METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI"

Transkript

1 ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, Praha 1 Nové Město METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI Národního akreditačního orgánu České republiky MPA Zkoušení způsobilosti Tyto metodické pokyny pro akreditaci (dále jen MPA) vydává Český institut pro akreditaci a upravuje v nich postup zapojení subjektů do Národního programu zkoušení způsobilosti pomocí mezilaboratorního porovnávání zkoušek. Tyto MPA nesmí být dále rozšiřovány. březen 2004

2

3 - 1 - MPA POKYNY KE ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI 1 ÚVOD Mezinárodní norma ČSN EN ISO/IEC 17025, která se zabývá všeobecnými požadavky na zkušební a kalibrační laboratoře, doporučuje laboratořím pro zajišťování jakosti výsledků zkoušek a kalibrací, mimo jiné, účast v programech mezilaboratorního porovnávání nebo zkoušení způsobilosti. Zkoušení způsobilosti pomocí mezilaboratorního porovnávání zkoušek je pokládáno za objektivní způsob pro zjištění a ověření spolehlivosti a důvěryhodnosti výsledků produkovaných laboratoří. Laboratoř svou účastí ve zkoušení způsobilosti může prakticky demonstrovat svou schopnost k provádění určité zkoušky nebo kalibrace, ať už svým zákazníkům nebo orgánu posuzujícímu technickou způsobilost laboratoře (ČIA) nebo orgánům státní správy. ČIA má stanovenu politiku pro oblast zkoušení způsobilosti (MPA ), které je důležitým kritériem při posuzování technické způsobilosti laboratoře. Tato politika byla formulována v souladu s dokumenty EA (European Co-operation for Accreditation) a ILAC, které harmonizují přístup akreditačních orgánů na mezinárodní úrovni. Účast ve zkoušení způsobilosti je nedílnou součástí externího posouzení zabezpečení jakosti laboratoře a může být vyžadována ČIA při posuzování odborné způsobilosti laboratoře. ČIA akceptuje účast laboratoře v národních nebo mezinárodních programech PT v souladu s požadavky dokumentu MPA Tyto MPA jsou určeny pro organizátory mezilaboratorního porovnání, kteří mají zájem o zapojení do Národního programu zkoušení způsobilosti. Obsahují kritéria a požadavky, které je třeba, aby příslušní organizátoři splňovali, pokud chtějí prokázat svou způsobilost pro jmenování pilotním pracovištěm pro konkrétní oblasti (návrh a vlastní provedení programů zkoušení způsobilosti). Garantem tohoto programu je Český institut pro akreditaci, o.p.s. (ČIA) jako Národní akreditační orgán České republiky. 2 DEFINICE 2.1 mezilaboratorní porovnávání zkoušek (MPZ) /interlaboratory comparisons/: organizace, provedení a vyhodnocení zkoušek týchž nebo podobných předmětů nebo materiálů dvěma nebo více laboratořemi podle předem stanovených podmínek (ISO/IEC Guide 43-1). 2.2 zkoušení způsobilosti (PT) /proficiency testing/: zjišťování schopnosti laboratoře provádět zkoušky, a to pomocí mezilaboratorních porovnávání zkoušek (ISO/IEC Guide 43-1). 2.3 Národní program zkoušení způsobilosti (NPZZ): služba ČIA, jejímž cílem je koordinace činnosti pracovišť organizujících programy PT a jejich metodická podpora. 2.4 pilotní pracoviště: subjekt organizující PT, který je po kladném výsledku posouzení pracovníky ČIA zařazen do Národního programu zkoušení způsobilosti nebo na základě předcházejících kladných posouzení.

4 MPA vztažná hodnota: je hodnota, použitá při statistickém zpracování výsledků PT, která je nejlepším možným odhadem správné hodnoty. 2.6 typ MPZ: je charakterizován předmětem PT, tj. typem a rozsahem nebo počtem zkoušek prováděných na určitých výrobcích, položkách, materiálech nebo vybraném vzorku. 2.7 Plán MPZ: plán (zveřejněný na internetových stránkách ČIA), který slouží pro informaci subjektů o programech zkoušení způsobilosti (PT) dostupných na národní úrovni v daném kalendářním roce. 3 ROČNÍ PLÁN MEZILABORATORNÍHO POROVNÁNÍ ZKOUŠEK ČIA každoročně zveřejňuje na internetové stránce ČIA aktuální roční Plán mezilaboratorního porovnání zkoušek na kalendářní rok na území České republiky (Plán MPZ), který obsahuje informace o dostupných programech zkoušení způsobilosti. Organizátor MPZ mající zájem o zařazení do ročního Plánu MPZ oznámí písemně ČIA nejpozději do běžného roku MPZ jím plánované programy zkoušení způsobilosti / mezilaboratorní porovnání v následujícím roce. Zájemce poskytne ČIA v písemné i v elektronické podobě (ve formátu MS Word, ev. *.rtf) tyto údaje: - organizátor (název organizace a adresa), - kontaktní osoba a spojení ( telefonní, faxové číslo, ), - název PT/MPZ, - označení PT/MPZ, - termín realizace. Organizátor, který má zájem o zahraniční účastníky MPZ, zašle požadované podklady také v anglickém jazyce za účelem zveřejnění anglické verze ročního Plánu MPZ na internetové stránce ČIA. ČIA následně zpracuje Roční plán MPZ a zveřejní jej na svých internetových stránkách do následujícího roku. 4 ÚČEL JMENOVÁNÍ PILOTNÍHO PRACOVIŠTĚ Pro podporu účasti subjektů (zejména laboratoří) v MPZ zabezpečuje ČIA Národní program zkoušení způsobilosti (dále NPZZ), jehož cílem je koordinace činnosti a metodická podpora pracovišť organizujících PT. ČIA jmenuje laboratoř organizující PT pilotním pracovištěm po jejím kladném výsledku posouzení (viz dále), provedeném pracovníky ČIA nebo na základě předcházejících kladných posouzení. ČIA na základě výsledků auditu garantuje odbornou úroveň jednotlivých programů zkoušení způsobilosti zařazených do NPZZ. Seznam pilotních pracovišť ČIA zveřejňuje na svých internetových stránkách.

