Vývoj softwaru Biospean

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vývoj softwaru Biospean"

Transkript

1 REFERÁT ZE STÁŽE na Technologické univerzitě Vídeň, Rakousko V rámci projektu BIOTREND (CZ.1.07/2.2.00/ ) jsem vycestoval na zahraniční stáž na pracoviště Fakultät für Technische Chemie, Technische Universität Wien (Fakulta technické chemie, Technologická univerzita Vídeň, Rakousko). Stáž proběhla ve dnech až V původním plánu bylo jednak vylepšování, ladění a testování softwaru Biospean a jednak splnění úkolů o které měla zájem TU Vídeň. Nicméně vývoj situace na místě tyto úkoly postupně rozšířil a paralelní stáž dalších dvou kolegů z KBC UPOL spolu se spoluprací na dálku s pracovištěm v Olomouci přidaly další vědecké úkoly, které byly během stáže řešeny. Vývoj softwaru Biospean Tento úkol byl plněn jako součást práce na doktorandském studiu. Biospean je software pro katalogizaci a analýzu hmotnostních spekter. Zaměřením a schopnostmi srovnání spekter patří do stejné kategorie jako např. MALDI Biotyper. Na rozdíl od něj se ale jedná o aplikaci webovou, multiplatformní a víceuživatelskou, určenou pro použití v rámci většího vědeckého týmu a umožňující skupinovou práci. Je provozována na platformě LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). V rámci pobytu na TU Vídeň byly v aplikaci provedeny následující změny: 1) S ohledem na specifika hmotnostních spekter používaných na TU Vídeň byla výrazně zvýšena citlivost aplikace při detekci méně výrazných peaků a schopnost se vypořádat se šumem. 2) Zvýšila se schopnost zpracovat data ze vstupních souborů obsahujících předem normalizované výsledky, které se používají na TU Vídeň. Dále byla přidána podpora pro data ve formátu CSV a zvýšila se odolnost na vstup dat, která jsou v chybném formátu či nesouvisí se samotnými daty (např. komentáře vložené do zdrojového souboru). 3) Vedlejším efektem velkého počtu spekter, která TU Vídeň chtěla analyzovat, bylo, že aplikaci i databázi bylo možné otestovat na hranici výkonu. To mi výrazně pomohlo nalézt úzká hrdla, která aplikaci zpomalovala. Zátěžové testy databáze za přítomnosti velkého množství dat mi pomohly nalézt lepší nastavení webového i databázového serveru a proběhla optimalizace struktury databáze.

2 Tím se povedlo dosáhnout znatelného zrychlení při zpracování dat, ale především významného zrychlení při vyhledávání a vizualizaci spekter. 4) Přibyla schopnost vyhledat společné peaky po větší skupiny spekter. Tato funkce byla původně určena jen pro dvě spektra, nicméně v rámci praktických testů vyvstala potřeba hledat průniky pro větší skupiny spekter. Proto došlo k přepracování a rozšíření na schopnost zpracovat více spekter současně. Tato funkce byla posléze dále rozšířena o velice důležitou schopnost vyhledat a označit i takové peaky, které se vyskytují ve většině zkoumaných spekter, ale nelze je nalézt ve všech, např. z důvodu odchylek a chyb v měření, šumu atd... Touto měkčí schopností detekce se získala aplikace schopnost zpracovat velkou skupinu spekter a přitom se vypořádat i s menšinou spekter, která jsou z různých důvodů nižší kvality. 5) Další novou funkcí se stala schopnost vytvářet a pracovat s virtuálními spektry, která lze s úspěchem použít pro hledání/ověřování charakteristických znaků v reálných spektrech či přímo k identifikaci reálného spektra (např. k jeho zařazení ke konkrétnímu druhu). Virtuální spektra vzniknou tak, že vytvoříme umělé spektrum, které obsahuje jen peaky, které jsou pro nás zajímavé. Při porovnání takovéhoto virtuálního spektra s reálnými spektry vypíše program reálná spektra, která obsahují charakteristické peaky typické právě pro hledané virtuální spektrum. To umožňuje rychlou a snadnou identifikaci reálného spektra např. pokud virtuální spektrum obsahuje znaky typické např. pro nějakou bakterii nebo chorobu. 6) Aplikace získala další možnost jak zobrazit data. Doposud si mohl uživatel zobrazit pouze stupeň shody jednoho spektra vůči ostatním spektrům (v podobě jednorozměrné tabulky). Nově byla přidána schopnost vygenerovat dvourozměrnou tabulku (v podobě tzv. kartézského součinu porovnání každý prvek s každým) kde může uživatel na jednom místě vidět stupeň shody mezi všemi dvojicemi z vybrané množiny. 7) Během praktické práce s grafickým prostředím došlo k přidání a úpravě řady drobných prvků, k vylepšení ovládání a dalších maličkostí, které zpříjemňují uživateli práci a zlepšují ergonomii grafického prostředí. 8) Praktické využívání aplikace mi dodalo několik dalších podnětů a nápadů na další vylepšení, která mám v plánu zrealizovat. Určení stadia fermentace vzorku Tento úkol byl vyžádán ze strany TU Vídeň.

3 Situace: Máme změřených několik spekter z průběhu fermentace. Spektra reprezentují stav v jednotlivých časových okamžicích. Tato spektra rozdělíme do tří fází. První fází je začátek procesu fermentace, druhým stádiem je její průběh a třetím stadiem je ukončení a stabilizace vzorku. Úkol: Zjistit, zda je Biospean schopen identifikovat stádium předloženého vzorku, pokud mu předložíme pro srovnání vzorky z předchozích reakcí. Pro testování mi byla poskytnuto šest skupin hmotnostních spekter, reprezentujících různé fermentace. U každé skupiny bylo známé pořadí, ve kterém byla měření prováděna a do které fáze fermentace vzorek patří. Řešení: Identifikace stádia u vzorků se ukázala jako možná. Už verze Biospeanu, kterou jsem dovezl do Vídně, byla (po určité úpravě pro jejich specifická spektra) schopna celkem přesvědčivě identifikovat stádium fermentace. Následně bylo nalezeno a implementováno další řešení, které ukázalo ještě přesvědčivější výsledky. První řešení bylo založeno na prostém faktu, že hmotnostní spektrum se během reakce proměňuje v závislosti na biochemických změnách. Stádia fermentace nám reprezentují předložené vzory (označme si je jako x 1 až x n ). Pokud tedy chceme identifikovat stádium testovaného vzorku, musíme nalézt takové vzory, které vykazují největší shodu/podobnost s testovaným vzorkem. Z této podobnosti potom určíme stádium, ve kterém se testovaný vzorek nachází. Teoreticky bychom měli dostat největší podobnost se vzory x i a x i+1, přičemž testovaný vzorek se nachází ve stavu mezi nimi. Další nejvíce podobné vzory by potom měly být vzory x i-1 a x i+2. S rostoucí časovou vzdáleností od testovaného vzorku by postupně měla klesat podobnost testovaného vzorku s předloženými vzory. Podle vzorů x i a x i+1 a dalších blízkých vzorů bychom tedy měli být schopni snadno určit stádium, ve kterém se testovaný vzorek nachází. V praxi se tento předpoklad ukázal jako správný a funkční. Biospean ukazoval ve většině případů největší podobnost právě se vzorovými spektry, která byla nejblíže k testovanému vzorku. V praktických výsledcích se občas vyskytovaly nepřesnosti, když bylo např. prohozeno pořadí nejbližších sousedů (např. x i+2 byl před x i+1). Tyto odchylky však byly jednoznačně způsobené ne zcela optimálním nastavením Biospeanu (které jsem musel několikrát změnit kvůli specifikům sledovaných spekter) a především šumem v nepříliš kvalitně změřených spektrech. Tuto nepřesnost nicméně bylo možné zkorigovat vizuální kontrolou výsledků a pro identifikaci nepředstavovaly zásadnější problém.

