Vorarlbersko z ekonomického pohledu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vorarlbersko z ekonomického pohledu"

Transkript

1 Velvyslanectví České republiky v Rakousku Obchodně-ekonomický úsek Penzingerstrasse 11-13, A-1140 Wien tel.: , fax: vienna@embassy.mzv.cz Vorarlbersko z ekonomického pohledu Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR ve Vídni ke dni Obsah: 1. Základní informace 2. Ekonomická charakteristika 3. Základní ekonomické údaje 4. Trh práce a zaměstnávání 5. Podniky 6. Zahraniční obchod

2 1. Základní informace Rozloha km 2 Počet obyvatel, hustota na km 2 Počet obyvatel: (k ) Hustota: 143 obyvatel/km 2 Administrativně správní členění země, hlavní město a další významná města Vorarlbersko se člení na 4 politické okresy - Bregenz, Dornbirn, Feldkirch, Bludenz - s 96 obcemi (z toho 5 měst) Hlavní město: Bregenz ( obyvatel) (k ). Největší město je Dornbirn ( obyvatel), další města jsou Feldkirch ( obyvatel), Hohenems (15.707) a Bludenz (13.934). Lustenau ( obyvatel) má status městyse (tzv. Marktgemeinde). 2. Ekonomická charakteristika spolkové země Z hlediska ekonomiky a vývozu patří Vorarlbersko k nejsilnějším regionům Evropy. Hospodářství Vorarlberska se vyznačuje silným průmyslem, inovativními malými a středními podniky a rozmanitostí hospodářských branží. Nejvíce podniků se nachází v aglomeraci Rheintal-Walgau mezi Bregenzem a Bludenzem má své sídlo vysoký počet společností kovového průmyslu, elektronického a elektrotechnického průmyslu, potravinářství a dřevozpracujícího průmyslu. Dále je v tomto regionu zaměstnáno 87% všech zaměstnanců ve Vorarlbersku. Průmysl funguje dodnes jako motor ekonomiky Vorarlberska a poskytuje významné impulsy i všem ostatním oborům hospodářství. Odpovídá za téměř třetinu celkového ekonomického výkonu této spolkové země (30%). Hodnota průmyslové výroby Vorarlberska činila v roce mil., což znamená 5,0% celkové hodnoty rakouské průmyslové výroby ( mil. ). Hodnota průmyslové výroby na obyvatele činila ve Vorarlbersku v roce a tímto přesahuje rakouský průměr ( ). Takřka polovina průmyslové výroby Vorarlberska připadá na zpracování železa a kovu, dále jsou významné elektrotechnický a elektronický průmysl (14%) a potravinářství (13%). Z 1000 zaměstnanců pracuje 175 v průmyslu, což činí Vorarlbersko průmyslovou zemí č. 1 v Rakousku. Výhodným rysem moderní ekonomiky Vorarlberska je široký mix branží a technologií v průmyslu mají dominantní roli kovový a elektrotechnický průmysl, jakož i strojírenství a ocelové konstrukce, dále potravinářství, chemický průmysl, balicí průmysl a zpracování dřeva. Výzkum & vývoj se ve Vorarlbersku uskutečňují především ve firmách, a příslušné výdaje mohou dosáhnout až 20% z obratu. Jsou zahájená nadfiremní výzkumná zařízení, např. centrum výzkumu V-Research, které se ve spolupráci se společnostmi Erne Fittings, Liebherr, Gebrüder Weiss, Zumtobel aj. zabývá tribologickým výzkumem a projekty technické 2/9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

3 logistiky. Výzkumný ústav textilní chemie a textilní fyziky realizuje inovativní projekty na úrovni EU a za svůj špičkový výzkum využívá dlouhou tradici regionálního textilního průmyslu. Odborná škola Fachhochschule Vorarlberg pracuje v šesti výzkumných centrech, mj. v oborech mikrotechniky, mechatroniky, energetické techniky a Product Engineering. Další stěžejní body nadfiremního výzkumu jsou světelná technologie, molekulární biologie a mechatronika. Pro podporu hospodářství bylo v období ve Vorarlbersku k dispozici 17,7 mil. z programu strukturálních fondů EU Regionální konkurenceschopnost a zaměstnávání. Stěžejní body programu byly inovace a znalosti v hospodářství, výzkum a vývoj, ekonomické sítě a transfer know-how. Nemalou roli hraje ve Vorarlbersku cestovní ruch. Nejvýznamnější region pro turistiku je Montafon, dále regiony Kleines Walsertal a Bregenzerwald, Arlberg, oblast Bludenz a Bodensee-Rheintal. 3. Základní ekonomické údaje 3.1 HDP podle spolkových zemí Rakouska (v mio. ) celkem celkem celkem celkem v % Burgenland ,3 Korutany ,7 Dolní Rakousko ,8 Horní Rakousko ,9 Solnohradsko ,3 Štýrsko ,5 Tyrolsko ,7 Vorarlbersko ,7 Vídeň ,0 Rakousko ,0 Zdroj: Statistik Austria, HDP na obyvatele ve spolkových zemích Rakouska Burgenland Korutany Dolní Rakousko Horní Rakousko Solnohradsko Štýrsko Tyrolsko Vorarlbersko Vídeň /9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

