Krevní oběh raktavaha sansthána

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Krevní oběh raktavaha sansthána"

Transkript

1 Krevní oběh raktavaha sansthána

2 Krevní oběh raktavaha sansthána Termín raktavaha sansthána znamená systém (sansthána), který po těle roznáší krev (rakta) a jde tedy o systém krevního oběhu. Ten patří opět mezi životně důležité orgánové systémy a je zodpovědný nejen za vlastní oběh/cirkulaci krve v těle, ale i za tvorbu krve a její odbourávání. Z pohledu áyurvédy se systém krevního oběhu skládá ze 3 orgánů, kterými jsou: srdce/hrdaya pumpa oběhu játra/yakrta orgán tvorby krve/rakta slezina/plihá zásobárna krve a místo jejího odbourávání...a dále sem musíme zařadit ještě další 2 složky: krevní (a lymfatické cévy) krev Pro jednoduchost si můžeme celý krevní oběh představit jako systém potrubí, jímž pumpa/srdce rozhání po těle tekutinu, kterou je krev.

3 Srdce - hrdaya Srdce je ustředním orgánem našeho oběhu. Jde o nepárový, dutý orgán o velikosti cca pěsti, uložený v hrudní dutině Funkčně jde o pumpu, která neustále přečerpává krev vnašem krevním oběhu. Uložení: Srdce je uloženo vlevé polovině dutiny hrudní, vprostoru, kterému říkáme mediastinum. Jde o prostor mezi ostatními orgány hrudníku (srdcem, plícemi, jícnem, průdušnicí, velkými cévami), který je vyplněn řídkým vazivem. Srdce tak spočívá na bránici, po jeho stranách leží plíce, nad ním jsou průdušky/bronchy a průdušnice/trachea. Za ním probíhá jícen a velké cévy, které ze srdce vycházejí. aorta/srdečnice srdce levá a pravá plíce bránice

4 Srdce - hrdaya prsní kost/sternum srdce a jeho části srdce plíce pleurální dutina aorta/srdečnice jícen plíce páteř resp. obratel žebra CT snímek hrudíku - příčný řez (pohled zespodu)

5 Srdce - hrdaya Stavba srdce: Srdce, jako dutý orgán, je tvořeno stěnami, které dutiny ohraničují. Celá srdeční stěna se skládá ze3 typů tkání epitelu, svalové tkáně a vaziva. Na řezu má potom srdeční stěna tyto 3 základní vrstvy: endokard - nesmáčivá epitelová výstelka, podobná jako uvnitř cév, která brání srážení krve myokard vlastní svalovina srdce (ta je dvojího typu viz. dále) osrdečník (epikard/ perikard) dvojvrstevný vazivový obal mezi jehož oběma vrstvami je tenká dutina vyplněná filmem tekutiny. Zcelkového pohledu pak srdeční stěna formuje 4 dutiny pravou a levou srdeční předsíň/síň a pravou a levou komoru. Mezi pravou a levou stranou srdce je za normálních okolností nepropustná přepážka, tzv. septum. Naopak síně a komory jsou na levé i pravé straně propojeny a oddělují je pouze pohyblivé srdeční chlopně. Chlopně jsou klíčové pro udržení správného toku krve a vsrdci popisujeme celkem 4: trojcípá (trikuspidální) mezi pravou síní a pravou komorou poloměsíčitá plicní (pulmonální) mezi pravou komorou a plicnicí dvojcípá (mitrální) - mezi levou síní a levou komorou poloměsíčitá aortální mezi levou komorou a aortou Chlopně jsou tenké vazivové listy, pokryté vrstvou epitelu (endokardu viz srdeční vrstvy) a jde o méda dhátu.

6 Srdce - hrdaya Stěna srdeční Celé srdce je kombinací především mámsa a méda dhátú Perikard/vnější list vazivového obalu srdce Perikardiální dutina vyplněná tekutinou Myokard/svalovina srdce Endokard/epitelová Výstelka srdce Epikard/vnitřní list vazivového obalu srdce V perikardiální dutině, mezi oběma vazivovými listy je tekutina, která v áurvédě odpovídá avalambaka KAFa, a která chrání srdce před přehřátím.

7 Srdce - hrdaya Pohled na srdce shora uzavřené poloměsíčité chlopně pravá síň plicní chlopeň Plicnice a její větve dvojcípá chlopeň otevřené poloměsíčité chlopně trojcípá chlopeň levá komora šlašinky chlopně pravá komora mezikomorová Přepážka/septum uzavřená dvojcípá chlopeň uzavřená trojcípá chlopeň

8 Srdce - hrdaya Srdce a jeho cévy: Obrazně můžeme říci, že srdce je jako pumpa napojená na potrubí, kterým tekutina/krev proudí. Proto do srdce ústí a stejně tak ze srdce vycházejí následující velké cévy: horní a dolní dutá žíla ústí do pravé síně plicnice/plicní tepna vychází zpravé komory 4 plicní žíly ústí do levé síně aorta/srdečnice vychází zlevé komory Kromě těchto velkých cév, kterými srdce pumpuje krev, má srdce ještě vlastní menší cévy, které jej zásobují krví a tím i živinami. Těmito srdečními cévami jsou: srdeční/koronární tepny odstupují z aorty hned při jejím začátku srdeční žíly ústí do pravé srdeční síně Významné zúžení/ucpání koronární tepny vede knedostatečnému zásobení myokardu krví což se může projevit bolestmi na hrudi nebo až tzv. infarktem myokardu. Ten je projevem nedostatku zásobenítkáně kyslíkem a jejím odumíráním.

9 Srdce - hrdaya horní dutá žíla oblouk aorty plicnice a plicní tepny plicnice a plicní tepny plicní žíly plicní žíly Cévy srdce aorta horní dutá žíla dolní dutá žíla aorta/srdečnice plicní žíly levá srdeční tepna dolní dutá žíla plicnice a plicní tepny plicní žíly

10 Srdce - hrdaya Činnost srdce: Srdce funguje jako pumpa jen proto, že jako svalový orgán je schopno kontrakce a relaxace, a tím i vypuzení krve a opětovného naplnění krví. Svalovina srdce je dvojího typu: pracovní svalovina/myokard zodpovědná za vlastní svalovou práci srdce převodní systém srdeční tkáň, která sama automaticky generuje elektrické impulsy vyvolávající následně svalovou kontrakci vpracovním myokardu Metabolismus srdce a tím i jeho mechanické vlastnosti řídí jeden z typů PITTa - sádhaka PITTa, proud pad řídí prána a vyána vayu/váta Pracovní myokard reaguje na impulsy stahem/kontrakcí a následným uvolněním/relaxací. Stahu zde říkáme systola a uvolnění pak diastola. Za normálních podmíněk probíhá systola obou síní současně a po ní, zatímco probíhá diastola síní, následuje systola komor. Tyto 2 fáze, systola a diastola, se neustále opakují vytvářejí tzv. srdeční cyklus nebo též. srdeční revoluci. Rychlost sjakou se tento cyklus opakuje označujeme jako srdeční frekvence. Normální srdeční frekvence dospělého je cca /min, ale při tělesné námaze nebo emocionálním vypětí může vzrůst i na mnohem více.

11 Srdce - hrdaya Převodní systém srdeční SA uzel levé Tawarovo raménko Hissův svazek Purkyňova vlákna AV uzel pravé Tawarovo raménko Srdeční impulsy vznikají v pravé síni v SA uzlu a postupně jsou převáděny nižší srdeční oddíly.

12 Srdce - hrdaya Výsledkem celého srdečního cyklu je čerpání krve a množství přečerpané krve za 1 min. se pohybuje od 5 litrů vklidů kaž 30 litrům při fyzické námaze. Srdce má tedy, co do svého výkonu, velikou funkční rezervu. I v klidu tedy srdce přečerpá všechnu krev těla za 1 minutu. Proudění krve v srdci: Proudění krve vsrdci je vždy ve směru tlakového gradientu. Jinak řečeno, srdce se vdiastole plní krví a ta je při systole vypuzena ven ve směru nižšího tlaku. Za normálních okolností je proto proudění krve následující: krev přitéká zcelého těla (z velkého tělního oběhu viz. dále) do srdce prostřednictvím horní a dolní duté žíly, které obě ústí do pravé síně zpravé síně pokračuje krev do pravé komory a odsud dál do plicnice (a dále do malého plicního oběhu viz. dále) krev potom projde plícemi, je zde okysličena a vrací se nyní už do levého srdce, do levé síně zlevé síně pokračuje do levé komory a odsud konečně do aorty, skrze kterou jde do velkého tělního oběhu odkud se nakonec vrací dutými žilami zpět do srdce.

13 Srdce - hrdaya Řízení srdeční činnosti: Srdce pracuje automaticky a impulsy pro kontrakci si generuje zcela samo, bez jakékoli vnější stimulace. Jediné co potřebuje je zásobení živinami a energií. Pokud srdce vyřízneme ztěla a vložíme do slaného roztoku, bude samo bít tak dokud mu vystačí zásoby energie. Teprve pak se zastaví. Základní aktivita srdce zajišťuje tepovou frekvenci cca 60-75/min, které někdy říkáme tzv. klidová frekvence. Při zátěži, ať už fyzické nebo emocionální, ale základní aktivita srdce nestačí, a proto je srdce pod kontrolním vlivem několika regulačních mechanismů. Tyto mechanismy ovlivnňují srdeční frekvenci, sílu srdečního vztahu a pod. a to 3 způsoby: mechanicky - čím více se srdce naplní, tím větší silou vypudí krev při kontrakci nervově prostřednictvím vegetativního nervového systému (sympatikus zvyšuje tepovou frekvenci, sílu stahu atd. a naopak parasympatikus toto snižuje) humorálně prostřednitvím hormonů a dalších látek, asi neznámější jsou adrenalin a noradrenalin, které působí obdobně jako sympatikus a acetylcholin působící naopak jako parasympatikus. Hormonů, které se na regulaci podílejí je ale mnohem více.

