Prvního ročníku projektu Věda má budoucnost se během školního roku 2011/2012 zúčastnily 3 firmy a 3 partnerské školy:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prvního ročníku projektu Věda má budoucnost se během školního roku 2011/2012 zúčastnily 3 firmy a 3 partnerské školy:"

Transkript

1 Závěrečná zpráva & Evaluace projektu 1. ročník 2011/2012

2 2 Úvod Prvního ročníku projektu Věda má budoucnost se během školního roku 2011/2012 zúčastnily 3 firmy a 3 partnerské školy: Bayer s.r.o., BaySystems a.s. & Základní škola Chrudim, Dr. Jana Malíka IBM Česká republika, spol. s r. o. & ZŠ, MŠ, ZUŠ Jesenice Sedlecký kaolin a.s. & Střední průmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary Jejich prostřednictvím bylo do projektu zapojeno 104 žáků, 98 žáků do modulu Dovednosti v práci a 9 žáků v rámci pilotního modulu Mentoring (3 žáci se účastnili obou modulů). Cílem této zprávy je podat souhrnný přehled o průběhu prvního ročníku projektu s důrazem na vyhodnocení evaluačních dotazníků od zapojených žáků, škol a firem. Evaluace byla provedena po ukončení programu projektu v závěru školního roku 2011/2012. Obsah Systémové působení projektu Věda má budoucnost 3 Východiska projektu 4 Strategičtí partneři, networking a trendy 5 Medializace 6 Dovednosti v práci 7 Hodnocení projektu 7 Evaluace modulu Dovednosti v práci 8 Vybraná čísla 8 Žáci 9 Firmy 16 Školy 20 Mentoring 25 Evaluace pilotního modulu Mentoring 25 Letní brigády 33

3 3 Systémové působení projektu Věda má budoucnost vazby s veřejnou a státní správou Jedním z důležitých aspektů realizace projektu Věda má budoucnost bylo propojení se systémovou úrovní, tedy veřejnou a stání správou. Cílem této snahy je propojit praktickou realizaci projektu se systémovým pojetím a nastavením obecných priorit českého vzdělávacího systému. O zhodnocení naší dosavadní snahy jsme proto v únoru 2012 požádali zástupce Národní ekonomické rady vlády: "Čeští žáci na základních i středních školách mají velký odpor k přírodním vědám a matematice a neumí si představit využití příslušného studia v budoucnu. To omezuje optimálnost jejich volby a brání vyššímu zájmu o matematické, technické a přírodovědné obory, jejichž absolventi jsou důležití pro budoucí konkurenceschopnost České republiky. Na projektu Věda má budoucnost oceňuji, že propagací budoucích kariérních možností, posilováním přirozených zájmů a dispozic absolventů základních a středních škol ke studiu těchto oborů a oslabováním příliš rozšířené averze k předmětům přírodních a technických věd již na základních školách konkrétně naplňuje doporučení Rámce strategie konkurenceschopnosti zpracovaného Národní ekonomickou radou vlády (NERV)." prof. Michal Mejstřík garant NERV pro konkurenceschopnost a podporu podnikání V srpnu 2012, po roce úspěšné realizace, obdržel projekt Věda má budoucnost záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy: "Vnímám velkou přidanou hodnotu ve Vaší snaze zvýšit zájem o přírodní a technické obory mezi žáky a studenty. Zároveň věřím, že spolupráce firem a škol je důležitá z pohledu konkurenceschopnosti ČR a napomůže mladým lidem se správně rozhodnout při rozhodování o jejich pracovním zaměření." prof. Petr Fiala ministr školství, v rámci udělení záštity

4 4 Východiska projektu Projekt navazuje na národní priority českého předsednictví v Radě EU, které si v oblasti vzdělávání za svou hlavní prioritu vytyčilo partnerství vzdělávání a businessu. Pod touto prioritou se uskutečnily důležité mezinárodní akce na půdě ČR i Belgie: Neformální zasedání ministrů školství zemí EU a kandidátských zemí v Praze ( ). Mezinárodní konference na téma partnerství škol a businessu v Praze ( ). Další akce pořádané v Bruselu byly pod vedením českého předsednictví rovněž zaměřeny na uvedené téma. Závěry Rady ministrů zemí EU na téma partnerství vzdělávání a businessu byly schváleny na zasedání v Bruselu. Mj. upozorňují na význam přímé spolupráce mezi firmami a školami na nižších úrovních vzdělávání, a to s důrazem, jaký tato spolupráce přináší žákům a studentům z hlediska jejich dovedností a budoucího profesního uplatnění. Podpora přírodních a technických věd je jednou z priorit pro čerpání dotací z Evropského sociálního fondu. Tyto prostředky by měly být především využity na zlepšování vzdělávacího systému a kvality počátečního vzdělávání, rozvoj vědy, výzkumu a technického vzdělávání, rozvoj odborného a podpora dalšího vzdělávání. V doporučených řešeních jsou pak přímo uvedeny aktivity jako realizace kurikulárních inovací, podpora vzdělávání učitelů nebo prevence předčasného opouštění školy, které se projekt Věda má budoucnost snaží zdůrazňovat. V návaznosti na tyto aktivity bylo v ČR uspořádáno několik akcí, které téma spolupráce škol a businessu znovu vyzdvihly: Konference o spolupráci univerzit a businessu pořádané v rámci tematického Evropského university-business fóra. Národní konference pořádané v rámci Evropské spolupráce ve vzdělávání, poslední uskutečněná dne s názvem Partnerství pro MST, kde byl projekt prezentován. Jako příklad dobré praxe byl uveden i v závěrech konference, který byly dopisem MŠMT rozeslány představitelům firem a dalších relevantním partnerům.

5 5 Velmi konkrétní spolupráce mezi projektem a MŠMT probíhala rovněž od počátku realizace této aktivity: Setkání zástupců partnerských firem s představiteli MŠMT, VUP a NUOV , Hotel Step, Praha. Zahájení projektu VMB v rámci tiskové konference dne bylo ze strany MŠMT podpořeno zastoupením ředitelky odboru pro záležitosti EU. Zástupci projektu spolupracovali s NUOV a VUP na přípravě Individuálního projektu národního v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s pracovním názvem Podpora technického a přírodovědného vzdělávání. Součástí příprav byla i účast na kulatém stole pořádaném MŠMT dne Strategičtí partneři, networking a trendy Projekt byl prezentován na konferenci vydavatelství Economia jako příklad strategického CSR, resp. funkční spolupráce škol a businessu. Prezentace projektu na konferenci Partnerství pro MST ( , Praha), výstup konference rozeslán vrchním ředitelem sekce mezinárodních vztahů a evropských záležitostí MŠMT PhDr. Jindřichem Fryčem cca sto vybraným firmám z oblasti MST. Projekt byl prezentován na akcích Americké obchodní komory (Diskuse CSV Praha , Setkání škol a firem Plzeň ) a je prezentován na webu Americké obchodní komory Czech Market Place: Informace o projektu byly rozeslány všem členům AmCham mailovým newsletterem Prezentace projektu ve sborníku konference Od studenta k vědci, která se konala na Odboru školství Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Jednání o možných formách podpory projektu s Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu a dopravy, VŠCHT, Přírodovědeckou fakultou UK, Svazem chemického průmyslu. Vyjádření (citace viz výše) garanta NERV pro konkurenceschopnost prof. Michala Mejstříka k projektu Věda má budoucnost.

