based on Need-driven Grassroots Ownership Venkovské projekty, ve kterých místní vědí co chtějí a aktivně o to usilují

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "based on Need-driven Grassroots Ownership Venkovské projekty, ve kterých místní vědí co chtějí a aktivně o to usilují"

Transkript

1 based on Need-driven Grassroots Ownership Venkovské projekty, ve kterých místní vědí co chtějí a aktivně o to usilují

2 bongo Worldwide je nevládní nezisková organizace, která od roku 2005 podporuje několik venkovských rozvojových projektů ve východoafrické Malawi.

3 bongo podporuje v Malawi tyto projekty: modelová předškola Umodzi-Mbame školení učitelů v Umodzi-Mbame odpolední klub pro mládež v Umodzi-Mbame podpora čtyř komunitních center ve vesnici Kantimbanya kukuřičný mlýn ve vesnici Kantimbanya

4 modelová předškola Umodzi-Mbame 80 dětí & 8 učitelů

5 modelová předškola Umodzi-Mbame Kudy se k nám dostanete

6 modelová předškola Umodzi-Mbame 2 třídy po 70 m 2, učitelská místnost a kuchyň

7 modelová předškola Umodzi-Mbame Ve třídě

8 modelová předškola Umodzi-Mbame Výuka písmen v přístřešku před školou

9 modelová předškola Umodzi-Mbame Obkreslování pomáhá se správným držením tužky a je dobrou přípravou na psaní

10 modelová předškola Umodzi-Mbame Výuka psaní v přístřešku před školou

11 modelová předškola Umodzi-Mbame 8 učitelů na 80 dětí umožňuje individuální přístup.

12 modelová předškola Umodzi-Mbame Výuka čísel

13 modelová předškola Umodzi-Mbame Výuka barev

14 modelová předškola Umodzi-Mbame Tanec a zpěv

15 modelová předškola Umodzi-Mbame Při povídání o životě ve vesnici učitel používá obrázek. Pro názornost, zaujetí i zábavu.

16 modelová předškola Umodzi-Mbame 8 učitelů zaměstnaných v modelové předškole Umodzi-Mbame

17 modelová předškola Umodzi-Mbame Školní kuchyně. Jídlo se připravuje na tzv. rocket stove, německém vynálezu, který spotřebuje o 70% dřeva méně než při vaření na otevřeném ohni.

18 modelová předškola Umodzi-Mbame Každý den děti dostávají Vitameal, směs s vysokým obsahem vitamínů a minerálů speciálně připravená pro děti. Do jídla se přidává kravské mléko, který škola od svého vzniku dostává jako dar od mistní mléčné farmy.

19 modelová předškola Umodzi-Mbame Ve frontě na mytí rukou před oběděm

20 modelová předškola Umodzi-Mbame oběd

21 modelová předškola Umodzi-Mbame Slavnostní zakončení školního roku 2008

22 modelová předškola Umodzi-Mbame Děti, které dokončili předškolní docházku, dostávají vysvědčení a školní brašnu. Příští rok půjdou do první třídy místní základní školy.

23 Školení učitelů v Umodzi-Mbame 51 učitelů ze 17 předškol a sirotčinců v okolí dochází od října 2006 do Umodzi-Mbame na pravidelná školení. Pro většinu z nich je to první pedagogické vzdělání v životě. Seznámí se zde s různými učebními technikami a také si je vyzkouší v praxi.

24 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Jak vyprávět příběh

25 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Teoretická část školení

26 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Účastníci prvního školení v říjnu 2006

27 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Hrát si s dětmi a pozorovat/srovnávat, jak to dělají kolegové z ostatních škol, je způsob, jak osvěžit výuku ve vlastní škole.

28 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Část školení je věnována reálné výuce. Vybraní učitelé si připraví ukázkovou lekci a prezentují ji dětem, které do Umodzi-Mbame denně chodí. Ostatní pak jejich výkon hodnotí. Tento způsob výuky se ukázal jako nejefektivnější, protože i ti nejméně zkušení učitelé jsou schopni uplatňovat ve svých školách to, co na vlastní oči viděli při školení v Umodzi-Mbame.

29 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Učitel předvádí výuku čísel. Tři kolegové jej sledují a později mu řeknou, v čem byl dobrý a co by měl zlepšit.

30 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Učitelka mluví s dětmi o zvířatech a rozhodla se vzít je k ohrádce s prasaty. Je to výborný nápad, názornost v malawském vzdělávacím systému skutečně chybí. Přihlížející učitelé to pak jistě udělají i ve svých školách.

31 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Důležitou součástí školení je výroba učebních pomůcek a hraček, které pak učitelé používají při výuce ve svých školách, jež samy o sobě nijak vybaveny nejsou.

32 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Učitel natírá kus dřevotřísky speciální černou barvou na tabule. V jeho škole není k dispozice papír ani tužka a tahle tabulka se tak stane jedinečnou příležitostí pro jeho svěřence, jak trénovat psaní nejen klacíkem do písku.

