Konvergence české ekonomiky v roce 2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konvergence české ekonomiky v roce 2008"

Transkript

1 Prof.Ing. Tibor Paulík, CSc. Institut ekonomie a managementu Ostravská univerzita v Ostravě, Česká republika Konvergence české ekonomiky v roce Konvergence české ekonomiky v roce 2008 NOMINÁLNÍ KONVERGENCE Česká republika neměla v předchozích letech s plněním maastrichtských kritérií nominální konvergence směrem k průměrné úrovni hospodářské a měnové unie v Evropě problém, s výjimkou hospodaření vládního sektoru. V ostatních parametrech vesměs dosahovala výsledku lepších než ostatní země regionu, aspirující na přijetí společné měny. Rok 2008 však situaci v plnění konvergenčních kritérií zhoršil. Paradoxně se plnění fiskálního limitu zdařilo již třetí rok v řadě, země by však nesplnila limit růstu cen. V konvergenci úrokových sazeb ČR rovněž pro rok 2008 uspěla. Plnění kritéria stability směnného kurzu není možné zhodnotit předepsaným způsobem, neboť ČR není členem ERM II (minimálně dvouleté členství předchází datu přijetí eura). KRITÉRIUM CENOVÉ STABILITY Konvergenční cenové kritérium dané maastrichtskou smlouvou je podmíněno dosažením takové míry inflace, která nepřevýší průměr tří zemí EU s nejnižší inflací zvětšený o 1,5 procentního bodu. Na podzim 2007 zasáhla českou ekonomiku výrazná inflační epizoda, v jejímž důsledku pak i povětšinu roku 2008 (zprvu vlivem administrativních změn a následně i prudkým růstem cen potravin a pohonných hmot) stoupl výrazně harmonizovaný index spotřebitelských cen. Podle ročních dat 2008 (průměrná cenová úroveň posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců) dosáhla takto zjištěná inflace 6,3% (v roce 2007 činil HICP 3%). Přestože nárůst spotřebitelské inflace v roce 2008 byl celoevropským jevem, patřila ČR k zemím s nejvyšším růstem spotřebitelských cen. V Evropě rostly ceny rychleji pouze v Lotyšsku (+15,3%), na Islandu (+12,8%), v Litvě, Estonsku a Bulharsku (rovněž dvojcifernými tempy) a dále v Rumunsku. Za této situace nebylo možné, aby Česká republika splnila v daném roce konvergenční limit. Ten připouštěl podle daného pravidla (země s nejnižší inflací bylo Nizozemí, Portugalsko a Německo) růst HICP nejvýše o 4,1%.

2 326 TIBOR PAULÍK Z nejčastěji srovnávaných zemí v regionu tak uspělo pouze Slovensko, které vykázalo inflaci velmi těsně pod předepsaným limitem. Cenová úroveň se v Evropě vesměs zvýšila. Země EU 27 vykázaly v roce 2008 podle harmonizovaného indexu spotřebitelských cen nejvyšší nárůst cen od roku 1998, země eurozóny dokonce absolutně nejvyšší růst od doby, kdy je jako uskupení v časových řadách Eurostatu uváděno. Jestliže v roce 2007 stouply ceny v EU 27 o 2,4%, v roce 2008 o 3,7% (obdobně v eurozóně 2,1%, resp. 3,3%). I přes obecný růst cen v roce 2008 tak EU 27 se spotřebitelskou inflací podle HICP ve výši 3,7% drželo dynamiku pod konvergenčním kritériem. Ve struktuře harmonizovaného indexu spotřebitelských cen ukazuje zajímavé srovnání tempo růstu cen potravin. Jejich dynamika byla v CR v letech 2007 a 2008 vyšší než průměrné tempo za EU 27 i eurozónu. Jestliže v roce 2008 se ceny potravin v EU 27 zvýšily v průměru o 6,7% (v roce 2007 o 3,5%), pak v České republice stouply o 8,1% (v roce 2007 o 4,7%). Propočet určující tempo spotřebitelské inflace podle HICP z konce roku 2008 ukázal poměrně velký rozdíl mezi předepsanou hodnotou cenového kritéria a skutečným růstem spotřebitelských cen v ČR. Pokud aplikujeme propočet na naposled známé hodnoty, tj. v době prací na této analýze data za únor 2009, ani pokles tempa spotřebitelských cen (které je však nižší, než bylo možné vzhledem ke statistické srovnávací základně očekávat) by neumožnil v datu ke konci února 2009 České republice splnit toto kritérium. HICP se sice snížil z prosincových +6,3 % na +5,2 %, ale zároveň se snížila i předepsaná limitní hranice, protože k poklesu cen došlo i v evropských zemích ČR Maďarsko Polsko Slovensko Slovinsko HICP prosinec 2008 Referenční úroveň březen 2006 Konvergenční kritérium cenové stability (HICP v %, vybrané země, referenční hodnota prosinec 2008) Pramen: Eurostat.

3 Konvergence české ekonomiky v roce FISKÁLNÍ KRITÉRIUM DEFICIT VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ A DLUHU VLÁDNÍHO SEKTORU Jak již bylo zmíněno, ČR vykázala značné zlepšení stavu veřejných financí. Jako jedna z mála zemí nebyla nucena v roce 2008 masivně podporovat stabilitu bankovního systému jako některé jiné evropské země a USA. I přes některé nutné zásahy, jimiž se čelilo významné ztrátě tempa růstu v souvislosti s dovezenou recesí, znamenal schodek veřejných rozpočtů v roce 2008 v poměru k HDP (1,5%) dobrý výsledek. Česká republika splnila maastrichtské fiskální kritérium, schodek veřejných financí byl s poměrně značnou rezervou pod tříprocentní hranicí v poměru k nominálnímu HDP. Rovněž předepsaný limit 60% nominálního HDP u hrubého konsolidovaného dluhu vládního sektoru ČR pohodlně plní (výše tohoto dluhu činila za rok 2008 podle zaslané notifikace 29,8% HDP v běžných cenách). Co se udržitelnosti veřejných rozpočtů týká, zatím nebyly provedeny reformní kroky pro to, aby neeskalovaly podíly mandatorních výdajů na celkových výdajích státního rozpočtu, který v rozhodující míře ovlivňuje výsledek hospodaření veřejných rozpočtů. Podíl těchto výdajů se zatím daří držet na zhruba stejné úrovni. 1 ČR EU 27 EU 15 Maďarsko Polsko Slovensko Slovinsko Deficit veřejných rozpočtů (v % H DP v b.c.) rok 2007 Referenční hodnota Konvergenční kritérium fiskální stability deficit veřejných rozpočtů (v % HDP v b. c.) Pramen: Eurostat.

