Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla"

Transkript

1 Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla Témata: procenta, modelování, rychlost, vzdálenost, čas, hmotnost, hustota Čas: 90 minut Věk: Diferenciace: Vyšší úroveň: Může být vzat v úvahu odpor vzduchu Nižší úroveň: Je možno použít nápovědu na pracovních listech, nebo dát studentům k dispozici části listů s řešením Instrukce, IT podpora atd.: Je k dispozici applet pro výpočet spotřeby paliva. Studenti si mohou také rozdělit skupinovou práci mezi sebe. Jedna část se soustředí na matematické a druhá část na přírodovědné aspekty pracovních listů Vybavení potřebné pro tuto aktivitu: Pracovní listy Připojení k internetu Požadovaní znalosti: Základní operace s čísly Pojmy a korelace rychlosti, vzdálenosti a času Výstupy této aktivity: Studenti by měli být schopni provádět výpočty s danými údaji Studenti by měli být schopni použít vstupní údaje této hodiny k rozumnému odhadu spotřeby paliva u letadla, také ve srovnání s ostatními dopravními prostředky Studenti by měli být schopni vysvětlit různé způsoby úspory paliva (změna výšky, snížení rychlosti) a také různá omezení tohoto přístupu Pojmy hmotnost a hustota Zdraví a bezpečnost:

2 Popis hodiny Úvodní aktivita Studenti dostanou údaje o určitém letu (vzdálenost, průměrná rychlost, viz pracovní list 1) a mají odhadnout množství paliva nutné pro tento let. Na tabuli bude napsáno několik odhadů. Potom studenti zvednou ruce, pokud si myslí, že příslušný odhad je a) příliš nízký, nebo b) příliš vysoký. K odhadům se zapíše, kolik studentů odpovědělo a), nebo b). Hlavní aktivita Studenti vytvoří skupiny po třech. Každá skupina dostane pracovní list 2 se specifickými údaji pro určitý let a také vysvětlení, jak se vypočítá skutečné množství paliva pro let. Potom studenti provedou výpočet s danými údaji pro tento let. Na konci této aktivity odevzdá každá skupina své výsledky učiteli. Výsledky (je pravděpodobné, že vzhledem k zaokrouhlení atd. vyjde různým skupinám více než jeden správný výsledek) se napíší na tabuli a porovnají s odhady z úvodní aktivity. Společná aktivita Brainstorming na téma možností, jak ušetřit palivo. Pak mají studenti možnost si vybrat za domácí úkol jeden ze dvou pracovních listů. Pracovní list 3a obsahuje některé další výpočty důležité pro piloty, včetně možností úspory paliva. Pracovní list 3b vyžaduje srovnání využití paliva letadlem se spotřebou paliva u jiných dopravních prostředků. O výsledcích se bude diskutovat v příští hodině.

3 Pracovní list 1 úvodní aktivita Letadlo potřebuje palivo, stejně jako kterýkoliv jiný dopravní prostředek (i když palivo je někdy nahrazováno silou lidských svalů). Ale kolik paliva letadlo ve skutečnosti spotřebuje? A kolik je to v porovnání například s jízdou autem nebo plavbou lodí? Zjistěme to! Úkol: Boeing (což je typické letadlo střední velikosti používané mnoha aerolinkami) má letět z Vídně do Dubaje. Vzdálenost mezi těmito dvěma městy je 2450 NM (námořních mil), což odpovídá 4537 km. Průměrná rychlost během tohoto letu je 445 uzlů (námořních mil za hodinu). Odhadněte, kolik paliva je potřeba pro tento let!

4 Pracovní list 2 hlavní aktivita Množství paliva nutné pro linkové letadlo se skládá z několika částí, které se počítají před každým letem. Minimální množství paliva se skládá z: a) Palivo pro pojíždění letadla z parkovací pozice na ranvej (jednotná spotřeba: 200 kg) b) Palivo pro let z letiště v místě odletu na letiště v místě příletu c) 5% z b) jako rezerva kompenzující změnu větru, nižší letovou výšku, případnou odchylku od dráhy letu kvůli blesku apod. d) Palivo pro let z letiště v místě příletu na náhradní letiště (např. pro případ špatného počasí nebo uzavření ranveje na letišti v místě příletu), standardní rychlostí 380 kts (uzlů námořních mil za hodinu) e) Minimální množství paliva v nádrži (po přistání tam musí zůstat palivo na 30 minut letu). Úkol 1: Boeing letí z Vídně do Dubaje. Jak už víme, vzdálenost mezi těmito dvěma městy je 2450 NM (námořních mil), = 4537 km. Náhradní letiště je Muscat vzdálené od Dubaje 160 NM. Letadlo má dva motory, každý spotřebuje 1200 kg paliva za hodinu. Vypočítejte minimální množství paliva nutné pro tento let. Pomůcka: Vypočítejte palivo pro let b), potom vypočítejte a přičtěte další palivo c), d) a e) a pak přičtěte palivo pro pojíždění a) Úkol 2: Typická vzletová hmotnost Boeingu je kg. Kolik práce je třeba ke zrychlení letedla z klidu do vzletové rychlosti (přibližně 160 kts) za 20 minut, neberete-li v úvahu odpor vzduchu?

5 Pracovní list 3a domácí úkol (volitelný) Teď víme, kolik paliva potřebuje letadlo k letu z Vídně do Dubaje. Ale jak dlouho vlastně trvá doplnění paliva? Existuje nějaký způsob, jak ušetřit palivo během letu? Úkoly: a) Na velkých letištích se palivo čerpá do letadel pomocí podzemního potrubí. Na letištích se však měří objem paliva, ne hmotnost. Kolik litrů paliva je nutno natankovat do nádrží, pokud je hustota paliva 0,79 kg/l? b) Jak dlouho trvá tankování, pokud je průtok 14 l/s a v nádržích zbylo 3,2 tun paliva? c) Piloti přemýšlejí o tom, že by letěli níže, než je plánováno, protože pokud letí o stop níže, zadní vítr je o 25 kts silnější. Šetří tato možnost palivo, vezmeme-li v úvahu, že na každých stop, o které letí letadlo níže, je spotřeba paliva o 1 % vyšší? Kolik paliva se tím ušetří, pokud vůbec? (Pomůcka: Přičtěte rychlost zadního větru k rychlosti letadla a potom zopakujte výpočty z pracovního listu 2, přičemž berte v úvahu, že motory nyní spotřebují o 4 % paliva více. d) Piloti přemýšlejí o snížení vzdušné rychlosti, aby ušetřili palivo. O kolik (v %) mohou snížit vzdušnou rychlost, pokud je maximální povolená doba letu 5 hodin 46 minut, aby nedošlo ke zpoždění? Kolik paliva se tím může ušetřit, za předpokladu že 1 % snížení vzdušné rychlosti znamená snížení spotřeby paliva o 1 %? (Pomůcka: Použijte maximální dobu letu 5 hodin 46 minut a pak vypočítejte spotřebu paliva jako v pracovním listu 2.)