33 Školení učitelů v Umodzi-Mbame třeba takhle

34 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Učitelé šijí hračky

35 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Učitelka prezentuje vlastnoručně vyrobené učební pomůcky.

36 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Učitelka vyrábí autíčko ze staré plastové lahve a uzávěrů.

37 Školení učitelů v Umodzi-Mbame Učební pomůcky a hračky vyrobené učiteli

38 Školení učitelů v Umodzi-Mbame po školení

39 Školení učitelů v Umodzi-Mbame učitelé si odnášejí učitelé si odnášejí pomůcky a hračky, které vyrobili a budou je používat při výuce ve svých školách

40 Klub pro mládež v Umodzi-Mbame O úterních a čtvrtečních odpolední se v budově Umodzi-Mbame pravidelně scházejí žáci ze základní školy ve věku od 8 do 16 let, aby pod vedením učitelů studovali angličtinu, hráli divadlo, recitovali, sportovali a také četli knížky v knihovně, o kterou se sami starají..

41 Klub pro mládež v Umodzi-Mbame Pro většinu dětí je Pro většinu dětí je knihovna v Umodzi- Mbame první příležitostí v životě setkat se s knihami tolika různých témat

42 Klub pro mládež v Umodzi-Mbame Míčové hry

43 Klub pro mládež v Umodzi-Mbame Divadelní představení

44 Klub pro mládež v Umodzi-Mbame Vědomostní hry

45 Klub pro mládež v Umodzi-Mbame Playing games

46 vesnice Kantimbanya.. 20 km od Umodzi-Mbame leží v kopcovité krajině daleko od silnice vesnice Kantimbanya..

47 vesnice Kantimbanya Proč je Kantimbanya zvláští? Místní si tam z vlastní iniciativy, bez pomoci vlády či neziskových organizací, zřídili čtyři komunitní centra sloužící jako předškoly pro více než 200 dětí.

48 vesnice Kantimbanya a její čtyři centra (1) Mango (2) Ntaya Mwana (3) Chimwabvi (4) Masuku

49 vesnice Kantimbanya předškola Mango Vesnice Kantimbanya je velice chudá a čtyři předškoly, které si místní zřídili, nemají dostatečné budovy. Tři používají pro výuku místní kostely a čtvrtá předškola, Mango, je jen místo pod mangovníkem, kde se za deště nedá učit.

50 vesnice Kantimbanya předškola Chimwabvi Učitelé těchto čtyř předškol se zúčastňují školení učitelů v Umodzi-Mbame již od října 2006.

51 vesnice Kantimbanya předškola Masuku Způsob výuky v těchto školách se proto velice zlepšil. Namísto papouškování a vojenské disciplíny je tam prostor pro vyprávění příběhů, otázky a odpovědi, sport, hry, hudbu i tanec

52 vesnice Kantimbanya předškola Chimwabvi Děti si hrají s hračkami a učebními pomůckami, které jejich učitel vyrobil při školení v Umodzi- Mbame

53 vesnice Kantimbanya předškola Chimwabvi Děti procvičují psaní čísel na tabulky, které jejich učitel vyrobil při školení v Umodzi-Mbame.

54 vesnice Kantimbanya předškola Ntaya Mwana Podaří-li se získat dostatek peněz, budou v roce 2009 ve všech čtyřech centrech postaveny dostatečné školní budovy, ve kterých bude výuku možná i za deště.

55 Kukuřičný mlýn v Kantimbanye V roce 2007 pomohlo bongo vesničanům v Kantimbanye s financováním výstavby kukuřičného mlýna.

56 Kukuřičný mlýn v Kantimbanye Vesničané zdarma poskytli písek, kameny, dřevo a také pracovní sílu potřebnou k výstavbě mlýna. bongo financovalo cement, střechu a samotný mlýn.

57 Kukuřičný mlýn v Kantimbanye Výnosy z činnosti mlýna jsou používány na podporu provozu čtyř místních předškol (jídlo, sirky, mýdlo, tužky, dříví, léky ) a také na symbolické odměny učitelům, kteří v nich pracují.

58 Kukuřičný mlýn v Kantimbanye Místní už nemusí nosit těžké pytle s kukuřicí do vzdáleného mlýna.

59 Kukuřičný mlýn v Kantimbanye A peníze, které by utratili jinde, teď zůstávají v jejich vesnici a jsou používány pro veřejně prospěšné účely.

60 bongo hledá finance na podporu stávajících projektů a jejich rozšíření pro rok 2009/2010. Rozpočet na 12 měsíců činí USD.

