Balíček ICN na rok 2015 Mezinárodní den sester. Michaela Hofštetrová Knotková Františka Ertlová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Balíček ICN na rok 2015 Mezinárodní den sester. Michaela Hofštetrová Knotková Františka Ertlová"

Transkript

1 Balíček ICN na rok 2015 Mezinárodní den sester Michaela Hofštetrová Knotková Františka Ertlová

2 International Council of Nurses Presidentka a členové prezidia Judith Shamian

3 The White Heart Symbol of Nursing Wear or offer a white heart to colleagues and friends! You will remind the world around you of the value and proud tradition of nursing

4 Sestry: Hybná síla změn Zlepšení zdraví a pohody Efektivita péče a nákladů

5 Obsah Kapitola 1: Kapitola 2: Úvod Financování zdravotní péče Kapitola 3: Vyšší efektivita nákladů i péče: je to na vás Kapitola 4: Kapitola 5: Kapitola 6: Hodnota ošetřovatelství pro efektivitu nákladů a efektivitu péče zdravotnických systémů Cesta kupředu a role sester a národních sesterských sdružení Závěr

6 Příloha č. 1: Stanovisko ICN: Propagace hodnot a nákladové efektivity ošetřovatelství Příloha č. 2: Stanovisko ICN: Zapojení sester do rozhodování a tvorby politiky v oblasti zdravotnických služeb Příloha č. 3: Stanovisko ICN: Management v ošetřovatelství a zdravotnických službách Příloha č. 4: Veřejně financované a dostupné zdravotnické služby

7 Úvod Letošní téma pro Mezinárodní den sester odráží úsilí ICN o zavedení opatření, které povedou k posílení a vylepšení zdravotnických systémů na celém světě s klíčovou prioritou k dosažení lepšího zdraví pro všechny. Sestry, jako nejpočetnější profese se svými různorodými rolemi v různém prostředí, se musí společně s autory zdravotnické politiky zaměřit na roli ošetřovatelství ve zdravotnictví z pohledu efektivity péče i efektivity nákladů.

8 Stoupající náklady na zdravotní péči Celosvětové náklady na zdraví činí přibližně 5,3 bilionu USD (WHO 2010a). Rozhodující činitelé nárůstu nákladů: stárnutí společnosti (zvýšená četnost polymorbidity) narůstající počet klientů (nedostatečné znalosti v oblasti zdraví) zvyšující se počet onemocnění (dlouhodobá hospitalizační péče) nákladné metody i techniky léčby inflace mezd

9 Všeobecná dostupnost zdravotní péče Mezinárodně dohodnutý cíl zdravotní a rozvojové politiky: Rovnost v oblasti zdraví Všeobecná dostupnost zdravotní péče zahrnuje tři související cíle: rovnost v dostupnosti zdravotnických služeb služeb by se mělo dostat těm, kteří je potřebují, ne jen těm, kteří si je mohou dovolit kvalita zdravotnických služeb kvalita je vysoká tak, aby zlepšila zdraví příjemců těchto služeb ochrana před finančními riziky - zajištění, že náklady na využívání zdravotní péče nezpůsobí lidem finanční potíže.

10 Dopad celosvětového nedostatku pracovníků v ošetřovatelství Celosvětová hospodářská krize (počátek 2008): zastavení náboru nových pracovníků zmrazení počtu zaměstnanců Dopady: celosvětový nedostatek sester při zvýšené poptávce po zdravotní péči sestry odchází mimo domovskou zemi pracují v jiných profesích.

11 Negativní dopady nedostatku pracovníků na pacienty: - nižší kvalita poskytované péče (např. chyby v medikaci, pády pacientů, nespokojenost pacientů apod. ) na samotné pracovníky: - neadekvátní až špatné socioekonomické postavení sester (plat neodpovídá kvalitě a množství práce při zachování kvality péče) - obtížné podmínky práce a zvýšená pracovní zátěž (stres, přetížení, nespokojenost, únava, zranění..)

12 Paradox nezaměstnanosti sester Navzdory celosvětovému nedostatku často sestry nenachází práci: pracovní síla ve zdravotnictví zátěž pro státní rozpočet. je vnímána jako Reformy zdravotní péče ústí v opatření ke snížení nákladů: - snížení veřejných výdajů a mezd - devalvace měn - eliminace státní podpory. Dopad: zhoršení služeb, zhoršení situace zdravotníků

13 Zapojování sester do diskuze o zdravotní politice Důvod Etický kodex ISN podporuje: - profesní odpovědnost za poskytování péče - širší roli sester při prosazování rovnosti a společenské spravedlnosti - podíl na řešení sociálních determinantů zdraví - účast v boji proti násilí na ženách a dětech. Pro využití potenciálu sester je nezbytné jejich zapojení do diskuze o zdravotní politice.