6 Pracovní list 3b domácí úkol (volitelný) Teď už víme, kolik paliva potřebuje letadlo, aby uletělo 4537 km z Vídně do Dubaje. Vypadá to jako spousta paliva, ale jak je to v porovnání s cestou autem na stejnou vzdálenost? Nebo lodí? Úkoly: a) Průměrné auto potřebuje kolem 7 l (5.5 kg) paliva na 100 km. Kolik paliva by auto spotřebovalo na cestu z Vídně do Dubaje vzdušnou čarou (4537 km)? b) Nejpřímější silniční spojení mezí Vídní a Dubajem má 5424 km. Kolik paliva spotřebuje auto z úkolu a) na tuto vzdálenost? c) Výsledky úkolů a) a b) snad ukážou, že cesta autem z Vídně do Dubaje spotřebuje méně paliva než let Boeingem Ale auto uveze v průměru čtyři osoby, zatímco letadlo 189 pasažérů. Kolik paliva na pasažéra je potřeba při cestě autem a kolik při cestě letadlem? d) Vyhledejte na internetu spotřebu paliva průměrné výletní lodi. Potom vypočítejte množství paliva nutné pro plavbu výletní lodí z Janova (přístav výletních lodí nejbližší Vídni) do Dubaje. Vzdálenost po moři je 7680 km. Vypočítejte spotřebu paliva na pasažéra a porovnejte ji s výsledky úkolů b) a c).

7 Pracovní list 2, úkol 1 Řešení Nejdříve spočítejte b), množství paliva potřebné pro let z letiště odletu na letiště příletu. Pro tento účel počítáme dobu letu: čas = vzdálenost/rychlost = 2450/445 5,5 h Pak vypočítáme spotřebu paliva jednoho motoru za 5,5 h ,5 = 6600 kg pro dobu tohoto letu. Pro dva motory: 6600 kg 2 = kg c) Teď přičteme 5 % z této hodnoty jako rezervu: (1+0,05) = kg d) Musíme přičíst množství paliva na let z letiště příletu (Dubaj) na náhradní letiště (Muscat) při standardní rychlosti 380 kts. Proto musíme spočítat dobu letu z Dubaje do Muscatu: čas = vzdálenost/rychlost = 160/380 0,42 h Spotřeba paliva obou motorů za 0,42 h letu: , kg Přičteme to k výsledku z c) = kg e) Po přistání musí zůstat v nádrži palivo na 30 minut (0,5 h): ,5 2 = 1200 kg Znovu to přičteme k výsledku z e) = a) Nakonec přičteme palivo pro pojíždění letadla z parkovací pozice na ranvej: = kg Pracovní list 2, úkol 2 Nejprve přepočteme rychlost na standardní jednotky, tj. m/s: v = 160 kts = 160 NM/h = 160 1,852 km/h = m/h = /3600 m/s 82,3 m/s Teď můžeme vypočítat nezbytné množství práce: W = m v²/2 = ,3²/2 = J 169 MJ Pracovní list 3a, úkol a Objem = hmotnost/hustota = 16250/0, l

8 Pracovní list 3a, úkol b Nejdříve spočítáme, kolik paliva je nutno natankovat do nádrže: = kg Při průtoku 1414 l/s to trvá čas = palivo/průtok = 13050/ s 15 minut Pracovní list 3a, úkol c Zopakujeme výpočty z pracovního listu 2 se dvěma změnami: K rychlosti letadla připočteme rychlost zadního větru a spotřeba paliva letadla se zvýší o 4 %. Začneme znovu výpočtem b), množství paliva potřebné pro let z letiště odletu na letiště příletu. Pro tento účel vypočítáme dobu letu: čas = vzdálenost/rychlost = 2450/(445+25) 5,2 h Pak vypočítáme spotřebu paliva jednoho motoru za 5,2 h ,04 5, kg pro dobu trvání letu. Pro dva motory: 6490 kg 2 = kg c) Teď přičteme 5% z této hodnoty jako rezervu: (1+0,05) kg d) Musíme přičíst palivo pro let z letiště příletu (Dubai) na náhradní letiště (Muscat) při standardní rychlosti 380 kts. Rychlost zadního větru se zde nezapočítává, takže čas = vzdálenost/rychlost = 160/380 0,42 h Spotřeba paliva obou motorů za 0,42 h letu: ,04 0, kg Přičteme to k výsledku z c) = kg e) Po přistání musí zůstat v nádrži palivo na 30 minut (0,5 h) letu v původní výšce, takže můžeme znovu použít výsledek z pracovního listu 2: ,5 2 = 1200 kg Přičteme to k výsledku e) = a) Nakonec přičteme palivo pro pojíždění letadla z parkovací pozice na ranvej: = kg Porovnáme to s množstvím paliva vypočítaným v pracovním listu 2: = 170 kg Piloti uspoří 170 kg paliva, tj. přibližně 1%.

