- Sprinty z kopce a sprinty do kopce (proti odporu): (Crespo, Miley, 2002) o Běh z mírného kopce může napomoci ke zvýšení rychlosti (vyšší

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- Sprinty z kopce a sprinty do kopce (proti odporu): (Crespo, Miley, 2002) o Běh z mírného kopce může napomoci ke zvýšení rychlosti (vyšší"

Transkript

1 SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Příklady rozvoje rychlostních schopností. Příloha č. 2: Příklady rozvoje silových schopností. Příloha č. 3: Příklady rozvoje vytrvalostních schopností. Příloha č. 4: Příklady rozvoje koordinačních schopností. Příloha č. 5: Příklady strečinkových a kompenzačních cvičení.

2 Příloha č. 1: Příklady rozvoje rychlostních schopností. - Starty z různých poloh z dřepu, ze sedu (ruce za hlavu), z lehu, vzporu. Jsou možné různé obměny a kombinace. Start na různé signály. Běhy prováděné na krátké trati (10 m). (Lekič, Severa a kol., 1992 in Dynka, 2005) - Obíhaná dvě družstva (např. 3 členná) obíhají plné míče, které jsou rozestavěny do kruhu. Jedno družstvo se snaží dohnat to druhé. - Slalomová dráha z plných míčů v přímém směru, postupně ji překonávají jednotliví členové družstva s předáváním štafety. (Lekič, Severa a kol., 1992 in Dynka, 2005) - Sprinty z kopce a sprinty do kopce (proti odporu): (Crespo, Miley, 2002) o Běh z mírného kopce může napomoci ke zvýšení rychlosti (vyšší frekvence kroků). o Rychlé běhy s odporem zahrnují běhy do kopce a po písečných dunách a zlepšují nejenom rychlost, ale i sílu a aerobní a svalovou vytrvalost.

3 o Provádění úderů a pohybových cvičení na kurtu s obalem na raketě je vynikající cvičení pro zlepšení rychlosti a pomáhá zvyšovat potřebnou specifickou sílu hrající paže (vhodné zařazovat v předsoutěžním období). - Rychlé skákání přes švihadlo. - Běh do schodů. - Běh s postupným zvyšováním rychlosti. o Rychlost běhu postupně zvyšujeme od volného startu přes klidný běh až po maximální frekvenci a maximální rychlost. - Sprinty s různou délkou úseků a do různých směrů. (Crespo, Miley, 2002 in Dynka, 2005) o Krátké sprinty přerušované přestávkou pro odpočinek ve formě lehkého běhu nebo klusu. Např.: zrychlujeme m, klus m, opět zrychlujeme na m a potom m chůze. Klus 30 m, sprint 10 m (opakujeme 10 x). Klus 40 m, sprint 15 m (opakovat 10 x). Klus 60 m, sprint 20 m (opakovat 10 x). Klus 80 m, sprint 25 m (opakovat 10 x). o Tato forma rozvíjí celkovou fyzickou kondici.

4 Příloha č. 2: Příklady rozvoje silových schopností. - Kruhový trénink výskoky ze dřepu s plným míčem, házení a chytání plného míče ve výskoku, leh-sed, skoky přes švihadlo, kliky, opakované odrazy s výskokem na švédskou bednu, svis zády k žebřinám, přednožit povýš a zpět (současně rozvoj vytrvalosti, rychlosti, obratnosti, pružnosti a kloubní pohyblivosti, apod.). - Procvičení ramen spoluhráč stojí na židli s plným míčem. Cvičící si lehne na zlem a hlavu dá pod židli, na které stojí partner. Když míč spadne do rukou cvičícího, vrací ho zpět nahoru spoluhráči. Takto je procvičována pružnost svalů. Provádíme ve 3 4 sériích s opak. Váha plného míče podle výkonnosti hráče. (Crespo, Miley, 2002 in Dynka, 2005) - Forhendové a bekhendové cviky s plným míčem dvojice stojí proti sobě jeden druhému hází obouruč míč jakoby hrál forhend nebo bekhend důraz na techniku provedení cviku. (Crespo, Miley, 2002 in Dynka, 2005) - Skákání snožmo přes lavičku s meziskokem, bez meziskoku (s držením lavečky, bez držení). - Skákání snožmo přes plný míč ze strany na stranu, vpřed vzad. - Poskoky s plným míčem drženým mezi kotníky. - Sed-leh s nohama nahoru nohy jsou zdvižené a zapřené na židli, zdviháme trup a snažíme se dotknout hrudníkem stehen. 10 opakování a 30 s odpočinku. Postupně zvyšujeme počet opakování např. na 40 a 20 s odpočinku. (Crespo, Miley, 2002 in Dynka, 2005) - Sed-leh s plným míčem - Zdvihání nohou leh, roztáhnout paže a zdvihnout hony roně nad sebe. Zdviháme a pokládáme nohy. - Leh na břiše ruce v týl, zdvihání horní poloviny těla. - Leh na břiše plavecká tempa prsa (pravidelné dýchání). Pozn.: Váhu plného míče volíme podle fyzické zdatnosti, věku nebo pohlaví hráče. U malých dětí můžeme plný míč nahradit basketbalovým míčem.

