I. LIGA MLÁDEŽE VE STARÉM MĚSTĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "I. LIGA MLÁDEŽE VE STARÉM MĚSTĚ"

Transkript

1 I. LIGA MLÁDEŽE VE STARÉM MĚSTĚ Šesté a sedmé kolo I. ligy družstev mládeže nás zavedlo do Starého Města, kde nás čekali přetěžcí soupeři Vsetín a Hošťálková. Obě naše družstva byla navíc oslabena absencemi především z důvodu výpadku hráčů A družstva, kam jsme museli odeslat lídry obou našich družstev Michala Žitného a Dominika Frydu ŠK Lokomotiva Brno "B" 1½ - 4½ 10 TJ Zbrojovka Vsetín 1 Kureš Michael : 1 Kovařík Matyáš Martyniuk Vladislav : 1 Jiříček Jakub Vavřínková Anna : 1 Budík Pavel Štoudek Michal : 1 Bierská Adéla Dvořáček Jan Matyáš 1125 ½ : ½ Dvořák Martin Novotný Tomáš : 0 Kopecký Matěj 1053 Michael Kureš se na první desce staršího a zkušenějšího soupeře nezalekl a odvážně se pustil do dobrodružného útoku na královském křídle, do něhož investoval i figuru. Chtělo to však lépe počítat: figura se sice nakonec získala zpět, ale v konečném účtování byl Michal o pěšce slabší a měl i horší souhru figur. Vladislav Martyniuk nesehrál dobře zahájení. Nenápadnou chybou si narušil souhru figur, čehož zkušený soupeř patřičně využil. Anička Vavřínková doplatila na taktiku. V pozici na diagramu dostala šach a po správném 8-+r+r+k+( 7zp-wq-+-+p' 6-+p+-+p+& 5+-sNp+pvLn% $ 3zPP+-+P+P# 2-+PwQ-+Pvl" 1+-+RtR-mK-! 24. Kf1 by se ještě nic moc nedělo. Přišlo však chybné 24. Kh1?? a po 24. Jg Kh2 Jf1+ bylo po dámě i po partii. Michal Štoudek doplatil na neznalost zahájení, již v jedenáctém tahu ztratil bez náhrady pěšce h7 před rošádovým postaveném svého krále a následovaly metriálové ztríty i ztráta partie. Honza Dvořáček v partii s oboustrannými nepřesnostmi prošel kolem hladké výhry.

2 8k ( 7zp-+-wq-+-' 6-zp-+-+-+& 5+P+P+-+-% 4-+Pzp-+R+$ 3zP-+-tr-zP-# wQK+" ! V pozici na digramu mohl pokračovat 40. Vg8+ Kb7 41. Df5 (dáma kryje i pole h7, takže po šachu věží na e2 se bílý král ukryje na h-sloupci) s útokem na pole c8 a bylo by vymalováno. V partii následovalo 40. Kh3 a partie skončila remízou. Tomáš Novotný svého soupeře bez problémů přehrál. V zahájení získal dva pěšce, vzorně dokončil vývin a pak bez problémů vyměňoval materiál. Když mu soupeř ještě daroval dámu, bylo o partii rozhodnuto ŠK Lokomotiva Brno "C" Sokol Hošťálková 1 Jelínek Vít : 1 Nehyba Martin Hvozdovič Jan : 1 Vraj Karel Volák Šimon : 1 Vraj Ondřej Khadash Samuel : 1 Hartingerová Martina Vavřínková Marie : 1 Gálík Jakub Khadash Kamil : 1 Karlík Jáchym q+-tr-+k+( 7+ltrnvlpzpp' 6pzp-+psn-+& 5+-+-zP-+-% 4-+-sN-+-+$ 3zP-sN-+L+P# 2-zPP+QvLP+" 1+-+RtR-+K!

3 V pozici na diagramu výše se na druhé desce Honza Hvozdovič v 21. tahu dopustil hrubé chyby. Stačilo napadeným jezdcem uhnout na e8 a je na první pohled málo patrné, že po tahu 21. Jd5?? už černý nemůže zabránit materiálovým ztrátám. Následovalo 22. Jxd5 Sxd5 23. Sxd5 exd5 (23. Dxd5 24. Jf5!) 24. e6! a bílý po několika tazích vyhrál. Vítek Jelínek s daleko silnějším soupeřem dlouho držel vyrovnanou hru. Pak se však v jemnostech pozice správně neorientoval a soupeř dovedl partii do vítězného konce. Šimon Volák na třetí desce dovolil soupeři pěšcový nástup na dámském křídle a i přes úpornou obranu již horší pozici ubránit nemohl. Sam Khadash doplatil na neznalost zahájení. Šachy hrají pouze krátce, v jemnostech dámského ambitu se proto ještě vůbec neorientoval, takže brzy ztratil pěšce a soupeřka bez větších potíží zvítězila. Jeho bratr Kamil tak v sicilské s opačnými rošádami tak dlouho otálel s pěšcovým útokem proti soupeřovu králi, až to byli nepřátelští pěšci, kteří rozvrátili příbytek jeho nebohého krále. Se svým silnějším soupeřem držela dlouho krok Maruška Vavřínková a partii dovedla až do rovné koncovky. V pozici na diagramu si však nevzpomněla na první zákon koncovky: centralizace krále, místo k+( 7zp-+-+pzpp' 6-+ptrp+n+& % $ 3+N+-+-+-# 2PzPP+-zPPzP" 1+-+-tR-mK-! Xabcdefghy správného 23. Kf1 zahrála 23. Jc5? a koncovku prohrála. Po krátké polední pauze, z nichž někteří s paní Vavřínkovou odešli na oběd, ostatní využili nabídky místního bufetu (ten byl vzápětí ovšem beznadějně vyprodaný a dál už prodával pouze nápoje). Ve 14:30 vypuklo sedmé kolo Sokol Hošťálková 5½ - ½ 11 ŠK Lokomotiva Brno "B" 1 Nehyba Martin : 0 Kureš Michael Vraj Karel : 0 Martyniuk Vladislav Vraj Ondřej 1777 ½ : ½ Vavřínková Anna Hartingerová Martina : 0 Štoudek Michal Gálík Jakub : 0 Dvořáček Jan Matyáš Karlík Jáchym : 0 Novotný Tomáš 1035 I zde se Hošťálková stala nemilosrdným katanem Lokomotiv. Na většině deskách nás soupeři, kteří nás převyšovali na každé šachovnici minimálně o jednu výkonnostní třídu, nemilosrdně smetli. Míša Štoudek sehrál slabě zahájení, daroval soupeři pěšce a pak už bojoval za ztracenou věc. Ale ne všude to bylo beznadějné Anička Vavřínková vybojovala cennou remízu a třeba na druhé šachovnici jsme se mohli pokoušet o totéž: v pozici na diagramu níže mohl Vladislav Martyniuk bránit horší koncovku po přirozeném tahu 26. f4. Zapracovala však již asi únava, neboť přišlo 26. Vbe2 a po 26. Sd3 se musel bílý vzdát.

