Organizační směrnice č. 36/2014/SŘ. Minimální preventivní program pro úsek střední školy pro školní rok 2014/2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Organizační směrnice č. 36/2014/SŘ. Minimální preventivní program pro úsek střední školy pro školní rok 2014/2015"

Transkript

1 Organizační směrnice č. 36/2014/SŘ Minimální preventivní program pro úsek střední školy pro školní rok 2014/2015 Čj.: SŠNM/1709/2014 Zpracovali: Kamila Košnar Valterová a Mgr. Jaroslav Lainz, DiS Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují dne 1. října 2014 Strana 1 (celkem 28)

2 1. Základní údaje o škole 1.1 Název a sídlo: Název školy: Střední škola a Základní škola, Nové Město nad Metují Sídlo školy: Husovo nám. 1218, Nové Město nad Metují Organizační útvar: SŠ Nové Město nad Metují Sídlo organizačního útvaru: Českých bratří 1035, Nové Město nad Metují Organizační útvar: SŠ Opočno Sídlo organizačního útvaru: Nádražní 296, Opočno Organizační útvar: Úsek mimoškolní výchovy (internáty Nové Město nad Metují a Opočno) Sídlo organizačního útvaru: Husovo nám. 1218, Nové Město nad Metují 1.2 Kontakty na pracovníky Ředitelka školy: PaedDr. Olga Talášková Telefon: olga.talaskova@skolynome.cz Zástupkyně ředitelky pro SŠ Nové Město nad Metují: Mgr. Klára Barešová Telefon: klara.baresova@skolynome.cz Zástupkyně ředitelky pro SŠ Opočno: Mgr. Pavlína Sobotková Telefon: pavlina.sobotkova@skolynome.cz Zástupkyně ředitelky pro úsek mimoškolní výchova a metodička prevence pro SŠ Nové Město nad Metují: Kamila Košnar Valterová Telefon: kamila.valterova@skolynome.cz Výchovná poradkyně pro SŠ Nové Město nad Metují: Mgr. Stanislava Bílková Telefon: stanislava.bilkova@skolynome.cz Výchovný poradce pro SŠ Opočno: Mgr. Dušan Felcman Telefon: dusan.felcman@skolynome.cz Metodik prevence pro SŠ Opočno: Mgr. Eva Vegsöová eva.vegsoova@skolynome.cz Školní psycholožka: Mgr. Lenka Krausová Telefon: lenka.krausova@skolynome.cz Speciální pedagog etoped: Mgr. Jaroslav Lainz, DiS. Telefon: Strana 2 (celkem 28)

3 Sociální pracovnice: Bc. Lucie Radová Telefon: Úvod Tento minimální preventivní program (dále také MPP) je zpracován v souladu se školní preventivní strategií pro roky 2014/2018. Popisuje plánované preventivní aktivity organizačních úseků SŠ Nové Město nad Metují (dále také SŠ NM), SŠ Opočno a úseku mimoškolní výchovy ve školním roce 2014/ Popis a analýza výchozí situace při tvorbě MPP 3.1 Charakteristika organizačních útvarů školy zahrnutých do MPP Úseky zmiňované v tomto MPP jsou organizačními útvary SŠ a ZŠ, Nové Město nad Metují. Útvar mimoškolní výchova dále zajišťuje mimoškolní aktivity a ubytování vzdělávaných žáků. Školu navštěvují především žáci se zdravotním a mentálním postižením, vývojovými poruchami učení nebo chování. Část žáků dojíždí nebo je ubytována na internátu školy. Z odborného zaměření školy a charakteristiky cílové skupiny žáků vyplývá zvýšené riziko výskytu sociálně patologických jevů. 3.2 Učební obory a) poskytující střední vzdělání s výučním listem tříleté učební obory zakončené závěrečnou zkouškou: H/01 Zemědělec farmář (ŠVP Farmář) H/01 Kuchař číšník (ŠVP Kuchař - číšník) E/01 Dřevařská výroba (ŠVP Dřevař) E/01 Strojírenské práce (ŠVP Zámečník údržbář) E/01 Strojírenské práce (ŠVP Autoopravář) E/01 Potravinářská výroba (ŠVP Cukrář) E/01 Zemědělské práce (ŠVP Zemědělec) E/01 Prodavačské práce (ŠVP Prodavač) Strana 3 (celkem 28)

4 41-52-E/01 Zahradnické práce (ŠVP Květinář aranžér) E/01 Opravářské práce (ŠVP Opravář) E/01 Stravovací a ubytovací služby (ŠVP Kuchař) E/01 Pečovatelské služby (ŠVP Pečovatel) dvouleté učební obory zakončené závěrečnou zkouškou: E/01 Provozní služby (ŠVP Rodinka) b) Obory poskytující střední vzdělání C/002 Praktická škola dvouletá 3.3 Popis využití a charakteristika jednotlivých objektů využívaných dotčenými úseky a) Budova Merkur na adrese Husovo nám. 1218, Nové Město nad Metují Budova se nachází v historickém centru města. Budova je využívána výhradně školou a kromě administrativních prostor zde sídlí pouze organizační úsek SŠ NM. V budově probíhá teoretická a praktická výuka žáků úseku. b) Budova Králíček na adrese Českých bratří 1035, Nové Město nad Metují Budova se nachází v blízkosti historického centra města. Budova je využívána těmito organizačními úseky: ZŠ, SŠ NM, Úsek mimoškolní výchovy. V budově probíhá výuka ZŠ, teoretická a praktická výuka úseku SŠ NM. Část budovy je také využívána úsekem mimoškolní výchovy jako internát. c) Areál Hradčany na adrese Na Hradčanech 1135, Nové Město nad Metují Areál se nachází v okrajové části města. Je využíván pro teoretickou a praktickou výuku úseku SŠ. Část budovy je také využívána úsekem mimoškolní výchovy jako internát. d) Budova ZŠ Kladská na adrese Kladská 164, Broumov Jde o část budovy ZŠ Kladská v Broumově, kde je zajišťována teoretická a praktická výuka úseku SŠ NM. e) Areál Nádražní 296, Opočno Areál se nachází v okrajové části města. Je využíván pro teoretickou a praktickou výuku úseku SŠ Opočno. V areálu se nachází také budova internátu a domova mládeže. 3.4 Školní metodici prevence, výchovní poradci a poradenský tým školy Na dotčených úsecích vykonávají činnost dva metodici prevence (jeden pro SŠ NM, jeden pro SŠ Opočno). Školní metodici prevence (dále také ŠMP) vykonávají svou funkci souběžně s výkonem funkce učitele. Ve spolupráci s dalšími členy poradenského týmu metodicky vedou a koordinují provádění prevence na dotčených úsecích. V součinnosti Strana 4 (celkem 28)

5 s ostatními členy poradenského týmu zajišťují realizaci aktivit minimálního preventivního programu, komunikují s rodiči a vedou aktuální seznam odborných organizací spolupracujících při realizaci prevence sociálně patologických jevů (dále také SPJ). Na dotčených úsecích dále působí dva výchovní poradci (jeden pro SŠ NM, jeden pro SŠ Opočno), kteří svou funkci vykonávají souběžně s funkcí učitele. Ve spolupráci s ostatními členy poradenského týmu se podílí na realizaci preventivních aktivit, řešení aktuálních výchovných problémů a komunikaci s rodiči žáků. Vedou evidenci projednávaných přestupků proti školnímu řádu na daném úseku a zajišťují dokumentaci potřebnou k preventivní práci se žáky. Zajišťují realizaci setkání výchovných komisí při řešení výchovných problémů žáků. Poradenský tým SŠ tvoří metodici prevence, výchovní poradci, školní psycholožka, speciální pedagog etoped a sociální pracovnice. Členové poradenského týmu zajišťují tyto činnosti: - metodická a koncepční činnost při plánování a realizaci preventivních aktivit - příprava a spolupráce při realizaci preventivních aktivit v oblastech vlastní profesní specializace členů poradenského týmu - odborná podpora a pomoc pedagogickým pracovníkům a účast při prevenci a řešení výskytu sociálně patologických jevů - odborná podpora a spolupráce se ŠMP při tvorbě Minimálního preventivního programu - evaluace a hodnocení úspěšnosti MPP 3.5 Analýza výchozí situace zdroje informací pro analýzu Jako podklad k analýze sloužily tyto informační zdroje: - listinná evidence sociálně patologických jevů (návratky a záznamy o pohovoru z předchozího školního roku) - elektronická evidence chování v IS FOSTER - pohovory s pedagogickými pracovníky - informace získané z kontaktu se žáky - informace od zákonných zástupců žáků - informace od spolupracujících odborných organizací - výsledky dotazníkového šetření 3.6 Hodnocení rizik sociálně patologických jevů v úseku SŠ Hodnocení rizik sociálně patologických jevů v úseku je založeno na těchto prvcích: 1. Statistika projednávaných přestupků a porušení školního řádu za předchozí roky (návratky a záznamy o pohovoru) 2. Analýza situace prostřednictvím konzultací s pedagogy a členy poradenského týmu 3. Rozčlenění SPJ do 3 skupin podle závažnosti rizika. Hlavními hodnotícími kritérii byly: - závažnost daného sociálně patologického jevu - frekvence výskytu sociálně patologického jevu nebo pravděpodobnost výskytu SPJ, pokud se tento jev dosud ve škole neobjevil. Sociálně patologické jevy byly tímto způsobem rozděleny do následujících skupin: Závažné jevy - kouření - alkohol - šikana - fyzické násilí Strana 5 (celkem 28)