14 Zapojování sester do zdravotnické politiky Sestry jako stěžejní součást zdravotnického týmu mají profesní a odborné zkušenosti: -v oblasti hájení práv pacientů -v péči o pacienty -v celé šíři komunitního zaměření. Jejich znalosti získané ve spolupráci s příjemci zdravotní péče v nejrůznějším prostředí jim umožňuje: -porozumět zdravotním potřebám, vlivu různých faktorů na zdraví klientů a jejich rodin, reakce lidí na různé služby a zásahy.

15 Zapojování sester do financování zdravotnictví Pro posílení zdravotnických systémů je nezbytná potřeba přípravy sester: na spolupráci při utváření politiky na efektivní práci v interdisciplinárních týmech na plánování a řízení zdravotnických služeb zapojení komunit a hlavních zainteresovaných stran do plánování a poskytování zdravotní péče na lobbování za zvýšený přísun zdrojů do zdravotnických systémů.

16 Předpoklady docílení efektivity Zapojení více než 16 milionů sester na celém světě do úsilí o: - rovnocennost - všeobecnou dostupnost zdravotní péče - zlepšení kvality zdravotní péče po celém světě. Nezbytné předpoklady úspěchu: přítomnost sester na strategických pozicích k inovativním a kreativním řešení změn zdravotnických systémů partnerství sester s vládami a dalšími subjekty, které financují zdravotní péči.

17 CO MŮŽETE UDĚLAT Na klinickém pracovišti: Zjistěte, jaké jsou na vašem pracovišti náklady na základní zásobování a vybavení. Co mohou sestry udělat ke snížení nákladů na zdravotní péči ve své každodenní práci? Na národní úrovni: Jakým nákladovým omezením aktuálně čelí sestry ve vaší zemi? Co mohou sestry proti těmto omezením podniknout?

18 Financování zdravotní péče Základní modely financování zdravotní péče financování založené na daních (nejrozšířenější model Afriky a jižní Asie, je obecně výhodný pro chudší vrstvy obyvatelstva) financování ze sociálního pojištění nebo sdružených fondů (příspěvky do zdravotního fondu) soukromé pojištění (vyskytuje se v rozvinutějších zemích Kanada, Spojené království - pravidelné pojistné spojené s náklady na služby, dodatečné pojištění bohatších vrstev) uživatelské poplatky nebo přímé platby (není využito žádné pojištění ani vzájemné sdílení nákladů, lidé platí přímo za služby omezená podpora zdraví a prevence onemocnění, odkládání návštěv zdravotnického zařízení, finanční potíže).

19 Významné příčiny neefektivnosti nadužívání značkových léčiv a malé využívání generických výrobků, používání léčiv neodpovídajícím standardům a padělaných léčiv, nadužívání zásob a vybavení, vyšetření a zákroků, nevhodná nebo nákladná kombinace zaměstnanců, nemotivovaní pracovníci, nevhodné hospitalizace a nepřiměřená délka pobytu, pochybení zdravotníků a špatná kvalita péče, plýtvání, korupce a podvody, neefektivní kombinace nebo nevhodná úroveň strategií, např. financování nákladných a málo efektivních intervencí v situacích, kdy nejsou financovány levné a vysoce účinné možnosti.

20 Příležitosti sester ke zvýšení efektivity zdravotnického systému zlepšit pokyny k předepisování léků, informace, školení i praxi, vzdělávat jednotlivce i komunity v oblasti rozpoznávání a sledování padělaných léčiv, vypracovat a realizovat pokyny pro klinickou praxi založené na důkazech, přesunout kompetence a využít další způsoby, jak sladit dovednosti s potřebami, dodržovat a prosazovat opatření pro předcházení infekcím, zlepšit nemocniční hygienické standardy, poskytovat širší kontinuum péče, provádět více klinických auditů, sledovat výkonnost nemocnice a poznatky získané z dat využívat při klinickém rozhodování, snížit administrativní zátěž, vyhodnocovat poznatky o nákladech a účincích intervencí, technologií, léčiv a různých přístupů a začlenit je do celkové politiky.

21 CO MŮŽETE UDĚLAT Jaké jsou hlavní modely financování zdravotnictví ve vaší zemi? Podporují modely financování zdravotnictví všeobecnou dostupnost zdravotní péče? Jaké jsou na vašem pracovišti hlavní příčiny plýtvání zdroji ve zdravotnictví? Co mohou sestry ve své každodenní činnosti udělat pro omezení plýtvání a zvýšení efektivity?

22 Vyšší efektivita nákladů i péče Pokud neděláme v našem ošetřovatelství každý rok, každý měsíc a každý týden pokroky, zaručuji vám, že se vracíme zpět Florence Nightingale

23 Efektivní poskytování služeb spojující nákladovou efektivitu s efektivní péčí primární zdravotní péče a zdravotní péče zaměřená na člověka rozšiřování ošetřovatelské praxe pro zvýšení dostupnosti a kvality rozšiřování kompetencí v ošetřovatelství předepisování léků sestrami.