4 Obtížnější byla identifikace jen v případě, kdy se testovaný vzorek nacházel na hranici mezi dvěma stádii. Tam bylo určení konkrétního stádia pochopitelně obtížnější, což je logické, protože spektra v těchto místech obsahují znaky obou sousedících stádií. Tento úkol vedl k prvním změnám v softwaru programu. Nejprve bylo třeba program upravit pro potřeby spekter z Vídně byla nutná větší citlivost a rozdílné rozsahy hodnot. V dalším kroku pak byla pro potřeby lepšího zobrazení podobnosti vytvořena výše zmíněná možnost zobrazit výsledky ve dvourozměrné tabulce, kde bylo možné snadno vyčíst, jak si jsou navzájem jednotlivá spektra podobná. Tyto pokusy rovněž poskytly velice důležitý důkaz o tom, že vyhledávací algoritmus Biospeanu pracuje skutečně správně. Pokud byly Biospeanu předloženy sekvence spekter, u kterých jsme znali skutečné pořadí (a tudíž i správné výsledky při testu podobnosti), porovnáním vypočtených výsledků mezi sebou ukázalo, že největší podobnost je téměř vždy právě se sousedními vzorky a s rostoucí časovou vzdáleností se podobnost postupně snižuje. To dokázalo, že srovnání spekter tak jak je navrženo, pracuje správně a občasné odchylky jsou spíše otázkou nastavení citlivosti a kvality spekter. Druhé řešení pro nalezení fáze bylo vytvořeno až dodatečně, přičemž jsem využil funkce vytvořené pro vyřešení řešení jiného úkolu. Těmito funkcemi byly nově vytvořené nástroje pro generování virtuálních spekter. Princip spočíval v tom, že jsem vytvořil ze všech vzorů daného stádia charakteristické virtuální spektrum. Z každé sekvence byly tedy vytvořeny tři virtuální spektra, přičemž každé reprezentovalo vždy jednu ze tří fází fermentace. Takto získaná spektra pro dané fáze jsem následně porovnával s testovanými vzorky. Výsledek byl výborný. Chybné detekce prakticky zmizely a obtížnější detekce byla jen na rozhraní mezi fázemi, kde je to ale logické. Při společném použití s první metodou byla detekce fáze prakticky stoprocentní. Závěr: Biospean lze s přijatelnou přesností použít pro detekci konkrétního stádia reakce. K identifikaci lze použít dvě na sobě nezávislé metody, které se mohou vhodně doplňovat. Identifikace peaků u spekter plísní blumeria, botrytis a bremia Tento úkol byl neplánovaný a vznikl při snaze pomoci kolegyni z KBC UPOL s identifikací peaků v jejich hmotnostních spektrech.

5 Úkol: Vyhledávání peaků v jednotlivých spektrech plísní. Upřesnění pozice peaků vzájemným porovnáním výsledků z programů Biospean a mmass. Nalezení peaků společných pro konkrétní druh plísně. Provedení: Zatímco mmass vyznačí všechny nadprůměrné hodnoty podezřelé jako peak a ponechává na uživateli, jak je interpretuje, Biospean tyto peaky vybírá a označuje pro další zpracování. Chtěli jsme proto zjistit, zda je Biospean schopen sám najít charakteristické peaky v podobné kvalitě. Výsledky z programu Biospean proto byly vizuálně porovnávány s výsledky z programu mmass. Z výsledků bylo vidět, že Biospean nemá žádné problémy s identifikací dostatečně intenzivních peaků. Nicméně v případě peaků se slabou intenzitou nacházejících se v šumu byla přesnost menší. Běžný byl výskyt tzv. negative-false detekce, tedy peaku, který nebyl správně rozpoznán jako peak. Naopak se vůbec nevyskytly případy pozitive-false detekce, tj. označení peaku, kterým peakem ve skutečnosti nebyl. Toto bylo zcela evidentně způsobeno tím, že citlivost programu byla nastavena na větší odstup od šumu. V případě snahy o detekci méně intenzivních peaků by se samozřejmě mezi peaky mohl dostat i intenzivní šum. V průběhu testů vyvstala od kolegyně otázka, zda by bylo možné najít peaky společné pro všechna spektra daného druhu. Proto byla provedena úprava, která umožnila programu nalézt průniky mezi skupinami peaků. Z této funkce následně při řešení dalšího úkolu vznikla funkce pro práci s virtuálními spektry. Identifikace druhu spór rodu fusarium Tento úkol byl vyžádán ze strany TU Vídeň. Situace: Máme změřená spektra různých druhů spór rodu fusarium. Celkem 735 spekter celkem šesti druhů spór. Spektra byla získána z různých lokací a spóry rostly na různých druzích obilnin (ječmen, pšenice, oves), jeden ze vzorků i na vlašských ořeších. Měření prováděli různí studenti na různém vybavení a spektra byla ve třech variantách s různým způsobem odstranění šumu. Úkol: Najít způsob jak přiřadit testovaný vzorek ke konkrétnímu druh spór. Identifikovat znaky společné pro jednotlivé druhy spór. Řešení: Zde se jako velice účinná ukázala funkce, která byla vytvořena pro hledání společných peaků pro více spekter. Bylo to logické řešení najít ze všech spekter stejného druhu průnik společných peaků a z nich vytvořit vzor pro vyhledávání charakteristických peaků. Ze společných peaků se potom pomocí další funkce vytvořilo virtuální spektrum, které