4 8-+-+r+k+( 7+p+-+pzpp' 6p+-+rsn-+& 5+-+-vLl+-% 4P $ 3+P+-+-+-# 2-tR-+-zPPzP" 1+-+-tRLmK-! Vyhranou pozici zahodil černými Honza Dvořáček. Na diagramu níže byl správný plán centralizovat krále 8-+-+r+k+( ' 6pzp-+-+-zp& 5+-zpl+-zp-% 4-+-+p+-+$ 3zP-zP-mK-vL-# 2-+P+-+PzP" 1+-+-tR-+-! (první zákon koncovky!), čili postup černým králem Kf7 Ke6. Místo toho přišlo 26. Kg7? 27. Vd1! Sc6 28. Vd6 a bílý vyhrál. A koncovku pokazil i Tomáš Novotný, který jinak partii odehrál velmi pěkně. V pozici k+( zpp' zp-+& 5+p+-zP-+-% $ 3+-zPr+P+-# zP-zP" 1+-+-tR-mK-!

5 na diagramu místo správného 28. exf6 zahrál 28. e6?? a po 28. Kf8 29. Ve3 nakonec o postouplého e- pěšce bez náhrady přišel TJ Zbrojovka Vsetín ŠK Lokomotiva Brno "C" 1 Kovařík Matyáš : 0 Jelínek Vít Jiříček Jakub : 0 Hvozdovič Jan Budík Pavel : 1 Volák Šimon Bierská Adéla : 0 Khadash Samuel Dvořák Martin : 0 Vavřínková Marie Kopecký Matěj : 1 Khadash Kamil 1100 Na první desce se zahájení vůbec nepovedlo Vítku Jelínkovi, po hrubé chybě ztratil figuru a tím i partii. Naopak se štěstím vyhrál Šimon Volák, jehož soupeř v zápalu boje se pustil do útoku a zapomněl krýt svého krále, načež po zásluze dostal mat. Krásně potrestal nepozornost soupeře na poslední šachovnici 8-+r+-+k+( 7+-+-zppvlp' 6-zp-wq-+p+& 5+Q+-+-+-% 4-zP-zP-+-+$ 3+P+-zPN+-# PzP" 1+-+R+-mK-! Xabcdefghy Kamil Khadash. Jeho soupeř v pozici na diagramu zahrál neopatrné 24. Vc3?? A Kamil správně kontroval přímým útokem na krále 25. De8+ Sf8 26. Jd4 Df6?? 27. Jg4? (už teď mohl Kamil vyhrát tahem 27. Vf1!) 27. Df5?? 28. Vf1 (ihned vyhrávala vidlička 28. Jh6+) De6 29. Jh6+ a bílý za chvíli vyhrál. Brzy prohrál i Samuel Khadash, ale dobře a s pěšcem více stála Maruška Vavřínková. V pozici na diagramu místo aktivního 8-+r+-+k+( 7+-+R+pzp-' 6p+-+-+-zp& 5+p+-tr-+-% $ 3zP # 2-zP-+-+PzP" 1+-+R+-mK-!

6 25. - Ve2 zahrála Vce8 a po 26. V1d2 dala nepochopitelně pěšce Kh7?? 27. Vxf7 a bylo po převaze a po dalších chybách i po partii. O remízový výsledek zápasu tak bojoval za stavu 2 : 3 Honza Hvozdovič. Ale ani jemu se nepodařilo výsledek korigovat. Průběžná tabulka tedy zatím vypadá takto: Poř. St.č. Družstvo Part. + = - MP3 Body PtsV 1 7 Sokol Hošťálková ŠK Kuřim "A" ŠK Staré Město "B" ½ TJ Zbrojovka Vsetín ½ Beskydská šachová škola FM C Beskydská šachová škola FM B Interchess FM A64 Grygov ŠK Lokomotiva Brno "B" ½ OŠŠ TJ Ostrava ½ ŠK Lokomotiva Brno "C" ŠK Kuřim "B" Béčko by pro setrvání v soutěži v závěrečných bojích mělo alespoň jednou vyhrát, sestupový osud našeho céčka je zpečetěn. Závěrem připojujeme ještě malou fotogalerii: Anička Vavřínková a Michal Štoudek

7 Vítek Jelínek a Jan Hvozdovic Šimon Volák a Samuel Khadash

8 Maruška Vavřínková a Kamil Khadash Michael Kureš a Vladislav Martyniuk

9 Jan Dvořáček a Tomáš Novotný Celkový pohled do hrací místnosti klubu Event pod kostelem nestarém Městě

I. LIGA MLÁDEŽE ZÁCHRANÁŘSKÉ PRÁCE ZAHÁJENY

I. LIGA MLÁDEŽE ZÁCHRANÁŘSKÉ PRÁCE ZAHÁJENY I. LIGA MLÁDEŽE ZÁCHRANÁŘSKÉ PRÁCE ZAHÁJENY První říjnový víkend proběhl ve znamení ligových soutěží mládežnických družstev. V i. lize je naše béčko opět zařazeno do skupiny východ (nově značené pouze

Více

Praktické partie. 1. Alapin S. Čigorin, St. Petersburg 1877

Praktické partie. 1. Alapin S. Čigorin, St. Petersburg 1877 Praktické partie 1. Alapin S. Čigorin, St. Petersburg 1877 Královský gambit 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Sc4 Jf6 4. Jc3 Jc6 5. Jf3 Sb4 6. 0-0 d6 7. d4 Po 7. d3 by mohlo následovat 7 Je5 8. Sb3 Jg6. 7 Sg4 8.

Více

KRAJSKÝ PŘEBOR MLÁDEŽNICKÝCH DRUŽSTEV: ASI BUDEME OPĚT BEZ POSTUPU!

KRAJSKÝ PŘEBOR MLÁDEŽNICKÝCH DRUŽSTEV: ASI BUDEME OPĚT BEZ POSTUPU! KRAJSKÝ PŘEBOR MLÁDEŽNICKÝCH DRUŽSTEV: ASI BUDEME OPĚT BEZ POSTUPU! Druhá třetina KP družstev mládeže nás zavedla do Zastávky. Zvolili jsme cestu vlakem, což bylo bezpečnější jet za stálého sněžení auty.

Více

KPI, 4. kolo, Judrov-Uni, , 4:4. František Růžička - Tomáš Lakatoš

KPI, 4. kolo, Judrov-Uni, , 4:4. František Růžička - Tomáš Lakatoš KPI, 4. kolo, Judrov-Uni, 9. 12. 2018, 4:4 František Růžička - Tomáš Lakatoš Tomášovi se moc nepovedlo zahájení, jeho soupeř měl v jeden okamžik 3 pěšce k dobru, Tomášova pozice byla na mraky, ale pak

Více

V zahájení se každým tahem snažíme.. (doplňte) tak, aby mířily.. (doplňte) Netaháme

V zahájení se každým tahem snažíme.. (doplňte) tak, aby mířily.. (doplňte) Netaháme ČÁST A) Šachová zahájení dělíme na tři skupiny: 1.. hry úvodní tahy.. 2. hry úvodní tahy 3. hry úvodní tahy... V zahájení se každým tahem snažíme.. (doplňte) tak, aby mířily.. (doplňte) Netaháme (doplňte)

Více

XII. DVOJICE STŘELCŮ. Dva střelci proti jednomu. Dva střelci proti jezdci. Diagram č. 410 BNT. Diagram č. 409 BNT. Diagram č.