6 - záškoláctví - drogy - majetková kriminalita Středně závažné jevy - vandalismus - netolismus, kyberšikana a rizika spojená s využíváním informačních technologií - sebepoškozování Málo závažné jevy - rasismus a xenofobie - patologické hráčství - týrání a zneužívání dětí - domácí násilí - ohrožování mravní výchovy - poruchy příjmu potravy 3.7 Analýza výchozí situace SWAT analýza K charakteristice výchozí situace v oblasti prevence sociálně patologických jevů ve škole byla využita metoda SWAT. Z provedené analýzy vyplývá následující popis situace školy v oblasti prevence: Silné stránky: - odborné zázemí (dostatek odborné literatury a dalších zdrojů informací pro pedagogy, dotčené úseky mají k dispozici poradenský tým v nadstandardním personálním obsazení) - vysoký počet asistentů pedagoga (asistenti jsou využíváni a jejich práce je přínosem) - zkušenosti s prací s cílovou skupinou - kontakty a spolupráce s odbornými organizacemi (tyto organizace o škole a jejím zaměření vědí v potřebné míře a se školou spolupracují) - spolupráce s rodiči (předávání informací rodiče jsou informováni nadstandardním způsobem ve srovnání s běžnou SŠ) - nízké počty žáků ve třídách (snadnější uplatnění individuálního přístupu, větší prostor pro komunikaci se žáky) - využívání IS FOSTER pro evidenci chování žáků (umožňuje přesnější srovnání vývoje chování žáků zejména v dlouhodobém horizontu, usnadňuje a urychluje předávání informací o chování žáků, usnadňuje vytváření záznamů o výchovné práci se žákem a chování žáka jakožto podkladů při rozhodování o další výchovné práci se žáky, dále také pro jednání s rodiči a odbornými organizacemi) Slabé stránky: - zapojení žáků do tvorby a hodnocení MPP (žáci se na tvorbě MPP nepodílejí) - spolupráce s rodiči (přednášky, besedy) - využití nabídky volnočasových aktivit - chybí relevantní a zejména srovnatelné údaje pro monitoring dlouhodobého vývoje v oblasti prevence sociálně patologických jevů a pro zjišťování účinnosti MPP Strana 6 (celkem 28)

7 Příležitosti: - pedagogičtí pracovníci mohou využívat možností dalšího vzdělávání a získávání zkušeností jak v rámci školy, tak i ve spolupracujících organizacích - byla vytvořena Školní preventivní strategie jakožto zásadní dokument v oblasti prevence sociálně patologických jevů (definice dlouhodobých cílů v oblasti prevence, podklad pro získávání relevantních údajů v oblasti prevence) Ohrožení: - stoupající zastoupení žáků se závažnými poruchami chování a výskytem SPJ již při přijetí - rodinná situace žáků (vyšší výskyt sociálně patologických jevů v rodinách žáků, špatná sociální situace v rodinách žáků) - vyšší zastoupení žáků, kteří dojíždějí (s tím je spojeno vyšší riziko výskytu sociálně patologických jevů) - komunikace a informační toky v rámci celé organizace (s ohledem na velikost organizace dochází častěji k informačním šumům) 4. Cíle minimálního preventivního programu Cíl 1 Zajišťovat činnost poradenského týmu pro dotčené úseky. Ukazatel úspěšnosti: Nejméně 80% členů pedagogického sboru dotčených úseků bude spokojeno s činností poradenského týmu. Cíl 2 Realizovat alespoň dvě interní vzdělávací aktivity o sociálně patologických jevech hodnocených jako závažné. Ukazatel úspěšnosti: Vzdělávacích aktivit se zúčastní nejméně 75% pedagogického sboru dotčených úseků. Cíl 3 Realizovat plánované preventivní aktivity pro žáky (viz příloha I - III). Ukazatel úspěšnosti: konání akcí ve stanoveném rozsahu Cíl 4 Zajišťovat provoz schránky důvěry ve škole i na internetu. Ukazatel úspěšnosti: povědomí o existenci schránky důvěry a jejím umístění u minimálně 90% žáků, vnímání schránky důvěry jako užitečné nejméně u 50% Cíl 5 Udržovat potřebnou míru komunikace se zákonnými zástupci žáků. Ukazatel úspěšnosti: Podání maximálně 1 stížnosti na úroveň komunikace školy, řešení všech případných stížností je zákonnými zástupci hodnoceno jako uspokojivé. Cíl 6 Získat meziročně porovnatelné údaje o situaci v oblasti prevence sociálně patologických jevů. Ukazatel úspěšnosti: Získané údaje o prevenci sociálně patologických jevů umožňují meziroční srovnání úspěšnosti. Dále jsou tyto údaje snadno využitelné pro tvorbu a úpravu MPP pro dotčené úseky v dalším školním roce. Strana 7 (celkem 28)

8 5. Aktivity k naplnění cílů MPP pro jednotlivé cílové skupiny: 5.1 Pedagogové Název aktivity: Zajišťování činnosti poradenského týmu Plněný cíl MPP: 1 Stručná charakteristika: pravidelné setkávání členů poradenského týmu 1x měsíčně a podle potřeby, zajišťování činnosti poradenského týmu v oblasti prevence SPJ Zodpovídají: členové poradenských týmů dotčených úseků Termín: v průběhu školního roku 2014/2015 Název aktivity: Přednáška na téma: Netolismus a jeho rizika, formy prevence Plněný cíl MPP: 2 Stručná charakteristika: informace o netolismu, možných projevech a způsobech prevence Lektor: Mgr. Jaroslav Lainz, DiS. Počet proškolených pedagogů: minimálně 75% pedagogického sboru dotčených úseků Délka: minimálně 45 minut Termín konání: do Název aktivity: Přednáška na téma: Kyberšikana a její rizika, formy prevence Plněný cíl MPP: 2 Stručná charakteristika: informace o kyberšikaně, možných projevech a způsobech prevence Lektor: Mgr. Jaroslav Lainz, DiS. Počet proškolených pedagogů: minimálně 75% pedagogického sboru dotčených úseků Délka: minimálně 45 minut Termín konání: do Žáci Název aktivity: Prevence v rámci výuky Plněný cíl MPP: 3 Stručná charakteristika: realizace preventivních aktivit v rámci výuky vyučovacích předmětů (podrobněji viz Příloha I) Zajišťují: vyučující jednotlivých předmětů Cílová skupina: všichni žáci Termín konání: v průběhu školního roku 2014/2015 Název aktivity: Provoz schránky důvěry Plněný cíl MPP: 4 Stručná charakteristika: zajištění provozu schránky důvěry v prostorách školy a zpracování podnětů ze schránky důvěry, informování žáků o existenci a funkci schránky důvěry Odpovědní pracovníci: výchovní poradci dotčených úseků (výběr schránky 1x týdně, zpracování podnětů), všichni pedagogové (informování žáků o existenci a smyslu schránky důvěry) Termín konání: v průběhu školního roku 2014/2015 Strana 8 (celkem 28)

9 5.3. Zákonní zástupci žáků Název aktivity: Průběžná komunikace se zákonnými zástupci žáků Plněný cíl MPP: 5 Stručná charakteristika: zajištění potřebné míry informovanosti zákonných zástupců Forma: písemná komunikace pomocí žákovských knížek, telefonáty s rodiči, rodičovské schůzky, setkání s rodiči Zodpovědný pracovník: všichni pedagogičtí pracovníci, zejména třídní učitelé ve spolupráci se členy poradenského týmu Termín konání: v průběhu školního roku 2014/ Monitoring situace v oblasti prevence Název aktivity: Provedení průzkumného šetření s pedagogickými pracovníky za účelem zjištění situace v oblasti prevence sociálně patologických jevů Plněný cíl MPP: 6 Stručná charakteristika: Provedení průzkumného šetření formou dotazníku za účelem zjištění těchto údajů: - hodnocení situace v oblasti SPJ - hodnocení preventivních aktivit za uplynulý školní rok - hodnocení spolupráce s poradenským týmem Zajišťuje: Mgr. Jaroslav Lainz, Dis. Účast: všichni pedagogičtí pracovníci Termín konání: do Název aktivity: Provedení průzkumného šetření se žáky za účelem zjištění situace v oblasti prevence sociálně patologických jevů Plněný cíl MPP: 8 Stručná charakteristika: Provedení průzkumného šetření formou dotazníku za účelem zjištění těchto údajů: - vnímání míry ohrožení jednotlivými SPJ žáky - informovanost žáků o umístění schránky důvěry - informovanost žáků o možnostech pomoci v případě výskytu SPJ Zajišťuje: Mgr. Jaroslav Lainz, Dis. ve spolupráci s třídními učiteli Účast: všichni žáci prvních ročníků dotčených úseků Termín konání: do Školní program proti šikanování Školní program proti šikanování je povinnou součástí minimálního preventivního programu školy. Jeho tvorba se řídí Metodickým pokynem MŠMT k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních (č. j. MSMT /2013-1). Šikana a její projevy jsou jedním z nejzávažnějších sociálně patologických jevů vyskytujících se ve školním prostředí. Prevence šikany je významnou součástí prevence SPJ ve škole. Strana 9 (celkem 28)