14 Krevní cévy - širá Krevní cévy řadíme k upadhátu rakta a dělíme je do 3 kategorií: tepny/arterie a tepénky/arterioly vedou od srdce žíly/vény a žilky/venuly vedou do srdce vlásečnice/kapiláry leží na pomezí těchto dvou Ze srdce vycházejí velké tepny (aorta a plicnice), které se posléze větví nejprve na drobnější tepénky a nakonec vcílové tkáni až na ultra tenké vlásečnice. Vlásečnice se potom naopak postupně spojují nejdříve v žilky a jejich spojováním zase ve vetší a větší žíly, které nakonec ústí do srdce jako velké žíly (horní a dolní dutá žíla, plicní žíly). tepna žíla kapiláry

15 Krevní cévy - širá Krevní tlak: Tlak vcévách, resp. rozdíl v tlaku mezi dvěma místy vcévním řečišti, je hlavní příčinou pohybu krve v oběhu. Hodnota tlaku závisí na objemu krve vcévním řečišti, síle jakou srdce krev do cév pumpuje a také odporu cév, proti kterému srdce pumpuje. Typickým faktorem ovlivňujícím vznik vysokého krevního tlaku je cévní odpor. V tepnách je obecně vysoký tlak a krev, zatímco v žilách je tlak nízký a tomu odpovídá i rychlost proudění krve. Pokud mluvíme o krevním tlaku obecně, máme většinou na mysli tlak vtepnách (ateriální tlak) a vsouvislosti sním mluvíme o 2 hodnotách: systolický tlak tlak během srdeční systoly/kontrakce diastolický tlak během diastoly/uvolnění srdce Normální hodnoty se pohybují okolo 120/80 mm Hg (milimetrů rtuťového sloupce). *Toto platí ale jen pro velký tělní oběh, vplicním oběhu je tlak mnohem nižší (cca 25/10 mm Hg) a stejně tak i v žilách. Tlak nad 140/90 označujeme jako vysoký krevní tlak/hypertenze. Naopak nízký kervní tlak se označuje jako hypotenze.

16 Krevní cévy - širá Funkce cév: tepny jsou vysokotlakým cévním řečištěm rozvádí krev do tkání, akumulují sílu srdce do své stěny a pomocí ní udržují vysoký tlak, který je tím co v tepnách zajišťuje tok krve. Tlak krve je nevyšší blízko srdce srdce (v aortě atd.) ale směrem do periferie postupně klesá. kapiláry jsou místem výměny látek - zkrve do tkání a naopak. Výměna látek je hnána tlakem, který je zpočátku vyšší ve vlásečnicích (a proto se tekutina filtruje do tkáně), ale posléze se tlak nejen vyrovná (filtrace se zastaví), ale nakonec i obrátí (tekutina se filtruje/prosakuje zpět do vlásečnic). *Při zpětné filtraci tekutiny ztkáně do vlásečnic ale část tekutiny vtkáni zůstane a je odvedena lymfatickými cévami (viz. dále) žíly jsou nízkotlakým/kapacitním cévním řečištěm - odvádí krev ztkání a slouží i jako rezervoár velkého množství krve. Proudění krve vžilách je složitější než v tepnách, protože tlak tu je nízký. Proto se tu navíc uplatňuje několik mechanismů: svalová pumpa, vliv dýchání,vliv srdce a žilní pumpa. Díky pomalému toku krve vžilách má krevzde mnohem větší tendenci se srážet. Pokud se tak stane, mluvíme o žilní trombóze a pokud se část sraženiny uvolní a putuje žilami dál až nakonec se zasekne vnějaké menší cévě, mluvíme o embolii.

17 Krevní oběh Krev proudící krevními cévami a celý systém cirkulace krve si můžeme představit jako 2 smyčky o tvaru čísla 8 vjejichž středu leží sdrce. Každá smyčka představuje jeden oběh: malý plicní oběh začíná vpravém srdci, vede do plic, kde se krev okysličí a míří zpět do levého srdce kde končí velký tělní oběh začíná vlevém srdci, rozvádí krev okysličenou vmalém oběhu do všech tkání a zpět kpravému srdci přivádí veškerou odkysličenou krev zcelého těla. Kdykoli vznikne problém v některé části oběhu projeví se to jak směrem vpřed, tak i vzad. směrem vpřed nedostatečná dodávka krve do dané tkáně/orgánu směrem vzad městnání krve před překážkou projevující otoky (plic nebo periferie)

18 Krevní oběh Regulace krevního oběhu: Krevní oběh je zásadní pro správné fungování našich tkání, protože zajišťuje nejen transport nezbytných látek do tkání, ale i odvod odpadních látek ztkání pryč. A protože požadavky různých tkání a orgánů na zásobení krví se včase mění, podléhá celý krevní oběh řadě regulačních mechanismů. Obecně lze do oběhu zasáhnout: ovlivněním srdce -frekvence, síla stahu atd. ovlivněním cév - jejich průsvit/kolik krve cévou proteče ovlivněním objemu krve/tekutiny jak plné je cévní řečiště A protože o srdci a jeho řízení jsme se již zmínili, zaměříme se zde hlavně na zbývající 2 ovlivnitelné položky. Regulace oběhu prostřednictví změny průsvitu cévy nebo množství tekutiny vní fungují obě na principu regulace tlaku krve. Vcévách existuje řada mechanismů somezeným místním působením a jsou jimi např. odpadní látky, které vdaném místě tkáně vyvolávají rozšíření cév a tím i větší dodávku krve.

19 Krevní oběh Dále to je vegetativní systém sympatiku (především vkůži, kosterních svalech, zažívacím ústrojí a vledvinách), který zužuje průsvit cév a naopak parasympatikus (např. vpohlavních orgánech), který cévy rozšiřuje dle aktuální potřeby. A konečně místně na cévy působí i některé tkáňové hormony. Kromě místních existují ještě mechanismy celkové spůsobením na celé naše tělo. Patří sem opět sympatikus a parasympatikus a dále řada hormonů, zejm. dřeně nadlevin (adrenalin a noradrenalin), které mají obdobné působení jako sympatikus. Mimo ovlivnění cév je možné oběh regulovat i prostřednictví objemu cirkulující tekutiny. Tuto regulaci zajišťují především některé hormony (antiduiretický hormon, aldosteron atd.) svým působením na ledviny.

20 Lymfatické cévy a oběh lymfy Lymfatický oběh doplňuje krevní oběh a uzavírá kruh vproudění tekutiny tělem. Jak jsme již uvedli, při proudění krve kapilárami se krev filtruje zcév do tkáně a vytváří zde tzv. tkáňový mok (mezibuněčnou tekutinu). Ten je sice částečně zpětně vstřebáván na žilním konci kapilárního řečiště, ale určitá jeho část se už vstřebat nedokáže. Tento zbytek potom je ztkáně odváděn pomocí zvláštních cév, kterým říkáme lymfatické cévy vpodobě tekutiny, kterou nazýváme lymfa. Je to bezbarvá, čirá tekutina, podobná krevní plazmě. Ve srovnání s ní ale obsahuje méně bílkovin. Lymfa odvádí ztkáně jak přebytečnou tekutinu, tak ale i některé odpadní látky, které nemohou být odvedeny krevními cevami. Lymfatické cévy: Mají podobnou stavbu jako žíly a základně je dělíme na lymfatické kapiláry, sběrné lymfatické cévy a tzv. kolektory /lymfatické kmeny. Tyto cévy jsou až na vyjímky (nervová tkáň, kostní dřeň atd.) obsaženy ve všech tkáních těla. Odvod lymfy zperiferních tkání probíhá prostřednictvím lymfatických kapilár do sběrných lymfatických cév a dále až do 2 hlavních lymfatických kmenů, které nakonec ústí do velkých žil vpodklíčkové oblasti na levé straně trupu. Průběh lymfatických cév je přerušen na mnoha místech tzv. lymfatickými uzlinami, které fungují jako jakési filtry.

21 Lymfatické cévy a oběh lymfy Řez lymfatickou uzlinou

22 Lymfatické cévy a oběh lymfy Pohyb lymfy: Díky nízkému tlaku v lymfatických cévách připomíná proudění lymfy situaci v žilách. Pohyb je pomalý je zajišťován: tlakem vkrevních kapilárách, které udávají rychlost tvorby mezibuněčné tekutiny dále tlakem tekutiny vtkáni kontrakcí kosterní svaloviny (svalová pumpa) dýchacími pohyby (podtlak vhrudníku) a kontrakcí svalů přím vlymfat. cévách (stahují se spontálně cca 6x za minutu). Směr toku lymfy udržují (podobně jako vžilách) chlopně. Lymfa je cévami přiváděna do uzlin, skrz které je filtrována a odváděna dál až nakonec se se vlévá do žilní krve. Uzliny mohu být zneprůchodněny díky onemocění, lymfa pak nemůže odtékat, hromadí se a vdané oblasti vzniká lymfatický otok lymfedém.

