Pravidla basketbalu 2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pravidla basketbalu 2008"

Transkript

1 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 1 / 80 Pravidla basketbalu 2008 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Platná od Zpracoval: Mgr. Robert Vyklický Národní instruktor FIBA, 2008

2 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 2 / 80

3 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 3 / 80 Obsah: 1. Úvod 5 2. Příprava na utkání Příchod na místo utkání Schůzka rozhodčích Fyzická příprava Povinnosti před utkáním 9 3. Začátek období Postup před začátkem období Úvodní rozskok Pohyb rozhodčích Postavení a odpovědnost rozhodčích Technika rozhodování Rozdělení odpovědnosti na hřišti Zadní rozhodčí - postavení a odpovědnost Praktické rady zadnímu rozhodčímu Přední rozhodčí - postavení a odpovědnost Praktické rady přednímu rozhodčímu Zadní a přední rozhodčí Další praktické rady Pressing Vhazování při pressingu Zdvojení v obraně Míč v zámezí a situace při vhazování Odpovědnost za čáry Vhazování Zařízení na měření 24 vteřin Míč zahraný do zadní poloviny Hod na koš Let míče Srážení míče a směřování ke koši Pokus hodu za 3 body Konec hrací doby období nebo prodloužení 52

4 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 4 / Znamení a postupy Znamení signály Přestupky Chyby Výměna postavení po chybě Chyba družstva majícího míč pod kontrolou Chyba a úspěšný hod na koš Oboustranná chyba Postavení rozhodčího po chybě Oba rozhodčí pískají chybu Trestné hody Zadní rozhodčí Přední rozhodčí Trestné hody bez postavení hráčů podél území trestného hodu Oddechové časy a střídání Postup při oddechovém čase Oddechový čas po koši ze hry Postup při střídání Konec utkání Kontrola zápisu Opakování Závěr 77

5 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 5 / 80 Veškeré zmínky o trenérech, hráčích, rozhodčích, atd. uvedené v tomto manuálu v mužském rodě se aplikují rovněž na ženy. Budiž tomuto rozuměno pouze jako pomůcce pro zjednodušení praktického výkladu. 1. Úvod Mechanika rozhodování je systém sestavený jako praktická metoda při rozhodování, která ulehčuje rozhodčím jejich úlohu na hřišti. Jejím účelem je pomoci rozhodčím zaujmout takové místo na hřišti, které jim umožní správně rozhodnout o porušení pravidel. Pro dobrého rozhodčího je životně důležitý obyčejný zdravý rozum. Absolutním základem je nejen jasné a úplné porozumění oficiálním pravidlům basketbalu, ale i duchu hry samotné. Bude-li rozhodčí trestat každé sebemenší porušení pravidel, bude mít úspěch pouze jako producent nespokojených diváků, hráčů a trenérů. Úkolem manuálu je sjednotit mechaniku rozhodování a připravit rozhodčí na moderní utkání. Naším cílem je jednotnost a konzistence, rozšíření bohatých zkušeností, které získaly různé osobnosti mezi rozhodčími. Všichni rozhodčí musí dodržovat uvedené základní zásady. To ostatní již záleží jen na vás!

6 2. Příprava před utkáním. 2.1 Příchod na utkání. Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 6 / 80 Obrázek 1: Obrázek 2: Pro rozhodčí je podstatné si rozdělit čas tak, aby do místa utkání přišli včas. Když převládá špatné počasí, musí počítat s tím, že cesta bude trvat déle. Důrazně se doporučuje, aby do místa utkání přišli aspoň jednu hodinu před začátkem a po příchodu šli ihned do šatny, o příchodu informovali pořádající klub, nebo komisaře, pokud je přítomen. Na každé utkání se musí co nejlépe připravit, být v co nejlepší možné fyzické a duševní pohodě. Poslední jídlo mají jíst nejpozději 4 hodiny před začátkem a musí se vyvarovat požívání alkoholu den před utkáním. Velmi důležitý je osobní vzhled: Rozhodčí by měli být hrdí na svůj zjev a vhodně se oblékat před zápasem. Pro rozhodčího - muže je vhodné nosit oblek nebo sportovní sako a vázanku. Dres rozhodčího musí být v dobrém stavu, čistý a vyžehlený. Během utkání rozhodčí nesmí nosit hodinky, náramek nebo jakékoli šperky. Zkrátka chceme, aby naši rozhodčí byli profesionálové na i mimo hřiště.

7 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 7 / 80 Obrázek 3: Obrázek 4: 2.2 Schůzka rozhodčích Po příchodu do místa utkání se mají rozhodčí sejít a připravit se na úkol, který je čeká. Tvoří tým a měli by udělat vše proto, aby posílili tuto jednotu. Příprava před utkáním je velmi důležitá. Je nutné se dohodnout o následujících bodech: 1. Zvláštní situace: rozskok a následující postup, technické chyby, trestné hody, TV oddechové časy atd. 2. Spolupráce, zvláště při situacích, kdy pískají oba dva. 3. Pokusy hodu na koš za tři body. 4. Cit pro hru. 5. Princip výhoda/nevýhoda. 6. Postavení a odpovědnost při konkrétních herních situacích. 7. Odpovědnost za hru bez míče. 8. Zdvojování a pressingová obrana. 9. Konec hracího období nebo prodloužení. 10. Problémy s aktéry a diváky. 11. Obecné metody komunikace: - mezi rozhodčími - se stolkem pomocných rozhodčích a komisařem.

8 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 8 / 80 Obrázek 5: 2.3 Fyzická příprava Po převlečení se do úboru rozhodčího se každý individuálně připravuje. Musí však mít v každém případě na zřeteli, že moderní hra vyžaduje prvotřídní atletickou přípravu nejen od hráčů, ale i od rozhodčích. Bez ohledu na věk a zkušenosti je rozcvička před utkáním nezbytná. Aby se zabránilo zranění nebo aby se aspoň snížilo riziko zranění, doporučujeme důrazně strečink s několika cviky. Strečink pomáhá také po mentální stránce být svěží a být v pohodě před budoucí úlohou. Vyžaduje se vysoký stupeň motivace a nadšení. Toto však může vycházet pouze z rozhodčích samého.

9 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 9 / 80 Obrázek 6: Obrázek 7: Obrázek 8: Obrázek 9: 2.4 Povinnosti před utkáním Rozhodčí musí přijít spolu na hřiště nejméně dvacet (20) minut před utkáním a ne později, jak pět (5) minut před začátkem druhé poloviny utkání. Toto je nejkratší možná doba, která umožňuje prohlédnout technická zařízení, hřiště a dohlížet na rozcvičku družstev. První rozhodčí je odpovědný za schválení hřiště, hodin hry a technického zařízení včetně zápisu (není-li přítomen komisař také hráčských licencí). Vybere hrací míč, který je již použitý a zřetelně jej označí. Po tomto výběru jej nedostane žádné družstvo k rozcvičení. Hrací míč musí být bezvadný a musí odpovídat pravidlům.

10 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 10 / 80 Obrázek 10: Obrázek 11: Rozhodčí zaujmou místo naproti stolku pomocných rozhodčích a dohlíží na rozcvičku družstev. Pozorně sledují hráče, trenéry a osoby doprovázející družstvo tak, aby zabránili akcím, které mohou vést ke škodám na hracím zařízení. Zvláště se nesmí tolerovat pevné uchopení obroučky hráčem, což může vést k poškození koše nebo desky. V případě, že je zpozorováno takové nesportovní chování, upozorní rozhodčí okamžitě trenéra provinivšího se družstva. V případě opakování udělí technickou chybu tomu, kdo se provinil. První rozhodčí zkontroluje, zda zapisovatel správně připravil zápis a přesvědčí se, zda deset (10) minut před začátkem trenéři svými podpisy potvrdili souhlas se jmény a čísly hráčů, trenérů a označili základní pětky.

11 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 11 / 80 Obrázek 12: Obrázek 13: Obrázek 14: V současnosti je zvykem, že před utkáním jsou divákům představováni hráči, trenéři a rozhodčí. V tomto případě se doporučuje, aby se začalo 6 minut před začátkem. První rozhodčí upozorní hráče, aby přerušili rozcvičku a vrátili se do jejich území lavičky družstva. Poté co bylo představování skončeno, první rozhodčí oznámí, že do začátku chybí 3 (tři) minuty. Hráči, jak je patrno z Obrázku 13, mohou nyní začít konečnou fázi své předzápasové přípravy. Dvě (2) minuty před začátkem utkání se rozhodčí přesunou ke stolku rozhodčích. Jednu minutu a třicet sekund (1 min 30 sec) před začátkem je první rozhodčí povinen zajistit, aby družstva skončila rozcvičku a opustila hřiště (Obrázek 14).

12 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 12 / 80 Obrázek 15: Obrázek 16: Obrázek 17: První rozhodčí se přesvědčí, zda jsou všichni připraveni ke hře a že žádný hráč nemá na sobě nedovolené předměty. Protože se od prvního rozhodčího požaduje, aby znal kapitány obou družstev, měl by si s kapitány obou družstev podat ruku. Tím také pomůže svému kolegovi poznat dva (2) kapitány na hřišti.

13 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 13 / Začátek období Obrázek 18: Obrázek 19: Obrázek 20: Obrázek Postup před začátkem období Před vstupem do kruhu k provedení rozskoku na začátku první čtvrtiny a před provedením vhazování na začátku všech dalších období se první rozhodčí přesvědčí, zda je jeho kolega připraven a s jeho pomocí se také přesvědčí, zda jsou také připraveni všichni rozhodčí u stolku. Použije při tom znamení palec vzhůru. První rozhodčí počká s úvodním rozskokem do té doby, než je přesvědčen, že je absolutně vše v pořádku. Na začátku první čtvrtiny druhý rozhodčí zaujme místo nedaleko středové čáry při postranní čáře blíže stolku. Je volným rozhodčím, tedy není aktivní při vhazování rozskoku, ale je připraven se pohybovat pře hrou poté co byl míč udeřen. První rozhodčí stojí tváří ke stolku zapisovatele připravený vstoupit do kruhu a provést úvodní rozskok pro zahájení první čtvrtiny. K provedení úvodního vhazování všech dalších období první rozhodčí zaujme postavení na prodloužené středové čáře naproti stolku pomocných rozhodčích, na zadní polovině hřiště, kam bude hráč provádět vhazování. Hráč provádějící vhazování musí být postaven rozkročmo na prodloužené středové čáře. Druhý rozhodčí zaujme pozici na protější straně, na prodloužené čáře trestného hodu v přední polovině hřiště družstva, které vyhazuje, tak, aby měl všechny hráče v celkovém přehledu (box-in). V čl. 5.2 je popsán pohyb prvního a druhého rozhodčího následující po vhazování na začátku všech období utkání, s výjimkou 1. čtvrtiny.

14 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 14 / 80 Obrázek 22: Obrázek 23: Obrázek 24: Obrázek 25: 3.2 Úvodní rozskok Před vyhozením míče se musí první rozhodčí přesvědčit, že oba hráči jsou připraveni a mají nohy uvnitř kruhu s jednou nohou poblíž středové čáry. Míč musí být vyhozen kolmo vzhůru mezi oba soupeře výše než může kterýkoli dosáhnout při výskoku. Doporučuje se, aby první rozhodčí po vyhození míče zůstal stát a pozoroval, kterým směrem se bude hra pohybovat, dokud se hráči nepohnou z kruhu. Při vyhození míče se nesmí pokusit pohnout dozadu z kruhu, protože by to mělo vliv na přesnost vyhození. Druhý rozhodčí se musí přesvědčit, zda byl dotek míče dovolený, to jest zda se hráč dotkl míče poté co míč dosáhl nejvyššího bodu a zda pohyb ostatních 8 hráčů byl ve shodě s pravidly. V okamžiku prvního úderu dá druhý rozhodčí pokyn ke spuštění hodin hry a pohybuje se ve směru hry před míčem jako přední rozhodčí.