9 Pracovní list 3a, úkol d Doba letu je 5 hodin 46 minut = /60 h = 5,77 h Vypočítáme vzdušnou rychlost: čas = vzdálenost/rychlost = 2450/ ,6 kts O kolik méně to je v porovnání s původní vzdušnou rychlostí 445 kts (424,6-445)/445-4,6 % Letadlo letí o 4,6% pomaleji, tj. motory spotřebují o 4,6% méně paliva. Teď vypočítáme spotřebu paliva jednoho motoru za 5,77 h, s přihlédnutím k tomu, že motory nyní potřebují o 4,6 % méně paliva: ,77 (1-0,046) 6600 kg pro dobu trvání letu. Pro dva motory: 6600 kg 2 = kg Zde můžeme výpočet ukončit, protože už vidíme, že letadlo spotřebuje stejné množství paliva jako na pracovním listu 2. Pomalejším letem se v tomto případě žádné palivo neušetří. Pracovní list 3b, úkol a 4537/100 5,5 = 249,5 kg Pracovní list 3b, úkol b 5424/100 5,5 = 298,3 kg Pracovní list 3b, úkol c Spotřeba paliva na pasažéra v letadle: 16250/ kg/pasažér Spotřeba paliva na pasažéra v autě: 298,3/4 75 kg/pasažér

Název: Letectví Rozmrazování letadla

Název: Letectví Rozmrazování letadla Název: Letectví Rozmrazování letadla Témata: povrch a objem, rozměry, váha, hustota, bod mrazu kapalin Čas: 90 minut Vek: 13-14 Diferenciace: Vyšší úroveň: diskuze na téma chemických procesů při snižování

Více

Automatizace řízení letového provozu

Automatizace řízení letového provozu CENA DĚKANA Automatizace řízení letového provozu Autor: Jakub Kolář 30.12.2014 Strana 1 ze 5 Úvod Minimální horizontální rozstup je 5NM (9,2 km) v celém sektoru LKAA FIR, výjimku tvoří okruh 50NM (92 km)

Více

Novela zákona obsahuje zmocnění na vydání prováděcího právního předpisu, toto zmocnění bude naplněno prostřednictvím novely vyhlášky č. 12/2009 Sb.

Novela zákona obsahuje zmocnění na vydání prováděcího právního předpisu, toto zmocnění bude naplněno prostřednictvím novely vyhlášky č. 12/2009 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 12/2009 Sb., o stanovení postupu zjišťování, vykazování a ověřování množství emisí skleníkových plynů a formuláře žádosti o vydání povolení k emisím skleníkových plynů

Více

Název: Let do vesmíru přistání raketoplánu

Název: Let do vesmíru přistání raketoplánu Název: Let do vesmíru přistání raketoplánu Témata: exponenciály, diferenciály, teplota, rychlost, dráha a čas, hustota vzduchu, konverze energie. Čas: 35 minut Věk: 6+ Diferenciace: Vyšší úroveň: Diferenciální

Více

Očekávaný výstup Praktické využití trojčlenky k vyřešení slovních úloh Speciální vzdělávací žádné

Očekávaný výstup Praktické využití trojčlenky k vyřešení slovních úloh Speciální vzdělávací žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Ing. Renata Dupalová Datum 17. 8. 2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Matematika její aplikace Vzdělávací obor Matematika

Více

Název: Ekologie Solární a větrná energie

Název: Ekologie Solární a větrná energie Název: Ekologie Solární a větrná energie Témata: procenta, povrch, energie, solární panely, větrné elektrárny Čas: 90 minut Věk: 13-14 let Diferenciace: Vyšší úroveň: Fyzikální principy výroby energie

Více

vysvětlení pravidel + rozdělení žáků do skupinek (cca 5 minut)

vysvětlení pravidel + rozdělení žáků do skupinek (cca 5 minut) Didaktika matematiky s praxí II. PhDr. Eva Bomerová Cíl hodiny: Procvičení násobení a dělení z paměti hravou formou - Lovení matematických bobříků Před začátkem vyučovací hodiny si upravíme třídu tak,

Více

Výpočtový program DYNAMIKA VOZIDLA Tisk výsledků

Výpočtový program DYNAMIKA VOZIDLA Tisk výsledků Zadané hodnoty: n motoru M motoru [ot/min] [Nm] 1 86,4 15 96,4 2 12,7 25 14,2 3 16 35 11 4 93,7 45 84,9 5 75,6 55 68,2 Výpočtový program DYNAMIKA VOZIDLA Tisk výsledků m = 1265 kg (pohotovostní hmotnost

Více

Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika

Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Jiří Tesař Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice KDF MFF UK PRAHA 1. 3. 2007 Zahřívání vody 11 o C Obr. 1a Obr. 1b Zahřívání vody Obr. 2b Obr. 2a Jaké otázky vyvolá

Více

Fyzika v silniční, železniční, letecké a vodní dopravě

Fyzika v silniční, železniční, letecké a vodní dopravě Fyzika v silniční, železniční, letecké a vodní dopravě VĚRA KERLÍNOVÁ Střední škola, Bohumín, p. o. Pro žáky středních odborných škol jsou znalosti fyziky nezbytné a to zejména z důvodu její provázanosti

Více

MS EXCEL 2010 ÚLOHY. Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b.

MS EXCEL 2010 ÚLOHY. Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b. MS EXCEL 2010 ÚLOHY ÚLOHA Č.1 Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b. Do buněk B2 a B3 očekávám zadání hodnot. Buňky B6:B13 a D6:D13

Více

2.2.5 Dvě rychlosti. Předpoklady: Pomůcky:

2.2.5 Dvě rychlosti. Předpoklady: Pomůcky: 2.2.5 Dvě rychlosti Předpoklady: 020204 Pomůcky: Př. 1: V tabulkách jsou výsledky z tělocviku. Která z dívek je nejrychlejší v běhu na 100 m? Která je nejrychlejší v běhu na 12 minut? Vytvoř dvě pořadí

Více

Hustota naposledy

Hustota naposledy 1.4.1 Hustota naposledy Předpoklady: 010410 Pomůcky: Pedagogická poznámka: Tato hodina má smysl zejména v případě, že ji můžete realizovat ve třídě rozdělené na poloviny. V takovém případě je možné, že

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 25. 8. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_A

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 25. 8. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_A Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 25. 8. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Úvod