4 Rakousko (průměr) Zdroj: Statistik Austria, Míra nezaměstnanosti 2013 podle spolkových zemí v % Burgenland 4,0 Korutany 5,3 Dolní Rakousko 4,6 Horní Rakousko 4,1 Solnohradsko 2,9 Štýrsko 4,0 Tyrolsko 3,0 Vorarlbersko 3,2 Vídeň 8,4 Rakousko celkem 4,9 Zdroj: Statistik Austria, Trh práce a zaměstnávání V ročním průměru 2013 bylo ve Vorarlbersku zaměstnáno osob (+1,3% oproti 2012), z čehož bylo mužů a žen. Počet nezaměstnaných činil (+5,5% oproti 2012). Trh práce ve Vorarlbersku stejně jak v celém Rakousku ukazuje rozpor v tom, že se zvyšuje úroveň zaměstnanosti (cca 2000 nových pracovních poměrů/rok, cca 1900 nabídek práce na AMS na podzim 2014), a paralelně stoupá míra nezaměstnanosti. Rostoucí poptávka po odborných pracovnících z evidence nezaměstnaných kvůli profilu jejich kvalifikace nelze uspokojit. 4.2 Zaměstnanci ve Vorarlbersku podle sektorů ekonomiky 6,8 6,7 7,7 13,6 13,8 25,6 průmysl, živnosti správa, kanceláře obchod, doprava cestovní ruch zdravotnictví další služby Zdroj: Hospodářská komora Rakouska (WKO) 4/9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

5 5. Podniky Aktivní členové hospodářské komory Vorarlberska podle sektoru ekonomiky, 2013 Sektor Počet Podíl v % Živnosti a řemesla ,3 Průmysl 639 2,7 Obchod ,7 Bankovnictví a pojišťovnictví 71 0,3 Doprava a transport ,3 Cestovní ruch, hospodářství volného času ,2 Poskytnutí informace a poradenství ,5 CELKEM ,0 Zdroj: Hospodářská komora Rakouska (WKO) Členové hospodářské komory Vorarlberska podle právní formy, 2013 Forma podniku Počet Podíl v % OSVČ mimo protokol ,3 OSVČ 396 1,7 Komanditní společnost (KG) 994 4,2 Společnost s ručením omezeným (GmbH) ,5 Veřejná společnost (Offene Gesellschaft) 316 1,3 Akciová společnost (AG) 100 0,4 Orgány regionální samosprávy 59 0,2 Spolky 202 0,9 Výdělečné a hospodářské společnosti 55 0,2 Jiná právní forma 71 0,3 CELKEM ,0 5.3 Velikostní struktura průmyslových podniků Vorarlberska (k ) Velikostní třída Počet Podíl v % Počet zaměstnanců Podíl v % Firmy 1-9 zaměstnanců , ,3 Firmy zaměstnanců 92 24, ,1 Firmy zaměstnanců 57 15, ,6 Firmy 250 a více zaměstnanců 26 7, CELKEM , ,0 Zdroj: Hospodářská komora Rakouska (WKO) 5.4 Nově založené podniky ve Vorarlbersku podle sektorů ekonomiky, 2013 Sektor Počet Podíl v % Živnosti a řemesla ,0 Průmysl 13 1,0 Obchod ,6 5/9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

6 Bankovnictví a pojišťovnictví 0 0,0 Doprava a transport 25 1,9 Cestovní ruch, hospodářství volného času 78 5,9 Poskytnutí informace a poradenství ,5 CELKEM ,0 Zdroj: Hospodářská komora Rakouska (WKO) 5.5 Výběr celosvětově úspěšných průmyslových podniků (tzv. Global Player) z Vorarlberska Alpla GmbH & Co KG - přední a globální činný zpracovatel plastu, výrábí mj. pet láhve a uzávěry pro Coca-Colu, P&G, J&J, aj. Bachmann electronic GmbH č. 1 na globální úrovni v oblasti automatizační techniky, koncentrace na větrné turbiny Bertsch Holding GmbH - globálně přední poskytovatel kotlů, zařízení, energetické a potravinářské techniky Doppelmayr Seilbahnen GmbH - globální leader ve stavbě lanovek, dceřiná společnost DCC s Cable Liner Erne Gruppe - globální leader trubkových spojení, dceřiná společnost ELB vyrábí výfuky pro Prosche, Daimler, aj. Gebrüder Weiss GmbH - největší rakouská spedice v rakouském vlastnictví Getzner Textil AG - globálně přední poskytovatel módních a damaškových látek, výrábí mj. pro Armani, Hugo Boss a Calvin Klein Getzner Werkstoffe GmbH - přední specialista pro materiál k izolaci a tlumení kývání Hans Künz GmbH - vývoj containerové a speciální jeřáby pro zákazníky na celém světě, dále vyrábí čistící stroje pro pohrabovače elektráren Head Sport GmbH - prominentní výrobce značkového sportovního oblečení zimní sport, tenis Hirschmann Automotive GmbH - Výrobce inovativních spojovacích zařízení pro Mercedes, Audi, BMW Jäger Bau GmbH - specialista v pozemním stavitelství a ve vývoji projektů Julius Blum GmbH - globálně činný specialista systémů kování a vedení, zejména pro kuchyňský nábytek (IKEA) Mahle König KG - dodavatel cylindrů, pístů a pístních kroužků, např. pro KTM Omicron electronics GmbH - globální leader v oblasti techniky zkoušení pro energetiku Rauch Fruchtsäfte GmbH - největší výrobce džusů a čajů v Rakousku Rhomberg Gruppe - mezinárodně úspěšný stavební podnik Wolford AG - globálně úšpěšný výrobce textilních luxusních výrobků 6/9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