15 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 15 / 80 Obrázek 26: Obrázek 27: 3.3 Pohyb rozhodčích Je-li míč udeřen směrem po pravici volného rozhodčího, pohybuje se ve stejném směru, sprintuje tak, aby se dostal do postavení před útokem a pokračuje v pohybu ke koncové čáře a zaujme pozici předního rozhodčího (Obrázek 26). První rozhodčí po vykonání rozskoku zůstává v kruhu a pozoruje hru. Když se hra posunula mimo středový kruh, zaujme pozici zadního rozhodčího při postranní čáře (Obrázek 26). Kdykoli dojde ke změně družstva majícího míč pod kontrolou a ke změně směru hry musí se oba rozhodčí přizpůsobit. Odpovědnost za čáry zůstává, při čemž zadní rozhodčí se stává předním a přední novým zadním. Je-li míč odražen po levé ruce volného rozhodčího, musí se pohybovat dopředu před hrou ve stejném směru jako míč a pokračovat v pohybu na koncovou čáru a zaujmout postavení předního rozhodčího (Obrázek 27). První rozhodčí, který provedl rozskok, zůstává ve svém postavení. Toto umožní, aby se prostor kolem něho uvolnil. První rozhodčí pak, aniž by překážel hráčům, přejde přes hřiště ke stolku zapisovatele a zaujme postavení zadního rozhodčího (Obrázek 27).

16 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 16 / Postavení a odpovědnost rozhodčích Obrázek 28: 4.1 Technika rozhodování Oči rozhodčích se musí neustále pohybovat ve snaze pokrýt celé hřiště a vždy vědět, kde se právě nachází všech 10 hráčů. V závislosti na místě, kde se nachází míč, musí jeden rozhodčí sledovat akce bez míče. Vědět, kde je míč, není to samé jako se dívat na míč. Kdykoli oba rozhodčí zapískají současně, ten který je blíže ke hře, rozhodne. Navažte vzájemný vizuální kontakt. Toto může pomoci vyloučit dvě různá rozhodnutí. Kdykoliv oba současně zapískáte chybu, nedělejte okamžitá rozhodnutí. Dávejte pozor na kolegu, protože ten může rozhodnout jinak. Při posuzování chyb a přestupků není rozdíl mezi prvním a druhým rozhodčím. Mladší nebo méně zkušený rozhodčí má přesně stejné právo při rozhodování jako jeho zkušenější kolega. Spolupráce mezi rozhodčími je velmi důležitá. Úroveň vašeho rozhodování závisí na vaší zodpovědnosti.

17 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 17 / 80 Obrázek 29: 4.2 Rozdělení odpovědnosti na hřišti Moderní rozhodování vyžaduje od obou rozhodčích úzkou spolupráci, při čemž jeden je odpovědný za hru s míčem a druhý za hru mimo míč. Pro správný dohled nad hrou musí oba rozhodčí zaujmout nejlepší možné postavení tak, aby mohli správně posuzovat hru. Používají při tom mechaniku rozhodování, obsaženou v této příručce, jako základní návod. Pro zjednodušení této úlohy bylo hřiště rozděleno na obdélníky očíslované od 1 do 6, jak je uvedeno na Obrázku 29. Nejdříve se zaměříme na postavení zadního rozhodčího vzhledem míči, poukážeme na případy, kdy má přímou odpovědnost za posuzování hry s míčem a bez něj a vysvětlíme techniku rozhodování. Pak budeme pokračovat analýzou postavení předního rozhodčího a jeho odpovědností. V poslední části bude rozebrána práce obou, jejich odpovědnost a povinnosti.

18 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 18 / Zadní rozhodčí - postavení a odpovědnost Zadní rozhodčí by měl být za normálních okolností za hrou. Zaujímá postavení nepatrně za míčem a vlevo od míče, přibližně 3 až 5 metrů daleko. Na obrázku 30 a 31 je míč v obdélníku 1. Zadní rozhodčí je odpovědný za hru s míčem, zvláště když hráč dribluje, střílí nebo přihrává a obránce nebo obránci ho brání. Když je míč v tomto prostoru, zadní rozhodčí má hlavní odpovědnost za hru s míčem. Na obrázku 32 a 33 je míč v obdélníku 2 a zadní rozhodčí je opět odpovědný za hru kolem míče. Na obrázku 34 je míč v obdélníku 3, daleko po pravici zadního rozhodčího. Má přímou odpovědnost za hru s míčem. Zde musí najít nejlepší možné postavení tak, aby pokryl akci a měl by také rozhodnout o míči v zámezí na postranní čáře po jeho pravici. Na obrázku 35 je míč v přední části obdélníku 3 poblíž čáry tříbodového území. Ve většině případů se míč dostane do obdélníků 4 a 5 střelbou, přihrávkou nebo driblováním. Zadní rozhodčí by měl tuto akci předvídat, musí být tedy připraven udělat pohyb doleva, aby mohl sledovat hru mimo míč. Protože není blízko hry, bude někdy potřebovat pomoc předního rozhodčího při posuzování hodu na koš za 3 body, zvláště když na hru nevidí pro bránící hráče. Jde-li o pokus o hod za 3 body hráčem, stojícím na prodloužené čáře trestného hodu, tj. v obdélníku 3 a 4, pak zadní rozhodčí má odpovědnost za tento pokus. Zadní rozhodčí nemá odpovědnost za koncovou čáru a za postranní čáru po své pravici, ale existují situace, které vyžadují jeho pomoc kolegovi při rozhodnutí o míči v zámezí.

19 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 19 / 80 Obrázek 30: Obrázek 31: Obrázek 32: Obrázek 33: Obrázek 34: Obrázek 35:

20 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 20 / 80 Postavení zadního rozhodčího Když je míč v obdélníku 4 v rohu hřiště nejvíce vzdáleném po jeho pravé ruce (Obrázek 36 a 37), mezi prodlouženou čarou trestného hodu a koncovou čarou, zadní rozhodčí nemá žádnou odpovědnost za míč a hru s míčem. Jeho hlavním úkolem je sledovat hru bez míče. Jeho je postavení pivota na slabé straně (strana dále od míče) a zvláštní pozornost musí věnovat nedovolenému clonění. Nejdůležitějším principem postavení zadního rozhodčího je to, že musí pronikat k prodloužené čáře trestného hodu (přibližně), kdykoli se míč přesune směrem ke koši nebo ke koncové čáře při přihrávce, driblingu nebo hodu na koš, proto, aby lépe našel prostory mezi hráči. Na obrázku 38 a obrázku 39 je míč ve vymezeném území v obdélníku 5. Toto je jediný případ, kdy oba rozhodčí sledují hru s míčem. Zvláště při hodu na koš. Zadní rozhodčí odpovídá za let míče, sleduje, zda je míč v koši nebo ne, stejně jako srážení míče a ovlivnění směřování míče v obraně a v útoku. Jeho povinností je být zvláště pozorný při doskakování a dávat pozor na hráče, kteří se snaží získat míč z nevýhodné pozice. Na obrázku 40 se míč nachází v obdélníku 6 ve dvojbodovém území. Zadní rozhodčí má hlavní odpovědnost za hru s míčem. Musí zvláště sledovat hru posta a pivota. Když se však míč dostává směrem ke koši, zvláště podél koncové čáry, odpovědnost za hru s míčem přebírá přední rozhodčí. Musí věnovat zvláštní pozornost na hru posta dále od koše a poblíž koše. Na obrázku 41 je míč v obdélníku 6 v tříbodovém území. Zadní rozhodčí sleduje míč a hru s míčem, zvláště při hodu na koš. Zadní rozhodčí určí, které družstvo bude vhazovat ze zámezí, když se míč dostal do zámezí po jeho levici. Neustálá úzká spolupráce mezi rozhodčími je nejdůležitější. Týká se to speciálně případu, kdy je míč v obdélníku 6. Důrazně doporučujeme, aby si zadní rozhodčí zkontroloval postavení svého kolegy v případě, když míč přechází do nového obdélníku a mění se odpovědnost za hru s míčem.

21 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 21 / 80 Obrázek 36: Obrázek 37: Obrázek 38: Obrázek 39: Obrázek 40: Obrázek 41:

22 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 22 / 80 Postavení zadního rozhodčího Obrázek 42: Zadní rozhodčí je odpovědný za hru s míčem, je-li míč v normálně zabarvených plochách zobrazených na obrázku 42. Tmavě vyznačená plocha označuje území, v němž se dělí o odpovědnost s předním rozhodčím. Základní povinnosti: 1. Pokusy o hody na koš za 2 nebo 3 body včetně rozhodnutí, zda čas uplynul na konci hracího období nebo při porušení pravidla 24 vteřin. 2. Rozhodnutí o platnosti koše při srážení míče a ovlivnění směřování míče. 3. Situace při doskakování, zvláště při doskakování zezadu. 4. Postavení pivota zvláště na slabé straně(dále od míče). 5. Chyby, ke kterým došlo daleko od předního rozhodčího. 6. Kroky - zadní rozhodčí má nejlepší zorný úhel. 7. Porušení pravidla 24 vteřin. Pamatujte zásady mechaniky: 1. Zadní rozhodčí musí být neustále v pohybu, je-li míč v pohybu. 2. Box-in - musí být neustále všech 10 hráčů mezi oběma rozhodčími. 3. Pronikat dopředu když míč postupuje pod prodlouženou čáru trestného hodu při střelbě, přihrávce a driblinku. 4. Vyhledávat prostory mezi hráči.

23 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 23 / Praktické rady zadnímu rozhodčímu 1. Když se míč pohybuje dopředu, zůstávejte za ním a vlevo od něj, normálně přibližně tři (3) až pět (5) metrů daleko a hledejte prostory mezi hráči. Toto vám pomůže zachovat široký úhel a zlepšit vaše pokrytí hřiště. 2. Máte odpovědnost za postranní čáru po levé ruce, za středovou čáru (v případě zahrání míče do zadní poloviny) a za zařízení na měření 24 vteřin. Věnujte speciální pozornost signálu 24 vteřin kdykoli jde míč do zámezí. 3. Informujte družstva, kolik vteřin zbývá do uplynutí intervalu osmi (8) vteřin pro přechod do přední poloviny při vhazování v jeho zadní polovině. 4. Když je míč po vaší pravici daleko od vás a driblující hráč je těsně bráněný, musíte se přiblížit tak blízko, jak je třeba, abyste mohli řádně sledovat hru. Ihned jak je to možné se vraťte do normálního postavení. 5. Máte hlavní odpovědnost za let míče při hodu na koš, včetně platnosti koše a srážení míče. Sledujte nohy házejícího, zvláště poblíž čáry tříbodového území. Pozorně sledujte prostory mezi hráči, abyste mohli určit odpovědnost za případný kontakt. 6. Kdykoli míč postoupí směrem ke koncové čáře při hodu na koš, driblinku nebo přihrávce, musíte také postoupit dopředu, ale ne za prodlouženou čáru trestného hodu. Umožní vám to pomoci kolegovi, zvláště v situacích, kdy se hráči snaží dostat se k míči nedovoleně přes záda soupeře. 7. Kdykoli je míč přihráván nebo hozen na koš, pozorujte nejdříve akci bránícího hráče a pak teprve míč. 8. Když váš kolega potřebuje pomoc při zahrání míče do zámezí, buďte vždy připraveni je poskytnout okamžitě. Způsob komunikace si domluvte během předzápasové konference. 9. Ani při výměně postavení zadního rozhodčího do postavení předního neodvracejte hlavu od hry, ale plně sledujte za každé situace hráče a hru. 10. Při situaci jeden na jednoho sledujte prostory mezi hráči, když jste odpovědni za hru s míčem. Jděte tam, kam je třeba jít, abyste viděli, co je třeba vidět.

24 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 24 / Přední rozhodčí - postavení a povinnosti Přední rozhodčí musí být vždy před hrou. Musí se pohybovat tak rychle jak je to možné, přičemž hra musí vždy přicházet k němu. Přední rozhodčí musí být neustále v pohybu. Jakmile se dostane na zadní čáru, pohybuje se normálně mezi čarou tříbodového území po jeho levé ruce a mezi vzdálenějším bodem vymezeného území po jeho pravé ruce. Není třeba se pohybovat mimo toto území. Při většině situací, jak je v příručce zdůrazněno, musí rozhodčí používat principu celkového přehledu ( box-in ). Jednoduše řečeno tento princip říká, že všech deset (10) hráčů je mezi oběma rozhodčími. Rozhodčí nemusí být diagonálně proti sobě. Na obrázku 43 a obrázku 44 je míč v obdélníku 1. Přední rozhodčí se postavil tak, aby všech 10 hráčů bylo mezi ním a kolegou. Mají hlavní odpovědnost za hru bez míče. Měl by věnovat mimořádnou pozornost nedovolenému clonění. Na obrázku 45 a obrázku 46 je míč v obdélníku 2. Přední rozhodčí je opět hlavně odpověden za hru mimo míč. Při postavení tváří ke hře (nohy jsou v jedné čáře s koncovou čarou), má možnost předvídat pohyb míče ke koši. Je-li míč v obdélníku 3 (viz Obrázek 47 a Obrázek 48), přední rozhodčí má opět odpovědnost za hru mimo míč. Musí neustále vědět, kde je míč, aby pomohl svému kolegovi v případě hodu na koš z území 3 bodů. Není třeba se pohybovat za čáru 3 bodů po jeho levici. Hlavně sleduje hráče v prostoru podkošových hráčů. Moderní hra přináší kontakty v prostoru podkošových hráčů. Povinností předního rozhodčího je zajistit, aby tyto kontakty nebyly nepřiměřené a hrubé, protože utkání se může vymknout z rukou. Je-li hráčovi, který se snaží dostat na nějaké místo na hřišti, nedovoleně v tom bráněno, jde o chybu. Z obrázků, které znázorňují míč v obdélnících 1, 2, a 3 mezi středovou čarou a prodlouženou čarou trestného hodu, je patrno, že přední rozhodčí má všechny hráče v zorném poli a je hlavně odpověden za hru bez míče.