6 6 Záštita Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy po roce úspěšné realizace projektu (citace ministra viz výše). Projekt Věda má budoucnost je součástí Metodického portálu Rámcových vzdělávacích programů: Medializace Po ukončení přípravné fáze proběhlo zahájení projektu dne na tiskové konferenci v Malostranském gymnáziu a ZŠ. Tisková zpráva vyšla na idnes.cz, Novinky.cz a dalších novinkových serverech. Dvoustrana o projektu Věda má budoucnost vyšla v Hospodářských novinách dne : ments/article/11/vmb_hospodarske_novi ny_ pdf. Mediální partnerství s časopisy Moderní vyučování a Automa. Články o projektu Věda má budoucnost vyšly v časopisech: Moderní vyučování (8/2011 a 1/2012, 3/2012), Řízení školy, OBCHOD & FINANCE, CSR Fórum, EKOfutura. Automa 6/2012, Zpravodaj SKAV 4/2012. Kompletní Media Coverage přehled těchto i dalších mediálních ohlasů naleznete zde: Zpracování nové designové verze propagačních letáků v češtině i angličtině. Redesign webu kompletní aktualizovaná fotogalerie akcí na: a kompletní přehled dění v projektu na Pravidelná aktualizace Facebook profilu:

7 7 Dovednosti v práci Modulu Dovednosti v práci se zúčastnilo celkem 98 žáků. Jde o roční program, který formou přesně strukturovaných návštěv a workshopů seznamuje žáky s chodem spolupracujících firem. V rámci každého partnerství firma škola proběhlo 5 setkání. Témata jednotlivých setkání byla: Den v životě firmy; Životopisy a příprava na pohovor; Pohovory nanečisto/assessment centrum; Věda v praxi; Závěrečné hodnocení. První 4 setkání připravovala vždy partnerská firma a závěrečné setkání proběhlo v režii zapojených žáků jako týmový projekt. Setkání se konala ve firmě i ve škole. Hodnocení projektu Po absolvování tohoto vzdělávacího modulu byli žáci všech zapojených škol požádáni o zhodnocení projektu formou dotazníků. O zpětnou vazbu jsme požádali i všechny zapojené firmy i zapojené školy. V dotazníku jsme zjišťovali spokojenost s proběhlým projektem, názory na jednotlivé části programu i doporučení, co upravit či změnit do příštího školního roku. Projekt hodnotilo 70 z celkového počtu 98 zapojených žáků (návratnost dotazníků tedy dosáhla 71 %). Souhrnné výsledky této evaluace i nejzajímavější postřehy a citace uvádíme na následujících stránkách.

8 8 Evaluace modulu Dovednosti v práci Vybraná čísla žáci 83 % žáků ohodnotilo projekt jako výborný nebo velmi dobrý. Žádný z žáků neohodnotil projekt jako špatný. 57 % žáků potvrdilo, že účast v programu ovlivnila jejich názor či změnila jejich pohled na vzdělání a kariéru v přírodních a technických vědách. 61 % žáků si nejvíce užilo první setkání Den v životě firmy. 53 % žáků pokládalo za nejvíce užitečné druhé setkání Tvorba životopisů a příprava na pohovor. Vybraná čísla firmy a školy Všechny zapojené firmy by doporučily tento program jiné firmě. Všechny zapojené firmy ohodnotili partnerství se školou jako vynikající. Všechny zapojené firmy nejvíce oceňovaly možnost zvýšit zájem žáků o přírodní či technické vědy a zvýšit povědomí o svém oboru a jeho prestiž. Všechny zapojené školy ohodnotily servis poskytovaný AISIS koordinátorem a komunikaci s firemním koordinátorem jako vynikající. Všechny zapojené školy za největší výhodu považují, že žáci byli motivováni k přemýšlení o jejich vlastní pracovní kariéře, a nejvíce oceňovaly možnost rozvoje hlubšího partnerství školy s danou společností.

9 9 Dovednosti v práci Žáci Po absolvování tohoto vzdělávacího modulu byli žáci všech zapojených škol požádáni o zhodnocení projektu formou dotazníků. Projekt hodnotilo 70 z celkového počtu 98 zapojených žáků (návratnost dotazníků tedy dosáhla 71 %). Otázka 1: Ohodnoť, prosím, tento projekt a okomentuj níže. 83 % žáků ohodnotilo projekt jako výborný nebo velmi dobrý. Žádný z žáků neohodnotil projekt jako špatný. Komentáře Projekt byl příjemným odreagováním od normálního učení a rozhodně velkým přínosem pro budoucí vysokoškoláky hlavně kvůli tvorbě životopisu a vyzkoušení si pohovorů. Děkuji za těch pár společných chvil. Naučili jsme se komunikovat před lidmi. Mohli jsme si prohlédnout povolání, které neznáme. Projekt byl velmi dobrý. Líbilo se mi, že jsme měli možnost vidět provoz firmy. Zejména se mi líbily cvičné pokusy, škoda, že si je nemohlo vyzkoušet více studentů. Tento projekt byl pro nás velice přínosný, měli jsme možnost vidět, jak se ucházet o pracovní pozici nebo jak psát správně životopis. Bylo to super, poznali jsme, jak se pracuje ve firmě nebo jak probíhá Assessment centrum. Tento projekt se mi velice líbil, dozvěděla jsem se nové informace, rady do života. Navíc jsme se setkávali s velmi sympatickými lidmi.

10 10 Otázka 2: Které setkání jsi si užil/a nejvíce? Žáci mohli zaškrtnout libovolný počet setkání. Výsledky jsou patrné z následujícího grafu. Uveď, prosím, jakékoliv další detaily o tom, proč se ti líbila právě ta setkání, která byla tebou zaškrtnuta výše. Den v životě firmy komentáře Nikdy jsem žádnou firmu nenavštívila, takže pro mě byla tato exkurze skvělým zážitkem. Bavilo mě, když jsem mohla zapojit svou fantazii v bloku Věda v praxi. Líbila se mi nejvíce exkurze ve firmě, protože bylo zajímavé vidět firmu v provozu zevnitř. Protože jsme si mohly uvědomit, když začneme pracovat, tak se můžeme dostat tak vysoko jako oni. Tvorba životopisů a příprava na pohovor komentáře Mohla jsem si nanečisto vyzkoušet, jak se životopisy dělají. Taky mě to bavilo. Přišlo mi užitečné vědět, jak má vypadat motivační dopis a životopis. Pohovory nanečisto a Assessment centrum komentáře Řekli nám, jak a co máme a nemáme dělat při pohovoru, jak si najít dobrou práci, dobrá zkušenost do budoucna. Za nejzajímavější a nejužitečnější mi přišlo to, že jsme se dozvěděli, jak takové Assessment centrum probíhá.

11 11 Bylo to nejvíce zajímavé a byl jsem rád, že jsem si mohl zkusit pohovor. Pohovory nanečisto se mi líbily, protože byly nejvíce zajímavé a pro mě asi nejvíce přínosné. Věda v praxi komentáře Protože jsem se cítila jako dospělá a bavilo mě vymýšlet a experimentovat s daným materiálem. Mohli jsme vidět, jak probíhá práce v laboratoři. Líbilo se mi to, protože jinde nemáme takovou možnost získat informace a zkušenosti. Závěrečné hodnocení komentáře Líbilo se mi závěrečné setkání, protože spolužáci předváděli scénky, které byly zábavné. Líbilo se mi, jak se mí spolužáci zapojili na závěrečném hodnocení. Otázka 3: Jakou část programu jsi pokládal/a za nejvíce zajímavou/prospěšnou? Proč? Žáci mohli zmínit i více než jedno setkání. Výsledky jsou patrné z následujícího grafu. Komentáře Za prospěšnou pokládám tvorbu životopisů a přípravu na pohovor, protože tuto šanci si jen tak někdo na základní škole nevyzkouší a je to skvělá příprava do života. Assessment centrum, protože se s ním v budoucnu určitě setkáme a je fajn, že jsme si to vyzkoušeli.

12 12 Nejzajímavější pro mě byly legoroboti, protože jsem se bavila a také proto, že jsme spolupracovali ve skupině. Zajímavé i prospěšné byly všechny části, ale z mého pohledu jsem pokládala hlavně dvě, a to závěrečné hodnocení a Assessement centrum. Závěr již zmiňovat nemusím, protože jsem ho uvedla výše. Exkurzi do firmy nové prostředí, mohli jsme si na některé materiály i sáhnout. Pohovory nanečisto, možnost vidět, vyzkoušet si.. Může nám to posloužit ke zlepšení životopisů a zlepšit připravenost na pracovní pohovory. Nejvíc prospěšná asi byla tvorba životopisů, hodně lidí si s tím neví v životě rady. Otázka 4: Co považuješ z celého programu projektu za nejméně zajímavé/nejméně prospěšné? Proč? Velké množství žáků nedokázalo odpovědět konkrétně, jelikož každé setkání považovali za prospěšné. Celkově byly ale různé odpovědi zastoupeny v podobném poměru. Assessment centrum mohlo to být zajímavější. Závěrečné zhodnocení, bylo docela jednostranné a pouze celý projekt shrnul do kostky. Asi Věda v praxi. Protože jsme měli přemýšlet o tom, z čeho by se dal vyrobit materiál. Mě osobně to nešlo a nevěděla jsem to. Pohovory nanečisto, protože si myslím, že na takovéto věci máme ještě dost času. Tvorba životopisů, nebylo to zajímavé. Nejméně prospěšná mi přišla prohlídka provozu z toho důvodu, že jsem neslyšela žádný výklad pracovníka kvůli velkému hluku.