XII. DVOJICE STŘELCŮ. Dva střelci proti jednomu. Dva střelci proti jezdci. Diagram č. 410 BNT. Diagram č. 409 BNT. Diagram č. XII. DVOJICE STŘELCŮ Výhoda dvojice střelců spočívá především v tom, že se střelci vhodně doplňují a mohou kontrolovat všechna pole na šachovnici. Je jasné, že střelci potřebují volné diagonály, a proto

Více

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 5. díl (23. - 28. lekce)

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 5. díl (23. - 28. lekce) ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 5. díl (23. - 28. lekce) V tomto materiálu najdete řešení příkladů a cvičení z Šachové cvičebnice, 5. dílu. Úkoly ve cvičebnicích doplňují základní materiál Metodická

Více

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 7. díl ( lekce)

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 7. díl ( lekce) ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 7. díl (35. - 40. lekce) V tomto materiálu najdete řešení příkladů a cvičení z Šachové cvičebnice, 7. dílu. Úkoly ve cvičebnicích doplňují základní materiál Metodická

Více

XIIIIIIIIY 8l K zP k sN xabcdefghy VI. STŘELEC PROTI JEZDCI

XIIIIIIIIY 8l K zP k sN xabcdefghy VI. STŘELEC PROTI JEZDCI VI. STŘELEC PROTI JEZDCI Koncovky střelce proti jezdci přináší většinou tvrdý boj s převahou jedné ze stran. V otevřené pozici a při hře na obou křídlech je výrazně silnější střelec, naopak pokud jsou

Více

Velehrad ŠO Kunovice B 2-6

Velehrad ŠO Kunovice B 2-6 Velehrad ŠO Kunovice B 2-6 Blíží se závěr sezóny, čemuž odpovídaly sestavy, kdy oba týmy hrábly hodně hluboko do soupisek. Na okna klepalo jaro, tak se hrálo pěkně svižně. 1.Kegler Libor Slanicay ½ 1.

Více

11.11.2012. ŠK AD Jičín

11.11.2012. ŠK AD Jičín ŠK AD Jičín 11.11.2012 QCC České Budějovice Rausis Igors (H) 2511F ½ - ½ 2471F Vokáč Marek (H) Rašík Vítězslav (H) 2516F 1-0 2409F Cífka Stanislav (H) Vološin Leonid 2426F 1-0 2193F Vybíral Zdeněk Juřek

Více

VĚŽOVÉ KONCOVKY V PRAXI

VĚŽOVÉ KONCOVKY V PRAXI VĚŽOVÉ KONCOVKY V PRAXI Ing.Vratislav HORA V této kapitole si budeme na partiích dokládat uplatňováním správných zásad ve věžových koncovkách. Samozřejmě i v těchto koncovkách platí ostatní všeobecné zásady

Více

Mikyho šachové souboje v Chile

Mikyho šachové souboje v Chile Mikyho šachové souboje v Chile Náš hráč Miky Trávníček je velký šachový nadšenec a opora několika kunovických týmů v soutěžích mládeže i dospělých. V současné době je na několik měsíců na studijním pobytu

Více

Zápisky z Brazílie VII

Zápisky z Brazílie VII Zápisky z Brazílie VII ČERNÝ DEN ČESKÉ VÝPRAVY! Tak by se dalo jednoduše nazvat sedmé kolo. Možná ještě výstižnější by bylo rčení po posvícení přichází sr., ale nechci být vulgární :) Každopádně nejhorší

Více

KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: ZATÍM MÁME DRUHÉ A TŘETÍ MÍSTO

KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: ZATÍM MÁME DRUHÉ A TŘETÍ MÍSTO KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: ZATÍM MÁME DRUHÉ A TŘETÍ MÍSTO V sobotu 13. ledna jsme se vydali se čtyřmi mládežnickými družstvy do Zastávky, abychom zde odehráli střední část KP družstev mládeže. Pořadatelé v čele

Více

I. LIGA MLÁDEŽE: NA POSTUP DURAS A LOKOMOTIVA

I. LIGA MLÁDEŽE: NA POSTUP DURAS A LOKOMOTIVA I. LIGA MLÁDEŽE: NA POSTUP DURAS A LOKOMOTIVA Ve skupině C hrála Lokomotiva Brno doma ve své klubovně. Začalo se již v pátek, a to předehrávkou vzájemného utkání mezi oběma lokomotivními týmy podle očekávání

Více

9zpp+-+p+k0 9-+qzp-zPpzp PtR-+0

9zpp+-+p+k0 9-+qzp-zPpzp PtR-+0 Ad Bystrc VSK Univerzita B Řehůřek,Lukáš (2179) - Šebek,Jan (1867) 1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 g6 6.Se3 Sg7 7.Se2 0 0 8.0 0 Jc6 9.Jb3 Se6 10.f4 Ja5 11.f5 Sc4 12.Jxa5 Sxe2 13.Dxe2 Dxa5 14.g4

Více

II. část Období plného rozvoje

II. část Období plného rozvoje II. část Období plného rozvoje 7. Druhá návštěva Evropy Několik týdnů poté, co jsem vyhrál mistrovský turnaj v Rice Chess club, jsem odplul do Evropy. Přijali mne na kubánské ministerstvo zahraničí a byl

Více

Krajský přebor družstev mladších žáků 2015

Krajský přebor družstev mladších žáků 2015 Krajský přebor družstev mladších žáků 2015 Po delší časové odmlce náš klub v sobotu 21.3.2015 obsadil jedním svým družstvem letošní Krajský přebor družstev mladších žáků. Soutěže šestičlenných týmů dětí

Více

Lekce 13 - Základní kombinační motivy 3. 13.1 Kontrola domácího úkolu. 13.2 Vazba zezadu. Diagram 1 Diagram 2. Vazba zezadu 1 Vazba zezadu 2

Lekce 13 - Základní kombinační motivy 3. 13.1 Kontrola domácího úkolu. 13.2 Vazba zezadu. Diagram 1 Diagram 2. Vazba zezadu 1 Vazba zezadu 2 Lekce 13 - Základní kombinační motivy 3 13.1 Kontrola domácího úkolu Doufám celkem lehký úkol, jistě budou stačit jen varianty. DÚ 46: 1...Dxh2+! 2.Kxh2 Jg4+ 3.Kh1 Jxf2+ 4.Kh2 Jxd3 0-1 DÚ 47: 1.Vh8+! Kxh8

Více

Bleskový turnaj u Pásků červenec 2013

Bleskový turnaj u Pásků červenec 2013 Bleskový turnaj u Pásků červenec 2013 6.7.2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Body Los 1 Kratochvíl Josef Caissa Třebíč - 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 x 1 1 1 15x 10 2 Holemář David Bystrc Oilers 0-0

Více

SEDMÁ A OSMÁ ŘADA. Seminární práce na školení trenérů III. třídy 2012

SEDMÁ A OSMÁ ŘADA. Seminární práce na školení trenérů III. třídy 2012 SEDMÁ A OSMÁ ŘADA Seminární práce na školení trenérů III. třídy 2012 XABCDEFGHY 8-+-+-+k+( 7+-+R+-+-' 6-+-+-+-+& 5+-+-+-+-% 4-+-+-+-+$ 3+-+-+-+-# 2-+-+-+-+" 1+-+-+-mK-! xabcdefghy autor : Jan Malčánek

Více

LOKOMOTIVA V KOUTECH

LOKOMOTIVA V KOUTECH LOKOMOTIVA V KOUTECH Nejdříve dostane slovo Milan Šnorek: Moje skupina ve složení Vojta Jurásek, Míša Žitný, Kamil Khadash (U16), Honzík Hvozdovič, Anička Vavřínková, Sam Khadash, Tomáš Kocí (U14), Tadeášek

Více

XIIIIIIIIY mK Q pmk xabcdefghy 1. Db4+ Ka1 = VIII.

