B_MFT Mezinárodní finanční trhy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "B_MFT Mezinárodní finanční trhy"

Transkript

1 B_MFT Mezinárodní finanční trhy léto 2016 Rozsah 1/1. 6 hodin KS/semestr. 3 kr. Ukončení: z. 1. tutoriál, temata Garance Ing. Arnošt Klesla, Ph.D. Katedra financí (FES) B_MFT/vBPH: Pá :30 17:00 E227, 17:15 18:45 E227, Pá :30 17:00 E127

2 Cíle předmětu Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit formy mezinárodních finančních trhů, subjekty vystupující na mezinárodních finančních trzích, úlohu mezinárodních finančních zprostředkovatelů, hlavní finanční nástroje využívané na mezinárodních finančních trzích. Dále základní mechanismus fungování mezinárodních finančních trhů, principy oceňování finančních instrumentů a základy regulace mezinárodních finančních trhů.

3 Osnova 1. Obecný úvod. Model finančního trhu. Definování subjektů mezinárodních finančních trhů. Rozlišení národních a mezinárodních trhů. Formy mezinárodních finančních trhů. Hlavní finanční nástroje využívané na mezinárodních finančních trzích. 2. Devizový trh. Struktura devizového trhu. Market maker a klient na devizovém trhu. Mechanismus fungování devizových trhů. Spotové a termínové kontrakty na devizovém trhu. Způsoby kótování. 3. Měnové systémy. Kurzové režimy (pevný kurz vs. pohyblivé kurzové režimy). Křížový kurz, eura. Platební bilance. Struktura platební bilance. Dílčí a kumulativní salda platební bilance. 4. Mezinárodní peněžní trhy. Charakteristika a struktura mezinárodního peněžního trhu. Instrumenty mezinárodního peněžního trhu. Subjekty na trhu jednotlivých nástrojů mezinárodního peněžního trhu. Europeněžní trhy. Euroměna. Referenční úrokové sazby. 5. Mezinárodní trhy dluhových cenných papírů. Segmenty trhů dluhových cenných papírů. Instrumenty obchodované na mezinárodních dluhopisových trzích. Euroobligace. Inovace na trzích dluhových cenných papírů. 6. Mezinárodní trhy finančních derivátů. Struktura mezinárodních trhů finančních derivátů, jejich funkce a význam. Druhy finančních derivátů (forwardy, swapy, opce a futures). Burzovní a mimoburzovní trh termínových kontraktů.

4 Literatura povinná literatura Durčáková, J., Mandel, M.: Mezinárodní finance. Praha: Management Press, PAVLÁT, Vladislav. Globální finanční trhy. 1. vyd. Praha: Vysoká škola finanční a správní, 2013, 214 s. ISBN Revenda, Z. a kol.: Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha: Management Press, 2005 doporučená literatura Pavlát, V. a kol.: Kapitálové trhy. Praha: Professional Publishing, Němeček, E.: Mezinárodní měnový systém. Praha: Karolinum, Pavlát, V., Kubíček, A.: Regulace a dozor nad finančními trhy. Praha: VŠFS - Eupress, 2010.

5 Výukové metody a hodnocení Výuka probíhá formou přednášek a cvičení v prezenční formě studia a řízených skupinových konzultací v kombinované formě studia. Minimální povinná účast na cvičení / semináři v prezenční formě studia je 75%, na řízených skupinových konzultacích v kombinované formě studia 50%. Studentům, kteří nesplní povinný rozsah účasti, mohou být v průběhu semestru zadány dodatečné studijní povinnosti (v míře, která umožní prokázat studijní výsledky a získané kompetence nezbytné pro úspěšné zakončení předmětu). Metody hodnocení zápočet: úspěšné absolvování (min. 60% správných odpovědí) závěrečného testu (31 bodů z max. 50)

6 Tematický okruh 1 Model finančního trhu. Teoretická východiska fungování finančního trhu. Charakteristika finančních trhů. Hlavní finanční nástroje využívané na mezinárodních finančních trzích. Subjekty mezinárodních finančních trhů.

7 Funkce finančního systému 1. Depozitní funkce nabízí poměrně ziskové a relativně málo riskantní možnosti pro ukládání úspor. 2. Funkce zabezpečení bohatství poskytuje nástroje pro uchování kupní síly až do doby, než jí bude potřeba pro nákup zboží nebo služeb. 3. Funkce likvidity nabízí prostředky pro získávání finančních zdrojů prostřednictvím směny cenných papírů nebo jiných finančních aktiv za pokladní hotovost. 4. Kreditní funkce poskytuje neustálou nabídku úvěrů pro podniky, spotřebitele a vlády, aby byly k dispozici prostředky jak pro zajištění spotřeby, tak i investičních výdajů v rámci dané ekonomiky. 5. Platební funkce poskytuje mechanismus pro provádění plateb za nákup zboží a služeb. 6. Funkce ochrany proti riziku nabízí prostředky pro ochranu firem, spotřebitelů a vlád před rizikem, ať už toto riziko vzniká z činnosti lidí v oblasti majetku nebo příjmů. 7. Politická funkce poskytuje kanály pro uplatnění záměrů vlády oblasti společenských cílů, zejména pokud jde o zajištění vysoké míry zaměstnanosti, nízké míry inflace a stálého ekonomického růstu.

8 Finanční trh Revenda: systém institucí a instrumentů zabezpečujících pohyb peněz a kapitálu ve všech formách mezi různými ekonomickými subjekty na základě nabídky a poptávky Finančním trhem se rozumí systém vztahů a nástrojů umožňující soustřeďování, rozmísťování a přerozdělování dočasně volných peněžních prostředků na základě nabídky a poptávky; zprostředkovává tok peněz na místo jejich lepšího zhodnocení P.S. Rose: finanční trhy umožňují toky úspor (které pocházejí především z domácností) k těm jednotlivcům a institucím, které potřebují pro svou útratu více finančních prostředků, než kolik je jim poskytováno z jejich současných příjmů; finanční trhy jsou srdcem finančního systému a určují objem disponibilního úvěru, podněcují spořivost, vytvářejí úrokové sazby a ceny cenných papírů.

9 Jakou úlohu ve finančním systému hrají finanční trhy? 1. Prostřednictvím operací, které na nich probíhají, se peníze směňují na finanční nároky ve formě finančních instrumentů (např. cenných papírů) a dochází zde opět ke směně finančních instrumentů zpět na peníze. 2. umožňují tok úspor k těm subjektům ekonomiky, které mají nedostatek potřebných finančních prostředků. Lze je proto považovat za jádro finančního systému, protože determinují cenu úvěru (úrokové sazby) a ceny cenných papírů, čímž ovlivňují spořivost v ekonomice, která má v konečné fázi dopad na objem disponibilních zdrojů v ekonomice celkem 3. jsou nepostradatelným kanálem pro transformaci úspor do reálných investic, čímž umožňují hospodářský růst a rozvoj.

10 Tři základní funkce FT akumulační (agregační), alokační a mobilizační. 1. Akumulační funkce spočívá v soustřeďování dočasně volných zdrojů peněžních prostředků 2. Alokační funkce zajišťuje následnou alokaci volných zdrojů prostřednictvím jednotlivých kanálů tam, kde je jejich využití nejefektivnější 3. Mobilizační funkce zahrnuje zapojování volných zdrojů do ekonomického procesu a finanční trh tak umožňuje přeměnu úspor v investice

11 Schéma přímého, polopřímého a nepřímého financování

12 Tržní subjekty FT a) domácnosti jako nejvýznamnější přebytkový subjekt, b) firmy jako nejvýznamnější deficitní subjekt, c) stát jako emitent státních dluhopisů určených k pokrytí schodku státního rozpočtu, d) zahraničí, které je představováno třemi výše uvedenými subjekty, ale jinými než národními).

13 Finanční nástroje FT Na MFT fungují 3 základní podmnožiny finančních nástrojů 1. peníze, včetně zahraničních měn/deviz/ 2. instrumenty související s depozitními a úvěrovými transakcemi 3. cenné papíry 4. finanční deriváty

14 Klasifikace členění MFT (kritéria) 1. Podle typu finančního instrumentu, s nímž se na daném segmentu trhu obchoduje (např. trhy akciové, trhy dluhopisové, (obligací), hypotéční), měnové, trhy finančních derivátů, pojistné trhy apod.). 2. Podle časového trvání finančního instrumentu (trhy promptní a termínové, 3. Podle způsobu prodeje finančního instrumentu (OTC, Burzovní trh, Elektronický trh) 4. Podle subjektu trhu finančního instrumentu, který obchoduje na trhu (trhy soukromé, veřejné, smíšené), 5. Podle geografické lokalizace trhu finančního instrumentu (trhy národní, mezinárodní, globální, světové). 6. Podle institucionální organizace trhu (trhy burzovní a mimoburzovní). 7. Podle typu trhu (trh hluboký nebo mělký, široký nebo úzký, konkurenční nebo monopolní, příp. oligopolní).

15 Segmentace finančního trhu lze provádět z několika hledisek, základním kritériem je dělení na trh Peněžní Kapitálový Úvěrový rozhodná kritéria pro toto členění je souhrnná klasifikace podle: 1. okruhu subjektů, 2. doby splatnosti obchodů 3. využívaných instrumentů.

16 Základní segmenty finančního trhu Finanční trh Měnový trh Peněžní trh Kapitálový trh Trh drahých kovů Trh krátkodobých úvěrů Trh krátkodobých cenných papírů Trh dlouhodobých cenných papírů Trh dlouhodobých úvěrů TRH CENNÝCH PAPÍRŮ

17 Peněžní trh Dochází k velkému množství transakcí, je charakteristická krátká doba splatnosti (zpravidla do jednoho roku, maximálně do let dvou). Instrumenty peněžního trhu: mezibankovní depozita/ certifikáty/, repo obchody, státní pokladniční poukázky komerční papíry /vl. směnky/ Subjekty trhu jsou banky, centrální banka, nebankovní instituce jako jsou pojišťovny, zajišťovny a stát.

