Úvodník. Ahoj holky a kluci,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvodník. Ahoj holky a kluci,"

Transkript

1

2 Úvodník Ahoj holky a kluci, a je tu další číslo našeho časopisu. Těšili jste se? Tentokrát se na něm už nepodíleli žáci školního parlamentu. Vytvořili jsme totiž redakční tým, který bude časopis pravidelně připravovat a přinášet vám vše, co vás baví a zajímá. Jmenovitě se na tomto čísle podíleli Hanka Křivánková, Ondra Trochta, Dan Křesťan, Tomáš Kselík, Štěpán Balík, Katka Dohnalová, Rosťa Procházka, Dan Sýkora, David Hofman, Pavel Šareš, Honza Stanislav, Kája Pirožková, Míša Dočkalová, Natálka Bartošíková a Jirka Kratochvíl. A co vás na dalších stránkách čeká? Řekneme vám, co se v nedávné době na naší škole událo nebo jak budou někteří z vás trávit jarní prázdniny. Přečíst si můžete rozhovor s celebritou číslo 2 paní zástupkyní Marií Hošpesovou. Další rubrikou zůstává Ve zdravém těle zdravý duch a Fandíme našim sportovcům. Tentokrát se věnujeme tenisu. Pár vám jich představíme a neopomeneme ani další z řad našich hokejistů. Hlavním tématem tohoto čísla jsou české hory. Spousta z vás se určitě chystá na pořádnou lyžovačku. Přinášíme tipy, kam vyrazit, a ještě něco víc! Věděli jste, že všechny české hory mají své patrony?? Kdo třeba drží ochrannou ruku nad návštěvníky Krkonoš, Jeseníků a Beskyd? Dozvíte se právě v tomto čísle. Z vašich prací nyní zaujal popis osoby od Kristýny Jelínkové z 6. A. Najdete v rubrice Z učitelských šuplíků. A zavádíme také novou stálou rubriku Benjamínci ZŠ Pražská, v níž vám postupně představíme ty nejmenší! Neminou vás ani Kecy v kleci, křížovky a stránka s názvem Sprichst du Deutsch? Příjemné počtení a krásné jarní prázdniny! Vaše redakce

3 Aktuálně z naší školy V úterý se naše družstvo mladších žáků zúčastnilo krajského finále ve florbalu, které se konalo v Pohořelicích. Na turnaji startovalo sedm družstev a naši kluci se probojovali až do samotného finále. Jako soupeř proti nim nastoupila ZŠ z Vyškova. V dramatickém utkání se o vítězi nerozhodlo v základní hrací době, protože zápas skončil 1 : 1, a tak přišly na řadu nájezdy, ve kterých měl soupeř více štěstí. Za vynikající výsledek a předvedené výkony patří všem našim hráčům velká pochvala! Našimi reprezentanty byli: Petr Veleba, Vojta Konečný, Tomáš Bajko, František Filípek, Jakub Čtveráček, Ondřej Svoboda, Jan Křivánek, Matyáš Šána, Tomáš Pigl, Jiří Kratochvíl, Mirek Bazala a na postu brankáře Jan Molnár, který byl zároveň vyhlášen nejlepším brankářem celého turnaje. Jednu lednovou sobotu se vestibul naší školy proměnil v malířský ateliér. Sešli se zde vybraní žáci ZŠ Pražská se žáky výtvarného oboru ZUŠ Znojmo se svými vyučujícími a společnými silami namalovali abstraktní obraz na čelní stěnu okolo informační nástěnky. Práce to byla náročná, vyžádala si spoustu času, sil a hlavně trpělivosti, ale jak se ukázalo, když se skloubí talent, chuť a elán, nic není nemožné. Věříme, že tento obraz plný veselých barev přinese spoustu optimismu a dobré nálady všem, kdo vstoupí do budovy. Naši páťáci se vydali do Brna za poznáním. Nejprve navštívili planetárium na Kraví hoře, kde s astronautem prošli těžkou zkouškou a přípravou na let do vesmíru, poté poznávali souhvězdí ve všech ročních obdobích. Program byl tak poutavý, že jej žáci několikrát odměnili potleskem. Pak zamířili do technického muzea, kde byl opět bohatý program v podobě výstavy výtvorů z oblíbené stavebnice Merkur, výstava letadel, aut, motorek, motorů a na vlastní kůži si žáci vyzkoušeli technické pokusy v dílně. Žáci, kteří navštěvují zdravotnický kroužek, se v úterý vydali na stanici rychlé záchranné služby. Profesionální záchranáři jim ukázali vybavení sanitky i lékařského vozu. Všichni se nechali změřit oxymetrem, někteří ochutnali, zdali je glukóza pro diabetiky opravdu sladká či si nechali na některou z končetin přiložit nafukovací dlahy. Také si zopakovali, jak se správně zachovat v případě nebezpečí, jak volat na číslo 155 a jak chránit svoje zdraví.

4 ANKETA: Co budeš dělat o jarních prázdninách? Možná jste je zahlédli s notýskem v ruce a foťákem v druhé. Položili vám pár otázek a chtěli si vás vyfotit. Řeč je o Hance Křivánkové z 9. B a Štěpánu Balíkovi z 8. A, kteří pro vás připravili další rubriku, jež patří výhradně vám, žákům naší školy. Prostřednictvím redaktorů časopisu na ZŠ Pražská se vás v každém čísle zeptáme na vaše názory k aktuálnímu dění na škole a ve vašem okolí. A protože jarní prázdniny jsou zcela aktuální, ptali jsme se právě na ně. Hanka položila pár otázek dětem na prvním stupni. Lucie Macková 2. B O jarních prázdninách budu slavit narozeniny. Bude mi 8 a přála bych si živýho koně. Taky pojedu s mámou, tátou a bráchem na hory. Na hory jezdíváme často. Dominik Nečas 2. A O prázdninách budu asi hrát hry na počítači. Budu doma s tátou, mámou a mým bráchem, no a možná budeme i u babičky. Občas jezdíme o prázdninách na hory, ale letos nejedeme. Štěpán se ptal na druhém stupni. Výroky těch, co ulovil, opatřil svým komentářem. Mojí první obětí se stala Lucka Pospíchalová z 9. B. Rozhovor s ní byl velmi zajímavý, a poté co mi odpověděla na otázku, divila se, že je pouze jedna a anketa není aspoň o trochu obsáhlejší! To zajisté být může, pokud se bude těšit vaší oblibě! :) Lucka nám odpověděla takto: Tak rozhodně se nebudu učit! Asi budu chodit ven s kámošema, odpočívat doma a budu ráda, že jsem aspoň na pár dní pryč ze školy. Odpověděla sice krátce, ale její odpověď bohatě vyjádřila jednu z variant, jak využít prázdniny. Člověk někdy prostě potřebuje ubrat a zvolnit tempo, kterým ho vpřed žene okolní svět, a Lucka nám to svojí odpovědí přesně popsala.