XIIIIIIIIY mK Q pmk xabcdefghy 1. Db4+ Ka1 = VIII. VIII. DÁMSKÉ KONCOVKY Dáma proti pěšcům Dáma proti pěšci na předposlední řadě Plán výhry bílého je jednoduchý šachováním zatlačit krále soupeře pod pěšce, a tím získat tempo pro přiblížení svého krále.

Více

ŠOK A Holešov A 5,5-2,5

ŠOK A Holešov A 5,5-2,5 ŠOK A Holešov A 5,5-2,5 Ve čtvrtém kole k nám zavítal A-tým Holešova. Hosté nechali odpočívat své první čtyři hráče ze základní sestavy, ale i tak se dal očekávat napínavý zápas. Dostavil jsem se asi v

Více

Kunovice B Staré Město H

Kunovice B Staré Město H Kunovice B Staré Město H 24.10.2010 šach. ŠO Kunovice B 3,5-4,5 ŠK Staré Město H 1. Růčka Pavel 1750 1 : 0 Němec Radek 1900 2. Bílek Jaromír 1452 0 : 1 Moštěk František 1635 3. Vavřík Jiří 1420 0 : 1 Bartošík

Více

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 2. díl (5. - 10. lekce)

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 2. díl (5. - 10. lekce) ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 2. díl (5. - 10. lekce) V tomto materiálu najdete řešení příkladů a cvičení z Šachové cvičebnice, 2. dílu. Úkoly ve cvičebnicích doplňují základní materiál Metodická

Více

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 4. díl (17. - 22. lekce)

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 4. díl (17. - 22. lekce) ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 4. díl (17. - 22. lekce) V tomto materiálu najdete řešení příkladů a cvičení z Šachové cvičebnice, 4. dílu. Úkoly ve cvičebnicích doplňují základní materiál Metodická

Více

XIIIIIIIIY K zp mk tR xabcdefghy VII. VĚŽOVÉ KONCOVKY.

XIIIIIIIIY K zp mk tR xabcdefghy VII. VĚŽOVÉ KONCOVKY. VII. VĚŽOVÉ KONCOVKY Věžové koncovky jsou nejčastějšími koncovkami. Je proto velice užitečné znát jejich typické pozice a manévry. Věž proti pěšci Koncovky věž proti pěšci (pěšcům) vznikají také poměrně

Více

XABCDEFGHY 8 + +r+ mk( 7zpp+ + zpp' 6 +qsn + +& 5+ + wq + % 4 + + + +$ 2P+P+ +KzP" 1+ + tr +! xabcdefghy

XABCDEFGHY 8 + +r+ mk( 7zpp+ + zpp' 6 +qsn + +& 5+ + wq + % 4 + + + +$ 2P+P+ +KzP 1+ + tr +! xabcdefghy Kombinace svázané s hrozbou matu na první nebo poslední řadě se vyskytují často. Obyčejně jsou doprovázeny takovými taktickými obraty, jako je zničení obrany, odvlečení, zavlečení, překrytí a řadou dalších.

Více

Bleskový turnaj u Pásků leden 2015

Bleskový turnaj u Pásků leden 2015 Bleskový turnaj u Pásků leden 2015 Jméno Klub 1 2 3 4 5 6 7 8 Body Los 1 Staněk Stanislav Jundrov -- 11 11 x1 11 1x x1 11 12x 2 2 Šnorek Milan Loko Brno 00 -- 01 11 11 10 11 11 10 4 3 Kubát Pavel Ořechov

Více

ROBERT CVEK (2531) DAVID NAVARA (2638)

ROBERT CVEK (2531) DAVID NAVARA (2638) ROBERT CVEK (2531) DAVID NAVARA (2638) Turnaj ke 100 letům Salo Flohra, Praha, 2008 Rétiho hra [A09] Komentují GM Robert Cvek, GM David Navara Partie se hrála v předposledním kole. Robert Cvek vedl s půlbodovým

Více

09.12.2012. ŠK AD Jičín

09.12.2012. ŠK AD Jičín ŠK AD Jičín 09.12.2012 Sokol Praha - Vršovice Rašík Vítězslav (H) 2516F ½ - ½ 2380F Sodoma Jan (H) Vološin Leonid 2426F ½ - ½ 2284F Svatoš Jan Straka Josef (C) 2348F 1-0 2260F Matras Ondřej Fajman Petr

Více

M-ČR DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ VARNSDORF: HODNOCENÍ A DRUŽSTVA

M-ČR DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ VARNSDORF: HODNOCENÍ A DRUŽSTVA M-ČR DRUŽSTEV MLADŠÍCH ŽÁKŮ VARNSDORF: HODNOCENÍ A DRUŽSTVA Víkend 15.-17. června jsme se zúčastnili M-ČR družstev mladších žáků ve Varnsdorfu. Hrálo se v historické budově gymnázia a VOŠ Varnsdorf a mým

Více

Velmi jsem ocenil teplickou specialitu. Ne sice gastronomickou, ale on-linový přenos partií. V KP jsme my měli premiéru.

Velmi jsem ocenil teplickou specialitu. Ne sice gastronomickou, ale on-linový přenos partií. V KP jsme my měli premiéru. Povídání k 1.kolu KP mezi ŠK Teplice C SK Děčín B 0 8 (11.10.2015) aneb v Teplicích zazpíval kanár také pro nás (loni jsme takto prohráli v lize v Jičíně) V 1.kole jsme zajížděli k teplickým přátelům,

Více

27.01.2013. ŠK AD Jičín

27.01.2013. ŠK AD Jičín ŠK AD Jičín 27.01.2013 2222 ŠK Polabiny A Rausis Igors (H) 2511F ½ - ½ 2311F Roško Luboš (H) Rašík Vítězslav (H) 2516F ½ - ½ 2216F Jarábek Vratislav (H) Vološin Leonid 2426F 1-0 2207F Bujnoch Radek Schula

Více

Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení.

Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení. Z mě ň t e pohled na šach 05 y! 201 4 Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení. Capablanca učí šachy Minule jsme zmínili tzv.trojúhelník. Jde o manévr krále, který donutí

Více

Využití krále v koncovkách s nestejnými střelci aneb Nemá cenu to rovnou dát za remis?

Využití krále v koncovkách s nestejnými střelci aneb Nemá cenu to rovnou dát za remis? Využití krále v koncovkách s nestejnými střelci aneb Nemá cenu to rovnou dát za remis? Martin Stachoň Sestaveno pro účely školení trenérů třetích tříd v roce 2012 Za pomoc při vytvoření této seminární

Více

DOBRÝ A ŠPATNÝ STŘELEC

DOBRÝ A ŠPATNÝ STŘELEC DOBRÝ A ŠPATNÝ STŘELEC Karel Volek seminární práce, školení trenéra 2. třídy, určeno pro hráče do úrovně 2.VT. Úvod Práce byla vytvořena v rámci školení trenérů organizovaném Šachovým svazem ČR v období

Více

MMaS 2017 Postřehy z první poloviny turnaje.

