NOVELIZOVANÝ RÁMEC PRO KONZULTACE O SOLVENTNOSTI II

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NOVELIZOVANÝ RÁMEC PRO KONZULTACE O SOLVENTNOSTI II"

Transkript

1 EVROPSKÁ KOMISE GŘ pro vnitřní trh a služby FINANČNÍ INSTITUCE Pojištění a důchody duben 2006 MARKT/2515/06 NOVELIZOVANÝ RÁMEC PRO KONZULTACE O SOLVENTNOSTI II Účel dokumentu Tento dokument stanoví revidovaný Rámec pro konzultace pro Evropský výbor orgánů dohledu nad pojišťovnictvím a zaměstnaneckým penzijním pojištěním (Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors CEIOPS) a další zúčastněné strany v souvislosti s vývojem nového systému solventnosti (Solventnost II) životních a neživotních pojišťoven a zajišťoven. Rámec pro konzultace pokrývá celý projekt Solventnost II. Stanoví metodické zásady a pokyny, v jejichž mezích by měl výbor CEIOPS rozvíjet poradenství pro projekt Solventnost II. Mimo tento Rámec pro konzultace byl výbor CEIOPS požádán o poskytování poradenství aspektů nového systému solventnosti prostřednictvím "Specifických žádostí o radu", které jsou k tomuto Rámci pro konzultace připojeny. Tento Rámec pro konzultace by měl být v budoucnosti po konzultaci s výborem EIOPC revidován a aktualizován.

2 RÁMEC PRO KONZULTACE O SOLVENTNOSTI II Evropská komise po konzultaci s Evropským výborem pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (European Insurance and Occupational Pensions Committee EIOPC), požádala výbor CEIOPS a další zúčastněné strany o rady při vývoji nového systému solventnosti, který má být používán pro životní a neživotní pojišťovny a zajišťovny a který jsou členské státy a instituce, které jsou předmětem dohledu, schopny uplatňovat silným, konzistentním a harmonizovaným způsobem. Systém solventnosti je zaměřen na ochranu pojistníků a pojištěných. Zároveň by měl zlepšit hospodářskou soutěž pojistitelů v EU a umožnit lepší rozdělení kapitálových zdrojů, aniž by v pojišťovnictví došlo k závažnému narušení trhu a ohrožení inovací. PODLÉHÁ následujícím podmínkám: Obecné rysy 1. Nový systém solventnosti by měl orgánům dohledu poskytnout příslušné nástroje a pravomoci zhodnotit "celkovou solventnost" všech institucí 1 založené na perspektivně a rizikově orientovaném přístupu. Neměl by sestávat pouze z kvantitativních prvků, ale měl by též obsahovat kvalitativní aspekty, které ovlivňují postavení pojišťovny vůči riziku (manažerské schopnosti, vnitřní kontrola rizik a postupy sledování rizik). V důsledku nového systému solventnosti dojde pravděpodobně ke změnám ve většině současných směrnic týkajících se pojištění. 2. Tento systém solventnosti definovaný v širším smysluby měl vycházet z třípilířové strukturyinspirované projektem Basel II/CRD (směrnice o kapitálových požadavcích): kvantitativní požadavky (pilíř 1), činnost orgánů dohledu (pilíř 2), vykazování orgánům dohledu a zveřejňování informací (pilíř 3). Z toho vyplývá, že je brán zvláštní zřetel na vzájemné působení mezi kvantitativním a kvalitativnímdohledem, jakož i na úlohu zveřejňování. Zdůrazněna má být důležitost procesu dohledu v pilíři 2. Je třeba uvést, že rozsah a význam jednotlivých pilířů nemusí být identický s projektem Basel II. 3. Pilíř 1 nového systému solventnosti obsahuje dva kapitálové požadavky určené pro odlišné účely a podle toho příslušně počítané: solventnostní kapitálový požadavek (Solvency Capital Requirement SCR) a minimální kapitálový požadavek (Minimum Capital Requirement MCR), přičemž SCR nesmí být nižší než MCR. 4. Systém solventnosti by měl být navržen tak, aby motivoval instituce podléhající dohledu k měření a odpovídajícímu řízení jejich rizik. V tomto ohledu by měly být vytvořeny obecné zásady EU pro řízení rizik a hodnocení institucí orgánem dohledu. Navíc by měl solventnostní kapitálový požadavek pokrývat kvantifikovatelná rizika, kterým je instituce podléhající dohledu vystavena. Tento rizikově orientovaný přístup implikuje, že budou uznávány interní modely (ať už zčásti či úplně) za předpokladu, že tyto modely zlepší řízení rizik institucí, budou oproti standardnímu vzorci lépe zohledňovat skutečný rizikový profil a mohou být náležitě schváleny. 1 Životní a neživotní pojišťovny a zajišťovny jsou definovány v příslušných směrnicích.

3 5. Interní model může vést k vyšší či nižší hodnotě SCR oproti hodnotě vypočítané podle standardního vzorce, při dodržení minima (MCR). Orgány dohledu mohou vyžadovat na pojišťovnách, jejichž činnost se značně odchyluje od předpokladu, ze kterého vychází standardní vzorec, aby si vytvořily interní model. 6. Solventnost II se soustřeďuje hlavně na kapitálové požadavky a na dohled na úrovni jedné právnické osoby. Je však nutné řešit i otázky spojené s pojišťovacími skupinami a finančními konglomeráty, a to včetně dopadů na stávající právní předpisy (např. směrnice o pojišťovnách ve skupině (98/78/ES) a směrnice o finančních konglomerátech (2002/87/ES)) Uplatňování interních modelů v kontextu skupin či konglomerátů je v tomto ohledu klíčovou otázkou, stejně jako možná diverzifikace výnosů/nákladů a způsob jejich rozdělení Mělo by být zohledněno, že manažerská rozhodnutí činí stále častěji konečná mateřská společnost. Je tedy nutné stanovit pravidla na příslušné úrovni. To zahrnuje odpovídající podíl odpovědnosti orgánů dohledu zainteresovaných v doplňkovém dohledu nad finančními skupinami, především jde-li o posouzení interních modelů Samotný solo dohled provádí a odpovídá za něj národní orgán dohledu. Pravidla týkající se odpovídajícího způsobu rozdělení kapitálu by proto měla být vytvořena tak, aby byl na individuální úrovni k dispozici dostatečný kapitál. To však nevylučuje usměrnění činnosti dohledu pro skupiny podléhající dohledu v několika členských státech. 7. Režim Solventnost II bude obsahovat obezřetné standardy oceňování pro aktiva a pasiva pojišťoven a také pravidla týkající se vykazování orgánům dohledu a zveřejňování informací. Aby bylo zajištěno sbližování oceňovacích pravidel, vykazování a zveřejňování informací a omezila se administrativní zátěž institucí podléhajících dohledu, pravidla Solventnosti II by měla být v souladu s účetními zásadami vypracovanými Radou pro mezinárodní účetní standardy (International Accounting Standards Board IASB). Tento přístup lze objasnit následovně: 7.1. Rada IASB v současnosti pracuje na fázi II projektu "Pojistné smlouvy", avšak značnou dobu potrvá, než bude předloženkonečný standard. Proto je pravděpodobné, že pravidla projektu Solventnost II pro oceňování, vykazování a zveřejňování informací budou vypracována, aniž by byly přijaty příslušné mezinárodní standardy účetního výkaznictví (International Financial Reporting Standards IFRS). Pravděpodobný výsledek (srov. odstavec 7.2) práce rady IASB by měl být nicméně zohledněn. V případě, že k tomu budou závažné důvody, bude možno navrhnout dodatky a úpravy účetních pravidel rady IASB. Až rada IASB dokončí fázi II projektu "Pojistné smlouvy", mohou být pravidla projektu Solventnost II upravena.