5 ANKETA: Co budeš dělat o jarních prázdninách? Druhým člověkem byl Zbyněk Nečas z 8. A. Rozhovor se Zbyňkem byl zase kapku stručný, ale to se nakonec u ankety dá očekávat. Zbyněk má nohu v sádře po prudkém dopadu na zem. Když doskakoval na koš, nějak se při skoku vychýlil z rovnováhy a dopadl na levou nohu znatelným nárazem. To jen tak pro upřesnění. Zbyněk nám na otázku odpověděl takto: Budu asi muset jezdit na rehabilitace do nemocnice kvůli té noze. Jinak budu hrát doma počítačové hry a budu čekat, až se noha uzdraví. Třetím z dotázaných byla Nikola Kuchařová z 9. A. Nikola si užije prázdniny spíše aktivně než pasivně. Ze začátku sice bude stále doma a bude s kamarády, ale potom...! Jen si to přečtěte, ať víte o čem mluvím. Nikola nám řekla: Budu chodit často ven s kamarády a jen tak se poflakovat. Od středy do neděle však pojedeme s rodinou lyžovat na Slovensko. Konkrétně slovensky do Bánskej Šťavnice! To jsou opravdu velmi aktivní prázdniny. Taková lyžovačka je někdy dost velká zábava! Ale přejděme k poslední osobě! Tou je Leontýna Michalčíková z 6. A. Toto byl asi ten nestručnější z rozhovorů, ale zároveň nám ukazuje další způsob trávení času o prázdninách! Řekla mi toto: Budu u kamarádky z Prahy. Budu tam skoro celé prázdniny. Bude tedy trávit prázdniny v Praze u kamarádky, což je, dá se říci, dovolená s přáteli. A to je kombinace pasivních a aktivních prázdnin. V Praze si totiž užijí hodně zábavy a zároveň si někdy i odpočinou.

6 Rozhovor s celebritou Vždy usměvavá, elegantní a šik taková je naše paní zástupkyně, Marie Hošpesová, celebrita číslo dvě na ZŠ Pražská. Už dvanáct let se pohybuje po stejných chodbách jako vy. V roce 2012 se stala zástupkyní ředitele. Rozhovor s ní tentokrát udělali Pavel Šareš a Honza Stanislav ze 7. A. Interview si moc pochvalovali - paní zástupkyně je jako správná češtinářka velice komunikativní!!! Tak čtěte pozorně, ať vám něco neunikne! Co všechno zahrnuje práce zástupkyně? Takže, v první řadě asi plno papírování, kterého je hodně a zdá se, že nikdy nekončí. [smích] Dále učím na druhém stupni český jazyk a ráda bych i do budoucna dějepis. A do toho všeho musím neustále někoho napomínat na chodbách, ale díky bohu, také často ve třídách chválit. Kdy jste začínala s prací pedagoga? Učím od osmnácti let. Začala jsem působit na Základní škole v Božicích, kde jsem byla půl roku vychovatelkou. Poté mě přeřadili na první stupeň a do roka jsem již učila na stupni druhém. Následovala Višňová, 6 let Přímětice a potom již moje srdeční záležitost Pražská kde jsem před mnoha lety sedávala ve vašich lavicích také já. Chtěla jste vždy učit? Vůbec by mě nenapadlo, že bych někdy mohla učit. Chtěla jsem studovat práva, ale nedostala jsem se na školu. Od té doby, co jsem se dostala k učení, mě nadchlo natolik, až si ani nedokážu představit, že bych dělala něco jiného. Svou práci mám velmi ráda. Jak dlouho působíte na této škole? Dvanáct let. Jaké změny v naší škole plánujete do budoucna? Hlavně chceme, aby se vám tady líbilo. Takže všechno, co tu děláme, je pro vás. Do budoucna plánujeme novou učebnu fyziky a chemie a nově upravit třídy pro prvňáčky, tedy malou školičku. Dále vstupní halu a kuchyňku. Prostě práce až nad hlavu. [smích] Kdybyste mohla změnit jednu věc na naší škole, co by to bylo? Vůbec mě nenapadá, co bych tady na této škole změnila, já jsem spokojená. Spíš bych využila toho velkého prostoru, co máme kolem školy. Mohly by zde stát kurty, zelenat se zahrádky a děti by se mohly v poklidu učit i venku. Jste spokojena s výsledky žáků na naší škole? Jsem, moc se snažíte, a to je to nejdůležitější. Co ráda děláte ve volném čase? Čtu, pletu a chodím se svým psem Rosikem na procházku.

