Dodatek k ŠVP ZV Škola a zdraví č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Škola a zdraví Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dodatek k ŠVP ZV Škola a zdraví č. 1. Název školního vzdělávacího programu: Škola a zdraví Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání"

Transkript

1 Dodatek k ŠVP ZV Škola a zdraví č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Škola a zdraví Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Ředitelka školy: Mgr. Hana Najbrová Platnost dokumentu: od Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl zapsán pod čj. 144/2013 V Křetíně Mgr. Hana Najbrová, ředitelka školy Tímto dodatkem se upravuje školní vzdělávací program MŠ a ZŠ při dětské léčebně, Křetín 12 od takto:

2 1. Charakteristika školy 1.1. Úplnost a velikost školy Škola při Dětské léčebně Křetín existuje již od roku Od září 2007 se nachází v nově zrekonstruované budově v areálu parku dětské léčebny. Součástí školy je i mateřská škola pro děti předškolního věku. Je umístěna ve stejné budově jako třídy pro žáky školou povinné. Mateřská škola má k dispozici hernu, šatnu, sociální zázemí, chodbu a šatnu pro paní učitelku. V prvním patře jsou tři třídy ZŠ, sociální zázemí pro žáky a učitele, sborovna s ředitelnou. Šatna žáků školy a kabinet ZŠ se nachází v přízemí. Podkroví budovy je určeno pro pobyt rodičů s dětmi. Je tu situováno 6 pokojů, kuchyňka a společenská místnost. Vzhledem k tomu, že budova školy je po rekonstrukci a část byla nově vystavena, jsou splněna všechna kritéria pro bezpečnost a technický stav je velmi dobrý. Vnitřní prostředí budovy je světlé, čisté a upravené. Přispívá k tomu i vybavení novým nábytkem. Třídy ZŠ mají školní lavice a židle výškově nastavitelné a splňují potřebné parametry. Do tříd se vrátily počítače, takže opět lze využívat výukové programy přímo v hodinách. Herna MŠ je vybavena také novým nábytkem, který umožňuje dětem volný přístup k hračkám, stavebnicím a výtvarnému materiálu. Jsme školou s 1. až 9. postupným ročníkem, ale dva až tři ročníky bývají spojeny. Pro každý ročník není zřízena samostatná třída. Kapacita základní školy je 56 žáků, mateřská škola má 15 dětí Vybavení školy Materiální vybavení školy je velmi dobré disponujeme téměř všemi dostupnými učebnicemi a pracovními sešity, které se běžně na školách používají. Vyučující využívají různost učebnic ke zpestření výuky, velmi často vytváří pro jednotlivé žáky pracovní listy, které slouží k prohloubení či opakování učiva. Žáci i vyučující mají ve škole k dispozici školní a pedagogickou knihovnu, jež obsahuje mnoho žánrově různorodých knih a odborných publikací, pojednávajících nejen o nových formách a metodách výuky, ale i specifických poruchách učení. Učebnice, učební pomůcky a výukový software jsou průběžně doplňovány o nové. K dalšímu vybavení školy patří početné praktické pomůcky a nástěnné mapy, týkající se všech hlavních předmětů, které se vyučují na škole. K výuce slouží i nově zakoupené dvě dotykové interaktivní tabule a diaprojektor. Vyučující prošli školením na tvorbu DUMů, proto jsou schopni tvořit

3 vlastní DUMy, které jsou zaměřeny přímo na potřeby jednotlivých žáků. k dispozici radiomagnetofon s CD přehrávačem. Ve třídách je Technické vybavení v každé třídě je umístěn alespoň jeden počítač, který je připojen na Internet, a jsou na něm nainstalovány výukové programy do různých předmětů. Počítače jsou využívány jak žáky, tak i vyučujícími. Slouží ke zpestření výuky, k vyhledávání potřebných informací i jako další způsob k procvičování učiva. Ve sborovně je kvalitní kopírka, která je využívána všemi pedagogy. Technické vybavení školy se podařilo zmodernizovat díky zapojení školy do projektu EU peníze školám. Za peníze z tohoto Operačního programu jsme zakoupili tiskárny, počítače, hřebenový stroj. Vše bylo potřebné k vytvoření požadovaných učebních sad Dlouhodobé projekty a mezinárodní spolupráce Během roku 2008 jsme se přihlásili do projektu Tvořivá škola. Bylo to na základě kurzů činnostního učení, kterých jsme se zúčastnili. Líbili se nám používané metody a způsoby práce hravější formou. Dle možností se snažíme zařazovat do výuky krátkodobější projekty na různá témata. Téma projektu si volí vyučující sám, ale musí je přizpůsobit věku žáků a složení třídy. Přihlíží se i k zájmům žáků, aby byli při výuce aktivní a vedlo to k pozičnímu postoji k učení. Zařazujeme projekty s problematikou zdravé výživy, zaměřené na zdravý životní styl. Využíváme materiálů získaného ze Zdravotního ústavu v Blansku, kde jsme byli seznámeni s programem o zdravé výživě pro nejmenší PYRAMIDÁČEK. Získaný edukační materiál obsahuje návody pro práci v hodinách, obecné informace o výživě člověka, básničky a omalovánky s danou tématikou. Dětem předškolního věku a mladšího školního věku je určena kniha a CD k preventivní výchově s názvem Děti a zdraví. Jsou tu zahrnuty příběhy jako zdravé tělo, pitný režim, nemoc, denní hygiena a další. Každý příběh je doplněn notovým zázname, proto je možné písně si s dětmi zazpívat za doprovodu, nebo si je vyslechnout prostřednictvím přiloženého CD. Nemalou pozornost věnujeme projektům k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě. Preferujeme pobyt a výuku ve venkovním prostředí, k tomu nám slouží udržovaný park v areálu Dětské léčebny Křetín. K realizaci využíváme ucelených učebních celků projektů: domácí zvířata, les, zvířata v ZOO, Save the Mother Earth. Zdařilé výtvory jsou uveřejněny na webových stránkách školy. Naše škola se také stala členem sítě škol M.R.K.E.V. a díky tomu dostává kromě ostatního poradenství a metodické pomoci každé dva měsíce (6x ročně) informační balíček, jenž obsahuje jedno číslo časopisu pro ekogramotnost Bedrník, metodické materiály a další informace, které pomáhají pedagogům zlepšit realizaci ekologické výchovy.

4 Ke konci školního roku již tradičně organizujeme závěrečnou hru. Zvolíme dobu, ve které se hra bude odehrávat, sbíráme materiály, vymýšlíme pravidla a způsob hry. Nejvíce času nám zabere příprava a výroba různých předmětů potřebných k realizaci závěrečné hry. Vymýšlíme vhodné motivační artefakty k tématu hry, jako např. papírové mince, obrázky zvířat, rostlin, ryb, medaile, které budou žáci sbírat. Každoročně spolupracujeme s Fondem SIDUS, o.p.s. Pomáháme prodejem získat tolik potřebné peníze do zdravotnictví pro dětské pacienty. Jedná se o veřejné sbírky. V lednu 2010 jsme zahájili Operační projekt Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který trval tři roky. Během této doby jsme vytvořili sady učebních materiálů do několika předmětů, prošli jsme odpovídající školení, mohli jsme využít finanční prostředky na nákupy výpočetní techniky a spotřebního materiálu. Mezinárodní spolupráci škola nemá.

5 5.1 Český jazyk a literatura Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace má stěžejní postavení ve vzdělávacím procesu, protože jazyková vzdělání a jazyková kultura patří k základním znakům všeobecné kulturnosti a vyspělosti absolventa základního vzdělávání. Jazyková výuka, jejímž cílem je zejména podpora rozvoje komunikačních kompetencí, vybavuje žáka takovými znalostmi a dovednostmi, které mu umožní správně vnímat různá jazyková sdělení, rozumět jim, vhodně se vyjadřovat a uplatňovat výsledky svého poznání. Obsah vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace se realizuje ve vzdělávacích oborech Český jazyk a literatura, Cizí jazyk a Další cizí jazyk. Kultivace jazykových dovedností a jejich využívání je nedílnou součástí všech vzdělávacích oblastí. Dovednosti získané ve výuce Českého jazyka a literatury jsou potřebné nejen pro kvalitní jazykové vzdělání, ale i pro úspěšné vzdělávání v dalších oblastech. Osvojení a užívání českého jazyka jako mateřského jazyka v jeho mluvené i psané podobě otevírá cestu k poznání, pochopení přírodních i společenských skutečností a duchovního bohatství minulosti i dneška. Vytváří se tak předpoklady k úspěšnému dorozumívání s lidmi tím, že se učí interpretovat jejich vyjádření a reagovat na ně, učí však také porozumět sám sobě, své roli v různých komunikačních situacích, nalézt své místo mezi vrstevníky i ve společnosti. Vede k formování hodnotové orientace a k citlivému a účinnému vnímání okolního světa i sebe sama. V jazykové výchově žáci získávají vědomosti a dovednosti potřebné k osvojování spisovné podoby českého jazyka a k poznávání a rozlišování jeho dalších forem. Jazyková výchova vede žáky k přesnému a logickému myšlení, které je základním předpokladem jasného a srozumitelného vyjadřování. Při rozvíjení potřebných znalostí a dovedností se uplatňují a prohlubují i jejich obecné intelektové dovednosti, např. porovnávání různých jevů, jejich shoda a odlišnosti, třídění jevů podle určitých hledisek a zobecnění. Český jazyk se tak stává nástrojem získávání většiny informací, ale i předmětem poznání. V komunikační a slohové výchově se žáci učí vnímat a chápat různá jazyková sdělení mluvená i psaná, číst s porozuměním, kultivovaně psát a mluvit. Žáci se učí výstižně formulovat a sdělovat své myšlenky, prožitky a pocity, rozumět různým typům textů, jež se vztahují k nejrůznějším situacím ve škole i mimo ni, analyzovat je a kriticky posoudit jejich obsah. Ve vyšších ročnících se učí posuzovat a hodnotit také formální stránku textů a jejich výstavbu.

