Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 DEKONSTRUKTIVISMUS

2 Po skončení 2.světové války začala obnovovat svoji činnost organizace CIAM (Congrès International d'architecture Moderne), která uspořádala mnoho mezinárodních konferencí moderních architektů mezi léty 1928 a Z těchto konferencí vyplynul fakt, že nová generace architektů není spokojena s poněkud jednostrannými a ortodoxními postoji funkcionalisticky zaměřených autorů. Tyto názory se ozvaly především v roce 1952 na kongresu CIAM v Hoddestonu, a o dva roky později na základě této konference vznikl takzvaný Team 10, jež měl za úkol připravit podklady pro desátý kongres na rok 1956 v Dubrovníku. Tuto skupinu už ovšem ovládla mladší generace, nikdo ze zakladatelů se už kongresu neúčastnil a tehdejší předseda CIAM C. van Eesteren dal najevo, že by vedení organizace měli převzít mladí. Prostor mladých patřičně vyjádřil J.B.Bakema slovy, že musíme pracovat na takovém prostředí, které by uspokojovalo, jak materiální, tak emocionální potřeby člověka a podporovalo jeho duchovní růst.

3 Ve dvacátém století bylo skutečně opomíjeno uspokojení emocionálních a estetických potřeb člověka, a to především ze začátku dvacátého století vrůstu konstruktivismu a funkcionalismu. Pozornost se opravdu soustředila jen na materiální a účelové potřeby člověka, jež stavbu využívali jen skrze její funkčnost, a která prakticky musela vyjadřovat pouze to, k jakému účelu patří. Naštěstí, budovy podle těchto principů nesloužily zdaleka tak ideálně, jak tomu příslušníci avantgardy snili. Proto také došlo k zániku organizace CIAM, která zanikla díky neshodám členů, o to převážně díky tomu, že nevěděli, jakým směrem se má architektura dále ubírat. Ukázalo se ovšem, že byty a domy nemohou být jen stroji na bydlení, ale měli by vyjadřovat duši samotného člověka. I přesto všechno se ovšem také dekonstruktivismus nedokázal od těchto hledisek úplně odpojit, jelikož zdůrazňoval technickou dokonalost v konstrukci, snažil se o použití toho nejkvalitnějšího materiálu, a stavba, jako taková musela nést patřičnou účelnost.

4 Dekonstruktivismus je velmi výrazný a snadno rozeznatelný architektonický styl, jehož náznaky se objevují již ve třicátých letech dvacátého století jako opak konstruktivismu. Ovšem k největšímu rozvoji dochází až v letech osmdesátých a devadesátých, a to především v roce 1988, kdy se konala v Soudobém městském muzeu v New Yorku výstava Dekonstruktivistů, kteří prohlašují, že je mrtvá nejen moderní,ale i postmoderní architektura. Dekonstruktivismus se vyznačuje především jakoby náhodnými skrumážemi popadaných, rozbitých a různě deformovaných zdí, betonových sloupů, ocelových konstrukcí a různých ploch. Snaží se bořit, deformovat bez náznaku jakéhokoliv smyslu a jakýchkoliv souvislostí. Dekonstrukcí bychom mohli pojmenovat všechny stavby, které ještě nejsou ukončené, nebo ty, které na svém plášti nesou náznaky lešení, náznaky něčeho, co jakoby svědčilo o tom, že na stavbě se ještě pracuje. Dekonstrutivismus vznikl především jako reakce proti dvěma extrémním proudům proti nudné moderně a postmodernismu, kdy se ve světě a zejména v New Yorku stavěly mohutné kancelářské budovy s uniformními prosklenými stěnami, které dostávaly pro svou snadnou montáž přednost před jiným typem architektury.

5 KONSTRUKTIVISMUS

6 Teoretické základy dekonstruktivismu poskytl svojí filozofií dekonstrukce a rozpadu reality francouzský filozof Jacques Derrida, který v 80. letech spolupracoval s architektem Bernardem Tschumim na vybudování nového parku 21. století v La Villette vpaříži. Zábavné červené pavilóny rozmístěné v parku vycházejí z architektury raného budovatelského sovětského konstruktivismu, který však posunem smyslu a jemnou deformací staví na hlavu.

7 Park v La Villette v Paříži

8 Nejvýznamnějším představitelem dekonstruktivismu je Frank Owen Gehry, americký architekt v Česku známý především jako jeden z autorů Tančícího domu. Mezi nejvýznamnější jeho stavby patří například Walt Disney Concert Hall v Los Angeles či Stata Center MIT, též ve Spojených státech. Jeho stavby jsou nazývány jako úžasné, ohromující a hravé, jež dokáží potěšit i pobavit zároveň. Walt Disney Concert Hall

9

10

11 State Center The Massachusetss Institute of Technology

12

13

14 Marques de Riscal Hotel, Spain

15

16

17 Vitra Design Museum

18 Frederick Weisman Art Museum, Minneapolis

19

20

21 Čechy V Čechách se, těžko říci proč, dekonstruktivismus prakticky vůbec neujal. Je možném, že jsou čeští architekti přísnější, logičtější nebo snad prostě bez fantazie na rozdíl od svých západních kolegů. Jako výjimečnou drobnou ukázku je snad možno jmenovat ve své době dlouho památkáři odmítanou skleněnou střešní nástavbu na Galerii v Sovových Mlýnech v Praze na malostranském nábřeží od Mariana Karla. Tato nová schodišťová věž byla realizována až na přímý zásah ministra kultury Pavla Dostála.

22

23 Velmi známou budovou je také Tančící dům v Praze. Je první stavbou špičkových světových architektů, která byla ve městě po revoluci realizována. Pojmenován je podle tvaru svých dvou nárožních věží, inspirovaných slavným meziválečným tanečním párem Fredem Astairem a Gingers Rogersové. Stavbu navrhl Frank Owen Gehry a Vlado Milunič. Interiéry kanceláří byly z části svěřeny britské architektce českého původu Evě Jiřičné. Výrazným prvkem interiéru jsou stávající železobetonové sloupy (sloup představuje prostorový tvar vybízející k výtvarnému pojednání jeden ze základních prvků historické architektury). V suterénu je konferenční sál pro padesát lidí, oddělitelný posuvnou stěnou. Venkovní terasa je doplněna dubovou stěnou, zvýrazňující její oddělení od prostoru vnitřního zázemí.

24 Stavba skutečně vypadá jako by tančila, nakláněla se a skoro se až neuvěřitelně hroutila. A i když stavba rozpoutala nejrozsáhlejší veřejnou diskuzi o architektuře v hlavním městě, především z toho důvodu, jestli je dobré mísit modernistický styl spůvodní stávající výstavbou, dostala dokonce i jedno z ocenění v kategorii designu v anketě amerického Timesu.

