Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku. Téma 6 platební podmínky, smluvní vztahy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku. Téma 6 platební podmínky, smluvní vztahy"

Transkript

1 Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku Téma 6 platební podmínky, smluvní vztahy

2 Způsoby platby v mezinárodním obchodním styku faktorem, který je nutno brát v potaz při obchodování se zahraničím je rizikovost transakcí a také obchodně-technická náročnost plateb. Platby mezi prodávajícím a kupujícím se většinou neuskutečňují přímo, ale využívá se služeb třetích osob. Tyto osoby plní funkci zprostředkovatelů plateb, financují obchody a mohou na sebe přebírat závazky k zaplacení. Je nezbytné, aby šlo o osoby s dobrou pověstí, které dodržují své závazky. Sem patří zejména banky, ale i instituce specializované na finanční služby.

3 Způsoby platby v mezinárodním obchodním styku dle platební techniky na: úhradu v hotovosti (dnes se v obchodě běžně nevyskytuje) bezhotovostní úhradu prostřednictvím bank hladké platby, šeky, směnky, dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso dle platebních termínů na: platbu předem částečné placení předem placení při dodávce zboží placení určitou dobu po dodávce zboží (úvěrové platební podmínky) Platební podmínka je velmi důležitou součástí každé obchodní smlouvy. Na jejím základě jsou placeny ceny výrobků, určuje dobu, místo a způsob úhrady kupní ceny, jakož i její kalkulaci. Platební podmínka stanoví také subjekty, tzn. kým, komu a prostřednictvím koho má být placeno. Platební instrument je nástroj bezhotovostního platebního styku, který umožňuje plnění závazků a úhrad v libovolném okamžiku bez aktuální nutnosti návštěvy banky či spojení s ní.

4 Platební instrumenty, výběr banky nedokumentární platební instrumenty šeky, směnky dokumentární platební instrumenty dokumentární akreditivy, dokumentární inkasa elektronické platební instrumenty platební karty, elektronické peněženky Vhodný výběr banky je důležitým rozhodnutím pro obchodníka. Kritéria výběru vhodné banky jsou např. zkušenosti v oblasti mezinárodního platebního styku nebo jméno banky v zahraničí. Banky musí disponovat určitými kontakty se zahraničím a v zemích svého zájmu mít vlastní pobočky či dceřiné banky. Při mezinárodním zúčtování banky navazují s bankami v zahraničí tzv. korespondenční vztahy. Jedná se o dvoustranné mezibankovní vztahy, při kterých si banky vzájemně poskytují své služby, vzájemně si vedou účty. Banka s rozsáhlými korespondenčními vztahy přináší řadu výhod klientům, kteří uskutečňují převody finančních prostředků v mezinárodním měřítku. SWIFT - počítačově řízený systém pro dálkový přenos dat mezi bankami

5 Úhrada v hotovosti Úhradu v hotovosti již v B2B obchodě nevídáme tak často jako v minulosti, v současné době se platby v hotovosti provádí např. v případě menších částek či na veletrzích. V budoucnu se očekává vymizení tohoto platebního instrumentu. Platba v hotovosti je pro oba partnery, tj. pro prodávajícího i kupujícího přibližně stejně administrativně náročná. Dovozce (kupující) si musí opatřit zahraniční bankovky, musí je dopravit a odevzdat vývozci a vývozce musí převzatou hotovost ověřit (platnost a pravost bankovek) a složit ji v bance. Rizikem jsou zde pro obě strany doprava hotovosti a případné kurzové výkyvy.

6 Hladká platba Hladké platby - bankovní převody jsou dnes nejrozšířenějším platebním instrumentem. Hladké platby můžeme rozdělit na hladkou platbu z pohledu banky i klienta na došlé úhrada ze zahraničí, vyšlé úhrady do zahraničí využívá pro převody mezi klienty bank i mezi klienty uvnitř bank Je riziková z pohledu platební nevůle nebo platební neschopnosti klienta Platba předem - kupující posílá celou placenou částku prodávajícímu předem. Prodávající pak odesílá zboží až po příchodu příslušné částky na svůj účet Obchodní partneři volí formu hladkého platu v případě, že - došlo k uskutečnění dovozu, tzn. že zboží bylo odesláno a faktura vystavena, - partneři se dohodli na platbě předem - často se vyskytuje jako částečné placení dodávky, kdy zbytek částky je zaplacen po dovozu zboží. Je vhodné využívat jen mezi dlouhodobými partnery, kteří si důvěřují. I pokud panuje mezi obchodními partnery vysoká důvěra, je třeba zvážit i teritoriální rizika, která mohou ovlivnit realizaci platby.

7 Šek Šek je cenný papír a je klasickým platebním instrumentem. Používá se jak pro bezhotovostní úhradu, tak i pro výběr hotovosti z účtu, ke kterému byl vystaven. V ČR je užívání šeků upraveno směnečným a šekovým zákonem č. 191/1950 Sb. v platném znění. Šek je v podstatě platební příkaz, který obsahuje bezpodmínečný příkaz výstavce šeku (příkazce) bance (šekovníkovi), aby vyplatila šekovou částku na vrub na šeku uvedenému účtu oprávněnému majiteli (držiteli) šeku.

8 Směnka O směnce se nedá jednoznačně říci, že se jedná o platební instrument. Používá se jako platební prostředek, ale plní i funkci úvěrovou, garanční či refinanční. je převoditelný cenný papír, obsahující zákonné náležitosti, z něhož vyplývá bezpodmínečný dlužnický závazek sepsaný v přesně stanovené formě a poskytující majiteli (směnečnému věřiteli) nezpochybnitelné právo požadovat ve stanovenou dobu zaplacení peněžní částky na směnce uvedené

9 Dokumentární akreditiv Dokumentární akreditiv (Letter of Credit L/C) je bankovní služba, poskytovaná převážně v mezinárodním obchodě. Dokumentární akreditiv je písemný závazek banky beneficientovi exportérovi, vystavený na základě instrukcí příkazce importéra, poskytnout plnění stanovené akreditivem do výše akreditivní částky proti dokumentům předloženým v rámci platnosti akreditivu a odpovídajícím všem jeho podmínkám je zároveň zajišťovacím instrumentem.

10 Výhody z hlediska prodávajícího: má jistotu, že dostane za dodané zboží zaplaceno v případě, že splní podmínky akreditivu. Závazek banky je neodvolatelný, prodávající má tudíž jistotu, že mu banka zaplatí. Prodávající je chráněn před rizikem platební neschopnosti kupujícího. O proplacení akreditivu rozhoduje výhradně banka. Možnost odkupu pohledávky před splatností. Případnou reklamaci zboží je nutné řešit mimo akreditiv. Dokumentární akreditiv Výhody z hlediska kupujícího: nemusí platit dříve, než prodávající splní akreditivní podmínky, které si předem kupující stanovil. platí až proti dokumentům, ve srovnání s platbou předem má své finanční prostředky k dispozici déle. Kupující má jistotu, že v době výplaty bude již zboží na cestě. Vhodnou volbou a formulací akreditivních podmínek si kupující může zajistit požadovanou kvalitu zboží a včasnost jeho dodání. Stanoví-li akreditiv odloženou splatnost, kupující získá velmi levný dodavatelský úvěr, může požádat banku o otevření akreditivu na úvěrovém podkladě.

