ZPRÁVA ZA ROK strana 1 / 9.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRÁVA ZA ROK 2013. strana 1 / 9. www.clovekvtisni.cz"

Transkript

1 S O S S Ý R I E ZPRÁVA ZA ROK strana 1 / 9

2 Sýrie - největší humanitární krize nového milénia Podle OSN si konflikt ke konci roku 2013 vyžádal již více než 130 tisíc obětí na životech. Více než 6,5 milionu obyvatel se stalo uprchlíky ve své vlastní zemi a 2,3 milionu Syřanů uprchlo do sousedních států. OSN odhaduje, že urgentní humanitární pomoc potřebuje 9,3 milionu Syřanů - téměř polovina obyvatel země. Situace je kritická především na severu Sýrie, většinově pod nadvládou opozice, kam se mezinárodní humanitární pomoc z Damašku dostává přes frontové linie či hranice okolních států velmi obtížně, a jež je zmítaná boji mezi režimními vojsky, radikálními islamisty a umírněnou opozicí.

3 Obyvatelé strádají především nedostatkem potravin, zdravotnického materiálu a personálu, pohonných hmot a základního materiálního vybavení. Ceny dostupných potravin a komodit několikanásobně vzrostly. Situací trpí především děti, z nichž v oblastech, kde se bojuje, jen desetina navštěvuje alespoň provizorní školu. Situaci v Sýrii bohužel prohlubuje i selhání světové diplomacie. Rada bezpečnosti je paralyzovaná postojem Ruska a Číny. V důsledku toho nebyly Spojené národy schopné přijít nejen s konstruktivními kroky směrem k řešení situace, ale zároveň ani vytvořit humanitární koridory, které by přinesly pomoc milionům trpících. Člověk v tísni je jednou z mála humanitárních organizací, která pomáhá civilistům na severu Sýrie. Stálé kanceláře máme v provinciích Aleppo a Idlib, celý program pak řídíme z jižního Turecka. Tým Čvt tvoří 50 místních a 8 zahraničních zaměstnanců. V roce 2013 jsme do Sýrie doručili pomoc za desítky milionů korun z insitucionálních i privátních zdrojů - potravinovou či materiální pomoc pro zhruba Syřanů, každý měsíc dostávalo lidí denní dávky chleba, dětí jsme pomohli vrátit se do školy. V pěti čtvrtích Aleppa a několika městech v Idlibu jsme pomáhali místním civilním samosprávám zajišťovat lidem základní služby, jako svoz komunálního odpadu, dodávky léků do lékáren či vytápění pro nejohroženější rodiny. Na přelomu roku se výrazně zhoršila situace v Aleppu-městě, na které jsou pravidelně shazovány barelové bomby a je obkličováno jak ze severu, tak z jihovýchodu. Je výrazně omezena možnost dodávat do města humanitární pomoc a civilistům hrozí, že se nebudou moci dostat z obklíčeného města ven. Jen během prvních týdnů v roce 2014 uprchlo z Allepa podle odhadů lidí, kteří směřují především na sever k tureckým hranicím. Vzhledem k rapidně zhoršené bezpečnostní situaci v Aleppu-městě jsme na začátku roku 2014 otevřeli kanceláře ve městě Mare a Daret Ezzah, mezi Aleppem a tureckými hranicemi. Umožňují nám nadále poskytovat pomoc v provincii v případě, že to v Aleppu-městě nebude možné z důvodu ohrožení zaměstnanců či neschopnosti doručit pomoc do města vzhledem k jeho obklíčení. V Mare a Daret Ezzah dokončujeme zjišťování potřeb, naskladňujeme zde pomoc a začínáme zde s prvními distribucemi. Většina aktivit v samém Aleppu-městě byla, vzhledem k frekventovanému bombardování a obrovskému riziku dopravy pomoci do města, pozastavena. V současné době sem pouze dodáváme mouku k pečení chleba a podporujeme školy. V případě, že se situace začne zlepšovat, plánujeme obnovit aktivity v Allepu-městě dle potřeb v plné míře. Do té doby budeme poskytovat pomoc také uprchlíkům, kteří z města hromadně odcházejí. Zvažujeme otevření další kanceláře v oblasti Jabal Al Zawia (na jihozápad od Idlibu-města, na hranici s provincií Hama)

4 Jak jsme mohli pomoci díky českým dárcům Díky příspěvkům na sbírku SOS Sýrie jsme během roku 2013 přímo pomohli více než lidí a dalším obyvatel jsme pomohli zlepšit životní podmínky nepřímo. Sbírka SOS Sýrie je vzhledem k neutuchajícím potřebám, nesmírně důležitá a budeme ji nadále využívat na zajištění klíčových aktivit a okamžitých potřeb, na které se nám nepodaří zajistit institucionální či jiné financování. Kojenecké balíčky Téměř polovina syrských matek dětí do dvou let dostatečně nekojí a zároveň nejsou dostupné vhodné potraviny pro přikrmování dětí. Proto jsme jim v prvním čtvrtletí roku distribuovali sušenou kojeneckou směs, a to dle potřeby buď půlměsíční, nebo měsíční dávku. V mnoha oblastech není dostupná pitná voda, a tak bylo obohacené sušené mléko doprovázeno v některých případech přídělem pitné balené vody k přípravě kojenecké směsi. Kojenecký balíček obsahoval i plenky financované z jiných zdrojů, které taktéž nejsou k dostání na trhu a matky si je navíc nemohou dovolit kupovat. Spolu s balíčky se rozdával informační leták, který především nabádá k dalšímu kojení a informuje o relaktačních technikách. Výběr příjemců pomoci probíhal většinou ve spolupráci s místní nově vzniklou civilní samosprávou (tzv. Local Councils), respektive její částí zodpovědnou za humanitární pomoc (tzv. Relief Offices). Samosprávy shromažďují informace o obyvatelstvu i uprchlících, kteří se u nich registrují a koordinují humanitární pomoc ve své oblasti. Samosprávy nám předkládaly seznamy ohrožených rodin, z nichž zhruba 20% jsme navštívili a ověřili potřebnost pomoci. Zaregistrované rodiny si přicházely s distribučními lístky na výdejní místa (kanceláč Čvt či kancelář místní samosprávy), kde jim byla po předložení ID a ověření identity vydána příslušná pomoc. Zhruba měsíc po distribucích jsme pak vzorek rodin navšítvíli v rámci post-distribučního monitoringu, který vyhodnocuje to, jak byla konkrétní pomoc účinná. Pomoc putovala především do provincií Aleppo a Idlib. Typ pomoci Množství Počet příjemců pomoci Sušená kojenecká výživa (500gr) ks dětí Balená voda lahví (1 250 kartónů) dětí dětí do 2 let Distribuce kojeneckých balíčků

