DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ NAHLÉDNUTÍ ERGONOMICKÉ NOSÍTKO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ NAHLÉDNUTÍ ERGONOMICKÉ NOSÍTKO"

Transkript

1 DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ NAHLÉDNUTÍ ERGONOMICKÉ NOSÍTKO KB

2 ÚVODEM Vážení rodče, dostává se Vám do rukou ergonomcké nosítko KB. Ušto je v ČR z materálů taktéž vyrobených u nás. Nosítko jsme navrhoval s ohledem na zdravé usazení mmnek a batolat tak, aby rostlo společně s nm a vyhovovalo jm ať už jsou malí nebo velcí. Prosím, pročtěte s před prvním použtím tento návod, věříme, že díky němu Vám bude moc nosítko dlouho dobře sloužt. Přejeme Vám mnoho krásných zážtků v blízkost Vašeho dítěte! KIBI SE PŘIZPŮSOBÍ VELIKOSTI NOSÍCÍ OSOBY V pase je možné dotáhnout bederní pás těsně k tělu pomocí spony. Přebytečnou délku popruhu můžete smotat a zajstt pomocí našté gumčky. Různě vysocí ldé potřebují přzpůsobt délku ramenních popruhů tak, aby bylo polstrování vždy na ramenou a nošení bylo pohodlné. Ke zkrácení ramenních popruhů slouží spona na začátku polstrování. Černý popruh je kvůl pohodlí dítěte krytý látkou, stačí ho dle potřeby povytáhnout a stáhnout do spony. Nastavení délky ramenních popruhů stačí provést před prvním použtím, pak se jž jejch délka mění jen v případě střídání s jnou nosící osobou odlšné tělesné konsttuce. O ERGONOMII NOŠENÍ DĚTÍ Malé mmnko se narodí s kulatým zády, svalíky kolem páteře ještě nejsou posílené. Aby bylo nošení pro mmnko co nejšetrnější, je třeba, aby bylo nošeno jakoby schoulené do klubíčka, nožčky pokrčené a kolínka vždy výš než zadeček. Zádíčka budou díky tomu mírně dokulata a zapřou se celá do látky zádové opěrky. Proto je nutné, aby látka podpírala celá stehýnka a byla vždy pod zadečkem dostatečně šroká. Mmnku nesmí vset nožčky dolů - taková poloha vede k prohnutí do luku, což je pro něj nevhodné. Nosítko by mělo být také natolk vysoké, aby látka poskytovala oporu celým zádíčkům až nad ramínka. Ruččky venku může mít mmnko teprve ve chvíl, kdy už dokáže samo bez opory sedět. Hlavčka se může opřít o vaš hruď a dokud jí dítě samo nedokáže udržet, je jštěná prot náhlému záklonu horním lemem zádové opěrky nebo pozděj přídavnou opěrkou hlavčky. KB je navržené tak, aby mohlo růst s dítětem, aby mu oporu poskytovalo v každém věku.

3 NASTAVENÍ ŠÍŘKY ZÁDOVÉ OPĚRKY Mmnko má pohodlí, pokud mu zádová opěrka podpírá celá stehýnka. U nejmenších mmnek nastavte šíř do nejužší polohy. Na obou stranách rozepněte patentky a černé pásky kolem bederního pásu posuňte co nejvíce do středu. Zapněte pouze patentek na černém pásku, přebytečnou látku vystrčte na vnější stranu nosítka, aby mmnko netlačla. Volnou látku v oblast patentků stáhněte pomocí tkance uprostřed nosítka. NASTAVENÍ VÝŠKY ZÁDOVÉ OPĚRKY Horní část zádové opěrky je volně navlečena na ramenních popruzích, takže je možné látku podle potřeby shrnout níže nebo vytáhnout vysoko. Ve vntřních kapsčkách u obou popruhů najdete karabnky, pomocí kterých je možné přpevnt opěrku ve vybrané výš k úzkému pásku naštému na ramenních popruzích. Mmnko, které ještě neumí sedět samo, by mělo mít vždy látku zádové opěrky až nad ramínka, ruččky schované uvntř. Jakmle se naučí sedět samo, může mu už látka dosahovat jen po lopatky, ruččky může mít volně. Př nošení mmnka na břše můžete zádovou opěrku používat také jako opěrku hlavčky. Když mmnko usne, vytáhněte látku za jeho týlem výš přes hlavčku. Po dobu spaní můžete opěrku zajstt karabnkam v požadované výš. Př nošení na břše obvykle není nutné karabnky používat.

4 3 NOŠENÍ NA BŘIŠE 1 Bederní pás zapněte kolem pasu, spona musí být zajštěna gumčkou. Spona by měla př zapnutí slyštelně cvaknout. Zapněte na sponě bezpečnostní zámeček prot náhodnému rozepnutí a dotáhněte bederní pás těsně kolem pasu nebo kyčlí. 2 Mmnko přložte na vaš hruď, zadeček by měl být ve stejné výš jako horní okraj bederního pásu, nožčky pokrčte a roztáhněte je od sebe kolem vašeho pasu. 3 Zvedněte zádovou opěrku, která zatím volně vsela dolů a vytáhněte j vysoko přes záda mmnka. Nasaďte s nejprve jeden a pak druhý ramenní popruh na ramena. Mmnko neustále jednou rukou přdržujte. 4 V mírném záklonu sáhněte za krk a zapněte sponu hrudního pásku. Spona může být umístěna níže na lopatkách, pokud nedosáhnete vrchem, je možné sponu zapnout spodem, podobně jako se zapíná podprsenka.

5 4 5 Tahem směrem dozadu za černý pásek u bočních spon dotáhněte ramenní popruhy. Dítě by mělo být těsně přtsknuté k vám. Těžště tak bude co nejvíce u Vás, nebudete se muset tolk zaklánět a nošení bude pohodlné. 6 Př prvním použtí je také vhodné dotáhnout pásek, který je umístěný na bocích zádové opěrky. Kolínka se tak přtáhnou dostatečně vysoko. Stažení pásku bude pravděpodobně třeba znovu upravt, až dítě povyroste a budete zádovou opěrku pod nožčkam nastavovat do šrší polohy. U nejmenších mmnek se většnou nosí bederní pás zapnutý na úrovn pasu tak, aby bylo mmnko dostatečně vysoko na vaší hrud. 7 Hotovo, můžete vyrazt ven! Můžete ale expermentovat a bederní pás dávat různě vysoko. Pokud začínáte nost malé mmnko, kondc a svaly s vycvčíte postupně. Pokud začínáte nost těžší dítě, doporučujeme nost nejprve kratší časové úseky, zkoušet můžete různou výšku bederního pásu, různou ntenztu dotažení rameních popruhů.

