PUBLIC SPACES LIVING PLACES / VEŘEJNÉ PROSTORY ŽIVÁ MÍSTA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PUBLIC SPACES LIVING PLACES / VEŘEJNÉ PROSTORY ŽIVÁ MÍSTA"

Transkript

1 ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ KONFERENCE PUBLIC SPACES LIVING PLACES / VEŘEJNÉ PROSTORY ŽIVÁ MÍSTA Praha, Veletržní palác,

2 KONCEPČNÍ PLÁNOVÁNÍ VEŘEJNÝCH PROSTOR VE MĚSTĚ Koncepční rozvoj veřejných prostor a aktuální výzvy / Jan Gehl, Gehl Architects, Dánsko Inspirativní strategie a koncepce veřejných prostranství v České republice / Jakub Filip Novák, No-architects I v tuzemsku již existují inspirativní strategie a koncepce veřejných prostranství. Ze všeho nejvíce je potřeba o nich nahlas mluvit. Nabízejí to, co chceme? Vedou k deklarovaným cílům? Obsahují prostor pro inovaci a zlepšení? Dovedou strhnout k následování? Abychom o nich mohli mluvit, je nutné o nich vědět. Příspěvek nabídne bleskový průlet několika přelomovými strategiemi veřejných prostranství. Veřejný prostor v České republice plány a realita / Igor Kovačevič, Centrum pro středoevropskou architekturu Po dvaceti letech se i středoevropská společnost začala zabývat tématem veřejného prostoru. Bohužel s ohledem na krátkou zkušenost s novým demokratickým režimem a s absencí diskuse o společenských tématech se dnes veřejný prostor stává jakousi profesní záležitostí, kde na jedné straně jsou návrháři uvažující o kráse a novosti, a na druhé politická reprezentace často uvažující krátkodobě, v perspektivě volebního období. Veřejný prostor není o managementu nebo o shánění dotací, ale v první řadě je obrazem společnosti, kterou vytváříme. Pokusme dešifrovat, skrze plány a realitu, jakou zprávu posíláme budoucím generacím o naší společnosti a nezapomeňme přitom, že veřejný prostor je určen pro nás, kteří jej denně užíváme.

3 A. DÍTĚ VE MĚSTĚ PŘÍRODNÍ DĚTSKÁ HŘIŠTĚ, MÍRA RIZIKA A CERTIFIKACE Zážitek z hravé krajiny / Lukáš Gavlovský, výtvarník Příspěvek představí vlastní zkušenosti z vytváření atypických dětských hřišť v prostoru města, lesa a zahrady. Hřiště mobiliářová, autorská, přírodní i hřiště přirozená jsou součástí prostoru kolem nás. Každé z nich má svůj příběh. Jinak jej vnímá dítě a jinak dospělý člověk. Zatímco investor a zhotovitel bývá často svázán mnoha regulacemi a mantinely, děti svobodně využívají ke hře jakýkoliv čas a prostor. Radost ze hry lze však zažít nejen jako uživatel hřiště, ale i v roli tvůrce. Čeho jsme se přirozeně a rádi dotýkali v dětství, to je nám často blízké i v dospělosti. Hraní a přirozený rozvoj / Harry Harbottle, Richter Spielgeräte, Velká Británie Děti, zvláště ve městech, tráví v současnosti většinu svého herního času v umělém prostředí a chybí jim kontakt s přírodou. Tato prezentace upozorní na základní potřeby dětí, zvláště raného věku, jako jsou přímý kontakt s přírodními prvky a rozvíjení přirozené zvědavosti pro objevování venkovního prostředí bezpečným způsobem. Pokud děti mají možnost si hrát v přírodním prostředí, např. v písku nebo vodě, mohou lépe porozumět světu, ve kterém žijí a za který jednou ponesou odpovědnost. Zároveň je důležité, aby rodiče a dospělí nepodléhali obavám z potenciálních rizik a nebezpečí přírodního prostředí, ale aby naopak rozvíjeli důvěru a podporu pobytu dětí v tomto prostředí. Legislativní rámec pro certifikaci prvků hřišť české a evropské standardy / Ludvík Schmidtmayer, Zkušební ústav lehkého průmyslu Legislativní rámec pro certifikaci prvků hřišť české a evropské standardy porovnání legislativy v oblasti dětských hřišť a sportovišť, české a evropské zákony platné normy současná praxe v ČR

