Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Doprovodné obrázky a videa na Internetu"

Transkript

1 POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 10 SPORT A KOMPENZAČNÍ POMŮCKY 10.1 Sport s handicapem Z historie Vznik sportovních aktivit především pro vozíčkáře byl zapříčiněn událostmi druhé světové války, kdy bylo velké množství mladých lidí odkázáno na invalidní vozík, v důsledku těžkých zranění. V roce 1948 se ve Velké Británii konali první sportovní hry pro vozíčkáře. Tehdy byla účast poměrně malá, účastnilo se 16 handicapovaných sportovců. Teprve až roku 1982 byl založen Mezinárodní koordinační výbor světových organizací postižených sportovců, který o deset let později, roku 1992 transformoval do dnes již známého Mezinárodního paralympijského výboru, a slučuje tyto kategorie: Mentálně postižení Spasticky postižení (lidé ochrnutí převážně následky dětské mozkové obrny) Tělesně postižení Zrakově postižení Přes veškeré snahy Mezinárodního deaflympijského výboru, nejsou sluchově postižení sportovci zahrnuti v Paralympijském výboru, a tak organizují vždy v lichých letech za paralympiádami vlastní sportovní hry pro neslyšící pod označením deaflympiada. 26. ledna 1994 byl založen Český paralympijský výbor, který prostřednictvím sdružených svazů zajišťuje přípravu handicapovaných sportovců na vrcholné soutěže.

2 První letní paralympijské hry se odehrály roku 1960 v Římě, v prostorech olympijských her. Her se zúčastnilo 400 sportovců z 23 zemí. Zlom v organizaci a účasti přišel s rokem 1992, kdy se na paralympiádě v Barceloně rozdalo 431 zlatých medailí a bylo překonáno 279 světových rekordů. Těchto her se zúčastnila i česká výprava, 29 sportovců přivezlo domů 13 medailí. Zimní sporty měly pomalejší rozvoj, první zimní paralympijské hry se konaly v roce 1976 ve švédském Ornskoldsviku. Rozmach přišel ve stejném období jako u letních her, a to v Lillehammeru v roce Zde se poprvé představil sladge hokej. Tehdy deset českých sportovců vybojovalo jednu, a to bronzovou medaili. Letní paralympijské sporty Atletika Soutěží se ve čtyřech disciplínách: o Dráhové: sprint, štafety, střední a dlouhé tratě o Skok: vysoký, daleký a trojskok o Vrhačské: vrh koulí, hod diskem a oštěpem o Pětiboj Vzpírání Soutěží se v kategorii bench press, která je určena lidem s porušením míchy Basketbal na vozíku Tým tvoří pět hráčů, kteří mají míru postižení ohodnocenou body. Součet hráčských bodů v týmu nesmí překročit nastavený bodový limit. Volejbal v sedě V podmínkách je, že pánev musí být ve stálém kontaktu s podlahou Boccia Tento sport je určen pro vozíčkáře a spastiky Cyklistika První cyklistickou disciplínou byl tandem s nevidomým, dnes se soutěží i na kolech (amputace, lehčí spasticita), na tříkolkách (spastici) a na handbicích (vozíčkáři).

3 Český reprezentant, Jiří Ježek, se po LPH 2012 v Londýně stal nejúspěšnějším handicapovaným sportovce světa. Fotbal o Fotbal pro 5 hrají čtyři zrakově postižení a jeden vidící brankář o Fotbal pro 7 hrají spastici Goalbal Pro zrakově postižené, a hraje s klapkami na očích, aby se sportu mohli účastnit sportovci s různou mírou zrakového postižení. Rugby na vozíku Stolní tenis Tenis na vozíku Veslování Jachting Určen pro všechny druhy handicapu Jezdectví Pro všechny handicapy Šerm na vozíku Zajímavostí je, že vozík je pevně připevněn k zemi a vozíčkáři k pohybu mimo paží používají svůj trub. Judo Pro zrakově postižené Sportovní střelba Lukostřelba Určena pro vozíčkáře i tělesně handicapovaný střílející ve stoje Plavání Soutěží se v disciplínách: volný styl, prsa, motýlek, znak a polohový závod. Plavání je určeno všem handicapům. Zimní paralympijské sporty Běžecké lyžování

4 Tělesné i zrakové postižení Sjezdové lyžování Slalom, obří slalom, super obří slalom a sjezd Tělesné i zrakové postižení. Nevidomí jsou naváděni pomocí zvukových signálů vidícími průvodci. Biatlon Tělesné i zrakové postižení (běh na lyžích a střelba) Zrakově postižení střílejí pomocí speciálního akustického systému. Curling pro vozíčkáře Sledge hokej Verze ledního hokeje, tělesně handicapovaní hráči bruslí na speciálních sáňkách, a odráží se krátkými holemi, kterými zároveň i hrají. V současnosti je sport handicapovaných, i přes veliké úspěchy našich reprezentantů, minimálně podporován státem. Veškeré finanční břímě nesou jednotlivé sportovní kluby, které se snaží zajistit odpovídající zázemí. Pokud vzejde z nějaké malé organizace úspěšný sportovec, nepřinese svému klubu žádné finance, ba naopak, aby se mohl rozvíjet dál, je nucen přejít do větších sportovních klubů a veškerý úspěch si pak připisují tyto větší organizace, či asociace, které disponují již finančními prostředky a jsou podporovány Českým paralympijským výborem. Navíc sportu tělesně handicapovaných ublížila kauza, kterou řešil i Mezinárodní paralympijský výbor formou hrozby zákazu účasti na paralympijských hrách v Londýně. Je to vleklý spor dvou organizací spadajících přímo pod Český paralympijský výbor. Bohužel na těchto mocnářských tahanicích sport tělesně handicapovaných hodně tratil, a celá kauze není ještě do dnes vyřešena.

