Projekt. duben 2010 leden Tým: studenti oboru Analýza potravin 3. ročník. Kněž

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt. duben 2010 leden 2011. Tým: studenti oboru Analýza potravin 3. ročník. Kněž"

Transkript

1 Projekt VODA ŽIVÁ duben 2010 leden 2011 Tým: studenti oboru Analýza potravin 3. ročník Středn ední škola obchodu, služeb a podnikání a vyšší odborná škola Kněž ěžskodvorská 33/A, České Budějovice

2 Výběr r toků pro projekt Pro projekt jsme si vybrali 2 menší toky: Kyselá voda Dobrá voda Původně jsme si vybrali jen potok Dobrá voda, ale protéká převážně lesy a málo obydlenými oblastmi, proto jsme ho chtěli porovnat s potokem Kyselá voda, který ve své dolníčásti protéká urbanizovanou a zemědělskou krajinou. Dalším důvodem byl důvod, že jsou oba toky částečně dosažitelné MHD od školy.

3 Potok Dobrá voda pramení v nadmořské výšce 530 m N, E, asi 3,5km SV od obce Rudolfov. Dobrá voda Délka toku je cca 6,349 km, plocha povodí 12,138 km2, správcem povodí je Zemědělská vodohospodářská správa. Potok protéká převážně lesy a kosenými loukami, okolní svahy mají na pravém břehu v první části toku JZ, v druhéčásti jižní expozici, na levém břehu v některých místech prvníčásti toku sklon SV.

4 Jak sledované území vypadalo? Kyselá voda protéká (nebo je obtéká) obcemi Lhotice, Borek, Úsilné, Hrdějovice, Opatovice. Potok Dobrá voda obcí Libníč. Nedaleko toku se nachází Přírodní památka Libníč (lokalita střevíčníku pantoflíčku). Podél potoka Kyselá voda v celém sledovaném úseku je zemědělská půda, převažují louky nad ornou půdou. Okolní terén je rovina budějovické pánve. Kolem toků rostl převážněřídký listnatý les,který přecházel ve smíšený a různé byliny. Nejzajímavější byl podbílek šupinatý, parazitická rostlina bez chlorofylu. Koryto Kyselé Vody bylo s největší pravděpodobností někdy v minulosti zregulováno, části toku jsou přímé, břehy na některých místech vyskládány z kamenů, nebo tvořeny velkými, volně sypanými balvany, některéčásti dna jsou jakoby vydlážděné kameny, místy je písčitoštěrkové dno.

5 Kyselá voda Potok Kyselá voda pramení v nadmořské výšce 517 m na N a E, asi 0,5 km východně od obce Lhotice. Celková délka toku je 14,548 km, plocha povodí 54,336 km2, správcem povodí je Zemědělská vodohospodářská správa. Na svém toku přibírá vodu z 8 levostranných a 6 pravostranných přítoků. Největší je Rudolfovský potok. Potok nejprve teče zemědělskou krajinou, poté lesy a od obce Úsilné už výhradně krajinou zemědělskou nebo zastavěnou.

6 Výskyt rostliny Dno toků bylo převážně písčito-kamenité, v některých částech vydlážděné. Kameny byly porostlé zelenými řasami, v některých místech pak byly nánosy písku či bahna. Neupravenéčásti potoků vytváří meandry, břehy jsou místy silně podemleté, hustě porostlé travami, několika druhy bylin s převahou kopřiv a místy lemovány stromy a křovinami. Dokázali jsme pojmenovat zříše rostlin: stromy, keře borovice, dub, jasan, smrk, olše, krušina, trnka, bez černý, vrba, akát, vrba, růže šípková, maliník, ostružiník, jabloň kvetoucí byliny blatouch bahenní, orsej jarní, sasanka, plicník lékařský, mokrýš střídavolistý, hluchavka nachová, podbílek šupinatý nekvetoucí byliny řepík lékařský, kostival lékařský, kopřiva, svízel přítula, vrbovka, kostival, kuklík a další, které se nepodařilo určit lišejníky, mechy houby různé choroše na stromech

7 Výskyt - živočichové Z říše živočišné: savci srny, podle rozryté louky musí být v lokalitě i prase divoké a podle hromádek na louce krtci, zajíc (3 ks), kočka (mrtvá v potoce), ovce na zahradě v Hrdějovicích ptáci pěnkava, káně, párek holuba doupňáka, podle vykotlaného stromu je tam buď datel, strakapoud nebo žluna, poštolka, párek hrdliček, pěnice, skřivan, vlaštovka, bažant plazi slepýš, ještěrka obojživelníci skokan, ropucha přejetá na silnici motýli babočka paví oko, žluťásek řešetlákový, ohniváček celíkový, babočka kopřivová, bělásek ostatní šneci a slimáci, žížaly, jantarka ostatní hmyz čmelák, včela, zlatohlávek skvrnitý

8 Výskyt - bentos Dobrá voda Výsledný biotický index se v jarním m i podzimním m pozorování příliš nelišil il a vykazoval poměrn rně vysokou hodnotu - 6,55 a 7,57. Z významných živočichů,, kteří jsou citlivý na znečištění (vysoké bodové hodnocení) ) jsme zjistili: nymfy jepic a pošvatek, larvy chrostíků.

