Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4"

Transkript

1 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č

2 Motto: To co se jednou naučíte, to Vám v hlavě zůstane a nikdo Vám to z paměti nesmaže. Milé spolužačky a milí spolužáci, minulé číslo našeho periodika vyšlo počátkem druhého měsíce roku Leden, byl měsícem, kdy žáci a studenti dostávali pololetní vysvědčení a nyní pokračují ve studiu a sbírají nové a nové poznatky. Nové poznatky jste v měsících lednu, únoru, březnu, dubnu získávali i Vy posluchači U3V v rámci letního semestru. Paní zima měla vládnout v zimních měsících, ale sami dobře víte, jak to ve skutečnosti bylo. Březen pak začal vonět jarem, všichni jsme vyhlíželi sluníčko, po kterém jsme toužili. Duben pak patřil velikonočním svátkům a hnedle jak svátky jara skončily, nastal čas účtování v podobě vypracovávání seminárních prací a závěrečných kolokvií. Ale než přistoupíme ke kolokviím, tak si na dalších stránkách časopisu připomeneme, jaký byl Váš LETNÍ SEMESTR. Připomenutí první. Bude věnováno posluchačům prvního ročníku, kteří jste studovali program Jak na počítač. Byli jste rozděleni do tří skupin, jedna skupina byla určena všem posluchačům, kteří s počítačem moc nepracovali, tudíž byli začátečníky a dvě skupiny pokročilých uživatelů. Cílem, pro posluchače první skupiny bylo získat dovednost využívání Internetu, elektronické pošty, používání aplikace Google, Windows 8, používání sociální sítě a tvorba dokumentů Office 2013 a Google, základy práce ve Wordu Celým letním semestrem Vás provázel ředitel školy Ing. Jiří Durďák se svými dvěma asistenty. Vše, co jste, se v hodinách naučili, jste si prakticky vyzkoušeli doma při plnění úkolů zadaných vyučujícím a pak při seminární práci. Skupiny pokročilých uživatelů měli za cíl, rozšířit si dovednost při práci na PC, zdokonalit se v textovém editoru Word 8, plně využívat Internetu, počítačové grafiky a digitální fotografie. Do tajů a dovednosti Vás v učebně 211 vždy v úterý zasvěcoval Mgr. Igor Osoha a druhou skupinu posluchačů odborně zasvěcoval Ing. Martin Šimůnek v učebně 211 vždy ve středu. Připomenutí druhé. Velmi zajímavý letní semestr jste měli Vy, posluchači druhého ročníku. Postupně jste se seznamovali s tématy:

3 Naše Vaše obchodní akademie O historii a současnosti školy, Vám velmi zajímavě vyprávěl PhDr. Vladimír Teťhal. O celé přednášce jste si již mohli přečíst v minulém čísle. Divadlo aneb prkna co znamenají svět Další tříhodinová přednáška byla věnována Divadlu aneb prkna co znamenají svět a regionální význam. Tuto přednášku jste si vyslechli od ředitele Slováckého divadla Mgr. Igora Stránského.

4 Film a region Velmi zajímavou přednášku s ukázkami jste si vyslechli od ředitele kin Mgr. Josefa Korvase. Sami jste se zapojili do diskuze a pan ředitel Vám na Vaše dotazy zasvěceně odpovídal. Hudba Od základů až po významné skladatele přednášela PaeDr. Marie Ančíková, která svoji přednášku doplnila obrázkovým a zvukovým záznamem. Posluchači druhého ročníku si vyslechli ukázky od skladatelů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadeus Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Johana Sebastiána Bacha, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a dalších. Hlasivky vyučující vydržely až do konce výuky, která uběhla velmi rychle, a Vy jste se loučili s vyučující i se skladateli.

5 Historie a současnost Uherského Hradiště Při předposlední výuce ve třídě velmi poutavě vyprávěla paní PhDr. Blanka Rašticová o založení města, vzniku názvu města, o právech, o zakládací listině a další zajímavosti spojené s městem. Vše dokladovala zajímavými obrázky. Vyučovací čas uběhl velmi rychle, nastal čas loučení a Váš potlesk svědčil o tom, že se Vám povídání velmi líbilo. Památky a historie královského města Tak jako ve třídě, tak i v terénu, byla vyučující historička PhDr. Blanka Rašticová, vynikají. Při procházce městem jste viděli: Matyášovu bránu, funkcionalistickou stavbu, kulatou věž, hradby, tančící dům, Galerii města a další část hradeb, Mariánské náměstí, Morový sloup, sv. Floriána a historické budovy. Na Masarykově náměstí to byla Stanclova lékárna, hotel Slunce, radnice, kostel, kašna, Jezuitská kolej. Závěr výuky provedly zvony a potlesk byl jen malým poděkováním za velmi krásný výklad.