5 Distribuce chleba Potraviny jsou zde vzácné a nedostupné kvůli narušené infrastruktuře a obrovskému nárůstu cen. Chybí některé komodity, jako např. mouka. Cena chleba vzrostla především ve městech až o 1000% oproti ceně před vypuknutím konfliktu, ceny ostatních potravin pak o %. Lidé nemají většinou žádný finanční příjem. Ohroženým rodinám jsme proto distribuovali denní příděly chleba. Mouku jsme dováželi z Turecka do místních pekáren a přispívali jim především na benzín do generátorů pohánějících pece. V Aleppu byl chleba pekárnou balíčkován po zhruba 2 kg, což odpovídá denní dávce pro jednu 5-7 člennou rodinu. V Idlibu byly denní rodinné příděly menší (zhruba 1kg), protože na venkově jsou lidé schopní pokrýt část potravinových potřeb skrze vlastní zásoby či úrodu z polí a farem. Z pekáren jsme chleba odebírali a distribuovali skrze distribuční centra, kam si denně rodiny pro chleba chodily. Identifikace příjemců pomoci probíhala, stejně jako u kojeneckých balíčků a ostatních typů pomoci, především ve spolupráci s místními samosprávami. Seznamy ohrožených rodin, které jsme dostali, jsme ověřili na vzorku zhruba 20%. Každý příjemce pomoci dostal při registraci osobní kartu s informacemi o distribucích, kterou s sebou každý den nosili do distribučního centra. Typ pomoci Množství Počet příjemců pomoci Mouka 61 tun lidí Podpora pekáren 145 dní provozu pekáren lidí lidí P Podpora pekáren Distribuce denních přídělů chleba Prevence epidemií svoz komunálního odpadu V městských oblastech Aleppa a částečně i Idlibu zkolaboval systém sběru odpadu a zdraví obyvatel ohrožují tuny odpadků v ulicích. Od prosince 2012 díky špatné hygienické situaci a kontaminaci zdrojů pitné vody v některých čtvrtích měst vypukla epidemie leishmaniózy, jejíž šíření omezuje právě svoz odpadu. Na jaře 2013 jí bylo nakaženo již lidí. Úklidové čety Člověka v tísni proto v Aleppu svážely stovky tun odpadu na skládku, přičemž za práci lidé obdrželi výdělek, který jim umožnil uspokojit základní životní potřeby. Týmy byly vybavené ručními vozíky, malými i velkými nákladními auty a nakladači. Díky sbírce SOS Sýrie jsme mohli svážet celé první čtvrtletí denně odpad ve čtvrtích Al Fardous a Bustan Al Qasr v Aleppu, kde žije více než obyvatel a vnitřních uprchlíků.

6 Typ pomoci Množství Počet příjemců pomoci Svoz komunálního odpadu Leden - Duben 2013, Aleppo obyvatel obyvatel Svoz komunálního odpadu v Al Fardous (Aleppo) Epidemie Leishmaniosis postihla již lidí Informační a poradenské centrum pro vnitřní uprchlíky Vzhledem k dluhodobě zhoršené bezpečnostní situaci v provincii Hama zaznamenala provincie Idlib (na sever od Hama) obrovský nárůst počtu vnitřních uprchlíků (podle průzkumů v květnu 2013 tvořilo 40% současných obyvatel provincie vnitřní uprchlíci). Člověk v tísni proto pro nově příchozí vytvořil informační centrum, které lidem poskytovalo informace o možnosti přístřeší a další pomoci. Centrum bylo provozováno ve spolupráci s místní civilní samosprávou. Typ pomoci Množství Počet příjemců pomoci Informační cetnrum pro vnitřní uprchlíky Polovina února polovina 200 rodin (1000 lidí) dubna vnitřních uprchlíků Podpora vzdělávání Vzdělávací systém je již dlouhodobě paralyzovaný. Školy byly vybombardovány a ty, které odolávají, jsou obsazené uprchlíky či slouží jako střediska armády. Například v provincii Aleppo do školy chodilo pouhých 6% dětí (J-RANS II., květen 2013). Čvt proto podporuje provizorní výuku v Aleppu a Idlibu. Díky sbírce SOS Sýrie jsme pomohli opravit a zprovoznit (oprava oken, dveří, úklid trosek) 4 školní budovy ve čtvrti Al Fardous (Nizar Haji school a Harwi school) v Aleppu a školy v Sarmadě a Kafar Doryan v provinicii Idlib. Školy jsme také vybavili tabulemi a základním výukovým materiálem. 845 dětem jsme poskytli školní brašny se základními školními pomůckami. Ve školách učí učitelé dobrovolníci. Deseti z nich v Idlibu jsme přispěli podle odučených hodin a kvalifikace na zajištění nejzákladnějších potřeb. Výuka probíhala 6 dní v týdnu pro žáky 1-5. třídy.

