21 dní. k životu bez závislosti kouření. Osvoboďte se od závislosti na kouření s příručkou od Miloše Tomana, autora Vizuální cesty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "21 dní. k životu bez závislosti kouření. Osvoboďte se od závislosti na kouření s příručkou od Miloše Tomana, autora Vizuální cesty"

Transkript

1 21 dní k životu bez závislosti kouření Osvoboďte se od závislosti na kouření s příručkou od Miloše Tomana, autora Vizuální cesty

2 Jak přestat s kouřením? Kouřit jsem začal v šestnácti, skončil v dvaceti šesti, tedy po deseti letech. Za tu dobu jsem se propracoval ke konzumaci zhruba třiceti cigaret denně, ranním záchvatům kašle spojenými s nutkáním na zvracení, třesoucím se rukám a zaneseným plicím. Skončil jsem prakticky ze dne na den a od té doby jsem se tabáku ani nedotkl. Vím tedy, jak je obtížné dostat se ze spárů tohoto návyku. I když si můžete v odborných publikacích přečíst, že zdravotním problémem není ani tak nikotin, jako dehet a dalších asi 600 škodlivých látek, obsažených v tabákovém kouři, není to tak docela pravda. To by pak byly elektronické cigarety nebo přípravky obsahující pouze nikotin neškodnou zábavou. Bohužel nejsou. Závislost na nikotinu je stejná jako všechny závislosti. Něco vám dá, ale více si vezme. Na jedné straně způsobuje vyplavování většího množství betaendorfinu, což je látka podobná morfiu, kterou si tělo samo vyrábí. Dále nikotin vyvolává vyšší sekreci hormonu nadledviny i hormonu podvěsku mozkového, ovlivňujícího nadledvinu, čímž je zdánlivě pozitivní a příjemné působení ještě umocněno. Na druhé straně však na odvykajícího si kuřáka čekají nepříjemné abstinenční příznaky: špatná nálada a snížená schopnost zvládat stres, neklid, úzkost, poruchy soustředění, bolesti hlavy, závratě, únava, nevolnost na zvracení, zácpa, brnění končetin a další. Nejhorší jsou první tři týdny. Proč byste přesto neměli ukončení kouření odkládat? Vedle známých zdravotních rizik, vznikajících zejména působením zplodin kouření, jako je rakovina plic, je to i vliv samotného nikotinu. Zasažen je hlavně krevní oběh (že způsobuje zúžení cév, je známá věc) a srdce. Zvýší se krevní tlak. Mohou se objevit problémy s rovnováhou. Tedy ani o elektronické cigaretě nebo jiných prostředcích neobsahujících dehet a další kouřové zplodiny, není možné říci, že jsou zdravé.

3 Vedle biologických nástrah však na vás čeká ještě další past. Kouření cigaret totiž způsobuje ještě další návyk, který bychom mohli nazvat společenským. Povšimněte si, jak často například slyšíte argument, že kouření do hospody a k pivu prostě patří. Většina kuřáků si v takovém prostředí zapálí častěji, než třeba doma. S cigaretou v ruce se navíc cítí sebejistější a mají pocit, že je tak vnímá i jejich okolí. Cigareta také umožní přemoci rozpaky stačí si zapálit a trapná odmlka je tatam. Usnadňuje seznamování nabídnete cigaretu. A tak dále Ke všemu kroužky takto postižených nerady přicházejí o své členy. Jakmile zjistí, že jste skoncovali s kouřením, začnou na vás vyvíjet tlak, abyste se k tomuto zvyku vrátili. Od pracoviště až po zmíněnou hospodu. Mnozí nevydrží ne proto, že pociťují silné abstinenční příznaky, ale protože neustojí nátlak kamarádů. Proč je právě tento faktor tak silný? Vzpomeňte si, jak a proč jste začali kouřit. Většinou proto, že jste se chtěli někomu vyrovnat, že jste toužili být přijati nebo obdivováni vrstevníky. Samotná chuť cigarety a vliv nikotinu v tu dobu nehrály roli. Troufám si říci, že většině první cigarety vůbec nechutnaly, pokud nám z nich nebylo rovnou špatně. Jestliže jsme přesto vytrvali a vydali se na dráhu kuřáka, nemohla za to zpočátku návyková látka, ale stimulátory psychické a společenské. Nedivte se proto, že se ke změně jen těžko odhodláváte. Podvědomě totiž máte pocit, jako byste popírali sami sebe. Dávná zkušenost (dnes přetavená do pevné podvědomé šablony) vám říká, že přestanete-li kouřit, ztratíte všechno, co jste původně kouřením získali. Tedy zmíněný obdiv okolí, přijetí do party a viditelné ztotožnění se s jejími pravidly. Princip tlupy je i dnes pořád natolik silný, že se jen těžko odhodláváme jít proti jejím zvyklostem. Pokud tedy vaše okolí kouří, tím hůře pro vás. Lidé, kteří mají zkušenost s návykem na tvrdé drogy, údajně říkají, že nejtěžší je zbavit se nikotinu. Mluví se o tom, že až polovina populace má závislost na něj v genech a moc toho zkrátka nenadělá. Pokud budete usilovat o ukončení kouření čistě kvůli zdraví, jsou vaše šance bohužel nevelké. Vůle je obvykle proti požadavku organismu v nevýhodě a jen u skutečně silných jedinců nakonec zvítězí. Často ovšem za cenu života vyplněného přemáháním a odříkáním. Mnozí z těchto vítězů se bojí vkročit kamkoliv, kde se kouří, a samotná vůně tabáku nebo zapálené cigarety je naplňuje panikou.