18 Peněžní trh je definován jako systém institucí a instrumentů zabezpečujících pohyb různých forem krátkodobých peněz (se splatností do jednoho roku) na úvěrovém (dluhovém) principu mezi bankami navzájem, bankami a centrální bankou, popř. i dalšími finančními institucemi a velkými nefinančními firmami; významnou úlohu na primárním peněžním trhu zaujímá stát, který vystupuje v roli emitenta krátkodobých pokladničních poukázek, obvykle jednoho z nejvýznamnějších instrumentů peněžního trhu. Peněžní trh slouží ke zprostředkování vzájemné výměny krátkodobých přebytků mezi účastníky s účelem zajištění likvidity.

19 Kapitálové trhy A/ akciový trh trh běžných akcií trh podílových listů trh akciových indexů B/ trh dluhopisů (obligací), bondy Trh státních obligací (střednědobých a dlouhodobých) Trh obligací soukromých společností Hypoteční trh (hypo zástavní listy) C/ trh finančních derivátů Trh opcí (burzovní trh) Trh futures (burzovní trh) Trh strukturovaných produktů (mimoburzovní trh) D/ trh dlouhodobých úvěrů, mezin. konsorciální úvěry

20 Kapitálový trh Zajišťuje pohyb střednědobého a dlouhodobého kapitálu mezi subjekty s využitím různých forem cenných papírů Okruh účastníků je širší než na peněžním trhu a zahrnuje: emitenty (stát, municipality, banky a finanční instituce, nefinanční firmy) a investory (banky, obchodní společnosti, pojišťovny, investiční fondy, penzijní fondy, jednotlivce či domácnosti). instrumenty jsou investiční cenné papíry /zopkt/ Majetkové CP (akcie, podílové listy), dluhové CP (dluhopisy, hypoteční zástavní listy, depozitní certifikáty, vkladové listy

21 Úvěrové trhy Obchody, které pod tento trh patří, bývají přiřazovány podle doby splatnosti buď pod trh peněžní, nebo kapitálový. Úvěrový trh je definován jako systém institucí a instrumentů zabezpečujících pohyb kapitálu na úvěrovém principu mezi bankami (i navzájem) a nebankovním sektorem lze sem zařadit i vzájemné úvěrové obchody bank, resp. dalších finančních zprostředkovatelů, které nejsou (vzhledem k době splatnosti) součástí peněžního trhu a vzhledem k formě (nejde o cenné papíry) ani součástí trhu kapitálového

22 Měnové trhy a trhy drahých kovů Měnové trhy národní 1. devizový trh 2. valutový trh Mezinárodní - FOREX Trhy drahých kovů (vzácné komodity) zlato, stříbro, platina, paladium

23 Segmentace finančního trhu podle oběhu instrumentů je možné finanční trhy členit na primární a sekundární Na primárním trhu dochází k nové emisi (prvotnímu prodeji) daného instrumentu. Střetává se tu emitent, popř. příjemce úvěru, s investorem (věřitelem, majitelem), který poskytuje kapitál. Příkladem může být prodej nově emitovaných dluhopisů, emise nových akcií při zvyšování základního kapitálu společnosti či poskytnutí úvěru bankou. Technikou prodeje může být uzavřená emise a veřejný úpis, popř. tendr, jakožto modifikace veřejného úpisu. Na sekundárním trhu dochází k obchodům týkajícím se již dříve emitovaných instrumentů. Střetávajícími subjekty jsou na rozdíl od primárního trhu investoři, jejichž operace nemají vliv na prvotního emitenta. Motivací pro investory jsou informace o ceně instrumentu a aspekty likvidity.

24 Segmentace finančního trhu Dle kritéria doby mezi sjednáním obchodu a jeho realizací rozlišujeme trhy promptní (spotové) a termínové. Pro promptní trhy je charakteristické uzavření obchodu a samotná realizace ihned, popř. během několika dní. na termínových trzích dochází k uskutečnění obchodu k pevně dohodnutému datu nebo během sjednané doby v budoucnu instrumenty jsou finanční deriváty, mezi které lze zařadit forwardy, futures, opce a swapy.

25 Segmentace finančního trhu Z hlediska svázanosti vnitřními předpisy a přítomnosti osoby na trhu, resp. podle formy, se dělí finanční trhy na trhy organizované a neorganizované. V rámci organizovaných trhů lze rozlišovat také trhy Burzovní Mimoburzovní (OTC) Jedná se o obchody na sekundárním kapitálovém trhu, kde trh burzovní představuje nejorganizovanější formu obchodování s cennými papíry. Obchody s vybranými instrumenty podléhají přísným pravidlům a provádějí je burzou schválení obchodníci. Mimoburzovní trh (tzv. OTC over the counter) je trhem méně formálně organizovaným a regulovaným.

26 Segmentace finančního trhu Objem obchodovaných částek a postavení účastníků trhu (banky x klienti) je kritériem pro rozdělení finančního trhu na trh maloobchodní a velkoobchodní. Podle formy obchodovatelných peněžních prostředků (resp. nástrojů finančního trhu) jako dalšího kriteria dělení finančního trhu se rozděluje na trh úvěrový, trh cenných papírů a trh devizový. Trh cenných papírů zahrnuje jak trhy s dlužnickými cennými papíry (např. dluhopisy), tak také trhy s majetkovými cennými papíry, kterými jsou zejména akcie

27 Segmentace finančního trhu Na základě geografických hranic /Revenda/ segmentace finančních trhů na národní a mezinárodní. 1. Pro národní trhy se používá dělení na trh peněžní, kapitálový a úvěrový. 2. V rámci mezinárodních finančních trhů se rozlišují 1/ zahraniční finanční trhy 2/ eurotrhy 3/devizový jako zvláštní část

28 Segmentace finančního trhu Zahraniční finanční trhy jsou definovány jako část finančního trhu, na němž dochází na základě nabídky a poptávky k pohybu peněz a kapitálu mezi subjekty z navzájem různých zemí, přičemž obchody jsou sjednávány v měně, která je pro jednoho z obou partnerů měnou tuzemskou. USA (Yankeebond market), Japonsko (Samuraibond market) Za eurotrhy lze považovat veškeré trhy, kde dochází k obchodům v měně, která není v daném místě měnou tuzemskou (zpravidla americký dolar či euro). Pro eurotrhy je typická denominace obchodu v zahraniční měně, mírnější regulace, vysoké obchodovatelné částky a velké bonitní subjekty. Londýn, Curych, Tokio a off-shore centra Hongkog, Singapur, Bahamy

29 Eurotrh Na eurotrhu se obchoduje s cennými papíry a dluhy, které jsou denominovány v euroměnách Euroměnové trhy, z nichž eurodolarový trh je největší, vznikly na konci druhé světové války poté, kdy se měny staly konvertibilní a kdy se začalo poprvé skutečně v mezinárodním měřítku obchodovat s cennými papíry Předložka euro se objevila téměř náhodně a je poněkud matoucí, neboť nemá nic společného s Evropou. Trh s eurocennými papíry probíhá ve všech hlavních finančních centrech, z nichž na Londýn připadá největší podíl.

30 Segmentace finančního trhu Na trhu devizovém dochází ke směnným obchodům ke konverzi jedné měny za druhou. Devizový kurz pak vyjadřuje vzájemný směnný poměr, tedy cenu jedné měny (měnové jednotky zahraniční měny), vyjádřenou v měně druhé (domácí). Typickými subjekty devizového trhu jsou banky, které své směnné obchody provádějí přímo nebo prostřednictvím devizových obchodních systémů (FOREX)

31 Mezinárodní a národní FT

32 Segmentace MFT

33 Tržní segmenty FT se navzájem liší specifickými rysy, které mohou vyplývat z řady faktorů. Typ finančního instrumentu, účel finančního instrumentu, právní úprava FI, znalost a obliba FI, institucionální uspořádání daného trhu, historický vývoj daného trhu, specifické rysy cenové tvorby na daném trhu (pružnost S a D, cenová volatilita, typ trhu).

34 Finanční zprostředkovatelé na FT Finančním zprostředkovatelem může být např. banka, investiční společnost, investiční a podílové fondy, penzijní fondy, pojišťovny, leasingové společnosti, faktoringové a forfaitingové společnosti, obchodníci s CP, směnárny, zastavárny aj. Funkce finančních zprostředkovatelů spočívá v transformaci peněz a kapitálu. Může to být transformace kvantitativní, časová, teritoriální, měnová, transformace obchodovatelnosti daného FI, úvěrového rizika, bonity dlužníků aj. Může se týkat též redukce transakčních nákladů, racionálnějšího využití platebních systémů a všeho, čím lze dosáhnout snížení transakčních nákladů a zvýšení zisku.

35 Transakční náklady na FT Transakční náklady souvisejí s přesunem peněz od přebytkových k deficitním subjektům. Je třeba nalézt a propojit dva subjekty tak, aby byly podmínky pro obě strany přijatelné. Existují 3 varianty: Varianta (A) přímé financování - je efektivní u velkých bonitních dlužníků, které mohou relativně snadno umístit své dluhopisy na KT); velké podniky mohou sledovat potencionální dlužníky a investovat přímo; varianta (B) drobní střadatelé pro ně je velmi nákladné shromažďovat informace o potencionálních dlužnících a investovat přímo do vybraných firem; varianta (c) finanční zprostředkovatelé- mají relativně nízké transakční náklady důsledku své specializace, disponují experty v dané oblasti a provádějí danou činnost ve velkém. Monitorují bonitu potencionálních a současných dlužníků, poskytují informační servis z celé oblasti finančního trhu, nezastupitelná úloha při fungování platebního systému dané země i v mezinárodním měřítku (pobočková síť, propojenost bank, výpočetní technika apod.).

36 Transakční náklady na FT Obchodování na finančních trzích je spojeno s náklady, které mají většinou formu poplatků za zprostředkování obchodů (např. poplatky brokerským firmám), popř. formu ztráty času vyjádřenou v penězích v důsledku organizace obchodu. Transakční náklady snižují objem i množství transakcí provedených na finančních trzích, protože snižují výnosnost investice hlavně u malých operací. Motivují subjekty investovat prostřednictvím kolektivního investování a tím využívat úspor z rozsahu. Podmínkou alokační efektivnosti primárních trhů je operační efektivnost sekundárních trhů. Trh je operačně efektivní, pokud existuje pouze malé cenové rozpětí (bid-offer spread), tedy jsou-li transakční náklady) nízké. Cenové rozpětí + administrativní náklady + makléřské provize = celkové náklady jako podíl na ceně jsou mírou operační efektivnosti, která roste s růstem likvidity. Nízké transakční náklady jsou také podmínkou efektivního trhu.