6 V literární výchově žáci poznávají prostřednictvím četby základní literární druhy, učí se vnímat jejich specifické znaky, postihovat umělecké záměry autora i formulovat vlastní názory o přečteném díle. Učí se rozlišovat literární fikci od skutečnosti. Postupně získávají a rozvíjejí základní čtenářské návyky i schopnosti tvořivé recepce, interpretace a produkce literárního textu. Žáci dospívají k takovým poznatkům a prožitkům, které mohou pozitivně ovlivnit jejich postoje, životní hodnotové orientace a obohatit jejich život. Cizí jazyk i Další cizí jazyk přispívají k chápání a objevování skutečností, které přesahují oblast zkušeností zprostředkovaných mateřským jazykem. Poskytují jazykový základ a předpoklady pro komunikaci žáků v rámci integrované Evropy a světa. Osvojování cizích jazyků pomáhá snižovat jazykové bariéry a přispívá tak ke zvýšení mobility jedinců jak v jejich osobním životě, tak v dalším studiu a v budoucím pracovním uplatnění. Umožňuje poznávat odlišnosti ve způsobu života lidí jiných zemí i jejich odlišné kulturní tradice. Prohlubuje vědomí závažnosti vzájemného mezinárodního porozumění a tolerance. Zároveň vytváří podmínky pro spolupráci škol na mezinárodních projektech. Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v dané vzdělávací oblasti vede žáka k: - pochopení jazyka jako prostředku historického a kulturního vývoje národa, a důležitého sjednocujícího činitele národního společenství - pochopení jazyka a jako důležitého nástroje celoživotního vzdělávání - rozvíjení pozitivního vztahu k mateřskému jazyku a jeho chápání jako zdroje pro rozvoj osobního a kulturního bohatství - rozvíjení pozitivního vztahu k mnohojazyčnosti a respektování kulturní rozmanitosti - vnímání a postupnému osvojování jazyka jako prostředku k získávání a předávání informací, k vyjádření jeho potřeb, prožitků a ke sdělování názorů - zvládnutí pravidel mezilidské komunikace daného kulturního prostředí a rozvíjení pozitivního vztahu k jazyku v rámci interkulturní komunikace - samostatnému získávání informací z různých zdrojů a k zvládnutí práce s jazykovými a literárními prameny i s texty různého zaměření - získávání sebedůvěry při vystupování na veřejnosti a ke kultivovanému projevu jako prostředku prosazení sebe sama

7 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA OBSAH A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY VYDĚLÁVACÍHO PŘEDMĚTU 1. STUPEŇ SLOŽKY UČIVA Komunikační a slohová výchova Čtení praktické čtení (technika čtení, čtení pozorné, plynulé, orientačních prvků v textu); věcné čtení (čtení jako zdroj informací, čtení vyhledávací, klíčová slova). Naslouchání praktické naslouchání (zdvořilé, vyjádření kontaktu s partnerem); věcné naslouchání (pozorné, soustředěné, aktivní zaznamenat slyšené, reagovat). Mluvený projev základy techniky mluveného projevu (dýchání, tvoření hlasu, výslovnost), vyjadřování závislé na komunikační situaci; komunikační žánry: pozdrav, oslovení, omluva, prosba, zkaz, zpráva, oznámení, vypravování, dialog na základě obrazového materiálu; základní komunikační pravidla (oslovení, zahájení dialogu, ukončení, střídání rolí mluvčího a posluchače, zdvořilé vystupování) mimojazykové prostředky řeči (mimika, gesta). Písemný projev základní hygienické návyky (správné sezení, držení psacího náčiní, hygiena zraku, zacházení s grafickým materiálem); technika psaní (úhledný, čitelný a přehledný písemný projev, formální úprava textu); žánry písemného projevu: adresa, blahopřání, pozdrav z prázdnin, omluvenka, zpráva, oznámení, pozvánka, vzkaz, inzerát, dopis, popis, vypravování; jednoduché tiskopisy (přihláška, dotazník).

8 Jazyková výchova Zvuková stránka jazyka sluchové rozlišení hlásek, výslovnost samohlásek, souhlásek a souhláskových skupin, modulace souvislé řeči (tempo, intonace, přízvuk) Slovní zásoba a tvoření slov slova a pojmy, význam slov, slova jednoznačná a mnohoznačná, opačného a podobného významu, homonyma stavba slova kořen, předpona, přípona, koncovka Tvarosloví slovní druhy, tvary slov Skladba věta jednoduchá a souvětí, základní skladební dvojice Pravopis lexikální, základy morfologického (koncovky podstatných a přídavných jmen tvrdých a měkkých) a syntaktického (shoda přísudku s holým podmětem). Literární výchova Poslech literárních textů Zážitkové čtení a naslouchání Tvořivé činnosti s literárním textem přednes vhodných literárních textů, volná reprodukce přečteného nebo slyšeného textu, dramatizace, vlastní výtvarný doprovod. Základní literární pojmy literární druhy a žánry: rozpočitadlo, hádanky, říkanky, báseň, pohádka, bajky, povídka; spisovatel, básník, kniha, čtenář; verš, rým přirovnání; divadelní představení, herec, režisér.

9 OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. období (1. ročník 3. ročník) Komunikační a slohová výchova - plynulé čtení s porozuměním textů přiměřeného rozsahu a náročnosti - porozumění písemným nebo mluveným pokynům přiměřené náročnosti - respektování základních komunikačních pravidel v rozhovoru - pečlivé vyslovování, oprava nesprávné výslovnosti - správné dýchání, vhodné tempo v krátkých mluvených projevech - volba vhodných verbálních i nonverbálních prostředků v běžných situacích - tvorba krátkého mluveného projevu na základě vlastních zážitků - správné hygienické návyky spojené s psaním - psaní správných tvarů písmen a číslic, správné spojování písmen a slabik - kontrola vlastního písemného projevu - správné věcné i formální psaní jednoduchých sdělení - seřazení ilustrací podle dějové posloupnosti, vyprávění jednoduchého příběhu Jazyková výchova - rozlišení zvukové a grafické podoby slova, dělení slov na hlásky - rozlišení dlouhých a krátkých samohlásek / slabik - porovnávání významu slov slova opačného významu, podobného významu, slova nadřazená, podřazená, souřadná, vyhledávání slov příbuzných - porovnávání slov podle zobecněného významu děj, věc, okolnost, vlastnost - rozlišování slovních druhů v základním tvaru - užívání gramaticky správných podstatných jmen, přídavných jmen a sloves v mluveném projevu - spojování vět do jednoduchých souvětí, vhodné spojky a spojovací výrazy - rozlišování druhů vět v textu a jejich vytváření - správné psaní a odůvodňování i/y po měkkých, tvrdých a obojetných souhláskách, - správné psaní ú/ů, dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě (mimo morfologický šev) - správné psaní velkých písmen na začátku věty a v typických vlastních jménech osob, zvířat a místních pojmenováních

10 Literární výchova - čtení a přednášení zpaměti literárních textů přiměřených věku - vyjadřování pocitů z přečteného textu - rozlišování prózy a veršů, odlišení pohádky od ostatních textů - tvořivá práce s literárním textem OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 2. období (4. ročník a 5. ročník) Komunikační a slohová výchova - čtení s porozuměním přiměřeně náročného textu potichu i nahlas - rozlišování podstatných a okrajových informací v textu, zaznamenávání podstatných informací - posuzování úplnosti či neúplnosti jednoduchého sdělení - reprodukce obsahu přiměřeně složitého sdělení, zapamatování podstatných faktů - správné vedení dialogu, telefonického rozhovoru, zkaz na záznamníku - snaha o rozpoznání manipulativní komunikaci v reklamě - volba vhodné intonace, přízvuku, tempa podle komunikačního záměru - rozlišování spisovné a nespisovné výslovnosti, vhodné užití - správné psaní jednoduchých komunikačních žánrů po stránce obsahové i formální - sestavení osnovy vyprávění a krátký mluvený či písemný projev na jejím základě Jazyková výchova - porovnávání významu slov, zvláště slov stejného nebo podobného významu a slov vícevýznamových - rozlišování předponové a příponové části, koncovky ve slově a kořene slova - určování slovních druhů plnovýznamových slov a jejich využití v gramaticky správných tvarech a ve vlastním mluveném projevu žáka - rozlišování slov spisovných a jejich nespisovných tvarů - vyhledávání základních skladebních dvojic a v neúplné základní stavební dvojici umět označit základ věty - odlišování věty jednoduché od souvětí, umění vhodně změnit větu jednoduchou v souvětí

11 - užívání vhodných spojovacích výrazů, obměna podle potřeby projevu - správné psaní i/í ve slovech po obojetných souhláskách - zvládnutí základních příkladů syntaktického pravopisu Literární výchova - vyjadřování svých dojmů z četby a jejich zaznamenávání - volná reprodukce textu podle svých schopností, tvoření vlastního literárního textu na dané téma - rozlišování různých typů uměleckých a neuměleckých textů - užívání elementárních literárních pojmů při jednoduchém rozboru literárních textů 2. STUPEŇ SLOŽKY UČIVA Komunikační a slohová výchova Čtení praktické (pozorné, přiměřené, rychlé, znalost orientačních prvků v textu), věcné (studijní, čtení jako zdroj informací, vyhledávací), kritické (analytické, hodnotící), prožitkové. Naslouchání praktické (výchova k empatii, podnět k jednání), věcné (soustředěné, aktivní), kritické (objektivní a subjektivní sdělení, komunikační záměr mluvčího, manipulativní působení projevu, zvukové prostředky souvislého projevu a prostředky mimojazykové), zážitkové. Mluvený projev zásady dorozumívání (komunikační normy, základní mluvené žánry podle komunikační situace), zásady kultivovaného projevu (technika mluveného projevu, prostředky nonverbální a paralingvální, komunikační žánry: připravený i nepřipravený projev na základě poznámek nebo bez poznámek, referát, diskuse.

