Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Transkript

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu I nejvyšší věž byla začata od základů Klíčová aktivita III/2 (zkráceně NV) Sada č. 6 IDENTIFIKÁTOR: VY_32_INOVACE_SADA_6_Z, č.60 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh ČR - kraje Téma Královéhradecký kraj Období tvorby VM Ročník 8. Autor PhDr. Renata Kubická Anotace o možnosti využití VM DUM umožňuje seznámit žáky s krajem se správním členěním, charakteristikou, průmyslem i památkami, PL slouží k procvičení učiva Ověření (dle TK)

2 Královéhradecký kraj český lev G -Gretz-Hradec zlatá koruna českých královen český lev

3 Poloha Královéhradeckého kraje v ČR

4 Okresy a okresní města v Královéhradeckém kraji

5 Charakteristické rysy kraje KRNAP- Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, zimní i letní turistika pískovcová skalní města Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny, Český ráj vojenské opevnění podél hranice z 30. let ZOO Safari ve Dvoře Králové Hradec Králové cenné stavby gotické katedrála sv. Ducha, také moderní z počátku 20.stol.-územní plán města zpracoval architekt Josef Gočár a navrhl i některé stavby gymnázium-ve slohu kubismu nebo funkcionalismu tradiční textilnictví, nyní strojírenství(dodává Škodě MB) A.Jirásek, bratři Čapkové, B.Němcová

6 Tento český prozaik a autor mnoha historických románů se narodil roku 1851 v obci Hronov u Náchoda. V Královéhradeckém kraji prožil své mládí a gymnaziální léta, poté odešel do Prahy studovat historii. Stal se učitelem a intenzivně se věnoval psaní románů. Mezi ty nejznámější patří např. F. L. Věk, Psohlavci nebo Temno. Asi nejznámějším dílem pojednávajícím o historii českého národa jsou pak Staré pověsti české. Významné osobnosti Královéhradeckého kraje Alois Jirásek Božena Němcová Božena Němcová, vlastním jménem Barbora Panklová, se narodila roku 1820 ve Vídni, přesto se pro ni staly osudovými Ratibořice, které tehdy spadaly pod panství kněžny Kateřiny Zaháňské. V Ratibořicích strávila dětství ve společnosti své tehdy 55-leté babičky. Později se ji právě tato etapa života stala inspirací k svému nejznámějšímu románu Babička.

7 bratři Čapkové Karel Čapek se narodil roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu v Hradci Králové, poté přesídlil do Prahy, kde vystudoval Filozofickou fakultu UK. K. Čapek byl známý jednak pro svá antifašistická prozaická díla a také jako redaktor Lidových novin a přítel T.G. Masaryka. Mezi nejznámější antifašistické romány patří Krakatit, Válka s mloky nebo dramata Bílá nemoc či Matka. Čapek taktéž napsal knihu Hovory s T.G.M. Kvůli svému protifašistickému smýšlení měl být zatčen gestapem, k tomu již však nedošlo, poněvadž zemřel o vánočních svátcích roku 1938 na plicní edém. Josef Čapek byl starším bratrem Karla Čapka, narodil se roku 1887 v obci Hronov. Kromě psaní knih se taky věnoval malířství, působil například v umělecké skupině Tvrdošíjní. Mezi jeho nejznámější díla patří Povídání o pejskovi a kočičce, které také ilustroval. J. Čapek působil taktéž jako redaktor Lidových novin a zapojil se do protifašistické činnosti, což se mu stalo osudným, poněvadž byl zatčen a odeslán do koncentračního tábora. Zde těsně před koncem války zemřel na tyfus.

8 Polabí Polabí je neformální označení pro pruh území podél řeky Labe mezi městy Jaroměř a Lovosice. Díky vhodným klimatickým podmínkám a kvalitní půdě- černozem, hnědozem je Polabí hojně zemědělsky využívané. Pěstuje se zde obilí (pšenice, ječmen), cukrová řepa, ovoce a zelenina (zelí, mrkev, kedlubny, ředkvičky, cibule,celer..)