4 Metoda, se kterou se seznámíte v této příručce, však neodstraňuje následky (biologická a psychická závislost na kouření a nikotinu), ale příčiny. Jak už jsem uvedl, v průběhu svého života jste si v podvědomí vytvořili a upevnili šablonu, která vás udržuje při kouření. Jestliže se to pokusíte změnit, vaše mysl se přidá na stranu těla, které se dožaduje další dávky. Jste pak pod silným, dvojnásobným tlakem. Chcete-li přestat kouřit, musíte změnit šablonu. Vědomě vůlí - tedy mnoho nedosáhnete. A to i proto, že vědomé myšlení má jen omezenou kapacitu. Jistě jste si všimli, že je nemožné soustředit se na více věcí naráz. Že si najednou dokážete zapamatovat více než nějakých 10 údajů. Že čím více se soustředíte na jeden úkol, tím méně vnímáte, co vaše tělo dělá. V tomto případě se stane, že zatímco mysl je zaměstnaná řešením nějakého problému, ruka automaticky sahá do kapsy pro krabičku cigaret. Někdy si to uvědomíte až v okamžiku, kdy poprvé potáhnete. To, čemu říkáme návyky, je totiž ovládáno podvědomím. Ve většině případů fungují skvěle. Kdybyste neměli například šablonu řízení auta, nemohli byste při jízdě myslet na nic jiného. Zapnuté autorádio nebo rozhovor se spolujezdcem by nepřicházely v úvahu. A jistě vám neušlo, že když se na řízení skutečně vědomě soustředíte, šněrujete po silnici jako začátečník. Pak jsou zde ale šablony, které vám z nějakého důvodu nevyhovují, třeba ta, týkající se vašeho kouření. Není to ovšem jednoduché. Podvědomí říká, že šablonu rádo změní, pokud už budete tím nekuřákem. Vypadá to poněkud nelogicky, ale jak si ukážeme, i tuto překážku dokážete zdolat. Než se pustíte do cvičení, můžete si s pomocí Fagerströmova testu nikotinové závislosti zjistit, jak na tom jste. 1) Jak brzy po probuzení si zapálíte první cigaretu? do 5 minut (3 body) za 6 30 minut (2 body) za minut (1 bod) po 60 minutách (0 bodů)

5 2) Je pro vás obtížné nekouřit tam, kde je kouření zakázáno? ano (1 bod) ne (0 bodů) 3) Které cigarety byste se nejméně rád vzdal(a)? první ráno (1 bod) kterékoli jiné (0 bodů) 3) Kolik cigaret denně kouříte? 0 10 (0 bodů) (1 bod) (2 body) 31 a více (3 body) 5) Kouříte víc během dopoledne? ano (1 bod) ne (0 bodů) 6) Kouříte i během nemoci, když musíte ležet v posteli? ano (1 bod) ne (0 bodů) Vyhodnocení - součet bodů: 0 1 žádná nebo velmi malá závislost na nikotinu 2 4 střední 5 10 silná závislost na nikotinu Cigaretu si u nás denně zapálí 3 milony kuřáků. Vysvoboďte se z tohoto společenství!