12 Písemný projev na základě poznatků o jazyce a stylu, o základních slohových postupech a žánrech, vyjádření postoje ke sdělovanému obsahu, vlastní tvořivé psaní (komunikační žánry, výpisek, žádost, soukromý a úřední dopis, objednávka, teze, strukturovaný životopis, pozvánka, charakteristika, subjektivně zbarvený popis, výklad, úvaha). Jazyková výchova Zvuková stránka jazyka zásady správné výslovnosti, modulace souvislé řeči ( přízvuk slovní a větný), intonace, členění souvislé řeči ( pauzy, frázování ). Slovní zásoba a tvoření slov slovní zásoba a její jednotky, slohové rozvrstvení slovní zásoby, význam slova, homonyma, synonyma, obohacování slovní zásoby, způsoby tvoření slov. Tvarosloví slovní druhy, mluvnické významy a tvary slov. Skladba výpověď a věta, stavba slova, pořádek slov ve větě, rozvíjející větné členy, souvětí, přímá a nepřímá řeč, stavba textu. Pravopis morfologický, lexikální, syntaktický Obecné poučení o jazyce čeština (jazyk národní, jazyk mateřský), skupiny jazyků (slovanské především slovenština- a jiné, jazyky menšinové), rozvrstvení národního jazyka (spisovné a nespisovné útvary a prostředky), jazyk a komunikace (jazyková norma a kodifikace, kultura jazyka a řeči, původ a základy vývoje češtiny, jazykové příručky). Literární výchova Tvořivé činnosti s literárním textem přednes vhodných literárních textů, volná reprodukce přečteného nebo slyšeného textu, záznam reprodukce hlavních myšlenek, interpretace literárního textu, dramatizace, vytváření vlastních textů, vlastní výtvarný doprovod k literárním textům.

13 Způsoby interpretace literárních a jiných děl Základy literární teorie a historie struktura literárního díla (námět a téma díla, literární hrdina, kompozice literárního příběhu, jazyk literárního díla (obrazná pojmenování, zvukové prostředky poezie, rým, rytmus, volný verš), literatura umělecká a věcná ( populárně naučná, literatura faktu, publicistické žánry). Literární druhy a žánry poezie, próza, drama, žánry lyrické, epické, dramatické v proměnách času hlavní vývojová období národní a světové literatury, typické žánry a jejich představitelé. OČEKÁVANÉ VÝSTUPY ( ročník ZŠ ) Komunikační a slohová výchova - odlišování fakt od názorů a hodnocení ve čteném nebo slyšeném textu, ověřování fakt pomocí otázek nebo porovnáváním s dostupnými informačními zdroji - rozlišování subjektivního a objektivního sdělení a komunikačního záměru partnera v rozhovoru - rozpoznání manipulativní komunikace v masmédiích a zaujetí kritického postoje k této komunikaci - rozvoj kultivovaného dorozumívání, které by mělo být výstižné a při využití vhodných jazykových prostředků pro danou komunikační situaci - využívání vhodných verbálních, nonverbálních i paralingválních prostředků řeči v připraveném mluveném i improvizovaném projevu - zapojení žáků do diskuse, řízení diskuse včetně využití zásad komunikace a pravidel pro dialog - využívání základů studijního učení vyhledávání klíčových slov, formulace hlavních myšlenek textu, vytváření otázek a stručných poznámek, výpisků nebo výtahu z přečteného textu, samostatná příprava referátu a jeho přečtení s oporou o text - uspořádání informací v textu s ohledem na jeho účel, vytvoření koherentního textu s dodržováním pravidel mezivětného navazování - využití poznatků o jazyce a stylu ke gramaticky i věcně správnému písemnému projevu a k tvořivé práci s textem nebo i k vlastnímu tvořivému psaní na základě svých dispozic a osobních zájmů

14 Jazyková výchova - spisovná výslovnost českých a běžně užívaných cizích slov - rozlišování a dokládání nejdůležitějších způsobů obohacování slovní zásoby a zásad tvoření českých slov, rozpoznávání přenesených pojmenování, zvláště ve frazémech - samostatná práce s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami - správné třídění slovních druhů, tvoření spisovných tvarů slov a jejich vědomé užívání ve vhodné komunikační situaci - využití znalostí o jazykové normě při tvorbě vhodných jazykových projevů podle komunikační situace - rozlišování významových vztahů gramatických jednotek ve větě a souvětí - zvládání lexikálního, slovotvorného, morfologického i syntaktického pravopisu v písemném projevu ve větě jednoduché i souvětí - rozlišování spisovného jazyka, nářečí a obecné češtiny a zdůvodnění jejich využití Literární výchova - ucelená reprodukce přečteného textu, jednoduchý popis struktury a jazyka literárního díla, interpretace smyslu uměleckého díla vlastními slovy - rozpoznání základních rysů výrazného individuálního stylu autora - formulace dojmů z vlastní četby, návštěvy divadelního nebo filmového představení ústní i písemnou formou a vytváření názorů na umělecké dílo - tvorba vlastního literárního textu podle svých schopností a na základě osvojených znalostí základů literární teorie - rozlišování hodnotné literatury od konzumní, doložení vlastního názoru argumenty - rozlišování základních literárních druhů a žánrů, porovnání v jejich funkci, uvedení jejich významných představitelů - uvedení základních literárních směrů a jejich významných představitelů v české a světové literatuře - porovnání různých ztvárnění téhož námětu v literárním, dramatickém i filmovém zpracování - vyhledávání informací v různých typech katalogů, v knihovně i dalších informačních zdrojích

15 5.2 Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: 3. Učivo Výstup Poznámky Introduction Pronunciation výslovnost Names jména Instructions pokyny The alphabeth dbát správné artikulace znát fonetické znaky (pasivně) základní výslovnostní návyky reagovat na základní pokyny používat základní slovní zásobu ovládat anglickou abecedu a umí ji aktivně užívat při hláskování Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy MuK kulturní rozdíly

16 My school My school bag školní potřeby My classroom školní třída Numbers čísla Colours barvy How old are you? What time is it? What is your phone numer? My world Who is it? My family - rodina Pronouns zájmena Sloveso to be Christmas Halloween Is it big? At Christmas Animals On the farm In the Zoo My pet My toys orientovat se ve slovní zásoběškolní potřeby, školní třída aktivně počítat 0-10 aktivně používat barvy podat a vyžádat si informaci o věku, čase a telefonním čísle orientovat se v základní slovní zásobě rodina a kamarádi znát a užívá osobní zájmena časovat sloveso to be orientovat se ve slovní zásobě spojené se svátky snažit se jednoduše popsat předměty a osoby používá vhodná přídavná jména orientovat se ve slovní zásobě spojené se zvířaty užívat ukazovací zájmena pro jednotné číslo this/that pracovat se slovníkem tvořit množné číslo pravidelných podstatných jmen M čísla Prv barvy, čas Prv rodina OSV vztahy v rodině VV, Pč strašidla Vánoce přání Muk - koledy Prv zvířata EV vztah ke zvířatům

17 My body My body sloveso to have My head My jeans orientovat se ve slovní zásobě tělo a oblečení aktivně se snažit užívat sloveso to have, správně časuje Prv tělo, oblékání Zdraví My week Sports and games can/can t Mum is cooking Revision and summary orientovat se ve slovní zásobě dny v týdnu a sporty aktivně užívat sloveso can tvoří jednoduché věty snažit se tvořit jednoduché věty s použitím přítomného času průběhového opakování, shrnutí učiva rozumět jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s pečlivou výslovností zopakovat a používat slova, se kterými se setkal v průběhu výuky Zdravý životní styl OSV výchova ke zdravému životnímu stylu Čj - abeceda

18 Ročník: 4. Učivo Výstup Poznámky Hello again! Greetings - přivítání Pronunciation výslovnost My school - škola Instructions - pokyny použít odpovídající pozdrav dbát správné artikulace snažit se foneticky správně vyslovovat osvojená slovíčka vyžádat jednoduchou informaci o jméně a sám reagovat reagovat na základní pokyny Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy Muk - kulturní rozdíly Family My family - rodina My face obličej, barvy Sloveso to have Plural množné číslo Numbers orientovat se ve slovní zásoběškolní rodina, tělo popsat obličej užívat barvy aktivně počítat aktivně používat sloveso to have otázku, zápor podat a vyžádat si informaci o věku a rodině aktivně tvořit množné číslo, i nepravidelné OSV vztahy v rodině Prv tělo M - čísla