10 6.1 Základní pojmy Šikanování (také šikana): jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Hlavními rysem je cílenost, úmyslnost a opakovanost. Spočívá v cílených a opakovaných fyzických a psychických útocích jedincem nebo skupinou vůči jedinci či skupině žáků, kteří se neumí nebo z nejrůznějších důvodů nemohou bránit. Podoby šikanování jsou: - fyzické násilí - vydírání, - loupeže, - poškozování věcí, - slovní útoky v podobě nadávek, - pomluvy, vyhrožování, ponižování, - sexuální obtěžování až zneužívání, - kyberšikana (viz dále) - demonstrativní přehlížení, ignorování žáka nebo žáků Kyberšikana: šikana prostřednictvím elektronické komunikace (útoky pomocí ů, sms zpráv, vyvěšování urážlivých materiálů na internetové stránky apod.). 6.2 Stadia šikany První stadium: Zrod ostrakismu Jde o mírné, převážně psychické formy násilí, kdy se okrajový člen skupiny necítí dobře. Je neoblíben a není uznáván. Ostatní ho více či méně odmítají, nebaví se s ním, pomlouvají ho, spřádají proti němu intriky, dělají na jeho účet drobné legrácky apod. Tato situace je již zárodečnou podobou šikanování a obsahuje riziko dalšího negativního vývoje. Druhé stadium: Fyzická agrese a přitvrzování manipulace V zátěžových situacích (což může být i školou vytvářené konkurenční prostředí), kdy ve skupině stoupá napětí, začnou ostrakizovaní žáci sloužit jako hromosvod. Spolužáci si na nich odreagovávají nepříjemné pocity například z očekávané těžké písemné práce, z konfliktu s učitelem nebo prostě jen z toho, že chození do školy je obtěžuje. Manipulace se přitvrzuje a objevuje se zprvu ponejvíce subtilní fyzická agrese. Stupňování agrese může být dáno také neřešením předchozí situace. Třetí stadium (klíčový moment): Vytvoření jádra Vytváří se skupina agresorů, úderné jádro. Tito šiřitelé viru začnou spolupracovat a systematicky, nikoliv již pouze náhodně, šikanovat nejvhodnější oběti. V počátku se stávají jejich oběťmi ti, kteří jsou už osvědčeným objektem ostrakizování. Třída ví, o koho jde. Jde o žáky, kteří jsou v hierarchii nejníže, tedy ti slabí. Svým způsobem platí raději on, než já. Čtvrté stadium: Většina přijímá normy Normy agresorů jsou přijaty většinou a stanou se nepsaným zákonem. V této době získává neformální tlak ke konformitě novou dynamiku a málokdo se mu dokáže postavit. Platí Buď jsi s námi, nebo proti nám. U členů virem přemožené skupiny dochází k vytvoření jakési alternativní identity, která je zcela poplatná vůdcům. I mírní a ukáznění žáci se začnou chovat krutě aktivně se účastní týrání spolužáka a prožívají při tom uspokojení. Strana 10 (celkem 28)

11 Páté stadium: Totalita neboli dokonalá šikana Násilí jako normu přijímají všichni členové třídy. Šikanování se stává skupinovým programem. Žáci jsou rozděleni na šikanující a šikanované. Ti prví mají všechna práva, ti druzí nemají práva žádná. Ve čtvrtém a pátém stadiu hrozí reálné riziko prorůstání šikany do oficiální školní struktury. Stává se to v případě, kdy iniciátor šikanování je sociometrickou hvězdou. Je žákem s výborným prospěchem, má kultivované chování a ochotně pomáhá pedagogovi plnit jeho úkoly. Identifikace příznaků šikany a určení jejího přibližného stádia je klíčovou kompetencí pedagoga pro prevenci šikany ve školním prostředí. Důležitým faktem je, že od třetího stádia šikany dále již není řešení šikany v silách učitele a vyžaduje odbornou pomoc. 6.3 Krizový plán a postupy řešení šikanování Postup pedagogického pracovníka 1. Informují-li zákonní zástupci pedagogického pracovníka o podezření na šikanování, ten informuje členy poradenského týmu a zástupce ředitelky pro daný úsek a podle potřeby s nimi spolupracuje na dalším šetření. 2. Má-li pedagogický pracovník podezření na šikanování, informuje zástupce ředitelky pro daný úsek a členy poradenského týmu, podle potřeby s nimi spolupracuje na šetření šikany. 3. V případě prokázaných projevů šikany neprodleně informuje zástupce ředitelky pro daný úsek a členy poradenského týmu a spolupracuje s nimi na dalším vyšetřování. 4. Po ukončení šetření informuje zákonné zástupce dotčených žáků o výsledcích vyšetřování šikany, a to i v případech, že se podezření neprokáže. O výsledcích šetření informuje pedagog, kterého určí zástupce ředitelky pro daný úsek (obvykle třídní učitel nebo určený člen poradenského týmu). 5. Návrh řešení (udělení výchovného opatření, jiná opatření, ) předkládá třídní učitel ve spolupráci se členy poradenského týmu. 6. Všichni pedagogičtí pracovníci jsou povinni poskytnout maximální možnou součinnost při šetření šikany Postup zástupce ředitelky pro daný úsek: 1. Přijme informaci o šikanování (od pedagogického pracovníka, rodiče, žáka). 2. Po informování ředitelky školy a konzultaci se členy poradenského týmu rozhodne o dalším postupu, zejména rozhodne, zda škola bude situaci řešit sama pouze ve spolupráci s rodiči, nebo je při šetření nutná spolupráce dalších institucí (OSPOD, Policie ČR). Spolupráce s Policií ČR je nutná vždy, pokud je podezření, že byl žákem školy spáchán přestupek, trestný čin, provinění, nebo čin jinak trestný, nebo pokud je podezření, že žák školy byl obětí takového činu. 3. Ve spolupráci se členy poradenského týmu, zejména speciálním pedagogem etopedem, řídí další průběh šetření. 4. Koordinuje informování rodičů dotčených žáků o výsledcích vyšetřování šikany. 5. V případě negativních dopadů šikanování na oběť zajistí péči školní psycholožky. 6. V případě obzvláště závažných projevů šikany po konzultaci se členy poradenského týmu doporučuje rodičům dobrovolné umístění dítěte do pobytového oddělení SVP, případně dobrovolný diagnostický pobyt žáka v místně příslušném diagnostickém ústavu. Dále v závažných případech po konzultaci se členy poradenského týmu podává návrh orgánu sociálně právní ochrany dítěte k zahájení práce s rodinou, případně k zahájení řízení o Strana 11 (celkem 28)

12 nařízení předběžného opatření či ústavní výchovy s následným umístěním v diagnostickém ústavu. 8. Oznámí orgánu sociálně právní ochrany dítěte skutečnosti, které ohrožují bezpečí a zdraví žáka. Pokud žák spáchá trestný čin (provinění), popř. opakovaně páchá přestupky, zahájí spolupráci s orgány sociálně právní ochrany dítěte bez zbytečného odkladu. 9. Projedná v pedagogické radě potrestání agresorů Postup speciálního pedagoga etopeda 1. Přijme informaci o šikanování (od pedagogického pracovníka, rodiče, žáka). 2. Ve spolupráci s pedagogickými pracovníky a dalšími členy poradenského týmu metodicky vede šetření šikany a doporučuje další postup při šetření šikany. 3. V případě, že se jedná o třetí až páté stádium šikany, je před zahájením vlastního šetření vždy nutná konzultace se speciálním pedagogem etopedem. 4. Ve spolupráci s pedagogickými pracovníky a dalšími členy poradenského týmu vede šetření šikany. 5. Po ukončení šetření ve spolupráci s pedagogickými pracovníky a dalšími členy poradenského týmu navrhuje možná řešení situace. 6. Ve spolupráci s pedagogickými pracovníky a dalšími členy poradenského týmu se podílí na informování ředitelky školy a rodičů o výsledcích šetření šikany Postup psycholožky 1. Přijme informaci o šikanování (od pedagogického pracovníka, rodiče, žáka). 2. Ve spolupráci s ostatními členy poradenského týmu se podílí na šetření šikany. 3. Zajišťuje psychologickou péči o oběti šikany, případně navrhuje spolupráci s odbornými organizacemi při zajištění odborné péče o oběti šikany. 4. Po ukončení šetření ve spolupráci s pedagogickými pracovníky a dalšími členy poradenského týmu navrhuje možná řešení situace. 5. Ve spolupráci s pedagogickými pracovníky a dalšími členy poradenského týmu se podílí na informování rodičů o výsledcích šetření šikany. 6.4 Vyšetřování šikany Vyšetřování šikany v prvním a druhém stádiu bez akutního ohrožení života a zdraví žáků V prvních dvou stádiích šikany je třeba provést šetření bez zbytečného odkladu. Šetření šikany provádí ŠMP nebo výchovný poradce po konzultaci se speciálním pedagogem etopedem, případně speciální pedagog etoped ve spolupráci s přítomnými pedagogickými pracovníky. Při šetření je třeba provést tyto kroky: 1. Rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili a s oběťmi je třeba vyslechnout nejprve ty, kteří šikanu oznámili, a pravděpodobné nezúčastněné svědky. Veškeré pohovory je třeba provádět individuálně, postupovat diskrétně při kontaktování žáků a snažit se nesdělovat nikomu ze žáků zdroje informací. 2. Nalezení vhodných svědků porovnáním výpovědí žáků zjistit, kdo byl události přítomen. 3. Individuální rozhovory se svědky - porovnáním výpovědí žáků zajistit věrohodný popis událostí. Pro rozhovory platí stejná pravidla jako v bodě Zajištění ochrany a péče obětem šikany poskytnout krizovou intervenci 5. Rozhovor s agresory zjištění skutečného stavu 6. Informování zákonných zástupců dotčených žáků je vhodné je informovat i v případě, že se podezření na šikanu neprokázalo. Pokud jsou žáci ubytováni na internátě školy, je nutné o Strana 12 (celkem 28)