9 Průmysl PETROF Hradec Králové výroba klavírů a pianin RONALJičín výroba kol z lehkých slitin a sprchových koutů RUBENA Hradec Králové výroba pneumatik FABRychnov nad Kněžnou výroba klíčů, zámků KARA Trutnov výroba kožešnického zboží Krkonošské papírny Hostinné výroba papíru, sešitů JUTA Dvůr Králové výroba obalových materiálů, materiály pro technické účely

10 PETROF HK Společnost PETROF je tradičním a v současné době největším výrobcem klavírů a pianin v Evropě. Založil ji Antonín Petrof v roce 1864 v Hradci Králové a dodnes je rodinná firma v rukách dnes již 5. generace Petrofů. Při stavbě nástrojů se stále využívá vysoký podíl ruční práce. RONAL Jičín Firma Ronal byla založena již roku 1969 a patřila tehdy k průkopníkům ve výrobě kol z lehkých slitin. Tato kola vyrábí dodnes, mimo jiné vyrábí také nově sprchové zástěny.

11 Rubena Hradec Králové Společnost Rubena Hradec Králové vznikla spojením společností Rubena Náchod a Gumokov Hradec Králové v roce 1999, tradice gumárenství je však mnohem starší - již od počátku 20.stol. Společnost vyrábí pneumatiky pro zemědělské stroje, auta, letadla, nákladní pneumatiky či pláště na kola. FAB-Rychnov nad Kněžnou Firma FAB existuje již více než 100 let, zaměřuje se na výrobu zámečnických produktů jako jsou cylindrické vložky, klíče, zámky či kování.

12 KARA Trutnov KARA Trutnov je společností zabývající se zpracováním a výrobou kožešin, kožešinových doplňků a dalšího koženého zboží. Krkonošské papírny Hostinné Tradice výroby papíru v této oblasti existuje již od 16. stol., v současnosti jsou Krkonošské papírny součástí KRPA Holdingu, který sdružuje papírny po celé ČR. Krkonošské papírny jsou výrobce speciálních a kancelářských papírů, obálek, kotoučků, hydroizolačních pásů a školních potřeb.

13 JUTA Dvůr Králové Historie podniku sahá do druhé poloviny 19. století, kdy továrny v soukromém vlastnictví vyráběly příze, tkaniny, pytle, vázací motouzy a lana z přírodních materiálů. Dnes JUTA vyrábí produkty pro stavebnictví a zemědělství, obalové materiály a materiály pro technické účely.

14 Přírodní a kulturní památky Hradec Králové -Muzeum východních Čech, katedrála sv. Ducha, Bílá věž, Stará radnice Lázně Bělohrad- léčba nemocí pohybového ústrojí Zoo Dvůr Králové safari, otevřené výběhy Pevnost Dobrošov soustava opevnění ze 30.let 20.století Ratibořice -Babiččino údolí Staré bělidlo, socha babičky s dětmi, zámek zámek Kuks barokní zámek, sochy Matyáše Brauna Ctnosti a Neřesti zámek Opočno renesanční zámek, rozsáhlé sbírky předmětů pevnost Josefov vojenská pevnost z doby Josefa II. zámek Nové Město nad Metují barokní zámek, na rekonstrukcích se podílel i Dušan Jurkovič Adršpašsko -teplické skály komplex pískovcových skal, Milenci, Starosta a Starostová zámek Náchod renesanční zámek Broumovské stěny komplex pískovcových skal, Slavěnské hřiby

15 Hradec Králové je krajským městem stejnojmenného kraje. Mezi nejvýznamnější stavby města patří Muzeum východních Čech, které bylo vystavěno na počátku 20. stol. podle návrhu známého architekta Jana Kotěry. Budovu zdobí dvě alegorické sochy sedících žen představující Umění a Průmysl. Další stavbou z poč. 20. stol. je Gymnázium J.K.Tyla. od Josefa Gočára. Z historických objektů je významná gotická katedrála sv. Ducha, kterou dala roku 1307 přestavět královna Eliška Rejčka a po jistou dobu zde byl pochován Jan Žižka. Na náměstí taktéž nalezneme renesanční Bílou věž se 3. největším zvonem (Augustin) v ČR. Na náměstí taktéž nalezneme barokní Starou radnici. Hradec Králové

16 Muzeum východních Čech Gymnázium J.K.Tyla

17 Lázně Bělohrad Lázně Bělohrad jsou malé lázeňské městečko ležící poblíž Jičína. Léčí se zde nemoci pohybového ústrojí. V 17. stol. patřila tato oblast Kryštofu Harantu z Polžic a Bezdružic, později byli vlastníky Valdštejnové. Kromě lázeňství je město známé díky baroknímu zámku, který byl do své podoby přestavěn podle návrhu známého architekta Giovanni Santiniho.