19 AT the café Food - potraviny Fruit and vegetables ovoce, zelenina I like / I don t like mám rád, nemám rád My house, My town There is/are Where s the..? - předložky Turn right popis cesty Sports time, Free time Sports, games sporty, hry I can Free time Present simple přít. čas prostý orientovat se v základní slovní zásobě potraviny, ovoce, zelenina užívat vazbu I like/ I don t like užívat vazbu My favourite orientovat se ve slovní zásobě - dům, město jednoduše popsat, kde je předmět ( užívá předložky in,on,under, next to, opposite..) jednoduše popsat cestu ve městě orientovat se ve slovní zásobě - sporty,hry, zájmy užívat sloveso I can/ I can t (zápor) tvořit otázku Can you..? tvořit přítomný čas používat a tvořit zápor a otázku v přítomném čase prostém OSV výchova ke zdravému životnímu stylu Vl moje město Muk kulturní rozdíly Be healthy My body - revision Imperatives - rozkaz orientovat se ve slovní zásobě tělo, nemoci aktivně se snažit užívat rozkazovací způsob OSV - Zdravý životní styl Zdraví

20 On holiday, transport Present continous přít. čas průběhový A sunny day počasí Transport facilities (car, bike, plane, boat, bus,..) Revision and summary orientovat se ve slovní zásobě počasí jednoduše popsat počasí aktivně užívat přítomný čas průběhový - tvoří zápor a otázku pojmenovat dopravní prostředky opakování, shrnutí učiva, práce se slovníkem rozumět slovům a jednoduchým větám, pokud jsou pronášeny pomalu a zřetelně a týkají se osvojených témat, zejména pokud má k dispozici vizuální podporu vyhledat potřebnou informaci v jednoduchém textu, který se vztahuje k osvojovaným tématům přiřadit mluvenou a psanou podobu téhož slova či slovní spojení psát slova a krátké věty na základě textové a vizuální předlohy zopakovat a používat slova a slovní spojení, se kterými se v průběhu výuky setkal vyplnit osobní údaje do formuláře

21 Ročník: 5. Učivo Výstup Poznámky Introduction Personal information o sobě Revision sloveso to be Colours, numbers My school - instructions pokyny Timetable rozvrh hodin Amazing animals My pet domácí zvíře Animals present simple opakování použít odpovídající pozdrav dbát správné artikulace snažit se foneticky správně vyslovovat osvojená slovíčka ovládat základní informace o sobě a své rodině reagovat na základní pokyny, orientovat se ve třídě bezpečně užívat barvy a čísla orientovat se v rozvrhu užívá názvy jednotlivých předmětů určit čas (past/to) orientovat se ve slovní zásobězvířata aktivně užívat přítomný čas prostý otázku, zápor Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy OSV vztahy mezi lidmi, komunikace Př - zvířata EV vztah ke zvířatům

22 My week, my weekend Present continuous - opakování going to blízká budoucnost The dates měsíce, roční období, dny v týdnu, hodiny, řadové číslovky In the supermarket Food - revision How much/ how many počitatelná a nepočitatelná pod. jména Some, any Then and now Past simple was/were The first horse was small Present simple - had popsat činnosti, které právě dělá užívá přítomný čas průběhový otázku i zápor vyjádří svoje blízké plány používá vazbu going to pojmenovat měsíce v roce, dny v týdnu řadové číslovky, napísat a přečíst datum orientovat se ve slovní zásobě - potraviny poznat počitatelné a nepočitatelné pod. jméno správně užívá much/many; v otázce a záporu i some/any vyjádří množství ( a bottle of..) orientovate se ve slovní zásobě - mamut, dinosaurus, diploducus popsat zvíře užívat minulý čas slovesa to be - byl k jednoduchému popisu se snažit používat i minulý čas slovesa to have - měl OSV výchova ke zdravému životnímu stylu

23 What does he look like? Comparatives -popis What do we need oblečení My best friend můj kamarád Jobs What do your parents do? Tvořit druhý stupeň přídavných jmen popsat osobu používá druhého stupně příd. jmen vyšší, starší..atd. aktivně užívat názvy části oblečení základními názvy povolání dokázat pojmenovat povolání svých rodičů OSV vztahy mezi lidmi Revision and summary opakování, shrnutí učiva, práce se slovníkem používat základní slovní zásobu v komunikačních situacích probíraných tematických okruh a používat ji v komunikačních situacích rozumět jednoduchému poslechovému textu, pokud je pronášen pomalu a zřetelně a má k dispozici vizuální oporu rozumět jednoduchým krátkým textům z běžného života, zejména pokud má k dispozici vizuální

24 oporu napsat krátký text s použitím jednoduchých vět a slovních spojení o sobě, rodině, činnostech a událostech z oblasti svých zájmů a každodenního života odpovídat na jednoduché otázky týkající se jeho samotného, rodiny, školy, volného času dalších osvojených témat a podobné otázky pokládá zapojit se do jednoduchých rozhovorů jednoduchým způsobem sdělit základní informace týkající se jeho samotného, rodiny, školy, volného času a dalších osvojených témat jsou tolerovány elementární chyby, které nenarušují smysl sdělení a porozumění

25 Ročník: 6. Učivo Výstup Poznámky Introduction Greetings - přivítání Names jména Countries anglicky mluvící země, názvy států Great Britain Address adresa Form - formulář formulovat základní otázky při představování a odpovídat na ně vyplnit formulář se základními osobními údaji jméno, věk, adresa seznámit se se základními informacemi o anglicky mluv. zemích poloha, hlavní město, vlajka, reálie reálie Velké ritánie Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy VMEGS Evropa a svět Numbers and counting Numbers Colours - barvy Classroom istructions - pokyny Adjectives přídavná jména aktivně počítat aktivně používat barvy podat a vyžádat si informaci o věku, čase a telefonním čísle rozumět a reagovat na obvyklé pokyny využívat přídavných jmen k obohacení projevu identifikovat objekt na základě popisu

26 Alphabet Spelling hláskování Plurals množné číslo Parts of body - tělo My family, family members - rodina, rodinní příslušníci Pronouns zájmena Sloveso to be ovládat abecedu ústně i písemně hláskovat slova vytvářet množné číslo pravidelné i nepravidelné pojmenovat části lidského těla, užívat při popisu a identifikaci osob popsat rodinu a její členy znát a užívat osobní zájmena časovat sloveso to be aktivně užívat i zkrácené tvary, negativ jednoduše mluvit o své rodině OSV vztahy mezi lidmi, komunikace Christmas, Easter, Halloween Postcard pohlednice Halloween Christmas Easter napsat krátkou pohlednici, orientuje se ve slovní zásobě spojené se svátky pohovořit jednoduše o zvycích a tradicích Days of week Days of the week, time dny v týdnu, hodiny School - škola Daily routine režim dne Free time - volný čas My pet domácí mazlíčci pojmenovat dny v týdnu určit čas, užít správnou předložku popsat školní rozvrh, znát názvy jednotlivých předmětů užívat ukazovací zájmena this/that EV vztah ke zvířatům a přírodě

27 My house People Rooms and furniture pokoje, nábytek Places and buildings in a town Sloveso can Vazba There is/are Sloveso must Describing people popis osob Housework domácí práce Clothes oblečení, móda these/those tvořit přítomný čas prostý i otázka a zápor popsat svůj denní režim, volný čas vytvořit popis či povídání o domácím mazlíčkovi užívat sloveso to have v kladné, záporné i tázací větě popsat dům, byt, vybavení pojmenovat stavby a části města užívat vazbu there is/are ve větě, respektovat slovosled užívat místní předložky aktivně užívat sloveso can, správně užívat ve větě kladné, záporné, tázací rozumět významu slovesa must a užívat jej ve větách kladných popsat jednotlivé osoby, jednoduše je charakterizovat rozumět rozdílu v čase přítomném prostém a průběhovém tvořit jednoduché věty s použitím obou časů zápor, otázka aktivně užívat slovní zásobu domácí práce, oblečení, móda Z orientace na mapě, plán města

28 Modern technology and media Computer and accessories počítač s příslušenstvím Internet (loading, sharing,..) Iformation from the Internet pojmenovat PC a příslušenství znát základní slovní zásobu používanou při práci na internetu (načítání, sdílení, ) vyhledat jednoduché informace z internetu Revision and summary opakování, shrnutí učiva, práce se slovníkem zeptat se na základní informace a adekvátně reaguje v běžných formálních a neformálních situacích dbát na výslovnost a schopnost rozlišovat sluchem prvky fonologického systému jazyka dbát na slovní a větný přízvuk, intonaci ovládat pravopis osvojené slovní zásoby rozvíjet slovní zásobu k ústní i písemné komunikaci vztahující se k probíraným tématickým okruhům a komunikačním situacím