6 Připomenutí třetí. Učebna v druhém patře patřila v úterý posluchačům III. ročníku, kteří jste se při výuce postupně seznámili s Církevními řády. V průběhu studia jste s panem profesorem Miloslavem Pojslem probrali: obecné informace o církevních řádech, benediktinskou řeholi, reformní hnutí cisterciáckého řádu, řád premonstrátů, kartuziánů, karmelitánů a další řády středověku, po té jste se seznámili s dominikány a františkány, novými řády: jezuité, piaristé, kapucíni. Všechny tyto zajímavé přednášky byly doplněny obrazovou dokumentací. Dominikánský klášter Olomouc Františkánský klášter Uherské Hradiště První řád - bratři františkáni Jezuité. Milosrdní bratři

7 Žádný cíl není tak daleko, abyste na něj nedosáhli. Kolokvia jednotlivých tříd První kolokviu se konalo 7. dubna 2015, ke kterému se sešli na učebně 333 posluchači III. Ročníku. Zápisem do indexu vyhověl/vyhověla od prof. Miloslava Pojsla bylo ukončeno tříleté studium. Dne 15. dubna se konalo kolokvium u posluchačů prvního ročníku, kteří se věnovali zajímavému tématu Jak na počítač. V hodin bylo zahájeno kolokvium v učebně 205 u počítačových začátečníků. Předtím než kolokvium začalo, nechyběla ve třídě ročníková učitelka, které za třídu poděkovala paní Marie Kotasová. Poté již pan ředitel Ing. Jiří Durďák, s Vámi postupně probral domácí úkoly, docházku, pilnost a zápisem do indexu pak ukončil Vaše studijní snažení v prvním ročníku U3V.

8 O poschodí níž se 14. dubna konalo kolokvium posluchačů pokročilých uživatelů. Vy jste se s vyučujícím Mgr. Igorem Osohou probrali v celku rozsáhlý okruh. Všechny nové poznatky, které jste získali a které jste využili při domácích úkolech, vyučující s každým postupně probral a vyhodnotil. Ani zde pak nechyběl závěrečný akt zápis do studijního průkazu. Druhá skupina pokročilých uživatelů se v počítačové třídě 211 sešla 22. dubna, aby i oni společně s Ing. Martinem Šimůnkem vyhodnotili úkoly, které Vám vyučující zadával na procvičení probrané látky. Náplň v této třídě byla stejná jako u skupiny, o níž se psalo v předešlém odstavci. Po vyhodnocení, ukončil vyučující Ing. Martin Šimůnek zápisem do indexu Vaše studium v prvním ročníku. Druhý ročník U3V ve finiši Poslední kolokvium se konalo první úterý měsíce května. K poslednímu kolokviu se sešli posluchači druhého ročníku U3V při Obchodní akademii s vyučující ze zimního semestru

9 PhDr. Miladou Frolcovou, abyste společně, probrali seminární práce jednotlivých posluchačů a posluchaček na velmi zajímavé téma Umění. Než jste, ale dospěli až k tomuto závěrečnému kolokviu, tak jste se v průběhu letního semestru seznámili s Historii školy, Divadlem, Filmem, Hudbou a v neposlední řadě s velmi zajímavým výkladem o Historii města. Zde je nutno poděkovat všem přednášejícím PhDr. Vladimírovi Teťhalovi, Mgr. Igorovi Stránskému, Mgr. Josefu Korvasovi, PaedDr. Marií Ančíkové a PhDr. Blance Rašticové za velmi pěkné a zajímavé přednášky doplněné obrazovou dokumentací. Po dvouhodinovém maratónu hodnocení seminárních prací i zde nechyběl závěrečný zápis do indexu. Za celou třídu poděkovala a s vyučující PhDr. Miladou Frolcovou se rozloučila Olga Švecová. Protože všem posluchačům vytrávilo, zakončili kolokvium posezením v restauraci No6.

10 Výuka cizích jazyků I zde byla výuka v měsíci květnu ukončena. Jako první ukončili svoji výuku posluchači, kteří navštěvovali kurz němčiny začátečníků. Vyučující PhDr. Věra Karafiátová Vás celým vyučovacím procesem seznamovala s gramatikou, slovíčky, výslovností. Při poslední výuce jste ještě probrali cvičení sedmé na stránce 237 Vaší učebnice. Školní zvonek, který se rozezněl ukončil Vaše snažení ve zdokonalování se v jazyce německé. Na samý závěr za celou třídu poděkoval a s vyučující se rozloučil Váš spolužák, jak jinak než v němčině. O týden později se sešli v učebně 229 všichni posluchači, kteří se věnovali jazyku anglickému pod vedením PhDr. Yvony Procházkové. I zde panovala příjemná atmosféra a posluchači mohli zhodnotit celou devíti měsíční výuku. Na závěr bylo posluchačům vydáno Osvědčení o absolvování kurzu. Před odchodem jste se rozloučili se svou vyučující, jako poděkování jste jí předali nádherné kytice, popřáli slunečné prázdniny. Výlety 21. dubna 2015 bylo nedaleko vlakového nádraží živo, to se zde scházeli posluchači I. ročníku, abyste se svou ročníkovou učitelkou navštívili univerzitní město Olomouc. V 7.45 přijel autobus a po nástupu jste nabrali směr Přerov a Olomouc.