13 situaci informovat také vychovatele dotčených žáků (osobně, telefonicky, pomocí IS FOSTER) tak aby tuto informaci měli k dispozici nejpozději při příchodu žáků na internát Vyšetřování šikany ve třetím až pátém stádiu a šikany s ohrožením života a zdraví žáků V případě podezření na pokročilá stádia šikany je třeba využít všechny dostupné personální a materiální zdroje k jejímu řešení a je nutno situaci řešit okamžitě. Při šetření je třeba provést tyto kroky: 1. Bezprostřední záchrana oběti pedagogický pracovník je povinen zabránit bezprostřednímu ohrožení zdraví a života žáků. K tomu může využít prostředků přiměřených situaci. Zároveň je nutno přivolat okamžitě potřebný počet pracovníků dostupných na pracovišti za podmínky zajištění dozoru ve všech třídách (zejména učitelé nevykonávající výuku, asistenti pedagoga). Pracovník nemusí zasahovat, pouze pokud by tím ohrozil vlastní zdraví a bezpečnost. 2. Domluva pedagogických pracovníků na spolupráci a postupu šetření šetření vede ŠMP nebo speciální pedagog etoped, v případě jejich nepřítomnosti jiný člen poradenského týmu. Postup šetření závažné šikany je vždy nutno konzultovat se speciálním pedagogem etopedem. 3. Zabránění domluvě agresorů na křivé výpovědi tento bod je zásadní pro úspěšnost dalšího šetření a je nutno jej zajistit co nejdříve, podle situace ještě před bodem 2. Pravděpodobné agresory je nutno pokud možno fyzicky oddělit, zajistit nad nimi dozor a znemožnit jim komunikaci, včetně elektronické komunikace (mobil, internet). 4. Pokračující pomoc a podpora oběti poskytnutí krizové intervence. 5. Zajištění informovanosti ředitelky školy. 6. Nahlášení Policii ČR oznámení na policii je třeba učinit vždy, pokud je zřejmé, že došlo ke spáchání skutkové podstaty přestupku nebo trestného činu. Je tedy možné jej učinit také na základě skutečností zjištěných při dalším vyšetřování. 6. Vlastní šetření při šetření je třeba nejprve vyslechnout žáky, kteří věc oznámili, jsou pravděpodobně jen nezúčastněnými svědky události nebo se zapojili jen minimálně. Při určování tohoto pořadí je nutno vycházet jak z aktuálně zjištěných skutečností, tak i z dlouhodobé znalosti třídního klimatu. Při rozhovorech je nutno postupovat tak, že informace získané od důvěryhodnějších žáků (oběti, nezúčastnění a málo zúčastnění svědkové) jsou využity k získání dalších informací. Výslech pravděpodobných agresorů je vhodné započít až ve chvíli kdy je k dispozici dostatečné množství informací. 6.5 Řešení šikany K řešení zjištěných a prošetřených případů šikanování je možno využít tyto prostředky: - udělení výchovných opatření - snížení známky z chování - zajištění odborné individuální nebo skupinové péče dotčeným žákům z interních zdrojů (odborná individuální a skupinová péče o žáky zajišťovaná členy poradenského týmu) - zajištění péče ve spolupráci s některou z odborných organizací (viz příloha) - informování zákonných zástupců dotčených žáků - splnění oznamovacích povinností vyplývajících ze zákona (informování Policie ČR v případě spáchání trestného činu nebo přestupku žákem školy nebo na žákovi školy, informování místně příslušných orgánů sociálně právní ochrany dětí v případě spáchání trestného činu nebo přestupku žákem školy nebo na žákovi školy) Strana 13 (celkem 28)

14 Příloha I. Prevence v rámci výuky a výchovné činnosti Učební obory poskytující střední vzdělání s výučním listem Občanská výchova (zodpovídá vyučující) 1. ročníky - mezilidské vztahy, společenská etiketa - víra, náboženství, sekty - násilí, šikana, vandalismus - rasismus a xenofobie, intolerance a antisemitismus - rodinná a sexuální výchova - životní styl - návykové látky - prevence deviací, pomoc při řešení různých závislostí a deviací - legislativa podávání a prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým - drogy výroba, držení, virtuální drogy, patologické hráčství 2. ročníky - chování člověka ve společnosti - prevence sociálně patologických jevů - trestní právo, vyšetřování, policie - Listina základních práv a svobod - Zdravý životní styl - Rodinná a sexuální výchova - Prevence užívání návykových látek 3. ročníky - duchovní život člověka, víra, náboženství, církve, sekty - komunikace mezi lidmi, řešení konfliktů - člověk, morálka, mravnost - lidská práva - šikana, drogy - rasismus, násilí, xenofobie, lidská práva - ochrana zdraví a života při práci - základní otázky BOZP v pracovně právních vztazích Tělesná výchova (zodpovídá vyučující) - zdravověda, netradiční sporty - organizace sportovně turistických kurzů Praktická škola dvouletá Občanská výchova (zodpovídá vyučující) - ústava a zákony - lidská a občanská práva - trestní právo, trestní odpovědnost - rasismus, xenofobie, tolerance Strana 14 (celkem 28)

15 - policejní orgány, soudy, notářství - trestní činnost - vystupování na veřejnosti - základní pravidla společenského chování - vztah k nemocným, starým a postiženým občanům - vhodné využívání volného času - drogy, alkohol, kouření Rodinná a zdravotní výchova (zodpovídá vyučující) - mezilidské vztahy - sexuální život v období dospívání - péče o zdraví, zdravý životní styl - návykové látky Tělesná výchova (zodpovídá vyučující) - Zdravověda, netradiční sporty - Organizace sportovně turistických kurzů Třídnické hodiny (za plnění odpovídá třídní učitel) - jsou součástí pedagogické práce učitele se žáky - jsou pravidelně zařazeny do rozvrhu třídy jednou za čtrnáct dnů - jejich obsah a docházka jsou vedeny v třídní knize - do třídnických hodin jsou pravidelně zařazována tato témata prevence: Září: - školní řád, BZOP - výchovná opatření při porušení školního řádu - činnost výchovného týmu výchovný poradce, metodik prevence sociálně patologických jevů, profesní poradce, jeho konzultační hodiny - funkce a umístění Schránky důvěry Světový den dítěte Říjen: - základy 1. pomoci - záškoláctví, zvýšená nebo neomluvená absence, postup řešení záškoláctví - alkohol a kouření ve škole Světový den duševního zdraví, Světový den výživy Listopad: - hodnocení 1. čtvrtletí absence, výchovné problémy, rozbor úspěchů a neúspěchů žáků - násilí a šikanování - třetí čtvrtek v listopadu Mezinárodní nekuřácký den Prosinec: - návykové látky /alkohol, kouření/, zbraně a výbušniny Světový den boje proti AIDS, Mezinárodní den zdravotně postižených Leden: - patologické hráčství - hodnocení 1. pololetí absence, výchovné problémy, rozbor úspěchů a neúspěchů žáků Strana 15 (celkem 28)

16 Únor: - školní řád, BOZP - xenofobie, rasismus, intolerance, antisemitismus Světový den boje proti rakovině Březen: - ohrožování mravní výchovy mládeže, komerční sexuální zneužívání dětí Duben: - hodnocení 3. čtvrtletí absence, výchovné problémy, rozbor úspěchů a neúspěchů žáků - sexuální výchova, pohlavní nemoci Světový den zdraví Květen: - syndrom týraného a zneužívaného dítěte třetí neděle v květnu Den památky obětí nemoci AIDS druhá středa v květnu Květinový den Den boje za rovná práva handicapovaných, Mezinárodní den Červeného kříže Světový den bez tabáku Červen: - hodnocení 2. pololetí - kriminalita, delikvence, vandalismus, a jiné formy násilného chování 5.6. Světový den životního prostředí Mezinárodní den boje proti drogám Další možnosti zařazení témat oblasti prevence Výše uvedeným výčtem předmětů a jednotlivých modulů preventivní aktivity v rámci výuky zdaleka nekončí. Například ve výuce českého jazyka a rodinné výchovy zařazují vyučující diskuse na aktuální témata, motivují žáky k četbě a výběru vhodné a zajímavé literatury atp. Internát a domov mládeže (zodpovídají skupinoví vychovatelé) Nabídka témat vhodných k začlenění do plánu výchovných činností pro výchovné skupiny (dále jen VS) a pro jejich různá složení žáků Výchovné skupiny - 1. ročník (žáci praktické školy dvouleté) - charakter osobnostní test beseda - učení, paměť, pozornost - rodinná výchova - závislosti (dramatická skupina) - sociální dovednosti komunikace, tolerance - konflikty - poruchy příjmu potravy - relaxace Výchovné skupiny - 2. ročník (žáci praktické školy dvouleté) - charakter test osobnosti - virtuální závislosti Strana 16 (celkem 28)