4 328 TIBOR PAULÍK ČR EU 27 EU 15 Maďarsko Polsko Slovensko Slovinsko Poměr hrubého dluhu vládního sektoru k HDP v b.c. (v %) Refrenční hodnota Konvergenční kritérium fiskální stability hrubý dluh vládního sektoru (v % HDP v b. c.) Pramen: Eurostat. KRITÉRIUM KOVNERGENCE ÚROKOVÝCH SAZEB Maastrichtské kritérium konvergence podle stability úrokových sazeb určuje, že průměrné dlouhodobé nominální úrokové míry ve sledované zemi by neměly během jednoho roku před šetřením překračovat o více než dva procentní body průměrnou úrokovou sazbu počítanou za tři země, které dosáhly v cenové stabilitě nejlepších výsledků. Česká republika plnila pro rok 2008 konvergenční kritérium úrokových sazeb, přestože úrokové sazby dlouhodobých vládních dluhopisů v ČR od roku 1995 stoupají podobně jako v Evropě jako celku. Z vybraných středoevropských zemí patří ČR spolu se Slovenskem k ekonomikám s nejnižší úrovní úrokových sazeb. Výnos státních dluhopisů pro rok 2008 činil 4,63 %, srovnatelný cenný papír v průměru za eurozónu 4,3%. Z dlouhodobého pohledu dochází v Evropě k postupnému sbližování úrokových sazeb (jestliže v roce 1997 variační koeficient sazeb zemí EU 27 činil 60,1, pak v roce 2008 už pouze 10,4). V eurozóně byla diference mezi nejvyššími a nejnižšími hodnotami podstatně menší, ale také se dále snižovala (v roce 1997 byla hodnota variačního koeficientu 28,7, v roce 2008 klesla na 10,5).

5 Konvergence české ekonomiky v roce ČR Polsko Maďarsko Slovensko Slovinsko Eurozóna Výnosy vládních bondů 2008 (v %) Referenční úroveň 2008 Konvergenční kritérium stability úrokových sazeb výnosy vládních dluhopisů (v %) Pramen: Eurostat. KRITÉRIUM STABILITY SMĚNNÉHO KURZU Hodnocení konvergenčního kritéria měnové stability za ČR není možné, protože země zatím není členem ERM II (nejméně dvouleté působení je nutné jako příprava pro přijetí společné měny). Asymetričnost tohoto kritéria a také možnost revalvace centrální parity by hovořila spíše ve prospěch vývoje směnného kurzu české koruny, který byl zatím zaznamenáván a jehož zhodnocení naznačuje, že ČR by kritérium stability směnného kurzu mohla plnit. Mohutná apreciace k euru v prvních sedmi měsících 2008 byla stále ještě v limitním pásmu povoleného posílení. V roce 2008 prošla česká koruna nejprve obdobím velmi prudké apreciace, které trvalo od počátku roku do zhruba poloviny července (21.7. stálo euro 22,97 Kč. Na počátku ledna 26,36 Kč; podobně kurz CZK/USD posílil ze 17,95 na 14,45 Kč ze dne ). Za necelých sedm měsíců tak koruna tak posílila o 12,9% proti euru a o 18,5% proti americkému dolaru (některé scénáře ČNB a Ministerstva financí pracující s přijetím eura odhadovaly zhodnocování koruny proti euru v průměru na 2% ročně). Investoři v reakci na globální finanční krizi, oslabenou důvěru v americký dolar hledání ostrůvků stability vsadili i na českou korunu. Ekonomika země měla v té době ještě relativně vysokou výkonnost ve srovnání s nastupující recesí v USA jejími prvním příznaky v eurozóně. Nerovnováhy byly slabé.

6 330 TIBOR PAULÍK Přesto tempo posilování kurzu koruny neodpovídalo těmto příznivým fundamentů a poškozovalo export z ČR. Slovní intervence centrální banky a následný vývoj devizových trhů ve světě růstovou trajektorii kurzu koruny ve zbytku roku zvrátily CZK/EUR (levá osa) CZK/USD Směnné kurzy CZK/EUR a CZK/USD v roce 2008 Hodnocení pomocí mechanismu systému ERM II, který pro ČR z výše uvedeného důvodu není možný, lze jen orientačně nahradit prostým hodnocením podle rozkolísanosti aktuálních kurzů k ročními průměrnému kurzu koruny k euru. Vychází z něj, že nejslabší hodnota kurzu (z počátku ledna) byla o 5,7% pod průměrným ročním kurzem CZK/EUR, nejsilnější z července pak o 7,9% nad průměrem. Vzhledem k hodnotám tolerančního pásma nastaveného systémem ERM II by tedy koruna hypoteticky v revalvačním pásmu problém neměla, v devalvačním naopak ano (limit by byl převýšen). REÁLNÁ KONVERGENCE Zatímco letech 1997 až 2000 Česká republika divergovala (odkláněla se) od průměrné ekonomické úrovně Evropské unie, jak plyne z vývoje HDP na obyvatele v paritě kupní síly jako souhrnného měřítka ekonomické vyspělosti země, v letech silné konjunktury 2005 až 2007 bylo i přibližování rychlejší. Silný ekonomický růst v letech 2004 až 2007 vylepšil ekonomickou pozici