7 Typ pomoci Množství Počet příjemců pomoci Podpora provizorního vzdělávání 4 školy 845 žáků, 10 učitelů 855 lidí Obnovení provizorní výuky v částečně vybombardované škole, Al Fardous, Aleppo Finanční podpora pro ohrožené rodiny Rodinám ve výjimečně špatné situaci, včetně jedenácti rodin přebývajících ve starých hrobkách a jeskyních v Jabal Al Zawia jsme poskytli naléhavou finanční podporu ve výši zhruba USD. Šlo o rodiny vnitřních uprchlíků, které obnos využily na zajištění nejdůležitějších potřeb (především jídla a vody) či specifického zdravotnického ošetření (operace), které si jinak nemohly finančně dovolit. Typ pomoci Množství Počet příjemců pomoci Finanční podpora 56 příspěvků 168 lidí 168 lidí

8 Podpora kliniky Ve čtvrti Al Fardous se zhruba obyvateli funguje jediný poskytovatel zdravotní péče malá klinika schopná poskytovat urgentní ošetření. Nepracuje v ní ani jeden lékař, pouze zdravotní bratři (sestry). V závislosti na situaci (boje, roční období, epidemie apod.) ošetří klinika pacientů denně. Kliniku jsme podpořili dvouměsíční dodávkou benzínu do generátoru, díky kterému měla zajištěné světlo, potažmo sterilizaci a chlazení vakcín či léků. Množství Počet příjemců pomoci Benzín do generátoru 440 litrů (provoz v únoru a březnu 2013) pacientů pacientů Klinika v Al Fardous, Aleppo Oprava elektrifikační sítě Ve čtvrti Al Fardous jsme také pomáhali s obnovou elektrifikační sítě, poničené během dlouhých bojů. 15 elektrikářů opravovalo kabely, rozvodny a transformátory, aby čtvrť s více než obyvateli měla opět obnovené dodávky elektřiny alespoň několik hodin denně. Aleppo je obecně zásobováno elektřinou z vodní elektrárny nedaleko města, avšak poslední rok díky poničení rozvodů a bojům o elektrárnu je až na vyjímky bez elektřiny. Množství Počet příjemců pomoci Oprava elektrifikace Pol. Března Pol. Května: práce týmu elektrikářů, obyvatel materiál a technika obyvatel

9 Oprava rozvodné sítě v Aleppu DĚKUJEME, ŽE NÁM POMÁHÁTE POMÁHAT!

POMOC CIVILNÍMU OBYVATESTVU NA VÝCHODNÍ UKRAJINĚ

POMOC CIVILNÍMU OBYVATESTVU NA VÝCHODNÍ UKRAJINĚ POMOC CIVILNÍMU OBYVATESTVU NA VÝCHODNÍ UKRAJINĚ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O POUŽITÍ PŘÍSPĚVKU VYHOTOVENO PRO STEM/MARK, A.S. ekvtisni.cz strana 1 / 6 Situace na východní Ukrajině Východní Ukrajina je v důsledku

Více

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ZPRÁVA O POMOCI V ETIOPII ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ekvtisni.cz strana 1 / 5 Voda nad zlato Více než 700 milionů obyvatel planety nemá přístup k nezávadné pitné vodě. Téměř polovina

Více

Udržitelná města a obce pro rozvoj Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce

Udržitelná města a obce pro rozvoj Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Udržitelná města a obce pro rozvoj Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Co je humanitární pomoc? Definice humanitární pomoci Souhrn činností, jejichž cílem je zamezit ztrátám na životech a újmě na

Více

Název: Rozvojové problémy

Název: Rozvojové problémy Název: Rozvojové problémy Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia)

Více

ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Výroční zpráva o politice humanitární pomoci a jejím provádění v roce 2009 SEK(2010)398

ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Výroční zpráva o politice humanitární pomoci a jejím provádění v roce 2009 SEK(2010)398 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.4.2010 KOM(2010)138 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Výroční zpráva o politice humanitární pomoci a jejím provádění v roce 2009 SEK(2010)398 Evropská

Více

OTÁZKY ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM V TURECKU. 1. Poskytování zdravotní péče je garantováno ústavou Turecka.

OTÁZKY ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM V TURECKU. 1. Poskytování zdravotní péče je garantováno ústavou Turecka. OTÁZKY ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM V TURECKU 1. Poskytování zdravotní péče je garantováno ústavou Turecka. 2. Systém zdravotního pojištění zaručuje poskytování zdravotní péče všem občanům zaměstnaným i nezaměstnaným.

Více

Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011

Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011 Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011 Abstrakt Dne 11. března 2011 zasáhlo východní pobřeží japonského ostrova Honšú zemětřesení následované mohutnou vlnou tsunami, která způsobila rozsáhlé

Více

Víte, která pomoc je nejvíce potřeba?

Víte, která pomoc je nejvíce potřeba? Víte, která pomoc je nejvíce potřeba? Přidejte se do Klubu přátel Člověka v tísni. Díky členům Klubu pravidelným dárcům můžeme třeba při zemětřesení nebo povodních pomáhat okamžitě. A rychlost často zachraňuje

Více

Výroční zpráva Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou

Výroční zpráva Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou Výroční zpráva 2010 Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou Úvodní slovo Vážení čtenáři, po roce se Vám opět dostává do rukou výroční zpráva Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou, tentokráte

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ, RADĚ A EVROPSKÉ INVESTIČNÍ BANCE

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ, RADĚ A EVROPSKÉ INVESTIČNÍ BANCE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.6.2016 COM(2016) 385 final ANNEX 3 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉ RADĚ, RADĚ A EVROPSKÉ INVESTIČNÍ BANCE o zřízení nového rámce pro partnerství se

Více

Delegace naleznou v příloze závěry Rady o Sýrii, které Rada přijala na svém zasedání konaném dne 17. října 2016.