5 Čas ke studiu: 60 minut Cíl: Po prostudování této podkapitoly se seznámíte se speciálními pomůckami pro spoluobčany: Tělesně handicapované Nevidomé Výklad 10.2 Pomůcky pro tělesný handicap Mnoho lidí s handicapem dokáže žít plnohodnotný život zásluhou kompenzačních pomůcek. Za kompenzační pomůcku můžeme považovat cokoliv, co nám umožní se přizpůsobit nastalé situaci. Bývají to speciální pomůcky, jako protézy, invalidní vozíky, a také to můžou být předměty a věci, které zdraví člověk používá pro zcela jiné účely. Např. běžné jízdní kolo. Je to dopravní prostředek, který lidem nabízí mnoho užití. Každý z nás na kole jezdil a třeba i jezdí, a asi nás nenapadne představa, že se může jednat o kompenzační pomůcku. Pokud by ale pro Vás byla chůze problematická, je zde kolo, které kompenzuje chůzi. Kompenzační pomůcky pro tělesně handicapované bývají většinou mechanické, což je dáno tím, že nahrazují určitý pohyb, či mechanickou dovednost. Nejvíce rozšířené pomůcky jsou berle a hole, kdy nám horní končetiny nahrazují dolní končetiny. Ale klasickým příkladem kompenzačních pomůcek jsou protézy, které nahrazují chybějící končetiny. V základních verzích jsou pouze mechanické a mimo kompenzace pohybu či jiné činnosti, plní i jistou kosmetickou funkci, a tak zakrývají handicap. Tato kosmetická funkce má výrazný vliv na psychiku. Snad každý, kdo chybějící končetinu nahradil protézou, si řekl, že skoro vůbec není poznat, že mi chybí noha, či ruka.

6 Výroba protéz je specifický obor, který se v praxi přibližuje modelářství. Nejenom, že protetik modeluje chybějící končetinu, ale hlavně musí vytvořit v protéze lůžko pro pahýl, který bude protézu ovládat. U dolních končetin je kvalitní práce protetika zárukou úspěšné adaptace na protézu. Pahýl a jeho kůže, která není přizpůsobena vzniklé zátěži, trpí vlivem neodborně vytvarovaného lůžka a následná bolest, či nedostatečná opora, může chůzi znemožnit. Další známou pomůckou jsou invalidní vozíky. Ty nahrazují chůzi. Život na vozíku je plný pohybových omezení, ale zásluhou moderních technologií vznikají nové kompenzační pomůcky, které umožňují prožít handicapovaným plnohodnotný život. Jako další pomůcky můžeme jmenovat výtahy, pomůcky do koupelen i na WC, přizpůsobené ruční řízení vozidel a mnoho dalších. Zásluhou kompenzačních pomůcek můžou handicapovaní sportovat. Mohou jezdit na kole, hrát hokej, florbal, lyžovat, no zkrátka mohou se věnovat nejen halovým sportům, ale i těm outdoorovým. Bývali doby, kdy lidé odkázaní na invalidní vozík se mohli věnovat pouze omezenému výběru sportovních a volnočasových aktivit. Za nejčastější sporty handicapovaných dřívější éry můžeme považovat plavání a ping-pong. V dnešní době je obrovský zájem o outdoorové aktivity. Obrovský nárůst zažívá cyklistika a také lyžování. Nejzajímavějšími kompenzačními pomůckami jsou kola a lyže určené především pro vozíčkáře (obr. 8.1 a 8.2).

7 Obrázek 10.1 jízdní kolo pro vozíčkáře Obrázek 10.2 monoski

8 Jízdní kolo uzpůsobené pro vozíčkáře je zcela odlišné konstrukce, připomínající spíše lehokolo. Tento speciál je poháněn rukama, a z důvodu stability a soběstačnosti handicapovaného je konstruován na třech kolech. Obecně se nazývá handbike, neboli ruční kolo. Silniční závody na těchto speciálech jsou paralympijským sportem, a ti nejrychlejší jezdci dosahují průměrných rychlostí přes 40km/h. Monoski je kompenzační pomůcka nahrazující lyže. Handicapovaný je upnut v jakési sedačce, která je připevněná k lyži, a pro lepší stabilitu jsou součástí monoski speciální hůlky, které mají úchop jako francouzské berle a na konci sklopnou lyžinu. Tato speciální pomůcka umožňuje handicapovaným lyžovat na běžných sjezdovkách. Monoski je také paralympijským sportem Pomůcky pro smyslový handicap Pro smyslový handicap je příznačná bílá hůlka, která slouží nevidomému místo zraku. Ale již zmíněná hůlka neumožňuje nevidomému vnímat širší okolí. Je tedy schopen pohybu pouze v místech, která zná a má naučená, v cizím prostředí je orientace daleko těžší, až téměř nemožná. Další kompenzační pomůckou se stává živý tvor, a to pes (obrázek 8.3). Vodící pes pro nevidomé musí projít speciálním výcvikem. Tento výcvik je náročný, a ne každý pes je vhodný. Pes musí být společenský, nekonfliktní, klidný a hlavně spolehlivý. Nejvhodnější jsou retrieveři, zvláště zlatý a labradorský retriever, nejnověji také jejich kříženec. Německý ovčák se nyní cvičí jen na speciální požádání klienta. Ovčák se totiž na svého majitele příliš váže, těžce si zvyká na nového a přitom už během výcviku musí pes vystřídat dva pány. Výcvik dvouměsíčního pejska začíná v rodině dobrovolníků. Ta ho naučí základní hygieně, soužití s lidmi a jak se chovat v dopravních prostředcích a na rušné ulici atd. Důležité je, aby byl pes odchován v bytě a aby se mu pěstounská rodina intenzivně věnovala. Není to totiž jenom domácí mazlíček, ale pes, který jednou bude pomáhat

9 zrakově postiženému člověku. Dobrovolníci k předvýchově vodících psů jsou stále vítáni. Když je psovi jeden rok, přechází z péče vychovatelů do rukou profesionálního cvičitele. Ten ho za šest až osm měsíců naučí všemu, co vodící pes potřebuje umět - chodit rovně, neočichávat, nerozhlížet se, obcházet překážky, aportovat vyhozené nebo ztracené předměty, zvyknout si, že je vlastně jakoby větší a širší, ale hlavně: že není sám. Pes dokáže najít dveře, schody, vyvést z nepřehledné situace, na povel odbočit doleva nebo vpravo, převést přes cestu... Obrázek 10.3 vodící pes Ne všechna štěňata se po výcviku skutečně stanou vodícími psy. Vyhoví přibližně osmdesát procent. Cvičení vodících psů se značně liší od cvičení psů ostatních. Pejsek se musí naučit dělat svou práci s radostí a ne proto, že ho nutí nějaká autorita. Důležité je také, aby se skloubila povaha a fyzické dispozice psa a jeho nového pána a například drobounká paní nedostala psa jako hora.