25 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 25 / 80 Obrázek 43: Obrázek 44: Obrázek 45: Obrázek 46: Obrázek 47 Obrázek 48:

26 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 26 / 80 Postavení předního rozhodčího Na obrázku 49 a obrázku 50 je míč v obdélníku 4. Přední rozhodčí stojí tváří ke hře (hřišti) a je odpověden za hru s míčem. Nesmí se pohybovat za čáru tříbodového území po jeho levici. Přesto je v dobrém postavení tak, aby mohl rozhodnout o míči v zámezí za postranní čarou po jeho levici. Je schopen ukázat svému kolegovi, že hod na koš byl proveden z tříbodového území. Ačkoli je odpověden za hru s míčem, jeho druhou povinností, je-li míč v obdélníku 4, je pozorovat hráče v podkošovém postavení na straně míče. Když se míč dostane do vymezeného území obdélník 5 (Obrázek 51 a Obrázek 52), přední rozhodčí se soustředí na hru s míčem. Pozoruje bránícího hráče při každém pokusu hodu na koš nebo při hře jeden na jednoho. Protože je přední rozhodčí nejblíže ke hře, je v nejlepším možném postavení a může tedy nejlépe rozhodnout ve všech situacích, při kterých dochází ke kontaktu mezi házejícím a obráncem. Náhodné kontakty, které nemají vliv na hru, je třeba zanedbat, zvláště jde-li hráč do koše a dosáhne koše. Není odpovědností předního rozhodčího sledovat let míče. Na obrázku 53 je míč uvnitř dvoubodového území v obdélníku 6, přední rozhodčí se přesouvá, aby mohl sledovat hru s míčem, ale je stále tváří ke hře (hřišti). Není třeba, aby se přesunul za okraj vymezeného území po jeho pravici. Je-li však míč v tříbodovém území v obdélníku 6 (Obrázek 54), má přední rozhodčí hlavní odpovědnost za hru mimo míč. Soustředí se hlavně na hru v postavení pivota, na ostatní hráče bez míče, zvláště na clonící hráče. Přední rozhodčí je odpověden za hru s míčem, je-li míč v obdélníku 4 a 5. Je také odpověden za obdélník 6, je-li míč na místě pivota nebo některý hráč útočí na koš. Posuzuje obrannou činnost, když některý hráč v tomto prostoru hází na koš nebo dribluje.

27 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 27 / 80 Obrázek 50: Obrázek 51: Obrázek 52: Obrázek 53: Obrázek 54: Obrázek 55:

28 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 28 / 80 Postavení předního rozhodčího Obrázek 55: Přední rozhodčí je odpověden za hru s míčem, když je míč ve vybarveném území na obrázku 55. Tmavě vybarvené území označují prostor, kde je za hru s míčem odpověden společně se zadním rozhodčím. Základní povinnosti jsou: 1. Hra podkošových hráčů. 2. Hra pod košem. 3. Chyby daleko od zadního rozhodčího. 4. Utíkejte ke koši na straně předního rozhodčího na hřišti. Pamatujte základní principy mechaniky: 1. Buďte v pohybu, když je míč v pohybu. 2. Mějte všechny hráče v zorném poli obou rozhodčích ( box-in princip). 3. Sledujte prostory mezi hráči. 4. Ustupte od koncové čáry, abyste měli široký zorný úhel.

29 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 29 / Praktické rady přednímu rozhodčímu 1. Musíte se pohybovat co možná nejrychleji a hra se k vám musí přibližovat zepředu. Neustále se pohybujte. Hledejte si nejlepší možné postavení. Musíte stále vědět, kde je míč, dokonce i tehdy, když přednostně sledujete hru mimo míč. 2. Jste odpovědni za koncovou čáru a za postranní čáru po vaší levici. Buďte připraveni při situacích kolem dvaceti čtyř (24) vteřin. 3. Buďte připraveni pomoci vašemu kolegovi při pokusu hodu na koš za 3 body. Zvláště když je míč blízko obdélníku 4. Navažte vizuální kontakt se zadním rozhodčím. 4. Věnujte zvláštní pozornost hře podkošových hráčů a stanovte hranici kontaktů, které budete tolerovat. jakákoli hrubá hra jde na vaši odpovědnost a je třeba ji trestat. Rozlišujte, kdy se hráč snaží dostat do nového postavení anebo kdy mu v tom soupeř nedovoleně brání. 5. Snažte se zaujmout postavení dále od koncové čáry (2 metry, je-li to možné), aby jste měli nelepší zorný úhel. Široký zorný úhel znamená lepší vidění a lepší rozhodnutí. Aby jste toho dosáhli, musíte být neustále v pohybu. Postupte ke koši, když míč dostává z obdélníku 4 do 5 a 6. Sledujte začátek a konec pohybu pod koš. 6. Na konci hracího období nebo prodloužení neukazujte, zda koš platí nebo ne. Toto je hlavní úkol zadního rozhodčího. 7. Netrestejte náhodné kontakty, zvláště když hráč jde do koše a skóruje. Podobně nepískejte útočnou chybu, když obránce teatrálně nahraje chybu a padne na zem. Je třeba odpískat pouze ty kontakty, které mají přímý vliv na hru (mimo případy nesportovních chyb). 8. Potřebuje-li váš kolega pomoc v situacích, kdy se míč dostane do zámezí, buďte připraveni ji poskytnout. Během přípravy před utkáním si domluvte způsob komunikace. 9. Jsou-li při pressingu na zadní polovině tři (3) a více hráčů, musíte pomoci zadnímu rozhodčímu při posuzování této situace. V tomto případě nepospíchejte s pohybem na koncovou čáru a pomáhejte. Jděte tam, kde je třeba jít, aby jste viděli, co je třeba vidět.

30 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 30 / 80 Obrázek 56: Obrázek 57: Obrázek 58: Obrázek 59: Obrázek 60: Obrázek 61:

31 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 31 / 80 Postavení obou rozhodčích Obrázek 62: Obrázek 63: Obrázek 64: Obrázek 65: Obrázek 66: Obrázek 67:

32 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 32 / 80 Postavení obou rozhodčích Obrázek 68: Obrázek 69: 4.7 Zadní a přední rozhodčí - další praktické rady 1. Pozorujte ruce a paže hráčů během pokusu hodu na koš. Mějte na zřeteli princip válce a práva obou hráčů. Náhodný kontakt tělem, který nemá vliv na hru, se nemá posuzovat jako chyba. Uvědomte si zda jste viděli celou akci. 2. Během hry podkošových hráčů si pamatujte, že obránce má přesně stejná práva jako útočník. Chyby se mají pískat tehdy, když kontakt má přímý vliv na hru. Používání loktů, vrážení do soupeře zády, vytlačování, držení rukama nebo lokty jsou chyby. Je-li ve hře pivota nebo posta příliš mnoho hrubostí nebo násilí, rozhodčí může ztratit kontrolu nad hrou. 3. Během clonění se přesvědčte, zda clonící hráč je úplně v klidu v okamžiku, kdy došlo ke kontaktu. Dávejte zvláště pozor na vysunuté nohy, kolena a lokty. Někteří hráči se snaží předstírat fauly soupeře pádem na podlahu při náhodném kontaktu, teatrálně vystupují a snaží se dosáhnout odpískání chyby. Odpískejte pouze to co jste viděli. Základní povinnosti obou rozhodčích zahrnují: 1. Hra mimo míč. 2. Clony s míčem, bez míče. 3. Nedovolené použití ruky (rukou). 4. Akce ve vymezeném území.

33 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 33 / 80 Obrázek 70: Obrázek 71: 4.8 Pressing Pressing může přinést rozhodčím značné těžkosti. Má za následek porušení principů o normální odpovědnosti za hru a vyžaduje značnou koncentraci a spolupráci. Je-li během pressingu v zadní polovině tři (3) a více obránců přední rozhodčí musí odložit svoji snahu dosáhnout koncovou čáru a pomoci zadnímu rozhodčímu. Dostane-li se míč do přední poloviny, přední rozhodčí zaujme svoje normální postavení na koncové čáře. Obrázek 70 znázorňuje pole odpovědnosti rozhodčích při pressingu. V zadní polovině hřiště je pouze jeden obránce a proto přední rozhodčí musí pozorovat všechny hráče, kteří jsou na polovině blíže něj. Zadní rozhodčí se musí přiblížit hře co nejvíce a dívat pozor na možné chyby a přestupky. Na obrázku 71 jsou v zadní polovině tři obránci. Přední rozhodčí pomáhá při zvládnutí této situace zadnímu rozhodčímu a zůstává na postranní čáře dokud míč nepřejde půlící čáru. Rozhodčí musí udělat vše proto, aby v případě změny kontroly míče v důsledku pressingu si byli absolutně jisti, že je to v důsledku povolené obranné hry. Nedovolený kontakt se musí trestat jako chyba.

34 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 34 / 80 Obrázek 72: Obrázek 73: 4.9 Vhazování při pressingu Na obrázku 72 se útočící družstvo setkává s pressingem. Přední rozhodčí po podání míče hráčovi, který má vhazovat ze zámezí, se okamžitě přesune do postavení na koncové čáře, kde může během vhazování pozorně sledovat všechny hráče, včetně házejícího z bezprostřední blízkosti. Tento rozhodčí dává pozor na hru podkošových hráčů, těsnou obranu a na celou situaci okolo nejbližších hráčů, kteří mají dostat přihrávku. Dává také pozor na porušení pravidel při vhazování ze zámezí. Zadní rozhodčí proniká dopředu, protože míč je poblíž čáry trestného hodu a pozoruje hráče, kteří jsou dále od míče. Na obrázku 73 je přední rozhodčí odpovědný za hru podkošových hráčů a možné clonění, sleduje také hru mimo míč. Zadní rozhodčí po podání míče vhazujícímu sleduje hru kolem míče a kolem hráčů, kteří mají dostat přihrávku. Všimněte si principu celkového přehledu (box-in).

35 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 35 / 80 Obrázek 74: Obrázek 75: 4.10 Zdvojení v obraně Pravidlo těsně bráněný hráč je odměna za dobrou obranu. Když těsně bráněný hráč (uvnitř jednoho normálního kroku) drží míč, nedribluje, nepřihraje nebo nehodí na koš do 5 (pěti) vteřin, pak je to přestupek. Všichni rozhodčí musí být velmi pozorní při tomto typu obrany, kdy více obránců brání hráče s míčem. Na obrázku 74 a obrázku 75 je přední rozhodčí odpovědný za hru kolem hráče s míčem. Zadní rozhodčí sleduje hru mimo míč, ale je stále připraven pomoci kolegovi.

36 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 36 / 80 Obrázek 76: Obrázek 77: Na obrázku 76 a obrázku 77 se zadní rozhodčí přesouvá co nejblíže ke hře a dává pozor na chyby a přestupky. Přední rozhodčí sleduje hru mimo míč a užívá principu celkového přehledu (box-in ).

37 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 37 / Míč v zámezí a vhazování Obrázek 78: Obrázek 79: Obrázek 80: 5.1 Odpovědnost za čáry Obecně, jak je naznačeno v obrázku 78 a obrázku 79, je odpovědnost za čáry následující: Přední rozhodčí - koncová čára a postranní po levé ruce. Zadní rozhodčí - středová čára a postranní po levé ruce. Když míč přechází ze zadní do přední poloviny, pak jsou odpovědnosti rozděleny jak naznačeno v obrázku 80. Rozhodčí by se za normálních okolností neměl vměšovat do rozhodnutí partnera, pokud ovšem tento nepotřebuje pomoc. Tímto se zabrání konfliktním rozhodnutím a následným rozskokům.

