statusem Primus Maxima nedisponuje v globalizovaném světě dnes žádná země.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "statusem Primus Maxima nedisponuje v globalizovaném světě dnes žádná země."

Transkript

1 S příchodem Trumpa čeká svět pokus o repolarizaci moci mezi Ruskem a USA. Multipolární svět je čirá iluze, skutečnou moc drží vrchol nedokončené pyramidy, který nikdo v podstatě nevidí! S příchodem Trumpa čeká svět pokus o repolarizaci moci mezi Ruskem a USA. Multipolární svět je čirá iluze, skutečnou moc drží vrchol nedokončené pyramidy, který nikdo v podstatě nevidí! Ještě před zvolením Donalda Trumpa jsem na AE News vyjadřoval názor, že spojenectví Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem je procesem reparcelizace mocenského vlivu mezi USA a Rusko jako alergická reakce obou zemí na selhávající proces globalizace, který devalvuje systémy hodnot celé křesťanské civilizace. Upozorňoval jsem, že Donald Trump a Vladimir Putin čelí globalismu a jeho negativním projevům podobnými postoji a jejich spolupráce se bude opírat o model mocenských parcel, které definovaly rozdělení světa za dob Studené války. Poslední výroky obou státníků tyto mé předpovědi potvrzují. V poslední době se mezi analytiky na geopolitické události hovoří o přesunu světové moci od unipolárního modelu s dominancí USA k modelu multipolárnímu, kde světová moc je rozdělena do 4 pilířů mezi USA, Rusko, EU a Čínu. Poradce prezidenta Miloše Zemana k tomu měl několik velmi zajímavých poznámek, doporučuji je k přečtení zde.

2 Svět se pod Donaldem Trumpem a Vladimirem Putinem pokusí o návrat k modelu bipolárního uskupení světové moci mezi Ruskem a USA. Všechno tomu nasvědčuje, kroky již byly zahájeny. V mnoha ohledech pan Kmoníček de facto cituje AE News a opakuje teze, které jsou minimálně čtenářům alternativy známé, ale v jedné zásadní věci nemohu s poradcem pana prezidenta souhlasit. Model unipolárního světa už dávno neexistuje, to není něco, co by mělo skončit s nástupem Trumpa. Unipolární model světa v podstatě padl v roce 2000 po nástupu Vladimira Putina k moci, a to tehdy už ani USA unipolaritu neměly. To není proces zvolení Donlada Trumpa, unipolární svět je minulostí už 16 let a pokud bychom sledovali stopu židovských peněz, polarita neexistovala nikdy. Mluví se zároveň o vzniku multipolárního světa. Jestli je to pravda, musíme se zeptat, co to znamená mít moc a která země tento parametr splňuje. Aby někdo mohl být považován za vůdce v systému světové moci, musí disponovat mocenským statusem Primus Maxima, tzn. musí jít o zemi na samotném vrcholu mocenské pyramidy (nebo pyramid) ve světě. A v tomto ohledu s překvapením zjistíme, že statusem Primus Maxima nedisponuje v globalizovaném světě dnes žádná země. Ani USA, ani Rusko, ani EU a ani Čína. Jsou to sice klíčoví hráči světové moci, ale nejvyšší mocenský status jim nenáleží.

3 Polarity světa jsou iluze. Skutečná moc je na vrcholu světové pyramidy moci, která je neveřejná, netransparentní, skrytá. Jednotlivé země světa mocí ve skutečnosti nedisponují, s výjimkou moci zbraní, které mají sílu celou pyramidu odstřelit do povětří. Proto globalisté usilují o likvidaci armád, nahrazují generály feministickými ženami a lesbičkami, zmenšují armády, ruší prezenční služby, sabotují vědu a výzkum, které jsou nezbytné pro udržení vojenské moci jednotlivých států. Polarizace skončila už dávno, globalisté se o to postarali Globalizace po roce 1989 zajistila svými procesy dělbu moci a rozmělňování sil do té doby svrchovaných bipolárních hegemonů mezi více subjektů a navzdory dnešnímu přesvědčení, že o moc přišel jenom Sovětský svaz a Rusko v 90. letech, je třeba si přiznat, že stejný rozklad moci připravili globalisté i pro USA. Výsledkem je dnešní stav roztříštěného národa, který je rozdělený na dvě půle na pokraji občanské války, kdy na jedné straně stojí snowflakes (americký výraz pro sluníčkáře ), kteří reprezentují liberály obhajující migraci, potraty, homosexuální sňatky a multikulti, zatímco na straně druhé stojí patrioti, konzervativci, zastánci americké republiky, tradiční rodiny a konzervatismu.

4 Civilní a skutečné jméno Baracka Obamy, Barry Soetoro. Spolu s ničením moci USA bylo nutné do úřadu amerického prezidenta dosadit státního likvidátora, kterým se stal keňský občan Barry Soetoro, který se zfalšovaným rodným listem kandidoval v roce 2008 na amerického prezidenta pod uměleckým jménem Barack Obama. Globalisté si zvolili pro tuto špinavou práci likvidace USA cizince, protože z amerických elit schopných kandidatury by nikdo tuto práci nebyl ochoten udělat. Americké elity v USA mají stejný zdroj, který vychází z modelu patriotismu, což je nekompatibilní teze globalizace. Stejně proto i Rusové jsou na tom stejně, protože i oni jsou patrioti a vlastenci. Jednou z prvních věcí, kterou Barry Soetoro po svém nástupu do funkce amerického prezidenta udělal, byla likvidace rozpočtu NASA pro kosmický výzkum a ukončení projektu Shuttle. Proč NASA? Protože kosmický výzkum táhne inovace a výzkum, který okamžitě přebírá armáda a vojsko. Teprve potom později se objevy a výsledky výzkumu přesunují do spotřebního trhu. Díky projektu Apollo v 60. letech došlo k nastartování výroby počítačů, polovodičů, vznik internetu, takže je jasné, proč Obama jako první musel zaříznout financování NASA, aby se americká věda a výzkum neposunovala vpřed. Následovalo zrušení modernizace amerických nosičů jaderných střel. Likvidace obrany země. Poté následovala smlouva s Ruskem o dalším snížení počtu jaderných hlavic, smlouva byla podepsána v Praze.