9 Výskyt - bentos Kyselá voda Výsledný biotický index se v jarním m i podzimním pozorování příliš nelišil il a vykazoval - 5,71 a 5,00. Výskyt živočichů je u obou toků podobný, drobné odlišnosti odpovídaj dají i drobným rozdílům m v chemickém m složen ení a charakteru krajiny.

10 Na sledovaném území, kterým protékají potoky Dobrá a Kyselá voda se nachází 6 obcí. Všechny přilehlé obce, kterými protéká nebo je obtéká Kyselá a Dobrá voda, jsou vybaveny kanalizací a vlastníčov nebo jsou kanalizační sítí napojeny na ČOV Hrdějovice. V žádné z obcí se nenachází významnější průmyslový podnik. Největší zemědělský podnik hospodařící na zájmovém území je ZD Hosín. Slovy starostů obcí: všechny subjekty hospodaří na polích dle platných zákonů a vyhlášek, protože zde jsou chráněné zdroje pitné vody. Volně se pasoucí stáda na sledovaných územích nejsou.

11 Odběrová místa pro chemický rozbor vody z potoků. Vzorky byly označeny v jarním i podzimním měření: KV Kyselá voda, DV Dobrá voda a číslovány vzestupně od pramene k ústí, jak je uvedeno na mapě.

12 Chemický rozbor vody Všechny vzorky jsme se snažili ihned po odběru, nejdéle do 24 hodin, zpracovat. Senzorické hodnocení, ph a vodivost a všechna titrační stanovení byla prováděna bez úpravy vzorků. Pro spektrofotometrická stanovení bylo nutné odstranit usazeniny a zákal. Nakonec byla dostačující opakovaná filtrace přes suchý skládaný filtr. Všechny měřené vzorky vod měli při teplotě 20 C hodnotu ph v mírně kyselé až mírně neutrální oblasti, ph se pohybovalo v rozmezí 6,7 až 7,8. Obecně lze říci, že Dobrá voda má nižší stupeň mineralizace než Kyselá voda, jak dokládají hodnoty vodivosti. Množství vápníku a hořčíku (tvrdost vody) a železa se v průběhu obou toků se výrazně nemění, z toho lze usuzovat, že obsah těchto prvků není závislý na lidskéčinnosti, ale na geologickém podloží lokality. Naopak mezi ukazatele ovlivněné lidskou činností patří fosforečnany, chloridy, amoniak a dusitany. Jejich hodnoty jsou závislé na lokalitě, kterou toky protékají. Důležitým ukazatelem organického znečištění vod je stanovení oxidovatelnosti (CHSK), jejíž hodnoty se ukázaly velmi závislé na množství srážek, které do vody spláchnou velké množství organických látek z okolí. Stejnou závislost vykazují i senzorické vlastnosti (barva, zákal, zápach).

13 Fotky z chemického rozboru v terénu a ve školní laboratoři.

14 Voda ve sledovaných potocích se v období bez větších srážek jevíčistá, průhledná, bez výrazného zápachu. Teplota se pohybovala v jarních měsících v rozmezí 8-19 C, v závislosti na místu měření, množství srážek a teplotě okolního vzduchu. V praktickéčásti jsme zjistili, že podle ukazatelů, které minimálně souvisejí s lidskou činností můžeme oba toky zařadit do 1. třídy jakosti (velmi čistá voda). Obsah fosforu a dusíku v obou sledovaných formách je ovlivněn zemědělstvím, protože jejich hodnoty jsou od pramene k ústí prakticky stejné. Až na výjimky se hodnoty pohybují v třídě jakosti 3 až 5. Veškeré výsledky úzce souvisejí s množstvím srážek.

15 Včera dnes Potoky nepředstavují pro své okolí významné povodňové nebezpečí. Vylévají se sice pravidelně, ale způsobené škody nejsou velké. Tomu odpovídá i malý rozsah protipovodňových opatření a úprav koryta. V některých místech došlo k narovnání koryta potoka Kyselá voda, jak je vidět při porovnání mapy z let a mapy současné.

16 Větším nebezpečím jsou přívalové deště a řeka Vltava, do které se vlévá Kyselá voda. Území kolem potoka Dobrá voda se v historii potýkalo spíše s vodou podzemní, která ztěžovala těžbu stříbra v Rudolfovském revíru. Voda odváděná štolou svatého Eliáše byla od roku 1932 používána jako pitná pro České Budějovice. Její kvalita byla velmi dobrá, proto vedení obce Úsilné uvažuje o jejím opětovném využívání alespoň pro potřeby městské kašny. Starosta obce ing. Kašpárek nám nabídl spolupráci při sledování kvality této vody.

