Homosexualita v názorech současné společnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Homosexualita v názorech současné společnosti"

Transkript

1 Homosexualita v názorech současné společnosti Definice homosexuality Homosexualitou rozumíme trvalou citovou a erotickou preferenci osob stejného pohlaví. Je to celoživotní, neměnný a nezvolený stav, charakterizován tím, že jeho nositel je pohlavně přitahován a vzrušován převážně či výlučně osobami stejného pohlaví. (Brzek, Pondělíčková 1992) Kniha se skládá z dvou částí, první teoretickou a druhou praktickou. Teoreticky zaměřená část je rozdělena do 4 oddílů, jejichž cílem bylo blíže popsat dané téma v různých souvislostech a zmínit většinu aktuálních problémů, s nimiž jsou homosexuálně orientovaní lidé v naší současné společnosti konfrontováni. Druhá, praktická část je věnována výsledkům průzkumu postojů k homosexualitě různých sociálních skupin, který reprezentuje určitý obraz společenského pojetí daného problému. Pomocí dotazníkové metody byly zhodnoceny názory 408 respondentů, studentů různých středních a vysokých škol či pracujících v některých profesích. Postoje dotazovaných byly dále posuzovány z hlediska víry, příslušnosti k církvi, vzdělání, věku a pohlaví. V této práci se budu zabývat především části druhou, tedy praktickou, protože pro mě byla určitě přínosnější z hlediska vlastního názoru S homosexualitou se všichni setkáváme, především pak ve velkých městech a nejspíš se její nositelé nacházejí i mezi našimi známými či přáteli, protože 4 % z populace znamená jeden z 25 lidí. Velmi často si toho ale nejsme vědomi, protože naše společnost dosud není tolerantní natolik, abychom tuto odlišnost chápali. Homosexualita, stejně jako každá odlišnost charakterizující menšinu, je záležitostí, která se týká všech lidí, přinejmenším proto, že každý do nějaké menšiny patří. Porozumět znamená podívat se na problém z pohledu těch, kteří jsou uvnitř něj. Kolik procent homosexuálů je v naší společnosti?nejčastěji se uvádí četnost u mužů 4 % (až 10 %) a u žen 1 % a více. Čísla se ale velmi liší, protože v naší společnosti teprve začíná fungovat osvěta, gay hnuti a společnost začíná být tolerantnější.není zcela jisté, zda se homosexualita vyskytuje více u mužů, jak to vyplývá z výzkumů nebo zde hraje fakt, že ženská homosexualita je méně nápadná. Homosexualita a sexuální orientace vůbec je záležitost osobní a ne vždy zřejmou i samotnému nositeli.

2 Praktická část Dotazník vyplnilo celkem 408 respondentů 155 mužů 251 žen 2 nevyplnili rubriku pohlaví 227 věřících 173 nevěřících 8 se nevyjádřilo 197 členů nějaké církve 209 bez příslušnosti k církvi 2 se nevyjádřili 209 vysokoškoláků 188 středoškoláků 8 se vzděláním SOU 3 se neidentifikovali 93 mladších 19 let 234 v rozmezí let 45 věkové kategorie starší 34 let 2 neuvedli svůj věk 104 příslušníků církve římskokatolické 28 členů Církve adventistů sedmého dne 32 příslušníků Církve československé evangelické 1 člen církve valdenské italské 1 člen B. J. Babtistů 1 člen jednoty bratrské 1 člen Evangelické církve metodistické 6 členů církve bratrské 1 člen Pravoslavné církve československé 5 členů Církve československé husitské 2 členové Starokotolické církve v ČR 15 dotázaných neuvedlo církev, jíž jsou příslušníky Je nutné zdůraznit, že toto seskupení dotazovaných nepředstavuje přirozený vzorek obyvatelstva ČR, protože je zde zastoupeno větší procento věřících nebo činných v církvi a více než polovinu tvoří studenti nebo absolventi vysokých škol. Velká většina je profesně či studijně zaměřena sociálně či teologicky. Většina dotázaných taky patří do mladší věkové kategorie. Tato skutečnost se projevila na vyhodnocení výsledků a tím i na srovnání s jinými výzkumy.