4 7.2 Součástí budoucích IFRS pro pojišťovnictví budou pravděpodobně tyto prvky: využití prospektivního přístupu při oceňování aktiv a pasiv; metody oceňování by měly optimálně využít informace získané z finančních trhů; peněžní toky související s aktivy a pasivy by měly být diskontovány; v oblasti technických rezerv by měl být zveřejněn "nejlepší odhad"2, 2 stejně jako riziková přirážka. 7.3 V současnosti jsou povinny předkládat konsolidované účetní závěrky podle schválených IAS/ IFRS pouze pojišťovny EU kótované na burzách, přestože členské státy mohou rozšiřovat oblast uplatňování těchto standardů. Režim Solventnost II nebude vyžadovat, aby všechny pojišťovny používaly pravidla IAS/IFRS. Některá obezřetná pravidla oceňování a pravidla pro vykazování a zveřejňování informací však mohou být podobná jako pravidla IAS/IFRS a v těchto případech je pravděpodobné, že pojišťovny použijí přístupy podobné IAS/IFRS v širší míře. Jistá zjednodušení se mohou týkat některých typů pojišťoven, obecné zásady by se ale měly vztahovat na všechny pojišťovny. 8. Účel dosažení patřičné úrovně harmonizace, která je zároveň vyšší, než je ta současná, by měl být vyjádřen pravidly pro solventnost, která nepotřebují dodatečné požadavky. Nový systém solventnosti by měl umožnit jednotné uplatňování pravidel, dostatečnou ochranu spotřebitele a zároveň podporovat rovné podmínky pro hospodářskou soutěž. 9. Systém solventnosti stanoví jednotnou úroveň obezřetnosti jak pro technické rezervy, tak pro solventnostní kapitálový požadavek. 10. Pro zajištění konzistence napříč finančními sektory by celkové uspořádání systému solventnosti mělo být v nejvyšší možné míře slučitelné s přístupy a pravidly používanými v oblasti bankovnictví. Nad produkty obsahujícími podobná rizika by v zásadě měl být vykonáván dohled stejným způsobem a měly by podléhat stejné kapitálové přiměřenosti nebo požadavkům na solventnost. Nový systém solventnosti by měl být vybudován tak, aby usnadnil účinný dohled nad pojišťovacími skupinami a finančními konglomeráty a zabránil regulační arbitráži uvnitř finančních sektorů a mezi nimi. Použití přesnější či vhodnější metody měření rizik by však mělo být podporováno. 11. Sbližování na mezinárodní úrovni je dále podporováno slučitelností nového systému solventnosti sprací Mezinárodní asociace orgánů dohledu nad pojišťovnictvím (International Association of Insurance Supervisors IAIS) a Evropské poradní skupiny pojistných matematiků (Groupe Consultatif Actuariel Européen) /Mezinárodní aktuárskou asociací (International Association of Actuaries IAA). Rámec IAIS pro dohled nad pojišťovnami a Základní kameny pro formulaci regulačních finančních požadavků poskytují solidní základ pro vývoj nového systému. 2 V mezinárodních fórech je také používán běžný a střední odhad. Tato terminologie však nemusí mít vždy stejný význam.

5 12. Aby bylo možné vyhodnotit dopad nového systému solventnosti na pojistitele, bude třeba provést jednu nebo více kvantitativních dopadových studií (Quantitative impact studies QIS). Pro provádění těchto studií jsou základním požadavkem koherentní data. Požadavky pro sběr dat, metodiku a načasování QIS to vše vyžaduje analýzu. Výbor CEIOPS byl požádán o provedení kvantitativních dopadových studií ve spolupráci pojišťovnamií. Jako doprovodný dokument k návrhu směrnice předloží Komise Studii o dopadech, která bude mít ve srovnání s QIS širší záběr a bude méně podrobná než QIS. 13. Garanční systémy jsou poslední instancí pojistníků a pojištěných, aby získali odškodnění za vzniklé ztráty. Nastavení nového systému solventnosti by nemělo na existenci garančních systémů brát ohled. Nový systém solventnosti by měl poskytovat dostatečnou bezpečnost a důvěru v pojišťovnictví, aniž by spoléhal na garanční systémy. 14. Projekt Solventnost II by neměl být pro malé pojišťovny příliš nákladný, nemá však v úmyslu pro ně mít zvláštní režim. Malé pojišťovny by měly respektovat tytéž základní zásady jako všechny ostatní instituce. V některých oblastech všakbude možná třeba pro ně stanovit zvláštní pravidla. 15. Projekt Solventnost II by měl patřičně zohlednit specifika zajišťoven. Kvantitativní požadavky (pilíř 1) 16. Základním kamenem nového systému solventnosti je zvýšená úroveň harmonizace pro technické rezervy. Tvorba technických rezerv je potřebná proto, aby pojišťovna splnila své závazky z pojištění nebo zajištění vůči pojistníkům a pojištěným při zohlednění nákladů s tím spojených. V souladu se Základními kameny IAIS a očekávaným vývojem IASB musí být technické rezervy obezřetné, spolehlivé a objektivní a musí umožnit porovnání pojišťoven resp. zajišťoven. Měly by optimálně využívat informace poskytnuté finančními trhy a být konzistentní s nimi a s obecně dostupnými údaji, které se týkají technických rizik pojištění. Technické rezervy tvoří součet nejlepšího odhadu 3 a rizikové přirážky Nejlepší odhad se rovná očekávané současné hodnotě budoucích peněžních toků používající příslušnou bezrizikovou výnosovou křivku, která se zakládá na současných a důvěryhodných informacích a realistických předpokladech. Použití realistických předpokladů znamená, že by minimální hranice pro odbytné neměla být použita pro výpočet technických rezerv. 3 V mezinárodních fórech je také používán běžný a střední odhad. Tato terminologie však nemusí mít vždy stejný význam.