6 2. den Málokdo z kuřáků si uvědomí, že páchne tabákem a kouřem. K tomuto poznání se dopracujete až s odstupem, jako nekuřáci. Někdy v devatenáctém století vznikla tato výstižná charakteristika: Kdo šňupe tabák, vypadá jako prase, kdo ho kouří, smrdí jako prase, a kdo ho žvýká, je prase. Dnes už se konzumace sice omezila jen na kouření, ale to úplně stačí. Pach kouře a tabáku se totiž šíří nejen ze samotné zapálené cigarety. Stejně tak je zdrojem vaše oblečení, prsty a dech, a to i když nekouříte. Sjeďte a sejděte do své místnosti. Nejdříve se zastavte uprostřed. Sáhněte do kapes, z každé z nich vyndejte pomačkaný balíček cigaret a položte ho na stůl. Pak si čichněte k rukávům, koncům prstů, límci košile nebo cípu trička Vnímejte silný nepříjemný pach dehtu a cigaretového kouře, který z nich cítíte. Prožijte, jak špatně se vám dýchá, jak je váš dech krátký a povrchní, jak ho zadržujete, abyste nemuseli čichat zápach. Pak pomalu přejděte ke dveřím ven. Shoďte ze sebe páchnoucí oblečení, nacpěte ho do odpadkového koše a otevřete dveře. Najdete za nimi sprchu, kde se důkladně umyjete a také si vyčistíte zuby. Pak druhými dveřmi vyjdete ven. Ocitnete se na pokraji krásné zahrady. Hned za dveřmi najdete stojan s novým, čistým a vonícím oděvem. Oblečte se a vykročte do zahrady. Cesta vede kolem záhonů s květinami a bylinami. Vybavte si ty, o kterých víte nebo si umíte představit, jak voní. Například růže, šeřík, konvalinka, heřmánek, tymián apod. Můžete také tyto vůně před cvičením natrénovat v kuchyni nebo na vlastní zahradě. Čichejte ke všemu, uvědomujte si vůně a prožívejte je s radostí. Radujte se, že je všechno kolem vás čisté a voňavé. Všimněte si svěžího větříku, který odkudsi přináší další vůně, třeba sena, kvetoucích stromů, řeky Když projdete celou zahradou (mělo by vám to trvat alespoň 15 minut), utrhněte několik květin. Pak se dveřmi vraťte dovnitř. Dojděte ke stolu,

7 smeťte všechny cigarety do odpadkového koše ke špinavému oblečení a na stůl položte čerstvé květy. Vezměte odpadkový koš a vysypte jeho obsah do šachty. Pak se postavte a řekněte: Druhý den nekouřím a tak už to bude napořád. Voním a voní všechno kolem mě. Nakonec zhasněte, vyjděte z místnosti, zavřete dveře, rozlučte se s vrátným a vyjděte a vyjeďte nahoru. Knihu můžete koupit zde

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. RAKOVINA PLIC Její projevy: kašel tzv.

Více

DEN PROTI KOUŘENÍ. Třída: 4.F. Lenka Kořinková, Veronika Šmídová, Lenka Tomšejová, Vlasta Trčková

DEN PROTI KOUŘENÍ. Třída: 4.F. Lenka Kořinková, Veronika Šmídová, Lenka Tomšejová, Vlasta Trčková DEN PROTI KOUŘENÍ Vypracovala: Třída: 4.F Lenka Kořinková, Veronika Šmídová, Lenka Tomšejová, Vlasta Trčková Osnova: 1.) Nekuřácký podnik a) zavedení z ekon. důvodu 2.) Jak přestat kouřit 3.) Poslední

Více

PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU,

PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU, PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU Plíce

Více

VY_32_INOVACE_03_02_15

VY_32_INOVACE_03_02_15 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_15 Výchova ke zdraví Kouření Číslo projektu Klíčová aktivita Zařazení učiva v rámci ŠVP Ověřeno Název DUMu Anotace Autor CZ.1.07/1.4.00/21.3185 III/2

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za

Kouření vonných listů, kořeníči drog se vyskytuje v lidské společnosti tisíce let. Do Evropy se tabák dostal po roce 1492 v té době byl považován za Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

A) psychická závislost - dlouhodobá

A) psychická závislost - dlouhodobá David Vanda více významů: konzervovaný produkt z rostlin nebo živočichů látka, která mění jednu nebo více životních funkcí v těle látka, která vyvolává u člověka závislost A) psychická závislost - dlouhodobá

Více

DROGOVÁ ZÁVISLOST pracovní list

DROGOVÁ ZÁVISLOST pracovní list DROGOVÁ ZÁVISLOST pracovní list Anotace Tento pracovní list s názvem Drogová závislost se zabývá tématem vzniku a rozvoje závislosti a předloţením volby, zda brát drogy či ne. Ţákům je předloţen příběh

Více

Legální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Legální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Legální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ Legální drogy Alkohol Léky Tabák Těkavé

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_92_PLÍCE AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 31.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_92_PLÍCE AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 31. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_92_PLÍCE AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 31. 12. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS, DÝCHACÍ SOUSTAVA

Více

Příloha č. 1: Dotazník I.