7 Ve zdravém těle zdravý duch! Vychováme z našich tenistů Berdycha nebo Štěpánka? V minulém čísle jsme vám představili první sport, jemuž se věnují žáci naší školy. Z našich kluků ovšem nevyrostou jen další Jágrové a Haškové. Mezi námi totiž chodí možná i budoucí Berdychové a Štěpánkové! Hádáte správně sport, kterému se budeme v tomto vydání našeho časopisu věnovat především, je tenis. Na rozdíl od hokeje se mu na naší škole věnují i děvčata. Jak to na trénincích chodí, zjistil David Hofman ze 7. B. Více než jeden rok chodí žáci ŽŠ Pražská na výuku tenisu. Pod vedením skvělých trenérů se dostávají do tajů tenisové hry. Učí se základy této hry, pravidla, počítání míčů a tenisový jazyk. Zároveň slepšují svou kondici, jelikož každému tréninku předchází pořádná rozcvička. Trenéři s trpělivostí přistupují ke každému žákovi a tréninky nastavují i individuálně. Učí je různé typy her dvojhru a čtyřhru, údery, podání. Jednou do roka o podzimních prázdninách pořádají tenisový camp, ve kterém žáci mohou poměřit své síly v tom, co se naučili. Výuka tenisu je pro žáky školy přínosem v rozvoji jejich sportovních zájmů. A kdo tenis na naší škole hraje? David Hofman udělal několik krátkých interview se svými kolegy z kurtu. Tady jsou. A v dalším čísle budou další! Těšte se! DANIEL HOFMAN 7. B Jak dlouho hraješ tenis? Rok a půl. Baví tě to? Celkem ano. Hraješ Forehand/Backhand? Forehand. Tvůj idol v tenisu? Berdych Tomáš. JAN ŠTEFL 7. B Jak dlouho hraješ tenis?: 2 roky. Baví tě to? : Ano. Hraješ Forehand/Backhand: Forehand. Tvůj idol v tenisu? Berdych Tomáš.

8 Fandíme našim sportovcům! Hanka Křivánková z 9. B ve spolupráci s Jirkou Kratochvílem z 6. B opět vyrazila mezi hokejisty, aby vám představila další z nich. Tak tady jsou naši budoucí olympionici! MIREK BAZALA Jak dlouho hraješ hokej? Na jakou stranu máš hokejku? Jaké máš postavení v hokeji? Baví tě hokej? Co tě přivedlo k hokeji? Jaké máš číslo dresu? Jak často máte tréninky? Od 4 let. Levá. Obránce. Jo. Táta. 12 Pětkrát týdně. ZBYNĚK HOUZAR Jak dlouho hraješ hokej? Na jakou stranu máš hokejku? Jaké máš postavení v hokeji? Baví tě hokej? Co tě přivedlo k hokeji? Jaké máš číslo dresu? Jak často máte tréninky? Od 4 let. Levá. Útočník. Jo. Táta. 21 Pětkrát týdně.

9 Naše téma: ČESKÉ HORY HURÁ NA LYŽE! Sbalte lyže, popadněte snowboardy a hurá do hor!!! Blíží se jarní prázdniny, ideální čas si pořádně zasportovat! A české hory mají co nabídnout! Mrkněte! Informace vám přináší Kája Pirožková a Míša Dočkalová ze 7. A. KRKONOŠE Ski areál Špindlerův Mlýn v Krkonoších je nejznámějším českým střediskem lyžování. Vybrat si zde můžete z několika sjezdovek a snowparků, na vrcholky se dostanete pomocí lanových drah a vleků. Ubytovat se tu můžete třeba v hotelu Sněžka, který zde má dlouholetou tradici. Hotel nabízí skvělé služby jako je sauna, Whirlpool nebo golf. Aktuálně je v provozu více jak 16 km upravených sjezdových tratí. Nedávno byly otevřeny sjezdovky Hromovka a Červená ve Svatém Petru. K dispozici je návštěvníkům také každodenní večerní lyžování od 18 do 21 hodin právě na Hromovce, která díky své délce přes 1500 m nabízí nejdelší a navíc nejlépe osvětlenou lyžovačku v noci u nás. JESENÍKY I v Jeseníkách si lyžaři přijdou na své. Vybrat si lze z několika areálů, jako třeba Praděd, Ramzová, Červenohorské sedlo nebo Malá Morávka. Nejnovějším a nejmodernějším lyžařským centrem, které zároveň nabízí i nejdelší sjezdovku, je zde Ski areál Kouty nad Desnou. Milovníky zimního sportu přituhuje pěti sjezdovkami, dvěma vleky a jednou lanovkou. V současné chvíli zde leží 65 cm sněhu. Lyžovat můžete nejen ve dne, ale iv noci, a pokud vám to moc nejde, naučí vás to v lyžařské škole. Oblíbeným hotelem v Jeseníkách je hotel Andromeda. V hotelu je k dispozici vířivka, dětský koutek, relaxační masáže. BESKYDY V Beskydech leží cm sněhu. Nejlepším hotelem zde je čtyřhvězdičkový horský hotel Soláň. V hotelu najdete fitness centrum a bazén. V blízkosti se nachází sedm sjezdovek různých obtížností. Vyžití zde najdou i běžkaři, pro něž je v okolí několik upravených tratí.

10 Naše téma: ČESKÉ HORY V POVĚSTECH Krakonoše zná asi každý, ale věděli jste, že nejen Krkonoše ale vlastně všechny české hory mají svého ochránce? Pocházejí z českých pověstí. Tři nejznámější, ochránce Krkonoš, Jeseníků a Beskyd, nám přiblíží Natálie Bartošíková ze 7. A. KRAKONOŠ Krakonoš chrání Krkonoše. Mluvilo se o něm již v 15. století. Byl považován za démona větru a bez milosti trestal každého, kdo ničil krkonošskou přírodu. Někdo si Krakonoše představoval jako ducha, jiní zase jako trpaslíka. V německých pověstech dostal jméno Rübenzall, zlidověle Rybecál, což bylo posléze Čechy pozměněno na Rýbrcoul. V době národního obrození se objevily pokusy o počeštění Rýbrcoula na Řepočeta (Rübe = řepa, zahlen = počítat), což se ale příliš neujalo. Rýbrcoulem jej nazývali čeští spisovatelé ještě na počátku 20. stol. PRADĚD V překladu Starý otec, je nejvyšší hora Jeseníků ale zároveň patron tohoto pohoří. Toto jméno se objevilo už na počátku 14. století. Praděd odedávna láká všechny pocestné. Dokáže jim však ukázat i svou nevlídnou tvář. To se zlobí Praděd, mocný vládce zdejších hor. Bere na sebe nejrůznější podoby, nejčastěji se však zjevuje jako stařec s dlouhým bílým vousem. Je spravedlivý, dobrotu dovede ocenit, zato na lidi zlé má spadeno. Běda tomu, kdo by ubližoval druhým nebo jeho milovaným horám. RADEGAST Radhošť, nejznámější hora Moravských Beskyd, byla v pohanských dobách považována za sídlo jednoho z nejmocnějších slovanských bohů, Radegasta, nazývaného též Radhost, Redigast či Radigost. Chrání Beskydy a dává pozor na lyžaře.