4 B. ŠETRNÁ DOPRAVA VE MĚSTECH BEZBARIÉROVOST, BEZPEČNOST A SOUČASNÉ TRENDY Aktuální možnosti šetrné dopravy současné trendy / Michaela Valentová, Ústav pro ekopolitiku Veřejnému prostoru měst dominuje doprava. Jaké jsou možnosti snížit počty aut v ulicích? Řada lidí potřebuje automobil jen občas. Ovšem když už se stanou vlastníky vozidla, nerozhodují se pak při volbě způsobu dopravy svobodně auto stojí před domem a navíc nevidí celkové náklady na jeho provoz. Největší položky (nákup vozidla, povinné ručení a pojištění) již uhradili, takže mají tendenci vnímat cenu pohonných hmot jako jediné náklady na cestu. Jsou způsoby, kdy obyvatelé měst mají v případě potřeby přístup k širokému vozovému parku a přitom se na automobilu nestanou závislými. V příspěvku budou zmíněny ve světě běžné způsoby využívání vozidel spolujízda, car-pooling, van-pooling a car-sharing a jejich potenciál pro uvolňování veřejného prostoru. Bezbariérová řešení pěších tras v rámci Generelu pro pěší v Brně / Zdeňka Šamánková, Odbor územního plánování a rozvoje Brno Generel pro pěší v Brně, zpracovaný v roce 2010, vytváří podmínky pro kvalitní a svobodný pohyb pěších na veřejných prostranstvích i možnost napojení Brna na jeho přírodní rekreační zázemí. Pěší trasy jsou koordinovány s trasami a zařízeními ostatních druhů dopravy. Generel pěší dopravy bude sloužit jako územní podklad pro projekty revitalizace a tvorby jednotlivých veřejných prostranství v zastavěném i rozvojovém území města a pro ochranu a rozvoj pěších tras v jeho přírodním zázemí. Vybrané trasy z generelu pěší dopravy byly posouzeny i z hlediska možnosti bezbariérového užívání. Veřejné prostředí musí v maximální míře umožňovat bezpečné a samostatné užívání všem i uživatelům, kteří v důsledku svého věku, postižení či omezení mají na prostředí specifické nároky. Jejich počet se pohybuje kolem 30% a i letmým průzkumem lze zjistit, že jsou významnými a častými uživateli pěších tras.

5 Bezpečné cesty do škol a další programy na zklidňování dopravy / Radek Patrný, Nadace Partnerství Posláním Dopravního programu Nadace Partnerství je sledovat a prezentovat nejnovější poznatky o dopravě, přispívat k rozvoji šetrných způsobů dopravy, iniciovat a podporovat opatření pro zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu a pro zmírňování negativních vlivů dopravy na životní prostředí. Pátým rokem administruje celorepublikový grantový a asistenční program Na zelenou, zaměřený na podporu projektů bezpečných cest do školy. V něm poskytuje školám a školským zařízením v ČR finanční a metodickou podporu a pomáhá tak školám chránit děti před dopravními nehodami, učit je být vnímavý ke svému okolí a věcem veřejným a podporovat udržitelné způsoby dopravy do škol. Již 10 let organizuje soutěž Cesty městy, která je zaměřena na propagaci realizovaných příkladů dobré praxe v oblasti zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR. Snažíme se tak popularizovat a ocenit kvalitní a šetrná dopravní řešení českých sídel, která se tak mohou stát inspirací pro dopravní směřování dalších sídelních celků. C. ZAJÍMAVÉ FORMY MĚSTSKÉ ZELENĚ PŘÍRODĚ BLÍZKÉ FORMY A NÍZKONÁKLADOVÝ MANAGEMENT Od brownfield k přírodnímu parku / Rita Suhrhoff, Grün Berlin GmbH, Německo Slovní spojení přírodní park si samo sobě protiřečí. Příroda roste spontánně vlastním vývojem, park je vytvořený člověkem. Berlínský park Schöneberger Südgelände odpovídá v mnohém obojímu. Do roku 1945 to bylo jedno z nejdůležitějších drážních překladišť. Po jeho uzavření v roce 1952 jej následujících 30 let zarůstala náletová vegetace. Různorodé druhy rostlin sukcesně překryly kolejiště a nabídly prostor pro stromy, keře a stovky druhů živočichů. Plánovaná obnova překladiště v 80. letech vyvolala u místních lidí nevoli a akce za zachování už existujícího přírodního prostředí. Občanské aktivity nakonec vedly k rozhodnutí o ochraně území, které bylo jako přírodní park (Nature-Park) v roce 2000 otevřeno pro veřejnost. Díky svým charakteristikám se stalo součástí externího projektu EXPO Dnes zahrnuje přírodní park Schöneberger Südgelände fascinující přírodní a kulturní směs uprostřed divočiny stále zůstávají různé zbytky minulé železnice doplněné moderním uměním, které propojuje obojí.