25 Daniel Libeskind Jüdisches Museum, Berlin

26

27 Daniel Libeskind Food Theater Cafe london

28

29 D E K O N S T R U K T I V I S M U S P o s k o n č e n í 2. s v ě t o v é v á l k y z a č a l a o b n o v o v a t s v o j i č i n n o s t o r g a n i z a c e C I A M ( C o n g r è s I n t e r n a t i o n a l d A r c h i t e c t u r e M o d e r n e ), k t e r á u s p o ř á d a l a m n o h o m e z i n á r o d n í c h k o n f e r e n c í m o d e r n í c h a r c h i t e k t ů m e z i l é t y a Z t ě c h t o k o n f e r e n c í v y p l y n u l f a k t, ž e n o v á g e n e r a c e a r c h i t e k t ů n e n í s p o k o j e n a s p o n ě k u d j e d n o s t r a n n ý m i a o r t o d o x n í m i p o s t o j i f u n k c i o n a l i s t i c k y z a m ě ř e n ý c h a u t o r ů. T y t o n á z o r y s e o z v a l y p ř e d e v š í m v r o c e n a k o n g r e s u C I A M v H o d d e s t o n u, a o d v a r o k y p o z d ě j i n a z á k l a d ě t é t o k o n f e r e n c e v z n i k l t a k z v a n ý Te a m 1 0, j e ž m ě l z a ú k o l p ř i p r a v i t p o d k l a d y p r o d e s á t ý k o n g r e s n a r o k v D u b r o v n í k u. Tu t o s k u p i n u u ž o v š e m o v l á d l a m l a d š í g e n e r a c e, n i k d o z e z a k l a d a t e l ů s e u ž k o n g r e s u n e ú č a s t n i l a t e h d e j š í p ř e d s e d a C I A M C. v a n E e s t e r e n d a l n a j e v o, ž e b y v e d e n í o r g a n i z a c e m ě l i p ř e v z í t m l a d í. P r o s t o r m l a d ý c h p a t ř i č n ě v y j á d ř i l J. B. B a k e m a s l o v y, ž e m u s í m e p r a c o v a t n a t a k o v é m p r o s t ř e d í, k t e r é b y u s p o k o j o v a l o, j a k m a t e r i á l n í, t a k e m o c i o n á l n í p o t ř e b y č l o v ě k a a p o d p o r o v a l o j e h o d u c h o v n í r ů s t. Ve d v a c á t é m s t o l e t í b y l o s k u t e č n ě o p o m í j e n o u s p o k o j e n í e m o c i o n á l n í c h a e s t e t i c k ý c h p o t ř e b č l o v ě k a, a t o p ř e d e v š í m z e z a č á t k u d v a c á t é h o s t o l e t í v r ů s t u k o n s t r u k t i v i s m u a f u n k c i o n a l i s m u. P o z o r n o s t s e o p r a v d u s o u s t ř e d i l a j e n n a m a t e r i á l n í a ú č e l o v é p o t ř e b y č l o - v ě k a, j e ž s t a v b u v y u ž í v a l i j e n s k r z e j e j í f u n k č n o s t, a k t e r á p r a k t i c k y m u s e l a v y j a d ř o v a t p o u z e t o, k j a k é m u ú č e l u p a t ř í. N a š t ě s t í, b u d o v y p o d l e t ě c h t o p r i n c i p ů n e s l o u ž i l y z d a l e k a t a k i d e á l n ě, j a k t o m u p ř í s l u š n í c i a v a n t g a r d y s n i l i. P r o t o t a k é d o š l o k z á n i k u o r g a n i z a c e C I A M, k t e r á z a n i k l a d í k y n e s h o d á m č l e n ů, o t o p ř e v á ž n ě d í k y t o m u, ž e n e v ě d ě l i, j a k ý m s m ě r e m s e m á a r c h i t e k t u r a d á l e u b í r a t. U k á z a l o s e o v š e m, ž e b y t y a d o m y n e m o h o u b ý t

30 j e n s t r o j i n a b y d l e n í, a l e m ě l i b y v y j a d ř o v a t d u š i s a m o t n é h o č l o v ě k a. I p ř e s t o v š e c h - n o s e o v š e m t a k é d e k o n s t r u k t i v i s m u s n e d o k á z a l o d t ě c h t o h l e d i s e k ú p l n ě o d p o j i t, j e l i k o ž z d ů r a z ň o v a l t e c h n i c k o u d o k o n a l o s t v k o n s t r u k c i, s n a ž i l s e o p o u ž i t í t o h o n e j k v a l i t n ě j š í h o m a t e r i á l u, a s t a v b a, j a k o t a k o v á m u s e l a n é s t p a t ř i č n o u ú č e l n o s t. D e k o n s t r u k t i v i s m u s j e v e l m i v ý r a z n ý a s n a d n o r o z e z n a t e l n ý a r c h i t e k t o n i c k ý s t y l, j e h o ž n á z n a k y s e o b j e v u j í j i ž v e t ř i c á t ý c h l e t e c h d v a c á t é h o s t o l e t í j a k o o p a k k o n s t r u k t i - v i s m u. O v š e m k n e j v ě t š í m u r o z v o j i d o c h á z í a ž v l e t e c h o s m d e s á t ý c h a d e v a d e s á t ý c h, a t o p ř e d e v š í m v r o c e , k d y s e k o n a l a v S o u d o b é m m ě s t s k é m m u z e u v N e w Yo r k u v ý s t a v a D e k o n s t r u k t i v i s t ů, k t e ř í p r o h l a š u j í, ž e j e m r t v á n e j e n m o d e r n í, a l e i p o s t m o d e r n í a r c h i - t e k t u r a. D e k o n s t r u k t i v i s m u s s e v y z n a č u j e p ř e d e v š í m j a k o b y n á h o d n ý m i s k r u m á ž e m i p o p a - d a n ý c h, r o z b i t ý c h a r ů z n ě d e f o r m o v a n ý c h z d í, b e t o n o v ý c h s l o u p ů, o c e l o v ý c h k o n s t r u k c í a r ů z n ý c h p l o c h. S n a ž í s e b o ř i t, d e f o r m o v a t b e z n á z n a k u j a k é h o k o l i v s m y s l u a j a k ý c h k o l i v s o u v i s l o s t í. D e k o n s t r u k c í b y c h o m m o h l i p o j m e n o v a t v š e c h n y s t a v b y, k t e r é j e š t ě n e j s o u u k o n č e n é, n e b o t y, k t e r é n a s v é m p l á š t i n e s o u n á z n a k y l e š e n í, n á z n a k y n ě č e h o, c o j a k o b y s v ě d č i l o o t o m, ž e n a s t a v b ě s e j e š t ě p r a c u j e. D e k o n s t r u t i v i s m u s v z n i k l p ř e d e v š í m j a k o r e a k c e p r o t i d v ě m a e x t r é m n í m p r o u d ů m p r o t i n u d n é m o d e r n ě a p o s t m o d e r n i s m u, k d y s e v e s v ě t ě a z e j m é n a v N e w Yo r k u s t a v ě l y m o h u t n é k a n c e l á ř s k é b u d o v y s u n i f o r m n í m i p r o s k l e n ý m i s t ě - n a m i, k t e r é d o s t á v a l y p r o s v o u s n a d n o u m o n t á ž p ř e d n o s t p ř e d j i n ý m t y p e m a r c h i t e k t u r y. Te o r e t i c k é z á k l a d y d e k o n s t r u k t i v i s m u p o s k y t l s v o j í f i l o z o f i í d e k o n s t r u k c e a r o z p a d u r e a - l i t y f r a n c o u z s k ý f i l o z o f J a c q u e s D e r r i d a, k t e r ý v 8 0. l e t e c h s p o l u p r a c o v a l s a r c h i t e k - t e m B e r n a r d e m Ts c h u m i m n a v y b u d o v á n í n o v é h o p a r k u 2 1. s t o l e t í v L a V i l l e t t e v P a ř í ž i. Z á b a v n é č e r v e n é p a v i l ó n y r o z m í s t ě n é v p a r k u v y c h á z e j í z a r c h i t e k t u r y r a n é h o b u d o v a t e l - s k é h o s o v ě t s k é h o k o n s t r u k t i v i s m u, k t e r ý v š a k p o s u n e m s m y s l u a j e m n o u d e f o r m a c í s t a v í n a h l a v u.