7 Zumtobel Gruppe - globální leader v oblasti elektronické světelné technologie a profesionálních světelných systémů 5.6 Výběr inovativních malých a středních podniků z Vorarlberska A.M.I. Agency for Medical Innovations GmbH Vývoj operačních přístrojů a metod BAUR Prüf- und Messtechnik GmbH Odborníci v měřící technice a v technice zkoušení Bitschnau Stahlbau GmbH Specialista pro zvláštní ocelové a hlinikové konstrukce Dorner Electronic GmbH Řešení hardware a software pro stavební průmysl faigle Kunststoffe GmbH Globální leader válců pohyblivých schod Gantner Electronic GmbH Inovativní řešení systémů kontroly přistupu a identifikace subjektů Heron Gruppe - Výrobce komponentů automatizace, dopravních a transportních systémů a robotiky Identec Solutions AG - Vývoj bezdrátových senzorních sítí technologie RFID inet-logistics GmbH - Řešení přepravní logistiky na základě internetu Obrist Engineering GmbH - Vývoj ekologicky šetrných klimatizačních zařízení CO2 pro motorová vozidla ZIMM Maschinenelemente GmbH & Co KG - Specialista na pohonnou a automatizační techniku Meusburger Georg GmbH & Co KG - Výrobce kvalitních tvarových nadstaveb pro výrobu plastových prvků WolfVision GmbH - Přední výrobce visualiserů (přístroje používá mj. Google, Microsoft, Nike, HP, NASA, Porsche) robotmech Stössl Gmbh - Odborníci v oblasti Rapid Prototyping 7/9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

8 6. Zahraniční obchod Takřka 60% vorarlberského zboží a služeb se vyváží do zahraničí, čímž zaujímá Vorarlbersko mezi spolkovými zeměmi pozici č.1 (kvóta vývozu Rakouska celkem činí 42%). Hlavním exportním trhem je Německo a Švýcarsko, dále Itálie, NIzozemí, Francie, Velká Británie, USA a RF. 6.1 Vývoz Vorarlberska podle vybraných cílových zemí (v mil. ) Cílová země Německo Švýcarsko Itálie Nizozemsko Francie Velká Británie Spojené státy Ruská federace Polsko Čína Česká republika Lichtenštejnsko Jiné země CELKEM Vývoz Vorarlberska vývoj podílů dle ekonomických regionů (v mil. ) EU 28 EFTA ostatní USA/CAN Asie jiné země Evropa , ,8 272,3 299,9 677,9 299, , ,9 308,8 324,1 649,7 355, , ,3 381,5 390,4 680,3 447, , ,5 433,9 421,6 724,1 450,7 Zdroj: Statistik Austria, WKO 6.3 Vývoz Vorarlberska podle kategorií zboží (v mil. ) Potraviny a pochutiny Ropné výrobky, elektřina Chemické a farmaceutické výrobky, plasty Dřevo a dřevěné zboží, dřevěné úhlí Papír a papírové zboží Textilie, příze, tkaniny Jiné textilie a oblečení Železo a kovové zboží Kotle, stroje, přístroje /9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

9 Elektrické stroje, přístroje a elektr. zboží Vozidla Optické a fotografické přístroje, hudba Nábytek, lůžkoviny, osvětlení Hračky, hry, sportovní nářadí Umělecké zboží, sběratelské předměty Jiné zboží CELKEM Zdroj: Statistik Austria, WKO 6.4 Zahraniční obchod Vorarlberska s ČR (v ) Vývoz do ČR Dovoz z ČR Zdroj: Statistik Austria, /9 Zastupitelský úřad Vídeň (Rakousko)

Horní Rakousko z ekonomického pohledu

Horní Rakousko z ekonomického pohledu Velvyslanectví České republiky v Rakousku Obchodně-ekonomický úsek Penzingerstrasse 11-13, A-1140 Wien tel.: +431 899 580, fax: +431 894 1200 email: vienna@embassy.mzv.cz www.tschechischerepublik.at Horní

Více

Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem

Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve spolupráci s Komerční bankou a CzechTrade Obsah: Vývoj exportů do za posledních 5 let

Více

Elektronika a elektrotechnika v Rakousku

Elektronika a elektrotechnika v Rakousku Elektronika a elektrotechnika v Rakousku Ing. Martina Tauberová Velvyslanectví ČR ve Vídni 12. května 2016 Elektrotechnický průmysl v AT základní informace důležitý pilíř rakouské ekonomiky (hodnota produkce

Více

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel CzechTrade 2015 www.czechtradeoffices.com www.czechtrade.cz Služby

Více

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ÚNOR 2010

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ÚNOR 2010 Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ÚNOR 2010 1. Kompletní databáze firem (RES) Vyplněnost RES firem Popis Záznamů Firem Název firmy 370335 368681 Adresa 368479 368447 Tel. 100687 78686 Fax

Více

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ŘÍJEN 2010

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ŘÍJEN 2010 Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ŘÍJEN 2010 1. Kompletní databáze firem (RES) Vyplněnost RES firem Popis Záznamů Firem Název firmy 381590 381276 Adresa 381070 381070 Tel. 93601 73006 Fax

Více

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz 3Q / 2012

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz 3Q / 2012 Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz 3Q / 2012 1. Kompletní databáze firem (RES) Vyplněnost RES firem Popis Záznamů Firem Název firmy 816 282 635 150 Adresa 635 212 635 184 Tel. 173 117 138 815