6 16.2 Riziková přirážka pokrývá rizika spojená s budoucími peněžními toky pasiv po celý časový horizont. Měla by být stanovena způsobem, který umožní převod nebo vyřízení závazků pojišťoven resp. zajišťoven. Takový přístup chrání práva pojistníků a počítá s nejistotou při stanovení hodnoty nejlepšího odhadu. Dva možné způsoby výpočtu by měly být považovány za pracovní hypotézy. Rizikovou přirážku lze vypočítat jako rozdíl mezi 75 procentním kvantilem podkladového rozdělení až do vypořádání a nejlepším odhadem. Riziková přirážka by se však měla rovnat nejméně polovině směrodatné odchylky, aby brala v úvahu silně asymetrická rozdělení. Riziková přirážka může být alternativně vypočítána na základě nákladů na pořízení SCR kapitálu na podporu portfolia platných smluv až do jejich vypořádání. Dále by měly být shromážděny kvantitativní informace o dopadu, aby byly oceněny klady těchto metod. Bylo by vhodnější používat stejnou metodu pro všechny pojišťovny, bez ohledu na jejich velikost, zkušenost nebo typ obchodu. Specifika životního a neživotního pojištění však mohou vyžadovat odlišné zacházení. Malé pojišťovny by mohly používat zjednodušenou verzi této metody. Pokud by, za jistých okolností, bylo vhodné použít různé metody stanovení rizikové přirážky, bude tomu tak na základě objektivních kritérií a nebude to podléhat uvážení členských států. 17. Solventnostní kapitálový požadavek (SCR) odráží úroveň kapitálu, který instituci umožňuje absorbovat značné nepředpokládané ztráty a poskytuje přiměřenou záruku pojistníkům a pojištěným. Pokud pojišťovna nesplní SCR, je povinna ve stanovené lhůtě znovu vytvořit kapitál, který SCR pokrývá, a to na základě konkrétního a realizovatelného plánu předloženého orgánu dohledu ke schválení. Parametry v SCR by měly být nastaveny takovým způsobem, aby počítaly s kvantifikovatelnými riziky, kterým je instituce s diverzifikovaným portfoliem rizik vystavena a aby byly založeny na objemu ekonomického kapitálu odpovídajícímu pravděpodobnosti ruinování 0,5 % (VAR 99,5 %) a časovém horizontu jednoho roku. Tato procentuální hodnota vyjadřuje pracovní hypotézu. K ruinování dochází, je-li hodnota přípustných aktiv nižší než objem technických rezerv definovaných v odstavci 16. Musí být definovány metody užívané pro kontrolu efektivnosti této úrovně. SCR by se měl zakládat na fungujícím základě. Tyto zásady musí platit bez ohledu na to, zda je používán standardní vzorec nebo interní model. 18. Standardní vzorec pro výpočet solventnostní kapitálový požadavek (SCR) může vycházet z různých metod, např. ze vzorce založeného na faktorech, vzorce založeného na rozdělení pravděpodobností, scénářů nebo jejich kombinací. Nejvhodnější standardní vzorec respektující specifika pojišťoven životního a neživotního pojištění a zajištění, který se následně mění dle daného sektoru, vyžaduje analýzu.

7 19. Minimální kapitálový požadavek (MCR) odráží úroveň kapitálu, pod níž by měl být uplatněn ultimativní zásah dohledu. Úroveň MCR bude stanovena, jakmile budou provedeny kvantitativní dopadové studie. Má být vypočítána jednodušším a přímočařejším způsobem než SCR, neboť tento druh opatření vyžaduje schválení vnitrostátních soudů. Pro ustálení a stabilizování přechodu k novému celkovému systému solventnosti by měl být MCR při dostatečné opatrnosti vytvořen přímým způsobem, jako při současných směrnicích o Solventnosti I. Bude mít absolutní minimální hodnotu. 20. Rizika, na něž se zaměřují kapitálové požadavky, by měla být založena na klasifikaci rizik IAA a zahrnovat: pojistné riziko, úvěrové riziko, tržní riziko, operační riziko a riziko likvidity. Dodatky a úpravy rizikové klasifikace IAA lze provést, existují-li k tomu zvláštní důvody. Pokud nejsou tato rizika kvantifikovatelná, budou vzata v úvahu v pilíři Interní modely mohou být použity jako náhrada za standardní vzorec SCR, pokud k tomuto účelu byly schváleny. Měla by být vypracována a harmonizována kritéria pro posuzování a pro postup schvalování. Částečné použití modelů může být také povoleno, splní-li tyto modely podmínky pro schválení včetně kompatibility se standardním vzorcem. Činnost orgánů dohledu (pilíř 2) 22. Činnost orgánů dohledu by se měla zaměřit na identifikaci institucí s finančními, organizačními a dalšími rysy, umožňujícími vytváření vyššího rizikového profilu. Takové instituce mohou být požádány, aby držely solventnostní kapitál, který je vyšší než SCR, a/nebo aby přijaly opatření pro snížení rizik, jimž jsou vystaveny. Činnost orgánů by dále měla zvýšit úroveň harmonizace metod dohledu, nástrojů a pravomocí vypracováním obecných standardů a metod, např. pro postup při schvalování interních modelů. Rozsah je proto širší než v případě procesu hodnocení institucemi dohledu, který definuje Basel II. Činnost orgánů dohledu také zahrnuje zvýšenou spolupráci orgánů dohledu v kombinaci s hloubkovým posouzením (peer reviews). Vykazování orgánům dohledu a zveřejňování informací (pilíř 3) 23. Harmonizované výkazy pojišťoven jejich orgánům dohledu ("vykazování orgánům dohledu") budou významnou součástí budoucí regulační architektury v EU. Vykazování orgánům dohledu přesahuje představu o pravidlech účetního výkaznictví a zahrnuje různé typy informací, které orgán dohledu potřebuje pro výkon své funkce. Tyto informace obvykle nejsou určeny pro veřejnost. Transparentnost a poskytnutí informací pojišťovnami veřejnosti poslouží posílení tržních mechanismů a disciplíny ("zveřejňování informací"). 24. Požadavky pilíře 3 v rámci Basel II se týkají pouze zveřejňování informací a vykazování orgánům dohledu je jenom harmonizováno v omezeném rozsahu. Přestože jsou obě oblasti kompatibilní, je nutné je explicitně zahrnout do provádění projektu Solventnost II.