29 Ročník: 7. Učivo Výstup Poznámky Introduction Friends and family přátelé, rodina Personal details Colours - barvy Numbers Classroom istructions, objects - pokyny My life Family - rodina Shopping, prices nakupování, móda, ceny Months - měsíce The weather - počasí Habits and hobbies - koníčky mluvit o kamarádech vyplnit základní informace o sobě ve formuláři i jméno, věk, adresa, národnost aktivně počítat aktivně používat barvy a přídavná jména zeptat se na základní informace a adekvátně reagovat v běžných formálních i neformálních situacích aktivně používat přítomný čas prostý a průběhový ve všech typech vět orientovat se ve vyjádření ceny pojmenovat měsíce v roce tvořit řadové číslovky, zapsat datum orientovat se ve slovní zásobě o počasí popsat svůj denní režim, zájmy Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy OSV vztahy mezi lidmi, komunikace Z podnebí, počasí v Británii VMEGS - Evropa

30 Animals Parts of body tělo Animals, pets Plurals množné číslo Doktor, doctor Health - zdraví Doctors and dentists v ordinaci Past simple minulý čas pojmenovat části těla vytvářet množné číslo pravidelné i nepravidelné pojmenovat části zvířecího těla, užívat při popisu a identifikaci zvířat užívat vhodná přídavná jména znát a užívat ukazovací zájmena this/that/these/those užívat some/any orientovat se ve slovní zásobě spojené se zdravím, nemocí tvořit minulý čas slovesa to be tvořit minulý čas pravidelných a nepravidelných sloves tvořit otázku v minulém čase popsat jednoduše co ho/ji bolí komunikace v ordinaci Př živočichové EV vztah ke zvířatům Food Food and drink jídlo, pití Eating habits At a restaurant v restauraci Countable and uncountable nouns počitatelná a nepočitatelná pod. jména pojmenovat jídlo, pití, komunikovat v restauraci, požádat o jídlo/pití vyjádřit se o stravovacích návycích použít vazbu gong to určit počitatelné a nepočitatelné pod. jméno užít k němu some/any/člen - popsat množství, tvořit zápor a otázku Zdravý životní styl OSV výchova ke zdravému životnímu stylu

31 Do you know? Geography the British Isles Britské ostrovy Countries and continents státy a kontinenty Adjectives - stupňování přídavných jmen Valentine s day svatý Valentýn Entertainment Entertainment - zábava Leisure activities volný čas Adverbs příslovce Sloveso have to znát základní informace o Britských ostrovech hl. město, hory, podnebí, řeky, znát globální informace nejdelší řeka, nejvyšší hora, největší kontinent. reálie zemí tvořit druhý a třetí stupeň přídavných jmen porovnávat objekty/osoby mezi sebou vazba as as znát informace o sv. Valentýnu, napsat přání znát slovní zásobu film, hudba, divadlo používat příslovce četnosti nikdy, vždy atd. tvořit z přídavných jmen příslovce užívat správně přídavná jména a příslovce popsat svůj volný čas, čemu se věnuji, co rád dělám porozumět výrazu have to muset, odlišit od to have Z Britské ostrovy Z celý svět (nejdelší řeka, nejvyšší hora, nejmenší země ) VMEGS Svět a Evropa Vv výroba přání ke sv. Valentýnu MV televize, rozhlas, internet

32 Town and culture At the theatre At the muzeum At the cinema popsat cestu, dotázat se na jednotlivá místa ve městě (divadlo, muzeum, pojmenovat, kam je možné vyjít za kulturou Modern technology and media Computer Internet Iformation from the Internet vyhledat potřebné informace (slovní zásoba, překlady písní,..) z internetu Revision and summary opakování, shrnutí učiva, práce se slovníkem používat osvojené gramatické jevy k realizaci komunikačního záměru porozumět informacím v jednoduchých poslechových textech, jsou-li pronášeny pomalu a zřetelně vyhledat požadované informace v jednoduchých každodenních autentických materiálech dbát na výslovnost a schopnost rozlišovat sluchem prvky

33 fonologického systému jazyka dbát na slovní a větný přízvuk, intonaci ovládat pravopis osvojené slovní zásoby rozvíjet slovní zásoby k ústní i písemné komunikaci vztahující se k probíraným tématickým okruhům a komunikačním situacím Ročník: 8. Učivo Výstup Poznámky Introduction Personal information ovládat učivo nižších ročníků dbát správné artikulace snažit se foneticky správně vyslovovat osvojená slovíčka představit sebe a svou rodinu kamarádům Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy OSV mezilidská komunikace

34 Having fun! School subjects školní předměty Family - rodina Free time volný čas Tomorrow s world Your future (will) - budoucnost London USA aktivně užívat přítomný čas prostý i otázku a zápor aktivně užívat přítomný čas průběhový i zápor a otázku popsat svoje plány - pomocí vazby going to popsat svou rodinu, pojmenuje všechny členy aktivně používat minulý čas prostý, znát pravidelná i nepravidelná slovesa, tvoří zápor i otázku jednoduše mluvit o volném čase a dalších osvojených tématech vyjádřit budoucnost pomocí will mluví o svých plánech do budoucnosti, formuluje nabídku a rozhodnutí informace o Londýně památky, významná místa, popíše cestu reálie USA OSV vztahy v rodině VMEGS Evropa, Londýn Z - USA

35 What was happening? Past continuous minulý čas průběhový I don t believe it! Present perfect předpřítomný čas Present perfect: ever/never Large numbers tvořit minulý čas průběhový, uvědomí si rozdíl mezi časem minulým prostým a minulým průběhovým užívat časová vyjádření, připojit správnou předložku třetí tvar sloves (příčestí trpné) tvořit správně předpřítomný čas, zápor, otázku, chápe jeho použití užívat vyjádření ever/never tvořit velká čísla nad 1000 Problems School rules - pravidla must, have to, can should aktivně užívat způsobová slovesa must, have to, can, should tvoří otázku a zápor s nimi reagovat na problém dát radu, co by měl kdo udělat OSV vztahy mezi lidmi Modern technology and media Computer Internet Iformation from the Internet vyhledat jednoduché informace k reáliím Anglie, USA a s pomocí slovníku přeložit Z Anglie, USA

36 Revision and summary opakování, shrnutí učiva napsat jednoduché texty týkající se jeho samotného, rodiny, školy, volného času zeptat se na základní informace a adekvátně reaguje v běžných formálních i neformálních situacích mluvit o své rodině, kamarádech porozumět krátkým a jednoduchým textům, vyhledá v nich požadované informace dbát na výslovnost a schopnost rozlišovat sluchem prvky fonologického systému jazyka dbát na slovní a větný přízvuk, intonaci ovládat pravopis osvojené slovní zásoby vyprávět jednoduchý příběh rozvíjet slovní zásoby k ústní i písemné komunikaci vztahující se k probíraným tematickým okruhům a komunikačním situacím

37 Ročník: 9. Učivo Výstup Poznámky Introduction Personal information Describing people Jobs and my life My career vyjádřit písemně i ústně základní informace o sobě a okolním světě shrnout v přiměřeném rozsahu čtený text nebo obsah konverzace, vlastními slovy vyjádřit podstatu textu gramaticky správně tvořit a obměňovat jednoduché věty a krátké texty vyhledávat neznámá slovíčka, pracovat se slovníky, internetem zaujímat stanovisko, opírat se o známou slovní zásobu pohovořit o možnostech jednotlivých povolání, své kariéře Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy OSV mezilidské vztahy, konumikace

38 Style Present perfect Present perfekt (for/since ; too/enough) At the clothes shop and fashion tvořit věty s předpřítomným časem zápor, otázku dokáže použít výrazy (for/since; too/enough) navazovat jednoduchou konverzaci, vhodnou formou zjišťuje informace týkající se každodenního života dokázat požádat o běžné informace a sám je poskytuje Living in the past Past simple Past continuous Had to/ could Fitness and health Food and health Problems and treatment Parts of body At the doctor s tvořit a porovnává minulý a předminulý čas otázku, zápor; chápat rozdíl a použití čít a porozumět přiměřeným textům život v minulosti reprodukuje, používat vhodné gramatické formy, tvořit otázky zjišťovat informace používat modální slovesa can/must s budoucností v jednoduché konverzaci dávat radu pomocí should/shouldn t zaujímat stanovisko k problému zdravé potraviny, stravovací návyky jednoduše vyjádří svůj názor, pocity a nálady OSV výchova ke zdravému životnímu stylu

39 Imagination There s someone ing See/hear someone ing Adjectives Fame and fortune Famous people Nouns and adjectives Present perfekt and past simple Australia, Canada Capitals Geography číst přiměřené texty, rozumět gramatické struktuře, snažit se ji používat přídavná jména, opozita, obohacovat slovní zásobu orientovat se v přiměřeném textu vhodně užívat předpřítomný čas a minulý čas (been/gone) jednoduše formulovat svoje názory, zaujímat stanovisko, obohacovat již známou slovní zásobu základní informace o Austrálii, Kanadě základní zeměpisné údaje Z Austrálie, Kanada Society and its problems My and your theory Můj a Váš názor na problémy společnosti jednoduše pohovořit o svém názoru na děn ve společnosti pokládat jednoduché otázky týkající se aktuálních společenských situací, problémů