6 obsahovalo jen peaky charakteristické pro daný druh spór. Takové spektrum by při výpočtu shody s reálným spektrem ukázalo dostatečnou shodu, která by umožnila identifikaci příslušného vzorku. Nicméně při prvních pokusech se vůbec nedařilo najít vhodné průniky. Některé skupiny spekter vykazovaly několik podobných znaků, ale u jiných skupin byl problém najít vůbec něco. Někdy se podařilo najít podobnosti až poté, co jsem ze skupiny vyjmul nejméně kvalitní spektra. Problém spočíval v samotných spektrech velká úroveň šumu a hlavně nízká kvalita měření. Např. když dvě spektra ze stejného vzorku změřená dvěma různými studenty vypadala velice odlišně, bylo jasné, že kvalita měření spekter je velice zásadní problém. Jako fungující řešení se ukázala úprava funkce pro hledání průniků, která byla poněkud oslabena ve striktnosti vyhledávání. Byl přidán uživatelsky nastavitelný parametr (procentuální hodnota), který umožnil označit i peaky, které se vyskytují ve většině spekter, ale nemusí nutně být ve všech. Např. nastavením na 80 % je možné označit všechny peaky, které jsou alespoň v 80 % spekter. Pro otestování identifikace jednotlivých druhů spór jsem tedy vytvořil virtuální spektra se shodami peaků 100 %, 80 %, 60 % a 40 %. Pomocí nich jsem potom testoval, zda je možné testované spektrum dostatečně přesně rozpoznat. Výsledky byly povzbudivé shoda proti virtuálním spektrům byla velice dobrá a dařilo se správně identifikovat naprostou většinu rozeznávaných spekter, přičemž virtuální spektra s citlivostí od 60 % výše se ukázala pro detekci druhu jako zcela postačující. Problém byl jen se spektry spór, které rostly na vlašských ořeších. Zde se našla jen minimální shoda s ostatními vzorky (které pocházely z obilovin) a identifikace vzorku byla velice obtížná. Velkým povzbuzením byla skutečnost, že se díky schopnostem Biospeanu podařilo velice rychle najít způsob, jak v teoretické i praktické rovině vyřešit problém, který se vídeňské pracoviště marně snažilo najít delší dobu. Závěr: Biospean je schopen vyhledávat charakteristické znaky pro celé skupiny spekter, vypořádat se s nepřesností části spekter, vytvářet z takových skupin virtuální spektra charakterizující např. konkrétní druhy organizmů (spór, bakterií) a identifikovat jiné vzorky za pomoci těchto uměle vytvořených virtuálních spekter.

7 Simulace peptidů souvisejících s Bergerovou chorobou Tento úkol vznikl neplánovaně ve snaze pomoci kolegům z KBC UPOL, kteří pracují na výzkumu Bergerovy choroby, známé také jako IgA nefropatie. Konkrétně se jednalo o objasnění výskytu GalNAc a GalGalNAc v postranních řetězcích sledovaného proteinu. Problém: Sledovaný řetězec umožňuje navázat na specifická místa deriváty galaktosy, konkrétně GalNAc a GalGalNAc. Cílem bylo zjistit, na kterých místech se navazují a jaké teoretické sekvence podřetězců mohou ve vzorcích vzniknout. Tyto výsledky následně porovnat s reálnými hmotnostními spektry a zjistit, které kombinace opravdu vznikají. Velkou nepříjemností bylo, že počet kombinací a možných štěpů byl natolik vysoký, že v případě manuálního zpracování lidskými silami by šlo o velice zdlouhavý a náročný proces. Nápad použít počítač vznikl spíše náhodou ve chvíli, kdy jsem viděl jak kolega zkouší vytvořit kombinace ručně a navrhl mu možnost použít automatický skript k vygenerování. Pak jsme jen přidávali další kroky až jsme se za pomoci počítačových skriptů a programu Biospean propracovali k výslednému řešení. Řešení: Pro získání výsledků bylo třeba provést následující kroky. Nejprve bylo třeba získat kombinace řetězců, které mohou z proteinu vzniknout. Proto jsem pomocí skriptu vytvořil reprezentaci pro všechny požadované kombinace proteinů. Vzniklo 262 kombinací. Z každé kombinace jsem následně vypočítal všechny možnosti rozštěpení, což vytvořilo 7 štěpů pro každou kombinaci, přičemž jeden štěp byl společný pro všechny kombinace. U každé kombinace štěpů jsem vypočetl hmotnosti jednotlivých štěpů. Hmotnosti odpovídají x-ovým souřadnicím charakteristických peaků ve hmotnostním spektru. Z těchto sedmi souřadnic pro každou kombinaci jsem tedy skriptem vytvořil 262 virtuálních spekter, kdy každé virtuální spektrum obsahovalo právě těch sedm peaků charakteristických pro danou kombinaci. Získaná virtuální spektra jsem načetl do Biospeanu stejně jako normální spektra a nechal jsem systém, aby vypočítal pozice peaků. Tím jsem získal charakteristická spektra, která bylo už možno porovnat se šestnácti reálnými spektry. Z výsledků vyplynulo, že v reálné situaci se může objevit jen část z teoreticky možných kombinací. Teď už zbývalo jen vytvořit výstup v podobě, se kterou se dá pracovat. Využil jsem funkce vytvořené pro Biospean a vytvořil skript, který pro všech 16 reálných spekter udělal test podobnosti proti všem 262 virtuálním spektrům. Výsledky skript se vypsal v podobě

8 přehledné tabulky (resp. v podobě několika tabulek s různě nastavenou citlivostí), která umožnila další využití. Získané výsledky výrazně pomohly článek Deciphering heterogeneity of Oglycans from the hinge region of human IgA1 using MALDI-TOF/TOF mass spectrometry: role of precise cysteine alkylation during sample processing (V. Franc, P. Řehulka, M. Raus, J. Stulík, M.Šebela, J. Novák) o řešeném problému byl odeslán na recenzi v polovině ledna Shrnutí Ačkoliv jsem stáž bral ze začátku především jako povinnou součást doktorandského studia, kterou jako nutné zlo prostě musím absolvovat, musím konstatovat, že v konečném byla po všech stránkách přínosem. Především z toho důvodu, že došlo k praktickému využití vyvíjeného softwaru Biospean a v důsledku toho byla provedena řada úprav a vylepšení, která by byla realizována až později, po uvedení do zkušebního provozu. V samotném programu došlo k vylepšení výkonu a zvýšení robustnosti (odolnosti proti méně kvalitním datům). Bylo přidáno několik užitečných funkcí, které zvýšily schopnosti i užitnou hodnotu a během řešených úkolů byly schopnosti programu využity i způsobem, se kterým se zpočátku nepočítalo (např. virtuální spektra a simulace teoretických dat). Z hlediska ověření správné funkce softwaru Biospean byly nejdůležitější výsledky získané při detekci stadia fermentace první testovaná metoda dokázala správnou funkci detekce a porovnání spekter. Ačkoliv šlo o relativně snadný úkol, bylo důležité, že se poprvé pracovalo s daty, u kterých jsme přesně věděli, jak má jejich vzájemná podobnost vypadat. Tudíž bylo možné jasně říci, zda software vrátil správný výsledek. A získané výsledky skutečné vycházely téměř přesně tak, jak vycházet měly, což byl výborný důkaz, že software opravdu pracuje správně. Po stránce vědeckého přínosu největší význam má vyřešení otázky peptidových štěpů u IgA nefropatie. Tyto výsledky se staly důležitou součástí probíhajícího výzkumu a fakticky završením předchozí práce kolegů. Počítačové vyhodnocení dat získaných v laboratoři výrazně zrychlilo a zjednodušilo zpracování dat a vedlo i k poněkud překvapivému závěru, kdy se z výsledků ukázalo, že řešený problém je zřejmě mnohem složitější než se původně očekávalo slovy kolegy máme víc otázek než odpovědí. Získané výsledky zakončily několikaměsíční práci kolegů a staly se součástí článku, který šel prakticky ihned na recenzi.