8 25. Aby se snížila administrativní zátěž institucí podléhajících dohledu, mělo by být vykazování orgánům dohledu a požadavky na zveřejňování informací v souladu s požadavky vypracovanými IAIS a IASB. Požadavky by také měly být kompatibilní s požadavky na zveřejňování informací v bankovním sektoru. Dodatky a úpravy lze provést, existují-li k tomu zvláštní důvody. Aspekty důvěrnosti spojené s požadavky na zveřejňování informací musí být pečlivě zváženy. KROMĚ TOHO Revize Rámce pro konzultace 26. Komise může tento Rámec pro konzultace revidovat po konzultaci s Evropským výborem pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPC). Rámec pro konzultace bude proto fungovat jako dynamický referenční dokument pro kritéria vývoje nového systému solventnosti. 27. Výbor CEIOPS má významnou úlohu především ve vývoji nového systému solventnosti. Dojde-li výbor CEIOPS v rámci svých jednání k názoru, že referenční podmínky stanovené tímto Rámcem pro konzultace vyžadují revizi nebo že by měla být vybrána některá z určených alternativ, bude informovat Komisi o výhodách a nevýhodách těchto alternativ. Důchody / IZPP 28. Požadavky na solventnost pro instituce zaměstnaneckého penzijního pojištění (IZPP) jsou propojeny s požadavky pro životní pojišťovny článkem 17 směrnice 2003/41/ES. Požadavky na solventnost pro IZPP jsou však důležitou a samostatnou záležitostí, která bude znovu posuzována v přezkumech očekávaných v souvislosti se směrnicí o IZPP. Specifické žádosti o radu 29. Tento Rámec pro konzultace doplňují Specifické žádosti o radu ze strany výboru CEIOPS na jednotlivá témata, která mají zvláštní význam pro úspěšný vývoj nového systému solventnosti. Komise bude konzultovat s výborem EIOPC, dříve než vznese na CEIOPS Specifickou žádost o radu. 30. Specifická žádost o radu bude považována za nedílnou součást tohoto Rámce pro konzultace a bude k němu připojena. 31. Specifická žádost o radu může být revidována stejným způsobem jako Rámec pro konzultace.

9 Způsob předkládání zpráv 32. Výbor CEIOPS by měl poskytovat Komisi jednou za čtyři měsíce pravidelné zprávy o pokroku, které budou zahrnovat i rady týkající se nového systému solventnosti. Je-li ujednáno, může být frekvence zpráv vyšší, např. jsou-li vyžadována politická rozhodnutí. 33. Po přípravě Rámcové směrnice bude nutné vypracovat podrobnější pravidla a prováděcí pokyny: podle potřeby jak prostřednictvím prováděcích opatření tak doporučení orgánů dohledu. Následně by měl výbor CEIOPS pokračovat v rozvoji a prohlubování svých analýz. Výbor CEIOPS by měl i nadále poskytovat ve čtyřměsíčních intervalech pravidelné zprávy o pokroku, aby tak pomohl Komisi v přípravě potenciálních mandátů těchto prováděcích opatření a aby byl výbor EIOPC informován o práci výboru CEIOPS. V závislosti na dosažení cílů jakékoliv Žádosti o radu použije výbor CEIOPS při sestavování těchto čtyřměsíčních zpráv obecné posouzení, není-li požadováno jinak. Zveřejnění 34. V zájmu transparentnosti zveřejní Komise po konzultaci s výborem EIOPC tento Rámec pro konzultace a Specifické žádosti o radu na svých internetových stránkách o pojišťovnictví.

ZPRÁVY O SOLVENTNOSTI

ZPRÁVY O SOLVENTNOSTI SHRNUTÍ ZPRÁVY O SOLVENTNOSTI A FINANČNÍ SITUACI ZA ROK 2017 WIENER STÄDTISCHE WECHSELSEITIGER VERSICHERUNGSVEREIN VERMÖGENSVERWALTUNG VIENNA INSURANCE GROUP SHRNUTÍ Zpráva o solventnosti a finanční situaci

Více

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami EIOPA-BoS-12/069 CS Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami 1/7 1. Obecné pokyny Úvod 1. Podle článku 16 nařízení o orgánu EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority, Evropského

Více

Obecné pokyny ke schopnosti technických rezerv a odložené daňové povinnosti absorbovat ztráty

Obecné pokyny ke schopnosti technických rezerv a odložené daňové povinnosti absorbovat ztráty EIOPA-BoS-14/177 CS Obecné pokyny ke schopnosti technických rezerv a odložené daňové povinnosti absorbovat ztráty EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Více

Obecné pokyny k vlastnímu posouzení rizik a solventnosti (ORSA)

Obecné pokyny k vlastnímu posouzení rizik a solventnosti (ORSA) EIOPA-BoS-14/259 CS Obecné pokyny k vlastnímu posouzení rizik a solventnosti (ORSA) EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email:

Více

Obecné pokyny k parametrům specifickým pro pojišťovny nebo zajišťovny

Obecné pokyny k parametrům specifickým pro pojišťovny nebo zajišťovny EIOPA-BoS-14/178 CS Obecné pokyny k parametrům specifickým pro pojišťovny nebo zajišťovny EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19;

Více

Obecné pokyny k metodám určování tržních podílů pro účely oznamování orgánům dohledu

Obecné pokyny k metodám určování tržních podílů pro účely oznamování orgánům dohledu EIOPA-BoS-15/106 CS Obecné pokyny k metodám určování tržních podílů pro účely oznamování orgánům dohledu EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. +

Více

ODBORNÁ SMĚRNICE Č. 3 VYDÁNÍ Č. 3

ODBORNÁ SMĚRNICE Č. 3 VYDÁNÍ Č. 3 ODBORNÁ SMĚRNICE Č. 3 VYDÁNÍ Č. 3 TESTOVÁNÍ POSTAČITELNOSTI REZERV ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Schváleno Výborem České společnosti aktuárů dne 3. 5. 2019 s účinností od 30. 6. 2019. Zároveň k tomuto datu nahrazuje

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015. o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015. o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění zákona

Více

VYHLÁŠKA ze dne 1. září 2016 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance

VYHLÁŠKA ze dne 1. září 2016 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Strana 4658 Sbírka zákonů č. 305 / 2016 Částka 119 305 VYHLÁŠKA ze dne 1. září 2016 o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance Česká národní banka stanoví podle 41 odst. 3 zákona

Více

Rizika v činnosti pojišťoven

Rizika v činnosti pojišťoven Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika Rizika při provozování produktů neživotního pojištění

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady,

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.11.2017 COM(2017) 666 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady, o postoji, který má být jménem Evropské unie zaujat ve Smíšeném výboru EU- Švýcarsko, pokud jde o technickou

Více

Odborná směrnice č. 3

Odborná směrnice č. 3 Odborná směrnice č. 3 Test postačitelnosti technických rezerv životních pojištění Právní normy: Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pojišťovnictví )

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) L 355/60 Úřední věstník Evropské unie 31.12.2013 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1423/2013 ze dne 20. prosince 2013, kterým se stanoví prováděcí technické normy, pokud jde o požadavky na zpřístupňování

Více

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech. L 312/8 Úřední věstník Evropské unie 27.11.2009 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1142/2009 ze dne 26. listopadu 2009, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy

Více

ECB-PUBLIC DOPORUČENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 4. dubna 2017

ECB-PUBLIC DOPORUČENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 4. dubna 2017 CS -PUBLIC DOPORUČENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 4. dubna 2017 o společných specifikacích pro uplatňování některých možností a případů vlastního uvážení dostupných v rámci práva Unie vnitrostátními