40 Modern technology and media Computer Internet Iformation from the Internet Revision and summary vyhledat jednoduché informace k reáliím Austrálie a Kanady, s pomocí slovníku přeložit opakuje a upevňuje známé učivo vyprávět jednoduchý příběh či událost, popsat osoby, místa věci ze svého každodenního života zeptat se na základní informace a adekvátně reagovat v běžných formálních i neformálních situacích písemně reagovat na jednoduché sdělení napsat jednoduchý text týkající se osvojených témat porozumět obsahu jednoduché a zřetelně vyslovované promluvy či konverzace, který se týká osvojených témat dbát na výslovnost a schopnost rozlišovat sluchem prvky fonologického systému jazyka dbát na slovní a větný přízvuk, intonaci pravopis osvojené slovní zásoby jednoduše mluví o probíraných tématech vyhledávat potřebné informace

41 v jednoduchých autentických materiálech rozvíjet slovní zásobu k ústní i písemné komunikaci vztahující se k probíraným tematickým okruhům a komunikačním situacím

42 5.3 Německý jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Německý jazyk Ročník: 6. Učivo Výstup Poznámky Fonetika německého jazyka Abeceda, přehlásky (ä,ü,ö) Dvojhlásky (ie,ei,eu) Skupiny hlásek (st,sp,sch,tsch) Říkanky k nácviku výslovnosti Pozdravy, poděkování, žádost, omluva Základní pokyny při výuce vyjmenovat německou abecedu, seznámit se s výslovnostními specifiky německého jazyka procvičit si fonetiku německého jazyka prostřednictvím jednoduchých říkanek zvládnout základní pravidla německé komunikace, umět pozdravit, poděkovat, o něco poprosit, požádat, omluvit se reagovat na základní pokyny při výuce adresované v německém jazyce Domácí Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy ČJporovnání zvukové stránky německého jazyka se zvukovou stránkou českého jazyka Porovnání české a německé abecedy

43 Max ist da Ich bin hier (ja jsem zde) Die Farben (barvy) Die Namen (jména) Das Tier Meine Familie wohnt in.. Die Familie (rodina) Zählen (čísla, počítání v německém jazyce) Wochentagen (dny v týdnu) Ich, du und sie (já, ty a oni) I In der Schulle Wie ist unsere Schulle? (jaká je naše škola?) In der Stunde (v hodině) časovat sloveso sein v přítomném čase čísla jednotného i množného umět pojmenovat základní barvy a jejich hlavní odstíny poznávat nejznámější německá křestní jména, orientovat se v německé transkripci jmen českých, umět se zeptat na jméno pojmenovat zvířata pojmenovat členy užší rodiny i orientovat se v širších rodinných vztazích (teta, strýc, neteř..) orientovat se v číslech do 20 a základních početních operacích aplikovaných v německém jazyce v tomto oboru pojmenovat jednotlivé dny v týdnu v německém jazyce dodržovat slovosled ve větě oznamovací, tvořit jednoduché otázky poznávat a orientovat se v osobních zájmenech německého jazyka popsat v německém jazyce školu, kterou navštěvuje pojmenovat v německém jazyce své spolužáky procvičování, Pierot. Terasoftvýukový program Loto s němčinou DIDAobrázkové kartičky Wunderkasten

44 In der Pause (o přestávce) Der Schiller lernt gut und fleiβig Obst und Gemüβe Warum essen wir Obst und Gemüβe? (proč jíme ovoce a zeleninu?) Was ist Gesund a was ist nicht Gesund? (co je a co není zdravé?) Wir kaufen Obst und Gemüβe (kupujeme ovoce a zeleninu) určovat podstatná jména se členem určitým a neurčitým ptát se prostřednictvím otázek zjišťovacích a doplňovacích pojmenovat hlavní druhy ovoce a zeleniny v německém jazyce uvažovat o tom, proč je ovoce a zelenina prospěšná pro naše zdraví a vyjádřit to v německém jazyce časovat jednoduchá slovesa (tj. bez odlučitelné předpony) v přítomném čase jednotného i množného čísla Pyramidáček Komm, mach mit Wir spielen Schulle (hrajeme si na školu) Wir schreiben Briefe (píšeme dopis) Ich spiele Fuβbal (hrajeme fotbal) Allen Gute zum Geburtstag! Jahreszeiten (roční doby) Dannys Album (Denního album) Märchen (pohádky) pojmenovat své zájmy a záliby v německém jazyce napsat dopis svému kamarádovi v německém jazyce nebo fiktivně některé ze známých osobností časovat slovesa bez změny kmenové samohlásky v čase přítomném, sloveso haben rozlišovat zápory nicht a kein pojmenovat roční doby a umět je charakterizovat v německém jazyce ovládat v něm. jazyce základní časové údaje ČJ/sl psaní dopisu- zásady, standardizace Vv výroba blahopřání k narozeninám

45 Rekapitulation napsat blahopřání ke svátku, narozeninám nebo jinému významnému dnu. zpracovat samostatné jednoduché vyprávění na téma libovolné pohádky rozumět jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu a s pečlivou výslovností pracovat se slovníkem

46 Ročník: 7. Učivo Výstup Poznámky Max ist wieder da! Opakování učiva Opakovací abeceda Hra abeceda Komm mit uns! Reálie Německa, Rakouska a Švýcarska zopakovat si německou abecedu a specifika německého písma procvičit si německou fonetiku prostřednictvím složitějších říkanek seznámit se s reáliemi kulturou a hlavními historickými událostmi německy mluvících zemí Mezioborové a mezipředmětové souvislosti, vazby a přesahy Z geografie, významná města Německa, Švýcarska, Rakouska Bei uns zu Hause Wohnen (byt, bydlení) Mein Wohnzimmer (můj byt) Unser Garten (naše zahrada) popsat ústní formou dům nebo byt ve kterém bydlí v něm. jazyce vytvořit písemný popis svého bydliště zopakovat si časování pravidelných sloves seznámit se s časováním sloves s odlučitelnou předponou používat předložku in ve 3. pádě jednotného čísla Terasoft výukový program na PC Z připomenout učivo o mapách a navigaci

47 Mein Tag Mein Tagesprogram (týdenní program) Mein Stundenplan (rozvrh hodin) Wie spät ist es? (kolik je hodin?) sestavit chronologicky přehled denních činností v něm. jazyce sestavit rozvrh vyučovacích hodin rozlišovat pojmy Studen a Uhr orientovat se v časových údajích v německém jazyce I Wir einkaufen Was kostet das? (kolik to stojí?) Bei der Verkäuferin (u prodavačky) Im Supermarket (v supermarketu) Wir bezählen (zaplatíme) Etwas zu essen? Essen und trinkem (jídlo a pití) Restaurant und Hotel (restaurace a hotel) Herr Ober německy pojmenovat základní potraviny konverzovat s ostatními spolužáky na téma nakupování používat množné číslo některých podstatných jmen časovat způsobové sloveso können užívat předložku in se 4. pádem zopakovat číslovky v něm.jazyce německy pojmenovat základní druhy jídel a pití konverzovat s ostatními spolužáky na téma stravování v restauraci nebo hotelu používat množné číslo dalších podstatných jmen Loto s němčinou DIDA obrázkové kartičky Wunderkasten

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání.

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - plynule čte v porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti - respektuje

Více

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku.

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku. - plynule čte s porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. OSV (komunikace)- specifické komunikační dovednosti - porozumí písemným

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 český jazyk a literatura český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Učivo Praktické čtení - pozorné, plynulé, přiměřeně

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 český jazyk a literatura český jazyk a literatura Učivo Praktické čtení - pozorné, plynulé, přiměřeně rychlé, čtení hlasité i tiché, s porozuměním Zdokonalování techniky čtení Porozumění přiměřeným textům

Více

Ročník V. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník V. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Komunikační a slohová výchova Praktické a věcné čtení Praktické a věcné naslouchání Základy mluveného projevu Pozdrav, oslovení, omluva, prosba, vzkaz, zpráva, oznámení, vyprávění, dialog, mimika, gesta

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 3. G. GREGOVSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 3. G. GREGOVSKA je schopen používat odpovídající kultivovaný pozdrav osvojená slovíčka vyslovuje foneticky správně, dbá správné artikulace rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s

Více

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 8. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Očekávané výstupy předmětu POSLECH S POROZUMĚNÍM žák Anglický jazyk 3. období 6. ročník Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Porovnává významy slov, zvláště slova stejného a podobného významu a slova vícevýznamová

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 Mezipředmětové vztahy --> - 2. ročník Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské Kompetence

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - komunikuje kultivovaně - moduluje souvislou řeč

ŠVP Školní očekávané výstupy. - komunikuje kultivovaně - moduluje souvislou řeč KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Z V 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 6. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP

Více

Charakteristika vzdělávací oblasti JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE se nahrazují:

Charakteristika vzdělávací oblasti JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE se nahrazují: 2 Charakteristika vzdělávací oblasti JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE se nahrazují: Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové

Více

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Čtení a naslouchání čtení jako zdroj informací aktivní naslouchání s otázkami Žák čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas.