5 Příloha č. 3: Příklady rozvoje vytrvalostních schopností. - Souvislá metoda (souvislá zátěž stejné intenzity) obvykle se jedná o běh, jízdu na kole, běh na lyžích, plavání. Tepová frekvence by se měla pohybovat v rozmezí % maximální tepové frekvence (MTF). Je využíván aerobní systém. Trvání zátěže mezi 20 minutami a 1 hodinou. (Crespo, Miley, 2002) - výběh do terénu, běh terénem spočívá ve střídavé pomalém a rychlejším běhu v přírodním terénu. Rozvíjíme jak vytrvalost, tak rychlost. Do činnosti je zapojen převážně aerobní, částečně anaerobní systém. Je vhodné využívat členitý terén s mnoha terénními nerovnostmi (mírná a prudší stoupání a klesání střídají rovné úseky). (Crespo, Miley, 2002) - Intervalová metoda: (Crespo, Miley, 2002) o 10 min běhu při 70 % své MTF. o 5 min sprintů vysoká intenzita aktivity střídaná krátkou dobou pro odpočinek. o Cviky pro posílení tělesného oběhu (opakované přeskoky, klokaní skoky, výskoky na bednu apod.). o Opakujte tuto sérii 4 x, abyste dosáhli asi 40 minut aerobní zátěže a 20 minut zátěže anaerobní. o 400 m rychlý běh, po něm následuje pomalý běh 3 4 min (4 x opakovat. - Běh do schodů snažme se co nejvyšší rychlostí běhu dostat nahoru, pak se vracíme pomalejší rychlostí zpět. Toto cvičení zlepšuje vedle vytrvalosti také sílu nohou. (Crespo, Miley, 2002) - Skákání přes švihadlo. - Rychlá chůze, jízda na kole, plavání. - Běh do kopce m (střední nebo nižší intenzitou aerobní zátěž), m (vyšší intenzita anaerobní zátěž). (Crespo, Miley, 2002) - Spinning trénink vytrvalosti (65 75 % MTF).

6 - Kolektivní sporty dlouhodobé zatížení malá kopaná, košíková, apod. hrané asi 30 min i více.

7 Příloha č. 4: Příklady rozvoje koordinačních schopností. - Lekič, Severa a kol. (1992) udávají příklady základního akrobatického cvičení: o Kotoul vpřed do sedu kotoul vzad do dřepu, o Kotoul vpřed výskok dřep a kotoul vzad do stoje roznožného, o Kotoul vzad ze stoje roznožného do stoje roznožného, kotoul vpřed do stoje roznožného, o Stoj na hlavě kotoul vpřed výskok, o Přemet stranou vpravo, totéž vlevo, o Stoj na rukou s dopomocí kotoul vpřed (bez dopomoci), o Přemet vpřed s dopomocí (bez dopomoci). - Příklad překážkové dráhy S start, 1 roznožka nebo skrčka přes kozu, 2 kotoul vpřed na žíněnce, 3 přeskoky přes lavičky, 4 výskok na švédskou bednu, příběh a seskok na žíněnku, 5 dva kotouly na žíněnkách, 6 výskoky jednonož střídavě na jeden díl bedny + celá švédská bedna + stůl seskok s výskokem vzpažit na žíněnku, 7 kotoul vpřed na žíněnce, 8 přeskok dvou laviček nad sebou. (Lekič, Severa a kol., 1992 in Dynka, 2005)

8 - Cvičení s míčem o Dvojice jeden hráč si nadhodí míč, druhý mu přihrává druhý míč, který musí první hráč chytit a přihrávat zpět než chytne vlastní nadhozený míč. o Přihrávání ve dvojicích se dvěma míči. - Přihrávka vpravo, běh úhlopříčně, na signál trenéra změna přihrávání vlevo. (Lekič, Severa a kol., 1992 in Dynka, 2005) - Cvičení rovnováhy: o Chůze, běh po lajnách, po úzkých lavičkách. o Poskoky na vymezených obrazcích. o Výskoky s obraty o 360 o Hráč stojí na jedné noze a druhou maluje 8. o Kohoutí pás: Hráči poskakují na jedné noze a snaží se strkáním porušit rovnováhu, tak, aby soupeř došlápl na obě nohy. o Hra s jednou rukou za zády: Zlepšuje pohyb. Zvláště užitečné při procvičování volejů specifické cvičení rovnováhy. (Crespo, Miley, 2002 in Dynka, 2005) - Cvičení zvyšování obratnosti: (Crespo, Miley, 2002 in Dynka, 2005) o Překážkový běh: Co nejrychlejší běh přes sérii minipřekážek vzdálených od sebe 1 m. o Výstupy na bednu: Co nejrychlejší výstupy střídavě pravou a levou nohou na bednu cm vysokou.