3 Metody použité ve výzkumu Dotazník je tvořen souborem otázek zaměřených na zjištění informovanosti a postoji k danému problému. V záhlaví dotazníku jsou instrukce k vyplňování a taky všeobecné informace o respondentovi, jako je věk, pohlaví atd. tak, aby bylo možno následně roztřídit dotazníky. Další otázky se týkaly samotných postojů k homosexualitě. Kdo ovlivnil nejvíc Váš názor na homosexualitu a lidi, kterých se týká? a) Církev nebo náb. Organizace b) Televize, tisk, škola c) Rodina a známí d) Osobní setkání s někým z nich e) Nikdo na mě v tom smyslu nepůsobil f).. Kdyby došlo ke schválení zákona o registrovaném partnerství, ovlivnil by podle Vás významně sociální situaci homosexuálů? a) Ano b) Možná c) Ne d) nevím Kdybyste o tom mohla rozhodovat, souhlasila byste se schválením tohoto zákona? a) Ano b) Ne c) Nevím Člověk se podle Vás stává homosexuálem v důsledku a) Vrozených dispozic b) Zkušeností z dětství a mládí atd. c) Nevím Kdybyste měla přidělit k adopci nebo pěstounské péče dítě, o které nemají zájem žádní manželé, a měla si vybrat z uvedených kandidátů, koho byste vybrala? a) Osaměle žijící žena b) Osaměle žijící muž c) Dvě ženy žijící v trvalém homosexuálním vztahu d) Dva muži žijící v trvalém homosexuálním vztahu e) Žádného z uvedených žadatelů Zkuste se zamyslet nad tím, co by Vám nejvíc vadilo, kdybyste byla Vy v situaci homosexuálů: a) Nemožnost mít dítě b) Osamělý partnerský život c) Odsouzení společnosti d) Do této situace bych se nemohla dostat e). Četla jste někdy nějakou knížku nebo časopis, který se týká homosexuality? V případě, že ano, uveďte autora a název.

4 Formulace hypotéz 1. Vliv pohlaví dotázaných Je pravděpodobné, že více žen než mužů, bude uvádět jako věc, která by jim vadila v pozici homosexuála, nemožnost mít nebo vychovávat děti.faktor pohlaví bude nejspíše ovlivňovat i optimální řešení přidělení dítěte k adopci nebo do pěstounské péče, kdy bude pravděpodobně více žen upřednostňovat alternativu : kohokoliv, kdo má předpoklady pro přiměřenou výchovu dítěte. 2. Atribut víry a příslušnosti k církvi V tomto bodě se předpokládají rozdíly mezi odpověďmi ve většině otázek a podotázek. Víra bude jedním z hlavních činitelů ovlivňující postoj k problematice homosexuality. Naopak nevěřící budou možná více uvádět, že na jejich postoj k homosexualitě nikdo nepůsobil. V otázce registrovaného partnerství budou věřící zdrženlivější k jednoznačné odpovědi. Významnější odlišnosti se očekávají v otázce pro či proti legalizaci. Velký rozdíl s může taky objevit v otázce sexuálního života. Věřící lidé budou častěji navrhovat celibát nebo heterosexuální adaptaci. Naopak lidé nezačlenění do církve budou častěji navrhovat homosexuální vztah. Velké rozdíly lze očekávat u možnosti adopce a pěstounské péče. Věřící budou upřednostňovat osaměle žijící před párem žijícím v homosexuálním vztahu. Nevěřící mohou dát častěji přednost lidem žijícím v páru. Je velmi těžké určit odpovědi na otázku, co by vnímali jako handicap, kdyby byli sami homosexuálové. 3. Rozdíly v otázce vzdělání a) mezi VŠ a SŠ: mezi těmito skupinami nejsou očekávány velké rozdíly. Je možné, že vysokoškoláci budou častěji uvádět, že znají někoho nebo o tom přemýšleli. Rozdíl se dá očekávat v otázce sociálních problémů, kdy můžou středoškoláci častěji uvádět jako problém odsouzení společností b) mezi studenty či pracovníky různých oborů: Respondenti, jejichž profese je nebo bude zaměřena na sociální oblast, budou nejspíše tolerantnější ve všech otázkách. Pravděpodobně budou také častěji odpovídat, že někoho znají a asi taky i o této problematice více četli. c) Mezi studenti SŠ a a studenty nástavbových škol: dá se očekávat, že v obou skupinách bude vysoká znalost problematiky, ale míně častěji budou uvádět, že někoho znají, z hlediska jejich věku. Častěji budou uvádět jako sociální problém odsouzení společnosti. 4. Rozdíly mezi věkovými kategoriemi Rozdíl bude pravděpodobně v institucích, které působily. U mladších to bude nejspíše televize a tisk, u starších zase osobní setkání. Rozdíly věkových kategorií se očekávají i v jiných otázkách, ale jejich rozsah nejde předem určit. Mladší kategorie budou mít taky více přečtené literatury. 5. Rozdíly mezi členy různých církví Větší odlišnosti vůči CASD a CŘK se objeví u příslušníků církve CČE, která nezaujímá jednotné stanovisko. Respondenti budou častěji považovat za důležité společné soužití. Není jisté jestli se budou respondenti lišit v otázce adopce a pěstounské péče. Mezi CASD a CŘK nebudou velké rozdíly, protože obě vycházejí ze stejné podstaty.