7 Konvergence české ekonomiky v roce České republiky ve srovnání s průměrnou úrovní EU 27 i EU 15. Podle HDP na obyvatele v paritě kupní síly byla v roce 2003 ČR na 73,4 % průměrné ekonomické úrovně EU 27, v roce 2008 na 80,2 %, stejně jako v roce Z proporcí v jednotlivých letech vyplývá, že v roce 2005 rostla česká ekonomika 3,7krát rychleji než EU 15 (jako uskupení nejvyspělejších zemí unie) a v roce 2007 pak 2,4krát rychleji vlivem stále ještě velmi slušného výkonu evropské ekonomiky. V roce 2008, při daleko větším zpomalení ve starých evropských zemí, však bylo tempo růstu českého HDP 4,4krát rychlejší než dynamika EU 15. Srovnání s průměrnou úrovní EU 27 ukazuje výsledky jen velmi mírně odlišné vzhledem k dominující roli EU 15 v ekonomice unie. V roce 2008 je však rozdíl významnější, když ČR rostla 3,4krát rychleji než EU 27. Proto rok 2008, paradoxně i přes velmi znatelné zpomalení v ČR, znamenal značný skok v konvergenci díky tomu, že se zejména staré evropské země ocitly už v průběhu roku v technické recesi. Přes uvedené srovnání tempa růstu české ekonomiky, umožňující konvergenci k úrovni EU, však ostatní země mimo EU 15 zvyšovaly svůj podíl na ekonomice unie ještě rychleji. Jestliže HDP ČR činil v roce 1996 pouhých 0,6 % HDP EU 27 a v roce 2008 pak 1 %, ostatní země unie stojící mimo EU 15 zvýšily v úhrnu svůj podíl na HDP EU 27 ze 4 % v roce 1996 na 7,2 % v roce ČR tak za uvedené období zvýšila svůj podíl na unijním HDP o dvě pětiny, ale ostatní nové země, tj. stojící mimo EU 15, o čtyři pětiny ČR Maďarsko Polsko Slovensko Slovinsko Lotyšsko Litva Estonsko EU EU 27 Pramen: Eurostat. Pozice v HDP na obyvatele v paritě kupní síly (PPS) (EU 27=100)

8 332 TIBOR PAULÍK Uvedené zjištění ovlivnilo i rychlost konvergence podle změny relativní pozice v HDP na obyvatele v PPS. ČR patřila ve vzorku nových zemí střední a východní Evropy rychlostí přibližování k úrovni EU 27 spíše k zemím průměrně rychlým. Nejrychleji konvergovaly během období 2000 až 2008 pobaltské státy a Slovensko se změnou relativní pozice o zhruba 20 procentních bodů. Důležitou okolností však je, že se zejména u pobaltských států jedná o země, které byly chudé (HDP na obyvatele v PPS bylo v roce 2000 v Litvě a Lotyšsku mezi 35 39% průměru unie, Slovensko na 50%). Pozice ČR byla v té době 70% průměru EU 27. ČR spolu se Slovinsko konvergovaly ve srovnání s Pobaltím pomaleji (změna relativní pozice o 14,5%, resp. 10,8 p. b.), nejpomaleji zlepšovaly svoji relativní pozici Maďarsko a Polsko (v roce 2008 proti roku 2000 o 5,5, resp. 6,9 p. b.). Po vstupu zemí do unie (květen 2004) zvýšilo nejvíce svoji relativní pozici Slovensko (od roku 2003 o 14,7 p. b.), Česká republika o 9,6 p. b. Relativní pozice Maďarska se dokonce zhoršila. I přes zlepšení relativní pozice ČR k unijnímu průměru v roce 2008 (o 11,7 p. b. od roku 2000 a o 6,8 p. b. proti roku 2003) byla ČR v roce 2008 níže podle takto měřené ekonomické vyspělosti než Slovinsko (83,4% průměru EU 27 podle HDP na obyvatele v PPS) v roce Tradiční srovnání s Portugalskem jako zemí z předcházející vstupní vlny ukazuje, že úroveň Portugalska překonala ČR již v roce V roce 2008 činil rozdíl 4,9 p. b. V roce 2008 byla produktivita práce na zaměstnanou osobu (jako poměr HDP v paritě kupní síly/počet zaměstnaných osob) na necelých třech čtvrtinách průměrné úrovně EU 27 (72,2%). V roce 2000 nedosahovala ČR ani dvou třetin úrovně EU 27 (61,7%). Přibližování průměru EU 27 v produktivitě práce na zaměstnanou osobu bylo v ČR za léta 2004 až 2008 výraznější než v předchozích obdobích. Pozice ČR se zlepšila o 5,8 p. b., když za léta 2000 až 2008 o 10,5 p. b. (za období 1997 až 2000 se produktivita práce na zaměstnanou osoby zlepšila proti průměru EU 27 o pouhý 1,3 p. b.). Při srovnání s vývojem v jiných zemích, přibližování ČR průměrné úrovni produktivity práce na zaměstnanou osobu v EU 27 nebylo tak rychlé jako např. na Slovensku, které zlepšilo svoji pozici proti roku 2000 o 19,2 p. b. Přesto obě země patří (kromě Pobaltí s velmi nízkými výchozími hodnotami produktivity) spolu s Polskem k zemím, kde se relativní pozice zvýšila za uvedené období o více než 10 p. b. Z jiných než nových zemí unie k tomu došlo už jen v Irsku. LITERATURA Pellešová, P. Analýza procesu konvergence České republiky. Zborník z vedeckej konferencie s medzinárodnou účstou Vplyv konvergenčných procesov na ekonomiku