5 Zfalšovaný rodný list Baracka Obamy má spoustu nesrovnalostí. Barry Soetoro měl za úkol zlikvidovat americkou moc Primus Maxima stejně, jako byla zničena ta ruská v 90. letech za Borise Jelcina po rozpadu SSSR. Z tohoto pohledu obě dvě země postihl stejný osud. Donald Trump řekl v září v rozhovoru pro MSNBC, že USA a Rusko mají společný osud od 90. let. To není náhoda, že to řekl přesně takto. Je mu jasné, že konec Studené války byl koncem svrchovanosti obou hegemonů. Trumpovi to došlo už dávno, generálům Pentagonu už konečně také, jen mnoha americkým politikům to nedošlo dodnes. Společný plán od samotného počátku jejich spolupráce Od začátku Trumpovy kandidatury jsem přesvědčen, že Donald Trump a Vladimir Putin mají

6 společný plán na reparcelizaci a repolarizaci světové moci podle původního modelu Studené války, ale s modernizačním prvkem spolupráce proti společnému nepříteli. Tím je nejen Islámský stát, ale především globalismus. Oba dva budou usilovat o posilování svých národních tezí a na prvním místě bude zbrojení, na druhém místě ekonomika a na třetím místě obsazování vyklizených mocenských pozic ve světě. A to všechno s cílem navrátit oběma zemím status Primus Maxima. Nic jiného za spoluprací Trumpa a Putina není potřeba hledat. Největší hrozbou pro USA není Rusko, ale globalizace. Největší hrozbou pro Rusko nejsou USA, ale globalizace. A že toto není jenom rétorické cvičení, to potvrzují vážně míněná slova obou vůdců. Barack Obama prohrál válku o Sýrii. Likvidace ruského exportu ropy do Evropy dodávkami té arabské přes Sýrii do EU se konat nebude. Vladimir Putin před dvěma dny pověřil ruský zbrojní průmysl, aby zahájil výrobu jaderných zbraní, které projdou jakýmkoliv protiraketovým štítem [1]. No, a co se nestalo krátce potom? Pouhý den poté a bez nějakého diplomatického patosu nebo vykrucování reagoval na toto Putinovo oznámení Donald Trump, když vyzval k výrobě nových amerických jaderných zbraní [2]. Stali se z nich snad přes noc nepřátelé? Ale kde že. Oba dva totiž tentokrát nezbrojí proti sobě, ale proti globalistům a jejich pravé ruce, Číně! To je ta hlavní zpráva a informace. Zbrojí na obranu svých národních statusů Primus Maxima. A jsme doma. Chápete? Opakuje se nám model mocenského vyrovnávání zbrojních potenciálů USA a SSSR z dob Studené války. Jenže dnes jde o upravený model. Není to zbrojení proti sobě, ale proti společnému nepříteli, který usiluje o rozvraty obou zemí zevnitř a jako nového světového bouchače si globalisté zvolili Čínu. Takže Rusko i USA budou zbrojit proti ní. To je celé. Ruský prezident Vladimir Putin má navíc přátele mezi americkými kapitalisty, ropnými magnáty a bankéři západních bank, Donald Trump má okolo sebe lidi s ekonomickými zájmy v ruském průmyslu a oba dva vůdci se opírají o koho? O vlastní ozbrojené síly. Vladimir Putin a Donald Trump mají okolo sebe lidi stejného typu. Nikdo si toho nevšiml, anebo se to přehlíží?

7 Chtějí modely Primus Maxima pro své země, ale jsou oba obklopeni židovskými moguly Vladimir Putin se opírá o ruské businessmany, bankéře, průmyslníky. Majitelem největší ruské banky Alfa Bank je hegemon ruské ekonomiky, Michail Fridman [3], zakladatel Ruského židovského kongresu a občan Izraele. Půjčuje peníze nejen státu, ale i obyčejným Rusům. Vlastní hypotéky milionů Rusů. Ruská Alfa Bank je garantem úvěrů státních institucí a státních firem v Rusku. Bez Alfa Bank by dokonce nebyly ani zimní olympijské hry v Soči. Hlavním poradcem Donalda Trumpa pro finance je židovský bankéř Goldman Sachs Steven Munchin [4], kterého Trump zřejmě jmenuje dokonce ministrem financí. Oba dva, Fridman i Munchin, jsou členy Světového židovského kongresu. Goldman Sachs je jedním z největších privátních věřitelů amerického státu. Donald Trump i Vladimir Putin se těsně přimkli ke svým nejlepším generálům. Vladimir Putin má generála Sergeje Šojgu [5], Donald Trump má slavného veterána z Iráku, generála Mattise [6]. Michail Fridman, šéf Alfa Bank a zakladatel Ruského židovského kongresu. Naopak globalisté se snaží v zemích pod jejich kontrolou dávat do pozic ministrů obrany naprosté a neškodné diletanty, ženy z dámských klubů [7] anebo herce z divadel [8]. Je to logické, globalistům jde o destrukci národních států a ty jsou mj. definovány tím, že mají vlastní armádu schopnou obrany, ale i útoku. Proto země, které budují národní teze s cílem Primus Maxima, jako první řeší vůdce a ihned po nich schopné generály. Oba dva prezidenti tak opakují řídící teze z učebnice pro národní elity. Anglický výraz power grab (uchopení moci) definuje model, kdy status Primus Maxima se buduje pokaždé stejně. Budování modelu Primus Maxima v pěti krocích Prvním krokem je vůdce. Druhým krokem je obklopení vůdce armádou a finančníky. Třetím