11 Dokumentární akreditiv nevýhody pro obě strany Náklady akreditivů banky účtují poplatky za provedení jednotlivých operací (poplatek za vystavení akreditivu, za avizování akreditivu atd.). Nejistota beneficienta, jak bude banka posuzovat předložené dokumenty. Pracnost ze strany všech zúčastněných subjektů. Časová náročnost zpracování. Změnu akreditivních podmínek lze provádět pouze se souhlasem všech stran. Výhody akreditivu značně převyšují možné nevýhody, proto lze platbu dokumentárním akreditivem jednoznačně doporučit.

12 Předložené (požadované) dokumenty Je nezbytné předložit všechny dokumenty, které byly předepsané, a to najednou a v požadovaném počtu a formě. Např.: obchodní faktura ve třech vyhotoveních (invoice in triplicate) nejméně 1 originál a zbývající počet v kopiích originál naloďovací list (konosament) musí obsahovat potvrzení, že stáří lodi nedosahuje 15 let; dále obsahuje jméno, adresu a telefonní číslo agenta v místě vykládky certifikát o původu zboží vydaný a potvrzený Hospodářskou komorou ČR certifikát vydaný a podepsaný vlastníkem, agentem, který je zástupcem vlastníka lodi nebo přepravní společností připojený ke konosamentu a notářsky ověřený pro dodávky nad 500 tun je nutné vyjádření přepravce nebo agenta, které obsahuje konkrétní vyjádření uvedené v akreditivu pojistná smlouva ve dvojím vyhotovení prohlášení vydané pojišťovnou balicí list 3 kopie vážní list 1 kopie Banky nezkoumají dokumenty, které akreditiv nepožaduje.

13 Dokumentární inkaso Dokumentární inkaso (Documentary Collection) je dokumentární bezzávazkový (banky zabývající se inkasem nepřebírají žádný závazek) platební instrument, který představuje z hlediska banky zprostředkovatelskou činnost zakládající se na příkazu klienta obstarat vydání dokladů, opravňujících odběratele disponovat s dodaným zbožím při jeho zaplacení dodavateli. Dokumentární inkaso vyjadřuje závazek odběratele na rozdíl od dokumentárního akreditivu, který představuje závazek banky. Využívá se především v zahraničním obchodě. I dokumentární inkaso patří mezi platebně-zajišťovací instrumenty představuje pro dodavatele jistotu, že se odběratel nedostane k dokumentům dříve, než zaplatí, akceptuje směnku nebo splní jiné inkasní podmínky. Nezabezpečuje dodavatele proti neochotě odběratele vyrobené zboží odebrat. Podkladem pro realizaci dokumentárního inkasa je příkaz k provedení inkasa.

14 Dokumentární inkaso Výhody z hlediska prodávajícího: má jistotu, že dokumenty nebudou vydány kupujícímu bez splnění inkasních podmínek. má jistotu, že kupující nemůže disponovat se zbožím dříve, než zaplatí. Při nepřevzetí dokumentů zůstává zboží prodávajícímu a je na něm, jak s ním naloží. dává bance přesné instrukce (např. jak postupovat při nepřevzetí dokumentů). Nevýhody z hlediska prodávajícího : riskuje, že zboží nebude kupujícím odebráno a zaplaceno. nemá žádný závazek banky, záleží na kupujícím, jestli dokumenty přijme a zaplatí za zboží. Výhody z hlediska kupujícího: Neváže finanční prostředky kupujícího. Kupující má jistotu, že zboží bylo odesláno. Nevýhody z hlediska kupujícího: Kupující může se zbožím disponovat až poté, co převezme dokumenty (na základě provedení platby či akceptace směnky).

15 Bankovní záruka Banka se písemně zavazuje, že uspokojí věřitele do výše určité peněžní částky podle obsahu záruční listiny, jestliže dlužník nesplní určitý závazek stanovený v záruční listině. Výhody bankovní záruky: Omezuje rizika spojená s platební neschopností nebo nevůlí obchodního partnera. Omezuje rizika spojená s neplněním smluvních závazků. Úspora nákladů. Pozitivní vliv na cash-flow společnosti.

16 Rizika na straně prodávajícího nejvhodnějším platebním instrumentem je dokumentární akreditiv, za ním následuje platba předem Druh platebního prostředku Neznalost obchodního partnera Platební neschopnost kupujícího Neochota převzít zboží Nedodržení platebního termínu Platební neschopnost banky kupujícího Platební neschopnost teritoria kupujícího Hladká platba Platba předem Dokumentární akreditiv Dokumentární inkaso Bankovní záruka Směnka Suma

17 Rizika na straně kupujícího - jako nejvhodnější nástroj zajištění pro kupujícího je bankovní záruka, následuje dokumentární akreditiv Nedodržení smluvní kvality zboží a jeho množství Nevrácení zaplacené akontace prodávajícím v případě nesplnění dodávky Nedodržení dodacího termínu Nedodržení stanovených dílčích dodávek Nedodržení technických záruk Hladká platba Platba předem Dokumentární akreditiv Dokumentární inkaso Bankovní záruka Směnka Suma

18 Obsahové náležitosti kupní smlouvy Kupní smlouva vyjadřuje vůli jedné smluvní strany prodat a druhé smluvní strany koupit určitou věc. Dohoda o celém obsahu kupní smlouvy je nezbytně nutná, neboť obě strany se shodují ve svém zájmu. Obsah kupní smlouvy je dán obchodním zákoníkem, který mimo jiné určuje obligatorní neboli povinné náležitosti kupních smluv. smluvní strany předmět kupní smlouvy cena závazky, objednávky zajištění závazků z kupní smlouvy dodací lhůta dodací parita Incoterms 2010 platební podmínky a nástroje smluvní pokuta kontrola zboží servis a technická pomoc další ujednání Kupní smlouva může obsahovat i další povinné náležitosti, jako jsou třeba zvláštní ujednání v kupní smlouvě nebo rozhodčí doložka

19 Náležitosti kupní smlouvy Smluvní strany prodávající/vývozce/exportér a kupující/dovozce/importér. Je nutné uvést přesný název firmy, adresu, přesná jména a příjmení statutárních zástupců či zplnomocněnců uzavírat smluvní zakázky, identifikační kód firmy IČO nebo DIČ, v zahraničí se často uvádí kód dovozce u daňového (finančního) úřadu. Předmět kupní smlouvy Zboží musí být ve smlouvě pojmenováno a musí být uveden objem zboží (počet kusů, váha apod.) Součástí pojmu předmět kupní smlouvy je obal. Obal plní především ochrannou funkci a liší se podle druhu dopravy. Další funkcí obalu je reklama a snazší identifikace zboží. Každá zásilka do zahraničí by měla být opatřena signem, které slouží k identifikaci zásilky jako předmětu kupní smlouvy. Označení provází zásilku na všech přepravních dokumentech.

20 Náležitosti kupní smlouvy - cena Kupní cena (ve sjednané měně) je hrazena bez výhrad a plně k dispozici vývozce na jeho konto vedené u příslušné banky. stanovit, za jakých podmínek má importér povinnost platbu realizovat čili exportér požadovat zaplacení. Předpokladem k platbě může být např. předložený doklad o odeslání zboží v případě dokumentárního akreditivu. Za zboží či službu může být placeno měnou země exportéra, měnou země importéra, měnou třetí země (USD nebo EUR) nebo může importér i exportér volit mezi různými měnami, definovanými v kupní smlouvě. Ceny mohou být doprovázeny různými slevami. Sem patří tzv. rabaty, skonta a bonifikace. Rabaty rozlišujeme na zaváděcí, množstevní, věrnostní, tajné a další. Skonta se poskytují v případě, že dovozce je ochoten zaplatit kupní cenu před sjednaným termínem a bez dodavatelského úvěru. Tím se rozumí platba předem nebo při dodání zboží. Bonifikace jsou slevy např. na drobné vady zboží.