6 5 PŘEKŘÍŽENÍ RAMENNÍCH POPRUHŮ 8 Rozepněte ramenní popruhy, aby volně vsely. Položte mmnko na hruď, přetáhněte přes něj zádovou opěrku a nasaďte ramenní popruhy na ramena. Jednou rukou neustále dítě přdržujte a druhou sáhněte za sebe pro volný popruh z protlehlého ramene. 9 Popruh půjde křížem přes vaše záda a bok, kde zacvakněte volnou polovnu spony do druhé část, která je přpevněna na bohu nosítka. Spona musí slyštelně cvaknout, zkontrolujte, že je bezpečně zapnuta. 10 Vyměňte s ruce, opět jednou rukou přdržujte dítě. Volnou rukou sáhněte za sebe a nahmátněte také druhý volný popruh se sponou na konc. 11 Také tuto část spony bezpečně zapněte do protlehlé spony na boku nosítka. Poté ramenní popruhy dotáhněte tak, aby bylo dítě těsně přtsknuto k vám a aby bylo nošení pohodlné. Obecně se doporučuje mít mmnko tak vysoko, abyste byl schopn políbt ho na hlavčku. Jak dítě roste, můžete postupně dávat bederní pás níž, někomu je pohodlné mít bederní pás spíše na kyčlích.

7 OPĚRKA HLAVIČKY 6 Př nošení malých mmnek na břše je nejjednodušší použít jako opěrku hlavčky vrchní část zádové opěrky. Spícímu dítět j vytáhněte výš přes hlavčku, jakmle se probudí, stáhněte j zase níž. Pokud je kolem hlavčky opěrka přílš volná, vložte do prostoru mez dvěma vrstvam látky složenou přídavnou opěrku hlavčky pro starší dět. Horní okraj zádové opěrky se tím vyztuží. 1 Vytáhněte velkou opěrku hlavčky z vntřní kapsy v zádové opěrce nosítka. 2 V rozích opěrky hlavčky jsou na popruzích malé černé pásky se sponam. Přetáhněte opěrku přes hlavčku dítěte. 3 Na ramenním popruhu nahmátněte druhou část malé sponky a sponku zapněte. Totéž udělejte se sponkou na druhém ramenním popruhu. Zatažením za popruhy opěrku dle potřeby dotáhněte tak, aby dítět hlavčka neklmbala dozadu.

8 7 NOŠENÍ NA BOKU 1 Zapněte bederní pás kolem pasu, spona by měla být vždy zajštěna bezpečnostní gumčkou (vz. Bezpečnost str. 11). Bederní pás posuňte na bok a dotáhněte těsně kolem těla. Rozepněte spony na ramenních popruzích a konce nechte volně vset. 2 Usaďte mmnko na bok a neustále ho jednou rukou přdržujte. Uchopte ramenní popruh před vám a položte ho na rameno. 3 Vyměňte s ruce, kterým přdržujete dítě a volnou rukou sáhněte za záda pro konec volného popruhu. Veďte ho křížem přes záda a kolem boku zpět dopředu. 4 Volnou část spony zapněte do protlehlé část spony na boku zádové opěrky nosítka. Ujstěte se, že spona př zapínání slyštelně cvakla. Na boku se nenosí tak často, přec jen je jedna ruka méně pohyblvá a také jde o zátěž na jednu stranu, dlouhodobé nošení na boku nemusí být tak pohodlné jako na břše nebo na zádech.

9 8 5 Opět s vyměňte ruce přdržující mmnko a uchopte dosud volný ramenní popruh. 6 Veďte ho kolem pasu pod rukou dozadu a dál za zády až na druhý bok. 7 Tam volnou část spony na konc ramenního popruhu zapněte na protlehlé část spony na okraj zádové opěrky. 8 Ramenní popruhy ještě podle potřeby pohodlně dotáhněte a můžete jít. I přesto je ale nošení na boku pro dět velm vhodné, kyčle tak zaujímají nejlepší pozc pro jejch správný vývoj a dítě má také lepší rozhled.

10 9 NOŠENÍ NA ZÁDECH 1 Zapněte bederní pás kolem pasu, spona by měla být vždy zajštěna bezpečnostní gumčkou (vz. Bezpečnost str. 11). Bederní pás posuňte na bok. Zvedněte mmnko a usaďte ho na váš bok. 2 Přetáhněte přes něj zádovou opěrku. 3 Postupně se začněte předklánět. Jednou rukou dítě přdržujte a nasouvejte ho na záda. Druhou rukou můžete pomoc posunovat kolem pasu bederní pás. 4 Jakmle je dítě přesunuto na záda, zůstaňte v předklonu a neustále ho alespoň jednou rukou přdržujte. Z fyzologckého hledska není důvod, proč by na zádech nemohlo být nošeno malé mmnko, matky přírodních národů dět praktcky jnak nenosí. Každopádně př nošení na zádech máme menší přehled o komfortu dítěte, nedosáhneme pro dudlík, čepc Většnou se na zádech začínají nost dět od doby, kdy se naučí samy sedět a jsou jž samostatnější.

11 10 5 Navlékněte na rameno nejdříve jeden ramenní popruh a poté druhý. Dítě neustále jednou rukou přdržujte. 6 Můžete se mírně narovnat. Dotáhněte nejprve jeden ramenní popruh těsně kolem ramene a poté také druhý. 7 Zapněte sponu hrudního pásku. Hrudní pásek můžete po ramenních popruzích posunovat různě vysoko, podle toho, jak je vám nošení pohodlné. Pásek mez ramenním popruhy můžete také stahovat tak, aby ramenní popruhy z ramen nesklouzávaly. 8 Př prvních pokusech pro jstotu zkontrolujte usazení dítěte pohledem do zrcadla. A můžete vyrazt ven! Během prvních pokusů o usazování dítěte na záda s vyžádejte pomoc druhé osoby, je také vhodné zkoušet přesun na záda nad měkkým povrchem, nad postelí a podobně Vyzkoušejte zapnout bederní pás různě vysoko. Někomu vyhovuje nošení na bocích, někomu vysoko, téměř nad pasem.

12 11 BEZPEČNOST 1 2 Před zapnutím obou částí spony do sebe nejprve volnou část na konc černého popruhu protáhněte POD bezpečnostní gumčkou. Gumčka by měla být založená za okraj spony tak, aby jí v případě rozepnutí udržela. Teprve poté můžete sponu zapnout, mělo by být slyšet charakterstcké cvaknutí. Spony na nosítkách KB mají specální ochranný zámeček, přesuňte tedy tlačítko na její vrchní straně do polohy zamčeno. Př rozepínání postupujte opačně. Je velm důležté, aby byla spona bederního pásu dobře zapnutá a bederní pás se nemohl během nošení rozepnout. Nkdy nerozepínejte bederní pás, když je mmnko v nosítku! Když chcete s nošením zkončt, nejprve vyndejte z nosítka mmnko a až poté ze sebe svlékněte nosítko. Používání nosítka je velm jednoduché. Pokud s ale přes to nejste př prvních pokusech usazováním mmnka jstí, může pomoc kontrola v zrcadle nebo pomoc jné dospělé osoby. Př prvních pokusech o přesun dítěte na záda doporučujeme zkoušet to nad měkkým povrchy např. nad postelí nebo požádat o pomoc jnou dospělou osobu. Zpočátku se zdá přesun dítěte na záda složtý a rodče s nemusí být hned jstí. Uvdíte, že po několka pokusech už půjde o rutnu. Mnmalzujte rzko pádu pozor na kluzké povrchy, doporučujeme bezpečnou obuv bez vysokých podpatků, v změ na sněhu a ledu jsou výbornou pomůckou specální protskluzové návleky na boty tzv. nesmeky. S dítětem v nosítku není doporučena jízda na kole, na nlne bruslích an na klasckých bruslích, na běžkách!!! Stejně jako jste chránl mmnko v těhotenství, chraňte ho u vás v nosítku. S dítětem navázaným na břše nežehlete a vyhýbejte se horkým nádobám a páře př vaření. Pozor, dítě na vašch zádech dosáhne daleko! S mmnkem a batoletem zaberete větší prostor pamatujte na to př průchodu dveřm a podobně