37 Možnosti snižování transakčních nákladů 3 varianty varianta (A) přímé financování - je efektivní u velkých bonitních dlužníků, které mohou relativně snadno umístit své dluhopisy na KT); velké podniky mohou sledovat potencionální dlužníky a investovat přímo; varianta (B) drobní střadatelé pro ně je velmi nákladné shromažďovat informace o potencionálních dlužnících a investovat přímo do vybraných firem investují nepřímou formou, do instrumentů institucí na FT (banky, fondy) varianta (C) finanční zprostředkovatelé (brokeři) mají relativně nízké transakční náklady důsledku své specializace, disponují experty v dané oblasti a provádějí danou činnost ve velké umožňují polopřímé investování do instrumentů vydaných subjekty s přebytkem úspor - investory

38 Závěr, transakční náklady Transakční náklady snižují objem i množství transakcí provedených na finančních trzích, protože snižují výnosnost investice hlavně u malých operací. Motivují subjekty investovat prostřednictvím kolektivního investování a tím využívat úspor z rozsahu.

39 Rizika na finančních trzích Poskytovatelé finančních služeb jsou zároveň investory, proto se na ně vztahuje riziko investování. Riziko investování je nebezpečí, že investor nedosáhne očekávaného výnosu. Takové nebezpečí existuje, protože peněžní toky z jednotlivých instrumentů jsou velmi nejisté. Toto riziko se skládá z více faktorů

40 Faktory rizika na finančních trzích. 1. úrokové riziko ovlivňuje kolísání výnosové míry investičních instrumentů tím, že se mění hladina úrokových sazeb; 2. měnové riziko blízké úrokovému riziku, vyplývá ze změn měnových kursů; 3. tržní riziko ovlivňuje kolísání výnosových měr v důsledku fluktuace celého trhu (očekávání recese, strukturální změny v ekonomice, změny spotřebitelských preferencí a politické šoky); 4. inflační riziko ovlivňuje reálnou výnosovou míru investičních instrumentů; 5. podnikatelské riziko představuje specifické problémy jednotlivých odvětví nebo firem (tyto problémy pak mají vliv na akcie dané firmy); 6. finanční riziko zvyšuje se při využití cizího kapitálu při investování v případě špatného vývoje investování se může subjekt stát nesolventním.

41 Sekundární rizika na FT Existují i další rizika, kterým jsou poskytovatelé finančních služeb vystaveni. Je potřeba, aby byli schopni tato rizika správně identifikovat, měřit a řídit. Jedná se zejména o tato rizika: 1. úvěrové riziko spočívá v tom, že klient či obchodní partner nedodrží sjednané podmínky a instituci tím vznikne finanční ztráta, vyplývá z platební neschopnosti či platební nevůle dlužníků plnit své závazky; 2. likviditní riziko jedná se o schopnost firmy dostát v každém okamžiku svým splatným závazkům; 3. kapitálové riziko (riziko nesolventnosti) spočívá v tom, že výše závazků v tržním vyjádření je větší než tržní hodnota veškerých aktiv; 4. operační riziko jedná se o riziko selhání jedince nebo riziko špatného pracovního postupu; 5. právní riziko je to riziko uzavření právně nevymahatelných smluv; 6. informační riziko nebezpečí průniku do informačního systému nepovolanou osobou.

42 Risk management Aktivní řízení rizik znamená řízení základních rizikových pozic tím, že a. zůstanou dočasně otevřeny, nebo b. budou částečně zajištěny, a/nebo c. budou uzavřeny zajišťovací obchody, jejichž splatnosti a objemy se nemusí přesně krýt se splatnosti a objemy zajišťovaných položek. Riziko související s aktivním řízením rizik je rizikem spojeným se zajišťováním a investicí.

43 Charakteristické znaky finančních trhů 1. Transparentní a netransparentní trh 2. Likvidní a nelikvidní trh 3. Trh hluboký, mělký, široký, úzký 4. Stabilní a nestabilní trh 5. Volatilní trh 6. Odolný a zranitelný trh 7. Robustní a křehký trh 8. Fragmentovaný trh 9. Prostorově vymezené trhy 10.Férový, neporušený a efektivní trh 11.Kombinace typů trhů z hlediska kompatibility

44 Charakteristické znaky finančních trhů Transparentní a netransparentní trh: Trh lze považovat za transparentní, jsou-li k dispozici základní informace o ceně obchodovaného produktu, nebo služby Informace jasné, srozumitelné, věcně správné, jednoznačné, umožňující zodpovědný rozhodovací proces účastníků trhu Opacity (neprůhlednost)

45 Charakteristické znaky finančních trhů Likvidní a nelikvidní trh: Trh je likvidní, jestliže na něj vstupují kupující a prodávající, vybavení dostatkem volných peněz na své koupě a prodeje. Likvidita není hotovost Kupujících i prodávajících musí být dostatek

46 Charakteristické znaky finančních trhů Široký /úzký trh O širokém trhu můžeme hovořit v případě, že na něm existuje dostatečný počet nakupujících a prodávajících za aktuálně rovnovážnou cenu. trh je likvidní, konkurenční To je důvodem, proč instrumenty obchodované na širokém trhu jsou likvidnější. Naopak za úzký označujeme trh, na kterém se vyskytuje malý počet prodávajících a kupujících. - nelikvidní trh, monopolní

47 Charakteristické znaky finančních trhů Hluboký/mělký trh Trh, který je považován za hluboký, se vyznačuje neustálým tokem nákupních a prodejních příkazů (nabídky a poptávky) za ceny vyšší a nižší než je aktuální kurs. Poptávková a nabídková křivka je na hlubokém trhu elastická, nepřerušovaná při cenách vyšších nebo nižších než je rovnovážná cena. Cenové změny plynulé a nevýrazné Naopak na mělkém trhu nedostatek objednávek - jsou nabídková a poptávková křivka buď přerušovaná, nebo velmi strmá, neelastická. Cenové změny na mělkém trhu jsou nejčastěji s velkými procentními skoky. Mělký trh, tržní křivky strmé, přerušované, cenové změny časté a skokové

48 Charakter trhu (šířka a hloubka trhu)

49 Poznámka Obecně lze tedy říci, že instrumenty obchodované na hlubokém trhu jsou bezpečnější investicí než na trhu mělkém Na trhu mělkém figuruje naopak nedostatek objednávek na prodeje a nákupy. Na hlubokém trhu je obnovena cenová rovnováha pouze malou změnou kursu daného instrumentu, v případě, že došlo k jejímu narušení. Toto narušení mohlo být způsobeno náhlým vznikem nerovnováhy mezi nákupními a prodejními příkazy investorů. Taková úprava kursu na hlubokém trhu je většinou kontinuální, téměř bez skokových změn

50 Konkurenční a monopolní trhy Konkurenční (případně oligopolní) trh bude mít podobu spíše širokého a hlubokého, přičemž spread bude menší. Trh monopolní se bude projevovat spíše jako úzký a mělký při větších rizikových přirážkách a větším rozpětím mezi nabídkovým a poptávkovým kursem.

51 Faktory ovlivňující typ finančního trhu druh finančního instrumentu, účel, ke kterému daný instrument slouží, pružnost nabídky a poptávky po instrumentu, cenová volatilita typ trhu, na kterém jsou instrumenty obchodovány. znalost a obliba finančního instrumentu u investorů, právní úprava, institucionální uspořádání trhu, na kterém se instrument obchoduje historický vývoj

52 Charakteristické znaky finančních trhů Stabilní a nestabilní trh: Trh si zachovává stálost chování, relativní rovnováhu, cenový vývoj je plynulý a cyklický Nestabilita šoky v cenovém a objemovém vývoji obchodování Příčinou nestability jsou makroekonomické šoky a krizové jevy

53 Charakteristické znaky finančních trhů Volatilní trh: Ceny se mění náhle a neočekávaně, Příčinou jsou nové informace, nejistota, útoky spekulantů na kurs na základě desinformací Měření volatility indexem volatility

54 Charakteristické znaky finančních trhů Odolný a zranitelný trh: Odolnost (resilience), zranitelnost (vulnerability) Schopnost odolávat vnějším vlivům šokového charakteru z hlediska nabídky a poptávky a cenových změn z toho plynoucích Míra odolnosti je měřena koridorem volatility Impulzem obvykle neekonomické události přírodní katastrofy, válečné konflikty Odolnost zajišťuje regulace, míra odolnosti odpovídá míře omezení efektivity trhu

55 Charakteristické znaky finančních trhů Robustní a křehký trh: Robustní znamená silný trh Schopnost čelit otřesům ohrožujícím fungování trhu, v ekonomické a finanční sféře (krizové impulsy) Křehkost fragility dvojí význam (stav a vývoj), včetně exogenních faktorů institucionální křehkost, ohrožující stabilitu finančních trhů

56 Charakteristické znaky finančních trhů Fragmentovaný trh: Aktuálně v důsledku elektronického obchodování Trh je roztříštěn na části, které neumožňují vytvoření nejlepší ceny na trhu Snižuje efektivnost trhu

57 Charakteristické znaky finančních trhů Prostorově vymezené trhy: Prostorové vymezení ve smyslu ekonomického prostoru Národní, mezinárodní a globální trh: Podle umístění obchodujících subjektů V jedné zemi, informačním prostoru, pod jednou jurisdikcí národní Trhy mezistátní v případě umístění ve více jurisdikcích, na více územích států mezinárodní Globální trhy propojují větší množství zemí a kontinenty Internacionalizace ekonomiky

58 Charakteristické znaky finančních trhů Prostorově vymezené trhy: Lokální a regionální trhy Relativní rozlišení, finančním centrem se stává díky elektronickému obchodování i lokální centra (Sheffield, Norwich) Lokalizace v blízkosti hranice příhraniční trhy Přeshraniční trhy (cross-border-market)

59 Charakteristické znaky finančních trhů Férový, neporušený a efektivní trh: Férovost (fairness) trhu spočívá v tom, že potenciálním účastníkům trhu mají být zabezpečeny rovné podmínky ke vstupu na trh, nikomu nemá být bráněno, splňuje-li podmínky. Integrita trhu (neporušenost) je fungování trhu férové a spořádané (orderly). Na trhu jsou uplatňována pravidla a regulátoři dbají na jejich dodržování Měří se indexem integrity trhu smyslem je etické chování účastníků a hodnocení efektivnosti regulace trhů a ochrany investorů.