23 Játra - yakrta Jsou největší žlázou našeho těla, hlavním detoxikačním orgánem a dle áyurvédy, jsou spolu se slezinou, i základním orgánem krvetvorby. Stavbou: jde o měkký, pružný, ale i křehký orgán hnědo- červené barvy, uložený v pravé brániční klenbě. Tvarem jsou shora klenutá a zespodu téměř plochá (jako šikmo seřízlé vejce), jsou srostlá s bránicí (pohybují se proto spolu s ní) a jsou obalena vazivovým pouzdrem. Na játrech popisujeme: pravý a levý lalok (+2 menší laloky) a na spodní ploše jater výstup pravého a levého žlučového vývodu, žlučník, vrátnicovou/portální žíla, jaterní tepna a nervová pleteň. Pravý jaterní lalok Žlučník Levý jaterní lalok Jaterní tepna Žlučovod Dvanáctník Slinivka/pankreas

24 Játra - yakrta Játra mají zvláštní, dvojí krevní zásobení: cestou jaterní tepny přináší jen menší část kyslíku cestou vrátnicové/portální žíly přivádí krev z nepárových břišních orgánů (žaludek, slezina, slinivka, střeva), která je bohatá nejen na kyslík, ale obsahuje i látky vstřebané při trávení i některé odpadní látky. žilní krev z jater odtéká společně do dolní duté žíly Játra tak fungují nejen jako filtr pro vše (téměř) co bylo vstřebáno ze zažívacího traktu, ale i jako základní orgán pro přeměn látek Schéma portálního oběhu: 1.Dolní dutá žíla 2.Vrátnicová/portální žíla 3.Slezina a její žíly 4.Mesenterické žíly odvádějící krev z tlsutého střeva 5. Žíly odvádějící krev ze žaludku Kapacitu jater využíváme je z cca 10% A játra mají velkou schopnost regenerace

25 Játra - yakrta Struktura jater: Játra jsou tvořena žlázovým epitelem, který vytváří tzv. trámce a mezi trámci probíhají cévy, umožňující jaterním buňkám kontakt s krví. Trámce pak tvoří větší jednotky, který říkáme lalůčky. Struktura úzce odráží krevní zásobení... Krev přiváděná jak jaterní tepnou, tak z portální žíly je vedena mezi trámce kde dochází k výměně látek. odpadní látky jsou vyloučeny do mezilalůčkových žlučovodů a do žluči očištěná krev prochází dál do centra lalůčku a dál do dolní duté žíly Schéma centrálního Jaterního lalůčku:

26 Játra - yakrta Krvetvorba: Proces tvorby krve (míněno rakta) se označuje jako randžana a tím kdo je zodpovědný za kontrolu tohoto procesu je jednak raktágni a hlavně randžaka PITTa se sídlem v játrech (a dle některých zdrojů i ve slezině). Játra a slezina jsou vůči sobě v úzkém vztahu, mají podobné funkce a společně jsou označovány za raktášaya (zásobárna krve). Vlastní proces krvetvorby začíná z rasa, kde díky raságni dochází jednak: k dozrání dozrání vlastní rasa dhátú, vytvoření jejích upadhátú a mala vytvoření nezralé rakta dhátú (astháyi rakta dhátú) Tato nezralá rakta dhátú je potom prostřednictvím raktágni přeměněna na: zralou rakta (stháyi rakta dhátú) upadhátú (širá, khandara) mala (PITTa, žluč) nezralou mámsa dhátú Z pohledu západní medicíny probíhá krvetvorba v játrech a slezině pouze běhěm vývoje plodu v děloze, ale posléze krvetvorbu přebírá kostní dřeň.

27 Slezina - plihá Měkký orgán uložený vlevé brániční klenbě mezi bránicí a žaludkem, velikost závisí na množství krve zde obsažené (obvykle cca 12cm dlouhá, 7cm široká), podélná osa sleziny jde podél 10.žebra Slezina se skládá ztzv. bílé a červené dřeně. Bílá je nahromaděním lymfatické tkáně (lymfocytů), červená je tvořena provazci tkáně napojené na krevní cévy a funguje jako určitý filtr pro krev. Funkce sleziny: rezervoár krve při fyzické aktivitě se ze sleziny může uvolnit až 200ml krve během 1 minuty proto se někdy i raktašaya krvetvorba dle áyurvédy je spolu s játry hlavním sídle randžaka PITTa filtrace krve staré krvinky, nečistoty jsou zachytávány v červené dřeni imunita jsou zde přítomny bílé krviky (B/T lymfocyty), které jsou vkontaktu sjak skrví, tak i lymfou a podílejí se na produkci protilátek. Kromě toho zde dozrávání některé buňky imunitního systému. Slezina patří mezi velmi křehké vnitřní orgány, relativně snadno se trhá a může být zdrojem život ohrožujícího krvácení do břišní dutiny.

28 Slezina - plihá slezina plíce játra žaludek slezina ledvina slinivka břišní játra žaludek

29 Slezina - plihá Řez dutinou břišní játra žaludek slezina dolní dutá žíla ledvina páteř a meziobratlová ploténka ledvina aorta CT snímek žaludek játra slezina

30 Krevní oběh raktavaha sansthána 1

31 Krevní oběh raktavaha sansthána Termín raktavaha sansthána znamená systém (sansthána), který po těle roznáší krev (rakta) a jde tedy o systém krevního oběhu. Ten patří opět mezi životně důležité orgánové systémy a je zodpovědný nejen za vlastní oběh/cirkulaci krve v těle, ale i za tvorbu krve a její odbourávání. Z pohledu áyurvédy se systém krevního oběhu skládá ze 3 orgánů, kterými jsou: srdce/hrdaya pumpa oběhu játra/yakrta orgán tvorby krve/rakta slezina/plihá zásobárna krve a místo jejího odbourávání...a dále sem musíme zařadit ještě další 2 složky: krevní (a lymfatické cévy) krev Pro jednoduchost si můžeme celý krevní oběh představit jako systém potrubí, jímž pumpa/srdce rozhání po těle tekutinu, kterou je krev. 2

32 Srdce - hrdaya Srdce je ustředním orgánem našeho oběhu. Jde o nepárový, dutý orgán o velikosti cca pěsti, uložený v hrudní dutině Funkčně jde o pumpu, která neustále přečerpává krev vnašem krevním oběhu. Uložení: Srdce je uloženo vlevé polovině dutiny hrudní, vprostoru, kterému říkáme mediastinum. Jde o prostor mezi ostatními orgány hrudníku (srdcem, plícemi, jícnem, průdušnicí, velkými cévami), který je vyplněn řídkým vazivem. Srdce tak spočívá na bránici, po jeho stranách leží plíce, nad ním jsou průdušky/bronchy a průdušnice/trachea. Za ním probíhá jícen a velké cévy, které ze srdce vycházejí. aorta/srdečnice srdce levá a pravá plíce bránice 3

33 Srdce - hrdaya prsní kost/sternum srdce a jeho části srdce plíce pleurální dutina aorta/srdečnice jícen plíce páteř resp. obratel žebra CT snímek hrudíku - příčný řez (pohled zespodu) 4

34 Srdce - hrdaya Stavba srdce: Srdce, jako dutý orgán, je tvořeno stěnami, které dutiny ohraničují. Celá srdeční stěna se skládá ze3 typů tkání epitelu, svalové tkáně a vaziva. Na řezu má potom srdeční stěna tyto 3 základní vrstvy: endokard - nesmáčivá epitelová výstelka, podobná jako uvnitř cév, která brání srážení krve myokard vlastní svalovina srdce (ta je dvojího typu viz. dále) osrdečník (epikard/ perikard) dvojvrstevný vazivový obal mezi jehož oběma vrstvami je tenká dutina vyplněná filmem tekutiny. Zcelkového pohledu pak srdeční stěna formuje 4 dutiny pravou a levou srdeční předsíň/síň a pravou a levou komoru. Mezi pravou a levou stranou srdce je za normálních okolností nepropustná přepážka, tzv. septum. Naopak síně a komory jsou na levé i pravé straně propojeny a oddělují je pouze pohyblivé srdeční chlopně. Chlopně jsou klíčové pro udržení správného toku krve a vsrdci popisujeme celkem 4: trojcípá (trikuspidální) mezi pravou síní a pravou komorou poloměsíčitá plicní (pulmonální) mezi pravou komorou a plicnicí dvojcípá (mitrální) - mezi levou síní a levou komorou poloměsíčitá aortální mezi levou komorou a aortou Chlopně jsou tenké vazivové listy, pokryté vrstvou epitelu (endokardu viz srdeční vrstvy) a jde o méda dhátu. 5

35 Srdce - hrdaya Stěna srdeční Celé srdce je kombinací především mámsa a méda dhátú Perikard/vnější list vazivového obalu srdce Perikardiální dutina vyplněná tekutinou Myokard/svalovina srdce Endokard/epitelová Výstelka srdce Epikard/vnitřní list vazivového obalu srdce V perikardiální dutině, mezi oběma vazivovými listy je tekutina, která v áurvédě odpovídá avalambaka KAFa, a která chrání srdce před přehřátím. 6

36 Srdce - hrdaya Pohled na srdce shora uzavřené poloměsíčité chlopně pravá síň plicní chlopeň Plicnice a její větve dvojcípá chlopeň otevřené poloměsíčité chlopně trojcípá chlopeň levá komora šlašinky chlopně pravá komora mezikomorová Přepážka/septum uzavřená dvojcípá chlopeň uzavřená trojcípá chlopeň 7