17 - empatie - komunikativní dovednosti - šikana, rasismus - rodinná výchova - postoje, srovnání žebříčku hodnot - xenofobie - sociální dovednosti paměť, pozornost Výchovné skupiny - 1. ročník - charakter test osobnosti - náročné životní situace, konflikty, škola, šikana - učení, studijní styl - komunikativní dovednosti - poruchy příjmu potravy - postoje a hodnoty - závislosti - Evropská unie Výchovné skupiny - 2. ročník - charakter osobnostní testy - sociální dovednosti spolupráce ve skupině - sebepoznávání - agresivita, rasismus, výchova k toleranci - závislosti - rozvoj tvořivosti - konflikty, škola, kamarádi, šikana - sociální dovednosti posilování sebedůvěry - rodinná výchova role muže, ženy - sexuální výchova mezigenerační vztahy v rodině - soc. dovednosti komunikace - soc. dovednosti empatie - environmentální výchova Výchovné skupiny - převážně 3. ročník - konflikty rodina, škola - empatie - poznání vloh a předpokladů - komunikativní dovednosti - sekty (postoje, umění říci ne) - posilování sebedůvěry - rozvoj tvořivosti, tvořivého myšlení - sociální inteligence - sebeovládání - rodinná výchova - poznávání sociálních rolí (gender) Výchovné skupiny - 1. a 2. ročník (převážně žáci ze SPŠS) - sociální dovednosti empatie, sociální inteligence - soc. dovednosti test společenského chování - poznání vloh a předpokladů Strana 17 (celkem 28)

18 - mezigenerační vztahy rodina, konflikty - konflikt, asertivita - výchova k partnerství a plánovanému rodičovství - relaxační techniky -xenofobie, rasizmus - výchova k partnerství a plánovanému rodičovství - konflikt asertivita - orientace v právním řádu - závislosti - genderová politika - soc. dovednosti soc. percepce - soc. dovednosti psychická odolnost kontakt s bariérou - soc. dovednosti zvládání zátěžových situací Výchovné skupiny - 3. a 4. ročník (převážně žáci ze SPŠS) - environmentální výchova - komunikativní dovednosti - konflikt rodina - poznání vloh a předpokladů - sexuální výchova beseda - beseda s pracovnicí profesní poradkyní - srovnávání žebříčku hodnot, postoje, šikana - poruchy příjmu potravy - rozvoj tvořivosti - virtuální závislosti - poznání vloh a předpokladů - sexuální výchova - konflikty rodina - závislosti - empatie - agresivita, rasismus, výchova k toleranci - poznávání sociálních rolí - Evropská unie Strana 18 (celkem 28)

19 Příloha II. Plán jednorázových preventivních aktivit ve školním roce 2014/2015 Pravidelné dny prevence na škole Pravidelné besedy pro žáky internátů a domova mládeže v rámci dní prevence Sportovní den prevence v rámci aktivit na internátě Hradčany Seznamování žáků s aktuálními tématy prevence: Září, říjen - téma: učení Listopad - téma: drogy Den proti drogám Prosinec - téma: AIDS Světový den boje proti AIDS Leden - téma: konflikty Únor - téma: sexuální výchova Březen - téma: rasismus a xenofobie Mezinárodní den za odstranění rasové diskr. Duben - téma: zdravý životní styl Světový den zdraví Květen - téma: tabakismus Světový den bez tabáku Červen - téma: životní prostředí Světový den životního prostředí V průběhu školního roku je dále možno zařadit besedy, přednášky a jiné formy prevence dle aktuálních možností a potřeb žáků. Potřebnost vyhodnocují pedagogové ve spolupráci s členy poradenského týmu školy. Strana 19 (celkem 28)

20 Příloha III. Další aktivity a možnosti preventivních činností 1. Možnost využití prostorů školy ke konání preventivních aktivit Po domluvě se správci daných prostorů je možné užívat: - venkovní i vnitřní sportoviště (zahradu areálu Hradčany, Králíčku, Opočna a tělocvičny) - posilovny - knihovny - učebny výpočetní techniky - klubovny a herny - klub Leguán, barovou místnost - ohniště u budov 2. Informační nástěnky v prostorách školy V budovách školy se nachází několik informačních nástěnek s tematikou drogové závislosti, kouření, HIV&AIDS. Na těchto nástěnkách najdou žáci i informace o některých internetových stránkách s touto tematikou, seznamy příslušných institucí a center krizové intervence. Vedle těchto preventivních nástěnek jsou zde další informující o aktivitách žáků ve volném čase, o akcích pořádaných školou (lyžařské a sportovněturistické kurzy, nabídka zájmových činností). 3. Školní knihovna Ve školní knihovně jsou pedagogům a žákům školy k dispozici následující tituly s tematikou rizikových jevů: Nešpor Csémy: Alkohol, drogy a vaše děti, Praha, Sportpropag Šedivý Válková: Lidé, alkohol, drogy, Praha, Naše vojsko Jiří Presl: Drogová závislost, Praha, Maxdorf Petrusek: Sociometrie, Praha, Svoboda O.J. Štampach: Sekty a nová náboženská hnutí naděje a rizika, metodický list. Jaroslav Skála: až na dno!?, Praha, Avicenum Rizikové chování dospívajících a jeho prevence (VI. odborný seminář října SZÚ Praha), Praha, Cevap 2005 Vlastimil Pařízek: Učitel v nezvyklé školní situaci, Praha, SPN Kamil Kalina a kol: Drogy a drogové závislosti1 a 2. díl Lester Grinspoon Marihuana zakázaná medicína, Bratislava CAD PRESS Jean-Yves Africe Umění prožívat emoce, Praha, Národní knihovna ČR, Portál R. A. Pernerová Tabu v rodinné komunikaci, Portál G. Kenneth West Dobrodružství psychického vývoje, Praha, Portál Daniela Vodáčková a kol Krizová intervence, Praha, Portál Petr Macek Adolescence, Praha, Portál Michal Maloney, Rachel Oranžová O poruchách příjmu potravy, Nakladatelství LN Kay Marie Portefieldová Jak se vyrovnat s následky traumatu, Nakladatelství LN Bernard Frankel, Rachel Oranžová O sebevraždách, Nakladatelství LN Další tituly jsou dostupné u výchovné poradkyně školy Mgr. Stanislavy Bílkové. Strana 20 (celkem 28)

21 K dispozici jsou i DVD s několika dokumentárními filmy: DROGY DVD se 6 filmy o drogách a drogové závislosti HIV & AIDS sada obsahuje 5 dokumentárních snímků zabývajících se problematikou HIV & AIDS v subsaharské Africe z různých pohledů Tyto filmy je možné zařadit ve výuce, třídnických hodinách, v případě zájmu je žákům zapůjčit. Dále je k dispozici soubor videokazet Oči hadů a Základní průvodce primární prevencí. Strana 21 (celkem 28)

22 Příloha IV. Přímé a nepřímé varovné signály šikanování Přímé varovné signály šikanování mohou být např.: - posměšné poznámky na adresu žáka, pokořující přezdívka, nadávky, ponižování, hrubé žerty na jeho účet; - kritika žáka, výtky na jeho adresu, zejména pronášené nepřátelským až nenávistným, nebo pohrdavým tónem; - nátlak na žáka, aby dával věcné nebo peněžní dary šikanujícímu nebo za něj platil; - příkazy, které žák dostává od jiných spolužáků, zejména pronášené panovačným tónem; - skutečnost, že se žák podřizuje ponižujícím a panovačným příkazům spolužáků; - nátlak na žáka k vykonávání nemorálních až trestných činů či k nucení spoluúčasti na nich; - honění, strkání, šťouchání, rány, kopání, které třeba nejsou zvlášť silné, ale je nápadné, že je oběť neoplácí; - rvačky, v nichž jeden z účastníků je zřetelně slabší a snaží se uniknout; - žák se snaží bránit cestou zvýšené agrese, podrážděnosti, odmlouvání učitelům apod. Nepřímé varovné signály šikanování mohou být např.: - žák je o přestávkách často osamocený, ostatní o něj nejeví zájem, nemá kamarády; - při týmových sportech bývá jedinec volen do družstva mezi posledními; - při přestávkách vyhledává blízkost učitelů; - má-li žák promluvit před třídou, je nejistý, ustrašený; - působí smutně, nešťastně, stísněně, mívá blízko k pláči; - stává se uzavřeným; - jeho školní prospěch se někdy náhle a nevysvětlitelně zhoršuje; - jeho věci jsou poškozené nebo znečištěné, případně rozházené; - zašpiněný nebo poškozený oděv; - stále postrádá nějaké své věci; - odmítá vysvětlit poškození a ztráty věcí nebo používá nepravděpodobné výmluvy; - mění svoji pravidelnou cestu do školy a ze školy; - začíná vyhledávat důvody pro absenci ve škole; - odřeniny, modřiny, škrábance nebo řezné rány, které nedovede uspokojivě vysvětlit. Poznámka: Zejména je třeba věnovat pozornost mladším žákům nově zařazeným do třídy, neboť konflikty v době adaptace nových žáků se vyskytují častěji. Varovné signály pro rodiče žáků: Rodiče žáků by si měli všímat především těchto možných signálů šikanování: - za dítětem nepřicházejí domů spolužáci nebo jiní kamarádi; - dítě nemá kamaráda, s nímž by trávilo volný čas, s nímž by si telefonovalo apod.; - dítě není zváno na návštěvu k jiným dětem; - nechuť jít ráno do školy (zvláště když dříve mělo dítě školu rádo). Dítě odkládá odchod z domova, případně je na něm možno pozorovat i strach; ztráta chuti k jídlu; - dítě nechodí do školy a ze školy nejkratší cestou, případně střídá různé cesty, prosí o dovoz či odvoz autem; Strana 22 (celkem 28)