38 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 38 / 80 Obrázek 81: Obrázek 82: Obrázek 83: Obrázek 84: 5.2 Vhazování Když se míč dostane do zázemí: 1. Rozhodčí, který je odpovědný za příslušnou postranní nebo koncovou čáru, jednou zapískne a současně zvedne ruku nad sebe s prsty sevřenými a zastaví tak hodiny hry. (Obrázek 81) 2. Potom jasně označí směr hry tak, že ukáže směrem na koš soupeře družstva, které bude vhazovat míč ze zázemí. (Obrázek 82) 3. Dále označí vhazujícímu hráči místo, odkud se bude míč vhazovat. 4. Rozhodčí podá, přihraje nebo dá k dispozici míč hráči, který má vhazovat a ověří si, zda hráč neudělá více jak jeden normální krok v jednom směru od určeného místa (Obrázek 83). 5. Po úspěšném koši ze hry nebo po úspěšném posledním nebo jediném trestném hodu rozhodčí podá, přihraje nebo dá míč k dispozici hráči, který má vhazovat: - Aby by tím rychlili znovu zahájení hry. - Po oddechovém čase nebo střídání. - Poté, co byla hra přerušena rozhodčím pro pádný důvod. 6. Když se míč dotkne prvního hráče na hřišti po vhození míče, rozhodčí dá mávnutím ruky znamení ke spuštění hodin hry (Obrázek 84).

39 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 39 / 80 Obrázek 85: Obrázek 86: Obrázek 87: Obrázek 88: Když se míč dostane do zámezí a rozhodčí odpovědný za čáru si není jist, který hráč se dotkl míče poslední (Obrázek 85), zapíská, dá znamení k zastavení času a pak hledá pomoc u kolegy (Obrázek 86). Jestliže ten ví, který hráč se dotkl poslední před přechodem do zámezí, aniž by zapískal ukáže směr hry podle metody komunikace dohodnuté před utkáním. Pak rozhodčí, který je odpověden za příslušnou čáru, určí směr hry (Obrázek 87). Na obrázku 88 jsou oba rozhodčí na pochybách, které družstvo má vhazovat. V tomto případě oba signalizují rozskok a následně hrají podle směru šipky. Vhazování pro alternativní držení bude provedeno nejblíže místu, kde míč opustil hřiště.

40 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 40 / 80 Obrázek 89: Po jakémkoli porušení pravidel nebo po zastavení hry, po kterém se má ve hře pokračovat vhazováním, bude se vhazovat z místa nejbližšího porušení pravidel nebo přerušení hry. Stane se to v obdélnících 4, 5, nebo 6, nejbližší místo bude určeno pomocí dvou pomyslných čar mezi rohy hřiště a vrcholy vymezeného území (Obrázek 89). Jakékoli vhazování za porušení pravidel nebo přerušení hry v tomto prostoru bude provedeno na nejbližším místě za koncovou čarou s výjimkou prostoru přímo za deskou. Obrázek 90: Když se provádí vhazování mezi rohem a bližším okrajem desky, podá rozhodčí míč levou rukou a ustoupí jeden (1) nebo dva (2) kroky směrem k vymezenému území (Obrázek 90).

41 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 41 / 80 Obrázek 91: Má-li být míč vhazován mezi vzdálenějším okrajem desky a postranní čarou po pravici předního rozhodčího. Pak míč vyhodí nebo přihraje o podlahu hráči a vrátí se do postavení podle principu celkového přehledu (box-in). Ve všech případech sleduje zadní rozhodčí hru mimo míč poté, co postoupil dopředu (Obrázek 91). Zapamatujte si: Jestliže míč propadá košem, ale trestný hod nebo hod z pole neplatí, pak následující vhazování bude provedeno na prodloužené čáře trestného hodu.

42 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 42 / 80 Obrázek 92: Obrázek 93: Má-li družstvo k dispozici míč ke vhazování za postranní čarou ve své přední polovině, rozhodčí odpovědný za vhazování podá, přihraje nebo dá k dispozici míč vhazujícímu hráči. Rozhodčí, který podává míč k jakémukoli vhazování, je odpověden za dodržování ustanovení o vhazování a dá také znamení ke spuštění hodin hry, když se dotkne první hráč na hřišti. Před tím, než dá míč do hry, se musí pohledem přesvědčit, zda jeho partner je připraven. Na obrázku 92 přední rozhodčí, který je odpovědný za vhazování za postranní čarou po jeho levici od prodloužené čáry trestného hodu k čáře koncové, musí podat nebo přihrát míč hráči. Protože po vhazování zůstává v postavení předního rozhodčího, dá to najevo svému kolegovi tím, že stojí po boku hráče směrem ke koncové čáře. Obrázek 93 ukazuje zadního rozhodčího, jak podává míč hráči. Zadní rozhodčí musí stát po pravé straně hráče a pak bude pokračovat v pozici zadního rozhodčího. Přední rozhodčí zaujme takové postavení, aby všichni hráči byli v zorném poli podle principu box-in.

43 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 43 / 80 Obrázek 94: Obrázek 95: Na obrázku 94 je znázorněno vhazování mezi prodlouženou čarou trestného hodu a středovou čarou. Zadní rozhodčí dává míč k vhazování. Zadní rozhodčí naváže vizuální kontakt s kolegou, který se pohybuje v box-in (celkový přehled) postavení. Na obrázku 95 je příklad vhazování v zadní polovině. Zadní rozhodčí přejde přes hřiště ke vzdálené postranní čáře podat míč k vhazování. Přední rozhodčí se postaví do postavení podle principu box in (celkového přehledu). Rozhodčí podávající míč se při první příležitosti vrátí do normálního postavení zadního rozhodčího a přední se také vrátí do svého postavení. Poznámka: Princip celkového přehledu (box-in) neznamená, že rozhodčí musí být vždy diagonálně proti sobě.

44 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 44 / 80 Obrázek 96: Obrázek 97: Na obrázku 96 a obrázku 97 se rozhodčí přesvědčuje, že vhazující hráč stojí v zámezí na nejbližším místě přestupku. Je-li prostor v zámezí bez překážek více jak dva (2) metry, pak ostatní hráči na hřišti můžou být tak blízko hraniční čáry, jak si přejí. Je-li prostor v zázemí bez překážek menší jak dva (2) metry, žádný hráč kteréhokoli družstva nesmí stát v prostoru menším jak 1 metr od vhazujícího hráče. Rozhodčí, odpovědný za vhazování, musí tuto situaci kontrolovat.

45 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 45 / 80 Obrázek 98: Obrázek 99: Obrázek 100: Obrázek 101: 5.3 Zařízení na měření 24 vteřin Zařízení na měření 24 vteřin se zastaví vždy, když míč padne do zámezí. Když srazí obránce míč do zámezí, zařízení není nastaveno na měření nových 24 vteřin. Když má míč pod kontrolou stejné družstvo, které vhazovalo, pak se pokračuje v měření od okamžiku, kdy bylo měření zastaveno. Na obrázku 98 obránce úmyslně kopl do míče. Je to přestupek. Výsledkem je, že rozhodčí dá znamení měřiči 24 vteřin k nastavení zpět na nových 24 vteřin (Obrázek 99). Rozhodčí se musí přesvědčit, že zařízení ukazuje nových 24 (Obrázek 100) před podáním míče hráči ke vhazování(obrázek 101).

46 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 46 / 80 Obrázek 102: Obrázek 103: Obrázek 104: Obrázek 105: 5.4 Míč zahraný do zadní poloviny Na obrázku 102 a obrázku 103 hráč družstva, které má míč pod kontrolou v pření polovině, zahrál míč do své zadní poloviny. To je přestupek. Zadní rozhodčí je odpovědný za středovou čáru a proto jednou zapíská a dá znamení k zastavení času, následuje příslušné znamení a ukázání směru další hry. Pamatujte: Míč je nedovoleně zahraný do zadní poloviny, když hráč družstva majícího míč pod kontrolou se: 1. Poslední dotkne míče v přední polovině a poté se on sám nebo jeho spoluhráč první dotkne míče v zadní polovině. 2. Poslední dotkne míče v zadní polovině, poté co se míč dotkne přední poloviny a první se ho dotkne on sám nebo jeho spoluhráč v zadní polovině.

47 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 47 / Hod na koš Obrázek 106: Obrázek 107: 6.1 Let míče Zadní rozhodčí má hlavní odpovědnost za let míče. Musí proto rozhodnout, zda míč padl do koše a dává příslušný signál ke stolku pomocných rozhodčích. Naopak přední rozhodčí se soustředí na hru mimo míč. Avšak ten rozhodčí, který píská chybu (přední nebo zadní), vždy rozhodne o platnosti koše. Když nastala chyba na hráče s míčem, zadní rozhodčí musí nutně sledovat let míče a zároveň se soustředit na hráče, kteří byli v situaci kolem chyby. Družstvu, které dosáhlo koše, není dovoleno zdržovat hru při rozehrání míče. Žádný hráč tohoto družstva se nesmí dotknout míče. Je možné pouze jedno varování a v některých případech se může udělit technická chyba dokonce již při prvním dotyku míče po úspěšném skórovaní.

48 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 48 / 80 Obrázek 108: Obrázek 109: 6.2 Ovlivnění směřování ke koši a srážení míče Zadní rozhodčí je odpovědný za let míče během hodu na koš, proto musí rozhodnout o srážení míče. Když během hodu na koš se obránce dotkne míče, který je celý nad rovinou koše, klesá a ještě se nedotkl obroučky koše nebo je jasné, že se jí dotkne, zadní rozhodčí zapíská, uznává a ukáže dva body pro družstvo, které střílelo na koš (Obrázek 108). Zadní rozhodčí je také odpovědný za srážení míče v útoku. Když během pokusu hodu na koš je míč zcela nad rovinou koše, klesá a před tím, než se dotkne obroučky, nebo jasné, že se koše dotkne, útočící hráč se nesmí dotknout míče. V této situaci (Obrázek 109) zapíská, dá znamení k zastavení času, zruší hru a ukáže nový směr hry.

49 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 49 / 80 Obrázek 110: Obrázek 111: 6.3 Pokus o hod na koš za tři body Zadní rozhodčí signalizuje pokus o hod na koš za tři body. Sleduje zvláště nohy házejícího hráče, aby si byl jist, že jde o pokus za tři body. Je-li přesvědčen, že jde o pokus za tři (3) body, zadní rozhodčí zvedne jednu ruku se třemi vztyčenými prsty, palec, ukazováček a prostředník (Obrázek 110). Je-li tento pokus úspěšný, zadní rozhodčí to potvrdí zvednutím obou paží, při čemž jasně ukáže tři (3) prsty na obou rukou (Obrázek 111). Zadní rozhodčí signalizuje dosažení koše za tři body tak dlouho, dokud si není jist, že to zapisovatel zaregistroval. Je velmi důležité, aby se rozhodčí neotáčel zády ke hře při přechodu ze zadního do předního postavení.

50 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 50 / 80 Obrázek 112: Obrázek 113: Ne všechny pokusy o hod za tři body může zadní rozhodčí jasně vidět. Toto nastane zvláště když jde o pokus z rohu, který je od něho nejdále (obdélník 4). Přední rozhodčí je nejblíže ke hře a musí tedy svému kolegovi pomoci. Nastane-li pokus o hod na koš za tři body z tohoto rohu, přední rozhodčí zvedne jednu ruku se vztyčenými třemi (3) prsty. Zadní rozhodčí musí potvrdit a zopakovat toto znamení (Obrázek 112). Je-li hod úspěšný, pouze zadní rozhodčí potvrzuje zapisovateli platnost koše vztyčením obou rukou se třemi (3) prsty (Obrázek 113). Úzká spolupráce obou rozhodčích je absolutně podstatná. Je-li pokus proveden hráčem, který překročí čáru mezi obdélníky 3 a 4, musí tuto situaci rozhodnout zadní rozhodčí ze středu hřiště.