37 Srdce - hrdaya Srdce a jeho cévy: Obrazně můžeme říci, že srdce je jako pumpa napojená na potrubí, kterým tekutina/krev proudí. Proto do srdce ústí a stejně tak ze srdce vycházejí následující velké cévy: horní a dolní dutá žíla ústí do pravé síně plicnice/plicní tepna vychází zpravé komory 4 plicní žíly ústí do levé síně aorta/srdečnice vychází zlevé komory Kromě těchto velkých cév, kterými srdce pumpuje krev, má srdce ještě vlastní menší cévy, které jej zásobují krví a tím i živinami. Těmito srdečními cévami jsou: srdeční/koronární tepny odstupují z aorty hned při jejím začátku srdeční žíly ústí do pravé srdeční síně Významné zúžení/ucpání koronární tepny vede knedostatečnému zásobení myokardu krví což se může projevit bolestmi na hrudi nebo až tzv. infarktem myokardu. Ten je projevem nedostatku zásobenítkáně kyslíkem a jejím odumíráním. 8

38 Srdce - hrdaya horní dutá žíla oblouk aorty plicnice a plicní tepny plicnice a plicní tepny plicní žíly plicní žíly Cévy srdce aorta horní dutá žíla dolní dutá žíla aorta/srdečnice plicní žíly plicnice a plicní tepny plicní žíly levá srdeční tepna dolní dutá žíla 9

39 Srdce - hrdaya Činnost srdce: Srdce funguje jako pumpa jen proto, že jako svalový orgán je schopno kontrakce a relaxace, a tím i vypuzení krve a opětovného naplnění krví. Svalovina srdce je dvojího typu: pracovní svalovina/myokard zodpovědná za vlastní svalovou práci srdce převodní systém srdeční tkáň, která sama automaticky generuje elektrické impulsy vyvolávající následně svalovou kontrakci vpracovním myokardu Metabolismus srdce a tím i jeho mechanické vlastnosti řídí jeden z typů PITTa - sádhaka PITTa, proud pad řídí prána a vyána vayu/váta Pracovní myokard reaguje na impulsy stahem/kontrakcí a následným uvolněním/relaxací. Stahu zde říkáme systola a uvolnění pak diastola. Za normálních podmíněk probíhá systola obou síní současně a po ní, zatímco probíhá diastola síní, následuje systola komor. Tyto 2 fáze, systola a diastola, se neustále opakují vytvářejí tzv. srdeční cyklus nebo též. srdeční revoluci. Rychlost sjakou se tento cyklus opakuje označujeme jako srdeční frekvence. Normální srdeční frekvence dospělého je cca /min, ale při tělesné námaze nebo emocionálním vypětí může vzrůst i na mnohem více. 10

40 Srdce - hrdaya Převodní systém srdeční SA uzel levé Tawarovo raménko Hissův svazek Purkyňova vlákna AV uzel pravé Tawarovo raménko Srdeční impulsy vznikají v pravé síni v SA uzlu a postupně jsou převáděny nižší srdeční oddíly. 11

41 Srdce - hrdaya Výsledkem celého srdečního cyklu je čerpání krve a množství přečerpané krve za 1 min. se pohybuje od 5 litrů vklidů kaž 30 litrům při fyzické námaze. Srdce má tedy, co do svého výkonu, velikou funkční rezervu. I v klidu tedy srdce přečerpá všechnu krev těla za 1 minutu. Proudění krve v srdci: Proudění krve vsrdci je vždy ve směru tlakového gradientu. Jinak řečeno, srdce se vdiastole plní krví a ta je při systole vypuzena ven ve směru nižšího tlaku. Za normálních okolností je proto proudění krve následující: krev přitéká zcelého těla (z velkého tělního oběhu viz. dále) do srdce prostřednictvím horní a dolní duté žíly, které obě ústí do pravé síně zpravé síně pokračuje krev do pravé komory a odsud dál do plicnice (a dále do malého plicního oběhu viz. dále) krev potom projde plícemi, je zde okysličena a vrací se nyní už do levého srdce, do levé síně zlevé síně pokračuje do levé komory a odsud konečně do aorty, skrze kterou jde do velkého tělního oběhu odkud se nakonec vrací dutými žilami zpět do srdce. 12

42 Srdce - hrdaya Řízení srdeční činnosti: Srdce pracuje automaticky a impulsy pro kontrakci si generuje zcela samo, bez jakékoli vnější stimulace. Jediné co potřebuje je zásobení živinami a energií. Pokud srdce vyřízneme ztěla a vložíme do slaného roztoku, bude samo bít tak dokud mu vystačí zásoby energie. Teprve pak se zastaví. Základní aktivita srdce zajišťuje tepovou frekvenci cca 60-75/min, které někdy říkáme tzv. klidová frekvence. Při zátěži, ať už fyzické nebo emocionální, ale základní aktivita srdce nestačí, a proto je srdce pod kontrolním vlivem několika regulačních mechanismů. Tyto mechanismy ovlivnňují srdeční frekvenci, sílu srdečního vztahu a pod. a to 3 způsoby: mechanicky - čím více se srdce naplní, tím větší silou vypudí krev při kontrakci nervově prostřednictvím vegetativního nervového systému (sympatikus zvyšuje tepovou frekvenci, sílu stahu atd. a naopak parasympatikus toto snižuje) humorálně prostřednitvím hormonů a dalších látek, asi neznámější jsou adrenalin a noradrenalin, které působí obdobně jako sympatikus a acetylcholin působící naopak jako parasympatikus. Hormonů, které se na regulaci podílejí je ale mnohem více. 13

43 Krevní cévy - širá Krevní cévy řadíme k upadhátu rakta a dělíme je do 3 kategorií: tepny/arterie a tepénky/arterioly vedou od srdce žíly/vény a žilky/venuly vedou do srdce vlásečnice/kapiláry leží na pomezí těchto dvou Ze srdce vycházejí velké tepny (aorta a plicnice), které se posléze větví nejprve na drobnější tepénky a nakonec vcílové tkáni až na ultra tenké vlásečnice. Vlásečnice se potom naopak postupně spojují nejdříve v žilky a jejich spojováním zase ve vetší a větší žíly, které nakonec ústí do srdce jako velké žíly (horní a dolní dutá žíla, plicní žíly). tepna žíla kapiláry 14

44 Krevní cévy - širá Krevní tlak: Tlak vcévách, resp. rozdíl v tlaku mezi dvěma místy vcévním řečišti, je hlavní příčinou pohybu krve v oběhu. Hodnota tlaku závisí na objemu krve vcévním řečišti, síle jakou srdce krev do cév pumpuje a také odporu cév, proti kterému srdce pumpuje. Typickým faktorem ovlivňujícím vznik vysokého krevního tlaku je cévní odpor. V tepnách je obecně vysoký tlak a krev, zatímco v žilách je tlak nízký a tomu odpovídá i rychlost proudění krve. Pokud mluvíme o krevním tlaku obecně, máme většinou na mysli tlak vtepnách (ateriální tlak) a vsouvislosti sním mluvíme o 2 hodnotách: systolický tlak tlak během srdeční systoly/kontrakce diastolický tlak během diastoly/uvolnění srdce Normální hodnoty se pohybují okolo 120/80 mm Hg (milimetrů rtuťového sloupce). *Toto platí ale jen pro velký tělní oběh, vplicním oběhu je tlak mnohem nižší (cca 25/10 mm Hg) a stejně tak i v žilách. Tlak nad 140/90 označujeme jako vysoký krevní tlak/hypertenze. Naopak nízký kervní tlak se označuje jako hypotenze. 15

45 Krevní cévy - širá Funkce cév: tepny jsou vysokotlakým cévním řečištěm rozvádí krev do tkání, akumulují sílu srdce do své stěny a pomocí ní udržují vysoký tlak, který je tím co v tepnách zajišťuje tok krve. Tlak krve je nevyšší blízko srdce srdce (v aortě atd.) ale směrem do periferie postupně klesá. kapiláry jsou místem výměny látek - zkrve do tkání a naopak. Výměna látek je hnána tlakem, který je zpočátku vyšší ve vlásečnicích (a proto se tekutina filtruje do tkáně), ale posléze se tlak nejen vyrovná (filtrace se zastaví), ale nakonec i obrátí (tekutina se filtruje/prosakuje zpět do vlásečnic). *Při zpětné filtraci tekutiny ztkáně do vlásečnic ale část tekutiny vtkáni zůstane a je odvedena lymfatickými cévami (viz. dále) žíly jsou nízkotlakým/kapacitním cévním řečištěm - odvádí krev ztkání a slouží i jako rezervoár velkého množství krve. Proudění krve vžilách je složitější než v tepnách, protože tlak tu je nízký. Proto se tu navíc uplatňuje několik mechanismů: svalová pumpa, vliv dýchání,vliv srdce a žilní pumpa. Díky pomalému toku krve vžilách má krevzde mnohem větší tendenci se srážet. Pokud se tak stane, mluvíme o žilní trombóze a pokud se část sraženiny uvolní a putuje žilami dál až nakonec se zasekne vnějaké menší cévě, mluvíme o embolii. 16

46 Krevní oběh Krev proudící krevními cévami a celý systém cirkulace krve si můžeme představit jako 2 smyčky o tvaru čísla 8 vjejichž středu leží sdrce. Každá smyčka představuje jeden oběh: malý plicní oběh začíná vpravém srdci, vede do plic, kde se krev okysličí a míří zpět do levého srdce kde končí velký tělní oběh začíná vlevém srdci, rozvádí krev okysličenou vmalém oběhu do všech tkání a zpět kpravému srdci přivádí veškerou odkysličenou krev zcelého těla. Kdykoli vznikne problém v některé části oběhu projeví se to jak směrem vpřed, tak i vzad. směrem vpřed nedostatečná dodávka krve do dané tkáně/orgánu směrem vzad městnání krve před překážkou projevující otoky (plic nebo periferie) 17