11 Z učitelských šuplíků Tentokrát zaujala práce Kristýny Jelínkové z 6. A. Kristýna ji napsala v hodině českého jazyka u paní učitelky Jany Sovišové. Ta jim ukázala obal knížky Školní detektiv, vysvětlila, kdo je školní strašidlo, a nechala je napsat, jak by asi mohlo vypadat. Tématem hodiny byl popis osoby. A výsledek? Posuďte sami. Školní detektiv Radílek Dnes vám budu vyprávět o Radílkovi. Radílek je vlastně strašidlo. Ne ledajaké strašidlo. Je to strašidlo detektiv Radílek, se kterým zažijete spoustu legrace, ale dnes vám budu vyprávět jen o tom, jak Radílek vypadá. Radílek je hodný, dobrosrdečný, rád pomůže, když je někdo v nouzi. Je nešikovný, jako můj bratr. Rád si zpívá, ale neumí to, takže zpívá falešně. Je mu 7000 let, takže je velmi mladý. Má menší postavu, asi jako prvňák, ale má obrovskou sílu, oproti své velikosti, asi tak jako mravenec. Nejradši nosí tričko s tmavými kostkami, takže není moc nápadný, a kalhoty, jejichž barva je také tmavá, klobouk stejně tak, samozřejmě musí mít tvar klobouku Sherlocka Holmese. Boty a ponožky nepotřebuje, protože nemá chodidla. Vlasy si barví na rezavo. Nikdy mu nechybí v kapse lupa a snímač otisků prstů, také nesmí zapomenout kompas. Všechny záhady, které zatím řešil, zdárně vyřešil. Všechny se týkaly školního prostředí (ztracená aktovka, zpřelámané tužky, rozlité barvy v učebně výtvarné výchovy, nefunkční počítačová síť, ukradený mobilní telefon a další). Má také nějaké koníčky. Jeho největší zálibou je detektivování, ale nepohrdne ani lyžováním, nebo plaváním. Ve volných chvílích si čte detektivky, nebo je píše pro děti. Tak to jsem vám dnes chtěla říci o Radílkovi. Příště si řekneme něco o jeho příbězích, o situacích, které zažil, nebo které napsal. Dnes se s vámi loučím, tak ahoj.

12 Benjamínci ZŠ Pražská Známe je ze spojovací chodby skupinku těch nejmenších, kteří ruku v ruce cupitají na svačinku či oběd. Naši prvňáčci. Mají za sebou první půlrok ve škole a nás zajímalo, jak se jim daří a co se jim na naší škole líbí. Redaktoři Ondra Trochta, David Křesťan a Tomáš Kselík vyrazili do jejich tříd položit jim pár otázek. Nemohli však udělat rozhovor se všemi, proto vám ostatní děti postupně představíme v dalších číslech našeho časopisu. 1. A Jakub Kaláb: Ve škole se mi líbí dobře. Můj nejlepší kamarád je Nikolas. Nejvíc mě baví tělocvik. Líbí se mi družina. Na vysvědčení budu mít asi jednu dvojku z matematiky. Nikolas Daniš: Ve škole se mi líbí dobře. Kamarádím se s Kubou. Mám rád češtinu. Ve škole se mi nejvíc líbí tělocvična. Budu mít dvě dvojky. Daniela Kozáková: Ve škole se mi líbí dobře. Moje kamarádka je Ivetka. Nejvíc mám ráda výtvarku. Budu mít samé jedničky. Michaela Bartůňková: Ve škole se mi líbí hezky. Moje nejlepší kamarádka je Lucka. Baví mě tělocvik. Nejlepší je ve škole hřiště. Na vysvědčení budu mít samé jedničky. Iveta Heroldová: Ve škole se mi líbí dobře. Kamarádím se s Lili. Nejraději mám výtvarku. Nejvíc se mi líbí hřiště. Budu mít samé jedničky.

13 Benjamínci ZŠ Pražská 1. B Adéla Antošová: Ve škole se mi líbí hezky. Kamarádím se s Viktorkou. Nejlepší předmět je tělocvik. Nejvíc se mi ve škole líbí skákání přes švihadlo. Na vysvědčení budu mít samé jedničky. Martina Brožková: Ve škole se mi líbí dobře. Moje kamarádka je Maruška. Nejvíc mě baví výtvarka. Budu mít samé jedničky. Adam Baláž: Ve škole se mi líbí dobře. Můj nejlepší kamarád je Martin. Baví mě tělocvik. Na škole se mi nejvíc líbí jídelna. Budu mít asi samé jedničky. Karolína Běhalová: Ve škole se mi líbí dobře. Kamarádím se s Larou a Tomášem. Nejlepší předmět je tělocvik. Líbí se mi družina. Budu mít samé jedničky. Lara-Sofie Dörr Mercedes: Ve škole se mi líbí dobře. Můj nejlepší kamarád je Kuba. Nejvíc mě baví čeština. Na škole se mi líbí tělocvična. Budu mít dvě dvojky na vysvědčení.

14 Kecy v kleci Rubriku Kecy v kleci připravil pro toto číslo Daniel Sýkora ze 7. B ve spolupráci s Hankou Křivánkovou z 9. B..

15 Luštím, luštíš, luštíme Tajenky a skrývačky tohoto čísla připravila Katka Dohnalová z 8. A. DOPLŇTE PŘÍSLOVÍ O U E E E Í O U E E E Í Dovedete v obrazci doplnit scházející souhlásky (všechny samohlásky jsou již vypsány) tak, aby vám vyšlo velmi známé české přísloví? Tak tedy do toho! SKRÝVAČKA V každé z následujících vět se skrývá jeden evropský stát. 1. U fotbalového přenosu večer dřímal tatínek Pavla. 2. Policista musel na lupiče vystřelit varovný výstřel. 3. V televizní estrádě vystoupil Krampol s Kocábkem. 4. Na náledí spadl přímo na kostrč náš starý školník. 5. Do popelnice vysypal stařec koš se smetím. Řešení: PŘÍSLOVÍ: Komu se nelení, tomu se zelení. SKRÝVAČKA: 1. Malta, 2. Litva, 3. Polsko, 4. Monako, 5. Řecko

