VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2007

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2007"

Transkript

1 VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2007 listopad 2008 ISES, s.r.o. M.J. Lermontova Praha 6

2 Obsah : Kap. Název kapitoly Str. 1. Úvodní část Cíl vyhodnocení Postup zpracování Zpracování vyhodnocení plnění cílů POH Hk Postup zpracování vyhodnocení plnění cílů POH Hk Způsob hodnocení plnění jednotlivých úkolů Použité podklady 6 2. Hodnocení stavu plnění úkolů Plnění soustavy indikátorů stanovených POH ČR Základní indikátory I.1 až I Doplňkové indikátory I.19 až I Specifické indikátory I.23 až I Hodnocení soustavy indikátorů stanovených v POH Královéhradeckého kraje Hodnocení plnění cílů stanovených v POH Královéhradeckého kraje Opatření k předcházení vzniku odpadů, omezování jejich množství a nebezpečných vlastností odpadů Zásady pro nakládání s komunálními odpady Zásady pro nakládání s nebezpečnými odpady Zásady pro nakládání s vybranými odpady Zásady pro vytváření jednotné a přiměřené sítě zařízení k nakládání s odpady Podíl využívaných odpadů Podíl odpadů ukládaných na skládku Staré zátěže území a odpadové hospodářství kraje v mimořádných situacích Výsledky hodnocení Souhrnné hodnocení Plnění cílů POH Královéhradeckého kraje Přílohy Seznam zkratek Tabulka kódů nakládání s odpady Administrativní členění Královéhradeckého kraje Projekt Čistá obec, čisté město, čistý kraj Střediska ekologické výchovy v Královéhradeckém kraji občanská sdružení zabývající se EVVO v kraji Dotace přidělené Krajským úřadem v oblasti OŽP pro rok

3 1. Úvodní část 1.1. Cíl vyhodnocení Plán odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje byl zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění, který ukládá kraji v samostatné působnosti zpracovat plán odpadového hospodářství kraje pro jím spravované území. Účelem plánu odpadového hospodářství kraje je stanovit optimální způsob dosažení souladu s požadavky právních předpisů ČR a EU v oblasti odpadového hospodářství na území Královéhradeckého kraje a s tím spojené ekonomické dopady. Plánovací proces v oblasti odpadového hospodářství v ČR je tvořen osou: - Plán odpadového hospodářství ČR, - Plány odpadového hospodářství krajů, - Plány odpadového hospodářství původců odpadů. POH Královéhradeckého kraje obsahuje závaznou a směrnou část. Závazná část plánu řeší především opatření k předcházení a vzniku odpadů, omezování jejich množství a nebezpečných vlastností, zásady pro nakládání s komunálními, nebezpečnými a vybranými odpady, zásady pro vytváření jednotné a přiměřené sítě zařízení k nakládání s odpady a také podíly odpadů recyklovaných a ukládaných na skládku. Cílem vyhodnocení POH Královéhradeckého kraje je zjistit stav plnění cílů stanovených ve směrné části POH (krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé cíle) v roce Vyhodnocení plnění POH se provádí na základě odst Zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů Postup zpracování Královéhradecký kraj se administrativně člení na 5 okresů (Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov), 35 správních obvodů pověřených obecních úřadů a od 1. ledna 2003 na 15 správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Kraj se rozkládá v severovýchodní části Čech. Mezistátní hranice s Polskem na severu a východě území tvoří cca 40 % celkové hranice kraje. Sousedství s Polskem se významně promítá nejen do čilého cestovního ruchu, ale v poslední době i do stále sílící spolupráce mezi příhraničními obcemi. Součástí kraje jsou dvě pohraniční pohoří Krkonoše a Orlické hory, ale také velice úrodná Polabská nížina. V Krkonoších se nachází nejvyšší hora v České republice Sněžka (1 602 m n.m.). V porovnání 14ti krajů České republiky se rozlohou km 2 řadí Královéhradecký kraj na 9. místo, podílem zemědělské půdy na 5. místo. Z celkového počtu 448 samostatných obcí má 43 obcí statut města. Malé obce ve velikostní skupině do 499 obyvatel tvoří více než 65 % z celkového počtu. Hustota zalidnění (115 osob/km 2 ) je nižší než průměrná hustota v České republice. Z pohledu počtu a významu přírodních a kulturních hodnot patří náš kraj mezi nejbohatší v České republice. Z přírodního hlediska nejcennější je Národní park Krkonoše, který na území kraje zasahuje dvěma třetinami své výměry a kde se nacházejí i nejcennější lokality parku včetně nejvyšší hory České republiky. Dále jsou to Chráněné krajinné oblasti 3

4 Broumovsko a Orlické hory, které se na území kraje rozkládají téměř celou svojí rozlohou, a malá část Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Na území kraje je rovněž vysoká koncentrace maloplošných chráněných území (přírodní rezervace a přírodní památky). Z hospodářského a ekonomického hlediska lze Královéhradecký kraj charakterizovat jako kraj zemědělsko-průmyslový. V severovýchodní hornaté části kraje s méně příznivými podmínkami pro zemědělství je rozvinut zpracovatelský, především textilní průmysl, který je soustředěn do většího počtu menších měst v podhůří. Rozvinutý cestovní ruch v horských oblastech je důležitým přínosem do ekonomiky nejen kraje, ale i celé republiky Zpracování vyhodnocení plnění cílů POH Hk Objednatel Název : Krajský úřad Královéhradeckého kraje Statutární zástupce : Ing. Pavel Bradík, hejtman kraje Sídlo : Pivovarské náměstí 1245, Hradec Králové IČ : DIČ : CZ Bank. spoj. : Komerční banka, a.s, pobočka Hradec Králové, č.ú.: /0100 Zpracovatel Název firmy : ISES, s.r.o. Statutární zástupce : Ing. Vladimír Klatovský, CSc. Právní forma : společnost s ručením omezeným Sídlo : M.J. Lermontova 25, Praha 6 IČ : DIČ : CZ Bank. spoj. : ČSOB Praha 1 č.ú.: /0300 Tel., fax : , Postup zpracování vyhodnocení plnění cílů POH Hk Po zadání vyhodnocení plnění cílů POH Hk zpracovatel obdržel data z ORP o produkci a způsobech nakládání s odpady na území Královéhradeckého kraje. Zpracovatel provedl základní verifikaci dat a opravil zjevné chyby v evidenci, které by výrazným způsobem ovlivnily výsledek vyhodnocení. Vlastní vyhodnocení plnění cílů POH Hk bylo provedeno v souladu s požadavky Zákona o odpadech č. 185/2001 Sb., v platném znění a dle zpracované metodiky pro vyhodnocení plnění cílů POH ČR zpracované MŽP. Použité materiály jsou popsány v následující kapitole. 4

5 Způsob vyhodnocení plnění jednotlivých úkolů Na základě získaných informací o plnění každého úkolu bylo vypracováno odborné hodnocení. Stručně byl charakterizován stav plnění úkolu ve sledovaném roce, příp., pokud je to k plnění průběžného úkolu relevantní, v letech dalších. Součástí hodnocení je i vymezení případných problémů, signalizujících ohrožení splnění úkolu v zadaných termínech platnosti POH Hk, nebo návrh dalších opatření. Pro sjednocení závěrů hodnocení jednotlivých úkolů byla využita následující stupnice: 1 - cíl je splněn 2 - cíl je plněn bez výhrad 3 - cíl je plněn s výhradami 4 - cíl není plněn 5 - cíl nebyl posuzován Metodická poznámka: "Splněn" znamená, že cíl byl splněn (dosažen), není třeba jej dále sledovat, v dalším roce již nebude hodnocen. "Plněn bez výhrad" znamená, že úkol pokračuje a cíl není zatím dosažen, bude hodnocen i v dalším období. Z hodnocení nevyplynuly žádné výhrady (připomínky, problémy) k průběhu jeho plnění v roce "Plněn s výhradami" znamená, že cíl pokračuje, není ukončen, bude hodnocen i v dalším období, v současné době nejsou realizovány všechny potřebné dílčí kroky nutné ke splnění cíle. Přesto z hodnocení vyplývá, že byla uskutečněna řada kroků (činností, opatření) správným směrem. Cíl není plněn znamená, že plnění cíle nenastalo. Plnění cíle nebylo posuzováno cíl není posuzován, vzhledem k datu plnění, případně nedostatku potřebných údajů pro hodnocení plnění cíle. 5

6 1.3. Použité podklady K vyhodnocení plnění cílů POH Královéhradeckého kraje byla použita data z evidence o produkci a způsobech nakládání s odpady v časové řadě vedené ORP a zasílané na Krajský úřad. Dále byly použity údaje zasílané provozovateli zařízení pro nakládání s odpady provozovanými na území Královéhradeckého kraje. Použita byla také data z ČSÚ, kde jsme čerpali informace o počtu obyvatel a HDP. Údaje o produkci a způsobech nakládání s odpady v roce 2007 jsme porovnali s údaji o produkci a způsobech nakládání s odpady v letech uvedených v POH Královéhradeckého kraje. Hodnoceny byly : - základní indikátory vyplývající ze Zákona o odpadech č. 185/2001 Sb., - doplňující indikátory vyplývající z POH Královéhradeckého kraje, - jednotlivé cíle stanovené v POH Hk K vyhodnocení výše uvedených indikátorů byl použit program EVI 9, verze , který umožňuje vyhodnotit vybrané indikátory POH. Vyhodnocení některých hlavních a především pak doplňkových indikátorů jsme provedli setříděním databáze a dopočtem koeficientů potřebných pro vyhodnocení indikátorů. V číselných řadách jsou uváděna data v časové řadě Aby bylo možné vyhodnotit i data o zpětném odběru výrobků a obalů, byly osloveny společnosti provozující kolektivní systémy s žádostí o poskytnutí dat potřebných k vyhodnocení POH kraje. 6