Příloha č. 1: Dotazník I. 12 Seznam příloh Příloha č. 1: Dotazník I. Příloha č. 2: Fagerströmův test nikotinové závislosti Příloha č. 3: Dotazník II. Příloha č. 4: Informovaný souhlas s výzkumem Příloha č. 5: Žádost o umožnění

Více

Jak přestat kouřit Stop Smoking. Chronické onemocnění ledvin. Chronic kidney disease chapter 7

Jak přestat kouřit Stop Smoking. Chronické onemocnění ledvin. Chronic kidney disease chapter 7 Stop Smoking Chronické onemocnění ledvin Chronic kidney disease chapter 7 Je prokázáno, že kouření je nezdravý zvyk. Cigarety jsou dnes nejběžnějším způsobem kouření. Mezi jiné způsoby kouření patří dýmky

Více

VY_32_INOVACE_OV89LE_13_03_20. Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Mgr.Eva Lepší. Ročník, cílová skupina:

VY_32_INOVACE_OV89LE_13_03_20. Kód přílohy vzdělávací materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Mgr.Eva Lepší. Ročník, cílová skupina: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

Motivace versus síla vůle

Motivace versus síla vůle 3. kapitola Motivace versus síla vůle Emoce nám buď slouží, nebo vládnou, podle toho, kdo řídí koho. Jim Rohn 3 Motivace versus síla vůle I když se teď chystám říct, proč je motivace špatná strategie do

Více

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Zlověstný ostrov tabákoví bandité Anotace Na základě práce s textem se žáci seznamují s problematikou kouření,

Více

ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET

ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET Praha, 17. 6. 2013 ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET TABÁK KOUŘÍ TŘETINA ČECHŮ A ČTVRTINA ČEŠEK - NEJVÍCE KOUŘÍ MLADÍ LIDÉ Počet kuřáků v České republice neklesá, jejich

Více

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný Zklidňuj ující dýchání MUDr.Petr Možný Příznaky hyperventilace Bušení srdce, zrychlená činnost srdce, pálení u srdce Závratě, točení hlavy; zhoršená koncentrace; rozostřené vidění; mravenčení nebo necitlivost

Více

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Jméno: Datum narození: Telefon (nejlépe na mobil): 1) Kdy jste měl(a) první záchvat v životě?.. 2) Jak vypadal Váš první záchvat? (Zaškrtnete i více možností

Více

Drogy a volný čas - porovnání 2007 vs vs vs vs vs vs vs.2014 vs vs vs vs.

Drogy a volný čas - porovnání 2007 vs vs vs vs vs vs vs.2014 vs vs vs vs. Zuzana Komínková, Hořovice srpen Drogy a volný čas - porovnání vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. - Porovnání výsledků výzkumů provedených na SOŠ a SOU Jičínská 762 - Střední odborná škola a Střední

Více

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17 Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva... 4 Úvod... 6 50 důvodů proč se miluji... 11 Praxe pro odpuštění... 14 Denní afirmace... 17 Meditace... 19 3 způsoby, jak udržet srdeční čakru zdravou... 21 Cvičení

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 14 VY 32 INOVACE 0115 0214

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 14 VY 32 INOVACE 0115 0214 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 14 VY 32 INOVACE 0115 0214 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

A RIZIKOVÉ. ková, závislosti z tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN. integrace tní konference s mezinárodn

A RIZIKOVÉ. ková, závislosti z tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN. integrace tní konference s mezinárodn KOUŘEN ENÍ TABÁKU A RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ Eva Králíkov ková, Lenka Štěpánková Centrum léčby l závislosti z na tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN Primárn rní prevence rizikového chování specializace versus

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

1B VÍM Test stáří těla. 1B VÍM Test stáří těla. Kolik je vašemu tělu doopravdy let?

