48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica na téma: Postmedievální archeologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica na téma: Postmedievální archeologie"

Transkript

1 48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica na téma: Postmedievální archeologie září 2016 České Budějovice

2 PROGRAM KONFERENCE Pondělí PROGRAM DNE hod. - evidence účastníků v budově FF JU, Branišovská 31a, České Budějovice hod - zahájení konference v P1 na FF JU hod. - úvodní referát Krajíc, R. - Měřínský, Z. - Vařeka, P.: Archeologie novověkého období v České republice hod. - blok přednášek na téma: Novověká krajina a venkovská sídla (moderátor R. Krajíc) hod. - blok přednášek na téma: Města a výroba v novověku (moderátor P. Vařeka) HARMONOGRAM hod. Vařeka, P.: Archeologie novověké vesnice hod. Klír, T.: Sídelní vývoj, procesy pustnutí a tzv. sociální úhory na Chebsku v pozdním středověku a raném novověku ( ) hod. Hanuliak, M.: Novoveký sídliskový segment z Mužle- Čenkova.

3 hod. Merta, D. - Peška, M.: Archeologický výzkum živé vesnice na příkladu Dolních Heršpic (okr. Brno-město) hod. Těsnohlídková, K. - Kozák, V. - Mazáčková, J. - Žaža, P.: Vesnice urbáře Brtnického panství (1538, 1570) hod. Plaček, M.: Nejprve dvorec - nakonec pozdně renesanční depedencie hod. Nechvátal, B.: Dvě zaniklé středověké osady u Radomyšle (okr. Strakonice) hod. přestávka hod. Varhaník, J.: Stavební proměny hradu Orlíka nad Vltavou v 16. století hod. Dejmal, M. - Grünseisen, J. - Přibylová, M.: Zámek ve Strážnici v novověku hod. Oporosková, S.: Vzťah kostola v Rajci a Lietavského hradu na konci stredoveku a začiatku novoveku hod. Havlice, J.: Zámecká zahrada v Českém Krumlově - současný stav a perspektiva archeologického poznání.

4 hod. Demková, L.: Via magna - "dialˊnica" Hontu? hod. Sokol, P.: Ve stínu šibenice. Kulturní krajina raného novověku hod. Chvojka, O.: Archeologické výzkumy koněspřežní dráhy v jižních Čechách hod. Diskuse k tématu a referátům, přestávka hod. Červenka, E. - Kašák, K. - Valkony, J.: Horažďovice - výzkum náměstí a pohřebiště přilehlého kostela sv. Petra a Pavla hod. Soukup, M. B. - Kováčik, P. - Hadrava, V - Dudková, V.: Archeologie jednoho městského bloku v Teplicích hod. Duffek, P. - Těsnohlídek, J. - Prachařová, M. - Těsnohlídková, K.: Archeologický výzkum Palackého náměstí v Počátkách (o. Pelhřimov) hod. - ukončení jednání

5 Úterý PROGRAM DNE hod. pokračování bloku přednášek na téma: Města a výroba v novověku (moderátor Z. Měřínský) hod. - blok přednášek na téma: Církevní stavby a novověký pohřební ritus (moderátor J. Unger) hod. - prohlídka historického centra města Českých Budějovic (Z. Thomová) HARMONOGRAM hod. Vyšohlíd, M.: Zaniklé židovské město v Praze - Libni z pohledu archeologických, ikonografických a písemných pramenů hod. Krajíc, R.: Nedovedeš vody na Tábor. Archeologický výzkum Jordánu hod. Gondová, A.: Bratislavský Hrad a zámok Schloss Hof - analýza a komparatívna štúdia rekonštrukcie barokových záhrad na základe implementácie poznatkov z archeologických výskumov hod. Šimončičová-Koóšová, P. - Lesák, B.: Zuckemandel - od Podhradia k mestskej štvrti Bratislavy.

6 hod. Nagy, P.: Laterarius alias tehliar přestávka hod. Schneiderwinklová, P - Malina, O.: K poznání kulturního prostředí důlních areálů z 16. století v Jáchymově hod. John, J.: Vypovídací možnosti prvkové analýzy novověkých mincí hod. Blažková, G.: Raně novověká malovaná keramika hod. Španihel, S.: Keramika a jej možnosti pri periodizácii raného novoveku na Slovensku hod. Matějková, K.: Nad latrínou theatinské koleje. Poznatky ke keramické produkci první poloviny 18. století hod. polední přestávka hod. Hlubek, L - Faltýnek, K..: Kolekce raně novověkých kachlů z Chořelic (okr. Olomouc) hod. Derner, K. - Crkal, J. - Sýkora, M.: Archeologické nálezy z bašty vnějšího opevnění Kadaně - příspěvek k poznání hmotné kultury středních městských vrstev v raném novověku.

7 hod. Diskuse k tématu a referátům hod. Omelka, M. - Řebounová, O.: Stav a perspektivy bádání novověkého pohřebního ritu v Čechách hod. Králíková, M.: Pohřbívání na Moravě v století hod. Sokol, P.: Pohřební ritus odsouzenců aneb není mrtvý jako mrtvý hod. Thomová, Z.: Výsledky záchranného archeologického výzkumu hřbitova a kostela sv. Mikuláše v Českých Budějovicích ukončení jednání hod. historické jádro města České Budějovice - prohlídka s archeologem (zahájení v hod. u kašny na náměstí Přemysla Otakara II. k náměstí jede od Jihočeské univerzity autobus č. 3 na zastávku Senovážné náměstí - pošta, po pravé straně pošty vede na náměstí ulice Kanovnická).

8 Středa PROGRAM DNE hod. - pokračování bloku přednášek na téma: Církevní stavby a novověký pohřební ritus (moderátor V. Matoušek) hod. - blok referátů na téma: Válečné události a vojenské konflikty (moderátor I. Loskotová) hod. - autorské prezentace posterů a vystaveného materiálu ve vestibulu FF JU HARMONOGRAM hod. Kacl, P. - Průchová, E.: Komplex zaniklých hřbitovů v Praze-Karlíně hod. Frolík, J.: Pohřbívání u kostelů na Chrudimsku ve vrcholném středověku a v novověku hod. Kučeráková, K. - Fottová, E.: Výsledky krátkeho archeologického výskumu pri kostole Všetkých svätých v Divíne hod. Kvasnicová, M. - Pauliny, P.: Kaplnka s. Jozefa v Komárove - predbežné výsledky záchranného výskumu.