7 2. Hodnocení stavu plnění úkolů 2.1. Plnění soustavy indikátorů stanovených POH ČR Základní indikátory I.1 až I.18: Poznámka : Indikátory I.2, I.9, I.11, I.12, I.18, I.19, I.26, I.28, I.29, I.34 a I.35 stanovené v POH ČR se na území krajů za rok 2006 nevyhodnocují. Do produkce a nakládání s odpady se v roce 2007 nezapočítává produkce odpadu Číslo Definice indikátoru Měrná Produkce 2007 jednotka Celková NO OO KO I.1 Celková produkce odpadů t/rok 866,64 52,44 814,20 178,02 Celková produkce odpadů na I.2 jednotku hrubého domácího t/1000 EUR/rok - produktu. % z celkové l.3 Podíl na celkové produkci odpadů. produkce 100 6,05 93,95 20,54 odpadů v kraji I.4 Produkce na obyvatele. kg/obyvatele /rok 1576,73 95, ,33 323,87 I.5 I.6 I.7 I.8 I.9 I.10 I.11 I.12 I.13 I.14 Podíl využitých odpadů (R1 až R12, N1, N2, N8, N10, N11, N12, N13, N15). Podíl materiálově využitých odpadů (R2 až R12, N1, N2, N8, N10, N11, N12, N13, N15). Podíl energeticky využitých odpadů (R1). Podíl odpadů odstraněných skládkováním (D1, D5, D12). Podíl odpadů odstraněných jiným uložením (D3, D4). Podíl odpadů odstraněných spalováním (D10). Podíl odpadů vyvážených za účelem jejich odstranění. Podíl odpadů dovážených za účelem jejich materiálového využití (R2 až R11; N1). Celková kapacita zařízení pro využívání odpadů (R1 až R11, Z3, Z5, Z6 a Z8). Celková kapacita zařízení pro mat. využívání odpadů (R2 až R11, Z3, Z5, Z8) % z celkové produkce skupiny odpadů % z celkové produkce skupiny odpadů % z celkové produkce skupiny odpadů % z celkové produkce skupiny odpadů % z celkové produkce skupiny odpadů % z celkové produkce skupiny odpadů % z celkové produkce skupiny odpadů % z celkové produkce skupiny odpadů 80,98 70,84 81,63 4,16 80,93 70,84 81,58 4,16 0,05 0,00 0,05 0,00 19,93 13,25 20,36 65,56-0,41 3,71 0,19 0,00 t/rok ,00 t/rok ,

8 Číslo I.15 I.16 I.17 I.18 Definice indikátoru Celková kapacita zařízení na energetické využívání odpadů (R1). Celková kapacita zařízení na spalování odpadů (D10). Celková kapacita zařízení pro skládkování odpadů (D1, D5, D12). Celková kapacita zařízení pro jiné uložení odpadů (D3, D4). Měrná Produkce 2007 jednotka Celková NO OO KO t/rok 2,00 2,00 2,00 0,00 t/rok 700,00 700,00 700,00 0,00 m , m Doplňkové indikátory stanovené k základním indikátorům I.19 až I.22: Pořadové číslo indikátoru Definice indikátoru Měrná jednotka 2007 I.19 Množství sběrových míst nebezpečných odpadů. Počet - I.20 Podíl nebezpečných odpadů ze zdravotnictví na celkové produkci odpadů ze zdravotnictví. % 99,22 I.21 Produkce odděleného sběru komunálních odpadů a obalů (podskupina a 15 01). kg/obyvatele/rok 60,55 Podíl biologicky rozložitelného komunálního % 97,76 I.22 odpadu (BRKO) ukládaného na skládky vzhledem ke srovnávací základně kg/obyvatele/rok 109,50 8

9 2.1.3.Specifické indikátory I.23 až I.35: Číslo indikátoru Definice indikátoru Měrná jednotka 2007 l.23 Podíl stavebních a demoličních odpadů na celkové % z celkové produkce produkci odpadů. odpadů 33,84 l.24 Podíl využitých stavebních a demoličních odpadů % ze stavebních a (R1, R3, R4, R5, R6, R7, R8, R9, R10, R11, R12, demoličních odpadů N1, N8, N10, N11, N12, N13, N15). 136,70 I.25 Podíl stavebních a demoličních odpadů % ze stavebních a odstraněných skládkováním (D1, D5, D12). demoličních odpadů 10,68 I.26 Podíl stavebních a demoličních odpadů % ze stavebních a odstraněných jiným uložením (D3, D4). demoličních odpadů 0,00 I.27 Celková produkce odpadů s obsahem PCB. t/rok 18,19 l.28 Celková produkce odpadních olejů. t/rok 1 065,52 I.29 Celková produkce odpadních baterií a akumulátorů. t/rok 263,33 I.30 Celková produkce kalů z čistíren odpadních vod. t/rok 8 954,29 l.31 Podíl kalů z produkce čistíren odpadních vod % z celkové produkce použitých na zemědělské půdě (R10, D2 a N2). kalů 11,03 I.32 Celková produkce odpadů s obsahem azbestu. t/rok 858,3 I.33 Celková produkce autovraků. t/rok 581,41 I.34 Plnění cílů recyklace a využití odpadů z obalů ve % za všechny položky struktuře přílohy č. 3 zákona o obalech. tabulky - Rozdíl průměrné ceny za spalování tuny odpadu na I.35 skládku včetně poplatků v členění na nebezpečné a ostatní odpady. - 9

10 2.2 Hodnocení soustavy indikátorů stanovených v POH Královéhradeckého kraje Číslo cíle Název strategického cíle Indikátor Cílová hodnota I II III I II III IV Původci odpadů aplikují zásady správné provozní praxe v nakládání s odpady Původci odpadů aplikují prevenční přístupy (IPP, CP, EMS/EMAS, BAT) Spotřebitelé jsou trvale informováni o environ. charakteristikách výrobků a služeb v okamžiku nákupu Zajistit sběr nebezpečných složek komunálního odpadu Zajistit sběr, recyklaci a využití odpadů spotřebitelských obalů Zajistit sběr a využití vyřazených zařízení (objemných odpadů) Zvýšit materiálové využívání komunálních odpadů Podíl původců se zavedenou správnou provozní praxí Podíl původců odpadů uplatňujících prevenční přístupy Podíl informovaných spotřebitelů Podíl nebezpečných složek komunálního odpadu ve sběrném systému Podíl recyklovaných a využitých odpadů obalů Podíl využitých vyřazených zařízení Podíl materiálově využitých komunálních odpadů 50% (2005), 100% (2010) 25% (2005), 50% (2010) 75% (2005), 100% (2010) 50% (2005), 75% (2010) Není kvantifikován 50% (2005), 75% (2010) Hodnoceno na základě prováděných kontrol, kdy je zjištěno minimum závažných nedostatků. Databáze subjektů nelze stanovit přesnou hodnotu 100 % informovaných spotřebitelů více než 50 % Na jednoho občana kraje bylo vyseparováno 28,05 kg papíru, 6,58 kg skla a 7,79 kg plastů množství vytříděných objemných odpadů se zvyšuje, ale současně se zvyšuje i množství skládkovaných objemných odpadů Hodnocení plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Cíl je plněn bez výhrad Cíl je plněn bez výhrad Cíl je plněn bez výhrad Cíl je plněn bez výhrad Cíl je plněn s výhradami 50% (2010) Pokles z 9% na 4,16 % Cíl není plněn

11 Číslo cíle Název strategického cíle Indikátor Cílová hodnota V VI VII I II III I Snížit hmotnostní podíl biologicky rozložitelných odpadů uložených na skládky Dospělá populace má dostatek informací k rozhodování Dětská populace prochází systémem EVVO Snížit měrnou produkci nebezpečných odpadů Upravovat fyz.-chemickými, nebo biologickými postupy nebezpečné anorganické odpady v zařízeních odpovídajících požadavkům na BAT Využívat nebo odstraňovat nebezpečné organické odpady v zařízeních odpovídajících požadavkům na BAT (IPPC) Zajistit v nejkratší možné době, nejpozději však do konce roku 2010, odstranění PCB, odpadů s obsahem PCB a zaříz. s obsahem PCB Podíl skládkovaných biologicky rozložitelných komunálních odpadů Podíl dostatečně informované populace Podíl dětské populace procházející systémem EVVO Podíl nebezpečných odpadů na celkové produkci Podíl upravených nebezpečných anorganických odpadů na celkové produkci Podíl energeticky využitých nebezpečných organických odpadů na celkové produkci Výskyt PCB, odpadů s obsahem PCB a zařízení s obsahem PCB 75% (2010/1995), 50% (2013/1995), 35% (2020/1995) 97,76 % 109,50 kg/obyvatele/rok Cíl je na území kraje plněn, ale odpady jsou ukládány na skládky v okolních krajích Hodnocení plnění cíle Cíl je plněn s výhradami 100% (2010) 100 % Cíl je splněn 100% (2005) 100 % Cíl je splněn O 20% (2010/ 2000) 100% (2010) 100% (2010) 89,12 % nelze stanovit přesnou hodnotu nelze stanovit přesnou hodnotu 0 % (2010) 18,19 t Cíl je plněn s výhradami Plnění cíle nebylo posuzováno Plnění cíle nebylo posuzováno Cíl je plněn bez výhrad 11

12 Číslo cíle Název strategického cíle Indikátor Cílová hodnota I Zajistit sběr a využití odpadních olejů a zvyšovat množství zpětně odebraných odpadních olejů Podíl využitých odpadních olejů z ročního množství uvedeného na trh 38% (2006), 50% (2012) nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr Hodnocení plnění cíle Plnění cíle nebylo posuzováno I II III I I I I Zajistit sběr a využití s upřednostněním recyklace použitých olověných akumulátorů Zajistit sběr a využití použitých Ni-Cd akumulátorů s úplným využitím kovové substance Zajistit sběr a využití použitých přenosných zdrojů proudu Zvýšit využití kalů ČOV zejména v zemědělství, pro rekultivace, kompostování a výrobu alternativních paliv Zabránit rozptylu azbestu a azbestových vláken do složek ŽP Zajistit sběr a využití autovraků Zajistit sběr a využití stavebních a demoličních odpadů Podíl využitých použitých olověných akumulátorů z ročního množství uvedeného na trh Podíl využitých použitých Ni-Cd akumulátorů z ročního množství uvedeného na trh Průměrná míra odděleného sběru; Materiálové využití sebraných použitých přenosných zdrojů proudu 85% (2005), 95% (2012) 100% (2005) 100g/obyv.rok (2006) 50% (2006) nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr Podíl využitých kalů ČOV Není kvantifikace 11,02 % Zabránit rozptylu azbestu a azbestových vláken do složek životního prostředí Podíl opětovně používané a využívané hmotnosti všech autovraků převzatých za kalendářní rok Podíl využitých stavebních a demoličních odpadů ze vznikajících stavebních a demoličních odpadů Není kvantifikace 85 % (2006) 95 % (2015) 50% (2005), 75% (2012) Odpad je ukládán na skládky nelze stanovit přesnou hodnotu Plnění cíle nebylo posuzováno Plnění cíle nebylo posuzováno Plnění cíle nebylo posuzováno Cíl je plněn s výhradami Cíl je plněn bez výhrad Plnění cíle nebylo posuzováno 136,70 % Cíl je splněn 12