Více

Zvýšení bezpečnosti a plynulosti letového provozu

Zvýšení bezpečnosti a plynulosti letového provozu CENA DĚKANA FAKULTY DOPRAVNÍ ČVUT Zvýšení bezpečnosti a plynulosti letového provozu Autor: Jakub Kolář Vydáno: 21. 12. 2015 Page 1 of 6 Obsah 1. Úvod 2. Popis aktuální situace 2.1 Úvod do aktuální situace

Více

1 - NASTAVENÍ VÝŠKOMĚRU:

1 - NASTAVENÍ VÝŠKOMĚRU: 1 - NASTAVENÍ VÝŠKOMĚRU: Nastavení výškoměru je zobrazováno v hektopascalech (hpa, 1 hpa = 1 mb) nebo v palcích sloupce rtuti (inhg v anglosaských zemích). Záleží na použitém typu letadla. Standardní nastavení

Více

Přepočet přes jednotku - podruhé I

Přepočet přes jednotku - podruhé I 1.2.25 Přepočet přes jednotku - podruhé I Předpoklady: 010224 Pedagogická poznámka: Tato a následující hodina navazují na poslední hodinu úvodní kapitoly. Jde v podstatě o stejné problémy, ale s desetinnými

Více

ČÁST I DÍL 6 - HLAVA 1 PŘEDPIS L 8168

ČÁST I DÍL 6 - HLAVA 1 PŘEDPIS L 8168 ČÁST I DÍL 6 - HLAVA 1 PŘEDPIS L 8168 DÍL 6 POSTUPY VYČKÁVÁNÍ HLAVA 1 KRITÉRIA VYČKÁVÁNÍ 1.1 VŠEOBECNĚ 1.1.1 Aby bylo zajištěno, že letadlo zůstane v ochranných prostorech vyčkávání, musí pilot použít

Více

Mgr. Lenka Jančová 20. 3. 2014 IX.

Mgr. Lenka Jančová 20. 3. 2014 IX. Jméno Mgr. Lenka Jančová Datum 20. 3. 2014 Ročník IX. Vzdělávací oblast MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Vzdělávací obor MATEMATIKA Tematický okruh SLOVNÍ ÚLOHY Téma klíčová slova Slovní úlohy o pohybu, soustavy

Více

ČÁST I DÍL 2 - HLAVA 3 PŘEDPIS L 8168

ČÁST I DÍL 2 - HLAVA 3 PŘEDPIS L 8168 ČÁST I DÍL 2 - HLAVA 3 PŘEDPIS L 8168 HLAVA 3 - KONSTRUKCE OCHRANNÉHO PROSTORU ZATÁČKY 3.1 VŠEOBECNĚ 3.1.1 Tato hlava poskytuje přehled metod používaných při konstrukci zatáček a uvádí parametry, které

Více

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení 2

PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení 2 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ AULTA APLIOVANÉ INORMATIY PROCESNÍ INŽENÝRSTVÍ cvičení iltrace část 1 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského

Více

3.1.8 Hydrostatický tlak I

3.1.8 Hydrostatický tlak I 18 Hydrostatický tlak I Předpoklady: 00107 Pomůcky: Pedagogická poznámka: První příklad je kontrola výsledků z minulé hodiny Počítám ho celý na tabuli, druhou půlku nechávám volnou na obecné odvození Př

Více

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže 1. Program soutěže (čas uveden v UTC) Sobota 7.8.20132 Propozice soutěže Přílety, registrace 6:00 7:00 Brífink 7:30 Start na první disciplínu 9:00 Vyhlášení výsledků a předání cen (podle počtu posádek)

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 7.12.2015 COM(2015) 613 final ANNEXES 1 to 10 PŘÍLOHY [ ] návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o společných pravidlech v oblasti civilního letectví a o zřízení Agentury

Více

Výpočet hustoty, práce s tabulkami

Výpočet hustoty, práce s tabulkami Výpočet hustoty, práce s tabulkami Autor: Pavel Broža Datum: 3. 5. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, reistrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet hustoty vzor 1 (bez převodů jednotek) Dřevěné

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Výpočty s hustotou Číslo DUM: III/2/FY/2/1/10 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Výpočty s hustotou Číslo DUM: III/2/FY/2/1/10 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Výpočty s hustotou Číslo DUM: III/2/FY/2/1/10 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich měření Autor: Mgr. Petra Kejkrtová

Více

1.1.5 Poměry a úměrnosti II

1.1.5 Poměry a úměrnosti II 1.1.5 Poměry a úměrnosti II Předpoklady: 1104 U následujících úloh je nutné poznat, zda jde o přímou nebo nepřímou úměrnost případně příklad, který není možné řešit ani jedním z obou postupů. Pedagogická

Více

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice. Výpočet objemu a hmotnosti technických sít

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice. Výpočet objemu a hmotnosti technických sít Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice. Předmět: Matematika Téma: Výpočet objemu a hmotnosti technických sít Věk žáků: 13 15 let Časová dotace: 1

Více

Využití CNG pro vysokozdvižné vozíky Mgr. Martin Řehák

Využití CNG pro vysokozdvižné vozíky Mgr. Martin Řehák Využití CNG pro vysokozdvižné vozíky Mgr. Martin Řehák Linde Material Handling ČR Produktový trenér CNG obecně CNG = Compressed Natural Gas = stlačený zemní plyn Dosahuje běžně úspory cca 50 % v porovnání

Více

SILNIČNÍ DAŇ. Daňové přiznání ( 15) se podává vždy do 31. 1. následujícího kalendářního roku.