13 SLOŽENÍ NOSÍTKA 12 1 Na vnější část bederního pásu vyndejte z malých kapsček gumčky s malou sponkou na koncích. Gumčky protáhněte mez cvočky u bederního pásu na vntřní stranu nosítka. Pokud je protažení obtížné, můžete jeden cvoček rozepnout. 2 Ramenní popruhy založte jakoby do středu zádové opěrky a zádovou opěrku smotejte do rulčky směrem nahoru k bedernímu pásu. 3 Gumčkou obepneme srolované nosítko a sponku zapněte do její druhé část našté na spodním okraj bederního pásu. Stejně postupujeme na druhé straně nosítka s druhou gumčkou. 4 Nosítko je tak velm skladné a nenápadné. Pokud povolíte popruh bederního pásu, můžete nosítko přenášet jako kabelku přes jedno rameno. Pokud vaše batole na vycházce právě samo běhá, můžete prázdné nosítko složt a nost ho jen jako ledvnku, není nutné nosítko přenášet v tašce nebo batohu, an nemusí nevzhledně vset dolů.

14 13 ČASTO KLADENÉ OTÁZKY Jak dlouho může být dítě v nosítku? Noste podle své ntuce a podle sgnálů, které vám dává vaše dítě. V běžném žvotě se doma dítě nosí v době, kdy je nekldné nebo když spí. Venku na výletech je často potřeba nést ho v nosítku delší dobu, ale tak je nošení narušováno přestávkam na přebalení, nakrmení... Doporučujeme poskytnout dítět př těchto úkonech dostatek času na protáhnutí a procvčení svalíků. Je možné nost dítě na břše čelem dopředu? Nkolv. KB se snaží vyhovět nejnovějším poznatkům dětských lékařů a je zkonstruováno tak, aby bylo mmnko co nejšetrněj usazeno čelem směrem k nosící osobě. Malá mmnka, která ještě sama nesedí a neběhají, nemají dostatečně posílené svalíky kolem páteře. Vyhovuje jm schoulená poloha v klubíčku, naopak prohnutí dozadu do luku je dráždvé a nežádoucí. Pokud umístíte dítě do nosítka čelem dopředu s látkou skrčenou mez nožčkama, jeho tělíčko se prohne dozadu, hlavčka nemá oporu, taková poloha pro dítě zdravá není. Nošení pro ně není pohodlné, veškerá váha spočívá na rozkroku. A pokud s chce dítě od okolního světa odpočnout, nemůže se k vám přtult. Nebude v změ dítět zma? Nemusí být. Malá mmnka je nejjednodušší obléknout do nosítka jen jako na doma a navrch použít společnou větší bundu, prodávají se specální nosčské bundy s rozšřujícím vsadkam. Je dobré zateplt hlavně nožčky, které koukají z nosítka ven - pod bundu vlněné ponožky, vysoké capáčky nebo botčky. Na hlavčku jsou v změ výborné kukly - chrání nejen hlavčku, ale také zátylek a krk. V létě se hrozně potíme. Můžeme vůbec ve vedrech nost? Př nošení tělo na tělo se budete vždy více pott a hřát. Pomoc může funkční prádlo typu Mora třeba s plenkou jako sací vrstvou mez vás, nebo pak přírodní funkční prádlo z vlny a jných příměsí. Vlna je mnohem nasákavější než bavlna, dokáže pojmout mnohem více potu a an mokrá nestudí. Jednoduchým řešením je v létě deštník jako slunečník a dětem na hlavčku plátěné kloboučky se šrokou krempou, které stíní oč a chrání před sluncem hlavčku krk.v horku doporučujeme hlídat více než obvykle ptný režm dětí. Mmnko př vkládání do nosítka pláče, nemá nožčky roztažené moc od sebe? Pokud látka mmnku dosahuje od kolínka ke kolínku a ne dál, nemělo by mít s nožčkam od sebe potíže. Když je mmnko rozbalené, zkuste mu s nožčkam zacvčt, uvdíte, že takovou polohu zvládne. Dět, které mají horší kyčle, běžně dostávají pomůcky, které jm mají nožčky držet přesně ve stejném úhlu jako př nošení v nosítku. Jsou ale mmnka, která s na nošení musí chvlku zvykat, vadí jm usazování a zapínání nosítka, přestože je to jen chvlčka. Jakmle vyrazíte ven a dítě má zábavu v obhlížení okolí, je ukonejšeno houpavým pohyby chůze, ve většně případů se pak ukldní. Některé dět jsou zvyklé mručet a poplakávat před usnutím. Dejte na svou ntuc, pokud dítě nošení odmítá, zkuste nosítko třeba za 2 týdny, za tak krátkou dobu se může jeho názor na věc změnt :)

15 MODEL NOSÍTKA 14 Doporučená váha dítěte: hrudní pásek ramenní popruh opěrka hlavčky zádová opěrka bederní pás

16 Ergonomcké nosítko KB VAROVÁNÍ: A) VAROVÁNÍ: Vaše rovnováha může být nepříznvě ovlvněna vašm pohybem a také pohybem dítěte; B) VAROVÁNÍ: Dávejte pozor, když se shýbáte nebo předkláníte; C) VAROVÁNÍ: Nosč není vhodný pro používání př sportovních aktvtách. Odpovídá aktuální evropské normě na chemckou a mechanckou bezpečnost nosítek pro dět EN :2005. Složení: vntřní látka 100% bavlna vnější látka 100% bavlna Údržba: Možno prát v pračce na 30 C, nesušt v suščce, žehlt na nízký stupeň, nebělt. Doporučená váha dítěte: Výrobce: Věra Kalousková Brgádncká Smřce IČ DIČ CZ nfo@kb.cz nfo@nosendet.cz

Šátkové ergonomické nosítko. Návod k použití

Šátkové ergonomické nosítko. Návod k použití Šátkové ergonomické nosítko Návod k použití Milá maminko, milý tatínku, velice Vám děkujeme za pořízení šátkového ergonomického nosítka MoniLu. Věříme, že budete s nosítkem spokojeni. Každé nosítko je

Více

! DŮLEŽITÉ! POKYNY SI POZORNĚ PŘEČTĚTE A USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POUŽITÍ!