17 V roce 1681 byly zjištěny léčivé účinky sirnato-železité vody v Libníči a v roce 1714 bylo započato se stavbou lázeňských budov. Provoz lázní trval 200 let. Ukončen by zánikem tohoto pramene léčivé vody, což bylo přisuzováno důlníčinnosti při těžbě stříbra. Dnes je v objektu lázní ústav sociální péče. Při vyhledávání informací o oblasti kolem potoků Dobrá a Kyselá voda jsme narazili ještě na mnoho dalších zajímavostí, které jsme nestihli blíže prozkoumat. Připravujeme: - prohlídku Eliášovi štoly, - vyhledání pozůstatků lesní železnice, - exkurzi do skelné hutě nedaleko Opatovic, - rádi bychom alespoň nahlédli do tzv. ort štol po těžbě kaolínu na Borku, - na jaře se chystáme na fotografování střevíčku pantoflíčku a objevení pupku světa (Locus perennis) severně od Rudolfova.

18 Závěrem: Během plnění úkolů jsme uplatnili dřívější znalosti a nové získali. Uskutečnili jsme 4 výpravy ke sledovaným potokům. Naučili jsme se určovat rostliny a živočichy podle klíčů a atlasů. Naučili jsme se měřit fyzikálně chemickými přístroji - konduktometrem, ph metrem a spektrofotometrem. Procvičili jsme si mnohé laboratorní techniky v odměrné analýze (příprava roztoků, filtrace, titrace) Získali jsme dovednosti práce s kompasem a mapou v terénu. Naučili jsme se lovit a identifikovat vodní bezobratlé živočichy. Pracovat v týmu. Naučili jsme se být odpovědný za přidělený úkol a pomůcky. Museli jsme se naučit komunikovat s úřady, starosty obcí a lidmi od tisku. Osobně jsme se seznámili s pracovníky Arniky při odběru sedimentu speciálním zařízením. Vyhledávat informace na internetu a v regionálním oddělení knihovny.

19 Vypracoval tým studentů 3. ročníku analýzy potravin ze SŠOSaP a VOŠČesk eské Budějovice Leden 2011

Projekt VODA ŽIVÁ Etapa 1: Kouzlo běžících vod

Projekt VODA ŽIVÁ Etapa 1: Kouzlo běžících vod Projekt VODA ŽIVÁ Etapa 1: Kouzlo běžících vod Obsah: 1. Úvod...- 2-2. Charakteristika potoků...- 2-2.1. Dobrá voda...- 2-2.2. Kyselá voda...- 2-3. Odpovědi na otázky...- 2-3.1. Bioindikátor...- 2-3.2.

Více

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř Závěrečná zpráva projektu Voda živá tok Barovka 1 Předmluva Vážení čtenáři, právě čtete závěrečnou zprávu obsahující naše poznatky z výzkumu na toku Barovka,

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j

Ekologická soutěž základní (třídní) kolo 1. Víš, co je to recyklace? a) jízda na kole b) zpracování a úprava odpadu c) vývoz odpadu na skládku 2. Na j Ekologická soutěž 18. listopadu 2009 se uskutečnilo na pracovišti Slovákova školní kolo Ekologické soutěže. Tříčlenná družstva žáků pátých tříd všech tří odloučených pracovišť naší školy si ověřilo svoje

Více

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA 8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA Lužní lesy na Opavsku v minulosti zasahovaly mnohokrát větší území, než v současné době. I v případě lužního lesa kolem potoka Deštná se jedná jen o malý zbytek. Lužní les má

Více

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK

PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK ,,VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA PŘÍRODOVĚDA 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Země ve vesmíru? žák

Více

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA 8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA Lužní lesy na Opavsku v minulosti zasahovaly mnohokrát větší území, než v současné době. I v případě lužního lesa kolem potoka Deštná se jedná jen o malý zbytek. Lužní les má

Více

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl POPIS ŘÍČNÍHO ÚSEKU/PŘÍČNÉHO PROFILU č. úkolu:. Tok ř.km záznam č. Místo Dne : hod Délka úseku (m): Provedl Bližší lokalizace :... číslo listu: vh mapy:...... mapy 1:... :... fotografie: 1) celkový charakter

Více

Třebovka a Tichá Orlice

Třebovka a Tichá Orlice Konečné vymezení HMWB pilotní studie Třebovka a Tichá Orlice Popis postupu Březen 2005 Pilotní studie Třebovka a Tichá Orlice popis - 1 - Třebovka + Tichá Orlice Třebovka po vzdutí nádrže Hvězda 10360000

Více

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov Mosty indikátor 06.43.19 PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Úkol: Fyzikální a chemická analýza vody Princip: Vlastním pozorováním získat poznatky o vlastnostech

Více

MAPOVÉ PŘÍLOHY. Mapy vodních toků v Praze. Zdroj: Lesy hl. m. Prahy. Zdroj:

MAPOVÉ PŘÍLOHY. Mapy vodních toků v Praze. Zdroj: Lesy hl. m. Prahy. Zdroj: MAPOVÉ PŘÍLOHY Mapy vodních toků v Praze Zdroj: http://envis.praha-mesto.cz/rocenky/chruzemi/cr2_cztx/chu-vody.htm Mapa povodí Kunratického potoka s vyznačenými odběrnými místy v Kunratickém potoce Zdroj:

Více

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Řeka Klabava Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová 1 Obsah 1 Navštívená lokalita a náš cíl... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 4 Náš postup... 3 5 Terénní deník... 3 7

Více

POTOK NEBO STOKA. Zapište otázky, které vás napadají k tématu voda a její znečištění: Zapište si výzkumnou otázku

POTOK NEBO STOKA. Zapište otázky, které vás napadají k tématu voda a její znečištění: Zapište si výzkumnou otázku POTOK NEBO STOKA Zapište otázky, které vás napadají k tématu voda a její znečištění: Zapište si výzkumnou otázku Projděte si třídy jakosti povrchových vod a zkuste tipovat, do jaké třídy by podle míry

Více

Přílohy. Seznam příloh

Přílohy. Seznam příloh Přílohy Seznam příloh Obr. 1: Košťálova studánka odtok, Thomsonův přepad (Jaitnerová, červenec 2015) Obr. 2: Machle odtok, Thomsonův přepad (Jaitnerová, září 2015) Obr. 3: Staviště odtok (Jaitnerová, září

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Duháček v lese Simopt Hlavní menu Neživá příroda a různé druhy lesů Neživé podmínky pro les Les kolem řeky Les v nížinách Les v podhůří Hory Rostliny Stromy jehličnaté Smrk ztepilý Jedle bělokorá Borovice

Více

Popis úseku vodního toku z mapy. Vyšetřit polohu úseku vodního toku, zakreslit úsek do mapy a označit jej příslušným číslem. do (horní hranice)

Popis úseku vodního toku z mapy. Vyšetřit polohu úseku vodního toku, zakreslit úsek do mapy a označit jej příslušným číslem. do (horní hranice) Popis úseku vního toku z mapy Vyšetřit polohu úseku vního toku, zakreslit úsek mapy a označit jej příslušným číslem Název vního toku Úsek č. Popis polohy úseku (lní hranice) (horní hranice) Délka úseku

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list s názvem Společenstvo lesa slouží buď jako doplněk ke stejnojmenné prezentaci či samostatný pracovní list. Žáci si v něm doplní a tím zopakují význam lesa, zástupce skupin lesních

Více

Vypracovali: Michaela Rampulová, Nikola Pinďáková, Marie Novotná, Kateřina Lehká Pod vedením: Marie Novotné Gymnázium, Rýmařov, příspěvková

Vypracovali: Michaela Rampulová, Nikola Pinďáková, Marie Novotná, Kateřina Lehká Pod vedením: Marie Novotné Gymnázium, Rýmařov, příspěvková 2010 Voda živá 5. etapa Vypracovali: Michaela Rampulová, Nikola Pinďáková, Marie Novotná, Kateřina Lehká Pod vedením: Marie Novotné Gymnázium, Rýmařov, příspěvková organizace 30.11.2010 Obsah 1. Úvod...

Více

VY_32_INOVACE_01_EKOSYSTEMY

VY_32_INOVACE_01_EKOSYSTEMY Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_EKOSYSTEMY Ekosystémy Předmět: Environmentální výchova Ročník: 7. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 21. 10. 2011 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Fotodokumentace významných krajinných prvků SO ORP Prostějov

Fotodokumentace významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Fotodokumentace významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Příloha č. 2 k bakalářské práci z geografie na téma chráněná území Prostějovska Autor: Jiří Havela Obsah Arboretum v Kostelci... 2 Brus-okolí...

Více

Lesy v Ceské Republice

Lesy v Ceské Republice Les kolem nás Lesy v Ceské Republice -Největší zastoupení mezi stromy na počet jedinců mají jehličnaté stromy, v přirozeném přírůstku mají větší zastoupení listnaté stromy. Druhové sloţení lesů v ČR: 1)Smrk

Více

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ Prameniště - vývěry podzemní vody; velmi maloplošné ekosystémy - prameništní mechorosty, často porosty řas - nízké ostřice, suchopýry, přesličky aj. - složení vegetace je výrazně

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha A4 pozemky obhospodařovány jako sady a zahrady (duben2011) Obr. 2: Dílčí plocha A6 sad vyčištěný v roce 2010 využívaný k pastvě Obr. 3: Dílčí plocha A7 tůň u studánky v západní části

Více

Zaniklé Chabry: Lokalita studenovodního pěnovce V Rybníčkách

Zaniklé Chabry: Lokalita studenovodního pěnovce V Rybníčkách Zaniklé Chabry: Lokalita studenovodního pěnovce V Rybníčkách Mgr. Tomáš Petrásek, 2012 Situační plán lokality, stav před r. 2008. Červeně jsou vyznačeny hlavní výskyty pěnovce, menší usazeniny se ale nacházejí