31 N e j v ý z n a m n ě j š í m p ř e d s t a v i t e l e m d e k o n s t r u k t i v i s m u j e F r a n k O w e n G e h r y, a m e r i c k ý a r c h i t e k t v Č e s k u z n á m ý p ř e d e v š í m j a k o j e d e n z a u t o r ů Ta n č í c í h o d o m u. M e z i n e j v ý z n a m - n ě j š í j e h o s t a v b y p a t ř í n a p ř í k l a d W a l t D i s n e y C o n c e r t H a l l v L o s A n g e l e s č i S t a t a C e n t e r M I T t é ž v e S p o j e n ý c h s t á t e c h. J e h o s t a v b y j s o u n a z ý v á n y j a k o ú ž a s n é, o h r o m u j í c í a h r a v é, j e ž d o k á ž í p o t ě š i t i p o b a v i t z á r o v e ň. D a l š í p ř e d s t a v i t e l d e k o n s t r u k c e j e F r e d e r i c k W e i s - m a n j e h o ž d í l e m j e A r t M u s e u m v M i n n e a p o l i s, v M i n n e s o t ě. V Č e c h á c h s e, t ě ž k o ř í c i p r o č, d e k o n s t r u k t i v i s m u s p r a k t i c k y v ů b e c n e u j a l. N e v í m, z d a j e t o t í m, ž e j s o u č e š t í a r c h i t e k t i p ř í s n ě j š í, l o g i č t ě j š í n e b o s n a d p r o s t ě b e z f a n t a z i e n a r o z d í l o d s v ý c h z á p a d n í c h k o l e g ů. J a k o v ý j i m e č n o u d r o b n o u u k á z k u j e s n a d m o ž n o j m e n o v a t v e s v é d o b ě d l o u h o p a m á t - k á ř i o d m í t a n o u s k l e n ě n o u s t ř e š n í n á s t a v b u n a G a l e r i i v S o v o v ý c h M l ý n e c h v P r a z e n a m a l o s t r a n s k é m n á b ř e ž í o d M a r i a n a K a r l a. Ta t o n o v á s c h o d i š ť o v á v ě ž b y l a r e a l i z o v á n a a ž n a p ř í m ý z á s a h m i n i s t r a k u l t u r y P a v l a D o s t á l a. Ve l m i z n á m o u b u d o v o u j e t a k é Ta n č í c í d ů m v P r a z e n a J i r á s k o v ě n á m ě s t í n a p r a v é m b ř e h u V l t a v y. J e p r v n í s t a v b o u š p i č k o v ý c h s v ě t o v ý c h a r c h i t e k t ů, k t e r á b y l a v e m ě s t ě p o r e v o l u c i r e a l i z o v á n a. P o j m e n o v á n j e p o d l e t v a r u s v ý c h d v o u n á r o ž n í c h v ě ž í, i n s p i r o v a n ý c h s l a v n ý m m e z i v á l e č n ý m t a n e č n í m p á r e m F r e d e m A s t a i r e m a G i n g e r s R o g e r s o v é. S t a v b u n a v r h l F r a n k O w e n G e h r y a V l a d o M i l u n i č. I n t e r i é r y k a n c e l á ř í b y l y z č á s t i s v ě ř e n y b r i t s k é a r c h i t e k t c e č e s k é h o p ů v o d u E v ě J i ř i č n é. V ý r a z n ý m p r v k e m i n t e r i é r u j s o u s t á v a j í c í ž e l e z o b e t o n o v é s l o u p y ( s l o u p p ř e d s t a v u j e p r o - s t o r o v ý t v a r v y b í z e j í c í k v ý t v a r n é m u p o j e d n á n í j e d e n z e z á k l a d n í c h p r v k ů h i s t o r i c k é a r c h i t e k t u r y ). V s u t e r é n u j e k o n f e r e n č n í s á l p r o p a d e s á t l i d í, o d d ě l i t e l n ý p o s u v n o u s t ě - n o u. Ve n k o v n í t e r a s a j e d o p l n ě n a d u b o v o u s t ě n o u, z v ý r a z ň u j í c í j e j í o d d ě l e n í o d p r o s t o - r u v n i t ř n í h o z á z e m í. S t a v b a s k u t e č n ě v y p a d á j a k o b y t a n č i l a, n a k l á n ě l a s e a s k o r o s e a ž n e u v ě ř i t e l n ě h r o u t i l a. A i k d y ž s t a v b a r o z p o u t a l a n e j r o z s á h l e j š í v e ř e j n o u d i s k u z i o a r c h i - t e k t u ř e v h l a v n í m m ě s t ě, p ř e d e v š í m z t o h o d ů v o d u, j e s t l i j e d o b r é k l o u b i t m o d e r n i s t i c k ý s t y l s p ů v o d n í s t á v a j í c í v ý s t a v b o u, d o s t a l a d o k o n c e i j e d n o z o c e n ě n í v k a t e g o r i i d e s i g n u v a n k e t ě a m e r i c k é h o T i m e s u.

32 L i t e r a t u r a s M e l v i n, J a r e m i. J a k c h á p a t a r c h i t e k t u r u. 1. v y d. P r a h a : n a k l a d a t e l s t v í S L O VA R T, s. r. o., R o c k e r, C h r i s t o p h. A r c h i t e k t u r a, 1. v y d. B r n o : Vy d a v a t e l s t v í a n a k l a d a t e l s t v í C O M P U T E R P R E S S, s H r ů z a, J i ř í. S v ě t a r c h i t e k t u r y, 1. v y d. P r a h a : Vy d a l o AV E N T I N U M N A K L A D A T E L S T V Í, s. r. o., s

Nová budova Národního muzea

Nová budova Národního muzea Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nová budova Národního muzea Pracovní list k návštěvě Nové budovy Národního muzea projekt Držíme krok Karel Prager: Lidé si na nové věci

Více

Architektura po funkcionalismu

Architektura po funkcionalismu Architektura po funkcionalismu Frank Gehry Guggenheim Museum Bilbao, 1997 Robert Venturi a Denise Scott Brown Sainsbury Wing National Gallery Londýn, 1988-1991 Architektura a design modernismu De stijl

Více

Bytová kultura a nábytek v

Bytová kultura a nábytek v Bytová kultura a nábytek v meziválečném č období bí Proměna bytové kultury a nábytku v souvislosti s počátky průmyslové výroby 20. 30. léta 20. století zdůraznění funkce a funkčních vlastností první polovina

Více

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST

Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Architektonická soutěž na ideový návrh architektonického řešení obnovy a nového využití zámku Veselí nad Moravou TEXTOVÁ ČÁST Seznam příloh soutěžního návrhu: Obálka Zpáteční adresa Obálka Autor (+CD)

Více

Zlín město funkcionalismu

Zlín město funkcionalismu 1 - jedinečná ukázka meziválečného funkcionalismu a konstruktivismu - hlavním motivem zlínské architektury je tovární objekt - tento motiv se opakuje v různých variacích i u ostatních budov sloužících

Více

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR Víkendová chata, Horní Zálezly 10, okres Ústí nad Labem Projekt: Stavitel: ing.