13 13 Otázka 5: Myslíš si, že tato spolupráce mezi školou a společností je užitečný způsob, jak se dozvědět o náplni různých pracovních pozic v dané organizaci? Uveď, prosím, proč ano nebo proč ne? Většina žáků odpověděla, že tato spolupráce je užitečným způsobem, jak se dozvědět o náplni různých pracovních pozic. Jednotlivé postřehy jsou uvedeny v komentářích. Ano! Je to fajn se takhle dozvědět, jak to chodí ve světě dospělých a cítím se taková připravenější na to, co mě čeká. Určitě ano získáváme tu naprosto jiný pohled než normálně ve škole. Ano, to určitě je. Člověk pak má snazší volbu střední školy. Ano, určitě. Já sama jsem neměla vůbec zdání, v čem spočívá práce chemika. pozice a popis náplně pracovníků je jen přínosný. Spolupráce je užitečná, nabízí nám pohled do firem a vytváří určité příležitosti k práci. A různé Určitě ano, protože nám ostatní předali jejich zkušenosti, které jen tak nezískáme. Ano, je to užitečný způsob, protože takhle poznáme, jaké to je v práci a víme, co máme čekat, až dokončíme školy. A taky to bylo dobré pro ty, co chtějí dělat v tom oboru přírodních a technických věd. Otázka 6: Jaká vylepšení či doplnění/změny bys navrhoval/a pro lepší fungování tohoto projektu? Všechny nápady jsou vítány! V této otázce se názory velice různily. Žáci dokázali navrhnout různé změny, od drobných technických detailů po nápady, které by vyžadovaly změny struktury celého projektu. Některé z návrhů však bohužel není možné z personálních, bezpečnostních i jiných důvodů na straně konkrétních firem realizovat. Trochu zábavnější a aktivnější práce tolik nemluvit. Při části "Věda v praxi" by chtělo dělat i něco jiného, než celé dvě nebo tři hodiny zkoumat jeden materiál.

14 14 Celkově byl projekt hodně zajímavý, nic bych neměnila. Možná jenom to, aby to nebylo tak daleko od sebe ta setkání. Více se zaměřit na hledání a získávání práce. Aby si pohovor zkusili všichni. Je to velká zkušenost. Společnou dopravu pro ty, kteří nevědí, kde se firma nachází. Navrhla bych více setkání a kratší dobu na jednom setkání. Častější exkurze. Pohovory pro každého, protože si myslím, že by to měl každý vyzkoušet. Dále práce v laboratoři. Dále se třeba podívat do lomu, kde se těží kaolin. Zvýšil ještě o 1 projektový den. Dala bych tu více práce s nějakými roboty nebo něco, co si můžeme sami vyzkoušet. Projekt by nemusel být tak odborný. Navrhovala bych, aby se lidé z firmy a školy více zajímali o to, o jaké povolání se my zajímáme. Nic, bylo to super méně dotazníků. Otázka 7: Ovlivnila tvoje účast v programu tvůj názor či změnila tvůj pohled na vzdělání a kariéru v přírodních a technických vědách? Prosím, odpověz níže. 57 % žáků účast v programu ovlivnila. Na otázku odpovědělo 67 ze 70 žáků.

15 15 Komentáře Ano, i díky tomu jsem se rozhodl jít na střední elektrotechnickou. Díky tomuto projektu jsem začala přemýšlet o studiu přírodních věd. Zjistila jsem, že jejich studium má smysl a že poté v tomto oboru najdu uplatnění. Ano, v budoucnu bych možná chtěla být technikem. Dřív jsem o tomto povolání vůbec neuvažovala. Ani ne. Už před ním jsem neměla v úmyslu přírodní ani technické vědy studovat. Ano, posilnilo mě v tom, že chci studovat chemii obor farmaceutie. Chvíli jsem uvažovala, protože mě to hodně zaujalo, ale nakonec jsem se rozhodla, že zůstanu u školy, na kterou jsem chtěla jít na začátku. Mé vzdělání a kariéru v přírodních a technických vědách to ovlivnilo, ale ne tolik, abych uvažoval o změně svých cílů. Řekla bych, že mé plány do budoucna projekt neovlivnil. Myslím, že tak trošku ano. Neovlivnila, pouze potvrdila. I před exkurzemi jsem věděla, že přírodní a technické vědy jsou důležité. Svým způsobem ano, ale na druhou stranu, pořád pro mě jsou zajímavější povolání. Ovlivnila můj názor v přírodních vědách, dříve jsem si myslela, že je to nudné, ale změnila jsem názor na to, že je to docela zajímavé a poučné. Ano, změnila, dříve jsem netušila, že se mohou takováto vzdělání uplatnit i ve firmách, jako jsou tyto.

16 16 Dovednosti v práci Firmy Po absolvování tohoto vzdělávacího modulu byli zástupci firem požádáni o zhodnocení projektu formou dotazníků. Projekt hodnotilo celkem 5 zástupců firem. Formuláře byly rozděleny do těchto oddílů: 1. Struktura a obsah 2. Výhody programu 3. Komunikace, servis a podpora 4. Doporučení Oddíl 1: Struktura a obsah Zástupci firem byli požádáni, aby ohodnotili jednotlivé bloky vzdělávacího modulu. Hodnotily se 4 atributy uvítání a celková příprava, chování žáků během setkání, technické zázemí a pomůcky, spokojenost společnosti ze setkání. Hodnoceno pomocí stupnice od 1-4, kde 1 je špatná a 4 je vynikající. Ohodnoťte, prosím, každé setkání, které proběhlo mezi vaší firmou a partnerskou školou v tomto roce.

17 17 Které setkání jste ze strany vaší firmy a z pohledu vašich zaměstnanců pokládali za nejpřínosnější? Proč? Prosím, uveďte detaily. Z mé strany to bylo jednoznačně setkání, kde se žáci dozvěděli informace o tom, jak psát životopisy a jak se připravit na pohovor. Jako přínos vidím zejména to, že se žáci pak psaní životopisů věnovali také během běžné výuky a mohli si informace, které slyšeli, vyzkoušet také prakticky. Den v životě firmy. Žáci si mohou vytvořit představu o tom, jak to ve firmě funguje a jak mohou v tomto případě využít znalostí přírodních věd. Nebyl jsem u všech, jako externista neumím přínos pro firmu komplexně ohodnotit. Mentoringová setkání mají nejjasnější přínos i pro zapojené zaměstnance. Oddíl 2: Výhody programu Co si myslíte, že byly hlavní výhody pro zaměstnance, kteří se podíleli na programu v tomto roce? Zaškrtněte, prosím, co nejvíce políček, o kterých si myslíte, že jsou vhodné.

18 18 Jiné komentáře Mít možnost vidět, jak fungují některé školy v ČR. Co považujete za hlavní výhody pro firmu v tomto roce? Zaškrtněte, prosím, co nejvíce výhod, o kterých si myslíte, že jsou vhodné. Oddíl 3: Komunikace, servis a podpora Služby poskytované AISIS koordinátorem a komunikaci se školním koordinátorem hodnotilo 5 lidí, partnerství mezi firmou a školou hodnotili 3 lidé. Hodnoceno pomocí stupnice od 1-4, kde 1 je špatná a 4 je vynikající.

19 19 Ohodnocení služeb poskytovaných AISIS koordinátorem komentáře Jsem moc spokojená, spolupráce byla bezchybná. Výborná organizace, výborná spolupráce. Nevím, zda by koordinátor neměl být na všech akcích. Ohodnocení komunikace se školním koordinátorem komentáře Komunikace nebyla potřeba vzhledem k výborné spolupráci s AISIS koordinátorem, který vše zajistil. Ohodnocení partnerství mezi vaší firmou a školou komentáře Výborná spolupráce, cítila jsem velkou podporu ze strany školy a jejího vedení. Oddíl 4: Doporučení Jaká doporučení, změny či dodatky byste zařadili do projektu na příští školní rok? Prosím, zvažte oblasti jako je obsah programu, struktura programu a celkové zastřešení a networking projektu. Doporučily bychom propojení s platformou Byznys pro společnost, kde jsou sdružené společensky odpovědné firmy, a která tedy má širší možnosti v oslovování firem. Doporučili byste tento program jiné firmě? Celkově se tohoto ohodnocení zúčastnili 4 lidé. Všichni by tento program doporučili jiné firmě.