Více

Petra Oppeltová, Jiří Suchodol

Petra Oppeltová, Jiří Suchodol ÚSTAV APLIKOVANÉ A KRAJINNÉ EKOLOGIE oppeltova@mendelu.cz ANALÝZA ZDROJŮ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH A PODZEMNÍCH VOD A NÁVRH NÁPRAVNÝCH OPATŘENÍ V SOUVISLOSTI SE ZÁSOBOVÁNÍM OBCE STUDENÉ PITNOU VODOU Petra

Více

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Název miniprojektu: Hlavní geologické procesy Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2013 / 2014 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Obsah

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

Voda živá Etapa 4 : Závěrem...

Voda živá Etapa 4 : Závěrem... Voda živá Etapa 4 : Závěrem... Prosecký potok Jméno: Dittmannová Nicole, Křivská Aneta, Töröková Timea Třída: 9.A Školní rok: 2015/2016 Škola: ZŠ Špitálská, Špitálská 789, Praha 9 Obsah: 1. Úvod 2. Popis

Více

Český svaz ochránců přírody. Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka

Český svaz ochránců přírody. Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka Český svaz ochránců přírody Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka Obojživelníci a jejich funkce v přírodě Ukazatelé čistoty vod a prostředí Jako první reagují na změny životního prostředí Patří do potravy

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 jméno autora DUM: Mgr. Naděžda Pluhařová datum (období), ve kterém byl

Více

ZNALECKÝ POSUDEK 131/2016

ZNALECKÝ POSUDEK 131/2016 ZNALECKÝ POSUDEK 131/2016 Ocenění nemovitostí - pozemků parcela 3380 a 3501 ostatní plocha, ppč. 3814 a 3818 orná půda kú. Svéradice, obec Svéradice, okres Klatovy. Objednatel: Exekutorský úřad Litoměřice

Více

Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce

Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce Mgr. Zdeněk Šíma Ing. Mgr. Bohumír Šraut Dílčí úkoly hydrochemického monitoringu vody v oblasti Cínovce

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Geografie PODYJÍ Pracovní listy ÚDOLÍ DYJE 1. Povodí Dyje Podle mapy v atlasu doplňte

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

Rybník nebo potok? Vliv abiotických faktorů na druhovou početnost vodních organismů. ČAG České Budějovice

Rybník nebo potok? Vliv abiotických faktorů na druhovou početnost vodních organismů. ČAG České Budějovice Rybník nebo potok? Vliv abiotických faktorů na druhovou početnost vodních organismů ČAG České Budějovice Obsah: 1. Úvod 2. Stanoviště a metodika 3. Statistiky a výsledky 4. Závěr Stanoviště měření x 5

Více

ČEVAK a.s. Laboratoř Mánesova 41/6, České Budějovice

ČEVAK a.s. Laboratoř Mánesova 41/6, České Budějovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. P1 České Budějovice 2. P2 ČOV České Budějovice Hrdějovice č.p. 598, 370 10 České Budějovice 3. P3 Beroun Mostníkovská 255, 266 41 Beroun 3 4. P4 Chrudim K Májovu 152,

Více

Ověření výukové trasy pro první stupeň ZŠ

Ověření výukové trasy pro první stupeň ZŠ Ověření výukové trasy pro první stupeň ZŠ Výuková trasa byla ověřena 07.04.2009 s žáky čtvrté a páté třídy ZŠ Lačnov. Termín byl stanoven tak, aby vyhovoval škole, mně a důležitou roli v rozhodování hrálo

Více

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I.

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Technické zadání: Předmětem prací je realizace hydrodynamických

Více

STUDIE ROZŠÍŘENÍ VODOVODU OBCE HALENKOVICE

STUDIE ROZŠÍŘENÍ VODOVODU OBCE HALENKOVICE --------------------------------------------------- arekop, s.r.o. ------------------------------------------- 760 01 Zlín, Kvítková 1576, tel. 577 011 045-47 -------------------------------------------------

Více

Marek Roman. Základní škola Josefa Bublíka, Bánov, okres Uherské Hradiště

Marek Roman. Základní škola Josefa Bublíka, Bánov, okres Uherské Hradiště Nikola Iva Marek Roman Základní škola Josefa Bublíka, Bánov, okres Uherské Hradiště MŮŢEME VYUŢÍT NĚKTERÝCH ORGANISMŮ KE STANOVENÍ ČISTOTY VOD? CÍLE: 1.Stanovit chemické sloţení vody na vybraných stanovištích

Více

Mariánské Lázně. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Mariánské Lázně. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 691585_4 : Obec: ORP: Souřadnice GPS (ve stupních): N 49.9833 E 12.77519 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie plochy dle typu: Kritéria