13 Číslo cíle Název strategického cíle Indikátor Cílová hodnota II I I I II Zneškodňovat veškeré nebezpečné stavební a demoliční odpady po úpravě na skládkách nebezpečných odpadů Zajistit sběr a využití zářivek Zajistit sběr a využití pneumatik Zajistit sběr a využití použitých chladniček používaných v domácnostech Zajistit sběr a využití odpadních elektronických a elektrických Spalovat odpady ze zdravotnictví a veterinární péče (mimo ) Podíl nebezpečných stavebních a demoličních odpadů ze vznikajících nebezpečných stavebních a demoličních odpadů Podíl využitých použitých zářivek ze vznikajících odpadních zářivek Podíl využitých použitých pneumatik z prodaných pneumatik v klouzavém průměru za léta Podíl chladniček používaných v domácnostech na celkovém počtu chladniček používaných v domácnostech uvedených na trh v daném roce Průměrná míra odděleného sběru; míra využití OEEZ 100% (2005) 80% (2005), 90% (2010) 90% (2005), 100% (2010) Není kvantifikace 4 kg OEEZ/obyv. rok (2006); Podíl spálených odpadů ze zdravotnictví a veterinární péče ze I 100% (2005) vznikajících odpadů ze zdravotnictví a veterinární péče Zásady pro vytváření jednotné a přiměřené sítě zařízení k nakládání s odpady Není kvantifikace I I II Zvýšit využívání odpadů s upřednostněním recyklace Omezovat odstraňování odpadů skládkováním Snížit skládkování kalů z biologických ČOV Podíl využitých odpadů ze vznikajících odpadů Podíl odpadů ukládaných na skládky Podíl skládkovaných kalů z biologických ČOV Při sledování toků odpadů lze dohledat, že nebezpečné stavební odpady jsou ukládány na skládku. nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr nelze stanovit přesnou hodnotu zpětný odběr 61,61 % na území kraje 55% (2012) 80,98 % O 20% (2010/ 2000) V souladu s realizačním programem ČR Nebylo posuzováno 132 % referenčního roku Hodnocení plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Plnění cíle nebylo posuzováno Plnění cíle nebylo posuzováno Plnění cíle nebylo posuzováno Plnění cíle nebylo posuzováno Cíl je plněn bez výhrad Cíl je plněn bez výhrad Cíl je plněn s výhradami Cíl je plněn bez výhrad 13

14 Číslo cíle Název strategického cíle Indikátor Cílová hodnota I II III Identifikovat, evidovat a prozkoumat všechny druhy starých zátěží na základě aktivní prospekce, včetně kategorizace objektivními metodami Sanace starých zátěží Ochrana životního prostředí a zamezení environmentálních škod v době mimořádných situací a zamezení nezákonného zbavování se odpadu Podíl evidovaných starých zátěží 100% (2004) Podíl sanovaných starých zátěží ze všech starých zátěží Podíl zákonně zbavovaných odpadů 100% (2010) Veškeré vznikající odpady nutno aktualizovat databáze SEZ nutno aktualizovat databáze SEZ Krizové řízení na úrovni kraje Hodnocení plnění cíle Cíl je plněn s výhradami Cíl je plněn s výhradami Cíl je splněn 14

15 2.3 Hodnocení plnění cílů stanovených v POH Královéhradeckého kraje Opatření k předcházení vzniku odpadů, omezování jejich množství a nebezpečných vlastností odpadů Číslo cíle I Původci odpadů aplikují zásady správné provozní praxe* v nakládání Název cíle s odpady Indikátor Podíl původců se zavedenou správnou provozní praxí Cílová hodnota 50% v roce 2005, 100% v roce 2010 Zdroje dat Průběžné vyhodnocení dobrovolné dohody; původci odpadů Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité Databáze krajského úřadu o provedených kontrolách původců odpadů, k hodnocení databáze IPPC, EMS/EMAS Stav plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Přesné procento původců, kteří aplikují zásady správné provozní praxe, nelze stanovit. Při kontrolách ČIŽP a krajského úřadu bylo v roce 2007 zjištěno minimum zásadních nedostatků v odpadovém hospodářství původců. Souhrnné údaje o zjištěných dílčích nedostatcích nejsou k dispozici. Celkově lze konstatovat, že přístup původců odpadů k odpadovému hospodářství se zlepšuje a je mu věnována stále větší pozornost. Komentář Jako dobrovolné nástroje jsou podniky především využívány následující: environmentální značení typu III (EPD), environmentální značení typu II vlastní environmentální tvrzení, ISO 14001, environmentální manažerské účetnictví (EMA), Ecodesign, LCA, Environmental benchmarking, environmentální reporting, hodnocení možností čistší produkce, monitoring a targeting (měření a hodnocení, M&T). Databáze podniků a firem, které tyto dobrovolné nástroje využívají však nejsou k dispozici, případně je zadávání dat do nich dobrovolné. Podle údajů agentury CENIA, je na území kraje v různém stupni řízení evidováno 106 žádostí IPPC. Dále je evidováno cca 80 společností se zavedeným environmentálním systémem řízení, vzhledem k dobrovolnému zadávání údajů do databáze lze předpokládat, že v evidenci nejsou uvedeny veškeré společnosti. Dobrovolné environmentální dohody mezi Krajským úřadem Královéhradeckého kraje a podnikatelskými subjekty (smluvní závazky uzavírané v oblasti ochrany životního prostředí za účelem efektivnějšího dosažení cílů v oblasti ochrany životního prostředí) nejsou uzavírány. * Nakládání s odpady v souladu se zákonem o odpadech a navazujícími legislativními předpisy a aplikace prevenčních přístupů pro předcházení vzniku odpadů a omezování jejich nebezpečných vlastností.

16 Číslo cíle II Název cíle Původci odpadů aplikují prevenční přístupy (IPP, CP, EMS/EMAS, BAT) Indikátor Podíl původců odpadů uplatňujících prevenční přístupy Cílová hodnota 25% v roce 2005, 50% v roce 2010 Zdroje dat Průběžné vyhodnocení dobrovolné dohody; původci odpadů Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení CENIA česká informační agentura životního prostředí, databáze krajského úřadu Stav plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Komentář Databáze podniků a firem, které tyto dobrovolné nástroje využívají však nejsou k dispozici, případně je zadávání dat do nich dobrovolné. Podle údajů agentury CENIA, je na území kraje v různém stupni řízení evidováno 106 žádostí IPPC. Dále je evidováno cca 74 společností se zavedeným environmentálním systémem řízení, vzhledem k dobrovolnému zadávání údajů do databáze lze předpokládat, že v evidenci nejsou uvedeny veškeré společnosti. Dobrovolné environmentální dohody mezi Krajským úřadem Královéhradeckého kraje a podnikatelskými subjekty (smluvní závazky uzavírané v oblasti ochrany životního prostředí za účelem efektivnějšího dosažení cílů v oblasti ochrany životního prostředí) nejsou uzavírány. Krajský úřad Královéhradeckého kraje se přihlásil k myšlence ekologicky šetrného provozu a zpracoval projekt Zelený úřad, který je zaměřen na prosazování ekologicky příznivého (šetrného) provozu a odpovědného chování krajského úřadu vůči životnímu prostředí V rámci své činnosti přijal některá dílčí opatření v oblasti třídění odpadů, nákupu renovovaných náplní a tonerů či nákupu úklidových služeb s certifikací šetrného chování vůči životnímu prostředí. Konkrétně úřad při nákupu spotřebního materiálu a vybavení upřednostňuje kancelářské a hygienické výrobky z recyklovatelného papíru, dále pak výrobky s označením ekologicky šetrný výrobek, například čistící prostředky bez fosfátu a chloru, apod. Samozřejmostí je i důsledné třídění odpadů. 16

17 Číslo cíle III Název cíle Spotřebitelé jsou trvale informováni o environmentálních* charakteristikách výrobků a služeb v okamžiku nákupu Indikátor Podíl informovaných spotřebitelů Cílová hodnota 75% v roce 2005, 100% v roce 2010 Zdroje dat Sociologický průzkum Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení Obecně dostupné údaje, anketa Krajského úřadu v rámci projektu Zelený úřad, sociologický průzkum Stav plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Komentář Spotřebitelé mají dostatek informací k rozhodování. Označování výrobků a obalů upravuje platná legislativa. Mohou si vybírat výrobky s označením ekologicky šetrný, které jsou oceněny ochrannou známkou ekoznačkou (národní, EU viz obrázek), výrobky s označením BIO, případně jsou informováni o charakteristikách výrobku a jeho ekologického odstranění popisem na jeho obalu. Databáze firem držitelů značky EŠV a výrobků s označením EŠV je uvedena na webových stránkách agentury CENIA. V databázi je uvedeno 6 firem se sídlem v Královéhradeckém kraji s propůjčenou ekoznačkou ekologicky šetrný výrobek / služba. Ekoznačkou EU The Flower Květina dosud nebyl oceněn žádný subjekt sídlící na území kraje. * Složení výrobku, možný vliv výrobku na ŽP po skončení životnosti, recyklovavatelnost jednotlivých složek výrobku, technologie výroby a její vliv na ŽP atd.. 17