Více

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Zážitkové čtení a naslouchání klíčová slova vyhledávací čtení aktivní naslouchání se záznamem slyšeného Žák při hlasitém čtení vhodně využívá

Více

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu anglický jazyk pro 1. stupeň: 3. ročník Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, Řečové dovednosti CJ-3-1-01 rozumí jednoduchým pokynům

Více

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Jazyková výchova Zvuková stránka jazyka-sluch, rozlišení hlásek, výslovnost samohlásek, souhlásek a souhláskových skupin. Modelace souvislé řeči/tempo, intonace, přízvuk/ Hláska, slabika, slovo, věta,

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 2. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK Období: třída

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK Období: třída Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK Období: 1. 2. třída Oblast: Předmět: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk Období: 1. a 2. třída Očekávané výstupy Učivo

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - vyslovuje jasně a srozumitelně - mluví přiměřeně hlasitě

ŠVP Školní očekávané výstupy. - vyslovuje jasně a srozumitelně - mluví přiměřeně hlasitě KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA ++RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 1. období 1. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané

Více

7 UČEBNÍ OSNOVY 7.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Český jazyk (ČJ) Charakteristika předmětu 1. stupně

7 UČEBNÍ OSNOVY 7.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Český jazyk (ČJ) Charakteristika předmětu 1. stupně 7 UČEBNÍ OSNOVY 7.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 7.1.1 Český jazyk (ČJ) Charakteristika předmětu 1. stupně Vyučovací předmět se vyučuje ve všech ročnících 1. stupně. V 1. ročníku má časovou dotaci 8 hodin

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 6. I. RUNŠTUKOVÁ

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 6. I. RUNŠTUKOVÁ Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Žák: umí představit sebe, svoji rodinu a kamarády, vztahy v rodině popíše režim dne pojmenuje pořadí věcí či událostí sdělí, jak často dělá různé činnosti a na totéž

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - vyslovuje pečlivě a správně hlásky a slova - pozná svou špatnou výslovnost a opraví ji

ŠVP Školní očekávané výstupy. - vyslovuje pečlivě a správně hlásky a slova - pozná svou špatnou výslovnost a opraví ji KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 1. období 2. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 4. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas čte s porozuměním

Více

RVP ZV Kód. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. RVP ZV Očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

RVP ZV Kód. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. RVP ZV Očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

Specifikace požadavků pro školní část přijímací zkoušky (anglický jazyk) Šestiletý obor vzdělávání

Specifikace požadavků pro školní část přijímací zkoušky (anglický jazyk) Šestiletý obor vzdělávání Specifikace požadavků pro školní část přijímací zkoušky (anglický jazyk) Šestiletý obor vzdělávání rozumí informacím v jednoduchých poslechových textech, jsou-li pronášeny pomalu a zřetelně, rozumí obsahu

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu

Více

Předmět - Český jazyk a literatura Ročník: 5. RVP - ZV Výstup Učivo Průřezová témata

Předmět - Český jazyk a literatura Ročník: 5. RVP - ZV Výstup Učivo Průřezová témata Předmět - Český jazyk a literatura Ročník: 5. čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas rozlišuje podstatné a okrajové informace v textu vhodném pro daný věk, podstatné informace zaznamenává

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby. JAZYKOVÁ VÝCHOVA hláska, písmeno, slabika, slovo slovní přízvuk určování počtu slabik

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby. JAZYKOVÁ VÝCHOVA hláska, písmeno, slabika, slovo slovní přízvuk určování počtu slabik Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 3. Časová dotace: 8 hodin týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Rozlišuje zvukovou a grafickou podobu slova, členění slov na hlásky, dlouhé a krátké samohlásky

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 4. G. GREGOVSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 4. G. GREGOVSKA zná základní pozdravy umí si vyžádat informaci o jménu a sám tuto informaci poskytnout je schopen prakticky využít abecedu při hláskování umí pracovat se slovníkem rozumí jednoduchým pokynům a otázkám

Více

Charakteristika předmětu Anglický jazyk

Charakteristika předmětu Anglický jazyk Charakteristika předmětu Anglický jazyk Vyučovací předmět Anglický jazyk se vyučuje jako samostatný předmět s časovou dotací: Ve 3. 5. ročníku 3 hodiny týdně Výuka je vedena od počátečního vybudování si

Více

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Umí komunikovat se spolužáky a s dospělými.

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Umí komunikovat se spolužáky a s dospělými. Ročník: 3. Časová dotace: 8 hodin týdně Komunikační a slohová Čtení praktické čtení pozorné, plynulé čtení vět a souvětí přednes básní vypravování dramatizace četba uměleckých a naučných textů Žák získává

Více

Výuka obvykle probíhá v běžných třídách, v jazykové učebně, v multimediální učebně, v učebně s interaktivní tabulí nebo na jiném vhodném místě.

Výuka obvykle probíhá v běžných třídách, v jazykové učebně, v multimediální učebně, v učebně s interaktivní tabulí nebo na jiném vhodném místě. 7.1.2 Anglický jazyk (AJ BVJ, AJ - RVJ) Charakteristika předmětu 1. stupně Vyučovací předmět má časovou dotaci v 2. ročníku 2 disponibilní hodiny týdně, ve 3., 4. a 5. ročníku po 3 hodinách týdně. Ve 4.

Více

pochopení jazyka jako prostředku historického a kulturního vývoje národa, a důležitého sjednocujícího činitele národního společenství

pochopení jazyka jako prostředku historického a kulturního vývoje národa, a důležitého sjednocujícího činitele národního společenství JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE vyučovací předmět - ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Cizí jazyk a Další cizí jazykpřispívají k chápání a objevování skutečností, které přesahují oblast zkušeností

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo POSLECH S POROZUMĚNÍM DCJ-9-1-01 DCJ-9-1-02 DCJ-9-1-03 DCJ-9-2-01 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 1. období 3. ročník Konopková, L.: Český jazyk pro 3. ročník 1. a 2. část (Fortuna) Wildová, R.: Psaní a mluvnická cvičení pro 3.

Více

Anglický jazyk

Anglický jazyk 5.1.2. Anglický jazyk Vzdělávání v předmětu Anglický jazyk směřuje: - k objevování skutečností, které přesahují oblast zkušeností zprostředkovaných mateřských jazykem, - k utváření schopností žáka dorozumět

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 6.

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 6. Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 6. Výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Mezipředm. vazby, PT Poslech s porozuměním - rozumí informacím v jednoduchých poslechových textech, jsou-li pronášeny pomalu a zřetelně

Více

CHARAKTERISTIKA 2. STUPEŇ

CHARAKTERISTIKA 2. STUPEŇ 5.1.1.2 CHARAKTERISTIKA 2. STUPEŇ Vyučovací předmět Český jazyk a literatura vychází ze vzdělávací oblasti RVP Jazyk a jazyková komunikace. Žák 2. stupně základní školy je vzděláván ve třech oblastech

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 1. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 1.

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 1. Ročník: 1. ŘEČOVÉ DOVEDNOSTI výslovností, a reaguje na ně verbálně i neverbálně - zopakuje a použije slova a slovní spojení, se kterými se v průběhu výuky setkal - rozumí obsahu jednoduchého krátkého mluveného

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Anglický jazyk 3. období 8. ročník učebnice Project 3 třetí edice - pracovní sešit Project 3 třetí edice Očekávané výstupy předmětu POSLECH S POROZUMĚNÍM

Více

RVP ZV CIZÍ JAZYK. 1. stupeň 2. období (5. ročník) UČIVO (slouží ke specifikaci obsahu a rozsahu očekávaných výstupů nebo indikátorů)

RVP ZV CIZÍ JAZYK. 1. stupeň 2. období (5. ročník) UČIVO (slouží ke specifikaci obsahu a rozsahu očekávaných výstupů nebo indikátorů) RVP ZV CIZÍ JAZYK 1. stupeň 2. období (5. ročník) UČIVO (slouží ke specifikaci obsahu a rozsahu očekávaných výstupů nebo indikátorů) Typy textů 1 formulář, blahopřání, pozdrav, krátký neformální dopis,

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 5. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas vymyslí

Více

1. Jazyk a jazyková komunikace

1. Jazyk a jazyková komunikace 1. Jazyk a jazyková komunikace 1.1 Český jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Český jazyk a literatura je rozdělen

Více

I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE

I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové kultury

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 9. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova samostatně pracuje s Pravidly českého

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 3. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk 3. období 8. ročník Učivo - tematické okruhy: - počítač a možnosti práce s ním - rok, roční období, měsíce,

Více

5.1.4 Německý jazyk další cizí jazyk. Charakteristika předmětu

5.1.4 Německý jazyk další cizí jazyk. Charakteristika předmětu 5.1.4 Německý jazyk další cizí jazyk Charakteristika předmětu Předmět Německý jazyk naplňuje očekávané výstupy vzdělávacího oboru Další cizí jazyk Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti porozumí písemným nebo mluveným 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou nebo nedbalou výslovnost 9.

Více

Anglický jazyk. 3. období 7. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník: učebnice Project 2 třetí edice.