23 - dítě chodí domů ze školy hladové (agresoři mu berou svačinu nebo peníze na svačinu); - usíná s pláčem, má neklidný spánek, křičí ze snu, např. Nechte mě! ; - dítě ztrácí zájem o učení a schopnost soustředit se na ně; - dítě bývá doma smutné či apatické nebo se objevují výkyvy nálad; - zmínky o možné sebevraždě; - odmítá svěřit se s tím, co ho trápí; - dítě žádá o peníze, přičemž udává nevěrohodné důvody (například opakovaně říká, že je ztratilo), případně doma krade peníze; - dítě nápadně často hlásí ztrátu osobních věcí; - dítě je neobvykle, nečekaně agresivní k sourozencům nebo jiným dětem, možná projevuje i zlobu vůči rodičům; - dítě si stěžuje na neurčité bolesti břicha nebo hlavy, možná ráno zvrací, snaží se zůstat doma; - své zdravotní obtíže může přehánět, případně i simulovat (manipulace s teploměrem apod.); - dítě se vyhýbá docházce do školy; - dítě se zdržuje doma více, než mělo ve zvyku. Strana 23 (celkem 28)

24 Příloha V. Formulář pro monitoring pedagogičtí pracovníci Hodnocení závažnosti SPJ ve školním roce 2013/ Zhodnoťte prosím závažnost a problematičnost sociálně patologických jevů v prostředí školy. Zhodnoťte prosím čísly: 1-5 (1 daný jev nepředstavuje žádný nebo téměř žádný problém v prostředí školy, 5 daný jev představuje velmi závažný problém) Alkohol Domácí násilí Drogy Kouření Majetková kriminalita Násilí (rvačky) Netolismus a kyberšikana Ohrožování mravní výchovy Patologické hráčství Poruchy příjmu potravy Rasismus a xenofobie Sebepoškozování Šikana Týrání a zneužívání dětí Vandalismus Záškoláctví Ostatní (jaké?) Vyjmenujte prosím tři aktivity z oblasti prevence, konané ve školním roce 2013/2014, které považujete za nejpřínosnější: 3. Zhodnoťte prosím úroveň spolupráce s poradenským týmem (označte odpověď, která nejvíce odpovídá skutečnosti: Jsem spokojený(-á) Nevím Jsem nespokojený(-á) 4. Pokud chcete, uveďte zde Vaše náměty a připomínky, jak a v čem by bylo možno zkvalitnit práci v oblasti prevence SPJ: Strana 24 (celkem 28)

25 Příloha VI. Formulář pro monitoring žáci 1. Zkus oznámkovat, jak moc se ve škole bojíš nebo nebojíš věcí, které jsou napsány v tabulce. Pokud jde o věci, kterých se třeba nebojíš, napiš, jak moc se vyskytují na naší škole, případně jak moc dětí má s těmito věcmi problém. (1 necítím se vůbec ohrožen, s tou věcí nemá nikdo problém, 5 cítím se hodně ohrožen, s tou věcí má problém hodně moc dětí) Alkohol Domácí násilí Drogy Kouření Krádeže Násilí (rvačky) Nadměrné hraní her a šikana na internetu (kyberšikana) Ohrožování mravní výchovy Patologické hráčství Poruchy příjmu potravy (např. bulimie, anorexie) Rasismus a xenofobie Sebepoškozování Šikana Týrání a zneužívání dětí Vandalismus Záškoláctví Napiš prosím, kde se ve škole nachází schránka důvěry: 3. Napiš, na koho by ses obrátil, kdybys potřeboval poradit, pomoci nebo získat informace o věcech, které jsou v tabulce. Zkus prosím napsat co nejvíce lidí, o kterých si myslíš, že by Ti mohli pomoci. Zkus také napsat, jak by ses s nimi spojil (osobně, telefonicky (znáš číslo?), přes internet, ). Strana 25 (celkem 28)

26 Příloha VII. Seznam spolupracujících odborných organizací - Pedagogicko-psychologická poradna Královéhradeckého kraje a její detašovaná pracoviště - další pedagogicko-psychologické poradny působící v místech bydliště žáků - DDÚ, SVP, ZŠ a ŠJ Hradec Králové a jeho detašovaná pracoviště (toto zahrnuje střediska výchovné péče Návrat v Hradci Králové, Mimóza v Ústí nad Orlicí, Varianta v Trutnově a Kompas v Náchodě) - Policie ČR - Městská policie Nové Město nad Metují - Městský úřad Nové Město nad Metují a další obecní a městské úřady, v jejichž územní působnosti se nacházejí bydliště žáků - MUDr. Václav Hanka, lékař, Nové Město nad Metují - Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje - Probační a mediační služba ČR - ACET ČR o. s., Chrudim - v případě potřeby další organizace a osoby Strana 26 (celkem 28)

27 Příloha VIII. Seznam legislativy, odborné literatury a zdrojů: 1. Legislativa Metodický pokyn MŠMT k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí a mládeže ve školách a školských zařízeních, č. j.:20 006/ Metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních (č.j. MSMT /2013-1) Metodický pokyn MŠMT k jednotnému postupu při omlouvání nepřítomnosti žáků ve škole a při prevenci postihu záškoláctví, č. j.: / Vyhláška MŠMT č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů Metodický pokyn MŠMT k výchově proti projevům rasismu, xenofobie a intolerance č. j.: /99-22 Pravidla pro rodiče a děti k bezpečnějšímu užívání internetu č. j.: / Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů 2. Literatura Kolář, M.: Skrytý svět šikanování ve školách, Portál, Praha 1997, 2000 Říčan, P.: Agresivita a šikana mezi dětmi, Portál, Praha 1995 Parry, J., Carington, G.: Čelíme šikanování - sborník metod. Metodický materiál IPPP, Praha 1995 Fontana, D.: Psychologie ve školní praxi, Portál, Praha 1997 Kolář, M.: Bolest šikanování. Cesta k zastavení epidemie šikanování ve školách, Portál, Praha Elektronické zdroje: stránky o závislostech stránky o rizicích internetu pro učitele Strana 27 (celkem 28)

28 stránky o. s. Laxus k tematice drog stránky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy - Národní centrum bezpečnějšího internetu stránky k prevenci SPJ stránky Pražského centra primární prevence stránky Společenství proti šikaně V Novém Městě nad Metují dne 1. října 2014 PaedDr. Olga Talášková ředitelka školy Strana 28 (celkem 28)

Příl. 2. Program prevence proti šikanování

Příl. 2. Program prevence proti šikanování Příl. 2 Program prevence proti šikanování Školní šikanování Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně skupinu žáků. Je to cílené a opakované

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha 2 Úvod Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Jablonec nad Nisou- Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Jablonec nad Nisou- Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Jablonec nad Nisou- Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou Výňatek OBSAH: 1. PRÁVNÍ VÝCHODISKA 2. CÍL 3. ÚKOLY 4. CHARAKTERISTIKA

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ č.j. Š/X/1/01092013 Základní škola Jablonec nad Nisou - Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou výňatek CÍL Cílem programu

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana Základní škola a mateřská škola Ostrava - Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace Program proti šikanování 1. Právní východiska Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2018/2019

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2018/2019 PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2018/2019 Škola se řídí programem proti šikanování při řešení šikany a v prevenci proti šikanování. Program proti šikanování vychází z Metodického doporučení MŠMT k primární prevenci

Více

Základní škola Prachatice, Vodňanská 287

Základní škola Prachatice, Vodňanská 287 Základní škola Prachatice, Vodňanská 287 Krizový plán řešení šikany ve škole Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 2.4 Smíšená šikana 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 3.1 Odpovědnost

Více

Postup při vyšetřování šikanování

Postup při vyšetřování šikanování Postup při vyšetřování šikanování V prvních třech stádiích šikanování bude uplatňován následující postup: 1. Rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili, a s oběťmi. 2. Nalezení vhodných svědků. 3.

Více

Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole. Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny:

Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole. Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny: Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole Č.j.:2/2009 Účinnost od:1.4.2009 Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny: Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 IČO: 00 85 66 73 tel: 465 642 208 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Účinnost od: 1.12.2009 Vypracovali:

Více

Program proti šikaně ve škole

Program proti šikaně ve škole Program proti šikaně ve škole Obsah Předmět 1. Základní body specifické primární prevence šikanování 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 3. Odpovědnost školy

Více

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013.