9 o Rychlé skákání přes švihadlo: Skákáme nízko nad zemí a lehce pružíme koleny, důležitý je aktivní pohyb paží a krátké malé poskoky. Odrazy jsou prováděny z předních částí chodidel. Zvyšujeme rychlost na maximum, pak zpomalujeme a opět zrychlujeme na maximum. - Všestranný pohybový rozvoj (nejen koordinačních schopností): o Kolektivní sporty, doplňkové hry rozvíjí předvídavost, spolupráci, rychlost, obratnost, vytrvalost atd. Jsou vhodným doplňkem v přechodném (přípravném) období, v závodním období odreagování se a forma psychické a fyzické relaxace. o Kruhový trénink: kliky (ruce v šíři ramen, začíná se z propnutých paží; nohy a trup vodorovně se zemí), podřepy (provádíme opakované mírné podřepy kolena 45, s návratem do vzpřímení; záda jsou stále rovná), posuny stranou (posuny stranou se pohybujeme podél čáry podání; díváme se stále dopředu s nebo bez rakety v ruce), sed-lehy (ruce v týl; kolena jsou ohnutá v úhlu 90 a chodidla jsou na zemi), voleje s činkami (opakované naznačování forhendového a bekhendového voleje s malou činkou do 2 kg), výpady stranou (hráč při výpadu nohou natáčí ramena a trup jako při přípravě na úder), švihadlo atd. (Crespo, Miley, 2002) Při tréninku na dvorci (mimo dvorec) je vhodné použít zátěže na nohy, nebo zařadit trénink ve ztížených klimatických podmínkách (ostré polední slunce).

10 Příloha č. 5: Příklady strečinkových a kompenzačních cvičení. U každého cvičení je velmi důležité správně a pravidelně dýchat sekund každou paži 2 20 sekund výdrž 3 20 s obě paže (každá zvlášť) 4 25 sekund každou nohu 5 15 sekund každou nohu 6 30 sekund 7 30 sekund 8 20 sekund výdrž 9 30 sekund sekund každou nohu

11 11 25 sekund každou nohu sekund výdrž sekund 14 3 x 5 sekund výdrže sekund na každou stranu sekund sekund každou paži sekund každou nohu 19 5 x

12 RESUMÉ V první kapitole naší práce jsme učinili analýzu kondičních schopností, které jsou pro tenis důležité. V kapitole číslo dvě jsme si určili cíle, kterých jsme chtěli dosáhnout a také jsme si stanovili úkoly práce, které jsme měli v plánu splnit. Zejména jsme si však v této kapitole stanovili hypotézu. V další kapitole s názvem Metodika experimentu, už jsme zkoumali daný problém, který jsme si nastolili. Pod touto kapitolou se skrývají charakteristiky sledovaných souborů, postupy a také použité metody, které jsme užili k tomu, abychom potvrdili, či vyvrátili naši hypotézu. Výsledky práce, diskuse, je už kapitola číslo čtyři. Zde předkládáme konkrétní výsledky z našeho testování a výpočty. Pátá kapitola obsahuje závěry, ke kterým jsme během našeho experimentu dospěli a jsou zde uvedeny doporučení pro čtenáře této diplomové práce pro další pedagogickou činnost. To vše navíc doplňujeme předkládaným seznamem literatury a také početnými přílohami, které doplňují obsah textů. RESUME In the first chapter of this project I analysed the physical abilities which are necessary for playing tennis. In Chapter 2 I have summarised the goals of this report and also set tasks that should be completed. Above all the main purpose in this chapter was to establish the hypothesis. In the next chapter I have examined the obstacles of the hypothesis and I have also covered characteristics, different approaches and methods used to objectively study the hypothesis. My findings and results of tests carried out can be found in chapter 4.