18 2.3.2 Zásady pro nakládání s komunálními odpady Číslo cíle I Název cíle Zajistit sběr nebezpečných složek komunálního odpadu Indikátor Podíl nebezpečných složek komunálního odpadu ve sběrném systému Cílová hodnota 50% výskytu do roku 2005, 75% výskytu do roku 2010 Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a Zdroje dat zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21); rozbory složení komunálního odpadu Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21); rozbory složení komunálního odpadu. Stav plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Projekt VaV 720/2/00 stanovuje množství NO v komunálních odpadech. Komentář Odpad/typ zástavby Nebezpečný odpad (%) Nebezpečný odpad (kg/obyv.) Sídlištní zástavba typu 1 Sídlištní zástavba typu 2 Smíšená zástavba Vesnická zástavba Podíl látkových skupin v domovním odpadu (% hmotnostní) dle projektu VaV/720/2/00 0,5 1,1 0,4 0,5 1,37 3,01 1,1 1,37 Z komunálních odpadů bylo v roce 2007 vyseparováno 597,54 t nebezpečných odpadů, což činí 0,34 % celkové produkce komunálních odpadů. Na jednoho obyvatele připadá 1,004 kg vytříděných nebezpečných odpadů z odpadů komunálních. Meziročně je zaznamenán evidenční pokles produkce nebezpečných odpadů na občana, který je s největší pravděpodobností způsoben nárůstem zpětného odběru výrobků, které byly v minulosti evidovány jako nebezpečné odpady. 18

19 Číslo cíle Název cíle Indikátor Cílová hodnota Zdroje dat Původ indikátoru Zdroje použité k hodnocení Stav plnění cíle Komentář II Zajistit sběr, recyklaci a využití odpadů spotřebitelských obalů Podíl recyklovaných a využitých odpadů obalů Podle př. 3, zákona č. 477/ 2001 Sb. Souhrnná evidence MŽP POH ČR Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20.) Cíl je plněn bez výhrad V roce 2007 bylo na území kraje, dle evidence, vyseparováno ,8 t spotřebitelských obalů (kód 1501), ,46 t papíru , 3 621,71 t skla (200102) a 4 284,93 t plastů (200139). V roce 2007 došlo oproti předchozímu roku k nárůstu vyseparovaného množství všech druhů odpadů papíru, plastů a skla. Kód Produkce (t/rok) odpadu , , , , , , , , , , , , , , , ,93 Každý občan Královéhradeckého kraje v roce 2007 v průměru vytřídil 28,05 kg papíru, 6,58 kg skla a 7,79 kg plastů. Při vyhodnocení časové řady je možné konstatovat trend postupného nárůstu separovaného sběru komunálních odpadů, který by při v roce 2007 strmější. Většina odpadů (96,32%) byla předána pod kódem nakládání AN3, tudíž nelze zjistit konečné využití obalů na území kraje ani mimo něj. Lze však předpokládat, že většina vyseparovaných obalů byla dále využita či recyklována. Do systému EKO-KOM bylo k zapojeno 354 obcí. 94 obcí na území Královéhradeckého kraje je do systému nezapojených. Se zvyšujícím se počtem zapojených obcí do systému stoupá i podíl vytříděných složek komunálního odpadu, vč. obalové složky. 19

20 Číslo cíle III Název cíle Zajistit sběr a využití vyřazených zařízení (objemných odpadů) Indikátor Podíl využitých vyřazených zařízení Cílová hodnota 50% výskytu do roku 2005, 75% výskytu do roku 2010 Zdroje dat Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21); rozbory složení komunálního odpadu Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21) Stav plnění cíle Cíl je plněn s výhradami Množství odděleně sesbíraných objemných odpadů (200307) se postupně zvyšuje: Komentář Objemný odpad Produkce (t/rok) 6 875, , , ,84 Skládkování (t/rok) 6 001, , , ,44 Na území kraje neexistuje žádné zařízení, které by dokázalo objemné odpady využívat, tudíž jsou sesbírané objemné odpady ve velké míře skládkovány (v roce 2007 cca 86,5 %), případně odstraněny jiným způsobem či využity mimo území kraje. Vzhledem k vysoké míře sládkovaných objemných odpadů, bude třeba podporovat jejich třídění již u původce, dbát na zvýšenou informovanost v oblasti dalšího možného využití těchto odpadů, případně podporovat vybudování zařízení na využívání těchto odpadů. 20

21 Číslo cíle IV Název cíle Zvýšit materiálové využívání komunálních odpadů Indikátor Podíl materiálově využitých komunálních odpadů Cílová hodnota 50% do roku 2010 Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a Zdroje dat zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21); rozbory složení komunálního odpadu Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21); Stav plnění cíle Cíl není plněn Komunální odpady Materiálové využití (%) ,21 7,92 9,00 4,16 V roce 2007 bylo na území kraje materiálově využíváno pouze 4,16 % z produkovaných komunálních odpadů. Pokud to porovnáme s předchozími roky lze zaznamenat pokles na poloviční hodnotu předcházejícího roku. Dosažení cíle 50% materiálového využití komunálních odpadů do roku 2010 je nereálné. Komentář Do budoucna bude vhodné dále výrazně podporovat oddělený sběr separovatelných složek komunálních odpadů, případně podpořit výstavbu zařízení na materiálové využívání odpadů. Pouhou intenzifikací separovaného sběru komunálních odpadů (papír, plast, sklo) ale není reálné dosáhnout 50% materiálové využití komunálních odpadů. Dále bude vhodné se zaměřit též na přesnou evidenci a správné nakládání s odděleně sesbíranými biologicky rozložitelnými odpady (200201). V plánech odpadového hospodářství původců (obcí) je navržena výstavba několika kompostáren a také posouzení a případné zavedení odděleného sběru bioodpadů přímo od občanů. Realizací těchto projektů by mohlo být dosaženo výrazného navýšení materiálového využívání komunálních odpadů. Tyto projekty, případně i další, které budou upřednostňovat materiálové využívání odpadů před jejich odstraňováním, bude vhodné maximálně podporovat. 21

22 Číslo cíle V Snížit hmotnostní podíl biologicky rozložitelných komunálních Název cíle odpadů uložených na skládky Indikátor Podíl skládkovaných biologicky rozložitelných komunálních odpadů Na 75% hmotnostních do roku 2010, na 50% hmotnostních do roku 2013, Cílová hodnota na 35% hmotnostních do roku 2020 z výskytu biologicky rozložitelných komunálních odpadů v roce 1995 Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a Zdroje dat zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21); rozbory složení komunálního odpadu Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 21) k hodnocení Stav plnění cíle Cíl je plněn s výhradami Komentář Podíl biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) skutečně uložených na skládkách v roce 2007, vztažený ke srovnávací základně 1995, která je přepočtena podle požadavku na snížení biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) k nejbližšímu porovnávanému roku (tj. roku 2010, tj. 112 kg/obyvatele/rok), činí 97,76% (tj. 109,50 kg/obyvatele/rok). I v budoucnu však bude třeba zvýšené podpory odděleného sběru separovatelných složek komunálních odpadů. Cíl je na území kraje plněn. Jedná se ale o výpočet indikátoru pro území kraje. Produkované odpady jsou ale ukládány na skládky v okolních krajích Vhodné bude zaměřit se též na přesnou evidenci a správné nakládání s odděleně sesbíranými biologicky rozložitelnými odpady (200201). V plánech odpadového hospodářství původců (obcí) je navržena výstavba několika kompostáren a také posouzení a případné zavedení odděleného sběru bioodpadů přímo od občanů. Realizací těchto projektů by mohlo být dosaženo výrazného navýšení materiálového využívání komunálních odpadů a tím snížení hmotnostního podílu biologicky rozložitelných komunálních odpadů na skládky. Tyto projekty, případně i další, které budou upřednostňovat materiálové využívání odpadů před jejich odstraňováním, bude vhodné maximálně podporovat. 22

23 Číslo cíle VI Název cíle Dospělá populace má dostatek informací* k rozhodování Indikátor Podíl dostatečně informované populace Cílová hodnota 100% do roku 2005 Zdroje dat Sociologický průzkum Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení Obecně dostupné údaje, sociologický průzkum, anketa Krajského úřadu v rámci projektu Zelený úřad Stav plnění cíle Cíl je splněn Komentář Krajský úřad Královéhradeckého kraje ve spolupráci se společnostmi EKO-KOM a.s., ASEKOL s.r.o., EKOLAMP s.r.o., ELEKTROWIN a.s. a Centrem evropského projektování v rámci naplňování cílů POH kraje a ve snaze motivovat obce ke zvýšení účinnosti odděleného sběru využitelných a nebezpečných odpadů vyhlásil soutěž obcí Královéhradeckého kraje Čistá obec, čisté město, čistý kraj. Prvkem krajské kampaně je i tzv. Prosklený kontejner (podrobněji příloha). Všichni občané Královéhradeckého kraje mají tedy dostatek informací k rozhodování. Kraj dále podporuje informovanost v oblasti odpadového hospodářství prostřednictvím vyhlašovaných grantových programů. V roce 2007 byly vypsány následující grantové programy s finanční podporou krajského úřadu (oblast EVVO): - Rozvoj a stabilizace sítě "otevřených" středisek ekologické / environmentální výchovy a ekologických / environmentálních poradenských středisek. - Environmentální a ekologická výchova a vzdělávání dětí, mládeže a pedagogických pracovníků. - Osvěta a zapojení dospělé veřejnosti v oblasti environmentálního vzdělávání a osvěty Projekty, které byly v roce 2007 podpořeny, jsou uvedeny v příloze. * Informace o vlivu jednotlivých výrobků na ŽP, o možnostech nakládání s výrobkem po skončení jeho životnosti, dále informace o možnostech nakládání s odpady atd. 23