MMaS 2017 Postřehy z první poloviny turnaje. MMaS 2017 Postřehy z první poloviny turnaje. V úterý 24.10. jsme vyrazili na tradiční podzimní Kouty. Kluci do 16 let bojovat o postupy na jarní mistrovství ČR a děvčata si to rozdají se stejně starými

Více

+ + + + + + + + + + + Třetí sobota prosinec 2010

+ + + + + + + + + + + Třetí sobota prosinec 2010 Třetí sobota prosinec 2010 Prosincová Třetí sobota uzavřela letošní seriál turnajů v rapid šachu, který pořádá Lokomotiva Brno. Protože souběžně se konal v Břeclavi 33. ročník turnaje mladých nadějí do

Více

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 3. díl ( lekce)

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 3. díl ( lekce) ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 3. díl (11. - 16. lekce) V tomto materiálu najdete řešení příkladů a cvičení z Šachové cvičebnice, 3. dílu. Úkoly ve cvičebnicích doplňují základní materiál Metodická

Více

Regionální soutěž Vsetín Závěrečná zpráva

Regionální soutěž Vsetín Závěrečná zpráva Regionální soutěž Vsetín 2013-2014 Závěrečná zpráva 3.3.2014 Konečná tabulka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 + = - Body Skore Výhry 1 ŠKZ Vsetín D * 2 2 4½ 3 3 3 3½ 4 4 7 0 2 21 29 26 2 Hošťálková C 3 * 3 1 3 2½

Více

NA ČELE KRAJSKÉHO PŘEBORU MLÁDEŽNICKÝCH DRUŽSTEV LOKOMOTIVA C, KUŘIM C A DURAS B

NA ČELE KRAJSKÉHO PŘEBORU MLÁDEŽNICKÝCH DRUŽSTEV LOKOMOTIVA C, KUŘIM C A DURAS B NA ČELE KRAJSKÉHO PŘEBORU MLÁDEŽNICKÝCH DRUŽSTEV LOKOMOTIVA C, KUŘIM C A DURAS B V sobou 4. listopadu proběhlo úvodní trojkolo KP družstev mládeže, který letos hraje 16 družstev. Srdce starého mládežnického

Více

Zápisky z Brazílie VI

Zápisky z Brazílie VI Zápisky z Brazílie VI Zápisek s pořadovým číslem VI se mi píše opravdu pěkně: v šestém kole světového šampionátu jsme totiž pořádně zabrali (zvláště tedy kluci), díky čemuž jsme zopakovali bilanci z 1.

Více

ZÁVĚREČNÝ SRAZ KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: DO I. LIGY POSTUPUJE KUŘIM

ZÁVĚREČNÝ SRAZ KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: DO I. LIGY POSTUPUJE KUŘIM ZÁVĚREČNÝ SRAZ KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: DO I. LIGY POSTUPUJE KUŘIM Stovka mladých šachistů si dnes dala dostaveníčko ve Vyškově, aby zde odehrála závěrečná tři kola Krajského přeboru družstev mládeže. Tuto

Více

KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: NA ČELE ZASTÁVKA A KUŘIM

KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: NA ČELE ZASTÁVKA A KUŘIM KP DRUŽSTEV MLÁDEŽE: NA ČELE ZASTÁVKA A KUŘIM Uplynulá sobota proběhla ve znamení úvodních kol družstev mládeže. Dvanáctka zúčastněných celků byla pro začátek rozdělena do tří čtyřčlenných skupin. Kuřim

Více

seminární práce, školení trenéra 3. třídy, určeno pro hráče s ELO cca 1400-1900

seminární práce, školení trenéra 3. třídy, určeno pro hráče s ELO cca 1400-1900 SPOLUPRÁCE FIGUR Radek Zádrapa, na Vsetíně dne 23.7.2012 seminární práce, školení trenéra 3. třídy, určeno pro hráče s ELO cca 1400-1900 OBSAH 1. Význam, definice, pojmy 2. Příklad extrémní spolupráce/nespolupráce

Více

Pachmanovy simultánky

Pachmanovy simultánky Pachmanovy simultánky Do své knihy Moje nejlepší partie sice velmistr Luděk Pachman (1924-2003) žádnou partii ze svých četných simultánek nezařadil, ale jak dále uvidíte, i v nich uměl pěkně kombinovat,

Více

KPIIB: NA ČELE ZNOJMO B A LOKOMOTIVA BRNO D

KPIIB: NA ČELE ZNOJMO B A LOKOMOTIVA BRNO D KPIIB: NA ČELE ZNOJMO B A LOKOMOTIVA BRNO D Vyrovnané souboje sváděly ŠK 64 Brno a Moravská Slavie C v klubovně Lokomotivy Brno oba celky zde mají hrací místnost, a tak vlastně oba dva byli domácími. Podle

Více

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 6. díl (29. - 34. lekce)

ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 6. díl (29. - 34. lekce) ŘEŠENÍ PŘÍKLADŮ Šachová cvičebnice, 6. díl (29. - 34. lekce) V tomto materiálu najdete řešení příkladů a cvičení z Šachové cvičebnice, 6. dílu. Úkoly ve cvičebnicích doplňují základní materiál Metodická

Více

XIIIIIIIIY 9-+r+-mk R+-zpp0 9-+P+pzp-+0

XIIIIIIIIY 9-+r+-mk R+-zpp0 9-+P+pzp-+0 Výhra Bystrce v Bučovicích Do Bučovic, které mají staré šachové tradice (např. pěkné kandidátské turnaje na konci 90. let, pořádané zásluhou Honzy Gorčáka, nebo účast v Krajském přeboru I. třídy, kdy za

Více

1. Má šachová kariéra I. Raná léta

1. Má šachová kariéra I. Raná léta 1. Má šachová kariéra I. Raná léta Už jako dítě jsem měl neobvyklé nadání pro šachy. Cítil jsem se v nich zcela přirozeně, doslova jako ryba ve vodě. I když jsem se naučil hrát, když jsem byl ještě velmi

Více

Jednotlivé partie s amatéry Morphy vévoda Karl z Brunswicku a hrabě Isouard, Paříž (konzultační) říjen 1858

Jednotlivé partie s amatéry Morphy vévoda Karl z Brunswicku a hrabě Isouard, Paříž (konzultační) říjen 1858 To je zoufalství. Figuru zachránit nelze. Po 30 Je7 by následovalo 31. Sg4 s dalším 32. Sxd7. Morphy hraje zbytek partie silně a dokazuje, že Harrwitz nepatří mezi hráče, kteří by mu mohli dát jezdce předem.