8 krokem je odstranění vnitřních nepřátel (boj proti islamistům na Kavkaze po nástupu Putina v roce 2000, u Trumpa to bude boj proti migraci, která překresluje demografickou mapu USA). Čtvrtým krokem je konsolidace sil, moci a zdrojů (Putinovy čistky v armádě, na ministerstvech, zákony o zákazu financování stran a neziskovek ze zahraničí. Trump tak daleko ještě není, to ho teprve čeká, koho ze své administrativy vyhodí). Pátým krokem je příprava na budoucí konflikt. A v tomto bodě se už Rusko právě nachází, USA jsou v tomto bodě permanentně, ale Trump se tam teprve musí dostat. Steven Munchin, bývalý hlavoun Goldman Sachs a Trumpův poradce a kandidát na ministra financí USA. Z těchto důvodů nelze souhlasit s názorem o přesunu světové moci k multipolaritě. Čína a ani EU nejsou mocenskými centry, jsou to pouze proxy nástroje výkonu cizích úkolů a zadání. EU tancuje podle notiček globalistů a částečně některé země EU podle notiček USA. Kdo by proboha chtěl hledat mocenské centrum v Evropské komisi? To je ta skupina pánů, která není schopná (ochotná?) ucpat díry v Schengenské hranici? To je ta skupina, která se řídí příkazy Frau Merkel, která visí na telefonu americkým páníčkům? EU není multipolárním centrem, proboha. To je naprostý omyl. EU je vazal! Svět bez polarit Čína je nejsmutnějším případem ze všech. V zemi vládne komunistická strana Číny, ale jejich národní měna Juan je odvozována od denních kurzů na Wall Street v New Yorku. Národní průmysl Číny stojí a padá s americkým supermarketem. Domácí spotřeba Číny je ubohá a ani se nemůže zlepšit. Země se nachází v tzv. Goldsteinově pasti. Země má nízkou nezaměstnanost kvůli nízkým mzdám. Jenže tím se stává vazalem spotřeby v cizí zemi. Aby země nebyla vazalem, musí posílit národní spotřebu. Ale to by musel čínský dělník vydělávat víc peněz. Jenže pokud začne vydělávat víc, cizí firma fabriku uzavře a přesune ji do Vietnamu nebo jinam, kde je levnější síla. Vzniká tak kruh. Buď vláda zvedne

9 platy a fabriky odejdou do ciziny a lidi přijdou o práci, nebo nechá nízké mzdy, práce bude pro lidi, ale mizerně placená a lidi si tak nebudou moci toho tolik koupit. Prostě začarovaný kruh, tzv. Goldsteinova past. Problémem Číny je obrovská sociální propast mezi městy a venkovem. Zatímco ve velkoměstech rostou mrakodrapy, na venkově panuje raný středověk, dřevěné nástroje na obdělávání půdy, orání polí kravami a osly. Globalisté rozvrátili Sovětský svaz v 90. letech, dnes se snaží rozvrátit USA a vyvolat v zemi občanskou válku neřízenou migrací a exportem pracovních míst, což povede k nepokojům a povstání. Donald Trump chce tento zhoubný proces globalistů zastavit. Čína v poslední době potřebuje těžit vlastní ropu a mít více samostatnosti. Spory o ostrovy v Jihočínském moři jsou pouze důsledkem Goldsteinovy pasti. Problém je v tom, o čem jsem už psal tolikrát, ale pořád to mnoho lidí nemůže pochopit. Pokud by se všichni Číňani měli mít dobře, na planetě by došly potraviny během 11 dnů a ropa během 8 měsíců. To zaznělo z úst právě od Stevena Munchina. Z tohoto lakonického konstatování prostě vyplývá, že země jako Čína a Indie jsou globalisty i elitami odsouzeni k věčné relativní chudobě. Slovo relativní je důležité. Pro Číňana je na venkově pečená kachna hotovými Vánoci a je to luxus. V Evropě těžko, zde je luxus definován úplně jinak. Aby Čína mohla být mocenským centrem Primus Maxima v rámci multipolarity světové moci, musela by se dostat z Goldsteinovy pasti své závislosti na laciné pracovní síle, na americkém dolaru a na americkém exportu do USA. Všechno z toho je v nedohlednu, i když Trump vysílá signály, že bude čínské zboží danit vysokým clem, ale to má daleko k realitě. Trump musí vědět, že čínská laciná výroba je minimálně pro 100 milionů Američanů na welfare kupónech jedinou nadějí na přežití. Trump půjde jinou cestou, daňovými úlevami pro firmy, které vrátí výrobu zpět do USA. Cena práce bude muset odpovídat konkurenci na globálním trhu. Nějakými cly to může skončit, ale nebude to takový extrém, aby to položilo Čínu. Trump Čínu potřebuje pro chudé Američany, aby měli co nakupovat. Goldsteinova past se týká i USA, ovšem v ohledu spotřeby.