5 Další, velmi rozsáhlá kapitola se zabývá výsledky průzkumu z hlediska různých skupin srovnává postupně všechny otázky. Já jsem vybrala pouze některé srovnání, která mne zaujala. Kdo ovlivnil nejvíc Váš názor na homosexualitu a lidi, kterých se týká? Církev nebo náb. Organizace 49 Televize, tisk, škola 160 Rodina a známí 81 Osobní setkání s někým z nich 70 Nikdo na mě v tom smyslu nepůsobil 108 Různé 37 Nevyplnily 2 Kdyby došlo ke schválení zákona o registrovaném partnerství, ovlivnil by podle Vás významně sociální situaci homosexuálů? Ano 213 Možná 100 Ne 90 Nevím 5 Kdybyste o tom mohla rozhodovat, souhlasila byste se schválením tohoto zákona? Ano 213 Ne 100 Nevím 90 Nevyplnily 5 Člověk se podle Vás stává homosexuálem v důsledku Vrozených dispozic 155 Zkušeností z mládí 10 Připouštím obojí 229 Nevim 12 Nevyplnily 3 Kdybyste měla přidělit k adopci nebo pěstounské péče dítě, o které nemají zájem žádní manželé, a měla si vybrat z uvedených kandidátů, koho byste vybrala? Osaměle žijící žena 275

6 Osaměle žijící muž 145 Dvě ženy žijící v trvalém homosexuálním vztahu 92 Dva muži žijící v trvalém homosexuálním vztahu 67 Žádného z uvedených žadatelů 82 Kdokoliv, kdo se dokáže o dítě postarat 14 jiné 9 nevyplnily 8 Zkuste se zamyslet nad tím, co by Vám nejvíc vadilo, kdybyste byla Vy v situaci homosexuálů: Nemožnost mít dítě 106 Osamělý partnerský život 101 Odsouzení společnosti 216 Do této situace bych se nemohla dostat 31 jiné 66 nevyplnily 4 Shrnutí zjištěných poznatků 1) Vliv pohlaví dotázaných: Rozhodnutí žen a mužů se často lišila, ženy byly více pro soužití a možnost registrovaného partnerství. Naopak muži volili heterosexuální adaptaci a pohlavní zdrženlivost. Tento postoj lze vysvětlit tak, že ženy více usilují o život v partnerství než muži. Na druhé straně, ve vzorku mužů bylo hodně zástupců církve, která taky ovlivňuje postoj k této otázce. Ženy byly zase z oblasti psychosociální. V otázce adopce či pěstounské péče se názory mnoho nelišili. 2) Rozdíly mezi SŠ a VŠ: Tyto skupiny neskýtají mnoho rozdílů. Informovanost je vysoká. Pro vysokoškoláky je ale přeci jen méně vzdálená. 3) Rozdíly mezi věřícími a nevěřícími: Věřící nejvíce uváděli ovlivnění rodinou a církví, naopak nevěřící uváděli, že jejich postoj nikdo neovlivnil. Jednotlivé postoje věřících byli ponejvíce shodné s názorem a postojem církve. Věřící a členové církve zamitali možnost schválení registrovaného partnerství nebo volili nejednoznačnou odpověď.málo schvalovali soužití a spíše vybízeli k celibátu. Nevěřící jsou také tolerantnější k výchově dítěte homosexuálním párem. 4) Rozdíly mezi věkovými kategoriemi: Mladší generace uváděli ovlivnění masmédii, kdežto starší uváděli, že nebyli ovlivněni ničím, to ukazuje na to, že starší lidé nepovažují homosexualitu za problém k otevřenému hovoru. Nejvíce osobních setkání uvádějí lidé od 24 do 34 let. Nejmladší, i přes malou zkušenost s osobním setkáním jsou velmi tolerantní.tento postoj lze vysvětlit, tím, že starší lidé byli vychování za komunismu, kdy toto téma bylo tabu. Více tolerantní byli ti, kteří uvedli osobní setkání. Závěr Podle posledních průzkumů můžeme říct, že postoj společnosti k odlišnostem, je stále více tolerantnější. Převážně situace ve větších městech, jako je Praha, je srovnatelná s jinými, kde byli demokratické systémy zavedeny dříve než u nás. Skutečnost, že se zde v minulosti o homosexualitě nemluvilo znamená, že názory střední a starší generace jsou ovlivněny. Mladší

7 generace se o tuto problematiku zajímají a diskutují o ní, tudíž jsou i tolerantnější. Ve vyhrocené situaci se často ocitají homosexuální členové některých náboženských společenství. Jak je na ně nahlíženo, může ovlivnit jejich odmítnutí víry a náboženského života nebo popření vlastního já. Obojí je velmi rizikové z hlediska možného vzniku psychických obtíží. Vlastní názor na knihu Tato problematika mě upoutala a protože jsem se chtěla dozvědět něco nového, tak jsem si vybrala tuto knihu. Po jejím otevření jsem zjistila, že obsahuje dvě části. Především ta praktická mě velmi zaujala. Přemýšlela jsem nad svými odpověďmi a nad tím, proč tak smýšlím a ještě předem jsem si vytvářela vlastní hypotézy, které se velmi shodovaly s těmi, které jsou uvedeny v knize. Teoretická část už nebyla tak moc poutavá, zaujaly mě mnohé statistické čísla a taky různé definice. Kniha mi dala určitě hodně, protože se teď zamýšlím nad postoji skupin, kam nepatřím a snažím se porozumět jejich názorům. Já osobně jsem snad tolerantní k homosexuálním lidem, ačkoliv se jich mnoho v mém okolí nevyskytuje nebo o tom nevím. Knihu bych určitě doporučila všem, které podobná problematika zajímá a chtějí se ještě něco dozvědět. V knize je mnohem více srovnávacích tabulek a je určitě velmi zajímavé se na ně podívat a zamyslet se nad nimi.