60 Charakteristické znaky finančních trhů Férový, neporušený a efektivní trh: Efektivní trh schopnost účastníků trhu obchodovat snadno za ceny, které odrážejí veškeré disponibilní informace Posuzuje se, zda je trh likvidní, proces tvorby cen a transparentnost (IOSCO) Efektivní trhy minimalizují transakční a vyhledávací náklady, omezuují inherentní informační asymetrii mezi emitenty a investory a jejich zmocněnci, která může vést ke ztrátě důvěry a k neochotě jejich účasti.

61 Charakteristické znaky finančních trhů Kombinace typů trhů z hlediska kompatibility: Omezená možnost kombinovat jednotlivé typy trhů viz tab. 2, Pavlát V. Globální finanční trhy, EUPRES, Praha 2013, str. 36

62 Endogenní faktory ovlivňující FT 1. Informační asymetrie 2. Nepříznivý výběr 3. Morální hazard 4. Finanční inovace 5. Sekuritizace 6. Spekulace, arbitráž, jištění

63 Podmínky fungování finančních trhů Informační asymetrie Teorie dokonalých trhů předpokládá dokonalou informovanost kupujícího i prodávajícího Lepší informovanost prodávajícího podporuje efekt racionální neznalosti Podmínky dokonalé a nedokonalé konkurence

64 Podmínky fungování finančních trhů Nepříznivý výběr Chybná, nebo záměrná volba úvěrového klienta, rizikového aktiva Brání efektivní alokaci zdrojů, zvyšuje náklady finančního zprostředkování, snižuje věřitelův výnos, snižuje výnos z aktiva

65 Podmínky fungování finančních trhů Morální hazard Je projevem informační asymetrie Ekonomický subjekt se domnívá, že neponese plnou odpovědnost za své negativní rozhodnutí Míra hazardu je přímo úměrná míře zajištění (pojištění) a nepřímo osobní odpovědnosti rozhodující osoby (decision maker)

66 Podmínky fungování finančních trhů Finanční inovace Důsledkem pokroku v ICT, liberalizace obchodu, konkurence, nových finanční produktů Smyslem inovací je snižování nákladů, zvyšování likvidity, omezování finančních rizik

67 Podmínky fungování finančních trhů Sekuritizace Proces, kdy společnost vlastnící nelikvidní aktiva, z nich vytvoří balíček cenných papírů Podkladové aktivum může být CP, dluhopisy, hypotéky Výsledkem sekuritizace jsou dluhové cenné papíry, jejichž kupony, nebo platby úroků, nebo obojí, jsou podloženy specifickými finančními, nebo nefinančními aktivy, nebo budoucími toky důchodů.

68 Podmínky fungování finančních trhů Spekulace, arbitráž, jištění Základní způsoby chování účastníků trhu. Spekulace je postavena na předvídání budoucích cen aktiv Zdravá spekulace pracuje s přiměřeným rizikem Arbitráž je proces vyrovnávání cenových anomálií, neefektivních rozdílů cen aktiv na různých trzích. Jištění (hedging) činnost umožňující kompenzovat, nebo omezit určité druhy rizika. Riziko je přesouváno na jiný subjekt za úplatu

69 appendix

70

71

72

73 Téma pro seminář Tausig + Brož GFCI - Global Financial Centres Index he Global Financial Centres Index (GFCI) is a ranking of the competitiveness of financial centres based on over 29,000 financial centre assessments from an online questionnaire together with over 100 indices from organisations such as the World Bank, the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) and the Economist Intelligence Unit. It is compiled and published twice a year by Z/Yen Group and sponsored by the Qatar Financial Centre Authority. It is widely quoted as a source for ranking financial centres

74 Téma pro seminář Globální trh zlata, vývoj, perspektivy Cu Thi, Mašata

75

76

77

78 Tematický okruh 2 Devizový trh. Struktura devizového trhu. Market maker a klient na devizovém trhu. Mechanismus fungování devizových trhů. Spotové a termínové kontrakty na devizovém trhu. Způsoby kótování.

79 Obsah přednášky 1.Devizový trh. 2.Struktura devizového trhu. 3.Market maker a klient na devizovém trhu. 4.Mechanismus fungování devizových trhů. 5.Spotové a termínové kontrakty na devizovém trhu. 6.Způsoby kótování.

80 1.Devizový trh = velmi významný segment finančního trhu = předmětem obchodování jsou měny = trh OTC = značně globalizovaný trh

81 Geografická struktura devizového trhu

82 (charakteristiky) The foreign exchange market is unique because of the following characteristics: its huge trading volume representing the largest asset class in the world leading to high liquidity; its geographical dispersion; its continuous operation: 24 hours a day except weekends, i.e., trading from 20:15 GMT on Sunday until 22:00 GMT Friday; the variety of factors that affect exchange rates; the low margins of relative profit compared with other markets of fixed income; and the use of leverage to enhance profit and loss margins and with respect to account size.

83 (pokrač.) FOREX has been referred to as the market closest to the ideal of perfect competition, notwithstanding currency intervention by central banks. According to the Bank for International Settlements, as of April 2010, average daily turnover in global foreign exchange markets is estimated at $3.98 trillion, a growth of approximately 20% over the $3.21 trillion daily volume as of April Some firms specializing on foreign exchange market had put the average daily turnover in excess of US$4 trillion.

84 (pokrač.) The $3.98 trillion break-down is as follows: $1.490 trillion in spot transactions $475 billion in outright forwards $1.765 trillion in foreign exchange swaps $43 billion currency swaps $207 billion in options and other products

85 Růst obratu mezinárodního měnového trhu ( )

86 2.Struktura devizového trhu Kritérium: Druh obchodovaných peněz (a)trh deviz (b)trh valut Kritérium: subjekty obchodování (a) trh mezibankovní (b) trh klientský

87 (struktura trhu) Kritérium: způsob obchodování (a) burzovní (b) mimoburzovní /OTC= over-the-counter/ Kritérium: časový průběh obchodování (a) promptní (b) termínový

88 Hlavní funkce devizového trhu 1. přeměna jedné měny na jinou měnu 2. jištění proti kurzovému riziku

89 Trh valut Obchoduje se v hotovostní formě Bankovky a mince Vysoké jednotkové náklady Vysoká rizika Valuty jsou dražší než devizy Směnárny Širší kurzové rozpětí (4-5%) než u deviz

90 (trh valut) Spread = kurzové rozpětí = rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem

91 Trh deviz Většinou v bezhotovostní formě Kurs se vytváří na základě nabídky a poptávky Avšak obchoduje se i se směnkami nebo šeky Obchoduje se 24 hodin denně

92 Lokalizace devizového trhu On-shore trhy: Londýn, New York, Tokio, Frankfurt atd. Cca 60% všech obchodů Off-shore trhy: Hong-Kong, Singapur, Bahrajn aj.

93 Devizový trh OTC Způsob komunikace: telefon, telex, počítač Systém pro zúčtování operací: SWIFT = Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (od r. 1977) Co je dealing room

94 OTC Automatizované systémy: (od r. 1992) Reuters Telerate Quatron EBX (Electonic Broking Service Minex EBX a Reuters' dealing 3000 = nejdůležitější platformy

95 Devizové burzy Obchody s futures Obchody s opcemi

96 ÚČASTNÍCI devizového TRHU Přístup na DT je diferencován: Na vrcholu stojí mezibankovní trh, na kterém obchodují největší komerční banky a obchodníci s cennými papíry.

97 Největší firmy na DT (2012, v % celkového obratu) 1.Deutsche Bank 14.57% 2.Citi 12.26% 3.Barclays Investment Bank 10.95% 4. UBS AG 10.48% 5. HSBC 6.72% 6. JPMorgan 6.6% 7.Royal Bank of Scotland 5.86% 8. Credit Suisse 4.68% 9.Morgan Stanley 3.52% 10. Goldman Sachs 3.12%

98 Směnitelnost měn Kritérium: předmět plateb = a) běžné platby b) kapitálové platby c) běžné a kapitálové platby Kritérium: subjekt plateb = a) rezidenti b) nerezidenti c) rezidenti i nerezidenti

99 Nejobchodovanější měny 1.United States dollar USD ($) 84.9% 2. Euro EUR ( ) 39.1% 3. Japanese yen JPY ( ) 19.0% 4. Pound sterling GBP ( ) 12.9% 5. Australian dollar AUD ($) 7.6% Poznámka: v % z celkového obratu (tj. z 200%)

100 Subjekty Mezibankovní trh (velkoobchod): Dealeři obchodních bank, dealeři centrálních bank a brokeři Maloobchodní trh: Obchodní banka obsluhuje klientelu = výrobní podniky, pojišťovny, investiční fondy atd.