24 Efektivní řízení spojující nákladovou efektivitu s efektivní péčí týmový přístup (zlepšení vztahů, koordinace péče a týmová práce snižuje počet pochybení a zvyšuje kvalitu péče, výsledky pacientů a jejich spokojenost) efektivní komunikace (s pacienty, mezi členy týmu) ovlivňuje kvalitu péče společné učení efektivní meziprofesní vzdělávání zvyšuje vzájemný respekt role sester v managementu řízení nákupu (vybavení, zásobování), boj proti padělaným léčivům.

25 Efektivní zdravotnický personál spojující nákladovou efektivitu s efektivní péčí Plány v oblasti zdravotnického systému musí odpovídat potřebám obyvatelstva. správná kombinace zdravotnických pracovníků efektivní motivace pracovníků (finanční, nefinanční např. pracovní nezávislost, flexibilní pracovní doba, uznání za práci, koučování, kariérní rozvoj apod.)

26 Hodnota ošetřovatelství pro nákladovou efektivitu a efektivitu péče zdravotnických systémů Sestry musí jasně formulovat a prezentovat hodnotu s nákladovou efektivitou ošetřovatelství a jeho výsledků spotřebitelům, dalším poskytovatelům zdravotní péče a autorům strategií na všech úrovních. Musí být také schopny vyjednávat a obhajovat zdroje potřebné k poskytování bezpečné péče.

27 CO MŮŽETE UDĚLAT Výše uvedené příklady jsou ilustrací toho, co mohou sestry dělat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. vyhledejte příklady, porovnejte svou činnost s nejlepší praxí, stanovte program, který podporuje služby efektivní péče spojené s nákladovou efektivitou.

28 Cesta kupředu: role sester a národních sesterských sdružení Akční plán navržení a realizace strategie financování neustálé lobování a prosazování myšlenek Cíl budování efektivní zdravotnické a sociální politiky

29 Cesta kupředu: role sester a národních sesterských sdružení Akce č. 1 Naplánujte svou vizi č. 2 Proveďte analýzu stávající situace č. 3 Používejte jazyk ekonomů č. 4 Mějte přehled o stávajících a budoucích vládních prioritách č. 5 Ustavte národní sesterské sdružení jako odborný zdroj č. 6 Lobujte u vlády a orgánů odpovědných za tvorbu politiky č. 7 Všímejte si zdravotnické a veřejné problematiky č. 8 Vytvářejte strategická spojenectví s jinými organizacemi č. 9 Spolu s dalšími sesterskými organizacemi zaujměte jednotný postoj č. 10 Vzdělávejte členy národních sesterských sdružení č. 11 Připravujte mladší sestry na vedoucí role v ovlivňování zdravotnické politiky

30 Výzkumný program Výzkum je: součástí každodenní ošetřovatelské práce nedílnou součástí akčního plánu. Proto k transformaci ošetřovatelství a posílení pozice sester tak, aby byly skutečně hybnou silou změn, je potřeba vytvořit výzkumný program.

31 Závěr

32 Český překlad naleznete na webových stránkách NCO NZO nebo Ministerstva zdravotnictví.

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více

Sestry: Hybná síla změn. Zásadní zdroj pro zdraví

Sestry: Hybná síla změn. Zásadní zdroj pro zdraví Balíček ICN Sestry: Hybná síla změn. Zásadní zdroj pro zdraví Michaela Hofštetrová Knotková Obsah: Kapitola 1: Úvod Kapitola 2: Celkový pohled Kapitola 3: Plánování pracovní síly Kapitola 4: Měření pracovní

Více

Balíček ICN. Michaela Hofštetrová Knotková

Balíček ICN. Michaela Hofštetrová Knotková Balíček ICN Michaela Hofštetrová Knotková Obsah: Kapitola 1: Úvod Kapitola 2: Celkový pohled Kapitola 3: Plánování pracovní síly Kapitola 4: Měření pracovní zátěže sester Kapitola 5: Důležitost pracovního

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI)

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) 7. 1. 2005 NÁVRH ZPRÁVY o sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropskému hospodářskému

Více

PŘEDSTAVENÍ ČAS. Martina Šochmanová

PŘEDSTAVENÍ ČAS. Martina Šochmanová PŘEDSTAVENÍ ČAS Martina Šochmanová Strategický plán 2015-2020 Tento plán společně naplňujeme různými aktivitami, podle vývoje legislativy a politické situace Výroční zpráva ČAS podrobně vypovídá o naší

Více

Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, Horní Beřkovice IČO: tel.:

Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, Horní Beřkovice IČO: tel.: Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, 411 85 Horní Beřkovice IČO: 00673552 tel.: 416 808 111 Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období 2013 2015 Rozvíjet naplňování akreditačních standardů

Více

Setkání hlavních sester ze států EU 10/2014

Setkání hlavních sester ze států EU 10/2014 Setkání hlavních sester ze států EU 10/2014 Mgr. Veronika Di Cara Schůzka náměstků ošetřovatelství, MZ ČR 25/11/2014 Praha Čtyři kategorie zdravotníků návrh EFN pro rozlišení, sledování a plánování pracovní