18 ZOO Dvůr Králové ZOO Dvůr Králové se nachází ve stejnojmenném městě, zároveň se jedná o druhou největší zoo v ČR. Zoo bylo založeno roku 1946, za ředitelství Josefa Vágnera pak získala na 2000 druhů zvířat díky expedicím ředitele do volné africké přírody. Dodnes se zoologická zahrada zaměřuje na chov afrických zvířat. Zoo je taktéž známá díky otevřeným výběhům, které co nejvíce napodobují přirozené prostředí zvířat. Největší atrakcí je však bezesporu safari návštěvníci mají možnost jet speciálním autobusem či vlastním autem přímo mezi volně žijící zvířata.

19 Pevnost Dobrošov Pevnost Dobrošov je součástí československého pohraničního opevnění z let , měla chránit náchodské údolí. Původně bylo zamýšleno postavit 7 objektů, nakonec se stavby dočkaly pouze 3- dělostřelecký srub Zelený a 2 pěchotní objekty. V roce 1943 zde byla provedena zkouška tajné německé zbraně - střely Röchling, která se následně po válce našla v sutinách pevnosti Můstek.

20 Ratibořice - Babiččino údolí Do Ratibořic je situován děj knihy Babička od Boženy Němcové, která zde strávila své dětství. V Ratibořicích nalezneme pískovcové sousoší babičky s dětmi od sochaře Otty Gutfreunda, dále empírový zámek kněžny Kateřiny Zaháňské, Staré bělidlo vybavené dobovým lidovým nábytkem či Viktorčin splav.

21 zámek Kuks Zámek Kuks je pouze jednou ze staveb rozsáhlého barokního areálu, který dále tvoří lázně, lázeňský dům, kostel a špitál Milosrdných bratří se zahradou. Komplex byl vystavěn na přelomu 17. až 18. století na objednávku Františka Antonína Šporka. Na terase špitálu nalezneme barokní alegorické sochy od Matyáše Bernarda Brauna- 12 ctností a 12 neřestí, originály těchto soch jsou však uloženy ve špitále. Další cenné sochy jsou rozmístěny po zahradě.

22 zámek Opočno Renesanční zámek Opočno pochází z 16. století, kdy byl do renesanční podoby přestavěn zdejší gotický hrad. Mezi nejvýznamnější vlastníky zámku patřil rod Colloredo-Mansfeld, který zde shromáždil mnoho druhů cenných sbírek. Po 2. světové válce byl zámek zkonfiskován a dnes patří státu. Můžeme zde kromě renesančních arkád obdivovat taktéž zahradu, sbírku historických zbraní, exotických předmětů z cest po mimoevropských kulturách, rodinnou sbírku obrazů či rozsáhlou knihovnusvícejak10000svazky.

23 Pevnost Josefov Pevnost Josefov je součástí města Jaroměře. Pevnost byla postavena jako náhrada za pevnosti na území Slezska a Kladska, které R-U ztratilo ve válce o dědictví rakouské. Se stavbou se začalo za vlády císaře Josefa II., přesněji v letech , a stála na svou dobu neuvěřitelných 10,5 milionů zlatých. Zároveň byla ve své době největším podzemním komplexem v Evropě- chodby jsou dlouhé 45 km.

24 zámek Nové Město nad Metují Původně gotický hrad z roku 1501 byl v průběhu staletí přestavěn na renesanční a později na barokní zámek. V zahradách zámku nalezneme barokní sochy Matyáše Brauna. Poslední vlastníci rodina Bartoňů provedla na poč. 20. stol. Rekonstrukci na které se mimo jiných podílel např. Dušan Jurkovič. Zámek tak byl vyzdoben ve stylu secese, art deco, kubismu či funkcionalismu, zároveň přibyly technické vymoženosti jako ústřední topení, elektřina či telefon.