! DŮLEŽITÉ! POKYNY SI POZORNĚ PŘEČTĚTE A USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POUŽITÍ! VAROVÁNÍ! 1) Vždy dodržujte návod k použití a bezpečnostní pokyny. 2) Vždy noste dítě tváří k sobě. 3) Při vkládání dítěte do nosítka musí být bederní pás vždy zapnutý. 4) Nikdy nerozepínejte bederní pás

Více

Šátkové ergonomické nosítko MoniLu UNI Start. Návod k použití

Šátkové ergonomické nosítko MoniLu UNI Start. Návod k použití Šátkové ergonomické nosítko MoniLu UNI Start Návod k použití Milá maminko, milý tatínku, velice Vám děkujeme za pořízení šátkového ergonomického nosítka MoniLu. Věříme, že budete s nosítkem spokojeni.

Více

Šátkové ergonomické nosítko. MoniLu UNI. Návod k použití

Šátkové ergonomické nosítko. MoniLu UNI. Návod k použití Šátkové ergonomické nosítko MoniLu UNI Návod k použití Milá maminko, milý tatínku, velice Vám děkujeme za pořízení šátkového ergonomického nosítka MoniLu. Věříme, že budete s nosítkem spokojeni. Každé

Více

spokojeni. 3,5kg) několika místech.

spokojeni.   3,5kg) několika místech. Šátkové ergonomické nosítko MoniLu UNI Start Návod k použití Milá maminko, milý tatínku, velice Vám děkujeme za pořízení šátkového ergonomického nosítka MoniLu. Věříme, že budete s nosítkem spokojeni.

Více

Nošení dětí není škodlivé

Nošení dětí není škodlivé Nošení dětí není škodlivé Kde se nošení dětí vzalo Nošení dětí není novinkou z posledních let. Miminka jsou na těle nošena od pradávna, v některých koutech světa dodnes přetrvává nošení jako jediný způsob

Více

my baby carrier NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ! > BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ:

my baby carrier NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ! > BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: my baby carrier NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ Integrovaná kapuce DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ! Integrované zádové prodloužení... > BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: POZOR: Vaše rovnováha může být ovlivněna vašim

Více

Důležité bezpečnostní informace

Důležité bezpečnostní informace NÁVOD K POUŽITÍ Nosítko Babykoöl je jednoduché, ale univerzální k nošení! Bavlněná tkanina je bezpečně navržena tak, aby šla jemně natáhnout a odpovídala Vám i dítěti. To Vám umožní přitulit si k sobě

Více

Návod. Jak dostat dítě do nosítka

Návod. Jak dostat dítě do nosítka Návod Jak dostat dítě do nosítka Jestliže nemáte zkušenosti s nošením (ať už v šátku nebo v nosítku), možná vás při prohlížení fotek napadlo, jak se vlastně to dítko do nosítka dostane? A jak se s nosítkem

Více

my baby carrier NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ!

my baby carrier NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ! my baby carrier NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ Integrovaná kapuce DŮLEŽITÉ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ! Integrované zádové prodloužení... > BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: POZOR: Vaše rovnováha může být ovlivněna vašim

Více

Babylonia Flexia - popis nosítka. Návod - obsah. 100% organic bavlna. Srolovaná kapuce pro spaní s UV filtrem 40+ Rady a tipy při nošení 6-7

Babylonia Flexia - popis nosítka. Návod - obsah. 100% organic bavlna. Srolovaná kapuce pro spaní s UV filtrem 40+ Rady a tipy při nošení 6-7 Babylonia Flexia - popis nosítka Návod - obsah Rady a tipy při nošení 6-7 Příprava nosítka Babylonia Flexia 8 100 % comfort Začínáme 9 Bříško k bříšku s rovnými popruhy 10 Bříško k bříšku s překříženými

Více

CLICK CARRIER NÁVOD K POUŽITÍ CLICK CARRIER CLICK CARRIER 4 WAY, CLICK CARRIER CLASSIC BABY CLICK CARRIER CLASSIC BATOLE BYKAY.CZ

CLICK CARRIER NÁVOD K POUŽITÍ CLICK CARRIER CLICK CARRIER 4 WAY, CLICK CARRIER CLASSIC BABY CLICK CARRIER CLASSIC BATOLE BYKAY.CZ DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POTŘEBU PŘED POUŽITÍM SI POZORNĚ PŘEČTĚTE A DODRŽUJTE VŠECHNY VYTIŠTĚNÉ POKYNY A INSTRUKTÁŽNÍ VIDEA - Před každým použitím zkontrolujte, zda jsou všechny uzly,

Více

DŮLEŽITÉ! USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POUŽITÍ

DŮLEŽITÉ! USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POUŽITÍ A B D C E F DŮLEŽITÉ! USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POUŽITÍ Vždy Caboo (noste) bezpečně Udělejte si prosím dostatek času k prostudování návodu jak nosit s Caboo. Věnujte prosím důkladnou pozornost bezpečnostním

Více

Škola zad. Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání

Škola zad. Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání Škola zad Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání 2 Proč nás v kanceláři bolí záda? Při dlouhém sezení, které je pro dnešní kancelářskou práci více než typické, záda zabolí čas od času téměř

Více

Příručka pro uživatele

Příručka pro uživatele 1 3 a b c d e f g h click! Příručka pro uživatele 4 i j k l m > 25 cm 2 5 Výška postavy 40-75 cm Max. váha 13 kg. Věk 0-12 m UN regulation no. R129 i-size 8 9 Děkujeme Vám, že jste si vybrali BeSafe izi

Více

POSTÝLKA DREAMS. Návod k použití. DŮLEŽITÉ: Před použitím si pozorně přečtěte tento návod! Návod si ponechte pro další potřebu.

POSTÝLKA DREAMS. Návod k použití. DŮLEŽITÉ: Před použitím si pozorně přečtěte tento návod! Návod si ponechte pro další potřebu. POSTÝLKA DREAMS Návod k použití DŮLEŽITÉ: Před použitím si pozorně přečtěte tento návod! Návod si ponechte pro další potřebu. Bezpečnostní upozornění Přečtěte si pozorně tento návod k použití Uchovejte

Více

DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POTŘEBU

DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POTŘEBU DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ! UCHOVEJTE PRO DALŠÍ POTŘEBU PŘED POUŽITÍM SI POZORNĚ PŘEČTĚTE A DODRŽUJTE VŠECHNY VYTIŠTĚNÉ POKYNY A INSTRUKTÁŽNÍ VIDEA - Před každým použitím zkontrolujte, zda jsou všechny uzly,

Více

MEI TAI NÁVOD K POUŽITÍ. BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ Bezpečí je u nás na prvním místě! KYČLE

MEI TAI NÁVOD K POUŽITÍ. BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ Bezpečí je u nás na prvním místě! KYČLE BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ Bezpečí je u nás na prvním místě! KYČLE Doporučujeme, abyste nenosili dítě v poloze kolébky, mohlo by to zabránit dýchání dítěte. Zajistěte přímou (vertikální) pozici s koleny ve