9 hod. Zimola, D. - Shbat, A..: Archeologicko - antropologický výzkum barokní hrobky v kapli sv. Anny Samotřetí premonstrátského kláštera v Nové Říši hod. Šínová, J. - Řeháčková, P. - Kováčik, P. - Hadrava, V.: Pohřbívání civilních a vojenských osob ve 2. polovině 19. století na příkladu hřbitova U dřevěného zvonu v Olomouci hod. - přestávka hod. Haviarová, M. - Haviar T. - Bednár, P.: Premeny hronskobeňadického kláštora v stor. v svetle najnovších výskumov hod. Dudková, V. - Kováčik, P. - Lafková, H. -Šínová, J.: Stavební vývoj kostela sv. Kříže v Javorníku. Vsi a možnosti identifikace novověkých hrobů hod. Gregorová, J. - Petrášová, S. - Ondrejková, Z.: Stavebnohistorický vývoj a návrh prezentácie archeologickej lokality príkostolného cintorína s karnerom v MPR Trnava hod. Řebounová, O. - Omelka, M.: Nálezy barokních poutních a bratrských medailek jako předmět náboženské úcty, výroby a obchodu.

10 hod polední přestávka hod. Slivka, M.: Mariánsky kult v inskripciach archeologického materiálu hod. Ruttkay, M. - Smetanová, P.: Novoveké nálezy zo zaniknutého kostola sv. Michala v Závade, okr. Topoľčany hod. Unger, J. - Čuta, M. - Mořkovský, T. - Pěnička, R. - Mazáč, M.: Slavkovská šibenice u Křenovic diskuse s tématu a referátům hod. Matoušek, V.: Archeologický výzkum bojišť a vojenství raného novověku v českých zemích hod. Bureš, M. - Rytíř, L.: Bílá hora - bojiště Třicetileté a Studené války hod. Konrádová, M. - John, J. - Pták, M. - Vondrovský, V. - Kocina, J.: Nově identifikovaná polní opevnění na katastrech Vadkov a Třešňový Újezdec (okr. Prachatice) hod. John, J. - Kovář, D.: Ztracená šance - příspěvek k lokalizaci památek počáteční fáze třicetileté války na česko-rakouské hranici.

11 hod. Jiřík, J. - Pták, M. - Šálková, T. - Hlásek, D. - Hiltscher, T. - Kypta, J. - Simota, V. - John, J. - Valkony, J.: Příspěvek archeologie k poznání raného novověku na Písecku. Výpovědní možnosti nálezových situací a problém vztahu k historickým událostem hod. Musil, J. - Netolický, P. - Preusz, M.: Archeologický odraz událostí třicetileté války na Chrudimsku hod. Holub, P. - Kolařík, V.: Přibližovací zákop švédské armády před Brnem z roku hod. Krůl, M.: Obrana horských přechodů na Moravu a do Uher na příkladu hradeckých a jablunkovských šancí hod. Hadrava, V. - Kováčik, P.: Archeologický výzkum Přední pevnůstky č. 38 v Olomouci hod. Beljak, J. - Maliniak, P. - Šimkovič, M.: Stavebné a funkčné premeny hradu Modrý Kameň v 16. a 17. storočí hod. Zatloukal, R.: Využití ohlašovacích plánů hlavní a hraniční říšské pevnosti Olomouc pro potřeby archeologických výzkumů.

12 hod. Holas, M.: Interpretace stavu výstroje padlých z pruskorakouské války roku 1866 ve chvíli pohřbení do hromadného hrobu na lokalitě nedaleko České Skalice diskuse k tématu a referátům hod. autorské prezentace posterů a vystaveného materiálu ve vestibulu FF JU Postery: Beljak - Pažinová, N.: Postmedieválne využívanie vrcholnostredového hradu Peťuša. Beránek, M.: Dvůr Köstelhof - příspěvek k lidovému domu Chebska. Bielich, M. - Valicová, P - Šimkovic, M.: Stavebno - historický a archeologický výskum Lietavského hradu v rokoch : siedma a ôsma výskumná sezóna. Cejpová, M.: Litomyšl, tzv. Nové Město, torzo měšťanského domu. Čapek, L. - Militký, J.: Stavební podoba renesanční městské radnice v Českých Budějovicích. Debnár, P.: Príspevok k zástavbe hradného vrchu v Nitre na prelome stredověku a v novoveku. Dudková, V. - Lungová, V. - Orna, J.: Novověké pohřebiště u kostela sv. Petra a Pavla v Plzni - Liticích.

13 Frolík, J. - Matiášek, J.: Hmotná kultura Vladislavského sálu na Pražském hradě v 16. a 17. století. Frolíková, D.: Fragment kachle s turnajovou scénou z ostrova Kampy v Praze. Funk, L. - Váňa, M.: Analytická metoda hodnocení reliktů staveb zaniklých ve 20. století. Gondová, A. - Musilová, M.: Baroková záhrada na Bratislavskom Hrade a Zámku Schloss Hof - archeológia a rekonštrukcia. Gregorová, J. - Petrášová, S. - Ondrejková, Z.: Trnavská akropola ako súčasť verejných priestorov historického mesta. Kosňovská, J. - Beneš, J.: Exotické archeobotanické taxony z 16/17. století analyzované z klenebního zásypu Vladislavského sálu na Pražském hradě. Musil, J. - Netolický, P.: Příspěvek k poznání polních opevňovacích objektů 2. poloviny 20. století z Hlinecka (o. Chrudim). Pařez, J.: Asociace recentní archeologie. Pařez, J. - Čáni, J.: Nedestruktivní průzkum a dokumentace skláren v Novohradských horách. Poláková, Z.: Zvyšky dreveného mostu z 19. storočia v Nových Zámkov. Pták, M.: Hromadné nálezy mincí poloviny 20. století: dva příklady z jižních Čech.