10 Moc není v neexistujících pólech kruhu globalizace! Shrnuto závěrem, s panem Kmoníčkem nemohu souhlasit v tom, že svět přechází do multipolarity. Naopak, máme před sebou naprosto jasný pokus o návrat k bipolárnímu modelu světové moci rozdělené mezi Rusko a USA. Jestli pokus uspěje, to uvidíme. A ke změně nedojde do té doby, dokud budou EU a Čína prosazovat teze vedoucí k vlastní destrukci. V Evropě je to migrace a akceptace sebevražedných kroků EU proti Rusku na příkaz amerických neocons, v Číně je to zoufalé motání opilce v kruhu, který ví, že jeho delirium tremens má jasného viníka v hospodě, ale ta hospoda živí celou jeho rodinu a miliardy příbuzných. Bez titulu Primus Maxima není svrchované moci. Problém je v tom, že i když Rusko a USA budou dělat své kroky k národním tezím, bude to všechno málo platné, když realizace kroků a vůdců těchto zemí se opírá o lidi ze Světového židovského kongresu a o jejich banky a zdroje, které financují globalizační projekty, i národní projekty. Jako za války, židé financují obě strany konfliktů. Panu Kmoníčkovi bych v tomto smyslu spíš doporučil, aby nemluvil o multipolárním světě, ale o světě bez vrcholu pyramidy moci, protože přesně v této situaci se svět nachází. Nevládnou mocenské póly, ale vrchol pyramidy, který nevidíme a pouze tušíme, které elity (židovské) svět doopravdy řídí. A aby se země nemohly těmto procesům bránit, jejich armády jsou zmenšeny, zásoby munice a zbraní rozprodány do třetích zemí anebo vyhozeny do vzduchu (jako ve Vrběticích), je zrušená prezenční služba, aby muži v těch zemích neuměli střílet a do čela obrany místo generálů jsou dosazeny dámy ze salónků, případně herci [9]. Jak si globalisté představují kvalifikované velení obrany zemí: Toto jsou ministryně obrany (zleva) Albánie, Holandska, Německa, Norska a Itálie vítejte v čajovém klubu a v rozkladu obran těchto zemí. Vážení a milí čtenáři AE News. Jsou před námi Vánoce a během svátků si dopřeji odpočinku i já, takže na pár dnů tady ode mne nemusí být nové články a budete mít ode mne pokoj, ale předpokládám, že stejně tak i čtenáři AE News budou o Vánocích věnovat svůj čas hlavně svým rodinám a dětem. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem čtenářům za přízeň v roce 2016 a za

11 redakci Vám přeji krásné prožití vánočních svátků, bohatého Ježíška a pokud možno žádný požár stromečku. Kromě toho, ve spolupráci se Svobodným rádiem jsme na dnešní večer od 19:00 hodin připravili radiový speciál, kdy můj pravidelný pořad (poslední v tomto roce) bude pojatý výjimečně zcela jinak. Celý bude vyhrazen Vám, čtenářům a posluchačům, takže budete moci volat do studia a pokládat své dotazy od počátku až do konce pořadu. Pokud vyjde čas, probereme události posledního týdne, budeme hovořit o atentátu na ruského velvyslance v Turecku, o útoku na tržnici v Berlíně, kde podle poslední informace ministerstva zahraničí ČR zahynula pod koly kamionu řízeného teroristou i jedna Češka, kauzu sledujeme na časové ose zde, a také o posledním sbližování mocenských tezí Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Všichni jste srdečně zváni k poslechu. Streamovací záložní servery Svobodného rádia Záznam pořadu Šťastné a veselé! -VKŠéfredaktor AE News

https://vimeo.com/

https://vimeo.com/ VIDEO: Nigel Farage bude pracovat pro Trumpa jako spojka britské vlády! Posilování struktury NYLON na úkor globalizačním doktrínám! Trump opět zaútočil na Írán. Jeho židovský zeť bude jeho nejvyšším poradcem

Více

Ne NATO? USA si již nemohou dovolit provozovat NATO

Ne NATO? USA si již nemohou dovolit provozovat NATO VIDEO: Donald Trump předpovídá konec NATO a varuje před použitím jaderných zbraní jednotlivci a soukromými organizacemi. Disponuje vyhrazenými informacemi? [CZ Titulky] VIDEO: Donald Trump předpovídá konec

Více

USA v 50. a 60.letech

USA v 50. a 60.letech USA v 50. a 60.letech Anotace:výkladová prezentace věnující se Spojeným státům americkým po druhé světové válce. (politický systém, období studené války, karibská krize, 2.berlínská krize) Dětský diagnostický

Více

Velvyslance zastřelil člen jeho ochranky, který byl přidělen k jeho ochraně tureckou tajnou službou.

Velvyslance zastřelil člen jeho ochranky, který byl přidělen k jeho ochraně tureckou tajnou službou. VIDEO: Ruského velvyslance v Turecku zastřelil člen turecké tajné služby! Erdogan mluvil po telefonické lince s Putinem a snažil se uhasit hrozbu ruské vojenské odvety! VIDEO: Ruského velvyslance v Turecku

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

Ruská FSB: Islámský stát je projektem Obamovo tajné bezpečnostní protiteroristické komise, která se prezidentovi vymkla z podkontroly!

Ruská FSB: Islámský stát je projektem Obamovo tajné bezpečnostní protiteroristické komise, která se prezidentovi vymkla z podkontroly! AE News Alternativní zpravodajství a komentáře na aktuální témata z našeho (ro)zvráceného světa http://aeronet.cz/news Ruská FSB: Islámský stát je projektem Obamovo tajné bezpečnostní protiteroristické

Více

Tento článek je polský pohled na válku, kterou se v Evropě snaží rozpoutat USA.

Tento článek je polský pohled na válku, kterou se v Evropě snaží rozpoutat USA. Vyvolání války v Evropě je způsobem, jak si USA upevní pozici světového hegemona. Aneb jak se na mezinárodní situaci dívají obyčejní Poláci. NATO jako fikce! Vyvolání války v Evropě je způsobem, jak si

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

The Economic Club of New York je centrum amerických národních elit.