Více

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ČERVEN 2011

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ČERVEN 2011 Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz ČERVEN 2011 1. Kompletní databáze firem (RES) Vyplněnost RES firem Popis Záznamů Firem Název firmy 380463 380169 Adresa 379967 379967 Tel. 128763 101540 Fax

Více

HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY NEROSTNÉ SUROVINY PRŮMYSL

HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY NEROSTNÉ SUROVINY PRŮMYSL HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY NEROSTNÉ SUROVINY PRŮMYSL Evropa průmysl a těžba Evropa dlouhá tradice průmyslu, rozmach od 18. století, počátek ve Velké Británii, odtud se šířil dál do Evropy. Hospodářství Evropy

Více

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Sankce: EU versus Rusko Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Přímé dopady Sankce EU proti Rusku 3 Sankce Ruska proti EU 4 Nepřímé

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014 PRŮMYSL ČR Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch Praha 8. 12. 2014 Obsah I. Postavení průmyslu II. Majetková struktura českého průmyslu III. Postavení průmyslu z pohledu mezinárodní konkurenceschopnosti

Více

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1. průmyslu v ČR Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.2015 průmyslu v ČR 1 Současný vývoj chemického průmyslu v ČR Postavení chemického průmyslu v české

Více

Mobility in the City. Česko-saská odborná konference. Praha, 27.11.2013. Lucie Křelinová. Zastoupení Společnosti na podporu hospodářství Saska

Mobility in the City. Česko-saská odborná konference. Praha, 27.11.2013. Lucie Křelinová. Zastoupení Společnosti na podporu hospodářství Saska Praha, 27.11.2013 Lucie Křelinová Zastoupení Společnosti na podporu hospodářství Saska Česko-německá obchodní a průmyslová komora I. Česko saská ekonomická spolupráce II. Společný program ČNOPK a WFS v

Více

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Tomáš EHLER obchodní rada ZÚ Berlín Rámcové podmínky německá ekonomika je v mimořádně dobré kondici Silná domácí

Více

Severní Evropa - hospodářství

Severní Evropa - hospodářství Severní Evropa - hospodářství Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Sexta, 2. ročník VG Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Více

ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A NĚMECKEM , Praha

ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A NĚMECKEM , Praha ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A NĚMECKEM 24. 8. 2016, Praha Obsah: Analýza exportu výrobků a služeb do Německa Analýza importu výrobků a služeb z Německa Analýza vzájemných investic

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY Marek Rojíček Jednání valné hromady Elektrotechnické asociace ČR, 8. 11. 2018, Zaječí ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Elektrotechnický

Více

SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY

SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY SEVERNÍ PORÝNÍ-VESTFÁLSKO HOSPODÁŘSKÉ CENTRUM V SRDCI EVROPY SPV SILNÉ, DYNAMICKÉ A VE STŘEDU EVROPY Základní data Rozloha 34 112 km 2 Počet obyvatel 17,9 mil. Hustota zalidnění 524 os./km 2 HDP 694,3

Více

Nízkouhlíkové technologie 2015

Nízkouhlíkové technologie 2015 Nízkouhlíkové technologie 2015 Příjem žádostí je červen - září 2015. Podporované aktivity: Zavádění inovativních technologií v oblasti nízkouhlíkové dopravy (elektromobilita silničních vozidel), pilotní

Více

Zásobování vodou; činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi

Zásobování vodou; činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi Potenciál SEKCE C Zpracovatelský průmysl 19 10 Výroba potravinářských výrobků 20 13 Výroba textilií 2 14 Výroba oděvů 15 Výroba usní a souvisejících výrobků 16 Zpracování dřeva, výroba dřevařských, korkových,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_117 Jméno autora: Mgr. Martina Sládková Datum

Více

Potenciál klastrů v Karlovarském kraji

Potenciál klastrů v Karlovarském kraji Potenciál klastrů v Karlovarském kraji RNDr. Jan Vozáb, PhD. Východisko M. Porter Klastry jsou úspěšná odvětví spojená vertikálními (dodavatelsko - odběratelskými) a horizontálními (společní zákazníci,

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Tab. H.2 Ekonomické subjekty podle převažující činnosti CZ-NACE ve Středočeském kraji a jeho okresech k

Tab. H.2 Ekonomické subjekty podle převažující činnosti CZ-NACE ve Středočeském kraji a jeho okresech k Celkem 328 029 25 049 22 260 35 261 22 365 16 429 24 149 27 311 23 723 47 894 41 630 30 045 11 913 v tom: A Zemědělství, lesnictví a rybářství 14 706 1 901 933 1 084 929 1 006 1 245 1 048 1 193 1 464 1

Více

PODNIKOVÝ VÝZKUM A VÝVOJ

PODNIKOVÝ VÝZKUM A VÝVOJ PODNIKOVÝ VÝZKUM A VÝVOJ Seminář ČSÚ a TC: Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách 25. dubna 2018, Technologické centrum AV ČR, Ve Struhách 27, Praha 6 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81,

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

INOVAČNÍ AKTIVITY PODNIKŮ V LETECH

INOVAČNÍ AKTIVITY PODNIKŮ V LETECH INOVAČNÍ AKTIVITY PODNIKŮ V LETECH 2012 2014 Václav Sojka Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ Technologické centrum AV ČR, Praha 14. duben 2016 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 czso.cz