20 20 Dovednosti v práci Školy Po absolvování tohoto vzdělávacího modulu byli zástupci škol požádáni o zhodnocení projektu formou dotazníků. Projekt hodnotili celkem 4 zástupci škol. Formuláře byly rozděleny do těchto oddílů: 1. Struktura a obsah 2. Výhody programu 3. Komunikace, servis a podpora 4. Ovlivnění žáků 5. Doporučení Oddíl 1: Struktura a obsah Zástupci škol byli požádáni, aby ohodnotili jednotlivé bloky vzdělávacího modulu. Hodnotily se 3 atributy užitečnost/důležitost tématu, připravenost na straně firmy, prezentace a realizace na straně firmy. Hodnoceno pomocí stupnice od 1-4, kde 1 je špatná a 4 je vynikající. Ohodnoťte, prosím, každé setkání, které proběhlo mezi vaší školou a partnerskou firmou v tomto roce.

21 21 Které/á setkání považují vaši žáci za nejprospěšnější? Proč? Prosím, uveďte detaily. Fiktivní pohovory dobrá zkušenost do praxe." Určitě Assessment centrum beseda pro 8. ročníky, pro naše žáky to bylo velmi přínosné a do budoucna i velmi užitečné. Uvítali bychom v tomto směru spolupráci s Assessment centrem do budoucna. Oddíl 2: Výhody programu Jaké si myslíte, že byly hlavní výhody pro žáky ve vaší škole tento rok? (Zaškrtněte, prosím, co nejvíce políček, o kterých si myslíte, že jsou vhodné). Jiné komentáře Za největší výhodu považuji, že se všichni žáci měli příležitost podívat se do firemního prostředí a setkat se zaměstnanci, a cílený rozvoj nadaných žáků, kteří jednou budou významnou měrou přispívat k tvorbě státního HDP (doufejme, že českého), a to prostřednictvím kroužku legorobotiky nebo mentoringu.

22 22 Jsou zde nějaké další hmatatelné výhody vaší školy díky účasti v tomto projektu? Prosím, uveďte detaily: Možnost využití nabídky letní brigády ve firmě. Výhodou je to, že díky zapojení do tohoto projektu mají žáci možnost nahlédnout do světa práce z té praktické stránky a spolupracovat s odborníky z různých přírodovědných a technických oborů. Taktéž se mohou seznámit s technikami z Assessment centra, což je pro naše žáky velmi přínosné. Pozitivní prezentace školy navenek, propagace školy; /možná/ Získání produktů, které IBM nabízí českým školám (IBM KidSmart); Škola pořídila stavebnice Lego Mindstroms a otevřela kroužek legorobotiky. Bez spolupráce s IBM by to asi nebylo reálné. Co považujete za hlavní výhody pro vaši školu v tomto roce? (Zaškrtněte, prosím, co nejvíce výhod, o kterých si myslíte, že jsou vhodné).

23 23 Oddíl 3: Komunikace, servis a podpora Služby poskytované AISIS koordinátorem hodnotili 4 lidé, komunikaci s firemním koordinátorem hodnotili 3 lidé. Hodnoceno pomocí stupnice od 1-4, kde 1 je špatná a 4 je vynikající. Ohodnocení služeb poskytovaných AISIS koordinátorem komentáře Spolupráce s koordinátorem probíhala dobře. Za služby a lektorskou činnost v rámci Assessment centra což bylo na velmi vysoké úrovni a pro naše žáky velmi přínosné, ať z hlediska informací či týmové spolupráce, kterou si i vyzkoušeli. Projekt je dobře připravený a vedený v rámci možností, které jsou dány firmami. Ohodnocení komunikace s firemním koordinátorem komentáře S firemním koordinátorem jsme téměř nespolupracovali. Bez problémů. Příkladná. Oddíl 4: Ovlivnění žáků Tento projekt mohl výrazně ovlivnit některé žáky. Můžete uvést nějaké příklady žáků, jejichž postoj, přístup a/nebo zaměření se pozitivně změnily jako důsledek spolupráce s vaší partnerskou firmou? Skutečný zájem žáka o uplatnění se ve studovaném oboru. Žáci se naučili a seznámili s formou motivačního dopisu a životopisu. Zcela jistě více o sobě přemýšlejí z pohledu budoucí profese, kterou mohli v rámci tohoto projektu navštívit a blížeji se seznámit s konkrétním prostředím. Podle mého názoru projekt VMB přiblížil technicky zaměřeným žákům vhled do pracovního světa v IT a později při rozhodování, kterou střední resp. vysokou školu si vybrat, budou mít vzpomínky na IBM před

24 24 očima. Ostatní žáci si snad odnesli přinejmenším poznatky o prostředí a práci ve velké nadnárodní firmě. Můžete uvést, že účast žáků v tomto projektu měla takový účinek, aby u nich vyvolala potřebu dalšího studia či zájmu o přírodní či technické vědy? Jistě ano zájem o technické vědy, většinou ze strany chlapců. Domnívám se, že účinek projektu na žáky byl spíše neutrální, tj. posílil zájem technicky orientovaných žáků a na ostatní děti měl účinek jiného charakteru. Oddíl 5: Doporučení Jaká doporučení byste zařadili do projektu na příští školní rok? Prosím, zvažte oblasti, jako je obsah programu, struktura programu a celková realizace projektu na vaší škole. Zapojit do programu celou třídu. Při exkurzi ve firmě připravit více pokusů (vycházím z exkurze, která byla realizována v roce 2010). Větší zapojení žáků do praktické části. Pokud by to šlo, rádi bychom zopakovali pro 8. ročníky spolupráci s lektory ohledně Assessment centra. Intenzivněji se zaměřit na práci s nadanými žáky (mentoring) možná tvorba žákovského projektu?

25 25 Mentoring Mentoring je roční program, zaměřený na nejužší spolupráci se skupinou nadaných žáků, v jehož rámci se dobrovolníci z firem pravidelně setkávají s žáky zapojených škol. Pilotní program Mentoringu mohl proběhnout díky ochotě zaměstnanců firmy IBM. Zúčastnilo se ho 9 talentovaných žáků ZŠ Jesenice a 9 mentorů. Během zimního období probíhala příprava modulu, tvorba dvojic a překlady irské metodiky tak, aby v období duben červenec mohla proběhnout úvodní setkání s vybranými žáky i mentory, 3 mentoringová setkání spojená s průběžnou evaluací a závěrečné evaluační rozhovory opět s žáky i mentory. V červenci a srpnu poté na základě vyhodnocení zkušeností proběhla finalizace metodiky celého modulu a jeho příprava na realizaci v následujícím školním roce. Garantem Mentoringu je zástupce ředitele ZŠ, MŠ, ZUŠ PhDr. Mgr. Jan Hoštička. Evaluace pilotního modulu Mentoring Úvodní dotazník Pomocí úvodního dotazníku se bylo možné lépe zaměřit zejména na důvody, proč se pilotního modulu Mentoring rozhodly obě strany zúčastnit a jaká byla jejich očekávání. Mentoři Proč jste využil/a možnosti dobrovolně se zapojit do pilotního ověřování modulu Mentoring? Zajímavá aktivita k práci, zpestřit si pracovní náplň. Pomoci v rozvoji dalším lidem. Možnost pomoci studentům, dát jim možnost zeptat se ne tak staršího člověka ohledně oboru jejich zájmu a začínající kariéry. Působit na mladé lidi. Této možnosti bych rád využil, být znovu žákem a v případě, že se tento přístup uchytí, ho jednou třeba využijí i moje děti.