14 Samuel, M.: Mníšske príbytky kamaldulského kláštora sv. Jozefa v Nitre ( ). Stránská, P. - Herichová, I.: Novověké pohřebiště v Patočkově ulici v Praze. Antropologické nálezy při stavbě tunelu Blanka. Swatzina, M.: Sladovna cisterciáckého kláštera v Plasích. Husseiniová, A. - Šlancarová, V.: Barokní škapulíře z kostela sv. Jakuba v Brně. Vařeka, P. - Vařeková, Z.: Moderní hřbitovy jako archeologický pramen k poznání sídelních a etnických změn druhé poloviny 20. století v českém pohraničí Vodáková, D. - Klír, T.: Proměny raně novověké vsi: středočeské Milčice v století. Nemergut, A. - Vojteček, M.: Premeny Stoličného potoka v Modre. Vyšohlíd, M.: Industriální archeologie v Praze - Libni. Čtvrtek PROGRAM DNE hod. celodenní exkurze a společenský večer (R. Krajíc, Z. Thomová, M. Pták) HARMONOGRAM - do 8.30 hod.: sraz účastníků před hlavní budovou Jihočeského muzea v CB, Dukelská 1 (od univerzitního

15 areálu jede městská doprava - autobus č. 3 na zastávku Senovážné náměstí pošta, budova JčM je zhruba 200 m po levé straně) hod. prohlídka nové expozice JčM: Příběh města Českých Budějovic hod. odjezd autobusy, přistavenými před budovu JčM, do Tábora příjezd do Tábora k Bechyňské bráně prohlídka expozice Život a práce středověké společnosti hod. rozchod a polední přestávka hod. prohlídka expozice Táborský poklad v areálu táborského hradu hod. odjezd z Tábora do Českých Budějovic hod. Muzeum pivovarnictví a prohlídka pivovaru Budvar spojená s ochutnávkou odjezd od pivovaru Budvar k areálu JU hod. ukončení exkurze v areálu JU na Branišovské ulici hod. společenský večer v menze JU

16 Pátek PROGRAM DNE hod. - blok referátů na téma Archeologie modernity (moderátor R. Krajíc) HARMONOGRAM hod. Vařeka, P.: Archeologie modernity hod. Zubalík, J. - Petřík, J. - Těsnohlídek, J. - Bíško, R. - Vojtas, M. Fojtík, M. - Kadlec, J. - Kapavík, R. - Drobňák, M. - Vavrečka, P. - Tajkov, P.: Bojiště první světové války nad obcí Výrava (okr. Medzilaborce) hod. Pták, M. - Divišová, M. - Beneš, J.: Hradiště na Jánu v Netolicích. Perspektivy archeologických komponent 20. století hod. Zubalík, J. - Komoróczy, B. - Lukáš, M. - Vlach, M.: Archeologický výzkum německého polního opevnění ze závěru druhé světové války u Pasohlávek (okr. Brnovenkov) hod. Bureš, M. - Pařez, J.: Neznámý protiletecký kryt v Praze - Bubenči hod. Vágner, J.: Vesnice zaniklé po roce 1945 na Ktišsku.

17 hod. Kozlová, K. - Rak, M. - Starková, L.: Vojenský výcvikový tábor Prameny ve světle nedestruktivní archeologie hod. Čechura, M.: Olověné plomby a jejich vypovídací hodnota hod. Pták, M.: Archeologie 20. století: příklady z katastru Kolinec (okr. Klatovy) hod. Váňa, M.: Fláje - vodní nádrž a zaniklá vesnice hod. Chovancová, L.: Krycie konštrukcie torz architektúry - výsledky výskumu hod. Pták, M. - Nachtigall, I.: Exhumace obětí 2. světové války v jižních a jihozápadních Čechách: archeologie, legislativa, etika hod. diskuse k tématu a referátům hod. ukončení konference

18

19 Organizační zajištění konference Hlavní záštitu nad konferencí převzal děkan FF JU v Českých Budějovicích prof. PaedDr. Vladimír Papoušek, CSc. Spolupracujícími organizacemi jsou Husitské muzeum v Táboře, zastoupené jeho ředitelem Mgr. Jakubem Smrčkou,Th.D. a Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, zastoupené jeho ředitelem Ing. Františkem Štanglem. Pořadateli byl přípravou a realizací konference pověřen: doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc. krajic@husitskemuzeum.cz Tel.: Sekretariát konference: Jana Kryeziu jkryeziu@ff.jcu.cz Tel: Konzultační tým Prof. PhDr. Václav Matoušek, Ph.D. Prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc. Prof. PhDr. Josef Unger, CSc. Doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D. Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.

20 PhDr. Irena Loskotová, Ph.D. Mgr. Martin Pták redakční rada časopisu Archaeologia historica Konference se bude konat ve velkém přednáškovém sálu P1 v budově Filozofické fakulty JU v Českých Budějovicích (Branišovská ulice čp. 31a, 1. patro budovy FF JU). Po dobu konání konference budou účastníkům k dispozici k individuálním a skupinovým jednáním prostory Archeologického ústavu FF JU, které se nacházejí v přízemí téže budovy. Jedná se především o učebnu S1. Tamtéž se nachází i sekretariát konference (pracovna J. Kryeziu). V 1. patře budovy FF JU budou účastníkům k dispozici učebny S6 a S7, kde bude během jednání podáváno drobné občerstvení.

48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica na téma: Postmedievální archeologie

48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica na téma: Postmedievální archeologie 48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica na téma: Postmedievální archeologie 19. 23. září 2016 České Budějovice PROGRAM KONFERENCE Pondělí 19. 9. 2016 PROGRAM DNE

Více

48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica. která se bude konat ve dnech 19. 23. září 2016 v Českých Budějovicích

48. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica. která se bude konat ve dnech 19. 23. září 2016 v Českých Budějovicích Archeologický ústav FF Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve spolupráci s Husitským muzeem v Táboře a Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích si Vás dovolují pozvat na: 48. ročník mezinárodní

Více

Michal Slivka Inskripcie v stredovekom archeologickom materiáli z územia Slovenska I. 819 Martin Hložek Irena Loskotová Kachle s otisky textilu 849 Lu

Michal Slivka Inskripcie v stredovekom archeologickom materiáli z územia Slovenska I. 819 Martin Hložek Irena Loskotová Kachle s otisky textilu 849 Lu OBSAH Rudolf Krajíc Zdeněk Měřínský Pavel Vařeka Archaeology of the 16th 20th Century in the Czech Republic 367 Ludvík Belcredi Vnější opevnění hradu Skály a další objekty v jeho předpolí 401 Noémi Beljak