61 KDO STOJÍ V ČELE bongo? Justin Namizinga (Malawi) ředitel komunitních programů Tereza Mirovicova (Česká republika) ředitelka pro PR& Fundraising Simone Fuchs (Švýcarsko) ředitelka pro předškolní a rozvojové vzdělávání David Leflar (USA) ředitel organizace

62 bongo kontaktní informace: v České republice: Tereza Mirovicova tel: v Malawi: David Leflar tel: bongomalawi@gmail.com

bongo na podzim 2010

bongo na podzim 2010 bongo na podzim 2010 MODELOVÁ ŠKOLKA UMODZI-MBAME - ZAČÁTEK ŠKOLNÍHO ROKU 2010/11 Modelová školka Umodzi-Mbame, kterou bongo ve spolupráci s místní komunitou zřídilo v letech 2005/2006, zapsala pro nový

Více

bongo v červenci 2011

bongo v červenci 2011 bongo v červenci 2011 Pozdravení z Malawi všem příznivcům bongo! Situace tady se stává poněkud napjatou... vládní krize, hlavní přispěvatel do státního rozpočtu - Velká Británie - vyhozen ze země, nedostatek

Více

NEW CHANCE FOR NEW GENERATION, MALAWI 2005-2006

NEW CHANCE FOR NEW GENERATION, MALAWI 2005-2006 NEW CHANCE FOR NEW GENERATION, MALAWI 2005-2006 V říjnu 2005 přilétá do Malawi, jihovýchodní Afriky, mezinárodní tým dobrovolníků (Project Team) pod vedením Terezy Mirovičové, členky českého občanského

Více

Informace o sponzorování školy v Malawi. Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika

Informace o sponzorování školy v Malawi. Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Informace o sponzorování školy v Malawi Nambo Primary School, Mzuzu, Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Mary s Meals v Malawi Každou noc mnoho Malawských dětí chodí

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie)

Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Feeding, vzdělácí a sociální programy pro nejchudší děti a mládež v Africe (Zambie) Mgr. Monika Měrotská Zdravotně sociální fakulta Jihočeská universita v Českých Budějovicích Děti ulice Děti ulice: dítě,

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019 knihovna DĚTSKÉ ODDĚLENÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy na konkrétní měsíce. Rozděleny

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Věnování: Tuto publikaci věnuji svým skvělým kolegům a výborným posluchačům. Oni jsou důvod, proč tuto práci dělám. Z každého školení odcházím bohatší

Více

Stáž - Spojené království

Stáž - Spojené království Stáž - Spojené království 31. 3. 3. 4. 2019 Základní informace o vzdělávání -- plní Kurikulum, které platí pro všechny MŠ (soukromé i státní), všechny podléhají kontrole -- na počet 28 dětí zde funguje

Více

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně:

MOZAIKOVNÍK. školní rok 2009 / 2010. Pracoviště II. stupně: MOZAIKOVNÍK školní rok 2009 / 2010 Pracoviště I. stupně: Základní škola Mozaika, o.p.s. U Stadionu 1166 516 01 Rychnov nad Kněžnou tel.: 732 234 209 (sborovna) 739 007 826 603 709 174 (p. ředitelka) Pracoviště

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Nauč se dávat peníze stranou!

Nauč se dávat peníze stranou! 1 Nauč se dávat peníze stranou! 2 Prezentace pro Global Money Week České domácnosti nemyslí na horší časy Stanislav Hötzl vedoucí projektu Finanční vzdělávání ČSOB pro školy 3 Na začátku jsme si nechali

Více

pracovní vztahy mezi učiteli

pracovní vztahy mezi učiteli pracovní vztahy mezi učiteli Klima učitelského sboru, 05/06 Poznámka - černá linka uvádí průměr za střední školy. Průměrné počty respondentů: G - 0 / G8-60 / OA - 8 / SOŠ - 8 / SPŠ - 6 / ZŠ - 77,5 Jste

Více

ŠKOLA HROU VE STŘEDOAFRICKÉ REPUBLICE SRPEN 2018

ŠKOLA HROU VE STŘEDOAFRICKÉ REPUBLICE SRPEN 2018 ŠKOLA HROU VE STŘEDOAFRICKÉ REPUBLICE SRPEN 2018 O programu Škola hrou ve Středoafrické republice (SAR) Interaktivní školení má za cíl zkvalitnění práce středoafrických učitelů na prvním stupni základní

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Datum jednání: 12.10.2016 Čas jednání: 13:00 hodin V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s., Lidická 3116/134,

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 www.zspelechovska.cz skola@zspelechovska.cz 191 žáků v 11 třídách 18 učitelů 2 vychovatelky ŠD 9 provozních zaměstnanců Nižší počet žáků individuální přístup

Více

Informace o sponzorování školy v Malawi

Informace o sponzorování školy v Malawi Informace o sponzorování školy v Malawi Chiteko Primary School, Likoma Island, Severní Malawi Škola sponzorována prostřednictvím Mary s Meals Česká republika Mary s Meals v Malawi Každou noc mnoho Malawských

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Vilémov, okres Chomutov. Adresa: Kadaňská 163, Vilémov. Identifikátor:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a Mateřská škola Vilémov, okres Chomutov. Adresa: Kadaňská 163, Vilémov. Identifikátor: Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a Mateřská škola Vilémov, okres Chomutov Adresa: Kadaňská 163, 431 54 Vilémov Identifikátor: 600 077 322 Termín konání inspekce:

Více

Venkovské komunitní školy nástroj celoživotního vzdělávání. RNDr. Zuzana Guthová Jarkovská, CSc.

