácností IX. PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ, SOCIÁLNÍ VÝDAJE A. Příjmy, vydání a spotřeba domácností Údaje o příjmech a vydáních domácností byly získány z výsledků výběrového šetření statistiky rodinných účtů. Výběr

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v únoru 2019 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v únoru 2019 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v u 2019 Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová Proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji v letech 2015 2020 v kontextu návaznosti na rozvoj a strategii komunitního plánování sociálních služeb v Ostravě IP Podpora

Více

NÁVRH PRIORIT A OPATŘENÍ KOMUNITNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP TIŠNOV NA OBDOBÍ 2013-2014

NÁVRH PRIORIT A OPATŘENÍ KOMUNITNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP TIŠNOV NA OBDOBÍ 2013-2014 NÁVRH PRIORIT A OPATŘENÍ KOMUNITNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP TIŠNOV NA OBDOBÍ 2013-2014 SYSTÉMOVÉ PRIORITY Priorita č. 1 Nastavení procesů komunitního plánování sociálních služeb na úrovni ORP Tišnov

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2018 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2018 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2018 Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

Sociálně vyloučené lokality v ČR

Sociálně vyloučené lokality v ČR Sociálně vyloučené lokality v ČR Karel Čada Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Praha, 9. 11. 2017, Spravedlivost ve vzdělávání Nerovnosti v českém vzdělávacím systému Co je to sociální vyloučení?

Více

Příloha č. 3 Priority a opatření veřejné finanční podpory města Tišnova pro oblast sociálních služeb na období 2013-2014

Příloha č. 3 Priority a opatření veřejné finanční podpory města Tišnova pro oblast sociálních služeb na období 2013-2014 Priorita č. 1 Opatření 1. 1 Opatření 1. 2 PLÁN VEŘEJNÉ FINANČNÍ PODPORY MĚSTA TIŠNOVA - oblast sociálních služeb 2013 2014 Nastavení procesů komunitního plánování sociálních služeb na úrovni ORP Tišnov

Více

Základní principy stanovení částky živobytí životní a existenční minimum. Odborné sympozium Sociální pomoc na rozcestí

Základní principy stanovení částky živobytí životní a existenční minimum. Odborné sympozium Sociální pomoc na rozcestí Základní principy stanovení částky živobytí životní a existenční minimum Odborné sympozium Sociální pomoc na rozcestí Brno 19. 10. 2017 Částka živobytí Stanovena pro každou osobu individuálně Hodnotí se

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2014 Obsah: strana 1) Vývoj počtu důchodců a výdajů důchodového pojištění 2 2) Vývoj výdajů na dávky nemocenského pojištění a vývoj dočasné pracovní

Více

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ Sociální reformy VÝPLATA DÁVEK Od 1. ledna 2012 dojde v rámci celkové sociální reformy k podstatným změnám v oblasti dávek: - pro osoby zdravotně postižené, - pro osoby, které jsou příjemci příspěvku na

Více

Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích

Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích Veletrh sociálního podnikání Hradec Králové Linda Sokačová Oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování MPSV Sociální bydlení

Více

Pozměňovací návrh poslance Vladislava Vilímce ke sněmovnímu tisku 783

Pozměňovací návrh poslance Vladislava Vilímce ke sněmovnímu tisku 783 Pozměňovací návrh poslance Vladislava Vilímce ke sněmovnímu tisku 783 1. V Čl. I se za bod 5 vkládá nový bod 5a, který zní: V 33 se doplňuje odstavec 9, který zní: (9) Nárok na doplatek na bydlení nevznikne,

Více

Vymezení klasifikace hlavních skupin domácností ohrožených finanční nedostupností bydlení z důvodu hospodářské krize

Vymezení klasifikace hlavních skupin domácností ohrožených finanční nedostupností bydlení z důvodu hospodářské krize Vymezení klasifikace hlavních skupin domácností ohrožených finanční nedostupností bydlení z důvodu hospodářské krize Martina Mikeszová Oddělení socioekonomie bydlení A09101 Aktivita se soustředí na zmapování

Více