Více

POSILOVAČ BŘICHA AB ROLLER

POSILOVAČ BŘICHA AB ROLLER POSILOVAČ BŘICHA AB ROLLER Seznam součástek Díl Popis Počet 1 Držadlo 1 2 Tylní opěrka 1 3 Opěrka paží 2 4 Polstrování pod týl 1 5 Zajišťovací pevnostní šroub 4 6 Zajišťovací objímka 4 7 šroub 2 8 Počítač

Více

Mgr. Kateřina Neubauerová

Mgr. Kateřina Neubauerová Jeden ze základních úvazů pro novorozence, který je vhodný od narození do chvíle, než Vám miminko sovu výškou překáží na hradníku. Vyvraťme si předsudky:,,bude mít křivá záda! Nebude, pokud bude správné

Více

Cvičení s expanderem

Cvičení s expanderem 38 MÍČ A EXPANDER Cvičení s expanderem Výchozí pozice 1Posaďte se na podlahu s míčem za zády. Ujistěte se, že upínací očka pro expander jsou po stranách vašeho těla. 2Uchopte expander mezi palce a dlaně

Více

Aeron Chairs. Návod k použití! AERON - 8 jednoduchých kroků. 1. krok # # - plochá páčka na pravé straně - + !!!

Aeron Chairs. Návod k použití! AERON - 8 jednoduchých kroků. 1. krok # # - plochá páčka na pravé straně - + !!! AERON - 8 jednoduchých kroků 1. krok # # Výška sedáku! - plochá páčka na pravé straně Zvýšení sedáku! Snížení sedáku! - nadlehčete se a zvedněte páčku směrem nahoru - zůstaňte sedět a zvedněte páčku směrem

Více

návod k obsluze Britton 3Way

návod k obsluze Britton 3Way 1 návod k obsluze Britton 3Way 2 1) 1 2 10 3 4 11 5 6 7 12 8 9 2) 3 a b a c d b e 3) 4 4) A B C e e E g D g 5 A 5) a B b c b C D d 6) 6 7) A B a 8) A B C DŮLEŽITÉ: ČTĚTE pozorně návod před použitím a dodržejte

Více

Před upevněním Vaší autosedačky do vozu si pečlivě přečtěte tyto instrukce. Pamatujte nesprávná instalace může být nebezpečná.

Před upevněním Vaší autosedačky do vozu si pečlivě přečtěte tyto instrukce. Pamatujte nesprávná instalace může být nebezpečná. www.newbuddy.eu Před upevněním Vaší autosedačky do vozu si pečlivě přečtěte tyto instrukce. Pamatujte nesprávná instalace může být nebezpečná. Tato dětská autosedačka je vhodná pro děti o hmotnosti 15-36

Více

NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS

NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS Občas je složité sestavit popruhový systém dle vašeho přání. Jestliže jste doposud neměli popruhový systém, tento dokument vám může se sestavením pomoci. Jestliže

Více

OBSAH BALENÍ. Milí zákazníci, CZ OBSAH OBSAH BALENÍ...3

OBSAH BALENÍ. Milí zákazníci, CZ OBSAH OBSAH BALENÍ...3 OBSAH OBSAH BALENÍ Milí zákazníci, OBSAH BALENÍ...3 UPOZORNĚNÍ...4 MONTÁŽ... 5 BLATNÍKY KOLA ROZKLÁDÁNÍ A SKLÁDÁNÍ VÝŠKA RUKOJETI PARKOVACÍ BRZDA FÁZE : MIMINKO... 7 KORBIČKA FÁZE : BATOLE... 8 BEZPEČNOSTNÍ

Více

Návod k použití! Embody Chairs

Návod k použití! Embody Chairs EMBODY - 8 jednoduchých kroků # # 1. krok Omezovač náklonu - plochá páčka na levé straně vzadu - lehce se předkloňte a posuňte páčku nahoru / do uzamčené polohy 2. krok Nastavení sedáku# - joystick na

Více

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU Zpracovala: Monika Zábojníková, Ing., (Zlín, 2012) Zdroj: Pilatesova metoda cvičení 1, Doc. PhDr. Eva Blahušová, CSc. (Praha, 2002) CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU 1 2 Seďte zpříma, zkřižmo.

Více

Testováno za nejpřísnějších kritérií.

Testováno za nejpřísnějších kritérií. Testováno za nejpřísnějších kritérií. Autosedačky Obsah Důležité... 11 Varování... 11 Důležité bezpečnostní informace... 11 Sestavní autosedačky... 12 Předběžné nastavení autosedačky... 13 Použití

Více

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ INFORMACE PRO PACIENTY www.nemocnicesumperk.cz Obsah Praktické rady při cvičení.... 4 Cvičení vleže na zádech... 5-7 Cvičení vleže na břiše... 8-9 Cvičení na čtyřech... 9-10

Více

U10702-P04 RECLINE 5 6-10 TRIOFIX. 9-36 kg UNIVERZÁLNÍ POLO- UNIVERZÁLNÍ. 15-36 kg. 9-18kg Y 15-25 kg E17 040028 E17 040027

U10702-P04 RECLINE 5 6-10 TRIOFIX. 9-36 kg UNIVERZÁLNÍ POLO- UNIVERZÁLNÍ. 15-36 kg. 9-18kg Y 15-25 kg E17 040028 E17 040027 U10702-P04 RECLINE 5 TRIOFIX 9-36 kg 6-10 1 POLO- UNIVERZÁLNÍ 9-18kg Y 15-25 kg E17 040028 UNIVERZÁLNÍ 15-36 kg E17 040027 A10614 : Oy Klippan Ab +358 9 836 2430 / info@klippan.fi 2 3 4 TRIOFIX POLOHOVÁNÍ

Více

Funkční hýžďové svaly

Funkční hýžďové svaly Funkční hýžďové svaly uleví od bolesti a zvýší výkon TEXT: DAGMAR MOSTECKÁ, WWW.BEBALANCED.CZ CHCETE ZVÝŠIT VÝKONNOST, PŘI BĚHU LÉPE VYPADAT A JEŠTĚ ULEVIT KYČLÍM A ZÁDŮM? PAK SE NAUČTE SPRÁVNĚ ZAPOJOVAT

Více

Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ

Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ SEZNAM DÍLŮ 1 1. 1 2. 1. 2. 1 3. 3. 4. 5. 1 4. 6. 1 0. 1 6. 1 5. 7. 1 7. 8. 9. 1 8. 1 9. 2 3 2.5 4 2.5 5 6 4.4 DŮLEŽITÉ: PŘEČTĚTE SI PEČLIVĚ PŘED POUŽITÍM A UCHOVEJTE PRO

Více

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu Cviky na šíji a ramena 39 K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu ramenní svaly, především jejich boční část šíjové svaly a svaly zadní části paže Posaďte se vzpřímeně na židli. Paže zvedněte a ohněte

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

VÝSTRAHA NEBEZPEČÍ ÚRAZU:

VÝSTRAHA NEBEZPEČÍ ÚRAZU: Stránka 1 z 19 Zakládání do zásobníku na 250 nebo 550 listů VÝSTRAHA NEBEZPEČÍ ÚRAZU: Chcete-li snížit riziko nestability zařízení, vkládejte papír do jednotlivých zásobníků samostatně. Všechny ostatní

Více

Testováno za nejpřísnějších kritérií.