6 Použití Silbersommer extenzivní plochy zeleně / Adam Baroš, VÚKOZ, v.v.i, Průhonice Trvalkové výsadby s vyšším stupněm autoregulace a extenzivní údržbou (jako je např. Silbersommer, Perennemix aj.) se zvolna začínají prosazovat i v širším zahradnickém povědomí. Nejčastěji se s nimi lze setkat v sousedním Německu. Nicméně i u nás se již několik let zkoušejí a pomalu začínají prosazovat v městech. Tyto a další typy květnatých výsadeb umožňují dostat trvalky zpět k lidem i v městském prostředí. Základem je pochopení nároků rostlin, jejich znalost a využití nových technologií. Odměnou pak jsou výrazně nižší nároky na údržbu oproti klasickým výsadbám. Přírodě blízké řešení zelených ploch a jejich ekonomická únosnost / Štěpán Špoula, krajinářský architekt Praha Města se rozrůstají. Dnes mluvíme spíše o městském regionu, který je tvořen mozaikou ploch. Nezastavěné plochy jsou z velké míry fragmenty původní kulturní krajiny, zarůstající náletovou vegetací, nebo i nově ozeleněné plochy, které ale samy o sobě nemají kvalitu obývaného veřejného prostoru. Tyto plochy také z pravidla nejsou v zorném úhlu ochrany přírody, protože jsou málo přírodní. Takové oblasti můžeme nazvat šedou zónou mezi městem a kulturní či přírodní krajinou. O ekonomické únosnosti na jedné straně a o zajištění biodiverzity a kvalitních ekologických vztazích na straně druhé, bude rozhodovat právě naše schopnost zabývat se těmito prostory. D. TRŽIŠTĚ MÍSTNÍCH PRODUKTŮ SOCIÁLNÍ, EKONOMICKÉ, PROVOZNÍ A ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY Sociální aspekty tržišť / Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA Farmářské trhy pomáhají udržet a vytvořit pracovní místa v okolních vesnicích. Přitom samozřejmě prospívají v prvé řadě ekologickému zemědělství či menším rodinným statkům, které čelí globalizované ekonomice s daleko většími obtížemi než intenzivní velkofarmy. Tržistě jsou především velkým sociálním přínosem pro samotná města. Oživují městská centra, posilují obecní život a vytvářejí místo, kde se lidé mohou potkávat. K tomu lze napomoci také pořádáním různých doprovodných akcí, aby lidé na tržišti našli více než jen stánky se zeleninou, ovocem či jiným zbožím. Mohou se stát pozoruhodnou rodinnou i společenskou událostí. Trhy také vytvářejí další pracovní místa ve městě, protože ve dnech, kdy se konají, rovněž více prosperují zdánlivě paradoxně kamenné obchody v okolních ulicích.