8 Předmět: Úvod do sociologie Homosexualita v názorech současné společnosti Pavlína Janošová

9 Jana Leciánová M-Pg

Názory na homosexualitu

Názory na homosexualitu Cíle studenti umějí formulovat vlastní názory na homosexualitu uvědomují si postavení homosexuálů ve společnosti dokážou zaujmout racionální stanoviska k právnímu postavení homosexuálů znají základní fakta

Více

Jak vnímáme Homosexualitu?

Jak vnímáme Homosexualitu? Jak vnímáme Homosexualitu? Výsledky průzkumu Vyhotovil: Martin Šubrt Data: rok, sbor Hronov, mládež sboru Úpice Otázka č. Homosexulatita je: a) vrozená; b) psychologicky ovlivněna; c) společensky ovlivněna;

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo 86 % dotázaných. Dalšími nejčastěji odmítanými jsou lidé závislí

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2018 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo mít devět desetin dotázaných. Dalšími odmítnutými jsou lidé závislí

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2017

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2017 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2017 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo mít devět desetin dotázaných. Dalšími odmítnutými jsou lidé závislí

Více

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2017

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2017 Tisková zpráva Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 201 Necelá polovina (4 %) české veřejnosti je přesvědčena o tom, že přiznání k homosexualitě by nezpůsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi

Více

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2019

Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 2019 Tisková zpráva Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 201 Necelá polovina (4 %) české veřejnosti je přesvědčena o tom, že přiznání k homosexualitě by nezpůsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi

Více

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka or11013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 2 0 129 E-mail: milan.tuček@soc.cas.cz Občané o možnostech a motivaci ke studiu na vysokých

Více

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016 ov63 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 6 8 29 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 6

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Česká veřejnost o amerických prezidentských volbách - Zájem o americké prezidentské volby projevují více než dvě pětiny (42 %) české veřejnosti, necelé tři pětiny občanů (57 %) toto téma

Více

Kvantitativní výzkum. Červen 2006 / Vybrané závěry z exkluzivního výzkumu pro MF ČR / STEM/MARK, a.s.

Kvantitativní výzkum. Červen 2006 / Vybrané závěry z exkluzivního výzkumu pro MF ČR / STEM/MARK, a.s. BANKOVNÍ SLUŽBY Kvantitativní výzkum Červen 2006 / Vybrané závěry z exkluzivního výzkumu pro MF ČR / STEM/MARK, a.s. Hlavní zjištění Lidé chtějí: více informací sazebník součástí smlouvy (92 %) informace

Více

Postoje veřejnosti ke kontroverzním tématům partnerského soužití

Postoje veřejnosti ke kontroverzním tématům partnerského soužití TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 84 129, 13 E-mail: samanova@soc.cas.cz Postoje veřejnosti ke kontroverzním tématům

Více

Tisková zpráva. Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen /5

Tisková zpráva. Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen /5 Tisková zpráva Postoje veřejnosti k právům homosexuálů květen 201 Necelá polovina (46 %) české veřejnosti je přesvědčena o tom, že přiznání k homosexualitě by nezpůsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi

Více

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 02/86 84 0129, 0130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Demokracie, lidská práva a korupce mezi

Více

Jak jsou na tom Češi s tolerancí?

Jak jsou na tom Češi s tolerancí? TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax:222 221 655 E-mail:michaela.dimitrova@soc.cas.cz Jak jsou na tom Češi s tolerancí? Technické parametry

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Angažovanost občanů a zájem o politiku únor 2015

Více

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012 1 Česká televize Situace v krajích Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Praha 1. dubna 2012 SC & C spol. s r.o. Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2009 Člen ESOMAR a Hospodářské

Více

Vzorce konzumace piva v České republice v roce 2010

Vzorce konzumace piva v České republice v roce 2010 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Vzorce konzumace piva v České republice v roce

Více

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: +420 210 310 584 E-mail: lucie.cerna@soc.cas.cz Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti

Více

KLIENTSKÉ PĚSTOUNSKÉ RODINY NADAČNÍHO FONDU ROZUM A CIT

KLIENTSKÉ PĚSTOUNSKÉ RODINY NADAČNÍHO FONDU ROZUM A CIT KLIENTSKÉ PĚSTOUNSKÉ RODINY NADAČNÍHO FONDU ROZUM A CIT Prezentované výsledky vycházejí z dotazníkového šetření, jehož autory jsou nadační fond Rozum a Cit, Praha a Středisko náhradní rodinné péče, Praha.