11 Protože jsem se nemohla ze studijních důvodů Vašeho zájezdu zúčastnit, materiál z Vašeho výletu mi dodala Vaše spolužačka Táňa Valová a spolužák František Čevela. Výlet do Olomouce Bylo to celé moc prima, počasí slunečné a větrné. Autobus nás vyložil u Dómu sv. Václava. Zde, nás přivítala paní Špatenková s průvodkyní, která nás poutavým výkladem seznámila se stavbami na Václavském náměstí. Kolem Arcibiskupského paláce a bývalé zbrojnice jsme dorazili do Konviktu kaple Božího těla. Navštívili jsme sál - kapli ve tvaru hostie, kde jsme obdivovali výzdobu a vyslechli přednášku o historii této stavby. O dům dál, v židovské části města v ulici Křižkovského sídlí Rektorát UP a Filozofická fakulta. Měli jsme tu čest, že nás v krásné zasedací místnosti rektorátu přivítal osobně rektor UP profesor Jaroslav Miller, který nám vyjádřil obdiv a podporu ve vzdělávání. Naše Olomoucká alma mater zaštiťuje 1200 studentů U3V. Velmi se líbil slogan pana lektora: S univerzitou Palackého od kolébky až do smrti. Z oken zasedací místnosti je krásný výhled do upraveného městského parku s názvem Bezručovy sady. Následoval oběd v menze FF. Nevšední byl zážitek poobědvat se studenty v jejich jídelně a nasávat tu atmosféru přednášek, zkoušek a večírků. Nabírat z várnice čaj a použité nádobí poslat na běžícím pásu k myčce. Po obědě směrem do centra přes náměstí Republiky jsme nahlédli do kostela Panny Marie Sněžné. Na Michalském vršku jsme obdivovali památečnou stavbu vila Primavesi a kostel sv. Michala. V okamžiku jsme byli na Dolním náměstí u Neptunovy kašny, Mariánského sloupu a Jupiterovy kašny. Přesunuli jsme se na horní náměstí k Ariánově kašně. Kolem sloupu Nejsvětější Trojice a Orloje jsme pasáží prošli do krásného chrámu sv. Mořice. Zde se nás ujal varhaník pan Martínek. Celá skupina jsme se vydali po dřevěných schodech až nahoru na kůr. Obdivovali jsme jedny z největších varhan, o jejichž stavbě jsme se dozvěděli že prý přijel varhanář se svými druhy a pět let ty varhany stavěli a po nich přijel řezbář a dělal kolem píšťal tu krásnou výzdobu. Mně pobavilo, že dříve když chtěl varhaník hrát na varhany, potřeboval k sobě osm chlapů, kteří šlapali na měchy. A protože tam mezi píšťalami byla velká zima, zahřívali se alkoholem a tak se vlastně nikdy nevědělo, jak to hraní dopadne. Dnes to ženou dva silné motory. A varhaník má pět klaviatur a ještě jednu pod nohama. K tomu plno rejstříků, které zní jako různé nástroje. A tak na varhany dokáže zahrát téměř cokoliv. Musím předeslat, že na to dlouho studoval na konzervatoři. Požitek z koncertu umocněný pohledem do chrámu z kůru byl velkolepý. Po kulturním zážitku jsme měli hodinku rozchod a tak jsme se v hojném počtu setkali na náměstí v cukrárně na kafíčko a zákusek.

12 V podvečer jsme se unavení a spokojení vrátili domů. V úterý 28. dubna 2015 jste se posluchači třetího ročníku probudili do dne, který byl Vaším zájezdovým dnem. Proto jste se sešli před šestou hodinou ranní u vlakového nádraží a společně vyhlíželi příjezd autobusu pana Vybírala. Protože Vašeho průvodce prof. Pojsla odvolali na seminář do Prahy, vedení zájezdu se ujal pan Josef Bozděch, který po nástupu provedl prezenci a poté již autobus začal ukrajovat kilometry Vašeho zájezdu. Z důvodů plného obsazení autobusu, jsem se nemohla Vašeho zájezdu zúčastnit a tak jsem požádala Vás, posluchače, abyste jste se o zážitky ze zájezdu podělili jak slovem, tak fotodokumentací s ostatními. Se zážitky se podělil pan Josef Bozděch, Libuše Veselovská, manželé Tůmovi, Jiřina Leciánová, Marie Doležalová a František Smištík. Všem patří poděkování za spolupráci.

13 Poznávací zájezd třetího ročníku Úspěšnou tečkou za studiem 3. ročníku U3V byl poznávací zájezd na Vysočinu - po stopách staveb Jana Blažeje Santiniho - Aichla. Santini je autor stavebního slohu, který je nazýván - barokní gotika a nemá v Evropě obdobu. Zájezd jsme připravili ve spolupráci s profesorem M. Pojslem z UP v Olomouci. Za námět i osobní organizační přípravu mu všichni účastníci zájezdu děkují. Náš autobus vyrazil dne 28. dubna 2015 v 6.00 h z Uh. Hradiště směr Brno a Žďár nad Sázavou. Kolem 9. hodiny jsme za slunečného počasí zaparkovali autobus před areálem žďárského kláštera. Před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše nás již očekával průvodce p. Mgr. Lacina, jáhen konventu. Jeho zasvěcený výklad byl zaměřen jak na historii původního cisterciáckého gotického kostela, tak na barokní přestavbu baziliky v první polovině 18. století. Po prohlídce baziliky jsme se přesunuli na Zelenou horu k Poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého. Stavba se vymyká běžným dobovým uměleckým normám a představám. Půdorys ambitu i kostela je založen na průniku sady kružnic stejně jako vzájemný průnik složitých prostorových útvarů, které dotváří výjimečnost této architektury. Symbolika hvězd je využita téměř na všech částech stavebního komplexu. Založení kostela souviselo s připravovaným blahořečením sv. Jana Nepomuckého poté, co byl v jeho hrobě v pražské katedrále sv. Víta nalezen jeho domnělý, zázračně neporušený jazyk. Výjimečné hodnoty tohoto poutního kostela vedly k tomu, že v roce 1994 byl zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Prudce se zhoršující počasí, vítr a zima nás donutilo rychle opustit návrší Zelené hory a přemístit se do blízké restaurace na oběd. Občerstveni a odpočinuti jsme vyrazili ve hodin k dalším dvěma zastávkám. Nejprve to byla další stavba Santiniho - kostel sv. Václava ve Zvoli, který nechal vystavět opat žďárského cisterciáckého kláštera Václav Vejmluva ve 20. letech 18. století. Jeho monogram VV se objevuje spolu s křížem na vrcholu průčelí kostela (viz foto). Půdorys kostela je ve tvaru řeckého kříže a věž kostela má tvar václavské koruny.