10 Moderní technika přináší též moderní řešení - navigaci. Pomocí GPS a GSM speciální přístroje dokáží určit polohu nevidomého. Tento způsob se dá využít na více způsobů, ale hlavní využití je: pokud se nevidomý ztratí; pokud má autobus výluku a nevidomý neví, kde má přestoupit; když nevidomý potřebuje donavigovat. Pomocí mobilního telefonu se nevidomý může spojit s operátorem speciálního Navigačního centra zřízeného pro potřeby nevidomých SONS. Operátor sleduje polohu na mapě, kterou zaznamenává speciální přístroj, a dokáže nevidomého navigovat. Služby Navigačního centra najdou sice největší uplatnění v Praze, ale fungují celostátně. Teoreticky by to fungovalo i v zahraničí, ale tam jde o roaming, jak pro data, tak pro volání. Nejnovějším projektem Navigačního centra SONS je program, využívající k odesílání klientovy polohy mobilního telefonu. Program se nazývá Lokátor a funguje s normálním telefonem, tedy normálním, musí to být tzv. smartfone s GPS. Shrnutí pojmů kapitoly 8 Integrace do společnosti je důležitým faktorem plnohodnotného života. Ideální způsob zapojení je pomocí volnočasových aktivit a zábavy. Počasí zásadně dokáže ovlivnit samostatnost handicapovaného při cestování, a často nepříznivé počasí může cestování znemožnit. Asistence od členů rodiny bývá pro psychický stav handicapovaného příznivější, protože si tak méně uvědomuje svou nemohoucnost vykonávat určité úkoly. Kompenzační pomůcka je jakákoliv věc, či předmět, která handicapovanému umožňuje vykonávat různé činosti, které by jinak pro svůj handicap nemohl vykonávat. Zásluhou kompenzačních pomůcek handicapovaní mohou prožít plnohodnotný a spokojený život.

11 Další zdroje Video ze závodů horských kol. Na snímku můžete v akci vidět kompenzační pomůcku, která nahrazuje běžné jízdní kolo. Krásné záběry z lyžování na monoski naleznete na následujícím odkaze: REJSTŘÍK POJMŮ Český paralympijský výbor GPS handbike invalidní vozíky kompenzační pomůcky letní paralympijské sporty monoski protézy sportovní hry vodící pes zimní paralympijské sporty

Dotazník týkající se pohybových aktivit obyvatel žijících v domovech pro osoby se zdravotním postižením pro klienty. křížkem.

Dotazník týkající se pohybových aktivit obyvatel žijících v domovech pro osoby se zdravotním postižením pro klienty. křížkem. Dotazník týkající se pohybových aktivit obyvatel žijících v domovech pro osoby se zdravotním postižením pro klienty Informace pro vyplnění dotazníku: vhodná odpověď bude při řízeném rozhovoru označena

Více

Sport zdravotně postižených

Sport zdravotně postižených Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/15.0209) 1 Aplikované pohybové aktivity = pohybovou aktivitu, kde je zvláštní

Více

Mgr. Roman Suda

Mgr. Roman Suda Mgr. Roman Suda 19.12. 2016 1. Historie sportu handicapovaných ve světě a v ČR Historie paralympismu ve světě Ludwig Guttmann 1948 Stoke Mandevile 1. hry pro vozíčkáře z GB, 16 sportovců Historie paralympismu

Více

TALENTOVÉ ZKOUŠKY Z TĚLESNÉ VÝCHOVY PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020

TALENTOVÉ ZKOUŠKY Z TĚLESNÉ VÝCHOVY PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 TALENTOVÉ ZKOUŠKY Z TĚLESNÉ VÝCHOVY PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 Studijní program: Trenér Kondiční trenér V přijímacím řízení na UK FTVS musí uchazeč prokázat požadovanou úroveň výkonů v atletice, gymnastice

Více

Úspěch mentálně postižených sportovců. aneb. III. Světové letní speciální olympijské hry Athény 2011

Úspěch mentálně postižených sportovců. aneb. III. Světové letní speciální olympijské hry Athény 2011 Úspěch mentálně postižených sportovců aneb III. Světové letní speciální olympijské hry Athény 2011 Myslím, že málokdo z nás zaznamenal, že se konaly Světové letní speciální olympijské hry. Ve stínu moha

Více

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková Lukáš Olejníček Milan Mojţíš. Konzultační hodiny: pouze po domluvě em

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková Lukáš Olejníček Milan Mojţíš. Konzultační hodiny: pouze po domluvě  em FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE Martina Bernaciková Lukáš Olejníček Milan Mojţíš Konzultační hodiny: pouze po domluvě emailem Podmínky ukončení předmětu docházka (max. 2 absence na cvičeních) pracovní listy + protokoly

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 8 RODINA A SEXUÁLNÍ ŽIVOT Čas ke studiu: 60 minut Cíl: Studiem této kapitoly poznáte hodnotu zázemí

Více

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková. A33/dv.305. Konzultační hodiny: St: Pá: dle domluvy mailem.

FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE. Martina Bernaciková. A33/dv.305. Konzultační hodiny: St: Pá: dle domluvy mailem. FYZIOLOGIE ZÁTĚŢE Martina Bernaciková bernacikova@fsps.muni.cz A33/dv.305 Konzultační hodiny: St: 10.30 11.30 Pá: dle domluvy mailem Podmínky ukončení předmětu docházka (max. 2 absence na cvičeních) pracovní

Více

- topografie- orientace na mapě

- topografie- orientace na mapě Ročník: 6. - aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem - usiluje o zlepšení své tělesné zdatnosti a z nabídky zvolí vhodný

Více

30. letní olympijské hry

30. letní olympijské hry 30. letní olympijské hry Čest pořádat 30. letní olympijské hry v roce 2012 velmi symbolicky připadlo již po třetí na město Londýn ve Velké Británii. Londýn je prvním městem, kde se letní olympijské hry

Více

Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního vzdělávacího programu.

Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního vzdělávacího programu. Ukázka z pracovní verze ŠVP Jedličkova ústavu a škol pro tělesně postižené hlavního města Prahy. Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního

Více

PROGRAM I - Sportovní reprezentace ČR

PROGRAM I - Sportovní reprezentace ČR PROGRAM I - Sportovní reprezentace ČR v tis. Kč 361 509,0 CELKEM 2014 Po odečtu TOP Dodané 0,0 0,0 2 0 1 4 Dotace 2014 Pořadí 1-12 žádosti Náklady Požadavek zaokrouh. 2 0 1 3 69 SAM AEROBIC Ano 2 228,0

Více

Emblémy kovové 25 mm

Emblémy kovové 25 mm Emblémy kovové 25 mm Emblém fotbal zlato Emblém fotbal stříbro Emblém fotbal bronz Kovový emblém fotbal, průměr 25 mm; medaile, plakety, trofeje, kokardy a na Kovový emblém fotbal, průměr 25 mm; Kovový

Více

Programové možnosti. Ukázka monoski a sledgehokeje

Programové možnosti. Ukázka monoski a sledgehokeje Programové možnosti Ukázka monoski a sledgehokeje - Části skořepina, nosná konstrukce, lyže/nože, stabilizátory/hokejky - Základní ukázka: sed, náklon, podpora stabilizátorů vše s dopomocí Sportovní vozíky

Více

PROGRAM V - Organizace sportu ,0 R - k rozdělení

PROGRAM V - Organizace sportu ,0 R - k rozdělení PROGRAM V - Organizace sportu 1 080 000,0 R - k rozdělení 2 062,1 Platby programu V A. SPORTOVNÍ SVAZY - TOP 80 780 000,0 150 000,0 150 000,0 1 080 000,0 Dodané 33 770 742,1 2 032 412,7 DOTACE Dotace žádosti

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 5 ZÍSKANÝ HANDICAP Asi nejčastější příčinou handicapu jsou dopravní nehody, úrazy při sportu a zábavě,

Více

Emblémy kovové 50 mm

Emblémy kovové 50 mm Emblémy kovové 50 Emblém fotbalista zlato 50 Emblém fotbalista stříbro 50 Emblém fotbalista bronz 50 Kovový emblém fotbal, průměr 50 ; Kovový emblém fotbal, průměr 50 ; Kovový emblém fotbal, průměr 50

Více

Členům VV ČOV V Praze dne 26. dubna 2016

Členům VV ČOV V Praze dne 26. dubna 2016 Členům VV ČOV V Praze dne 26. dubna 2016 Vzhledem k úpravě poskytování darů provozovateli loterií Českému olympijskému výboru obsažené od roku 2014 v zákoně o loteriích, obdržel ČOV ke dni 22. 4. 2016

Více

číslo TJ/SK Datum př. TJ/SK Příspěvek TJ/SK charakte Datum př. oddílu Příspěvek oddílu oddíl rodné číslo příjmení jméno

číslo TJ/SK Datum př. TJ/SK Příspěvek TJ/SK charakte Datum př. oddílu Příspěvek oddílu oddíl rodné číslo příjmení jméno číslo oddíl rodné číslo příjmení jméno charakte ristika číslo oddíl rodné číslo příjmení jméno charakte ristika pokyny: List1 - seznam členů vždy na 1. Listě 1. Řádek, sloupec C číslo - povinné číslo se

Více

Sport osob se zdravotním postižením Paralympijské sportovní hnutí

Sport osob se zdravotním postižením Paralympijské sportovní hnutí Sport osob se zdravotním m Paralympijské sportovní hnutí 2016 Úvod Paralympijské sportovní hnutí je zaměřeno hlavně na rozvoj sportů tělesně a zrakově postižených. Tělesně se dále dělí na sportovce s amputacemi,

Více

OBSAH: Top ČT4 ...2 ...3. Top ČT4 bez atletiky ...4. Top ČT2 ...5. Ceremoniály, české medaile ...6. České zlaté medaile - grafy podílu na publiku

OBSAH: Top ČT4 ...2 ...3. Top ČT4 bez atletiky ...4. Top ČT2 ...5. Ceremoniály, české medaile ...6. České zlaté medaile - grafy podílu na publiku OBSAH: Shrnutí...1 Top Top bez atletiky Top Ceremoniály, české medaile České zlaté medaile - grafy podílu na publiku České stříbrné medaile - grafy podílu na publiku České bronzové medaile - grafy podílu

Více

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky výstupy okruh učivo Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 1V2 1V1, 1V2, 1V4 1V3 Činnosti ovlivňující zdraví hygiena, bezpečnost a zásady chování při pohybových

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U8 HRAJ SI, ABY SES UČIL VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI všechno je zajímavé nejsou schopni analytického myšlení minimální doba soustředění (několik minut) plynulý růst jak do výšky tak váhově

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE)

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE) CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U12 UČ SE HRÁT (LÉPE) VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI doznívání zlatého věku motoriky zrychlování růstu těla předpoklady pro rozvoj rychlosti a výbušné síly pomalu se dokončuje růst mozku rozvíjí

Více

ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Zdravotně orientovaná zdatnost. Svalová nerovnováha (strečink) Zdravotně zaměřená cvičení

ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Zdravotně orientovaná zdatnost. Svalová nerovnováha (strečink) Zdravotně zaměřená cvičení Vyučovací předmět: Tělesná výchova (zpracováno do bloků,, kvinta - oktáva) Usiluje o optimální rozvoj své zdatnosti Ověří jednoduchými testy úroveň stále se zvyšující zdatnosti Jednoduchými testy si ověří

Více

SPORTOVNÍ DOPOLEDNE S ISK VYSOČINA

SPORTOVNÍ DOPOLEDNE S ISK VYSOČINA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE S ISK VYSOČINA Byla sobota 23. května 2015 ráno a den se pomalu probouzel. Sluníčko se nám schovávalo za mraky, z kterých naštěstí nespadla ani kapka. Vypadalo to, že bude den jako

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_3_44_Čj Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 12. 2. 2013 Datum ověření ve výuce: 4.

Více

Školní sportovní klub ZŠ Chlumčany a školní sport ve školním roce 2018/2019.