21 Náležitosti kupní smlouvy zajištění závazků z kupní smlouvy Forfaiting používají firmy dodávající zahraničním odběratelům zboží či služby větších hodnot. znamená odkup středně- a dlouhodobých pohledávek forfaitingovou organizací (forfaiterem) na základě forfaitingové smlouvy uzavírané mezi forfaiterem a vývozcem. Prostřednictvím forfaitingu lze významně snížit nebo vyloučit rizika spojená s odběratelem, jako je měnový kurz nebo teritorium odběratele. Odkupované pohledávky musí splňovat několik požadavků. Jejich splatnost je obvykle delší než 180 dnů, ve většině případů jsou za zahraničním subjektem, jsou denominovány ve volně směnitelné měně, jednotlivé transakce mají přepočtenou hodnotu vyšší než 200 tisíc USD a musí být zajištěné směnkou nebo bankovní zárukou. Banka jako forfaiter může poskytnout finanční úvěr, je-li její klient dovozcem (kupujícím) a financovat případy, kdy je její klient vývozcem (prodávajícím). Pro vývozce má použití forfaitingu tu výhodu, že urychluje inkaso a převádí dopad některých rizik na forfaitera.

22 Náležitosti kupní smlouvy zajištění závazků z kupní smlouvy Faktoring je předem smluvně daný průběžný odkup krátkodobých pohledávek, obvykle se splatností do 180 dnů. Dodavatelé zboží nebo služeb převádějí na faktora pohledávky vzniklé při prodeji na fakturu. Faktoringová společnost často banka se stává věřitelem a přebírá od dodavatele riziko, že kupující nebude schopen či ochoten zaplatit. Faktor se ve faktoringové smlouvě zavazuje dle přání zákazníka ke všem nebo k některým z následujících činností: financování: Faktor zálohově proplácí věřiteli 80-95% výše pohledávky, výjimečně 100%. Hodnotu pohledávek po srážce diskontu poukazuje ve prospěch dodavatele. Zbývající část slouží jako rezerva pro případné reklamace, sankce apod. ze strany odběratele. inkasní činnost: Tato činnost zahrnuje kontrolu splatnosti převzatých pohledávek, jejich inkaso, popř. vymáhání. garanční činnost: Faktor na sebe přejímá tzv. delcredere riziko. To znamená, že platí odkoupenou pohledávku do výše jím schváleného limitu bez postihu vůči věřiteli v případě insolvence dlužníka. informativní činnost: Faktor poskytuje informace o finanční situaci zákazníka.

23 Náležitosti kupní smlouvy dodací lhůta Trendem v mezinárodním obchodě jsou přesné dodací lhůty a maximální odbourání meziskladu. Dodací lhůty můžeme dělit z hlediska typů dodávek na: ihned ze skladu dodávky do 7 dnů přibližné dodací lhůty používá se v případě pochybností o otevření akreditivu přesné dodací lhůty je uveden konkrétní termín dodání (např. do ) postupné dodací lhůty vyskytuje se v případech, kdy je zboží dodáváno po menších objemech než je celkový objem uvedený ve sjednaném kontraktu. Patří sem také dodávky tzv. na odvolávku, což znamená, že dovozce žádá vývozce, aby dodal určité množství zboží z celkové dohodnuté částky k určitému datu. fixní dodací lhůty dodání zboží v konkrétním termínu

24 Náležitosti kupní smlouvy dodací parita incoterms 2010 Dodací parita neboli dodací podmínka vyjadřuje povinnosti smluvních stran v souvislosti s dodávkou a převzetím zboží. Dodací podmínka je účinným nástrojem, který v rámci zahraničního obchodu vymezuje jasná kritéria pro účastníky, hranici jejich odpovědnosti, práv a povinností. Dodací podmínky stanovují způsob a místo dodání zboží odběrateli, místo a okamžik přechodu úhrady nákladů spojených s dodávkou, místo a okamžik přechodu rizik a povinnosti smluvních stran při zajišťování dopravy. INCOTERMS (International Commercial Terms) je soubor mezinárodních výkladových pravidel Pravidla INCOTERMS jsou dobrovolná (nemají povahu zákonů) a závaznými se stávají až tehdy, jestliže se na nich obě smluvní strany dohodnou v kupní smlouvě. INCOTERMS uvádějí, která ze smluvních stran je zavázána obstarat přepravu nebo pojištění, kdy prodávající dodává zboží kupujícímu a jaké náklady nese ta která strana. INCOTERMS neuvádějí údaje týkající se ceny zboží ani způsobu její úhrady a nezabývají se přechodem vlastnictví ke zboží.

25 Náležitosti kupní smlouvy platební podmínky Podoba platebních podmínek je ovlivňována mnoha faktory, mezi než patří: devizový dohled a regulace v podmínkách České republiky (vývozce) devizový dohled a regulace v podmínkách země dovozce vliv úvěrových pojišťoven a institucí zajišťujících refinancování na podobu platebních podmínek vliv makro - a mikroekonomických poměrů na podobu platebních podmínek

26 Slovo závěrem Tržní vztahy mohou fungovat pouze pokud platí jasná pravidla pro všechny zúčastněné strany. Tato pravidla jsou jednak obsažena ve smlouvě neboli kontraktu, jednak jsou předmětem různých mezinárodních úmluv. Navíc existují platební instrumenty, které pomáhají smluvní stranu přimět k plnění povinností stanovených ve smlouvě. Děkuji Vám za pozornost, případné dotazy k výše uvedeným tématům ráda telefonicky či písemně zodpovím. Těším se na další setkání Ing. Naděžda Petrů, tel @mail.vsfs.cz

Mezinárodní bankovnictví

Mezinárodní bankovnictví Mezinárodní bankovnictví Osnova: 1. Charakteristika mezinárodního bankovnictví 2. Mezinárodní platební styk a jeho nástroje 3. Ostatní bankovní služby v mezinárodní oblasti 4. Otázky a odpovědi k opakování

Více

Masarykova univerzita v Brně Právnická fakulta

Masarykova univerzita v Brně Právnická fakulta Masarykova univerzita v Brně Právnická fakulta Rozbor jednotlivých forem mezinárodního platebního styku Seminární práce Zpracovala: Jana Koch Seminární skupina: I Bakalářský studijní program obor Právo

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ZASÍLATELSTVÍ KAPITOLA 1 OBLASTI ČINNOSTI ZASÍLATELE. POPTÁVKA, NABÍDKA, OBJEDNÁVKA, OBCHODNÍ KONTRAKT VE VZTAHU K ZASÍLATELI. ZÁSADY NAVRHOVÁNÍ SILNIČNÍCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Vysoká škola technická a

Více

1. nostro účet naší banky v bance jiné země a v měně té země 2. loro účet banky jiné země v naší bance v naší měně

1. nostro účet naší banky v bance jiné země a v měně té země 2. loro účet banky jiné země v naší bance v naší měně Otázka: Platební a zajišťovací instrumenty Předmět: Ekonomie Přidal(a): Lucie PLATEBNÍ A ZAJIŠŤOVACÍ INSTRUMENTY Slouží k bezhotovostnímu platebnímu styku Jedná se o pohyb peněz mezi běžnými účty plátce

Více

Platební podmínky v mezinárodním obchodu

Platební podmínky v mezinárodním obchodu Platební podmínky v mezinárodním obchodu ODDÍL 1 Teoretický úvod Def.: Platební podmínka určuje místo, dobu, způsobu úhrady kupní ceny kupujícím. V některých případech stanoví i výši úroku, určuje platební