Více

1. Pohled na výstaviště. 2. Vstupní brána výstaviště. 3. "Rue de Nations"

1. Pohled na výstaviště. 2. Vstupní brána výstaviště. 3. Rue de Nations 1. Pohled na výstaviště 2. Vstupní brána výstaviště 3. "Rue de Nations" 15 4. Jan Kotěra: pravá stěna interiéru s vitrínou, kamenný reliéf S. Suchardy 5. Celda Klouček: opukový portál 6. oltář s Madonou,

Více

11. Stavebnictví, architektura a design interiérů. Návrh moderního rodinného domu vhodného do zástavby

11. Stavebnictví, architektura a design interiérů. Návrh moderního rodinného domu vhodného do zástavby 11. Stavebnictví, architektura a design interiérů Návrh moderního rodinného domu vhodného do zástavby Daniel Veselý, 3.ročník SOŠ a SOU stavební Kolín Pražská 112, Kolín okres Kolín Středočeský kraj Anotace

Více

Rekonstrukce Galerie Mánes

Rekonstrukce Galerie Mánes Skanska a.s. wwwww.skanska.cz Základní informace o stavbě Název stavby Lokalita Masarykovo nábřeží 1, Praha 1 Nové Město Doba výstavby 04/2012 12/2013 Generální dodavatel Skanska a. s., divize Pozemní

Více

mimaart Seminární práce Stavební Mechanika 2 Serpentine Gallery Pavilion 2002 Kensington Gardens, Londýn, UK Architekt: Toyo Ito - 1 -

mimaart Seminární práce Stavební Mechanika 2 Serpentine Gallery Pavilion 2002 Kensington Gardens, Londýn, UK Architekt: Toyo Ito - 1 - Seminární práce Stavební Mechanika 2 Serpentine Gallery Pavilion 2002 Kensington Gardens, Londýn, UK Architekt: Toyo Ito - 1 - Úvodem : Toyo Ito, jehož dílem je pavilon Serpentine Gallery postavený v roce

Více

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková Vilová čtvrť Baba Markéta Vyhnánková Bydlení na dobré adrese v Praze 6 Baba Obytný komplex Hanspaulka Hanspaulka Na Krutci Ořechovka Vilová čtvrť Baba Původní vilová čtvrť Vznik vilové čtvrti Baba Lokalita

Více

REZIDENT. Inspirováno secesí Magazín pokřtila Simona Krainová Atelier Exclusive pro luxusní bydlení

REZIDENT. Inspirováno secesí Magazín pokřtila Simona Krainová Atelier Exclusive pro luxusní bydlení REZIDENT magazín pro moderní architekturu, design a stavbu léto 2014 Léto 2014 99 Kč Inspirováno secesí Magazín pokřtila Simona Krainová Atelier Exclusive pro luxusní bydlení Vila v Černošicích Architekt:

Více

Muzeologie Výstavní design a architektura

Muzeologie Výstavní design a architektura Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Muzeologie Výstavní design a architektura přednášející: Mgr. Václav Rutar Výstavní design / architektura Nejdůležitější prací designéra

Více

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 Autor: Rostislav Šarman Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

PRAGUE PRIME HOMES OVENECKÁ N

PRAGUE PRIME HOMES OVENECKÁ N PRAGUE PRIME HOMES OVENECKÁ N O. 33 O PROJEKTU Rezidenční projekt OVENECKÁ N O. 33 představuje nadstandardní bydlení pro náročné. Během přestavby je zdůrazňován původní modernistický koncept a současně

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Historie Kód studijního oboru 7105T021 Typ studia navazující magisterský Forma studia prezenční Specializace Platnost od 1. 11. 2016 Zkouška se

Více

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací Co je CAMP? CAMP [kemp] je zkratka názvu Centra architektury a městského plánování, jehož hlavním posláním je zlepšit současnou podobu veřejné debaty o rozvoji Prahy. CAMP má sloužit nejen architektům,

Více

Marta Maštálková Jan Novák Matěj Činčera. explikace řešení vizuální identity projektu Brněnské architektonické stezky. značka

Marta Maštálková Jan Novák Matěj Činčera. explikace řešení vizuální identity projektu Brněnské architektonické stezky. značka explikace řešení vizuální identity projektu Brněnské architektonické stezky Marta Maštálková Jan Novák Matěj Činčera značka Značka projektu BAM v sobě odráží geometrii funkcionalistických domů a vychází

Více

rezidenční zóna 52 Domus Aurea

rezidenční zóna 52 Domus Aurea rezidenční zóna Elegantní stavba od studia JM Architecture je pojata jako dvoupodlažní. Nad zem vyčnívá skleněný pavilon ve tvaru písmene U, pod ním je do svahu zapuštěný betonový blok. 52 Domus Aurea

Více

Olympik Garni, a. s.

Olympik Garni, a. s. Výroční zpráva společnosti Olympik Garni, a. s. za rok 2006 Obsah: Výsledky a vývoj společnosti Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a o stavu jejího majetku Zpráva auditora Rozvaha

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

Uliční tančírna TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ, FOTO: V2COM 4 ASB #88 FOTO MĚSÍCE

Uliční tančírna TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ, FOTO: V2COM 4 ASB #88 FOTO MĚSÍCE Uliční tančírna MONTREAL, KANADA Architekt Jean Verville zvítězil v soutěži Montrealského muzea výtvarných umění zaměřené na rozvoj veřejného prostoru v ulici Museum Avenue. Elegantně a zároveň vtipně

Více

Egger Stammhaus Unikátní vícepodlažní kancelářská budova v Tyrolsku

Egger Stammhaus Unikátní vícepodlažní kancelářská budova v Tyrolsku Egger Stammhaus Unikátní vícepodlažní kancelářská budova v Tyrolsku Unikátní vícepodlažní kancelářská budova v Tyrolsku Modulární dřevěné konstrukce Poptávka po cenově dostupných obytných a komerčních

Více

TERMÁLNÍ LÁZNĚ YVERDON, PĚT SMYSLŮ V ARCHITEKTUŘE

TERMÁLNÍ LÁZNĚ YVERDON, PĚT SMYSLŮ V ARCHITEKTUŘE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ FACULTY OF ARCHITECTURE DEPARTMENT OF DESIGN TERMÁLNÍ LÁZNĚ YVERDON, PĚT SMYSLŮ V ARCHITEKTUŘE THERMAL

