CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY"

Transkript

1 CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY Každé mìsto má svou historii a své zajímavosti. Vydej se s námi nyní na procházku po Blatné. Na trase budeš plnit úkoly v pracovních listech (neboj, nezabloudíš, máme pro tebe pøipravenou mapku). Projdeš si místa, kde se nìco významného událo, bydlištì zajímavosti. Na cestì slavných rodákù a další i v cíli na tebe èekají malá pøekvapení!

2 Zastávka è. 1 - vìž Stojíte pøed nejvyšší budovou ve mìstì vìží kostela Nanebevzetí Panny Marie, která je vysoká 45,5 m. Ve zvonici jsou umístìny 4 zvony. Pokuste se rozluštit jejich jména: 1. zvon: Nápovìda: Manžel Panny Marie, která porodila Ježíše Krista. Jeho svátek se slaví 19. bøezna. 2. zvon: Panna Marie je M.... Boží 3. zvon: Nápovìda: Jedno z nejèastìjších èeských jmen a zároveò nejvìtší èeský svìtec, patron èeské zemì. 4. zvon: Nápovìda: í k l k e J

3 Zastávka è. 2 - kostel Vítejte u pùvodnì gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie, který patøí mezi nejhezèí blatenské památky. Rozmìry této budovy jsou impozantní, délka 37 metrù a výška 16 metrù. Kostel má 9 vysokých oken rozdìlených dvìma nebo tøemi pruty. Pøi prohlídce kostela jste udìlali fotku, která se bohužel nepovedla. Postavte se pøed kostel a dokreslete správnì okno kostela.

4 Zastávka è. 3 - nádvoøí zámku 1. Pøeètìte si pozornì následující text a na nádvoøí zámku zjistíte jméno dané osoby: Narodil jsem se roku 1787 v Libochovicích a celý život jsem pùsobil jako vìdec. Díky mým objevùm jsem se stal tak slavným po celé Evropì, že staèilo napsat na dopis moje pøíjmení bez adresy a dopis došel pøesnì na místo. Vypracoval jsem zajímavou teorii, která øíkala, že všechna živoèišná i rostlinná tìla se skládají z bunìk tvoøených protoplazmou. Tuto teorii pøevzala vìda celého svìta. V mládí jsem pùsobil tøi roky také na blatenském zámku. Jmenuji se a pùsobil jsem zde jako 2. Najdìte latinský nápis, který je pøekládán jako Pøes obtíže ke slávì èi Pøes úskalí k vrcholùm. Pozornì ho opište:

5 Zastávka è. 4 - zámecký park 1. Projdìte se po zámeckém parku a doplòte: V parku jsme vidìli následující zvíøata (aspoò 3): V parku jsme vidìli následující stromy (aspoò 3): 2. V zámeckém parku natoèil režisér Boøivoj Zeman v roce 1968 hudební filmovou pohádku, v níž hráli hlavní role Helena Vondráèková a Václav Neckáø. Jak se tato pohádka o princeznì jmenuje? 3. Pøi procházce blatenským parkem mùžete vidìt zvláštní kopeèky, které formují celou zdejší krajinu. Jedná se o tzv.. Ty vytvoøili Keltové, kteøí pøišli na Blatensko roku 200 pø. n. l. Správnì poskládejte písmenka a doplòte do textu správný termín. Y P J E S

6 Zastávka è. 5 - Vila è.p. 451 Dobrý den! Jmenuji se JAN ( ). Blatnou jsem proslavil rùžemi, které jsem šlechtil z divokých šípkù. Zaèátky byly tìžké, ale postupnì jsme množili až milion keøù roènì. Vyšlechtil jsem více než 127 odrùd rùží, kterým se dostalo ocenìní i na svìtových výstavách (mj. 14 zlatých medailí). Už víš, jak se jmenuji? Odpovìï nalezneš na domì, kde jsem žil. Jan své rùže pojmenovával podle významných osobností, rodinných pøíslušníkù nebo jim dával jména podle mìst. Uhádneš, jak pojmenoval rùže na obrázcích? Významný èeský kazatel, církví upálen roku 1415 v Kostnici. První èeskoslovenský prezident.

7 Zastávka è. 6 - sokolovna je dnes kulturní památkou. Pøedstav si, že v roce 1933 kdy byla slavnostnì otevøena, patøila mezi moderní stavby své doby. Na stavbì pracovali èlenové spolku 12 let a pøes 40 let na ní støádali peníze. Volyòský architekt František Prùša vypracoval projekt a rozpoèet zdarma a veškeré øemeslnické a zednické práce provádìly blatenské firmy jen za cenu materiálu. Právì zde (nedaleko místa, kde byli zastøeleni èlenové nìmecké skupiny SS) si každoroènì nejen obyvatelé našeho mìsta pøipomínají konec 2. svìtové války. Kdy a kým bylo naše mìsto osvobozeno? Nìco dobrého na zub si mùžeš vyzvednout na protìjší stranì ulice v potravinách NCQ MINI MARKET. Posilni se na cestu!