7 Ekonomické a provozní aspekty tržišť / Tomáš Popp, ENVIC o.s. Farmářské trhy vznikají po celé České republice. Zahájit a udržet provoz po všech stránkách úspěšných farmářských trhů není tak snadné, jak se mnozí podnikavci domnívají. Příspěvek představí formát Plzeňských farmářských trhů. Pokusí se nastínit, v čem spočívá jejich úspěšnost. Zaměří se i na rizika z hlediska právních předpisů a kontrolních orgánů. Poodhalí formát komunikace s prodejci, kteří donedávna nebyli zvyklí prodávat své produkty přímo spotřebitelům. Na příkladu plzeňských trhů bude demonstrovat i úspěšný model propagace a spolupráce s městem Plzeň a Plzeňským krajem. Environmentální souvislosti a význam tržišť pro místní farmáře / Radim Petratur, Nalok.cz Environmentalistika se zabývá zkoumáním vzájemného působení člověka a ekosystému z pohledu několika vědních disciplín. Pro vztah tržišť a místních farmářů jsou nejdůležitější hlediska ekologie a ekonomie. Farmáři z blízkého okolí navštěvující farmářské tržitě šetří náklady na přepravu zboží, tím šetří životní prostředí a otevírá se jim prostor pro vyšší marže. Zákazníci mají možnost tyto prvovýrobce z okolí osobně poznat. Místní příslušnost farmářů může být i motivací pro vyšší zákaznické výdaje za tyto nákupy, jakožto forma podpory zákazník ví, že takto investované peníze budou z části použity pro obnovu a údržbu krajiny, ve které žijí, protože farmáři se o velkou část krajiny starají. Zákazníci jsou částečně i environmentálně vzdělávaní, získávají lepší povědomí o práci na poli, vzrůstá jejich sounáležitost s prostředím, ve kterém žijí.

8 V Nadaci Partnerství pomáháme lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytujeme jim k tomu granty, odborné služby, přenášíme dobrou praxi a vzděláváme. Podporujeme zapojení veřejnosti do výsadeb stromů, šetrné dopravy a turistiky, bezpečných cest do škol, ochrany přírody, využívání obnovitelných zdrojů energie a vytváření kvalitních veřejných prostranství. Od roku 1991 jsme podpořili prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 273 miliónů korun na projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku tvoříme asociaci Environmental Partnership Association. Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi! Konferenci pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s dánským velvyslanectvím, vysokou školou architektury ARCHIP a Národní galerií v Praze Veletržním palácem mediální partner Konference je organizována jako součást evropského projektu UrbSpace.

Otevřené hranice otevřené sklepy

Otevřené hranice otevřené sklepy Otevřené hranice otevřené sklepy Nadace Partnerství Vás zve na přeshraniční exkurzi do rakouských vinařských obcí, která má za cíl výměnu zkušeností českých a rakouských vinařů z pořádání akcí typu otevřené

Více

Seminář a exkurze pro poskytovatele služeb podél Labské stezky v Ústeckém kraji v rámci projektu Partnerství o.p.s Labská stezka bez hranic

Seminář a exkurze pro poskytovatele služeb podél Labské stezky v Ústeckém kraji v rámci projektu Partnerství o.p.s Labská stezka bez hranic Seminář a exkurze pro poskytovatele služeb podél Labské stezky v Ústeckém kraji v rámci projektu Partnerství o.p.s Labská stezka bez hranic Nadace Partnerství Vás srdečně zve na jednodenní seminář spojený

Více

Bezpečné cesty do školy projekt pro města a obce v ČR

Bezpečné cesty do školy projekt pro města a obce v ČR Bezpečné cesty do školy projekt pro města a obce v ČR X. KONFERENCE O ZVYŠOVÁNÍ BEZPEČNOSTI V OBCÍCH A MĚSTECH Ing. Radek Patrný 22. 11. 2016, PRAHA, HOTEL STEP**** Nadace Partnerství největší česká nadace

Více

Nadace Partnerství PROGRAM PROSTORY

Nadace Partnerství PROGRAM PROSTORY Nadace Partnerství PROGRAM PROSTORY Program Prostory Naše vize: Kvalitní veřejná prostransví Na jejich vzniku se podílí veřejnost, samospráva, místní podnikatelé, OS Místa kvalitní Místa obyvatelná Místa