13 Chapter 5 includes conclusion as well as further recommendation to improve teaching methods. Please refer to the appendix and the bibliography for more details.

setrvalý běh /fartlek/ cca min posilovna min / základní svalové partie vršek těla + nohy 50m-80m-100m-120m-150m-100m-50m x 3 série

setrvalý běh /fartlek/ cca min posilovna min / základní svalové partie vršek těla + nohy 50m-80m-100m-120m-150m-100m-50m x 3 série Příloha č. 1Individuální program: 5.7. - 15.7. Minimálně každý druhý den 45 min. jakákoliv pohybová aktivita v TF 130-150 tepů/min (lehký výběh, lehký kolo, lehká posilovna, plavání, tenis, kopaná, basket,

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově Průběžně osvojované vědomosti a dovednosti: TĚLESNÁ VÝCHOVA - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově - Základní pojmy spojené s osvojovanými činnostmi - Základní organizační činnosti

Více

Rozvoj pohybových schopností. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Rozvoj pohybových schopností. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Rozvoj pohybových schopností Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval SÍLA RYCHLOST VYTRVALOST OBRATNOST Pohybové schopnosti jsou částečně vrozené, v průběhu života se rozvíjí 12.12.2014 Mgr. Jan Veverka

Více

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické A/ praktická část 2013 GYMNASTIKA 1. test: Akrobatická sestava Popis

Více

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání:

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání: Přílohy Tréninkové jednotky SLSV Jednotka A: extenzivní vytrvalost Druh sportu: Běh, kolo, horská chůze, kolečkové brusle, stacionární kolo, plavání Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF)

Více

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické

Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova. Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické Kritéria maturitní zkoušky z volitelného předmětu tělesná výchova Maturitní zkouška je složena ze 2 částí A/ praktické B/ teoretické A/ praktická část 2013/2014 GYMNASTIKA 1. test: Akrobatická sestava

Více

o PŘÍLOHA Č. 2 (CELKOVÁ EVIDENCE) o PŘÍLOHA Č. 3 (EVIDENCE VYTRVALOSTI)

o PŘÍLOHA Č. 2 (CELKOVÁ EVIDENCE) o PŘÍLOHA Č. 3 (EVIDENCE VYTRVALOSTI) FK METEOR U15 (R. 2004) INDIVIDUÁLNÍ PLÁN HRÁČE NA PŘECHODNÉ LETNÍ OBDOBÍ CÍLEM JE: UDRŽENÍ ČI ZVÝŠENÍ STAVU TRÉNOVANOSTI (VIZ PŘÍLOHA Č.1), ROZVOJ VYTRVALOSTNÍCH SCHOPNOSTÍ, ROZVOJ SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ 1) ZAHŘÍVACÍ CVIČENÍ Překračování tyčí v rázném tempu. Překračování tyčí levou nohou, zpátky pravou nohou. Slalom mezi tyčemi v mírném běžeckém

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

FK METEOR U15 (R. 2005) INDIVIDUÁLNÍ PLÁN HRÁČE NA PŘECHODNÉ LETNÍ OBDOBÍ

FK METEOR U15 (R. 2005) INDIVIDUÁLNÍ PLÁN HRÁČE NA PŘECHODNÉ LETNÍ OBDOBÍ FK METEOR U15 (R. 2005) INDIVIDUÁLNÍ PLÁN HRÁČE NA PŘECHODNÉ LETNÍ OBDOBÍ CÍLEM JE: UDRŽENÍ ČI ZVÝŠENÍ STAVU TRÉNOVANOSTI (VIZ PŘÍLOHA Č.1), ROZVOJ VYTRVALOSTNÍCH SCHOPNOSTÍ, ROZVOJ SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ

Více

INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN

INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN Jméno hráče: Hráči Fotbalové Farmy Období: Zimní přípravné období 2015 Pomůcky: Běžecká obuv (sálovky/turfy nejsou ideální), švihadlo CÍL tréninkového plánu: Standardní program/příprava

Více

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky výstupy okruh učivo Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 1V2 1V1, 1V2, 1V4 1V3 Činnosti ovlivňující zdraví hygiena, bezpečnost a zásady chování při pohybových

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

Tělesná výchova - 1. ročník

Tělesná výchova - 1. ročník Tělesná výchova - 1. ročník reaguje na základní pokyny a povely Pohybové a organizační činnosti zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti dodržuje bezpečnostní a hygienické

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zná základní taneční kroky, respektuje rytmus

Více

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Metodický dopis podává informace o postojích a přesunech ve volejbale, jejich významu a ukazuje na možnosti praktických cvičení k jejich nácviku a tréninku.

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Tělesná výchova

TEMATICKÝ PLÁN. Tělesná výchova TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova Mgr. Beata Jonsztová 2018/2019 Tercie: 3 y týdně (celkem 99 ) Místo: školní tělocvična a sportoviště u školy Změny tematického plánu vyhrazeny vzhledem ke klimatickým podmínkám

Více

GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI

GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI Časopis pro všechny příznivce aktivního způsobu života 13. ročník prosinec 2009 METODICKÁ PŘÍLOHA 49. GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI (4-5 a 6-7 let) DOPORUČENÉ PRO ODDÍLY VŠEOBECNÉ GYMNASTIKY

Více

GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ. (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem)

GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ. (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem) GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem) Zpracovala: ing. Gabriela Machová, předsedkyně komise VG ČASPV Každému cviku na kladině přiřadíme

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova - dívky

TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova - dívky TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova - dívky Mgr. Beata Jonsztová 2018/2019 Sexta: 3 hodiny týdně (celkem 99 hodin) Místo: školní tělocvična a sportoviště u školy Změny tematického plánu vyhrazeny vzhledem ke

Více

U dětí v mateřské škole můžeme využít pro cvičení laviček, žebřin a různých typů stavebnic.