Více

Harmonogram požadavků vyplývajících z obecných pokynů aplikovaný ČNB

Harmonogram požadavků vyplývajících z obecných pokynů aplikovaný ČNB Harmonogram požadavků vyplývajících z obecných pokynů aplikovaný ČNB ŘÍDICÍ A KONTROLNÍ SYSTÉM Pojišťovna provede vyhodnocení nastavení vnitřního řídicího a kontrolního systému (ŘKS), jeho adekvátnost

Více

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011

Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Příloha k Rámcové politice Ministerstva financí pro oblast finančního trhu Akční plán na rok 2010 s přesahem do roku 2011 Realizace konkrétních opatření v rámci hlavních témat definovaných v části IV Rámcové

Více

MF poř. č. 11. Název legislativního úkolu. návrh zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb. o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů

MF poř. č. 11. Název legislativního úkolu. návrh zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb. o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů MF poř. č. 11 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb. o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů Předkladatel Spolupřed kladatel 1 Stanovený termín předložení

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.2.2018 C(2018) 533 final PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne 2.2.2018 o jednotných podrobných specifikacích pro shromažďování a analýzu údajů ke sledování a hodnocení

Více

Solventnost II v České republice

Solventnost II v České republice Solventnost II v České republice Vladimír Tomšík Viceguvernér, Česká národní banka Výroční shromáždění členů České asociace pojišťoven Praha, 7. dubna 2016 Obsah Vývoj pojistného trhu v roce 2015 Aktuální

Více

Obecné pokyny k vykazování a oceňování jiných aktiv a závazků než technických rezerv

Obecné pokyny k vykazování a oceňování jiných aktiv a závazků než technických rezerv EIOPA-BoS-15/113 CS Obecné pokyny k vykazování a oceňování jiných aktiv a závazků než technických rezerv EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. +

Více

Obecné pokyny pro používání identifikačních kódů právnických osob

Obecné pokyny pro používání identifikačních kódů právnických osob EIOPA(BoS(14(026 CS Obecné pokyny pro používání identifikačních kódů právnických osob EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Více

OBECNÉ POKYNY K TESTŮM, PŘEZKUMŮM NEBO VÝKONŮM, KTERÉ MOHOU VÉST K PODPŮRNÝM OPATŘENÍM EBA/GL/2014/ září 2014

OBECNÉ POKYNY K TESTŮM, PŘEZKUMŮM NEBO VÝKONŮM, KTERÉ MOHOU VÉST K PODPŮRNÝM OPATŘENÍM EBA/GL/2014/ září 2014 EBA/GL/2014/09 22. září 2014 Obecné pokyny k druhům testů, přezkumů nebo výkonů, které mohou vést k podpůrným opatřením podle čl. 32 odst. 4 písm. d) bodu iii) směrnice o ozdravných postupech a řešení

Více

Obecné pokyny k zacházení s expozicemi vůči tržnímu riziku a riziku protistrany ve standardním vzorci

Obecné pokyny k zacházení s expozicemi vůči tržnímu riziku a riziku protistrany ve standardním vzorci EIOPA-BoS-14/174 CS Obecné pokyny k zacházení s expozicemi vůči tržnímu riziku a riziku protistrany ve standardním vzorci EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Více

2/6. 1 Úř. věst. L 158, , s Úř. věst. L 335, , s Úř. věst. L 331, , s

2/6. 1 Úř. věst. L 158, , s Úř. věst. L 335, , s Úř. věst. L 331, , s EIOPA16/858 CS Obecné pokyny k usnadnění efektivního dialogu mezi příslušnými orgány vykonávajícími dohled nad pojišťovnami a statutárním auditorem či auditory a auditorskou společností či společnostmi,

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XV Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII. ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ... 1

OBSAH. Seznam zkratek... XV Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII. ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ... 1 OBSAH Seznam zkratek................................................ XV Seznam předpisů citovaných v komentáři........................ XVIII ZÁKON č. 277/2009 Sb. O POJIŠŤOVNICTVÍ......................

Více

Obecné pokyny Evropského orgánu pro bankovnictví. k posouzení úvěruschopnosti

Obecné pokyny Evropského orgánu pro bankovnictví. k posouzení úvěruschopnosti EBA/GL/2015/11 19.08.2015 Obecné pokyny Evropského orgánu pro bankovnictví k posouzení úvěruschopnosti 1 Obsah Oddíl 1 Dodržování předpisů a oznamovací povinnost 3 Oddíl 2 Předmět, oblast působnosti a

Více

EVROPSKÁ RADA PRO SYSTÉMOVÁ RIZIKA

EVROPSKÁ RADA PRO SYSTÉMOVÁ RIZIKA 12.3.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 97/23 EVROPSKÁ RADA PRO SYSTÉMOVÁ RIZIKA ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ RADY PRO SYSTÉMOVÁ RIZIKA ze dne 11. prosince 2015 o hodnocení významnosti třetích zemí pro bankovní

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 320 OBSAH

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 320 OBSAH MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD VÝZNAMNOST (MATERIALITA) PŘI PLÁNOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ AUDITU (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) Úvod

Více

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva S.02.01.02 Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva C0010 Nehmotná aktiva R0030 0 Odložené daňové pohledávky R0040 0 Přebytek důchodových dávek R0050 0 Nemovitý majetek, zařízení a vybavení

Více

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva

Příloha I S Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva S.02.01.02 Rozvaha Hodnota podle směrnice Solventnost II Aktiva C0010 Nehmotná aktiva R0030 0 Odložené daňové pohledávky R0040 0 Přebytek důchodových dávek R0050 0 Nemovitý majetek, zařízení a vybavení

Více

Obecné pokyny k tzv. look-through přístupu

Obecné pokyny k tzv. look-through přístupu EIOPA-BoS-14/171 CS Obecné pokyny k tzv. look-through přístupu EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) / ze dne 5.6.2015

ROZHODNUTÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) / ze dne 5.6.2015 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.6.2015 C(2015) 3740 final ROZHODNUTÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) / ze dne 5.6.2015 o dočasné rovnocennosti solventnostních režimů platných v Austrálii, na Bermudách,

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) 24.10.2018 L 265/3 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1595 ze dne 23. října 2018, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy v souladu s nařízením Evropského

Více

ovnictví z pohledu regulace Seminář z aktuárských věd, 6. března 2009

ovnictví z pohledu regulace Seminář z aktuárských věd, 6. března 2009 Pojišťovnictv ovnictví z pohledu regulace Monika Šťástková,, Iva Justová Seminář z aktuárských věd, 6. března 2009 1. část Zpráva odpovědn dného pojistného matematika Monika Šťástková Obsah Úvod Regulace

Více

Obecné pokyny k účelově vázaným fondům

Obecné pokyny k účelově vázaným fondům EIOPA-BoS-14/169 CS Obecné pokyny k účelově vázaným fondům EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR. Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem

SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR. Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem 1 SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY ČNB, EIOPA A POJIŠŤOVEN V ČR Samostatný odbor finanční stability Sekce dohledu nad finančním trhem 216 2 SPOLEČNÉ ZÁTĚŽOVÉ TESTY POJIŠŤOVEN 216 SHRNUTÍ Agregované výsledky společných

Více

OBECNÉ POKYNY K LIMITŮM PRO EXPOZICE VŮČI SUBJEKTŮM STÍNOVÉHO BANKOVNICTVÍ EBA/GL/2015/20 03/06/2016. Obecné pokyny

OBECNÉ POKYNY K LIMITŮM PRO EXPOZICE VŮČI SUBJEKTŮM STÍNOVÉHO BANKOVNICTVÍ EBA/GL/2015/20 03/06/2016. Obecné pokyny EBA/GL/2015/20 03/06/2016 Obecné pokyny Limity pro expozice vůči subjektům stínového bankovnictví, které provádějí bankovní činnosti mimo regulační rámec podle čl. 395 odst. 2 nařízení (EU) č. 575/2013

Více

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 127 odst. 6 a článek 132 této smlouvy,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 127 odst. 6 a článek 132 této smlouvy, L 314/66 1.12.2015 ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/2218 ze dne 20. listopadu 2015 o postupu při vyloučení předpokladu, že zaměstnanci mají podstatný vliv na rizikový profil dohlížené úvěrové

Více

Tomáš Cipra: Riziko ve financích a pojišťovnictví: Basel III a Solvency II. Ekopress, Praha 2015 (515 stran, ISBN: ) 1. ÚVOD..

Tomáš Cipra: Riziko ve financích a pojišťovnictví: Basel III a Solvency II. Ekopress, Praha 2015 (515 stran, ISBN: ) 1. ÚVOD.. Tomáš Cipra: Riziko ve financích a pojišťovnictví: Basel III a Solvency II. Ekopress, Praha 2015 (515 stran, ISBN: 978-80- 87865-24-8) OBSAH 1. ÚVOD.. 1 2. OBECNĚ O RIZIKU. 3 2.1. Pojem rizika. 3 2.2.

Více

Mezinárodní aspekty účetního výkaznictví International aspects of financial reporting

Mezinárodní aspekty účetního výkaznictví International aspects of financial reporting Ident Česky Anglicky 1FU441 Mezinárodní aspekty účetního výkaznictví International aspects of financial reporting ECTS kredity 3 Forma výuky 2/0 (2 hodiny přednášek) Garant doc. Ing. Marcela Žárová, CSc.

Více

32002R1606. Úřední věstník L 243, 11/09/2002 S. 0001-0004

32002R1606. Úřední věstník L 243, 11/09/2002 S. 0001-0004 32002R1606 http://eur-lex.europa.eu/lexuriserv/lexuriserv.do?uri=celex:32002r1606:cs:html Úřední věstník L 243, 11/09/2002 S. 0001-0004 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1606/2002 ze dne 19.

Více

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 28.3.2015 CS L 84/67 ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/530 ze dne 11. února 2015 o metodice a postupech pro stanovení a shromažďování údajů týkajících se faktorů používaných pro výpočet ročních

Více

Obecné pokyny Nastavení přerušovacích mechanismů a zveřejňování informací o zastavení obchodování v souladu se směrnicí MiFID II

Obecné pokyny Nastavení přerušovacích mechanismů a zveřejňování informací o zastavení obchodování v souladu se směrnicí MiFID II Obecné pokyny Nastavení přerušovacích mechanismů a zveřejňování informací o zastavení obchodování v souladu se směrnicí MiFID II 27/06/2017 ESMA70-872942901-63 CS Obsah 1 Oblast působnosti... 3 2 Definice...

Více

Obecné pokyny k předkládání informací příslušným vnitrostátním úřadům

Obecné pokyny k předkládání informací příslušným vnitrostátním úřadům EIOPACP 13/010 CS Obecné pokyny k předkládání informací příslušným vnitrostátním úřadům EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920; Fax. + 49 6995111919; site:

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost Implementace Směrnic EU do české legislativy v pojišťovnictví Změna dohledu nad pojišťovnictvím od tzv. materiální kontroly na kontrolu solventnosti a managementu.

Více

Direct pojišťovna, a.s. Z P R Á V A O S O L V E N T N O S T I A F I N A N Č N Í S I T U A C I AKTUALIZACE K

Direct pojišťovna, a.s. Z P R Á V A O S O L V E N T N O S T I A F I N A N Č N Í S I T U A C I AKTUALIZACE K Direct pojišťovna, a.s. Z P R Á V A O S O L V E N T N O S T I A F I N A N Č N Í S I T U A C I AKTUALIZACE K 23. 5. 2018 OBSAH A. Činnost a výsledky... 4 A.1 Činnost... 4 B. ŘídíCí a kontrolní systém...

Více

2002R1606 CS

2002R1606 CS 2002R1606 CS 10.04.2008 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1606/2002

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 320 OBSAH

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 320 OBSAH MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD VÝZNAMNOST (MATERIALITA) PŘI PLÁNOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ AUDITU (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období končící 15. prosince 2009 nebo po tomto datu) Úvod OBSAH

Více

Novinky v účetní legislativě

Novinky v účetní legislativě Konference Komory certifikovaných účetních 15. dubna 2015 Novinky v účetní legislativě Mgr. Simona Hornochová náměstkyně ministra financí Ing. František Linhart Odbor 28 - Účetnictví ÚČETNICTVÍ Transpozice

Více

OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) L 306/32 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2016/1993 ze dne 4. listopadu 2016, kterými se stanoví zásady pro koordinaci hodnocení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)

Více

ODBORNÁ SMĚRNICE č.5 TESTOVÁNÍ POSTAČITELNOSTI REZERV NEŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

ODBORNÁ SMĚRNICE č.5 TESTOVÁNÍ POSTAČITELNOSTI REZERV NEŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ ODBORNÁ SMĚRNICE č.5 TESTOVÁNÍ POSTAČITELNOSTI REZERV NEŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Schváleno Výborem České společnosti aktérů dne 15 listopadu 2016 s účinností od 1. ledna 2017 Zároveň k tomuto datu nahrazuje

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 24.7.2010 Úřední věstník Evropské unie L 193/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 662/2010 ze dne 23. července 2010, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají

Více

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 6.4.2018 L 90/105 ROZHODNUTÍ ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2018/546 ze dne 15. března 2018 o přenesení pravomoci přijímat kapitálová rozhodnutí (ECB/2018/10) RADA GUVERNÉRŮ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ

Více

Obecné pokyny ke skupinové solventnosti

Obecné pokyny ke skupinové solventnosti EIOPA-BoS-14/181 CS Obecné pokyny ke skupinové solventnosti EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

PŘÍLOHA. Roční zdokonalení IFRS pro cyklus 2011 2013 1

PŘÍLOHA. Roční zdokonalení IFRS pro cyklus 2011 2013 1 CS PŘÍLOHA Roční zdokonalení IFRS pro cyklus 2011 2013 1 1 Reprodukce je povolena v rámci Evropského hospodářského prostoru. Všechna stávající práva mimo EHP jsou vyhrazena, s výjimkou práva na reprodukci

Více

Odkaz na příslušné standardy ISA

Odkaz na příslušné standardy ISA 11. Účetní odhady Obsah kapitoly Auditorské postupy zaměřující se na audit účetních odhadů, včetně odhadů reálné hodnoty a souvisejících údajů zveřejněných v účetní závěrce. Odkaz na příslušné standardy

Více

OBSAH. ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace. Úvod... 11

OBSAH. ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace. Úvod... 11 OBSAH Úvod...................................................... 11 ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace 1 Pojišťovnictví a jeho postavení v 20. a 21. století...............