47 Krevní oběh Regulace krevního oběhu: Krevní oběh je zásadní pro správné fungování našich tkání, protože zajišťuje nejen transport nezbytných látek do tkání, ale i odvod odpadních látek ztkání pryč. A protože požadavky různých tkání a orgánů na zásobení krví se včase mění, podléhá celý krevní oběh řadě regulačních mechanismů. Obecně lze do oběhu zasáhnout: ovlivněním srdce -frekvence, síla stahu atd. ovlivněním cév - jejich průsvit/kolik krve cévou proteče ovlivněním objemu krve/tekutiny jak plné je cévní řečiště A protože o srdci a jeho řízení jsme se již zmínili, zaměříme se zde hlavně na zbývající 2 ovlivnitelné položky. Regulace oběhu prostřednictví změny průsvitu cévy nebo množství tekutiny vní fungují obě na principu regulace tlaku krve. Vcévách existuje řada mechanismů somezeným místním působením a jsou jimi např. odpadní látky, které vdaném místě tkáně vyvolávají rozšíření cév a tím i větší dodávku krve. 18

48 Krevní oběh Dále to je vegetativní systém sympatiku (především vkůži, kosterních svalech, zažívacím ústrojí a vledvinách), který zužuje průsvit cév a naopak parasympatikus (např. vpohlavních orgánech), který cévy rozšiřuje dle aktuální potřeby. A konečně místně na cévy působí i některé tkáňové hormony. Kromě místních existují ještě mechanismy celkové spůsobením na celé naše tělo. Patří sem opět sympatikus a parasympatikus a dále řada hormonů, zejm. dřeně nadlevin (adrenalin a noradrenalin), které mají obdobné působení jako sympatikus. Mimo ovlivnění cév je možné oběh regulovat i prostřednictví objemu cirkulující tekutiny. Tuto regulaci zajišťují především některé hormony (antiduiretický hormon, aldosteron atd.) svým působením na ledviny. 19

49 Lymfatické cévy a oběh lymfy Lymfatický oběh doplňuje krevní oběh a uzavírá kruh vproudění tekutiny tělem. Jak jsme již uvedli, při proudění krve kapilárami se krev filtruje zcév do tkáně a vytváří zde tzv. tkáňový mok (mezibuněčnou tekutinu). Ten je sice částečně zpětně vstřebáván na žilním konci kapilárního řečiště, ale určitá jeho část se už vstřebat nedokáže. Tento zbytek potom je ztkáně odváděn pomocí zvláštních cév, kterým říkáme lymfatické cévy vpodobě tekutiny, kterou nazýváme lymfa. Je to bezbarvá, čirá tekutina, podobná krevní plazmě. Ve srovnání s ní ale obsahuje méně bílkovin. Lymfa odvádí ztkáně jak přebytečnou tekutinu, tak ale i některé odpadní látky, které nemohou být odvedeny krevními cevami. Lymfatické cévy: Mají podobnou stavbu jako žíly a základně je dělíme na lymfatické kapiláry, sběrné lymfatické cévy a tzv. kolektory /lymfatické kmeny. Tyto cévy jsou až na vyjímky (nervová tkáň, kostní dřeň atd.) obsaženy ve všech tkáních těla. Odvod lymfy zperiferních tkání probíhá prostřednictvím lymfatických kapilár do sběrných lymfatických cév a dále až do 2 hlavních lymfatických kmenů, které nakonec ústí do velkých žil vpodklíčkové oblasti na levé straně trupu. Průběh lymfatických cév je přerušen na mnoha místech tzv. lymfatickými uzlinami, které fungují jako jakési filtry. 20

50 Lymfatické cévy a oběh lymfy Řez lymfatickou uzlinou 21

51 Lymfatické cévy a oběh lymfy Pohyb lymfy: Díky nízkému tlaku v lymfatických cévách připomíná proudění lymfy situaci v žilách. Pohyb je pomalý je zajišťován: tlakem vkrevních kapilárách, které udávají rychlost tvorby mezibuněčné tekutiny dále tlakem tekutiny vtkáni kontrakcí kosterní svaloviny (svalová pumpa) dýchacími pohyby (podtlak vhrudníku) a kontrakcí svalů přím vlymfat. cévách (stahují se spontálně cca 6x za minutu). Směr toku lymfy udržují (podobně jako vžilách) chlopně. Lymfa je cévami přiváděna do uzlin, skrz které je filtrována a odváděna dál až nakonec se se vlévá do žilní krve. Uzliny mohu být zneprůchodněny díky onemocění, lymfa pak nemůže odtékat, hromadí se a vdané oblasti vzniká lymfatický otok lymfedém. 22

52 Játra - yakrta Jsou největší žlázou našeho těla, hlavním detoxikačním orgánem a dle áyurvédy, jsou spolu se slezinou, i základním orgánem krvetvorby. Stavbou: jde o měkký, pružný, ale i křehký orgán hnědo- červené barvy, uložený v pravé brániční klenbě. Tvarem jsou shora klenutá a zespodu téměř plochá (jako šikmo seřízlé vejce), jsou srostlá s bránicí (pohybují se proto spolu s ní) a jsou obalena vazivovým pouzdrem. Na játrech popisujeme: pravý a levý lalok (+2 menší laloky) a na spodní ploše jater výstup pravého a levého žlučového vývodu, žlučník, vrátnicovou/portální žíla, jaterní tepna a nervová pleteň. Pravý jaterní lalok Žlučník Levý jaterní lalok Jaterní tepna Žlučovod Dvanáctník Slinivka/pankreas 23

53 Játra - yakrta Játra mají zvláštní, dvojí krevní zásobení: cestou jaterní tepny přináší jen menší část kyslíku cestou vrátnicové/portální žíly přivádí krev z nepárových břišních orgánů (žaludek, slezina, slinivka, střeva), která je bohatá nejen na kyslík, ale obsahuje i látky vstřebané při trávení i některé odpadní látky. žilní krev z jater odtéká společně do dolní duté žíly Játra tak fungují nejen jako filtr pro vše (téměř) co bylo vstřebáno ze zažívacího traktu, ale i jako základní orgán pro přeměn látek Schéma portálního oběhu: 1.Dolní dutá žíla 2.Vrátnicová/portální žíla 3.Slezina a její žíly 4.Mesenterické žíly odvádějící krev z tlsutého střeva 5. Žíly odvádějící krev ze žaludku Kapacitu jater využíváme je z cca 10% A játra mají velkou schopnost regenerace

54 Játra - yakrta Struktura jater: Játra jsou tvořena žlázovým epitelem, který vytváří tzv. trámce a mezi trámci probíhají cévy, umožňující jaterním buňkám kontakt s krví. Trámce pak tvoří větší jednotky, který říkáme lalůčky. Struktura úzce odráží krevní zásobení... Krev přiváděná jak jaterní tepnou, tak z portální žíly je vedena mezi trámce kde dochází k výměně látek. odpadní látky jsou vyloučeny do mezilalůčkových žlučovodů a do žluči očištěná krev prochází dál do centra lalůčku a dál do dolní duté žíly Schéma centrálního Jaterního lalůčku: 25

55 Játra - yakrta Krvetvorba: Proces tvorby krve (míněno rakta) se označuje jako randžana a tím kdo je zodpovědný za kontrolu tohoto procesu je jednak raktágni a hlavně randžaka PITTa se sídlem v játrech (a dle některých zdrojů i ve slezině). Játra a slezina jsou vůči sobě v úzkém vztahu, mají podobné funkce a společně jsou označovány za raktášaya (zásobárna krve). Vlastní proces krvetvorby začíná z rasa, kde díky raságni dochází jednak: k dozrání dozrání vlastní rasa dhátú, vytvoření jejích upadhátú a mala vytvoření nezralé rakta dhátú (astháyi rakta dhátú) Tato nezralá rakta dhátú je potom prostřednictvím raktágni přeměněna na: zralou rakta (stháyi rakta dhátú) upadhátú (širá, khandara) mala (PITTa, žluč) nezralou mámsa dhátú Z pohledu západní medicíny probíhá krvetvorba v játrech a slezině pouze běhěm vývoje plodu v děloze, ale posléze krvetvorbu přebírá kostní dřeň. 26

56 Slezina - plihá Měkký orgán uložený vlevé brániční klenbě mezi bránicí a žaludkem, velikost závisí na množství krve zde obsažené (obvykle cca 12cm dlouhá, 7cm široká), podélná osa sleziny jde podél 10.žebra Slezina se skládá ztzv. bílé a červené dřeně. Bílá je nahromaděním lymfatické tkáně (lymfocytů), červená je tvořena provazci tkáně napojené na krevní cévy a funguje jako určitý filtr pro krev. Funkce sleziny: rezervoár krve při fyzické aktivitě se ze sleziny může uvolnit až 200ml krve během 1 minuty proto se někdy i raktašaya krvetvorba dle áyurvédy je spolu s játry hlavním sídle randžaka PITTa filtrace krve staré krvinky, nečistoty jsou zachytávány v červené dřeni imunita jsou zde přítomny bílé krviky (B/T lymfocyty), které jsou vkontaktu sjak skrví, tak i lymfou a podílejí se na produkci protilátek. Kromě toho zde dozrávání některé buňky imunitního systému. Slezina patří mezi velmi křehké vnitřní orgány, relativně snadno se trhá a může být zdrojem život ohrožujícího krvácení do břišní dutiny. 27

57 Slezina - plihá slezina plíce játra žaludek slezina ledvina slinivka břišní játra žaludek 28

58 Slezina - plihá Řez dutinou břišní játra žaludek slezina dolní dutá žíla ledvina páteř a meziobratlová ploténka ledvina aorta CT snímek žaludek játra slezina 29

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové soustavy člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Míza Lymfa Krevní kapiláry jsou prostupné pro určité množství bílkovin

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_TVD535 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník

Více

Stavba a funkce cév a srdce. Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn

Stavba a funkce cév a srdce. Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn Stavba a funkce cév a srdce Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn Aorta - srdečnice - silnostěnná tepna, vychází z L komory srdeční - základ

Více

ZAMĚSTNANCŮ. Jméno předvádějícího Datum prezentace. www.zlinskedumy.cz. Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina.