Více

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha Role nelékařů v českém zdravotnictví Dana Jurásková CEVRO Praha Nelékařská povolání Posílení postavení všeobecných sester technologie, výkony, dlouhodobá péče, komunitní péče, domácí péče; Porodní asistentky

Více

Informace z jednání hlavních sester EU na Kypru. Nikósie října 2012

Informace z jednání hlavních sester EU na Kypru. Nikósie října 2012 Informace z jednání hlavních sester EU na Kypru Nikósie 8.- 11. října 2012 Program jednání příklady dobré praxe Téma: Chief Nursing Officers Meeting - Společné jednání CNO + CMO +CDO primární péče - Samostatná

Více

14182/16 dhr/bl 1 DGG 1A

14182/16 dhr/bl 1 DGG 1A Rada Evropské unie Brusel 8. listopadu 2016 (OR. en) 14182/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC 678 Společná zpráva Výboru

Více

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost

Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Nemocnice dopady personální krize. Zaměstnanci, pacienti realita, rizika a budoucnost Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR České nemocnice - ZAMĚSTNANCI stresující pracovní podmínky

Více

Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek

Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek Zdravotnictví Pardubice 4.2.2010 Tomáš Julínek ODS má návrh reformy zdravotnictví ODS jako jediná strana připravila návrh reformy zdravotnictví Návrh je v paragrafovém znění a prošel legislativním procesem

Více

REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. PhDr. Lucie Bryndová

REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. PhDr. Lucie Bryndová REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ - ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ PhDr. Lucie Bryndová 17. 10. 2007 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Fáze reformy zdravotnictví Opatření v oblasti zdravotního pojištění Opatření

Více

Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období

Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice Podřipská 1, 411 85 Horní Beřkovice na období 2016-2018 Cíle Rozvíjet naplňování akreditačních standardů SAK. Uspokojovat v maximální možné míře očekávání i potřeby

Více

Modernizace zdravotních systémů v zemích EU

Modernizace zdravotních systémů v zemích EU Modernizace zdravotních systémů v zemích EU MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu zpravodaj www.cabrnoch.cz Název zprávy Zpráva Evropské komise Evropské radě, Evropskému parlamentu, Evropskému

Více

OKRUHY - SZZ

OKRUHY - SZZ OKRUHY - SZZ - 18. 6. - 20. 6. 2018 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ + ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU, MARKETING, EKONOMIKA A FINANCOVÁNÍ + KVALITA A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH A ZAŘÍZENÍCH

Více

Poslední změny a reformní plány - Česká republika

Poslední změny a reformní plány - Česká republika Poslední změny a reformní plány - Česká republika International Health Summit Praha, 18.4.2007 PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo zdravotnictví ČR Dnešní prezentace Důvody pro změnu IHS 2005 Poslední změny

Více

Kompetence všeobecné sestry

Kompetence všeobecné sestry Certifikovaný kurz: Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence (2017) Repetitorium teorie ošetřovatelství Kompetence všeobecné sestry Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Kompetence

Více

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část

Více

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta zdravotnických studií, Ústí nad Labem PhDr. Hana Plachá Výběr tématu Důvod výběru: Práce v oboru více jak 35 let Zájem o problematiku profese

Více

Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic. MUDr. Pavel Kubů

Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic. MUDr. Pavel Kubů Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů Zdravotnictví: nízká míra využívání IT Finanční služby Pojištění Spotřebitelské služby Velkoobchod Obchodní služby

Více

Zdravé stárnutí a komunitní služby z pohledu WHO

Zdravé stárnutí a komunitní služby z pohledu WHO Zdravé stárnutí a komunitní služby z pohledu WHO Demografická změna a role měst v rozvoji komunitních zdravotních a sociálních služeb Magistrát hl.města Prahy 13.ledna 2015 Alena Šteflová Kancelář WHO

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ DO ROKU 2020 ZLEPŠIT PODMÍNKY PRO PSYCHOSOCIÁLNÍ POHODU LIDÍ A PRO LIDI S DUŠEVNÍMI PORUCHAMI ZAJISTIT DOSTUPNOST KOMPLEXNÍCH SLUŽEB V oblasti péče o duševní zdraví má

Více

Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice. MUDr. Tomáš Julínek

Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice. MUDr. Tomáš Julínek Návrh změny systému zdravotního zabezpečení v České republice MUDr. Tomáš Julínek DNEŠNÍ PROGRAM Důvody pro změnu Návrh nového systému Postup realizace nového systému 1 NUTNOST ZMĚNY Krize institucí v

Více

LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93. POZNÁMKA Generální sekretariát Rady

LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93. POZNÁMKA Generální sekretariát Rady RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace Evropská aliance pro učňovskou