51 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 51 / 80 Obrázek 114: Obrázek 115: Obrázek 116: Obrázek 117: Obrázek 115 ukazuje, který ze dvou rozhodčích ukazuje pokus za tři body jako první. Zadní rozhodčí je odpovědný za území vyznačené šedou barvou, přední rozhodčí za území vyšrafované. Postavení obránce (obránců) a házejícího hráče a vzájemný úhel rozhodčích jsou rozhodující faktory pro to, který rozhodčí signalizuje jako první pokus hodu za tři body (Obrázek 115 a Obrázek 116). Když jde o pokus za tři body nebo o hod na koš v těsné blízkosti čáry, označující tříbodové území, je nutná dobrá spolupráce a úzký vizuální kontakt. Jde-li o pokus za dva body v blízkosti čáry, zadní rozhodčí může okamžitě ukázat zapisovateli dvěma (2) prsty, že případný úspěšný koš se bude počítat za dva (2) body (Obrázek 117). Toto může zabránit případným následným diskusím mezi trenéry, hráči a pomocnými rozhodčími u zapisovatelského stolku. Čáry ohraničující tříbodové území nejsou jeho součástí.

52 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 52 / 80 Obrázek 118: Obrázek 119: 6.4 Konec hrací doby na konci období nebo prodloužení Pokus o hod na koš ke konci hrací doby může rozhodčím přinést těžkosti zvláště v případě, když signál ukončující hru není slyšet pro hlučnost diváků. Je třeba rozhodnout tak rychle jak je to jen možné. Ve shodě s uvedenými zásadami je zadní rozhodčí odpovědný za uznání koše. Za normálních okolností rozhodčí, i když je prvním rozhodčím, akceptuje rozhodnutí kolegy a učiní vše pro to, aby podpořil jeho rozhodnutí. Přesto mohou nastat případy, kdy taková situace není jasná. Zde se musí oba rozhodčí krátce poradit a první rozhodčí rozhodne s konečnou platností. Je-li nutná další konzultace, poradí se první rozhodčí s komisařem, je-li přítomen, a nebo s rozhodčími u stolku. První rozhodčí rozhodne s konečnou platností.

53 7. Znamení a postupy Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 53 / Znamení Zájem diváků a masmédií basketbal neustále roste. Proto je důležité, aby rozhodčí rozhodovali jasně a přesně. Rozhodčí musí komunikovat prostřednictvím znamení tak, aby jeho rozhodnutí byla jasná všem zúčastněným. 1. Musí být používána pouze oficiální znamení FIBA. 2. Používejte vždy hlasitou a ostrou píšťalku. Pískejte jednou a ostře bez ohledu na to, zda jde o chybu či přestupek. 3. Vaše akce mluví jasněji než slova, proto používejte hlas pouze tehdy, je-li to nutné. 4. Signalizujte rozhodně a stručně. V některých případech vám to pomůže předat rozhodnutí, ale není nutné být teatrální a přehánět. 5. Znamení k zastavení hodin hry musí být velmi jasné. Všichni rozhodčí musí zastavit hodiny hry vztyčenou paží, v případě chyby sevřenou pěstí, v případě přestupku otevřenou dlaní s prsty u sebe, nebo znamením technické, nesportovní chyby nebo diskvalifikující chyby nebo rozskoku. 6. Znamení zapisovateli musí být: a) Ve vzdálenosti přibližně 6 až 8 metrů od stolku. Hodiny hry stojí, proto není třeba spěchat. b) Všechna znamení musí být na úrovni očí a dále od těla. c) Postup znamení zapisovateli v případě chyby: 1) Číslo hráče. 2) Druh chyby. 3) Počet trestných hodů nebo směr hry. Poznámka: Jakékoli uznání nebo neuznání koše musí být provedeno před shora uvedenými znameními. 7. Zvláštní pozornost u situací těsně bráněný hráč, vhazování, provádění trestného hodu a pravidla 8 vteřin, rozhodčí zodpovědný za tyto situace, musí zřetelně počítat (Signál rozhodčího č. 14). Kvalitní signalizace umocní váš dojem jako rozhodčího. Přesvědčí účastníky, že svoji práci umíte a že je děláte dobře. Dodá vám to sebevědomí.

54 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 54 / 80 Obrázek 120: Obrázek 121: Obrázek 122: Obrázek 123: 7.2 Přestupky Dojde-li k přestupku, rozhodčí, který je odpovědný, musí: 1. Jednou zapískat a současně dát znamení zastavení hodin hry zvednutím ruky, (ruka nesmí být ohnutá) otevřenou dlaní a sevřenými prsty (Obrázek 120). 2. Ukázat jasně povahu přestupku (Obrázek kroky). Není přestupek, když jde míč do zázemí. 3. Ukazujte vždy zcela jasně, použijte stejnou ruku pro ukázání směru hry (Obrázek 122). 4. Ve všech situacích musí aktivní rozhodčí podat nebo přihrát míč (Obrázek 123). 5. Postup signalizace v případě přestupku: a) Zastavit hodiny hry. b) Druh přestupku. c) Směr hry.

55 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 55 / 80 Obrázek 124: Obrázek 125: 7.3 Chyby Dojde-li k chybě, odpovědný rozhodčí musí: 1. Jednou zapískat a současně zastavit hodiny hry zvednutím paže (nesmí být být ohnutá) a sevřenou pěst (Obrázek 124). 2. Nataženou paží s dlaní směrem dolů ukáže na trup hráče a tím mu dá na vědomí, že mu byla odpískána chyba. Mají -li se v určitých konfliktních situacích přiznat trestné hody, ukáže se jejich počet. 3. Poklusem se přemístí ke stolku na vzdálenost 6-8 metrů. Zastaví se tak, aby zapisovatel jej jasně a nerušeně viděl. 4. Velmi jasně a pomalu ukázat číslo hráče, který se dopustil chyby. Znamení je třeba podržet několik vteřin tak, aby zapisovatel zaregistroval správně číslo hráče. 5. Ukázat druh chyby. 6. Signalizace se dokončí označením počtu trestných hodů nebo směrem následné hry, poté rozhodčí přeběhne do svého postavení. 7. Po ukončení signalizace si rozhodčí vymění postavení podle stanovených principů.

56 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 56 / Výměna postavení po chybě Za normálních okolností si rozhodčí mohou vyměnit postavení po odpískání každé chyby. Nicméně si rozhodčí nemusí měnit postavení, když: 1. Je odpískána chyba družstva majícího míč pod kontrolou předním rozhodčím, po oznámení chyby rozhodčím u stolku, potom přední rozhodčí se stane novým zadním rozhodčím a zadní rozhodčí se stane novým předním na protilehlé koncové čáře. 2. Je odpískána chyba bránícího družstva zadním rozhodčím, po oznámení chyby rozhodčím u stolku, zůstane v postavení zadního rozhodčího a přední rozhodčí zůstane v pozici předního rozhodčího na koncové čáře. 7.5 Chyba družstva majícího míč pod kontrolou Obrázek 126: Obrázek 127: Obrázek 128: Driblující hráč naráží do soupeře, který zaujal dovolené obranné postavení (Obrázek 126 a Obrázek 127). Rozhodčí odpovědný za hru zapíská a zároveň zvedne ruku k zastavení času. Ihned po tomto znamení dá rozhodčí znamení chyby družstva majícího míč pod kontrolou tak, že sevřenou pěstí ukáže směr hry ke koši družstva, které se dopustilo chyby (Obrázek 128).

57 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 57 / 80 Obrázek 129: Obrázek 130: Obrázek 131: Rozhodčí, který odpískal chybu, přeběhne do místa, kde nejsou hráči na vzdálenost přibližně 6-8 metrů od stolku rozhodčích a oznámí chybu. Ukáže číslo hráče, v tomto případě číslo 7 (Obrázek 129) a znamení prorážení s míčem (Obrázek 130). Nakonec této posloupnosti musí ukázat směr hry znamením chyby družstva majícího míč pod kontrolou (Obrázek 131).

58 Manuál Mechanika pro 2 rozhodčí Strana: 58 / 80 Obrázek 132: Obrázek 133: Obrázek 134: 7.6 Chyba a úspěšný hod na koš ze hry Na Obrázek 132 je hráč při hodu na koš faulovaný a hod je úspěšný. Přední rozhodčí zapískal a zastavil hodiny hry (Obrázek 133). Dále musí jasně všem ukázat, zda koš platí či neplatí. Toto musí být dáno ihned, aby se zabránilo tlaku diváků, trenérů a hráčů. (Obrázek 134). Není-li si rozhodčí, který odpískal chybu jist, zda míč padl do koše, ověří si to u partnera, s kterým komunikuje předem dohodnutým způsobem během předzápasové přípravy. Konečné rozhodnutí o platnosti koše učiní rozhodčí, který chybu odpískal.

PRAVIDLA BASKETBALU 2017 A signály rozhodčích

PRAVIDLA BASKETBALU 2017 A signály rozhodčích Říjen 2017 Strana 54 z 90 PRAVIDLA BASKETBALU 2017 A SIGNÁLY ROZHODČÍCH A.1 Jediné oficiální signály rozhodčích jsou signály vyobrazené v těchto pravidlech. A.3 Při signalizaci směrem ke stolku zapisovatele

Více

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1.10.2008

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1.10.2008 Oficiální výklad pravidel FIBA platné od 1.10.2008 Zpracoval: Mgr. Robert Vyklický národní instruktor FIBA Oficiální výklad FIBA 2008 1 Čl. 5 Hráči zranění Ustanovení 1 Jestliže hráč je zraněný nebo vypadá,

Více

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy

Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy Pravidla 3 x 3 pro ČBF Oblast Východní Čechy 1. Úvodní ustanovení 1.1 Oficiální pravidla basketbalu s úpravami pro minibasketbal jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou specifikovány zde, v

Více

Změny pravidel basketbalu 2012 platné od 1. října 2012

Změny pravidel basketbalu 2012 platné od 1. října 2012 Změny pravidel basketbalu 2012 platné od 1. října 2012 zpracoval: Robert Vyklický Jan Baloun 2.4.5 Území lavičky družstva Území lavičky družstva je označeno vně hřiště a ohraničeno dvěma čárami tak, jak

Více

Pravidla basketbalu Oficiální výklad

Pravidla basketbalu Oficiální výklad Pravidla basketbalu 2018 Oficiální výklad Překlad konečné verze anglického originálu (8. 11. 2018). V případě odchylek mezi jazykovými zněními má přednost anglické znění. Platné od 1. října 2018 Zpracovali:

Více

Basketbalová pravidla

Basketbalová pravidla Basketbalová pravidla Basketbal patří mezi nejrozšířenější sportovní hry na světě jeho pravidla se řadí mezi nejsložitější a nejrozsáhlejší Pravidla basketbalu jsou nejčastěji se měnící, což souvisí s

Více

Pravidla basketbalu 2014. Oficiální výklad

Pravidla basketbalu 2014. Oficiální výklad Pravidla basketbalu 2014 Oficiální výklad Platné od 1. října 2014 Zpracovali: Mgr. Robert Vyklický, Ing. Jan Baloun Lektoroval: Ing. Pavel Hlaváček FIBA Oficiální výklad 2014 Strana 1 z 39 Výklady předkládané

Více

Ukazovatel stavu - ukazuje stav zápasu viditelný pro hráče a diváky, ukazuje hrací čas, skóre, počet time-outů a aktuální čtvrtinu Ukazatelé faulů -

Ukazovatel stavu - ukazuje stav zápasu viditelný pro hráče a diváky, ukazuje hrací čas, skóre, počet time-outů a aktuální čtvrtinu Ukazatelé faulů - Pravidla basketbalu Basketbal patří mezi nejrozšířenější sportovní hry na světě a jeho pravidla se řadí mezi nejsložitější a nejrozsáhlejší. Pravidla basketbalu jsou nejčastěji se měnící, což souvisí s

Více

BASKETBALL SERVIS František Rón. ve spolupráci se. SDRUŽENÍM BASKETBALOVÝCH TRENÉRŮ České basketbalové federace

BASKETBALL SERVIS František Rón. ve spolupráci se. SDRUŽENÍM BASKETBALOVÝCH TRENÉRŮ České basketbalové federace BASKETBALL SERVIS František Rón ve spolupráci se SDRUŽENÍM BASKETBALOVÝCH TRENÉRŮ České basketbalové federace CVIČENÍ PRO ROZVOJ HRY JEDEN PROTI JEDNOMU duben 2005 1) ZIG ZAG DRILL průpravné cvičení Útočník

Více

Česká verze pravidel basketbalu 3x3 Platí od

Česká verze pravidel basketbalu 3x3 Platí od Česká verze pravidel basketbalu 3x3 Platí od 1. 1. 2016 Hlavní zásada Oficiální pravidla basketbalu FIBA jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou výslovně uvedeny zde, v těchto pravidlech basketbalu