Více

Elektrotechnický průmysl a CzechInvest. Amper, Brno, 2014 Aleš Stavjaňa, Sektorový Manažer pro Elektroniku

Elektrotechnický průmysl a CzechInvest. Amper, Brno, 2014 Aleš Stavjaňa, Sektorový Manažer pro Elektroniku Elektrotechnický průmysl a CzechInvest Amper, Brno, 2014 Aleš Stavjaňa, Sektorový Manažer pro Elektroniku Elektrotechnický průmysl z pohledu CI Tradiční odvětví, přestože neplní titulní stránky Má svou

Více

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz DUBEN 2009

Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz DUBEN 2009 Statistika vyplněnosti databáze HBI www.hbi.cz DUBEN 2009 1. Kompletní databáze firem (RES) Vyplněnost RES firem Popis Záznamů Firem Název firmy 343182 342664 Adresa 342609 342477 Tel. 100853 78861 Fax

Více

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent.

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent. ANALYTICKÁ ČÁST Počet poskytovatelů licencí v ČR ve sledovaném roce zahrnuje všechny subjekty působící na území ČR, které jsou poskytovatelem práva používat některou z ochran průmyslového vlastnictví (patenty,

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA Karel Král Tisková konference, ČSÚ Praha, 30. května 2016 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Bilance České republiky (národní pojetí, v mld.

Více

NĚMECKO - HOSPODÁŘSTVÍ

NĚMECKO - HOSPODÁŘSTVÍ NĚMECKO - HOSPODÁŘSTVÍ Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Německo - hospodářství Autor Zdeněk Hrdina Datum

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR k 22.10.2015 Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR Zahraniční obchod zbožím jednotlivých subjektů Severozápadního federálního

Více

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ CHORVATSKO A SLOVINSKO Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ CHORVATSKO A SLOVINSKO Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ CHORVATSKO A SLOVINSKO 05. 10. 2018 Alen Novosad Ředitel CzechTrade Záhřeb VŠEOBECNÉ ÚDAJE CHORVATSKO SLOVINSKO Rozloha 56.542 km 2 20.273 km 2 Počet obyvatel 4,2 mil. 2 mil. Měna

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam

Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam 5. listopad 2009 Dr. M. Okrouhlý VO Asie a Tichomoří Ministerstvo průmyslu a obchodu 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu Česká republika člen EU od 1.5.2004

Více

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR

Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR k 22.02.2016 Statistiky zahraničního obchodu jednotlivých subjektů Severozápadního federálního okruhu celkem, detailně pak s ČR Zahraniční obchod se zbožím RF, SZFO i jednotlivých subjektů SZFO v mil.

Více

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB Konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě..8 Brno Ekonomický růst Hrubý domácí produkt (meziroční

Více

VÝZKUM A VÝVOJ. Martin Mana Marek Štampach. Tisková konference, 15. říjen 2015, ČSÚ Praha

VÝZKUM A VÝVOJ. Martin Mana Marek Štampach. Tisková konference, 15. říjen 2015, ČSÚ Praha VÝZKUM A VÝVOJ Martin Mana Marek Štampach Tisková konference, 15. říjen 2015, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Kolik lidí v Česku pracuje ve výzkumu a vývoji?

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Spolehlivý partner v oblasti zpracování plechu ORGANIZACE

Spolehlivý partner v oblasti zpracování plechu ORGANIZACE KASPER KOVO ORGANIZACE Historie 1992 založení firmy v Úpici 1996 zaměření se na zpracování plechu ve spolupráci s evropskými firmami 1999 instalace prvního laseru 2001 přestěhování do nového areálu v Trutnově

Více

POTENCIÁL ZAVEDENÍ NEBO ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PRO VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ AKTIVITY V PODNIKU NA CO LZE DOTACI ZÍSKAT?

POTENCIÁL ZAVEDENÍ NEBO ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PRO VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ AKTIVITY V PODNIKU NA CO LZE DOTACI ZÍSKAT? OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI) Výzva č. III: POTENCIÁL ZAVEDENÍ NEBO ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PRO VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ AKTIVITY V PODNIKU NA CO LZE DOTACI ZÍSKAT? Program umožňuje získat

Více

Základní informace km 2 (4. nejrozsáhlejší kraj) Významné řeky: Nejvyšší bod:

Základní informace km 2 (4. nejrozsáhlejší kraj) Významné řeky: Nejvyšší bod: JIHOMORAVSKÝ KRAJ Základní informace Rozloha: Počet obyvatel: 7 188 km 2 (4. nejrozsáhlejší kraj) 1 178 812 (3. nejlidnatější kraj) Hustota obyvatel: 164 obyv./km 2 HDP: Sousední země: 498 757 mil. Kč,

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Závěrečná Zpráva o účasti českých firem na Mezinárodním technickém veletrhu v Plovdivu, konaném ve dnech

Závěrečná Zpráva o účasti českých firem na Mezinárodním technickém veletrhu v Plovdivu, konaném ve dnech Závěrečná Zpráva o účasti českých firem na Mezinárodním technickém veletrhu v Plovdivu, konaném ve dnech 28. 9. 3.10 2015 71. ročník Mezinárodního technického veletrhu byl ročníkem inovací a nových technologií.