9 Konvergence české ekonomiky v roce a Životný štýl nových členských krajín európskej únie. Banská Bystrica: EF UMB, Pellešová, P. Hospodářský cyklus ve vývoji české ekonomiky v letech Mezdzinárodná vedecká konferencia: Teoretické a praktické problémy ekonomického rastu a cyklického vývoja ekonomiky SR po vstupe do Európskej únie. Bratislava: NHF EU, Tendence a faktory makroekonomického vývoje ČR v roce ČSÚ Praha 2009 Ročenky Eurostatu a ČNB. Konvergence české ekonomiky v roce 2008 Anotace Stať analyzuje konvergenční proces české ekonomiky v roce Pro hodnocení nominální konvergence jsou východiskem Maastrichtská kritéria, tj. cenová stabilita, úrokové míry, vládní deficit, veřejný dluh, stabilita měnového kurzu. Rok 2008 situaci v plnění konvergenčních kritérií ČR zhoršil. Plnění fiskálního limitu se zdařilo již třetí rok v řadě, země by však nesplnila limit růstu cen. V konvergenci úrokových sazeb rovněž by pro rok 2008 uspěla. Plnění kritéria stability směnného kurzu není možné zhodnotit předepsaným způsobem, neboť ČR není členem ERM II. V případě reálné konvergence v roce 2008 zůstala relativní pozice v HDP na obyvatele na stejné úrovni jako v roce 2007, tj. 80,2% průměru EU 27. Přibližování v úrovni produktivity práce je však znatelně pomalejší. Proces konwergencji gospodarki czeskiej w roku 2008 Streszczenie Artykuł analizuje proces konwergencji gospodarki czeskiej w roku Podstawą do oceny poziomu konwergencji ekonomiki czeskiej były kryteria z Maastricht, tzn. stabilność cen, stopy procentowe, deficyt budżetowy, dług publiczny, stabilność kursu walutowego. Rok 2008 nie był dla Republiki Czeskiej zbytnio przychylny. Przez trzy lata z rzeęu pełnione są wprawdzie kryteria fiskalne. Również konwergencja długoterminowych stóp procentowych jest do przyjęcia. Państwo nie jest jednak w stanie utrzymać stabilność cen, a spełnienie kryteriów stabilności kursu walutowego nie jest możliwe z powodu braku członkowstwa Republiki Czeskiej w systemie ERM II. W przypadku realnej konwergencji w roku 2008 jest PKB na obywatela Republiki Czeskiej na poziome 80,2% przeciętnej EU 27, czyli tak, jak w roku W tym okresie czasu można również zaobserwować wyraźne zpowolnieni wzrostu wydajności pracy. Czech Economy Convergence in the Year 2008 Summary The article analyzes the convergence process of the Czech economy in The Maastricht criteria are the basis for the nominal convergence analysis, i.e. price stability, interest rates,

10 334 TIBOR PAULÍK government deficit, public debt, and exchange rate stability. Year 2008 has deteriorated the situation in meeting the convergence criteria. The country succeeded to fulfill the fiscal limit for the third year in a row; however, the country would fail to fulfill the price increase limit. The Czech Republic would also be successful in convergence of the interest rates in It is not possible to evaluate fulfillment of the exchange rate stability criteria with the prescribed method, since the Czech Republic is not a member of ERM II. As for the realistic convergence in 2008, the relative position of GDP per capita remained at the same level as in 2007, i.e. 80,2% of the average EU 27. In approaching the level of labor productivity, the Czech Republic is significantly slower.

3. Konvergenční procesy

3. Konvergenční procesy . Konvergenční procesy.. Nominální konvergence Česká republika neměla v předchozích letech s plněním maastrichtských kritérií nominální konvergence směrem k průměrné úrovni hospodářské a měnové unie v

Více

1.3. Mzdová konvergence

1.3. Mzdová konvergence 1.3. Mzdová konvergence Průměrné hodinové náklady práce, definované jako celkové pracovní náklady v eurech dělené počtem odpracovaných hodin, mohou být srovnatelnou bází, pomocí níž je možné zhruba porovnat,

Více

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii . Nominální a reálná konvergence k evropské hospodářské a měnové unii Česká republika podle výsledků za rok a aktuálně analyzovaného období (duben až březen ) plní jako jediná ze čtveřice,, a tři ze čtyř

Více

2.4. Nominální konvergence

2.4. Nominální konvergence 2.4. Nominální konvergence Česká republika podle výsledků za rok 25 a aktuálně analyzovaného období (duben 25 až březen 26) plní spolu s Polskem tři ze čtyř kritérií Maastrichtské smlouvy posuzující nominální

Více

4. Konvergence ČR k průměrné úrovni EU

4. Konvergence ČR k průměrné úrovni EU 4. Konvergence ČR k průměrné úrovni EU 4.1. Reálná konvergence HDP na obyvatele v paritě kupní síly se podle údajů z národního účetnictví (ČSÚ) v roce 2010 snížil Komplexní pohled na výkonnost hospodářství

Více

6. Reálná a nominální konvergence

6. Reálná a nominální konvergence 6. Reálná a nominální konvergence Schopnost země blížit se tempem růstu výkonnosti své ekonomiky průměrné úrovni hospodářské a měnové unie v Evropě, tj. reálně k této úrovni konvergovat, je v této kapitola

Více

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE Růžena Breuerová Anotace: Článek se zabývá strategií přistoupení

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více

Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny?

Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny? Česká spořitelna je členem Erste Group Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny? Ing. Tomáš Kozelský EU Office / Knowledge Centre Ekonomické a strategické analýzy Česká spořitelna

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

ANALÝZA: CO HNALO V POSLEDNÍCH LETECH SPOTŘEBITELSKÉ CENY V ČESKÉ REPUBLICE VÝŠ? VYŠŠÍ DANĚ.