Testováno za nejpřísnějších kritérií. Testováno za nejpřísnějších kritérií. Autosedačky Obsah Důležité... 10 Varování... 10 Důležité bezpečnostní informace... 10 Sestavní autosedačky... 11 Předběžné nastavení autosedačky... 12 Použití

Více

ORTHEO DISC základní cvičební program pro záda

ORTHEO DISC základní cvičební program pro záda ORTHEO DISC základní cvičební program pro záda 2 ORTHEO DISC Návod k použití Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Prosím, přečtěte si pečlivě návod k obsluze. Předáváte-li tento produkt další osobě,

Více

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN-158-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

Udržovat správnou formu a cviky vykonávejte pomalu a kontrolovaně. Lokty, kolena a ramena by měly být vždy uvolněné.

Udržovat správnou formu a cviky vykonávejte pomalu a kontrolovaně. Lokty, kolena a ramena by měly být vždy uvolněné. Seznámení s Pilates Pilates formuje a posiluje střední svaly v těle. Zaměřuje se na základní posturální svaly, které udržují tělo v rovnováze poskytují podporu pro páteř. Zejména se při cvičení pilates

Více

TRINFIT Ultra TRN Návod k použití

TRINFIT Ultra TRN Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Ultra TRN-110-00 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem. Posouzení

Více

DŮLEŽITÉ: Přečtěte si pozorně tyto informace před tím, než začnete kočárek používat a uchovejte si je pro případné další použití.

DŮLEŽITÉ: Přečtěte si pozorně tyto informace před tím, než začnete kočárek používat a uchovejte si je pro případné další použití. DŮLEŽITÉ: Přečtěte si pozorně tyto informace před tím, než začnete kočárek používat a uchovejte si je pro případné další použití. Pokud se nebudete držet těchto instrukci, mohla by být ohrožena bezpečnost

Více

Thule Bassinet Návod

Thule Bassinet Návod B 51100997 Thule Bassinet Návod B C A D E VAROVÁNÍ ASTM F2050-16 Pokud od kočárku odcházíte, NIKDY v něm dítě nenechávejte. Nebezpečí udušení: Korba kočárku se může na měkké podložce převrhnout a udusit

Více

Cviky na uvolnění páteře

Cviky na uvolnění páteře Cviky na uvolnění páteře Nabízím Vám několik základních uvolňovacích cviků. Při cvičení je ale třeba řídit se určitými pravidly: Cvičení provádějte pravidelně, nejlépe 2x denně alespoň 10 minut. Cvičte

Více

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby:

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby: C V I Č E N Í N A D O M A M A G A Z Í N Chceme vám pravidelně představovat série cviků pro domácí využití. Jako první jsme zvolili základní cviky používané na našich rozcvičkách, zaměřené na protažení

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

WEGO. 15-36 kg II + III 6-9 U10812-P01

WEGO. 15-36 kg II + III 6-9 U10812-P01 WEGO 6-9 15-36 kg II + III 1 U10812-P01 2 3 4 5 Bezpečnostní informace k vašemu vozidlu Tato autosedačka může být do auta nainstalována pomocí systému ISOFIX (s odkazem na samostatný seznam vozidel) a

Více

PRIME SPS DĚTSKÁ AUTOSEDAČKA NÁVOD K POUŽITÍ ECE R44/04 UNIVERSAL. 9-36 kg. Návod uschovejte pro pozdější použití. sk. I/II/III. 9-36 kg.

PRIME SPS DĚTSKÁ AUTOSEDAČKA NÁVOD K POUŽITÍ ECE R44/04 UNIVERSAL. 9-36 kg. Návod uschovejte pro pozdější použití. sk. I/II/III. 9-36 kg. cmyk - 100% Black PRIME SPS DĚTSKÁ AUTOSEDAČKA NÁVOD K POUŽITÍ cmyk - 60 % K sk. I/II/III 9-36 kg 3-12 let v : 65 cm h : 50 cm š : 50 cm cmyk - 50 % K ECE R44/04 UNIVERSAL 9-36 kg E4 Návod uschovejte pro

Více

DĚTSKÁ AUTOSEDAČKA PRO SKUPINY Návod k obsluze

DĚTSKÁ AUTOSEDAČKA PRO SKUPINY Návod k obsluze DĚTSKÁ AUTOSEDAČKA PRO SKUPINY 1+2+3 Návod k obsluze CZ ECE R44/04 SKUPINY 1+2+3 Dětská autosedačka pro skupiny 1+2+3 1. Děkujeme vám, že jste se rozhodli pro koupi naší dětské autosedačky. 2. Budete-li

Více

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

TRINFIT Bench FX2 TRN-122-FX2

TRINFIT Bench FX2 TRN-122-FX2 www.trinfit.cz TRINFIT Bench FX2 TRN-122-FX2 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

Dětská sedačka MaxiProtect ERGO SP. Návod k použití (Originální návod je v kapsičce v pravé boční části podsedáku pod symbolem i )

Dětská sedačka MaxiProtect ERGO SP. Návod k použití (Originální návod je v kapsičce v pravé boční části podsedáku pod symbolem i ) Dětská sedačka MaxiProtect ERGO SP Obsah Návod k použití (Originální návod je v kapsičce v pravé boční části podsedáku pod symbolem i ) 1. Použití HEYNER MaxiProtect ERGO SP jako dětské sedačky 2.Věková

Více

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Běžné denní aktivity hráče

Běžné denní aktivity hráče Běžné denní aktivity hráče Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je

Více

Thule Bassinet Návod

Thule Bassinet Návod A 51100997 Thule Bassinet Návod B POPIS SOUČÁSTÍ A. Korba kočárku B. Kryt nohou C. Ochranná síť D. Levý montážní držák E. Pravý montážní držák C A D E VAROVÁNÍ ASTM F2194-13A V případě nedodržení těchto

Více

Návod k použítí. Inkontinenční vložky. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Inkontinenční vložky Depend jsou speciálně navržené pro lehký únik moči.

Návod k použítí. Inkontinenční vložky. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Inkontinenční vložky Depend jsou speciálně navržené pro lehký únik moči. Návod k použítí Inkontinenční vložky Inkontinenční vložky Depend jsou speciálně navržené pro lehký únik moči. Noste těsné přiléhavé spodní prádlo. Inkontinenční vložky nemají rozlišení přední a zadní strany

Více

Návod k použítí golfový kočárek Moby system Almond

Návod k použítí golfový kočárek Moby system Almond Návod k použítí golfový kočárek Moby system Almond Před použitím se důkladně seznamte s návodem k použití a ponechejte si jej pro další použití. Bezpečnost Vašeho dítěte může být v ohrožení, pokud se nebudete

Více

Cyklistická přilba. Informace pro uživatele. Před použitím si pečlivě přečtěte informace pro uživatele a uschovejte si je pro další použití.