1B VÍM Test stáří těla. 1B VÍM Test stáří těla. Kolik je vašemu tělu doopravdy let? 1B VÍM Test stáří těla Kolik je vašemu tělu doopravdy let? 1 Zestárnout, a přesto zůstat mladý - v tom nemusí být žádný rozpor. Někteří lidé jsou ještě v šedesáti letech ve stejné formě jako třicetiletí,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Návykové

Více

OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ A PREVENCE

OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ A PREVENCE OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ A PREVENCE OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ ZDRAVOTNÍ LABORANT M G R. J A N A F I A L O V Á, P H. D. Ú S T A V O C H R A N Y A P O D P O R Y Z D R A V Í J A R O 2

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň VY_32_inovace_SV34 Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo materiálu 34

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

QUICK! prodluž si svůj den

QUICK! prodluž si svůj den QUICK! prodluž si svůj den = LAHODNÝ POVRCH ŽVÝKACÍ ČÁST JÁDRO S ENERGIÍ O PRODUKTU Každý den řešíme mnoho různých úkolů najednou. V rytmu moderního života je těžko udržet svou aktivitu po dobu celého

Více

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice Dr. med. Claudia Croos-Müller ODVAHU! Knížka o přežití Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice 12 a ½ cvičení pro okamžitou pomoc pro získání klidu a odvahy V této knize najdeš následující cvičení:

Více

Kouření je činnost, při které je skrze spalování nějaké látky, nejčastěji tabáku, uvolňován a následně vdechován či ochutnáván její kouř.

Kouření je činnost, při které je skrze spalování nějaké látky, nejčastěji tabáku, uvolňován a následně vdechován či ochutnáván její kouř. KOUŘENÍ Kouření je činnost, při které je skrze spalování nějaké látky, nejčastěji tabáku, uvolňován a následně vdechován či ochutnáván její kouř. Kouření má jistý společenský význam; zatímco v 19. století

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova www.projektsako.cz Environmentální výchova Pracovní list č. 6 žákovská verze Téma: Kvalita vzduchu ve vnitřním prostředí měřená množstvím CO 2 Změna ve složení vzduchu měřená množstvím CO 2 v cigaretovém

Více

Drogy a volný čas - porovnání 2007 vs vs vs vs vs vs vs.2014 vs

Drogy a volný čas - porovnání 2007 vs vs vs vs vs vs vs.2014 vs Drogy a volný čas - porovnání vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. - Porovnání výsledků výzkumů provedených na SOŠ a SOU Jičínská 762 - Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Jičínská 762, 293 01

Více

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES 10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES Definice stresu : Stres je soubor reakcí organismu na vnější nebo vnitřní podněty narušující normální chod organismu. Situace mohou být spojeny s negativně laděnými emocemi

Více

Alkaloidy. Základní vlastnosti

Alkaloidy. Základní vlastnosti Alkaloidy jsou vesměs jedovaté sloučeniny. Většina z nich náleží k rostlinným alkaloidům, vzácně se však vyskytují i alkaloidy živočichů (hlavně obojživelníků) a hub. V současné době je jich známo již

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E

D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z V Á Š P R Ů V O D C E LE D O M I N I K A D O L W W W. H A D A L A M A. C Z HK OS T BY TÍ V Á Š P R Ů V O D C E bezproblémovým zažíváním. ÚVOD Zažívání je v dnešní době jedním z namísto nafoukle a unaveně. nejběžnějších problémů

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

Drogy a volný čas. - porovnání 2007 vs. 2008 vs. 2009 vs. 2010 vs. 2011 vs. 2012 -

Drogy a volný čas. - porovnání 2007 vs. 2008 vs. 2009 vs. 2010 vs. 2011 vs. 2012 - Drogy a volný čas - porovnání vs. vs. vs. vs. vs. - Porovnání výsledků výzkumů provedených na SOŠ a SOU Jičínská 762 Mladá Boleslav ve školních letech 2006/07 až / - Střední odborná škola a Střední odborné

Více

STREETWORK EXPERIMENT. DOBRÁ PRAXE TERÉNNÍ PRÁCE S MLADÝMI UŽIVATELI NÁVYKOVÝCH LÁTEK Bc. Roman Kunc

STREETWORK EXPERIMENT. DOBRÁ PRAXE TERÉNNÍ PRÁCE S MLADÝMI UŽIVATELI NÁVYKOVÝCH LÁTEK Bc. Roman Kunc STREETWORK EXPERIMENT DOBRÁ PRAXE TERÉNNÍ PRÁCE S MLADÝMI UŽIVATELI NÁVYKOVÝCH LÁTEK Bc. Roman Kunc Jak to vlastně začalo? V Drogových službách (DS) zjišťujeme dlouhodobý nedostatek mladých uživatelů služby