Více

Lokalita Krušné hory Informace profil Krušnohorského okresu

Lokalita Krušné hory Informace profil Krušnohorského okresu Lokalita Krušné hory Informace profil Krušnohorského okresu (vydání červenec 2012) okres má nejvyšší počet obyvatel ze všech okresů v Sasku a bývalém východním Německu, patří dokonce mezi TOP 20 okresů

Více

16. CZ-NACE 28 - VÝROBA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ JINDE NEUVEDENÝCH

16. CZ-NACE 28 - VÝROBA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ JINDE NEUVEDENÝCH Výroba strojů a zařízení jinde neuvedených 16. - VÝROBA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ JINDE NEUVEDENÝCH 16.1 Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu je výroba strojů a zařízení.

Více

Předchozí období = 100 Previous period = 100. Měsíc. Month. Avg monthly rate of growth from the begin. of the year

Předchozí období = 100 Previous period = 100. Měsíc. Month. Avg monthly rate of growth from the begin. of the year B,C,D,E ÚHRN / TOTAL 4802 100,3 99,8 99,9 99,9 100,5 101,2 105,5 105,4 105,7 105,7 B TĚŽBA A DOBÝVÁNÍ 119 100,7 100,1 98,1 99,5 100,7 105,7 108,7 106,9 107,5 108,4 B 05 Černé a hnědé uhlí a lignit 28 100,9

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA ALPSKÉ ZEMĚ Mgr. Iva Švecová RAKOUSKO Základní údaje leží ve Střední Evropě rozloha: 83 871 km 2 obyvatelstvo: 8 404

Více

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU 29. 11. 2015, Praha Zpracoval řešitelský tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Obsah: Porovnání jihokorejských investic

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Z úrovně projektů budou příjemcem podpory povinně vykazovány a naplňovány všechny následující indikátory 1 :

Z úrovně projektů budou příjemcem podpory povinně vykazovány a naplňovány všechny následující indikátory 1 : Souhrn programu Program Marketing podporuje pořízení služeb pro malé a střední podniky zaměřených na mezinárodní konkurenceschopnost usnadňující vstup na zahraniční trhy. Podporované aktivity Usnadnění

Více

NĚMECKO-ČESKÝ TRH PRÁCE PO 1.5.2011

NĚMECKO-ČESKÝ TRH PRÁCE PO 1.5.2011 NĚMECKO-ČESKÝ TRH PRÁCE PO 1.5.2011 UP/EURES-ĆESKÁ REPUBLIKA Monitoruje trh práce v zahraničí i na celém území ČR, podle právních předpisů Evropské unie upravujících volný pohyb osob v rámci EU, v případech

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

BUDOUCNOST KRAJE Z POHLEDU PRŮMYSLU 18/10/2016 WEB ADRESA FREYOVA 948/11, PRAHA 9 ČLEN

BUDOUCNOST KRAJE Z POHLEDU PRŮMYSLU 18/10/2016 WEB  ADRESA FREYOVA 948/11, PRAHA 9 ČLEN BUDOUCNOST KRAJE Z POHLEDU PRŮMYSLU 18/10/2016 WEB WWW.SPCR.CZ ADRESA FREYOVA 948/11, 190 00 PRAHA 9 ČLEN Průmysl v Moravskoslezském kraji PRŮMYSLOVÁ HISTORIE REGIONU Již od dob Rakouska-Uherska je průmysl

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

Předchozí období = 100 Previous period = 100. poč. roku. Avg monthly rate of growth from the begin. of the year. Number of representatives

Předchozí období = 100 Previous period = 100. poč. roku. Avg monthly rate of growth from the begin. of the year. Number of representatives B,C,D,E ÚHRN / TOTAL 5221 99,6 99,6 99,8 98,4 98,4 96,3 97,1 96,8 96,6 96,6 B TĚŽBA A DOBÝVÁNÍ 137 100,3 99,8 100,0 94,9 94,9 99,4 99,5 99,4 93,4 93,4 B 05 Černé a hnědé uhlí a lignit 34 100,4 100,0 100,1

Více

Předchozí období = 100 Previous period = 100. Prům. měsíční. tempo růstu od poč. roku

Předchozí období = 100 Previous period = 100. Prům. měsíční. tempo růstu od poč. roku 2015 2015 B,C,D,E ÚHRN / TOTAL 5238 99,8 98,4 99,4 100,0 99,2 96,8 96,6 96,0 95,5 96,0 B TĚŽBA A DOBÝVÁNÍ 137 100,0 94,9 99,8 99,8 98,1 99,4 93,4 93,9 93,5 93,6 B 05 Černé a hnědé uhlí a lignit 34 100,1

Více

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura

Bosch Rexroth v České republice. Produktová brožura Bosch Rexroth v České republice Produktová brožura 2 Bosch Rexroth, spol. s r. o. Rexroth v České republice PŘEDSTAVENÍ Od roku 1990 zastupujeme Bosch Rexroth AG, tohoto čelního světového výrobce komponentů

Více

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent.