8 Zastávka è. 7 - most u sokolovny 1. Stojíte na mostì, pod kterým protéká potok, jenž se vlévá do blatenské øeky Lomnice. Tento potok slouží také jako zdroj pitné vody pro Blatnou. Jak se jmenuje? 2. Naším mìstem se v historii nìkolikrát prohnala velká voda, jak se tehdy záplavám øíkalo. Na tomto mostì jsou pøipomenuty dvì, pøi kterých v obou pøípadech došlo k protržení hráze blatenského rybníka Pustý. Zjistìte, kdy pøesnì k protržení hráze došlo (musíte si pozornì prohlédnout obì strany mostu).

9 Zastávka è. 8 - radnice Další zastávkou na tøídì T. G. Masaryka je budova radnice s modrou fasádou. Tuto budovu zdobí nejen znak mìsta Blatná (nakoso dìlený štít - v horním zlatém poli je èerná kanèí hlava, v dolním èerveném poli støíbrný jednoocasý lev), ale také tøi vlajky. O jaké vlajky se jedná? Zastávka è. 9 - kašna Kašna byla uvedena do provozu v roce 2007 a zkrášlila naše mìsto. Vznikla v blízkosti dvoupatrové budovy nìkdejší spoøitelny. Kdysi v tìch místech stál domek pekaøské rodiny, ve kterém se narodil známý malíø. 1. O kterého malíøe se jedná? 2. Malíø zemøel v našem partnerském mìstì na Slovensku. Jak se toto mìsto jmenuje?

10 Zastávka è dùm è. p J. P. Koubek Došel jsi až sem? Jsi moc šikovný! Bìž si vybrat svou druhou odmìnu do cukrárny VIOLA. Další zastávkou je rodný dùm J. P. Koubka, po nìmž je pojmenována tøída, kterou právì procházíte. J. P. Koubek ( ) byl velký èeský vlastenec, obrozenec, profesor èeského jazyka a literatury. Jeho žáci ho doslova milovali, oznaèovali ho za èlovìka dobrotivého a vzdìlaného. J. P. Koubek zde má dokonce 2 pamìtní desky. Zjistìte èísla domù, kde se desky nacházejí. Co je v tìchto domech dnes?

11 Zastávka è Mariánský sloup Blatenský morový sloup byl postaven roku 1726, jako díkuvzdání Matce boží za pomoc pøi odvrácení morové epidemie, která postihla Blatensko v první polovinì 18 století. Jak urèitì víte, mor byla strašlivá nemoc, která øádila už od støedovìku. V této dobì se ještì nedala léèit a tak se lidé spoléhali na motlitby a svaté osoby. Autorem stavby je blatenský sochaø Jan František Hoffmann. Morový sloup se skládá z pìti soch (sv. Marie, sv. Josef, sv. Václav, sv. Jan Nepomucký a sv. Dominik) a my se na nìkteré z nich podíváme. Pozornì si prohlédnìte celý objekt a doplòte do obrázkù jednotlivé znaky svatých. A) Jedním ze svìtcù je sv. Josef, spolupatron èeské zemì. B) Dalším svìtcem je sv. Dominik, horlivý šiøitel køes anství.

12 Zastávka è Bílý lev Dobrý den. Jmenuji se Karel Strakatý a jsem blatenský rodák. V dobì svého života ( ) jsem se proslavil svým krásným zpìvem. Jako èlen Stavovského divadla jsem ve své dobì byl nejznámìjším zpìvákem. Naše mìsto jsem proslavil jako první zpìvák naší hymny. Autor textu písnì Kde domov mùj, Josef Kajetán Tyl, mìl s Blatnou také nìco spoleèného. Bohužel to nebyla vùbec radostná událost. V èervnu roku 1856 zde tìžce nemocný pøenocoval v místním hostinci, když cestoval z Vodòan do Plznì. Mìsíc po této smutné události významný èeský dramatik v Plzni zemøel. Projdìte se po námìstí a zkuste zjistit, o jaký hostinec se jedná. Z budovy balkonu byl veden nezapomenutelný projev pana Hrušínského ve filmu Bílá paní. Na výbìr máte ze tøí možností. Každou z budov si pozornì prohlednìte a najdìte dùkaz, že to je ta správná. a) hotel Beránek b) restaurace Rychta c) restaurace U Bílého lva