Delegace naleznou v příloze závěry Rady o Sýrii, které Rada přijala na svém zasedání konaném dne 17. října 2016. Rada Evropské unie Lucemburk 17. října 2016 (OR. en) 13193/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 17. října 2016 Příjemce: Delegace MAMA 203 CFSP/PESC 811 RELEX 833 SY 7 Č. předchozího

Více

Člověk v tísni, o. p. s. Sekce humanitární a rozvojové pomoci

Člověk v tísni, o. p. s. Sekce humanitární a rozvojové pomoci Člověk v tísni, o. p. s. Sekce humanitární a rozvojové pomoci O společnosti Člověk v tísni Společnost Člověk v tísni vznikla jako humanitární organizace s cílem pomáhat v krizových oblastech a podporovat

Více

Klíčová slova: zemětřesení tsunami katastrofa.

Klíčová slova: zemětřesení tsunami katastrofa. Obchůzky zdravotníků na místě katastrofy a získávání informací pracovníky japonské lékařské školy v prefektuře Miyagi po velkém zemětřesení na východě Japonska v roce 2011 Souhrn: Tento článek popisuje

Více

Mezinárodní hnutí ČK a ČP

Mezinárodní hnutí ČK a ČP Český kříž Mezinárodní hnutí ČK a ČP největší světová humanitární organizace poskytující pomoc bez ohledu na národnost, rasu, náboženství, třídu a politické postoje, 90 mil. členů a zaměstnanců, 380 mil.

Více

Rada Evropské unie Brusel 1. července 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 1. července 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 1. července 2016 (OR. en) 10859/16 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 30. června 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2016) 435 final Předmět: SOC 445 EMPL 294 FSTR 42

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1989. Uverejnené: 18.10.1989 Účinnosť od: 01.12.1989

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1989. Uverejnené: 18.10.1989 Účinnosť od: 01.12.1989 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1989 Uverejnené: 18.10.1989 Účinnosť od: 01.12.1989 112 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí České socialistické republiky ze dne 6.

Více

V ČÍSLECH «CHARITA ČR NA HAITI STAV V ROCE 2010

V ČÍSLECH «CHARITA ČR NA HAITI STAV V ROCE 2010 HAITI STAV V ROCE 2010 2010 V ČÍSLECH Zdroje: OCHA, WFP 78 % obyvatelstva žije s méně než 2 USD na den 2/3 obyvatelstva nemají stálé zaměstnání 94,5 % orné půdy není obděláváno udržitelným způsobem 85

Více

12. Ochrana obyvatelstva

12. Ochrana obyvatelstva 2. Ochrana obyvatelstva 2 Ochrana obyvatelstva vyučovacích předmětu 44 vyučovacích bloku: 2. Historie ochrany obyvatelstva v našich podmínkách 2 2.2 Legislativa 3 2.3 Varování a vyrozumění a způsob poskytování

Více

TUN TUN. Rok 2017 v číslech. Přijaté dary 2017 MIL. KČ HODNOTA PŘIJATÝCH POTRAVIN PŘÍJEMCŮ POMOCI PŘIJATÝCH

TUN TUN. Rok 2017 v číslech. Přijaté dary 2017 MIL. KČ HODNOTA PŘIJATÝCH POTRAVIN PŘÍJEMCŮ POMOCI PŘIJATÝCH VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017 Posláním je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. Účelem a cílem PB je získávat zdarma přebytky potravin, jejich skladování a bezplatná distribuce. Rok 2017 v číslech 25 6000

Více

Zpráva o činnosti pobočky ADRA Česká Lípa za rok 2010

Zpráva o činnosti pobočky ADRA Česká Lípa za rok 2010 Zpráva o činnosti pobočky ADRA Česká Lípa za rok 2010 1. Úvod Pobočka ADRA vznikla jako 10. pobočka ADRY v ČR v roce 2009 a je součástí Občanského sdružení ADRA se sídlem v Praze. V současné době má ADRA

Více

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Občané o konfliktu v Sýrii září 0 O aktuální vývoj válečného konfliktu v Sýrii se zajímá čtvrtina (6 %) české veřejnosti. S výjimkou České republiky, jejíž činnost v souvislosti s aktuálním

Více

Postoje občanů ČR k NATO a USA

Postoje občanů ČR k NATO a USA Tisková konference pořádaná v rámci 15. výročí vstupu České republiky do NATO Postoje občanů ČR k NATO a USA CEVRO Institut, úterý 11. března 2014 Pozadí a cíle výzkumu V souvislosti s 15. výročím vstupu

Více

PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016

PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016 PROBLEMATIKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ Pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Kopanice, Žítková 25. května 2016 Úvod Zákon č. 240/2000 Sb., krizový zákon, v platném znění, 21, 21a, 22, 25. Povědomí

Více

Rada Evropské unie HUMANITÁRNÍ POMOC Záchrana životů a zmírňování lidského utrpení

Rada Evropské unie HUMANITÁRNÍ POMOC Záchrana životů a zmírňování lidského utrpení Rada Evropské unie HUMANITÁRNÍ POMOC Záchrana životů a zmírňování lidského utrpení Italian Cooperation/Annalisa Vandelli PROJEV SOLIDARITY EU a její členské státy usilují poskytováním humanitární pomoci

Více

Organizace humanitární mise po zemětřesení v Nepálu

Organizace humanitární mise po zemětřesení v Nepálu Organizace humanitární mise po zemětřesení v Nepálu Prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno KS MEKA TC FN Brno Pohotovost k nasazení Kdo je připraven, není ohrožen

Více

Předběžná tržní konzultace k zadávacímu řízení na Dodávky potravinové a materiální pomoci hrazené z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám

Předběžná tržní konzultace k zadávacímu řízení na Dodávky potravinové a materiální pomoci hrazené z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám Předběžná tržní konzultace k zadávacímu řízení na Dodávky potravinové a materiální pomoci hrazené z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám Obsah Základní informace o Fondu evropské pomoci nejchudším osobám