Školní sportovní klub ZŠ Chlumčany a školní sport ve školním roce 2018/2019. Školní sportovní klub ZŠ Chlumčany a školní sport ve školním roce 2018/2019. Ve školním roce 2018/2019 náš sportovní klub uspořádal nebo se zúčastnil celkem 47 sportovních soutěží v atletice, gymnastice,

Více

Program 4.23 SPORTOVNÍ AKCE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci

Program 4.23 SPORTOVNÍ AKCE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Program 4.23 SPORTOVNÍ AKCE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci 1. ČÍSLO A NÁZEV OBLASTI PODPORY 2. ČÍSLO A NÁZEV PROGRAMU 2.1. ÚČEL PODPORY 4B TĚLOVÝCHOVA A SPORT 4.23 - SPORTOVNÍ AKCE Nekomerční

Více

Cyklista Jiří Ježek nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009

Cyklista Jiří Ježek nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009 Tisková zpráva Cyklista Jiří Ježek nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009 PRAHA, 9. února 2010 - Český paralympijský výbor (ČPV) vyhlásil v pražském TOP Hotelu nejlepší handicapované sportovce České

Více

Sport handicapovaných lidí

Sport handicapovaných lidí MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Centrum univerzitního sportu Sport handicapovaných lidí Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: PaedDr. Libor Pospíšil Vypracovala: Pavla Vráţelová 3.

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: ČLOVĚK A SPORT OVO: 4.1.,4.2., 4.3, Význam biorytmů pro zdraví a 4.4., 4.5, 5.1. pohybovou aktivitu Pojmy osvojovaných činností Základní pojmy spojené s

Více

Výroční zpráva 2010. Vznik a činnost sdružení:

Výroční zpráva 2010. Vznik a činnost sdružení: ČERNÍ KONĚ o.s. Výroční zpráva 2010 Vznik a činnost sdružení: Občanské sdružení Černí koně o.s. bylo založeno 10.9.2008 registrací stanov u Ministerstva vnitra ČR pod číslem VS/1 1/72787/08 R. Hlavní cíle:

Více

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT

A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT A) OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT 1. Gymnastika základní: její cíle, úkoly a funkce, obsah, anatomicko-fyziologická podstata cvičení. 2. Gymnastika nářaďová- kruhy, hrazda,

Více

Historie a organizační struktura tělovýchovy a sportu zdravotně postižených

Historie a organizační struktura tělovýchovy a sportu zdravotně postižených Historie a organizační struktura tělovýchovy a sportu zdravotně postižených Klára Daďová Katedra ZTV/TVL FTVS UK Stručný historický přehled APA před 1900: různé formy zdravotní gymnastiky počátek 20. stol.:

Více

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 základní druhy tělocvičné aktivity (tělesnou výchova, tělocvičná rekreace a sport).

Více

Zpráva o činnosti. za rok

Zpráva o činnosti. za rok Unie zdravotně postižených sportovců České republiky (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R spisová značka L 258 vedená u Městského soudu v Praze Zpráva

Více

Jak intenzivně v televizi sledujete sportovní pořady (přímé přenosy, záznamy, magazíny)?

Jak intenzivně v televizi sledujete sportovní pořady (přímé přenosy, záznamy, magazíny)? VPA - oddělení sociologického výzkumu 140 70 Praha 4 Kavčí hory tel: 261 137 197 fax: 261 215 069 email: marek.prorok@czech-tv.cz Použité otázky 1. Jak intenzivně v televizi sledujete sportovní pořady

Více

Využití paralympijského sportu boccia 1 v integrované tělesné výchově

Využití paralympijského sportu boccia 1 v integrované tělesné výchově TVSM 6/09 3.12.2009 10:11 Stránka 18 Domníváme se, že využití standardizovaných psychologických testů, hodnotících komunikaci mezi žáky, je v dnešním, stále zřetelnějším virtuálním chápání skutečnosti

Více

SLEDGE HOKEJ seznámení s paralympijským sportem. Co je vastně sledge hokej

SLEDGE HOKEJ seznámení s paralympijským sportem. Co je vastně sledge hokej SLEDGE HOKEJ seznámení s paralympijským sportem Když jsem přemýšlela, jakým tématem se budu zaobírat tento měsíc, zaujal mě reklamní spot v rádiu českých sledge hokejistů na nadcházející olympiádu v Soči

Více

Jeden na jednoho, z. s. Výroční zpráva pro rok 2014. Dolákova 552/18 181 00 Praha 8 IČ: 22744428

Jeden na jednoho, z. s. Výroční zpráva pro rok 2014. Dolákova 552/18 181 00 Praha 8 IČ: 22744428 Jeden na jednoho, z. s. Výroční zpráva pro rok 2014 Dolákova 552/18 181 00 Praha 8 IČ: 22744428 OBSAH INFORMAČNÍ ČÁST 1. Úvod 2. Poslání a principy fungování občanského sdružení Jeden na jednoho, z.s.

Více

Unie zdravotně postižených sportovců České republiky (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R

Unie zdravotně postižených sportovců České republiky (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R Unie zdravotně postižených sportovců České republiky (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R Zpráva o činnosti za rok 2013 V Praze dne: 10. června 2014

Více

Produkt LIPNO BEZ BARIÉR je nabízen jako komplex zahrnující širokou nabídku:

Produkt LIPNO BEZ BARIÉR je nabízen jako komplex zahrnující širokou nabídku: LIPNO BEZ BARIÉR Lipno bez bariér je jediný produkt svého druhu obsahující komplexní nabídku s celoročním využitím nejen pro handicapované, a to díky svým synergickým efektům. Přednosti: vše na jednom

Více

Chytrá řešení v oblasti prostorové orientace a samostatného pohybu nevidomých a slabozrakých osob. Tyfloservis, o.p.s Daniela Morávková

Chytrá řešení v oblasti prostorové orientace a samostatného pohybu nevidomých a slabozrakých osob. Tyfloservis, o.p.s Daniela Morávková Chytrá řešení v oblasti prostorové orientace a samostatného pohybu nevidomých a slabozrakých osob Tyfloservis, o.p.s. 24.4.2019 Daniela Morávková Zvládnutí samostatného pohybu a orientace v prostoru zahrnuje

Více

PODPORA SPORTOVNÍ INFRASTRUKTURY V LIBERECKÉM KRAJI 2018 Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci 4B TĚLOVÝCHOVA A SPORT

PODPORA SPORTOVNÍ INFRASTRUKTURY V LIBERECKÉM KRAJI 2018 Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci 4B TĚLOVÝCHOVA A SPORT PODPORA SPORTOVNÍ INFRASTRUKTURY V LIBERECKÉM KRAJI 2018 Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci 1. NÁZEV OBLASTI PODPORY 2. NÁZEV PROGRAMU 2.1. ÚČEL PODPORY 4B TĚLOVÝCHOVA A SPORT PODPORA SPORTOVNÍ