13 Zastávka è dùm è.p. 212 Stojíš na místì, kde do roku 1834 stála radnice, která spolu s dalšími 118 domy padla za obì velkému požáru mìsta. Dnes si mùžeš prohlédnout pozdnì romantickou stavbu z roku 1865, pro kterou jsou typické oblouèkové nadokenní øímsy a sí ové zdivo provedené ve štuku. Pøedstav si! V tomto období byl nejrychlejším dopravním prostøedkem mezi Blatnou a okolními mìsty koòský povoz (stavba železnièní trati byla zapoèata až v roce 1897). Pøed sto dvaceti lety by jsi ještì nešel po chodníku, hlavními zdroji pitné vody byly studny a místo dnešní kanalizace mìstem tekly otevøené stoky. Od roku 1868 sloužila budova okresnímu úøadu a soudu. V podzemí se dodnes dochovaly kobky s vìzeòskými dveømi s kukátky. Z ulice Na Pøíkopech mùžeš nahlédnout do jedné z kobek pùlkruhovými møížemi ve výši chodníku. Co bys našel v domì dnes?

14 HURÁ! Zvládl jsi celou trasu. Nyní už zbývá jediné v muzeu nebo v infocentru, po pøedložení tohoto pracovního listu, dostaneš slíbenou odmìnu. Snad se ti procházka líbila. Pøejeme ti hezký den!... Pro Vás pøipravili... Dìkujeme za spolupráci: Miroslavu Šafrovi Tuto akci podpoøili: Potraviny NCQ MINI MARKET, Infocentrum Blatná, DDM Blatná, kavárna VIOLA

15 mapa

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY Ahoj mladý odvážlivèe. Já jsem divoké prasátko Karel a tohle je mùj kamarád lev Pepa. Místní lidé nás oba zvolili do znaku mìsta. Jsme moc

Více

PRACOVNÍ LIST. Pøírodní krásy domova - Voticko PR Podhrázský rybník JMÉNA: Podhrázský rybník. 2 Jsme na hrázi rybníka. Víte, k èemu hráz slouží?

PRACOVNÍ LIST. Pøírodní krásy domova - Voticko PR Podhrázský rybník JMÉNA: Podhrázský rybník. 2 Jsme na hrázi rybníka. Víte, k èemu hráz slouží? PR Podhrázský rybník 8. - 9. tøída A Podhrázský rybník 1 Proè jste pøišli zrovna sem? Co je zde tak významného? Byli jste nìkdy na podobném místì? Kde to bylo? Co konkrétnì, jaký výrazný prvek vás tu zaujal?

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

D A Č I C E R U H O S K OST K O U

D A Č I C E R U H O S K OST K O U D A Č I C E R U H O S K OST K O U 7. 6. 5. 4. 3. 2. 1. AHOJ KAMARÁDI, jmenuji se Kostička Cukrová a ráda bych vám ukázala své Dačice. Tady jsem se totiž v roce 1843 narodila, a představ si, že jsem byla

Více

Evangelický kostel se mìl stát dominantou projektovaného, ale nikdy nedokonèeného, trnovanského námìstí. Okolní domy na rohu Scheinerovy a Nedbalovy

Evangelický kostel se mìl stát dominantou projektovaného, ale nikdy nedokonèeného, trnovanského námìstí. Okolní domy na rohu Scheinerovy a Nedbalovy èást tøetí èást/str. obsah 1/2 Fy. Schilling& Graebner 1/3 radnice Dresden Pieschen 1/4 nìkdejí kostel Chabaøovice 1/5 nìkdejí kostel Teplice Trnovany 1/6-7 kostel Hrob u Duchcova 1/8-10 kostel Duchcov

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

Body celkem. Øešitel BLOK 2. Vánoèní turnaj HALAS ligy v logice Praha 15. prosinec 2012

Body celkem. Øešitel BLOK 2. Vánoèní turnaj HALAS ligy v logice Praha 15. prosinec 2012 Øešitel Body celkem Vánoèní turnaj HALAS ligy v logice Praha. prosinec 0 BLK Køížky a koleèka Zrcadla Padouši a poctivci Tykadla Bludištì / Mrakodrapy Hvìzdy a mìsíce Lev a Jednorožec Nejbližší úseèka

Více

Copyright 1996, 2003 SAMUEL, Biblická práce pro děti ISBN 80-239-0735-2

Copyright 1996, 2003 SAMUEL, Biblická práce pro děti ISBN 80-239-0735-2 první kapitola Nejúrodnìjší misijní pole svìta 0 Nejúrodnìjší misijní pole svìta není na nìjakém zvláštním místì. Není to nìjaká urèitá zemì. Je to urèitý druh lidí jsou to dìti! Žádná skupina lidí není

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova Vyjádři česky: PATRIOT =

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova Vyjádři česky: PATRIOT = OPAKOVÁNÍ A 1. Vyjádři česky: PATRIOT = LOKÁLNÍ PATRIOT = 2. Doplň chybějící státní symboly: velký a malý státní znak státní vlajka.. 3. Doplň: základní územní samosprávný celek =, vyšší územní samosprávný