101 3.Market maker a klient na devizovém trhu. Dealer: obchoduje na účet své banky Někteří dealeři velkých bank fungují jako tzv. market maker (= tvůrce trhu) = neustálými nákupy deviz vytvářejí devizový kurz. Na principu dvoucestné kotace stanoví kurz nákup (bid) a kurz prodej (ask, offer) Broker: zprostředkovatel devizových obchodů za provizi

102 (pokrač.) elektronický broker = nahrazuje fyzické brokery Systém EBS = 54 měnových párů, 24 hodin denně, funguje každý den v týdnu Dealeři centrálních bank nejsou tvůrci trhu Arbitražér Spekulant

103 4.Mechanismus fungování devizových trhů. Na DT se obchoduje s měnovými páry Např. USD/EUR USD/JPY USD/CHF EUR/USD EUR/JPY

104 (pokrač.) Pro každý pár se vytváří devizový kurz Pro každého účastníka trhu obchodováním vzniká devizová pozice (= vztah mezi devizovými aktivy a pasivy; co do množství i kvality kvalita = časová disponibilita a úroková struktura devizových aktiv a pasiv

105 Devizová pozice Devizová pozice a) uzavřená = shoda mezi devizovými pohledávkami a závazky; v tomto případě neexistuje devizové riziko b)otevřená = není shoda; tzv. dlouhá pozice je spojena s převisem pohledávek v dané měně; krátká pozice je spojena s převisem závazků v dané měně

106 Devizová pozice Otevřená pozice = značné riziko! Problém volatility devizových kurzů Banka čelí stanovením limitu pro dealera Spekulační technika hegdeových fondů, které vyhledávají příležitosti vyplývající s otevřených (krátkých) pozic

107 5.Spotové a termínové kontrakty na Spotový trh devizovém trhu. Termínový trh: a) forward (pouze OTC) b) futures (pouze burzovní) c) opce (OTC i burzovní)

108 6.Způsoby kotování Kotace spotového kurzu: (1) přímý kurzovní záznam = počet jednotek domácí měny za jednotku zahraniční měny: 25.67CZK/EUR (2) nepřímý kurzovní záznam = počet jednotek zahraniční měny za jednotku domácí měny; (a) kurz nákup /bid/ (b) kurz prodej /ask, offer/

109 Aktivita obchodování během obchodního dne

110 Evropská kotace outright kotace malá čísla bazická měna 25,264 CZK/EUR Evropská kotace velká čísla kótovaná měna

111 Americká kotace outright kotace malá čísla bazická měna 0,0322 EUR/CZK Americká kotace velká čísla kótovaná měna

112 Resume 1. Vysvětlete pojmy depreciace měny a apreciace měny! 2. Kterými procesy je formována celková poptávka a nabídka deviz na devizovém trhu? 3. Jaký je průběh křivky poptávky po devizách, popište ji a vysvětlete vliv její změny na cenu deviz! 4. Jaký je průběh křivky nabídky po devizách, popište ji a vysvětlete vliv její změny na cenu deviz! 5. Vysvětlete, jaký vliv má devizová spekulace na nabídku a poptávku po devizách a na tvorbu devizového kursu!? 6. Co jsou devizové intervence, v kterých formách se uskutečňují a kdo je provádí? 7. V čem spočívá teorie parity kupní síly a které jsou formy této teorie? 8. Co rozumíme reálným devizovým kursem? 9. V čem spočívá teorie parity úrokové míry?

113 Tematický okruh 3 Platební bilance a devizový kurz Struktura platební bilance. Dílčí a kumulativní salda platební bilance Devizový kurz a jeho změny Kurzové režimy (pevný kurz vs. pohyblivé kurzové režimy). Proces přijetí eura.

114 Platební bilance PLATBA = přesun platebních prostředků = vyrovnání pohledávky nebo závazku MEZINÁRODNÍ PLATBA = přesun platebních prostředků z devizové ciziny do vnitřního peněžního oběhu z vnitřního peněžního oběhu do devizové ciziny

115 (pokrač.) FORMY PLATEB (a)podle subjektů země země banka banka uvnitř zahraniční banky (b) podle typu plateb obchodní platby neobchodní platby

116 (pokrač.) Na čem jsou založeny mezinárodní platby? (a) na úvěrových vztazích (peníze = platidlo) = pohledávky a závazky (b) na mezinárodním obchodu = inkasa = úhrady

117 (pokrač.) PLATEBNÍ PROSTŘEDKY = devizy = valuty = zlato

118 Platební bilance Definice Systematický účetní výkaz veškerých ekonomických transakcí /devizových inkas a úhrad/, které byly uskutečněny mezi devizovými tuzemci (rezidenty) a devizovými cizinci (nerezidenty) za určité zvolené období (zpravidla jeden rok). Devizová (prostá) platební bilance jako systematický, statistický přehled devizových inkas a úhrad, které byly uskutečněny. 118

119 Devizoví tuzemci a cizozemci. V české právní praxi jsou za devizové tuzemce s určitými výjimkami považovány právnické osoby, které mají v ČR své sídlo, a fyzické osoby, které mají v ČR své bydliště a nebo se zde alespoň po dobu jednoho roku zdržují Rozhodující pro jejich vymezení je právní úprava příslušné země 119

120 Význam : Platební bilance Ovlivňuje klíčové makroekonomické veličiny / HDP, zaměstnanost, cenovou hladinu zboží a služeb, úrokovou míru a devizový kurs a je jimi zpětně ovlivňována Umožňuje předvídat kapacitu trhu země / v krátkém období/ Indikátor vývoje devizového kursu a uplatňování regulačních opatření 120

121 Kreditní a debetní položky platební bilance Kreditní - příliv, tvorba deviz, znaménko + Devizová inkasa jsou devizovými tuzemci obdržené devizové platby od devizových cizozemců. vývoz zboží, získání dědictví, z placení alimentů, z kapitálových operací soukromých subjektů i státu. 121

122 Kreditní a debetní položky platební bilance Debetní vynakládání, odliv deviz, znaménko Devizové úhrady provedené devizové platby devizovými tuzemci ve prospěch devizových cizozemců. dovoz zboží splátky úvěrů turistické pobyty v zahraničí 122

123 Platební bilance Členění Mezinárodní měnový fond člení platební bilanci na : 1. běžný účet, 2. kapitálový účet, 3. finanční účet 4. účet devizových rezerv Platební bilance ČR je sestavována dle 5. vydání příručky k sestavování platební bilance Mezinárodního měnového fondu, z roku Primárně je sestavována za čtvrtletí v CZK. Bilance za delší časová období se získávají součtem jednotlivých čtvrtletí. Platební bilance je kromě CZK publikována i v EUR a v USD. Pro kurzový přepočet je používán průměrný kurz za vykazované období

124 Salda platební bilance Kredit a debet platební bilance základem vertikální struktury platební bilance je rozdělení všech operací do dvou skupin na kreditní /v platební bilanci značena znaménkem plus/ debetní, v platební bilanci značena znaménkem mínus/ Orientační kritérium -členění všech operací na debetní a kreditní - vztah příslušné operace k devizové nabídce a poptávce. kreditní operace vytváří na trhu devizovou nabídku, debetní operace představují devizovou poptávku. 124

125 Kumulativní salda platební bilance Kumulativní salda platební bilance slouží zejména k hodnocení vztahů mezi jednotlivými částmi platební bilance. K analýze platební bilance se nejčastěji definují následující kumulativní salda platební bilance: 1. Saldo výkonové bilance pomyslná čára se vede pod položkou služby 2. Saldo běžné bilance pomyslná čára se vede pod položkou transfery 3. Saldo základní bilance pomyslná čára se vedeme pod položkou dlouhodobý kapitál 4. Saldo celkové bilance (saldo maximální likvidity) pomyslná čára se vede pod položkou krátkodobý kapitál.

126 A. Běžný účet platební bilance struktura 1. Obchodní bilance 2. Bilance služeb Výkonová bilance 3. Bilance výnosů 4. Bilance transferů Běžný účet 126

127 1.Obchodní bilance členění export zboží kredit import zboží- debet Běžný účet platební bilance Členění dle komodit a teritoriálně. Komoditní členění dle klasifikace Organizace spojených národů SITC (Standard International Trade Classification), která obsahuje deset komoditních skupin (0. potraviny, 1. nápoje a tabákové výrobky, 2. suroviny, 3. paliva, 4. tuky a oleje, 5. chemikálie, 6. tržní výrobky, 7. stroje a přepravní zařízení, 8. průmyslové výrobky, 9. nezařazené. Teritoriálně je obchodní bilance ČR členěna na 1. země EU, 2. transformující se ekonomiky, 3. ostatní vyspělé země a 4. ostatní země. 127

128 Běžný účet platební bilance 2.Bilance služeb příjmy a výdaje za služby Bilance služeb zahrnuje příjmy a výdaje spojené s : 1. cestovním ruchem, 2. dopravou a 3. ostatními službami. Příjmy a výdaji spojenými s dopravou se rozumí platby spojené s přepravou vyváženého či dováženého zboží, včetně manipulace, skladování, pojištění aj., tranzitní poplatky za přepravu zemního plynu přes území státu, služby v oblasti železniční, letecké, automobilové říční a jiné přepravy zboží a osob z a do zahraničí. 128

129 Dílčí a kumulativní salda výkonové bilance Vývoz zboží 120 Dovoz zboží Obchodní bilance Příjmy za služby 230 Výdaje za služby -50 kredit debet Dílčí saldo Kumulativní saldo -80 Bilance služeb 180 Výkonová bilance

130 3. Bilance výnosů Důchody výnosy Běžný účet platební bilance příjmy (zisky, úroky, dividendy renty) z investovaného kapitálu v zahraničí. Důchody náklady výdaje spojené se zahraničními investicemi v domácí ekonomice, reinvestované zisky, úroky placené do zahraničí Jedná se o položku, která je zpětným odrazem předchozího pohybu dlouhodobého a krátkodobého kapitálu. 130

131 Běžný účet platební bilance 4. Bilance transferů(běžných převodů) Transfery neboli jednostranné platby nevedou ke vzniku zahraničních pohledávek nebo zahraničních závazků země. Členění na oficiální a soukromé transfery a na převody věcné a finanční. Nejvýznamnější položky remitenze (tzn. Převody pracovních příjmů), hospodářská pomoc, dary, příspěvky nadnárodním (mezinárodním) institucím, alimenty, zahraniční penze atd 131

132 Výkonová bilance Důchody výnosy Důchodynáklady Bilance výnosů Transfery příjmy Transfery výdaje Bilance transferů A. Běžný účet Dílčí a kumulativní salda běžného účtu kredit debet Dílčí saldo Kumulativní saldo

133 B. Kapitálový účet platební bilance Zobrazuje a zachycuje převody (transfery) kapitálového charakteru. čerpání zdrojů z EU kapitálové transfery související s migrací obyvatelstva, promíjením dluhů, s vlastnickými právy ke kapitálovým aktivům. převody nevyrobených nefinančních hmotných aktiv a nehmotných práv (autorská práva, patenty). V minulosti se na kapitálovém účtu zaznamenávaly toky kapitálu, tj. investice. Kapitálové transfery byly součástí běžného účtu. V současné době, dle metodiky MMF, toky kapitálu jsou zaznamenávány na finančním účtu, který tedy nahrazuje dřívější účet kapitálový. 133