Více

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č dubna 2016

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č dubna 2016 Operace v mezinárodním obchodě Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 6 21. dubna 2016 Kontraktační fáze Platební podmínka v KS Dokumentární platby OMO 6 9/4/2015 Podstata dokumentárního placení Pro větší oboustrannou

Více

Euroasijská hospodářská unie FINANCOVÁNÍ OBCHODU A EXPORTU. Gabriela Kostková a Lenka Truijensová Datum: 30. října 2014

Euroasijská hospodářská unie FINANCOVÁNÍ OBCHODU A EXPORTU. Gabriela Kostková a Lenka Truijensová Datum: 30. října 2014 Euroasijská hospodářská unie FINANCOVÁNÍ OBCHODU A EXPORTU Gabriela Kostková a Lenka Truijensová Datum: 30. října 2014 Obsah Trade Facilitation Program Forfaiting dokumentárního akreditivu Exportní financování

Více

7. Přednáška Platebně zúčtovací bankovní produkty

7. Přednáška Platebně zúčtovací bankovní produkty 7. Přednáška Platebně zúčtovací bankovní produkty PLATEBNÍ STYK představuje pohyb veškerých hotovostních a bezhotovostních peněžních prostředků za účelem provedení převodu peněžních prostředků z jednoho

Více

Zahraniční platební styk a Mezinárodní měnové a finanční instituce

Zahraniční platební styk a Mezinárodní měnové a finanční instituce VY_32_INOVACE_BAN_120 Zahraniční platební styk a Mezinárodní měnové a finanční instituce Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Dokumentární inkaso. Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta. Seminární práce do předmětu Právo mezinárodního obchodu

Dokumentární inkaso. Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta. Seminární práce do předmětu Právo mezinárodního obchodu Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Dokumentární inkaso Seminární práce do předmětu Právo mezinárodního obchodu Vypracovala: Romana Palová Brno 2005 Obsah ÚVOD...3 1. DOKUMENTÁRNÍ INKASO...4

Více

Obchodní podmínky firmy Miroslav Resler Computer Shop, IČO 61208647

Obchodní podmínky firmy Miroslav Resler Computer Shop, IČO 61208647 Obchodní podmínky firmy Miroslav Resler Computer Shop, IČO 61208647 I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Tyto všeobecné obchodní podmínky firmy Miroslav Resler Computer Shop, IČO 61208647, se sídlem Pickova 1096, 56201

Více

DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV JAKO NÁSTROJ SNÍŽENÍ EXPORTNÍHO RIZIKA

DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV JAKO NÁSTROJ SNÍŽENÍ EXPORTNÍHO RIZIKA 1. medzinárodná internetová konferencia MLADÁ VEDA VŠEMVS 2012 Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV JAKO NÁSTROJ SNÍŽENÍ EXPORTNÍHO RIZIKA MELICHAR ONDŘEJ

Více

Masarykova Univerzita v Brně právnická fakulta. Dokumentární inkaso. (seminární práce)

Masarykova Univerzita v Brně právnická fakulta. Dokumentární inkaso. (seminární práce) Masarykova Univerzita v Brně právnická fakulta Dokumentární inkaso (seminární práce) Zpracoval: Jaromír Peška skupina: 01 obor: Právo a podnikání Vyučující: Mgr. Jiří Valdhans datum odevzdání: 9.6.2005

Více

Mezinárodní platební styk, vybrané finanční transakce. JUDr. Klára Drličková, Ph.D.

Mezinárodní platební styk, vybrané finanční transakce. JUDr. Klára Drličková, Ph.D. Mezinárodní platební styk, vybrané finanční transakce JUDr. Klára Drličková, Ph.D. 1 Platební podmínka Placení v hotovosti Hladká platba Dokumentární akreditiv Dokumentární inkaso Směnky, šeky Bankovní

Více

Všeobecné obchodní podmínky společnosti Drátěný Program s.r.o. Libochovice

Všeobecné obchodní podmínky společnosti Drátěný Program s.r.o. Libochovice Všeobecné obchodní podmínky společnosti Drátěný Program s.r.o. Libochovice Kterým se řídí vzájemné obchodní vztahy mezi: A) Prodávajícím: Obchodní jméno: Drátěný Program s.r.o. Adresa: Vrchlického 705,

Více

Financování obchodu do Indie

Financování obchodu do Indie KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY Financování obchodu do Indie Ondřej MICHALOVSKÝ Praha, 9. 12. 2015 INDIE Klasifikace úvěrového rizika (OECD): 3 (škála 0-7, ČR: 0) Indie zařazena

Více

Platební podmínky a financování operací. Doc. Ing. Jana Přikrylová, PhD.

Platební podmínky a financování operací. Doc. Ing. Jana Přikrylová, PhD. Platební podmínky a financování operací Doc. Ing. Jana Přikrylová, PhD. prikrylova@is.savs.cz Jana.Prikrylova@skoda-auto.cz Obchodní dokumentace Přepravní dokumenty - Transport documents Komerční dokumenty

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Česká exportní banka, a.s., zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 3042, se sídlem Praha 1, Vodičkova 34 č.p. 701, PSČ 111 21, IČ 63078333 Všeobecné obchodní podmínky

Více

Komerční bankovnictví 6

Komerční bankovnictví 6 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: Téma: Alternativní formy financování 1. Faktoring 2.

Více

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 7 23. dubna 2015

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 7 23. dubna 2015 Operace v mezinárodním obchodě Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 7 23. dubna 2015 Všeobecné podmínky a KS, realizace KS, poruchy KS, zánik KS Vybrané zvláštní operace v mezinárodním prostředí Všeobecné

Více

VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O.

VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O. VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O. 1. Obecná ustanovení Předmětem těchto podmínek je úprava právního vztahu mezi prodávajícím a kupujícím. Tyto podmínky jsou nedílnou součástí příslušné

Více

SAZEBNÍK CEN PLATNÝ OD A. Běžné účty a k nim poskytované služby 1. Běžné účty standardní a běžné účty pro podporu exportu

SAZEBNÍK CEN PLATNÝ OD A. Běžné účty a k nim poskytované služby 1. Běžné účty standardní a běžné účty pro podporu exportu SAZEBNÍK CEN PLATNÝ OD 25.7.2013 A. Běžné účty a k nim poskytované služby 1. Běžné účty standardní a běžné účty pro podporu exportu 1.1 zřízení a vedení běžného účtu v CZK i CM 1.2 zřízení každého dalšího

Více

PLATEBNÍ STYK A PLATEBNÍ NÁSTROJE V ZAHRANIČNÍM OBCHODĚ Praxe MPSaO ZDENĚK KAPITÁN

PLATEBNÍ STYK A PLATEBNÍ NÁSTROJE V ZAHRANIČNÍM OBCHODĚ Praxe MPSaO ZDENĚK KAPITÁN PLATEBNÍ STYK A PLATEBNÍ NÁSTROJE V ZAHRANIČNÍM OBCHODĚ Praxe MPSaO ZDENĚK KAPITÁN Tématické vymezení Obecné poznámky Cílem není hluboký rozbor jednotlivých platebních instrumentů Cílem je poukázat zejména

Více

S R B S K O A M A K E D O N IE

S R B S K O A M A K E D O N IE K O R P O R Á T N Í B A N K O V N I C T V Í C 1 S T U P E Ň D Ů V Ě T N O S T I S R B S K O A M A K E D O N IE M O Ž N O S T I F I N A N C O V Á N Í E X P O R T U 25.04. 2 0 1 8 SRBSKO - BANKOVNÍ SYSTÉM