U dětí v mateřské škole můžeme využít pro cvičení laviček, žebřin a různých typů stavebnic. U dětí v mateřské škole můžeme využít pro cvičení laviček, žebřin a různých typů stavebnic. Kromě klasického nářadí lze na našem trhu nalézt různé typy stavebnicových systémů. Jde o velké tvary, většinou

Více

OBSAH TRÉNINKOVÉ JEDNOTKY

OBSAH TRÉNINKOVÉ JEDNOTKY 1 Kategorie: 1 Zaměření: Rychlost, odrazová síla Po-5.5.2014 16.00-18.00 Letní stadion Úvod: Zapracování: Atletická ABC-Silové skoky-dřepy, kliky, břicho 20 Hlavní: Rychlost - 1.série - Starty z poloh

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví. Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Třída: Prima. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák.

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví. Vyučovací předmět: Tělesná výchova. Třída: Prima. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Třída: Prima Očekávané výstupy Provádí danou činnost dle pokynů učitele, rozumí povelům Provádí daná cvičení s kázní, aktivně vstupuje

Více

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník Vyučující: Mgr. Lenka Erberová, Mgr. Lenka Hojná, Mgr. Vladimíra Hryzlíková Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1. O) Školní rok 2018/2019 1. Držení míče, manipulace s míčem - držení míče,

Více

Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační číslo:

Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační číslo: Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/53.0008 U DĚTÍ 4 5 třída VYTVOŘIT K POHYBU VZTAH

Více

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Leh na břiše. Čelo položené na zemi a nohy volně natažené s patami u sebe. Ruce ve vzpažení, dlaně směřují dolů. Plynule zvedat jednu nohu a současně

Více

ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE. Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika

ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE. Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika ZAHRANIČNÍ TESTOVÉ BATERIE Bc. Lucie Grajciarová Masarykova univerzita v Brně Fakulta sportovní studií Sportovní edukace Předmět: Antropomotorika TESTOVÉ BATERIE Seskupení více testů jsou společně standardizované

Více

Požadavky zkoušky z předmětu Základy pohybových dovedností - PXVP studijní program Učitelství 1. stupeň základních škol

Požadavky zkoušky z předmětu Základy pohybových dovedností - PXVP studijní program Učitelství 1. stupeň základních škol Požadavky zkoušky z předmětu Základy pohybových dovedností - PXVP studijní program Učitelství 1. stupeň základních škol I. Plavání 1.40 m znak se startem a obrátkou (hodnocena technika plaveckého způsobu,

Více

PŘÍLOHY Seznam příloh:

PŘÍLOHY Seznam příloh: PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č. 1: Žádost o vyjádření etické komise Příloha č. 2. Vzor informovaného souhlasu Příloha č. 3: Přístoj BIA QuadScan 4000 Příloha č. 4: Umístění elektrod přístroje BIA QuadScan

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. - sportovní hry manipulace s míčem, základní přihrávky rukou

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. - sportovní hry manipulace s míčem, základní přihrávky rukou TEMATICKÝ PLÁN Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. L. Erberová, Mgr. V. Hryzlíková, Mgr. V. Antalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1.

Více

Tělesná výchova tercie chlapci (ŠVP)

Tělesná výchova tercie chlapci (ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 2018/2019 Tělesná výchova tercie chlapci (ŠVP) ŠVP (tercie chlapci) hodinová dotace: 99 hodin (3 hodiny týdně) :

Více

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy Příprava do Didaktiky sportovních her (házená - přihrávání) didaktický výstup 4min Honička s míčem Vymezené území: 9m a branková čára. Na začátku se snaží dotekem míče jeden hráč dotknout dalšího hráče.

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA Spojuje pravidelnou každodenní činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti Zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti jednotlivce nebo činnosti prováděné ve skupině,

Více

Sportovní. příprava dětí. zásobník cvičení

Sportovní. příprava dětí. zásobník cvičení Sportovní příprava dětí 2 zásobník cvičení Tomáš Perič a kolektiv Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Sportovní příprava dětí 2 zásobník cvičení Tomáš Perič a kolektiv Grada Publishing

Více

STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK

STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK Školení instruktorů gymnastiky II. třídy Miroslav Zítko PŘI OPTIMÁLNÍCH PODMÍNKÁCH BY MĚLA CJ S GYMNASTICKOU NÁPLNÍ TUTO STAVBU: ROZCVIČENÍ (příprava hybného systému na další

Více

Regionální centrum SPV Brno-město, z. s. SESTAVY SG Žákyně I.