134 C. Finanční účet platební bilance Export /kredit/ a import/debet/ dlouhodobého kapitálu zahrnuje transakce spojené se vznikem, zánikem a změnou vlastnictví finančních aktiv a pasiv vlády, bankovní a podnikové sféry a ostatních subjektů ve vztahu k zahraniční. je záznamem o mezinárodních tocích soukromých a veřejných investic a půjček. Transakce finančního účtu ovlivňují zejména čistou věřitelskou pozici země. 134

135 C. Finanční účet platební bilance Transakce jsou klasifikovány jako: Přímé investice / 10% podíl na základním kapitálu/ V zahraničí Zahraniční Portfoliové investice V zahraničí Zahraniční Finanční deriváty / forwardy, swapy futures, opce/ Ostatní kapitál Úvěry poskytnuté Úvěry přijaté 135

136 D. Chyby a omyly Vyrovnávací položky platební bilance vyrovnání rozdílů způsobených použitím různých metod při statistickém zjišťování položek platební bilance a odráží i možné nepřesnosti a chyby v evidenci jednotlivých transakcí. Umožňují vyřešit metodické odchylky ve statistice a účetnictví jednotlivých zemí Tato položka prakticky zajišťuje vyrovnanost platební bilance jako celku. 136

137 Vyrovnávací položky platební bilance E. Změna devizových rezerv Změny v devizových rezervách měnových institucí, centrální banka, ministerstvo financí, nebo stabilizační fondy / mimo celkovou plat. bilanci/, ČNB nakupuje a prodává devizy ve snaze stabilizovat devizovou nabídku a poptávku (respektive devizový kurz). / Centrální banka drží ve svém portfoliu určitá reálná devizová aktiva (cizí volně směnitelné měny v hotovosti či na účtech u zahraničních bank, zlato, státní cenné papíry cizích vlád atd.) a má k dispozici i tzv. potenciální devizové prostředky, možnost čerpat úvěrové devizové zdroje u Mezinárodního měnového fondu (IMF) a cizích centrálních bank do předem stanoveného limitu. 137

138 Salda platební bilance Pro analýzu rovnováhy platební bilance je účelné sestavit salda platební bilance. Lze rozlišit dva základní typy sald platební bilance: a) dílčí salda platební bilance: lze je získat jako rozdíl kreditu a debetu jednotlivých položek platební bilance (saldo obchodní bilance, saldo běžného účtu platební bilance, saldo finanční účtu platební bilance, saldo přímých investic atd.). b) kumulativní salda platební bilance: vedením pomyslné čáry horizontálním směrem se rozdělí platební bilance do dvou relativně samostatných okruhů.

139 Dílčí a kumulativní salda platební bilance B. Kapitálový účet, C. Finanční účet, D. Chyby a omyly kredit debet Dílčí saldo Kumul. saldo A. Běžný účet 120 B. Kapitálový účet 0 Přímé investice - v zahr zahraniční 180 Portfoliové invest. - v zahr. -80 Finanční deriváty - zahraniční 120 Ost.kapitál- úvěry poskyt úvěry přijaté 20 C. Finanční účet 60 D. Chyby a omyly -10 Platební bilance celk 170 E. Změna dev. rezerv

140 Salda platební bilance 2. Saldo běžného účtu ekonomická interpretace /tokový pohled na platební bilanci/ Kladné saldo + : Zvýšení zahraničních pohledávek Snížení zahraničních závazků Akumulace v podobě držby zahraničního majetku Záporné saldo deficit - : Obrácené efekty /Financování deficitu přílivem nedluhového kapitálu přímé investice/ Celková investiční pozice: / bilance majetkových pohledávek a závazků/ - stavový pohled 140

141 Salda platební bilance 3. Celkové owerall-saldo platební bilance ekonomická interpretace 1. Vyrovnávací položkou /pod čarou salda/ jsou změny devizových rezerv 2. Nulová hodnota salda neznamená automaticky ani střednědobou vnější rovnováhu země / krátkodobý kapitál na běžném účtu spekulace a nebezpečí destabilizace/ 141

142 Rovnováha platební bilance Platební bilance je vždy účetně vyrovnaná. Vyrovnanost není rovnováha! Podmínky rovnováhy Schodek běžného účtu je pokryt přebytkem finančního účtu a (nebo) čerpáním devizových rezerv. Naopak přebytek běžného účtu jde na pokrytí schodku finančního účtu a (nebo) na zvýšení devizových rezerv Pozor devizové rezervy nelze využívat dlouhodobě k vyrovnávání platební bilance 142

143 Rovnováha platební bilance Příklad 1: /schodek platební bilance/ Schodek běžného účtu naší platební bilance je 100 mld. Kč, ale přebytek našeho finančního úctu by byl jen 60 mld. Kč. Na měnovém trhu by dovozci chtěli prodat 100 mld. korun (za zahraniční měny), avšak zahraniční investoři by chtěli koupit jen 60 mld. korun (za zahraniční měny). Nabídka korun na měnovém trhu by převyšovala poptávku po nich. V tom případě dojde k depreciaci koruny. 143

Mezinárodní finanční trhy

Mezinárodní finanční trhy Mezinárodní finanční trhy D E V I Z O V Ý T R H Obsah přednášky 1.Devizový trh. 2.Struktura devizového trhu. 3.Market maker a klient na devizovém trhu. 4.Mechanismus fungování devizových trhů. 5.Spotové

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

N_ZMF Základy mezinárodních financí Magisterské studium VŠFS Letní semestr 2010 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví, finančního investování a pojišťovnictví VŠFS 1 Osnova 1.Platební bilance,

Více

Motivy mezinárodního pohybu peněz

Motivy mezinárodního pohybu peněz MEZINÁRODNÍ FINANCE Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů v mezinárodním měřítku (mezi domácími a zahraničními

Více

S Y S T É M Y M Ě N O V Ý C H K U R Z Ů P L A T E B N Í B I L A N C E

S Y S T É M Y M Ě N O V Ý C H K U R Z Ů P L A T E B N Í B I L A N C E MFT- 3.přednáška S Y S T É M Y M Ě N O V Ý C H K U R Z Ů P L A T E B N Í B I L A N C E Obsah 3. přednášky 1. Křížový kurz 2.Systém měnových kurzů Kurzové režimy (pevný kurz vs. pohyblivé kurzové režimy).

Více

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty.

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. 2. Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. FINANČNÍ SYSTÉM systém finančních trhů, který umožňuje přemísťovat finanční prostředky od přebytkových subjektů k deficitním subjektům pomocí finančních

Více

Struktura přednášky: 1. Modely alokace 2. Struktura FT 3. Finanční zprostředkovatelé 4. Trendy na světových finančních trzích

Struktura přednášky: 1. Modely alokace 2. Struktura FT 3. Finanční zprostředkovatelé 4. Trendy na světových finančních trzích Téma 2: Finanční trhy Struktura přednášky: 1. Modely alokace 2. Struktura FT 3. Finanční zprostředkovatelé 4. Trendy na světových finančních trzích 1. Modely alokace Nepřímé financování Finanční zprostředkovatelé

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

Sám o sobě, papírek s natištěnými penězy má malinkou hodnotu, akceptujeme ho ale jako symbol hodnoty, kterou nám někdo (stát) garantuje.

Sám o sobě, papírek s natištěnými penězy má malinkou hodnotu, akceptujeme ho ale jako symbol hodnoty, kterou nám někdo (stát) garantuje. Otázka: Finanční trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): sztrudy Vznik a význam peněz: Úplně na počátku byl směnný obchod neboli barter - zboží na zboží. Časem bylo ale těžší najít někoho, kdo by směnil právě

Více

Centrální bankovnictví 2. část

Centrální bankovnictví 2. část Centrální bankovnictví 2. část 1. Platební bilance Jaroslava Durčáková 2011/2012 1 1. Platební bilance 1.1 Vnější vztahy z pohledu PB; základní kategorie PB 1.2 Kreditní a debetní položky; vznik devizové

Více

N_MF_B Mezinárodní finance Magisterské studium VŠFS Letní semestr 2012 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví a pojišťovnictví 1 Osnova Mezinárodní finance 1. Platební bilance: horizontální

Více

Mezinárodní finanční trhy

Mezinárodní finanční trhy Úvod Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA jan_vejmelek@kb.cz Investiční bankovnictví Náplň kurzu Úvod do mezinárodních finančních trhů Devizový trh a jeho instrumenty Mezinárodní finanční instituce Teorie mezinárodního

Více

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík

Úvod do ekonomie Týden 8. Tomáš Cahlík Úvod do ekonomie Týden 8 Tomáš Cahlík Systém národních účtů Trh práce - mzdy Domácnosti Úspory Trh zboží a služeb - spotřeba Firmy Investice Vládní nákupy Daně - D Finanční sektor Čistý export NX Vláda

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz. 8) Otevřená ekonomika 7) Peníze

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

Základy mezinárodních financí 4. Devizový trh, subjekty, vztah k devizovému kursu členění a struktura, subjekty devizového trhu, vztah k devizovému kurzu, kotace spotového a forwardového kurzu. Hlavní

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ KATEDRA EKONOMICKÝCH TEORIÍ PLATEBNÍ BILANCE Teze diplomové práce Vypracovala: : Bc. Kristýna Jandová Vedoucí diplomové práce: Ing. Eva Kaňková

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 Zkouškové termíny ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127 1 Vymezení cenných papírů (CP) CP jsou v zákoně vymezeny výčtem: Akcie, zatímní listy, poukázky na

Více

KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M.

KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M. VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA. část Kursová politika Martin Kvizda Katedra ekonomie, č. 60 Konzultační hodiny: středa 4.30 6.00 kvizda@econ.muni.cz Obsah Struktura podle KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M. (003)

Více

VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 2. část

VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 2. část VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 2. část Kursová politika Martin Kvizda Katedra ekonomie, č. 620 Konzultační hodiny: středa 14.30 16.00 kvizda@econ.muni.cz Obsah Struktura podle KRUGMAN, P. R. OBSTFELD, M.