Více

NOVÉ NA STARÉ BRNO, NÁROŽÍ BRATISLAVSKÁ - STARÁ

NOVÉ NA STARÉ BRNO, NÁROŽÍ BRATISLAVSKÁ - STARÁ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ II. FACULTY OF ARCHITECTURE DEPARTMENT OF DESIGN II. NOVÉ NA STARÉ BRNO, NÁROŽÍ BRATISLAVSKÁ - STARÁ NEW

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 18. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

Ústí nad Labeme 38. Ústí nad Labem Krásné Březno Špýchar Rakousko-uherských stáních drah č. p. 199 Adresa

Ústí nad Labeme 38. Ústí nad Labem Krásné Březno Špýchar Rakousko-uherských stáních drah č. p. 199 Adresa Ústí nad Labeme 38 Název objektu Ústí nad Labem Krásné Březno Špýchar Rakousko-uherských stáních drah č. p. 199 Adresa Ústí nad Labem Krásné Březno, Nový svět č. p. 199 K.ú./parcela č. Architekt St. p.

Více

HLINÍKOVÁ OKNA A DVEŘE

HLINÍKOVÁ OKNA A DVEŘE HLINÍKOVÁ OKNA A DVEŘE heroal W 65 heroal W 72 T Izolovaný okenní hliníkový systém s přerušeným tepelným mostem T Stavební hloubka: 65 mm T Max. tloušťka skla/výplně v křídle 58 mm, v rámu 48 mm Ug 0,5

Více

Výlety. 1. den 16. března 2016, 12:30 13:00 (New Construction in Karlín + Kavčí Hory) Studijní výlet: Nová architektura v Karlíně + Kavčí Hory

Výlety. 1. den 16. března 2016, 12:30 13:00 (New Construction in Karlín + Kavčí Hory) Studijní výlet: Nová architektura v Karlíně + Kavčí Hory Výlety 1. den 16. března 2016, 12:30 13:00 (New Construction in Karlín + Kavčí Hory) Studijní výlet: Nová architektura v Karlíně + Kavčí Hory Karlín je dnes jednou z nejdynamičtěji rozvíjejících a měnících

Více

Přírodovědné exploratorium rekonstrukce a dostavba Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně

Přírodovědné exploratorium rekonstrukce a dostavba Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně www.skanska.cz Základní informace Přírodovědné exploratorium rekonstrukce a dostavba Hvězdárny a planetária 23/8/2010 14/7/2011 Zastavěná plocha : 1725 m2 Obestavěný prostor celkem: 17322 m3 Kubatura -

Více

Nabídka komerčního objektu v areálu DOB Centrum v Dobřichovicích. k prodeji. www.dob-invest.cz

Nabídka komerčního objektu v areálu DOB Centrum v Dobřichovicích. k prodeji. www.dob-invest.cz Aktuálně k prodeji Nabídka komerčního objektu v areálu DOB Centrum v Dobřichovicích připraveno pro wellness, fitcentrum, zdravotní služby (rehabilitace/ordinace) právě stavěno jako součást areálu s bydlením

Více

100 LET HRAVe ARCHITEKTURY

100 LET HRAVe ARCHITEKTURY 100 LET HRAVe ARCHITEKTURY 1918-2018 Jméno žáka Pracovní listy Hravý Architekt 2018 k výstavě 100 let hravé architektury ÚVOD V letošním roce slavíme významné výročí - sto let od založení samostatné československé

Více

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. OSOBNOSTI EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Osobnosti EU V této kapitole se dozvíte: Kdo je Robert Schuman. Co je to Schumanův plán. Kdo je Jean Monnet. Jaký byl účel Spinelliho plánu. Budete schopni:

Více

Architektonický návrh duchovního a rodinného centra Církve adventistů sedmého dne

Architektonický návrh duchovního a rodinného centra Církve adventistů sedmého dne Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Architektonický návrh duchovního a rodinného centra Církve adventistů sedmého dne Michaela Voráčová Gymnázium, Brno-Řečkovice

Více

2X9bytové domy v Polici nad Metují. David Chmelař

2X9bytové domy v Polici nad Metují. David Chmelař 1 2X9bytové domy v Polici nad Metují 2X9bytové domy v Polici nad Metují David Chmelař 2 2X9bytové domy v Polici nad Metují / Kontext okolní krajiny Zadání Dva totožné objekty s devíti malometrážními (startovními)

Více

Obytná hala. Získala díky změnám v dispozici velmi zajímavé proporce a prostor tím nabral zcela jiný rozměr. Členitost je v případě takto prostorného

Obytná hala. Získala díky změnám v dispozici velmi zajímavé proporce a prostor tím nabral zcela jiný rozměr. Členitost je v případě takto prostorného Obytná hala. Získala díky změnám v dispozici velmi zajímavé proporce a prostor tím nabral zcela jiný rozměr. Členitost je v případě takto prostorného bytu výhodou. Na jedné straně haly je vedena galerie

Více

KATALOGOVÝ LIST RD Fata Morgana, Praha Trója

KATALOGOVÝ LIST RD Fata Morgana, Praha Trója RODINNÝ DŮM K PRODEJI Dům je na výjimečném místě pod zahradami Fata Morgany s jedinečným výhledem do Pražské Zoo a na Vinice Sv. Kláry. Kupující si může zvolit dle svého vkusu povrchy podlah malby stěn

Více

HLINÍKOVÁ OKNA A DVEŘE

HLINÍKOVÁ OKNA A DVEŘE HLINÍKOVÁ OKNA A DVEŘE 25let NA TRHU heroal W 65 T Izolovaný okenní hliníkový systém s přerušeným tepelným mostem T Stavební hloubka: 65 mm T Max. tloušťka skla/výplně v křídle 58 mm, v rámu 48 mm T Tepelná

Více

PŘEHLED STANDARDNÍHO VYBAVENÍ DOMY LEDCE DISPOZICE 4+KK 2 GARÁŽOVÁ STÁNÍ

PŘEHLED STANDARDNÍHO VYBAVENÍ DOMY LEDCE DISPOZICE 4+KK 2 GARÁŽOVÁ STÁNÍ PŘEHLED STANDARDNÍHO VYBAVENÍ DOMY LEDCE DISPOZICE 4+KK 2 GARÁŽOVÁ STÁNÍ WWW.DOMYLEDCE.CZ Dům dle vašich představ Domy Ledce nejsou nedotknutelnou stavbou. Jejich provedení a vybavení vám na přání rádi

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

11. - 12. června 2015 hotel SKI, Nové Město na Moravě

11. - 12. června 2015 hotel SKI, Nové Město na Moravě 11. - 12. června 2015 hotel SKI, Nové Město na Moravě Koncertní síň Rosey (projektant: Alberti Ingénieurs SA) Institut le Rosey ve švýcarském městě Rolle je známý jako místo, kde se vzdělávají členové

Více

Obr. 2. V. Amort: Zápas staré a nové doby, fasáda Schierova domu na Staroměstském náměstí, 1897.