25 Adršpašsko- teplické skály Adršpašsko- teplické skály jsou největším skalním městem střední Evropy. Pískovcové skály poprvé vynikly ve své celé kráse až po ničivém požáru v 18. stol., který zničil okolní vegetaci a dal tak vyniknout mohutným pískovcovým objektům. Roku 1933 pak byly skály vyhlášeny Národní přírodní rezervací. Z 18. století taktéž pochází pojmenování místních skalisek. Mezi nejznámější patří Milenci, Starosta a Starostová, Džbán či Homole cukru. Ve skálách rovněž najdeme množství chráněných rostlin a živočichů.

26 zámek Náchod Město i zámek Náchod byl založen ve 13. stol., v průběhu století jej vystřídalo mnoho majitelů, mezi nejznámější patří rod Zaháňských (z tohoto rodu pocházela kněžna z knihy Babička) a dále rod Piccolomini de Arragona, po kterých zůstala Piccolominská expozice představující historické interiéry. V zámku taktéž nalezneme expozici řádů a medailí a medvědárium se dvěma medvědy.

27 Broumovské stěny Jedná se o pískovcový skalnatý hřeben, který se táhne krajinou několik kilometrů. Roku 1956 byl tento útvar vyhlášen Národní přírodní rezervací. Asi největší zajímavostí jsou tzv. Slavěnské hřiby, které svou podobu získaly nerovnoměrným zvětráváním. Dále zde najdeme mnoho roklí, soutěsek a překrásných vyhlídkových míst.

28 Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. e7551e84fa/kralovehradecky_kraj.gif _B%C3%ADl%C3%A1_v%C4%9B%C5%BE_a_b%C3%BDval%C3%A1_radnice_(Hrade c_kr%c3%a1lov%c3%a9).jpg

29 cc309cd2ae/zamek%20opo%c4%8dno.jpg uji_panorama.jpg 7fd/images/P jpg ddf.jpg

30 Uw9AV/kara.png 67a.jpg mmf250x250.jpg jpg Hradec_Kralove_Region_CoA_CZ.svg.png b787df78a8600c484280f239

VY_32_INOVACE_3_Z_11_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Zeměpis Ročník: Poznámka: Královéhradecký kraj Vypracoval: Mgr.

VY_32_INOVACE_3_Z_11_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Zeměpis Ročník: Poznámka: Královéhradecký kraj Vypracoval: Mgr. VY_32_INOVACE_3_Z_11_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět: Zeměpis Ročník: 6.-9. Poznámka: Královéhradecký kraj Vypracoval: Mgr. Irena Lorencová KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRAJSKÉ MĚSTO : HRADEC KRÁLOVÉ Obr.2 poloha Obr.1

Více

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A

Řešení 1H, 2D, 3B, 4C, 5F, 6E, 7J, 8G, 9I, 10A Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_26 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011)

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011) Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 8.4.2011) Brožury Adršpašsko-Teplické skály Anenské slatinné lázně, Lázně Bělohrad Brány Orlických hor Cesta kamene turistický produkt Cestujeme po

Více

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 1. 1. 2014)

Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 1. 1. 2014) Brožury (větší letáky) Adršpašsko-Teplické skály Anenské slatinné lázně, Lázně Bělohrad Brány Orlických hor Cesta kamene turistický produkt Seznam prospektů v Bílých Poličanech (aktualizován k 1. 1. 2014)

Více

Královehradecký kraj Pardubický kraj

Královehradecký kraj Pardubický kraj Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0505 Královehradecký kraj Pardubický kraj VY_32_INOVACE_PRE.3.13

Více

Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení a doplnění učiva geografie krajů ČR

Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení a doplnění učiva geografie krajů ČR Název: Oblast: Autor: Číslo: Královéhradecký kraj Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_12 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení a doplnění učiva geografie krajů ČR Tento materiál byl