9 Jako další vědecký přínos lze uvést i nalezení společných znaků ve spektrech spór rodu fusarium, což byl úkol, o který se vídeňské pracoviště marně snažilo delší dobu. Zde pro mne byla výhodou moje specializace (informatik-analytik-programátor), která mi dala možnost vyřešit problém z jiného úhlu pohledu, než jaký mají kolegové specializovaní na klasickou biochemii. Hlavní přínos přitom nespočívá v samotném rozeznávaní konkrétních spór, ale v přípravě mnohem obecnějšího řešení pro vyhledání shodných znaků ve spektrech, které je aplikovatelné i na jiné případy. Celou stáž považuji za úspěšnou a přínosnou jak pro mne z hlediska profesního a studijního, tak pro kolegy z obou vědeckých pracovišť, kteří se účastnili řešených úkolů. Mgr. Martin Raus v Olomouci dne

Zpráva ze zahraniční odborné stáže

Zpráva ze zahraniční odborné stáže Zpráva ze zahraniční odborné stáže Zahraniční odborná stáž byla realizována v rámci projektu ROZVOJ A POSÍLENÍ SPOLUPRÁCE MEZI AKADEMICKÝMI A SOUKROMÝMI SUBJEKTY SE ZAMĚŘENÍM NA CHEMICKÝ A FARMACEUTICKÝ

Více

Zpráva o zhotoveném plnění

Zpráva o zhotoveném plnění Zpráva o zhotoveném plnění Aplikace byla vytvořena v souladu se Smlouvou a na základě průběžných konzultací s pověřenými pracovníky referátu Manuscriptorium. Toto je zpráva o zhotoveném plnění. Autor:

Více

Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu. Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011

Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu. Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011 Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011 Cíle doktorandské práce Seminář 10. 11. 2010 Najít, implementovat, ověřit a do praxe

Více

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a datových modelů Obsah Seznam tabulek... 1 Seznam obrázků... 1 1 Úvod... 2 2 Metody sémantické harmonizace... 2 3 Dvojjazyčné katalogy objektů

Více

Kdy se narodil... Vypracovali: Mrkývka Vojtěch, Mrázek Ondřej, Novotná Marie. Předmět: PLIN08 Projekty II. Semestr: Jaro 2015

Kdy se narodil... Vypracovali: Mrkývka Vojtěch, Mrázek Ondřej, Novotná Marie. Předmět: PLIN08 Projekty II. Semestr: Jaro 2015 Kdy se narodil... Vypracovali: Mrkývka Vojtěch, Mrázek Ondřej, Novotná Marie Předmět: PLIN08 Projekty II Semestr: Jaro 2015 Vedoucí projektu: Mgr. Marek Grác, Ph.D. Úkolem tohoto projektu bylo vytvořit

Více

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček

Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček Maturitní projekt do IVT Pavel Doleček CO FILMBOOK JE Filmbook je uzavřená webová aplikace pro celkovou správu informací a dat souvisejících se sledováním filmů. Primárně je zaměřen na uchovávání a spravování

Více

xrays optimalizační nástroj

xrays optimalizační nástroj xrays optimalizační nástroj Optimalizační nástroj xoptimizer je součástí webového spedičního systému a využívá mnoho z jeho stavebních bloků. xoptimizer lze nicméně provozovat i samostatně. Cílem tohoto

Více

Reranking založený na metadatech

Reranking založený na metadatech České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra softwarového inženýrství Reranking založený na metadatech MI-VMW Projekt IV - 1 Pavel Homolka Ladislav Kubeš 6. 12. 2011 1

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

36 Elektronické knihy

36 Elektronické knihy 36 Elektronické knihy Uživatelský modul Elektronické knihy slouží k přípravě a publikování informací ve formátu HTML. Tento formát je vhodný pro prezentaci informací na internetu a je široce podporován

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 1 / 23 Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 2 / 23 biologové často potřebují najít často se opakující sekvence DNA tyto sekvence bývají relativně krátké,

Více

Experimentální systém pro WEB IR

Experimentální systém pro WEB IR Experimentální systém pro WEB IR Jiří Vraný Školitel: Doc. RNDr. Pavel Satrapa PhD. Problematika disertační práce velmi stručný úvod WEB IR information retrieval from WWW, vyhledávání na webu Vzhledem

Více

Diplomová práce Prostředí pro programování pohybu manipulátorů

Diplomová práce Prostředí pro programování pohybu manipulátorů Diplomová práce Prostředí pro programování pohybu manipulátorů Štěpán Ulman 1 Úvod Motivace: Potřeba plánovače prostorové trajektorie pro výukové účely - TeachRobot Vstup: Zadávání geometrických a kinematických

Více

SRSW4IT Inventarizační SW. Prezentace aplikace. Vedoucí DP: ing. Lukáš Macura Autor: Bc. Petr Mrůzek

SRSW4IT Inventarizační SW. Prezentace aplikace. Vedoucí DP: ing. Lukáš Macura Autor: Bc. Petr Mrůzek Prezentace aplikace Vedoucí DP: ing. Lukáš Macura Autor: Bc. Petr Mrůzek Osnova Úvod Programovací jazyk - PHP Etapy vývoje Funkce aplikace Co SW umí Na čem se pracuje Vize do budoucna Úvod Úvod Inspirováno

Více

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

1 Linearní prostory nad komplexními čísly 1 Linearní prostory nad komplexními čísly V této přednášce budeme hledat kořeny polynomů, které se dále budou moci vyskytovat jako složky vektorů nebo matic Vzhledem k tomu, že kořeny polynomu (i reálného)

Více

Využití tabulkového procesoru MS Excel

Využití tabulkového procesoru MS Excel Semestrální práce Licenční studium Galileo srpen, 2015 Využití tabulkového procesoru MS Excel Ing Marek Bilko Třinecké železárny, a.s. Stránka 1 z 10 OBSAH 1. ÚVOD... 2 2. DATOVÝ SOUBOR... 2 3. APLIKACE...

Více

Tabulkový procesor. Základní rysy

Tabulkový procesor. Základní rysy Tabulkový procesor Tabulkový procesor je počítačový program zpracovávající data uložená v buňkách tabulky. Program umožňuje použití vzorců pro práci s daty a zobrazuje výsledné hodnoty podle vstupních

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools jsou desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních zdrojů.

Více

Vliv přístroje SOMAVEDIC Medic na poruchy magnetických polí

Vliv přístroje SOMAVEDIC Medic na poruchy magnetických polí IIREC Dr. Medinger e.u. Mezinárodní institut pro výzkum elektromagnetické kompatibility elektromagnetická kompatibilita na biofyzikálním základě projektová kancelář v oboru ekologické techniky Ringstr.