26 26 Protože jsem čtyři roky v rámci doktorského studia učil studenty VŠ, tak jsem si chtěl vyzkoušet, jaké to je to pracovat se žáky ZŠ. 2) Co se domníváte, že Vámi vedený žák získá, když budete jeho mentorem? Možnost ptát se na konkrétní věci z období, které má žák před sebou a já již prožity (volba SŠ/VŠ, ucházení o práci, práce ). Trošku větší vhled do vybraného oboru. Rady a tipy do dalšího studia. 3) Co se domníváte, že se naučíte nového tím, když budete mentorem? Nový pohled na věc od mladé generace, informace o tom, co je zajímá. Poznat dětskou optiku přemýšlení, což může být obohacující, více zkušeností s mentoringem, trpělivost a schopnost vysvětlit složité jednoduše. 4) Uveďte jakékoliv pochybnosti, obavy, úskalí, které Vás v souvislosti s modulem Mentoring napadají: Potíže s předáním poselství komunikační bariéry (najít správným přístup k náctiletému, aby nebyl stresován on, ani já). Jak udržet pozornost dětí. Jak nesdělovat úplně detailně. Žáci 1) Proč jsi využil/a možnosti dobrovolně se zapojit do pilotního ověřování modulu Mentoring? Zkusit něco nového, poznat nové lidi. Byla jsem vybrána učitelem. Zajímá mě ICT a chtěla bych se toho více dozvědět. Protože to může ovlivnit můj prospěch a vzdělání ve škole. Naučit se další věci v programování.

27 27 2) Co se domníváš, že se díky modulu Mentoring nového naučíš, co nového získáš? Myslím si, že bych se mohl naučit více znalostí z PC a mohl bych si zlepšit i komunikativní dovednosti. Příležitost, získání vědomostí. Určitě nová zkušenost do života, nové znalosti v pracovních oborech. Získám nové poznatky do života a konečně přijdu na to, co budu jednou v životě dělat. 3) Uveď jakékoliv pochybnosti, obavy, úskalí, které tě v souvislosti s modulem Mentoring napadají: Že mi mentor nesedne. Evaluační dotazníky Po každém z pilotních setkání jsme obě strany požádali, aby nám sdělily své dojmy a připomínky, které nám pomohou program vyladit. Zkušenosti jsme zohlednili hned při následujícím setkání a úpravou průběžného konceptu pilotní fáze. Nejzajímavější postřehy ze všech tří setkání uvádíme níže. Mentoři 1) Co jste považoval/a za nejvíce užitečné při tomto setkání? Navázání osobního vztahu s žákem a budování důvěry. Interakce. Zájem a dotazy ze strany žáka. Zjistit, kdo za projektem stojí, jak má pojatou koncepci, mysl a budoucnost. Mohli jsme probrat tematiku, kterou si žák sám určil, takže o to měl zájem a informace byly snad užitečné.

28 28 2) Proběhlo něco dle Vašeho mínění na tomto setkání, co bylo zbytečné říkat si, probírat, vyplňovat apod.? Pokud ano, prosíme, uveďte i Vaše zdůvodnění. V 80 % případů nepovažovali mentoři žádnou část daného pilotního setkání Mentoringu za zbytečnou. Celkem se nám sešlo 23 odpovědí. Vzájemné představování bylo dlouhé, sice se všichni dostali ke slovu, ale zabralo to čas. Nic nadbytečného zde neproběhlo, spíš naopak málo času. 3) Bylo něco, co jste při tomto setkání postrádal/a (co vám zde chybělo)? Čas; větší zaměření na účel; možná předám část know how, nicméně tohle očekávám později. Ideální by bylo mít o půl hodiny více na celkově hlubší prohlídku a ponoření se do náležitostí práce. 4) Jakékoli další komentáře, doporučení, vzkazy apod.: Zdůraznil bych studentům, ať se nebojí se ptát na cokoliv, nekoušeme a jsme to pro ně. Žáci 1) Co jsi považoval/a za nejvíce užitečné při tomto setkání? Ledolamka seznámení s mentory, rozhovor o zájmech, vzdělání atd. Další zkušenosti a rady do života, upřesnění povolání, jak se k povolání dostat. Seznámení s tím, co potřebuju při své budoucí práci.

29 29 Zjištění nových informací o 3D programech. Zasmání a pobavení s mentory. 2) Proběhlo dle tvého mínění na tomto setkání něco, co bylo nadbytečné? Pokud ano, prosíme, uveď i tvé zdůvodnění. V 90 % případů nepovažovali žáci žádnou část daného pilotního setkání Mentoringu za zbytečnou. Celkem se nám sešlo 10 odpovědí. Takové ty věci jako oblíbená barva a zvíře myslím, že to tam moc nezapadlo a není to důležité. 3) Bylo něco, co jsi při tomto setkání postrádal/a (co ti zde chybělo)? Zkusit si něco v programu, který by se mi hodil při budoucí práci. Možná to, že na to, co jsme měli stihnout, jsme měli málo času. 4) Jakékoli další komentáře, doporučení, vzkazy apod.: Moc se mi to líbilo. Jsem ráda, že máme spol. zájmy.

30 30 Evaluační rozhovory Pilotní fáze byla ukončena červnovými evaluačními rozhovory s mentory i zapojenými žáky. Na základě jejich poznatků, dojmů a připomínek jsme byli schopni finalizovat obsah modulu Mentoring tak, aby byl k využití od nového školního roku 2012/2013. Mentoři 1) Shrnutí jednou větou co se mi vybaví, když se řekne Mentoring IBM a ZŠ, MŠ, ZUŠ Jesenice.: Přišlo mi to skvělé, líbí se mi tento nápad, je to ku prospěchu školy i IBM, objeví se úžasné děti, pro IBM velká deviza podchytit si super talenty. Viděl jsem program, se kterým bych se asi vůbec nepotkal, vůbec jsem nevěděl, že něco takového existuje, pro mě nová věc. Úžasné je vidět, kde dnešní žáci jsou, jak jsou daleko s technologickými znalostmi. Překvapilo mě, co je všechno na ZŠ učí, dělají mnohem více, než já na gymnáziu. Velká možnost pro žáky srovnat si, co chtějí v budoucnu dělat. 2) Co vám osobně přinesl Mentoring? Vhled do jejich světa, nikdy jsem s někým takovým nemluvil, zjistil jsem, co si myslí, co je pro ně důležité. Nahlédnout k menším dětem, překvapilo mě, že je možné zaujmout žáky ZŠ stejnými strategiemi, jako studenty VŠ nečekal jsem to. Velmi zajímavé, musel jsem se hodně učit, abych se naladil na danou věkovou skupinu, jak si povídat apod. Je to cenná zkušenost zaujmout a kontrolovat, zda to žák chápe. Šli jsme na to přes soukromou sféru (osobní život) a tím jsme se více sblížili. Výměna ů to je neskutečně moc důležité (společně komunikovat, řešit), mentor tak skutečně pomáhá žákovi.

31 31 3) Co jste vy předali (poskytli) žákovi? Získat dobrý dojem, jak naše práce vypadá, co je tam zajímavého, spousta věcí, které jsou složité, ale dají se vyřešit. Střih videí praktické zkušenosti, triky, ukázal jsem mu, jak to dělám já praktická ukázka mé práce. Obecné informace k oboru a k právům, organizace schůzek v kalendáři, komunikace s klientem, jak zorganizovat schůzku s klientem, software. 4) Jak hodnotíte časové rozložení jednotlivých setkání? 1,5 hod. min ideální stav 2 hod. Dát povinnou cca 1 hod až 1,5 hod. + navíc 1 hod jako volnou, kdo jak bude potřebovat. 5) Navrhujete nějaké změny či doplnění s ohledem na obsah a strukturu jednotlivých setkání? Nejdřív se sejít v Jesenici, děti se tam cítí lépe, je to jejich přirozené prostředí, dospělí se ve škole lépe přizpůsobí než děti v kanceláři (napoprvé). Uskutečnit i neformální setkání (např. bowling či společný výlet). 6) Cokoliv dalšího: Vyplňování dotazníků bylo by dobré ho vyplnit až s odstupem času, napadne mě mnohem víc, než narychlo na závěr setkání. Žáci 1) Shrnutí jednou větou co se mi vybaví, když se řekne Mentoring IBM a ZŠ, MŠ, ZUŠ Jesenice.: Scházíme se s pracovníky IBM, předávají nám zkušenosti ze života a z práce. Získání dalších zkušeností. Poznávání nových lidí.

32 32 Spolupráce mentora a žáka. 2) Co vám osobně přinesl Mentoring? Nové zkušenosti. Přemýšlení o dalším vzdělání. Rozšíření komunikativních dovedností. Rozhled, jak to bude vypadat v práci. 3) Co si myslíte, že Mentoring mohl přinést vašim mentorům? Jak mají komunikovat se žáky a současně jak komunikovat s vlastními dětmi. 4) Jak hodnotíte časové rozložení jednotlivých setkání? Úvodní setkání kratší, postupně pak delší s ohledem na jeho náplň. 5) Navrhujete nějaké změny či doplnění s ohledem na obsah a strukturu jednotlivých setkání? Společné setkání něco společně podniknout (např. minigolf, bowling, procházka po Praze, paintball či lasergame). 6) Cokoliv dalšího: Vybrat lepší povolání s ohledem na potřeby žáka, abychom do toho více pronikli, mohli si něco vyzkoušet, aby to nebylo tolik vzdálené.