Více

Drogy a volný čas. Výsledky výzkumu provedeného na středních a základních školách středočeského kraje ve školním roce 2011/12

Drogy a volný čas. Výsledky výzkumu provedeného na středních a základních školách středočeského kraje ve školním roce 2011/12 Drogy a volný čas Výsledky výzkumu provedeného na středních a základních školách středočeského kraje ve školním roce 2011/12 - Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Jičínská 762, 293 01 Mladá

Více

Nabídka efektivních seminářů. Zaměstnanecké odvykací kurzy pro kuřáky

Nabídka efektivních seminářů. Zaměstnanecké odvykací kurzy pro kuřáky Nabídka efektivních seminářů Zaměstnanecké odvykací kurzy pro kuřáky Zveme Vás na ODVYKACÍ KURZY PRO KUŘÁKY Nejefektivnějším způsobem, který funguje již mnoho let ve všech vyspělých evropských zemích,

Více

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Jméno: Datum narození: Datum vyplnění: Telefon: Instrukce: Prosíme, projděte pečlivě celý dotazník po obou stranách a pokuste se odpovědět na všechny otázky.

Více

podle or podle ganizace podle navr podle hovatele podle účelu: podle podle délky podle podle prostř podle edí podle počtu zúčastněnýc podle

podle or podle ganizace podle navr podle hovatele podle účelu: podle podle délky podle podle prostř podle edí podle počtu zúčastněnýc podle Ani zvířata nekouří Martina Malinová Eva Geryková 5. ročník PdF MU Brno 3-5. ročník podle organizace: vícepředmětový podle navrhovatele: : uměle připravený podle účelu: směřující k získání dovedností podle

Více

KAPITOLY. Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v oš. týmu. Ošetřovatelský proces. Charakteristika, základní rysy moderní oš.

KAPITOLY. Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v oš. týmu. Ošetřovatelský proces. Charakteristika, základní rysy moderní oš. http://corporatecare.com.au/wp-content/uploads/about-us.jpg KAPITOLY Charakteristika, základní rysy moderní oš. péče Kategorie zdravotnických pracovníků Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

DOTAZNÍK. Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace:

DOTAZNÍK. Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace: Příloha č. 3 DOTAZNÍK Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace: Dotazníkový formulář, který právě držíte v rukou, poslouží pouze pro potřeby bakalářské práce na téma Vybrané

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

Drogy a volný čas. Výsledky výzkumu provedeného ve školním roce 2017/18

Drogy a volný čas. Výsledky výzkumu provedeného ve školním roce 2017/18 Zuzana Komínková, Hořovice srpen 2018 Drogy a volný čas Výsledky výzkumu provedeného ve školním roce 2017/18 - Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Jičínská 762, 293 01 Mladá Boleslav - jaro

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: GE Vyšší kvalita výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Autor: Mgr. Hana Křivánková Téma:

Více

Radek Šíra, 2013. Úvodní strana Petr Kulhánek, 2013. Sbal ji je registrovaná ochranná známka

Radek Šíra, 2013. Úvodní strana Petr Kulhánek, 2013. Sbal ji je registrovaná ochranná známka Radek Šíra, 2013 Úvodní strana Petr Kulhánek, 2013 Sbal ji je registrovaná ochranná známka 2 Obsah Úvod... 4 Ženské pohlaví... 5 Příprava... 10 Fyzická příprava... 10 Psychická příprava... 11 Příprava

Více

Dech proud životní energie

Dech proud životní energie Koloběhy přírody Dech proud životní energie Každý správně provedený nádech dělá ze včerejška sen o štěstí a ze zítřka dokonalou extázi. Mary Burmeister Životní energie je tělem přijímána různými způsoby:

Více

Zdravý životní styl pohyb a strava

Zdravý životní styl pohyb a strava Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Zdravý životní styl pohyb a strava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.20 Vzdělávací oblast: zdravý životní

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Kouření a já Projekt pro žáky 6. - 9. tříd ZŠ

Kouření a já Projekt pro žáky 6. - 9. tříd ZŠ Kouření a já Projekt pro žáky 6. - 9. tříd ZŠ Program je určen pro žáky 6. 9. tříd základních škol. Je rozdělen celkem do 3 bloků, každý z nich má 6 lekcí. 9. ročník je opakovací, jsou v něm zařazena hlavní

Více

PERVITIN. Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby.

PERVITIN. Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby. PERVITIN Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby. Užívání především šňupání (účinky se projeví za cca 15 minut), nitrožilní (okamžitý účinek)

Více

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní.