Více

Sportovní program Olympijský festival Ostrava 2018

Sportovní program Olympijský festival Ostrava 2018 Sportovní program Olympijský festival Ostrava 2018 Zimní olympijské sporty Ostrava město Snowboard a freestyle Areál OF Snowpark SLČR Martin Černík Freestyle a snowboard - exhibice a výuka Běžecké lyžování

Více

Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města Hranic

Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města Hranic Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města Hranic 1. Úvod Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města byla schválena Radou města Hranic č.../2015 RM.. ze dne 9. 2. 2015, a zároveň ruší kritéria

Více

KATEDRA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU

KATEDRA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PANTONE COOL GRAY 4 CMYK 0 0 0 25 RGB 204 204 205 KATEDRA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PANTONE 2728 CMYK 96 69 0 0 RGB 35 84 155 PANTONE COOL GRAY 9 CMYK 0 0 0 50 RGB 153 153 153 PANTONE COOL GRAY 4 CMYK 0

Více

Unie zdravotně postižených sportovců České republiky (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R

Unie zdravotně postižených sportovců České republiky (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R Unie zdravotně postižených sportovců České republiky (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R Zpráva o činnosti za rok 2012 V Praze dne: 28. června 2013

Více

Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města Hranic

Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města Hranic Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města Hranic 1. Úvod Kritéria vyhlašování nejlepších sportovců města byla schválena Radou města Hranic č. 150/2015 RM 4 ze dne 9. 2. 2015, a zároveň ruší kritéria

Více

Letní a zimní paralympijské sporty. Klára Daďová katedra ZTV/TVL FTVS UK

Letní a zimní paralympijské sporty. Klára Daďová katedra ZTV/TVL FTVS UK Letní a zimní paralympijské sporty Klára Daďová katedra ZTV/TVL FTVS UK Atletika Atletika je součástí paralympijských disciplín od 1. PH a zároveň je největším sportem. Je otevřena mužům a ženám všech

Více

JUDO KANOISTIKA KRASOBRUSLENÍ LEDNÍ HOKEJ LUKOSTŘELBA LYŽOVÁNÍ MODERNÍ GYMNASTIKA MODERNÍ PĚTIBOJ PLAVECKÉ SPORTY PLÁŽOVÝ VOLEJBAL POZEMNÍ HOKEJ

JUDO KANOISTIKA KRASOBRUSLENÍ LEDNÍ HOKEJ LUKOSTŘELBA LYŽOVÁNÍ MODERNÍ GYMNASTIKA MODERNÍ PĚTIBOJ PLAVECKÉ SPORTY PLÁŽOVÝ VOLEJBAL POZEMNÍ HOKEJ Obsah Úvod I. MEDAILE Z OH, MS A ME, VÍTĚZOVÉ ANKET, SVĚTOVÝCH A EVROPSKÝCH POHÁRŮ ATLETIKA BASKETBAL BIATLON BOX CURLING CYKLISTIKA FOTBAL HÁZENÁ JACHTING JUDO KANOISTIKA KRASOBRUSLENÍ LEDNÍ HOKEJ LYŽOVÁNÍ

Více

Název projektu: Komplexní odborná terénní a ambulantní pomoc ohroženým rodinám s dětmi na území města Česká Lípa 8 / / /

Název projektu: Komplexní odborná terénní a ambulantní pomoc ohroženým rodinám s dětmi na území města Česká Lípa 8 / / / Granty 2014 návrh výboru pro sociální politiku mimořádné řízení Poř. č.: 1. Žadatel: Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, o. p. s. Zahradní 415/10 Liberec listiny) ze dne: O 485 KS Ústí nad

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Činnosti ovlivňující zdraví 5.2.3. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Význam

Více

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 28.08.2012 Bod pořadu jednání: 39. Název : Hry VI. letní olympiády dětí a mládeže 2013 účast reprezentace Libereckého kraje Důvod předložení: usnesení č.

Více

Jeden na jednoho, z. s. Výroční zpráva pro rok Dolákova 552/ Praha 8 IČ:

Jeden na jednoho, z. s. Výroční zpráva pro rok Dolákova 552/ Praha 8 IČ: Jeden na jednoho, z. s. Výroční zpráva pro rok 2017 Dolákova 552/18 181 00 Praha 8 IČ: 22744428 OBSAH INFORMAČNÍ ČÁST 1. Úvod 2. Poslání a principy fungování občanského sdružení Jeden na jednoho, z.s.

Více

Klasifikace pro sport zdravotně postižených

Klasifikace pro sport zdravotně postižených Klasifikace pro sport zdravotně postižených Klára Daďová Katedra ZTV/TVL FTVS UK B1 CP 8 S3 F35 1C 4.5 bodu LW2 ARW1 LC2 A9 Co je klasifikace ve sportu ZP? = rozdělení sportovců do tříd, které jim umožní

Více

EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití.

EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití. DEN SE PSY EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití. Letos jsme se zaměřili na lepší informovanost veřejnosti a hlavně dětí o tom,

Více

Zimní olympijské hry Soči 2014 na NOVA Sport a VOYO

Zimní olympijské hry Soči 2014 na NOVA Sport a VOYO Zimní olympijské hry Soči 2014 na NOVA a VOYO Vůbec poprvé v historii nabídne stanice NOVA a VOYO přímé přenosy z nejprestižnější sportovní akce, olympijských her. Televizní diváci se dočkají sedmnácti

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Ročník: 5. Očekávané výstupy:

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Ročník: 5. Očekávané výstupy: Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 5 Očekávané výstupy: Žák by měl: - zařazovat do pohybového režimu korektivní cvičení v souvislosti

Více

Ročník IV. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník IV. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Gymnastika Příprava ke sportovnímu výkonu příprava organismu, zdravotně zaměřené činnosti Cvičení během dne, rytmické a kondiční formy cvičení pro děti tanečky, základy estetického pohybu Zvládá základní

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Možnosti využití prostorových informací pro osoby se zdravotním postižením

Možnosti využití prostorových informací pro osoby se zdravotním postižením Možnosti využití prostorových informací pro osoby se zdravotním postižením Michal Rada seminář Prostorová data pro rozhodovací procesy státní správy 26.května 2016 O čem to je obecně? Požadavky (známe)