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE WEBOWÉ STRÁNKY TŘÍD KAMIL POPELKA ZÁVĚREČNÁ MATURITNÍ PRÁCE BRNO 2011 Prohlášení Prohlašuji, že maturitní práce je mým původním autorským dílem, které

Více

Instalace. Produkt je odzkoušen pro MS SQL server 2008 a Windows XP a Windows 7. Pro jiné verze SQL server a Windows nebyl testován.

Instalace. Produkt je odzkoušen pro MS SQL server 2008 a Windows XP a Windows 7. Pro jiné verze SQL server a Windows nebyl testován. Instalace Produkt se neinstaluje. Stačí soubor uložit na libovolné místo na Vašem počítací (klikněte pravým tlačítkem a dejte 'uložit cíl jako ), pak jen spustit. Požadavky na software Produkt je odzkoušen

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ A4M39NUR Hierarchické číselníky Část D1: Autoři: Uživatelský průzkum a analýza Martin Hofman hofmama3 Tomáš Markacz markatom 1 Obsah dokumentu Účel

Více

Vliv přístroje Somavedic Medic na geopaticky podmíněné poruchy magnetického pole

Vliv přístroje Somavedic Medic na geopaticky podmíněné poruchy magnetického pole IIREC Dr. Medinger e.u. Mezinárodní institut pro výzkum elektromagnetické kompatibility Elektromagnetická kompatibilita na biofyzikálním základě projektová kancelář v oboru ekologické techniky Ringstr.

Více

Úloha - rozpoznávání číslic

Úloha - rozpoznávání číslic Úloha - rozpoznávání číslic Vojtěch Franc, Tomáš Pajdla a Tomáš Svoboda http://cmp.felk.cvut.cz 27. listopadu 26 Abstrakt Podpůrný text pro cvičení předmětu X33KUI. Vysvětluje tři způsoby rozpoznávání

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools Analyst Pack je desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních

Více

Internetový obchod Mironet

Internetový obchod Mironet České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Internetový obchod Mironet Semestrální práce A2 Testování uživatelských rozhraní A4B39TUR Pavel Štíbal Stibapa1@fel.cvut.cz 2013/2014 Otevřená

Více

Obsah. Zpracoval:

Obsah. Zpracoval: Zpracoval: houzvjir@fel.cvut.cz 03. Modelem řízený vývoj. Doménový (business), konceptuální (analytický) a logický (návrhový) model. Vize projektu. (A7B36SIN) Obsah Modelem řízený vývoj... 2 Cíl MDD, proč

Více

MANUÁL K AGENDĚ SPEDICE PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE

MANUÁL K AGENDĚ SPEDICE PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE MANUÁL K AGENDĚ SPEDICE PŘÍRUČKA PRO UŽIVATELE Úvodem Spedice je nová agenda WEBDISPEČINKU, která nahrazuje dosavadní Optimalizaci rozvozů a svozů. Umožňuje vytvářet rozvozové trasy (přepravy), zastávky

Více

Obsah. Proč právě Flash? 17 Systémové požadavky 17. Jak používat tuto knihu 18 Doprovodný CD-ROM 19

Obsah. Proč právě Flash? 17 Systémové požadavky 17. Jak používat tuto knihu 18 Doprovodný CD-ROM 19 Úvod.............................15 Proč právě Flash? 17 Systémové požadavky 17 Jak používat tuto knihu 18 Doprovodný CD-ROM 19 Část první Začínáme s tvorbou her ve Flashi..............21 1 První kroky........................23

Více

Microsoft Office. Excel vyhledávací funkce

Microsoft Office. Excel vyhledávací funkce Microsoft Office Excel vyhledávací funkce Karel Dvořák 2011 Vyhledávání v tabulkách Vzhledem ke skutečnosti, že Excel je na mnoha pracovištích používán i jako nástroj pro správu jednoduchých databází,

Více

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje

Tovek Tools. Tovek Tools jsou standardně dodávány ve dvou variantách: Tovek Tools Search Pack Tovek Tools Analyst Pack. Připojené informační zdroje jsou souborem klientských desktopových aplikací určených k indexování dat, vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci s velkým objemem textových

Více

Software pro analýzu dat VERZE 8 NOVINKY. Buďte lepším auditorem. Vy máte znalosti. My máme nástroje.

Software pro analýzu dat VERZE 8 NOVINKY. Buďte lepším auditorem. Vy máte znalosti. My máme nástroje. Software pro analýzu dat VERZE 8 NOVINKY Buďte lepším auditorem. Vy máte znalosti. My máme nástroje. O softwaru IDEA Zlepšete svůj výkon a rozšiřte svoje kapacity. Se softwarem IDEA můžete snížit náklady

Více

Záznamník trasy. Michal Sluštík slustmic@fel.cvut.cz Y39PDA ČVUT, FEL, 2010. Popis aplikace. Specifikace požadavků

Záznamník trasy. Michal Sluštík slustmic@fel.cvut.cz Y39PDA ČVUT, FEL, 2010. Popis aplikace. Specifikace požadavků Záznamník trasy Michal Sluštík slustmic@fel.cvut.cz Y39PDA ČVUT, FEL, 2010 Popis aplikace Program bude sloužit pro záznam trasy pro třetí osobu. Uživatel bude trasu zaznamenávat manuálně na mapě nebo pomocí

Více

Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu.

Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu. Úloha 4.: Spektroskopie s CD Zpracoval: Radek Ševčík Datum: 8.2.2009, 11.2.2009 Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu. 1.

Více

MS Word 2007 Porovnání dokumentů a kombinování revizí

MS Word 2007 Porovnání dokumentů a kombinování revizí MS Word 2007 Porovnání dokumentů a kombinování revizí Obsah kapitoly Studijní cíle V této kapitole se naučíme: Slučovat revize různých recenzentů provedené v různých verzích jednoho souboru Porovnat dvě

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Uživatelský test desktopové aplikace Google Maps

Uživatelský test desktopové aplikace Google Maps Uživatelský test desktopové aplikace Google Maps Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Jan Šimůnek, Dominik Siegel, Jan Vidašič, Richard Sadloň Obsah 1 Úvod... 4 1.1 Popis aplikace... 4 1.2 Cíle

Více

Tabulka 1. Výběr z datové tabulky

Tabulka 1. Výběr z datové tabulky 1. Zadání domácího úkolu Vyberte si datový soubor obsahující alespoň jednu kvalitativní a jednu kvantitativní proměnnou s alespoň 30 statistickými jednotkami (alespoň 30 jednotlivých údajů). Zdroje dat

Více

5. VDI4707 2009. Tab. 2: Spektrum zatížení dle VDI4707: Zatížení v % jmen. zatížení Množství jízd v % 0 % 50 % 25 % 30 % 50 % 10 % 75 % 10 % 100 % 0 %