14 Poslední zastávka nás čekala v Předklášteří u Tišnova. Klášter Porta Coeli je jediný cisterciácký ženský klášter, který je v ČR v provozu. V současné době zde přebývají 3 sestry. Průvodkyně nás seznámila s historií kláštera, který byl v roce 2010 prohlášen národní kulturní památkou ČR. Byl nám umožněn vstup do křížové chodby s lapidáriem a do Rajské zahrady. Naplněni novými poznatky jsme usedli do autobusu a hurá domů. V silném dešti, který nás provázel od Slavkova, jsme dorazili před 19. hodinou do Uherského Hradiště. Byli jsme unaveni, ale spokojeni a obohaceni o pěkný kulturní zážitek. Za účastníky zájezdu Ing. Josef Bozděch, U3V

15 Poslední stránka bude jen krátce patřit posluchačům třetího ročníku protože 22. května 2015 jste odjížděli se svou ročníkovou učitelkou Ing. Ingrid Ilčíkovou, a rodinnými příslušníky do univerzitního města Olomouce ke slavnostní promoci. Záběry jsou z chvíle odjezdu, a jaká panovala atmosféra v Olomouci, ve svém příspěvku popsal Váš spolužák Ing. Josef Bozděch. Promoce U3V v Olomouci Na kýženou promoci jsme vyrazili, společně i s naší třídní učitelkou Ing. Ingrid Ilčíkovou v 8 h autobusem z Uherského Hradiště. Autobus nás přivezl až před Právnickou fakultu UP v Olomouci. Společně s námi promovali i absolventi U3V z jiných fakult UP. Promoce ve slavnostní aule byla zahájena státní hymnou. Za zvuků fanfár předstoupili do auditoria nejvyšší funkcionáři UP, zástupci z lékařské, přírodovědecké, pedagogické fakulty a garanti běhů U3V na jednotlivých fakultách. Slavnostním aktem nás provázela PhDr. Naděžda Špatenková, garant U3V v rámci UP. Úvodní slovo pronesl prorektor UP. Následně proběhlo předání osvědčení absolventům U3V garanty běhů na jednotlivých fakultách UP. Poděkování za frekventanty přednesl Ing. Josef Bozděch z U3V v Uherském Hradišti. Za vedení UP se závěrečnou řečí rozloučila zástupkyně pedagogické fakulty UP. Slavnostní akt byl ukončen studentskou hymnou. Po ukončení promoce jsme ještě stihli společné foto a předání kytic PhDr. Miloslavu Pojslovi, PhDr. Naděždě Špatenkové a naší třídní Ing. Ingrid Ilčíkové. Úplnou tečkou za promocí byla zpáteční cesta do Uherského Hradiště, kam jsme šťastně dorazili krátce po poledni. Ing. Josef Bozděch, U3V

16

17 Zapomenutá zásuvka Nevím z jakého důvodu jsem vždycky vyprávěla svému muži sny, které se zdály. Ba dokonce on sám ráno, když stál v koupelně a já jsem v kuchyni připravovala snídani, chtěl slyšet můj sen. Smál se mi vždycky, když jsem z toho vyvozovala nějakou ptákovinu. Říkával, ty si musíš vytvořit problém, jinak by jsi to nebyla ani ty. Ale zajímavé je, že o tom celý den přemýšlel, stejně jako já. Večer, když se vrátil domů se mě zeptal, jestli se mně sen vyplnil. Jasně, že jsem si vymýšlela, ale poslouchal mě se zaujetím, protože moje fantazie nebrala konce. Je vidět, že do dnes mě fantazie neopouští, jen sny už se mi nezdají. Když jsem mu vše pověděla, říkával miluji Tě ženo, víc než příští den. Zasmál se Od doby, kdy odešel, sny se ztratily. A když se mi přece zdá sen, a ráno se probudím, jsem přesvědčená, že to byla skutečnost, že mně hladil. Do tváře nevidím, ale jsem přesvědčena, že to musí být můj muž. Nebo snad někdo jiný? A tady nastává ten velký problém, otazník, který jsem objevila v jedné ještě zcela neprobádané zásuvce psacího stolu. Je vidět, že zapomínám. Na samém dnu zásuvky pod množstvím drobností, třeba malé botičky mojí vnučky, nepředstavitelné množství dudlíků mojí druhé vnučky, pěkné malůvky mojí další vnučky, několik kudliček ve tvaru rybiček, svazky klíčů, malé parůžky, staré mince v koženém míšku, dokonce cigarety, otvírák na láhve ve tvaru klíče. V krabičce zabalené zlaté zuby. Skutečné poklady. Abych to zkrátila - na samém dnu zásuvky byla fotka tří vojáků. Petr, Ládík a můj muž. Na druhé straně verše písničky V Brně ke kasárnám je ouzká ulička to musela zaplakat má stará matička. Oj Brno, Brno, tys nemělo státi, nemuselo polovic panen zaplakati. Kamarádi. Jak na vojně v Brně, tak v životě. Prožila jsem s nimi mnoho krásných barevných dní, prosycených světlem mládí. Takže ptám se dnes sama sebe. Babičko, o kterém se ti v noci vlastně zdálo? No, jeden z nich to určitě byl. Posluchačka 3U3V