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

ochranné pomůcky, jako jsou: rukavice, ústenky, zástěry, jednorázový empír, roušky na vlasy a ochranné brýle. (foto č. 4) Všichni studenti jsou

ochranné pomůcky, jako jsou: rukavice, ústenky, zástěry, jednorázový empír, roušky na vlasy a ochranné brýle. (foto č. 4) Všichni studenti jsou Srovnání bariérové ošetřovatelské péče ve zdravotnických a sociálních zařízeních v ČR, Slovinsku a Turecku Téma - Ochranné pomůcky Autor: Marie Jindřišková 1. oděv a obuv 2. hygienické požadavky 3. úprava

Více

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi Opatření XII. 1.: Podpora nízkoprahových terénních sociálních služeb pro osoby bez přístřeší Nízkoprahové terénní sociální služby pro osoby bez přístřeší poskytuje v Mladé Boleslavi středisko Naděje. Zde

Více

HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU

HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Globální problémy světa III. ročník HLAD VE SVĚTĚ BLAHOBYTU Petra Dukátová 3.B 5.10.2015 Hlad ve světě blahobytu 1. Úvod Hlad a zároveň chudoba se stali jedním z

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0288/206. Pozměňovací návrh. Miriam Dalli za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0288/206. Pozměňovací návrh. Miriam Dalli za skupinu S&D 18.10.2018 A8-0288/206 206 Bod odůvodnění 2 (2) Směrnice 98/83/ES stanoví právní rámec pro ochranu lidského zdraví před nepříznivými účinky jakéhokoli znečištění vody určené k lidské spotřebě a k zajištění,

Více

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Název ORP Počet odpovědí Chomutov 15 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi

Více

Organizace humanitární mise po zemětřesení v Nepálu

Organizace humanitární mise po zemětřesení v Nepálu Organizace humanitární mise po zemětřesení v Nepálu Prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. Klinika úrazové chirurgie LF MU a TC FN Brno Cvičení MODEX FALCK Cvičení MODEX FALCK Zemětřesení Nepál Zemětřesení Nepál

Více

Výroční zpráva Dobré místo, z.s. Českobrodská 575, Praha 9 - Běchovice IČO: OBSAH

Výroční zpráva Dobré místo, z.s. Českobrodská 575, Praha 9 - Běchovice IČO: OBSAH Dobré místo, z.s. Českobrodská 575, Praha 9 - Běchovice IČO: 22664742 Výroční zpráva 2015 OBSAH Úvodní slovo Poslání a cíle Základní informace o organizaci Historie Naši činnost podpořili Činnost v roce

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

Metodický pokyn č. 3

Metodický pokyn č. 3 Metodický pokyn č. 3 Poradna pro cizince a uprchlíky DIECÉZNÍ KATOLICKÁ CHARITA HRADEC KRÁLOVÉ Velké náměstí 37/46, 500 01 Hradec Králové, IČO: 42197449 Název: Provozní řád poradny pro cizince a uprchlíky

Více

Informace o sponzorování školy v Malawi. Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika

Informace o sponzorování školy v Malawi. Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Informace o sponzorování školy v Malawi Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Mary s Meals v Malawi Každou noc mnoho Malawských dětí chodí

Více

Pomáháme rodinám v Křešicích, které postihla povodeň (2013)

Pomáháme rodinám v Křešicích, které postihla povodeň (2013) Pomáháme rodinám v Křešicích, které postihla povodeň (2013) Těší nás, že lidé k sobě nejsou lhostejní a pomáhají v místech, kterými se letos prohnala povodeň. Nadace se rozhodla pomoci rodinám s dětmi,

Více

Poděkování za podporu v roce 2013 Klub přátel

Poděkování za podporu v roce 2013 Klub přátel Poděkování za podporu v roce 2013 Klub přátel Foto: Tomáš Kubeš Vážení přátelé, Foto: Petr Štefan rádi bychom Vám poděkovali za Vaši trvalou podporu činnosti Člověka v tísni a členství v Klubu přátel.

Více

SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014

SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014 SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_1.ZSV.15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: únor 2014 Ročník: 2. ročník

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

Informace o sponzorování školy v Malawi

Informace o sponzorování školy v Malawi Informace o sponzorování školy v Malawi Chiteko Primary School, Likoma Island, Severní Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Mary s Meals v Malawi Každou noc mnoho Malawských

Více

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení C1 Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení Všechny níže uvedené právní předpisy je třeba vnímat ve znění pozdějších předpisů. 1. ÚSTAVNÍ POŘÁDEK ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro PŘÍLOHA 3 Počet listů : 4 Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ HORAŽĎOVICE Obec / město Zdroj

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2019 do 28.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá

Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá 2. 5. Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá Zemědělství 1. čtvrtletí V prvním čtvrtletí bylo vyrobeno 109 577 tun masa (meziročně +0,6 %), z toho hovězího masa 17 933 tun

Více

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie)

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Mgr. Monika Měrotská Zdravotně sociální fakulta Jihočeská universita v Českých Budějovicích Děti ulice Děti ulice: dítě,

Více

SOUČASNOST A BUDOUCNOST KRITICKÉ INFRASTRUKTURY V OBLASTI ZDRAVOTNICTVÍ

SOUČASNOST A BUDOUCNOST KRITICKÉ INFRASTRUKTURY V OBLASTI ZDRAVOTNICTVÍ SOUČASNOST A BUDOUCNOST KRITICKÉ INFRASTRUKTURY V OBLASTI ZDRAVOTNICTVÍ Medicína katastrof 2009, Brno, 4. 5. 2. 2009 Ing. Jaroslava Hejdová. Ing. Anna Šebková Dokumenty Usnesení BRS č. 204/2001 - Informace

Více

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SUŠICE

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SUŠICE PŘÍLOHA 14 Počet listů : 5 Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SUŠICE Obec / město Zdroj mimořádné

Více

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták odd. KM RED MHMP 2 Technická infrastruktura systémy, které zabezpečují technickou obsluhu území.