Venkovské komunitní školy nástroj celoživotního vzdělávání. RNDr. Zuzana Guthová Jarkovská, CSc. Venkovské komunitní školy nástroj celoživotního vzdělávání RNDr. Zuzana Guthová Jarkovská, CSc. Vzdělávání dává mladým umírněnost, starým útěchu, bohatým ozdobu a chudým bohatství Diogenes Laertios Venkovské

Více

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ. MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ.  MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI 3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI Jak být spokojeným rodičem 1 Jak neopakovat chyby svých rodičů? Které to nejčastěji jsou? Jak

Více

Mateřská škola Těšetice, okres Znojmo, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2005

Mateřská škola Těšetice, okres Znojmo, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2005 Mateřská škola Těšetice, okres Znojmo, příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2005 Za organizaci : Jana Mikulášková, ředitelka školy Mateřská škola Těšetice IČO : 70988323 Mateřská

Více

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL PRO DĚTI

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL PRO DĚTI ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL PRO DĚTI OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM: PROGRAM JABLÍČKO LOĽI PHABAJORI * *červené jablíčko -romsky Program Jablíčko Program je určen pro děti především ze sociálně vyloučených lokalit.

Více

Těšíme se na Vás 1. září!

Těšíme se na Vás 1. září! DS Milí příznivci Labyrinthu, děkujeme za zájem o projekt Open School Space a laboratorní školu Labyrinth. Vašeho zájmu si velmi ceníme, a proto Vás prostřednictvím newsletteru pravidelně informujeme o

Více

Svět je jediným domovem a lidstvo jeho obyvateli

Svět je jediným domovem a lidstvo jeho obyvateli Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání (verze září 2015) Svět je jediným domovem a lidstvo jeho obyvateli Školní vzdělávací program Školní družiny při Mezinárodní Montessori Mateřské a Základní

Více

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Aktivity knihovny a spolupráce se školami.

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Aktivity knihovny a spolupráce se školami. INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Aktivity knihovny a spolupráce se školami. Koncepce iv v knihovně CO? zamýšlím, chci dělat PROČ? to dělám definovat cíl! KDO? bude realizovat / pro koho / kdo jsou partneři zainteresované

Více

ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ?

ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ? Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov Le Thi 5. třída starosta + ředitel: ČÍM MŮŽEME ZAČÍT V potůčkách A PROČ? Karta rozvoje vzdělávání v obci Ostrovsko společnou cestou ke kvalitnímu

Více

Představení Seznam.cz Abaku ligy Jak děti tráví čas s počítačem a internetem?

Představení Seznam.cz Abaku ligy Jak děti tráví čas s počítačem a internetem? Představení Seznam.cz Abaku ligy Jak děti tráví čas s počítačem a internetem? Michal Vodák, marketingový ředitel Seznam.cz Tomáš Zatloukal, ředitel odboru vzdělávání MŠMT Vlastimil Lisse, ředitel ZŠ a

Více

Závěrečná zpráva o realizaci mikroprojektu PARTNERSTVÍ PRO VENKOV

Závěrečná zpráva o realizaci mikroprojektu PARTNERSTVÍ PRO VENKOV Závěrečná zpráva o realizaci mikroprojektu PARTNERSTVÍ PRO VENKOV Údaje o mikroprojektu: Číslo mikroprojektu CZ.3.22/3.3.02/12.03017 Název mikroprojektu Partnerství pro venkov Konečný uživatel Hradecký

Více

Naší mateřské škole se říká:

Naší mateřské škole se říká: Naší mateřské škole se říká: Každá třída má svojí barevnou kombinaci, se kterou ladí výmalba tříd, barevné dekorace a doplňky. Barvě tříd odpovídají i pytle v šatnách na ukládání osobních věcí. U každé

Více

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování?

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? PODÍVEJTE SE S NÁMI, V ČEM JE ČLÁNEK NEPŘESNÝ, ZAVÁDĚJÍCÍ, NEBO INFORMAČNĚ ZASTARALÝ:

Více

Z Á P I S č. 11/2016

Z Á P I S č. 11/2016 Z Á P I S č. 11/2016 z jednání rady města Libčice nad Vltavou konaného dne 11. 5. 2016 Přítomni: Ing. Pavel Bartoš, MBA, Ing. Vladimír Urbánek, Ing. Vít Penížek, Ph.D., František Hudek Omluveni: Ing. Jiří

Více

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21

Výroční zpráva za školní rok 2010/2011. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Výroční zpráva za školní rok 2010/2011 Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21, MŠ Mlýnská

Více

Školní parlament ZŠ Táborská Volební programy tříd

Školní parlament ZŠ Táborská Volební programy tříd Školní parlament ZŠ Táborská Volební programy tříd 5.A každému opatříme vlastní šatní skříňku zajistíme, aby byly doplňovány hygienické potřeby na WC zajistíme změnu skladby rozvrhu změníme vybavení tříd