Více

Aljechin Mezinárodní šachové turnaje v New Yorku

Aljechin Mezinárodní šachové turnaje v New Yorku Aljechin Mezinárodní šachové turnaje v New Yorku 1924 1927 Em. Lasker Ed. Lasker 6. kolo 1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. Sb5 a6 4. Sa4 Jf6 5. O-O Se7 6. Ve1 b5 7. Sb3 O-O Tento tah lze dělat i do d7-d6; nicméně

Více

Šachklubáček 13. Budějovický. Úvod. Obsah. Úvod...1 Anketa...2 Hra v zahájení...2 Hra dvou jezdců v obraně...4 Turnaje...4

Šachklubáček 13. Budějovický. Úvod. Obsah. Úvod...1 Anketa...2 Hra v zahájení...2 Hra dvou jezdců v obraně...4 Turnaje...4 Budějovický Šachklubáček 13 Obsah Úvod...1 Anketa...2 Hra v zahájení...2 Hra dvou jezdců v obraně...4 Turnaje...4 Úvod A máme tu další šachovou sezónu. Pro nás již pátou. Šachový kroužek máme jako tradičně

Více

CO JSEM SE NAUČIL OD BOBBYHO FISCHERA

CO JSEM SE NAUČIL OD BOBBYHO FISCHERA CO JSEM SE NAUČIL OD BOBBYHO FISCHERA ~ David Navara ~ Jsem trochu v rozpacích z toho, že mám psát o jedenáctém mistru světa. Přece jen patřím k později narozeným a naživo pamatuji už jen pokroucený stín

Více

VĚŽOVÉ KONCOVKY S VÍCE PĚŠCI TVORBA AKIBI RUBINSTEINA

VĚŽOVÉ KONCOVKY S VÍCE PĚŠCI TVORBA AKIBI RUBINSTEINA Jiří Tůma Školení trenérů 3. třídy 2004 Věžové koncovky Akiby Rubinsteina 1 Seminární práce trenér III. třídy Téma věžové koncovky s více pěšci, tvorba Akibi Rubinsteina Zdroje: Akiba Rubinstein Ju. S.

Více

(Zbýšov v roce 1965)

(Zbýšov v roce 1965) Přebor Jihomoravského kraje Zbýšov 1965 (19.-27.6.) skupina A (Zbýšov v roce 1965) Skup. A VT 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Body Los 1 Kubíček Antonín 1 Brno - 1 ½ ½ 0 1 1 1 1 1 7 6 2 Lanč Alois 1 Kroměříž 0-0

Více

GM Petr VELIČKA Školení trenérů 2.třídy 2004 Přechod ze zahájení a střední hry do koncovky 1. Přechod ze zahájení a střední hry do koncovky

GM Petr VELIČKA Školení trenérů 2.třídy 2004 Přechod ze zahájení a střední hry do koncovky 1. Přechod ze zahájení a střední hry do koncovky GM Petr VELIČKA Školení trenérů 2.třídy 2004 Přechod ze zahájení a střední hry do koncovky 1 Přechod ze zahájení a střední hry do koncovky Šachová hra se skládá ze tří základních etap: Zahájení, střední

Více

Extraliga dorostu se bude hrát na Lokomotivě i v příští sezóně!

Extraliga dorostu se bude hrát na Lokomotivě i v příští sezóně! Extraliga dorostu se bude hrát na Lokomotivě i v příští sezóně! O uplynulém víkendu se odehrála závěrečná klání republikových soutěží dorosteneckých družstev mládeže. Lokomotivu čekal velmi těžký úkol,

Více

Smolík Roman 66, Valoušek Matouš 71, Krejz Jan 36, Klusáček Jakub 41, Janíček Martin 70, Pytlík Michal 13

Smolík Roman 66, Valoušek Matouš 71, Krejz Jan 36, Klusáček Jakub 41, Janíček Martin 70, Pytlík Michal 13 Stupava 29-31.5.2009 Ve dnech 29-31.5.2009 odehráli miniţáci největší turnaj v sezóně 2008-2009 s názvem PLAYMINIHANBALL. Konal se na Slovensku ve Stupavě a byl to uţ druhý ročník tohoto turnaje. V minulém

Více

Výhoda dvojice st elc

Výhoda dvojice st elc Výhoda dvojice st elc Ond ej Mat jovský K pozicím, kdy má jeden ze soupe na své stran takzvanou výhodu dvojice st elc, dochází v šachových partiích pom rn asto. Na tomto míst bych ovšem rád p ipomn l známou

Více

Q+ + Bleskový turnaj u Pásků listopad 2011 Klub ESO Husova 13

Q+ + Bleskový turnaj u Pásků listopad 2011 Klub ESO Husova 13 Bleskový turnaj u Pásků listopad 2011 Klub ESO Husova 13 5.11.2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Body Los 1 Jurka Miroslav Duras Brno -- x1 xx xx 11 x1 11 11 1x 11 14x 2 2 Zwardoň Vojtěch Jakl Karviná x0 -- xx 11

Více

Šereda Josef. *) Mohl sice hrát již v Pule 1972, ale to se právě ženil, doplňuje náš přehled pan Zdeněk Horák z Násedlovic.

Šereda Josef. *) Mohl sice hrát již v Pule 1972, ale to se právě ženil, doplňuje náš přehled pan Zdeněk Horák z Násedlovic. Šereda Josef mnohonásobný účastník přeborů republiky nevidomých šachistů a olympionik v této kategorii slaví dne 18. srpna 2009 své šedesáté narozeniny. V mládí hrával za kluby v Kyjově a Boršicích, dnes

Více

VÍTĚZI KRAJSKÉHO PŘEBORU ŽÁKŮ HLADKÝ, BROŽ, PETŘÍČEK A KŘÍŽ

VÍTĚZI KRAJSKÉHO PŘEBORU ŽÁKŮ HLADKÝ, BROŽ, PETŘÍČEK A KŘÍŽ VÍTĚZI KRAJSKÉHO PŘEBORU ŽÁKŮ HLADKÝ, BROŽ, PETŘÍČEK A KŘÍŽ V pátek 10. února 2017 odstartoval tradiční dvoudenní přebor Jihomoravské kraje a města Brna. Turnaj se konal v prostorách Orelské jednoty Brno

Více

Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení.

Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení. Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení. Capablanca učí šachy Léčky v zahájení Existuje mnoho léček v různých zahájeních. Podívejme se na ty, do nichž nejčastěji spadnou

Více

9zp-+P+-+-0 9P+k+-+-+0

9zp-+P+-+-0 9P+k+-+-+0 Květnová Třetí sobota Přiznám se, že na rapidy Třetí sobota jsem přestal letos (sezóna 2015-2016) chodit. Ani vlastně nevím proč. Ale v pátek před květnovou soutěží jsem si přečetl na webu Jihomoravského

Více

1. Můj pobyt v USA v letech

1. Můj pobyt v USA v letech 1. Můj pobyt v USA v letech 1923-24 V roce 1924 byly mé vyhlídky na zápas o mistrovství světa ještě velmi nejasné. I když jsem už Capablancovi poslal výzvu, necítil jsem se k našemu střetnutí plně zralý.

Více

Šachklubáček 3. Budějovický. Cvičení pro malé hlavičky: řešení otázek z 2. dílu. Obsah

Šachklubáček 3. Budějovický. Cvičení pro malé hlavičky: řešení otázek z 2. dílu. Obsah Budějovický Šachklubáček 3 Obsah Cvičení pro malé hlavičky: řešení otázek z 2. dílu... 1 Cvičení pro malé hlavičky: nové otázky... 2 Z učebnice:... 2 Zásady zahájení... 2 Ve střední hře... 3 A co s převahou

Více

K historii dušeného matu Jurij Averbach -64 č. 2/2007

K historii dušeného matu Jurij Averbach -64 č. 2/2007 Po stopách Gioacchino Greca K historii dušeného matu Jurij Averbach -64 č. 2/2007 V jedné z partií posledního kola Všesvazového turnaje první kategorie (Gorkij, 1938) vznikla následující pozice: Zde je

Více

XABCDEFGHY 8r+l+-trkwq( 7+psnn+-zp-' 6-+p+p+-+& 5zp-+pzPpvL-% 4-+PzP-sN-sN$ 3+P+-+-+-# 2-+L+-zPPzP" 1wQ-+-tR-mK-! xabcdefghy