24 Číslo cíle VII Název cíle Dětská populace prochází systémem ekologického vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Indikátor Podíl dětské populace procházející systémem EVVO Cílová hodnota 100% do roku 2005 Zdroje dat Výroční zprávy hodnocení Koncepce EVVO Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení Obecně dostupné údaje, informace krajského úřadu Stav plnění cíle Cíl je splněn Na území kraje působí několik středisek ekologické výchovy občanských sdružení zabývajících se EVVO v kraji : Název Obec Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory SEVER* Horní Maršov A Rocha křesťané chrání přírodu Česká Skalice INEX SDA Kostelecké Horky Kostelecké Horky ZO ČSOP Orlice Hradec Králové ZO ČSOP Křižánky Jičín ZO ČSOP JARO Jaroměř Jaroměř Křinické prameny Broumov Klub NATURA Dvůr Králové nad L. Muzeum přírody Český ráj Holín LIBRI Dobré * Z pověření Královéhradeckého kraje plní úlohu krajského koordinátora EVVO Komentář Např. Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory SEVER nabízí semináře a přednášky, kursy, konzultace k ekologické výchově pro pedagogy, ekologické poradenství veřejnosti, půjčuje nebo prodává videokazety, knihy, publikace a další pomůcky a materiály k ekologické výchově, vydává časopisy pro ekogramotnost Bedrník a Ekoton, organizuje školu pro udržitelný život, ekologické olympiády apod. EKO-KOM, a.s. informuje spotřebitele o jejich úloze při přispívání ke zpětnému odběru a využití odpadů z obalů. Byla zahájena plošná komunikační kampaň podporující třídění a recyklaci odpadů. Cílem komunikačních aktivit je zvýšit účast obyvatel na třídění odpadů; zvýšit množství vytříděných odpadů; zlepšit kvalitu vytříděných odpadů pro recyklaci; podpořit stávající třídiče ve správnosti jejich chování. Používanými komunikační kanály jsou televizní spoty na veřejnoprávní televizi ČT 1; edukativní a informační aktivity v tištěných a elektronických médiích; speciální webové stránky pro širokou veřejnost a pro děti věnované tématice třídění odpadů; zábavně-vzdělávací akce pro veřejnost Barevné dny každý rok probíhají ve zhruba 60 městech ČR. 24

25 Číslo cíle VII Královéhradecký kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s a Centrem evropského projektování v rámci projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj vyhlásilo soutěž pro základní školy Královéhradeckého kraje "Třídíme s Nikitou!", dále byla vyhlášena fotografická soutěž Cvakni a vyhraj (podrobněji příloha). V roce 2007 byly vypsány následující grantové programy s finanční podporou krajského úřadu (oblast EVVO): - Rozvoj a stabilizace sítě "otevřených" středisek ekologické / environmentální výchovy a ekologických / environmentálních poradenských středisek. - Environmentální a ekologická výchova a vzdělávání dětí, mládeže a pedagogických pracovníků. - Osvěta a zapojení dospělé veřejnosti v oblasti environmentálního vzdělávání a osvěty Projekty, které byly v roce 2007 podpořeny, jsou uvedeny v příloze. 25

26 2.3.3 Zásady pro nakládání s nebezpečnými odpady Číslo cíle I Název cíle Snížit měrnou produkci nebezpečných odpadů Indikátor Podíl nebezpečných odpadů na celkové produkci Cílová hodnota O 20% do roku 2010 ve srovnání s rokem 2000 Zdroje dat Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Stav plnění cíle Cíl je plněn s výhradami Produkce NO (t/rok) Komentář V roce 2000 bylo na území kraje vyprodukováno t nebezpečných odpadů. V roce 2007 bylo na území kraje vyprodukováno t nebezpečných odpadů. To je 89,12 % produkce nebezpečných odpadů z roku Produkce nebezpečných odpadů se v letech 2005 a 2006 snižovala a cíl POH byl plněn. V roce 2007 došlo k navýšení produkce nebezpečných odpadů, které bylo způsobeno produkcí ,47 t odpadu Zemina a kamení obsahující nebezpečné látky. Pravděpodobně se jedná o jednorázovou produkci. Po odečtení této produkce by kraj cílovou hodnotu plnil a úroveň produkce v posledních třech letech by byla poměrně vyrovnaná. Číslo cíle II Upravovat fyz.-chemickými, nebo biologickými postupy nebezpečné Název cíle anorganické odpady v zařízeních odpovídajících požadavkům na BAT (IPPC) Indikátor Podíl upravených nebezpečných anorganických odpadů na celkové produkci Cílová hodnota 100% do roku 2010 Zdroje dat Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Stav plnění cíle Plnění cíle nebylo posuzováno Vzhledem k používaným kódům nakládání, kdy převládá kód nakládání Komentář N3 nelze stanovit přesnou hodnotu plnění indikátoru. Některé druhy odpadů mohou být odváženy k využití, případně odstranění mimo kraj. 26

27 Číslo cíle III Název cíle Využívat nebo odstraňovat nebezpečné organické odpady v zařízeních odpovídajících požadavkům na BAT (IPPC) Indikátor Podíl energeticky využitých nebezpečných organických odpadů na celkové produkci Cílová hodnota 100% do roku 2010 Zdroje dat Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Původ indikátoru POH Hk Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Stav plnění cíle Plnění cíle nebylo posuzováno Vzhledem k používaným kódům nakládání, kdy převládá kód nakládání Komentář N3 nelze stanovit přesnou hodnotu plnění indikátoru. Některé druhy odpadů mohou být odváženy k využití, případně odstranění mimo kraj. 27

28 2.3.4 Zásady pro nakládání s vybranými odpady Odpady s obsahem PCB Číslo cíle I Název cíle Zajistit v nejkratší možné době, nejpozději však do konce roku 2010, odstranění PCB, odpadů s obsahem PCB a zařízení s obsahem PCB Indikátor Výskyt PCB, odpadů s obsahem PCB a zařízení s obsahem PCB Cílová hodnota 0% do konce roku 2010 Zdroje dat Krajský informační systém o odpadech; evidence zařízení a látek s obsahem PCB a způsob jejich ohlašování (Vyhl. 384/2001 Sb., př. 2) Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Stav plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Produkce PCB (t/rok) 9,156 6,99 10,05 8,87 18,19 Komentář Množství produkovaných odpadů s obsahem PCB je rozkolísané. Firmy pravděpodobně postupně odstraňují zařízení s obsahem PCB a tím dochází k navýšení produkce. V roce 2007 došlo oproti předchozímu roku k navýšení na 205,07 % produkce odpadů s obsahem PCB roku Při kontrole evidence jsme dohledali jednorázovou produkci odpadů u topenářské firmy. 28

29 Odpadní oleje Číslo cíle I Název cíle Zajistit sběr a využití odpadních olejů a zvyšovat množství zpětně odebraných odpadních olejů* Indikátor Podíl využitých odpadních olejů z ročního množství uvedeného na trh Cílová hodnota 38% hmotnostních do roku 2006, 50% hmotnostních do roku 2012 Krajské informační systémy o odpadech/ Zdroje dat ISO II; evidence ročních zpráv o plnění povinnosti zpětného odběru (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 19) Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Stav plnění cíle Plnění cíle nebylo posuzováno Komentář S odpadními oleji je ve velké míře nakládáno v režimu zpětného odběru výrobků. Údaje o těchto použitých olejích má k dispozici MŽP, na úrovni kraje nejsou k dispozici. Přes zavedení ZOV je na území kraje v režimu odpadů bylo na území kraje evidováno následující množství odpadních olejů V roce 2007 byl zaznamenán evidenční nárůst produkce odpadních olejů 1 065,52 t. Odpadní oleje produkce 981,72 909, , ,52 *120106, , , , , ,130111, , , , , , , , , , , , , , , ,

30 Odpadní baterie a akumulátory Číslo cíle I Název cíle Zajistit sběr a využití s upřednostněním recyklace použitých olověných akumulátorů Indikátor Podíl využitých použitých olověných akumulátorů z ročního množství uvedeného na trh Cílová hodnota 85% hmotnostních do roku 2005, 95% hmotnostních do roku 2012 Krajské informační systémy o odpadech/ Zdroje dat ISO II; evidence ročních zpráv o plnění povinnosti zpětného odběru (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 19) Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Stav plnění cíle Plnění cíle nebylo posuzováno Komentář S olověnými akumulátory je ve velké míře nakládáno v režimu zpětného odběru. Údaje o těchto akumulátorech má k dispozici MŽP, na úrovni kraje nejsou k dispozici. V režimu odpadů bylo na území kraje evidováno následující množství odpadních baterií a akumulátorů. Z evidence o produkci a způsobech nakládání s odpady je zřetelný trend snižování produkce odpadních akumulátorů z čehož lze usuzovat na výraznější využívání zpětného odběru výrobků. Baterie a akumulátory produkce 288,35 370,83 325,76 263,33 30

31 Číslo cíle II Název cíle Zajistit sběr a využití použitých Ni-Cd akumulátorů s úplným využitím kovové substance Indikátor Podíl využitých použitých Ni-Cd akumulátorů z ročního množství uvedeného na trh Cílová hodnota 100% hmotnostních do Krajské informační systémy o odpadech/ Zdroje dat ISO II; evidence ročních zpráv o plnění povinnosti zpětného odběru (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 19) Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) Stav plnění cíle Plnění cíle nebylo posuzováno Komentář S použitými Ni-Cd akumulátory je ve velké míře nakládáno v režimu zpětného odběru. Údaje o těchto akumulátorech má k dispozici MŽP, na úrovni kraje nejsou k dispozici. V režimu odpadů bylo v roce 2007 na území kraje evidováno 2,17 t Ni-Cd akumulátorů. Oproti roku je evidován mírný nárůst evidované produkce, ale při zohlednění celé časové řady se jedná o sestupný trend svědčící o využívání zpětného odběru výrobku NI - Cd akumulátory produkce 4,87 6,46 1,055 2,173 Číslo cíle III Název cíle Zajistit sběr a využití použitých přenosných zdrojů proudu Indikátor I Průměrná míra odděleného sběru Indikátor II Materiálové využití sebraných použitých přenosných zdrojů proudu Cílová hodnota I 100g/obyv.rok do roku 2006 Cílová hodnota II 50% do roku 2006 Krajské informační systémy o odpadech/ Zdroje dat ISO II; evidence ročních zpráv o plnění povinnosti zpětného odběru (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 19) Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/2001 Sb., př. 20) k hodnocení Stav plnění cíle Plnění cíle nebylo posuzováno S olověnými akumulátory je ve velké míře nakládáno v režimu zpětného Komentář odběru. Údaje o těchto akumulátorech má k dispozici MŽP, na úrovni kraje nejsou k dispozici. 31