Více

VI. VLIVY NA VODNÍ PROSTŘEDÍ

VI. VLIVY NA VODNÍ PROSTŘEDÍ VI. VLIVY NA VODNÍ PROSTŘEDÍ Vlivy na ní prostředí hodnocené koncepce ÚPN VÚC jsou posuzovány z těchto hledisek: změna odtokových poměrů; ovlivnění režimu a jakosti povrchových ; ovlivnění režimu a jakosti

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

Hodnocení jakosti povrchové vody významného vodního toku Berounka Státní podnik Povodí Vltavy zpracovává každoročně vodohospodářskou bilanci v dílčím

Hodnocení jakosti povrchové vody významného vodního toku Berounka Státní podnik Povodí Vltavy zpracovává každoročně vodohospodářskou bilanci v dílčím Hodnocení jakosti povrchové vody významného vodního toku Berounka Státní podnik Povodí Vltavy zpracovává každoročně vodohospodářskou bilanci v dílčím povodí Horní Vltavy, Berounky, Dolní Vltavy a ostatních

Více

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy LESY HL. M. PRAHY MČ Praha Kunratice LESY HL. M. PRAHY Příspěvková organizace hlavního města Prahy Zřizovací listinu schvaluje Zastupitelstvo hlavního města Prahy Hlavní činnost pro MHMP cca 88 % Hospodářská

Více

JEVANSKÝ POTOK. Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4, Tel.: ,

JEVANSKÝ POTOK. Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha 5 - Smíchov, Nábřežní 4, Tel.: , JEVANSKÝ POTOK JEVANSKÝ POTOK Konojedy: Voda v obci je sváděna dešťovou kanalizací a v dolní části obce vedena otevřeným korytem a tak vzniká bezejmenný levobřežní přítok Jevanského potoka. Obec by chtěla

Více

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1. Stanovení barvy fotometricky 2. Stanovení elektrické konduktivity 3. Stanovení ph potenciometricky 4. Stanovení KNK

Více

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA 10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA Mladecko je právě díky lesním porostům vyhledávanou rekreační oblastí. Poslední desáté zastavení seznamuje návštěvníky s rostlinami i živočichy typickými pro tento ekosystém.

Více

Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA

Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA Úvod k pracovním listům FOTOSYNTÉZA Rostliny přeměňují světelnou energii v energii chemickou v reakci, která se nazývá fotosyntéza. Jedná se vůbec o nejdůležitější chemický proces na naší zeměkouli. Začátek

Více

Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská Hluboká nad Vltavou

Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská Hluboká nad Vltavou j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.com Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská 287 373 41

Více

Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění

Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění Profil vod ke Souhrn informací o vodách ke a hlavních příčinách 1 Profil vod ke profilu vod ke Nadmořská výška OHRE06 VN Vrbenský - kemp Matylda 230 m n. m. Plocha nádrže 4,2 km 2 Základní hydrologická

Více

Společenstva okolí lidských obydlí

Společenstva okolí lidských obydlí Společenstva okolí lidských obydlí Živočichové Hlemýžď zahradní Vlaštovka obecná Včela medonosná Slimák největší Myš domácí Bělásek zelný Krtek obecný Kočka Mandelinka bramborová Kur domácí Hrdlička zahradní

Více

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - les. Ročník: 5. Mgr. Alena Hrušková Datum: Školní rok: 2012/2013

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - les. Ročník: 5. Mgr. Alena Hrušková Datum: Školní rok: 2012/2013 Základní škola a mateřská škola, Tupesy, příspěvková organizace 687 07, Tupesy 112 Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - les Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková

Více

Přírodní rizika. Výzkum možných rizik v blízkém okolí Adamova. Autoři: Soňa Flachsová Anna Kobylková. Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, 679 04

Přírodní rizika. Výzkum možných rizik v blízkém okolí Adamova. Autoři: Soňa Flachsová Anna Kobylková. Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, 679 04 Přírodní rizika Výzkum možných rizik v blízkém okolí Adamova Autoři: Soňa Flachsová Anna Kobylková Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, 679 04 1) OBSAH 1) Obsah 2) Úvod 3) Cíl 4) Realizační část 5) Závěr

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Útěchovice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 624 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 66 Hustota obyvatel:

Více

Povodí Labe, státní podnik Odbor vodohospodářských laboratoří, laboratoř Ústí nad Labem Pražská 49/35, Ústí nad Labem

Povodí Labe, státní podnik Odbor vodohospodářských laboratoří, laboratoř Ústí nad Labem Pražská 49/35, Ústí nad Labem Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř je způsobilá provádět samostatné vzorkování. Zkoušky: 1 Stanovení amonných iontů a amoniakálního dusíku CFA se detekcí

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 3 týdně, povinný MKŽ: Naše vlast Výsledky vzdělávání Učivo Průřezová témata přesahy do učebních bloků: Žák: vyhledá ČR na mapě Evropy pojmenuje nejdůležitější pohoří ČR, nížiny ČR vysvětlí pojmy povodí,