ANALÝZA: CO HNALO V POSLEDNÍCH LETECH SPOTŘEBITELSKÉ CENY V ČESKÉ REPUBLICE VÝŠ? VYŠŠÍ DANĚ. 31. 10. 2012 ANALÝZA: CO HNALO V POSLEDNÍCH LETECH SPOTŘEBITELSKÉ CENY V ČESKÉ REPUBLICE VÝŠ? VYŠŠÍ DANĚ. Dopad zvyšování daňových sazeb na růst spotřebitelských cen v České republice je za posledních

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Česká republika a euro

Česká republika a euro Česká republika a euro Alena Sojková Sekce kancelář Odbor EU a mezinárodních organizací Květen 2007 Evropská unie 2007 Stupně integrace v rámci EU 1. pásmo volného obchodu 1960 2. celní unie 1968 3. společný

Více

Končí recese české ekonomiky?

Končí recese české ekonomiky? Končí recese české ekonomiky? Drahomíra Dubská Mezinárodní konference Faktory prosperity podniků v lokálním a globálním prostředí optikou roku 213", Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické,

Více

Výzvy na cestě k euru

Výzvy na cestě k euru Česká republika a euro Výzvy na cestě k euru Vladimír r Tomší šík Člen bankovní rady Konference Firma a konkurenční prostředí 2009 Oslavy 50. výročí založení PEF MZLU v Brně 12. března, 2009 Strategie

Více

Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008

Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008 Mojmír r Hampl viceguvernér Praha, 16. ledna 2009 Je ČR R připravena p na přijetp ijetí eura? Schopnost ekonomiky dobře fungovat bez vlastní měnové

Více

2.2. Makroekonomické rovnováhy. Vnější rovnováha

2.2. Makroekonomické rovnováhy. Vnější rovnováha 2.2. Makroekonomické rovnováhy Po prohloubení vnější nerovnováhy české ekonomiky v roce 26 přinesl rok 27 především díky silnému ekonomickému růstu zlepšení. Ještě výraznější byla redukce rovnováhy vnitřní,

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška. Ing. Martina Šudřichová

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška. Ing. Martina Šudřichová EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 4. přednáška Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz 1. Osnova přednášky: Evropské hospodářské a měnové unie. Činnost Evropské centrální banky, výhody a nevýhody (rizika)

Více

Co přinese exit z kurzového závazku?

Co přinese exit z kurzového závazku? Co přinese exit z kurzového závazku? Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA 3. FÓRUM ČESKÝCH INVESTORŮ Praha, 9. února 2017 2015-11-02 2015-12-02 2016-01-02 2016-02-02 2016-03-02 2016-04-02 2016-05-02 2016-06-02

Více

DOPADY EVROPSKÉ MĚNOVÉ INTEGRACE NA ČR

DOPADY EVROPSKÉ MĚNOVÉ INTEGRACE NA ČR DOPADY EVROPSKÉ MĚNOVÉ INTEGRACE NA ČR Růžena Vintrová, CES VŠEM ruzena.vintrova@vsem.cz Konference IREAS a KAS ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR dne 21. 11. 2006 Obsah: Dvojí pohled na přijetí eura

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 4. do 30. 4. 2018 Obsah: RŮST HDP (1. ČTVRTLETÍ 2018)... 3 VÝVOJ ZADLUŽENÍ (4. ČTVRTLETÍ 2017)... 3 NEZAMĚSTNANOST (BŘEZEN 2018)..

Více

Makroekonomická predikce

Makroekonomická predikce Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY Odbor Finanční politika Č Ministerstvo financí Č, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 2 ekonomický výkon, ceny zboží a služeb, trh práce, vztahy k zahraničí,

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Srpen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Srpen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Srpen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Růst HDP české ekonomiky dosáhl ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 6 procent meziročně. Údaj za první

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Makroekonomický scénář Konvergenčního programu, makroekonomické rámce státního rozpočtu a rozpočtového výhledu a predikce MF ČR jsou pravidelně srovnávány s výsledky šetření

Více

Mzdy v ČR. pohled ČNB. Vojtěch Benda. člen bankovní rady ČNB , Praha

Mzdy v ČR. pohled ČNB. Vojtěch Benda. člen bankovní rady ČNB , Praha Mzdy v ČR pohled ČNB Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB 13.6.2018, Praha Trh práce v ČR naráží na své kapacity 8 7 6 5 4 3 2 Ukazatele nezaměstnanosti (%, sezonně očištěno) I/13 I/14 I/15 I/16 I/17 I/18

Více

Zavedení eura v Estonsku na semináři k aktuálnímu vývoji v eurozóně 6.4.2011. Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz

Zavedení eura v Estonsku na semináři k aktuálnímu vývoji v eurozóně 6.4.2011. Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz na semináři k aktuálnímu vývoji v eurozóně 6.4.2011 Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz 1. Osnova: Plánovaný vstup členských zemí do eurozóny. Scénář velkého třesku. Průběh zavedení eura

Více

Proč platíme korunou? budoucnost měny Eva Zamrazilová

Proč platíme korunou? budoucnost měny Eva Zamrazilová Proč platíme korunou? budoucnost měny Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Rozpočet a finanční vize měst a obcí Praha 12. září 2013 ČNB Ekonomická úroveň versus cenová hladina 1999 2012 CPL pro HDP

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Květen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Květen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Květen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Česká národní banka (ČNB) v květnu přistoupila ke zpřísnění měnové politiky zvýšením klíčových úrokových sazeb

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Únor 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Česká národní banka (ČNB) podle očekávání potvrdila nastavení měnové politiky i na druhém měnovém jednání v

Více

Rozšiřování eurozóny. Evropská měnová integrace

Rozšiřování eurozóny. Evropská měnová integrace Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace Vstup zemí SVE do EU - historické milníky 12/1991 - asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní dohoda), 10/1993 s ČR a SR 6/1993 - Kodaňská