Více

Kategorie A ( třída ZŠ)

Kategorie A ( třída ZŠ) 1. Jak se jmenuje architektonický prvek, typický pro středověké duchovní stavby, kterým se do gotické stavby vstupovalo? a) Portál b) Rozeta c) Fiála 2. V průběhu 11. a 12. století se mnohé evropské, ale

Více

Regenerace nemovitých kulturních památek v MPR Pardubice (období let )

Regenerace nemovitých kulturních památek v MPR Pardubice (období let ) 46077 / 6-4645 436 vodní mlýn automatický, se silem, tzv. Winternitzův Mezi mosty, Ležánka 31171 / 6-1937 kostel sv. Bartoloměje nám. Republiky 2011 516300 117000 176587 222713 2013 86250 16000 53000 17250

Více

Rezidence Na hradì, Tøebíè. Pojïte s námi oživit Borovinu

Rezidence Na hradì, Tøebíè. Pojïte s námi oživit Borovinu Rezidence Na hradì, Tøebíè Pojïte s námi oživit Borovinu LOKACE SOHO Tøebíè Zámìrem projektu SOHO Tøebíè je pøebudování celého území bývalé továrny BOPO na bydlení s obèanskou vybaveností. Borovina tím

Více

Krátké texty pro ètenáøe

Krátké texty pro ètenáøe 2.-5. roè. 3 Krátké texty pro ètenáøe OSV VDO EGS MKV ENV MED Využití: Krátké pøíbìhy usnadòují zlepšení ètení s porozumìním a umožòují dìtem lepší orientaci v textu. Pracovní listy lze využít také pro

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 -

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 - Itinerář OBSAH: Obsah: Úvod: 1.den: 2.den: 3.den: 4.den: 5.den: 6.den: 7.den: Shrnutí: Prameny čerpání: 1.strana 2.strana 3.strana 4.strana 5.strana 6.strana 7.strana 8.strana 9.strana 9.strana 10.strana

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Plán regenerace nemovitých kulturních památek MPR Pardubice

Plán regenerace nemovitých kulturních památek MPR Pardubice Plán regenerace nemovitých kulturních památek MPR Pardubice technický stav nemovitosti výbrorný - nemovitost po provedené obnově, dochovaná autentičnost velmi dobrý - nemovitost po provedené obnově dobrý

Více

Ze zastupitelstva Z OBSAHU

Ze zastupitelstva Z OBSAHU p p p p p p p p pokraèování na str.4 STUDENSKÝ TEP 2 pokraèování na str.3 3 STUDENSKÝ TEP Foto z oslavy MDŽ v domì s peèovatelskou službou STUDENSKÝ TEP 4 Nová poèítaèová uèebna ZŠ pokraèování na str.

Více

Pøi zádušní bohoslu bì

Pøi zádušní bohoslu bì Pøi zádušní bohoslu bì Hlavní hymny pro veèerní a liturgii ke slu bì za zesnulé Notace v pøíloze Pøi zádušní bohoslu bì Na veèerní Po úvodním almu Stichiry na»hospodine, k tobì volám«na 6 3 dle typiku

Více

O B E C C H A L O U P K Y

O B E C C H A L O U P K Y O B E C C H A L O U P K Y Obecnì závazná vyhláška è. 2/2016 ze dne 28.12.2016, o místním poplatku za provoz systému shromažïování, sbìru, pøepravy, tøídìní, využívání a odstraòování komunálních odpadù

Více

Svìtové dìdictví UNESCO

Svìtové dìdictví UNESCO Svìtové dìdictví UNESCO VLKOLÍNEC Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Slovensko VLKOLÍNEC 3 SK STØEDNÍ SLOVENSKO Památková rezervace lidové architektury Vlkolínec byla

Více

Kateøina Zitová Krize šance pro Vás? A proè ne! Kniha I. Nevážné pojednání o tom jak nalézt štìstí a klid v sobì aneb jak pohlédnout pravdì do oèí Kateøina Zitová Krize šance pro Vás? A proè ne! Autorská

Více

GENvia, s.r.o. ZÁKLADNÍ VYUÈENA STØEDNÍ S MATURITOU VOŠ

GENvia, s.r.o. ZÁKLADNÍ VYUÈENA STØEDNÍ S MATURITOU VOŠ DOTAZNÍK KE GENETICKÉMU VYŠETØENÍ (pro ženy) ŽENA OSOBNÍ DATA KLIENTKY PØÍJMENÍ DATUM NAROZENÍ RODNÉ ÈÍSLO TELEFON (MOBIL) ADRESA UKONÈENÉ ŠKOLNÍ VZDÌLÁNÍ ZAMÌSTNÁNÍ NÁRODNOST DATUM SÒATKU JMÉNO MÍSTO