Více

Pracovníci státní správy

Pracovníci státní správy Pracovníci státní správy Sociální anamnéza Ankety se zúčastnilo celkem 51 pracovníků státní správy, z toho více jak tři čtvrtiny mužů (76%) (viz Příloha 4, graf č.1). Většinou patří do věkové kategorie

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2014

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2014 ev22 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 286 80 29 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Daně z pohledu veřejného mínění listopad 20 Technické

Více

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 216 Majorita obyvatel České republiky si myslí, že se o ně politické strany zajímají pouze v době voleb. Mladí lidé ve věku 15

Více

Spokojenost se životem červen 2019

Spokojenost se životem červen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem červen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

Spokojenost se životem

Spokojenost se životem SEMINÁRNÍ PRÁCE Spokojenost se životem (sekundárních analýza dat sociologického výzkumu Naše společnost 2007 ) Předmět: Analýza kvantitativních revize Šafr dat I. Jiří (18/2/2012) Vypracoval: ANONYMIZOVÁNO

Více

Malí podnikatelé v zemědělství

Malí podnikatelé v zemědělství Malí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Rozložení soubor podle zastoupení mužů a žen. Mezi malými zemědělskými podnikateli převládají muži, představují 84% respondentů (viz Příloha 2, graf č.1).

Více

Úroveň vzdělávání v ČR

Úroveň vzdělávání v ČR TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: klara.prochazkova@soc.cas.cz Úroveň vzdělávání v ČR Technické parametry Výzkum:

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 17 Naprostá většina české veřejnosti zaujímá vůči politickým stranám značně kritické postoje. Pouze třetina českých občanů věří,

Více

Změny základních proporcí faktických manželství mezi lety 1991 a 2001

Změny základních proporcí faktických manželství mezi lety 1991 a 2001 1. Změny základních proporcí faktických manželství mezi lety a Období - bylo pro vývoj počtu a struktury faktických manželství obdobím významné změny trendu. Zatímco v předchozích letech či desetiletích

Více

Spokojenost se životem březen 2019

Spokojenost se životem březen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

Názory občanů na státní maturitu září 2012

Názory občanů na státní maturitu září 2012 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na státní maturitu září 2012 Technické

Více

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 86 80 19 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. III/2010. příliš mnoho, b) přiměřeně, c) příliš málo.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. III/2010. příliš mnoho, b) přiměřeně, c) příliš málo. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2010

Více

Co je málo a co už je moc? ANEB Ideální počet sexuálních partnerů WHAT IS LITTLE AND WHAT IS TOO MUCH? IDEAL NUMBER OF SEXUAL PARTNERS

Co je málo a co už je moc? ANEB Ideální počet sexuálních partnerů WHAT IS LITTLE AND WHAT IS TOO MUCH? IDEAL NUMBER OF SEXUAL PARTNERS Co je málo a co už je moc? ANEB Ideální počet sexuálních partnerů WHAT IS LITTLE AND WHAT IS TOO MUCH? IDEAL NUMBER OF SEXUAL PARTNERS Jokl Jan Vacková Kristýna Cakirpaloglu Panajotis Šmahaj Jan PhD existence

Více

2. Základní rozdělení věřících podle způsobu deklarace víry k a hlavní charakteristiky věřících

2. Základní rozdělení věřících podle způsobu deklarace víry k a hlavní charakteristiky věřících 2. Základní rozdělení věřících podle způsobu deklarace víry k 26. 3. 2011 a hlavní charakteristiky věřících K náboženské víře se při sčítání 2011 přihlásilo celkem 2 168 952 osob, což byla pouhá pětina

Více

Postoje českých občanů k manželství a rodině - únor 2017

Postoje českých občanů k manželství a rodině - únor 2017 Tisková zpráva Postoje českých občanů k manželství a rodině - únor 17 Nadpoloviční souhlas vyjadřuje česká veřejnost s výrokem o přijatelnosti rozvodu, když je rodina nefunkční, se kterým souhlasí 75 %

Více

Zpracoval: Matouš Pilnáček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Matouš Pilnáček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Hodnocení bezpečnostní situace v ČR a Evropě prosinec 206 V ČR se cítí bezpečně čtyři z pěti lidí (8 %). Pocit bezpečí v ČR má dlouhodobě pozitivní vývoj. Více než polovina respondentů hodnotí

Více

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016 Tisková zpráva Hodnocení kvality různých typů škol září 201 Hodnocení úrovně výuky na různých typech škol počínaje základními školami a konče vysokými je trvale příznivé kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ

ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ Irena OCETKOVÁ Hlavní výzkumné otázky 1. Existuje souvislost úrovně spirituality a kvality života, projevované v pocitu subjektivní

Více

Zpráva o zájemci o pěstounství

Zpráva o zájemci o pěstounství Zpráva o zájemci o pěstounství Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů organizace British Association for Adoption & Fostering (2008) v rámci spolupráce s Pardubickým krajem, Nadací LUMOS, Centrem

Více

Fyzické tresty Výzkum PR

Fyzické tresty Výzkum PR Fyzické tresty Výzkum PR Statistická chyba Respondenti 18+ velikost vzorku (N) dolní hranice procento populace 5% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% horní dolní horní dolní horní dolní horní dolní horní dolní