18 A protože časopisem v tomto školním roce listujete naposled, ÚTŘIVÉČKO Vám všem přeje pěkné prázdniny, krásný dovolenkový čas plný sluníčka, koupání, sbírání hub a zajímavých zážitků při cestách za poznáním, jak v naší vlasti tak i cizině. A až zazvoní v měsíci září školní zvonek, který Vás pozve do školních lavic ke studiu přeji všem hodně zdaru. ÚTŘIVÉČKO tímto děkuje všem posluchačům za spolupráci při tvorbě časopisu a těší se další spolupráci v příštím školním roce. Tak, ať žije dovolená ať žijí prázdniny a po prázdninách, až se ozve školní zvonek, ať se společně v hojném počtu setkáme, a nové spolužáky a spolužačky na U3V mezi sebou přivítáme.

OBCHODNÍ AKADEMIE V UHERSKÉM HRADIŠTI ÚTŘIVÉČKO Č. 3

OBCHODNÍ AKADEMIE V UHERSKÉM HRADIŠTI ÚTŘIVÉČKO Č. 3 OBCHODNÍ AKADEMIE V UHERSKÉM HRADIŠTI ÚTŘIVÉČKO Č. 3 2014 Milé spolužačky a milí spolužáci, v měsíci lednu 2014 jste všichni ve svých ročnících zahájili letní semestr. O průběhu zimního semestru jste mohli

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4 2016 Milé posluchačky a milí posluchači, je před Vámi další číslo ÚTŘIVÉČKA, které začíná bohužel smutně. V měsíci lednu jste všichni zahájili studium

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 3

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 3 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO č. 3 2016 Milí spolužáci a milé spolužačky Dovolte, aby Vás, časopis ÚTŘIVÉČKO přivítal na těchto stránkách poprvé v roce 2016 a popřál Vám všem, vyučujícím,

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 1

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 1 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO č. 1 2015/2016 Milé posluchačky, milí posluchači, milé seniorky a milí senioři. Čas dovolených, čas lenošení, čas hlídání vnoučat skončil a tak dovolte, aby

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 1

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 1 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 1 2014/2015 Milí spolužáci a milé spolužačky. Prázdniny - dovolená, krásný letní čas, čas plný krásných zážitků, uběhl velmi rychle a již je tu nový školní

Více

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 -

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 - Itinerář OBSAH: Obsah: Úvod: 1.den: 2.den: 3.den: 4.den: 5.den: 6.den: 7.den: Shrnutí: Prameny čerpání: 1.strana 2.strana 3.strana 4.strana 5.strana 6.strana 7.strana 8.strana 9.strana 9.strana 10.strana

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 2

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 2 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 2 2014 PODZIM A ZIMA Stromy se rozloučily s šatem, cestu měkce vystlaly zlatem, a doufají, že jim snad paní zima bílý šat dá a nenechá je nahé stát. Milé

Více

Závěrečné semináře, leden 2016. 1. KS Oslavany, úterý 19. ledna 2016

Závěrečné semináře, leden 2016. 1. KS Oslavany, úterý 19. ledna 2016 Ukončení zimního semestru 2015 / 2016 Vážení tutoři, Vážení posluchači, zasílám Vám informace k promoci a Závěrečným seminářům pro leden 2016. Promoce se bude konat v úterý 26. 1. 2016 od 11,00 hodin v

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE UHERSKÉ HRADIŠTĚ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU

OBCHODNÍ AKADEMIE UHERSKÉ HRADIŠTĚ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU OBCHODNÍ AKADEMIE UHERSKÉ HRADIŠTĚ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU ÚTŘIVÉČKO Č. 4 Milé spolužačky a milí spolužáci O tom jak probíhal Náš Váš zimní semestr, jste mohli číst v minulých číslech nepravidelného časopisu

Více

Po stopách 100 let republiky

Po stopách 100 let republiky První školní projekt ZŠ pro školní rok 2018/2019 Po stopách 100 let republiky 3. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne Mgr. Monika Skřivánková a Mgr. Miroslav Šnajdr 1. Hlavní koordinátorka projektového

Více

Vážení a milí účastníci 4. ročníku soutěžní přehlídky. Mozart opět v Olomouci 2015 )