SILNIČNÍ DAŇ. Daňové přiznání ( 15) se podává vždy do 31. 1. následujícího kalendářního roku. SILNIČNÍ DAŇ Upravena zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční. Předmětem daně ( 2) jsou silniční motorová vozidla registrovaná a provozovaná v ČR, používaná k podnikatelské činnosti. Vozidla nad 3,5 t,

Více

2.5.15 Trojčlenka III

2.5.15 Trojčlenka III .5.15 Trojčlenka III Předpoklady: 0051 Př. 1: Doplň tabulku, která udává vzdálenost, kterou je možné ujít za různé doby velmi rychlou chůzi. Kolik kilometrů ujdeme touto rychlostí za 1 hodinu? doba chůze

Více

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA - CVIČENÍ 5

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA - CVIČENÍ 5 TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA - CVIČENÍ 5 Letecká doprava Rozdělení vzdušného prostoru (řízený a neřízený prostor, 7 zón) Letové trasy, bezpečné oddělení sloty (000/2000 stop - 300/600 m) kde je málo

Více

Využití CNG pro vysokozdvižné vozíky

Využití CNG pro vysokozdvižné vozíky Využití CNG pro vysokozdvižné vozíky Ing. Jiří Klenk Linde Material Handling ČR Zástupce obchodního ředitele Mgr. Martin Řehák Linde Material Handling ČR Produktový trenér CNG palivo pro manipulační techniku

Více

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA CVIČENÍ 5 - ŘEŠENÍ ÚLOH Letecká doprava Rozdělení vzdušného prostoru (řízený a neřízený prostor, 7 zón) Letové trasy, bezpečné oddělení sloty (1000/2000 stop - 300/600 m)

Více

Očekávané ročníkové výstupy z matematiky 9.r.

Očekávané ročníkové výstupy z matematiky 9.r. Pomůcky: tabulky, kalkulačky 2. pololetí Soustavy lineárních rovnic 1A x y = 1 2x + 3y = 12 1B x y = -3 2x y = 0 2A x y = -2 2x 2y = 2 2B x y = -2 3x 3y = 6 3A y = 2x + 3 x = 0,5. (y 3) 3B x = 2y + 5 y

Více

Rovnoměrně zrychlený = zrychlení je stále stejné = velikost rychlosti se každou sekundu zvýší (případně sníží) o stejný díl

Rovnoměrně zrychlený = zrychlení je stále stejné = velikost rychlosti se každou sekundu zvýší (případně sníží) o stejný díl Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený = zrychlení je stále stejné = velikost rychlosti se každou sekundu zvýší (případně sníží) o stejný díl Rychlost v = a t v okamžitá rychlost a zrychlení,

Více

Kyvadlová doprava vody

Kyvadlová doprava vody Kyvadlová doprava vody Vypracoval Ing. Martin Řeh ehák ebného počtu cisteren při p provádění kyvadlové dopravy vody Dálková doprava vody pomocí CAS (kyvadlová), je nejčastěji využívaný způsob dopravy vody.

Více

Úměrnosti - opakování

Úměrnosti - opakování .. Úměrnosti - opakování Předpoklady: 00 Př. 1: Auto ujede za a hodin vzdálenost b km. Kolik km by ujelo za c hodin? Čím déle auto jede, tím větší vzdálenost ujede přímá úměrnost. a hodin b km c hodin

Více

5. Duté zrcadlo má ohniskovou vzdálenost 25 cm. Jaký je jeho poloměr křivosti? 1) 0,5 m 2) 0,75 m 3) Žádná odpověď není správná 4) 0,25 m

5. Duté zrcadlo má ohniskovou vzdálenost 25 cm. Jaký je jeho poloměr křivosti? 1) 0,5 m 2) 0,75 m 3) Žádná odpověď není správná 4) 0,25 m 1. Vypočítejte šířku jezera, když zvuk šířící se ve vodě se dostane k druhému břehu o 1 s dříve než ve vzduchu. Rychlost zvuku ve vodě je 1 400 m s -1. Rychlost zvuku ve vzduchu je 340 m s -1. 1) 449 m

Více

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa 26. 28.8.2015 RNDr. Jan Zajíc, CSc. ÚAFM FChT UPa Pohyby rovnoměrné 1. Člun pluje v řece po proudu z bodu A do bodu B rychlostí 30 km.h 1. Při zpáteční cestě z bodu

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427 na letišti Plzeň-Letkov dne 22.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427 na letišti Plzeň-Letkov dne 22. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ 13-241 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427

Více

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy Studium: Obor: Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: Zahrnuje předměty: Akademický rok: 2016/2017 Počet otázek: 30 Bakalářské studium Technologie a řízení dopravy TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY

Více

15 Lze obarvit moře?

15 Lze obarvit moře? Lze obarvit moře? 15 Pomůcky Papír, tužka, kalkulačka Úvod Nejen v matematice, ale i v jiných oborech (fyzika, chemie, biologie) se pracuje s údaji, k jejichž zápisu se používají velká čísla (tj. čísla,

Více

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy Studium: Obor: Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: Zahrnuje předměty: Akademický rok: 2014/2015 Počet otázek: 30 Bakalářské studium Technologie a řízení dopravy TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY

Více

2.5.17 Dvojitá trojčlenka

2.5.17 Dvojitá trojčlenka 2..1 Dvojitá trojčlenka Předpoklady: 020 Př. 1: Čerpadlo o výkonu 1, kw vyčerpá ze sklepa vodu za hodiny. Za jak dlouho by vodu ze sklepa vyčerpalo čerpadlo o výkonu 2,2 kw? Čím výkonnější čerpadlo, tím

Více

Fyzikální veličiny a jednotky, přímá a nepřímá metoda měření

Fyzikální veličiny a jednotky, přímá a nepřímá metoda měření I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 2 Fyzikální veličiny a jednotky,

Více

Z hlediska ONLINE létání tento postup platí, pokud je na letišti přítomen lokální AFIS, například LKSZ_I_TWR.

Z hlediska ONLINE létání tento postup platí, pokud je na letišti přítomen lokální AFIS, například LKSZ_I_TWR. Letištní okruh je typicky podlouhlý obdélník, ve středu jehož delší strany je umístěna vzletová a přistávácí dráha. Přesný tvar okruhu stanovuje mapa letiště, směr okruhu je dán dráhou v používání, což

Více

Čtyřúhelníky. Příklad 1: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li dáno: Příklad 2: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li dáno:

Čtyřúhelníky. Příklad 1: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li dáno: Příklad 2: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li dáno: Čtyřúhelníky Příklad 1: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li dáno: Příklad 2: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li dáno: Příklad 3: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li dáno: Příklad 4: Sestroj rovnoběžník ABCD, je-li

Více

MS EXCEL 2010 ÚLOHY. Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b.