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) 12.11.2015 L 295/11 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2014 ze dne 11. listopadu 2015, kterým se stanoví prováděcí technické normy, pokud jde o postupy a šablony pro předkládání informací orgánu dohledu

Více

Věstník ČNB částka 19/2007 ze dne 6. srpna ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 18. července 2007

Věstník ČNB částka 19/2007 ze dne 6. srpna ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 18. července 2007 Třídící znak 2 3 5 0 7 5 3 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 18. července 2007 k pravidlům obezřetného podnikání bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry Uznávané

Více

návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance

návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance ODŮVODNĚNÍ návrhu vyhlášky o předkládání výkazů pojišťovnami a zajišťovnami České národní bance I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejich hlavních principů Předkládaný

Více

b) čtvrtletně apředkládá do 45 kalendářních dnů po

b) čtvrtletně apředkládá do 45 kalendářních dnů po Strana 7038 Sbírka zákonů č. 433 / 2009 433 VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2009 ozpůsobu předkládání, formě a náležitostech výkazů pojišťovny a zajišťovny Česká národní banka stanoví podle 136 odst. 1 písm.

Více

Dohledový benchmark č. 3/2012

Dohledový benchmark č. 3/2012 Dohledový benchmark č. 3/2012 Nákladovost produktu životního pojištění Informace o odkupném I. Nákladovost produktu životního pojištění z pohledu pojistníka Smyslem informování o nákladovosti produktu

Více

ODBORNÁ SMĚRNICE č.4 POJISTNÝ MATEMATIK V PENZIJNÍM FONDU

ODBORNÁ SMĚRNICE č.4 POJISTNÝ MATEMATIK V PENZIJNÍM FONDU ODBORNÁ SMĚRNICE č.4 POJISTNÝ MATEMATIK V PENZIJNÍM FONDU Vydání č. 1 schválené dne 24. května 2004 Právní normy: Zákon o penzijním připojištění (Zákon č. 42/1994 Sb.) Vyhláška MF č. 501/2002 Sb. kterou

Více

5865/17 tj/lr/hm 1 DGG 3 A

5865/17 tj/lr/hm 1 DGG 3 A Rada Evropské unie Brusel 10. února 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0014 (COD) 5865/17 ENT 29 MI 87 CODEC 140 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předsednictví Výbor stálých zástupců / Rada Č.

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.7.2018 C(2018) 4426 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 13.7.2018, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/1011, pokud

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

Věstník ČNB částka 10/2002 ze dne 5. srpna 2002

Věstník ČNB částka 10/2002 ze dne 5. srpna 2002 Třídící znak 1 0 3 0 2 5 1 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 3 ZE DNE 30. ČERVENCE 2002 O ŘÍZENÍ ÚVĚROVÉHO RIZIKA V BANKÁCH Česká národní banka podle 14 a 15 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění

Více

EIOPACP 13/09 CS. Obecné pokyny k posouzení vlastních rizik společnosti zaměřenému do budoucnosti (na základě zásad ORSA)

EIOPACP 13/09 CS. Obecné pokyny k posouzení vlastních rizik společnosti zaměřenému do budoucnosti (na základě zásad ORSA) EIOPACP 13/09 CS Obecné pokyny k posouzení vlastních rizik společnosti zaměřenému do budoucnosti (na základě zásad ORSA) EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Tel. + 49 6995111920;

Více

Obecné pokyny k podmodulu katastrofického rizika zdravotního

Obecné pokyny k podmodulu katastrofického rizika zdravotního EIOPA-BoS-14/176 CS Obecné pokyny k podmodulu katastrofického rizika zdravotního EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email:

Více

Částka 6 Ročník 2001. Vydáno dne 7. května 2001. O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ

Částka 6 Ročník 2001. Vydáno dne 7. května 2001. O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ Částka 6 Ročník 2001 Vydáno dne 7. května 2001 O b s a h : ČÁST NORMATIVNÍ 2. Opatření České národní banky č. 2 ze dne 27. dubna 2001 o standardech řízení likvidity bank OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č.

Více

Obecné pokyny k používání interních modelů

Obecné pokyny k používání interních modelů EIOPA-BoS-14/180 CS Obecné pokyny k používání interních modelů EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/534 ze dne 17. března 2015 o vykazování finančních informací v oblasti dohledu (ECB/2015/13)

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/534 ze dne 17. března 2015 o vykazování finančních informací v oblasti dohledu (ECB/2015/13) 31.3.2015 CS L 86/13 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2015/534 ze dne 17. března 2015 o vykazování finančních informací v oblasti dohledu (ECB/2015/13) RADA GUVERNÉRŮ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY, s

Více

Obecné pokyny. upřesňující podmínky pro vnitroskupinovou finanční podporu podle článku 23 směrnice 2014/59/EU EBA/GL/2015/

Obecné pokyny. upřesňující podmínky pro vnitroskupinovou finanční podporu podle článku 23 směrnice 2014/59/EU EBA/GL/2015/ OBECNÉ POKYNY K PODMÍNKÁM PRO VNITROSKUPINOVOU FINANČNÍ PODPORU EBA/GL/2015/17 08.12.2015 Obecné pokyny upřesňující podmínky pro vnitroskupinovou finanční podporu podle článku 23 směrnice 2014/59/EU Obecné

Více

Obecné pokyny o nakládání s přidruženými podniky, včetně účastí

Obecné pokyny o nakládání s přidruženými podniky, včetně účastí EIOPA-BoS-14/170 CS Obecné pokyny o nakládání s přidruženými podniky, včetně účastí EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email:

Více

Diskuse k materiálu IASB Ověřovací koncept pro pojistné smlouvy (Exposure Draft)

Diskuse k materiálu IASB Ověřovací koncept pro pojistné smlouvy (Exposure Draft) Diskuse k materiálu IASB Ověřovací koncept pro pojistné smlouvy (Exposure Draft) Seminář z aktuárských věd 5.11.2010 Tereza Přecechtělová Imrich Lozsi Agenda diskusního semináře Úvod a cíl semináře Diskuse

Více

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004 CS STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. prosince 2004 na žádost České národní banky k návrhu zákona, kterým se mění zákon o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 Cíl publikace 1 Práce s publikací 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 Mezinárodní harmonizace účetnictví 3 1.2 Mezinárodní standardy