32 Kaly z čistíren odpadních vod Číslo cíle Název cíle Indikátor Cílová hodnota Zdroje dat Původ indikátoru Zdroje použité k hodnocení Stav plnění cíle I Zvýšit využití kalů ČOV zejména v zemědělství, pro rekultivace, kompostování a výrobu alternativních paliv Podíl využitých kalů ČOV Není kvantifikace Krajský informační systém o odpadech; evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/ 2001 Sb., př. 21); evidence Programů použití kalů na zemědělskou půdu (Vyhl. 382/2001 Sb., 5) POH ČR Evidence a ohlašování odpadů a zařízení (Vyhl. 383/ 2001 Sb., př. 21) Cíl je plněn s výhradami Na území kraje bylo v roce 2007 na zemědělské půdě využito 11,02 % čistírenských kalů z jejich celkové produkce. Došlo tedy k poklesu oproti minulému roku. Přibližně 95% vyprodukovaných odpadů kalů z produkce čistíren odpadních vod bylo předáno s kódem nakládání AN3, tudíž u nich nelze přesně specifikovat konečný způsob naložení s odpadem. Komentář Produkce Kód odpadu (t/rok) 8119, , , ,29 Podíl kalů z produkce ČOV použitých na zemědělské půdě (%) 6,36 14,48 8,62 11, Odpady z výroby oxidu titaničitého Netýká se Královéhradeckého kraje. 32

33 Odpady azbestu Číslo cíle I Název cíle Zabránit rozptylu azbestu a azbestových vláken do složek životního prostředí Indikátor Zabránit rozptylu azbestu a azbestových vláken do složek životního prostředí Cílová hodnota Není kvantifikace Zdroje dat Krajský informační systém o odpadech; evidence kontrolních zpráv ČIŽP a ObÚ) Původ indikátoru POH ČR Zdroje použité k hodnocení Evidence a ohlašování odpadů a zařízení Stav plnění cíle Cíl je plněn bez výhrad Komentář Nakládání s materiály s obsahem azbestu je upraveno legislativou, která stanovuje podmínky pro práci s azbestem, kterou se chrání nejen pracovníci, ale i okolí stavby. Při vzniku odpadů s obsahem azbestu a následné manipulaci s nimi, je tomuto druhu odpadu věnována zvláštní pozornost. Odpady jsou ukládány na zabezpečené skládky. Změna legislativy umožňuje přijímat tento druh odpadu i na skládky skupiny S-OO (při jeho řádném zabezpečení). V roce 2007 bylo na území kraje vyprodukováno 14,65 t odpadů pod kódem (izolační materiál s obsahem azbestu) a 843,295 t stavebních materiálů obsahujících azbest (kód ). 33

3.3 MANAGEMENT ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

3.3 MANAGEMENT ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ 3.3 MANAGEMENT ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Plán odpadového hospodářství je strategický dokument kraje v oblasti odpadového hospodářství, který navrhuje, specifikuje a hodnotí nezbytné změny současné praxe

Více

Výhled pro nakládání s BRO v ČR

Výhled pro nakládání s BRO v ČR Výhled pro nakládání s BRO v ČR Kamila Součková MŽP Odbor odpadů Nový zákon o odpadech Platná legislativa OH ČR Rozšířené teze rozvoje OH v ČR (schváleny vládou 25. srpna 2010) Věcné záměry zákon o odpadech

Více

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00 Tabulka č.4.1.1. - Celková produkce odpadů města Šumperka v období 2-24 Druh zdroj dat: evidence odpadů obce Název druhu Kategorie Produkce Změna produkce * odhad pro 2851 obyvatel Měrná produkce v roce

Více

Produkce (t/rok) Změna produkce (%) Měrná číslo

Produkce (t/rok) Změna produkce (%) Měrná číslo F.1 Produkce Tabulka č. 1 Celková produkce odpadů Kostelce nad Orlicí v období 2005-2009 Kat. Název druhu odpadu Kate Produkce (t/rok) Změna produkce (%) Měrná číslo gorie 2005 2006 2007 2008 2009 05/06

Více

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Konference Analytika odpadů II 27. listopadu 2012 Žďár nad Sázavou VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Andrea Jonášová Odbor odpadů Věcný záměr zákona o odpadech hlavní změny oproti současnému stavu

Více

Plán odpadového hospodářství města Náchoda

Plán odpadového hospodářství města Náchoda Plán odpadového hospodářství města Náchoda 06/2010 Obsah: 1. Účel a důvod zpracování POH 3 2. Působnost a doba platnosti POH 3 3. Identifikační údaje 3 4. Zpracovatel POH 3 5. Analýza stávajícího stavu

Více

Návrh legislativních opatření k zapojení živnostníků do systému obce a k podpoře materiálového využití živnostenských odpadů

Návrh legislativních opatření k zapojení živnostníků do systému obce a k podpoře materiálového využití živnostenských odpadů Příloha č. 5 Zprávy za rok 2008 k projektu SPII2f1207 Návrh legislativních opatření k zapojení živnostníků do systému obce a k podpoře materiálového využití živnostenských odpadů OBSAH: 1. Zjištění z průzkumu

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

VYHODNOCENÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA TÁBORA ZA ROK 2009

VYHODNOCENÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA TÁBORA ZA ROK 2009 VYHODNOCENÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA TÁBORA ZA ROK 2009 LEDEN 2010 Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství města Tábora za rok 2009 Cílem POH je vytvoření integrovaného řešení odpadového hospodářství

Více

Právníúprava odpadového hospodářství

Právníúprava odpadového hospodářství Právníúprava odpadového hospodářství Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí PF UK sobotka@prf.cuni.cz Produkce odpadů svět: 14 mld.t ročně 15% N Evropa: 2.3 mld.t 3.5 mil.t/obyvatel 27 mil.t

Více

Vyhodnocení plnění cílů krajských plánů odpadového hospodářství

Vyhodnocení plnění cílů krajských plánů odpadového hospodářství Ekologické veletrhy Brno 20.-22. 5. 2008 Vyhodnocení plnění cílů krajských plánů odpadového hospodářství Mgr. Robert Spáčil, Ph.D. MŽP odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10,

Více

Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů

Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa Jana Střihavková odbor odpadů Zákon č. 185/2001 Sb. 23 spalování odpadů odstraňování D10 využívání R1 Energetické využívání odpadů podle zákona o odpadech

Více

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Mgr. Viktor Havlice Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: +420-267 121 111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz Obsah

Více

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková

Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR. Ing. Kateřina Sobková Trendy a příležitosti ve zpracování odpadů v ČR Ing. Kateřina Sobková Praha, 17.9.2013 Produkce odpadů 2008 2009 2010 2011 2012 * Celková produkce odpadů tis. t 30 782 32 267 31 811 30 672 31 007 Celková

Více

Příprava podkladů pro oblast podpory odpadového hospodářství 2014-2020

Příprava podkladů pro oblast podpory odpadového hospodářství 2014-2020 B L I Ž Š Í S P E C I F I K A C E P Ř E D M Ě T U V E Ř E J N É Z A K Á Z K Y Příloha č. 2 ZD k veřejné zakázce dle ust. 44 zákona č. 137/2006 Sb. (dále také jako zákon ), o veřejných zakázkách, v platném

Více

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie Praha, 18. května 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 50210/ENV/15 V Praze dne 21. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně

Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně platných starých POH obcí Plánování odpadového hospodářství

Více

Brno 13. září 2011. Ing. Martin Vaněček

Brno 13. září 2011. Ing. Martin Vaněček MINIWASTE Návrh realizace a zhodnocení inovačního strategického plánu vedoucího k minimalizaci komunálního organického odpadu v zemích EU Pilotní projekt domácího kompostování v městské části Brno-Žebětín

Více

Hlášení o sběru autovraků, jejich částí a o produkci a nakládání s odpady za rok:

Hlášení o sběru autovraků, jejich částí a o produkci a nakládání s odpady za rok: Příloha č. 20A k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Hlášení o sběru autovraků, jejich částí a o produkci a nakládání s odpady za rok: List č. 1 Evidenční číslo (Vyplní obecní úřad obce s rozšířenou působností) Strana

Více

Oběhové hospodářství

Oběhové hospodářství Oběhové hospodářství Odpady jako zdroj cenných surovin Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář k oběhovému hospodářství, EUROCENTRUM Praha 17. 9. 2015 Oběhové hospodářství - odpad

Více

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY VELKÁ NOVELA ZÁKONA O ODPADECH RNDr. Martin Bursík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlavní cíle velké novely 1. Usnadnit občanům třídění odpadů 2. Ekonomicky zvýhodnit recyklaci před spalováním

Více

5. výzva Ministerstva životního prostředí ČR

5. výzva Ministerstva životního prostředí ČR OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Evropská unie Fond soudržnosti Pro vodu, vzduch a přírodu 5. výzva Ministerstva životního prostředí ČR k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu

Více

Plán odpadového hospodářství Týnec nad Sázavou

Plán odpadového hospodářství Týnec nad Sázavou Týnec nad Sázavou dle zák. 185/2001, 44, v platném znění Příslušný kraj: Středočeský květen 2012 Vypracoval: ing.pavel.novak@seznam.cz; tel. 603 161 021 Obsah A. ÚČEL PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ OBCE

Více

Nezákonné nakládání s odpady na katastru obcí - právní možnosti postihu

Nezákonné nakládání s odpady na katastru obcí - právní možnosti postihu Nezákonné nakládání s odpady na katastru obcí - právní možnosti postihu Mikulov 23.6.2011 Setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje Působnost ČIŽP OI Brno, OOH Jihomoravský kraj Zlínský kraj

Více

Nakládání s komunálním odpadem v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014

Nakládání s komunálním odpadem v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014 Výsledky sledování indikátoru: Nakládání s komunálním odpadem v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2014 Vydala: Mikroregion Drahanská vrchovina Zpracovala: Mgr. František Vlk 2015 Za obsah tohoto

Více

IV. Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina

IV. Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina IV. Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina Ing. Pavla Bendová vedoucí oddělení technické ochrany ŽP Krajský úřad kraje Vysočina 564602515 bendova.p@kr-vysocina.cz 10. listopadu 2009 Třebíč Povinnosti