The Economic Club of New York je centrum amerických národních elit. VIDEO: Donald Trump odhalil v New Yorku svoji vizi New America a potvrdil, že je nepřítelem globalistů. Jeho projev před americkými národními elitami vstoupí do dějin! [CZ Titulky] VIDEO: Donald Trump

Více

Západ na rozcestí: "Systém vás nepotřebuje". Aneb "Základní příjem" pro uprchlíky? Videa

Západ na rozcestí: Systém vás nepotřebuje. Aneb Základní příjem pro uprchlíky? Videa AE News Alternativní zpravodajství a komentáře na aktuální témata z našeho (ro)zvráceného světa http://aeronet.cz/news Západ na rozcestí: "Systém vás nepotřebuje". Aneb "Základní příjem" pro uprchlíky?

Více

Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou reakci a už padlo první trestní oznámení!

Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou reakci a už padlo první trestní oznámení! Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou reakci a už padlo první trestní oznámení! Štětinův výrok v Evropském parlamentu, že EU je ve válce s Ruskem, vyvolal prudkou

Více

Dějiny Sovětského svazu

Dějiny Sovětského svazu Dějiny Sovětského svazu Sovětský svaz (zkr. SSSR) bylo dřívější Rusko. Sovětským svazem se stalo v roce po ruské bolševické revoluci v roce 1917 za První světové války vedením Vladimíra Iljičem Lenina.

Více

Liberálně-konzervativní akademie

Liberálně-konzervativní akademie Liberálně-konzervativní akademie Blok Mezinárodní vztahy PhDr. Vít Hloušek, Ph.D. Mezinárodní politologický ústav a Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně kontakt:

Více

Liberálně-konzervativní akademie

Liberálně-konzervativní akademie Liberálně-konzervativní akademie Blok Mezinárodní vztahy doc. PhDr. Vít Hloušek, Ph.D. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně kontakt: hlousek@fss.muni.cz Přednáška

Více

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ Obsahový cíl: - Žák si používá slovní zásobu k tématu Vývoj českých zemí. - Žák prokazuje znalost tématu doplňováním vhodných slovních spojení do vět. Jazykový cíl: - Žák

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO HISTORIE ORGANIZACE Organizace Severoatlantické smlouvy, kromě zkratky NATO se užívá i zkratka OTAN (francouzská zkratka) vojensko-politická organizace zemí Evropy a

Více

důležité věci si dělá zásadně sám, na ty ostatní má lidi

důležité věci si dělá zásadně sám, na ty ostatní má lidi VIDEO: Putin a Trump se dohodli na spolupráci v Sýrii, vytvoří tam společně bezpečné zóny pro Syřany, aby nemuseli utíkat ze země! Konečně! [CZ Titulky] VIDEO: Putin a Trump se dohodli na spolupráci v

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

Postoje občanů ČR k NATO a USA

Postoje občanů ČR k NATO a USA Tisková konference pořádaná v rámci 15. výročí vstupu České republiky do NATO Postoje občanů ČR k NATO a USA CEVRO Institut, úterý 11. března 2014 Pozadí a cíle výzkumu V souvislosti s 15. výročím vstupu

Více

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu

Škola Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo VY_62_INOVACE_6021 Název Světová hospodářská krize Téma hodiny Hospodářství mezi válkami Předmět Dějepis Ročník/y/ 9 Anotace

Více

Osnova. 1. První ropný šok. 2. Druhý ropný šok. 3. Třetí ropný šok

Osnova. 1. První ropný šok. 2. Druhý ropný šok. 3. Třetí ropný šok 12. Ropné šoky RB Osnova 1. První ropný šok 2. Druhý ropný šok 3. Třetí ropný šok Ropné šoky na časové ose První ropná krize první šok V 50. a 60. letech prožívá západní Evropa období výrazného hospodářského

Více

GLOBÁLNÍ HEGEMONIE. Amerika a její výzvy

GLOBÁLNÍ HEGEMONIE. Amerika a její výzvy GLOBÁLNÍ HEGEMONIE Amerika a její výzvy Schopnost prosadit svůj vliv kdekoli ve světě x nakolik je využívaná? Složky hegemonie: Hospodářská Politická Vojenská Kulturní Co je to globalní Hegemonie regionalní

Více

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna (Peace and Security in 2019: Overview of EU action and outlook for the future) Zdroj: https://www.europarl.europa.eu/regdata/etudes/stud/2019/637894/eprs_stu(2019)6378

Více

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Sociální problémy Problém globální bezpečnosti Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2011 Klíčové pojmy OSNOVA 1. VÁLKA A MÍR Světová geopolitika ve 20. století Současný stav 2. OBCHOD SE ZBRANĚMI

Více

Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou"

Trump kritizoval země NATO. USA se bez aliance obejdou Boj o Bílý dům Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou" 03.04.2016 16:34 Spojené Like státy 0 by měly přimět Tweet své spojence v rámci NATO, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo

Více

Východní blok. Státy a organizace východního bloku

Východní blok. Státy a organizace východního bloku Východní blok Státy a organizace východního bloku Státy východního bloku Hlavní slovo SSSR 15 svazových republik SSSR největší stát na světě Vliv ve většině států střední a východní Evropy Komunisté s

Více

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =?