Více

Ing. Vladimír Vojík ČVUT, Fakulta strojní. Projekt ESF CZ /0031. Národní vzdělávací fond

Ing. Vladimír Vojík ČVUT, Fakulta strojní. Projekt ESF CZ /0031. Národní vzdělávací fond Zahraničně obchodní operace I. Ing. Vladimír Vojík 30. 10. 2006 ČVUT, Fakulta strojní Projekt ESF CZ.04.3.074.23.01.1/0031 Význam zahraničně obchodníčinnosti pro národní hospodářství Význam ZO je nepřímo

Více

ŘÍZENÍ OBCHODU [N_ROb] 19063@mail.vsfs.cz

ŘÍZENÍ OBCHODU [N_ROb] 19063@mail.vsfs.cz Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU [N_ROb] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. Ing. Pavla Břečková, Ph.D. 19063@mail.vsfs.cz Obsah přednášky Základní druhy obchodní dokumentace Smlouvy

Více

Vybrané operace v mezinárodním obchodě. Renata Čuhlová Přednáška 5

Vybrané operace v mezinárodním obchodě. Renata Čuhlová Přednáška 5 Vybrané operace v mezinárodním obchodě Renata Čuhlová Přednáška 5 Kontraktační fáze Platební podmínka v KS Motivace stran KS a dodací a platební podmínka Prodávající: -co nejvyšší cena -peníze co nejdříve

Více

OBCHODNÍ PODMÍ NKY PRO Š KOLY

OBCHODNÍ PODMÍ NKY PRO Š KOLY OBCHODNÍ PODMÍ NKY PRO Š KOLY Tyto obchodní podmínky jsou platné a účinné od 1. 5. 2014, v aktualizované verzi pro konkrétní smluvní vztah vždy ke dni odeslání objednávky (dílčí kupní smlouvy), případně

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY ( dále jen VOP ) společnosti METEL s.r.o. IČ: 25974289 1. Pro účely těchto Všeobecných obchodních podmínek se rozumí: 1.1. Dodavatel: METEL s.r.o. Žižkův kopec 617, 552 03 Česká

Více

a) Není-li dohodnuto kupujícím a prodávajícím jinak, jsou uvedené kupní ceny, vycházející z platného ceníku prodávajícího, účtovány v hotovosti.

a) Není-li dohodnuto kupujícím a prodávajícím jinak, jsou uvedené kupní ceny, vycházející z platného ceníku prodávajícího, účtovány v hotovosti. Všeobecné obchodní, dodací a servisní podmínky společnosti TONSTAV-SERVICE s.r.o. Společnost TONSTAV - SERVICE s.r.o., se sídlem v Českých Budějovicích, Okružní 630, PSČ 370 01, IČ: 63907887, zapsaná v

Více

SAZEBNÍK CEN PLATNÝ OD A. Běžné účty a k nim poskytované služby 1. Běžné účty standardní a běžné účty pro podporu exportu

SAZEBNÍK CEN PLATNÝ OD A. Běžné účty a k nim poskytované služby 1. Běžné účty standardní a běžné účty pro podporu exportu SAZEBNÍK CEN PLATNÝ OD 1. 7. 2014 A. Běžné účty a k nim poskytované služby 1. Běžné účty standardní a běžné účty pro podporu exportu 1.1 zřízení a vedení běžného účtu v CZK i CM 1.2 zřízení každého dalšího

Více

Komunikace firmy s bankou. V době krize Připraveno Olgou Trush

Komunikace firmy s bankou. V době krize Připraveno Olgou Trush Komunikace firmy s bankou V době krize Připraveno Olgou Trush Druhy financování vnitřní/interní (zisk, odpisy) vnější/externí (vklady, podíly): vlastní zdroje základní kapitál cizí zdroje obligace, úvěry

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY ( dále jen VOP ) společnosti METEL s.r.o. IČ: 25974289 1. Pro účely těchto Všeobecných obchodních podmínek se rozumí: 1.1. Dodavatel: METEL s.r.o. Žižkův kopec 617, 552 03 Česká

Více

Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk

Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje krátkodobého financování 5. Zajištění platebního

Více

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 1

předmětu KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Název tematického celku: Klientské bankovní účty Cíl: Charakterizovat bankovní účet jako účet pohledávek a závazků banky vyplývající z jejich vztahů

Více

STAVEBNINY A-Z, spol. s r.o. Benešovská 1383/37, 405 02 Děčín II-Nové Město RÁMCOVÁ KUPNÍ SMLOUVA

STAVEBNINY A-Z, spol. s r.o. Benešovská 1383/37, 405 02 Děčín II-Nové Město RÁMCOVÁ KUPNÍ SMLOUVA STAVEBNINY A-Z, spol. s r.o. Benešovská 1383/37, 405 02 Děčín II-Nové Město RÁMCOVÁ KUPNÍ SMLOUVA uzavřená mezi prodávajícím STAVEBNINY A-Z, spol. s r.o. Benešovská 1383/37, 405 02, Děčín II-Nové Město

Více

PODSTATA FORFAITINGU. Forfaiting je uskutečňován na základě smlouvy mezi vývozcem a forfaiterem.

PODSTATA FORFAITINGU. Forfaiting je uskutečňován na základě smlouvy mezi vývozcem a forfaiterem. FAKTORINGOVÉ FINANCOVÁNÍ PODNIKÁNÍ A FORFAITINGOVÉ FINANCOVÁNÍ EXPORTU A IMPORTU Obsah kapitoly Dílčí témata: 1) Podstata forfaitingu 2) Základní požadavky kladené na forfaitingové pohledávky podniku 3)

Více

19. PLATEBNÍ STYK A ČLENĚNÍ PLATEB

19. PLATEBNÍ STYK A ČLENĚNÍ PLATEB 19. PLATEBNÍ STYK A ČLENĚNÍ PLATEB 1) Podle vztahu ke zboží - před dodáním zboží - proti převzetí zboží - po dodání zboží 2) Podle doby - promptní (okamžité) - termínované 3) Podle jištění - platby jištěné

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PRÁVNICKÁ FAKULTA Dokumentární akreditiv (seminární práce) Zpracoval: Ing. Petr Klíma Seminární skupina: 2 Obor: Právo a podnikání Obsah 1. Úvod a funkce DA... 3 2. Právní

Více

Hotovostní a bezhotovostní platby

Hotovostní a bezhotovostní platby Hotovostní a bezhotovostní platby Hotovostní platby Platební styk = soustava různých forem a způsobů placení, které zprostředkují pohyb peněz v národním hospodářství Platby z ruky do ruky - například v

Více

Vybrané operace v mezinárodním obchodě. Jaroslav Demel Přednáška 6

Vybrané operace v mezinárodním obchodě. Jaroslav Demel Přednáška 6 Vybrané operace v mezinárodním obchodě Jaroslav Demel Přednáška 6 Kontraktační fáze Platební podmínka v KS Podstata dokumentárního placení Pro větší oboustrannou jistotu při dodání a placení za zboží se

Více

-směna, kterou provádějí PO a FO přeš hranice daného státu (s jinými PO a FO)

-směna, kterou provádějí PO a FO přeš hranice daného státu (s jinými PO a FO) Otázka: Zahraniční obchod Předmět: Ekonomie Přidal(a): Adam Zahraniční obchod -obchod, který funguje mezi státy, mezistátní obchod -nedílná součást národního hospodářství ČR -směna, kterou provádějí PO

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Moderní ekonomická škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0784 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_09 Jméno

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY GEOMINE a.s. NÁKUPNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY GEOMINE a.s. NÁKUPNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY GEOMINE a.s. NÁKUPNÍ PODMÍNKY 1. Úvodní ustanovení 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky vydává obchodní společnost Geomine a.s. se sídlem Příbram VI, Husova 570, PSČ 261 02,

Více

Smlouva o dodávkách potravin

Smlouva o dodávkách potravin Smlouva o dodávkách potravin Níže uvedeného dne, měsíce a roku byla uzavřena mezi uvedenými smluvními stranami smlouva ve smyslu ust. 1746 odst. 2 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., obchodní zákoník, ve znění

Více

Obchodní podmínky. na webových stránkách Prostřednictvím internetového obchodu umožňujeme zákazníkům zakoupení zboží bez osobní návštěvy.