33 33 Letní brigády Letní brigády jsou modulem pro starší žáky, který zprostředkovává pracovní praxi ve spolupracující firmě během letních prázdnin. Možnost praxe v návaznosti na modul Dovednosti v práci byla nabídnuta vybraným žákům SPŠK KV, kteří nejúspěšněji prošli jednotlivými bloky celoročního programu. Dvě žákyně tak strávily dva srpnové týdny pod dohledem odborníků ve firmě Sedlecký kaolin. Po nezbytném poučení o práci v laboratoři a laboratorních metodách vykonávaly žákyně práci v technologické laboratoři pod dozorem příslušné laborantky, kde uplatnily své znalosti ze školy. Podílely se na přípravě a zpracování vzorků odebíraných z provozu a expedice závodu. Tato brigáda jim jistě nastínila představu o budoucím povolání v oboru a seznámila je s rozmanitostí jednotlivých činností v laboratoři. Slovo závěrem Za celý tým projektu Věda má budoucnost bychom na konci této zprávy rádi poděkovali všem našim partnerům, zapojeným firmám, školám a žákům za příjemnou a inspirující spolupráci ve školním roce 2011/2012 a těšíme se na spolupráci v novém školním roce od září Zpracoval Jiří Kukačka, koordinátor projektu Věda má budoucnost AISIS, o. s. Floriánské nám Kladno listopad 2012 Facebook: Věda má budoucnost Použité fotografie byly vybrány z projektového archivu. Určeno k volnému šíření.

Prezentace ČESKÁ CHEMIE.CZ

Prezentace ČESKÁ CHEMIE.CZ Prezentace ČESKÁ CHEMIE.CZ Doc. Ing. Libor Čapek, Ph.D. Mgr. Luboš Kopecký Přerov 24. října 2012 Strana 1 26. červenec 2012 Co je Českáchemie.cz? českáchemie.cz = součást projektu Partnerství pro chemii

Více

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu!

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Robert Jonathan Šimon je studentem 1. ročníku Fakulty elektrotechnické

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Druhý ročník je úspěšně za námi

Druhý ročník je úspěšně za námi 2 Druhý ročník je úspěšně za námi Během loňského podzimu jsme do světa vypustili první Závěrečnou zprávu & Evaluaci projektu Věda má budoucnost. Necelý rok poté můžeme svědomitě říci, že ani v druhém ročníku

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více

Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi

Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi Evaluační zpráva pilotního ověření projektu Název projektu: Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi Uskutečněno v rámci projektu financovaného z

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností)

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností) Podpora profesního rozvoje učitelů ze strany ředitele Dobrý den, jsem studentka PedF UK obor Školský management.věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku, který se týká šetření

Více

Příloha 1f Evaluace Tréning pozorování, MŠ Přibyslav,

Příloha 1f Evaluace Tréning pozorování, MŠ Přibyslav, Příloha 1f Evaluace Tréning pozorování, MŠ Přibyslav, 13. 1. 2015 Průběžný evaluační dotazník vyplnilo celkem 20 účastníků Tréningu pozorování. Na základě analýzy odevzdaných dotazníků byly zjištěny následující

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

Závěrečná zpráva 22. Veletrhu

Závěrečná zpráva 22. Veletrhu Závěrečná zpráva 22. Veletrhu ikariéra VŠCHT Praha 2016 Ve středu 20. března 2016 se uskutečnil 22. Veletrh ikariéra VŠCHT Praha, pořádaný studentskou organizací IAESTE VŠCHT Praha. Veletrh se tradičně

Více

Směrnice rektora č. 3/2014 Hodnocení kvality studia z pohledu studentů

Směrnice rektora č. 3/2014 Hodnocení kvality studia z pohledu studentů Vysoká škola sociálně správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. Vysoká škola sociálně správní, Havířov Směrnice rektora č. 3/2014 Hodnocení kvality studia z pohledu studentů Článek 1 Úvodní

Více

Grafické zpracování výstupů z evaluačních dotazníků z nadstavbového modulu Asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí 3.

Grafické zpracování výstupů z evaluačních dotazníků z nadstavbového modulu Asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí 3. Grafické zpracování výstupů z evaluačních dotazníků z nadstavbového modulu Asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí Na 1. a 2. pilotní ověřování 50 h nadstavbového modulu navázal

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 1: Vyhodnocení primárního průzkumu v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn STRUKTURA PRŮZKUMU Tabulka 1: Struktura primárního průzkumu projektu

Více

Grafické zpracování výstupů z evaluačních dotazníků z nadstavbového modulu Asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí 2.

Grafické zpracování výstupů z evaluačních dotazníků z nadstavbového modulu Asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí 2. Grafické zpracování výstupů z evaluačních dotazníků z nadstavbového modulu Asistent pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí 2. běh Na 1. pilotní ověřování 50 h nadstavbového modulu navázal

Více

Informačně vzdělávací středisko Plzeňského kraje INFO KARIÉRA

Informačně vzdělávací středisko Plzeňského kraje INFO KARIÉRA Informačně vzdělávací středisko Plzeňského kraje INFO KARIÉRA Evaluační zpráva zážitkového poradenského programu Kam po základní škole? pro 14.základní školu Plzeň, Zábělská 25, p.o. Vážená paní ředitelko,

Více

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Vyhodnocení plnění Politiky druhotných surovin České republiky za období 2014 až 2016 Příloha č. 10 Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Závěrečná zpráva z pilotního ověřování

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy PhDr. Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II

Více

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Dotazník a závěrečnou zprávu připravila: Mgr. Zdeňka Vostrovská, 12. listopadu 2018 v Praze, KMS 1 1. Úvod Dne 31. října

Více

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 Úvod Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo zjistit, jak rodiče žáků ZŠ Stoliňská vnímají vybavení školy, její fungování a přístupy v různých oblastech. Díky opakování

Více

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují:

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: Počet odpovědí: 296 v.voltr@zs-jestedska.cz Upravit formulář Zobrazit všechny odpovědi Publikovat analýzu Souhrn Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: I. 172 58 % II. 84 28 % I.

Více

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia?

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia? ANALÝZA SITUACE V OBLASTI SPOLUPRÁCE MEZI ŠKOLAMI A PODNIKY V rámci projektu TechIN Propojení studia a praxe bylo provedeno v prvním čtvrtletí roku 2009 rozsáhlé dotazníkové šetření, které mělo, mimo jiné,

Více

Projekt Badatelé.cz. Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/ Sdružení TEREZA

Projekt Badatelé.cz. Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/ Sdružení TEREZA Projekt Badatelé.cz Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/26.0098 Sdružení TEREZA www.terezanet.cz Ing. Dana Votápková Proč projekt vznikl? návaznost na projekt 3V vědě

Více

www.vedamabudoucnost.cz Obsah

www.vedamabudoucnost.cz Obsah Obsah Třetí ročník završen! 3 Zapojené firmy a školy 4 Východiska projektu 6 Systémové působení projektu Věda má budoucnost 7 Irsko a Slovensko 8 Strategičtí partneři a networking 8 Medializace 9 Dovednosti

Více

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný?

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? 1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? Podoblast A1: Individualizace výuky A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? A1/2 Představme si úsečku.