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní. Jsem dokonalý takový, jaký jsem. Odkládáme-li lásku k sobě samým na dobu, kdy budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme dokonalí právě tady a právě nyní. Nejsem ani příliš mnoho, ani příliš málo. Nikomu

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se Duben 1 Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se spánkem přetrvávají. Čeští lékaři a sestry se proto

Více

Dotazník určený pro pacienty s diabetem, kteří řídí motorové vozidlo

Dotazník určený pro pacienty s diabetem, kteří řídí motorové vozidlo Dotazník určený pro pacienty s diabetem, kteří řídí motorové vozidlo Vážený paciente, země, které jsou členy EU mají společné právní předpisy týkající se pacientů s diabetem, kteří jsou řidiči motorových

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření na základních školách v Chrudimi 6. 9. třídy Rok 2006 Vyhodnocení a zpracování dat provedl Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích, pobočka Chrudim Vyhodnocení průzkumu

Více

Krajská hygienická stanice Pardubického kraje představuje Projekt výchovy k nekuřáctví CCVJ 4. listopadu 2005 Program naplňuje cíle Zdraví 21 v cíli. č. 4/1. a č.12/1 Cíl 4/1: Děti a dospívající mládež

Více

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Co je důležité vědět o přípravku Tasigna... Přípravek Tasigna je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. Tasigna se používá k léčbě leukemie nazývané chronická

Více

posledních deseti letech

posledních deseti letech Jak kouří Češi kuřáck cké zvyklosti české populace v posledních deseti letech Tisková konference ke SVĚTOVÉMU DNI BEZ TABÁKU 31. KVĚTNA SVĚTOVÉ ZDRAVOTNICKÉ ORGANIZACE Státní zdravotní ústav, 27. května

Více

Týká se i mě srdeční selhání?

Týká se i mě srdeční selhání? Týká se i mě srdeční selhání? Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Co je to srdeční selhání? Srdeční selhání sice může znít hrozivě, ale vlastně to znamená,

Více

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví?

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví? Zdraví Registrační číslo: CZ.1.07/.4.00/21.0938 Název: Škola hrou Zdraví, nemoc, úraz 1. a 2. ročník Zdraví máme jenom jedno. Měli bychom si ho proto chránit. Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník,

Více

Drogy a volný čas. Výsledky výzkumu provedeného ve školním roce 2014/15

Drogy a volný čas. Výsledky výzkumu provedeného ve školním roce 2014/15 Drogy a volný čas Výsledky výzkumu provedeného ve školním roce 2014/15 - Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Jičínská 762, 293 01 Mladá Boleslav - jaro 2015 - O. METODOLOGIE termín dotazování:

Více

21 dní. ke štíhlému tělu. příručka pro příjemné hubnutí od Miloše Tomana, autora Vizuální cesty

21 dní. ke štíhlému tělu. příručka pro příjemné hubnutí od Miloše Tomana, autora Vizuální cesty 21 dní ke štíhlému tělu příručka pro příjemné hubnutí od Miloše Tomana, autora Vizuální cesty Proč je těžké zhubnout? Patříte k těm věčným začátečníkům, kteří zkoušejí nové a nové diety a zaručené prostředky

Více

Nikotinismus Odvykání kouření. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Nikotinismus Odvykání kouření. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Nikotinismus Odvykání kouření Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Nikotinismus 1 Zneužívání tabáku a tabákových výrobků Závislost organismu na droze Vliv na mozek je stále ještě ne zcela jasný Zvyšuje

Více

PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM

PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM ŽIVOT BEZE STRACHU PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM Během své lékařské praxe jsem přišel na to, že pro mnohé lidi je těžké přemoci strach proto, že neovládají efektivní strategii práce se svými emocemi. Nedokážou

Více

Co je prasečí chřipka?