Obchodní podmínky. na webových stránkách   Prostřednictvím internetového obchodu umožňujeme zákazníkům zakoupení zboží bez osobní návštěvy. Obchodní podmínky na webových stránkách WWW.LUCEO.CZ Prostřednictvím internetového obchodu umožňujeme zákazníkům zakoupení zboží bez osobní návštěvy. Tyto obchodní podmínky platí pro internetový obchod

Více

Příkaz k úhradě. Bezhotovostní platební styk. výhody: výhody:

Příkaz k úhradě. Bezhotovostní platební styk. výhody: výhody: Příkaz k úhradě Příkaz k úhradě Bezhotovostní platební styk Platební operace realizované bez přítomnosti hotových peněz převodem peněžních prostředků mezi bankovními účty zúčastněných subjektů výhody:

Více

Masarykova Univerzita v Brně Právnická fakulta. Základy práva mezinárodního obchodu Dokumentární akreditiv. ( Seminární práce )

Masarykova Univerzita v Brně Právnická fakulta. Základy práva mezinárodního obchodu Dokumentární akreditiv. ( Seminární práce ) Masarykova Univerzita v Brně Právnická fakulta Základy práva mezinárodního obchodu Dokumentární akreditiv ( Seminární práce ) Zpracoval : Petr Duba Seminární skupina č. 1 II. ročník, kombinované studium

Více

S EXPORTÉRY N A K AV K A Z - G R U Z IE

S EXPORTÉRY N A K AV K A Z - G R U Z IE T R A D E A N D E X P O R T F I N A N C E S EXPORTÉRY N A K AV K A Z - Á Z E R B Á J D Ž Á N A G R U Z IE M O Ž N O S T I F I N A N C O V Á N Í E X P O R T U P R A H A 1 5.05. 2 0 1 8 ÁZERBÁJDŽÁN - BANKOVNÍ

Více

PRÁVNICKÉ OSOBY A FYZICKÉ OSOBY PODNIKATELE EVROPSKO-RUSKÁ BANKA, a. s.

PRÁVNICKÉ OSOBY A FYZICKÉ OSOBY PODNIKATELE EVROPSKO-RUSKÁ BANKA, a. s. PRÁVNICKÉ OSOBY A FYZICKÉ OSOBY PODNIKATELE EVROPSKO-RUSKÁ BANKA, a. s. SAZEBNÍK JE PLATNÝ OD 1. 8. 2013 Evropsko-ruská banka, a.s. Štefánikova 78/50, 150 00, Praha 5 Tel.: +420 236 073 757 Fax: +420 236

Více

Úvod 1. Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3

Úvod 1. Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3 Úvod 1 Kapitola 1 Úvod do bankovních obchodů 3 1.1 Česká národní banka............................3 1.2 Obchodní banky.................................4 1.3 Česká bankovní asociace (ČBA)....................5

Více

1.2 Kupující je fyzická či právnická osoba, která uzavírá s prodávajícím kupní smlouvu prostřednictvím internetového obchodu prodávajícího.

1.2 Kupující je fyzická či právnická osoba, která uzavírá s prodávajícím kupní smlouvu prostřednictvím internetového obchodu prodávajícího. OBCHODNÍ PODMÍNKY 1 Všeobecná ustanovení 1.1 Tyto obchodní podmínky (dále jen obchodní podmínky ) Barbora Michálková Fialová, IČO: 74933566, se sídlem Na Draškách 323, Dobřejovice, 251 01 (dále jen prodávající

Více

Dodavatelsko odběratelské vztahy a platební styk

Dodavatelsko odběratelské vztahy a platební styk Dodavatelsko odběratelské vztahy a platební styk Zařazení Didaktické zpracování učiva pro střední školy 1. ročník Podnikové činnosti, podnik a okolí 3-4. ročník Finanční trh, bankovnictví Zahraniční obchod

Více

OSOBNÍ DOPRAVA. E. Obchodní a finanční správa podniku

OSOBNÍ DOPRAVA. E. Obchodní a finanční správa podniku OSOBNÍ DOPRAVA E. Obchodní a finanční správa podniku 1. Finančním řízením podniku se rozumí: a) placení faktur a účtů b) zabezpečení krátkodobé finanční rovnováhy c) zabezpečení krátkodobé a dlouhodobé

Více

Obchodní podmínky I. Základní ustanovení Rifetech s.r.o. II. Sdělení před uzavřením smlouvy

Obchodní podmínky I. Základní ustanovení Rifetech s.r.o. II. Sdělení před uzavřením smlouvy Obchodní podmínky I. Základní ustanovení Tyto Obchodní podmínky (dále jen OP ) upravují vztahy mezi smluvními stranami kupní smlouvy, kdy na jedné straně je společnost Rifetech s.r.o., IČ: 05056896, se

Více

Argentina a Brazílie možnosti financování exportu

Argentina a Brazílie možnosti financování exportu EXPORT FINANCE STRUCTURED FINANCING Argentina a Brazílie možnosti financování exportu Karel Wister Seminář exportní příležitosti pro české firmy Praha, 25. 4. 2017 Société Générale Worldwide Overview P.2

Více

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 6 9. dubna 2015

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 6 9. dubna 2015 Operace v mezinárodním obchodě Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 6 9. dubna 2015 Kontraktační fáze Platební podmínka v KS Prodávající: -co nejvyšší cena -peníze co nejdříve -další zakázky Motivace stran

Více

KUPNÍ SMLOUVA (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVA (dále jen smlouva ) Příloha č. 4 KUPNÍ SMLOUVA (dále jen smlouva ) uzavřená podle ustanovení 2079 a následujících zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník ) I. Smluvní

Více

FAKTORING smluvně sjednaný ODKUP KRÁTKODOBÝCH POHLEDÁVEK před dobou jejich splatnosti, FAKTOR faktoringová společnost

FAKTORING smluvně sjednaný ODKUP KRÁTKODOBÝCH POHLEDÁVEK před dobou jejich splatnosti, FAKTOR faktoringová společnost FAKTORING smluvně sjednaný ODKUP KRÁTKODOBÝCH POHLEDÁVEK před dobou jejich splatnosti, FAKTOR faktoringová společnost DRUHY FAKTORINGU: regresní faktor NEPŘEBÍRÁ rizika spojená s platební neschopností

Více

Úvod 1 Komerční rizika 2 Výrobní a tržní rizika 3 Neplnění závazků smluvními stranami

Úvod 1 Komerční rizika 2 Výrobní a tržní rizika 3 Neplnění závazků smluvními stranami OBSAH Úvod......................................................... 13 1 Komerční rizika.............................................. 15 1.1 Charakter komerčních rizik................................