5 - 3 - MPA OBECNÉ POŽADAVKY NA ORGANIZÁTORA PT Laboratoř, která má zájem organizovat PT, musí disponovat týmem odborníků obeznámených se zkušebními metodami v dané oblasti a být renomovaným pracovištěm ve svém oboru, schopným zabezpečit přípravu, provedení a vyhodnocení PT. Musí být akreditována pro danou oblast zkoušení nebo jiným způsobem prokázat svou způsobilost (např. účastí v jiných národních nebo mezinárodních programech PT). Laboratoř musí sestavit konkrétní plán PT, který by měl obsahovat minimálně tyto údaje: a) identifikaci organizátora; b) osobu zodpovědnou za průběh a organizaci PT (jméno a funkci); c) účel, cíl a předmět PT (včetně např. vhodnosti PT pro užívané metody a návaznosti na limitní hodnoty stanovené technickými normami a právními předpisy); d) způsob přípravy, výroby nebo získání vzorku; e) zabezpečení jakosti vzorku a způsob ověření jeho požadovaných parametrů (např. testování identity, homogenity a stability vzorku); f) časový plán PT, podmínky a způsob distribuce vzorku; g) metodu statistického zpracování výsledků a způsob jejich vyhodnocení, a to včetně kritérií pro určení vyhovujících a nevyhovujících výsledků; h) předpokládaný počet účastníků (ev. max. počet účastníků), způsob jejich informování a komunikace s nimi; i) celkové náklady na PT a předpokládanou cenu pro jednotlivé účastníky. Cena pro účastníky by měla být přiměřená a neměla by být diskriminačním faktorem pro účast laboratoře v PT. Provedení PT a jejich vyhodnocení by mělo vycházet z mezinárodně uznávaných předpisů a norem, např. ISO/IEC Guide 43-1:1997, ISO/REMCO-N 231 a ISO POVĚŘENÍ LABORATOŘE FUNKCÍ PILOTNÍHO PRACOVIŠTĚ Laboratoř, která má zájem vykonávat funkci pilotního pracoviště v rámci Národního programu zkoušení způsobilosti, zašle svoji žádost (formuláři je k dispozici v ČIA) o posouzení spolu s plánem PT nejpozději 6 týdnů před jeho realizací. ČIA po registraci žádosti posoudí předložený plán PT, který může být projednán v příslušném technickém výboru, příp. technické komisi. Pokud žádost není úplně / nebo správně vyplněna je žadatel vyzván odpovědným pracovníkem ČIA k odstranění zjištěných neshod. V případě kladného výsledku tohoto posouzení zašle ČIA zájemci fakturu za posouzení a jmenuje odborného experta, který provede na místě posouzení skutečného stavu v laboratoři, zabezpečení jakosti vzorku a ověření jeho deklarovaných parametrů. Na základě jeho písemné zprávy o zjištěných skutečnostech rozhodne ČIA o pověření laboratoře funkcí pilotního pracoviště. V případě předcházejícího kladného posouzení daného typu MPZ jmenuje ČIA po přezkoumání žádosti a posouzení obdržené dokumentace laboratoř pilotním pracovištěm bez posouzení na místě. V takovém případě zasílá ČIA žadateli fakturu za posouzení dokumentace.

6 MPA POPLATKY A NÁKLADY Náklady na posouzení způsobilosti subjektu, který má zájem vykonávat funkci pilotního pracoviště, nese žadatel. Tyto náklady se skládají z: a) nákladů spojených s posouzením dokumentace spojené s organizací PT, b) nákladů spojených s posouzením laboratoře na místě. Jednotlivé položky jsou uvedeny v ceníku ČIA. 8 POVINNOSTI PILOTNÍHO PRACOVIŠTĚ Laboratoř pověřená funkcí pilotního pracoviště musí stanovit: a) pracovníka odpovědného za přípravu, event. provedení PT, na kterého deleguje všechny pravomoci ke kontrole celého procesu a zaručení jeho věrohodnosti; b) pracovníka odpovědného za způsob statistického hodnocení výsledků, který současně spolupracuje jak při plánování PT, tak při celkovém vyhodnocení PT. Dále je pilotní laboratoř povinna: a) považovat všechny údaje, týkající se přípravy vzorku pro PT, za důvěrné a v souvislosti s tím učinit odpovídající opatření; b) zaručit identitu, deklarovanou homogenitu a stabilitu vzorku i další vlastnosti vzorku dané plánem PT; c) zabezpečit včas všechny potřebné informace a pokyny pro účastníky PT např. časový rozvrh PT, cenové relace, údaje o manipulaci se vzorkem, způsob přepravy a skladování, nezbytné údaje o charakteru vzorku, jednotný formulář na výsledky PT; d) zajistit distribuci vzorků nebo určit způsob jejího provedení; e) zajistit sběr výsledků a jejich vyhodnocení; f) vydat souhrnnou zprávu o výsledku PT pro všechny účastníky, ev. organizovat pracovní setkání k této problematice; j) archivovat veškeré materiály dokumentující přípravu, průběh a vyhodnocení PT po dohodnutou dobu (min. 5 let). 9 ZÁSADY VYHODNOCOVÁNÍ PT Zpracování získaných výsledků provádí statistik ve spolupráci s odborníky, kteří vzorek připravili. Statistický model, použitý pro vyhodnocení PT, musí vycházet z národních a mezinárodních předpisů, např. předpisů ISO, CEN, AOAC nebo IUPAC. Vybraný statistický model musí být podrobně popsán ve zprávě o PT. Zpracování výsledků a jejich publikace ve zprávě o PT probíhá anonymně pod kódovým označením. Vztažná hodnota musí být, pokud je to možné, určena předem, nezávisle na výsledcích účastníků a nesmí být účastníkům dostupná, dokud nebyly shromážděny výsledky. Výsledky jsou hodnoceny jako uspokojivé nebo neuspokojivé. Jako neuspokojivý se označuje výsledek, který vykazuje významnou odchylku od vztažné hodnoty. Způsob určení vztažné hodnoty a vyhodnocení PT musí být jednoznačně popsán.