Více

Okna centrální banky dokořán

Okna centrální banky dokořán Měnová politika a ekonomický výhled Okna centrální banky dokořán Tomáš Holub člen bankovní rady Ekonomické fórum Komerční banky Praha, 6. prosince 2018 Dvacet let cílování inflace v ČR a transparence měnové

Více

Rozšiřování eurozóny. Evropská hospodářská a měnová unie

Rozšiřování eurozóny. Evropská hospodářská a měnová unie Rozšiřování eurozóny Evropská hospodářská a měnová unie Vstup zemí SVE do EU - historické milníky 12/1991 - asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní dohoda), 10/1993 s ČR a SR 6/1993 -

Více

EuroInfo DIKCE A APLIKACE MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ

EuroInfo DIKCE A APLIKACE MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ Březen 2014 EuroInfo DIKCE A APLIKACE MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ Pramen: Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Společný

Více

Přijetí eura v ČR současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek Etapy přijetí eura První etapa: ČS je členem EU není součástí ERM II (Exchange rate mechanism -mechanismu směnných

Více

Vybrané aspekty makroekonomického vývoje na cestě k euru v České republice. Doc. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. 2007,, Bratislava

Vybrané aspekty makroekonomického vývoje na cestě k euru v České republice. Doc. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. 2007,, Bratislava Vybrané aspekty makroekonomického vývoje na cestě k euru v České republice Doc. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. Slovensko Česká obchodní komora Velvyslanectví ČR R ve Slovenské republice 28. března b 2007,,

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

Jak stabilizovat veřejný dluh?

Jak stabilizovat veřejný dluh? Jak stabilizovat veřejný dluh? Prof. Jan Švejnar E-mail: kancelar@jansvejnar.cz web: http://idea.cerge-ei.cz 9. června 2011 Struktura prezentace Fiskální situace ČR v mezinárodním srovnání Ekonomie vývoje

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 10. do 31. 10. 2017 Obsah: ODHAD RŮSTU HDP (3. ČTVRTLETÍ 2017)... 3 NEZAMĚSTNANOST (ZÁŘÍ 2017)... 4 ZPRÁVA KOMISE O ZAMĚSTNANOSTI

Více

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Jan Frait člen bankovní rady ČNB Perspektivy automobilového průmyslu Autosalon Brno, 3.6.2005 Centrální banka a automobilový průmysl? ČNB je institucí, jež

Více

@#A MĚSÍČNÍ EKONOMICKÁ ZPRÁVA ŘÍJEN 2004 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

@#A MĚSÍČNÍ EKONOMICKÁ ZPRÁVA ŘÍJEN 2004 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ V říjnu vzrostl index spotřebitelských cen o 0,5 % proti předcházejícímu měsíci a o 3,5 % za poslední rok (v září činil meziměsíční růst 0,8 % a meziroční 3,0 %). Meziroční nárůst

Více

Česká republika na cestě k euru. Vzdělávací prezentace, Kamila Koprnická, prosinec

Česká republika na cestě k euru. Vzdělávací prezentace, Kamila Koprnická, prosinec Česká republika na cestě k euru Vzdělávací prezentace, Kamila Koprnická, prosinec 2017 1 Proč by Česká republika měla přijmout euro? 2 Závazek přijmout euro Ačkoli se při svém vstupu do Evropské unie ČR

Více

Konkurenceschopnost české ekonomiky a střednědobý výhled

Konkurenceschopnost české ekonomiky a střednědobý výhled Konkurenceschopnost české ekonomiky a střednědobý výhled Jiří Rusnok Člen bankovní rady Česká národní banka Strojírenství Ostrava Ostrava, 22. dubna 215 Konkurenceschopnost - definice Konkurenceschopnost

Více

Kurzové kritérium a zapojení koruny do ERM II

Kurzové kritérium a zapojení koruny do ERM II Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. mojmir.helisek@vsfs.cz Kurzové kritérium a zapojení koruny do ERM II Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Červenec 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných v červenci stouply spotřebitelské ceny v červnu 2007 o 2,5 procenta meziročně,

Více

Růst post-transformačních ekonomik: co (ne)lze očekávat od HDP? Miroslav Singer

Růst post-transformačních ekonomik: co (ne)lze očekávat od HDP? Miroslav Singer Růst post-transformačních ekonomik: co (ne)lze očekávat od HDP? Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka 25 let svobodného podnikání Prague Twenty, Praha, 13. listopadu 2014 Obsah Růst vybraných ekonomik

Více

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti 5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti Schopnost dané země konkurovat na mezinárodních trzích ovlivňují cenové a necenové faktory. Následující výběr je soustředěn na změnu podílu na světovém exportu zboží

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 9. do 30. 9. 2018 Obsah: RŮST HDP (2. ČTVRTLETÍ 2018).. 3 NEZAMĚSTNANOST (SRPEN 2018)... 4 MÍRA INFLACE (SRPEN 2018)... 6 Eurozóna+

Více

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4. 3. Váha nefinančních firem kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4.3.1. Spojitost s přílivem přímých investic Odlišnost pojmů Je třeba rozlišovat termín příliv přímých

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY SRPEN ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (SRPEN ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního

Více

Euro a HMU. Martin Kupka Člen Euro Teamu

Euro a HMU. Martin Kupka Člen Euro Teamu Euro a HMU Martin Kupka Člen Euro Teamu 1 2 3 4 Eurozóna Všech 27 členských států EU je členem HMU, ale ne všechny státy používají jednotnou měnu - euro: 15 států používá euro jako jednotnou měnu a tvoří

Více

Makroekonomická čísla zveřejněná v dubnu potvrdila předchozí statistiky česká ekonomika roste, inflaci nevidíme.