Více

47. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica. Archeologie sociální a kulturní identity ve středověku

47. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica. Archeologie sociální a kulturní identity ve středověku 47. ročník mezinárodní konference archeologie středověku Archaeologia historica Archeologie sociální a kulturní identity ve středověku Pořádá Katedra archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity

Více

Komponovaná kulturní krajina. a možnosti její obnovy a zachování

Komponovaná kulturní krajina. a možnosti její obnovy a zachování Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu Český národní komitét ICOMOS ve spolupráci s Muzeem umění v Olomouci Vás zvou na odborný seminář

Více

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního Příloha č. 1: Nálezy budou předány podle 23 zákona č. 20/1987 Sb. příslušnému krajskému Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích (dohoda s kurátorkou sbírek Mgr. Zuzanou Thomovou) Příloha č. 2 Základní

Více

16. specializovaná konference stavebněhistorického průzkumu HRADY A TVRZE V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH PROGRAM KONFERENCE

16. specializovaná konference stavebněhistorického průzkumu HRADY A TVRZE V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH PROGRAM KONFERENCE 16. specializovaná konference stavebněhistorického u HRADY A TVRZE V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH Kroměříž, Arcibiskupský zámek, 20. 23. června 2017 PROGRAM KONFERENCE okruhy: Hrady a tvrze v historické sídelní

Více

ORGANIZAČNÍ INFORMACE

ORGANIZAČNÍ INFORMACE ORGANIZAČNÍ INFORMACE Místo konání konference: Budova Zdravotně sociální fakulty JU (Uran) Boreckého 27, České Budějovice 2. patro (sál E, F a F, učebna 9, 10, 11 a 12) konference bude značena Dopravní

Více

PŘEDNÁŠKOVÁ ČINNOST: Vítězná 1, čp Praha 5 - Malá Strana, výzkum dvora a suterénů objektu (vrcholný středověk - novověk) -

PŘEDNÁŠKOVÁ ČINNOST: Vítězná 1, čp Praha 5 - Malá Strana, výzkum dvora a suterénů objektu (vrcholný středověk - novověk) - PŘEDNÁŠKOVÁ ČINNOST: 1995 1. Vítězná 1, čp. 126 - Praha 5 - Malá Strana, výzkum dvora a suterénů objektu (vrcholný středověk - novověk) - proslovena 30. března 1995 na informačním kolokviu Archeologické

Více

Antropologie na začátku 3. tisíciletí a její perspektivy

Antropologie na začátku 3. tisíciletí a její perspektivy Česká společnost antropologická ve spolupráci s Katedrou antropologie a zdravovědy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Pořádá mezinárodní doktorandskou konferenci Antropologie na začátku

Více

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský 2 OKRES DĚČÍN Autor: Peter Budinský OBSAH 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 2.2 Rejstřík sbírkových nálezů podle období a kultur 2.3 Literatura 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle

Více

AKTUÁLNÍ ELEKTRONICKÉ EVIDENČ NÍ SYSTÉMY

AKTUÁLNÍ ELEKTRONICKÉ EVIDENČ NÍ SYSTÉMY Oborová komise muzejních archeologů při Asociaci muzeí a galerií České republiky pořádá spolu s Moravským zemským muzeem Centrem kulturní antropologie a Ústavem Anthropos v Brně ve dnech 31. 5. 2. 6. 2017

Více

Veselí nad moravou STŘEDOVĚKÝ HRAD V ŘÍČNÍ NIVĚ

Veselí nad moravou STŘEDOVĚKÝ HRAD V ŘÍČNÍ NIVĚ Veselí nad moravou STŘEDOVĚKÝ HRAD V ŘÍČNÍ NIVĚ Veselí nad Moravou středověký hrad v říční nivě Miroslav Plaček Miroslav Dejmal a kolektiv Vydáno s podporou grantového projektu GA ČR P405/11/1729 Brno

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Před zrodem revoluce husité mezi proudy okolo roku 1415

Před zrodem revoluce husité mezi proudy okolo roku 1415 Národní památkový ústav územní památková správa České Budějovice; Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, p. o.; Filozofická fakulta MU Brno; Ústav PVH a archivnictví & Muzeum Novojičínska, p. o., si Vás dovolují

Více

Hradiště Na Jánu a terénní výzkum

Hradiště Na Jánu a terénní výzkum Hradiště Na Jánu a terénní výzkum Netolické hradiště se nachází na východním okraji města v poloze Na Jánu na ostrožně nad potokem Rapačov (v mapách také Bezdrevský potok), obtékající z východu dnešní

Více

Akce Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: v hod. Místo konání: zámek Hradiště sídlo muzea

Akce Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: v hod. Místo konání: zámek Hradiště sídlo muzea Akce 2019 Loutková laboratoř I. Vernisáž výstavy: 31. 1. 2019 v 17.00 hod První měsíce revoluce: Husitská mobilizace na podzim 1419 Přednáška prof. PhDr. Petra Čorneje, DrSc. Termín konání: 5. 2. 2019

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací

Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací Archeologický výzkum hradiště Na Jánu v Netolicích se v průběhu několika sezón stal komplexním dlouhodobým programem, který spojuje tradiční terénní

Více

Profesní komora požární ochrany

Profesní komora požární ochrany Profesní komora požární ochrany ve spolupráci s pořádají 5. mezinárodní konferenci POŽÁRNÍ OCHRANA HMOTNÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Konference se koná pod záštitou místopředsedy vlády ministra vnitra a ministra

Více

Forum Urbes Medii Aevi VIII Farní kostely, špitály a hřbitovy ve struktuře vrcholně středověkého města a raně středověkých aglomerací (17.

Forum Urbes Medii Aevi VIII Farní kostely, špitály a hřbitovy ve struktuře vrcholně středověkého města a raně středověkých aglomerací (17. Forum Urbes Medii Aevi VIII Farní kostely, špitály a hřbitovy ve struktuře vrcholně středověkého města a raně středověkých aglomerací (17. 19. června 2009) Anotace referátů Kostel sv. Jana Křtitele v Nudvojovicích

Více

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 16. 19. srpna 2015 XXII.