Více

1. dílčí téma Platební bilance, horizontální a vertikální struktura, účtování v platební bilanci, rovnováha a vztah k devizovému trhu

1. dílčí téma Platební bilance, horizontální a vertikální struktura, účtování v platební bilanci, rovnováha a vztah k devizovému trhu METODICKÝ LIST 1. SOUSTŘEDĚNÍ K PŘEDMĚTU MEZINÁRODNÍ FINANCE Předmět N_MF MEZINÁRODNÍ FINANCE Typ studia Magisterské kombinované Semestr Zimní 2008 Způsob zakončení Zkouška Přednášející Ing. Arnošt Klesla

Více

Mezinárodní pohyb kapitálu

Mezinárodní pohyb kapitálu Mezinárodní pohyb kapitálu Nejjednodušší definice kapitálu říká, že jsou to peníze, které přinášejí další peníze. Kapitálem rozumíme vše, co vkládáme do výroby proto, aby vznikly další hodnoty. Rozlišujeme:

Více

Peníze, banky, finanční trhy Ing. Jiří Polách polach@vsss.cz

Peníze, banky, finanční trhy Ing. Jiří Polách polach@vsss.cz Peníze, banky, finanční trhy Ing. Jiří Polách polach@vsss.cz 1. Finanční systém Struktura bohatství českých domácností FINANČNÍ SYSTÉM trhy instituce instrumenty zákony transakce FINANČNÍ SYSTÉM VÝČET

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

Mezinárodní finance 5. Devizové operace: forwardové operace uzavřená a otevřená devizová pozice, hedging swapové devizové operace. Měnový forward Měnový forward je nákup nebo prodej jedné měny za jinou

Více

Platební bilance. přednáška kurzu Mezinárodní finance BIVŠ

Platební bilance. přednáška kurzu Mezinárodní finance BIVŠ Platební bilance přednáška kurzu Mezinárodní finance BIVŠ Obsah 1.Vymezení základních pojmů 2.Základní struktura platební bilance 3.Saldo platební bilance 4.Investiční pozice země 5.Vývojové tendence platební

Více

Pracovní list 1 Peněžní trh:

Pracovní list 1 Peněžní trh: Pracovní list 1 Peněžní trh: 1. Vysvětlete funkce peněz: a) prostředek směny.... b) zúčtovací jednotka... c) uchovatel hodnoty.... 2. K čemu slouží směnka:.. 3. Jaké druhy směnek rozlišujeme:.. 4. Které

Více

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE)

VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) VYHLÁŠENÁ TÉMATA PREZENTACÍ PRO VYKONÁNÍ STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠKY Z VEDLEJŠÍ SPECIALIZACE PENĚŽNÍ EKONOMIE A BANKOVNICTVÍ (1PE) A. Kapitálové trhy II. konzultant prof. Musílek 1. Analýza vývoje struktury

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_E18.01

Více

Mezinárodní finance - cvičení

Mezinárodní finance - cvičení Mezinárodní finance - cvičení Definice mezinárodních financí: Mezinárodní finance je možné chápat jako systém peněžních (zejména měnových a úvěrových) vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních

Více

Mezinárodní trh peněz

Mezinárodní trh peněz Mezinárodní trh peněz Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní trh peněz zprostředkovává přístup cizinců k národní měně a domácích subjektů k cizím měnám. - valuty - devizy - devizový trh, devizové

Více

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky

Více

Finanční matematika v osobních a rodinných financích

Finanční matematika v osobních a rodinných financích Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční matematika v osobních a rodinných financích Martin Širůček, garant předmětu strana 2 Doktorské

Více

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty Účetnictví finančních institucí Cenné papíry a deriváty 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky postupně přecházejí k službám

Více

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU)

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU) 6.9.2014 L 267/9 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. června 2014, kterými se mění obecné zásady ECB/2013/23 o vládní finanční statistice (ECB/2014/21) (2014/647/EU) VÝKONNÁ RADA

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Úvod do financí. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Finance Finance jsou speciální částí ekonomie zabývající se chováním finančních trhů a oceňováním obchodovaných finančních nástrojů. Členění

Více

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013 Finanční

Více

Obsah. Vnější ekonomické vztahy. Vnější ekonomické vztahy Zahraniční obchod export import Protekcionalismu Parita kupní síly Platební bilance

Obsah. Vnější ekonomické vztahy. Vnější ekonomické vztahy Zahraniční obchod export import Protekcionalismu Parita kupní síly Platební bilance Obsah Vnější ekonomické vztahy Zahraniční obchod export import Protekcionalismu Parita kupní síly Platební bilance Vnější ekonomické vztahy V současné době zde máme globalizovanou ekonomiku, kde jednotlivé

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy Z toho: úroky z dluhových cenných papírů 2. Náklady na úroky a podobné náklady Z toho: náklady na úroky z dluhových

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu BANKOVNICTVÍ Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu BANKOVNICTVÍ Název tematického celku: Peníze, úrok a finanční trh Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit posluchače

Více

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu MEZINÁRODNÍ FINANCE Metodický list číslo 1

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu MEZINÁRODNÍ FINANCE Metodický list číslo 1 Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Platební bilance, devizový trh a devizový kurs Cíl: Seznámit posluchače se základními pojmy mezinárodních

Více

DEVIZOVÝ TRH, ROVNĚŽ NAZÝVANÝ FOREX, FX TRH NEBO MĚNOVÝ TRH, JE CELOSVĚTOVÝ FINANČNÍ TRH, NA NĚMŽ SE PROVÁDĚJÍ OBCHODY VE VŠECH SVĚTOVÝCH MĚNÁCH.

DEVIZOVÝ TRH, ROVNĚŽ NAZÝVANÝ FOREX, FX TRH NEBO MĚNOVÝ TRH, JE CELOSVĚTOVÝ FINANČNÍ TRH, NA NĚMŽ SE PROVÁDĚJÍ OBCHODY VE VŠECH SVĚTOVÝCH MĚNÁCH. DEVIZOVÝ TRH, ROVNĚŽ NAZÝVANÝ FOREX, FX TRH NEBO MĚNOVÝ TRH, JE CELOSVĚTOVÝ FINANČNÍ TRH, NA NĚMŽ SE PROVÁDĚJÍ OBCHODY VE VŠECH SVĚTOVÝCH MĚNÁCH. JEDNÁ SE O MEZINÁRODNÍ TRH, KTERÝ NEMÁ JEDNO PEVNÉ TRŽNÍ

Více

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc.

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. 15.9.2016 Michal Šrubař 1 Dvousektorový tokový diagram Zboží a služby konečné spotřeby Meziprodukty Platby za zboží a služby Produkční jednotky /Firmy/ Spotřebitelské

Více

02.05.2007 ENÁ EKONOMIKA

02.05.2007 ENÁ EKONOMIKA 8. přednáška 02.05.2007 OTEVŘEN ENÁ EKONOMIKA 8. přednáška 02.05.2007 I. Měnový kurz II. Platební bilance III. Model IS-LM LM-BP Ing. A. Ecková,, PhD. 8. přednáška KLÍČOV OVÁ SLOVA domácí úroková míra,

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Investiční bankovnictví B Název tématického celku: Investiční bankovnictví a jeho místo v systému finančního trhu. Cíl: Základním cílem

Více

Předmluva k 3. vydání 11

Předmluva k 3. vydání 11 Předmluva k 3. vydání 11 I. oddíl CENTRÁLNÍ BANKA A BANKOVNÍ SYSTÉM 13 1. Bankovní systém 15 1.1 Vymezení a charakteristika bankovního systému 15 1.2 Univerzální a specializované bankovní systémy v tržních

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více

Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika:

Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika: Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika: Riziko likvidity znamená pro banku možný nedostatek volných finančních prostředků k pokrytí

Více

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních vlastností a způsobů obchodovatelnosti TERMÍNOVÉ OBCHODY Neodvolatelné /tzv. pevné/ termínové obchody Termínové kontrakty typu forward a futures

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MAKROEKONOMIE VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA, PLATEBNÍ BILANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Příloha č. 2. Emitované dluhopisy ČSOB. Právní úprava cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Příloha č. 2. Emitované dluhopisy ČSOB. Právní úprava cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Emitované dluhopisy ČSOB Příloha č. 2 Právní úprava cenných papírů Obecná právní regulace je obsažena v zákoně č. 591/1992 Sb. o cenných papírech, který vedle obecných ustanovení obsahuje

Více

Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční nástroje a rizika s nimi související CENNÉ PAPÍRY Dokumentace: Banka uzavírá s klientem standardní smlouvy dle typu kontraktu (Komisionářská smlouva, repo smlouva, mandátní smlouva). AKCIE je

Více

Zásady investiční politiky hl. m. Prahy při zhodnocování volných finančních prostředků

Zásady investiční politiky hl. m. Prahy při zhodnocování volných finančních prostředků Příloha č. 1 k usnesení Rady č. 1253 ze dne 30. 8. 2011 Zásady investiční politiky hl. m. Prahy při zhodnocování volných finančních prostředků ) Základní principy strategie při zhodnocování dočasně volných

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2007/08, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz 8) Otevřená ekonomika 9) Hospodářské

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,1 mld. Kč, tj. o 0,6 mld. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 1,6 mld. Kč, zatímco korunová

Více

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012

BANKY A PENÍZE. Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 BANKY A PENÍZE Alexandra Paurová Středa, 11.dubna 2012 Peníze počátky vzniku Historie vzniku Barterová směna: výměna zboží za zboží Značně komplikovaná Vysoké transakční náklady Komoditní peníze Vznikají

Více

Základy ekonomie II. Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy

Základy ekonomie II. Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Základy ekonomie II Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Struktura definice měnového kurzu poptávka po národní měně a nabídka měny utváření směnného kurzu a jeho změny nominální vs. reálný kurz

Více

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA Provozně ekonomická fakulta Katedra obchodu a financí TEZE K DP ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA U VYBRANÉ OBCHODNÍ TRANSAKCE Vedoucí diplomové práce: Vypracoval: Ing. Jana Žehrová

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2

SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 SLOVNÍČEK EKONOMICKÝCH POJMŮ č. 2 fiskální politika daň konvertibilita měny inflace index spotřebitelských cen druhy inflace deflace stagflace HDP HNP druhy nezaměstnanosti DPH spotřební koš statků a služeb

Více

FOREX. Jana Horáková. (sem. sk. středa 8,30-10,00)

FOREX. Jana Horáková. (sem. sk. středa 8,30-10,00) FOREX Jana Horáková (sem. sk. středa 8,30-10,00) Obsah 1. FOREX obecně 2. Historie 3. Fungování Forexu 4. Pojmy: MĚNOVÝ PÁR, BUY, SELL, ASK, BID BOD SPREAD LOT PIP VALUE MARGIN, LEVERAGE ROLLOVER 5. Fundamentální

Více

Ekonomie 2 Bakaláři Čtvrtá přednáška Otevřenost ekonomiky, čistý export, čistý pohyb kapitálu, platební bilance

Ekonomie 2 Bakaláři Čtvrtá přednáška Otevřenost ekonomiky, čistý export, čistý pohyb kapitálu, platební bilance Ekonomie 2 Bakaláři Čtvrtá přednáška Otevřenost ekonomiky, čistý export, čistý pohyb kapitálu, platební bilance Podstata otevřenosti ekonomiky Žádná země není uzavřená Obchoduje se zahraničím vyváží a

Více

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp.