Více

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 31. května 2012 Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné

Více

Formy ošetřovatelské péče

Formy ošetřovatelské péče Formy ošetřovatelské péče Ošetřovatelská péče je zdravotní péče poskytuje ji sestra s odbornou způsobilostí metodou ošetřovatelského procesu v rámci ošetřovatelské praxe Ošetřovatelská praxe Poskytování

Více

Komunitní služby a instituce

Komunitní služby a instituce Komunitní služby a instituce Historie I. Raný středověk církevní instituce pomáhající chudým a starým lidem, později chudobince, starobince, kláštěrní a městské oše. domy 12. stol. špitály provozované

Více

Evropská politika soudržnosti

Evropská politika soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Jakou roli může sehrát Moravskoslezský pakt zaměstnanosti? Prezentace vychází z pracovních návrhů nové evropské legislativy Politika soudržnosti Zůstávají rozdíly

Více

Evropská politika soudržnosti 2014 2020

Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 2. Jaké jsou hlavní zmeny? 3. Jaké bude financování

Více

BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019

BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019 Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Průzkum mezi řediteli nemocnic ve Slovenské republice a v České republice BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019 METODIKA PRŮZKUMU Sběr dat Kvantitativní

Více

Kvalita v ošetřovatelské péči. Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010

Kvalita v ošetřovatelské péči. Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010 Kvalita v ošetřovatelské péči Irena Pejznochová Česká asociace sester Česká společnost pro jakost 30.dubna 2010 Kvalitní péče? Jak se společnost dokáže postarat o seniory a osoby se zdravotním postižením,

Více

Sestry: Hybná síla změn V jednotě je síla. Mario Pytel, FN Brno Česká asociace sester, sekce ARIP

Sestry: Hybná síla změn V jednotě je síla. Mario Pytel, FN Brno Česká asociace sester, sekce ARIP Sestry: Hybná síla změn V jednotě je síla Mario Pytel, FN Brno Česká asociace sester, sekce ARIP Českým sestrám se moc dobře nedaří - potvrzují to v šetření Snižují se počty zaměstnanců ve službách, personální

Více

Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku Podpora udržitelného pracovního života

Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku Podpora udržitelného pracovního života Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku Podpora udržitelného pracovního života Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Úvod do kampaně Koordinaci

Více

Etický kodex sester vypracovaný Mezinárodní radou sester

Etický kodex sester vypracovaný Mezinárodní radou sester Etický kodex sester vypracovaný Mezinárodní radou sester PŘEDMLUVA Mezinárodní etický kodex pro sestry byl poprvé přijat Mezinárodní radou sester (ICN) v roce 1953. Od té doby byl několikrát revidován

Více

Výroční zpráva Thomayerova nemocnice

Výroční zpráva Thomayerova nemocnice Výroční zpráva 2016 Thomayerova nemocnice Úvodní slovo Vážení čtenáři, ve svých rukách právě držíte výroční zprávu Thomayerovy nemocnice za rok 2016. Nebyl to rok jednoduchý, což je v oblasti našeho zdravotnictví

Více

Balíček ICN 2009 Ohlédnutí

Balíček ICN 2009 Ohlédnutí 1 Balíček ICN 2009 Ohlédnutí Poskytování kvalitní péče, služba komunitám SESTRY V ČELE INOVACÍ V OBLASTI PÉČE 2 Naplňování doporučení ICN ČAS na toto téma uspořádala celorepublikovou konferenci Sestrafest

Více

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 5. 9. 2013 2013/2061(INI) NÁVRH ZPRÁVY o akčním plánu pro elektronické zdravotnictví na období 2012 2020 inovativní

Více

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020 Výstupy z jednání pracovní skupiny MAS Bohumínsko SPOLEČNOST, 6. srpna 2013 od 15,30h v Petrovicích u Karviné Příprava Integrované strategie území MAS Bohumínsko - Strategický pilíř SPOLEČNOST Tento strategický

Více

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Parlament České republiky Poslanecká sněmovna Zdravotní výbor Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Farmakoekonomie, racionální předepisování a mezisektorová komunikace

Více

EVROPSKÁ FEDERACE ASOCIACÍ DIETOLOGŮ/ NUTRIČNÍCH TERAPEUTŮ THE EUROPEAN FEDERATION OF THE ASSOCIATIONS OF DIETITIANS (EFAD)

EVROPSKÁ FEDERACE ASOCIACÍ DIETOLOGŮ/ NUTRIČNÍCH TERAPEUTŮ THE EUROPEAN FEDERATION OF THE ASSOCIATIONS OF DIETITIANS (EFAD) EVROPSKÁ FEDERACE ASOCIACÍ DIETOLOGŮ/ NUTRIČNÍCH TERAPEUTŮ THE EUROPEAN FEDERATION OF THE ASSOCIATIONS OF DIETITIANS (EFAD) EFAD byla založena v roce 1978, aby: podporovala rozvoj v profesi dietolog/ nutriční