16 Sprichst du Deutsch? Rotkäppchen Es war einmal ein kleines, süßes Mädchen. Jeder, der es ansah, musste es lieben. Einmal schenkte die Großmutter dem Mädchen eine Kappe aus rotem Samt. Und weil das Kind immer das Käppchen tragen wollte, nannte man es Rotkäppchen. Eines Tages sagte die Mutter: Komm, Rotkäppchen, hier ist ein Kuchen und eine Flasche Wein. Bring das der Großmutter. Sie ist krank und das wird ihr gut tun. Geh aber nicht vom rechten Weg ab! Die Großmutter wohnte draußen im Wald. Als nun Rotkäppchen in den Wald kam, traf es den Wolf. Aber Rotkäppchen kannte ihn nicht und hatte keine Angst. Guten Tag, Rotkäppchen, sagte der Wolf, Wohin gehst du denn? Zur Großmutter! Und was trägst du da? Kuchen und Wein. Wo wohnt denn deine Großmutter? Tief im Wald, bei den drei Eichen. sagte Rotkäppchen. Der Wolf aber dachte: Das junge Ding wird noch besser schmecken als die Alte. Aber ich muss sie beide bekommen. Und er sagte: Es ist so schön im Wald. Sieh einmal die schönen Blumen. Und wie herrlich die Vögel singen! Da sah Rotkäppchen, wie die Sonnenstrahlen in den Bäumen tanzten, und als es die schönen Blumen sah, dachte es: Ich will Großmutter Blumen mitbringen. Da wird sie sich freuen. Das Mädchen ging vom Weg ab in den Wald hinein. Es fand immer schönere Blumen und kam immer tiefer in den Wald. Der Wolf aber ging geradewegs zum Haus der Großmutter und klopfte an die Tür. Wer ist draußen? Rotkäppchen. Ich bringe Kuchen und Wein. Komm nur herein. Ich liege im Bett und kann nicht aufstehen. Da ging der Wolf ins Haus und fraß die Großmutter in einem Stück. Dann zog er seine Kleider an, setzte ihre Haube auf und legt sich in ihr Bett. Als Rotkäppchen kam, wunderte es sich, dass die Tür offen war. Sie ging zum Bett: Ei, Großmutter, was hast du für große Ohren! rief Rotkäppchen. Damit ich dich besser hören kann! Ei, Großmutter, was hast du für große Augen! Damit ich dich besser sehen kann! Ei, Großmutter, was hast du so große Hände! Damit ich dich besser packen kann! Ei, Großmutter, was hast du für ein schrecklich großes Maul! Damit ich dich besser fressen kann! rief der Wolf und fraß das Rotkäppchen. Dann legte er sich wieder ins Bett und schlief ein. Bald kam ein Jäger am Haus vorbei und hörte ein lautes Schnarchen. Er dachte: Du musst doch sehen, ob die alte Frau nicht krank ist. Er fand den Wolf im Bett und wollte ihn totschießen. Aber da fiel ihm die Großmutter ein, er nahm eine Schere und schnitt dem Wolf den Bauch auf. Gleich sprang Rotkäppchen heraus und dann auch die Großmutter. Sie füllten den Bauch des Wolfs mit großen Steinen. Als der Wolf aufwachte, wollte er weglaufen. Aber die Steine waren so schwer, dass er tot umfiel. Da freuten sich alle drei. Der Jäger ging nach Hause, die Großmutter aß den Kuchen und trank den Wein und Rotkäppchen ging nie wieder vom Weg ab. Und wenn sie nicht gestorben sind, dann leben sie noch heute.

17 Šéfredaktor: Veronika Blahynková Redakce: Hanka Křivánková, Ondra Trochta, Dan Křesťan, Tomáš Kselík, Štěpán Balík, Katka Dohnalová, Rosťa Procházka, Dan Sýkora, Pavel Šareš, Honza Stanislav, Kája Pirožková, Míša Dočkalová, Natálka Bartošíková a Jirka Kratochvíl Korektura: Jana Sovišová

Texte im Präteritum. Pracovní list. VY_32_INOVACE_999_Texte im Präteritum_PL Š17 / S50/ DUM 999

Texte im Präteritum. Pracovní list. VY_32_INOVACE_999_Texte im Präteritum_PL Š17 / S50/ DUM 999 Texte im Präteritum Pracovní list VY_32_INOVACE_999_Texte im Präteritum_PL Š17 / S50/ DUM 999 Autor: Mgr. Jana Zachrlová SOŠ a SOU, Česká Lípa Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Jak bude testování probíhat? Úplně jednoduše. Z nabízených variant vyberete tu, která je podle Vás gramaticky správná.

Jak bude testování probíhat? Úplně jednoduše. Z nabízených variant vyberete tu, která je podle Vás gramaticky správná. TEST 1 Milí přátelé, řada z Vás nám píše, že vlastně neví, jak na tom objektivně s němčinou je. Proto jsme pro Vás připravili tento Velký test německé gramatiky. Jedná se o test základní německé gramatiky.

Více

Němčina pro knihovníky a galerijní pracovníky

Němčina pro knihovníky a galerijní pracovníky Němčina pro knihovníky a galerijní pracovníky Lekce 21 Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován

Více

Seznam příloh. A... Záznamový arch pozorování. B.. Ukázka vyplněného záznamového archu. C... Plán hodiny experimentální skupina

Seznam příloh. A... Záznamový arch pozorování. B.. Ukázka vyplněného záznamového archu. C... Plán hodiny experimentální skupina PŘÍLOHY Seznam příloh A..... Záznamový arch pozorování B.. Ukázka vyplněného záznamového archu C.... Plán hodiny experimentální skupina D.. Plán hodiny kontrolní skupina E.. Text písně pracovní list F..

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na

Více

Žáci umí určit předložky 3. pádu, ví, jak se změní osobní zájmena a umí vědomosti používat ve větách.