Více

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011

Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 Vyhodnocení dotazníku pro studenty za rok 2011 V průběhu roku 2011 mělo v týmu Hnízdo souvislou nebo průběžnou praxi 13 studentů. Během měsíce ledna se zúčastnili studenti FSS OSU jednodenní praxe v týmu

Více

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Měření efektivity informačního vzdělávání Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Evaluace jako výzkumný proces Formy informačního vzdělávání CEINVE Kontaktní (face to

Více

Přínos koučování pro lektory

Přínos koučování pro lektory Přínos koučování pro lektory Vyhodnocení elektronického dotazníku ke koučování Červen 2012 Veřejná zakázka KURIKULUM S - Vzdělávání lektorů a konzultantů formou koučování se realizovala od 6. března do

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ. Zlín,

IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ. Zlín, IMPLEMENTAČNÍ PROJEKT ČÁST KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Zlín, 13. 6. 2017 2 Klíčové aktivity Krajská hospodářská komora KA 6.1 Regionální web kariérního poradenství Oslovování, komunikace a jednání se spolupracujícími

Více

Základní škola Most - Zlatnická - Partnerské projekty

Základní škola Most - Zlatnická - Partnerské projekty Zábavou k odbornému vzdělávání: Podpora rovnováhy mezi formálním a neformálním učením jako nástroj k otevřené mysli žáka i pracovníka na cestě k odbornému vzdělávání Individuální projekt Zábavou k odbornému

Více

Modelový návrh komunikačního plánu. pro školní rok 2020/2021. Střední průmyslová škola průkopnická, Pokrokovice

Modelový návrh komunikačního plánu. pro školní rok 2020/2021. Střední průmyslová škola průkopnická, Pokrokovice Modelový návrh komunikačního plánu pro školní rok 2020/2021 Střední průmyslová škola průkopnická, Pokrokovice červen 2019 1. Hodnocení hlavních komunikačních a motivačních aktivit SPŠ průkopnické Webové

Více

Vyhodnocení dotazníku a závěry:

Vyhodnocení dotazníku a závěry: DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ: KARIÉRNÍ PORADENSTVÍ NA GYMNÁZIU A SOŠ RÁJEC-JESTŘEBÍ. V průběhu ledna 2010 proto proběhlo dotazníkové šetření za účelem zmapování vnímání kariérního poradenství studenty maturitních

Více

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 Z filmu Obecná škola Zpracovala: Mgr. Veronika Vitošková, Ph.D., školní psycholožka Celkové hodnocení školy Zdroj:

Více

Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Modernizace vzdělávání na základní škole (Projektový záměr) OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

Tisková konference Praha 29. srpna 2012

Tisková konference Praha 29. srpna 2012 Tisková konference Praha 29. srpna 2012 Martin Ježek, ředitel projektu Rozumíme penězům Markéta Vaňková, CSR manažerka GE Money Bank Program 1. Vývoj projektu Rozumíme penězům 2. Výsledky průzkumu mezi

Více

Dobrodružství vápna a písku

Dobrodružství vápna a písku Speciální komentované technologické prohlídky Dobrodružství vápna a písku vyhodnocení dotazníkové ankety Zpracovala: Ing. Gabriela Setunská, listopad 2011 Úvod K zajištění zpětné vazby od návštěvníků,

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Závěrečná zpráva Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Pro ZŠ a MŠ Velké Losiny připravila Kantar TNS Czech s.r.o. Květen 2017 1 Obsah Metodologie 3 Základní škola - shrnutí 4 Základní

Více

Spokojenost rodičů - zpětná vazba

Spokojenost rodičů - zpětná vazba Spokojenost rodičů - zpětná vazba aneb co ukázalo dotazníkové šetření mezi rodiči žáků ZŠ Jihomoravské nám.2 Zuzana Hrdová za Školskou radu, srpen 2016 Úvod a důvody dotazníkového šetření Školská rada

Více

Dotazník Zpětná vazba absolventů

Dotazník Zpětná vazba absolventů Dotazník Zpětná vazba absolventů Milí absolventi, obracíme se na Vás s žádostí o vyplnění online dotazníku, který zjišťuje, jak s odstupem jednoho roku hodnotíte studium na střední škole. Šetření je anonymní

Více

16 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 7 44% Žena 9 56%

16 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 7 44% Žena 9 56% 16 odpovědi Souhrn Zobrazit úplné odpovědi 1) Jsem Muž 7 44% Žena 9 56% 2) Můj věk je méně než 10 let 0 0% 11 let 4 25% 12 let 2 13% 13 let 2 13% 14 let 4 25% 15 let 4 25% 16 let 0 0% 17 let 0 0% více

Více

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0009 Klíčová aktivita 1: Inovace a vybavení dílen praktického vyučování

Více

Program podpory podnikání jako nástroj APZ cílený na osoby starší 50ti let. Projekt Social Experimentation for Active Ageing

Program podpory podnikání jako nástroj APZ cílený na osoby starší 50ti let. Projekt Social Experimentation for Active Ageing Program podpory podnikání jako nástroj APZ cílený na osoby starší 50ti let. Projekt Social Experimentation for Active Ageing II. Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Praha,

Více

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2017

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2017 ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2017 Úvod Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo zjistit, jak rodiče žáků ZŠ Stoliňská vnímají vybavení školy, její fungování a přístupy v různých oblastech. Díky opakování

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000066 3. jednání Řídícího výboru 22. 9. 2016 Horšovský Týn OBSAH 1) Informace o průběhu projektu 2) Harmonogram projektu

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Konference Fóra vysokoškolských učitelů a Dohody pražských vysokých škol: Co se děje v environmentálním výzkumu a výuce na vysokých školách?

Konference Fóra vysokoškolských učitelů a Dohody pražských vysokých škol: Co se děje v environmentálním výzkumu a výuce na vysokých školách? Konference Fóra vysokoškolských učitelů a Dohody pražských vysokých škol: Co se děje v environmentálním výzkumu a výuce na vysokých školách? 25. září 2013 Kateřina Ptáčková 1/8 diskuse tématu věda a společnost

Více

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.11/01.0041 Partneři projektu 1 Operační

Více

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33%

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33% ANALÝZA POTŘEB ŽÁKŮ STŘEDNÍCH ŠKOL Analýza potřeb žáků SŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

Projekt Učme se podnikat, reg.č.: CZ.1.07/1.1.22/02.0014

Projekt Učme se podnikat, reg.č.: CZ.1.07/1.1.22/02.0014 Projekt Učme se podnikat, reg.č.: CZ.1.7/1.1.22/2.14 Projekt probíhal v období říjen 212 březen 215 Na základě podávání průběžných monitorovacích zpráv lze jednotlivá období rozčlenit následujícím způsobem:

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

Jméno a Příjmení. Třída. Škola

Jméno a Příjmení. Třída. Škola Studentský dotazník Vážení studenti, cílem tohoto průzkumu je zjistit váš postoj k matematice a k výukovému nástroji Khan Academy. Vaše názory a odpovědi pomohou dalším studentům a učitelům při zapojování

Více

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR. Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR. Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.00/43.0003 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA výstupů z evaluačních dotazníků lektorů z kurzů DVPP za UP Problematika zdravotního postižení či znevýhodnění Období listopad 2013 květen 2015 Od listopadu 2013 do května bylo realizováno

Více

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ 2. ČÁST ÚDAJE PŘI VÝSTUPU Z PROJEKTU Tento dotazník slouží ke zjištění přínosů účasti v projektech financovaných z Operačního programu Zaměstnanost, které

Více

PLÁN ČINNOSTI SK RVŠ NA ROK 2016

PLÁN ČINNOSTI SK RVŠ NA ROK 2016 PLÁN ČINNOSTI SK RVŠ NA ROK 2016 Obsah Komise pro sociální a ekonomické záležitosti...2 Komise pro vysokoškolskou samosprávu...3 Komise pro doktorské studium...4 Legislativní komise...5 Pracovní skupina

Více

REHABILITACE - AKTIVACE PRÁCE. EQUAL/2/52CZ.04.4.09/1.1.00.4/0038 Příjemce: Vzdělávací společnost EDOST s.r.o.