Více

Právní předpisy z oblasti památkové péče

Právní předpisy z oblasti památkové péče Právní předpisy z oblasti památkové péče Seznam právních předpisů v oblasti památkové péče Zákony 1. Zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v 2. Zákon č. 101/2001 Sb., o navracení nezákonně vyvezených

Více

Společenskovědní aspekty fenoménu vyrovnávání s minulostí v kontextu výchovy k občanství

Společenskovědní aspekty fenoménu vyrovnávání s minulostí v kontextu výchovy k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 18. 21. srpna 2013 jubilejní

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

C) MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel:

C) MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel: C) MINISTERSTVO KULTURY Členění předpisů podle věcných hesel: I. UMĚNÍ A KNIŽNÍ KULTURA II. STÁTNÍ PAMÁTKOVÁ PÉČE III. OCHRANA MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ, MUZEA A GALERIE IV. HROMADNÉ SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY

Více

MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel:

MINISTERSTVO KULTURY. Členění předpisů podle věcných hesel: MINISTERSTVO KULTURY Členění předpisů podle věcných hesel: I. Umění a knižní kultura II. Státní památková péče III. Ochrana movitého kulturního dědictví, muzea a galerie IV. Hromadné sdělovací prostředky

Více

Antropologie na začátku 3. tisíciletí a její perspektivy

Antropologie na začátku 3. tisíciletí a její perspektivy Česká společnost antropologická ve spolupráci s Ústavem pro studium odborných předmětů a praktických dovedností Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci pořádá mezinárodní doktorandskou

Více

Společenské vědy ve vzdělávání

Společenské vědy ve vzdělávání UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra společenských věd Žižkovo nám. 5, Olomouc 77140 pořádá 25. 26. dubna 2012 II. mezinárodní vědeckou konferenci s oborově didaktickým zaměřením

Více

Archeologický výzkum krajiny a aplikace ICT

Archeologický výzkum krajiny a aplikace ICT Název projektu: Interdisciplinární vzdělávání v ICT s jazykovou kompetencí (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0014) Konfernce na téma Archeologický výzkum krajiny a aplikace ICT 14. 16. 10. 2014 v Opavě Slezská

Více

SETKÁNÍ ŘEDITELŮ ZODPOVĚDNÝCH ZA LESY V ZEMÍCH EU

SETKÁNÍ ŘEDITELŮ ZODPOVĚDNÝCH ZA LESY V ZEMÍCH EU BRK-01-2009-06P př.1 SETKÁNÍ ŘEDITELŮ ZODPOVĚDNÝCH ZA LESY V ZEMÍCH EU 22.6.2009 Podrobný rozpis akce včetně minutovníku Cílem dokumentu je podrobně popsat program celé akce dle jednotlivých dnů. Jednotlivé

Více

ZPRAVODAJ PRACHATICKÉHO MUZEA

ZPRAVODAJ PRACHATICKÉHO MUZEA ZPRAVODAJ PRACHATICKÉHO MUZEA 3/2010 Program podzim 2010 Stálé expozice: Zlatá stezka Renesance - zlatý věk města Karel Klostermann a pošumavské zámky Městská kultura 19. století, sbírka ostrostřeleckých

Více

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015 NÁSTĚNNÉ MALBY Šternberk, bývalý augustiniánský klášter Odkryv a restaurování barokních maleb ve špaletách a v nástropním zrcadle ve 2. nadzemním podlaží 3 4/2015 Hořovice, zámek Zajištění nástropní malby

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Žádající organizace prohlašuje, že vyjednala s majitelem pozemku náležitosti dle 22 odst.1 a zejm. 24 zákona č. 20/1987Sb.

Žádající organizace prohlašuje, že vyjednala s majitelem pozemku náležitosti dle 22 odst.1 a zejm. 24 zákona č. 20/1987Sb. Žádost o stanovisko ARÚ AV ČR, Praha, v. v. i. dále jen (ARÚ) k realizaci archeologického výzkumu, který nebyl vyvolán stavební či jinou činností na území s archeologickými nálezy dle 22., odst.2 1. Oprávněná

Více

I. přidělení finančních prostředků z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY. Č. Budějovice

I. přidělení finančních prostředků z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY. Č. Budějovice I. přidělení finančních prostředků z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY okres České 1. Sdružení obyvatelů domu na domu čp. 1844/26 Husově třídě čp. 1844/26 Husova třída České Č. 2. Panu Ing. Miroslavu Holečkovi

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

5. workshop aktivity A2

5. workshop aktivity A2 5. workshop aktivity A2 Aplikace ICT v archeologické praxi II Témata: 1. Interdisciplinárny výzkum a aplikácia moderných ICT metód při výzkume Kostolianskej kotliny (Borza, M. Borzová, Z. - Bisták, P.,

Více

Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje. Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče

Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje. Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče Péče o kulturní dědictví v podmínkách Ústeckého kraje Mgr. Ivana Štěrbová Odbor kultury a památkové péče Památky Ústeckého kraje v číslech 1 archeologická památkové rezervace 5 městských památkových rezervací

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

TR Plzeňsko a Český les

TR Plzeňsko a Český les TR Plzeňsko a Český les Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné

Více

Národní památkový ústav Zpráva o činnosti za rok 2007

Národní památkový ústav Zpráva o činnosti za rok 2007 Národní památkový ústav Zpráva o činnosti za rok 2007 Činnost archeologického odboru NPÚ HMP v roce 2007 (Ročenka 2007) Samostatný odbor archeologie DRAGOUN Zdeněk, PhDr. vedoucí odboru 234 653 132 CYMBALAK

Více

9:15 9:30 zahájení konference v Mázhausu, rytířské sály pardubického zámku. Andrea KAMENICKÁ Proměny písma starověké Kréty

9:15 9:30 zahájení konference v Mázhausu, rytířské sály pardubického zámku. Andrea KAMENICKÁ Proměny písma starověké Kréty Program jednání Středa 12. listopadu 8:45 9:15 prezence účastníků 9:15 9:30 zahájení konference v Mázhausu, rytířské sály pardubického zámku 9:30 12:00 I. blok: Vývoj písma a písemné kultury od nejstarších

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako 2011 Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako předstihový na novostavbě muzea, drobnější akce následovaly