ZAMĚSTNANCŮ. Jméno předvádějícího Datum prezentace. www.zlinskedumy.cz. Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina. Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání VY_32_INOVACE_10_ZDV1_15 Zdravověda somatologie

Více

Kardiovaskulární soustava SRDCE

Kardiovaskulární soustava SRDCE Kardiovaskulární soustava - SRDCE Mgr. Martina Pokorná SRDCE (lat. COR, řec. KARDIA) srdce dospělého člověka: 260 320 g novorozenec: 20-25 g nepárový dutý svalový orgán uložený v dutině hrudní (k. hrudní,

Více

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Oběhová soustava Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Zabezpečuje: Přepravu (transport): - přepravcem je krev (soustava oběhová) - zabezpečuje přísun základních kamenů živin do buněk,

Více

Popis anatomie srdce: (skot, člověk) Srdeční cyklus. Proudění krve, činnost chlopní. Demonstrace srdce skotu

Popis anatomie srdce: (skot, člověk) Srdeční cyklus. Proudění krve, činnost chlopní. Demonstrace srdce skotu Katedra zoologie PřF UP Olomouc http://www.zoologie. upol.cz/zam.htm Prezentace navazuje na základní znalosti z cytologie a anatomie. Doplňující prezentace: Dynamika membrán, Řízení srdeční činnosti, EKG,

Více

Variace Soustava krevního oběhu

Variace Soustava krevního oběhu Variace 1 Soustava krevního oběhu 21.7.2014 16:08:47 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA KREVNÍHO OBĚHU KREV A KREVNÍ OBĚH Charakteristika krve Krev - složení fyzikální, chemické, biologické.

Více

LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr.Jitka Fuchsová MÍZA (lymfa) Krevní kapiláry mají propustné stěny

Více

Kardiovaskulární soustava - SRDCE

Kardiovaskulární soustava - SRDCE Kardiovaskulární soustava - SRDCE Předmluva Vzhledem k autorským právům nebylo možno v této veřejně šířené verzi zachovat obrazovou dokumentaci, která byla součástí přednášky. Chybějící obrázky lze najít

Více

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE, OBĚH

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE, OBĚH Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_16_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE, OBĚH SRDCE (COR, CARDIA) uloženo v mezihrudí, v dutině osrdečníkové dutý sval tvar kužele hrot

Více

Funkce oběhové soustavy

Funkce oběhové soustavy Oběhová soustava Funkce oběhové soustavy Zajišťuje oběh krve (u savců krev stahy srdce). Krev spolu s tkáňovým mokem a mízou tvoří vnitřní prostředí organismu, podílejí se na udržování homeostázy (stálého

Více

FUNKCE KREVNÍHO OBĚHU CÉVY, OBĚH LYMFY FUNKČNÍ MORFOLOGIE SRDCE FUNKCE CHLOPNÍ FUNKCE SRDCE SRDEČNÍ VÝDEJ ZEVNÍ PROJEVY SRDEČNÍ ČINNOSTI

FUNKCE KREVNÍHO OBĚHU CÉVY, OBĚH LYMFY FUNKČNÍ MORFOLOGIE SRDCE FUNKCE CHLOPNÍ FUNKCE SRDCE SRDEČNÍ VÝDEJ ZEVNÍ PROJEVY SRDEČNÍ ČINNOSTI FYZIOLOGIE SRDCE A KREVNÍHO OBĚHU FUNKCE KREVNÍHO OBĚHU CÉVY, OBĚH LYMFY FUNKČNÍ MORFOLOGIE SRDCE FUNKCE CHLOPNÍ FUNKCE SRDCE SRDEČNÍ VÝDEJ ZEVNÍ PROJEVY SRDEČNÍ ČINNOSTI FUNKCE KREVNÍHO OBĚHU TEPNY =

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14 Člověk II. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1. Mezi funkce oběhové soustavy patří: a) rozvádění živin a plynů a ochrana proti chorobám b) rozmnožování c) růst organismu d) kostnatění 2. Množství krve dospělého člověka

Více

HOVÁ SOUSTAVA. Oběhová soustava. Srdce a cévy, srdeční činnost. srdce. tepny arterie žíly veny vlásečnice - kapiláry kapaliny krev míza tkáňový mok

HOVÁ SOUSTAVA. Oběhová soustava. Srdce a cévy, srdeční činnost. srdce. tepny arterie žíly veny vlásečnice - kapiláry kapaliny krev míza tkáňový mok OBĚHOV HOVÁ SOUSTAVA Srdce a cévy, srdeční činnost Oběhová soustava srdce cévy tepny arterie žíly veny vlásečnice - kapiláry kapaliny krev míza tkáňový mok Tepny, žíly, vláse sečnice Průchod krve vláse

Více

- tvořena srdcem a krevními cévami (tepny-krev ze srdce, žíly-krev do srdce, vlásečnice)

- tvořena srdcem a krevními cévami (tepny-krev ze srdce, žíly-krev do srdce, vlásečnice) Otázka: Oběhová soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Anet význam, základní schéma oběhu krve, stavba a činnost srdce, stavba a vlastnosti cév, EKG, civilizační choroby = oběhový systém = kardiovaskulární

Více

ANATOMIE A A FYZIOLOGIE

ANATOMIE A A FYZIOLOGIE ANATOMIE A FYZIOLOGIE Lidský organismus je složitý systém specializovaných orgánů. Anatomie se zabývá jejich stavbou a uspořádáním. Fyziologie se věnuje vzájemnému sladění činnosti orgánů, projevující

Více

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní.

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní. Anatomie pro účastníky kurzu ZZA Následující řádky jsou určeny těm z vás, kteří jste při hodinách biologie chyběli, už jste toho hodně zapomněli, nebo jste měli trvale otevřenou stranu s nejzajímavějšími

Více

Fyziologie pro trenéry. MUDr. Jana Picmausová

Fyziologie pro trenéry. MUDr. Jana Picmausová Fyziologie pro trenéry MUDr. Jana Picmausová Patří mezi základní biogenní prvky (spolu s C,N,H) Tvoří asi 20% složení lidského těla a 20.9% atmosferického vzduchu Současně je klíčovou molekulou pro dýchání

Více

SSOS_ZD_3.12 Trávicí soustava - játra

SSOS_ZD_3.12 Trávicí soustava - játra Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_3.12

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

MUDr.K.Kapounková. v systémovém (velkém, tělním) krevním oběhu mají tepny silnou stěnu

MUDr.K.Kapounková. v systémovém (velkém, tělním) krevním oběhu mají tepny silnou stěnu Krevní oběh velký tělní : 84% ( systémový) malý (plícní): 9% Srdce : 7% Fyziologie kardiovaskulárního systému MUDr.K.Kapounková Celkový objem krve :4,5 5,5 l žíly, pravé srdce a malý oběh = nízkotlaký

Více

Autoři: Jana Kučerová Zdeňka Vlahová Gymnázium J.G. Mendela, Brno Maturitní téma č.

Autoři: Jana Kučerová Zdeňka Vlahová Gymnázium J.G. Mendela, Brno Maturitní téma č. Maturitní téma č.24 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběhová soustava slouží k rozvodu látek (zabezpečuje oběh živin, kyslíku a odstraňování zplodin metabolismu v tekutém stavu). FYLOGENEZE OBĚHOVÉ SOUSTAVY 1. Prvoci

Více

ANATOMIE A FYZIOLOGIE

ANATOMIE A FYZIOLOGIE 1. Organismus získává energii: a) z dýchání b) z hormonů c) z živin d) ze svalové práce ANATOMIE A FYZIOLOGIE 2. Nejpohotovější zdroj energie představují: a) tuky b) cukry c) bílkoviny d) vitamíny 3. K

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG

Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG Minutový objem srdeční/cardiac output Systolický objem/stroke Volume Krevní tlak/blood Pressure EKG/ECG MINUTOVÝ OBJEM SRDCE Q CARDIAC OUTPUT je množství krve, které srdce vyvrhne do krevního oběhu za

Více

VY_32_INOVACE_11.06 1/9 3.2.11.6 Oběhová soustava

VY_32_INOVACE_11.06 1/9 3.2.11.6 Oběhová soustava 1/9 3.2.11.6 Cíl popsat stavbu oběhové soustavy - vyjmenovat tělní tekutiny - znát druhy cév, složení krve, krevní skupiny - uvést onemocnění, úrazy, příčiny, prevenci, ošetření Krev znamená život - oběhovou

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 8. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní /

Více

Biologie člověka souhrnné opakování 2. část metabolismus

Biologie člověka souhrnné opakování 2. část metabolismus Biologie člověka souhrnné opakování 2. část metabolismus 1. Vypište názvy krevních tělísek a jejich početní poměr: 2. Hemoglobin obsahuje důležitý prvek a váže vzdušný. 3. Krevní skupiny objevil český