Obr. 2. V. Amort: Zápas staré a nové doby, fasáda Schierova domu na Staroměstském náměstí, 1897. Obr. 1. Projekt asanace Starého Města a Josefova, 1887 pokus o kompletní převrstvení dochované struktury města. Obr. 2. V. Amort: Zápas staré a nové doby, fasáda Schierova domu na Staroměstském náměstí,

Více

LABORARTORY BRNO BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012/2013 PRŮVODNÍ ZPRÁVA Urbanistické souvislosti Řešená parcela se nachází v Brně na místě bývalých hradeb, přímo na hranici historického centra a novodobé zástavby.

Více

Ranný architects. ukázka realizací architektury, veřejných interiérů, urbanismu.

Ranný architects. ukázka realizací architektury, veřejných interiérů, urbanismu. ukázka realizací Ranný architects ukázka realizací architektury, veřejných interiérů, urbanismu www.ranny.cz Obsah Panorama Golf Resort 3 Saunia 4 Leadsor 5 MASOjiko 6 Cafe Livelo 7 8 9 Hotel Emblém 10

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ARCHITEKTURY FACULTY OF ARCHITECTURE ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ DEPARTMENT OF DESIGN ANNAHOF ANNAHOF DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER'S THESIS AUTOR PRÁCE

Více

Návrh rekonverze.. Koncept. Realizace po etapách. Architektonické ztvárnění. Dispozice. Video. (c) 2011 - Martin Švec

Návrh rekonverze.. Koncept. Realizace po etapách. Architektonické ztvárnění. Dispozice. Video. (c) 2011 - Martin Švec . Koncept. Realizace po etapách. Architektonické ztvárnění. Dispozice. Video Schéma areálu Původní stavby Dostavby Bum! Demolice Koncept Původně sestava izolovaných průmyslových budov Středem vede komunikace

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. 1. URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI (Širší vztahy, město, čtvrť, místo) 2. ARCHITEKTONICKÝ VÝRAZ (Výtvarný záměr, filosofie návrhu)

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. 1. URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI (Širší vztahy, město, čtvrť, místo) 2. ARCHITEKTONICKÝ VÝRAZ (Výtvarný záměr, filosofie návrhu) PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI (Širší vztahy, město, čtvrť, místo) Z hlediska širších vztahů se jedná o lokalitu ležící v centrální části města Brna ve čtvrti Zábrdovice na okraji rozsáhlého

Více

NÁVŠTĚVA 80 DŮM&ZAHRADA

NÁVŠTĚVA 80 DŮM&ZAHRADA Ve svahu Stavět na svažitém pozemku je možné různými způsoby majitelé navštíveného domu zvolili jeden z méně běžných. Na rozdíl od obvyklého zapuštění objektu, které vyžaduje zemní práce v celkem velkém

Více

RODINNÝ DŮM HOSTAVICE

RODINNÝ DŮM HOSTAVICE Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace pracístředoškolských studentů na ČVUT RODINNÝ DŮM HOSTAVICE Alexandra Kotršálová, Denisa Hajdová, Natálie Kopáčková, Šimon Řezník STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA

Více

Doktora t en co-tutelle v Par ı z i. balkolub. November 15, 2007

Doktora t en co-tutelle v Par ı z i.  balkolub. November 15, 2007 Doktora t en co-tutelle v Par ı z i Doktora t en co-tutelle v Par ı z i http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/ balkolub November 15, 2007 1 Praktické informace Doprava Praha - Paříž Ubytování Administrativa Transport

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

2017 Patrik Burša,

2017 Patrik Burša, Industriální styl Zařiďte si interiér v industriálním stylu snadno a jednoduše 2 Napsal: Mgr.Bc. Patrik Burša Industriální styl Industriální styl v interiéru je dnes velice populárním. Jedná se především

Více

Katharina Grosse & Maria Lassnig

Katharina Grosse & Maria Lassnig Katharina Grosse & Maria Lassnig Národní galerie v Praze, Veletržní palác Dne 17. 4. se vydala třída K4 na exkurzi, v rámci předmětu dějin umění, do Veletržního paláce, kde probíhaly výstavy umělkyň Kathariny

Více

návštěva Půda s pracovní galerií

návštěva Půda s pracovní galerií Půda s pracovní galerií Ondřej Dvořák a Jiří Matys architekti Specifickým požadavkem investora bylo vytvoření pracovního místa v půdním bytě 2+kk. Vzhledem k malým rozměrům bytu jsme pracovnu umístili

Více

MOBILNÍ STĚNY LIKO-Space

MOBILNÍ STĚNY LIKO-Space MOBILNÍ STĚNY LIKO-Space MOBILNÍ STĚNY LIKO-Space interiors Vlastní výroba je zárukou kvality i termínů dodávek DĚLENÍM NÁSOBÍME LIKO-Space VÁŠ FLEXIBILNÍ PROSTOR Jednou stěnou vytvoříte z velké jednací

Více

1. ETAPA ZÁCHRANY VELKÉ VĚŽE DOMINANTY HRADU ZLENICE

1. ETAPA ZÁCHRANY VELKÉ VĚŽE DOMINANTY HRADU ZLENICE Obec Senohraby spolu se Sdružením Zlenice připravuje v rámci projektu v rámci projektu 1. etapa záchrany Velké věže - dominanty hradu Zlenice koncepci dalšího postupu při plánované druhé etapě konzervace

Více

Otisk doby. Air Concept spojuje nejnovější poznatky a technologie ve jménu ultimativního naplnění myšlenek o zdravém, světlém a vzdušném bydlení.

Otisk doby. Air Concept spojuje nejnovější poznatky a technologie ve jménu ultimativního naplnění myšlenek o zdravém, světlém a vzdušném bydlení. 1 Co je Air Concept? Odstranění hranice mezi vnitřkem domu a okolím, záplava denního světla a čerstvého vzduchu, panoramatický výhled a svoboda kontinuálního prostoru, překvapení v podobě levitujícího

Více

Promuseum pomáhá francouzské multimediální knihově otevřít novou kapitolu s antireflexním sklem Guardian Clarity

Promuseum pomáhá francouzské multimediální knihově otevřít novou kapitolu s antireflexním sklem Guardian Clarity Kontakt: Luisa Marchina +352 28 111 860 lmarchina@guardian.com Kontakt PRAM Consulting Viktor Skulec +421 259 396 160 viktor.skulec@pram.sk Promuseum pomáhá francouzské multimediální knihově otevřít novou

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 HISTORIE EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Historie EU V této kapitole

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

Nové vedení Domu umění města Brna

Nové vedení Domu umění města Brna Nové vedení Domu umění města Brna Tisková konference 19 03 (2013) v 11 h Dům umění města Brna Malinovského nám. 2 Od 1. března 2013 vede Dům umění města Brna jeho dlouhodobá spolupracovnice, kurátorka

Více

Decentně luxusní inteligentní dům Velkorysý dům, ve kterém vládne prostor a světlo, těsné propojení se zahradou a inteligentní řízení, jež majitelům

Decentně luxusní inteligentní dům Velkorysý dům, ve kterém vládne prostor a světlo, těsné propojení se zahradou a inteligentní řízení, jež majitelům Decentně luxusní inteligentní dům Velkorysý dům, ve kterém vládne prostor a světlo, těsné propojení se zahradou a inteligentní řízení, jež majitelům zajišťuje dokonalý přehled o celém objektu. Projekt

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Skici Franka Gehryho. Author: Redakce Stavebního fóra Published:

Skici Franka Gehryho. Author: Redakce Stavebního fóra Published: Skici Franka Gehryho Author: Redakce Stavebního fóra Published: 21.03.2007 Český divák má nyní jedinečnou příležitost seznámit se s Gehryho dílem v celé jeho šíři, aniž by opustil sedadlo svého oblíbeného

Více

NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE

NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE Motto: Ing. arch. Jiří Knesl Školitel: doc. Ing. arch. Jakub Kynčl, Ph.D. Ústav navrhování II. FA VUT Brno Podobně jako je výrazem české státnosti státní vlajka

Více

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol.