Více

VRCHOLNĚ STŘEDOVĚKÁ VÁPENKA Z PANENSKÉ ULICE V BRNĚ

VRCHOLNĚ STŘEDOVĚKÁ VÁPENKA Z PANENSKÉ ULICE V BRNĚ VRCHOLNĚ STŘEDOVĚKÁ VÁPENKA Z PANENSKÉ ULICE V BRNĚ PETR HOLUB V měsících květnu až prosinci 2009 probíhala první etapa archeologického výzkumu na stavbě parkovacího domu v ulici Panenská v Brně. Lokalita

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu. Jarmila Čiháková Jan Havrda

Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu. Jarmila Čiháková Jan Havrda Praha Malá Strana Stav a perspektivy výzkumu Jarmila Čiháková Jan Havrda HRADČANY Pražský hrad MALÁ STRANA 1257 STARÉ MĚSTO 1360 barokní opevnění NOVÉ MĚSTO Mapa Prahy s vyznačením jednotlivých historických

Více

Odborná společnost vojenských lékařů, farmaceutů a veterinárních lékařů ČLS JEP ve spolupráci s Fakultou vojenského zdravotnictví UO pořádají

Odborná společnost vojenských lékařů, farmaceutů a veterinárních lékařů ČLS JEP ve spolupráci s Fakultou vojenského zdravotnictví UO pořádají Odborná společnost vojenských lékařů, farmaceutů a veterinárních lékařů ČLS JEP ve spolupráci s Fakultou vojenského zdravotnictví UO pořádají 13. konferenci pod záštitou ředitele Agentury vojenského zdravotnictví

Více

Raně středověké nože ze Staré Boleslavi příspěvek mezioborového studia k poznání hmotné kultury středověku

Raně středověké nože ze Staré Boleslavi příspěvek mezioborového studia k poznání hmotné kultury středověku Raně středověké nože ze Staré Boleslavi příspěvek mezioborového studia k poznání hmotné kultury středověku Ivana Boháčová Jiří Hošek, ARÚ AV ČR, Praha, v.v.i. Martina Bílková, KA ZČU Plzeň 1 témata a cíle

Více

Granty Soupis grantů a projektů

Granty Soupis grantů a projektů Granty Soupis grantů a projektů 1994 1996 Počátky Prahy. Vývoj pražské aglomerace do 1. poloviny 12. století. grant GA ČR č. 404/94/1007 nositel L. Hrdlička (ARÚ AV ČR) spoluřešitel za NPÚ Praha J. Čiháková

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc.

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. 15. 16. KRAJINA STŘEDOVĚKU a NOVOVĚKU Pole a obecní pastviny Rybník u zaniklé středověké vesnice Změna hustoty

Více

Jan Mařík. Libická sídelní aglomerace a její zázemí v raném středověku. Early Medieval agglomeration of Libice and its hinterland

Jan Mařík. Libická sídelní aglomerace a její zázemí v raném středověku. Early Medieval agglomeration of Libice and its hinterland Jan Mařík Libická sídelní aglomerace a její zázemí v raném středověku Early Medieval agglomeration of Libice and its hinterland Jan Klápště et Zdeněk Měřínský curantibus editae Univerzita Karlova v Praze

Více

Prácheň (k.ú. Velké Hydčice), úprava parkoviště před hřbitovem, srpen Předběžná zpráva o záchranném archeologickém výzkumu pro investora.

Prácheň (k.ú. Velké Hydčice), úprava parkoviště před hřbitovem, srpen Předběžná zpráva o záchranném archeologickém výzkumu pro investora. JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FILOZOFICKÁ FAKULTA ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV Prácheň (k.ú. Velké Hydčice), úprava parkoviště před hřbitovem, srpen 2016. Předběžná zpráva o záchranném archeologickém

Více

OVOCNÉ DŘEVINY V KRAJINĚ A JEJICH VYUŽITÍ. 14. listopadu 2013 v Lednici. 1. cirkulář. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici

OVOCNÉ DŘEVINY V KRAJINĚ A JEJICH VYUŽITÍ. 14. listopadu 2013 v Lednici. 1. cirkulář. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici Vás za podpory projektu OPVK Partnerské sítě pro zahradnictví a krajinářskou architekturu srdečně zve na konferenci OVOCNÉ DŘEVINY V KRAJINĚ A

Více

1. pracovní seminář BASTIONOVÁ OPEVNĚNÍ ZDIVO

1. pracovní seminář BASTIONOVÁ OPEVNĚNÍ ZDIVO 1. pracovní seminář BASTIONOVÁ OPEVNĚNÍ ZDIVO Terezín, Magdeburská (jezdecká) kasárna 6. 7. září 2012 Program: Čtvrtek 6. 9. 2012 8:30 9:00 prezence účastníků, ubytování 9:00 9:15 úvod 1. blok: jedinečnost

Více

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( )

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( ) Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 (1. 7. 31. 12. 2016) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

I. Zastupitelstvem kraje přidělené finanční prostředky z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY

I. Zastupitelstvem kraje přidělené finanční prostředky z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY Příloha 1 usnesení 216/5/ZK I. Zastupitelstvem kraje přidělené finanční prostředky z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY okres České Budějovice 1. Město Nové Hrady Buquoyská rezidence v Nových Hradech obnova

Více

ve dnech 21. a 22. června 2007

ve dnech 21. a 22. června 2007 Katedra sociální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové www.uhk.cz a Asociace vzdělavatelů pedagogů volného času http://www.avpvc.zde.cz si Vás dovolují pozvat na 3. mezinárodní konferenci

Více

Kvalitativní metody ve výzkumu II.

Kvalitativní metody ve výzkumu II. Program a praktické informace Kvalitativní metody ve výzkumu II. 1. prosince 2016 (budova F, učebna F2, kampus Jihočeské univerzity v ČB) Zaměření Dovolujeme si Vás pozvat na pracovní seminář, který se

Více

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010.