Vážení a milí účastníci 4. ročníku soutěžní přehlídky. Mozart opět v Olomouci 2015 ) Vážení a milí účastníci 4. ročníku soutěžní přehlídky Mozart opět v Olomouci 2015! Jménem pořádajícího klavírního oddělení ZUŠ Žerotín Olomouc Vás chci co nejsrdečněji pozvat do Olomouce a vyjádřit přání,

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE OLOMOUC - město s nejvíce památek na Moravě - Vláček v provozu květen-srpen

Více

Vážení absolventi Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení absolventi Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, V Olomouci dne 21. 3. 2016 Vážení absolventi Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, dovoluji si Vás touto cestou srdečně pozvat na historicky první Zlatou promoci absolventů Pedagogické fakulty

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_350 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 4 Školní rok 2012/2013 Milé spolužačky, milí spolužáci. Minulé číslo našeho časopisu ÚTŘIVÉČKO vyšlo počátkem měsíce února. Koncem ledna dostávali žáci svá

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

ÚTŘIVÉČKO č. 3, 2011/2012 Poslední zvonění pro posluchače U3V ve školním roce 2011/2012 Obchodní akademie Uherské Hradiště

ÚTŘIVÉČKO č. 3, 2011/2012 Poslední zvonění pro posluchače U3V ve školním roce 2011/2012 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO č. 3, 2011/2012 Poslední zvonění pro posluchače U3V ve školním roce 2011/2012 Obchodní akademie Uherské Hradiště Tak jak úvodní titulek napovídá školní rok 2011/2012 posluchačům U3V při Obchodní

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

Oblast vzdělávání a kultury v Klubu seniorů Řepy nezanedbáváme

Oblast vzdělávání a kultury v Klubu seniorů Řepy nezanedbáváme Oblast vzdělávání a kultury v Klubu seniorů Řepy nezanedbáváme Nový rok 2017 jsme začali slavnostně a vesele. Chvíle poezie, pěkné vinše, rýmovačky, přáni nebrali konce. Veliký úspěch měla báseň Náš kapitán

Více

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného

Více

Odborná knihovnická exkurze do Krakova

Odborná knihovnická exkurze do Krakova Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná knihovnická exkurze do Krakova Datum konání: 8. - 11. května 2017 Účastníci: vybraní studenti

Více

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ PRO HANDICAPOVANÉ

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ PRO HANDICAPOVANÉ NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ PRO HANDICAPOVANÉ BEZBARIÉROVÉ SLUŽBY Informační centrum Sídlí na Husově náměstí 1225 a je bezbariérové. Vstup do prostoru IC je lehce vyvýšený (1 schod), na zazvonění je možno přistavit

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 3

Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 3 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO Č. 3 Školní rok 2012/2013 Milé spolužačky a milí spolužáci Poslední stránka našeho studentského časopisu ÚTŘIVÉČKO Č. 2 byla věnována přání všeho nejlepšího

Více

MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul

MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul Pondělí 3. 5. 2010 Do Istanbulu jsme vyrazili v pondělí, letadlo nám odlétalo v pravé poledne. Po příjemných dvou a půl hodinkách strávených

Více

Zápis. Odjezd: V 9:30 hodin jsme odjížděli z Mírového náměstí v Ostrově.

Zápis. Odjezd: V 9:30 hodin jsme odjížděli z Mírového náměstí v Ostrově. Zápis Občanské sdružení Místní akční skupiny Krušné hory západ v rámci národního projektu spolupráce Kraj živých vod II. (reg.č.12/015/4210a/341/000004) spolufinancovaného v rámci Programu rozvoje venkova,

Více

Základní informace k dopravě a pohybu po městě

Základní informace k dopravě a pohybu po městě Základní informace k dopravě a pohybu po městě Vzhledem k rekonstrukci třídy 1. máje je omezena tramvajová doprava a je nahrazena autobusovou linkou X, která jezdí z Hlavního (vlakového) nádraží na zastávku

Více

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Datum konání: 20. 2. 22. 2. 2018 Účastníci: Zpráva: 2. VK

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

Komponovaná kulturní krajina. a možnosti její obnovy a zachování

Komponovaná kulturní krajina. a možnosti její obnovy a zachování Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu Český národní komitét ICOMOS ve spolupráci s Muzeem umění v Olomouci Vás zvou na odborný seminář

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

ÚTŘIVÉČKO č. 1, 2011/2012 Náš první ročník U3V 2010/2011 Obchodní akademie Uherské Hradiště

ÚTŘIVÉČKO č. 1, 2011/2012 Náš první ročník U3V 2010/2011 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO č. 1, 2011/2012 Náš první ročník U3V 2010/2011 Obchodní akademie Uherské Hradiště Vážené a milé studentky a studenti, možná ani netušíte, že rok 2012 je vyhlášený Evropským rokem aktivního stárnutí

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

MUSICA FLOREA czech early music ensemble

MUSICA FLOREA czech early music ensemble Út 1. dub 2014 St 2. dub 2014 St 23. dub 2014 Čt 8. kvě 2014 Čt 15. kvě 2014 Ne 8. čvn 2014 Po 9. čvn 2014 Pá 20. čvn 2014 So 21. čvn 2014 19:00 Lysá n. Labem G.F.Handel: Brockes passion (Bohemia 2014)

Více

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Kutná Hora a její krásné okolí byly cílem výletu, který jsme mohli uskutečnit díky vstřícnému přístupu vedení Střediska sociálních služeb Prahy 1. Zajištění dopravy,

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015

Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015 Comenius návštěva ve Španělsku březen 2015 Druhé letošní setkání v rámci projektu Comenius se konalo ve španělském Molins de Rei, malém městečku nedaleko Barcelony. 2. března, v pondělí ráno jsme se všichni

Více

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž.