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko QUEDLINBURG 14 D SACHSEN-ANHALT SASKO-ANHALTSKO Staré mìsto Quedlinburg bylo spolu se

Více

Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče. r u h ý

Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče. r u h ý Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče d r u h ý d í l KRN V Ahoj děti, dostal se vám do ruky druhý díl Dobrodružného průvodce Krnovem, který je zároveň i omalovánkou. Vybarvit si ho můžete podle

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

se níže uvedeného dne mìsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. obèanského zákoníku domluvili na této smlouvì o nájmu bytu: I Pøedmìt nájmu

se níže uvedeného dne mìsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. obèanského zákoníku domluvili na této smlouvì o nájmu bytu: I Pøedmìt nájmu Smluvní strany Jméno a pøíjmení: Trvalé bydlištì: Rodné èíslo: Èíslo OP: dále jen pronajímatel, na stranì jedné a Jméno a pøíjmení: Trvalé bydlištì: Rodné èíslo: Èíslo OP: dále jen nájemce, na stranì druhé

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Cesta pojistné smlouvy

Cesta pojistné smlouvy Cesta pojistné smlouvy 1 Proc je dulezité mít zivotní a úrazové pojištení? Životní a úrazové pojištìní pomáhají Vám a Vašim blízkým zmírnit nepøíjemné finanèní dùsledky nahodilých životních událostí, jako

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Společensko vědní oblast

Společensko vědní oblast Společensko vědní oblast 1. ČR stát státní symboly www.isspolygr.cz Vytvořila: Mgr. Barbora Slováčková 26. 10. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život Státní svátky ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č.DUMu: VY_32_INOVACE_01_06 Tématický celek: Země, kraje, města Autor: PaedDr. Helena

Více

Víš, jak se správnì chovat?

Víš, jak se správnì chovat? no a Jmé pøíjm ení : Tøída : ZŠ : Chceme, aby mìsta v našem kraji byla èistá a bezpeèná. Každý z nás k tomu mùže nemalým dílem pøispìt. Víš, jak se správnì chovat? Odpovìï na tuto otázku získáš, když si

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více

17. Za památnými stromy Nového Mìsta

17. Za památnými stromy Nového Mìsta Celková délka trasy: 2,6 km Poèet stromù: 2 Poèet informaèních tabulí: 1 17. Za památnými stromy Nového Mìsta Vycházka nás povede z Václavského námìstí k univerzitní botanické zahradì. Vhodným východiskem

Více

A B C D E KATEGORIE 02 - MLADŠÍ STUDENTI

A B C D E KATEGORIE 02 - MLADŠÍ STUDENTI KTGORI - MLŠÍ STUNTI PNTOMINO - body o obrazce vlož všech dílù pentomina, a to tak, že vyznaèíš jejich obrys. Nìkteré hrany jsou už naznaèené. TRÈ - body o terèe vepiš èísla od po tak, aby na obou kružnicích

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční OPAKOVÁNÍ I. ROČNÍKU DOPLŇ CHYBĚJÍCÍ ÚDAJE, SEŘAĎ SPRÁVNĚ: 1.. vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční období, ;. vnímání času je založeno na vnímání času jako přímky, od minulosti přes

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

Čtení s porozuměním, získání nových vědomostí o České republice a jejích státních symbolech, posílení vědomí náležení k vlasti.

Čtení s porozuměním, získání nových vědomostí o České republice a jejích státních symbolech, posílení vědomí náležení k vlasti. Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání Typická věková skupina Celková velikost

Více

Již více než 20 let na adrese

Již více než 20 let na adrese 01/014 INFORMACE nové služby akèní nabídky novinky KONTAKT Díky naším informacím mají klienti vždy na realitním trhu náskok pøed ostatními!!! Nová služba pro naše klienty Pøipravili jsme pro Vás zcela

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_350 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

KATEGORIE 05 - NEJMLADŠÍ ŽÁCI

KATEGORIE 05 - NEJMLADŠÍ ŽÁCI SOUVISLOST - body Vyhledej všechny souvislosti skryté v obrazci a urèi, jaké èíslo se skrývá za otazníkem. OKNA - body Devìt oken v domì není uspoøádáno náhodnì. Okno v pravém dolním rohu je zakresleno

Více

Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem (tak jako kdysi Ježíš), je tøeba si øíc

Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem (tak jako kdysi Ježíš), je tøeba si øíc Pavel Grulich Zeptejte se Boha, která cesta je správná????? Univerzální cesta Božích dìtí Láska je dar Boží a je možno ji chápat také jako cestu. Tedy Cesta Lásky. Chceme-li rozdávat lásku sobì i všem

Více

Metodický list/anotace: Základní poznatky o státních symbolech, obrázky, vhodné je připojení k internetu pro spuštění státní hymny.