Více

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká Rozvaha Scénář: S.02.01.02 Hodnota dle SII Hodnota dle SII C0010 C0010 Aktiva Závazky Goodwill R0010 Technické rezervy v hrubé výši v neživotním pojištění celkem (Σ) R0510-875429396.00 Odložené pořizovací

Více

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká Rozvaha Scénář: S.02.01.02 Hodnota dle SII Hodnota dle SII C0010 C0010 Aktiva Závazky Goodwill R0010 Technické rezervy v hrubé výši v neživotním pojištění celkem (Σ) R0510-739584810.29 Odložené pořizovací

Více

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká

Rozvaha. Společnost: Aegon Pojistovna a.s. Scénář: S Období: Měna: Kč, Koruna Česká Rozvaha Scénář: S.02.01.02 Hodnota dle SII Hodnota dle SII C0010 C0010 Aktiva Závazky Goodwill R0010 Technické rezervy v hrubé výši v neživotním pojištění celkem (Σ) R0510-814307994.08 Odložené pořizovací

Více

EBA/GL/2015/ Obecné pokyny

EBA/GL/2015/ Obecné pokyny EBA/GL/2015/04 07.08.2015 Obecné pokyny k faktickým okolnostem, jež představují podstatné ohrožení, a k aspektům týkajícím se účinnosti nástroje přechodu činnosti podle čl. 39 odst. 4 směrnice 2014/59/EU

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.11.2017 COM(2017) 666 final 2017/0300 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být jménem Evropské unie zaujat ve Smíšeném výboru EU- Švýcarsko, pokud jde o technickou

Více

Obecné pokyny k procesu kontroly orgánem dohledu

Obecné pokyny k procesu kontroly orgánem dohledu EIOPA-BoS-14/179 CS Obecné pokyny k procesu kontroly orgánem dohledu EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

ECB-PUBLIC OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) [YYYY/[XX*]] ze dne [den měsíc] 2016

ECB-PUBLIC OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) [YYYY/[XX*]] ze dne [den měsíc] 2016 CS ECB-PUBLIC OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) [YYYY/[XX*]] ze dne [den měsíc] 2016 o uplatňování možností a případů vlastního uvážení dostupných v rámci práva Unie vnitrostátními příslušnými

Více

D044554/01 PŘÍLOHA. Investiční jednotky: uplatňování výjimky z konsolidace. (Změny IFRS 10, IFRS 12 a IAS 28)

D044554/01 PŘÍLOHA. Investiční jednotky: uplatňování výjimky z konsolidace. (Změny IFRS 10, IFRS 12 a IAS 28) CS D044554/01 PŘÍLOHA Investiční jednotky: uplatňování výjimky z konsolidace (Změny IFRS 10, IFRS 12 a IAS 28) Změny IFRS 10 Konsolidovaná účetní závěrka Mění se odstavce 4 a 32 a vkládají se nové odstavce

Více

L 320/8 Úřední věstník Evropské unie 17.11.2012

L 320/8 Úřední věstník Evropské unie 17.11.2012 L 320/8 Úřední věstník Evropské unie 17.11.2012 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1078/2012 ze dne 16. listopadu 2012 o společné bezpečnostní metodě sledování, kterou mají používat železniční podniky, provozovatelé

Více

Trvalá postačitelnost pojistného v povinném ručení

Trvalá postačitelnost pojistného v povinném ručení Systém řízení postačitelnosti pojistného v povinném ručení Trvalá postačitelnost pojistného v povinném ručení Mgr. Anna Hájková 6. 4. 2018 Obsah Úvod Legislativní požadavky ČNB a její role Systém řízení

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.5.2019 C(2019) 3448 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 13.5.2019, kterým se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/97, pokud jde

Více

Dohledové sdělení č. 1/2017. K poskytování úvěrů domácnostem úvěrovými institucemi

Dohledové sdělení č. 1/2017. K poskytování úvěrů domácnostem úvěrovými institucemi Dohledové sdělení č. 1/2017 K poskytování úvěrů domácnostem úvěrovými institucemi I. V posledních letech je možné pozorovat významný nárůst objemu úvěrů poskytnutých domácnostem, zejména díky příznivým

Více

Rezerva pojistného v režimu Solvency II (neživotní pojištění) Jaroslav Hůrka Seminář z aktuárských věd 13.12.2013

Rezerva pojistného v režimu Solvency II (neživotní pojištění) Jaroslav Hůrka Seminář z aktuárských věd 13.12.2013 Rezerva pojistného v režimu Solvency II (neživotní pojištění) Jaroslav Hůrka Seminář z aktuárských věd 13.12.2013 Obsah Legislativní rámec Výpočet rezervy pojistného Segmentace Kvalita údajů Výpočet Combined

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.8.2013 COM(2013) 579 final 2013/0279 (COD) C7-0243/03 Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 471/2009 o statistice Společenství týkající

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční analýza pojišťoven Hlavní úkoly finanční analýzy neustále vyhodnocovat, na základě finančních ukazatelů, ekonomickou situaci pojišťovny, současně, pomocí poměrových ukazatelů finanční analýzy,

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 330/20 16.12.2015 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2343 ze dne 15. prosince 2015, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy v souladu s nařízením Evropského

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3234 Sbírka zákonů č. 260 / 2011 260 ZÁKON ze dne 22. července 2011, kterým se mění zákon č. 340/2006 Sb., o činnosti institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění z členských států Evropské unie

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven Řízení pojišťovacího podniku Podnikové řízení chápeme jako velmi složitý a mnohostranný proces. Obecný cíl podnikání: maximalizace zisku, maximalizace tržní hodnoty podniku. Cíl podnikání

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (EU) č. 575/2013, pokud jde o výjimky pro obchodníky s komoditami

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (EU) č. 575/2013, pokud jde o výjimky pro obchodníky s komoditami EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení (EU) č. 575/2013, pokud jde o výjimky pro obchodníky s

Více

Roční účetní závěrky některých forem společností, pokud jde o mikrosubjekty ***II

Roční účetní závěrky některých forem společností, pokud jde o mikrosubjekty ***II P7_TA-PROV(2011)0563 Roční účetní závěrky některých forem společností, pokud jde o mikrosubjekty ***II Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 13. prosince 2011 k postoji Rady v prvním čtení

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 291/84 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2017/1989 ze dne 6. listopadu 2017, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy v souladu s nařízením Evropského parlamentu

Více

spolu s odpověďmi Jednotného výboru pro řešení krizí, Rady a Komise

spolu s odpověďmi Jednotného výboru pro řešení krizí, Rady a Komise Zpráva podle čl. 92 odst. 4 nařízení (EU) č. 806/2014 o podmíněných závazcích (ať již Jednotného výboru pro řešení krizí, Rady, Komise či jiné) vyplývající z toho, jak Jednotný výbor pro řešení krizí,

Více