Více

Oběhová soustava. Srdce

Oběhová soustava. Srdce Oběhová soustava Srdce Srdce srdce asi 12 cm dlouhé a 8-9 cm široké hmotnost (M) 280-340 g, hmotnost (F) 230-280 g přední, vypouklá, obrácená ke sternu a k žebrům spodní ležící na bránici zadní,obrácená

Více

schéma malého plicního oběhu

schéma malého plicního oběhu A) malý plicní oběh.krev je přiváděna horní a.dutou.. do..síně. Krev jde přes, která odděluje síň od komory do pravé odkud je vypuzena..tepnami až do.. (do části, která se nazývá plicní, které jsou obetkány

Více

Anatomie a fyziologie kardiovaskulárního systému. Alena Volčíková Interní kardiologická klinika FN Brno Koronární jednotka

Anatomie a fyziologie kardiovaskulárního systému. Alena Volčíková Interní kardiologická klinika FN Brno Koronární jednotka Anatomie a fyziologie kardiovaskulárního systému Alena Volčíková Interní kardiologická klinika FN Brno Koronární jednotka Rozdělení oběhového ústrojí SRDCE CÉVNÍ SOUSTAVA Srdce hmotnost 230 340 g má tvar

Více

PRACOVNÍ LIST- SOUSTAVA DÝCHACÍ A CÉVNÍ

PRACOVNÍ LIST- SOUSTAVA DÝCHACÍ A CÉVNÍ PRACOVNÍ LIST- SOUSTAVA DÝCHACÍ A CÉVNÍ 1. Doplň větu. Dýchání (respirace) je mechanismus, při kterém většina živočichů přijímá a odstraňuje ze svých tkání. 2. U většiny živočichů s druhotnou tělní dutinou

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM a možnost jeho detoxikace 1 SRDCE dutý svalový orgán, ústřední orgán krevního oběhu: přečerpává okysličenou krev z plic do tělního (velkého) oběhu přečerpává neokysličenou krev

Více

Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ

Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ Téma: Srdce Vypracoval: Hrachová Irena Ročník: osmý ŠVP ZV - využití: Vzdělávací oblasti: člověk a příroda - přírodopis Kompetence: k učení, k řešení problémů, ke komunikaci

Více

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka

ČLOVĚK. Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka ČLOVĚK Antropologie (z řeckého anthrópos člověk) - snaží se vytvořit celkový obraz člověka Fyzická antropologie - studuje lidské tělo, jeho vývoj a genetiku anatomie - zkoumá stavbu těla organismů fyziologie

Více

Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc

Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc SRDCE Orgán tvořen specializovaným typem hladké svaloviny, tzv. srdeční svalovinou = MYOKARD Srdce se na základě elektrických impulsů rytmicky smršťuje a uvolňuje: DIASTOLA = ochabnutí SYSTOLA = kontrakce,

Více

Kardiovaskulární systém

Kardiovaskulární systém Kardiovaskulární systém Funkční anatomie srdce dvě funkčně spojená čerpadla pohánějící krev jedním směrem pravá polovina srdce levá polovina srdce pravá polovina (pravá komora a síň) pohání nízkotlaký

Více

MUDr.K.Kapounková, Ph.D.

MUDr.K.Kapounková, Ph.D. MUDr.K.Kapounková, Ph.D. Krevní oběh velký tělní : 84% ( systémový) malý (plícní): 9% Srdce : 7% Celkový objem krve :4,5 5,5 l žíly, pravé srdce a malý oběh = nízkotlaký systém ( rezervoár ) arterie =

Více

SRDEČNÍ CYKLUS systola diastola izovolumická kontrakce ejekce

SRDEČNÍ CYKLUS systola diastola izovolumická kontrakce ejekce SRDEČNÍ CYKLUS Srdeční cyklus je období mezi začátkem dvou, po sobě jdoucích srdečních stahů. Skládá se z: 1. kontrakce komor, označované jako systola a 2. relaxace komor, označované jako diastola. Obě

Více

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.)

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1 Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1. Povrch kosti kryje vazivová blána, která se nazývá a) okostice b) chrupavka c) kostní obal 2. Na průřezu kosti rozeznáváme

Více

Oběhový systém. Oběhový systém. Tunica intima. Obecná stavba cév. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie.

Oběhový systém. Oběhový systém. Tunica intima. Obecná stavba cév. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie. Oběhový systém Oběhový systém histologie Srdce (cor) Krevní cévy tepny (arteriae) kapiláry (cappilariae) žíly (venae) Lymfatické cévy čtvrtek, 27. října 2005 15:11 Obecná stavba cév tunica intima tunica

Více

Krevní oběh. Literatura:Dylevský, I.:Anatomie a fyziologie člověka Machová, J.:Biologie člověka pro učitele Rokyta : Somatologie

Krevní oběh. Literatura:Dylevský, I.:Anatomie a fyziologie člověka Machová, J.:Biologie člověka pro učitele Rokyta : Somatologie Krevní oběh Literatura:Dylevský, I.:Anatomie a fyziologie člověka Machová, J.:Biologie člověka pro učitele Rokyta : Somatologie Části krevního oběhu: 1) srdce - zajišťuje proudění krve v uzavřeném systému

Více

Druhy tkání. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Druhy tkání. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Druhy tkání Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 23. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci si rozšíří znalosti o tkáních, z kterých se pak vytváří větší celky

Více

Biologie. Pracovní list č. 1 žákovská verze Téma: Tepová frekvence a tlak krve v klidu a po fyzické zátěži. Lektor: Mgr.

Biologie. Pracovní list č. 1 žákovská verze Téma: Tepová frekvence a tlak krve v klidu a po fyzické zátěži. Lektor: Mgr. www.projektsako.cz Biologie Pracovní list č. 1 žákovská verze Téma: Tepová frekvence a tlak krve v klidu a po fyzické zátěži Lektor: Mgr. Naděžda Kurowská Projekt: Reg. číslo: Student a konkurenceschopnost

Více

Oběhová soustava obratlovců

Oběhová soustava obratlovců Tematická oblast Oběhová soustava obratlovců Datum vytvoření 17. 10. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Biologie - biologie živočichů 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Prezentace

Více

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž 1 Hodnocení srdeční práce Hodnocení funkce systoly - ejekční frakce hodnotí funkční výkonnost

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty...............................

Obsah Úvod......................................... 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... Obsah Úvod......................................... 11 1 Základní vlastnosti živé hmoty............................... 12 1.1 Metabolismus.................................... 12 1.2 Dráždivost......................................

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č. č. 16 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Lidské tělo oběhová a dýchací soustava V pracovních listech se žáci seznamují s oběhovou

Více

FYZIOLOGIE SRDCE A KREVNÍHO OBĚHU

FYZIOLOGIE SRDCE A KREVNÍHO OBĚHU FYZIOLOGIE SRDCE A KREVNÍHO OBĚHU VLASTNOSTI SRDCE SRDEČNÍ REVOLUCE PŘEVODNÍ SYSTÉM SRDEČNÍ SRDEČNÍ STAH ŘÍZENÍ SRDEČNÍ ČINNOSTI PRŮTOK KRVE JEDNOTLIVÝMI ORGÁNY EKG FUNKCE KREVNÍHO OBĚHU VLASTNOSTI SRDCE

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Věnčité tepny Srdeční žíly Lymfatika Sympatikus Parasympatikus (X) Převodní systém, pacemaker Perikard, projekce

Věnčité tepny Srdeční žíly Lymfatika Sympatikus Parasympatikus (X) Převodní systém, pacemaker Perikard, projekce Srdce 2: Cévy, nervy, převodní systém Perikard a topografie Věnčité tepny Srdeční žíly Lymfatika Sympatikus Parasympatikus (X) Převodní systém, pacemaker Perikard, projekce David Sedmera Univerzita Karlova

Více

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 www.accessexcellence.org 2 Stavba žilní stěny relativně tenká a chudá svalovina, chlopně zabraňující zpětnému toku krve, vazivová vrstva (elastická i

Více

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd

PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název šablony: PRIR2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: 6 Člověk a příroda Okruh dle RVP: 6 3 - Přírodopis Tematická oblast: Přírodopis Člověk sada 2

Více

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ. vylučovací soustava = ledviny + odvodné cesty močové vylučovací soustava = ledviny + močovody + močový měchýř + močová trubice

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ. vylučovací soustava = ledviny + odvodné cesty močové vylučovací soustava = ledviny + močovody + močový měchýř + močová trubice SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Funkce vylučovací soustavy a způsoby vylučování odpadních látek u živočichů Při látkové přeměně v buňkách a tělních dutinách živočichů vznikají odpadní látky, které musí být u organismu

Více

Exkrece = Exkrety Exkrementy

Exkrece = Exkrety Exkrementy Vylučovací soustava Vylučovací soustava Exkrece = vylučování vylučování odpadních produktů tkáňového metabolismu z těla ven Exkrety tekuté odpadní látky x Exkrementy tuhé odpadní látky Hlavní exkrety:

Více

Fyziologie sportovních disciplín

Fyziologie sportovních disciplín snímek 1 Fyziologie sportovních disciplín MUDr.Kateřina Kapounková snímek 2 Krevní oběh a zátěž Složka : Centrální / srdce / Periferní / krevní oběh / Změny Reaktivní adaptační snímek 3 Centrální část