Cyklistická přilba. Informace pro uživatele. Před použitím si pečlivě přečtěte informace pro uživatele a uschovejte si je pro další použití. Cyklistická přilba Před použitím si pečlivě přečtěte informace pro uživatele a uschovejte si je pro další použití. Informace pro uživatele Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 78805FVMT03X00VJS 2014/10 313 448/313

Více

Škola zad. Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře

Škola zad. Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře Škola zad Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře 2 Proč nás v kanceláři bolí záda? Při dlouhém sezení, které je pro dnešní kancelářskou práci více než typické, záda zabolí čas od času téměř každého.

Více

CVIČTE SPRÁVNĚ Pohyb provádějte vždy v plném rozsahu. VYHNĚTE SE Nepřiměřeně rychlému cvičení. Spouštějte nohy, dokud nejsou

CVIČTE SPRÁVNĚ Pohyb provádějte vždy v plném rozsahu. VYHNĚTE SE Nepřiměřeně rychlému cvičení. Spouštějte nohy, dokud nejsou Cviky a protažení TRICEPSOVÉ KLIKY CVIČTE SPRÁVNĚ Pohyb provádějte vždy v plném rozsahu. VYHNĚTE SE Nepřiměřeně rychlému cvičení. 2 Položte ruku na každou tyč, odtlačte se a úplně natáhněte paže. 1 Postavte

Více

ECE R44 04 SKUPINA HMOTNOST VĚK kg 4-12 roky

ECE R44 04 SKUPINA HMOTNOST VĚK kg 4-12 roky Sezení ve směru jízdy Příručka pro uživatele ECE R44 04 SKUPINA HMOTNOST VĚK 2-3 15-36 kg 4-12 roky 1 ! Děkujeme, že jste si vybrali BeSafe izi Up BeSafe vytvořil tuto sedačku s velkou péčí, aby ochránila

Více

ERGO2 sedadlo nabízí větší svobodu lepší kvalitu života

ERGO2 sedadlo nabízí větší svobodu lepší kvalitu života ERGO2 sedadlo nabízí větší svobodu lepší kvalitu života Standard pro všechny sedadlové systémy ERGO2 Sklon sedadla Opěrku na záda lze nastavit ve sklonu 45 dozadu a 90 dopředu. To se dělá zatažením za

Více

Směřující proti směru jízdy. Uživatelská ECE R44 04. Skupina Hmotnost Věk. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Směřující proti směru jízdy. Uživatelská ECE R44 04. Skupina Hmotnost Věk. 0+ 0-13 kg 0-12 m Směřující proti směru jízdy Uživatelská ECE R44 04 Skupina Hmotnost Věk 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 Děkujeme, že jste si vybrali BeSafe izi Go BeSafe vytvořil tuto sedačku s velkou péčí, aby ochránila vaše dítě

Více

Bolesti zad trápí každého druhého člověka. Jednou se špatně vyspíme, podruhé uděláme špatný pohyb a nebo prostě jenom špatně sedíme.

Bolesti zad trápí každého druhého člověka. Jednou se špatně vyspíme, podruhé uděláme špatný pohyb a nebo prostě jenom špatně sedíme. Bolesti zad trápí každého druhého člověka. Jednou se špatně vyspíme, podruhé uděláme špatný pohyb a nebo prostě jenom špatně sedíme. Opravdu bolesti zad způsobují pouze tyto špatné návyky? Jak vykonávat

Více

OBSAH BALENÍ. Milí zákazníci, CZ OBSAH OBSAH BALENÍ... 3

OBSAH BALENÍ. Milí zákazníci, CZ OBSAH OBSAH BALENÍ... 3 OBSAH OBSAH BALENÍ OBSAH BALENÍ... 3 UPOZORNĚNÍ...4 MONTÁŽ... 5 PRVNÍ SESTAVENÍ KOLA VÝŠKA RUKOJETI ROZKLÁDÁNÍ A SKLÁDÁNÍ PARKOVACÍ BRZDA FÁZE 1: MIMINKO... 7 KORBIČKA Obdrželi jste dvě krabice. Zkontrolujte

Více

BRES Power Worker - Podporuje posilování svalů všech hlavních svalových skupin

BRES Power Worker - Podporuje posilování svalů všech hlavních svalových skupin BRES Power Worker - Podporuje posilování svalů všech hlavních svalových skupin Česky Jen 5 minut denně k dokonalé fyzičce! Power Worker je jediné zařízení, které potřebujete k procvičení každého svalu

Více

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením průvodce cvičením Závěsný systém ARTIS fitness X-trainer představuje kompletní cvičební pomůcku pro trénink celého těla za méně než 30 minut.

Více

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Kolektiv pracovníků rehabilitace 2015 1 Bolesti zad jsou v současnosti jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. Tímto problémem

Více

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře = větší riziko poranění zadního svalu stehenního = větší riziko poranění tkání v oblasti třísel = bolesti v bederní části páteře

Více

Mercedes-Benz. Příslušenství. Dětská sedačka KID Návod k obsluze B6 6 86 8303

Mercedes-Benz. Příslušenství. Dětská sedačka KID Návod k obsluze B6 6 86 8303 Mercedes-Benz Příslušenství B6 6 86 8303 Dětská sedačka KID Návod k obsluze -2- Dětská bezpečnostní sedačka Mercedes-Benz (KID) Blahopřejeme Vám k Vaší nové dětské bezpečnostní sedačce Mercedes-Benz (KID).

Více

Protahování patří k posilování jako k fotbalistovi umění ovládat míč a číst hru

Protahování patří k posilování jako k fotbalistovi umění ovládat míč a číst hru Cílem programu je zpevnit břišní, hýžďové a zádové (mezilopatkové svaly). Tyto svaly rády ochabují. Tato cvičení jsou určeny předstupně anebo doplňkem k posilování na strojích a s činkami, plyometrii,

Více

Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví

Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví 28 Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví Úvod Muskuloskeletální poruchy (MSD) související s prací jsou mezi zaměstnanci nemocnic závažným problémem,

Více

ROTAČNÍ STEPPER NÁVOD K POUŽITÍ. Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku.

ROTAČNÍ STEPPER NÁVOD K POUŽITÍ. Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. ROTAČNÍ STEPPER NÁVOD K POUŽITÍ CZ Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Přečtete si prosím tento návod k použití. Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. Pokud výrobek předáváte další osobě, předejte

Více

Thera-Band ukázky cvičení.

Thera-Band ukázky cvičení. Prodloužená délka v cm (orig. 30cm) Tažná síla v kg béžová žlutá červená zelená bílá černá stříbrná zlatá speciálně extra lehký lehký středně silný středně těžký extra těžký super těžký max. těžký těžký

Více

7. Zdroj a vyhřívaná podložka (kroucená

7. Zdroj a vyhřívaná podložka (kroucená 7. Zdroj a vyhřívaná podložka (kroucená bužírka) Written By: Jakub Dolezal 2018 manual.prusa3d.com/ Page 1 of 17 Step 1 Nářadí potřebné k této kapitole Než začnete, ujistěte se, že jste ve správné kapitole!