Více

Pravidla basketbalu Oficiální výklad

Pravidla basketbalu Oficiální výklad Pravidla basketbalu 2017 Oficiální výklad Platné od 1. února 2018 Zpracovali: Mgr. Robert Vyklický, Ing. Jan Baloun Lektorovali: Ing. Pavel Hlaváček, PhDr. Pavel Šmíd, PhD. FIBA Oficiální výklad 2018 Strana

Více

3.3. Míč - Platí beze změny proti " Pravidlům", s následující úpravou : Používá se míč velikosti 5.

3.3. Míč - Platí beze změny proti  Pravidlům, s následující úpravou : Používá se míč velikosti 5. Pravidla pro minibasketbal platná od 1.9. 2004 Tento text vychází z textu Pravidla basketbalu, platná od 1.9.2004, vydaného ČBF v Praze / dále Pravidla / Odlišná ustanovení pro minibasketbal jsou jmenovitě

Více

Pravidla basketbalu Oficiální výklad

Pravidla basketbalu Oficiální výklad Pravidla basketbalu 2014 Oficiální výklad Platné od 1. listopadu 2015 Zpracovali: Mgr. Robert Vyklický, Ing. Jan Baloun Lektoroval: Ing. Pavel Hlaváček FIBA Oficiální výklad 2014 Strana 1 z 41 Výklady

Více

Pravidla basketbalu Oficiální výklad

Pravidla basketbalu Oficiální výklad Pravidla basketbalu 2012 Oficiální výklad Platné od 1. října 2012 Zpracoval: Mgr. Robert Vyklický národní instruktor FIBA Lektorovali: Mgr. Petr Hruša, Ph.D., Ing. Jan Baloun Jazyková úprava: Ing. Pavel

Více

Pravidla basketbalu 2014

Pravidla basketbalu 2014 Pravidla basketbalu 2014 Schváleno FIBA Central Board Platná od 1. října 2014 Z anglického originálu Official Basketball Rules 2014 Copyright FIBA Překlad: Mgr. Robert Vyklický, Ing. Jan Baloun Lektor:

Více

Pravidla basketbalu 2008

Pravidla basketbalu 2008 Oficiální pravidla basketbalu 2008 Strana: 1 / 61 Pravidla basketbalu 2008 Pravidla a postupy při utkání Platná od 1.10.2008 Oficiální pravidla basketbalu 2008 Strana: 2 / 61 OBSAH: Strana: PRAVIDLO JEDNA

Více

Česká pravidla minibasketbalu 3x3 platí od 1. 2. 2014

Česká pravidla minibasketbalu 3x3 platí od 1. 2. 2014 Česká pravidla minibasketbalu 3x3 platí od 1. 2. 2014 Hlavní zásada Oficiální pravidla basketbalu FIBA jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou specifikovány zde, v těchto pravidlech basketbalu

Více

Hřiště: m m Branka 2 5 m (opatřená sítěmi), nebo 7,32 2,44 m po domluvě, viz níže

Hřiště: m m Branka 2 5 m (opatřená sítěmi), nebo 7,32 2,44 m po domluvě, viz níže Pravidla hry 7+1 Základní organizační ustanovení Hráči: 7+1:7+1 Hřiště: 43-50 m 50-70 m Branka 2 5 m (opatřená sítěmi), nebo 7,32 2,44 m po domluvě, viz níže Čas: 3 30-35 minut (5 minut přestávka) Míč:

Více

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1. 10. 2010

Oficiální výklad pravidel FIBA. platné od 1. 10. 2010 Oficiální výklad pravidel FIBA platné od 1. 10. 2010 Zpracoval: Mgr. Robert Vyklický národní instruktor FIBA Lektorovali: Mgr. Petr Hruša, Jan Baloun Oficiální výklad FIBA 2010 (verze 1.9.2010) 1 Čl. 5

Více

Česká verze pravidel basketbalu 3x3 Platí od

Česká verze pravidel basketbalu 3x3 Platí od Česká verze pravidel basketbalu 3x3 Platí od 1. 1. 2019 Hlavní zásada Oficiální pravidla basketbalu FIBA jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou výslovně uvedeny zde, v těchto pravidlech basketbalu

Více

Hrací plocha. Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů)

Hrací plocha. Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů) Pravidla fotbalu Hrací plocha Hrací plocha Rozměry Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka: 90 m (100 yardů) - 120 m (130 yardů) Šířka: 45 m (50 yardů) - 90 m (100 yardů) Míč musí být kulatý, musí

Více

Pravidla basketbalu 2018

Pravidla basketbalu 2018 Schváleno FIBA Central Board Platná od 1. října 2018 Překlad finální verze anglického originálu (10. 10. 2018). V případě odchylek mezi jazykovými verzemi má přednost anglické znění. Z anglického originálu

Více

MANUÁL. Rozhodčí třída C

MANUÁL. Rozhodčí třída C MANUÁL Rozhodčí třída C Organizace dne 8h00 8h50 9h00 10h00 10h45 10h55 12h30 13h15 14h45 15h00 16h50 17h00 17h30 - Úvod do hry - Přivítání - Představení účastníků a lektorů - Časový harmonogram - Představení

Více

DDC - Double Disc Court

DDC - Double Disc Court DDC - Double Disc Court 201. Komentář Účelem následujících pravidel je poskytnout instrukce k hraní této hry. Hry s létajícím talířem tradičně spoléhají na sportovního ducha, který vkládá zodpovědnost

Více

Pravidla basketbalu 2014

Pravidla basketbalu 2014 Pravidla basketbalu 2014 Schváleno FIBA Central Board Platná od 1. října 2014 Z anglického originálu Official Basketball Rules 2014 Copyright FIBA Překlad: Mgr. Robert Vyklický, Ing. Jan Baloun Lektor:

Více

Pravidla basketbalu 2017

Pravidla basketbalu 2017 Pravidla basketbalu 2017 Schváleno FIBA Central Board Platná od 1. října 2017 Z anglického originálu Official Basketball Rules 2017 Copyright FIBA Překlad: Mgr. Robert Vyklický, Ing. Jan Baloun Lektor:

Více

Pravidla Basketbalu. Platná od 1.10.2006. Z anglického originálu Official Basketball Rules, schváleného 31.3.2006 v Hong Kongu Copyright FIBA

Pravidla Basketbalu. Platná od 1.10.2006. Z anglického originálu Official Basketball Rules, schváleného 31.3.2006 v Hong Kongu Copyright FIBA Pravidla Basketbalu Platná od 1.10.2006 Z anglického originálu Official Basketball Rules, schváleného 31.3.2006 v Hong Kongu Copyright FIBA Překlad : Dr.Zdeněk Procházka Překlad nových článků a úprava

Více

Basketbal Hra Rozměry Hřiště Čáry a rozměry Hraniční čáry Středová čára Středový kruh Čáry trestného hodu Vymezené území Tříbodové území

Basketbal Hra Rozměry Hřiště Čáry a rozměry Hraniční čáry Středová čára Středový kruh Čáry trestného hodu Vymezené území Tříbodové území Basketbal patří mezi nejrozšířenější sportovní hry na světě a jeho pravidla se řadí mezi nejsložitější a nejrozsáhlejší. Pravidla basketbalu jsou nejčastěji se měnící, což souvisí s jeho vývojem a se snahou

Více

Moravskoslezský krajský volejbalový svaz komise rozhodčích Vítkovická 3083/1, Moravská Ostrava METODICKÝ POKYN

Moravskoslezský krajský volejbalový svaz komise rozhodčích Vítkovická 3083/1, Moravská Ostrava METODICKÝ POKYN Moravskoslezský krajský volejbalový svaz komise rozhodčích Vítkovická 3083/1, 702 00 Moravská Ostrava METODICKÝ POKYN HRACÍ PROTOKOL pro mistrovské a nemistrovské soutěže MS KVS KR MS KVS vydává metodický

Více

Česká verze pravidel basketbalu 3x3 pro kategorie minibasketbalu Platí od

Česká verze pravidel basketbalu 3x3 pro kategorie minibasketbalu Platí od Česká verze pravidel basketbalu 3x3 pro kategorie minibasketbalu Platí od 1. 1. 2015 Hlavní zásada Oficiální pravidla basketbalu FIBA jsou platná pro všechny herní situace, které nejsou výslovně uvedeny

Více

Sobota s Basketbalem

Sobota s Basketbalem Česká Asociace Basketbalových Trenérů (ČABT) s podporou ČBF pořádá setkání malých baskeťáků a baskeťaček Sobota s Basketbalem Sobota s basketbalem je nesoutěžní turnaj pro holky a kluky, jejich rodiče,

Více

PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015

PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015 PODROBNÁ PRAVIDLA ZAJEČOVSKÉHO POHÁRU 2015 1. HRACÍ PLOCHA Veškeré zápasy turnaje jsou hrány na hřištích s travnatým povrchem (TJ Zaječov) Rozměr hřiště: 20x40m. 2. DÉLKA HRY Délka hrací doby ve skupinách

Více

Pravidla basketbalu Oficiální výklad

Pravidla basketbalu Oficiální výklad Pravidla basketbalu 2010 Oficiální výklad Schváleno FIBA Central Board San Juan, Puerto Rico, 17. dubna 2010 Platné od 1. října 2010 Zpracoval: Mgr. Robert Vyklický národní instruktor FIBA Lektorovali:

Více

Změny pravidel volejbalu schválené kongresem FIVB 2014. (nový text je vyznačen červeně)

Změny pravidel volejbalu schválené kongresem FIVB 2014. (nový text je vyznačen červeně) Změny pravidel volejbalu schválené kongresem FIVB 2014 (nový text je vyznačen červeně) Ruletext 2013-16 Ruletext 2015-16 1. HRACÍ PLOCHA 1.1 Rozměry Hřiště je obdélník o rozměrech 18x9 m obklopený volnou

Více

Vozíčkářské rugby Shrnutí pravidel

Vozíčkářské rugby Shrnutí pravidel Vozíčkářské rugby Shrnutí pravidel Tento dokument není plně ve znění oficiálních pravidel vozíčkářského rugby. Je vytvořený pouze jako jejich shrnutí. Pro úplný popis hry včetně pravidel slouží Mezinárodní

Více

Pravidla soutěže STARŠÍCH PŘÍPRAVEK OFS Brno - venkov (5+1)

Pravidla soutěže STARŠÍCH PŘÍPRAVEK OFS Brno - venkov (5+1) Pravidla soutěže STARŠÍCH PŘÍPRAVEK OFS Brno - venkov (5+1) Pravidlo I: Počet hráčů a počet minitýmů Hraje se s 5 hráči v poli a brankářem, buď na jednom minihřišti nebo souběžně na dvou minihřištích.

Více

3x3 Oficiální Pravidla hry - oficiální výklad 07 / 2016

3x3 Oficiální Pravidla hry - oficiální výklad 07 / 2016 3x3 Oficiální Pravidla hry - oficiální výklad 07 / 2016 Oficiální basketbalová pravidla FIBA 3x3 a oficiální interpretace platí pro všechny herní situace, které nejsou konkrétně uvedeny v pravidlech basketbalu

Více

Pravidla KORFBALU. Povinné signály rozhodčích Tato část je nedílnou součástí pravidel korfbalu ČKS. Část C. Český korfbalový svaz

Pravidla KORFBALU. Povinné signály rozhodčích Tato část je nedílnou součástí pravidel korfbalu ČKS. Část C. Český korfbalový svaz Pravidla KORFBALU Povinné signály rozhodčích Tato část je nedílnou součástí pravidel korfbalu ČKS Část C Český korfbalový svaz Platnost pravidel od 1.7.2010 1 POZNÁMKY : Tato pravidla jsou překladem anglického

Více

Željko Obradovič (Panathinaikos Atheny) Sample Practice

Željko Obradovič (Panathinaikos Atheny) Sample Practice Željko Obradovič (Panathinaikos Atheny) Sample Practice (Mastermind Coaching Clinic Barcelona, červen 2011, zpracoval Michal Ježdík) Po celou dobu působení u jednoho z řeckých gigantů Panathinaikos Atheny

Více

Edice 2013/2014. Pravidla RFL

Edice 2013/2014. Pravidla RFL Edice 2013/2014 Pravidla RFL Pravidla RFL (zkrácená a zjednodušená verze)... 4 1 Herní specifikace... 4 1.1 Hrací plocha... 4 1.1.1 Rozměry hřiště... 4 1.1.2 Brány... 4 1.1.3 Prostor pro střídání... 4

Více

Každá liga musí mít alespoň jednoho Garanta. Garantem Školních lig je Pražský svaz