Makroekonomická čísla zveřejněná v dubnu potvrdila předchozí statistiky česká ekonomika roste, inflaci nevidíme. Investiční oddělení Duben 2006 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Makroekonomická čísla zveřejněná v dubnu potvrdila předchozí statistiky česká ekonomika roste, inflaci nevidíme. Průmyslová

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 4. do 30. 4. 2017 Obsah: NEZAMĚSTNANOST (BŘEZEN 2017)... 3 ZAMĚSTNANOST V ROCE 2016... 6 MÍRA INFLACE (BŘEZEN 2017)... 7 ZADLUŽENÍ

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního

Více

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Václav Žďárek CES VŠEM, Praha www.cesvsem.cz Seminář MF ČR, Smilovice, 6. června 2007 Struktura prezentace 1. Úvod 2. Celkový pohled

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Březen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Březen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Březen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Vláda představila v březnu návrh fiskálních reforem, který počítá s postupným poklesem firemní daně na 19

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o přijetí eura Lotyšskem ke dni 1. ledna 2014

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o přijetí eura Lotyšskem ke dni 1. ledna 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.6.2013 COM(2013) 345 final 2013/0190 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o přijetí eura Lotyšskem ke dni 1. ledna 2014 CS CS DŮVODOVÁ ZPRÁVA 1. SOUVISLOSTI NÁVRHU Dne 3. května

Více

Náklady práce v českých podnicích komparativní výhoda? (výstupy analýzy za léta 2003-2008)

Náklady práce v českých podnicích komparativní výhoda? (výstupy analýzy za léta 2003-2008) Náklady práce v českých podnicích komparativní výhoda? (výstupy analýzy za léta 2003-2008) Jan Vlach Konference: Dokážeme hájit zájmy zaměstnavatelů i zaměstnanců? 9. září 2010, Clarion Congress Hotel

Více

Koordinace hospodářské politiky v EU na příkladu České republiky

Koordinace hospodářské politiky v EU na příkladu České republiky EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO EKONOMIKU A FINANCE Mladá Boleslav, 10. května 2006 Koordinace hospodářské politiky v EU na příkladu České republiky Marek MORA Obsah a struktura prezentace 1.

Více

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka CFO Club Praha, 20. února 2013 Stávající situace čs. ekonomiky Česká ekonomika se nachází již zhruba rok

Více

Česká ekonomika. v listopadu

Česká ekonomika. v listopadu Česká ekonomika v listopadu 2004 www.patria.cz Mzdy v ČR Průměrná mzda v ČR 25 000 reálný růst mezd 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1Q/03 1Q/04 1Q/05 1 8% 6% 4% 2% -2% -4% -6% Jednotkové mzdové náklady meziroční

Více

Situace v sektoru domácností v současné fázi hospodářského cyklu

Situace v sektoru domácností v současné fázi hospodářského cyklu Situace v sektoru domácností v současné fázi hospodářského cyklu Petr Král ředitel sekce měnové RetailCon Národní dům Vinohrady Praha 1. května 19 Spotřeba domácností a disponibilní důchod Disponibilní

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB. Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě

Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB. Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 22. října 2014

Více

Srovnání makroekonomického vývoje Česka a Slovenska a jejich postojů k měnové integraci v EU

Srovnání makroekonomického vývoje Česka a Slovenska a jejich postojů k měnové integraci v EU Srovnání makroekonomického vývoje Česka a Slovenska a jejich postojů k měnové integraci v EU PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

ČR R EURO? Mirek Topolánek předseda vlády ČR

ČR R EURO? Mirek Topolánek předseda vlády ČR KDY PŘIJME P ČR R EURO? Mirek Topolánek předseda vlády ČR Kritéria nominální konvergence (Maastrichtská kritéria) Cenová stabilita 12měsíční průměr HICP inflace do 1,5 % nad referenční hodnotou, která

Více

Zájmy České republiky a její budoucí pozice v EU Ekonomický pohled na přijetí společné měny

Zájmy České republiky a její budoucí pozice v EU Ekonomický pohled na přijetí společné měny Budoucí pozice ČR v Evropské unii a EURO Zájmy České republiky a její budoucí pozice v EU Ekonomický pohled na přijetí společné měny Lubomír Lízal, Ph.D. Praha, 29. 11. 2016 Ekonomická konvergence Konvergence

Více

republikou očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 22. června 2010

republikou očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 22. června 2010 Přijetí eura Českou republikou očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 22. června 2010 Obsah O čem vypovídají analýzy sladěnosti Vybrané

Více

omyly a jedna výstřednost

omyly a jedna výstřednost Fiktivní a faktické problémy Maastrichtských kritéríı: Tři omyly a jedna výstřednost Jaromír Hurník Česká národní banka, Národohospodářská fakulta VŠE a Fakulta sociálních věd UK (jaromir.hurnik@cnb.cz).

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

Očekávaný vývoj světové ekonomiky

Očekávaný vývoj světové ekonomiky Očekávaný vývoj světové ekonomiky Jan Frait člen bankovní rady ČNB Brno, Holiday Inn, 4. října 2006 Očekávaný vývoj a příležitosti rozvoje cestovního ruchu" Centráln lní banka a cestovní ruch? Co má společného

Více

Nejvyššíčas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR

Nejvyššíčas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR Nejvyššíčas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR Vývoj strukturálních deficitů v EU Zlepšení strukturálních deficitů díky pozitivnímu ekonomickému vývoji v roce

Více

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář Webinář Prosinec 2018 Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář Obsah 2 SEKCE I Nejdůležitější události uplynulých týdnů Přehled vývoje hlavních ekonomik a politik centrálních

Více

Aktualizovaná strategie přistoupení České republiky k eurozóně

Aktualizovaná strategie přistoupení České republiky k eurozóně Aktualizovaná strategie přistoupení České republiky k eurozóně (Společný dokument vlády ČR a ČNB) Úvod 1. Česká republika (ČR) se od data vstupu do Evropské unie (EU) účastní třetí fáze hospodářské a měnové