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Dobrá Voda u Pacova zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

Krásná. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Krásná. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu ID plochy: 673358_1 : Obec: ORP: Aš Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.242303 E 12.183834 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie plochy dle typu: Kritéria B NG střední nebezpečí Nová dle GIS

Více

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI

VY_52_INOVACE_PR5_2_18. Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Šablona V/2- Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd OBOJŽIVELNÍCI VY_52_INOVACE_PR5_2_18 Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková organizace ANOTACE Šablona:

Více

Průvodní a technická zpráva k akci:

Průvodní a technická zpráva k akci: k akci: Probírka břehového porostu VVT Jihlava, ř. km 105,000-105,200, Přibyslavice a ř. km 119,400 119,750, Přímělkov Provozní úseku závodu Dyje: Vypracoval: Ing. Jiří Šrámek Datum: 20. 9. 2018 strana

Více

Ejpovice. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková

Ejpovice. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková Ejpovice Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková 1 Obsah 1 Navštívená lokalita... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 3 Náš postup... 3 4 Zpracování... 4 Úkol 1.... 6 Úkol

Více

Výzkum povrchových vod u města Rokycany řeka Klabavka

Výzkum povrchových vod u města Rokycany řeka Klabavka Výzkum povrchových vod u města Rokycany řeka Klabavka Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Únor 2015 1 Obsah 1 Navštívená lokalita... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Eš zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností Pacov

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník:3 Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka MÍSTO, KDE ŽIJEME Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE VÝVOJ CHEMISMU VODY V POVODÍ NISY. Bc. Gabriela Ziková, 2013 Vedoucí práce: doc. Ing. Martin Šanda, Ph.D.

DIPLOMOVÁ PRÁCE VÝVOJ CHEMISMU VODY V POVODÍ NISY. Bc. Gabriela Ziková, 2013 Vedoucí práce: doc. Ing. Martin Šanda, Ph.D. DIPLOMOVÁ PRÁCE VÝVOJ CHEMISMU VODY V POVODÍ NISY Bc. Gabriela Ziková, 2013 Vedoucí práce: doc. Ing. Martin Šanda, Ph.D. zhodnocení vývoje chemismu vody v povodí Nisy podle hydrologických a chemických

Více

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě?

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? Zkušební laboratoř č. 1243 - akreditovaná Českým institutem pro akreditaci dle ČSN EN ISO/IEC 17025: 2005 IČ/DIČ 44794843/CZ44794843

Více

POVODŇOVÁ PROHLÍDKA NA ÚZEMÍ MĚSTYSE PLAŇANY - VODNÍ TOK BLINKA -

POVODŇOVÁ PROHLÍDKA NA ÚZEMÍ MĚSTYSE PLAŇANY - VODNÍ TOK BLINKA - POVODŇOVÁ PROHLÍDKA NA ÚZEMÍ MĚSTYSE PLAŇANY - VODNÍ TOK BLINKA - Povodňová prohlídka byla provedena na toku: Blinka IDV 10185564 v úseku cca 8,5 0,0 ř.km Správa toku: Povodí Labe, s.p., Víta Nejedlého

Více

OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA

OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA k.ú. Vojkovice u Židlochovic Dokumentace pro stavební povolení A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva Datum: 04/2011 Vypracoval: Bc. Dagmar Kabelová zakázky: 97/09

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Labe

ČESKÁ REPUBLIKA Labe Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Labe Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_VL_04_ČESKÁ REPUBLIKA 4. 5. ročník

Více

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace váš dopis značky / ze dne naše značka datum vyřizuje / linka NPS 08444/2009 3.9.2009 Ing. Havlátková/388/450245 Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace Niva Kořenského potoka Správa Národního parku

Více

Hrádecký potok po vzdutí nádrže Lenešický rybník ID kraj Ústecký kód kraje CZ042

Hrádecký potok po vzdutí nádrže Lenešický rybník ID kraj Ústecký kód kraje CZ042 Hrádecký potok po vzdutí nádrže Lenešický rybník ID 14355000 kraj Ústecký kód kraje CZ042 1.CHARAKTERISTIKA VODNÍHO ÚTVARU Kategorie vodního útvaru tekoucí Typ vodního útvaru 41214 Příslušnost k ekoregionu

Více

Ježkovice. prameniště/studánka. evidenční číslo 1

Ježkovice. prameniště/studánka. evidenční číslo 1 studánka evidenční číslo 6 typ lokality: studánka místní název: U Pražcovny/2 zaměření N 49 8 53,7 EO 6 53 24, 488 m n.m. katastr Ježkovice lokalizace - v lesním svahu na pravém břehu zdrojnice Lažáneckého

Více

kraj Karlovarský kód kraje CZ041

kraj Karlovarský kód kraje CZ041 Nádrž Jesenice ID 113010660001 (14031000) kraj Karlovarský kód kraje CZ041 1.CHARAKTERISTIKA VODNÍHO ÚTVARU Kategorie vodního útvaru stojatý Typ vodního útvaru 421222 Příslušnost k ekoregionu Nadmořská