Více

ČTEME? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize. Jiří Trávníček

ČTEME? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize. Jiří Trávníček ČTEME? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize Jiří Trávníček Čteme? 1. reprezentativní šetření zaměřené na čtení v ČR (předchozí výzkumy problematické z pohledu výzkumného vzorku apod.) podpora

Více

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz Závěrečná zpráva VOLBY DO PS 2010 - Jihomoravský kraj Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Praha,

Více

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018 Tisková zpráva Hodnocení kvality vzdělávání září 01 Hodnocení úrovně vzdělávání na různých typech škol, základními počínaje a vysokými konče, je trvale příznivé, když kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

3. Úroveň vzdělání obyvatelstva ČR podle výsledků sčítání lidu v roce 2001

3. Úroveň vzdělání obyvatelstva ČR podle výsledků sčítání lidu v roce 2001 3. Úroveň obyvatelstva ČR podle výsledků sčítání lidu v roce 2001 3.1 Vzdělání mužů a žen podle věkových skupin Výsledky sčítání lidu 2001 doložily probíhající proces stárnutí populace České republiky.

Více

A. STŘEDNÍ ŠKOLY OHK Karviná

A. STŘEDNÍ ŠKOLY OHK Karviná ANALÝZA POŽADAVKŮ PODNIKŮ NA ABSOLVENTY Tato analýza uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Znalost log politických stran

Znalost log politických stran Sociologie politiky Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Aleš Kudrnáč E-mail: ales.kudrnac@soc.cas.cz Znalost log politických stran Technické parametry Výzkum: Naše společnost, v14-11 Realizátor:

Více

Práva homosexuálů Zpracováno exkluzivně pro:

Práva homosexuálů Zpracováno exkluzivně pro: Práva homosexuálů 29. 6. 2016 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz Zpracováno

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Zjišťování názorů a postojů osob se zdravotním postižením ohledně zaměstnávání a hledání zaměstnání. Zjištění potřeb

Více

Konzumace piva v České republice v roce 2007

Konzumace piva v České republice v roce 2007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 26 40 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Konzumace piva v České republice v roce 2007 Technické

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58%

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58% TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o inflaci a reálných příjmech leden 06 Technické parametry

Více

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s.

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Vyhodnocení dotazníku MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Listopad 2010 Zpracovala: Hana Půžová 1 Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření je jedním z nástrojů, jak lze zajistit názory nejenom členů Místní

Více

Postoje k pěstounské péči 29/3/2018

Postoje k pěstounské péči 29/3/2018 Postoje k pěstounské péči 29/3/2018 Metodika výzkumu Velikost vzorku N = 823 respondentů, od 18 let Termín dotazování 22. 2. 2018 4. 3. 2018 Metoda sběru dat Kombinace osobního sběru vyškolenými tazateli

Více

bodů, což je rozdíl významně přesahující statistickou chybu měření (viz tabulka 1). Tabulka 1. Jak se vláda stará o sociální situaci rodin s (v ) 2/04

bodů, což je rozdíl významně přesahující statistickou chybu měření (viz tabulka 1). Tabulka 1. Jak se vláda stará o sociální situaci rodin s (v ) 2/04 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na vybraná opatření v rodinné politice

Více

republiku: 1 ov9101 Úvodem byla lidem položena otázka, nakolik se cítí být hrdí na Českou Graf 1: Hrdost na Českou republiku

republiku: 1 ov9101 Úvodem byla lidem položena otázka, nakolik se cítí být hrdí na Českou Graf 1: Hrdost na Českou republiku TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 86 80 19 E-mail: michal.veselsky@soc.cas.cz Vztah a pocit hrdosti na příslušnost k ČR Technické

Více

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví Tisková zpráva Postoje české veřejnosti k odchodu Velké Británie z Evropské unie - únor 2019 Česká veřejnost se nejčastěji domnívá, že dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na samotnou Velkou Británii

Více

1/6. Česká republika Výzkum "Krajské volby a uprchlická krize" sběr: Jaký je Váš názor na islám? % 16% 25% ZŠ 16%

1/6. Česká republika Výzkum Krajské volby a uprchlická krize sběr: Jaký je Váš názor na islám? % 16% 25% ZŠ 16% 5 5 1 1/6 Jaký je Váš názor na islám? Je to náboženství ze kterého mám strach 66% Mám z něj respekt ale ne strach 5% Nevím neumím odpovědět 9% Je to náboženství u kterého bychom měli být více na pozoru

Více

1. Statistické šetření návštěvnosti na Pražském hradě

1. Statistické šetření návštěvnosti na Pražském hradě 1. Statistické šetření návštěvnosti na Pražském hradě 2. Analýza návštěvníků muzeí a galerií na základě elektronického dotazování závěrečná zpráva týkající se návštěvníků Národního muzea. Analýza

Více

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016 oe606 TISKOÁ ZPRÁA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav A ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 0 2 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení stavu životního prostředí - 206 Technické parametry

Více

Tisková zpráva. Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a prostituci květen /6