Metodický list/anotace: Základní poznatky o státních symbolech, obrázky, vhodné je připojení k internetu pro spuštění státní hymny. Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 10. 09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy

Více

Autoøi èlánku: Andrea Ouková, árka Lüftnerová

Autoøi èlánku: Andrea Ouková, árka Lüftnerová Milým pøekvapením pro nás byl první výtisk naeho èasopisu, který potìil nejen nás, ale i nae rodièe, známe, kamarády. S nadením jsme se vrhli na druhý díl, ve kterém Vám popíeme ná výlet do Èeského Krumlova,

Více

Třebechovice pod Orebem

Třebechovice pod Orebem Třebechovice pod Orebem Adresa: Domov Dědina Nádražní 709 517 73 Opočno Telefon: 493 814 563 Web: www.domov-dedina.cz Email: opocno@domov-dedina.cz Chci žít v místě, kde to znám poskytnout bydlení dospělým

Více

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie

Sousoší Nanebevzetí Panny Marie Jindřichův Hradec Sousoší Nanebevzetí Panny Marie sloup Nejsvětější trojice Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován

Více

Minea svátková. Notáø na prosinec (2.) Obsahuje slu bu ke svátkùm Narození Kristova Gorazdovy notace k posvátným hymnùm

Minea svátková. Notáø na prosinec (2.) Obsahuje slu bu ke svátkùm Narození Kristova Gorazdovy notace k posvátným hymnùm 36 Minea svátková Notáø na prosinec (2.) Notace dle Gorazdova sborníku (tj. Lidového sborníku modliteb a bohoslu ebných zpìvù pravoslavné církve). Je-li v mineji napø. po stichirách na»hospodine, k tobì

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN PRŮVODCE vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN mě bere 0 100 200 300 400 500 600 m Map Design &, 2015 www.mapdesign.eu DETI DĚTI CHILDREN Trasa D pro nejmenší Route Trail D D for for the youngest

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_03_Josef Kajetán Tyl Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Èíslo 2-2010 VÝTISK ZDARMA

Èíslo 2-2010 VÝTISK ZDARMA Èíslo 2-2010 VÝTISK ZDARMA Dne 8. února se uskuteèní jednání zastupitelstva, které bude volit nového èlena rady za zemøelého Mgr. Rudolfa Ondøicha a projednávat definitivní verzi rozpoètu mìsta na letošní

Více

ÚSPĚCHY LIBERCE V EVROPSKÝCH SOUVISLOSTECH

ÚSPĚCHY LIBERCE V EVROPSKÝCH SOUVISLOSTECH MOJE MĚSTO LIBEREC 27. ročník ÚSPĚCHY LIBERCE V EVROPSKÝCH SOUVISLOSTECH Název týmu: Jména a příjmení: Kategorie - vaši kategorii zvýrazněte a) 6. - 7. třída, prima sekunda b) 8. - 9. třída, tercie kvarta

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Anotace : materiál obsahuje 1 list

Více

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby.

Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kulturní a historické památky MČ Brno Maloměřice a Obřany. Sakrální stavby. Kostel sv. Václava v Obřanech, pochází z konce17 století. Po požáru v roce 1780 byl kostel obnoven. Opravy hlavní lodi kostela

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

34) Boží muka v ulici Hradecká 35) Boží muka u přejezdu dráhy 36) Boží muka směr Brno 37) Boží muka u silnice do Brna 38) Boží muka rozcestí směr

34) Boží muka v ulici Hradecká 35) Boží muka u přejezdu dráhy 36) Boží muka směr Brno 37) Boží muka u silnice do Brna 38) Boží muka rozcestí směr 9. SEZNAM PŘÍLOH 1) Socha Anděl Strážce Na Dlážkách 2) Socha archanděla Michaela Na Dlážkách 3) Socha sv. Jana Nepomuckého Na Dlážkách 4) Socha sv. Máří Magdalény Na Dlážkách 5) Socha sv. Vendelína Na

Více

Program záchrany architektonického dědictví 2018

Program záchrany architektonického dědictví 2018 Příjemci příspěvku dle typu žadatele Typ žadatele Počet - fyzická osoba 5 a přísp. organizace zřizovaná obcí 48 43 - jiná nestátní nezisková organizace(např. spolek, nadace, o.p.s.) 4 - právnická osoba

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Obèanské sdružení Vesmír VÝROÈNÍ ZPRÁVA 2008. Obsah výroèní zprávy

Obèanské sdružení Vesmír VÝROÈNÍ ZPRÁVA 2008. Obsah výroèní zprávy Obèanské sdružení Vesmír VÝROÈNÍ ZPRÁVA 2008 Obsah výroèní zprávy 1. Úvodem k èinnosti OS 2. Vznik a poslání OS 3. Rada OS 4. Aktivity v roce 2008 5. Podìkování dárcùm 6. Kontaktní údaje 7. Závìr 1. Slovo