Co je prasečí chřipka? Co je prasečí chřipka? Prasečí chřipka je respirační onemocnění u prasat způsobené virem chřipky typu A, které u nich často propuká. Lidé za normálních okolností touto nemocí neonemocní, ale k nakažení

Více

ZŠ a MŠ Tisá, příspěvková organizace. Anketa pro občany k projektu Kouření společně porazíme

ZŠ a MŠ Tisá, příspěvková organizace. Anketa pro občany k projektu Kouření společně porazíme ZŠ a MŠ Tisá, příspěvková organizace Anketa pro občany k projektu Kouření společně porazíme Pokyny: přečtěte si prosím otázky, vyberte jednu z nabízených možností a zakroužkujte. U některých otázek můžete

Více

ALKOHOL, pracovní list

ALKOHOL, pracovní list ALKOHOL, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ALKOHOL V naší kultuře se alkohol pojímá jako tzv. sociální pití. Je

Více

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Nelegální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ "Jakákoliv závislost je špatná,

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA Co to je obsedantně-kompulzivní porucha? dále jen: OKP (Obsessive compulsive disorder, někdy se používá zkratka OCD) Uvedení do tématu: video a otázky, podněty pro studenty:

Více

EEA Grants Norway Grants. S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200

EEA Grants Norway Grants. S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200 EEA Grants Norway Grants S Modrým hrochem bez úrazu Nadační fond Modrý Hroch, Rašínova 103/2, Brno 60200 Ochrana práva na zdraví a na život uzákoněna v řadě vnitrostátních právních dokumentů zákon č. 1/1993

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

KOUŘENÍ A CHRONICKÁ OBSTRUKČNÍ PLICNÍ NEMOC

KOUŘENÍ A CHRONICKÁ OBSTRUKČNÍ PLICNÍ NEMOC KOUŘENÍ A CHRONICKÁ OBSTRUKČNÍ PLICNÍ NEMOC Tiskové materiály Listopad 2011 Čím je vinna cigareta Každý rok na celém světě zmaří kouření cigaret život více lidem než HIV, tuberkulóza a malárie dohromady.

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

Prevence užívání návykových látek důsledky kouření

Prevence užívání návykových látek důsledky kouření Prevence užívání návykových látek důsledky kouření určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. KOUŘENÍ A TRÁVÍCÍ ÚSTROJÍ kouření otupuje čich

Více

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI Využitelný pro měření kompetence: vedení lidí, flexibilita Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 10 minut jeden testovaný

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp. zn.:sukls7086/2009, sukls7087/2009

Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp. zn.:sukls7086/2009, sukls7087/2009 Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp. zn.:sukls7086/2009, sukls7087/2009 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Nicorette Icemint Gum 2 mg Nicorette Icemint Gum 4 mg (nicotinum) léčivá žvýkací

Více

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová ZÁVISLOST? Definice závislosti dle Světové zdravotnické organizace Když užívání nějaké látky nebo skupiny látek má u daného jedince

Více

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres na pracovišti a jeho důsledky Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres je individuální, stresová reakce je obecná Stresová

Více

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut

Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Od Uwe Rosenberga Pro 2 až 5 hráčů od 10 let, 40 minut Herní materiál 65 karet přísad na pizzu (13 od každého druhu: olivy, papričky, žampiony, salám a ananas) 40 karet s objednávkami (8 od každé v 5 barvách

Více

Jak překonat rozchod. Radek Šíra

Jak překonat rozchod. Radek Šíra Jak překonat rozchod Radek Šíra 2 Radek Šíra, 2013 OBSAH Úvod... 4 1. Typy rozchodů... 5 1.1. Navrhovatel a obránce... 5 1.2. Délka vztahu... 6 2. Měsíc nové naděje... 8 2.1. Týden zármutku... 8 2.2. Týden

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

PROGRAM NEKUŘÁCKÉ ZDRAVOTNICTVÍ

PROGRAM NEKUŘÁCKÉ ZDRAVOTNICTVÍ PROGRAM NEKUŘÁCKÉ ZDRAVOTNICTVÍ Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích ÚVOD Program Nekuřácké zdravotnictví byl na SZŠ Svitavy zahájen ve školním roce 2001/2002 v prvním

Více

STRES STRES ZÁTĚŽ, TÍSEŇ, TLAK, ÚZKOST BÝT VYSTAVEN VNĚJŠÍM SILÁM, TLAKŮM NEJBĚŽNĚJŠÍ PŘEDSTAVA: STRES JE SÍLA, KTERÁ ZPŮSOBUJE TĚLESNÉ NEBO PSYCHICKÉ VYČERPÁNÍ A UTRPENÍ STRES PROŽÍVÁ ČLOVĚK, KTERÝ JE

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví Autodestruktivní závislosti Kouření Příprava vyučovací hodiny Michaela Kopřivová, 430249 Téma: Kouření Kapitola

Více

Frekvence lásky. Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Frekvence lásky. Ukázka knihy z internetového knihkupectví Frekvence lásky 1 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Gabriela Čanigová FREKVENCE LÁSKY Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Děkuji vám všem za podněty, které mne vedly k tomu,

Více