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =? STUDENÁ VÁLKA V EVROPĚ STUDENÁ VÁLKA Studená válka = období napětí mezi SSSR a USA, kdy hrozilo vypuknutí třetí světové války (od blokády Berlína do r. 1989). 1949 SSSR vyrobil první atomovou bombu, později

Více

Přednáška č. 2. Mezinárodní systém Studené války

Přednáška č. 2. Mezinárodní systém Studené války Přednáška č. 2 Mezinárodní systém Studené války Vznik Studené války symbolické mezníky: svržení amerických atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki spuštění "železné opony" v Churchillově projevu ve Fulltonu

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces

Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Jan Gebhart Základní ekonomický problém Co vyrábět? Jaké výrobky? Jaké množství? Jak

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE.notebook. November 27, 2014 Mír přináší bohatství, bohatství přináší zpupnost, zpupnost přináší válku, válka přináší chudobu, chudoba přináší pokoru a pokora přináší mír. ARABSKÉ PŘÍSLOVÍ XI 19 23:13 1 XI 17 21:57 2 SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Svět mezi světovými válkami Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Svět po 1. světové válce

Více

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010 Energetická bezpečnost Petr Binhack 30.1.2010 Bezpečnost a jistota dodávek ropy závisí pouze a jedině na rozmanitosti zdrojů. 2 Energetická bezpečnost: nové paradigma Studená válka dominuje vojensko-politické

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24.

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Co se děje v ČR?! Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Na otázku, zda má Česko přistoupit do měnové unie a přijmout Euro odpověděl: Tuto otázku

Více

PROJEV PREZIDENTA USA H. S. TRUMANA V KONGRESU /TRUMANOVA DOKTRÍNA/ (12. 3. 1947)

PROJEV PREZIDENTA USA H. S. TRUMANA V KONGRESU /TRUMANOVA DOKTRÍNA/ (12. 3. 1947) PROJEV PREZIDENTA USA H. S. TRUMANA V KONGRESU /TRUMANOVA DOKTRÍNA/ (12. 3. 1947) Pane předsedo, pane mluvčí, členové Kongresu, Vážnost situace, před níž stojí současný svět, si vyžaduje mou přítomnost

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Globální charakter válečného konfliktu Diplomatické akce během války Angloamerické spojenectví Formování antihitlerovské koalice Teheránská konference Postavení

Více

Mezi světovými válkami

Mezi světovými válkami Mezi světovými válkami První světová válka byla velkým mezníkem v lidských dějinách především v Evropě dalekosáhlé změny důsledkem poválečného uspořádání je druhá světová válka Pařížská mírová konference

Více

VIDEO: Giuliani na CNN korigoval své výroky pro Českou televizi a ukázalo se, že netlumočí postoje Trumpa, ale vyjadřuje své domněnky.

VIDEO: Giuliani na CNN korigoval své výroky pro Českou televizi a ukázalo se, že netlumočí postoje Trumpa, ale vyjadřuje své domněnky. VIDEO: Giuliani na CNN korigoval své výroky pro Českou televizi a ukázalo se, že netlumočí postoje Trumpa, ale vyjadřuje své domněnky. Potilo se mu čelo a ruce prozradily více, než co zaznělo! [CZ Titulky]

Více

Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního studia

Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního studia Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Svět po druhé světové válce

Svět po druhé světové válce Svět po druhé světové válce Anotace:prezentace věnující se tématu dekolonizace po druhé světové válce a vzniku nových států. Pracovní list může posloužit jako zápis, nebo jako opakování látky. Dětský diagnostický

Více

Mù¾e se Èeská republika ocitnout v postavení Argentiny? Miroslav Cvrèek, Petr Holec REFLEX

Mù¾e se Èeská republika ocitnout v postavení Argentiny? Miroslav Cvrèek, Petr Holec REFLEX Mù¾e se Èeská republika ocitnout v postavení Argentiny? Miroslav Cvrèek, Petr Holec REFLEX Jak se dìlá státní bankrot? Byl leden 2003. Pod azurovou oblohou se tetelil horký vzduch argentinského léta. Stál

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Reformy v globálním kontextu. Vítězové a poražení

Reformy v globálním kontextu. Vítězové a poražení Reformy v globálním kontextu. Vítězové a poražení Děkuji, že tady mohu být a říci něco ke kontextu, v jakém se pohybuje globální ekonomika a jakým způsobem se to dotýká České republiky. Dosavadní postoje

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa 1 Problémové oblasti Afrika (Alžírsko, Keňa, Mosambik, Súdán, Zimbabwe, Rwanda) Amerika (Kolumbie, Mexiko, Peru) Asie (Afghánistán, Čečensko, Irák, Írán, Kašmír, Timor) Evropa

Více

4. REAKCE JAPONSKA VŮČI ZÁPADU 119 Vliv Západu 119 Počáteční nátlak 119 Reakce Japonska 120

4. REAKCE JAPONSKA VŮČI ZÁPADU 119 Vliv Západu 119 Počáteční nátlak 119 Reakce Japonska 120 OBSAH 1. RANÉ JAPONSKO: PŘIJETI ČÍNSKÉ CIVILIZACE 5 Země a lidé 5 Geografické vlivy 5 Rasový a kulturní původ 7 Starověká japonská společnost 10 Rané záznamy 10 Systém rodů udži 11 Šintoismus 12 Přijetí

Více

SPOTŘEBA, INVESTICE A

SPOTŘEBA, INVESTICE A SPOTŘEBA, INVESTICE A ROVNOVÁŽNÝ HDP KEYNESOVA TEORIE SPOTŘEBY Velikost spotřeby závisí na: velikosti důchodu(y) + úrokové míře YD čím více máme peněž tím více utrácíme -i spotřebitel se rozhoduje, kolik

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 MNICHOV 1938 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_18 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF 5.12.2018 A8-0392/1 1 Bod odůvodnění G G. vzhledem k tomu, že s globalizací vzrostla vzájemná závislost, kdy rozhodnutí přijatá v Pekingu nebo Washingtonu přímo ovlivňují naše životy; vzhledem k tomu,

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

Opakování -hospodářská krize ve světě

Opakování -hospodářská krize ve světě Opakování -hospodářská krize ve světě Evropa i USA jsou v hospodářské krizi, r. 1929 se zhroutila burza v New Yorku (černý pátek), V Evropě dochází k vlnám nezaměstnanosti, hladomoru, rozpadu společnosti