Více

www.zlinskedumy.cz Královéhradecký kraj

www.zlinskedumy.cz Královéhradecký kraj www.zlinskedumy.cz Královéhradecký kraj Rozloha: 4 758 km 2 Počet obyvatel: 552 946 obyv. Hustota zalidnění: 116 obyv./ km 2 Sídlo krajského úřadu: Hradec Králové Okresy: 5 Hradec Králové, Jičín, Trutnov,

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Krajské město: Hradec Králové Rozloha: Počet obyvatel: Hustota zalidnění: Počet okresů: 4 758 km² 560 830 5 117,8 obyvatel/km² Sněžka Sněžka je se svými 1602 m n. m. nejvyšší horou

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl07 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30.10.2012 Třída: 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl07 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30.10.2012 Třída: 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl07

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty, pracují s příruční mapou a vyřeší si křížovku.

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty, pracují s příruční mapou a vyřeší si křížovku. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.19.5._VL TÉMA: Vlastivěda- Královehradecký

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_35_Karel Čapek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. LIBEREC leží v severních Čechách protéká jím řeka Nisa je významným střediskem

Více

Mgr. Třískalová Libuše

Mgr. Třískalová Libuše Základní škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín, okres Kolín Březen 2012 VY_32_INOVACE_Z9_13 ANOTACE Vzdělávací oblast Doporučený ročník Vypracoval Název aktivity Tematické

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_29_Alois Jirásek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Účast na akcích v prosinci

Účast na akcích v prosinci Účast na akcích v prosinci Fiets en Wandelbeurs Utrecht, Holandsko 9. 14. 1. 2018 Ve dnech 9. 1. 14. 1. 2018 se v prostorách výstaviště Jaarbeurs Utrecht uskutečnil mezinárodní veletrh cestovního ruchu

Více

Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis Téma: Královéhradecký kraj samostatná práce č.2 ( práce s atlasem )

Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis Téma: Královéhradecký kraj samostatná práce č.2 ( práce s atlasem ) Název: Škola: Autor: VY_32_INOVACE_Z_9A_2CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 9. Tematický okruh, předmět: Čtenářská a informační gramotnost, zeměpis

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

HTS 1 Umístění služeb HLAS

HTS 1 Umístění služeb HLAS tel cislo umisteni ulice umisteni CP umisteni CO umisteni mesto umisteni mestska cast umisteni PSC RUIAN 494377396 Štěpánovská 103 Albrechtice nad Orlicí Albrechtice nad Orlicí 51722 9687882 491520424

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581. Marie Smolíková. Datum: 25. 01. 2012. Ročník: 7.

Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581. Marie Smolíková. Datum: 25. 01. 2012. Ročník: 7. VY_42_INOVACE_1SMO44 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Marie Smolíková Datum: 25. 01. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický

Více

KAM VE VOLNÉM ČASE DO PŘÍRODY. PMCRj 2014 Hronov. Adršpašsko-teplické skalní město. Stolová hora Ostaš. Broumovské stěny

KAM VE VOLNÉM ČASE DO PŘÍRODY. PMCRj 2014 Hronov. Adršpašsko-teplické skalní město. Stolová hora Ostaš. Broumovské stěny KAM VE VOLNÉM ČASE PMCRj 2014 Hronov DO PŘÍRODY Adršpašsko-teplické skalní město Adršpašsko-teplické skalní město patří mezi nejrozsáhlejší souvislé skalní masivy střední Evropy. Jedinečné pískovcové skalní

Více

Upravené ukazatele přímých NIV pro rok 2008 škol a školských zařízení zřízených krajem - Rada KHK tab. č. 1

Upravené ukazatele přímých NIV pro rok 2008 škol a školských zařízení zřízených krajem - Rada KHK tab. č. 1 P ř í l o h a R30-usneseni-příloha k usnesení RK-30-1367-2008-tab. 1, b.36 1 3121 1 Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 2 3121 1 Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové, Tylovo nábřeží

Více

35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR

35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR 35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR K r á l o v é h r a d e c k ý k r a j 6. až 8. září 2011 Muzeum Těšínska, Český Těšín Česká Skalice Muzeum Boženy Němcové Maloskalická 47 552 03 Česká Skalice