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013. Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013 Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování

Více

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu)

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno 616 00 Metodik prevence : Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Cíl: 1. vytvoření krizového plánu pro řešení

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu)

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, 565 01 Choceň Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Charakteristika šikanování: Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

Organizační směrnice č. 40/2013/SŘ. Preventivní program Střední školy. školní rok 2013/2014

Organizační směrnice č. 40/2013/SŘ. Preventivní program Střední školy. školní rok 2013/2014 Organizační směrnice č. 40/2013/SŘ Preventivní program Střední školy školní rok 2013/2014 Čj.: SŠNM/1595/2013 Zpracovala: Kamila Valterová, zástupkyně ředitelky školy pro mimoškolní činnost, metodička

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy Školní program proti šikanování Táborské soukromé gymnázium a Základní škola, Zavadilská 2472, Tábor Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ 2014/2015 ŠKOLA PRO VŠECHNY ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, PODĚBRADOVA 18 1. Úvod Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu MŠMT k řešení šikanování ve školách a školských

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice I. Tento program vznikl na základě Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování

Více

Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany

Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany Gymnázium Lovosice Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany Vypracovala: Mgr. Kateřina Daňková Program Gymnázia Lovosice k prevenci a řešení šikany mezi žáky vychází z Metodického pokynu ministryně

Více

Organizační směrnice č. 7/2014/SŘ. Školní preventivní strategie 2014-2018

Organizační směrnice č. 7/2014/SŘ. Školní preventivní strategie 2014-2018 Organizační směrnice č. 7/2014/SŘ Školní preventivní strategie 2014-2018 Čj.: SŠNM/276/2014 Zpracoval: Mgr. Jaroslav Lainz, DiS., speciální pedagog - etoped Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka

Více

Preventivní program ve školním roce 2015 2016

Preventivní program ve školním roce 2015 2016 Preventivní program ve školním roce 2015 2016 ZŠ J. A. Komenského Chodov, Smetanova 738, okres Sokolov, příspěvková organizace Smetanova 738, 357 35 Chodov Výchovný poradce Metodik prevence Mgr. Monika

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Vážení rodiče, vzhledem k tomu, že šikana se v zárodečných fázích vyskytuje v téměř každé škole, je potřeba věnovat tomuto jevu zvláštní pozornost. Důraz je nutné zaměřit na vytváření

Více

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Program proti šikanování je dokument, který je zpracován naší školou

Více

Program proti šikanování šk. rok 2016/2017

Program proti šikanování šk. rok 2016/2017 Program proti šikanování šk. rok 2016/2017 Úvod Šikanování je mimořádně nebezpečná forma násilí, která ohrožuje základní výchovné a vzdělávací cíle školy. V místech jejího výskytu dochází ke ztrátě pocitu

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2013/2014

Minimální preventivní program pro školní rok 2013/2014 Minimální preventivní program pro školní rok 2013/2014 Obsah: 1) Úvod 2) Charakteristika zařízení 3) Cíle 4) Struktura a zaměření preventivních aktivit 5) Plánované akce primární prevence specifické 6)

Více

PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Dětmarovice

PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Dětmarovice PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Dětmarovice Zpracováno podle Metodického pokynu MŠMT k řešení šikanování na školách a školských zařízeních č.j. MSMT-22294/2013-1. Metodickým doporučením k primární

Více

Krizový plán - prevence šikany na naší škole

Krizový plán - prevence šikany na naší škole Příloha č.2 Krizový plán - prevence šikany na naší škole Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených a opakovaných

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ NA ŠKOLE PRO ŠKOLNÍ ROK 2010-2015

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ NA ŠKOLE PRO ŠKOLNÍ ROK 2010-2015 Základní škola a Mateřská škola Bohumín tř. Dr. E. Beneše 456 okres Karviná PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ NA ŠKOLE PRO ŠKOLNÍ ROK 2010-2015 I. PRÁVNÍ VÝCHODISKA: Metodický pokyn MŠMT k řešení šikanování mezi

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ Program proti šikaně vychází z Metodického pokynu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č.j. 24 246/2008-6

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ FRANTIŠKA KŘIŽÍKA 110 00 Praha 1, Na Příkopě 16, tel: 224 210 585, www.vosaspsekrizik.cz, e-mail: kancelar@vosaspsekrizik.cz Program proti

Více

PREVENCE ŠIKANY. A. Hadwigerová, ředitelka školy. Pedagogická rada projednala dne 24.1.2008

PREVENCE ŠIKANY. A. Hadwigerová, ředitelka školy. Pedagogická rada projednala dne 24.1.2008 Základní škola a mateřská škola Frýdek-Místek Chlebovice, Pod Kabáticí 107, příspěvková organizace Vypracovala: PREVENCE ŠIKANY Pedagogická rada projednala dne 24.1.2008 A. Hadwigerová, ředitelka školy

Více

Program proti šikanování a kyberšikaně

Program proti šikanování a kyberšikaně ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Program proti šikanování a kyberšikaně pro školní rok 2014/2015 září 2014 Zpracovaly: Mgr. Lenka Doležalová, Mgr. Dana Fecková Program proti

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PRO PREVENCI A ŘEŠENÍ ŠIKANY (DOKUMENT PRO ŠKOLNÍ VEŘEJNOST)

ŠKOLNÍ PROGRAM PRO PREVENCI A ŘEŠENÍ ŠIKANY (DOKUMENT PRO ŠKOLNÍ VEŘEJNOST) 14. základní škola Plzeň, Zábělská 25, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PROGRAM PRO PREVENCI A ŘEŠENÍ ŠIKANY (DOKUMENT PRO ŠKOLNÍ VEŘEJNOST) Vypracoval UŽŠÍ REALIZAČNÍ TÝM ŠKOLY Mgr. Hana Kotásková, výchovná

Více

Krizový plán (součást Školního programu proti šikanování č.j. SSZS/00467/2013)

Krizový plán (součást Školního programu proti šikanování č.j. SSZS/00467/2013) Střední škola zemědělství a služeb, Město Albrechtice, příspěvková organizace Nemocniční 117/11, Město Albrechtice 793 95 Krizový plán (součást Školního programu proti šikanování č.j. SSZS/00467/2013)

Více

Nový metodický pokyn MŠMT Č.j. MSMT- 22294/2013-1. Zpracoval: Mgr. Oberhel Jaroslav Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník, okres Nymburk

Nový metodický pokyn MŠMT Č.j. MSMT- 22294/2013-1. Zpracoval: Mgr. Oberhel Jaroslav Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník, okres Nymburk Nový metodický pokyn MŠMT Č.j. MSMT- 22294/2013-1 Zpracoval: Mgr. Oberhel Jaroslav Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník, okres Nymburk Šikanování je mimořádně nebezpečná forma násilí (agrese),

Více

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program)

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Charakteristika primární prevence (metodický pokyn č. j.: 20 006/2007-51) 1. veškerá činnost směřující ke snaze zabránit výskytu rizikového

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí Vnější charakteristika šikanování Školní program proti šikanování 1. Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit

Více

Základní škola Habrovany, okres Vyškov, příspěvková organizace Habrovany 189, 683 01 Rousínov

Základní škola Habrovany, okres Vyškov, příspěvková organizace Habrovany 189, 683 01 Rousínov Základní škola Habrovany, okres Vyškov, příspěvková organizace Habrovany 189, 683 01 Rousínov Směrnice ředitelky školy Program proti šikanování - prevence a řešení šikanování mezi žáky školy Č.j.: 28/2010

Více

Základní škola a Mateřská škola Nemojany, okres Vyškov příspěvková organizace, Nemojany 113,68303, p. Luleč. Směrnice ředitele základní školy

Základní škola a Mateřská škola Nemojany, okres Vyškov příspěvková organizace, Nemojany 113,68303, p. Luleč. Směrnice ředitele základní školy Školní program proti šikanování a program prevence šikany mezi žáky základní školy Zpracovala: Předkládá: Mgr. Ilona Kummerová Mgr. Ilona Kummerová Pedagogická rada projednala: 28. 08. 2013 Schválila školská

Více

Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ. Pravidla pro používání informačního systému FOSTER

Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ. Pravidla pro používání informačního systému FOSTER Organizační směrnice č. 51/2013/SŘ Pravidla pro používání informačního systému FOSTER Čj.: SŠNM/2303/2013 Zpracoval: Mgr. Jaroslav Lainz, speciální pedagog - etoped Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Zpracovaly: Mgr. Martina Černá, Mgr. Petra Kňurová 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy

Více

PLÁN PROTI ŠIKANĚ. Školní rok

PLÁN PROTI ŠIKANĚ. Školní rok PLÁN PROTI ŠIKANĚ Školní rok 2017-2018 1 Tento program byl vypracován na základě Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení,

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Výchova by měla být taková, aby to, co je nabízeno, bylo přijímáno jako cenný dar, ne jako povinnost. Albert Einstein Základní

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování 1. Předmět Šikanování je mimořádně nebezpečná forma násilí, která ohrožuje základní výchovně vzdělávací cíle školy. Šikana se v zárodečné fázi vyskytuje téměř na každé škole, a