PIKNIK 7 /PAGE/ Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát. Strana 4 Kutná Hora Strana 5. Drakiáda. Strana 6 a 7. Rozhovory. Strana 9 Soutěž. PIKNIK Září a říjen 2017 Strana 2 Prvňáčci Strana 3 Patronát Strana 4 Kutná Hora Strana 5 Drakiáda Strana 6 a 7 Rozhovory Strana 9 Soutěž 7 /PAGE/ Patronát zahájen Drakiáda Rozhovory Již tradičně jsme

Více

Bilanční diagnostika 2. národní seminář

Bilanční diagnostika 2. národní seminář Bilanční diagnostika 2. národní seminář 17. - 18. 1. 2013, Kutná Hora Zpráva z jednání + fotodokumentace Téma a náplň druhého semináře, který byl zaměřen na problematiku vzdělávání a diagnostických nástrojů

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Zpráva ze semináře v ČESKÉM KRUMLOVĚ: KA4 Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Restaurátorský přístup v péči o autentické památky, seminář

Více

Žáci ze Slovákové jeli do SENÁTU

Žáci ze Slovákové jeli do SENÁTU Žáci ze Slovákové jeli do SENÁTU Výchova k občanství (Vko) je předmětem, kde se žáci učí občanské zodpovědnosti, základní orientaci v domácí i světové politice, ale hlavně důležitým postojům a dovednostem

Více

Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí

Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí Hochschule der Medien, Stuttgart, Německo ZS 2011/12 Vladimír Kebza Obsah Motivace pro studium v zahraničí Organizační záležitosti před výjezdem Praktické

Více

SENIORSKÁ AKADEMIE. GOODWILL vyšší odborná škola, s. r. o. Městská policie Frýdek-Místek NABÍDKA STUDIA

SENIORSKÁ AKADEMIE. GOODWILL vyšší odborná škola, s. r. o. Městská policie Frýdek-Místek NABÍDKA STUDIA GOODWILL vyšší odborná škola, s. r. o. Městská policie Frýdek-Místek SENIORSKÁ AKADEMIE NABÍDKA STUDIA 1 Obsah 1. Představení GOODWILL vyšší odborné školy, s. r. o.... 3 2. Seniorská akademie... 3 3. Organizace

Více

Kurz španělštiny ve Valencii.

Kurz španělštiny ve Valencii. Kurz španělštiny ve Valencii. Valencie Valencie se nachází na středomořském pobřeží Španělska, je to moderní město plné historie i kultury. Výborné klima, písčité pláže, i, navíc, obrovské množství kulturních

Více

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO

Školní časopis, 2015/2016 LÉTO Základní škola Ostrava, Gajdošova 9, p.o. Školní časopis, 2015/2016 LÉTO TAK, DĚCKA, PRÁZDNINY SE BLÍŽÍ. PĚKNĚ SI ODPOČIŇTE A DÁVEJTE NA SEBE POZOR. TŘI, DVA, JEDNA, START. 1 Obsah Pozvánka na rozloučení

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC Vítá vás 9. třída v zimním časopisu PÍRKO za měsíc listopad a prosinec Výlety a akce: Burza škol Prachatice 7.11.2017 Dne 7.11.2017 byla 9. třída základní školy Mistra Jana Husa

Více

PLÁN AKCÍ ZUŠ BRUNTÁL, 2012/2013 II.pololetí Aktualizováno 24.4.2013 Datum Akce Zajišťuje organizačně ÚNOR. Vernisáž Vrbno pod Pradědem (Rozprým)

PLÁN AKCÍ ZUŠ BRUNTÁL, 2012/2013 II.pololetí Aktualizováno 24.4.2013 Datum Akce Zajišťuje organizačně ÚNOR. Vernisáž Vrbno pod Pradědem (Rozprým) PLÁN AKCÍ ZUŠ BRUNTÁL, 2012/2013 II.pololetí Aktualizováno 24.4.2013 Datum Akce Zajišťuje organizačně ÚNOR 1.2. (PÁ) Pololetní prázdniny žáků 6. 2. (ST) Výlet za uměním -VO - Opava, Ostrava -výstava 8,10

Více

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015 Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem Září 2015 O čem si přečtete: Zahájení školního roku 2015/2016 Plavání Návštěva útulku

Více

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 16. 19. srpna 2015 XXII.

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 1

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 1 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO č. 1 2017/2018 Za rok se vrátím, vrátím se zas, byť sedm moří dělilo nás, tak zní úvodní slova jedné písničky, kterou zpíval oblíbený zpěvák Milan Chladil.