Regionální centrum SPV Brno-město, z. s. SESTAVY SG Žákyně I. Regionální centrum SPV Brno-město, z. s. Merhautova 46, Brno, tel. 545 578 572 sekretar@rcbrnomesto.cz, www.rcbrnomesto.cz Registrace občanské sdružení u MV ČR č.j. VSC/1-16623/92-R SESTAVY SG Žákyně I.

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Nadhazovači 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 základní druhy tělocvičné aktivity (tělesnou výchova, tělocvičná rekreace a sport).

Více

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Seminář Tv Gymnázium Dr.

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Seminář Tv Gymnázium Dr. školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Tělesná výchova - 1. 3. ročník Vzdělávací obsah

Tělesná výchova - 1. 3. ročník Vzdělávací obsah Tělesná výchova - 1. 3. ročník Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Bezpečnost při pohybových činnostech (činnosti ovlivňující zdraví) Hygiena při Tv Poučení o bezpečném chování

Více

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP)

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 2018/2019 Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) ŠVP (sekunda chlapci) hodinová dotace: 9 (3 hodiny týdně) Výchova

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_TVD523 Jméno autora: Bc. Miloš Novák Třída/ročník

Více

- topografie- orientace na mapě

- topografie- orientace na mapě Ročník: 6. - aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem - usiluje o zlepšení své tělesné zdatnosti a z nabídky zvolí vhodný

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení uvolňovací a dechová Označení materiálu: Datum

Více

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Motorické testy Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Výběr testů vychází z doporučené baterie motorických testů pro lyžařské oddíly a SPS schválené v roce 2016, pro kritéria

Více

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Příloha Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Obecné požadavky pro správné provedení High Leg Kicků Front:

Více

Změříme a oceníme výkony.

Změříme a oceníme výkony. Centrum sportu při ZŠ Tachov Zárečná1540 Okresní štáb Odznaku všestrannosti 7. ročník RODINNÝ PĚTIBOJ ODZNAK VŠESTRANNOSTI PRO VŠECHNY OBYVATELE NAŠEHO MĚSTA OD 6 DO 100 LET TROJSKOK, SED-LEH, HOD MEDICINBALEM,

Více

Tělesná výchova - 6. 9. ročník Vzdělávací obsah

Tělesná výchova - 6. 9. ročník Vzdělávací obsah Tělesná výchova - 6. 9. ročník Vzdělávací obsah Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Bezpečnost při pohybových činnostech (činnosti ovlivňující zdraví) Hygiena při Tv Význam

Více

12. ročník mistrovské soutěže České republiky o nejzdatnější mládež a střední školu (kvalifikační internetové kolo) PROPOZICE

12. ročník mistrovské soutěže České republiky o nejzdatnější mládež a střední školu (kvalifikační internetové kolo) PROPOZICE 12. ročník mistrovské soutěže České republiky o nejzdatnější mládež a střední školu (kvalifikační internetové kolo) PROPOZICE 1. Základní údaje o soutěži (internetové kolo) Datum konání: od 20. ledna 2015

Více

Moderní trénink vytrvalosti v házené

Moderní trénink vytrvalosti v házené Moderní trénink vytrvalosti v házené Obsah: 1. Úvod 5 2. Co je to vytrvalost 6 3. Druhy vytrvalostních schopností 7 4. Význam vytrvalostních schopností pro házenou 9 5. Trénink aerobní vytrvalosti 12 5.1.

Více

2. Činnosti ovlivňující úroveň pohybových dovedností

2. Činnosti ovlivňující úroveň pohybových dovedností Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví tělesná výchova Ročník: 1. 2. Kompetence ( výstupy ) Ví, že pohyb je vhodný pro zdraví. Zná základní pravidla chování a řídí se jimi. Zná zásady správného sezení, držení

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1) Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 20 bodů Jedná se o zkušební státní zkoušky, které zabezpečuje

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 6. ŠULC MARTIN

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 6. ŠULC MARTIN Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2015 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Seminární práce SILOVÁ PŘÍPRAVA

Seminární práce SILOVÁ PŘÍPRAVA Školení trenérů juda III.třídy 2014 Seminární práce SILOVÁ PŘÍPRAVA Niepel Miroslav 29.5.2014 1 Obsah 1. Úvod 2. Síla obecně 3. Druhy síly 4. Obecná silová příprava 5. Způsob rozvoje síly 6. Speciální

Více

5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA

5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Dodatek č. 15 - Výuka plavání jako součástí vzdělávání v základní škole, platnost od 1. 9. 2017 5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 5.8.2 Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ

Více

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova 5.5. Člověk a zdraví 5.5.1. Tělesná výchova Vzdělávání v předmětu Tělesná výchova směřuje: k vytvoření zdravého stylu života a k pochopení hodnoty zdraví, k získání potřebné míry zodpovědnosti za zdraví

Více

Závodní sestavy sportovní gymnastiky - ženské složky

Závodní sestavy sportovní gymnastiky - ženské složky Závodní sestavy sportovní gymnastiky - ženské složky Červené písmo označuje změny a doplňky k 7.3.2018, platné pro republikovou soutěž SG pro rok 2018 Tyto sestavy jsou určeny pro všechny členky České

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Posilování, rozvoj a zlepšování svalů ramen. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití: Přidržte

Více

ŽS/16 Rozvoj koordinace

ŽS/16 Rozvoj koordinace Obsah: Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 1) Specifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 2) 475 Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj

Více

Tělesná výchova - Kvarta

Tělesná výchova - Kvarta - Kvarta Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 6. Ročník: 6. - při vytrvalosti uplatní vůli rozvijí dynamiku a rychlost - zvládá techniky nových atletických disciplín získané dovednosti uplatní jako reprezentant školy zejména v Poháru rozhlasu a Přespolním

Více

HODNOCENÍ VOLNÝCH SESTAV SG

HODNOCENÍ VOLNÝCH SESTAV SG HODNOCENÍ VOLNÝCH SESTAV SG Hodnotí se, v případě, že sestava obsahuje předepsaný počet prvků a skladební požadavky uvedené u jednotlivých nářadí (pokud uvedeny jsou). Nezáleží na obtížnosti prvků, hodnotí

Více

KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP BRNO NA POZICI STRÁŽNÍKA

KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP BRNO NA POZICI STRÁŽNÍKA KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP BRNO NA POZICI STRÁŽNÍKA Test tělesné způsobilosti před přijetím k městské policii jsou povinni absolvovat všichni uchazeči o zaměstnání

Více

Kritéria přijímacího řízení

Kritéria přijímacího řízení Kritéria přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní Body jednotného testování Přepočet na školní

Více

Obtížnost (bonifikace) maximálně z 8 různých prvků s nejvyšší obtížností a z různých vazeb

Obtížnost (bonifikace) maximálně z 8 různých prvků s nejvyšší obtížností a z různých vazeb HODNOCENÍ SESTAV ČERNOŠICKÝ DVOJBOJ ŽENSKÝCH SLOŽEK Volné sestavy ženských složek musí obsahovat povinné prvky závodních sestav sportovní gymnastiky ženských složek ČOS platných od 1. 9. 2010, aktualizace

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

F Y Z I C K É T E S T Y

F Y Z I C K É T E S T Y M stská policie F Y Z I C K É T E S T Y Testy postihují základní pohybové schopnosti: - rychlost - obratnost - pohyblivost - sílu - vytrvalost Po adí test : Test. 1 člunkový běh 4 krát 10 metrů Test. 2

Více

Testy fyzické způsobilosti. 234. pěšího praporu KVH AST o.s.

Testy fyzické způsobilosti. 234. pěšího praporu KVH AST o.s. Testy fyzické způsobilosti 234. pěšího praporu KVH AST o.s. Fyzická způsobilost a členství ve 234pp Žadatel, který se uchází o členství ve 234.pp musí mít mimo jiné splněny všechny fyzické testy. Z rozumných

Více

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK Tréninkový deník na prázdniny 2014 Milý ragbisto, DOBŘE O SEBE PEČUJ Správný trénink jde ruku v ruce se správnou životosprávou a výživou. máš před sebou úžasné dva měsíce prázdnin. Zažiješ určitě spoustu

Více

Životní tréninkový cyklus běžce na lyžích

Životní tréninkový cyklus běžce na lyžích Životní tréninkový cyklus běžce na lyžích Běžeckému lyžování se ve velké míře věnuje mnoho dětí a mládeže již od raného věku. Běh na lyžích tak má silnou provázanost i se základními školami, hodinami tělocviku

Více

Tělesná výchova 1. ročník

Tělesná výchova 1. ročník Období Ročníkový výstup Učivo zvládá základní přípravu organismu před pohybovou aktivitou seznámí se s protahovacími a napínacími cviky pro zahřátí a uvolnění spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost

Více

Ročník IV. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník IV. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Gymnastika Příprava ke sportovnímu výkonu příprava organismu, zdravotně zaměřené činnosti Cvičení během dne, rytmické a kondiční formy cvičení pro děti tanečky, základy estetického pohybu Zvládá základní

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Tělesná výchova Předmět Tělesná výchova vychází ze vzdělávacího obsahu oblasti

Více

Předmět: Základy gymnastiky

Předmět: Základy gymnastiky Předmět: Základy gymnastiky Charakteristika volitelného předmětu základy gymnastiky 1. stupeň Obsah tohoto vyučovacího předmětu vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a zdraví stanovených RVP ZV a realizuje