Více

Úprava ukazatelů u škol a školských zařízení zřizovaných Královéhradeckým krajem k tab. č. 1

Úprava ukazatelů u škol a školských zařízení zřizovaných Královéhradeckým krajem k tab. č. 1 1 3121 1 Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 2 3121 1 Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové, Tylovo nábřeží 682 17 643,1 53,10 330,8 17 973,9 53,10 18 212,1 59,71 352,10 18 564,2

Více

Konkurzní řízení ve školách a školských zařízeních zřizovaných KHK ve školním roce 2011/2012

Konkurzní řízení ve školách a školských zařízeních zřizovaných KHK ve školním roce 2011/2012 Konkurzní řízení ve školách a školských zařízeních zřizovaných KHK ve školním roce 2011/2012 Zpravidla v souvislosti s ukončením pracovního poměru ředitele byla v průběhu tohoto školního roku vyhlášena

Více

Výdejní místa samolepek

Výdejní místa samolepek Výdejní místa samolepek Zámek Adršpach Dolní Adršpach75 549 57 Adršpach Tel.: + 420 491 423 979 Email: info@zamekadrspach.cz www.zamekadrspach.cz Út Ne 9:30-17:00 Turistické informační centrum Adršpašské

Více

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno

Více

34. Celostátn. při i AMG. Vlastivědn. dné muzeum a galerie

34. Celostátn. při i AMG. Vlastivědn. dné muzeum a galerie 34. Celostátn tní seminář knihovníků muzeí a galerií při i AMG Vlastivědn dné muzeum a galerie v České Lípě 7. - 9. záříz 2010 Městské muzeum Dobruška Zaměření: region Dobrušsko a okolí, digitalizování

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Neinvest. dotace CELKEM

Neinvest. dotace CELKEM P ř í l o h a RK24-usnesenRK24-usnesení,příl. K usn.rk24-1102-2008, b.97 Tabulka č. 1 Zvýšení nenárokových složek platů a motivačních složek mezd pedagogických pracovníků regionálního školství s ohledem

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 1. týden 21. 7. příjezd účastníků kurzu do Prahy na místo setkání příjezd krajanů a jejich ubytování v Dobrušce oficiální zahájení kurzu - seznámení s účastníky kurzu, představení

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

15. PŘÍLOHY. Příloha č. 1

15. PŘÍLOHY. Příloha č. 1 15. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Chrám sv. Ducha a Bílá věž na Velkém Náměstí v Hradci Králové kolem r. 1935 a 1937. Zdroj: http://galerie.promenahradce.cz/ [14. 5. 2011] Příloha č. 2 Pohled na pevnost Hradec

Více

Projekt Poznej svůj kraj Jméno Dítěte

Projekt Poznej svůj kraj Jméno Dítěte Základní škola speciální Jaroměř, Palackého 142 Projekt Poznej svůj kraj Jméno Dítěte Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje Základní škola speciální Jaroměř, Palackého 142 Projekt Poznej

Více

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu.

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu. VY_32_INOVACE_08_ZLÍNSKÝ KRAJ ZAJÍMAVOSTI I. _35 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop 1. Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop Výlety na rok 2016 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Města Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky

Více

Výlety po Hradecku HK->ORLICE->SVINARY->BLEŠNO->KRŇOVICE->TŘEBECHOVICE. cenová relace 95-300 Kč. cenová relace 35-150 Kč

Výlety po Hradecku HK->ORLICE->SVINARY->BLEŠNO->KRŇOVICE->TŘEBECHOVICE. cenová relace 95-300 Kč. cenová relace 35-150 Kč Výlety po Hradecku Varianta A HK->ORLICE->SVINARY->BLEŠNO->KRŇOVICE->TŘEBECHOVICE - náročnost: nenáročná - stravování: Třebechovice pod Orebem Restaurace Černý kůň Restaurace u Kocoura (Masarykovo nám.