Více

Klasické námìty ve výtvarném umìní

Klasické námìty ve výtvarném umìní Narození Ježíše Krista VV-1 Námìty DUM è. 4 tercie osmiletého studia Tento materiál byl vytvoøen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdìlávání II Mgr. B. Skrbková Gymnázium Sušice 1- Kde a kdy se

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - OBCE

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - OBCE NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - OBCE Obec Číslo rejstříku Památka Albrechtice 23463/6 3798 sousoší Piety Anenská Studánka pozemek st. parcela č. 61 Cotkytle 35961/6 3812 kříž 24412/6 3811 socha sv. Jana Nepomuckého

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic 4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic Celková délka trasy: 3,8 km (4,7 km) Poèet stromù: 7 Dolní Poèernice Obec leží v místì starého osídlení. V pozdní dobì kamenné (asi 4000 let pø. n. l.)

Více

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU Víte, proč má Město Bystré ve znaku medvěda? Pověst praví, že v době, kdy bylo Bystré spojeno se Svojanovem, byly daně z Bystrého a připojených obcí odváděny do Svojanova. Tam

Více

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko VÖLKLINGEN 15 D SAARLAND SÁRSKO Hutì ve Völklingenu byly zahrnuty do seznamu UNESCO jako

Více

Dovolte, abych se pøedstavil

Dovolte, abych se pøedstavil Dovolte, abych se pøedstavil... jmenuji se Haemophilus INFORMACE O PREVENCI ZÁKEØNÉ INFEKÈNÍ CHOROBY MILÍ ÈTENÁØI DOVOLTE MI, ABYCH SE VÁM PØEDSTAVIL: JMENUJI SE HAEMOPHILUS INFLUENZAE TYPU B. MNOZÍ Z

Více

16. Za památnými stromy centra Prahy

16. Za památnými stromy centra Prahy Celková délka trasy: 1,5 km Poèet stromù: 3 16. Za památnými stromy centra Prahy Východiskem naší vycházky je stanice metra trasy A a B Mùstek uprostøed Václavského námìstí. Vydáme se Jindøišskou ulicí.

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

Stavbu kostela vedli dráïantí architekti Rudolf Schilling a Julius Willi Gräbner. Prostøedky na výstavbu zajioval Nìmecký evangelický spolek za

Stavbu kostela vedli dráïantí architekti Rudolf Schilling a Julius Willi Gräbner. Prostøedky na výstavbu zajioval Nìmecký evangelický spolek za èást druhá èást/str. obsah 1/2 Fy. Schilling& Graebner 1/3 radnice Dresden Pieschen 1/4 nìkdejí kostel Chabaøovice 1/5 nìkdejí kostel Teplice Trnovany 1/6-7 kostel Hrob u Duchcova 1/8-10 kostel Duchcov

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina

w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina w w w.h uto p e ce - cit y. cz rodina port enioři víno RODINY S DĚTMI Společné aktivity pomáhají vytvářet pozitivní vztah rodičů dětmi. Náledující materiál nabízí rodičům možnoti jak trávit dětmi ča v

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL

Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Ppress ve keré texty, fotografie, obrázky, mapy a pod. jsou chránìny autorskými právy jednotlivých

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_342 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Učebnice pro ZŠ Velkoopatovicko, pracovní list Zápis z vyučovací hodiny: Viz níže pracovní list Otázky a úkoly k opakování: Viz. pracovní list Test:

Učebnice pro ZŠ Velkoopatovicko, pracovní list Zápis z vyučovací hodiny: Viz níže pracovní list Otázky a úkoly k opakování: Viz. pracovní list Test: Materiál pro domácí VY_14_Prv3_5 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

R A N Ž Á D A. Obèasník Domu dìtí a mládeže SPIRÁLA; Praha 8 - Kobylisy, Bohnice V Í T Á M E V Á S P O P R Á Z D N I N Á C H

R A N Ž Á D A. Obèasník Domu dìtí a mládeže SPIRÁLA; Praha 8 - Kobylisy, Bohnice V Í T Á M E V Á S P O P R Á Z D N I N Á C H R A N Ž Á D A Obèasník Domu dìtí a mládeže SPIRÁLA; Praha 8 - Kobylisy, Bohnice roèník 8, èíslo 1 vyšlo: záøí 2013 V Í T Á M E V Á S P O P R Á Z D N I N Á C H Vítejte v novém školním roce 2013/2014, vítejte

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Naučná stezka svatého Josefa

Naučná stezka svatého Josefa Naučná stezka svatého Josefa Autoři této zajímavé okružní naučné stezky s deseti zastaveními, zvolili opravdu originální název. Pojmenovali ji po objektu který ve skutečnosti nikdy neexistoval. A tak snad