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Posouzení fyzické způsobilosti uchazeče limity pro jednotlivé kategorie

Posouzení fyzické způsobilosti uchazeče limity pro jednotlivé kategorie Posouzení fyzické způsobilosti uchazeče limity pro jednotlivé kategorie Kategorie pro posouzení fyzické způsobilosti uchazeče: - Kategorie I jedná se o celníky s nejvyššími nároky na fyzickou zdatnost,

Více

Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP ZV

Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP ZV Dodatek k ŠVP ZV č. 5 - aktualizace k 1. 9. 2017 Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ ŠVP zpracovaný podle RVP ZV Základní škola a mateřská škola Bečov nad Teplou, okres Karlovy Vary, příspěvková

Více

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI 1. Test č. 1 Člunkový běh 4 krát 10 m 1.1 Popis TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI K testu je třeba rovný terén, na kterém je dvěma metami vyznačen úsek o vzdálenosti mezi vnějšími okraji met v délce 10 metrů a stopky.

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů Vyučovací předmět Tělesná výchova je zařazen samostatně v 1. 5. ročníku v hodinové dotaci

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň - je realizována v 1. - 5. ročníku - v každém ročníku jsou 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah je rozdělen na 3 tematické okruhy: a) činnosti

Více

Rady k tisku. 1/ vyberte úvodní a zadní stranu ze tří variant a ty vytiskněte zvlášť

Rady k tisku. 1/ vyberte úvodní a zadní stranu ze tří variant a ty vytiskněte zvlášť Rady k tisku 1/ vyberte úvodní a zadní stranu ze tří variant a ty vytiskněte zvlášť 2/ zbytek černobílých stránek můžete tisknout 2 strany na jednu A4 a ty potom rostřihněte v půlce a poté je můžete umístit

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.14.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Výchova ke zdraví PŘEDMĚT: Tělesná výchova - dívky ROČNÍK: 6. při vytrvalosti dovede uplatnit i vůli zvládá techniku nové atletické disciplíny

Více

DODATEK č.1 k ŠVP Veselá škola šance pro všechny

DODATEK č.1 k ŠVP Veselá škola šance pro všechny DODATEK č.1 k ŠVP Veselá škola šance pro všechny Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné, Brno, Kamenomlýnská 2 Dodatek k ŠVP je veden pod číslem jednacím: V379 - ZŠ 557

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu ČLOVĚK A ZDRAVÍ Tělesná výchova 2. období /4., 5. ročník 2 hod. / týd. Veškeré tělesné pohybové aktivity

Více

Starší žákyně III, IV Kladina, výška 110 cm, můstek. Závodnice musí projít nejméně 2 x délku kladiny. Časový limit s.

Starší žákyně III, IV Kladina, výška 110 cm, můstek. Závodnice musí projít nejméně 2 x délku kladiny. Časový limit s. HODNOCENÍ VOLNÝCH SESTAV Hodnocení volných sestav ženských složek vychází ze závodních sestav sportovní gymnastiky ženských složek České obce sokolské platných od 1. 9. 2010, aktualizace 19. 9. 2013 a

Více

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc Očekávaný výstup předmětu: Tv 6 - užívá osvojené názvosloví na úrovni cvičence - zná a užívá základní tělocvičné pojmy - rozumí povelům pořadových cvičení a správně na ně reaguje, - usiluje o zlepšení

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Období: 3. období Počet hodin ročník: 66 66 66 66 Učební texty: 1 3. období A) Cíle vzdělávací oblasti

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4, 1V5 dodržuje přesně povely učitele a rychle reaguje na jeho pokyny a gesta umí se bez pomoci převléct

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní body

Více

ZÁKLADY SÍLY MLÁDEŽE V LH. PhDr. RADIM JEBAVÝ, Ph.D.

ZÁKLADY SÍLY MLÁDEŽE V LH. PhDr. RADIM JEBAVÝ, Ph.D. ZÁKLADY SÍLY MLÁDEŽE V LH PhDr. RADIM JEBAVÝ, Ph.D. VÝZNAM A CÍL SILOVÉ PŘÍPRAVY V HOKEJI Síla je základní pohybovou schopností, bez které není možný žádný pohyb. Snížení rizika zranění. OBECNÉ ZÁSADY

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2015 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 5. 6. týden 5. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 3 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Tělesná výchova, 1.-3.ročník, 3 hodiny týdně Vzdělávací obsah

Tělesná výchova, 1.-3.ročník, 3 hodiny týdně Vzdělávací obsah Tělesná výchova, 1.-3.ročník, 3 hodiny týdně Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Činnosti ovlivňující zdraví Bezpečnost při pohybových činnostech. Hygiena při TV, osobní hygiena,

Více