MS EXCEL 2010 ÚLOHY. Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b. MS EXCEL 2010 ÚLOHY ÚLOHA Č.1 Vytvořte tabulku podle obrázku, která bude provádět základní matematické operace se dvěma zadanými čísly a a b. Do buněk B2 a B3 očekávám zadání hodnot. Buňky B6:B13 a D6:D13

Více

Základní škola Kaplice, Školní 226

Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_2_INOVACE_06MA autor: Michal Benda období vytvoření: 2011 ročník, pro který je vytvořen: 7 vzdělávací oblast: vzdělávací obor: tématický okruh: téma: Matematika

Více

Kodex leteckého modeláře

Kodex leteckého modeláře Kodex leteckého modeláře Svazu modelářů České republiky (dále jen SMČR ), s vědomím, že k jeho základním povinnostem patří vést své členy při modelářské činnosti k předcházení škodám na zdraví, majetku

Více

Název: Měření příkonu spotřebičů, výpočet účinnosti, hledání energetických úspor v domácnosti

Název: Měření příkonu spotřebičů, výpočet účinnosti, hledání energetických úspor v domácnosti Název: Měření příkonu spotřebičů výpočet účinnosti hledání energetických úspor v domácnosti Autor: Mgr. Petr Majer Název školy: Gymnázium Jana Nerudy škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy)

Více

Č.j.: 60/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin pozemní nehody. ultralehkého vrtulníku ULTRASPORT 496. Vestec, okres Praha západ

Č.j.: 60/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin pozemní nehody. ultralehkého vrtulníku ULTRASPORT 496. Vestec, okres Praha západ ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 60/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin pozemní nehody ultralehkého vrtulníku ULTRASPORT

Více

Všeobecné obchodní podmínky společnosti ELMONTEX a.s.

Všeobecné obchodní podmínky společnosti ELMONTEX a.s. Všeobecné obchodní podmínky společnosti ELMONTEX a.s. Článek 1. Úvodní ustanovení 1.1.1 Společnost ELMONTEX a.s. je vykonavatel a sprostředkovatel leteckých zážitků (vyhlídkových a zážitkových letů), poskytuje

Více

OTÁZKY k vypracování řešení

OTÁZKY k vypracování řešení příloha 1 lekce 1 Postavíme všude jaderné elektrárny, ty rok bez zavážení paliva vydrží. Kolik energie bude na rok 2020 EU potřebovat? Kolik energie vyrobí ročně jedna jaderná elektrárna? Kolik elektráren

Více

Řešení příkladů na rovnoměrně zrychlený pohyb I

Řešení příkladů na rovnoměrně zrychlený pohyb I ..9 Řešení příkladů na rovnoměrně zrychlený pohyb I Předpoklady: 8 Pedagogická poznámka: Cílem hodiny je, aby se studenti naučili samostatně řešit příklady. Aby dokázali najít vztah, který umožňuje příklad

Více

ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8

ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8 MINISTERSTVO DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY Zpracovatel: Úřad pro civilní letectví ZMĚNA č. 105-B K LETECKÉMU PŘEDPISU LETOVÁ ZPŮSOBILOST LETADEL L 8 1. Následující listy neslouží ke změně předpisu. Jejich cílem

Více

Rovnoměrný pohyb II

Rovnoměrný pohyb II 2.2.12 Rovnoměrný pohyb II Předpoklady: 020210 Pomůcky: Př. 1: Jakou vzdálenost urazí za pět minut automobil jedoucí rychlostí 85 km/h? 5 t = 5min = h, v = 85 km/h 5 s = vt = 85 km = 7,1 km Automobil jedoucí

Více

A-CDM na letišti Praha Ruzyně

A-CDM na letišti Praha Ruzyně A-CDM na letišti Praha Ruzyně IT projekt roku 2011 CACIO Letiště Praha, a. s. 19.1.2012 Martin Kučera Agenda Úvod do A-CDM A-CDM v PRG Základní prvky implementace A-CDM Přínosy A-CDM Technické řešení 2

Více

Název: Fyzika v kuchyni

Název: Fyzika v kuchyni Název: Fyzika v kuchyni Téma: měření teploty, účinnost Čas: 90 minut Věk: 13-16 Diferenciace: Připomínky, ICT podpora: Pokud možno, použijte termální kameru s možností prezentace snímku přes dataprojektor

Více

Předseda: Miroslav ŠTRAUF HLAVA I

Předseda: Miroslav ŠTRAUF HLAVA I AEROKLUB LUHAČOVICE, z.s. č.p. 1114, P.O. Box 51 Luhačovice 76326 Schváleno: V Luhačovicích dne: 27.9.2018 Předseda: Miroslav ŠTRAUF Podpis: Vedoucí letového provozu: Michal VLÁČILÍK Podpis: Obsah : Hlava

Více

Očekávaný výstup Závěrečné procvičení typických slovních úloh Speciální vzdělávací žádné

Očekávaný výstup Závěrečné procvičení typických slovních úloh Speciální vzdělávací žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ..07/..00/2.76 Autor Ing. Renata Dupalová Datum 7. 8. 20 Ročník 7. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Vzdělávací obor Matematika Tematický

Více

On-line nápověda časté dotazy V1.2

On-line nápověda časté dotazy V1.2 On-line nápověda časté dotazy V1.2 O: Jak mohu vyhledat lety pomocí mapy? Chcete-li spustit vyhledávání, klikněte na tečku na mapě. Potom zvolte preferovanou volbu z nabídky na obrazovce a zobrazte informace

Více

MATEMATICKA GRAMOTNOST

MATEMATICKA GRAMOTNOST MATEMATICKA GRAMOTNOST Mezipředmětové vztahy v matematice Ukázky pracovních listů pro výuku Matematické gramotnosti na Gymnáziu v Olomouci-Hejčíně Dana Vojtovičová ZMĚNA A VZTAHY 1 Optimalizace Úloha:

Více

Znění ze dne:30/06/2011 ELSA - D. Doplněk. k Předpisům SLZ upravující podmínky pro ELSA

Znění ze dne:30/06/2011 ELSA - D. Doplněk. k Předpisům SLZ upravující podmínky pro ELSA ELSA - D Doplněk k Předpisům SLZ upravující podmínky pro ELSA Na základě pověření MD OCL vydala Letecká amatérská asociace ČR Ke Kablu 289, 102 00. Praha 10 strana 1 z 7 ZMĚNOVÝ LIST Datum vydání změny

Více

1.2.5 Měříme objem III

1.2.5 Měříme objem III 1.2.5 Měříme objem III Předpoklady: 0204 Pomůcky: odměrné válce, 8 kostek Př. 1: Nakresli z pamětí schéma pro převádění jednotek objemu. Schéma pro převádění jednotek objemu: dvě řádky: o krychlové jednotky

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Amarok

Technická data Platná pro modelový rok 2013. Užitkové vozy. Amarok Technická data Platná pro modelový rok 2013 Užitkové vozy Amarok Informace o spotřebě paliva a emisích CO 2 najdete uvnitř této brožury Technická data. Ne všechny kombinace motoru, převodovky a karoserie

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 110/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn.