Každá liga musí mít alespoň jednoho Garanta. Garantem Školních lig je Pražský svaz Miniházená 4 + 1 1. Garant ligy Každá liga musí mít alespoň jednoho Garanta. Garantem Školních lig je Pražský svaz házené (PSH). Garant dává k dispozici svůj personál pro organizaci jednotlivých turnajů

Více

SETKÁNÍ ŠKOLITELŮ ROZHODČÍCH. 21.srpna 2011, BRNO

SETKÁNÍ ŠKOLITELŮ ROZHODČÍCH. 21.srpna 2011, BRNO SETKÁNÍ ŠKOLITELŮ ROZHODČÍCH 21.srpna 2011, BRNO HARMONOGRAM SETKÁNÍ 9:45 10:00 PREZENCE 10:00 10:30 PŘIVÍTÁNÍ, ÚVOD 10:30 11:15 CO ŠKOLIT LICENCE N 11:15 12:15 CO ŠKOLIT LICENCE C, D, E, F 12:15 12:30

Více

pohybovat se do nechráněné strany obránce a míček si stínit (chránit) svým tělem,

pohybovat se do nechráněné strany obránce a míček si stínit (chránit) svým tělem, 23. HRA 1 : 1 VE ČTVERCI O STRANĚ 5 METRŮ Vyznačte čtverce o straně 5 metrů pomocí kuželů. Vytvořte z hráčů dvojice s určením, kdo je útočník a kdo obránce. Před zahájením akce stojí oba hráči v protilehlých

Více

Změny pravidel pro sezónu 2014/2015. zpracoval: Tomáš Battěk 09/2014

Změny pravidel pro sezónu 2014/2015. zpracoval: Tomáš Battěk 09/2014 Změny pravidel pro sezónu 2014/2015 zpracoval: Tomáš Battěk 09/2014 nové vydání každé 4 roky Pravidla LH 2014-2018 vychází nové vydání pravidel STÁVAJÍCÍ FORMA: Pravidla LH pravá strana text, levá strana

Více

Číslo testu: 802. Pravidlová komise FAČR Testy. Tento test vypracoval:

Číslo testu: 802. Pravidlová komise FAČR Testy. Tento test vypracoval: Tento test vypracoval: Pravidlová komise FAČR Testy Číslo testu: 802 Dne: 1 Je hráč v ofsajdu, převezme-li v ofsajdové pozici míč přímo z kopu z rohu? 2 Je rozhodčí povinen dát po dosažení branky znamení

Více

FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal)

FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal) ČESKÁ FEDERACE MICROFUTSALU z.s. ČESKÁ REPUBLIKA FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal) Pravidla 2015 Obsah 1 Pravidlo 1- Hrací plocha... 3 1.1 Tvar hrací plochy... 3 1.2 Rozměry... 3 1.3 Dispozice... 3 1.4 Brankoviště...

Více

pravidla ledního hokeje v utkáních soutěží tříd

pravidla ledního hokeje v utkáních soutěží tříd Vnitřní směrnice Českého svazu ledního hokeje z.s. č. 104 upravující pravidla ledního hokeje v utkáních soutěží 2. - 4. tříd Článek I. PŮSOBNOST Tato směrnice upravuje pravidla ledního hokeje v utkáních

Více

ROZDÍLY V PRAVIDLECH 2010 2014 2014 2018 22. 8. 2015

ROZDÍLY V PRAVIDLECH 2010 2014 2014 2018 22. 8. 2015 ROZDÍLY V PRAVIDLECH 2010 2014 2014 2018 22. 8. 2015 PRAVIDLO 7 DEFINICE BREJKU hráč má puk pod kontrolou nebo je ve zjevné pozici jej získat PRAVIDLO 23 NEOPRÁVNĚNÝ HRÁČ ÚČASTNÍCÍ SE UTKÁNÍ gól neplatil,

Více

3x3 Oficiální Pravidla hry - oficiální výklad FIBA 03 / 2017

3x3 Oficiální Pravidla hry - oficiální výklad FIBA 03 / 2017 3x3 Oficiální Pravidla hry - oficiální výklad FIBA 03 / 2017 Oficiální basketbalová pravidla FIBA 3x3 a oficiální interpretace platí pro všechny herní situace, které nejsou konkrétně uvedeny v pravidlech

Více

Hra tělem v žákovských kategoriích

Hra tělem v žákovských kategoriích Hra tělem v žákovských kategoriích Posun věkové hranice a. Od roku 2005 byla v platnosti směrnice ČSLH, omezující hru tělem pro kategorii žáků 5. tříd a mladších. b. Od září 2012 se věková hranice posouvá

Více

22.12.2010. Systémy soutěží Základní legislativa Pravidla florbalu Florbalové vybavení

22.12.2010. Systémy soutěží Základní legislativa Pravidla florbalu Florbalové vybavení Systémy soutěží Základní legislativa Florbalové vybavení Systémy soutěží 1 Systémy soutěží - sezóna 2010/2011 se hraje v rámci ČFbU 98 soutěží - Pohárové soutěže mužů a žen (finále prosinec) Nejvyšší celostátní

Více

ZMĚNY PRAVIDEL HÁZENÉ IHF 2016

ZMĚNY PRAVIDEL HÁZENÉ IHF 2016 ZMĚNY PRAVIDEL HÁZENÉ IHF 2016 ZÁKLADNÍ PŘEHLED (překlad materiálu IHF pro národní federace, červen 2016) zpracoval a přeložil J.Konečný Tento materiál je překladem dopisu, který rozeslala světová federace

Více

Pravidlová komise ČMFS Test Číslo testu: 2. Tento test vypracoval:

Pravidlová komise ČMFS Test Číslo testu: 2. Tento test vypracoval: Tento test vypracoval: Pravidlová komise ČMFS Test 2011 Číslo testu: 2 Dne: 1 Je při provádění PK v případě, že nebylo dosaženo branky, asistent rozhodčího povinen signalizovat, že brankář předčasně opustil

Více

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola 7. Omezení systému, programu a rozpisu soutěže 7.1. Mezinárodní soutěže nesmí přesáhnout více než sedm(7) po sobě následujících dnů. 7.2. Prvotní fáze

Více

Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF

Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF Pravidla florbalu a jejich výklad Platné od 1. července 2002 Podle oficiálních pravidel florbalu IFF OBSAH : 1 Hrací plocha 101 rozměry hřiště 102 vyznačení hřiště 103 branky 104 hráčská lavice a prostor

Více

FOTBAL herní činnosti

FOTBAL herní činnosti FOTBAL herní činnosti Hrací plocha - tvar obdélníku, pomezní čára je delší než branková. Délka hřiště 90-120m a šířka 45-90m. Branka má rozměry 7,32 x 2,44m. Hra rukou - žádný hráč kromě brankáře nesmí

Více

Oficiální výklad pravidel tchoukballu

Oficiální výklad pravidel tchoukballu Oficiální výklad pravidel tchoukballu Úvod Tento dokument je oficiálním výkladem pravidel Tchoukballu od FITB. Výklad pravidel pravidel není součástí pravidel od FITB, protože: 1. výklad není vždy pravidlem,

Více

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel.

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. PODMÍNKY FLORBALU Business Cup Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. Florbal jakožto halový sport se hraje

Více

Chance 3x3 Tour 2014

Chance 3x3 Tour 2014 PROGRAM Uvnitř programu Kalendář Chance 3x3 Tour Co je basketbal 3x3 a proč ne streetball? Časový harmonogram Brno Pravidla Výsledky Fotogalerie SÁZEJTE ONLINE! TŘEBA NA BASKET www.chance.cz/registrace

Více

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně)

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) DEFINICE Hráč Zápas Dvouhra Čtyřhra Podávající strana Přijímající strana Výměna Jakákoliv osoba hrající badminton

Více

Pravidla malé kopané turnajů SlaviaTour

Pravidla malé kopané turnajů SlaviaTour Pravidla malé kopané turnajů SlaviaTour Článek I. Počet hráčů 1. Hraje se systémem 4+1, tj. 4 hráči v poli a brankář. Brankář je od ostatních hráčů barevně odlišen. 2. Obdrží-li hráč žlutou nebo červenou

Více

OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU

OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU OFICIÁLNÍ PRAVIDLA INTERKROSU Český Svaz interkrosu verze r.2002 Obsah 1) Hrací plocha 2) Výzbroj a výstroj 3) Účastníci hry 4) Hrací doba 5) Všeobecná pravidla hry 6) Standardní situace 7) Tresty 8) Branky

Více

PŘÍLOHA K PROPOZICÍM SPORTTOUR SPORTOVNÍM REGULÍM PRO SOUTĚŽ SPORTTOUR

PŘÍLOHA K PROPOZICÍM SPORTTOUR SPORTOVNÍM REGULÍM PRO SOUTĚŽ SPORTTOUR PRAVIDLA PŘÍLOHA K PROPOZICÍM SPORTTOUR SPORTOVNÍM REGULÍM PRO SOUTĚŽ SPORTTOUR BEACH VOLEJBAL Vydáno 27.7.2004 Pravidla platná pro SPORTTOUR od ročníku 2004 s případnými budoucími dodatky nebo změnami

Více

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy

Lifting, skiping, zakopávání, křížení nohou, odpichy Příprava do Didaktiky sportovních her (házená - přihrávání) didaktický výstup 4min Honička s míčem Vymezené území: 9m a branková čára. Na začátku se snaží dotekem míče jeden hráč dotknout dalšího hráče.

Více

Tento malý průvodce českou házenou byl inspirován z velké části knihou Hrajte s námi českou házenou, Mašita A., z které jsou použity texty a

Tento malý průvodce českou házenou byl inspirován z velké části knihou Hrajte s námi českou házenou, Mašita A., z které jsou použity texty a Abeceda české házené aneb hrajte s námi českou házenou Tento malý průvodce českou házenou byl inspirován z velké části knihou Hrajte s námi českou házenou, Mašita A., z které jsou použity texty a ilustrace.

Více

HRACÍ SYSTÉM TURNAJE HRACÍ ČAS BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ

HRACÍ SYSTÉM TURNAJE HRACÍ ČAS BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ PRAVIDLA IHC Obsah HRACÍ SYSTÉM TURNAJE...2 HRACÍ ČAS...2 BODOVÁNÍ A POSTUPOVÝ KLÍČ...2 VÝSTROJ A VÝZBROJ HRÁČE OBSAHUJE...3 BRANKA JE UZNÁNA,...3 BRANKA NENÍ UZNÁNA...3 ROZHODČÍ...3 ZAPISOVATEL UTKÁNÍ...4

Více

Chance 3x3 Tour 2014

Chance 3x3 Tour 2014 PROGRAM Uvnitř programu Kalendář Chance 3x3 Tour Co je basketbal 3x3 a proč ne streetball? Časový harmonogram Praha Pravidla Výsledky Fotogalerie SÁZEJTE ONLINE! TŘEBA NA BASKET www.chance.cz/registrace

Více

Chance 3x3 Tour 2014

Chance 3x3 Tour 2014 PROGRAM UVNITŘ PROGRAMU Kalendář Chance 3x3 Tour Co je basketbal 3x3 Časový harmonogram České Budějovice Pravidla Výsledky Fotogalerie SÁZEJTE ONLINE! TŘEBA NA BASKET www.chance.cz/registrace KALEnDÁř

Více

1. Na hrací ploše se nachází pouze jedna značka. Tato značka značí bod pro úvodní buly a leží v místě, kde se protíná podélná a příčná osa hřiště.

1. Na hrací ploše se nachází pouze jedna značka. Tato značka značí bod pro úvodní buly a leží v místě, kde se protíná podélná a příčná osa hřiště. 1. HRACÍ PLOCHA 101 Rozměry hřiště 1. Hřiště má rozměry 20 m x 10 m a je ohraničeno mantinely s rohy do pravého úhlu. Mantinely byly vyrobeny jen pro účely Red Bull Urban Buly. Hřiště je obdélníkové, rozměry

Více

Pravidla volejbalu upravená pro soutěže AVL *

Pravidla volejbalu upravená pro soutěže AVL * Pravidla volejbalu upravená pro soutěže AVL * * Pravidla AVL vycházejí z oficiálních mezinárodních pravidel platných od 1.1.2015 UPOZORNĚNÍ: Tento výklad slouží pouze pro potřeby soutěží AVL a není možné

Více

PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA. Rozměry hrací plochy. Pokutové území

PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA. Rozměry hrací plochy. Pokutové území PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA Rozměry hrací plochy Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka hrací plochy musí být větší než šířka. Délka: minimum 25 m, maximum 42 m Šířka: minimum 15 m, maximum 25

Více

PRAVIDLA PRO MINIFOTBAL 1 HRACÍ PLOCHA. Nejde o oficiální verzi. Jde o zjdednodušenou verzi.