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Ondřej Chvojka Od roku 2009 probíhá v povodí říčky Smutné na

Více

Příloha č. 1- Hustota zalidnění ČR 1. Přílohy: 44

Příloha č. 1- Hustota zalidnění ČR 1. Přílohy: 44 Příloha č. 1- Hustota zalidnění ČR 1 Přílohy: 44 http://www.hajduch.net/cesko/hustota-a-rozmisteni-obyvatel Příloha č. 2 Tab. č. 10 Oblast (NUTS 2) Střední Čechy Praha Hl. m. Praha CZ010 Praha CZ0100 CZ

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Léto na Bechyňce. Tábor. 1 h 5 min. Jordán. žst. Tábor. Želez. most Bechyňská brána, Kotnov Švehlův most z. Horky u Tábora Zoo Tábor Rozhledna Hýlačka

Léto na Bechyňce. Tábor. 1 h 5 min. Jordán. žst. Tábor. Želez. most Bechyňská brána, Kotnov Švehlův most z. Horky u Tábora Zoo Tábor Rozhledna Hýlačka Železniční trať Tábor-Bechyně a její okolí Sepekov Dům Františka Křižíka Stádlecký řetěz. most Dobronice u Bechyně Dobronice u B. Skalní tunel pro pěší Příběnice a Příběničky Stádlec 4,4 km 1 h 17 min

Více

4. KONFERENCE NÁRODNÍCH GEOPARKŮ ČR

4. KONFERENCE NÁRODNÍCH GEOPARKŮ ČR 4. KONFERENCE NÁRODNÍCH GEOPARKŮ ČR 24. 5. 26. 5. 2017 NOVÁ PAKA PŘEDBĚŽNÁ POZVÁNKA ÚNOR 2017 Silver Partner Organizace Spojených Národů pro výchovu, vědu a kulturu Český ráj Globální geopark UNESCO Pravidelná

Více

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného

Více

50. mezinárodní konference archeologie středověku nosné téma: Archeologie přehlížených a interpretace problematických památek Valtice

50. mezinárodní konference archeologie středověku nosné téma: Archeologie přehlížených a interpretace problematických památek Valtice 50. mezinárodní konference archeologie středověku nosné téma: Archeologie přehlížených a interpretace problematických památek Valtice 17. 21. 9. 2018 Rámcový program konference PONDĚLÍ 17. září 09.00 13.00

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

Média hlídací pes demokracie nebo Pandořina skříňka?

Média hlídací pes demokracie nebo Pandořina skříňka? Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 17. 20. srpna 2014 XXI.

Více

Program záchrany architektonického dědictví 2018

Program záchrany architektonického dědictví 2018 Příjemci příspěvku dle typu žadatele Typ žadatele Počet - fyzická osoba 5 a přísp. organizace zřizovaná obcí 48 43 - jiná nestátní nezisková organizace(např. spolek, nadace, o.p.s.) 4 - právnická osoba

Více

Hrady, zámky, tvrze: Církevní stavby:

Hrady, zámky, tvrze: Církevní stavby: Hrady, zámky, tvrze: Bělá pod Bezdězem (okres Mladá Boleslav) zámek Brandýs nad Labem stavby v zámeckém parku Čechtice (okres Benešov) zámek Dlouhá Lhota (okres Příbram) zámek Dolní Beřkovice (okres Mělník)

Více

Pozvánka na seminář POZEMKOVÉ ÚPRAVY NOVÉ INFORMACE A METODICKÉ POSTUPY. 5.6.2014 Mendelova univerzita v Brně budova Q, posluchárna 03

Pozvánka na seminář POZEMKOVÉ ÚPRAVY NOVÉ INFORMACE A METODICKÉ POSTUPY. 5.6.2014 Mendelova univerzita v Brně budova Q, posluchárna 03 Pozvánka na seminář POZEMKOVÉ ÚPRAVY NOVÉ INFORMACE A METODICKÉ POSTUPY 5.6.2014 Mendelova univerzita v Brně budova Q, posluchárna 03 Pořádá: Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Mendelova univerzita

Více

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 PŘÍLOHA Č. 3 SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 1. prostor mezi hřbitovním kostelem Nejsvětější Trojice a východní část náměstí, areál

Více

PUTOVÁNÍ S POSELSTVEM Z ČECH AŽ NA KONEC SVĚTA

PUTOVÁNÍ S POSELSTVEM Z ČECH AŽ NA KONEC SVĚTA JIHOČESKÝ KRAJ a KLUB ČESKÝCH TURISTŮ STŘEDOČESKÁ OBLAST, OBLAST JIŽNÍ ČECHY OBLAST PLZEŇSKÉHO KRAJE, KARLOVARSKÝ KRAJ ve spolupráci s jednotlivými odbory KČT pod záštitou EVROPSKÉ ASOCIACE TURISTICKÝCH

Více

Středověký seminář Zimní semester 2015/16 PROGRAM

Středověký seminář Zimní semester 2015/16 PROGRAM PROGRAM Podmínky udělení atestace: a) pravidelná a aktivní účast b) 2. roč. bc. studia: přednesení zadaného referátu (2x), rozsah ca 15-20 min, také písemně c) studenti pracující na bakalářské práci: (1)

Více

Archeologický potenciál pražského Klementina (rizika, ochrana, perspektivy poznání) stav k 12/2011

Archeologický potenciál pražského Klementina (rizika, ochrana, perspektivy poznání) stav k 12/2011 Archeologický potenciál pražského Klementina (rizika, ochrana, perspektivy poznání) stav k 12/2011 20. 12. 2011 Mgr. Jan Havrda PhDr. Jaroslav Podliska, Pd.D. 1 1) Základní situace Celý areál Klementina

Více

Průzkumy a dokumentace historických objektů

Průzkumy a dokumentace historických objektů Průzkumy a dokumentace historických objektů Miloš Buroň Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově Stavebně historický průzkum (SHP) základní podklad k obnově historického objektu (památky)

Více

Barokní. perly Třeboňska na kole.