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

1. Do tabulky napište kolik vyučovacích hodin matematiky týdně probíhá na Vaší škole v jednotlivých ročnících?

1. Do tabulky napište kolik vyučovacích hodin matematiky týdně probíhá na Vaší škole v jednotlivých ročnících? Příloha č. 1: Seznam otázek, které byly použity v rozhovoru s učiteli. Charakteristika učitele: Pohlaví: Věk: Vzdělání: Délka učitelské praxe: Ročníky, které učitel vyučuje: Vyučované předměty: Obecné

Více

Setkání ředitelek a vedoucích učitelek Mateřských škol na území ORP ÚO a ČT MAS ORLICKO, z.s

Setkání ředitelek a vedoucích učitelek Mateřských škol na území ORP ÚO a ČT MAS ORLICKO, z.s Setkání ředitelek a vedoucích učitelek Mateřských škol na území ORP ÚO a ČT MAS ORLICKO, z.s. 3. 10. 2018 OBSAH: Šablony I Příklady dobré praxe Šablony I/Šablony II Ukončení projektu Šablony I/Šablony

Více

I. Údaje o zařízení. Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň

I. Údaje o zařízení. Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň I. Údaje o zařízení Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň Telefon: 378 609 695 mateřská škola 378 609 619 školní jídelna E-mail: ms@vrcen.cz www.stránky:

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME PRÁCE S DĚTMI Z JAZYKOVĚ ODLIŠNÉHO PROSTŘEDÍ TERMÍN:

Více

Základní škola Pravlov škola rodinného typu

Základní škola Pravlov škola rodinného typu Základní škola Pravlov škola rodinného typu Kreativní škola V příjemném prostředí a tvořivé atmosféře, moderními metodami, kreativním vzděláváním rozvíjíme osobnost a schopnosti všech žáků na jejich maximální

Více

METODICKÝ LIST. Učební pomůcku tvoří: ZÁKLADNÍ KARTY:

METODICKÝ LIST. Učební pomůcku tvoří: ZÁKLADNÍ KARTY: METODICKÝ LIST Učební pomůcka FINANČNÍ GRAMORNOST je pomocníkem k praktickému vyučování ve vzdělávacím programu Matematika a Člověk a jeho svět, oblast financí. Je určena dětem 4. 5. tříd, ale při vhodné

Více

Výroční zpráva o činnosti školy

Výroční zpráva o činnosti školy Základní škola a Mateřská škola Bořitov, okres Blansko, příspěvková organizace Školní 125, 679 21 Bořitov Výroční zpráva o činnosti školy Školní rok: 2014/2015 1 Část I. Základní údaje o škole Název školy:

Více

Žáci -Výzdoba školy se mi líbí

Žáci -Výzdoba školy se mi líbí Autoevaluace ZŠ, Praha 13, Klausova 2450, 155 00 Praha 5 Velká Ohrada Rozhodli jsme se provést autoevaluaci školy prostřednictvím žáků, učitelů i rodičů přesto, že již není povinná. Chtěli jsme však zpětnou

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola Doubrava, okres Karviná, příspěvková organizace Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Dotazník pro rodiče Datum: 28. 04. 2016 Graf 1: Celkový

Více

Dotace na jednotlivé projekty byly poskytovány v rozmezí 5.000,-Kč až 40.000,-Kč, dle potřeb projektu.

Dotace na jednotlivé projekty byly poskytovány v rozmezí 5.000,-Kč až 40.000,-Kč, dle potřeb projektu. 2015 Mládež kraji je projekt, v němž se mladí lidé aktivně účastní činností, které si sami navrhnou a které jim umožňují rozvíjet jejich iniciativu a tvořivost. Dotace na jednotlivé projekty byly poskytovány

Více

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Proč? Je snadné využívat technologické nástroje, které se neustále vyvíjejí. Je důležité si uvědomit, že revoluci nepředstavují Technologie, ale Informace a komunikace.

Více

SZeŠ LANŠKROUN

SZeŠ LANŠKROUN jedna ze dvou zemědělských škol v Pardubickém kraji jediná veterinární střední škola v Pardubickém kraji na škole studuje bezmála 300 žáků škola má dlouholetou tradici ve výuce chovu koní a jezdeckého

Více

Výroční zpráva o činnosti mateřské školy 2006/2007

Výroční zpráva o činnosti mateřské školy 2006/2007 Výroční zpráva o činnosti mateřské školy 2006/2007 Část I. Základní charakteristika mateřské školy a/ Název školy: Mateřská škola Brno, Vinařská 4, příspěvková organizace b/ Zřizovatel školy: ÚMČ města

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01

Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika zkrácené studium ve večerní formě 75 31 M/01 délka a forma vzdělávání zkrácené studium 2 roky ve večerní formě pro absolventy oborů vzdělání ukončených maturitní zkouškou

Více

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR NEŽ ZAČNETE NEŽ ZAČNETE Poznámka o zapojení uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů

Více

jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22

jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Školu navštěvuje 596 žáků jsou rozděleni do 16 tříd prvního stupně a 11 tříd druhého stupně průměrný počet žáků ve třídě je 22 Ve škole pracuje 40 učitelů 1 rodilý mluvčí ve 13 třídách asistent

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ústí nad Labem, České mládeže 230/2, příspěvková organizace. Adresa: České mládeže 230/2, Ústí nad Labem

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ústí nad Labem, České mládeže 230/2, příspěvková organizace. Adresa: České mládeže 230/2, Ústí nad Labem Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Ústí nad Labem, České mládeže 230/2, příspěvková organizace Adresa: České mládeže 230/2, 400 01 Ústí nad Labem Identifikátor: 600

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ Vaše dítě chodí do MŠ: 0% 3% 36% 61% Nerado Rádo Velmi rádo Nevím, nedokážu odpovědět Informovanost o dění v MŠ je podle Vás: 10% 45% 14; 45% Zcela nedostatečná Přiměřená Výborná

Více

1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků.

1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků. Školní vzdělávací program Základní škola Ječná 2007 1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků. Součástí

Více

Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105

Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky a psychologie Řízení školy a management Plánování - případová studie č. 105 Daniela Kuruc, daniela.kuruc@email.cz Učitelství

Více

11. března Základní škola sv. Filipa Neriho v Josce.

11. března Základní škola sv. Filipa Neriho v Josce. 11. března 2017 se v budově VŠ zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty v Bratislavě, uskutečnilo setkání s realizátory projektu, díky němuž byla postavená a v roce 2013 otevřená Základní škola sv. Filipa

Více

Comenius www.naep.cz/comenius

Comenius www.naep.cz/comenius Comenius Program Comenius, který je součástí Programu celoživotního učení, se zaměřuje na předškolní a školní vzdělávání. Grantovými prostředky podporuje mezinárodní spolupráci mateřských, základních a

Více

Zapojení do ankety. Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje:

Zapojení do ankety. Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje: Základní škola Návratnost anketních lístků ZŠ: Zapojení do ankety 41% 59% zúčastnilo se (167) nezúčastnilo se (115) Otázka č. 2: Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje: 1% 40% 42% ano ne, uvítali

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA - 366/10 - A

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIA - 366/10 - A Česká školní inspekce Středočeský inspektorát Název školy: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIA - 366/10 - A Mateřská škola Nad Parkem Praha - Zbraslav Adresa: Nad Parkem 1181, 156 00 Praha - Zbraslav Identifikátor:

Více

Strategický plán rozvoje Základní a mateřské školy Abertamy na období 2015 2018

Strategický plán rozvoje Základní a mateřské školy Abertamy na období 2015 2018 Strategický plán rozvoje Základní a mateřské školy Abertamy na období 2015 2018 Krédo školy - nabídnout žákům a rodičům za minimální náklady kvalitní vzdělávání, pomoc a velkou škálu podnětů ve výchově,

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní škola Hranice, Struhlovsko, příspěvková organizace Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Ať s míčem, knihou nebo kružítkem příležitost u nás dáme všem. č.j.: ŠVP 1 / 2007 IDENTIFIKAČNÍ

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2016/2017. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-367/11-T

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-367/11-T Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIT-367/11-T Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PRŽNO, OKRES FRÝDEK MÍSTEK,

Více

Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku

Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Petříkova svačinka Environmentální výchovně vzdělávací akce dětí předškolního věku Realizátor projektu Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 Projekt je financován z Programu enviromentálního vzdělávání,

Více

Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám

Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám Vstupní a výstupní hodnocení v rámci projektu EU peníze středním školám Škola: Gymnázium Ostrov Využití ICT hraje významnou roli ve vizi a je plně zahrnuto do koncepce rozvoje školy. 1. řízení a plánování

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava Česká republika Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a Kpt. Vajdy 1a, 700 03 Ostrava Identifikátor školy:

Více

_ Problém a příležitost

_ Problém a příležitost ZDENĚK RUDOLSKÝ _ Problém a příležitost V České republice je spousta lidí se skvělými nápady chybí jim ale infrastruktura, kontakty, přístup ke zdrojům a podmínky pro rozvoj. Hub je celosvětová síť působící

Více

České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let)

České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let) 20 17 České děti a mládež jako čtenáři (ve věku od 6 do 19 let) Jak děti tráví volný čas? Top 3 denní aktivity 78 % Příprava 60 % Hraní doma 50 % Četba (doma) ze slabikáře či jiného školního textu 63 %

Více

Hlášení MŠMT, ČŠI, kontrolní orgány, atd.