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV_0112 Autor: Tematický celek: Mgr. Martina Kaňovská Základy společenských věd Datum: 3.11.2012 Učivo (téma): Člověk v lidském společenství Hmotná a duchovní kultura

Více

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey

A) Pobělohorský manýrismus (1620 až 1700) - nejednotný ráz architektury, stavitelé cizí, představitelé: Francesco Maratti, Jean Baptista Mathey DĚJINY ARCHITEKTURY 12. Barokní architektura na území ČR 12.1 Úvod - v období 17. a 18. století hlavními stavebníky církev a šlechta, města byla po bitvě na Bílé hoře (1620) a po 30-tileté válce zchudlá

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

Výchova k občanství v 6. ročníku aneb Hra na město

Výchova k občanství v 6. ročníku aneb Hra na město Výchova k občanství v 6. ročníku aneb Hra na město Každý z nás se musí mnohokrát vydat ve svém životě na úřad za úředníky např. vyřídit si cestovní pas, občanský průkaz, řidičský průkaz, stavební povolení,

Více

Masarykovo nám Nový Bydžov tel:

Masarykovo nám Nový Bydžov tel: Město Nový Bydžov Konzultační středisko VU3V při Zemědělské univerzitě Praha září 2015 Masarykovo nám.1 504 01 Nový Bydžov tel: +420 495 703 911 mesto@novybydzov.cz www.novybydzov.cz Seniorské vzdělávání

Více

Centrum dalšího vzdělávání FF UK Univerzita třetího věku Rozvrh přednášek pro akademický rok 2019/2020 ZIMNÍ SEMESTR Název kurzu 1. skupina kurzů Mimořádné objevy klasické archeologie Vybrané kapitoly

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011

ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 ZŠ Rudná ŠvP Rokytnice n. Jizerou 2011 Můj milý deníčku... 8. A na horách Autoři: Žactvo Korektor: Martin Isoz 8. června 2011 1 Pondělí 6. 6. 2011 1.1 MI & VI Pondělní den byl dnem úvodním. V osm hodin

Více

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání 2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání KOMBINOVANÝ KURZ PRO UČITELE NĚMČINY HORIZONTE INSTITUT FÜR SPRACHE, KOMMUNIKATION

Více

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně.

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně. Jazykový pobyt v Anglii Vybraní žáci 2. stupně naší školy spolu s žáky ZŠ Horní Suchá se ve dnech 15.11. 20.11.2015 zúčastnili jazykového pobytu v Anglii. Celkem se jednalo o 40 žáků a 4 pedagogy (Mgr.

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL. Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2019 SOZOPOL Orientační kurz 1 EUR = 1,95 lv Aquapark v Primorsku AQUAPLANET pro všechny věkové kategorie a každý si zde najde to své. Čeká Vás den plný zábavy, příjemných zážitků, skluzavky,

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Ict1-ČJ-16 G F. Vytvořila: Mgr. Lenka Hýžová. Šlitr, naklad. Slávka Kopecká, Použitá literatura: Olga Sommerová, Jiří Šlitr

Ict1-ČJ-16 G F. Vytvořila: Mgr. Lenka Hýžová. Šlitr, naklad. Slávka Kopecká, Použitá literatura: Olga Sommerová, Jiří Šlitr Ict1-ČJ-16 Jiří Šlitr - kresby A B C D E Ict1-ČJ-16 G F H I J Použitá literatura: Olga Sommerová, Jiří Šlitr Šlitr, naklad. Slávka Kopecká, 2004 K Jiří Šlitr kresby Jiří Šlitr jak známo byl členem Svazu

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Celoroční plán pro školní rok 2013-2014

Celoroční plán pro školní rok 2013-2014 Škola: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Oblast: Dokumentace školy Základní právní norma: ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 Název: Celoroční plán pro školní rok 2013-2014 Č.j.: 1572/2013/ZŠ

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Rada pro vnitřní hodnocení Univerzity Pardubice Zápis z jednání dne 12. března 2018

Rada pro vnitřní hodnocení Univerzity Pardubice Zápis z jednání dne 12. března 2018 Rada pro vnitřní hodnocení Univerzity Pardubice Zápis z jednání dne 12. března 2018 Místo konání: zasedací místnost rektora, budova rektorátu, 3.NP, Studentská 95, Pardubice. Přítomni: z 9 členů rady přítomno

Více

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009

Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 Archiv novinek WWW stránek za školní rok 2008-2009 SŠP a VOŠ, s. r. o. pracoviště Kroměříž 03.07.09 - Krásné prázdniny! Přejeme všem krásné prázdniny! Úřední hodiny v době prázdnin: - v pracovní dny 8.00

Více

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ 4. čtvrtletí 2010 Zastupitelstvo obce Oldřichovice přeje všem spoluobčanům v roce 2011 mnoho pracovních i osobních úspěchů Volby do obecního zastupitelstva Ve dnech 15.-16. října

Více

Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: N, E

Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: N, E Olomouc Kraj: Olomoucký Okres: Olomouc Správní obvod: Olomouc GPS souřadnice: 49.593870N, 17.250871E Nadmořská výška: 219 m n. m. První pís. zmínka: 1078 (940 let) Počet obyvatel: 99 061 PSČ: 779 11 Adresa

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Zahraniční stáž v Estonsku

Zahraniční stáž v Estonsku Zahraniční stáž v Estonsku Michaela Trnková a Filip Kocourek Obor: Civilní nouzová připravenost Termín: 12. 6. - 13. 4. 2018 Dne 6. 11. 2017 jsme se dozvěděli výsledky výběrového řízení, vybrány byly dvě

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více