XABCDEFGHY 8r+l+-trkwq( 7+psnn+-zp-' 6-+p+p+-+& 5zp-+pzPpvL-% 4-+PzP-sN-sN$ 3+P+-+-+-# 2-+L+-zPPzP 1wQ-+-tR-mK-! xabcdefghy s velkou převahou. V partii bude však ještě větší. 22.Jf4 Jc7 23.Jh4!+- Zisk kvality po 23.Jg6± by byl skromným postupem. 8r+l+-trkwq( 7+psnn+-zp-' 6-+p+p+-+& 5zp-+pzPpvL-% 4-+PzP-sN-sN$ 3+P+-+-+-# 2-+L+-zPPzP"

Více

(Polofinále dorostu Mariánské Lázně 1957)

(Polofinále dorostu Mariánské Lázně 1957) Ing. Vlastimil Lička slaví 15. května sedmdesátiny. Jako většina ostatních lokomotivních sedmdesátníků začínal hrát šachy závodně ve Slavii Vysoké školy Brno. Z archivů dr. Felixe a dr. Čučky jsme vybrali

Více

MČR družstev mladších žáků 2016 Lokomotiva tentokrát bez medaile

MČR družstev mladších žáků 2016 Lokomotiva tentokrát bez medaile MČR družstev mladších žáků 2016 Lokomotiva tentokrát bez medaile O právě uplynulém víkendu proběhlo v Hradci Králové MČR družstev mladších žáků. Družstvo Lokomotivy se do turnaje kvalifikovalo jako vítěz

Více

Jan Kalendovský Zájezd Bystrce do Vyškova

Jan Kalendovský Zájezd Bystrce do Vyškova Jan Kalendovský Zájezd Bystrce do Vyškova Ráno v neděli 27. ledna jsme měli sraz opět u Tesca. V mnohých z nás ještě doznívaly dojmy z voleb prezidenta republiky. Nás tedy Luboše Rišku, Reného Přibyla

Více

9+-+LzPP+-0 9PzP-+-+K+0

9+-+LzPP+-0 9PzP-+-+K+0 Stříbrná neděle na Lokomotivě Na stříbrnou neděli 16. prosince se konal v klubovně Lokomotivy Brno na ZŠ Staňkova opět čtyřzápas, ovšem v interním kalendáři soutěţí nebyla o takové věci ani zmínka. Snad

Více

+ + + + + + + + + + + + + + +Q+ Třetí sobota v červnu 2010

+ + + + + + + + + + + + + + +Q+ Třetí sobota v červnu 2010 Třetí sobota v červnu 2010 Bylo pod mrakem, chvílemi trochu pršelo ideální počasí pro šachy. V klubovně Lokomotivy se schází nakonec 48 zájemců o turnaj v rapid šachu Třetí sobota, který je posledním před

Více

O zápase vyškovského béčka referuje náš stálý dopisovatl Stanislav Vémola a o utkání v Boskovicích Milan Boháček.

O zápase vyškovského béčka referuje náš stálý dopisovatl Stanislav Vémola a o utkání v Boskovicích Milan Boháček. Utkání vyrovnaných družstev Kuřimi B a vyškovského áčka přineslo zaslouženou remízu. Tišnovu se podle očekávání podařilo doma porazit Blansko a spolu s Rudicí vede tabulku. Favorizovanému béčku Lipovce

Více

Jan Kalendovský Alla Kushnir (11.08.1941 Moskva 02.08.2013 Tel Aviv)

Jan Kalendovský Alla Kushnir (11.08.1941 Moskva 02.08.2013 Tel Aviv) Jan Kalendovský Alla Kushnir (11.08.1941 Moskva 02.08.2013 Tel Aviv) 2. srpna zemřela v Izraeli známá vědkyně profesorka archeologie Alla Kushnir. Nám šachistům je ovšem známa jako trojnásobná účastnice

Více

LD1 71 bodů bílý na tahu. LD2 31 bodů bílý na tahu. LD4 31 bodů bílý na tahu. LD3 34 bodů bílý na tahu. Kraj. Jméno. Kategorie.

LD1 71 bodů bílý na tahu. LD2 31 bodů bílý na tahu. LD4 31 bodů bílý na tahu. LD3 34 bodů bílý na tahu. Kraj. Jméno. Kategorie. L1 LD1 71 bodů bílý na tahu LD2 31 bodů bílý na tahu Varianta 1.d5 exd5 2.a4 Ke4 3.a5 1-0, 2 d4 3.a5 d3 4.Ke1! 1-0 Varianta 1.Kb1 (1.Kc3? a3! 2.bxa3 Ke7=) a3 2.b3 Ke6 3.Ka2 Kd6 4.Kxa3 Kc5 5.Ka4 Kb6 6.Kb4

Více

K Stručná trenérská autobiografie Jana Bílka.

K Stručná trenérská autobiografie Jana Bílka. K Stručná trenérská autobiografie Jana Bílka. Vážení čtenáři, návštěvníci našeho nového webu. Dovolte, abych se Vám i já několika slovy představil a seznámil Vás se svou trenérskou dráhou; zmínil se i

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE PRO ŠKOLENÍ TRENÉRŮ III. TŘÍDY VE FRÝDKU-MÍSTKU Dáma, její vlastnosti a schopnosti

SEMINÁRNÍ PRÁCE PRO ŠKOLENÍ TRENÉRŮ III. TŘÍDY VE FRÝDKU-MÍSTKU Dáma, její vlastnosti a schopnosti SEMINÁRNÍ PRÁCE PRO ŠKOLENÍ TRENÉRŮ III. TŘÍDY VE FRÝDKU-MÍSTKU 21. - 24. 8. 2014 Dáma, její vlastnosti a schopnosti David Trčálek 13. 9. 2014 1 OBSAH: 1. Úvod strana 3 2. Dáma v úvodní části partie strana

Více

Čtvrté kolo Veletržní turnaj Mirkem Hurtou Jaromír Novák

Čtvrté kolo Veletržní turnaj Mirkem Hurtou Jaromír Novák Čtvrté kolo. Pište o turnaji, který pořádá vlastní klub v létě již po třiačtyřicáté (ani ten statistický údaj není možná přesný), každé 2-3 roky na jiném místě a ve kterém startuje v posledních letech

Více

Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení.

Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení. Z mě ň t e pohled na šach 06 y! 201 4 Internetový čtrnáctideník pro šachové nadšence hledající zábavu i poučení. Capablanca učí šachy Jak matit střelcem a jezdcem Než se vrátíme zpět ke střední hře, objasníme

Více

XABCDEFGHY 8-+-+-+-+( 7+-+-+-+R' 6-+r+-+-+& 5+-+-+-+-% 4P+-+n+-+$ 3+-+-+-+-# 2-+-snk+PzP" 1tR-+-+-mK-! xabcdefghy ČNT

XABCDEFGHY 8-+-+-+-+( 7+-+-+-+R' 6-+r+-+-+& 5+-+-+-+-% 4P+-+n+-+$ 3+-+-+-+-# 2-+-snk+PzP 1tR-+-+-mK-! xabcdefghy ČNT METODIKA VÝUKY TAKTIKY WFM Táňa Holušová Definice: Taktika je soubor tahů, jimiž provádíme svůj strategický plán hry, nebo kterými bráníme soupeři uskutečnit jeho plán. Strategie odpovídá na otázku: Co

Více

Bleskový turnaj u Pásků červen 2014 (Klubovna Lokomotivy Brno na ZŠ Staňkova)

Bleskový turnaj u Pásků červen 2014 (Klubovna Lokomotivy Brno na ZŠ Staňkova) Bleskový turnaj u Pásků červen 2014 (Klubovna Lokomotivy Brno na ZŠ Staňkova) 7.6.2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Body Los 1 Čudinovskis Ale. Rusko -- 10 11 x0 1x 11 11 11 11 13 3 2 Kredl Karel MS Brno 01 -- xx

Více

OBOUSTRANNÉ PĚŠCOVÉ PŘEVAHY NA KŘÍDLECH PŘI VOLNÉM SLOUPCI D

OBOUSTRANNÉ PĚŠCOVÉ PŘEVAHY NA KŘÍDLECH PŘI VOLNÉM SLOUPCI D JOSÉ RAUL CAPABLANCA Ing. Vratislav Hora José Raul Capablanca (1888 1942), šachový fenomén, 3. mistr světa (1921 1927). Capablanca je považován za nejnadanějšího hráče šachové historie, byl skutečným fenoménem

Více

MMaS 2017 Postřehy 2. část

MMaS 2017 Postřehy 2. část MMaS 2017 Postřehy 2. část Maruška Vavřínková v šestém kole prohrála černými s Adamem Bočkem, když ani nestačila ukončit vývin, dvěma neopatrnými tahy oslabila svého krále a po rychlém útoku soupeře kapitulovala

Více

PARTIE LUBOMÍRA KAVÁLKA

PARTIE LUBOMÍRA KAVÁLKA PARTIE LUBOMÍRA KAVÁLKA ~ Lubomír Kaválek ~ Jsou šachisté, se kterými člověk sehraje desítky partii a ty si později pamatuje jen matně. Občas se mu z nich v hlavě blýskne podivuhodný tah, neobvyklá oběť,

Více

Ohlédnutí za předsilvestrovským rapidem v UL. ( )

Ohlédnutí za předsilvestrovským rapidem v UL. ( ) Ohlédnutí za předsilvestrovským rapidem v UL. (30.12.2016) Vánoční svátky rychle utekly, trochu jsem se nudil, tak jsem se nezlobil, když mi Pavel Chrz zavolal a upozornil na blížící se jeho tradiční povánoční

Více

+ + + + 25.Db3 Vc5 26.Jxd5 Vxd5 27.Vxe7 (a bílý vyhrál. Možná to ve chvíli zobrazené na diagramu trochu skřípe, ale nějak tak to bylo...

+ + + + 25.Db3 Vc5 26.Jxd5 Vxd5 27.Vxe7 (a bílý vyhrál. Možná to ve chvíli zobrazené na diagramu trochu skřípe, ale nějak tak to bylo... Jen pro vnitřní potřebu Zdravím své přátele, kolegy i nepřátele. Pravděpodobně uznáte všichni, že se vás ve svých příspěvcích snažím trochu pobavit, byť i často se tím zesměšňuji sám. Dnes zase musím spojit

Více

Analýza druhé partie

Analýza druhé partie Analýza druhé partie I další partie naší rubriky byla sehrána v roce 2011. Avšak na rozdíl od předešlé se od ní jinak liší prakticky ve všem. Především ji sehráli šachisté opravdu nepoměrně silnější, jde

Více

Pátá lekce Špatný střelec realita, dogma nebo chiméra? II. díl

Pátá lekce Špatný střelec realita, dogma nebo chiméra? II. díl Pátá lekce Špatný střelec realita, dogma nebo chiméra? II. díl V první části článku o tzv. špatném (i špatném ) střelci jsme již měli možnost posoudit, zda obecná a známá floskule týkající se problémového

Více

KPIIB 5. KOLO: NA ČELE STÁLE KUŘIM B

KPIIB 5. KOLO: NA ČELE STÁLE KUŘIM B KPIIB 5. KOLO: NA ČELE STÁLE KUŘIM B Páté kolo KPIIB zaznamenalo hned dva skorokanáry nejprve Ivančice podlehly na domácí půdě Morendě vysoko 0,5 : 7,5, když čestnou půlkou pro domácí zachránil Radomil

Více

XIIIIIIIIY k K xabcdefghy

XIIIIIIIIY k K xabcdefghy I. PĚŠCOVÉ KONCOVKY Král a pěšec proti králi Pravidlo čtverce V pěšcových koncovkách se často objevuje zásadní problém: může král zastavit soupeřova pěšce? Diagram č. 1 3zP-+-+-mk-0 1+-+-+-+K0 Odpověď

Více

XIIIIIIIIY. xiiiiiiiiy

XIIIIIIIIY. xiiiiiiiiy Pásci 2.6.2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 Body Los 1 Holemář David Bystrc - x x 1 1 1 1 x 1 1 1 x 1 1 x 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 21x 20 2 Zwardoň Vojtěch Karviná x - x 0 1 1 1 1 1 1 1

Více

XIIIIIIIIY 8rwq-tr-vlk+0 7+-+n+pzpp0 6pzplzpp+-+0 5+-+-+-+-0 4PzPPwQPzP-+0 3+-sN-+-zPP0 2-vL-+-+LmK0 1+-+R+R+-0 xabcdefghy

XIIIIIIIIY 8rwq-tr-vlk+0 7+-+n+pzpp0 6pzplzpp+-+0 5+-+-+-+-0 4PzPPwQPzP-+0 3+-sN-+-zPP0 2-vL-+-+LmK0 1+-+R+R+-0 xabcdefghy GM Igor Štohl JEŽEK Pochopení prostorové převahy se od časů Siegberta Tarrasche hodně změnilo. Ten kdysi hlásal, že stísněná pozice je zárodkem prohry. Dnes je známo více systémů, ve kterých se zejména

Více

Kralupské Áčko v akci: zprava: Kuba Morávek, Argam Alaverdyan, Telman Nersesjan, Bára Smolíková, Jirka Žamboch a Vašek Klomínský

Kralupské Áčko v akci: zprava: Kuba Morávek, Argam Alaverdyan, Telman Nersesjan, Bára Smolíková, Jirka Žamboch a Vašek Klomínský 1.kolo: Kralupy A -Chrudim B 6:0 Kralupy B - Havlíčkův Brod 0:6 Áčko se po maximální výhře 6:0, které nikomu z hráčů nedalo moc práce, dostalo do čela celého turnaje, ale jen zásluhou toho, že hrálo s

Více

Akiba Rubinstein a jeho rušný a tragický život

Akiba Rubinstein a jeho rušný a tragický život Akiba Rubinstein a jeho rušný a tragický život Akiba Rubinstein se vynořil z hlubokého stínu středověku. Tmavé a špinavé ghetto ruského Polska bylo Betlémem, v němž vzplanula jiskra jeho života. Rubinstein

Více

Metodické materiály Útok v šachové partii

Metodické materiály Útok v šachové partii Jiří Doležal Metodické materiály Útok v šachové partii Jihočeský šachový svaz, 200 KAPITOLA 1. ÚTOK V ŠACHOVÉ PARTII 1 Kapitola 1 Útok v šachové partii 1.1 Pěšcový útok proti rošádovému postavení, jeho

Více