Hlášení MŠMT, ČŠI, kontrolní orgány, atd. Účel zpracování Personální a mzdová agenda Matrika žáků Evidence plateb obědů Evidence přihlášek ke stravování Personální a mzdová agenda Hlášení MŠMT, ČŠI,, atd. Evidence plateb obědů Evidence přihlášek

Více

Jsme příspěvková organizace s právní subjektivitou, přímo řízená MŠMT ČR a skládá se :

Jsme příspěvková organizace s právní subjektivitou, přímo řízená MŠMT ČR a skládá se : 1.ÚVOD Jsme příspěvková organizace s právní subjektivitou, přímo řízená MŠMT ČR a skládá se : IZO: 060 075 961 Spec. MŠ pro sluchově postižené IZO: 107 530 961 Spec. ZŠ pro sluchově postižené IZO: 110

Více

Stiftelsen Solgløtt, org. nr

Stiftelsen Solgløtt, org. nr Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 20.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

V Karlových Varech dne: Věc: Odpověď na žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím

V Karlových Varech dne: Věc: Odpověď na žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím V Karlových Varech dne: 9. 11. 2018 Věc: Odpověď na žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím Vážená paní Němcová, vážený pane Němče, posílám Vám odpovědi na Vaše odpovědi. Doufám,

Více

Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1. Štefcova 1125 odloučené pracoviště. Prvky pedagogického systému Marie Montessori

Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1. Štefcova 1125 odloučené pracoviště. Prvky pedagogického systému Marie Montessori Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Štefcova 1125 odloučené pracoviště Prvky pedagogického systému Marie Montessori VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017-2018 Č. j.: zsuprk_844/2018 1. Základní údaje

Více

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING

V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO BRANNÉ CVIČENÍ CO JE TUNING Školní časopis ZŠ Vyškov, Nádražní 5 Září říjen 2006 Tradiční exkurze našich žáků a učitelů do Prahy. V tomto číslo se například dočtete: CO PROŽILI ŠESŤÁCI V BALDOVCI CO SI MYSLÍ PRVŇÁČCI JAK PROBĚHLO

Více

Základní škola a Mateřská škola Pohádka, Hradec Králové, Mandysova 1434 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A M A T E Ř S K É Š K O L Y

Základní škola a Mateřská škola Pohádka, Hradec Králové, Mandysova 1434 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A M A T E Ř S K É Š K O L Y Základní škola a Mateřská škola Pohádka, Hradec Králové, Mandysova 1434 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A M A T E Ř S K É Š K O L Y za školní rok 2010/2011 1. Základní údaje o škole Název školy Základní škola

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

Říjen hodně větrů, dešťů mívá, někdy přece vesele se dívá.

Říjen hodně větrů, dešťů mívá, někdy přece vesele se dívá. 2015 Říjen hodně větrů, dešťů mívá, někdy přece vesele se dívá. Vážení spoluobčané, je tu konec října, před námi poslední dva měsíce roku a opět vám do schránek přinášíme náš zpravodaj. V obecním zastupitelstvu

Více

Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace Školní vzdělávací program Společně k úspěchu PŘÍLOHA

Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace Školní vzdělávací program Společně k úspěchu PŘÍLOHA PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SPOLEČNĚ K ÚSPĚCHU Č. j. 43/2017/ŘŠ Základní škola a Mateřská škola Nučice, okres Praha západ, příspěvková organizace, Kubrova 136 252 16

Více

Vítejte v Klubu školních knihoven

Vítejte v Klubu školních knihoven Vítejte v Klubu školních knihoven Spadáte do věkové kategorie 18 až 100 let? Staráte se o školní knihovnu? Jste kreativní? Máte e-mail? Pokud jste alespoň třikrát odpověděl/a kladně, vítejte v Klubu školních

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny Příloha školního řádu Základní škola speciální a praktická škola Diakonie ČCE Vrchlabí Vnitřní řád školní družiny Tento vnitřní řád školní družiny (dále jen ŠD) je vydán v souladu se zněním 30, odst.1

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

MISIJNÍ NEDĚLE. Děti z Francovy Lhoty a Valašské Senice se zapojily do pečení cukroví na Misijní neděli.

MISIJNÍ NEDĚLE. Děti z Francovy Lhoty a Valašské Senice se zapojily do pečení cukroví na Misijní neděli. MISIJNÍ NEDĚLE Děti z Francovy Lhoty a Valašské Senice se zapojily do pečení cukroví na Misijní neděli. Díky šikovným dětičkám, několika maminkám a čtyřem ochotným chlapcům se podařilo napéct velké množství

Více

Přeměna školní knihovny na informační centrum školy

Přeměna školní knihovny na informační centrum školy Přeměna školní knihovny na informační centrum školy ŠKOLA 21. STOLETÍ ŠKOLA INFORMACÍ Cíl projektu: Zvýšit kvalitu a efektivitu vzdělávání na 1. a 2. stupni ZŠ (nové metody, učební pomůcky, výukové materiály)

Více

Pracovní zátěž KDV0152_sazba.indd 69 KDV0152_sazba.indd :11: :11:34

Pracovní zátěž KDV0152_sazba.indd 69 KDV0152_sazba.indd :11: :11:34 Pracovní zátěž 70 Pracovní zátěž Zátěž Pracovní vytížení pedagogů Pracovní zátěž v pedagogických profesích je různorodá. objekt zájmu (médií) Zde jen pro ukázku vybíráme dvě profesní skupiny: učitele a