Více

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz Seminář pro rodiče ŠIKANA Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz tlaky na dítě Šikana je.. Úmyslné a opakované ubližování slabšímu (neschopnému obrany) jedincem

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Zpracoval: Mgr. Tomáš Krchňák metodik prevence Wichterlovo gymnázia 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOROMĚŘICE Velvarská 310, Horoměřice, 252 62, tel. 220 971 331 zs.horomerice@centrum.cz Program poradenských služeb ve škole Č. j.: 84/2018 Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků

Více

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2018-2019 Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP): 1. Základní škola a Mateřská

Více

Manuál pro řešení nežádoucích jevů

Manuál pro řešení nežádoucích jevů Manuál pro řešení nežádoucích jevů ŠIKANA Obsah: OBSAH:... 1 1 ŠIKANOVÁNÍ JE VŠUDYPŘÍTOMNÉ A MŮŽE NÁS DOPROVÁZET PO CELÝ ŽIVOT.... 2 1.1 CO JE A CO NENÍ ŠIKANA.... 2 1.2 PREVENCE ŠIKANY... CHYBA! ZÁLOŽKA

Více

Minimální preventivní program ZŠ Lačnov

Minimální preventivní program ZŠ Lačnov Minimální preventivní program ZŠ Lačnov ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Zpracovala: Mgr. Jahodová Olga V Lačnově 29. 8. 2017 PŘÍLOHA: Program proti šikanování Základní údaje o škole Základní škola Lačnov je málotřídní

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště při své činnosti vychází zejména z ustanovení Vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Základní škola při Psychiatrické nemocnici Bohnice, Ústavní 91, Praha 8 dislokované pracoviště ZŠ Poznaňská Plán práce výchovného poradce Školní rok 2016 / 2017 Vypracovala: Mgr. Zdeňka Silvestrová 1 Základní

Více

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy Základní škola praktická, Roudnice nad Labem, Neklanova 1807, příspěvková organizace Jméno a příjmení ředitele Mgr.

Více

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok 2016/2017 pracoviště Krupka Kateřina Burgerová Minimální preventivní program 1. Charakteristika školy Budova školy je jedním z pracovišť SŠ stavební Teplice. Tvoří

Více

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Platná legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

Co by měly děti vědět o drogách v určitém věku?

Co by měly děti vědět o drogách v určitém věku? Co by měly děti vědět o drogách v určitém věku? Předškolní věk (do 6 let) Pozor na jedovaté a nebezpečné přírodní látky Zodpovědný přístup k užívání léků Informace o alkoholu, cigaretách, drogách podávat

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Šikanování je mimořádně nebezpečná forma násilí, která ohrožuje základní výchovné a vzdělávací cíle školy. Šikana se v zárodečné fázi vyskytuje v téměř každé

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Škola: Základní škola Ostrava-Hrabová, Paskovská 46, příspěvková organizace Školní metodik prevence: Mgr. Alena Gomolová 1. SPOLUPRÁCE S PEDAGOGICKÝM

Více

Šikana krizový plán Program minimální prevence ve výskytu šikany ve škole

Šikana krizový plán Program minimální prevence ve výskytu šikany ve škole Šikana krizový plán Co je to šikanování: za šikanování se považuje, když silnější žák nebo žáci pro vlastní potěšení, často opakovaně, ubližuje druhým. V počátku se to děje nenápadně, prostřednictvím různých

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Výchovný ústav, dětský domov se školou, Výtisk číslo: základní škola, střední škola a školní jídelna Počet listů: 5 Ž L U T I C E, Přílohy: 4/5 J i r á s k o v a 3 4 4 Č. j.: 168/14.ledna 2014 Schvaluji:

Více

Školní strategie prevence šikany Školní rok 2014/2015 Prevence šikany

Školní strategie prevence šikany Školní rok 2014/2015 Prevence šikany Školní strategie prevence šikany Školní rok 2014/2015 Prevence šikany Základním prvkem prevence šikany na základní škole ve Větřní je vytváření příjemné a přátelské atmosféry ve škole, ve třídě, ve skupině

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb

Školní poradenské pracoviště program poradenských služeb STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA, ČÁSLAV, SADOVÁ 1234 286 01 Čáslav, tel.: 327/312631, fax : 327/312637 e-mail : skola@szescaslav.cz IZO 600007278 IČO 49797999 zřizovatel: Školní poradenské pracoviště program

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014 Ředitel: Mgr. Miroslav Dočkal Školní metodik prevence: Mgr. Aleš Mosler Datum: Září 2010 1 Obsah 1. Východiska realizace školní prevence...3 1. 1. Charakteristika

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Základní škola při Psychiatrické nemocnici Bohnice, Ústavní 91, Praha 8 dislokované pracoviště ZŠ Poznaňská Plán práce výchovného poradce Školní rok 2015 / 2016 Vypracovala: Mgr. Zdeňka Silvestrová 1 Základní

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 se sídlem: Ústí nad Orlicí, Komenského 11, PSČ 562 01 Školní program proti šikanování NEUBLIŽUJ! NENECH SI UBLIŽOVAT! NENECH UBLIŽOVAT! Vnitřní metodický materiál

Více

Program školních poradenských služeb

Program školních poradenských služeb Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Program školních poradenských služeb Počet stran: 9 Datum projednání s pracovníky školy: 31.8.2017 Účinnost od: 2.9.2017 I. 1. Obecné zásady

Více

Školní program proti šikaně

Školní program proti šikaně Školní program proti šikaně Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č. j. 24 246/2008-6

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Číslo jednací : SUPŠS/187/2013 Počet stran: 000 Počet příloh: 001 Účinnost: 1. 09. 2015 Aktualizace: 1. 09. 2016 Zpracoval: Mgr. Dana Budayová, Bc. Miroslava Bartoňová

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Školní rok: 2009-2014 Základní škola a Mateřská škola Dětmarovice, příspěvková organizace Dětmarovice 1002 735 71 Předkladatel: Zodpovědná osoba: Mgr. Pavla Zelenková Mgr.

Více

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016 Metodik prevence: Mgr. Alexandra Kožuchová Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka rozvíjet a posilovat

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017 Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209 Program proti šikanování 2016/2017 Program proti šikanování Definice šikany (dle Metodického pokynu ministryně MŠMT k prevenci a řešení šikany škol a školských zařízení,)

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program PLÁN Školní rok: 2014/2015 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence sociálně patologických jevů: Mgr. Petra Nováková Termín seznámení pedagogických pracovníků

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň 565 01 Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Vypracoval: Mgr. Martin Durdil 1. Úvod Minimální preventivní program rizikového chování

Více

Krizový plán při výskytu šikany, kyberšikany SLŠ Žlutice, příspěvková organizace

Krizový plán při výskytu šikany, kyberšikany SLŠ Žlutice, příspěvková organizace Krizový plán při výskytu šikany, kyberšikany SLŠ Žlutice, příspěvková organizace Co to je šikanování Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně

Více

Základní škola Lačnov, okres Vsetín Lačnov 96, Horní Lideč 756 12. PŘÍLOHA: Program proti šikanování

Základní škola Lačnov, okres Vsetín Lačnov 96, Horní Lideč 756 12. PŘÍLOHA: Program proti šikanování Minimální preventivní program ZŠ Lačnov ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zpracovala: Mgr. Jahodová Olga V Lačnově 2. 9. 2014 PŘÍLOHA: Program proti šikanování Základní údaje o škole Základní škola Lačnov je málotřídní

Více

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013 Metodik prevence sociálně patologických jevů Roční plán práce zabezpečuje Mgr. Pavel Hrabina Konzultační hodiny pro žáky a rodiče: kdykoliv

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Zá kladní š ko la a Mateřská š ko la Úterý, o k r e s P l z e ň - s e v e r, p ř í s p ě v k o v á or g a n i za c e Úterý 16, 330 40 Úterý / tel. 373 312 216 / e-mail: zms_utery@iol.cz / web:zsmsutery.ic.cz

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK Ředitel: Ing. Tomáš Führer. Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK Ředitel: Ing. Tomáš Führer. Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2018-2022 Ředitel: Ing. Tomáš Führer Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan Datum: Září 2018 1 Obsah 1. Východiska realizace školní prevence... 3 1. 1. Charakteristika

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Program proti šikanování slouží ve škole k vytvoření bezpečného, respektujícího a pomoc a spolupráci poskytující prostředí. Zaměřuje se především na prevenci šikany a nabízí postupy

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ č.j. Š/X/1/

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ č.j. Š/X/1/ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ č.j. Š/X/1/01092017 Základní škola Jablonec nad Nisou Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou Vypracovala: Lenka Riegerová

Více

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Základní škola a mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Zahradní 10, PSČ 747 28, IČO 70984565 Tel.: 553 675 129, zsstepankovice@volny.cz www.zsstepankovice.skolniweb.cz P R O G R A M P R O

Více

Minimální preventivní program školy

Minimální preventivní program školy Minimální preventivní program školy Minimální preventivní program prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže pro ZŠ M. Alše pro školní rok 2013 / 2014 (akceptující Metodický pokyn ministra školství,

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, tel.: 323/647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz Program proti šikanování Program a jeho cíl: Tento program je určen všem pedagogickým

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více