Více

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin

Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Povinnosti při nakládání s prázdnými obaly od přípravků na ochranu rostlin Ministerstvo zemědělství 14.11.2013 Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Legislativa Zákon č. 185/2001

Více

Jak je to s odpady v ČR a v Plzeňském kraji? Realita odpadů, cesta k modernímu systému využívání komunálních odpadů v Plzeňském kraji

Jak je to s odpady v ČR a v Plzeňském kraji? Realita odpadů, cesta k modernímu systému využívání komunálních odpadů v Plzeňském kraji Jak je to s odpady v ČR a v Plzeňském kraji? Realita odpadů, cesta k modernímu systému využívání komunálních odpadů v Plzeňském kraji O čem se bavíme? o tzv. komunálních odpadech, tedy o odpadech, které

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

Metodika vzorkování a analýz objemných odpadů

Metodika vzorkování a analýz objemných odpadů Metodika vzorkování a analýz objemných odpadů Tento návrh metodického postupu analýz objemných odpadů si klade za cíl popsat relevantní zahraniční poznatky v této oblasti, účel provádění analýz objemných

Více

Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení)

Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení) Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení) MZP 0002071102 Ing. Věra Hudáková Vývoj řešení výzkumného

Více

PROGNÓZA NAKLÁDÁNÍ S BIODEGRADABILNÍM ODPADEM V ČR DO ROKU 2020

PROGNÓZA NAKLÁDÁNÍ S BIODEGRADABILNÍM ODPADEM V ČR DO ROKU 2020 PROGNÓZA NAKLÁDÁNÍ S BIODEGRADABILNÍM ODPADEM V ČR DO ROKU 2020 Jiří Hřebíček, Michal Hejč, František Piliar ECO - Management s.r.o. Brno 1. ÚVOD Vstupem České republiky do Evropské unie se zásadně změnil

Více

SSOS_ZE_3.07 Komunální odpady

SSOS_ZE_3.07 Komunální odpady Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.07

Více

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014 SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014 Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2014. Za více než dvě desítky let trvání jednotného systému se třídění využitelných

Více

Systém odděleného sběru bioodpadů ve městě Proseč. Analýza potenciálu produkce odpadu

Systém odděleného sběru bioodpadů ve městě Proseč. Analýza potenciálu produkce odpadu Systém odděleného sběru bioodpadů ve městě Proseč Analýza potenciálu produkce odpadu Datum: 28.11.2013 Razítko a podpis zpracovatele Razítko a podpis žadatele Obsah: 1.Identifikační údaje...3 1.1Název

Více

Vyplňují se pouze údaje o auto vracích a odpadech, nikoliv údaje o dílech vzniklých zpracováním auto vraků, které jsou určeny k opětovnému použití.

Vyplňují se pouze údaje o auto vracích a odpadech, nikoliv údaje o dílech vzniklých zpracováním auto vraků, které jsou určeny k opětovnému použití. Vysvětlivky: Vyplňují se pouze údaje o auto vracích a odpadech, nikoliv údaje o dílech vzniklých zpracováním auto vraků, které jsou určeny k opětovnému použití. Veškeré údaje o množství se uvádějí v tunách

Více

Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ANALYTICKÁ ČÁST

Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ANALYTICKÁ ČÁST Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ANALYTICKÁ ČÁST Identifikace zadavatele zpracování koncepčního materiálu: Název Sídlo Statutární zástupce Zástupce pro věcné jednání

Více

Čl. 1 Účel a oblast použití

Čl. 1 Účel a oblast použití 1 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č.1/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu Zastupitelstvo obce Číhaň vydává dne 12.12.2001 podle ustanovení 17 odst.

Více

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému vs. materiálovému využívání

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému vs. materiálovému využívání Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému vs. materiálovému využívání Jaromír MANHART Ministerstvo životního prostředí odbor odpadů Kabinet odpadů MŽP/ČSPŽP 29. 5. 2014 Praha Odpad

Více

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí

Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí Seminář k environmentální politice pro MSP, 14.12.2007, Brno Dobrovolné nástroje Činnosti podnikatelských

Více

Separacja odpadu niepodzielna cześć integrowanego systemu obchodzenia sie z odpadami

Separacja odpadu niepodzielna cześć integrowanego systemu obchodzenia sie z odpadami Separacja odpadu niepodzielna cześć integrowanego systemu obchodzenia sie z odpadami Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG Efektywne narzędzi dla kierowania systemem

Více

Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace

Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace Nový zákon o odpadech - vyšší podíl recyklace Na skládkách končí 71 % odpadů z českých domácností, téměř nevyužit zůstává bioodpad. Ve využívání odpadu jsme pozadu za vyspělými státy Poměr využití a skládkování

Více

elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok:

elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: Příloha č. 41 (Příloha č. 8 vyhlášky č. 352/2005 Sb.) Hlášení o zpracování, využívání a odstraňovaní elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: Evidenční číslo pro vnitřní potřebu

Více

Finanční aspekty zpětného odběru elektrozařízení. Svaz měst a obcí České republiky CFK, Praha, 4. 12. 2014

Finanční aspekty zpětného odběru elektrozařízení. Svaz měst a obcí České republiky CFK, Praha, 4. 12. 2014 Finanční aspekty zpětného odběru elektrozařízení Svaz měst a obcí České republiky CFK, Praha, 4. 12. 2014 OBSAH Úvod Legislativní rámec Popis fungování modelu KS Způsoby sběru v obcích a městech Finanční

Více

Část A Metodický návod odboru odpadů Ministerstva životního prostředí pro zpracování Plánu odpadového hospodářství původce obce

Část A Metodický návod odboru odpadů Ministerstva životního prostředí pro zpracování Plánu odpadového hospodářství původce obce Část A Metodický návod odboru odpadů Ministerstva životního prostředí pro zpracování Plánu odpadového hospodářství původce obce Praha, MŽP říjen 2004 1 Obsah 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Oblast použití...

Více

Dotační možnosti pro oblast odpadového hospodářství

Dotační možnosti pro oblast odpadového hospodářství Dotační možnosti pro oblast odpadového hospodářství Ing. Pavel Uhlíř Projektový manažer pro oblast životního prostředí RAVEN EU Advisory, a.s. Žďár nad Sázavou, 28.2.2008 RAVEN EU ADVISORY, A.S. Programové

Více

Způsoby nastavení systému plnění povinností

Způsoby nastavení systému plnění povinností Způsoby nastavení systému plnění povinností OBECNĚ A - zjištění rozsahu povinnosti (t,j, množství obalů uvedených na trh nebo do oběhu ) B - zajištění plnění povinnosti zápis do Seznamu MŽP, soustředit

Více

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 27 Vážení čtenáři, Lovochemie, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření

Více

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZNIKAJÍCÍMI ČINNOSTÍ A PROVOZEM MĚSTSKÉHO ÚŘADU VSETÍN

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZNIKAJÍCÍMI ČINNOSTÍ A PROVOZEM MĚSTSKÉHO ÚŘADU VSETÍN Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450 Výtisk č.: 0 SMĚRNICE číslo ES 72-01 Vydání: 2 Účinnost od: 13. 6. 2003 Město Vsetín Městský úřad Vsetín Přepis: Počet stran:

Více

ZÁVĚREČ Á ZPRÁVA ROK 2007

ZÁVĚREČ Á ZPRÁVA ROK 2007 Ing. Zdenka Kotoulová SLEEKO Dětská 288/1915, 100 00 Praha 10 ZÁVĚREČ Á ZPRÁVA ROK 2007 PŘÍLOHA 1: Charakteristiky živnostenských odpadů v EU a metodické přístupy jejich zjišťování (rešeršní zpráva) Označení

Více

STUDIE. Optimalizace hospodaření s komunálními odpady včetně jejich obalové složky v obcích Místní akční skupiny Bohumínsko ANALYTICKÁ ČÁST

STUDIE. Optimalizace hospodaření s komunálními odpady včetně jejich obalové složky v obcích Místní akční skupiny Bohumínsko ANALYTICKÁ ČÁST STUDIE Optimalizace hospodaření s komunálními odpady včetně jejich obalové složky v obcích Místní akční skupiny Bohumínsko ANALYTICKÁ ČÁST Praha, červen 2013 Obsah 1. Legislativní podmínky... 5 1.1 Stávající

Více

OKRUH II LEGISLATIVA. Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.

OKRUH II LEGISLATIVA. Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. OKRUH II LEGISLATIVA Ing. Lucie Valentová, Ph.D. ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. LEGISLATIVA nakládání s biologicky rozložitelnými odpady Biologicky rozložitelný odpad - pojmy

Více

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému využívání odpadů

Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému využívání odpadů Směřování odpadového hospodářství a postoj MŽP k energetickému využívání odpadů Jaromír MANHART Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí ODPADY 2014 a jak dál aneb budeme mít maskované spalovny? 24.

Více

Způsob vyplňování formuláře uvedeného v příloze č. 20B Všechny údaje o množství se udávají v tunách za rok

Způsob vyplňování formuláře uvedeného v příloze č. 20B Všechny údaje o množství se udávají v tunách za rok Způsob vyplňování formuláře uvedeného v příloze č. 20B Všechny údaje o množství se udávají v tunách za rok Důležité: Zpracovatel autovraku v této příloze vyplňuje zároveň produkci a nakládání s odpady

Více

1 SWOT analýza. 1.1 Silné stránky

1 SWOT analýza. 1.1 Silné stránky 1 SWOT analýza Jednotlivé silné a slabé stránky, příležitosti a ohrožení byly navrženy členy pracovní skupiny Realizačního programu BRO. Navrženým bodům pak byla přiřazována váha od 0 do 10, kde 0 znamená

Více

Identifikace klíčových problémů aplikace kompostu do půdy a výsledky dotazníkového šetření. Stanislav Čurda

Identifikace klíčových problémů aplikace kompostu do půdy a výsledky dotazníkového šetření. Stanislav Čurda Identifikace klíčových problémů aplikace kompostu do půdy a výsledky dotazníkového šetření Stanislav Čurda DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ RESPONDENTI: OBCE ZPRACOVATELÉ ZEMĚDĚLCI ŠETŘENÍ V RÁMCI ČR PŘÍPADOVÁ STUDIE

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území Královéhradecký kraj

Rozbor udržitelného rozvoje území Královéhradecký kraj 5.4 OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY 5.4.1 Ochrana přírody Ztráta a poškozování ekosystémů je jednou z hlavních příčin snižování početnosti volně žijících druhů rostlin a živočichů, které může vést až k jejich

Více

Plán odpadového hospodářství Města Vimperk

Plán odpadového hospodářství Města Vimperk Plán odpadového hospodářství Města Vimperk ČECH-ODPADY s.r.o. září 2005 Plán odpadového hospodářství Města Vimperk 1 Obsah 1 Úvod 4 2 Obecná ustanovení 5 2.1 Účel plánu odpadového hospodářství původce

Více

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem

Více

Část A. Metodický návod odboru odpadů Ministerstva životního prostředí pro zpracování Plánu odpadového hospodářství původce obce

Část A. Metodický návod odboru odpadů Ministerstva životního prostředí pro zpracování Plánu odpadového hospodářství původce obce Část A Metodický návod odboru odpadů Ministerstva životního prostředí pro zpracování Plánu odpadového hospodářství původce obce Praha, MŽP říjen 2004 1 Obsah 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Oblast použití...