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent. Analytická část Úvod Předmětem následujícího textu jsou zjištění, plynoucí ze statistického šetření Českého statistického úřadu o licencích za rok 2014, zaměřeného na poskytovatele licencí, počty platných

Více

Aktuální data statistiky cestovního ruchu

Aktuální data statistiky cestovního ruchu Aktuální data statistiky cestovního ruchu MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Ing. Margit Beníčková, Ing. Pavel Vančura Hlavní body prezentace: projekty na zkvalitnění statistických

Více

PODNIKATELSKÉ PŘÍLEŽITOSTI

PODNIKATELSKÉ PŘÍLEŽITOSTI ČÍSLO 8/2014 PODNIKATELSKÉ PŘÍLEŽITOSTI vydává Nabídky a poptávky ze sítě Enterprise Europe Network lze vyhledávat proklikem přes obor, kterého se převážně týkají. Pokud jsou zaměřeny na více oborů zároveň,

Více

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise

Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise Jak úspěšně exportovat do Ázerbájdžánu a Kazachstánu: mechanismus Mezivládní komise NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Václav Йиржи Lídl Пытличек Vedoucí Начальник oddělení отдела SNS a СНГ dalších

Více

Sociální a kulturní soudržnost

Sociální a kulturní soudržnost STEM, Středisko empirických výzkumů Praha SOÚ, Sociologický ústav Akademie věd ČR Jilská 1, 110 00 Praha CESES, Centrum sociálních a ekonomických strategií FSV UK Celetná 20, 110 00 Praha Sociální a kulturní

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Export a Česká republika Směřování podpory exportu. Vladimír Bärtl

Export a Česká republika Směřování podpory exportu. Vladimír Bärtl Směřování podpory exportu 1 % of GDP Slovak Hungary Belgium Netherlands Czech Denmark Austria Poland Germany European Mexico Finland Israel Italy United Russian China India Brazil United States 100 80

Více

Graf 1-1: Platné aktivní licence podle předmětu licenční smlouvy; 2009

Graf 1-1: Platné aktivní licence podle předmětu licenční smlouvy; 2009 ANALYTICKÁ ČÁST 1. Aktivní (poskytnuté, prodané) licence Počet poskytovatelů licencí v ČR ve sledovaném roce zahrnuje všechny právnické subjekty působící na území ČR, které jsou poskytovatelem práva používat

Více

Teritoriální setkání ICC v Praze Norsko příležitosti a výzvy pro české firmy

Teritoriální setkání ICC v Praze Norsko příležitosti a výzvy pro české firmy Teritoriální setkání ICC v Praze 23. 5. 2019 Norsko příležitosti a výzvy pro české firmy Jaroslav Knot velvyslanec České republiky v Norsku Norsko a ČR srovnání v 1Q 2019 5.328.212 obyvatel 3,8 % nezaměstnanost

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.3.2017 COM(2017) 114 final ANNEXES 1 to 4 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o evropských podnikových statistikách, změně nařízení (ES) č. 184/2005 a zrušení

Více

Regionální inovační strategie RIS3

Regionální inovační strategie RIS3 Jihočeský kraj Rozloha: 10 056 m2 (12 % rozlohy ČR) Počet obyvatel: 637 tisíc (nejnižší hustota zasídlení) Důležitá centra: Č. Budějovice, Tábor, Písek, Strakonice, Jindřichův Hradec Výhodná geografická

Více

Téma roku ČNOPK 2015. Výsledky průzkumu Průmysl 4.0 v České republice aktuální stav, příležitosti a výzvy

Téma roku ČNOPK 2015. Výsledky průzkumu Průmysl 4.0 v České republice aktuální stav, příležitosti a výzvy Téma roku ČNOPK 2015 Výsledky průzkumu aktuální stav, příležitosti a výzvy Partneři průzkumu Období průzkumu: 26.02. 11.03.2015 Počet účastníků: 274 Bankovnictví, bezpečnost ICT, biotechnologická výroba,

Více

CzechTrade Belgie. Alena MASTANTUONO vedoucí zahraniční kanceláře.

CzechTrade Belgie. Alena MASTANTUONO vedoucí zahraniční kanceláře. CzechTrade Belgie Alena MASTANTUONO vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BELGIE Federální parlamentní demokracie a konstituční monarchie 11,4 mil. obyvatel Jazyk: francouzština, nizozemština,

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 11/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

PODNIKOVÝ VaV v ČESKU a ve SVĚTĚ

PODNIKOVÝ VaV v ČESKU a ve SVĚTĚ PODNIKOVÝ VaV v ČESKU a ve SVĚTĚ Martin Mana Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ; 22. dubna 2015 Technologické centrum AV ČR, Ve Struhách 27, Praha 6 ČESKÝ

Více

Graf 1-1: Platné aktivní licence podle předmětu licenční smlouvy; 2010

Graf 1-1: Platné aktivní licence podle předmětu licenční smlouvy; 2010 ANALYTICKÁ ČÁST 1. Aktivní (poskytnuté, prodané) licence Počet poskytovatelů licencí v ČR ve sledovaném roce zahrnuje všechny právnické subjekty působící na území ČR, které jsou poskytovatelem práva používat

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Název položky Rostlinná a živočišná výroba, myslivost a související čin.