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. MODERNA / termín, užití termín moderna se používá v různých oblastech historie, politika, umění moderna

Více

Tisková zpráva 23. října 2008

Tisková zpráva 23. října 2008 Tisková zpráva 23. října 2008 Motto: Dnes, kdy stále více lidí myslí nebezpečně stejným způsobem, schopnost umění znejistit naše obvyklé způsoby vnímání může být jeho největším přínosem. O centru DOX Centrum

Více

Východočeská galerie v Pardubicích

Východočeská galerie v Pardubicích Východočeská galerie v Pardubicích je specializovaná instituce v Pardubickém kraji, která je svojí činností zaměřena na oblast vizuálního umění pořádápravidelné výstavy výtvarného umění, ale i řadu dalších

Více

Alu Click. Systém hliníkového zábradlí pro Vás... AluClick DuoTech s.r.o. DuoTech s.r.o.

Alu Click. Systém hliníkového zábradlí pro Vás... AluClick DuoTech s.r.o. DuoTech s.r.o. AluClick Systém hliníkového zábradlí pro Vás... Úvod : Vážený zákazníku, dovolujeme si Vám představit náš výrobek AluClick - moderní špičkový systém hliníkového zábradlí určený především pro panelové domy

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ KONSTRUKCE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ MĚSTSKÁ KNIHOVNA, LAUSANNE DIPLOMOVÁ PRÁCE FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ I. BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ MĚSTSKÁ KNIHOVNA, LAUSANNE DIPLOMOVÁ PRÁCE FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ I. BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ I. FACULTY OF ARCHITECTURE DEPARTMENT OF DESIGN I. MĚSTSKÁ KNIHOVNA, LAUSANNE CITY LIBRARY, LAUSANNE DIPLOMOVÁ

Více

Práce architekta dřevostaveb v souvislostech

Práce architekta dřevostaveb v souvislostech Mezinárodní konference "Moderní trendy ve výstavbě dřevostaveb design a technologie" IBF Brno, 23. Dubna 2008 Práce architekta dřevostaveb v souvislostech Ing. arch. Pavel Horák, Prodesi Domesi Představen

Více

3 Tomáš Petříček Tomáš Petříček (Beroun, Česká republika) Tomáš Petříček již od dětství inklinoval k výtvarné tvorbě. Na berounském gymnáziu ho ovlivnil výtvarník Jaroslav Goldmann, zejména svými názory

Více

Hvězdárna Ďáblice 60 let činnosti

Hvězdárna Ďáblice 60 let činnosti HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY příspěvková organizace Zřizovatel: hlavní město Praha Hvězdárna Ďáblice 60 let činnosti TISKOVÝ MATERIÁL Š T E F Á N I K O V A H V Ě Z D Á R N A P L A N E T

Více

Architektura povznesená nad terén a čas

Architektura povznesená nad terén a čas 34 rodinné domy Architektura povznesená nad terén a čas Unikátní dům postavený na slunném svahu nad velkým moravským městem připomíná slavná díla z učebnic moderní architektury. Na pozadí elegance a lehkosti

Více

ELSA Consulting STATIKA A DYNAMIKA. Nová éra inženýringu.

ELSA Consulting STATIKA A DYNAMIKA. Nová éra inženýringu. ELSA Consulting STATIKA A DYNAMIKA Nová éra inženýringu www.elsaconsulting.eu 2 V oblasti statiky a dynamiky konstrukcí využívají inženýři společností ELSA Consulting s.r.o. vedle zaběhnutých postupů CAD

Více

Matěj Hoffman. semestr zimní semestr 2019 KONCEPT_KONSTRUKCE_DISPOZICE_PLÁN. foto portrét

Matěj Hoffman. semestr zimní semestr 2019 KONCEPT_KONSTRUKCE_DISPOZICE_PLÁN. foto portrét Matěj Hoffman KONCEPT_KONSTRUKCE_DISPOZICE_PLÁN semestr zimní semestr 2019 foto portrét zadání hlavní téma: KONCEPT_KONSTRUKCE_DISPOZICE lokalita na výběr: koncept _ Veřejná knihovna Spijkenisse konstrukce

Více

Barvy 50 ODSTÍNŮ ŠEDI A CASANOVA DŘEVĚNÁ STAVBA ROKU SVÍCENÍ LEDKAMI VITRÁŽE BYDLÍME SE ZVÍŘETEM MELANCHOLICKÝ BYT V LISABONU VÍTĚZOVÉ ANKETY

Barvy 50 ODSTÍNŮ ŠEDI A CASANOVA DŘEVĚNÁ STAVBA ROKU SVÍCENÍ LEDKAMI VITRÁŽE BYDLÍME SE ZVÍŘETEM MELANCHOLICKÝ BYT V LISABONU VÍTĚZOVÉ ANKETY DESIGN / STYL / ARCHITEKTURA 2 / 2016 ÚNOR 2016/49 Kč/2,90 50 ODSTÍNŮ ŠEDI A CASANOVA MELANCHOLICKÝ BYT V LISABONU SVÍCENÍ LEDKAMI ÚSPORA A DLOUHÁ ŽIVOTNOST DÁREK PRO PŘEDPLATITELE SVĚTELNÝ LED ZDROJ DŘEVĚNÁ

Více

interiérové dveře a zárubně

interiérové dveře a zárubně interiérové dveře a zárubně Mezi největší přednosti dveří tohoto slavného italského výrobce patří specifický design, krásný povrch a vysoká kvalita zpracování i použitých materiálů. Dveře Ghizzi&Benatti

Více

Design interiéru a exteriéru

Design interiéru a exteriéru STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Design interiéru a exteriéru CAFFÉ BAR Intezimo. Zlatý dotyk. Aleš Grunza Kutná Hora 2012 1 Středoškolská odborná činnost Obor č. 11. Stavebnictví, architektura a design interiérů

Více

kasper design solutions

kasper design solutions kasper design solutions Vážení zákazníci, v tomto katalogu si Vám dovolujeme prezentovat projektová řešení značky KASPER. Tato rodinná značka se poprvé objevila na trhu v roce 1990 v oborech stavebnictví