5. VDI4707 2009. Tab. 2: Spektrum zatížení dle VDI4707: Zatížení v % jmen. zatížení Množství jízd v % 0 % 50 % 25 % 30 % 50 % 10 % 75 % 10 % 100 % 0 % 5. VDI4707 2009 VDI4707 určuje velikost potřebného výkonu v klidovém stavu (všech komponentů) a tzv. specifickou spotřebu jízdy (účinnost jízdy). A výsledná známka je vypočítána z těchto dvou hodnot v

Více

Jednofaktorová analýza rozptylu

Jednofaktorová analýza rozptylu I I.I Jednofaktorová analýza rozptylu Úvod Jednofaktorová analýza rozptylu (ANOVA) se využívá při porovnání několika středních hodnot. Často se využívá ve vědeckých a lékařských experimentech, při kterých

Více

vzorek1 0.0033390 0.0047277 0.0062653 0.0077811 0.0090141... vzorek 30 0.0056775 0.0058778 0.0066916 0.0076192 0.0087291

vzorek1 0.0033390 0.0047277 0.0062653 0.0077811 0.0090141... vzorek 30 0.0056775 0.0058778 0.0066916 0.0076192 0.0087291 Vzorová úloha 4.16 Postup vícerozměrné kalibrace Postup vícerozměrné kalibrace ukážeme na úloze C4.10 Vícerozměrný kalibrační model kvality bezolovnatého benzinu. Dle následujících kroků na základě naměřených

Více

Tvar dat a nástroj přeskupování

Tvar dat a nástroj přeskupování StatSoft Tvar dat a nástroj přeskupování Chtěli jste někdy použít data v jistém tvaru a STATISTICA Vám to nedovolila? Jistě se najde někdo, kdo se v této situaci již ocitl. Není ale potřeba propadat panice,

Více

Identifikace. Jiří Jelínek. Katedra managementu informací Fakulta managementu J. Hradec Vysoká škola ekonomická Praha

Identifikace. Jiří Jelínek. Katedra managementu informací Fakulta managementu J. Hradec Vysoká škola ekonomická Praha Identifikace tématických sociálních sítí Katedra managementu informací Fakulta managementu J. Hradec Vysoká škola ekonomická Praha 2 Obsah prezentace Cíl Fáze řešení a navržené postupy Prototyp a výsledky

Více

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne:

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne: Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I. Úloha č. VII Název: Studium kmitů vázaných oscilátorů Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne: 27. 2. 2012 Odevzdal

Více

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ Michal Kořenář 1 Abstrakt Rozvoj výpočetní techniky v poslední době umožnil také rozvoj výpočetních metod, které nejsou založeny na bázi

Více

PRO K206 Kompletní letecký elektronický systém

PRO K206 Kompletní letecký elektronický systém PRO K206 Kompletní letecký elektronický systém pro UAS Evidenční list software Název FV - Program pro evidenci naměřených dat a výsledků analýzy chování člověka při řízení letu letounu Datum realizace

Více

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK Systém WorkWatch je určen pro malé a střední firmy, které se zabývají službami nebo zakázkovou výrobou. Zajistí dokonalý přehled o všech zakázkách a jejich rozpracovanosti.

Více

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky v Brně

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky v Brně Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologíı Ústav automatizace a měřicí techniky Algoritmy řízení topného článku tepelného hmotnostního průtokoměru Autor práce: Vedoucí

Více

7. přednáška Systémová analýza a modelování. Přiřazovací problém

7. přednáška Systémová analýza a modelování. Přiřazovací problém Přiřazovací problém Přiřazovací problémy jsou podtřídou logistických úloh, kde lze obecně říci, že m dodavatelů zásobuje m spotřebitelů. Dalším specifikem je, že kapacity dodavatelů (ai) i požadavky spotřebitelů

Více

RFID laboratoř Ing. Jan Gottfried, Ph.D.

RFID laboratoř Ing. Jan Gottfried, Ph.D. RFID laboratoř Ing. Jan Gottfried, Ph.D. VIZE Být špičkovým pracovištěm s odbornými kompetencemi a znalostmi v oblasti technologií automatické identifikace RFID, standardů GS1 EPCglobal a Internetu věcí.

Více

Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata

Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata LatVis Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata Motivace potřeba visualizovat matematické (algebraické) struktury rychle, přehledně a automaticky počítačovými prostředky ruční kreslení je zdlouhavé

Více

Úvodem 9. Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10. Než začneme 11

Úvodem 9. Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10. Než začneme 11 Obsah Úvodem 9 Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10 Kapitola 1 Než začneme 11 Dynamické vs. statické stránky 11 Co je a k čemu slouží PHP 12 Instalace potřebného softwarového

Více

Příloha 1 Strana 1. Naměřené hodnoty v mikroteslách (barevné hodnoty dle stupnice), souřadnice v metrech

Příloha 1 Strana 1. Naměřené hodnoty v mikroteslách (barevné hodnoty dle stupnice), souřadnice v metrech Obr. 1: Uspořádání při měření magnetickéh o pole pomocí měřicí mřížky Aktivovaný přístroj Protector (svítící) vedle měřicího pole (s dřevěnou měřicí mřížkou, vedením a držákem pro měřicí sondu) A. Měření

Více

Vyhledávání nebo nalezení informací

Vyhledávání nebo nalezení informací Vyhledávání nebo nalezení informací Vilém Sklenák sklenak@vse.cz Vysoká škola ekonomická, fakulta informatiky a statistiky, katedra informačního a znalostního inženýrství Inforum2012, 23. 5. 2012 Vilém

Více

Dobrý CMS Popis produktu a jeho rozšíření

Dobrý CMS Popis produktu a jeho rozšíření Dobrý CMS Popis produktu a jeho rozšíření 503M012.N01 11/09/2012 www.dlaex.cz info@dlaex.cz OBSAH 1 Úvod...3 2 Účel produktu...3 3 Vlastnosti produktu...3 3.1 Koncepce...3 3.2 Základní y...3 3.3 Doplňkové

Více

MS Word 2007 Komentáře a sledování změn

MS Word 2007 Komentáře a sledování změn MS Word 2007 Komentáře a sledování změn Obsah kapitoly V této kapitole si vyzkoušíme dva nástroje, které se používají k připomínkování nebo revidování dokumentů. Oba nástroje jsou vhodné při kolektivním

Více

Kvantitativní testování virtuálních klávesnic na desktopu

Kvantitativní testování virtuálních klávesnic na desktopu Kvantitativní testování virtuálních klávesnic na desktopu Tomáš Jeníček Předmět testování uživatelského rozhraní Úvod Cílem tohoto testu bude porovnat dvě nejpoužívanější virtuální klávesnice na operačním

Více

1 Projekt SIPVZ Tvorba a implementace softwarové podpory výuky matematiky na gymnáziu s využitím CABRI Geometrie

1 Projekt SIPVZ Tvorba a implementace softwarové podpory výuky matematiky na gymnáziu s využitím CABRI Geometrie 1 Projekt SIPVZ Tvorba a implementace softwarové podpory výuky matematiky na gymnáziu s využitím CABRI Geometrie 1.1 Úvod Mohutný rozvoj didaktické techniky v posledních letech vyvolává vznik zcela nových