Více

XXX. OLYMPIJSKÉ HRY A XIV. PARALYMPIÁDA LONDON 2012 VE FILATELII BRITSKÉ POŠTY

XXX. OLYMPIJSKÉ HRY A XIV. PARALYMPIÁDA LONDON 2012 VE FILATELII BRITSKÉ POŠTY XXX. OLYMPIJSKÉ HRY A XIV. PARALYMPIÁDA LONDON 2012 VE FILATELII BRITSKÉ POŠTY UVÍTACÍ SERIE Uvítací série čtyř známek byla vydána v aršíkové úpravě v den zahájení her, tedy 27.7.2012. Pozornost byla věnována

Více

Tělesná výchova 6. ročník

Tělesná výchova 6. ročník Tělesná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence ČINNOST OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Mezipředmětové vztahy,průř.tém. Pomůcky, literatura aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu

Více

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2014 ( č.j. MŠMT 33220/2013 ) Projekt -

Více

C U R L I N G U V O Z ÍČKÁŘŮ

C U R L I N G U V O Z ÍČKÁŘŮ Č e s k á f e d e r a c e S p a s t i c H a n d i c a p o. s. Soutěžní řád C U R L I N G U V O Z ÍČKÁŘŮ S p a s t i c H a n d i c a p 2 0 1 1 / 2 0 1 2 Aktualizace: Platnost od: Zpracovali: Roman Suda,

Více

příloha k R-344 Dotační programy v oblasti podpory sportovních aktivit spolků Městské části Praha 15

příloha k R-344 Dotační programy v oblasti podpory sportovních aktivit spolků Městské části Praha 15 příloha k R-344 Dotační programy v oblasti podpory sportovních aktivit spolků Městské části Praha 15 červen 2015 I. Program podpora sportu dětí a mládeže Program je zaměřen na podporu sportu obyvatel Městské

Více

Sociální integrace osob se zdravotním znevýhodněním

Sociální integrace osob se zdravotním znevýhodněním Kvadru o.p.s. nezisková organizace Sociální integrace osob se zdravotním znevýhodněním Kvadru o.p.s. byla založena v roce 2010 a poskytuje služby tělesně postiženým lidem, upoutaným na invalidní vozík

Více

Tělesná výchova - Tercie

Tělesná výchova - Tercie - Tercie Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Výroční zpráva za rok 2014. Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s.

Výroční zpráva za rok 2014. Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s. Výroční zpráva za rok 2014 Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje, o. p. s. Obsah Úvodní slovo ředitele společnosti Základní informace o organizaci Lidé a pobočky Poslání a cíle společnosti

Více

Rozhovor s paní učitelkou Rybářovou. Otázky: 1.Jaký je váš oblíbený sport? Lyžování. 2.Provozujete tento sport? Ano. 3.Jak dlouho? Od dětství.

Rozhovor s paní učitelkou Rybářovou. Otázky: 1.Jaký je váš oblíbený sport? Lyžování. 2.Provozujete tento sport? Ano. 3.Jak dlouho? Od dětství. Rozhovor s paní učitelkou Rybářovou Otázky: 1.Jaký je váš oblíbený sport? Lyžování. 2.Provozujete tento sport? 3.Jak dlouho? Od dětství. 4.Kdo vás učil lyžovat? Tatínek. 5.Měla jste nějaké sportovní zranění?

Více

FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1

FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1 FYZICKÁ ZNEVÝHODNĚNÍ (HENDIKEPY) Kvalita vzdělávacího a pracovního prostředí Podtéma 2.1 Hlavní fyzická postižení se týkají: A. Pohybu osob B. Zraku mají brýle nebo používají Braiilovo písmo C. Sluchu

Více

4B sport a tělovýchova

4B sport a tělovýchova upraveno po projednání DOTAČNÍ PROGRAM 4.26 PODPORA SPORTOVNÍ ČINNOSTI DĚTÍ A MLÁDEŽE VE SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍCH 2018 VYHLÁŠENÍ PROGRAMU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI 1. ČÍSLO A NÁZEV OBLASTI PODPORY:

Více

Turistická chata ve Špindlerově Mlýně

Turistická chata ve Špindlerově Mlýně Turistická chata ve Špindlerově Mlýně Nově zrekonstruovaná Turistická chata ve Špindlerově Mlýně nabízí velmi levné a stylové ubytování v srdci lyžařského areálu Svatý Petr. Cena od 150,-Kč na osobu. -

Více

Tělesná výchova 6. ročník

Tělesná výchova 6. ročník Tělesná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence ČINNOST OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Mezipředmětové vztahy,průř.tém. Pomůcky, literatura aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu

Více

Výroční zpráva za rok Sportovní klub Kociánka Brno, z.s.

Výroční zpráva za rok Sportovní klub Kociánka Brno, z.s. Výroční zpráva za rok 2016 Sportovní klub Kociánka Brno, z.s. Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Sportovní aktivity... 4 2.1. Atletika... 4 2.2. Boccia... 4 2.3. Cyklistika... 5 2.4. Lukostřelba... 5 2.5. Plavání...

Více

Leden 2016 VZ 0391 VZ 0391, ZS let České filharmonie Leoš Janáček VZ 0392 VZ 0392, ZS 0046

Leden 2016 VZ 0391 VZ 0391, ZS let České filharmonie Leoš Janáček VZ 0392 VZ 0392, ZS 0046 Leden 2016 VZ 0391 VZ 0391, ZS 0046 120 let České filharmonie 1896 2016 Leoš Janáček Náklad VZ: 15 200 ks s 1900 ks VZ 0392 VZ 0392, ZS 0046 120 let České filharmonie 1896 2016 Bedřich Smetana Náklad VZ:

Více

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U10 UČ SE HRÁT

CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U10 UČ SE HRÁT CHARAKTERISTIKA OBDOBÍ U10 UČ SE HRÁT VĚKOVÉ ZÁKONITOSTI období velmi dobré poslušnosti (trenér vysoká autorita) začínají chápat souvislosti ve hře zlepšují se silové poměry nejlepší koordinace pohybu

Více

7. ročník. Tělesná výchova

7. ročník. Tělesná výchova list 1 / 5 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 7. ročník (TV 9 1 01) (TV 9 1 01.2) (TV 9 1 01.3) (TV 9 1 02) (TV 9 1 03) aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové

Více

11. ročník 2009 / 2010

11. ročník 2009 / 2010 Místo : Moravský Beroun Datum : 5.6.2010 SO v 8:00 Výsledková listina sedmého hracího dne 17. disciplína Střelba ze vzduchovky Hodnocení : Jednotlivci Pravidla : Střílí se na klasické terče ze vzdálenosti

Více

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc Očekávaný výstup předmětu: Tv 6 - užívá osvojené názvosloví na úrovni cvičence - zná a užívá základní tělocvičné pojmy - rozumí povelům pořadových cvičení a správně na ně reaguje, - usiluje o zlepšení

Více

Rekreologie - kategorizace

Rekreologie - kategorizace Rekreologie - kategorizace Motivační činitelé rekreace jsou regenerace fyzických a duševních sil Rekreace - hrubé rozdělení pasivní - odpočinek, četba, poslech hudby, sledování TV, vzdělávání, nejsou limitovány

Více

4B sport a tělovýchova

4B sport a tělovýchova DOTAČNÍ PROGRAM 4.26 PODPORA SPORTOVNÍ ČINNOSTI DĚTÍ A MLÁDEŽE VE SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍCH 2019 VYHLÁŠENÍ PROGRAMU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI 1. ČÍSLO A NÁZEV OBLASTI PODPORY: 4B sport a tělovýchova

Více

TOP Sport Events 2016 1. verze TOP akcí doporučených ČOV na rok 2016, Verze pro VV ČOV dne 9. 9. 2015

TOP Sport Events 2016 1. verze TOP akcí doporučených ČOV na rok 2016, Verze pro VV ČOV dne 9. 9. 2015 TOP Sport Events 2016 1. verze TOP akcí doporučených ČOV na rok 2016, Verze pro VV ČOV dne 9. 9. 2015 HME v poz. hokeji divize A (M) Praha leden 2016 FIS SP v běhu na lyžích Nové Město leden 2016 FIS SP

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ČESKÉ FEDERACE FLORBALU VOZÍČKÁŘŮ

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ČESKÉ FEDERACE FLORBALU VOZÍČKÁŘŮ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ČESKÉ FEDERACE FLORBALU VOZÍČKÁŘŮ Úvod: 1. Kriteria, charakteristika 2. Celkový bodový součet 3. výhody 4. karta 5. tým 6. Protest 7. Reklasifikace Úvod: Zdravotní klasifikace je nezbytnou

Více

Předmět: Tělesná výchova

Předmět: Tělesná výchova Činnosti ovlivňující zdraví 1 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem 3 samostatně se připraví před pohybovou činností

Více

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Ministryně školství vydala opatření č. j.: MŠMT-7019/2017, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školního vzdělávacího programu: Školní

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Sport

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Sport Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Sport Jméno a příjmení: Andrea Vašková Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Jan Froněk Datum odevzdání: 31. 03. 2014 ČESTNÉ

Více

I. Úvod. II. Skutečnosti zjištěné při kontrole

I. Úvod. II. Skutečnosti zjištěné při kontrole Informace z kontrolní akce NKÚ č. 13/23 Peněžní prostředky státního rozpočtu určené k financování resortních sportovních center podporujících oblast tělovýchovy a sportu v České republice Kontrolní akce

Více

Zpráva o činnosti. za rok

Zpráva o činnosti. za rok Unie zdravotně postižených sportovců České republiky, z.s. (UZPS ČR) Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 IČ: 00540927 Registrace u MV ČR: VSP/1-293/90-R spisová značka L 258 vedená u Městského soudu v Praze

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 6. Ročník: 6. - při vytrvalosti uplatní vůli rozvijí dynamiku a rychlost - zvládá techniky nových atletických disciplín získané dovednosti uplatní jako reprezentant školy zejména v Poháru rozhlasu a Přespolním

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_3_49_Čj Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 14. 2. 2013 Datum ověření ve výuce: 2.

Více

Rozvoj pohybových schopností. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Rozvoj pohybových schopností. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Rozvoj pohybových schopností Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval SÍLA RYCHLOST VYTRVALOST OBRATNOST Pohybové schopnosti jsou částečně vrozené, v průběhu života se rozvíjí 12.12.2014 Mgr. Jan Veverka

Více

Fotbal Atletika Vybíjená Přehazovaná Streetball In-line biatlon

Fotbal Atletika Vybíjená Přehazovaná Streetball In-line biatlon 20.000 dětí 10.000 sportovců 70 základních škol 6 sportovních disciplín 80 rozhodčích 5 sportovních týdnů Slavnostní losování států 8 kvalifikačních dnů 1 velký finálový DEN Mediální podpora projektu Fotbal

Více

Jasněnka. APA v praxi. praxe. APA v praxi. (redaktor Tomáš Vyhlídal) Petra Chovanová Jasněnka, o. s., Uničov. 12 APA v teorii a praxi, 2011/2 (1)

Jasněnka. APA v praxi. praxe. APA v praxi. (redaktor Tomáš Vyhlídal) Petra Chovanová Jasněnka, o. s., Uničov. 12 APA v teorii a praxi, 2011/2 (1) APA v praxi (redaktor Tomáš Vyhlídal) Jasněnka Petra Chovanová Jasněnka, o. s., Uničov Jasněnka je občanské sdružení založené v roce 1995 pro osoby se specifi ckými potřebami z regionu Uničovska a Olomoucka.

Více

Gymnázium Havlíčkův Brod

Gymnázium Havlíčkův Brod Gymnázium Havlíčkův Brod TĚLESNÁ VÝCHOVA POHYBOVÉ A RELAXAČNÍ AKTIVITY SPORT Vyučující tělesné výchovy Richter Martin, Mgr. richter@ghb.cz Kučírková Gabriela, Mgr. kucirkova@ghb.cz Prchal Josef prchal@ghb.cz

Více

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA

Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA Tělesná výchova VF ZS ročník TÉMA 1-2 Tělesná výchova volí sportovní vybavení (výstroj a výzbroj) komunikuje při pohybových činnostech dodržuje smluvené signály a vhodně používá odbornou terminologii;

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Tělesná výchova 8. ročník Zpracovala: Mgr. Alena Tupá Činnosti ovlivňující zdraví aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti

Více