Více

ROZÁRKA KAVÁRNA S VYHLÍDKOU

ROZÁRKA KAVÁRNA S VYHLÍDKOU STŘEDOŠKOLSKÁ TECHNIKA 2016 - STRETECH 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ve středu dne 8. června 2016 ROZÁRKA KAVÁRNA S VYHLÍDKOU Michaela Andrlová SPŠ stavební Hradec Králové,

Více

INDUSTRIÁLNÍ KULTURNÍ DĚDICTVÍ CHRÁM CHMELE A PIVA HOP AND BEER TEMPLE. Královské město Žatec. Mgr. Zdeňka Hamousová & Bc. Eva Hapáková & Petr Bažant

INDUSTRIÁLNÍ KULTURNÍ DĚDICTVÍ CHRÁM CHMELE A PIVA HOP AND BEER TEMPLE. Královské město Žatec. Mgr. Zdeňka Hamousová & Bc. Eva Hapáková & Petr Bažant INDUSTRIÁLNÍ KULTURNÍ DĚDICTVÍ CHRÁM CHMELE A PIVA HOP AND BEER TEMPLE Královské město Žatec Mgr. Zdeňka Hamousová & Bc. Eva Hapáková & Petr Bažant Listopad, 2013 Královsk lovské město Žatec The Royal

Více

DESIGN FASÁDNÍCH A NOSNÝCH KONSTRUKCÍ POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VII

DESIGN FASÁDNÍCH A NOSNÝCH KONSTRUKCÍ POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VII DESIGN FASÁDNÍCH A NOSNÝCH KONSTRUKCÍ POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VII Program přednáškového cyklu: 12 týdnů -2 hod. Přednášet budou: Ing Aleš Marek, další přednášející budou presentováni při konkretizaci obsahu

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories srpen architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects stories srpen 2015 12 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED 3 EDITORIAL stories 4 TÉMA: BYT PUŠKINOVO NÁMĚSTÍ PRAHA 5 VILA BŘEVNOV 6 RODINNÝ DŮM MATĚJSKÁ 7 HISTORIE: TŘI

Více

PROKostely z.s. Aktivity PROKostely z.s. Tomáš Buřt

PROKostely z.s. Aktivity PROKostely z.s. Tomáš Buřt PROKostely z.s. Aktivity PROKostely z.s. Tomáš Buřt Důvody vzniku spolku Na území litoměřické diecéze (a nejen litoměřické diecéze) především v severozápadních Čechách je i 27 let po pádu komunistického

Více

Osoblažsko / Atelier 38

Osoblažsko / Atelier 38 Osoblažsko / Atelier 38 autor: Tomáš Bindr, Jan Zelinka / www.atelier38.cz / plocha pozemku: 3 635 m 2 zastavěná plocha: 187 m 2 užitná plocha: 240 m 2 obestavěný prostor: 1 000 m 3 foto: Jiří Vaněk Osoblažsko

Více

_10 TŘÍD PRO STUDENTY - z toho 6 tříd možné dodatečně rozdělit na dvě

_10 TŘÍD PRO STUDENTY - z toho 6 tříd možné dodatečně rozdělit na dvě BILANCE _10 TŘÍD PRO STUDENTY - z toho 6 tříd možné dodatečně rozdělit na dvě - jedna třída venkovní na terase pro experimentální výuku za optimálních klimatických podmínek _CENTRÁLNÍ HALA _PŘEDNÁŠKOVÁ

Více

URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI

URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI PRŮVODNÍ ZPRÁVA URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI Město Kopřivnice leží v okrese Nový Jičín, v Moravskoslezském kraji mezi Novým Jičínem a Ostravou. Město má přibližně třiadvacetitisícovou populaci. Začátkem druhé

Více

JUSTIČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH EVROPSKÉ UNIE

JUSTIČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH EVROPSKÉ UNIE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO VNITŘNÍ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCE C: OBČANSKÁ PRÁVA A ÚSTAVNÍ ZÁLEŽITOSTI PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI JUSTIČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH EVROPSKÉ UNIE SHRNUTÍ Abstrakt Tato studie

Více

HLAVNÍ VSTUP JE ZVÝRAZNĚN ZÁŘEZEM DO FASÁDY, KTERÝ JE ORÁMOVANÝ PORTÁLEM.

HLAVNÍ VSTUP JE ZVÝRAZNĚN ZÁŘEZEM DO FASÁDY, KTERÝ JE ORÁMOVANÝ PORTÁLEM. PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. URBANISTICKÉ SOUVILOSTI PARCELA SE NACHÁZÍ V MĚSTE BRNĚ. LEŽÍ NA OKRAJI BRNĚNSKÉ OKRUŽNÍ TŘÍDY, NA KTERÉ SE NACHÁZEJÍ MĚSTSKÉ PARKY A DŮLEŽITÉ KULTURNÍ STAVBY. KONKRÉTNĚ JDE O KŘIŽOVATKU

Více

NOVÉ NA STARÉ BRNO, NÁROŽÍ BRATISLAVSKÁ - STARÁ

NOVÉ NA STARÉ BRNO, NÁROŽÍ BRATISLAVSKÁ - STARÁ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ARCHITEKTURY ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ II. FACULTY OF ARCHITECTURE DEPARTMENT OF DESIGN II. NOVÉ NA STARÉ BRNO, NÁROŽÍ BRATISLAVSKÁ - STARÁ NEW

Více

DROBNÁ ARCHITEKTURA A DESIGN

DROBNÁ ARCHITEKTURA A DESIGN DROBNÁ ARCHITEKTURA A DESIGN První nízkopodlažní příměstské jednotky EM 475.2 z přelomu 60. a 70. let, lidově nazývané dost nevýstižně pantograf (pantografy mají i samostatné elektrické lokomotivy), měly

Více

NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA

NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA Historie bývalé budovy Pražské burzy bývalé budovy Federálního shromáždění a bývalé budovy Rádia Svobodná Evropa Z dějin Federálního shromáždění zasedání Sněmovny národů v 70.

Více

Zpráva ze služební cesty/ INTERCOm

Zpráva ze služební cesty/ INTERCOm Zpráva ze služební cesty/ INTERCOm Díky příspěvku Českého výboru ICOM jsem se ve dnech 4.-10.7.2016 měla možnost účastnit se Generální konference ICOM v Miláně s tématem Muzea a kulturní krajina. Jako

Více

Prostory ke komerčnímu pronájmu

Prostory ke komerčnímu pronájmu Prostory ke komerčnímu pronájmu Centrum DOX patří mezi nejprogresivnější kulturní instituce v České republice kromě prezentace současného umění nabízí centrum DOX pronájem jedinečných industriálních prostor,

Více

MYSLENÍ NOV. MOVEO Glas. Dverní technika. Automatika. Kování na sklo. Záchranné a únikové cesty. Posuvné delicí stěny

MYSLENÍ NOV. MOVEO Glas. Dverní technika. Automatika. Kování na sklo. Záchranné a únikové cesty. Posuvné delicí stěny Dverní technika Automatika MOVEO Glas WN 053 532 51532, CZ, 5, BD, 01/09, změny vyhrazeny. Kování na sklo Záchranné a únikové cesty Posuvné delicí stěny DORMA dveřní technika ČR, s. r. o Vinohradská 184

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více