Více

KAPITOLA 9 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM

KAPITOLA 9 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM KAPITOLA 9 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM CÍLE KAPITOLY Využívat pokročilé možnosti formátování, jako je podmíněné formátování, používat vlastní formát čísel a umět pracovat s listy. Používat

Více

O úpravách motorů 4.díl

O úpravách motorů 4.díl O úpravách motorů 4.díl 27.5.2011 Před časem jsme slíbili fanouškům našich stránek zveřejnění porovnávacích testů paliv pro soutěžní motory TAZ. Pro porovnávací test jsme zásadně volili paliva, která jsou

Více

Testování cd.cz/eshop

Testování cd.cz/eshop ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE, FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Testování cd.cz/eshop Semestrální práce z předmětu Testování uživatelských rozhraní (A7B39TUR) Šimon Kohout kohousim@fel.cvut.cz 2 Testování

Více

Software Form Control

Software Form Control Měření na kliknutí myši. Tak jednoduchá je kontrola obrobku v obráběcím centru pomocí měřícího softwaru FormControl. Nezáleží na tom, zda má obrobek obecné 3D kontury nebo běžný 2.5D charakter. Uživatel

Více

Využití webového rozhraní při sběru dat z přijímacího řízení na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Marie Marková

Využití webového rozhraní při sběru dat z přijímacího řízení na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Marie Marková Využití webového rozhraní při sběru dat z přijímacího řízení na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze Marie Marková Každoročně se na studijní obory vypisované na Pedagogické fakultě Univerzity

Více

ČVUT FEL X36PAA - Problémy a algoritmy. 4. úloha - Experimentální hodnocení algoritmů pro řešení problému batohu

ČVUT FEL X36PAA - Problémy a algoritmy. 4. úloha - Experimentální hodnocení algoritmů pro řešení problému batohu ČVUT FEL X36PAA - Problémy a algoritmy 4. úloha - Experimentální hodnocení algoritmů pro řešení problému batohu Jméno: Marek Handl Datum: 3. 2. 29 Cvičení: Pondělí 9: Zadání Prozkoumejte citlivost metod

Více

Novinky verze ze dne

Novinky verze ze dne Novinky verze 11.5.0 ze dne 18. 1. 2017 Vážení uživatelé, v informačním systému Insolvenční správce jsme pro vás připravili několik nových vylepšení. V záložce Subjekty v modulech Insolvenční případy a

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

Semestrální práce 2 znakový strom

Semestrální práce 2 znakový strom Semestrální práce 2 znakový strom Ondřej Petržilka Datový model BlockFileRecord Bázová abstraktní třída pro záznam ukládaný do blokového souboru RhymeRecord Konkrétní třída záznamu ukládaného do blokového

Více

Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie

Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie Jaroslav Horáček KAM MFF UK 2013 Co je to vektor? Šipička na tabuli? Ehm? Množina orientovaných úseček majících stejný směr. Prvek vektorového prostoru. V

Více

Signpads GE Money Bank Hana Čuboková. 17.Března 2014

Signpads GE Money Bank Hana Čuboková. 17.Března 2014 Signpads GE Money Bank Hana Čuboková 17.Března 2014 Agenda Agenda Proč Signpads Rozdíl mezi dynamickým biometrickým a klasickým podpisem Zavedení Signpads do pobočkové sítě GE Money Bank Signpads z pohledu

Více

SUBJEKTY - NOVÉ SLOUPCE: OVÉ ADRESY A TELEFONNÍ ČÍSLA... 1 NAČÍTÁNÍ VÝPISŮ: NOVÝ FORMÁT WSPK PRO ELEKTRONICKÉ VÝPISY (.GPC)...

SUBJEKTY - NOVÉ SLOUPCE:  OVÉ ADRESY A TELEFONNÍ ČÍSLA... 1 NAČÍTÁNÍ VÝPISŮ: NOVÝ FORMÁT WSPK PRO ELEKTRONICKÉ VÝPISY (.GPC)... NOVINKY VERZE 13.1.0 ze dne 14. 2. 2018 Vážení uživatelé, v uplynulých týdnech jsme pro zefektivnění vaší práce v informačním systému Insolvenční správce připravili opět několik novinek. V záložce Subjekty

Více

( ) ( ) ( ) ( ) Skalární součin II. Předpoklady: 7207

( ) ( ) ( ) ( ) Skalární součin II. Předpoklady: 7207 78 Skalární součin II Předpoklady: 707 Pedagogická poznámka: Hodina má tři části, považuji tu prostřední za nejméně důležitou a proto v případě potřeby omezuji hlavně ji Na začátku hodiny je důležité nechat

Více

Antiplagiátorské nástroje pro naše repozitáře

Antiplagiátorské nástroje pro naše repozitáře Antiplagiátorské nástroje pro naše repozitáře Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Univerzita Karlova v Praze 23. 10. 2013 Seminář ke zpřístupňování šedé literatury Co je plagiát? 1. klonování vydávání

Více

Angličtina a němčina pod rozhraním Lingea EasyLex2 Ing. Miroslav HEROLD, CSc.

Angličtina a němčina pod rozhraním Lingea EasyLex2 Ing. Miroslav HEROLD, CSc. Angličtina a němčina pod rozhraním Lingea EasyLex2 Ing. Miroslav HEROLD, CSc. Se slovníky EasyLex nakladatelství Lingea se mohli návštěvníci Jeronýmových výstav setkat již v minulosti. Na Jeronýmovi 2008

Více

Semestrální práce: Mashup. Observatory Star Explorer

Semestrální práce: Mashup. Observatory Star Explorer Semestrální práce: Mashup Observatory Star Explorer Datum: 27. 5. 2011 Zpracoval: Bc. Tomáš Bauer Předmět: 4IZ440 - Reprezentace a zpracování znalostí na WWW Obsah Zadání... 3 Úvod... 3 Implementační prostředí...

Více

PHP tutoriál (základy PHP snadno a rychle)

PHP tutoriál (základy PHP snadno a rychle) PHP tutoriál (základy PHP snadno a rychle) Druhá, vylepšená offline verze. Připravil Štěpán Mátl, http://khamos.wz.cz Chceš se naučit základy PHP? V tom případě si prostuduj tento rychlý průvodce. Nejdříve

Více

3. úloha - problém batohu metodami branch & bound, dynamické programování, heuristika s testem

3. úloha - problém batohu metodami branch & bound, dynamické programování, heuristika s testem ČVUT FEL X36PAA - Problémy a algoritmy 3. úloha - problém batohu metodami branch & bound, dynamické programování, heuristika s testem Jméno: Marek Handl Datum: 1. 1. 2009 Cvičení: Pondělí 9:00 Zadání Naprogramujte

Více

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí

Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN Systém pro analýzu a vizualizaci pokrytí a rušení vysílacích sítí Sítě SFN ver. 7 je výpočetní systém pro analýzu pokrytí a rušení vysílacích sítí pro služby FM, TV, DVB- T a T-DAB a analýzu a

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu Název projektu Jméno a adresa firmy Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu.

Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu. Redakční systém JSR Systém pro správu obsahu webových stránek Řešení pro soukromé i firemní webové stránky Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu. Je plně

Více

Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva

Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva Ing. Ivana Chromková 1, Ing. René Čechmánek 1, Lubomír Zavřel 1 Ing. Jindřich Sedlák 2, Ing. Michal Ševčík 2 1 Výzkumný ústav stavebních

Více

Algoritmizace Dynamické programování. Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010

Algoritmizace Dynamické programování. Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010 Dynamické programování Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010 Rozděl a panuj (divide-and-conquer) Rozděl (Divide): Rozděl problém na několik podproblémů tak, aby tyto podproblémy odpovídaly původnímu

Více

Lekce 9 - Migrace dat

Lekce 9 - Migrace dat Lekce 9 - Migrace dat 1 Cíle lekce...1 2 Co je migrace dat?...1 3 Cíle migrace dat...1 4 Parametry migrace dat...1 5 Procesy migrace dat...2 6 Projekt migrace dat...3 7 Zařazení projektu migrace do projektu

Více

Statistické vyhodnocení průzkumu funkční gramotnosti žáků 4. ročníku ZŠ

Statistické vyhodnocení průzkumu funkční gramotnosti žáků 4. ročníku ZŠ Statistické vyhodnocení průzkumu funkční gramotnosti žáků 4. ročníku ZŠ Ing. Dana Trávníčková, PaedDr. Jana Isteníková Funkční gramotnost je používání čtení a psaní v životních situacích. Nejde jen o elementární

Více

Helpdesk Univerzity Pardubice Návod pro uživatele

Helpdesk Univerzity Pardubice Návod pro uživatele Helpdesk Univerzity Pardubice Návod pro uživatele 6. 11. 2009 Spuštění helpdesku Do webového prohlížeče zadejte adresu helpdesk.upce.cz. Přihlášení k helpdesku Pomocí ikony se dostanete na standardní univerzitní

Více

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD Citace Kantorová J., Kohutová J., Chmelová M., Němcová V.: Využití a validace automatického fotometru v analýze vod. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 349-352. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN

Více

Vliv stáří a materiálu vodovodního potrubí na počet poruch hlavního řadu

Vliv stáří a materiálu vodovodního potrubí na počet poruch hlavního řadu Vliv stáří a materiálu vodovodního potrubí na počet poruch hlavního řadu Ing. Pavel Dvořák Brněnské vodárny a kanalizace, a.s. (BVK, a.s.) Úvod Na území města Brna je v současné době cca 170 km vodovodního

Více

Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery

Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery Autor Michal Oktábec Vedoucí práce PaedDr. Petr Pexa Školní rok: 2009-10 Abstrakt Tato práce se zabývá využití frameworku jquery pro vytváření

Více

2 PŘÍKLAD IMPORTU ZATÍŽENÍ Z XML

2 PŘÍKLAD IMPORTU ZATÍŽENÍ Z XML ROZHRANÍ ESA XML Ing. Richard Vondráček SCIA CZ, s. r. o., Thákurova 3, 160 00 Praha 6 www.scia.cz 1 OTEVŘENÝ FORMÁT Jednou z mnoha užitečných vlastností programu ESA PT je podpora otevřeného rozhraní

Více

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se Kapitola 3 Úpravy obrazu V následující kapitole se seznámíme se základními typy úpravy obrazu. První z nich je transformace barev pro výstupní zařízení, dále práce s barvami a expozicí pomocí histogramu

Více

Semestrální projekt. Vyhodnocení přesnosti sebelokalizace VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

Semestrální projekt. Vyhodnocení přesnosti sebelokalizace VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Semestrální projekt Vyhodnocení přesnosti sebelokalizace Vedoucí práce: Ing. Tomáš Jílek Vypracovali: Michaela Homzová,

Více

X32MKO - Mobilní komunikace. projekt č.1 Sítě DECT, přenos hlasu, výstavba sítě a její rozšíření

X32MKO - Mobilní komunikace. projekt č.1 Sítě DECT, přenos hlasu, výstavba sítě a její rozšíření 31.10.2007 X32MKO - Mobilní komunikace projekt č.1 Sítě DECT, přenos hlasu, výstavba sítě a její rozšíření měřící skupina č.3 středa 14:30-16:00 Zadání: 1. Vybudování DECT sítě Vybudujte síť DECT podle

Více

Závěrečná práce. Lucie Daňková. Indikátory v bibliometrických zprávách výzkumných jednotek v rámci pilotního ověření.

Závěrečná práce. Lucie Daňková. Indikátory v bibliometrických zprávách výzkumných jednotek v rámci pilotního ověření. Závěrečná práce Lucie Daňková Indikátory v bibliometrických zprávách výzkumných jednotek v rámci pilotního ověření. Úvod Jako účastník kurzu Hodnocení vědy v teorii a praxi v rámci IPn Metodiky Efektivní

Více

MĚŘENÍ PROUDĚNÍ POMOCÍ PIV V PROTÉKANÉM PROSTORU ČERPADLA EMULZÍ

MĚŘENÍ PROUDĚNÍ POMOCÍ PIV V PROTÉKANÉM PROSTORU ČERPADLA EMULZÍ MĚŘENÍ PROUDĚNÍ POMOCÍ PIV V PROTÉKANÉM PROSTORU ČERPADLA EMULZÍ P. Zubík * 1. Úvod Pracovníci Odboru fluidního inženýrství Victora Kaplana (OFIVK) Energetického ústavu Fakulty strojního inženýrství na

Více

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy Studijní informační systém Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) Co je třeba zajistit před zadáním rozvrhu do systému 1. Všechny předměty realizované v rozvrhovaném semestru jsou zadané

Více

Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability. skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu.

Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability. skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu. Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu. 2007 Objednatel: Zhotovitel: Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Více

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 [ZDEJTE ÁZEV SPOLEČOSTI.] Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 7B36TUR Jan Vitha 06.11.2016 Obsah 1. Úvod... 1 1.1. Popis aplikace... 1 1.2. Cílová skupina... 1 2. Přehled testovaných

Více

Renáta Bednárová, Petr Sládek. Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno

Renáta Bednárová, Petr Sládek. Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno Renáta Bednárová, Petr Sládek Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno Cíle Úvod Cíle projektu Charakteristika e-kurzu Několik poznámek k pedagogickému šetření Využití e-kurzu v praxi Možnosti

Více

Vytvořen. ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR ití pro udržitelný rozvoj dopravy. Tomáš. Libosvár

Vytvořen. ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR ití pro udržitelný rozvoj dopravy. Tomáš. Libosvár Vytvořen ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR k využit ití pro udržitelný rozvoj dopravy Tomáš Libosvár TA02031259 Vytvořen ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR k využit ití pro

Více