Anglický jazyk. 3. období 7. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník: učebnice Project 2 třetí edice. Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Anglický jazyk 3. období 7. ročník učebnice Project 2 třetí edice pracovní sešit k uč.project 2 třetí edice Očekávané výstupy předmětu POSLECH S POROZUMĚNÍM

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 5.1.2.1.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové kultury patří k

Více

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura 3. ročník Měsíc Téma Učivo Očekávaný výstup září říjen OPAKOVÁNÍ Z 2. roč. VĚTA JEDNODUCHÝ PŘÍBĚH OPAKOVÁNÍ Z 2. ročníku PÁROVÉ SOUHLÁSKY ABECEDA JEDNODUCHÝ

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru 5. v krátkých mluvených projevech správně dýchá, frázuje a volí vhodné tempo řeči 6. volí

Více

Vzdělávací obor Německý jazyk

Vzdělávací obor Německý jazyk 7. ročník Hlavní okruhy Očekávané výstupy dle RVP ZV Metody práce (praktická cvičeni) obor navázání na již zvládnuté 1. POSLECH S Kompetence komunikativní Témata: POROZUMĚNÍM Žák rozumí jednoduchým otázkám

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30 porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK

ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE CIZÍ JAZYK ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky What s your

Více

Přehled očekávaných výstupů

Přehled očekávaných výstupů školní vzdělávací program Škola pro život ZV Základní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola T. G. Masaryka Bílovec, Ostravská 658/28, příspěvková organizace HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING OF THE

Více

Přehled očekávaných výstupů

Přehled očekávaných výstupů školní vzdělávací program Škola pro život - 2018 ZV Základní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola T. G. Masaryka Bílovec, Ostravská 658/28, příspěvková organizace HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING

Více

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti 21. sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30. porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Osobnostní a sociální

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Osobnostní a sociální Anglický jazyk - 1. a 2. ročník Rozumí jednoduchým pokynům a Žák si osvojí: otázkám učitele, které jsou sdělovány zvukovou a grafickou podobu jazyka výchova pomalu a s pečlivou výslovností, a reaguje na

Více

Dokáže správně přečíst krátký text. Čtení vět dle probírané slovní zásoby. Rýmy autentické texty. Vánoční koledy

Dokáže správně přečíst krátký text. Čtení vět dle probírané slovní zásoby. Rýmy autentické texty. Vánoční koledy Druhý cizí jazyk: Anglický jazyk Ročník 7. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, poznámky Receptivní řečové dovednosti Čte nahlas plynule a foneticky správně texty

Více

3.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE (ČJ) Charakteristika vzdělávací oblasti

3.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE (ČJ) Charakteristika vzdělávací oblasti 29 3.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE (ČJ) Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve vzdělávacím procesu, neboť dobré jazykové vzdělání

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura Komunikační a slohová výchova 1.plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti správné čtení slabik, slov a krátkých vět hlasité čtení, ZÁŘÍ / 3 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou

Více

GB, USA, AUSTRALIE. - důležité zeměpisné údaje

GB, USA, AUSTRALIE. - důležité zeměpisné údaje Anglický jazyk 6. ročník Čte nahlas plynule a foneticky GB, USA, AUSTRALIE OSV správně texty přiměřeného rozsahu důležité zeměpisné údaje EGS MDV MKV Rozumí obsahu jednoduchých textů v učebnicích, v textech

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura 21. sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30. porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy

ŠVP Školní očekávané výstupy KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 2. období 4. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané

Více

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy Francouzský jazyk ročník TÉMA VÝSTUP G5 Tematické okruhy rodina škola místo, kde žije bydlení volný čas a zájmová činnost jídlo oblékání nákupy některé svátky, tradice příroda cizí země omluva a reakce

Více

d. Ruský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu

d. Ruský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Charakteristika vyučovacího předmětu d. Ruský jazyk Vyučovací předmět Ruský jazyk je vyučován jako Další cizí jazyk. Jeho obsahem je naplňování očekávaných výstupů vzdělávacího oboru Další cizí jazyk a

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru. Porozumí mluveným pokynům přiměřené složitosti. Na základě ch zážitků tvoří krátký mluvený. Zná některá rozpočitadla, říkanky, pohádky Žák se učí číst

Více

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu anglický jazyk pro 1. stupeň: 3. ročník Řečové dovednosti CJ-3-1-01 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s pečlivou výslovností

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. zvuková stránka jazyka (spisovná a nespisovná výslovnost)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. zvuková stránka jazyka (spisovná a nespisovná výslovnost) Český jazyk a literatura - 6. ročník Samostatně pracuje s Pravidly obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) OSV Řešení problémů a českého pravopisu, se Slovníkem rozhodovací dovednosti (práce spisovné

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30 porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 2. období 5. ročník Český jazyk pro 4. ročník I. část (Fortuna), Český jazyk pro 4. ročník II. část (Fortuna) Český jazyk pro 5.

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu a zdůvodní jejich užití spisovně vyslovuje česká a

Více

Vyučovací předmět: Anglický jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu

Vyučovací předmět: Anglický jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět: Anglický jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Cílem je získávání zájmu o studium cizího jazyka a vytváření pozitivního vztahu k

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.1.3.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace PŘEDMĚT: Anglický jazyk ROČNÍK: 3. Umí pozdravit, rozloučí se, představí se, osloví osobu, vyjádří souhlas a

Více

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky Učební osnovy Ruský jazyk PŘEDMĚT: Ruský jazyk Ročník: 7. třída 1 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu a s pečlivou výslovností, a reaguje na ně 1p je seznámen se zvukovou

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30 porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

Anglický jazyk. Anglický jazyk. žák: TÉMATA. Fonetika: abeceda, výslovnost odlišných hlásek, zvuková podoba slova a její zvláštnosti

Anglický jazyk. Anglický jazyk. žák: TÉMATA. Fonetika: abeceda, výslovnost odlišných hlásek, zvuková podoba slova a její zvláštnosti Prima jednoduše mluví o sobě Slovní zásoba: elementární slovní 1 B/ 26, 27, 29, 30 tvoří jednoduché otázky a aktivně je používá zásoba pro zvolené tematické okruhy odpovídá na jednoduché otázky obsahující

Více

JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE - 2. STUPEŇ vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu

JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE - 2. STUPEŇ vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE - 2. STUPEŇ vyučovací předmět ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Cizí jazyk a Další cizí jazykpřispívají k chápání a objevování skutečností, které přesahují

Více

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1.

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 6.1 I.stupeň Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování

Více

5.1.5 Německý jazyk - 2. stupeň

5.1.5 Německý jazyk - 2. stupeň 5.1.5 Německý jazyk - 2. stupeň Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: Vzdělávání v předmětu Německý jazyk směřuje k: rozvíjení písemného i ústního projevu, vyjádření

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo POSLECH S POROZUMĚNÍM MLUVENÍ DCJ-9-1-01 DCJ-9-1-02 DCJ-9-1-03 DCJ-9-2-01 DCJ-9-2-02 rozumí jednoduchým pokynům a

Více

Český jazyk a literatura Charakteristika vzdělávacího oboru Český jazyk v prvním období

Český jazyk a literatura Charakteristika vzdělávacího oboru Český jazyk v prvním období Tematický plán třídy 2. B Charakteristika vzdělávacího oboru Český jazyk v prvním období je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Vybavuje žáka takovými znalostmi a dovednostmi, které

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Anglický jazyk 3. období 9. ročník učebnice Project 3 třetí edice - pracovní sešit Project 3 třetí edice Očekávané výstupy předmětu POSLECH S POROZUMĚNÍM

Více

Ročník VI. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Mezipřed. vztahy. Kompetence Očekávané výstupy

Ročník VI. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Mezipřed. vztahy. Kompetence Očekávané výstupy Opakování IX. Přítomný čas prostý a průběhový Rozhovor, popis činností, porozumění textu Základní a řadové číslovky Práce s učebnicí Zájmena Práce s textem, dramatizace Slovní zásoba Hry, soutěže, práce

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v jazykové učebně, multimediální učebně, odborné učebně s interaktivní tabulí.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v jazykové učebně, multimediální učebně, odborné učebně s interaktivní tabulí. 7.1.4 Německý jazyk Německý jazyk (NJ - RVJ) Charakteristika předmětu 2. stupně Německý jazyk je zařazen do vzdělávací oblasti Další cizí jazyk. Vyučovací předmět má časovou dotaci v 6. až 9. ročníku 3

Více

Anglický jazyk. 5. ročník. Poslech s porozuměním

Anglický jazyk. 5. ročník. Poslech s porozuměním list 1 / 10 Aj časová dotace: 3 hod / týden Anglický jazyk 5. ročník Poslech s porozuměním tematické okruhy: informace o sobě a druhých pozdravy, přivítání, rozloučení (využití Dash & Dot) představí sebe

Více

Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Název předmětu: Český jazyk Časová dotace: 40 vyučovacích hodin (35 povinných a 5 disponibilních) Ročník: 1. Časová dotace: 9 hodin týdně Komunikační a slohová

Více

Příloha č. 5 ANGLICKÝ JAZYK

Příloha č. 5 ANGLICKÝ JAZYK Žák vyslovuje foneticky správně odlišné hlásky. Umí se pozdravit při setkání a rozloučení. Popíše barvy ve svém okolí. Rozumí a reaguje na základní rozkazy a dokáže popsat školní věci, které má ve školní

Více

Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí jazyk dle RVP.

Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí jazyk dle RVP. DALŠÍ CIZÍ JAZYK - RUSKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Dovednosti získané ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura jsou

Více

Cvičení v anglickém jazyce

Cvičení v anglickém jazyce Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 0 2 2 2 6 Volitelný Volitelný Volitelný Celkem Název předmětu Oblast

Více

Časová dotace předmětu Německý jazyk jako Další cizí jazyk jsou 2 hodiny týdně v šestém až devátém ročníku.

Časová dotace předmětu Německý jazyk jako Další cizí jazyk jsou 2 hodiny týdně v šestém až devátém ročníku. Příloha č.5 Německý jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu : Předmět Německý jazyk je vyučován v šestém až devátém ročníku druhého stupně jako volitelný

Více