Více

Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR

Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR 31.1.217 Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR 1. 11. 217 1 31.1.217 2 31.1.217 24% 22% 2% 18% 16% 14% 12% 1% 8% 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216 3 náklady na zdravotní služby mil. Kč 31.1.217

Více

Krize veřejných zdravotních systémů a reforma financování

Krize veřejných zdravotních systémů a reforma financování Krize veřejných zdravotních systémů a reforma financování Seminar Starting points for Czech health reform 16.4. 17.4. Prague Macháček, Hroboň, Julínek Health reform.cz PROBLÉMY VEŘEJNÝCH SYSTÉMŮ ZDRAVOTNÍ

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

Evropské ceny za správnou praxi

Evropské ceny za správnou praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Zdravé pracoviště Partnerství při prevenci rizik www.healthy-workplaces.eu VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NOMINACÍ Evropské

Více

Komunitní sestra: možnosti a výzvy

Komunitní sestra: možnosti a výzvy Komunitní sestra: možnosti a výzvy Obsah Složky komunitní péče Vývoj komunitního ošetřovatelství Česká právní úprava Česká realita Možnosti a výzvy Pojem komunitní péče Zdravotní, sociální a další služby,

Více

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky Ondřej Mátl Praha, 30. března 2006 Postavení zdravotnictví v Evropské unii Národní nebo evropská záležitost? 0% 20% 40% 60%

Více

Program meziregionální spolupráce 2014-2020 INTERREG EUROPE

Program meziregionální spolupráce 2014-2020 INTERREG EUROPE Program meziregionální spolupráce 2014-2020 INTERREG EUROPE Karel Hošek tajemník Krajského sdružení MAS Olomouckého kraje Rozšíření území programu Rozpočet (ERDF) INTERREG IVC 2007-2013 321 mil. Technická

Více

UNICEF Rwanda Návrh projektu: Zkvalitňování péče za účelem snížení mateřské a novorozenecké úmrtnosti ve Rwandě

UNICEF Rwanda Návrh projektu: Zkvalitňování péče za účelem snížení mateřské a novorozenecké úmrtnosti ve Rwandě UNICEF Rwanda Návrh projektu: Zkvalitňování péče za účelem snížení mateřské a novorozenecké úmrtnosti ve Rwandě Matka a novorozenec v nemocnici ve městě Ruengeri v regionu Musanze. 1 Úvod a současný stav:

Více

Strategické aktivity MZ ČR

Strategické aktivity MZ ČR Strategické aktivity MZ ČR INMED 2016 Pardubice, 10. 11. 2016 Martin Doležal, Odbor koncepcí a strategií http://azcitaty.cz/citaty/benjamin-disraeli/2/#ixzz4pqihga1u http://azcitaty.cz/citaty/benjamin-disraeli/2/#ixzz4pqihga1u

Více

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Jaký je dopad politiky soudržnosti EU? 2. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 3. Jaké

Více

OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE. Praha,

OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE. Praha, OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE Praha, 18.3. 2009 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Dnešní úroveň českého zdravotnictví Předpokládané dopady hospodářské krize na zdravotnictví Cíle

Více

Humanistické modely Florence Nightingale Moderní ošetřovatelství. Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Humanistické modely Florence Nightingale Moderní ošetřovatelství. Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Humanistické modely Florence Nightingale Moderní ošetřovatelství Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Biografie *12.5.1820 Florencie, +13.8.1910 Londýn Od 1851 cestuje po Evropě + návštěvy nemocnic,

Více

ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR

ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR ÚHRADY ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB V ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR KONFERENCE INMED, 23. 24. 10. 2018 ING. JIŘÍ MRÁZEK, MBA OBSAH PREZENTACE Obnova smluv CZ DRG nasmlouvání nových markerů Memorandum psychiatrie + hemodialýza

Více

Koncepce českého ošetřovatelství 2018/2019. Mgr. Martin Krause, DiS.

Koncepce českého ošetřovatelství 2018/2019. Mgr. Martin Krause, DiS. Koncepce českého ošetřovatelství 2018/2019 Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Historické okolnosti vzniku koncepce ošetřovatelství první koncepce ošetřovatelství na světě F. Nightingal první

Více

12950/17 eh/lk 1 DG B 2B

12950/17 eh/lk 1 DG B 2B Rada Evropské unie Brusel 9. října 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Datum: 9. října 2017 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Doporučení pro hospodářskou politiku ČR v rámci evropského semestru: Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR 15.

Doporučení pro hospodářskou politiku ČR v rámci evropského semestru: Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR 15. Doporučení pro hospodářskou politiku ČR v rámci evropského semestru: Návrh Evropské komise 2016 Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR 15. června 2016 Proč evropský semestr a doporučení EU?