7 - 5 - MPA Zpráva o PT musí obsahovat minimálně následující informace: - jméno a adresa organizátora; - datum vydání zprávy; - identifikaci PT; - popis vzorku, včetně jeho přípravy; - postup použitý pro určení vztažné hodnoty parametrů, respektive vzorku; - popis použitého statistického modelu; - statistické zhodnocení výsledků pod kódovým označením; - soupis nejistot výsledků dodaných jednotlivými účastníky PT; - vyhodnocení výsledků na vyhovující, nebo nevyhovující včetně způsobu, jakým se k tomu hodnocení dospělo; - interpretaci výsledků PT. 10 DŮVĚRNOST Identifikační údaje účastníků v programu PT musí obvykle zůstat utajeny (viz. Poznámka 1) a musí být známy pouze minimálnímu počtu osob zapojených do provádění a vyhodnocování programu. Se všemi informacemi dodanými od účastníků organizátorovi musí být zacházeno jako s informacemi důvěrnými. POZNÁMKA 1 Účastníci se mohou zříci důvěrnosti v rámci skupiny za účelem diskuse a vzájemné pomoci např. pro zlepšení výkonnosti. 11 SOUVISEJÍCÍ NORMY, DOPORUČENÍ A JINÉ PŘEDPISY ISO/IEC Guide 43-1:1997, Proficiency testing by Interlaboratory Comparisons, Developement and Operation of Laboratory Proficiency Testing; ILAC G13:2000 Guidelines for the Requirements for the Competence of Providers of Proficiency Testing Schemes; ČSN (odp. ISO ) Stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované zkušební metody pomocí mezilaboratorních zkoušek; Thompson M., Wood R.: International Harmonized Protocol for Proficiency Testing of (Chemical) Analytical Laboratories, Journal of AOAC, Vol. 76., No. 4, 1993, ; Revision of the IUPAC "Protocol for the Design, Conduct and Interpretation of Collaborative Studies", ISO/REMCO N 281, December 1993.

8 MPA ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ Tyto MPA nabývají účinnosti dnem K uvedenému datu se ruší MPA ze dne Přílohy 1 až 4 obsahují návody a doporučení pro subjekty organizující PT. Příloha 1: Příloha 2: Příloha 3: Příloha 4: Jednotný protokol účastníků na zaslání výsledků PT. Protokol o přípravě vzorků pro PT. Osvědčení o účasti v PT. Běžně používané statistické metody pro zpracování údajů v oblasti zkoušení způsobilosti. Ing. Jiří R ů ž i č k a ředitel Českého institutu pro akreditaci, o.p.s.

9 - 7 - MPA Jednotný protokol účastníků na zaslání výsledků PT 1. Označení PT, předmět PT: Příloha 1 2. Identifikace zúčastněné laboratoře včetně adresy, tel./fax spojení, odpovědné osoby: 3. Datum převzetí vzorku: 4. Datum zahájení PT: 5. Tabulka výsledků: a. Označení vzorku v PT b. Parametr (ukazatel), veličina, jednotka, počet signifikantních míst výsledku c. Rubriky pro příslušný počet opakovaných měření d. Nejistota výsledků účastníků PT e. Zkušební popř. kalibrační metoda (ČSN, jiná norma, interní předpis) 6. Jméno a podpis pracovníka, který provedl zkoušku: 7. Jméno a podpis pracovníka odpovědného za správnost výsledků: 8. Razítko laboratoře: 9. Další důležité údaje o měření: (formou dotazníku, nebo tabulky - např. údaje o podmínkách měření, důležité charakteristiky metody, způsob vyhodnocení získaných dat, průkazné doklady o provedení zkoušky, např. výpisy z měřících přístrojů, záznamy o kalibraci, atp.). 10. Informace o problémech při provádění zkoušky (např. přístrojového nebo personálního charakteru), které mohou mít vliv na její výsledek (formou poznámky).

10 MPA Příloha 2 Protokol o přípravě vzorků pro PT 1. Účel a předmět PT: stanovované složky nebo vlastnosti materiálů nebo přístrojů, návaznost na související legislativní a normativní předpisy, atp. 2. Typy připravovaných vzorků a jejich označení v PT: 3. Způsob přípravy, technologie výroby nebo získání vzorků: 4. Dokumentace vlastností vzorku: na základě výsledků měření. 5. Objem a charakter vzorku: takový, aby umožnil provedení požadovaného počtu opakovaných stanovení s ohledem na možné využívání různých metod v laboratořích. 6. Obaly, způsob přepravy a uchování vzorků. 7. Celkový objem nebo počet připravených vzorků, z toho počet určený pro kontrolní měření. 8. Výsledky kontrolních měření prokazující identitu, homogenitu a stabilitu vzorku. 9. Výsledky zkoušek provedených v nezávislé laboratoři - tam, kde je to vhodné (zadá pilotní pracoviště, ev. ČIA). 10. Výsledky posouzení provedeného nezávislým expertem (formou přílohy). 11. Datum a podpis odpovědného pracovníka.