Více

CENTRUM APLIKOVANÉ KYBERNETIKY 3 BALÍČEK 20 FRAMEWORK PRO IMPLEMENTACI TECHNOLOGIÍ

CENTRUM APLIKOVANÉ KYBERNETIKY 3 BALÍČEK 20 FRAMEWORK PRO IMPLEMENTACI TECHNOLOGIÍ CENTRUM APLIKOVANÉ KYBERNETIKY 3 BALÍČEK 20 FRAMEWORK PRO IMPLEMENTACI TECHNOLOGIÍ AUTOMATICKÉ IDENTIFIKACE DO ZDRAVOTNICTVÍ (FRAMEWORK AUTOID HEALTCARE) PROJEKT TE01020197 ŘEŠEN S PODPOROU TA ČR. Představení

Více

Harmonogram činností při řešení KS. Narušení dodávek ropy a ropných produktů velkého rozsahu

Harmonogram činností při řešení KS. Narušení dodávek ropy a ropných produktů velkého rozsahu 1 2 3 udržovat nouzové zásoby ropy na úrovni ne menší než je 90 denních průměrných čistých dovozů ropy a ropných produktů do ČR trvale udržovat technickou připravenost výrobních, dopravních, skladovacích

Více

Připravenost zdravotnictví na změny klimatu - rešerše zahraniční literatury

Připravenost zdravotnictví na změny klimatu - rešerše zahraniční literatury Projekt WHO-MZČR Připravenost zdravotnictví na změny klimatu Iniciační seminář NCONZO Brno 14. 6. 2011 Připravenost zdravotnictví na změny klimatu - rešerše zahraniční literatury V. Neklapilová Informační

Více

Pečovatelská služba Rotava Závěrečná zpráva za rok 2016

Pečovatelská služba Rotava Závěrečná zpráva za rok 2016 Pečovatelská služba Rotava Závěrečná zpráva za rok 2016 Název poskytovatele sociální služby (příjemce) Město Rotava IČO 259551 Název služby Druh sociální služby (dle zákona o sociálních službách) Pečovatelská

Více

Zkušenosti Traumateamu ČR zhumanitární mise v Pákistánu -zemětřesení říjen 2005

Zkušenosti Traumateamu ČR zhumanitární mise v Pákistánu -zemětřesení říjen 2005 Zkušenosti Traumateamu ČR zhumanitární mise v Pákistánu -zemětřesení říjen 2005 prim. MUDr. Petr Nestrojil, CSc. KUCH LF MU a TC FN Brno OBKŘ TC FN Brno, KS MEKA TC FN Brno Traumateam ČR mobilní zdravotnický

Více

Opravdu chceme snížit úroveň ochrany veřejného zdraví?

Opravdu chceme snížit úroveň ochrany veřejného zdraví? Opravdu chceme snížit úroveň ochrany veřejného zdraví? Pavel Dlouhý 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze Společnost hygieny a komunitní medicíny ČLS JP 1 Kompetence a úkoly kontrolních orgánů

Více

PŘÍLOHA. NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č.../..,

PŘÍLOHA. NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č.../.., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.7.2014 C(2014) 4988 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č..../.., kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 223/2014

Více

Analýza zdrojů systému sociálních služeb

Analýza zdrojů systému sociálních služeb KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRO MĚSTO JINDŘICHŮV HRADEC Analýza zdrojů systému sociálních služeb Ing. Gabriela Hrušková Koordinátorka projektu komunitního plánování sociálních služeb v J. Hradci

Více

Životní podmínky 2015

Životní podmínky 2015 Životní podmínky 2015 Šetření Životní podmínky Šetření s názvem Životní podmínky probíhá v České republice od roku 2005 jako národní verze evropského šetření EU-SILC (European Union Statistics on Income

Více

Havarijní plán. rok LDS elektřiny MOTORPAL, a.s.

Havarijní plán. rok LDS elektřiny MOTORPAL, a.s. Havarijní plán LDS elektřiny MOTORPAL, a.s. rok 2016 Název provozovatele: MOTORPAL, a.s. Organizační jednotka: Facility Ulice a číslo popisné: Humpolecká 313/5 Město: Jihlava - Staré Hory PSČ: 587 41 tel.:

Více

Návrh zákona o potravinách ohrožuje veřejné zdraví. MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR

Návrh zákona o potravinách ohrožuje veřejné zdraví. MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR Návrh zákona o potravinách ohrožuje veřejné zdraví MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR Tisková konference MZ ČR 27. 10. 2015 Například tímto způsobem!!! Typický případ ohrožení nákazou, před

Více

SAÚDSKÁ ARÁBIE- PROEX. SEMINÁŘ ZEMĚ ŽIVITELKA

SAÚDSKÁ ARÁBIE- PROEX. SEMINÁŘ ZEMĚ ŽIVITELKA 23.8.2018 SAÚDSKÁ ARÁBIE- PROEX. SEMINÁŘ ZEMĚ ŽIVITELKA EDUARD ŘEHÁČEK, ZEMĚDĚLSKÝ DIPLOMAT, ZÚ RIJÁD, E-MAIL: EDUARD_REHACEK@MZV.CZ TEL.: +966 539 199 447 MOŽNOSTI EXPORTU- OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI ZEMĚDĚLSKÁ

Více

Projekt opravy vodního vrtu v Gurura Bucho v Etiopii.