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2006 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2006 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2006 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ ukončila rok 2006 bez stabilní vlády. Pravicová ODS, která loni v červnu vyhrála parlamentní volby, získala druhý pokus

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světového hospodářství a světových trhů se v roce 2009 odehrával ve znamení mírného hospodářského poklesu. Nejvýznamnější ekonomiky světa zaznamenaly prudkou negativní

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Česká republika a euro

Česká republika a euro Česká republika a euro Alena Sojková ČNB Sekce kancelář Odbor EU a mezinárodních organizací prosinec 2008 Osnova prezentace 1. Úvod, shrnutí situace v nových členských zemích, které dosud nezavedly euro

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

Pavel Řežábek. Světový a domácí ekonomický vývoj. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek. Světový a domácí ekonomický vývoj. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Světový a domácí ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Ekonomická přednáška 7. ročník konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu Brno, 20. října 2010 Motto Řečnictví

Více

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ Prezentace J. M. Barrosa, předsedy Evropské komise, Evropské radě dne 9. prosince 2011 Pakt euro plus v souvislostech Evropa 2020 Postup při makroekonomické

Více

Česká republika a euro

Česká republika a euro Česká republika a euro prezentace pro seminář Fontes Rerum: Euro: kdy je reálné jeho zavedení v ČR? Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 4. června 2009 Ekonomická pozice ČR HDP na

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ KONVERGENČNÍ ZPRÁVA 2016

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ KONVERGENČNÍ ZPRÁVA 2016 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.6.216 COM(216) 374 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ KONVERGENČNÍ ZPRÁVA 216 (vypracovaná v souladu s čl. 14 odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie) {SWD(216)

Více

Zavedení eura v ČR. Stanislav Šaroch. Na Karmeli, Mladá Boleslav,

Zavedení eura v ČR. Stanislav Šaroch. Na Karmeli, Mladá Boleslav, Zavedení eura v ČR Stanislav Šaroch Na Karmeli, Mladá Boleslav, 19. 04. 2018 Struktura vystoupení Letmý pohled do historie (dlouho trvající) diskuse o zavedení eura v ČR Co se stalo v EU (EMU) 2004 - Jak

Více

Stabilita veřejných financí

Stabilita veřejných financí Stabilita veřejných financí Pavel Štěpánek, Eva Zamrazilová Česká bankovní asociace Aktuální problémy fiskální politiky Mezinárodní konference Newton College Praha, 25. září 2015 Rizika veřejného dluhu

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI: Úloha centrální banky v tržní ekonomice obor Provoz a ekonomika Katedra ekonomických teorií autor: Petr Dlouhý vedoucí

Více

Finanční krize a česká ekonomika

Finanční krize a česká ekonomika Finanční krize a česká ekonomika Vladimír Tomšík viceguvernér Česká národní banka Finanční krize, její fiskální důsledky, konsolidace Bankovní institut, Praha, 9. prosince 2011 Obsah Příčiny krize eurozóny

Více

Ministerstvo financí ČR a Česká národní banka Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické

Ministerstvo financí ČR a Česká národní banka Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické mechanismus směnných kurzů, vstup do eurozóny, plnění konvergenčních kritérií, ekonomická sladěnost, kritérium cenové stability, kritérium stavu veřejných financí, kritérium účasti v mechanismu směnných

Více

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE 14 5 7 8 9 1 11 1 13 14 Leden 14 Únor 14 Březen 14 Duben 14 Květen 14 Červen 14 Červenec 14 Srpen 14 Září 14 Říjen 14 Listopad 14 Prosinec 5 7 8 9 1 11 1 13

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE KONVERGENČNÍ ZPRÁVA O MALTĚ Z ROKU 2007. (vyhotovená v souladu s čl. 122 odst. 2 Smlouvy na žádost Malty)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE KONVERGENČNÍ ZPRÁVA O MALTĚ Z ROKU 2007. (vyhotovená v souladu s čl. 122 odst. 2 Smlouvy na žádost Malty) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 16.5.2007 KOM(2007) 258 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE KONVERGENČNÍ ZPRÁVA O MALTĚ Z ROKU 2007 (vyhotovená v souladu s čl. 122 odst. 2 Smlouvy na žádost Malty)

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Tisková konference bankovní rady ČNB

Tisková konference bankovní rady ČNB Tisková konference bankovní rady ČNB 1. situační zpráva o hospodářském a měnovém vývoji 7.února 2008 Přijaté měnověpolitické rozhodnutí a poměr r hlasování Po projednání situační zprávy rozhodla bankovní

Více

2. Výchozí pozice v ekonomické vyspělosti

2. Výchozí pozice v ekonomické vyspělosti 2. Výchozí pozice v ekonomické vyspělosti Rakousko v roce 1995 - za který jsou nejdále do minulosti k dispozici data Eurostatu -, bylo podle HDP na obyvatele v paritě kupní síly nejvyspělejší evropskou

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 27 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek předseda vlády ČR Stav veřejných financí vládní deficit Trvale deficitní hospodaření -1-2 -3 % HDP -4-5 -6-7 -8 Saldo vládního sektoru

Více

Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách?

Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách? Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách? Pavel Sobíšek 3. října 2017 Agenda V jaké fázi se nachází globální a evropská ekonomika? Vydrží současný růst cen komodit? jaké faktory

Více

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ A STUPNĚ EKONOMICKÉ SLADĚNOSTI ČR S EUROZÓNOU

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ A STUPNĚ EKONOMICKÉ SLADĚNOSTI ČR S EUROZÓNOU VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ A STUPNĚ EKONOMICKÉ SLADĚNOSTI ČR S EUROZÓNOU společný dokument Ministerstva financí ČR a České národní banky schválený vládou České republiky

Více