11 - 9 - MPA Příloha 3 Osvědčení o účasti v PT 1. Identifikace organizátora, který vystavuje osvědčení: 2. Předmět a termín pořádání PT, označení PT: 3. Identifikace laboratoře, držitele osvědčení: 4. Výčet zkoušek s vyhovujícími výsledky (v případě většího rozsahu lze formou přílohy k osvědčení) nebo zpráva o PT jako nedílná součást osvědčení: 5. Datum vystavení osvědčení (event. termín platnosti osvědčení v případě periodických PT): 6. Jméno a podpis odpovědné osoby, razítko organizátora:

12 MPA Běžně používané statistické metody pro zpracování údajů v oblasti zkoušení způsobilosti (Informativní příloha pouze pro tato MPA) Příloha 4 V příloze A ISO/IEC Guide 43-1:1997 je uveden návod jak pomoci organizátorům programů zkoušení způsobilosti při výběru a využití statistických postupů určených pro zpracování dat získaných při zkoušení způsobilosti. Předmět jehož se týká tato příloha ISO/IEC Guide 43-1:1997 zahrnuje: Stanovení vztažné hodnoty a její nejistoty. Popis různých postupů, které mohou být použity pro určení vztažných hodnot. Stanovení nejistoty vztažných hodnot. Použití nominální nebo pořadové stupnice při zacházení s kvalitativními hodnotami. Použití střední hodnoty, mediánu, módu nebo jiných robustních ukazatelů při zpracování kvantitativních hodnot. Metody zpracování extrémních odchylek. Vypočítání statistiky výkonnosti Posouzení výkonnosti týkající se jednotlivých zkušebních položek a kombinovaných skóre výkonnosti. Příklady měr variability pro výpočet statistiky výkonnosti. Použití z skóre a E n. Vyhodnocení výkonnosti Posouzení počátečního výkonnosti a sledování výkonnosti v čase. Vhodnost pro daný účel. Grafické metody (sloupkové diagramy chyb, histogramy, Shewhartovy diagramy, Youdenovy diagramy). Předběžné stanovení homogenity zkušební položky Kromě toho příloha C ISO/IEC Guide 43-1:1997 obsahuje rozsáhlou bibliografii pokrývající: Termíny a definice Kritéria ve zkoušení způsobilosti v rámci akreditace Mezilaboratorní porovnání Statistické metody pro kolaborativní zkoušky (colaborative trials) Robustní statistiku Zkoušení způsobilosti v rámci patologických laboratoří

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 20-01 - 17 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17043:2010 Posuzování shody Všeobecné požadavky na zkoušení způsobilosti v akreditačním systému České republiky

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci K aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17043:2010 Posuzování shody Všeobecné požadavky na zkoušení způsobilosti v akreditačním systému České republiky Datum vydání 28. 12. 2017 Neobsahuje

Více

ASLAB shromažďuje výsledky MPZ v oblasti chemie a mikrobiologie dvěma způsoby:

ASLAB shromažďuje výsledky MPZ v oblasti chemie a mikrobiologie dvěma způsoby: INFORMACE PRO ZÁJEMCE O MEZILABORATORNÍ POROVNÁVÁNÍ ZKOUŠEK POŘÁDANÝCH ASLAB ASLAB Středisko pro posuzování způsobilosti laboratoří Praha 2010 Obsah 1. Názvosloví 2 1.1 Mezilaboratorní porovnávání zkoušek

Více

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI POŘÁDANÉM ASLAB DLE ČSN EN ISO/IEC 17043

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI POŘÁDANÉM ASLAB DLE ČSN EN ISO/IEC 17043 INFORMACE PRO ZÁJEMCE O ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI POŘÁDANÉM ASLAB DLE ČSN EN ISO/IEC 17043 ASLAB Středisko pro posuzování způsobilosti laboratoří Praha 2011 Obsah 1. Názvosloví 2 1.1 Mezilaboratorní porovnávání

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, 110 00 Praha 1 Nové Město METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI Národního akreditačního orgánu České republiky MPA 30-03 - 07 Politika ČIA pro účast v národních

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

Alena Nižnanská, Eva Břízová, Pavel Kořínek CSlab spol. s r.o. cslab@cslab.czcslab.cz ČSN EN ISO/IEC 17 025 Posuzování shody Všeobecné požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří 4.6

Více

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den,

Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení. Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, Mezilaboratorní porovnávací zkoušky jeden z nástrojů zajištění kvality zkoušení Lenka Velísková, ITC Zlín Zákaznický den, 17. 3. 2011 Zákazník požadavek na zjištění vlastností nebo parametrů výrobku /

Více

ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Dokumenty ILAC. ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří

ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Dokumenty ILAC. ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, 110 00 Praha 1 Nové Město Dokumenty ILAC ILAC Mezinárodní spolupráce v akreditaci laboratoří Číslo publikace: ILAC - G17:2002 Zavádění koncepce stanovení

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 00-06 - 12 Zjištění z posuzování a jejich klasifikace datum vydání: 1.1.2012 1 MPA 00-06-12 OBSAH ÚVOD... 2 1 TERMÍNY... 2 2 PODKLADY PRO KLASIFIKACI ZJIŠTĚNÍ... 2

Více

Metodický pokyn pro akreditaci MPA Politika ČIA pro účast ve zkoušení způsobilosti

Metodický pokyn pro akreditaci MPA Politika ČIA pro účast ve zkoušení způsobilosti Metodický pokyn pro akreditaci MPA 30-03-18 Politika ČIA pro účast ve zkoušení způsobilosti Datum vydání 24. 9. 2018 Obsah Předmluva...3 1 Úvod...3 2 Citované dokumenty...3 3 Termíny, definice a použité

Více

Kam směřuje akreditace v příštích letech

Kam směřuje akreditace v příštích letech Kam směřuje akreditace v příštích letech Hydroanalytika 15.-16.9.2015 "Accredo - dávám důvěru" 2 IS 3 ISO 9001 Systémy managementu kvality Požadavky Přizpůsobení měnícímu se světu Reflektování rostoucí

Více

Vyuţití zkoušení způsobilosti jako nástroje pro akreditaci v oblasti zkoušení

Vyuţití zkoušení způsobilosti jako nástroje pro akreditaci v oblasti zkoušení EA-3/04 Využití zkoušení způsobilosti jako nástroje pro akreditaci v oblasti zkoušení (srpen 2001 - rev.01) 1 / 14 EA Evropská spolupráce pro akreditaci Číslo publikace EA-3/04 Vyuţití zkoušení způsobilosti

Více

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření Strana 1832 Sbírka zákonů č. 94 / 2016 Částka 38 94 VYHLÁŠKA ze dne 23. března 2016 o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI

SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI SPRÁVNÁ LABORATORNÍ PRAXE V BIOCHEMICKÉ LABORATOŘI ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE Správná laboratorní praxe soubor opatření, které je nutné dodržovat pojišťuje kvalitu získaných analytických dat obor

Více

Co nového v akreditaci?...