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty strana 2 Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 3 Vymezení termínových

Více

Peníze a parita kupní síly, měnový kurz. Makroekonomie I. 9. přednáška. Citát k teorii peněz. Osnova přednášky. Teoretická a empirická definice peněz

Peníze a parita kupní síly, měnový kurz. Makroekonomie I. 9. přednáška. Citát k teorii peněz. Osnova přednášky. Teoretická a empirická definice peněz 9. přednáška Makroekonomie I Peníze a parita kupní síly, měnový kurz Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Definice peněz Historie vzniku peněz Funkce peněz Osnova přednášky Nabídka peněz peněžní

Více

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XV Úvod... VII Seznam obrázků... XV Seznam tabulek... XV 1. Peníze... 1 1.1 Historie vzniku peněz, jejich funkce a charakteristika... 1 1.2 Funkce peněz... 4 1.3 Vlastnosti peněz a trh peněz... 5 1.4 Úroková

Více

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ 5.5 POHLEDÁVKY - podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, odlišnosti vůči mezinárodní regulaci dle IAS/IFRS Pohledávku lze charakterizovat

Více

Bankovní účetnictví Pokladní a bankovní účty, závazky z krátkých prodejů

Bankovní účetnictví Pokladní a bankovní účty, závazky z krátkých prodejů Bankovní účetnictví Pokladní a bankovní účty, závazky z krátkých prodejů Bankovní účetnictví - účtová třída 1 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 1 Účtová skupina 11 Pokladní hodnoty Účtová skupina 12 Vklady,

Více

PRO KURZ 5EN100 EKONOMIE 1

PRO KURZ 5EN100 EKONOMIE 1 PODROBNÝ OBSAH A HARMONOGRAM PŘEDNÁŠEK PRO LETNÍ SEMESTR 2012/13 PRO KURZ 5EN100 EKONOMIE 1 PŘEDNÁŠEJÍCÍ: DOC. ING. ZDENĚK CHYTIL, CSC. 1. PŘEDNÁŠKA - 21. 2. a 22. 2. 2013 Úvod charakteristika kurzu, požadavky,

Více

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp.

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty strana 2 Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 3 Vymezení termínových

Více

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů DERIVÁTOVÝ TRH Definice derivátu - nejobecněji jsou deriváty nástrojem řízení rizik (zejména tržních a úvěrových), deriváty tedy nejsou investičními nástroji - definice dle US GAAP: derivát je finančním

Více

Instituce finančního trhu

Instituce finančního trhu Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Instituce finančního trhu strana 2 Instituce finančního trhu Regulatorní instituce Komerční instituce strana

Více

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha, veřejný dluh Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha = stav nesouladu mezi rozpočtovými příjmy a výdaji P = V P > V P < V Krátkodobá: nesoulad v jednom rozpočtovém

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví Metodické listy pro kombinované studium předmětu Centrální bankovnictví Metodický list č.1 Název tématického celku: Centrální banka Cíl: Charakterizovat vznik centrálních bank, jejich vývoj, dnešní funkce,

Více

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh 8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh Obsah : 8.1 Bilance státního rozpočtu. 8.2 Deficit státního rozpočtu. 8.3 Důsledky a možnosti financování deficitu. 8.4 Deficit v ČR. 8.5 Veřejný dluh. 8.6 Veřejný dluh

Více

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová Finanční trh Bc. Alena Kozubová Finanční trh Finanční trh je místo, kde se obchoduje se všemi formami peněz. Je to největší trh v měřítku národní i světové ekonomiky. Je to trh velice citlivý na jakékoliv

Více

6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank

6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank 6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank Finanční trh je trhem peněz a kapitálu. Banky vstupují na tento trh jako zprostředkovatelé

Více

3. Přednáška Bankovní bilance, základní zásady řízení banky, vybrané ukazatele činnosti banky

3. Přednáška Bankovní bilance, základní zásady řízení banky, vybrané ukazatele činnosti banky 3. Přednáška Bankovní bilance, základní zásady řízení banky, vybrané ukazatele činnosti banky Bilance banky, výkaz zisků a ztrát, podrozvahové položky Bilance banky - bilanční princip: AKTIVA=PASIVA bilanční

Více

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů.

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. je součástí kontrolního systému v bankách a podstatná část bank. řízení je kontrola průběhu bankovních činností z ekonomického

Více

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o.

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o. Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice Přednáška pro TRIA, s.r.o. Doc. Ing. Luboš Komárek, Ph.D., M.Sc., M.B.A. ředitel odboru vnějších ekonomických vztahů Praha, 10. září 2015

Více

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika Zahraniční obchod Mezinárodní obchod je směna zboží či služeb různých subjektů určitého státu v rámci celého světového hospodářství.

Více

Kapitola 10 PLATEBNÍ BILANCE, ZAHRANIČNÍ ZADLUŽENOST

Kapitola 10 PLATEBNÍ BILANCE, ZAHRANIČNÍ ZADLUŽENOST Kapitola 10 PLATEBNÍ BILANCE, ZAHRANIČNÍ ZADLUŽENOST Platební bilance: systematický zápis veškerých ekonomických transakcí mezi rezidenty a nerezidenty sledované země za určité časové období o ekonomické

Více

Mezinárodní ekonomie. Kurzová politika Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy

Mezinárodní ekonomie. Kurzová politika Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy Mezinárodní ekonomie Kurzová politika Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy 1. Směnné kurzy a devizové trhy 13. kapitola Krugman Obstfeld Základní problémy Směnný kurz umožňuje převést ceny v různých zemích

Více

Finanční trhy. Finanční trhy

Finanční trhy. Finanční trhy Finanční trhy Finanční trhy Finanční trh Trh (obecně) je místo, kde se střetává nabídka statků, služeb a finančních prostředků s poptávkou po statcích, službách a finančních prostředcích. Jde o proces

Více

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) L 193/134 ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/1196 ze dne 2. července 2015, kterým se mění rozhodnutí ECB/2010/21 o ročních účetních závěrkách Evropské centrální banky (ECB/2015/26) RADA GUVERNÉRŮ

Více

N MF A Devizový kurs. cvičení 2 ZS 2013

N MF A Devizový kurs. cvičení 2 ZS 2013 N MF A Devizový kurs cvičení 2 ZS 2013 Devizový kurs a. Je poměr kupní síly měn dvou zemí, vyjádřený v měnových jednotkách jedné z nich, popř. v souboru měn /měnovém koši/. b. Je cena měnové jednotky jedné

Více

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o.

Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice. Přednáška pro TRIA, s.r.o. Postavení bankovního systému a České národní banky v ekonomice Přednáška pro TRIA, s.r.o. Doc. Ing. Luboš Komárek, Ph.D., M.Sc Sc., M.B.A. vedoucí referátu měnových m analýz a transmise měnovm nové politiky

Více

Security Markets I. Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets

Security Markets I. Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets Úvod Finanční trh je souhrn nástrojů, postupů, institucí a vztahů mezi nimi, jejichž prostřednictvím dochází k přelévání volných finančních

Více

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení Téma cvičení Makroekonomie I Nominální a reálná úroková míra Otevřená ekonomika Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Nominální a reálná úroková míra Zahrnutí míry inflace v rámci peněžního trhu

Více

OBECNÉ ZÁSADY. Článek 1. Změny. Přílohy I a II obecných zásad ECB/2013/23 se nahrazují textem uvedeným v příloze těchto obecných zásad.

OBECNÉ ZÁSADY. Článek 1. Změny. Přílohy I a II obecných zásad ECB/2013/23 se nahrazují textem uvedeným v příloze těchto obecných zásad. 15.6.2018 L 153/161 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2018/861 ze dne 24. dubna 2018, kterými se mění obecné zásady ECB/2013/23 o vládní finanční statistice (ECB/2018/13) VÝKONNÁ

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Zavedení nového manuálu platební bilance v ČR

Zavedení nového manuálu platební bilance v ČR Zavedení nového manuálu platební bilance v ČR Mezinárodní standard statistiky platební bilance Mezinárodního měnového fondu (BPM6) Rudolf Olšovský Ředitel odboru platební bilance ČNB Praha, 16. září 2014

Více

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování..

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování.. Obsah Úvodem.................................................. 15 KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie.................... 17 1 Předmět a základní pojmy národohospodářské

Více

FINANČNÍ TRH, CENNÉ PAPÍRY - TEST

FINANČNÍ TRH, CENNÉ PAPÍRY - TEST FINANČNÍ TRH, CENNÉ PAPÍRY - TEST Autor Ing. Věra Holíková Anotace Žáci si ověří své znalosti o finančním trhu, o jeho členění, o cenných papírech na finančních trzích. Zopakují si, co jsou to kapitálové

Více