REHABILITACE - AKTIVACE PRÁCE. EQUAL/2/52CZ.04.4.09/1.1.00.4/0038 Příjemce: Vzdělávací společnost EDOST s.r.o. o setkání transnational steering group o workshopy o komunikace mezi partnery o proces rozhodování - rozhovory - monitorovací zprávy Hodnocené aktivity: Setkání Transnational Steering Group, 20. 21. 2006,

Více

Didaktický proces vzdělávání

Didaktický proces vzdělávání Didaktický proces vzdělávání dospělých Základní prvky didaktického procesu ve vzdělávání dospělých: Didaktický proces = výuka CÍL= určen zvenčí např. politikou, společností, potřebami institucí OBSAH=

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Praha, Holečkova ul. 5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 5. 2. Evaluační činnosti Evaluační (sebehodnotící, autoevaluační) činnosti

Více

Vzdělávací program Podnikání krok za krokem (Podpora Podpora podnikavosti žáků středních škol)

Vzdělávací program Podnikání krok za krokem (Podpora Podpora podnikavosti žáků středních škol) Vzdělávací program Podnikání krok za krokem (Podpora Podpora podnikavosti žáků středních škol) Rekvalifikační a informační centrum Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem

Více

Pozvánka. čtvrtek 16. října 2014. Pod záštitou premiéra vlády ČR Bohuslava Sobotky

Pozvánka. čtvrtek 16. října 2014. Pod záštitou premiéra vlády ČR Bohuslava Sobotky Pozvánka Česká škola 21. století DRuhý RoČník konference ČeSká škola 21. Století na téma SPoluPRáce mezi školami a PoDniky na cestě k větší konkurenceschopnosti ČR. čtvrtek 16. října 2014 od 9.00 do 13.00

Více

SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM

SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM Hodnocení výuky studenty a studentkami, FHS UK, Letní semestr 2012 Kompletní hodnocení kurzu: SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM vyučující: doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. kód: YMN078 odevzdané formuláře: 7

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně škola žáci 1. stupně Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: cizí jazyk 35 % 23 % vlastivěda 8 % 17 % tělesná výchova 60 % 73 % pracovní činnosti 28 % 8 % Zaškrtni nejvíce 3 předměty,

Více

Předškolní vzdělávání a včasná péče, Základní vzdělávání a zájmové a neformální vzdělávání

Předškolní vzdělávání a včasná péče, Základní vzdělávání a zájmové a neformální vzdělávání Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Holešov CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000382 1. Jednání Pracovních skupin Předškolní vzdělávání a včasná péče, Základní vzdělávání a zájmové a neformální vzdělávání

Více

Rozvojový projekt na rok 2014

Rozvojový projekt na rok 2014 VYSOKÁ ŠKOLA: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO Rozvojový projekt na rok 2014 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: 1. Program na podporu vzájemné spolupráce vysokých škol Podprogram: Název

Více

2017/18. Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE

2017/18. Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE 2017/18 Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE Způsob hodnocené dotazníků U každého předmětu byli studenti tázáni na 5 otázek, které hodnotili stupeň souhlasu čísly 1-4.

Více

Cesty spolupráce s radnicí Aneb jak jsme na to šli v Podbořanech

Cesty spolupráce s radnicí Aneb jak jsme na to šli v Podbořanech Cesty spolupráce s radnicí Aneb jak jsme na to šli v Podbořanech Sympozion 17. 3. 2016 Praha 1. Česká společnost, z. s. Podbořany Síť mateřských center projekt Akademie svobodného a aktivního občanství

Více

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ.

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Specialista Profík Objevitel Průzkumník Začátečník Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Dovednost řešit problémy žák teprve získává, zatím neumí řešit bez pomoci

Více

Ukázka fiktivního portfolia jako inspirace pro studenty a studentky projektu Změňte to

Ukázka fiktivního portfolia jako inspirace pro studenty a studentky projektu Změňte to Portfolio Obsah 1. Přehled silných stránek 2. Osobní údaje 3. Přehled škol a odborných školení 4. Pracovní zkušenosti 5. Jiné zkušenosti 6. Moje plány 7. Přehled příloh 8. Přílohy 0 Ukázka fiktivního portfolia

Více

Popis projektu. Klíčové aktivity

Popis projektu. Klíčové aktivity Zvyšování motivace k technickému vzdělávání Výše finanční podpory : 7 195 707,16 Doba realizace: 1.9.2012 31.10.2014 Poskytovatel: Jihočeský kraj, grantové schéma Prioritní osa: Počáteční vzdělávání Operační

Více

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU?

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU? ZAČÍT SPOLU ZÁKLADNÍ INFORMACE program Začít spolu (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ pedagogický přístup orientovaný na dítě spojuje v sobě moderní poznatky

Více

VS Marketing (3MK) TŘI PILÍŘE 7 DŮVODŮ PROČ STUDOVAT VS 3MK:

VS Marketing (3MK) TŘI PILÍŘE 7 DŮVODŮ PROČ STUDOVAT VS 3MK: VS Marketing () Mgr. Marek Novinský Koordinátor VS POSLÁNÍ Inspirovat nadané studenty ke kariéře v marketingu Vyzbrojit je koncepty a nástroji marketingu od strategie po praktickou realizaci Rozvinout

Více

Virtualizace, clustery a cloud computing vyhodnocení série přednášek na vysokých (VŠ) a vyšších odborných (VOŠ) školách

Virtualizace, clustery a cloud computing vyhodnocení série přednášek na vysokých (VŠ) a vyšších odborných (VOŠ) školách Virtualizace, clustery a cloud computing vyhodnocení série přednášek na vysokých (VŠ) a vyšších odborných (VOŠ) školách Zpracoval: Jana Pečinková / jpecinkova@oldanygroup.cz 14. 12. 2009 OldanyGroup představuje

Více

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 1 7 minut Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Systémová podpora

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP 1 Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP KLÍČOVÁ TÉMATA Polytechnické vzdělávání Čtenářská a matematická gramotnost Kariérové poradenství 2 KAP Implementační projekty aktivity

Více

Podpora technického vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů JHK a JSRLZ, o.p.s.

Podpora technického vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů JHK a JSRLZ, o.p.s. Podpora technického vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů JHK a JSRLZ, o.p.s. 2. 10. 2015 Dana Feferlová, Jihočeská hospodářská komora JHK a JSRLZ, o.p.s. Jihočeská hospodářská komora Sdružení podnikatelů

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření V měsíci únoru roku 2013 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odboru sociálních věcí Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava dotazníkové šetření zjišťující spokojenost

Více

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol V průběhu projektu byly připraveny, odzkoušeny a do základních a středních škol zavedeny účinné nástroje kariérového poradenství: 1. V první

Více

Inkubátor sociálních inovací v knihovnách

Inkubátor sociálních inovací v knihovnách Inkubátor sociálních inovací v knihovnách 2018-2019 Navrhněte spolu s lidmi využívanou službu, která zlepší jejich životy. CHTĚLI BYCHOM (z výzkumu 2017) využívat potenciálu seniorů a mladých podílet se

Více

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Datum jednání: 12.10.2016 Čas jednání: 13:00 hodin V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s., Lidická 3116/134,

Více

studijních oborů na MU

studijních oborů na MU Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno, 10.10. 2008 Odbor pro strategii a rozvoj 1 Hodnocení studijních programů představuje kontinuální proces monitorování a zlepšování studijních

Více

Název projektu: Interní školení zaměstnanců Školíme se vzájemně Společnost: Microsoft s.r.o. Autor: Martina Šmidochová, personální ředitelka

Název projektu: Interní školení zaměstnanců Školíme se vzájemně Společnost: Microsoft s.r.o. Autor: Martina Šmidochová, personální ředitelka Název projektu: Interní školení zaměstnanců Školíme se vzájemně Společnost: Microsoft s.r.o. Autor: Martina Šmidochová, personální ředitelka Obsah: 1. Úvodní informace o projektu 2. Popis stávající situace,

Více

3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova. termín

3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova. termín 3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova termín 28. 11. 2016 13.00-16.00 Předpokládaný program jednání: 1. Zahájení, úvodní slovo, představení vize, představení

Více

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Kdo jsme? Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) byla ustanovena

Více

Dotazník pro školní koordinátory (zhodnocení průběhu hlavního sběru dat)

Dotazník pro školní koordinátory (zhodnocení průběhu hlavního sběru dat) Dotazník pro školní koordinátory (zhodnocení průběhu hlavního sběru dat) Příloha č. 1 Vážená školní koordinátorko / Vážený školní koordinátore, Rádi bychom Vám poděkovali za organizaci hlavního sběru dat

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: OBCHODNÍ KORESPONDENCE V NĚMECKÉM JAZYCE (OKN) Obor vzdělání : 63 41 M/02 Obchodní akademie Forma vzdělání : denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium : 30 (1 hodina

Více

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje r. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 Prioritizace potřeb Zpracovatel: realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání

Více

Základní škola, Mateřská škola, Základní umělecká škola Jesenice

Základní škola, Mateřská škola, Základní umělecká škola Jesenice Základní škola, Mateřská škola, Základní umělecká škola Jesenice realizuje do ledna 2009 projekt Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků (INFORMACE - INSPIRACE - INOVACE) Projekt

Více

Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů

Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů O Vás 1. Dotazník vyplnilo sedm vysokoškolských pedagogů připravujících budoucí učitele cizích jazyků. 2. Šest

Více

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA Výzkumný záměr MSM 0021622443"Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více