Žáci umí určit předložky 3. pádu, ví, jak se změní osobní zájmena a umí vědomosti používat ve větách. Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: VY_ 32_INOVACE_NEMCINA3_09 Osobní zájmena a předložky se 3. pádem Německý jazyk 3.ročník Pracovní list slouží k procvičování předložek a

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na

Více

Transkript vom 15. Oktober. Interaktion

Transkript vom 15. Oktober. Interaktion Transkript vom. Oktober Interaktion 0 0 A B D E F G H Akteur Text Interaktion L/S-G L/E-S S-G/L E-S/L S/S L Guten Tag. S Guten Tag, Frau Kalábek. L Das war heute schön. Setzt euch. Und gleich zählen wir

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : b PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Německý jazyk 9. třída Eva Slováčková nj9-jes-slo-psa-04 Z á k l a d o v ý t e x t : M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : Tematická

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

CITACE: POUŽITÉ ZDROJE:

CITACE: POUŽITÉ ZDROJE: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Markéta Volková Název materiálu: VY_32_INOVACE_ 04_TEST 7 LEKCE_E2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. Dělnická.

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. Dělnická. Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Dělnická 6.roč.

Více

Spojky podřadné - procvičování

Spojky podřadné - procvičování N Ě M E C K Ý J A Z Y K Spojky podřadné - procvičování Zpracovala: Mgr. Miroslava Vokálová Zdroje: vlastní Ergänzen Sie die angegebenen Konjunktionen in die Sätze! als, dass, obwohl, weil, wenn Du kannst

Více

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla:

Ga Ma Ja!! ČTĚTE NÁS!! Obsah čísla: !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA Je zde další číslo našeho oblíbeného časopisu GA-MA-JA a s ní další pořádná porce článků, které pro vás vytvořil tým mladých Ga-ma-jáků. Jak možná víte, nedávno

Více

Německý jazyk. Mgr. Hana Staňová. Z á k l a d o v ý t e x t :

Německý jazyk. Mgr. Hana Staňová. Z á k l a d o v ý t e x t : Č T E N Í Jazyk Úroveň utor Kód materiálu Německý jazyk 9. třída Mgr. Hana Staňová nj9-kap-sta-cte-04 Z á k l a d o v ý t e x t : den 5. ezember 2013, in München Hallo Sabine! anke für deinen netten rief,

Více

Jméno, třída: In der Stadt Wiederholung. VY_32_INOVACE_111_In der Stadt_PL. Pracovní list Š2 / S6/ DUM 111

Jméno, třída: In der Stadt Wiederholung. VY_32_INOVACE_111_In der Stadt_PL. Pracovní list Š2 / S6/ DUM 111 In der Stadt Wiederholung VY_32_INOVACE_111_In der Stadt_PL Pracovní list Š2 / S6/ DUM 111 Autor: Mgr. Jana Zachrlová SOŠ a SOU, Česká Lípa Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a

Více

Žáci umí určit předložky 4. pádu, ví, jak se změní osobní zájmena a umí vědomosti používat ve větách.

Žáci umí určit předložky 4. pádu, ví, jak se změní osobní zájmena a umí vědomosti používat ve větách. Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: VY_ 32_INOVACE_NEMCINA3_08 Osobní zájmena a předložky se 4. pádem Německý jazyk 3.ročník Anotace: Pracovní list slouží k procvičování předložek a

Více

7 Name: Klasse: Datum: Jedna, dvě, tři písnička / Lied Jedna, dvě, tři

7 Name: Klasse: Datum: Jedna, dvě, tři písnička / Lied Jedna, dvě, tři 7 Name: Klasse: Datum: Jedna, dvě, tři písnička / Lied Jedna, dvě, tři Popište obrázek a zazpívejte si písničku. / Beschreibt das Bild und singt das Lied. 12 13 Name: Klasse: Datum: Moje rodina text č.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLEH Jazyk Úroveň utor Kód materiálu Německý jazyk 9. třída Mgr. Jitka Svobodová nj9-kap-svo-pos-06 Z á k l a d o v ý t e x t : Kathi: Hallo Julian, kann ich mir bitte von dir ein paar Sachen ausleihen?

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Soňa Novotná

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Soňa Novotná Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Soňa Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_NĚMECKÝ JAZYK_P1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Pracovní list slouží k procvičování a upevnění slovní zásoby na téma V restauraci.

Pracovní list slouží k procvičování a upevnění slovní zásoby na téma V restauraci. Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: VY_ 32_INOVACE_NEMCINA3_06 V restauraci Německý jazyk 3.ročník Pracovní list slouží k procvičování

Více

Nein, wir sprechen noch nicht Deutsch. Wir möchten es aber lernen. Wir brauchen Fremdsprachen. Alle wissen es.

Nein, wir sprechen noch nicht Deutsch. Wir möchten es aber lernen. Wir brauchen Fremdsprachen. Alle wissen es. Lektion 2 Spreche ich Deutsch? Sprichst du Deutsch? Sprecht ihr Deutsch? Sprechen Sie Deutsch? Nein, wir sprechen noch nicht Deutsch. Wir möchten es aber lernen. Wir brauchen Fremdsprachen. Alle wissen

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Tento pracovní list slouží k procvičování tvoření odpovědí na dané otázky a k opakování probrané slovní zásoby, perfekta i préterita.

Tento pracovní list slouží k procvičování tvoření odpovědí na dané otázky a k opakování probrané slovní zásoby, perfekta i préterita. Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 9.10 Závěrečné opakování (pro 9. ročník) Tento pracovní list slouží k procvičování tvoření

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. Sekce.

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. Sekce. Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) ZŠ Družby pokročilí

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Základní škola Nejdek, Karlovarská, příspěvková organizace

Základní škola Nejdek, Karlovarská, příspěvková organizace Autor: Číslo a název DUM: Škola: Jana Pilzová č. 388 Tierwelt Základní škola Nejdek, Karlovarská, příspěvková organizace Datum vytvoření: 3.2.2014 Anotace: Klíčová slova: Ročník: Vzdělávací oblast: Očekávaný

Více

1.Když by jsi si měl vybrat z matematiky, češtiny a prvouky, který předmět máš nejradši a proč?

1.Když by jsi si měl vybrat z matematiky, češtiny a prvouky, který předmět máš nejradši a proč? My všichni z II.A Obsah: Když si paní učitelka přečetla, co napsala Áňa K. o naší třídě, tak se lekla. Měla strach, že podle toho povídání si čtenář může myslet, že kromě tělocviku,běhání, kol a bruslí,

Více

NĚMECKÝ JAZYK PRO MATURITNÍ OBORY

NĚMECKÝ JAZYK PRO MATURITNÍ OBORY Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Soňa Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_NĚMECKÝ JAZYK_P1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor.

Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. Pana školníka se ptali Martin Kubík a Jakub Gregor. 1. Máte rád svoje povolání? Proč? - pro svoji pestrost a i určitou volnost volby pořadí této práce - možnosti tvůrčí práce - a pod. 2. Jak dlouho děláte

Více

Spojky souřadné - procvičování

Spojky souřadné - procvičování N Ě M E C K Ý J A Z Y K Spojky souřadné - procvičování Zpracovala: Mgr. Miroslava Vokálová Zdroje: vlastní Ergänzen Sie die angegebenen Konjunktionen in die Sätze! aber, au3erdem, denn, deshalb, oder,

Více

OBSAH 1. LEKCE 2. LEKCE

OBSAH 1. LEKCE 2. LEKCE OBSAH 1. LEKCE Was ist das? Wer ist das? Wo ist Familie Veselý? 13 Pořádek větných členů v německé větě Věta oznamovací.. 24 Wo sind sie? 26 Věta tázací Otázka doplňovací 28 Bratislava 30 Kladná a záporná

Více

Rozhovor s paní učitelkou Martinou Slámovou

Rozhovor s paní učitelkou Martinou Slámovou Ročník: 2 číslo: 2 podzim 2016 Ahoj, jak jste si všimli, je tu zase úplně nová etapa našeho školního časopisu Lodička. Musím jen říci, že se toho dost změnilo a budete se setkávat s úplně novými redaktory.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Majakovského

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Němčina pro knihovníky a galerijní pracovníky

Němčina pro knihovníky a galerijní pracovníky Němčina pro knihovníky a galerijní pracovníky Lekce 4 Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLEH Jazyk Úroveň utor Kód materiálu Německý jazyk 9. třída Mgr. Jitka Svobodová nj9-kap-svo-pos-10 Z á k l a d o v ý t e x t : m Morgen, 7 Uhr, auf der Straße Peter: Hallo, Monika, wieder zur Schule,

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice JÁ A FOTBAL

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice JÁ A FOTBAL Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice JÁ A FOTBAL Jméno a příjmení: Matěj Malý Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Jana Červenková Datum odevzdání: 23. 3. 2015

Více

Prezentace seznamuje žáky se spojovacími výrazy. Přímým pořádkem slov, nepřímým pořádkem slov a s vedlejšími větami.

Prezentace seznamuje žáky se spojovacími výrazy. Přímým pořádkem slov, nepřímým pořádkem slov a s vedlejšími větami. Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_05 Spojky Německý jazyk 2. ročník Prezentace seznamuje žáky se spojovacími výrazy. Přímým pořádkem slov, nepřímým

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Majakovského

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na

Více

GYMNÁZIUM, STRAKONICE, MÁCHOVA 174

GYMNÁZIUM, STRAKONICE, MÁCHOVA 174 GYMNÁZIUM, STRAKONICE, MÁCHOVA 174 Název projektu: OP VK - IP oblast podpory 1.5 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0495 Tematický celek: TESTE DEIN DEUTSCH Wortschatz lexikální cvičení Číslo materiálu:

Více

ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy 2016/ vydání

ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy 2016/ vydání ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy 2016/2017 1. vydání Prázdniny končí, děti jančí. Stejně jako každý rok prázdniny končí a škola začíná. A jako každým rokem žáci 8. ročníku pro vás připravují školní časopis. Budeme

Více

NĚKTERÁ ZPŮSOBOVÁ SLOVESA

NĚKTERÁ ZPŮSOBOVÁ SLOVESA NĚKTERÁ ZPŮSOBOVÁ SLOVESA MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_37_20 Tématický celek: Gramatika

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) ZŠ Majakovského

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Majakovského

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Autor: Název materiálu: Číslo projektu: Tematická oblast: Datum tvorby:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Autor: Název materiálu: Číslo projektu: Tematická oblast: Datum tvorby: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: Markéta Volková Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_TEST 1-9 LEKCE_E2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate.

CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? V pondělí čtu komiks. V úterý hraju fotbal. Ve středu hraju na piano. Ve čtvrtek poslouchám hudbu. V pátek mám karate. CO DĚLÁM, KDYŽ MÁM VOLNO? Pondělí V pondělí čtu komiks. Úterý V úterý hraju fotbal. Středa Ve středu hraju na piano. Čtvrtek Ve čtvrtek poslouchám hudbu. Pátek V pátek mám karate. Sobota V sobotu jdu na

Více

POJEĎTE S NÁMI NA HORY. Milé rodiny, vážení přátelé,

POJEĎTE S NÁMI NA HORY. Milé rodiny, vážení přátelé, POJEĎTE S NÁMI NA HORY Milé rodiny, vážení přátelé, prožijte s námi pololetní a jarní prázdniny. Vybrali jsme pro Vás čtyři horská střediska v Jeseníkách, Beskydech, Krkonoších a Orlických horách. Kromě

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 28 Obsah: Slovo ředitele školy, zahájení školního roku, dětské tvorba, vyhodnocení sběru. Září 2010 TOCHOVICE 76 262

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ tř.

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ tř. Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) tř. Družby 7.