PRAVIDLA PRO MINIFOTBAL 1 HRACÍ PLOCHA. Nejde o oficiální verzi. Jde o zjdednodušenou verzi. PRAVIDLA PRO MINIFOTBAL Nejde o oficiální verzi. Jde o zjdednodušenou verzi. 1 HRACÍ PLOCHA Hrací plocha je polovinou normální hrací plochy, jejíž pomezní čáry jsou čárami brankovými a středová i branková

Více

MINIHÁZENÁ. Průpravné pohybové hry. Dobití hradu

MINIHÁZENÁ. Průpravné pohybové hry. Dobití hradu Dobití hradu MINIHÁZENÁ Průpravné pohybové hry Stručná charakteristika hry: cvičení zaměřené na střelbu, přesnost Počet dětí: 6-12 Doba trvání: 15 min. Prostředí: tělocvična, hřiště Pomůcky: míč, kužel

Více

Pravidla florbalu a jejich výklad

Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad podle oficiálních pravidel florbalu IFF HRACÍ PLOCHA Rozměry hřiště Hřiště má rozměry 40 x 20 m povolená tolerance 36-44 x 18-22 m, ohraničeno

Více

VÝKLAD P R A V I D E L

VÝKLAD P R A V I D E L Svaz národní házené Zátopkova 100/2, PO BOX 40, 160 17 Praha 6, telefon a fax 220513274, tel. ústředna 233017111 linka 441, E-mail narodnihazena@cstv.cz, mobil +420721820755, sekretář Luboš Dlouhý VÝKLAD

Více

Výtah nejdůležitějších kapitol Mezinárodních pravidel volejbalu

Výtah nejdůležitějších kapitol Mezinárodních pravidel volejbalu Výtah nejdůležitějších kapitol Mezinárodních pravidel volejbalu Zpracováno dle Mezinárodních pravidel volejbalu 2001-2004, uplatněných v České republice od 1.července 2001. Jde o překlad oficiálních "

Více

Variace: použijte stejné nastavení jako výše, ale přidejte neutrálního obránce, který udělá úkol útočníků ještě obtížnější.

Variace: použijte stejné nastavení jako výše, ale přidejte neutrálního obránce, který udělá úkol útočníků ještě obtížnější. 18. OBSAZENÍ PRÁZDNÉ BRANKY Tato činnost je něco jako verze hokejové hry škatulata, hejbejte se ", hry, kterou většina dětí již zná. Vyznačte kruh, asi 15 metrů v průměru, s využitím cca 10 kuželů, které

Více

8. Od posledního okamžiku, kdy míček leží nehybně před vyhozením do výšky, až do okamžiku, kdy je udeřen

8. Od posledního okamžiku, kdy míček leží nehybně před vyhozením do výšky, až do okamžiku, kdy je udeřen 1. K hrací ploše patří 2. "Síťka" se skládá 3. Strana pálky, používaná k udeření míčku 4. Strana pálky, která se nepoužívá ke hře 5. Hráč je povinen poskytnout pálku, s níž chce hrát k přezkoumání 6. Pálku

Více

METODICKÝ POKYN ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ. pro výkon funkce čárového rozhodčího. Zátopkova 100/2, PS 40, Praha 6 Strahov Komise rozhodčích

METODICKÝ POKYN ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ. pro výkon funkce čárového rozhodčího. Zátopkova 100/2, PS 40, Praha 6 Strahov Komise rozhodčích METODICKÝ POKYN pro výkon funkce čárového rozhodčího ČVS vydává Metodický pokyn pro výkon funkce čárového rozhodčího za účelem sjednocení signalizace a zkvalitnění rozhodování. Tento metodický pokyn je

Více

FAAZ PRAHA

FAAZ PRAHA Fotbalový turnaj pro ročník 2007 Propozice dopoledního turnaje Pořadatel: Fotbalová a Sportovní Akademie Praha 5, z.ú. Termín: Sobota 03.12.2016 Výkop: 9:00 hod Místo konání: - RADOTIN, U Starého stadionu

Více

Míčové hry. Přehazovaná - pravidla

Míčové hry. Přehazovaná - pravidla Míčové hry Přehazovaná - pravidla http://www.oknet.cz/jiki/sport/site/prehaz.htm Pravidla jsou stejná jako u volejbalu (počítání, střídání, změny postavení, hráči přední a zadní řady atd.), ale míč se

Více

PRAVIDLA HÁZENÉ PLATNÁ OD 1. ČERVENCE 2010. Vydal : Český svaz házené, Praha, květen 2010

PRAVIDLA HÁZENÉ PLATNÁ OD 1. ČERVENCE 2010. Vydal : Český svaz házené, Praha, květen 2010 PRAVIDLA HÁZENÉ PLATNÁ OD 1. ČERVENCE 2010 Vydal : Český svaz házené, Praha, květen 2010 Zpracoval a přeložil : Jiří Konečný 2010 Jakékoli další šíření, kopírování nebo úpravy tohoto textu jsou možné pouze

Více

AND1 STREETBALL CHALLENGE PLZEŇ 2012

AND1 STREETBALL CHALLENGE PLZEŇ 2012 PROPOZICE 1.ročníku streetballového turnaje trojic aneb loučení s basketbalovou sezónou 2011/2012 AND1 STREETBALL CHALLENGE PLZEŇ 2012 Termín konání: Sobota 23.6.2012 Místo konání: Sportovní areál TJ Lokomotiva

Více

- Postranní čáry musí být 15 metrů dlouhé 7,5 metru na straně každého týmu.

- Postranní čáry musí být 15 metrů dlouhé 7,5 metru na straně každého týmu. PRAVIDLA JOKGU (CZ) HŘIŠTĚ: 1. Herní hřiště musí být ploché a bez jakýchkoliv překážek. Kolem kurtu musí být prostor pro výběh hráčů velký minimálně 5 metrů od všech postranních čar. Pokud je to možné,

Více

1. HRACÍ PLOCHA. 102 Značky na hřišti. 104 Prostory pro střídání. 105 Trestné lavice a zapisovatelský stolek. 106 Kontrola hřiště

1. HRACÍ PLOCHA. 102 Značky na hřišti. 104 Prostory pro střídání. 105 Trestné lavice a zapisovatelský stolek. 106 Kontrola hřiště 1. HRACÍ PLOCHA 102 Značky na hřišti 6. Body pro vhazování jsou vyznačeny na středové čáře a na pomyslných prodloužených brankových čarách, 1,5 m od dlouhých stran hřiště a nepřesahují v průměru 30 cm.

Více

Systematika hokejbalu

Systematika hokejbalu Metodika ČMSHb Témata: Systematika sportovní hry hokejbal Herní činnosti jednotlivce (HČJ) Herní kombinace (HK) Herní systémy (HS) Herní kombinace - útočné Systematika herní kombinace - útočné Cíle výchova

Více

Pravidlo II: Hra brankáře, rozehra od brány 1. Brankář smí chytat úmyslnou malou domů do ruky. 2. Brankář chytá po celé šíři pokutového území.

Pravidlo II: Hra brankáře, rozehra od brány 1. Brankář smí chytat úmyslnou malou domů do ruky. 2. Brankář chytá po celé šíři pokutového území. 1 Pravidla pro mladší přípravky : Mladší přípravky hrají podle pravidel malých forem fotbalu s těmito odlišnostmi: Počet hráčů: 4+1 (čtyři hráči v poli, jeden brankář) Hřiště: 24m x 35m + - 2m Branky:

Více

PRAVIDLA TCHOUKBALLU. Předmluva. Základní pravidla

PRAVIDLA TCHOUKBALLU. Předmluva. Základní pravidla PRAVIDLA TCHOUKBALLU Předmluva Od roku 1970, kdy Dr. Hermann Brandt poprvé oficiálně představil pravidla Tchoukballu, prošla pravidla mnoha změnami. Nové změny byly přidány za účelem přizpůsobení hry tak,

Více

Školení rozhodčích licence C

Školení rozhodčích licence C Školení rozhodčích licence C Pravidla stolního tenisu ČAST platnost (aktualizace) od 1. 3. 2015 Základní znalost pravidel je podmíněna samostudiem a praxí. Na školení se nikdo pravidla nenaučí. Základní

Více

K pravidlu 520: Válcování soupeře, který vede míček, po hrazení, když soupeř usiluje proniknout mezerou, není

K pravidlu 520: Válcování soupeře, který vede míček, po hrazení, když soupeř usiluje proniknout mezerou, není K pravidlu 520: Válcování soupeře, který vede míček, po hrazení, když soupeř usiluje proniknout mezerou, není vražení na hrazení. Jestliže je zákrok na rozhraní mezi dovolenou hrou a faulem, mezi nižším

Více

Taktika mladší žactvo 2015/16

Taktika mladší žactvo 2015/16 Taktika mladší žactvo 2015/16 Svatá pravidla : Nahrávku na jeden dotek hraji až za polovinou. Na své polovině raději na dva doteky. Když jsem nejblíže u míčku, jsem povinen jej co nejdříve získat nebo

Více

Basketbal Praktická zkouška zřetězených dovedností

Basketbal Praktická zkouška zřetězených dovedností Basketbal Praktická zkouška zřetězených dovedností Testovaný si nejprve vybere, jestli bude začínat z pravé nebo levé strany - tedy zda bude provádět v testu dvojtakt zprava či zleva. Maximální bodový

Více

PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU

PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU Kromě přesných přihrávek pomocí různých technik, dobré kontroly míče forhendem i bekhendem má zásadní význam jak byla provedena přihrávka od spoluhráče ke spoluhráči:

Více

OSTRAVA Avion Shopping park, Rudná 3114, Ostrava sobota 28. července 2018

OSTRAVA Avion Shopping park, Rudná 3114, Ostrava sobota 28. července 2018 OSTRAVA Avion Shopping park, Rudná 3114, Ostrava sobota 28. července 2018 Informační bulletin pro účastníky kvalifikačního turnaje ČESKÁ POJIŠTOVNA STREET FLOORBALL LEAGUE Obsah Důležité informace a pokyny

Více

"S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit.

S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit. 10. PŘEDCHÁZENÍ KOLIZÍM Začneme tím, že dva hráči musí driblovat s míčkem do opačného rohu (cca 10 metrů daleko) a snaží se vyhnout se navzájem s jinými hráči při křížení cest. Hráči čekající v protějších

Více

Pravidla stolního tenisu

Pravidla stolního tenisu Pravidla stolního tenisu Pravidla stolního tenisu ČAST platnost (aktualizace) od 7. 4. 2016 Základní znalost pravidel je podmíněna samostudiem a praxí. Na školení se nikdo pravidla nenaučí. V prezentaci

Více

PROPOZICE ODRÁŠOVKA CUP POHÁRU MLÁDEŽE FAČR V KATEGORII U13

PROPOZICE ODRÁŠOVKA CUP POHÁRU MLÁDEŽE FAČR V KATEGORII U13 PROPOZICE ODRÁŠOVKA CUP POHÁRU MLÁDEŽE FAČR 2018-2019 V KATEGORII U13 1. Pořadatel ONDRÁŠOVKA a.s., FAČR, SKFS www.ondrasovkacup.cz 2. Hlavní koordinátoři turnajů: Roman Vonášek - sekretář mládeže FAČR

Více

Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě

Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě Praktická příručka k projektu Pojď hrát hokej Část 2 Příprava na ledě PŘÍPRAVA NA LEDĚ V RÁMCI HOKEJOVÉHO DNE Tato provozní příručka obsahuje zásady pro uskutečnění přípravy na ledě a praktické informace

Více

Herní činnosti jednotlivce obranné Základem Herních činností jednotlivce (HČJ) je herní činnost, která obsahuje složku technickou, taktickou, kondiční a intelektovou. HČJ dělíme na obranné a útočné tak,

Více

ZMĚNY PRAVIDLA 11 OFSAJD

ZMĚNY PRAVIDLA 11 OFSAJD Aktivní zapojení do hry ZMĚNY PRAVIDLA 11 OFSAJD předseda pravidlové komise FAČR Změny a doplňky výkladu Pokyny a instrukce Pravidla fotbalu 2013-2014 Moderní pojetí ofsajdu Aktivní zapojení do hry : ovlivňuje

Více