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ LIBERECKÉHO KRAJE

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ LIBERECKÉHO KRAJE PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ LIBERECKÉHO KRAJE Posouzení vlivu Plánu odpadového hospodářství Libereckého kraje na životní prostředí dle zák. č. 244/92 Sb. Posouzení vlivu Plánu odpadového hospodářství

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38130/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení akce PRIORITNÍ OSA 1

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení akce PRIORITNÍ OSA 1 Příloha č. 3 k č. j.: 3405/M/11, 55257/ENV/11 Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení akce Doklady, které jsou požadované pro jednotlivé prioritní osy k Závěrečnému vyhodnocení akce v Operačním programu

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PŮVODCE ODPADŮ

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PŮVODCE ODPADŮ PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PŮVODCE ODPADŮ MĚSTA NYMBURKA Prosinec 2011 ISES, s.r.o. M. J. Lermontova 25 160 00 Praha 6 Identifikační údaje Objednatel: Název obce : Město Nymburk Zastoupený : Ing. Miloš

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2014, o stanovení systému nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo města Havířova se na svém zasedání dne 22.9.2014 usnesením č. 1283/27ZM/2014

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí odpady Definice odpadu dle zákona č. 185 / 2001 Sb.: Odpad - je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadu uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu

Více

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK

Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Povinnosti obcí při nakládání s odpady dle současné platné legislativy Přednášející : Ing. Novák, KÚ JmK Cíle prezentace Seznámit účastníky setkání s platnou legislativou v oblasti odpadového hospodářství

Více

Hlášení o zpracování autovraků, jejich částí vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok:

Hlášení o zpracování autovraků, jejich částí vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: Hlášení o zpracování autovraků, jejich částí vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: List č. 1 Příloha č. 20B k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Evidenční číslo (Vyplní obecní úřad obce s rozšířenou

Více

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2012

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2012 SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2012 Obsah: 1. Rozbor odpadového hospodářství 2. Plnění plánu odpadového hospodářství obcí okresu Jeseník 3. Ostatní aktuální informace 1. Rozbor odpadového

Více

Výstupy z ekonomické analýzy Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015 2024

Výstupy z ekonomické analýzy Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015 2024 IV. Výstupy z ekonomické analýzy Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015 2024 Ministerstvo životního prostředí Praha, listopad 2014 2 Podkladem pro přípravu tohoto dokumentu byla

Více

Platné znění vyhlášky o bateriích a akumulátorech s vyznačením navrhovaných změn. Tabulka č. 1 List č. Počet listů tabulky č. 1

Platné znění vyhlášky o bateriích a akumulátorech s vyznačením navrhovaných změn. Tabulka č. 1 List č. Počet listů tabulky č. 1 Platné znění vyhlášky o bateriích a akumulátorech s vyznačením navrhovaných změn Příloha č. 3 k vyhlášce č. 170 /2010 Sb. Roční zpráva o plnění povinností zpětného odběru a odděleného sběru baterií a akumulátorů

Více

Hlášení o produkci a nakládání s odpady

Hlášení o produkci a nakládání s odpady Příloha č. 20 k vyhlášce č. 383/2001 Sb. Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok.... Evidenční číslo (Vyplní obecní úřad obce s rozšířenou působností nebo SOP) List č. 1 Strana č. Celkový počet

Více

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Přehled změn, které přináší ekoauditová novela zákona o odpadech (zákon č. 169/2013 Sb.) a jejich dopad na povinnosti vyplývající z odpadové legislativy Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Důvody přijetí vychází

Více

Příprava výstavby ZEVO v Kraji Vysočina Zdeněk Chlád

Příprava výstavby ZEVO v Kraji Vysočina Zdeněk Chlád Příprava výstavby ZEVO v Kraji Vysočina Zdeněk Chlád radní pro oblast životního prostředí Kraje Vysočina Historie ISNOV Historické důvody řešení ISNOV trvalé neplnění cílů Plánu odpadového hospodářství

Více

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení Příloha č. 3 k č. j.: 3973/M/09,71656/ENV/09 Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení Doklady, které jsou požadované pro jednotlivé prioritní osy k Závěrečnému vyhodnocení v Operačním programu Životní

Více

OBEC PĚČNOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015,

OBEC PĚČNOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, OBEC PĚČNOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Pěčnov

Více

Využití biologicky rozložitelných odpadů

Využití biologicky rozložitelných odpadů Využití biologicky rozložitelných odpadů Ing. Dagmar Sirotková, Ing. Dagmar Vološinová Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, v. v. i. Definice Odpad movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. 4. 2013 Č. j.: 25101/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Plán odpadového hospodářství. původce odpadů. města Nové Strašecí

Plán odpadového hospodářství. původce odpadů. města Nové Strašecí Plán odpadového hospodářství původce odpadů Listopad 2011 ISES, s.r.o. M. J. Lermontova 25 160 00 Praha 6 Identifikační údaje Objednatel: Název obce : Město Nové Strašecí Zastoupený : Mgr. Karel Filip,

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTO ČESKÝ TĚŠÍN Verze se zapracovanými připomínkami vznesenými krajským úřadem Moravskoslezského kraje Červenec 2005 Zpracovatel:.A.S.A., spol. s r. o. Ing. Pavla Pajtlová

Více

III. Odůvodnění. Obecná část

III. Odůvodnění. Obecná část Odůvodnění III. Obecná část Návrh vyhlášky o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a o změně vyhlášky č. 237/2002 Sb., o podrobnostech způsobu provedení zpětného odběru některých

Více

Metodika pro obce odpadové hospodářství

Metodika pro obce odpadové hospodářství Metodika pro obce odpadové hospodářství zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů v platném znění Poplatek za komunální odpad Platná právní úprava zakotvuje tři možné způsoby

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 4. 7. 2014 Č. j.: 46045/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

12. NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

12. NAKLÁDÁNÍ S ODPADY 12. NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Nakládání s odpady zahrnuje činnosti zaměřené na předcházení a omezování vzniku odpadů a systém komplexního nakládání s odpady, tzn. shromažďování, sběr, výkup, třídění, přepravu

Více

Nakládání s odpady a obaly

Nakládání s odpady a obaly Přehled právní úpravy Nakládání s odpady a obaly Filip Dienstbier, 2009 mezinárodní úmluvy, zejména: Basilejská úmluva o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování (Basilej,

Více

O b e c n ě z á v a z n á v y h l á š k a m ě s t a P o b ě ž o v i c e č. 2 / 2001

O b e c n ě z á v a z n á v y h l á š k a m ě s t a P o b ě ž o v i c e č. 2 / 2001 O b e c n ě z á v a z n á v y h l á š k a m ě s t a P o b ě ž o v i c e č. 2 / 2001 Obecně závazná vyhláška, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2014 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a o bližších

Více

Případová studie města Olomouce

Případová studie města Olomouce Případová studie města Olomouce Tato případová studie je součástí projektu Plánování odpadového hospodářství na municipální úrovni (TD020304) a byla vytvořena s finanční podporou TA ČR. Řešitelská organizace:

Více

Minimalizace odpadů v Lysé nad Labem

Minimalizace odpadů v Lysé nad Labem Minimalizace odpadů v Lysé nad Labem Autor projektu: Ing. Jana Šmídová referentka odboru životního prostředí Městský úřad Lysá nad Labem Husovo náměstí 23 289 22 Lysá nad Labem telefon: 325 510 287; fax:

Více

ÚČETNICTVÍ MATERIÁLOVÝCH TOKŮ ELEKTROODPADU V ČR

ÚČETNICTVÍ MATERIÁLOVÝCH TOKŮ ELEKTROODPADU V ČR Konference Průmyslová ekologie, 24.-26. března 2010 ÚČETNICTVÍ MATERIÁLOVÝCH TOKŮ ELEKTROODPADU V ČR Miloš Polák 1), 2) 1) REMA Systém, a.s., Velké Kunratické 1570/3a, 148 00 Praha4,; e-mail: mpolak@remasystem.cz;

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 55499/ENV/15 V Praze dne 18. srpna 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A O B E C N O V O S E D L Y O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 1/2003 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu, včetně systému nakládání se

Více

Čl. 1 Předmět a závaznost vyhlášky

Čl. 1 Předmět a závaznost vyhlášky Obec Koloveč Obecně závazná vyhláška obce Koloveč č. 2/2001 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním

Více

Splní Česká republika skládkovou směrnici o odpadech a za jakou cenu?

Splní Česká republika skládkovou směrnici o odpadech a za jakou cenu? Arnika program Toxické látky a odpady Chlumova 17, 130 00 Praha 3 e-mail: toxik@arnika.org www.arnika.org/o-programu tel./fax: 222 781 471, GSM: 774 406 825 Splní Česká republika skládkovou směrnici o

Více

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 Obec H A B Ř Í Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 o systému shormažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Habří, včetně systému nakládání

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008 Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník 79 1 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech -28 Od roku, tedy již 18 let, se provádí separování využitelných složek

Více

O B E C R Y B N I Š T Ě

O B E C R Y B N I Š T Ě O B E C R Y B N I Š T Ě Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Rybniště se

Více