Projekt opravy vodního vrtu v Gurura Bucho v Etiopii. Projekt opravy vodního vrtu v Gurura Bucho v Etiopii. Etiopie je jednou z nejzaostalejších a nejvíce zalidněných zemí na světě. Dostupnost pitné vody pro obyvatele v Etiopii patří mezi jednu z nejhorších

Více

Záchranné práce po zemětřesení a tsunami zkušenosti japonských lékařů

Záchranné práce po zemětřesení a tsunami zkušenosti japonských lékařů 9. Kongres Medicína katastrof, Hradec Králové 29.-30.11.2012 Záchranné práce po zemětřesení a tsunami 2011 - zkušenosti japonských lékařů ing. Vlasta Neklapilová Informační středisko medicíny katastrof

Více

NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 1332/2013 ze dne 13. prosince 2013, kterým se mění nařízení (EU) č. 36/2012 o omezujících opatřeních vzhledem k situaci v Sýrii

NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 1332/2013 ze dne 13. prosince 2013, kterým se mění nařízení (EU) č. 36/2012 o omezujících opatřeních vzhledem k situaci v Sýrii 14.12.2013 Úřední věstník Evropské unie L 335/3 NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 1332/2013 ze dne 13. prosince 2013, kterým se mění nařízení (EU) č. 36/2012 o omezujících opatřeních vzhledem k situaci v Sýrii RADA

Více

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb.

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. 239/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

Předmět: Návrh závěrů Rady o zvyšování informovanosti o civilní ochraně - přijetí

Předmět: Návrh závěrů Rady o zvyšování informovanosti o civilní ochraně - přijetí RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 18. května 2009 (19.05) (OR. en) 9976/09 PROCIV 77 JAI 302 COCON 15 RELEX 473 SAN 126 TELECOM 112 COHAFA 28 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Generální sekretariát Příjemce: Coreper/Rada

Více

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction Martin Petr Jitka Vrbová Ulice Agentura sociální práce terénní program Poslání: Terénní program občanského sdružení Ulice -Agentura sociální

Více

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY

HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY HOSPODÁŘSKÁ OPATŘENÍ PRO KRIZOVÉ STAVY Hospodářská opatření pro krizové stavy systém k podpoře řešení krizových situací - umožňuje správním úřadům zajištění a využití věcných zdrojů pro řešení krizových

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ

ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference, ČSÚ Praha, 12. 5. 2016 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Čisté roční příjmy na

Více

MEDIA MONITORING. Vyhotoveno: Téma: Armáda spásy. NEWTON Media, a.s

MEDIA MONITORING. Vyhotoveno: Téma: Armáda spásy. NEWTON Media, a.s MEDIA MONITORING Vyhotoveno: 3.2.2017 Téma: Armáda spásy NEWTON Media, a.s. 2017 obchodni@newtonmedia.cz www.newtonmedia.cz Přehled zpráv 30.1.2017-3.2.2017 Armáda spásy 5plus2 Klub Kamarád má nového provozovatele...

Více

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci

Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci Provoz vodárenské infrastruktury v krizové situaci 16. května 2017 Ing. Petr Mrkos Konference BEZPEČNOST TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY PRAHY A VELKOMĚST ČR Distribuce pitné vody úvodní informace Počet obyvatel

Více

Osmá kapitola MEZINÁRODNÍ FEDERACE SPOLEČNOSTÍ ČERVENÉHO KŘÍŽE A ČERVENÉHO PŮLMĚSÍCE (MEZINÁRODNÍ FEDERACE)

Osmá kapitola MEZINÁRODNÍ FEDERACE SPOLEČNOSTÍ ČERVENÉHO KŘÍŽE A ČERVENÉHO PŮLMĚSÍCE (MEZINÁRODNÍ FEDERACE) Osmá kapitola MEZINÁRODNÍ FEDERACE SPOLEČNOSTÍ ČERVENÉHO KŘÍŽE A ČERVENÉHO PŮLMĚSÍCE (MEZINÁRODNÍ FEDERACE) MEZINÁRODNÍ FEDERACE PREZENTACE 8.0. Cíl prezentace Přiblížit strukturu a poslání Mezinárodní

Více

NÁRODNÍ ZÁKLADNA HUMANITÁRNÍ POMOCI

NÁRODNÍ ZÁKLADNA HUMANITÁRNÍ POMOCI NÁRODNÍ ZÁKLADNA NÁRODNÍ ZÁKLADNA V listopadu roku 2010 byla otevřena Národní základna humanitární pomoci, jejímž hlavním úkolem je centralizovat organizaci příjmu a poskytování humanitární (věcné a technické)

Více

Vyhodnocení Realizačního plánu na rok 2009

Vyhodnocení Realizačního plánu na rok 2009 Vyhodnocení Realizačního plánu na rok 2009 Základní dokument: Komunitní střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na Rokycansku pro období 2008 2011 (dále jen Plán) I. Cíle a opatření pracovní skupiny

Více

Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3

Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 Ing. Petr Stejskal Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500 dotazy@sfzp.cz OPŽP pro

Více

VLIV NEPŘÍMÝCH DANÍ NA TRH S MOTOROVÝMI PALIVY

VLIV NEPŘÍMÝCH DANÍ NA TRH S MOTOROVÝMI PALIVY VLIV NEPŘÍMÝCH DANÍ NA TRH S MOTOROVÝMI PALIVY Ing. Miloš Podrazil generální sekretář Česká asociace petrolejářského U trati 1226/42, 100 00 Praha 10 tel.: 274 817 509 fax: 274 815 709 e-mail: cappo@cappo.cz

Více

TENTO MATERIÁL SLOUŽÍ POUZE JAKO POMŮCKA K SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ TAK, ABY MOHLY BÝT ULOŽENY DO ELEKTRONICKÉ PODOBY DOTAZNÍKU. V PÍSEMNÉ PODOBĚ NEBUDE

TENTO MATERIÁL SLOUŽÍ POUZE JAKO POMŮCKA K SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ TAK, ABY MOHLY BÝT ULOŽENY DO ELEKTRONICKÉ PODOBY DOTAZNÍKU. V PÍSEMNÉ PODOBĚ NEBUDE TENTO MATERIÁL SLOUŽÍ POUZE JAKO POMŮCKA K SHROMAŽĎOVÁNÍ ÚDAJŮ TAK, ABY MOHLY BÝT ULOŽENY DO ELEKTRONICKÉ PODOBY DOTAZNÍKU. V PÍSEMNÉ PODOBĚ NEBUDE DOTAZNÍK AKCEPTOVÁN. Dotazník pro obce Střednědobý plán

Více

Pandemický plán Ústeckého kraje. MUDr. Josef Trmal Ph.D.