Název položky Rostlinná a živočišná výroba, myslivost a související čin. POPIS ČÍSELNÍKU Kód: BA0051 NACE rev.2 Název: Klasifikace ekonomických činností CZ-NACE Charakteristika: Klasifikace ekonomických činností odpovídající druhé úrovni, tj. oddílům Klasifikace ekonomických

Více

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Mgr. Tomáš Jan Podivínský velvyslanec Velvyslanectví ČR v Berlíně Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKÁ EKONOMIKA 82,8 milionů

Více

(vydání říjen 2013) Informace profil Krušnohorského okresu/erzgebirgskreis

(vydání říjen 2013) Informace profil Krušnohorského okresu/erzgebirgskreis Lokalita Krušné hory (vydání říjen 2013) Informace profil Krušnohorského u/erzgebirgskreis Krušnohorský je nejlidnatějším em ze všech ů v Sasku a bývalém východním Německu. Patří dokonce mezi TOP 25 ů

Více

Koridory mezi SRN a ČR a jejich význam pro české hospodářství. 2. Německo-české dopravní fórum Praha, 21.května 2015

Koridory mezi SRN a ČR a jejich význam pro české hospodářství. 2. Německo-české dopravní fórum Praha, 21.května 2015 Koridory mezi SRN a ČR a jejich význam pro české hospodářství 2. Německo-české dopravní fórum Praha, 21.května 2015 Obsah: Asociace malých a středních podniků a řemeslníků AMSP Německo-český obchod v číslech

Více

Z úrovně projektů budou příjemcem podpory povinně vykazovány a naplňovány všechny následující indikátory 2 :

Z úrovně projektů budou příjemcem podpory povinně vykazovány a naplňovány všechny následující indikátory 2 : Souhrn programu Cílem této výzvy programu Technologie pro mikropodniky je podpora zvyšování počtu realizovaných nových podnikatelských záměrů začínajících mikropodniků přispívajících k rozvoji regionů

Více

Standardní revize cenové statistiky v oblasti cen zahraničního obchodu

Standardní revize cenové statistiky v oblasti cen zahraničního obchodu Standardní revize cenové statistiky v oblasti cen zahraničního obchodu Český statistický úřad připravil standardní revizi výpočtu indexů cen zahraničního obchodu. Počínaje cenovými indexy za referenční

Více

Sdílená ekonomika Kolik? Jak dále? David Marek, Deloitte

Sdílená ekonomika Kolik? Jak dále? David Marek, Deloitte Sdílená ekonomika Kolik? Jak dále? David Marek, Deloitte Odhad velikosti sdílené ekonomiky Dvakrát měř Bottom up metoda: Odhad velikosti sdílené ekonomiky = podíl výdajů na zboží, které lze sdílet * podíl

Více

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Ing. Jaroslav Drozd náměstek hejtmana Zlínského kraje Kde leží Zlínský kraj Kde leží Zlínský kraj Obecné informace o kraji Počet obyvatel:

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Exportní příležitosti v odvětví uměleckých světelných plastik a dekorativních objektů ze skla. Slide 1 www.eeip.cz

Exportní příležitosti v odvětví uměleckých světelných plastik a dekorativních objektů ze skla. Slide 1 www.eeip.cz Exportní příležitosti v odvětví uměleckých světelných plastik a dekorativních objektů ze skla Slide 1 Příklad vyhledávání vhodné exportní příležitosti pro konkrétní odvětví Jako relevantní trhy zboží byly

Více

SE změny v NUTS 2 Střední Čechy

SE změny v NUTS 2 Střední Čechy SE změny v NUTS 2 Střední Čechy Středočeský kraj: 110 km2 a patří k největším v ČR (14% území ČR). Hustota osídlení 120 obyv. / 1 km2. Nejméně zalidněnými okresy jsou dlouhodobě Rakovník, Benešov a Příbram

Více

Zpráva z monitorovacího šetření zaměstnavatelů v Libereckém kraji 2018

Zpráva z monitorovacího šetření zaměstnavatelů v Libereckém kraji 2018 Zpráva z monitorovacího šetření zaměstnavatelů v Libereckém kraji 2018 Zpracoval: Jaroslav Pražák, expert projektu KOMPAS Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Liberci 2 Monitorovací šetření 1. Úvod Monitorovací

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice?

Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? 18. června 2013 - Hotel Jalta Praha, Václavské nám. 45, Praha 1 Jakou roli hraje energetika v české ekonomice? Ing.Libor Kozubík Vedoucí sektoru energetiky IBM Global Business Services Energie hraje v

Více

ChemLog a Globální výrobková strategie

ChemLog a Globální výrobková strategie ChemLog a Globální výrobková strategie Ing. Ladislav Novák, ředitel SCHP ČR Praha, 22. září 2011 GLOBÁLN LNÍ VÝROBKOVÁ STRATEGIE GLOBAL PRODUCT STRATEGY - GPS Od roku 2006 je GPS nedílnou součástí Globální

Více

Průmysl význam, členění, lokalizace VY_32_INOVACE_Z.3.02 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2012/2013

Průmysl význam, členění, lokalizace VY_32_INOVACE_Z.3.02 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2012/2013 Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

VĚDA A VÝZKUM V NEJNOVĚJŠÍCH ČÍSLECH

VĚDA A VÝZKUM V NEJNOVĚJŠÍCH ČÍSLECH VĚDA A VÝZKUM V NEJNOVĚJŠÍCH ČÍSLECH Martin Mana Tisková konference, 18. září 2012, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 czso.cz 1/23 Roční šetření o výzkumu a vývoji VTR 5-01

Více

Vítejte v ORANŽOVÉM světě KONCERN GEBRÜDER WEISS

Vítejte v ORANŽOVÉM světě KONCERN GEBRÜDER WEISS Vítejte v ORANŽOVÉM světě KONCERN GEBRÜDER WEISS Nejlepší přepravní a logistické služby z Evropy ... a po celém světě. Kapacity pro zdolání každého vrcholu. Logistická řešení, která dávají křídla. Efektivita

Více

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR Eva Skarlandtová Martin Mana 17. ledna 2014, Vysoká škola ekonomická v Praze ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz IT odborníci

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více