Více

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář

Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb. Martin Bednář Komunitní služby v kontextu transformace pobytových služeb Martin Bednář Kontext transformace pobytových služeb Rušení ústavní péče a transformace sociálních služeb je soubor činností: nejedná se jen o

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ a její dopady na Moravskoslezský kraj 14. ročník Konference pro starosty měst a obcí 15. května 2019,

Více

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Strana 1 z 6 TC 2: Zlepšení přístupu k IKT, využití a kvality IKT TC 4: Podpora posunu směrem k nízkouhlíkovému hospodářství ve všech

Více

Od e-governmentu k e-governance Jak nové technologie posilují vztahy mezi občany a veřejnou správou

Od e-governmentu k e-governance Jak nové technologie posilují vztahy mezi občany a veřejnou správou Od e-governmentu k e-governance Jak nové technologie posilují vztahy mezi občany a veřejnou správou Roman Šťáhlavský Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. Očekávání

Více

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10. Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.2014 Agenda Popis stávajícího systému Popis inovace Rizika a jejich

Více

Role lidí s duševním onemocněním v rozvoji systému péče o duševní zdraví založená na evidenci. Dana Chrtková

Role lidí s duševním onemocněním v rozvoji systému péče o duševní zdraví založená na evidenci. Dana Chrtková Role lidí s duševním onemocněním v rozvoji systému péče o duševní zdraví založená na evidenci Dana Chrtková Co je cílem rozvoje systému psychiatrické péče z pohledu uživatele? Smysluplný, Plnohodnotný

Více

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE DO ROKU 2010 ZAJISTIT, ABY ŘÍZENÍ RESORTU ZDRAVOTNICTVÍ OD ZDRAVOTNÍCH PROGRAMŮ AŽ PO INDIVIDUÁLNÍ PÉČI O PACIENTA NA KLINICKÉ ÚROVNI BYLO ORIENTOVÁNO NA VÝSLEDEK Přelom

Více

Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část 67a Zpracováním

Více

Jak zajistit, aby lidé s osteoartritidou a revmatickou artritídou získali optimální péči po celé Evropě: Doporučení EUMUSC.NET

Jak zajistit, aby lidé s osteoartritidou a revmatickou artritídou získali optimální péči po celé Evropě: Doporučení EUMUSC.NET Podpora zdraví pohybového ústrojí v Evropě Zpráva o doporučeních Jak zajistit, aby lidé s osteoartritidou a revmatickou artritídou získali optimální péči po celé Evropě: Doporučení EUMUSC.NET Ve spolupráci

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015 Fakulta zdravotnických studií UJEP v Ústí nad Labem Velká Hradební 13 400 01 Ústí nad Labem Katedra ošetřovatelství a porodní asistence OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

Více

Možnosti určení rozsahu povinného pojištění

Možnosti určení rozsahu povinného pojištění Možnosti určení rozsahu povinného pojištění MUDr. Pavel Hroboň, M.S. Reformy zdravotnictví v nových členských zemích EU Praha, 8. září 2004 STAV TRADIČNÍCH SYSTÉMŮ ZDRAVOTNÍHO ZABEZPEČENÍ Zastaralé financování

Více

Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví. Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová

Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví. Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová Státní zdravotní ústav - představení příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví

Více

Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování

Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. vrchní ředitel sekce fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Venkov 2011,

Více

Horizont Evropa, Část Posílení Evropského výzkumného prostoru (SERA) Kulatý stůl k přípravě programu Horizont Evropa

Horizont Evropa, Část Posílení Evropského výzkumného prostoru (SERA) Kulatý stůl k přípravě programu Horizont Evropa Horizont Evropa, Část Posílení Evropského výzkumného prostoru (SERA) Kulatý stůl k přípravě programu Horizont Evropa 4. 9. 2018 Anna Vosečková, voseckova@tc.cz SERA - SHRNUTÍ poskytuje podporu pilířům

Více

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání PRAHA 16 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRINCIPY MAP MAP Praha 16 REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000381

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období 2014-2020 Příloha č. 36 Analýza Příloha č. 36 Analýza Cílem této analýzy je definovat realizace SCLLD MAS 21 a kvantifikovat pravděpodobnost

Více

Evropské fondy na MPSV ČR

Evropské fondy na MPSV ČR Evropské fondy na MPSV ČR Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. vrchní ředitel sekce fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Olomouc 25.7.2012 MPSV a evropské fondy 2007-2013 MPSV je v období 2007 2013:

Více

Téma balíčku ICN na rok PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková

Téma balíčku ICN na rok PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková Téma balíčku ICN na rok 2013 PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková Název PŘEKLENUTÍ ROZDÍLŮ: Rozvojové cíle tisíciletí 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 Obsah Shrnutí Kapitola 1: Porozumění RCT Kapitola2: RCT týkající

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší. Miroslav Palát EUROFORUM

Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší. Miroslav Palát EUROFORUM Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší Miroslav Palát 18.10.2005 EUROFORUM Poselství prezentace Kolik technologie a za jaké peníze nemá jednoduchou odpověď Je potřeba se rozhodovat