Více

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 METODIKA PRO ŽADATELE O NADAČNÍ PODPORU Nadace Proměny (dále jen nadace ) vyhlašuje Grantovou výzvu 2015 v programu Zahrada hrou (dále jen grantová výzva ). Program Zahrada

Více

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci:

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci: OPŽP přes MAS Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až 10.000.000,- Kč především na výsadbu v rámci: Sídelní zeleně 5.000.000,- Kč Realizace ÚSES 3.000.000,-Kč Protierozních

Více

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Ing. Jitka Gajdoštinová + Ing. Lenka Křesadlova Ph.D. - NPÚ ÚOP v Kroměříži

Více

Nadace Partnerství. Příklady úspěšných řešení

Nadace Partnerství. Příklady úspěšných řešení Nadace Partnerství Sídlo nadace Údolní 33 602 00 Brno Tel.: 515 903 111 Fax 515 903 110 Podpora opatření pro snížení nehodovosti v obcích Příklady úspěšných řešení Kancelář v Praze Krátká 26 100 00 Praha

Více

1. O Nadaci Partnerství

1. O Nadaci Partnerství Výroční zpráva 2012 Výroční zpráva 2012 1. O Nadaci Partnerství O Nadaci Partnerství V Nadaci Partnerství pomáháme lidem pečovat o životní prostředí: granty odbornými službami vzděláváním přenosem know-how

Více

Výzva k předkládání projektových žádostí

Výzva k předkládání projektových žádostí Výzva k předkládání projektových žádostí v programu Škola pro udržitelný život Zuzana Eliška Veselá 18. 3. 2013 Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje

Více

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního a kulturního dědictví.

Více

Bezpečné cesty do školy. Pardubice-Polabiny

Bezpečné cesty do školy. Pardubice-Polabiny Bezpečné cesty do školy Pardubice-Polabiny Radek Patrný, Petr Šmíd 22. 4. 2015 Nadace Partnerství Pomáháme lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Jak našeho poslání dosahujeme? udělujeme

Více

zelená linka:

zelená linka: www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.4 Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech Aktivita 4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně. Podporovaná opatření: Studie

Více

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR 21. dubna 2015, Lichtenštejnský palác, Praha Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního

Více

Jsme součástí mezinárodní organizace Environmental Partnership Association.

Jsme součástí mezinárodní organizace Environmental Partnership Association. Úvodem V roce 2013 začalo naplno fungovat vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada, díky němuž jsme nejenom my, ale i kolegové z dalších významných ekologických organizací získali perfektní zázemí

Více

Na zelenou 2015 Seminář pro realizátory projektů bezpečných cest do školy

Na zelenou 2015 Seminář pro realizátory projektů bezpečných cest do školy 2015 Seminář pro realizátory projektů bezpečných cest do školy Radek Patrný, Nadace Partnerství 15. 4. 2015, NIDV, Praha Cíle semináře harmonogram školního projektu s kým jednat, koho do projektu zapojit,

Více

PLÁN ROZVOJE SPORTU Obce Háj u Duchcova na rok

PLÁN ROZVOJE SPORTU Obce Háj u Duchcova na rok PLÁN ROZVOJE SPORTU Obce Háj u Duchcova na rok 2019-2025 Obsah 1. Úvod 2. Základní východiska a pojmy 3. Obec Háj u Duchcova 4. Současný stav podpory sportu v obci 5. Vize podpory sportu v obci A. Sport

Více

vize ždárské krajiny lucie radilová

vize ždárské krajiny lucie radilová vize ždárské krajiny lucie radilová systém zeleně v kontextu udržitelného rozvoje města / saarplan (refuel) rovnováha města a krajiny krajina a její vstup do města potenciál města a krajiny využití vnitřních

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2018/2019 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2018/2019 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU 1. Modelování, druhy modelů 2. Rozdělení dat pro modelování 3. Georeferencování 4. Podmínky pro výběr dat 5. Metody pořízení dat 6. Podkladová data pro modelování 7. Data ekologická,