Co nového v akreditaci?... Hydroanalytika 2017 Co nového v akreditaci?... Ing. Martina Bednářová "Accredo - dávám důvěru" 2 IS 3 ISO 9001 ISO 9001: 09/2015 Quality management systems - Requirements ČSN EN ISO 9001: 02 /2016 Systémy

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 10/2014 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

Řízení kvality a bezpečnosti potravin

Řízení kvality a bezpečnosti potravin Řízení kvality a bezpečnosti potravin Přednáška 6 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Téma přednášky Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby Oficiální uznání, že akreditovaný subjekt je kompetentní

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 30-03 - 15 Politika ČIA pro účast v národních a mezinárodních aktivitách v oblasti zkoušení způsobilosti datum vydání: 21. 5. 2018, verze 1 1 MPA 30-03-15 v1 OBSAH

Více

STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 002/2007

STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 002/2007 ASPK, s.r.o. STŘEDISKO PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ PRO ZKOUŠKY PŘI PROVÁDĚNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ MP 002/2007 Pravidla dohledu nad laboratořemi s odbornou způsobilostí Brno březen 2007 I. Všeobecná

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 30-02 - 13 Politika ČIA pro metrologickou návaznost výsledků měření datum vydání: 1.12.2013 1 MPA 30-02-13 Obsah 1 ÚČEL... 2 2 TERMÍNY A DEFINICE... 2 3 ÚVOD... 2 4

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, 110 00 Praha 1 Nové Město NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI Národního akreditačního orgánu České republiky MPA 10-01 - 05 k aplikaci

Více

Základní pravidla akreditačního procesu. Mgr. Ing. Igor Tyleček, Ph.D.

Základní pravidla akreditačního procesu. Mgr. Ing. Igor Tyleček, Ph.D. Základní pravidla akreditačního procesu Mgr. Ing. Igor Tyleček, Ph.D. Obsah - ČIA v právních a mezinárodních souvislostech - Základní etapy procesu akreditace Působnost ČIA Národní akreditační orgán ČR

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/33/2017, (č. 993) Sérologie larvální toxokarózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/33/2017, (č. 993) Sérologie larvální toxokarózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Zkušenosti z posuzování kalibračních laboratoří

Zkušenosti z posuzování kalibračních laboratoří kalibračních laboratoří Ing. Jaroslav Mucha, ČIA "Accredo - dávám důvěru" Obsah přednášky 1. Podle jakých dokumentů ČIA posuzuje 2. 3. Mezinárodní porovnávání kalibrací 2 Dokumenty stanovující kritéria

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/11/2017 (č. 965) Identifikace respiračních virů. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/11/2017 (č. 965) Identifikace respiračních virů. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043 reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/32/2010 (č. 677) Identifikace herpetických virů

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/32/2010 (č. 677) Identifikace herpetických virů Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Organizátor programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Závěrečná zpráva Zkoušení

Více

ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM NEJISTOT MĚŘENÍ V MPZ. Martina Bučková, Petra Dědková, Roman Dvořák

ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM NEJISTOT MĚŘENÍ V MPZ. Martina Bučková, Petra Dědková, Roman Dvořák ZKUŠENOSTI S VYUŽITÍM NEJISTOT MĚŘENÍ V MPZ Martina Bučková, Petra Dědková, Roman Dvořák Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, 1 ASLAB Středisko pro posuzování laboratoří Posuzování odborné způsobilosti

Více

AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků

AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků AUTORIZAČNÍ NÁVOD AN 13/03 Požadavky na systém managementu jakosti laboratoře a zajišťování kvality výsledků Jakost = kvalita Požadavek Znak (charakteristika) Znak (charakteristika) jakosti Management

Více

Summer Workshop of Applied Mechanics. Systém managementu jakosti v Laboratoři mechanických zkoušek dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2001

Summer Workshop of Applied Mechanics. Systém managementu jakosti v Laboratoři mechanických zkoušek dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2001 Summer Workshop of Applied Mechanics June 2002 Department of Mechanics Faculty of Mechanical Engineering Czech Technical University in Prague Systém managementu jakosti v Laboratoři mechanických zkoušek

Více

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007

AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.5/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 10-01 - 18 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17025:2018 Všeobecné požadavky na kompetenci zkušebních a kalibračních laboratoří v akreditačním systému České

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 80 01 15 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17020:2012 Posuzování shody Požadavky pro činnost různých typů orgánů provádějících inspekci v akreditačním systému České republiky

Více

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000,

V Y H L Á Š K A. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000, 262 V Y H L Á Š K A Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 14. července 2000, kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") stanoví

Více

Akreditace zkušebních laboratoří Školení pracovníků masného průmyslu Beroun

Akreditace zkušebních laboratoří Školení pracovníků masného průmyslu Beroun Akreditace zkušebních laboratoří Školení pracovníků masného průmyslu 8.10.2013 Beroun Ing. Milan Badal Accredo Dávám důvěru Obsah prezentace 1) Základní informace 2) Akreditace zkušebních laboratoří 3)

Více

Certifikační postup NBÚ aktualizace 2016

Certifikační postup NBÚ aktualizace 2016 1.1 Účel postupu Certifikační postup NBÚ aktualizace 2016 Předkládaný Certifikační postup Národního bezpečnostního úřad (dále jen NBÚ) stanovuje proces certifikace technických prostředků, které jsou používány