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku

OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku OBCHODNÍ PODMÍNKY vydané ve smyslu 273 obchodního zákoníku Prodávající: SAMPRO, s.r.o. Zapsaná v obchodním rejstříku v Hradci Králové, oddíl C, vložka 21507 Zastoupena: Pavlem Krajčírem jednatelem společnosti

Více

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o.

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Obchodní společnost KUBYX trade s.r.o. je zhotovitelem potisků na textilie, v rámci této své činnosti poskytuje kupujícím buď pouze

Více

zapsaným v živnostenském rejstříku vedeném magistrátem města Opava, č.j. MMOP140115/2014

zapsaným v živnostenském rejstříku vedeném magistrátem města Opava, č.j. MMOP140115/2014 Všeobecné obchodní podmínky pro velkoobchod Tyto všeobecné obchodní podmínky pro velkoobchod (dále jen obchodní podmínky ) se vztahují na smlouvy uzavřené prostřednictvím on-line obchodu glaerie66.cz umístěného

Více

II. Externí zdroje financování krátkodobé

II. Externí zdroje financování krátkodobé II. Externí zdroje financování krátkodobé Krátkodobé externí zdroje I) Z hlediska zdrojů: jedná se o finanční zdroje splatné do 1 roku II) Z hlediska objektu financování: Jedná se o financování OM: Vybavení

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY Všeobecné prodejní a dodací podmínky společnosti ZKL Bearings CZ, akciová společnost se sídlem v Brně, Líšeňská 2828/45, 363 00 Brno, IČ 250 88 637. I. Úvodní ustanovení 1.

Více

Předmětem smlouvy je dodávka zboží uvedeného v kupní smlouvě objednávce. Místem plnění se rozumí sklad prodávajícího, kde je zboží předáno dopravci.

Předmětem smlouvy je dodávka zboží uvedeného v kupní smlouvě objednávce. Místem plnění se rozumí sklad prodávajícího, kde je zboží předáno dopravci. OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO SPOTŘEBITELE Všeobecné podmínky pro spotřebitele Kupující zasláním objednávky akceptuje Obchodní podmínky pro dodávku zboží firmou Hyhlan & syn. Další vztahy mezi kupujícím a prodávajícím

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY společnosti AMMA PROGRESS s.r.o. (dále také jen VOP ) ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tyto obchodní podmínky se vztahují na právní vztah

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY společnosti AMMA PROGRESS s.r.o. (dále také jen VOP ) ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tyto obchodní podmínky se vztahují na právní vztah VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY společnosti AMMA PROGRESS s.r.o. (dále také jen VOP ) ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tyto obchodní podmínky se vztahují na právní vztahy vyplývající z uzavřených kupních smluv, smluv o dílo

Více

Bankovní produkty exportního financování

Bankovní produkty exportního financování Bankovní produkty exportního Monika Houštecká ředitelka odboru obchodů České spořitelny 28. června 2011 PRODUKTY EXPORTNÍHO FINANCOVÁNÍ Předexportní (výrobní) Exportní českému dodavateli ( dodavatelských

Více

Bankovní leasing. Z hlediska dodavatele je leasing nástrojem umožňujícím rychlejší odbyt výrobků. Formy leasingu

Bankovní leasing. Z hlediska dodavatele je leasing nástrojem umožňujícím rychlejší odbyt výrobků. Formy leasingu Bankovní leasing Jde o pronájem investičního zařízení či předmětů dlouhodobé spotřeby, příp. jiných předmětů uživateli (nájemci) za předem sjednané nájemné a to na dobu určitou či neurčitou. Pro nájemce

Více

KUPNÍ SMLOUVA Č.j. KRPP /ČJ VZ. I. Smluvní strany

KUPNÍ SMLOUVA Č.j. KRPP /ČJ VZ. I. Smluvní strany KUPNÍ SMLOUVA Č.j. KRPP- 64307/ČJ-2011-0300VZ I. Smluvní strany 1. Prodávající: Název: IMPROMAT CZ spol. s r.o. Sídlo: U Hellady 697/4, PSČ 140 00 Praha 4 Pobočka: Kreuzmannova 18, PSČ 318 00 Plzeň Zastoupená:

Více

Všeobecné obchodní podmínky společnosti Techni Trade s.r.o. pro podnikatelské subjekty

Všeobecné obchodní podmínky společnosti Techni Trade s.r.o. pro podnikatelské subjekty Všeobecné obchodní podmínky společnosti pro podnikatelské subjekty Sídlo: Kroftova 399/9, 15000 Praha 5 Identifikační číslo: 27633870 zapsané v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl

Více

KUPNÍ SMLOUVA - RÁMCOVÁ uzavřená podle 2079 a násl. zák. 89/2012 Sb. občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů

KUPNÍ SMLOUVA - RÁMCOVÁ uzavřená podle 2079 a násl. zák. 89/2012 Sb. občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů KUPNÍ SMLOUVA - RÁMCOVÁ uzavřená podle 2079 a násl. zák. 89/2012 Sb. občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů Níže označené smluvní strany ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ 89/2012 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2012 občanský zákoník ČÁST ČTVRTÁ RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA *** HLAVA I VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky společnosti INAPA s.r.o. IČ: 255 18 755 se sídlem Třebíč, Průmyslová 223, PSČ 674 01 zapsané do obchodního rejstříku vedeného Krajským soudem v Brně, oddíl C, vložka 27110 Článek

Více

Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU. Ing. Miloš Krejčí 22522@mail.vsfs.cz

Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU. Ing. Miloš Krejčí 22522@mail.vsfs.cz Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Miloš Krejčí 22522@mail.vsfs.cz ŘÍZENÍ OBCHODU 6 přednášek + 6 cvičení, z/zk 1. Podnik a jeho struktura. Obchod a jeho role v podniku. Činnosti v rámci obchodu.

Více

WORKSTEEL s.r.o. Senetářov 185, PSČ IČ zapsána v OR vedeném u KS v Brně, oddíl C, vložka Všeobecné obchodní podmínky

WORKSTEEL s.r.o. Senetářov 185, PSČ IČ zapsána v OR vedeném u KS v Brně, oddíl C, vložka Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky 1. Platnost a aktuálnost všeobecných obchodních podmínek: 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky jsou nedílnou součástí kupních smluv na prodej výrobků WORKSTEEL s.r.o. a dále

Více

KUPNÍ SMLOUVA uzavřená ve smyslu 409 a násled. zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (obchodní zákoník)

KUPNÍ SMLOUVA uzavřená ve smyslu 409 a násled. zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (obchodní zákoník) KUPNÍ SMLOUVA uzavřená ve smyslu 409 a násled. zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (obchodní zákoník) mezi: Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou Vídeňská 800 140 59 Praha 4, Zapsaná

Více

N Á V R H KUPNÍ SMLOUVY KRPK-9142/ČJ VZ. I. Smluvní strany

N Á V R H KUPNÍ SMLOUVY KRPK-9142/ČJ VZ. I. Smluvní strany N Á V R H KUPNÍ SMLOUVY KRPK-9142/ČJ-2010-1900VZ dle 409 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen obchodní zákoník ) I. Smluvní strany 1. Prodávající: Název..