Více

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte)

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte) STRANA 1 Datum odevzdání testu :. přezkušovaného:. PERIODICKÉ PŘEZKOUŠENÍ ZE ZNALOSTÍ LETOVÝCH A TECHNICKÝCH PŘÍRUČEK, TEORIE, METODIKY LÉTÁNÍ A LETECKÝCH PŘEDPISŮ PRO ROK 2018. Otázky jsou pro všechny

Více

ZPŮSOBY CESTOVÁNÍ V MINULOSTI A DNES

ZPŮSOBY CESTOVÁNÍ V MINULOSTI A DNES ZPŮSOBY CESTOVÁNÍ V MINULOSTI A DNES Cíl(e): Žáci by si měli uvědomit, jaké cestovní návyky máme dnes, jak se cestovalo v minulosti, a to s ohledem na vzdálenost, volbu způsobu přepravy a dopad na životní

Více

1.3.5 Siloměr a Newtony

1.3.5 Siloměr a Newtony 1.3.5 Siloměr a Newtony Předpoklady: 010305 Pomůcky: siloměry, Vernier měřič tlakové síly rukou, Př. 1: Na obrázku je nakreslen kvádřík, který rovnoměrně táhneme po stole. Zakresli do obrázku síly, které

Více

Indexy, analýza HDP, neaditivnost

Indexy, analýza HDP, neaditivnost Indexy, analýza HDP, neaditivnost 1.) ŘETĚZOVÉ A BAZICKÉ INDEXY 1999 2000 2001 2002 Objem vkladů (mld. Kč) 80,8 83,7 91,5 79,4 a) určete bazické indexy objemu vkladů (1999=100) Rok 1999=100 báze. Pro rok

Více

Středoškolská technika 2017 POROVNÁNÍ LPG A BENZÍNU PRO POHON AUTOMOBILŮ

Středoškolská technika 2017 POROVNÁNÍ LPG A BENZÍNU PRO POHON AUTOMOBILŮ Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT POROVNÁNÍ LPG A BENZÍNU PRO POHON AUTOMOBILŮ Vít Janošek Střední škola technická Kouřílkova 8, Přerov Anotace: Práci

Více

základní vzdělávání druhý stupeň

základní vzdělávání druhý stupeň Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Pavel Broža Datum 5. ledna. 2014 Ročník 8. a 9. Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh

Více

Domácí práce č.1. Jak dlouho vydrží palivo motocyklu Jawa 50 Pionýr, pojme-li jeho nádrž 3,5 litru paliva o hustote 750kg m 3 a

Domácí práce č.1. Jak dlouho vydrží palivo motocyklu Jawa 50 Pionýr, pojme-li jeho nádrž 3,5 litru paliva o hustote 750kg m 3 a Domácí práce č.1 Jak dlouho vydrží palivo motocyklu Jawa 50 Pionýr, pojme-li jeho nádrž 3,5 litru paliva o hustote 750kg m 3 a motor beží pri 5000ot min 1 s výkonem 1.5kW. Motor má vrtání 38 mm a zdvih

Více

Pohyb tělesa (5. část)

Pohyb tělesa (5. část) Pohyb tělesa (5. část) A) Co už víme o pohybu tělesa?: Pohyb tělesa se definuje jako změna jeho polohy vzhledem k jinému tělesu. O pohybu tělesa má smysl hovořit jedině v souvislosti s polohou jiných těles.

Více

Příklady na 13. týden

Příklady na 13. týden Příklady na 13. týden 13-1 Kruhový záhon o průměru 10 m se má osázet begóniemi. Na jednu sazenici je zapotřebí 2 dm 2. 1g semena má 5 000 zrn, jejichž klíčivost je 85 %. Pěstební odpad od výsevu do výsadby

Více

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ]

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ] 1.1.8 Rychlost I Předpoklady: 010107 Pomůcky: Rychlost: kolik ukazuje ručička na tachometru, jak rychle se míhá krajina za oknem, jak rychle se dostaneme z jednoho místa na druhé. Okamžitá rychlost se

Více

Postup řešení: Výkon na hnacích kolech se stanoví podle vztahu: = [W] (SV1.1)

Postup řešení: Výkon na hnacích kolech se stanoví podle vztahu: = [W] (SV1.1) říklad S1 Stanovte potřebný výkon spalovacího motoru siničního vozidla pro jízdu do stoupání 0 % rychlostí 50 km.h -1 za bezvětří. arametry silničního vozidla jsou: Tab S1.1: arametry zadání: G 9,8. 10

Více

Divokým Slováckem 2012 2.6.2012 letiště Kunovice - propozice -

Divokým Slováckem 2012 2.6.2012 letiště Kunovice - propozice - Divokým Slováckem 2012 2.6.2012 letiště Kunovice - propozice - 1) Program soutěže (čas uveden v UTC) Pátek 1.6.2012 přílety, registrace přílety po 14:00 nutno koordinovat Západ slunce na LKKU 1.6.2012

Více

SSOS_EK_3.06 Daňové odpisy

SSOS_EK_3.06 Daňové odpisy Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Normální (Gaussovo) rozdělení

Normální (Gaussovo) rozdělení Normální (Gaussovo) rozdělení Normální (Gaussovo) rozdělení popisuje vlastnosti náhodné spojité veličiny, která vzniká složením různých náhodných vlivů, které jsou navzájem nezávislé, kterých je velký