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/9-2/2016 (č.945) Sérologie lymeské borreliózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/9-2/2016 (č.945) Sérologie lymeské borreliózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg č 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Mezilaboratorní porovnávací

Mezilaboratorní porovnávací Mezilaboratorní porovnávací zkoušky ÚKZÚZ ELISA 2016 Kvalitativní detekce virové infekce v rostlinném materiálu Poskytovatel zkoušení způsobilosti č. 7005 akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043 ÚKZÚZ,

Více

Obsah. Státní zdravotní ústav, Praha listopad 2012 1 / 9

Obsah. Státní zdravotní ústav, Praha listopad 2012 1 / 9 Obsah Souhrnné informace o přípravě a hodnocení...2 1. Úvod...3 2. Příprava vzorků...3 3. Kontrola homogenity a stability vzorků...3 4. Hodnocení ukazatelů...3 4.1. Určení vztažné hodnoty a vztažné odchylky...3

Více

PRINCIPY ZABEZPEČENÍ KVALITY

PRINCIPY ZABEZPEČENÍ KVALITY PRINCIPY ZABEZPEČENÍ KVALITY (C) DAVID MILDE, 013 POUŽÍVANÁ OPATŘENÍ QA/QC Interní opatření (uvnitř laboratoře): pravidelná analýza kontrolních vzorků a CRM, sledování slepých postupů a možných kontaminací,

Více

Novinky v akreditaci laboratoří. Eva Klokočníková

Novinky v akreditaci laboratoří. Eva Klokočníková Novinky v akreditaci laboratoří Eva Klokočníková Správní řád Nutno vždy podat na všechny změny v rozsahu akreditace žádost o vydání osvědčení o akreditaci Nemusí být vyplněny všechny údaje požadované v

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/1/2017(č.955) MYKOBAKTERIE izolace a identifikace. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/1/2017(č.955) MYKOBAKTERIE izolace a identifikace. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace.

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace. Schválené výklady byly určeny a schváleny IATF. Pokud není uvedeno jinak, jsou schváleny výklady platné po zveřejnění. Schválené výklady mění interpretaci pravidla nebo požadavky, která se pak stává podkladem

Více

Příručka pro klienty COP

Příručka pro klienty COP Příručka pro klienty COP Státní veterinární ústav Olomouc Certifikační orgán pro produkty Jakoubka za Stříbra1, 77900, Olomouc www.svuolomouc.cz verze 2, vydáno 28.4.2016 Příručka pro klienty COP 1/5 verze

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/9-2/2017 (č.990) Sérologie lymeské borreliózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/9-2/2017 (č.990) Sérologie lymeské borreliózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH MEZILABORATORNÍHO POROVNÁNÍ ZKOUŠEK (MPZ 01/96)

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH MEZILABORATORNÍHO POROVNÁNÍ ZKOUŠEK (MPZ 01/96) SOUHRNNÁ ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH MEZILABORATORNÍHO POROVNÁNÍ ZKOUŠEK (MPZ 01/96) Označení MPZ : MPZ 01/96 Název MPZ : Mezilaboratorní porovnání zkoušek v oblasti zkoušek asfaltových pojiv Organizátor MPZ :

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/1/2019(č. 1055) MYKOBAKTERIE izolace a identifikace. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/1/2019(č. 1055) MYKOBAKTERIE izolace a identifikace. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci MPA 60-0-8, verze K aplikaci ČSN EN ISO/IEC 7024:203 Posuzování shody Všeobecné požadavky na orgány pro certifikaci osob v akreditačním systému České republiky Datum vydání

Více

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH MEZILABORATORNÍHO POROVNÁNÍ ZKOUŠEK (MPZ)

SOUHRNNÁ ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH MEZILABORATORNÍHO POROVNÁNÍ ZKOUŠEK (MPZ) SOUHRNNÁ ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH MEZILABORATORNÍHO POROVNÁNÍ ZKOUŠEK (MPZ) Označení MPZ : MPZ 001/95 Název MPZ : Mezilaboratorní porovnání zkoušek v oblasti zkoušek asfaltových pojiv Organizátor MPZ : Silniční

Více

DOKUMENT ILAC ILAC-P13:10/2010

DOKUMENT ILAC ILAC-P13:10/2010 DOKUMENT ILAC Aplikace normy ISO/IEC 17011 pro akreditaci poskytovatelů zkoušení způsobilosti Překlad ČIA - červenec 2011 2 Copyright ILAC 2010 ILAC podporuje oprávněné reprodukování této publikace nebo

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/7/2019 (č. 1061) Sérologie CMV. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/7/2019 (č. 1061) Sérologie CMV. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Závěrečná

Více

Stav a činnost IM a KLI po reakreditaci ČIA. Irena Braunová

Stav a činnost IM a KLI po reakreditaci ČIA. Irena Braunová Stav a činnost IM a KLI po reakreditaci ČIA Irena Braunová Stav akreditace Akreditace podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 (Posuzování shody Všeobecné požadavky na způsobilost zkušebních a kalibračních laboratoří)

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/24/2018 (č.1025) Sérologie Helicobacter pylori. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/24/2018 (č.1025) Sérologie Helicobacter pylori. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel zkoušení způsobilosti akreditovaný ČI podle ČSN EN ISO/IE 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Závěrečná

Více

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací Revize Technických kvalitativních podmínek staveb pozemních komunikací, Kapitoly 1 Všeobecně Ing. Jaroslav Vodička 1 Historie řešení otázek kvality

Více

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr

Václav Šenkyřík, Český metrologický institut. 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a Hotel Skalský Dvůr Václav Šenkyřík, Český metrologický institut 49. Konference ČKS sekce tachografy 11. a 12. 11. 2014 Hotel Skalský Dvůr Opatření obecné povahy (OOP) Povinnosti AMS ve vztahu k ČMI a ÚNMZ Vazba DMPZ na OMTPZ