Barokní. perly Třeboňska na kole. Barokní perly Třeboňska na kole www.itrebon.cz Baroko v krajině Třeboňska Třeboňská rybniční krajina, protkaná sítí vodních kanálů, s rašeliništi a borovými lesy, je většinou vnímána jako dílo renesančních

Více

Program 11. specializované konference stavebněhistorického průzkumu,,opevnění Žacléř, června 2012

Program 11. specializované konference stavebněhistorického průzkumu,,opevnění Žacléř, června 2012 Program 11. specializované konference stavebněhistorického průzkumu,,opevnění Žacléř, 12. 15. června 2012 PONDĚLÍ 11. června 2012 (předkonferenční program) 18:00 21:00 exkurze hradu (zámku) Žacléř 1 ÚTERÝ

Více

Wellness hotel Brdy. nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí

Wellness hotel Brdy. nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí Wellness hotel Brdy nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí (Tato nabídka obsahuje vícedenní výlety, spojené s hvězdicovými výlety v místě pobytu a v CHKO Brdy) O hotelu Relax hotel Brdy se

Více

Průměrné výdaje domácností na cestovní ruch v roce 2003

Průměrné výdaje domácností na cestovní ruch v roce 2003 Průměrné výdaje domácností na cestovní ruch v roce 2003 Průměrné výdaje na os/rok průměrná Zaměstnanci Zemědělci v Kč v % v Kč v % v Kč Spotřební vydání 84568 100 85920 100 73356 z toho: rekreace a kultura

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

NÁVRH. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne Vláda nařizuje podle 4 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči:

NÁVRH. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne Vláda nařizuje podle 4 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči: III. NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2018 o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky Vláda nařizuje podle 4 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči: 1 Prohlášení některých

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 2 Obrazy Trasa: Značení KČT: 16,5 km Hostinné Chotěvice (4,5 km) Chotěvice Nové Zámky (9 km) Nové Zámky Hostinné (3 km) (trasa vlakové nádr. Hostinné až most v Debrném bez značení) Občerstvení:

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Hranice jako důsledek války

Hranice jako důsledek války 3. 5. května 2018, Nové Hrady, Akademické a univerzitní centrum, Česká republika Cíle a záměry Konference je součástí projektu Networld v programu Danube Transnational Programme (DTP). Hlavním cílem projektu

Více

NOVÝ ČESKO-SLOVENSKÝ KULTURNÍ STARTEK. tlf.

NOVÝ ČESKO-SLOVENSKÝ KULTURNÍ STARTEK.  tlf. NOVÝ ČESKO-SLOVENSKÝ KULTURNÍ STARTEK www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/ mikulcice-valy@masaryk.info, tlf. 518 357 293 ARCHEOPARK MIKULČICE - KOPČANY PŘEDPOKLADY VZNIKU - Jedinečná archeologická

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Operace. Operation. Název operace. Name of the operation

Operace. Operation. Název operace. Name of the operation Statutární město České Budějovice 2.1 Rekonstrukce veřejných prostranství a ploch ulice Žižkova I. (úsek Senovážné náměstí - Čechova) Město Horažďovice Otavská cyklostezka - úsek v mikroregionu Prácheňsko

Více

SLOVENSKO 2018,,JV Podunajská nížina, Štúrovo, Komárno, Nové Zámky

SLOVENSKO 2018,,JV Podunajská nížina, Štúrovo, Komárno, Nové Zámky SLOVENSKO 2018,,JV Podunajská nížina, Štúrovo, Komárno, Nové Zámky 25. - 30.9.2018 Určeno pro turistiku a cykloturistiku Ubytování: 4 noci s polopenzí v pensionu Vintop-Karkó Buč, 2-3 L pokoje se soc.

Více

7105R035 - Kulturní dějiny

7105R035 - Kulturní dějiny Studijní program: B7105 - Historické vědy Studijní obor: Segment: Elementární - KD/Bc. Povinné y 7105R035 - Kulturní dějiny Německý jazyk - CEFR A1+ KCJ/HNA1P 'doc. Winfried Baumann, Dr.' Odborný písemný

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Program akcí Matice české na září až prosinec 2014

Program akcí Matice české na září až prosinec 2014 Program akcí Matice české na září až prosinec 2014 Září 2014 Mimopražské literární vycházky Sobota 20. září 2014. Za Františkem Hrubínem do Lešan. Program: Lešany odhalení informačního panelu Františka

Více

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k 27.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. 23/2018 Sb. - prohlášení některých památek za národní kulturní památky - poslední stav textu 23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3 ledna

Více

KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 7) www.kct-slovan-pardubice.info

KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 7) www.kct-slovan-pardubice.info Termín: 17. 24. července 2010 Odjezd: v sobotu 17. července v 7:00 od nádraží ČD Pardubice Návrat: v sobotu 24. července v cca 18:00 hod Ubytování: Horská chata Soliter, v Karlově pod Pradědem Více informací

Více

OBSAH. DAGMAR VACHŮTOVÁ MAREK VLACH Archeologické prediktivní modelování v oblasti Kostelce na Hané... 55

OBSAH. DAGMAR VACHŮTOVÁ MAREK VLACH Archeologické prediktivní modelování v oblasti Kostelce na Hané... 55 OBSAH JIŘÍ MACHÁČEK Laudatio na prof. Zdeňka Měřínského... 11 ARCHEOLOGIE VLADIMÍR PODBORSKÝ Chvála pramenů... 17 LUDMILA KAŇÁKOVÁ HLADÍKOVÁ Moderní metody přístupu k pravěkému umění... 24 ZDEŇKA NERUDOVÁ

Více

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde

Význam oslav pro Broumovsko pro Broumovsko znamená toto výročí okamžik objevení místa za kopcem prvními obyvateli připomínáme si hodnoty, které zde 800. výročí příchodu řádu na Broumovsko je příležitostí ukázat, jak důležitá je minulost pro současnost. Vstup benediktinů do regionu významně ovlivnil jeho rozvoj ve sféře vzdělání, kultury, správní i

Více

PŘÍLOHY. Příloha č. 1: Systematizace regionálních plnomocníků HSTD k 1. prosinci Středočeský kraj

PŘÍLOHY. Příloha č. 1: Systematizace regionálních plnomocníků HSTD k 1. prosinci Středočeský kraj 1 SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Systematizace plnomocníků HSTD k 1. prosinci 1964 Příloha č. 2: Příklad rozdělovníku materiálů HSTD Příloha č. 3: Organizace oddělení a počty pracovníků HSTD k 1. 9. 1956

Více

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY

SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY SPOLUPRÁCE NPÚ-ÚOP V PARDUBICÍCH S OBCEMI V PÉČI O KULTURNÍ PAMÁTKY Spolupráce se správami památkových objektů Spolupráce v oblasti památkové péče Proměna NPÚ od 1.1.2013 Spolupráce se správami památkových

Více