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU22 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 6. 1. 2012 Ročník: 1. 9. Vzdělávací oblast: Umění

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_11_Afrika

Více

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 1. týden 21. 7. příjezd účastníků kurzu do Prahy na místo setkání příjezd krajanů a jejich ubytování v Dobrušce oficiální zahájení kurzu - seznámení s účastníky kurzu, představení

Více

PROJEKT ZNAČENÍ KULTURNÍCH A TURISTICKÝCH CÍLŮ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

PROJEKT ZNAČENÍ KULTURNÍCH A TURISTICKÝCH CÍLŮ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE SOMARO CZ, s.r.o. pobočka České Budějovice U Sloupu 290 373 67 Borek u Českých Budějovic tel: 387 411 632 www.somaro.cz PROJEKT ZNAČENÍ KULTURNÍCH A TURISTICKÝCH CÍLŮ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Zpracoval:

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM (k 1. 1. 2019) 1 ODBOR ŠKOLSTVÍ Střední školy a vyšší odborné školy Gymnázium Boženy Němcové,

Více

ONIV celkem. Limit na OON. NIV celkem. Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř

ONIV celkem. Limit na OON. NIV celkem. Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř Příloha usnesení R09 usnesení příl.k usnesení č.9 476 2007 b.43 Rozpis ukazatelů přímých NIV pro rok 2007 škol a školských zařízení zřízených krajem -ÚZ 33353 ORG ODPA okr příspěvková organizace Limit

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM (k 1. 3. 2015) 1 ODBOR ŠKOLSTVÍ Střední školy a vyšší odborné školy Česká lesnická akademie

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ. ??? Se kterými kraji sousedí???

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ. ??? Se kterými kraji sousedí??? KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ??? Se kterými kraji sousedí??? KH kraj sousedí na SZ s Libereckým krajem, na Z se Středočeským krajem, na J s Pardubickým krajem a na S a V s Polskem (Dolní Slezsko)??? Kolik a jaké

Více

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM (k 1. 11. 2016) 1 ODBOR ŠKOLSTVÍ Střední školy a vyšší odborné školy Gymnázium Boženy Němcové,

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2007 1. Pražský hrad 1,34 milionu (1.) 2. Zoo Praha 1,20 milionu (2.) 3. Židovské muzeum, Praha 612

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2008 1. ZOO Praha 1,3 milionu (2.) 2. Pražský hrad 1,21milionu (1.) 3. Aquapalace Praha 760 tisíc

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název: Oblast: Autor: Číslo: Pardubický kraj Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_13 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

Označení materiálu:vy_32_inovace_ 03_Kosinová Název materiálu: Baroko Název klíčové aktivity: III/2-Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Označení materiálu:vy_32_inovace_ 03_Kosinová Název materiálu: Baroko Název klíčové aktivity: III/2-Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT BAROKO Označení materiálu:vy_32_inovace_ 03_Kosinová Název materiálu: Baroko Název klíčové aktivity: III/2-Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Člověk a jeho svět Anotace:VM

Více

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 2 4 Turistický průvodce

Více

Pevnost Terezín světový unikát - mistrovské dílo pevnostního stavitelství postavené v letech 1780-1790 - největší a nejmocnější pevnost v České zemi

Pevnost Terezín světový unikát - mistrovské dílo pevnostního stavitelství postavené v letech 1780-1790 - největší a nejmocnější pevnost v České zemi Integrovaný operační program 2007-2013 Prioritní osa 5 Oblast intervence 5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví Podporovaná aktivita 5.1b Realizace vzorových projektů obnovy a využití

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO

Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,9.11 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr.

Více

Konkurzní řízení ve školách a školských zařízeních zřizovaných KHK

Konkurzní řízení ve školách a školských zařízeních zřizovaných KHK Výroční zpráva o stavu a rozvoji vzdělávací soustavy v Královéhradeckém kraji 2017/2018 Příloha č. 6 Konkurzní řízení ve školách a školských zařízeních zřizovaných KHK Ve školním roce 2017/2018 (1. 9.