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 60-0 - 8 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 7024:203 Posuzování shody Všeobecné požadavky na orgány pro certifikaci osob v akreditačním systému ČR datum

Více

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce:

Žádost o posouzení. Jméno statutárního zástupce: TECHNICKÝ ÚSTAV POŽÁRNÍ OCHRANY Certifikační orgán pro certifikaci výrobků č. 3080 Žádost o posouzení Identifikační údaje o žadateli : Obchodní jméno: IČO: DIČ: výrobce dovozce distributor Adresa, tel.,

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci MPA 80-01-17, verze 1 K aplikaci ČSN EN ISO/IEC 17020:2012 Posuzování shody Požadavky pro činnost různých typů orgánů provádějících inspekci v akreditačním systému České

Více

Anotace k presentaci

Anotace k presentaci Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Souhrn revidovaných odstavců normy a souvisejících informací Ing. Martin Matušů, CSc. - ČIA Přednáška byla presentována na seminářích Českého

Více

Bohumín IČO: DIČ: CZ

Bohumín  IČO: DIČ: CZ poskytovatel progamů zkoušení způsobilosti SPL služby pro laboratoře č. 7006 1. máje 432, 735 31 Bohumín, akreditovaný ČIA, tel/fax:+420 596 014 627, dle ČSN EN ISO/IEC 17043 info@spl-bohumin.cz www.spl-bohumin.cz

Více

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro nukleární medicínu 1. Úvod Požadavky na klinické audity jsou stanoveny v hlavě V díl

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Doplňuje vnitřní kontrolu kvality. Principem je provádění mezilaboratorních porovnávacích zkoušek (srovnatelnost výsledků)

Doplňuje vnitřní kontrolu kvality. Principem je provádění mezilaboratorních porovnávacích zkoušek (srovnatelnost výsledků) Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek BC_EHK_N2011 1 Externí hodnocení kvality (EHK) také: Zkoušení způsobilosti nepoužívat: Externí kontrola kvality (od 07/2011) norma ISO 17043 Doplňuje vnitřní

Více

I. Úvod CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Technik znalec zdvihacích zařízení CS ZZ Použité zkratky:

I. Úvod CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Technik znalec zdvihacích zařízení CS ZZ Použité zkratky: CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Technik znalec zdvihacích zařízení CS ZZ - 03 Použité zkratky: Česká společnost pro manipulaci ČSMM-L s materiálem - Logistiku Certifikační schéma CS Zdvihací

Více

Metodický pokyn pro akreditaci MPA Předpisová základna akreditačního procesu

Metodický pokyn pro akreditaci MPA Předpisová základna akreditačního procesu Metodický pokyn pro akreditaci MPA 00-02-18 Předpisová základna akreditačního procesu Datum vydání 21. 3. 2018 Obsah Předmluva...3 1 Úvod...3 2 Citované dokumenty...3 3 Termíny, definice a použité zkratky...3

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner

Stavební materiály. Zkušební laboratoře. Ing. Alexander Trinner Stavební materiály Zkušební laboratoře Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 První strany závislé

Více

I.Úvod. 1.1 Představení certifikačního orgánu CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Odborný technik zdvihacích OTZZ zařízení CS ZZ - 02

I.Úvod. 1.1 Představení certifikačního orgánu CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Odborný technik zdvihacích OTZZ zařízení CS ZZ - 02 CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Odborný technik zdvihacích zařízení CS ZZ - 02 Použité zkratky: Česká společnost pro manipulaci ČSMM-L s materiálem - Logistiku Certifikační schéma CS Zdvihací

Více

DOKUMENT IAF. Závazný dokument IAF. Akreditace orgánů posuzování shody působících ve více zemích

DOKUMENT IAF. Závazný dokument IAF. Akreditace orgánů posuzování shody působících ve více zemích DOKUMENT IAF Závazný dokument IAF Akreditace orgánů posuzování shody působících ve více zemích Accreditation Assessment of Conformity Assessment Bodies with Activities in Multiple Countries IAF MD 12:2016

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci K aplikaci ČSN EN ISO 4065:203 Skleníkové plyny Požadavky na orgány validující nebo ověřující skleníkové plyny pro použití v akreditaci nebo jiných formách uznávání v akreditačním

Více

CSlab spol. s r.o. poskytovatel zkoušení způsobilosti č akreditovaný ČIA dle normy ČSN EN ISO/IEC 17043

CSlab spol. s r.o. poskytovatel zkoušení způsobilosti č akreditovaný ČIA dle normy ČSN EN ISO/IEC 17043 CSlab spol. s r.o. poskytovatel zkoušení způsobilosti č. 7003 akreditovaný ČIA dle normy ČSN EN ISO/IEC 17043 Informace pro zájemce o zkoušení způsobilosti CSlab spol. s r.o. Bavorská 856/14 155 00 Praha

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

Vážené dámy a pánové,

Vážené dámy a pánové, Vážené dámy a pánové, jako každým rokem i pro rok 2012 plánujeme pořádat zkoušení způsobilosti pro laboratoře měřící hluk vibrace, neprůzvučnosti, ale i pro ty, které se zabývají určováním akustických

Více

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb!