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI Obsah prezentace Digitální Česko Nedotační opatření na podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací Národní plán pro gigabitovou společnost Digitální

Více

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích konference pořádaná pod záštitou Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Praha, 17. 4. 2015 Filozofie změny:

Více

Konference INMED. Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje. Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana

Konference INMED. Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje. Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana Konference INMED Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana Pardubického kraje AKTUÁLNÍ STAV, DŮVODY PLÁN Kritická ekonomická situace nemocnic akutní

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Zdravotní sestry a závislost na tabáku

Zdravotní sestry a závislost na tabáku Zdravotní sestry a závislost na tabáku Kateřina Malá Společnost pro léčbu závislosti na tabáku Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Fakta o kouření Kouření je nejvýznamnější preventabilní

Více

Komunitní péče. Boleslavský deník. MUDr. Jan Stuchlík

Komunitní péče. Boleslavský deník. MUDr. Jan Stuchlík Komunitní péče o duševně nemocné Boleslavský deník Komunitní péče o duševní zdraví je model, který od 60. let 20. století nahrazuje tradiční institucionální. p Příčinou tohoto procesu je změna ve vnímání

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

Asistivní technologie v programech EU. Ing. Dana Černohousová Odbor egovernmentu Ministerstvo vnitra

Asistivní technologie v programech EU. Ing. Dana Černohousová Odbor egovernmentu Ministerstvo vnitra Asistivní technologie v programech EU Ing. Dana Černohousová Odbor egovernmentu Ministerstvo vnitra CIP ICT PSP Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace program pro podporu politik informačních

Více

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství Ošetřovatelství pojetí moderního ošetřovatelství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Tondrová Irena duben 2009 ošetřovatelství Pojetí

Více

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Strana 1 z 6 TC 2: Zlepšení přístupu k IKT, využití a kvality IKT TC 4: Podpora posunu směrem k nízkouhlíkovému hospodářství ve všech

Více

Prevence dětských úrazů v České republice. www.mzcr.cz, truellova@mzcr.cz

Prevence dětských úrazů v České republice. www.mzcr.cz, truellova@mzcr.cz Prevence dětských úrazů v České republice www.mzcr.cz, truellova@mzcr.cz Prevence dětských úrazů v České republice OBSAH: Prevence dětských úrazů v dokumentech EU, WHO/EURO, ČR Národní akční plán prevence

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

KONCEPT DLOUHODOBÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE

KONCEPT DLOUHODOBÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE KONCEPT DLOUHODOBÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE PROJEKTOVÝ TÝM LTC Dr Zajac MUDr Hroboň Mgr. Roubal Mgr. Hanuš Mgr. Válková NÁRŮST VÝDAJŮ NA AKUTNÍ A DLOUHODOBOU ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČI DO ROKU 2050 ( KULATÝ

Více

Systém psychosociální intervenční služby ve FN Hradec Králové současnost a perspektivy. David Tuček Martina Drápalová

Systém psychosociální intervenční služby ve FN Hradec Králové současnost a perspektivy. David Tuček Martina Drápalová Systém psychosociální intervenční služby ve FN Hradec Králové současnost a perspektivy David Tuček Martina Drápalová Systém psychosociální intervenční služby AZZS Odborní garanti Krajští koordinátoři Odborníci

Více

Stárnoucí pracovní populace. Hlávková J., Cikrt M., Kolacia L., Vavřinová J., Šteflová A., Kolacia L. SZÚ Praha, Centrum pracovního lékařství

Stárnoucí pracovní populace. Hlávková J., Cikrt M., Kolacia L., Vavřinová J., Šteflová A., Kolacia L. SZÚ Praha, Centrum pracovního lékařství Stárnoucí pracovní populace Hlávková J., Cikrt M., Kolacia L., Vavřinová J., Šteflová A., Kolacia L. SZÚ Praha, Centrum pracovního lékařství Rožnov,2006 Základní problém Stárnutí populace celosvětový fenomén

Více

Zdravé pracoviště zvládne i stres Řízení stresu a psychosociálních rizik při práci

Zdravé pracoviště zvládne i stres Řízení stresu a psychosociálních rizik při práci Zdravé pracoviště zvládne i stres Řízení stresu a psychosociálních rizik při práci Praha, 29. dubna 2014 Daniela Kubíčková Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná

Více

Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika

Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika Pojem dlouhodobá péče ( long-term-care) OECD definuje LTC péči jako určité spektrum služeb určených lidem závislých na pomoci v některých ze

Více

Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA

Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA Současný stav Posledních 20 let zdravotně sociální péče jedná se o ní Posledních 20 let

Více

Regulace, Registrace & Kvalita

Regulace, Registrace & Kvalita Regulace, Registrace & Kvalita Pamela Firth 9/25/2017 Pam Firth July 2017 1 Prezentace se bude zabývat nasledujícím Regulace HCPC Registrace HCPC Komise pro kvalitu péče Institut excelence sociální péče

Více