Více

Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi

Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi Architektura dětem Dizertační práce Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi Ing. arch. MgA. Zuzana Zbořilová Školitelka

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1327/2015/SPS Školní program environmentálního

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2016/17 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2016/17 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU 1. Modelování, druhy modelů 2. Rozdělení dat pro modelování 3. Georeferencování 4. Podmínky pro výběr dat 5. Metody pořízení dat 6. Podkladová data pro modelování 7. Data ekologická,

Více

SEDLÁK JEDE Z POLE. Tomáš Popp, Envic

SEDLÁK JEDE Z POLE. Tomáš Popp, Envic SEDLÁK JEDE Z POLE Tomáš Popp, Envic NAKRMTE MĚSTO Fenomén lokálního jídla není pouhou módní vlnou. - kvalita, čerstvost, originalita - potraviny vyprodukované co nejblíže místu prodeje - produkce menšími

Více

Architektura a environmentální vzdělávání. Tomáš Kažmierski

Architektura a environmentální vzdělávání. Tomáš Kažmierski Architektura a environmentální vzdělávání Tomáš Kažmierski Člověk si zdokonaluje svůj vlastní svět a příroda se mu čím dál častěji stává pouhou kulisou. Při troše štěstí ji sleduje při pohledu z okna nebo

Více

Podpora zklidňování dopravy ve městech a obcích

Podpora zklidňování dopravy ve městech a obcích Nadace Partnerství Podpora zklidňování dopravy ve městech a obcích Sídlo nadace Údolní 33 602 00 Brno Tel.: 515 903 111 Fax 515 903 110 Kancelář v Praze Krátká 26 100 00 Praha 10 Tel./Fax: 274 816 727

Více

Doporučení pro tvorbu politiky rozvoje příměstských oblastí

Doporučení pro tvorbu politiky rozvoje příměstských oblastí Doporučení pro tvorbu politiky rozvoje příměstských oblastí Partneři z projektu INTERREG IVC Project společně se dvěma evropskými sítěmi, které se zabývají příměstskými oblastmi, dospěli na základě sdílených

Více

Životní prostředí - úvod do problematiky

Životní prostředí - úvod do problematiky Životní prostředí - úvod do problematiky Jan Kopp Katedra geografie ZČU v Plzni Obsah Terminologie Vztah člověka a životního prostředí Hodnocení životního prostředí Integrované pojetí EV Nástroje ochrany

Více

Prioritní cíle programu LIFE+

Prioritní cíle programu LIFE+ Prioritní cíle programu LIFE+ 1 Prioritní oblasti LIFE+ Příroda a biologická rozmanitost Základní cíl: chránit, zachovat, obnovit, sledovat a zjednodušit fungování přírodních systémů, přírodních stanovišť,

Více

Projekt Bezpečné cesty do školy Městská část Praha 14 Vstupní seminář projektu - první schůzka pracovní skupiny projektu BCŠ Praha 14

Projekt Bezpečné cesty do školy Městská část Praha 14 Vstupní seminář projektu - první schůzka pracovní skupiny projektu BCŠ Praha 14 Projekt Bezpečné cesty do školy Městská část Praha 14 Vstupní seminář projektu - první schůzka pracovní skupiny projektu BCŠ Praha 14 Radek Patrný, Petr Šmíd 8. 11. 2017 Nadace Partnerství největší česká

Více

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ pro období školních roku 2015/2016 až 2020/2021 V Praze dne 15. 9. 2015 Předkládá: PhDr. Mgr. Marek Vraný Projednáno na pedagogické

Více

Programy Nadace Partnerství pro obce a regiony

Programy Nadace Partnerství pro obce a regiony Programy Nadace Partnerství pro obce a regiony Stezky Greenways Soutěže cesty Městy a Město stromů Granty, asistence Daniel Mourek Ondřej Fábera Nadace Partnerství Pomáháme pečovat o životní prostředí,

Více

Nadace Proměny pro školy. Konference Zahrada hrou 2013 3. dubna, Národní technická knihovna, Praha anotace příspěvků konference