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb! AUDITY Audity představují nezávislý zdroj informací a týkají se všech podnikových procesů, které tvoří systém zabezpečování jakosti podniku.audity znamenají tedy systematický, nezávislý a dokumentovaný

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 80-0 - 7 k aplikaci ČSN EN ISO/IEC 7020:202 Posuzování shody Požadavky pro činnost různých typů orgánů provádějících inspekci v akreditačním systému

Více

Metodický pokyn pro akreditaci

Metodický pokyn pro akreditaci Metodický pokyn pro akreditaci Flexibilní rozsah akreditace Datum vydání 15. 10. 2015 Obsah 1 Úvod...3 2 Účel...3 3 Omezení...3 4 Všeobecná hlediska pro rozhodování...3 5 Požadavky na subjekty...3 6 Posouzení

Více

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek

VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek VYBRANÉ NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY ZJIŠŤOVANÉ PŘI POSUZOVÁNÍ AMS Ing. Radim Bočánek POŽADAVKY DLE METROLOGICKÉHO PŘEDPISU MP 002 METROLOGICKÁ, TECHNICKÁ A PERSONÁLNÍ ZPŮSOBILOST SUBJEKTŮ K OVĚŘOVÁNÍ STANOVENÝCH

Více

Doporučení ČSKB k EHK a jeho praktické aspekty. Marek Budina SEKK Pardubice

Doporučení ČSKB k EHK a jeho praktické aspekty. Marek Budina SEKK Pardubice Doporučení ČSKB k EHK a jeho praktické aspekty Marek Budina SEKK Pardubice www.sekk.cz Základní stavební kameny ČSN EN ISO/IEC 17043:2010 Posuzování shody Obecné požadavky na zkoušení způsobilosti ISO

Více

Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém. Miroslav Průcha

Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém. Miroslav Průcha Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha Centralizace a konsolidace Nekonsolidovaná laboratoř - samostatné laboratoře OKB,

Více

1 Postupy pro certifikaci a dozor

1 Postupy pro certifikaci a dozor Poslední aktualizace 16.3.2015 1 Postupy pro certifikaci a dozor 1.1 Doručení a zaregistrování žádosti o certifikaci Žádost o certifikaci je přijímána pouze v písemné formě, doručena poštou nebo e-mailem.

Více

PT#V/10/2011. Chemický rozbor minerální vody

PT#V/10/2011. Chemický rozbor minerální vody Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 743, reg. č. 7 Šrobárova 48, 42 Praha Vinohrady Zpráva Program

Více

CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Zkušební komisař obsluh ZKOMV motorových manipulačních vozíků CS MV - 03.

CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Zkušební komisař obsluh ZKOMV motorových manipulačních vozíků CS MV - 03. CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Zkušební komisař obsluh motorových manipulačních vozíků CS MV - 03 Použité zkratky: Česká společnost pro manipulaci ČSMM-L s materiálem - logistiku Certifikační

Více

Informace pro žadatele o certifikát

Informace pro žadatele o certifikát Informace pro žadatele o certifikát Proč a jak získat certifikát Lektor dalšího vzdělávání a Manažer dalšího vzdělávání Certifikát Lektor dalšího vzdělávání i Manažer dalšího vzdělávání jsou certifikáty

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA ČESKÝ INSTITUT PRO AKREDITACI, o.p.s. Opletalova 41, 110 00 Praha 1 Nové Město NEOBSAHUJE TEXT NORMY METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI Národního akreditačního orgánu České republiky MPA 10-01 - 05 k aplikaci

Více

Chemický rozbor minerální vody

Chemický rozbor minerální vody Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 743, reg. č. 7 Šrobárova 48, 42 Praha Vinohrady Závěrečná zpráva

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

CSlab spol. s r.o. poskytovatel zkoušení způsobilosti č. 7003 akreditovaný ČIA dle normy ČSN EN ISO/IEC 17043

CSlab spol. s r.o. poskytovatel zkoušení způsobilosti č. 7003 akreditovaný ČIA dle normy ČSN EN ISO/IEC 17043 CSlab spol. s r.o. poskytovatel zkoušení způsobilosti č. 7003 akreditovaný ČIA dle normy ČSN EN ISO/IEC 17043 Informace pro zájemce o zkoušení způsobilosti CSlab spol. s r.o. Bavorská 856/14 155 00 Praha

Více

DOKUMENT IAF IAF MD 12: 2013

DOKUMENT IAF IAF MD 12: 2013 DOKUMENT IAF IAF MD 12: 2013 Posuzování certifikačních činností pro přeshraniční akreditaci Assessment of Certification Activities for Cross Frontier Accreditation Překlad ČIA - únor 2014 1 IAF MD 12:2013

Více

II. Zkušební a organizační řád

II. Zkušební a organizační řád Vnitřní předpis Domu techniky Pardubice spol. s r.o. II. Zkušební a organizační řád pro zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

PLÁN PROGRAMU ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI. ZČB 2018/2 Zkoušení čerstvého betonu (ZČB 12350)

PLÁN PROGRAMU ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI. ZČB 2018/2 Zkoušení čerstvého betonu (ZČB 12350) PLÁN PROGRAMU ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI ZČB 018/ Zkoušení čerstvého betonu (ZČB 1350) Poskytovatel zkoušení způsobilosti při SZK FAST Veveří 95, 60 00 Brno Czech Republic www.szk.fce.vutbr.cz www.ptprovider.cz

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2017 (č. 997)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2017 (č. 997) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 00-07 - 08 Veřejné projednávání dokumentů ČIA datum vydání: 1.6.2008 1 MPA 00-07-08 Tyto metodické pokyny (dále jen MPA) vydává Český institut pro akreditaci, o.p.s.

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/9-1/2017 (č.963) Sérologie lymeské borreliózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/9-1/2017 (č.963) Sérologie lymeské borreliózy. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI

METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI METODICKÉ POKYNY PRO AKREDITACI MPA 00-09 - 15 Flexibilní rozsah akreditace datum vydání: 15.10.2015 1 MPA 00-09-15 OBSAH 1 ÚVOD... 2 2 ÚČEL... 2 3 OMEZENÍ... 2 4 VŠEOBECNÁ HLEDISKA PRO ROZHODOVÁNÍ...

Více

Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované. Management potravinářské laboratoře

Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované. Management potravinářské laboratoře Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované Management potravinářské laboratoře 1.roč. nav. MSP LS 2013/2014 Mgr. Kateřina Járová FVHE VFU Brno VYSVĚTLENÍ POJMŮ, DEFINIC A VÝRAZŮ Akreditace

Více