Více

Wheelblades XL - návod k použití

Wheelblades XL - návod k použití Wheelblades XL - návod k použití Přehled komplet Wheelblades XL (pravá lyže) 1. lyže - plast 2. vázání (vybrání na kolečko - kolíbka) - plast 3. upínací klapka - plast 4. doraz kolečka - plast 5. pružný

Více

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2.

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2. svaly - 1. Položte se na záda na kraj lavice tak, aby bérce obou kolenou pokrčených dolních končetin - visely dolů. S nádechem zvedněte jedno koleno k hrudníku. S dalším nádechem oběma rukama přitáhněte

Více

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE UPOZORNĚNÍ ČESKY OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: 1- Pro úspěšnou instalaci si nejprve přečtěte celý návod a projděte si všechny nákresy. 2- Abyste se vyvarovali možného zásahu elektrickým

Více

Návod k použi a záruka

Návod k použi a záruka Návod k použi a záruka www.mimakids.com All right reserved Mima Europe S.L. 2010 OBSAH OBSAH BALENÍ OBSAH BALENÍ...3 UPOZORNĚNÍ...4 PRVNÍ KROKY...7 FÁZE 1: LEHÁTKO...9 FÁZE 2: VYSOKÁ ŽIDLIČKA...10 FÁZE

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) 1 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 ÚDRŽBA... 4 POKYNY KE CVIČENÍ... 4 SESTAVENÍ A MOŽNOST PŘESTAVENÍ... 5 PŘIPEVNĚNÍ... 6 ZÁRUČNÍ PODMÍNKY,

Více

DŮLEŽITÉ! USCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ DÔLEŽITÉ! USCHOVAJTE PRE ĎALŠIE POUŽITIE. Nosítko pro nošení miminek a dětí. Nosič na nosenie bábätiek a detí

DŮLEŽITÉ! USCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ DÔLEŽITÉ! USCHOVAJTE PRE ĎALŠIE POUŽITIE. Nosítko pro nošení miminek a dětí. Nosič na nosenie bábätiek a detí Nosítko pro nošení miminek a dětí Nosič na nosenie bábätiek a detí Návod k použití Návod na použitie DŮLEŽITÉ! USCHOVEJTE PRO DALŠÍ POUŽITÍ DÔLEŽITÉ! USCHOVAJTE PRE ĎALŠIE POUŽITIE BEZPEČNOST Před prvním

Více

POSILOVÁNÍ S GUMOVÝMI PÁSY

POSILOVÁNÍ S GUMOVÝMI PÁSY POSILOVÁNÍ S GUMOVÝMI PÁSY Následující cvičení jsou zaměřena zejména na posílení břišních svalů, mezilopatkových svalů a hýždě. 1. Upažení vzhůru v sedu svalstvo ramen a trupu. sedněte si do středu nataženého

Více

Stylově prostřeno pro každou příležitost Skládání ubrousků

Stylově prostřeno pro každou příležitost Skládání ubrousků www.tork.cz Stylově prostřeno pro každou příležitost Skládání ubrousků LILIE 1. Přeložte otevřený ubrousek v polovině směrem nahoru, tak aby vznikl trojúhelník. 2. Složte špičky napravo a nalevo směrem

Více

PŘÍRUČKA K BALENÍ HL. PADÁKU

PŘÍRUČKA K BALENÍ HL. PADÁKU Jiří Nytra Mobil: 604 600 602 Email: jiri.nytra@centrum.cz Skype: jiri.nytra PŘÍRUČKA K BALENÍ HL. PADÁKU Padáky všech typů se zásadně balí podle technických popisů a doporučení výrobce. Má-li být padák

Více

PACIENTSKÉ ZÁVĚSY. Autorizovaný distributor pro ČR: ERILENS s.r.o. Papírenská 114/5 160 00 Praha 6 Bubeneč

PACIENTSKÉ ZÁVĚSY. Autorizovaný distributor pro ČR: ERILENS s.r.o. Papírenská 114/5 160 00 Praha 6 Bubeneč ...ne jen pro stropní zvedací a asistenční systém ROOMER, ale i pro většinu ostatních zvedacích pomůcek využívajících látkový pacientský závěs s dvou až čtyřbodým zavěšením. Pacientské závěsy švédského

Více

1. 4. týden. Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí)

1. 4. týden. Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí) 1. 4. týden Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí) - nožičky skrčené pod bříškem - úhel rozkročení je 90 (stehna svírají úhel 90 ) - skrčené nožičky a kolena směřují do stran

Více

HB-8242HP Magnetic bike TIRO 30

HB-8242HP Magnetic bike TIRO 30 HB-822HP Magnetic bike TIRO 30 Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku! Prosíme, pozorně si přečtěte následující instrukce v návodu krok po kroku. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE Tento stroj je určen pouze k domácímu

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

AB REVO. Návod k použití

AB REVO. Návod k použití AB REVO CZ Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Před použitím si pozorně přečtěte návod k použití. Návod doporučujeme uschovat i pro pozdější nahlédnutí. Poznámka: Obrázky v návodu jsou pouze ilustrativní.

Více

TRINFIT Vario LX4 TRN-114-LX4. Návod k použití

TRINFIT Vario LX4 TRN-114-LX4. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX4 TRN-114-LX4 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Lotta Jakobsson SENIORNÍ SPECIALISTA NA BEZPEČNOST

Lotta Jakobsson SENIORNÍ SPECIALISTA NA BEZPEČNOST Lotta Jakobsson SENIORNÍ SPECIALISTA NA BEZPEČNOST Není to klišé. Zdraví je skutečně tím nejcennějším, co máme. Proto ho musíme pečlivě chránit, především pokud jde o naše děti. Pro společnost Volvo bylo

Více

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu.

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. PŘÍTAHY Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. Táhnout a tlačit. Přítahy jsou jedny z nejobávanějších

Více

Wheelblades S - návod k použití

Wheelblades S - návod k použití Wheelblades S - návod k použití Přehled komplet Wheelblades S (pravá lyže) 1. lyže - plast 2. vázání (vybrání na kolečko - kolíbka) - plast 3. upínací klapka - hliníková slitina 4. doraz kolečka - ocel

Více

Testováno za nejpřísnějších kritérií.

Testováno za nejpřísnějších kritérií. Testováno za nejpřísnějších kritérií. AUTOSEDAČKY Obsah Varování... 10 Důležité bezpečnostní informace... 11 Komponenty autosedačky... 11 Předběžné nastavení autosedačky... 12 Připevnění autosedačky...

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN-160-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

NÁVOD K POUŽITÍ PRO BEZPEČNOSTNÍ SÍŤ K TRAMPOLÍNĚ 14 FT / 4.27 M

NÁVOD K POUŽITÍ PRO BEZPEČNOSTNÍ SÍŤ K TRAMPOLÍNĚ 14 FT / 4.27 M NÁVOD K POUŽITÍ PRO BEZPEČNOSTNÍ SÍŤ K TRAMPOLÍNĚ 14 FT / 4.27 M Vážení zákazníci, Gratulujeme Vám ke koupi této bezpečnostní sítě na trampolínu určenou na zahradu a pro volný čas. Udělejte si, prosím,

Více