Více

Summit Severoatlantické aliance ve Varšavě a ve Walesu. Bc. Michaela Moravcová

Summit Severoatlantické aliance ve Varšavě a ve Walesu. Bc. Michaela Moravcová Ochrana & Bezpečnost 2017, ročník VI., č. 1 (jaro) (2017_B_05), ISSN 1805-5656 Vydává: Ochrana a bezpečnost o. s. IČ: 22746986, Lamačova 825/11, 152 00 Praha 5 http://ochab.ezin.cz, ochab@email.cz Summit

Více

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek Bakalářské státní závěrečné zkoušky 2014-2016 Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek I. Obhajoba bakalářské práce Student v krátkém exposé (1-3 minuty) vyloží základní parametry své

Více

Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech Výzkumná zpráva

Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech Výzkumná zpráva Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech Výzkumná zpráva Miloš Gregor (mgregor@fss.muni.cz), Petra Vejvodová (vejvodov@fss.muni.cz) Sledované servery: parlamentnilisty.cz, ac24.cz,

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty?

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Pokusme se vžít do situace historika, který rekonstruuje, co byla Světlana. Soubor pěti dokumentů (pramenů), které máme k dispozici, je samozřejmě

Více

Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích

Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa Podmínky klasifikace Účast - 80 %, 50-79% účast referát navíc, pod 50 % komisionální zkouška Testy (váha 1,00) nutno absolvovat všechny testy, v případě absence je nutno si je

Více

Test obecné finanční gramotnosti

Test obecné finanční gramotnosti Test obecné finanční gramotnosti Finanční inteligence je něco, co se ve škole nenaučíte. A přitom je to obor stejně důležitý ne-li důležitější než algebra v matematice nebo historie literatury v češtině.

Více

Global Hawk je špionážní továrna na křídlech.

Global Hawk je špionážní továrna na křídlech. Přelety amerických dronů nad kukaččími hnízdy v Evropě. Sledování ruské vojenské komunikace je dalším krokem k válečnému konfliktu? Tady jde spíš o válku proti evropskému obyvatelstvu! Přelety amerických

Více

Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům.

Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům. Tlak Evropské unie nestačil, aby se dostatek vody přiřadil k základním lidským právům. V pásmu od severní Afriky po centrální Asii jsou šířením pouští ohroženy dvě miliardy lidí. Spolu s rozšiřováním pouští

Více

Vrchol provokace: Americký velvyslanec Schapiro navštívil mešitu v Brně a vyjádřil plnou podporu inkluzi islámu v ČR!

Vrchol provokace: Americký velvyslanec Schapiro navštívil mešitu v Brně a vyjádřil plnou podporu inkluzi islámu v ČR! Vrchol provokace: Americký velvyslanec Schapiro navštívil mešitu v Brně a vyjádřil plnou podporu inkluzi islámu v ČR! Z domova Mar 10, 2016 Vrchol provokace: Americký velvyslanec Schapiro navštívil mešitu

Více

Světová ekonomika v roce 2016 poroste stejně rychle jako loni. V Evropě a USA rozhodne politika, z rozvojových zemí zazáří Indie

Světová ekonomika v roce 2016 poroste stejně rychle jako loni. V Evropě a USA rozhodne politika, z rozvojových zemí zazáří Indie Praha, 19. ledna 2016 Světová ekonomika v roce 2016 poroste stejně rychle jako loni. V Evropě a USA rozhodne politika, z rozvojových zemí zazáří Indie Hrubý domácí produkt v příštím roce čeká podobně rychlý

Více

Historie použití chemických zbraní a jednání o jejich zákazu

Historie použití chemických zbraní a jednání o jejich zákazu Historie použití chemických zbraní a jednání o jejich zákazu Ing. Jaroslava Křížková Státní úřad pro jadernou bezpečnost Úmluva o zákazu chemických zbraní včera, dnes a zítra? Praha, 19. dubna 20171 Obsah

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- směřujeme k samostatnému státu. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- směřujeme k samostatnému státu. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.29.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech

Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Globální rizika 2018 Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech Global Risks Report 2018 byl vydán před Světovým ekonomickým fórem (WEF), které začalo

Více

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom?

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom? Česko : Jak jsme na tom? 1. 11. 216 NÁRODNÍ BEZPEČNOST Garant: Tomáš Pojar SVĚTOVÝ INDEX MÍRU (GPI SCORE) MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ (pořadí země v roce 216 z celkového počtu 163) 2, 1,8 1,6 1,4 71 82 1,2 1,

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 2 týdně, povinný MD: 1. světová válka Žák: vyjádří své mínění o zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledcích 1. světová válka - válka (začátek, průběh, příměří) - Češi a Slováci za 1. světové

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 19. dubna 2017

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 19. dubna 2017 Čj. 2229/17 ZÁZNAM Z JEDNÁNÍ SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY konané 19. dubna 2017 (15. schůze) Schůzi řídil předseda vlády. 1. Ústní informace členů vlády o aktuální evropské problematice Žádný z členů vlády

Více

International Christian Outreach Ministry -- ICOM --

International Christian Outreach Ministry -- ICOM -- International Christian Outreach Ministry -- ICOM -- Pokoj Pána Ježíše Krista s vámi Uprchlíci nebo imigranti? Co je tento fenomén a kdo je za ním? TOTO JE IMIGRACE Imigrace je pohyb lidí do země, ve které

Více

Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace

Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace CEBES, 2.4. 2015 Řecko a Itálie svou vlastní nečinností, pod dozorem Bruselu, otevřeli Evropu