Více

zapsanou v živnostenském rejstříku vedeném u Městského úřadu Vyškov, č.j. Ž/zm/1025/08 Bo Masarykovo náměstí 63/37, 682 01, Vyškov - město

zapsanou v živnostenském rejstříku vedeném u Městského úřadu Vyškov, č.j. Ž/zm/1025/08 Bo Masarykovo náměstí 63/37, 682 01, Vyškov - město Všeobecné obchodní podmínky pro velkoobchod Tyto všeobecné obchodní podmínky pro velkoobchod (dále jen obchodní podmínky ) se vztahují na smlouvy uzavřené prostřednictvím on-line obchodu výtvarný-shop.cz

Více

BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK

BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací

Více

KUPNÍ SMLOUVA uzavřená ve smyslu 409 a násled. zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (obchodní zákoník) (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVA uzavřená ve smyslu 409 a násled. zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (obchodní zákoník) (dále jen smlouva ) KUPNÍ SMLOUVA uzavřená ve smyslu 409 a násled. zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (obchodní zákoník) (dále jen smlouva ) mezi: Thomayerova nemocnice Se sídlem: Vídeňská 800, 140 59 Praha

Více

NÁVRH Smlouva č. Nákup IC technologií (dále jen smlouva ) Smluvní strany

NÁVRH Smlouva č. Nákup IC technologií (dále jen smlouva ) Smluvní strany NÁVRH Smlouva č uzavřená podle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník Nákup IC technologií (dále jen smlouva ) Smluvní strany Kupující: Vyšší odborná škola a Střední odborná škola, Březnice,

Více

Smlouva na dodávku zboží a služeb (kupní smlouva)

Smlouva na dodávku zboží a služeb (kupní smlouva) Smlouva Traktor s příslušenstvím a servis str. 1 Smlouva na dodávku zboží a služeb (kupní smlouva) Smluvní strany: KAREL HAHN Zastoupená: Karlem Hahnem Se sídlem: Čs. armády 1884/1a, 74801 Hlučín IČO:

Více

zapsanou v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 68962

zapsanou v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 68962 Všeobecné obchodní podmínky pro velkoobchod Tyto všeobecné obchodní podmínky pro velkoobchod (dále jen obchodní podmínky ) se vztahují na smlouvy uzavřené prostřednictvím on-line obchodu Pro-Vlasy.cz umístěného

Více

Průvodní operace v mezinárodním obchodě. Jaroslav Demel přednáška 5

Průvodní operace v mezinárodním obchodě. Jaroslav Demel přednáška 5 Průvodní operace v mezinárodním obchodě Jaroslav Demel přednáška 5 Financování vývozu Vyšší nároky MO na financování pro firmu důvody: - Náročnější marketing průzkum trhu, propagace - Zahraniční akviziční

Více

NÁVRH - KUPNÍ SMLOUVA

NÁVRH - KUPNÍ SMLOUVA NÁVRH - KUPNÍ SMLOUVA uzavřená dle ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen občanský zákoník) společnost: sídlo: Zastoupená: IČ: DIČ: Tel: (dále jen "prodávající") a Statutární

Více

Způsoby platby za zboží v mezinárodním obchodním styku

Způsoby platby za zboží v mezinárodním obchodním styku Právnická fakulta Způsoby platby za zboží v mezinárodním obchodním styku (závěrečná práce) Zpracoval: Obor: David RYKR Právo a podnikání Obsah 1 Úvod...3 2 Placení v hotovosti...4 3 Typy bezhotovostních

Více

Všeobecné obchodní podmínky ELSO system spol. s r.o.

Všeobecné obchodní podmínky ELSO system spol. s r.o. Všeobecné obchodní podmínky ELSO system spol. s r.o. 1 Všeobecné ustanovení (3) Tyto Všeobecné obchodní podmínky společnosti ELSO system spol. s r.o. se sídlem ve Fryštáku, Zlínská 419, IČ:60748303(dále

Více

Návrh kupní smlouvy Č.J.: PPR-1401/ČJ-2015-990656

Návrh kupní smlouvy Č.J.: PPR-1401/ČJ-2015-990656 Návrh kupní smlouvy Č.J.: PPR-1401/ČJ-2015-990656 uzavřená dle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník ) Článek I. Smluvní

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY. společnosti FRUJO, a.s.

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY. společnosti FRUJO, a.s. VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY společnosti FRUJO, a.s. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Tyto všeobecné obchodní podmínky (dále jen Obchodní podmínky ) obchodní společnosti FRUJO, a. s., se sídlem Tvrdonice č.p.

Více

SMLOUVA NÁKUPNÍ 2017 (smlouva o dodávce zboží nebo výrobků) uzavřená podle ustanovení 2079 a následujících občanského zákoníku

SMLOUVA NÁKUPNÍ 2017 (smlouva o dodávce zboží nebo výrobků) uzavřená podle ustanovení 2079 a následujících občanského zákoníku http:// SMLOUVA NÁKUPNÍ 2017 (smlouva o dodávce zboží nebo výrobků) uzavřená podle ustanovení 2079 a následujících občanského zákoníku Smluvní strany Společnost:, se sídlem Ostrava - Vítkovice, Mírová

Více

1.2 Tyto obchodní podmínky blíže vymezují a upřesňují práva a povinnosti prodávajícího a kupujícího (dále jen kupující či zákazník ).

1.2 Tyto obchodní podmínky blíže vymezují a upřesňují práva a povinnosti prodávajícího a kupujícího (dále jen kupující či zákazník ). 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Tyto obchodní podmínky internetového obchodu AEROSIM.cz (dále jen obchodní podmínky ) platí pro nákup v internetovém obchodě AEROSIM.cz, který níže uvedený prodávající provozuje

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

Kupní smlouva dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění

Kupní smlouva dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění Prodávající: Kupní smlouva dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění Číslo: Společnost zastoupena: IČ: DIČ: Bankovní spojení: Číslo účtu: Zápis do OR: a Kupující: EKOLTES

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky 1. Ceníky a ceny Ceny uvedené v oficiálních nabídkách firmy Grade service centre s.r.o., zasílané firmou individuálně konkrétnímu zákazníkovi jsou závazné a platné po dobu platnosti

Více

NÁVRH KUPNÍ SMLOUVY. Smluvní strany. Kupující: Sídlo: Žlutava 271, Napajedla Jejímž jménem jedná: Ing. Stanislav Kolář - starosta

NÁVRH KUPNÍ SMLOUVY. Smluvní strany. Kupující: Sídlo: Žlutava 271, Napajedla Jejímž jménem jedná: Ing. Stanislav Kolář - starosta NÁVRH KUPNÍ SMLOUVY Kupující: Smluvní strany Název: Obec Žlutava Sídlo: Žlutava 271, 763 61 Napajedla Jejímž jménem jedná: Ing. Stanislav Kolář - starosta E-mail: obeczlutava@volny.cz Telefon/fax: 577

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Česká exportní banka, a.s., zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 3042, se sídlem Praha 1, Vodičkova 34 č.p. 701, PSČ 111 21, IČ 63078333 Všeobecné obchodní podmínky

Více

Obchodní financování. Bankovní záruky vydané neplatební. Princip vydané záruky. Záruky přímé a nepřímé

Obchodní financování. Bankovní záruky vydané neplatební. Princip vydané záruky. Záruky přímé a nepřímé Obchodní financování Bankovní záruky vydané neplatební Záruky neplatební jsou zajišťovací instrumenty vhodné pro zabezpečení neplatebních povinností v tuzemském i zahraničním obchodě. Princip vydané záruky

Více

Vládní program na podporu exportu České republiky

Vládní program na podporu exportu České republiky Vládní program na podporu exportu České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu hájí obchodní zájmy České republiky v EU, WTO, OECD podílí se na odstraňování obchodních bariér podporuje českou oficiální

Více