Více

Severní Morava a Slezsko

Severní Morava a Slezsko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_40 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2018

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2018 PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2018 1. týden 20. 7. příjezd účastníků kurzu do Prahy na místo setkání příjezd krajanů a jejich ubytování v Dobrušce oficiální zahájení kurzu - seznámení s účastníky kurzu, představení

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_30_Josef Václav Myslbek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM

PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM PŘÍLOHA B ORGANIZAČNÍHO ŘÁDU PŘEHLED PRÁVNICKÝCH OSOB A ORGANIZAČNÍCH SLOŽEK ZALOŽENÝCH NEBO ZŘÍZENÝCH KRAJEM (k 15. 11. 2013) 1 ODBOR ŠKOLSTVÍ Střední školy a vyšší odborné školy Gymnázium Boženy Němcové,

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

Sada č. III Identifikátor DUM: VY_32_INOVACE_SADA III_D, DUM 19 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis

Sada č. III Identifikátor DUM: VY_32_INOVACE_SADA III_D, DUM 19 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

VY_32_INOVACE_0617 Česká republika PŠ2

VY_32_INOVACE_0617 Česká republika PŠ2 Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0617 Česká republika Datum vytvoření: 31. 10. 2013 Jméno aurora: Předmět: Ročník: Anotace způsob použití ve výuce: Ing. Martina Polášková

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE Zavedení separace a svozu bioodpadů ve městě Teplicích nad Metují Žadatel: Název: Město Teplice nad Metují Adresa / sídlo: Rooseveltova 15 549 57 Teplice nad Metují IČ: 002 73 139

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR Královéhradecko Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod.

Letní provoz otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. +420 603 485 388 infomeu@budyne.cz Letní provoz 1. 4. - 31. 10. otevřeno denně mimo pondělí 9:30-12:30 a 13:00-17:00 hod. Zimní provoz 1. 11. - 31. 3. Vodní hrad i Jandovo muzeum jsou uzavřeny! Je možno

Více

Průvodce "Česká Skalice"

Průvodce Česká Skalice Ratibořice Zámek 50 24'58.76"N 16 3'7.65"E Empírově upravený barokní zámek Ratibořice, známý z díla spisovatelky Boženy Němcové?Babička?, leží v údolí řeky Úpy, nazvaném Babiččino údolí. Zámek se nachází

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_13

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ 052 HKK Příloha č. 1

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ 052 HKK Příloha č. 1 KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ 052 HKK Příloha č. 1 Okres Hradec Králové - HK TJ Slavia Hradec Králové 00484326 TJ SLAVIA, HRADEC KRÁLOVÉ VŠTJ UK Hradec Králové 42193982 VŠTJ UK Hradec Králové VŠSK VŠP Hradec Králové

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.3349

Více

Účast na veletrzích a dalších akcích v říjnu

Účast na veletrzích a dalších akcích v říjnu Účast na veletrzích a dalších akcích v říjnu Press trip Baroko, 11. 14. 10. Ve dnech 11. 14. 10. 2017 jsme připravili ve spolupráci s agenturou CzechTourism pro novináře z Dánska a Holandska presstrip

Více

Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR

Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Název: Oblast: Autor: Číslo: Jihomoravský kraj Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_17 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

SEZNAM STŘEDNÍCH ŠKOL PŘIHLÁŠENÝCH K PILOTNÍMU OVĚŘOVÁNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2015_KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

SEZNAM STŘEDNÍCH ŠKOL PŘIHLÁŠENÝCH K PILOTNÍMU OVĚŘOVÁNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2015_KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ SEZNAM STŘEDNÍCH ŠKOL PŘIHLÁŠENÝCH K PILOTNÍMU OVĚŘOVÁNÍ ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2015_KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ REDIZO NÁZEV ŠKOLY OBEC ULICE KRAJ OBORY 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost, 78-651014271

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera. Využití veřejné dopravy v Královéhradeckém kraji při cestách za turistickými cíli.

UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera. Využití veřejné dopravy v Královéhradeckém kraji při cestách za turistickými cíli. UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera Využití veřejné dopravy v Královéhradeckém kraji při cestách za turistickými cíli Jan Miřetinský Bakalářská práce 2013 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracoval

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

VY_32_INOVACE_11_FILMOVÉ STUDIO BARRANDOV_34

VY_32_INOVACE_11_FILMOVÉ STUDIO BARRANDOV_34 VY_32_INOVACE_11_FILMOVÉ STUDIO BARRANDOV_34 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více