Více

Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci"

Výsledek dotazníku - Klima školy - žáci Výsledek dotazníku - "Klima školy - žáci" Tabulka 1 Přehled dle kategorií [%] ne ne Prostředí, materiální zázemí 54,2 31,8 2,5 8,6 2,8 81,5 % Lidé 35,7 43,2 11,1 7,9 2,0 75,7 % Komunikace, vztahy 37,2

Více

Výukový materiál VY_32_INOVACE_63. Ověření ve výuce: Třída: 9. Datum:

Výukový materiál VY_32_INOVACE_63. Ověření ve výuce: Třída: 9. Datum: Výukový materiál Název projektu: Číslo projektu: Šablona: Sada: Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/21.2701 III/2 VY_32_INOVACE_63 Ověření ve výuce: Třída: 9. Datum: 20.6.2012 Předmět: Německý jazyk Ročník:

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během října a plán akcí na listopad 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během října a plán akcí na listopad 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během října a plán akcí na listopad 2014. Informace www.gtmskola.cz Duhové děti V říjnu jsme na našem prvním letošním

Více

TÉMA: Časování sloves ZPŮSOBOVÁ SLOVESA

TÉMA: Časování sloves ZPŮSOBOVÁ SLOVESA TÉMA: Časování sloves ZPŮSOBOVÁ SLOVESA Pracovní list č. 2 1. Přiřaď český význam modálních sloves: dürfen - sollen - können - wollen - mögen - + wissen müssen - chtít moci, umět muset smět mít povinnost

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová

Co je u nás ve škole nového. Rozhovor s prvňáčky. Září-říjen 2014. Nový školní rok 2014/2015. Lucka Kolafová Září-říjen 2014 Ahoj všichni,tady je vrabčák Lojza.Je A taky další nový rok,kterým vás budu provádět. Nový školní rok 2014/2015 Školu už všichni dobře známe a známe se i mezi sebou navzájem. Zase nám začnou

Více

Věnováno Toto vydání bychom v první řadě rádi

Věnováno Toto vydání bychom v první řadě rádi ČASOPIS Třídy 7.A 2005 2007 ZŠ Lerchova Sušice Věnováno Toto vydání bychom v první řadě rádi věnovali naší třídní paní učitelce Mgr. H. Sloupové žáci 7.A Motto: Musíme být velmi stateční, abychom se odvážili

Více

TÉMA: Časování sloves ZVRATNÁ SLOVESA

TÉMA: Časování sloves ZVRATNÁ SLOVESA TÉMA: Časování sloves ZVRATNÁ SLOVESA Pracovní list č. 5 1. Urči význam sloves: sich setzen - sich beeilen - sich ärgern - sich ausruhen - sich entschuldigen - sich waschen - 2. Vyčasuj: sich ausruhen

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK Investice. Co letos plánují skiareály Metro - 11.4.2017 rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK 5 Na české hory dorazilo v zimě o pětinu víc lyžařů než v předchozí sezoně ČRo Radiožurnál - 10.4.2017

Více

NĚMECKÝ JAZYK Zvratná slovesa

NĚMECKÝ JAZYK Zvratná slovesa NĚMECKÝ JAZYK Zvratná slovesa Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Střední škola hotelová a služeb Kroměříž

Více

ROEDL & PARTNER ERSTES BÜRO IN PRAG MATERIÁLY PRO UČITELE

ROEDL & PARTNER ERSTES BÜRO IN PRAG MATERIÁLY PRO UČITELE ROEDL & PARTNER ERSTES BÜRO IN PRAG MATERIÁLY PRO UČITELE Roedl & Partner: Erstes Büro in Prag A: So und Sie haben sich vorgestellt, dass Sie hier in Prag ein Büro haben werden, ist das richtig? B: Wir

Více

Číslo 2, ročník 1 3, školní rok 201 3/201 4

Číslo 2, ročník 1 3, školní rok 201 3/201 4 !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA Číslo 2, ročník 1 3, školní rok 201 3/201 4 strana 2 Rozhovor Almanach žákovské poezie na Ostrčilce Lucie Peterková V e čtvrtek 26. 9.2013 jsem se zúčastnila

Více

Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář)

Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář) Závěrečná zpráva z tříměsíční odborné zahraniční pracovní stáže na Slovensku v Nízkých Tatrách (Zdravotnický záchranář) Vážení kolegové, (9.1. 9.4. 2012) dovolte nám, abychom Vám sdělili dojmy z pracovní

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZATOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA ADOSTI, ŠKOLA KVALITY

Více

DOTAZNÍK PRO RODIČE ŽÁKŮ 5. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY

DOTAZNÍK PRO RODIČE ŽÁKŮ 5. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY Příloha č. 1: Dotazník DOTAZNÍK PRO RODIČE ŽÁKŮ 5. TŘÍDY ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vážení rodiče, jmenuji se Jana Nečesalová. Jsem studentkou Pedagogické fakulty MU v Brně. Píši diplomovou práci týkající se výuky

Více

Název sady: Zpracování gramatiky pro 1. - 3. ročník čtyřletého gymnázia a uměleckých oborů

Název sady: Zpracování gramatiky pro 1. - 3. ročník čtyřletého gymnázia a uměleckých oborů Datum: 1. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_246 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Mein Klassenzimmer, meine Schulsachen Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny (v

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

VY_22_INOVACE_CJ_IV/2.12 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, Dobronín

VY_22_INOVACE_CJ_IV/2.12 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, Dobronín Kód DUM : Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: jazyků Název materiálu: Autor materiálu: VY_22_INOVACE_CJ_IV/2.12 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSNÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu Německý jazyk 9. třída Mgr. Jitka Svobodová nj9-kap-svo-psa-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Köln, den 1. ugust..() Heidi, jetzt bin ich zu Hause, in Köln. Ich besuche

Více

1) Procvičení osobních zájmen. Wir üben die Personalpronomen durch.

1) Procvičení osobních zájmen. Wir üben die Personalpronomen durch. Vzdělávací materiál: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Autor: VY_01_NJE_9_08 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Nové trendy ve výuce

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZJ - NJ - 1_25 Předložkové vazby s přídavnými

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Můj koníček - fotbal. Jméno a příjmení: Filip Rejda Třída: 5. A

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Můj koníček - fotbal. Jméno a příjmení: Filip Rejda Třída: 5. A Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice Můj koníček - fotbal Jméno a příjmení: Filip Rejda Třída: 5. A Garant / konzultant: Mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 21. 3. 2016 1 ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na

Více

Týdenní školení bavorských učitelů v Sušici Einwöchige Schulung von bayerischen Lehrern in Sušice 9. 6. 2014 13. 6. 2014

Týdenní školení bavorských učitelů v Sušici Einwöchige Schulung von bayerischen Lehrern in Sušice 9. 6. 2014 13. 6. 2014 Projekt č. 325: Spolupráce škol SOŠ a SOU Sušice a VHS im Landkreis Cham e. V. Motto projektu: Společně žít, učit se a pracovat v oblastech Sušice a Chamu. Týdenní školení bavorských učitelů v Sušici Einwöchige

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více