Více

Předškolní vzdělávání a péče (dostupnost - inkluze kvalita) (inkluze, matematická a čtenářská pregramotnost, obecné problémy)

Předškolní vzdělávání a péče (dostupnost - inkluze kvalita) (inkluze, matematická a čtenářská pregramotnost, obecné problémy) Předškolní vzdělávání a péče (dostupnost - inkluze kvalita) (inkluze, matematická a čtenářská pregramotnost, obecné problémy) snižující se počet dětí na třídu možnost inkluze (úleva pro rodiče) snižující

Více

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015

GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 GJP OČIMA UČITELŮ POČET UČITELŮ: 18 MUŽI: 8 ŽENY: 8 NEURČENO: 2 SBĚR DAT: LEDEN, ÚNOR 2015 Z filmu Obecná škola Zpracovala: Mgr. Veronika Vitošková, Ph.D., školní psycholožka Celkové hodnocení školy Zdroj:

Více

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé BKRT1 Otázka Text otázky Strana 1. PODMÍNKY Z/1 Máš v družině dost místa na hraní? 01 R/4 Mají děti v družině dostatek místa na hraní? 01 Z/2 Můžeš se v ranní družině dospat, pokud potřebuješ? 01 Z/3 Můžeš

Více

Výroční zpráva za rok 2017

Výroční zpráva za rok 2017 2017 Výroční zpráva za rok 2017 David Ščuka Centrum společného zájmu z.s. 31.12.2017 Výroční zpráva za rok 2017 O nás historie a cíle spolku Nezisková organizace s názvem Centrum společného zájmu z.s.

Více

Výroční zpráva za školní rok 2013/2014. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21

Výroční zpráva za školní rok 2013/2014. Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Výroční zpráva za školní rok 2013/2014 Mateřská škola Brno, Mlýnská 27 Součást ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 Mateřské školy Údaje o mateřské škole za školní rok 2013/2014 Část I. Základní charakteristika mateřské

Více

Českomoravský fotbalový svaz Diskařská 100 P.O. Box 11 160 17 Praha 6 - Strahov

Českomoravský fotbalový svaz Diskařská 100 P.O. Box 11 160 17 Praha 6 - Strahov Českomoravský fotbalový svaz Diskařská 100 P.O. Box 11 160 17 Praha 6 - Strahov internet: www.fotbal.cz - sekce Grassroots e-mail: mestek@fotbal.cz, blazej@fotbal.cz tel: 233 029 111 fax: 233 353 107 3.

Více

Základní škola a Mateřská škola Čachrov okres Klatovy, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Čachrov okres Klatovy, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Čachrov okres Klatovy, příspěvková organizace Čachrov 10, 339 01 Klatovy; IČO: 699 83 615 tel.: 378609 /311 ředitelna, /310 sborovna a kuchyně, /313 MŠ e-mail: reditel@skolacachrov.cz,

Více

DAR JAKO ODČITATELNÁ POLOŽKA

DAR JAKO ODČITATELNÁ POLOŽKA DAR JAKO ODČITATELNÁ POLOŽKA Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Dar jako odčitatelná položka Autor Ing. Jana

Více

Autorka: Tereza Linhartová

Autorka: Tereza Linhartová Dům zvířata ve 4. a 7. pádě, předložky pod/nad Pracovní list navazuje na lekci, ve které se věnujeme skloňování zvířat, nejprve 4. pád, pak 7.pád. Zvířata jsou vybraná podle toho, aby byla ve stejném rodu

Více

Dedy Ludy dodů. aneb jak se dorozumět s dětmi

Dedy Ludy dodů. aneb jak se dorozumět s dětmi Dedy Ludy dodů aneb jak se dorozumět s dětmi Název poskytovatele dotace: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Název rozvojového programu: Rozvojový program Podpora logopedické prevence v předškolním

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2006 z 6 Mateřská škola Těšetice, příspěvková organizace, okres Znojmo IČO : 70988323 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2006 Za organizaci : Jana Mikulášková, ředitelka školy 2 z 6 Mateřská škola Těšetice

Více

Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2011/2012

Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace. Výroční zpráva za školní rok 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Křižánky, příspěvková organizace Výroční zpráva za školní rok 2011/2012 1 Obsah 1.Základní údaje o škole 1.1. Základní škola 1.2. Zřizovatel 1.3. Součásti školy 1. 3. 1

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-2593/14-S

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-2593/14-S INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-2593/14-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy Základní umělecká škola Dobřichovice Sídlo Lomená 159, 252 29 Dobřichovice E-mail právnické osoby zus@dobrichovice.cz

Více

The adventures of Hocus and Lotus

The adventures of Hocus and Lotus The adventures of Hocus and Lotus 2015 Obsah 1. Popis vzdělávací činnosti... 3 2. Jazyky používané v průběhu školení... 3 3. Vzdělávací sektor, pro který je kurz určen... 3 4. Cílová skupina... 3 5. Instituce

Více