Více

Environmentální výchova v Národním parku a chránìné krajinné oblasti Šumava

Environmentální výchova v Národním parku a chránìné krajinné oblasti Šumava Environmentální výchova v Národním parku a chránìné krajinné oblasti Šumava STØEDISKO ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY HORSKÁ KVILDA Novì otevøené støedisko v malé šumavské obci Horská Kvilda, která leží v nejkrásnìjší

Více

Zmizelé Košťany. Po stopách starých Košťan

Zmizelé Košťany. Po stopách starých Košťan Po stopách starých Košťan 1. Mírové náměstí dříve Tržní náměstí Zachovaly se jen budovy v pravé části obrázku. obě budovy nalevo byly zbourány v průběhu 50.let 20. století Víte proč? 2. Mírové náměstí

Více

4. èervna 2009. Mìstské kulturní centrum Pasáž UNIOR ARVING UP

4. èervna 2009. Mìstské kulturní centrum Pasáž UNIOR ARVING UP 4. èervna 2009 Mìstské kulturní centrum Pasáž UNIOR RVING UP elostátní soutìž s mezinárodní úèastí pro juniory do 21 let - probìhne v rámci akce JUNIOR SHOW v Tøebíèi kategorie soutìž ve vyøezávání zeleniny

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Milí pøátelé, Vaše Bahá í nakladatelství. Obsah:

Milí pøátelé, Vaše Bahá í nakladatelství. Obsah: Milí pøátelé, Výbor pro Bahá í nakladatelství pøipravil tento soubor, aby Vám pomohl pøi psaní textu a jeho korekturách. Následující informace se týkají jak psaní orientálních jmen latinkou, tak zpùsobu

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

METODIKA BØEZEN 1. JARO 2. STAVBA ROSTLIN 3. HOSPODÁØSKÁ ZVÍØATA 4. RECYKLACE PLASTÙ 5. VELIKONOCE

METODIKA BØEZEN 1. JARO 2. STAVBA ROSTLIN 3. HOSPODÁØSKÁ ZVÍØATA 4. RECYKLACE PLASTÙ 5. VELIKONOCE METODIKA BØEZEN 1. JARO 2. STAVBA ROSTLIN 3. HOSPODÁØSKÁ ZVÍØATA 4. RECYKLACE PLASTÙ 5. VELIKONOCE JARO na barevný proužek papíru napíše každý žák, co se mu vybaví, když se øekne jaro, spoleèné tøídìní

Více

Uber plyn! www.uberplyn.cz RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! KAMPAÒ UBER PLYN! SE VÌNUJE NEPØIMÌØENÉ RYCHLOSTI CÍLE KAMPANÌ

Uber plyn! www.uberplyn.cz RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! KAMPAÒ UBER PLYN! SE VÌNUJE NEPØIMÌØENÉ RYCHLOSTI CÍLE KAMPANÌ Uber plyn! RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! Liberecký kraj ve spolupráci s Nìmeckou radou pro bezpeènost provozu na pozemních komunikacích (DVR) pøevzal a adaptoval vybrané prvky kampanì Runter vom Gas! do Libereckého

Více

Mistrovství ČR žáků a juniorů v rybolovné technice SEDLČANY 6.-8.6. 2014

Mistrovství ČR žáků a juniorů v rybolovné technice SEDLČANY 6.-8.6. 2014 Mistrovství ČR žáků a juniorů v rybolovné technice SEDLČANY 6.-8.6. 2014 Vítejte v Sedlčanech Na samé hranici středních a jižních Čech se rozkládá osmitisícové město Sedlčany. Jeho pány v minulosti byli

Více

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko PŘÍLOHY CESTOVNÍ RUCH Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko OBEC Borová Březiny Bystré Hartmanice Jedlová Kamenec Korouhev Květná Nedvězí Oldříš Polička Pomezí Pustá

Více

Úvodní slovo po celou dobu dodržovali podmínky B. Charakteristika Spoleèného regionálního operaèního programu C. Pravidla pro užívání loga SROP

Úvodní slovo po celou dobu dodržovali podmínky B. Charakteristika Spoleèného regionálního operaèního programu C. Pravidla pro užívání loga SROP Evropská unie Úvodní slovo Tento manuál slouží jako dùležitý dokument a zároveò pomùcka, která by jasnì a pøehlednì informovovala a pøitom se stala srozumitelným prùvodcem pøi používání a využívání loga

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Obtížnost hledačky: Délka hledačky: Vybavení na cestu: Start a cíl: Časové omezení:

Obtížnost hledačky: Délka hledačky: Vybavení na cestu: Start a cíl: Časové omezení: Zveme vás dnes na procházku historickým městem, stojí téměř osm set let - Uherské Hradiště. Nové věci dozvíte se, bude vás to bavit snad, v cíli heslo otevře vám truhlici a v ní poklad. Proto déle neváhejte,

Více