Více

Poměry a úměrnosti. Poměr dvou čísel je matematický zápis a : b, ve kterém a,b jsou nezáporná, nejčastěji přirozená čísla, symbol : čteme ku

Poměry a úměrnosti. Poměr dvou čísel je matematický zápis a : b, ve kterém a,b jsou nezáporná, nejčastěji přirozená čísla, symbol : čteme ku Poměry a úměrnosti Poměr dvou čísel je matematický zápis a : b, ve kterém a,b jsou nezáporná, nejčastěji přirozená čísla, symbol : čteme ku S poměrem lze pracovat jako se zlomkem a : b = a b porovnávat,

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 03 JAN 19 (1) Letňany VFR-AD-LKLT-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Všeobecně 1.1.1 Všichni uživatelé LKLT jsou před jeho využitím povinni se seznámit s letištním řádem LKLT, který

Více

300 KG NA DLANI JEDNÉ RUKY. Co se vám vybaví?

300 KG NA DLANI JEDNÉ RUKY. Co se vám vybaví? 300 KG NA DLANI JEDNÉ RUKY. o se vám vybaví? MIHELIN Total Performance, Nepodceňujte význam pneumatik! Všechny pneumatiky ale nejsou stejné! Pro každé období jsou vhodné jiné pneumatiky! Pneumatiky představují

Více

Řešení úloh 2. kola 54. ročníku Fyzikální olympiády

Řešení úloh 2. kola 54. ročníku Fyzikální olympiády Řešení úloh 2. kola 54. ročníku Fyzikální olympiády Úlohy okresního kola jsou určeny pro zájemce o fyziku, tudíž byly zvoleny tak, aby na jednu stranu mohl skoro každý soutěžící získat alespoň polovinu

Více

KDO JSOU BRŇANÉ ZDROJE MĚS?TA

KDO JSOU BRŇANÉ ZDROJE MĚS?TA ZDROJE MĚSTA DOPRAVA Vnější dopravní obslužnost Brna Brno má strategickou polohu mezi třemi hlavními městy Prahou, Bratislavou a Vídní, kdy do všech těchto měst se dá dostat do dvou hodin. Zrychlení by

Více

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo)

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo) Všeobecné informace o objednávkách Všeobecné informace o objednávkách Objednávka pomocných náhonů a elektrických příprav pro pomocné náhony přímo z výrobního závodu. Dodatečná montáž bude značně nákladná.

Více

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu Souhrn Souhrn Tento dokument shrnuje a vysvětluje faktory, které ovlivňují spotřebu paliva vozidla. Pomocný náhon je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje, kolik energie je potřeba k pohybu

Více

6. POČÍTÁNÍ SE ZLOMKY

6. POČÍTÁNÍ SE ZLOMKY . ROZŠIŘOVÁNÍ ZLOMKŮ Hodnota zlomku se nezmění, vynásobíme-li jeho čitatele i jmenovatele stejným nenulovým číslem. Této úpravě se říká rozšiřování zlomků. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 00 0 KRÁCENÍ ZLOMKŮ Hodnota

Více

Divokým Slováckem letiště Kunovice

Divokým Slováckem letiště Kunovice Divokým Slováckem 2017 3. 6. 2017 letiště Kunovice 1) Program soutěže (čas uveden v local time) Pátek 2. 6. 2017 přílety, registrace přílety po 16:00 nutno koordinovat Západ slunce na LKKU 3. 6. 2017 je

Více

LABORATORNí DENíK O 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 275 300

LABORATORNí DENíK O 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 275 300 LABORATORNí DENíK 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 O O 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 275 300 PROVEDENí EXPERIMENTU I: PREDPENENí A FORMOVÁNí EPS Penový polystyren muže být vyráben v ruzných objemových

Více

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu

Vojenská doprava. Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu Vojenská doprava Příprava techniky a materiálu na leteckou přepravu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

PLAVBY BEZ DELEGÁTA - AKČNÍ NABÍDKA

PLAVBY BEZ DELEGÁTA - AKČNÍ NABÍDKA PLAVBY BE DELEGÁTA - AKČNÍ NABÍDKA 125 Pokud nemáte jazykovou bariéru a rádi cestujete, nabízíme Vám možnost připravit si plavbu opravdu, dle svých vlastních nároků a požadavků. Vaše možnosti jsou tím

Více

Leoš Liška.

Leoš Liška. Leoš Liška 1) Tvar a rozměry zeměkoule, rovnoběžky a poledníky. 2) Zeměpisná šířka a délka, druhy navigace při létání. 3) Časová pásma na zemi, používání času v letectví, UTC, SEČ, SELČ. 4) Východ a západ

Více

2.5.21 Nepřímá úměrnost III

2.5.21 Nepřímá úměrnost III .5.1 Nepřímá úměrnost III Předpoklady: 0050 Př. 1: Porovnej do dvou sloupců přímou a nepřímou úměrnost (předpis, základní vlastnost, postup při řešení příkladů,...). Přímá úměrnost Nepřímá úměrnost předpis

Více

1.1.24 Skaláry a vektory

1.1.24 Skaláry a vektory 1.1.4 Skaláry a vektory Předpoklady: 113 Př. 1: Vyřeš následující příklady: a) Na stole je položeno závaží o hmotnosti kg. Na závaží působí gravitační síla Země o velikosti 0 N a tlaková síla od stolu

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červenec 2016

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červenec 2016 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 16 476 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Zlín Z726, poznávací značky OK-DRC, na

Více

Titul: Srdeční tep. Čas: 60 minut Věk: Témata: Srdeční tep, účinky cvičení, záznam výsledků, grafické znázornění výsledků a hodnocení

Titul: Srdeční tep. Čas: 60 minut Věk: Témata: Srdeční tep, účinky cvičení, záznam výsledků, grafické znázornění výsledků a hodnocení Titul: Srdeční tep Témata: Srdeční tep, účinky cvičení, záznam výsledků, grafické znázornění výsledků a hodnocení Čas: 60 minut Věk: 11-13 Diferenciace: Je možné tuto aktivitu protáhnout, zejména v oblasti

Více