Více

Modul 02 - Přírodovědné předměty

Modul 02 - Přírodovědné předměty Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 - Přírodovědné předměty Hana Gajdušková Hana

Více

Stará Voda u Mariánských Lázní. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Stará Voda u Mariánských Lázní. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 753998_1 : Obec: Stará Voda ORP: Mariánské Lázně Souřadnice GPS (ve stupních): N 49.993938 E 12.589378 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

UKÁZKA REVIZE PHO NA OP PODZEMNÍHO ZDROJE VODY - ŘÍČKY

UKÁZKA REVIZE PHO NA OP PODZEMNÍHO ZDROJE VODY - ŘÍČKY UKÁZKA REVIZE PHO NA OP PODZEMNÍHO ZDROJE VODY - ŘÍČKY Zájmové území se nachází v jižní části Moravského krasu, jedná se o povodí toku Říčka dílčí povodí Svratky, voda jímána ze dvou hlubinných vrtů HV107aHV201

Více

Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění

Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění Profil vod ke Souhrn informací o vodách ke a hlavních příčinách 1 Profil vod ke profilu vod ke Nadmořská výška OHRE03 Velký rybník 468 m n. m. Plocha nádrže 0,5 km 2 Základní hydrologická Q a 21 l/s charakteristika

Více

PROJEKT VODA ŽIVÁ 2. ETAPA

PROJEKT VODA ŽIVÁ 2. ETAPA PROJEKT VODA ŽIVÁ 2. ETAPA žáci třídy AP2 květen, červen 2010 SŠ OSaP a VOŠ Kněžskodvorská 33/A České Budějovice Obsah 1. Úvod... 2 2. Odpovědi na otázky... 2 2.1. Eutrofizace... 2 2.2. ph... 2 2.3. Jak

Více

Podzemní vody. Gymnázium Pierra de Coubertina Tábor. miniprojekt k tematickému celku Podzemní vody. (projekt skupiny H.

Podzemní vody. Gymnázium Pierra de Coubertina Tábor. miniprojekt k tematickému celku Podzemní vody. (projekt skupiny H. Podzemní vody miniprojekt k tematickému celku Podzemní vody Gymnázium Pierra de Coubertina Tábor (projekt skupiny H. Chotovinské) Obsah: 1) Měření rychlosti vsaku vody 2) Geologické a hydrogeologické poměry

Více

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND Část ZPF byla zpracována pro potřeby ÚPO Svojanov v souladu se zákonem č. 334/1992 o ochraně ZPF a vyhláškou Ministerstva životního prostředí č. 13/1994, kterou se upravují některé

Více

Číslo rozboru: Místo odběru: Obec Limit /nejistota +/- Fyzikální a chemické ukazatele:

Číslo rozboru: Místo odběru: Obec Limit /nejistota +/- Fyzikální a chemické ukazatele: VZ lab ROZBOR VODY Jindřicha Plachty 535/16 150 00 Praha 5 Protokol č.: 61953 tel.: 266 779 115, www.vzlab.cz Zkušební laboratoř akreditovaná ČIA pod číslem 1402 Název zakázměchenice Číslo zakázk203005

Více

Vodovody a kanalizace Břeclav, a.s. Strana č. 1 Ceník výrobků, výkonů a služeb platný od 1. 10. 2013

Vodovody a kanalizace Břeclav, a.s. Strana č. 1 Ceník výrobků, výkonů a služeb platný od 1. 10. 2013 Vodovody a kanalizace Břeclav, a.s. Strana č. 1 Voda pitná (vodné) VaK Břeclav m3 31,75 Voda pitná předaná (Malešovice, Medlov) m3 22,60 Voda odpadní (stočné) m3 37,23 Odpadní vody: Odpadní vody z jímek

Více

Doubrava u Aše. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Doubrava u Aše. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 669237_1 Doubrava u Aše : Obec: Aš ORP: Aš Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.26099 E 12.243927 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí: Kategorie

Více

Výtah z vodohospodářské bilance za rok 2009 pro území MěÚ Náchod jako obce s rozšířenou působností

Výtah z vodohospodářské bilance za rok 2009 pro území MěÚ Náchod jako obce s rozšířenou působností Výtah z vodohospodářské bilance za rok 2009 pro území MěÚ Náchod jako obce s rozšířenou působností Popis hydrologické situace Srážkové poměry Z hlediska množství spadlých srážek byl rok 2009 jako celek

Více

Znáte polabskou přírodu? kvíz Část 1 jaro v Polabí

Znáte polabskou přírodu? kvíz Část 1 jaro v Polabí Znáte polabskou přírodu? kvíz Část 1 jaro v Polabí 1. Jak se jmenuje želva, která žije na území České republiky jako jediný původní druh? a) želva nádherná b) želva bahenní c) želva obrovská 2. Obojživelníci

Více