Tisková zpráva. Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a prostituci květen /6 Tisková zpráva Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a prostituci květen 0 Přibližně sedm z deseti ( %) českých občanů zastává názor, že právo rozhodnout o přerušení vlastního těhotenství má mít žena

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ANALÝZA POTŘEB STUDENTŮ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Analýza potřeb studentů VŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u studentů VŠ technického

Více

Praha X. Vzorová analýza obsahující smyšlený obsah

Praha X. Vzorová analýza obsahující smyšlený obsah Praha X Vzorová analýza obsahující smyšlený obsah Společnost Praha X Obyvatelé Praha X Společnost Praha X / 2 Obyvatelé 29 000 obyvatel 2,2 % pražské populace 43,3 průměrný věk Společnost Praha X / 3 Přírůstek/úbytek

Více

ZPRÁVA O DOTAZNÍKOVÉM ŠETŘENÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH PO STUDENTSKÝCH VOLBÁCH 2010 jaro David Procházka

ZPRÁVA O DOTAZNÍKOVÉM ŠETŘENÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH PO STUDENTSKÝCH VOLBÁCH 2010 jaro David Procházka ZPRÁVA O DOTAZNÍKOVÉM ŠETŘENÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH PO STUDENTSKÝCH VOLBÁCH 2010 jaro 2010 27. 8. 2010 David Procházka 2 Pozadí výzkumu Společnost Člověk v tísni, o. p. s., pořádala před parlamentními volbami

Více

STEM - Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského 5, 180 00 Praha 8 SPORTOVNÍ SÁZKY. Bleskový průzkum STEM pro APKURS

STEM - Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského 5, 180 00 Praha 8 SPORTOVNÍ SÁZKY. Bleskový průzkum STEM pro APKURS STEM - Středisko empirických výzkumů, Chlumčanského 5, 8 Praha 8 SPORTOVNÍ SÁZKY Bleskový průzkum STEM pro APKURS V Praze dne. září 4 I. Údaje o výzkumu Typ výzkumu: Věcné zaměření výzkumu: Zkoumaná populace:

Více

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018

Názor na zadlužení obyvatel a státu leden 2018 Tisková zpráva Názor na zadlužení obyvatel a státu leden Přibližně dvě třetiny občanů pokládají míru zadlužení obyvatelstva za vysokou, u státu to jsou tři pětiny. Téměř sedm z deseti Čechů vnímá jako

Více

Technické parametry výzkumu

Technické parametry výzkumu TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz K některým aspektům výběru piva českými konzumenty

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Hodnocení působení Miloše Zemana v prezidentském úřadě leden 2017 U současného prezidenta lidí nejčastěji pozitivně hodnotí, jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Nejvíce kritičtí

Více

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 29 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 206 Technické

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015 ev600 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 286 80 2 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Daně z pohledu veřejného mínění listopad 5 Technické

Více

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017 Tisková zpráva Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 0 Pouze % respondentů se domnívá, že velice málo veřejných činitelů je zkorumpováno. O zapojení téměř všech těchto

Více

Spokojenost se životem březen 2018

Spokojenost se životem březen 2018 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2018 Dvě třetiny (66 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od května 2013 spokojenost se životem měla většinou vzestupnou tendenci, v průběhu minulého

Více

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové.

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 8 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoj veřejnosti ke konzumaci vybraných návykových látek

Více

Tisková zpráva. Postoje obyvatel České republiky k novele zákona o českém školství, platbám za vysoké školy a státním maturitám září /5

Tisková zpráva. Postoje obyvatel České republiky k novele zákona o českém školství, platbám za vysoké školy a státním maturitám září /5 Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k novele zákona o českém školství, platbám za vysoké školy a státním maturitám září 1 Opatření schválená novelou zákona o českém školství týkající se předškolní

Více

Obsah. Hlavní zjištění 3 Východiska a parametry projektu 6 Struktura vzorku 7 Výsledky 8 Realizátor projektu 32 Dotazník 33

Obsah. Hlavní zjištění 3 Východiska a parametry projektu 6 Struktura vzorku 7 Výsledky 8 Realizátor projektu 32 Dotazník 33 Náhradní rodinná péče Závěrečná zpráva pro NADAČNÍ FOND J&T Březen 2015 Obsah Hlavní zjištění 3 Východiska a parametry projektu 6 Struktura vzorku 7 Výsledky 8 Realizátor projektu 32 Dotazník 33 Náhradní

Více

Názory na manželství a rodičovství

Názory na manželství a rodičovství TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: seidlova@soc.cas.cz Názory na manželství a rodičovství Technické

Více

Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti červen 2016

Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti červen 2016 ov0 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 6 0 1 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a trestu smrti

Více

Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 2017

Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 2017 Tisková zpráva Názor na zadlužení obyvatel a státu březen 0 Přibližně dvě třetiny občanů pokládají míru zadlužení obyvatelstva i státu za vysokou. Sedm z deseti Čechů vnímá jako závažný problém míru zadlužení