Více

7 (7) OBĚHOVÁ SOUSTAVA A SRDCE

7 (7) OBĚHOVÁ SOUSTAVA A SRDCE 7 (7) OBĚHOVÁ SOUSTAVA A SRDCE Oběhová soustava prostřednictvím tělních tekutin zabezpečuje: Transport živin, hormonů, vitamínů, iontů a O 2 do tkání. Odvod zplodin látkového metabolismu (hlavně CO 2 )

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku Tabulka Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Shora připojena k mezimozku Melatonin Ladí cirkadiánní rytmy, Ovlivňuje funkci nervové soustavy i celého organizmu, v dětství brzdí tvorbu pohlavních hormonů,

Více

Cévní soustava člověka

Cévní soustava člověka Cévní soustava člověka Cévní soustava člověka je tvořena srdcem, hustou sítí cév a na ní navazujícím lymfatickým systémem Srdce (Cor) Stavba: Srdce je dutý svalový nepárový orgán velikosti pěsti a o hmotnosti

Více

Tělní tekutiny, krevní skupiny, oběhová soustava - otázka z biologie

Tělní tekutiny, krevní skupiny, oběhová soustava - otázka z biologie Tělní tekutiny, krevní skupiny, oběhová soustava - otázka z biologie Otázka: Tělní tekutiny, kr. skupiny, oběhová soustava Předmět: Biologie Přidal(a): blabla - extracelulární tekutiny (ECT) krev a míza

Více

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ VZTAH DÉLKA - TENZE Pasivní protažení, aktivní protažení, izometrický stah, izotonický stah, auxotonní stah SRDEČNÍ VÝDEJ (MO)

Více

- pozn. rozdílné uložení CS a NS u prvo- a druhoústých!!! (prvoústí CS na zádech)

- pozn. rozdílné uložení CS a NS u prvo- a druhoústých!!! (prvoústí CS na zádech) Otázka: Oběhová, cevní a mízní soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Evca.celseznam.cz Funkce oběhové soustavy: transport plynů, hormonů, živin, zplodin metabolismu; zajištění imunity; udržení homeostázy;

Více

Všeobecná sestra, 2. kolo, kombinovaná forma, Odborný test VS a PA

Všeobecná sestra, 2. kolo, kombinovaná forma, Odborný test VS a PA Všeobecná sestra, 2. kolo, kombinovaná forma, Odborný test VS a PA Správná odpověď je podbarvena šedou barvou Otázka č. 1: Kyfóza je fyziologické zakřivení páteře: v oblasti krční páteře dopředu v oblasti

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II.

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II. Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II. DÝCHACÍ SOUSTAVA Dolní dýchací cesty Hrtan (larynx) velikost hrtanu ženy 5 cm, muži 7 cm chrupavčitý,

Více

Příloha 1, Otázky na kontroly

Příloha 1, Otázky na kontroly Příloha 1, Otázky na kontroly Svaly 1) Lidské svaly dělají pohyb. Co přeměňují, aby sval mohl pracovat? a) energii vzduchu b) energii potravy c) energii vody 2) Účinnost přeměny energie potravy na svalovou

Více

- do svalu pronikají cévy - uvnitř se větví až na drobné vlásečnice, které opřádají svalová vlákna

- do svalu pronikají cévy - uvnitř se větví až na drobné vlásečnice, které opřádají svalová vlákna Otázka: Svalová soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Brabencová Svalová soustava - svaly hladké - příčně pruhované - srdeční - do svalové soustavy řadíme jen svaly příčně pruhované - orgány jsou svaly

Více

& Systematika arytmií

& Systematika arytmií Fyziologický srdeční rytmus & Systematika arytmií Štěpán Havránek II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK VFN Kardiocentrum VFN Fyziologický srdeční rytmus Anatomické poznámky Sinoatriální

Více

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Strana 1 ze 6 1. Popis Torzo trupu rozložitelné na 14 částí, z nerozbitného plastu, omyvatelné, bez možnosti ohýbání. Výška: 85 cm Hlavu lze odejmout. Také viditelnou

Více

Krevní oběh. Helena Uhrová

Krevní oběh. Helena Uhrová Krevní oběh Helena Uhrová Z hydrodynamického hlediska uzavřený systém, složený ze: srdce motorický orgán, zdroj mechanické energie cév rozvodný systém, tvořený elastickými roztažitelnými a kontraktilními

Více

Pedagogická poznámka: Grafy v zadání na tabuli nepromítám, žáci je dostávají na papírku.

Pedagogická poznámka: Grafy v zadání na tabuli nepromítám, žáci je dostávají na papírku. 3.1.10 Tlak krve Předpoklady: 030109 Pomůcky: hadice, spojené nádoby na vizkozitu Př. 1: Přilož dva prsty nebo palec pravé ruky k zápěstí, podle obrázku. Co cítíš? Kolik pulsů za minutu dělá Tvé srdce?

Více

Přenos látek. je realizován prostřednictvím: oběhu tělních tekutin v cévní soustavě

Přenos látek. je realizován prostřednictvím: oběhu tělních tekutin v cévní soustavě Přenos látek je realizován prostřednictvím: oběhu tělních tekutin v cévní soustavě Oběh tělních tekutin cévní soustava Zajišťování funkcí krve nutnost průniku do všech částí těla. Mnohobuněční zvláštní

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Srdečnice (aorta) horní dutá žíla poloměsíčitá chlopeň srdečnice pravá síň pravá komora plícnice levá síň levá komora poloměsíčitá chlopeň plícnice dolní dutá žíla trojcípá chlopeň

Více

Oběhová soustava II.

Oběhová soustava II. I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 10 Oběhová soustava II. Pro potřeby

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Srdečnice (aorta) horní dutá žíla poloměsíčitá chlopeň srdečnice pravá síň pravá komora plícnice levá síň levá komora poloměsíčitá chlopeň plícnice dolní dutá žíla trojcípá chlopeň

Více

Srovnávac. vací fyziologie. Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc

Srovnávac. vací fyziologie. Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc Plicní objemy Srovnávac vací fyziologie Větev plicní žíly (okysličená krev) Větev plicní tepny (odkysličená krev) Terminální průdušinka HLTAN HRTAN JÍCEN PRŮDUŠNICE Pravá plíce Nosní dutina Levá plíce

Více

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018 X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov 6.- 7. září 2018 61 letý muž, nalezen mrtvý před vraty stodoly Zevně: pod pupkem vpravo prosvítající čerstvý krevní výron naznačeně

Více

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň.

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň. VÝVOJ PLODU Opakování 1. Z jakých částí se skládá krev? 2. Uveďte funkci jednotlivých složek krve. 3. Vysvětlete pojmy: antigen, imunita, imunizace. 4. Vysvětlete činnost srdce. 5. Popište složení srdce.

Více

ARTERIE A DETOXIKACE

ARTERIE A DETOXIKACE ARTERIE A DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš www.kappamedical.com 1 Arterie - tepny Součást kardiovaskulárního systému. Arteria z řeckého aer (vzduch) a tereo (obsahovat) protože tepny jsou po smrti prázdné);

Více

LEDVINOVÁ KONTROLA HOMEOSTÁZY

LEDVINOVÁ KONTROLA HOMEOSTÁZY LEDVINOVÁ KONTROLA HOMEOSTÁZY Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc. Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických

Více

Rychlost pulzové vlny (XII)

Rychlost pulzové vlny (XII) Rychlost pulzové vlny (XII) Definice pulzové vlny Pulzová vlna vzniká během srdeční revoluce, kdy dochází za systoly k vypuzení krve z levé komory do velkého oběhu. Arteriální systém se s tímto rychle

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika kardiovaskulárního

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno. Biofyzika kardiovaskulárního Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Biofyzika kardiovaskulárního systému 1 Obsah přednášky Mechanické vlastnosti cév Reynoldsovo číslo Proudění

Více

Anatomie, fyziologie a vyšetřovací metody močového ústrojí I.

Anatomie, fyziologie a vyšetřovací metody močového ústrojí I. Anatomie, fyziologie a vyšetřovací metody močového ústrojí I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje říjen 2009 Bc. Hrušková Jindřiška Anatomie

Více

2. Srdce je ve skutečnosti dvojitá pumpa: pravá strana pumpuje krev do plic a levá do zbytku těla

2. Srdce je ve skutečnosti dvojitá pumpa: pravá strana pumpuje krev do plic a levá do zbytku těla Soustava oběhová 1. V lidském těle je krev poháněna srdcem a cirkuluje cévami 2. Srdce je ve skutečnosti dvojitá pumpa: pravá strana pumpuje krev do plic a levá do zbytku těla 3. Lymfatické žlázy jsou

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: V/2 - inovace směřující k rozvoji odborných kompetencí Název materiálu: Fylogeneze oběhové

Více

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš OKRUH SLEZINY MUDr. Josef Jonáš 1 Z pohledu detoxikační medicíny je funkce sleziny, tak jak ji chápe moderní medicína, jen málo významná. 2 Například při výčtu základních orgánů pentagramu je nezbytnou

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16. Člověk III. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_16 Člověk III. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci

Více

Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení

Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení Pracovní list Olga Gardašová VY_32_INOVACE_Bi3r0105 Játra Jsou největší žlázou v lidském těle váží přibližně 1,5 kg. Tvar je trojúhelníkový, barva

Více

Otázka: Ošetřovatelská péče u nemocného s akutním infarktem myokardu

Otázka: Ošetřovatelská péče u nemocného s akutním infarktem myokardu Otázka: Ošetřovatelská péče u nemocného s akutním infarktem myokardu Předmět: Ošetřovatelství (Biologie) Přidal(a): Simona Veselá Anatomie Srdce je dutý sval, který má velikost zatlé pěsti dospělého člověka,váží

Více