Více

TÝDENNÍ VÝHLED. 23. - 29. května 2016 DISCLAIMER & DISCLOSURES. CH-1196 Gland forex.analysis@swissquote.ch. Swissquote Bank SA Tel +41 22 999 94 11

TÝDENNÍ VÝHLED. 23. - 29. května 2016 DISCLAIMER & DISCLOSURES. CH-1196 Gland forex.analysis@swissquote.ch. Swissquote Bank SA Tel +41 22 999 94 11 TÝDENNÍ VÝHLED DISCLAIMER & DISCLOSURES - přehled TÝDENNÍ VÝHLED TRHU S3 S4 S5 S6 S7 S8 Obchodní náměty Disclaimer Banxico sleduje vývoj trhu - Peter Rosenstreich Zpráva Fedu zaskočila trhy - Yann Quelenn

Více

Neomarxistický papež František přijede do USA převzít moc, globální prediktor zvítězil, americká elita kapitulovala!

Neomarxistický papež František přijede do USA převzít moc, globální prediktor zvítězil, americká elita kapitulovala! Neomarxistický papež František přijede do USA převzít moc, globální prediktor zvítězil, americká elita kapitulovala! Neomarxistický papež František přijede do USA převzít moc, globální prediktor zvítězil,

Více

Češi odmítají výstavbu mešit

Češi odmítají výstavbu mešit Češi odmítají výstavbu mešit S náboženskými konflikty, které byly mnohdy příčinou velkého krveprolití, se potýká lidstvo odnepaměti. Nejinak je tomu i v současnosti, kdy např. na Blízkém východě přetrvávají

Více

Faily při tvorbě e-shopů,

Faily při tvorbě e-shopů, Faily při tvorbě e-shopů, za které zaplatíte víc, než za celý e-shop Marek Čevelíček Twitter: @mcevel Nefunkční weby a e-shopy Proč existuje tolik nefunkčních webů a e-shopů? 1/ nevím, jak udělat funkční

Více

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Kapitálové trhy a fondy ČP INVEST 20.9.-1.10. 2010. Ing. Milan Tomášek 4.10.2010 Praha

Kapitálové trhy a fondy ČP INVEST 20.9.-1.10. 2010. Ing. Milan Tomášek 4.10.2010 Praha Kapitálové trhy a fondy ČP INVEST 20.9.-1.10. 2010 Ing. Milan Tomášek 4.10.2010 Praha Vývoj fondů ČP INVEST v roce 2010 Zhodnocení fondů v roce 2010 Zhodnocení fondů za 14D OPF Zlatý 13,55% OPF Nových

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů AUTOR Mgr. Helena Kopřivová ČÍSLO MATERIÁLU 11_D_Kop_01_6 DATUM VYTVOŘENÍ 10. 11. 2012 DRUH UČEBNÍHO

Více

Trump podepsal nový dekret proti muslimským migrantům a americkým radnicím dal pravomoc mít poslední slovo, jestli ve svém katastrálním

Trump podepsal nový dekret proti muslimským migrantům a americkým radnicím dal pravomoc mít poslední slovo, jestli ve svém katastrálním Trump podepsal nový dekret proti muslimským migrantům a americkým radnicím dal pravomoc mít poslední slovo, jestli ve svém katastrálním území běžence chtějí, nebo ne! Dekret je vzorem i pro ČR a Slovensko!

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Češi k prezidentským volbám v USA listopad 2012

Více

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Ústava schválena r., král mohl zákony pouze., volí jen občané, volí se i v. a v.... Politické

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

Sympatie české veřejnosti k některým zemím prosinec 2015

Sympatie české veřejnosti k některým zemím prosinec 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Sympatie české veřejnosti k některým zemím

Více

Úvodní slovo. Václav Jehlička, ministr kultury ČR

Úvodní slovo. Václav Jehlička, ministr kultury ČR Úvodní slovo Zaměření této ministerské konference bylo inspirováno Evropským rokem kreativity a inovací a zároveň 20. výročím pádu železné opony. Jejím cílem bylo přispět k jiné kvalitě vnímání tvořivosti

Více

I. Základní informace. II. Útok. III. Konspirační teorie

I. Základní informace. II. Útok. III. Konspirační teorie I. Základní informace II. Útok III. Konspirační teorie I. ZÁKLADNÍ INFORMACE Co je to terorismus? je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka je v posledních letech celosvětový problém

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis. Volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) - jednoletý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Předmět: Seminář dějin 20. století Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Vyučovací předmět dějepis vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Více

Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, ul. 2. května 500, okres Nový Jičín. Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_CAPB.7.

Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, ul. 2. května 500, okres Nový Jičín. Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_CAPB.7. Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, ul. 2. května 500, okres Nový Jičín Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1489 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_CAPB.7.15 Autor: Mgr. Tomáš Hradský Vzdělávací

Více

TRANSFORMACE EKONOMIKY

TRANSFORMACE EKONOMIKY TRANSFORMACE EKONOMIKY VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_15 Sada: Ekonomie Téma: Transformace ekonomiky po 1989 Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 6. 9. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní

Více

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační konference Postavení a vztahy Evropské

Více

Seznam Sórošovo neziskovek je venku! Rozvracejí zevnitř i Česko a Slovensko. Magnát si zaplatil i Transparency International!

Seznam Sórošovo neziskovek je venku! Rozvracejí zevnitř i Česko a Slovensko. Magnát si zaplatil i Transparency International! Seznam Sórošovo neziskovek je venku! Rozvracejí zevnitř i Česko a Slovensko. Magnát si zaplatil i Transparency International! Seznam Sórošovo neziskovek je venku! Rozvracejí zevnitř i Česko a Slovensko.

Více

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys CÍLEM JE ÚSPĚCH lidí ve firmě Petr Hrubý V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem

Více