Více

ROZLOŽENÍ POLITICKÝCH PREFERENCÍ V CELÉ POPULACI

ROZLOŽENÍ POLITICKÝCH PREFERENCÍ V CELÉ POPULACI Tisková zpráva Agentura Focus provedla ve dnech 22. 2. 28. 2. 2017 reprezentativní výzkum veřejného mínění na dospělé populaci České republiky. Výběrový vzorek tvořilo 1005 respondentů ve věku 18 a více

Více

er Jilská 1, Praha 1 Tel.:

er Jilská 1, Praha 1 Tel.: TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názor na zadlužení obyvatel a státu leden Technické parametry

Více

Zpracoval: Martin Spurný Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ,

Zpracoval: Martin Spurný Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: , Tisková zpráva Voliči a strany září 2019 20 % voličů se považuje za rozhodné přívržence preferované strany, 49 % s ní většinou souhlasí, 17 % uvedlo, že stanoviska strany jsou jim blízká, ale v mnohém

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen 20 Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

Názor občanů na drogy květen 2017

Názor občanů na drogy květen 2017 Tisková zpráva Názor občanů na drogy květen 0 Přibližně čtyři pětiny dotázaných vnímají situaci užívání drog v ČR jako problém ( %), ačkoliv pouze asi polovina ( %) to tak vnímá v místě svého bydliště.

Více

Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech sociální politiky

Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech sociální politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 80 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech

Více

Specifikace cíle práce

Specifikace cíle práce Specifikace cíle práce Pravidlo č. 1 Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce. Cíl práce formulujeme na základě zvoleného tématu, z kterého vycházíme. Zvolit téma pro

Více

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Úvod METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Úvod METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ Úvod Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo zjistit postoje gayů k již schválenému zákonu o registrovaném partrství (dále RP), zda jej respondenti považují za důležitou zákonnou normu,

Více

Obavy a příprava na důchod listopad 2016

Obavy a příprava na důchod listopad 2016 Tisková zpráva Obavy a příprava na důchod listopad 20 Více než polovina českých občanů (52 %), kteří dosud nejsou důchodci, v současnosti spoří či investuje, aby se zajistila na stáří. Lidé se špatnou

Více

Praha z pohledu reklamy 21. století. doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS

Praha z pohledu reklamy 21. století. doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS Praha z pohledu reklamy 21. století doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS Reklama 21. století Reklama působí na současného člověka nejen v roli zákazníka Český zákazník je na počátku 21. století

Více

Názor občanů na drogy květen 2019

Názor občanů na drogy květen 2019 Tisková zpráva Názor občanů na drogy květen Více než čtyři pětiny ( %) dotázaných vnímají situaci užívání drog v ČR jako problém, necelá polovina (4 %) dotázaných pak vnímá užívání drog jako problém v

Více

Fungování demokracie a lidská práva v ČR únor 2015

Fungování demokracie a lidská práva v ČR únor 2015 pd10312a TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Fungování demokracie a lidská práva v ČR

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Názory veřejnosti na členství České republiky v Evropské unii duben 201 Spokojenost s členstvím ČR v Evropské unii vyjadřuje téměř třetina českých občanů (2 %). Z časového srovnání plyne,

Více

Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3

Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 1 Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje 2 Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové 3 Stockholm University,

Více

Tisková zpráva. Veřejnost o jaderné energetice květen /5

Tisková zpráva. Veřejnost o jaderné energetice květen /5 Tisková zpráva Veřejnost o jaderné energetice květen Asi třetina občanů si myslí, že by se podíl jádra na výrobě elektřiny měl do budoucna zvyšovat, téměř dvě pětiny se domnívají, že by podíl jádra měl

Více

Názory veřejnosti na usazování cizinců v ČR - březen 2016

Názory veřejnosti na usazování cizinců v ČR - březen 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 6 40 19 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Názory veřejnosti na usazování cizinců v ČR - březen

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Evropské unii v současné době důvěřuje více než polovina (52 %) českých občanů a % jí nedůvěřuje. Více než třetina oslovených důvěřuje

Více

Tisková zpráva. Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen /6

Tisková zpráva. Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen /6 Tisková zpráva Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností květen 2018 49 % občanů hodnotí současnou ekonomickou situaci ČR jako dobrou, 15 % ji vnímá jako špatnou a 34 % ji pokládá

Více

Postoje české veřejnosti k cizincům

Postoje české veřejnosti k cizincům TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům Technické

Více

Tisková zpráva. Veřejnost o speciálních školách a inkluzivním vzdělávání září 2016

Tisková zpráva. Veřejnost o speciálních školách a inkluzivním vzdělávání září 2016 Tisková zpráva Veřejnost o speciálních školách a inkluzivním vzdělávání září 01 Naprostá většina dotázaných podporuje vytváření následujících typů škol v rámci povinné školní docházky. Nejméně podpory

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKY

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKY ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU STATISTIKY Facebook vs. studium Vypracovali: Martina Grivalská Nikola Karkošiaková Barbora Brůhová Obsah 1. Úvod 2. Dotazník 3.

Více

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Prezident Václav Havel Praha 22. prosinec 2011 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz SC & C Marketing &

Více