Pandemický plán Ústeckého kraje. MUDr. Josef Trmal Ph.D. Pandemický plán Ústeckého kraje MUDr. Josef Trmal Ph.D. Pandemický plán Ústeckého kraje Pandemický plán je zpracován v souladu s krizovým a havarijním plánováním a tvoří součást Krizového plánu Ústeckého

Více

Konflikt v Gaze. AV ČR, v.v.i. Naše společnost projekt kontinuálního výzkumu veřejného mínění CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i.

Konflikt v Gaze. AV ČR, v.v.i. Naše společnost projekt kontinuálního výzkumu veřejného mínění CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 840 129 E-mail: michal.veselsky@soc.cas.cz Konflikt v Gaze Technické parametry Výzkum: Naše společnost

Více

Spolu do života. Výzva ročník

Spolu do života. Výzva ročník Spolu do života Výzva 2019-4. ročník Spolu do života O programu: V programu Spolu do života podporujeme rodiny pečující o dítě se zdravotním znevýhodněním. Chceme, aby rodiny měly včas přístup ke všem

Více

Zdravotnictví v systému krizového řízení Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností 2015

Zdravotnictví v systému krizového řízení Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností 2015 Zdravotnictví v systému krizového řízení Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností 2015 Odbor bezpečnosti a krizového řízení Ministerstva zdravotnictví ČR Krizová připravenost zdravotnictví Cílový

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2018 do 28.

Více

Podpořené projekty z Postní almužny 2010

Podpořené projekty z Postní almužny 2010 Podpořené projekty z Postní almužny 2010 Podpořený projekt Částka Kč OCH Centrum PRO Boskovice - SAS 9 981 Blansko Domácí hospicová péče 18 907 Blansko Stacionář Emanuel 2 346 Blansko Stacionář Emanuel

Více

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY TEORIE A PRAXE MUDr. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL V.celostátní konference Medicína katastrof, traumatologické plánování a příprava,

Více

Výpadky dodávek elektrické energie a funkčnost zdravotnických zařízení šetření v JČ kraji

Výpadky dodávek elektrické energie a funkčnost zdravotnických zařízení šetření v JČ kraji Výpadky dodávek elektrické energie a funkčnost zdravotnických zařízení šetření v JČ kraji ÚVOD MUDr. Josef Štorek, Ph.D., Ing. Lenka Brehovská, Ph.D., Bc.Smejkal Pavel Katedra radiologie, toxikologie a

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

Vnitř ní informace. ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku

Vnitř ní informace. ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku ČEZ, a. s. IČ 45274649 Vnitř ní informace ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku Skupina ČEZ a společnost Continental Wind Partners LLC včera večer uzavřely prodej projektu výstavby sousedících

Více

Integrovaný regionální operační program

Integrovaný regionální operační program Integrovaný regionální operační program Přehled specifických cílů IROP dle identifikace územní dimenze X / 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční

Více

Humanitární pomoc České republiky Bc. Zuzana Dietrichová

Humanitární pomoc České republiky Bc. Zuzana Dietrichová Ochrana & Bezpečnost 2014, ročník III., č. 1 (jaro) (2014-2015_A_07), ISSN 1805-5656 Vydává: Ochrana a bezpečnost o. s. IČ: 22746986, Lamačova 825/11, 152 00 Praha 5 http://ochab.ezin.cz, ochab@email.cz

Více

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE aneb: z elektrárny ke spotřebiči prof. Úsporný 2 3 Z ELEKTRÁRNY KE SPOTŘEBIČI Abychom mohli využívat pohodlí, které nám nabízí elektřina, potřebujeme ji dostat z elektráren

Více

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ. Praha 15. června 2015 PRAŽSKÉ BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY A JEJICH POUŽITÍ ZA KRIZOVÝCH STAVŮ Praha 15. června 2015 Ing. Pavel ŠVAGR, CSc. předseda Správa státních hmotných rezerv Obsah 1. Bezpečnostní systém ČR

Více

Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3/5 Brno Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Evidenční číslo 55/INA-VOK Číslo

Více

Příloha č. 1. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. čtvrtletí roku

Příloha č. 1. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. čtvrtletí roku 3.7xls Běžný VÝKAZ o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích za čtvrtletí roku Dodavatel výkazu: (obec popř. svoz. firma) Adresa sídla: Adresa provozovny: : :

Více

Popis realizace služby. Pečovatelská služba Bánov Bánov 721

Popis realizace služby. Pečovatelská služba Bánov Bánov 721 Popis realizace služby Název poskytovatele Druh služby Forma služby Název zařízení a místo poskytování Oblastní charita Uherský Brod Pečovatelská služba terénní Pečovatelská služba Bánov 687 54 Bánov 721

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo Marek Jukl INTER ARMA CARITAS humanita a válka?? 2 humanita a válka?? Ano: mezinárodní humanitární právo Mezinárodní Červený kříž 3 Humanizace ozbrojeného konfliktu Důstojnost

Více

Světový den výživy

Světový den výživy Světový den výživy 16. 10. 2017 Změňme budoucnost migrace investujme do potravinového zabezpečení a rozvoje venkova Co je Světový den výživy? Organizace FAO každoročně vždy 16. října slaví Světový den

Více