Nadace Proměny pro školy. Konference Zahrada hrou 2013 3. dubna, Národní technická knihovna, Praha anotace příspěvků konference Nadace Proměny pro školy Konference Zahrada hrou 2013 3. dubna, Národní technická knihovna, Praha anotace příspěvků konference Představení Nadace Proměny a programu Zahrada hrou / Mgr. Jitka Přerovská,

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ [1] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Základy obecné ekologie

Více

ENTENTE FLORALE EUROPE. Evropská kvetoucí sídla. Ing. Eva Voženílková národní koordinátorka soutěže eva.vozenilkova@mzp.cz

ENTENTE FLORALE EUROPE. Evropská kvetoucí sídla. Ing. Eva Voženílková národní koordinátorka soutěže eva.vozenilkova@mzp.cz ENTENTE FLORALE EUROPE Evropská kvetoucí sídla Ing. Eva Voženílková národní koordinátorka soutěže eva.vozenilkova@mzp.cz ENTENTE FLORALE EUROPE Evropská kvetoucí sídla SOUTĚŽ SÍDEL zaměřená na zlepšování

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Přehled fichí. MAS Sedlčansko, o.p.s.

Přehled fichí. MAS Sedlčansko, o.p.s. Přehled fichí Fiche č. 1: Podpora a vznik mikropodniků (minimální výše ZV 100 000, maximální výše ZV 500 000) 1) rekonstrukce a modernizace objektu, případně nová výstavba budov a ploch pro zakládání a

Více

Life from Soil module template. Učitelé, lektoři, studenti a rodiče, zástupci samosprávy, členové nevládních organizací atd.

Life from Soil module template. Učitelé, lektoři, studenti a rodiče, zástupci samosprávy, členové nevládních organizací atd. Určeno lektorům pro plánování vlastního kurzu. Abstrakt a obsah modulu Název a popis modulu Tvorba přírodních školních zahrad Přírodní školní zahrady poskytují vynikající prostředí a příležitost ke zvýšení

Více

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i.

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. Plánování a význam zeleně v malých městech Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. zeleň v sídle Zeleň je jednou ze základních funkčních složek struktury sídla,

Více

N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků

N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků N á v r h Program podpory projektů regionů národních parků Kritéria pro výběr k podpoře (hodnocení): odpovídají hodnotícím kritériím Příloh III pro programy 2 a 3, s tím, že dodatečným kritériem bude územní

Více

Nadace Partnerství Podpora a propagace šetrné mobility ve městech a obcích v ČR The Czech Environmental Partnership Foundation Sídlo nadace

Nadace Partnerství Podpora a propagace šetrné mobility ve městech a obcích v ČR The Czech Environmental Partnership Foundation Sídlo nadace Nadace Partnerství Sídlo nadace Údolní 33 602 00 Brno Tel.: 515 903 111 Fax 515 903 110 Kancelář v Praze Krátká 26 100 00 Praha 10 Tel./Fax: 274 816 727 Podpora a propagace šetrné mobility ve městech a

Více

Využití a možnosti automatického monitoringu cyklistů a pěších

Využití a možnosti automatického monitoringu cyklistů a pěších Využití a možnosti automatického monitoringu cyklistů a pěších Bc. Ondřej Nejedlý Měřín 2. 6. 2015 Obsah Kdo jsme? Proč monitorovat? Sčítače Eco-Counter Příklad z praxe Labská stezka - Ústecký kraj Královéhradecký

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

OZELEŇOVÁNÍ VENKOVSKÉHO PROSTORU - BOJ SE SUCHEM A ZMĚNOU A KLIMATU. S-atelier, Ing. Jitka Schneiderová LISTOPAD 2017

OZELEŇOVÁNÍ VENKOVSKÉHO PROSTORU - BOJ SE SUCHEM A ZMĚNOU A KLIMATU. S-atelier, Ing. Jitka Schneiderová LISTOPAD 2017 OZELEŇOVÁNÍ VENKOVSKÉHO PROSTORU - BOJ SE SUCHEM A ZMĚNOU A KLIMATU S-atelier, Ing. Jitka Schneiderová LISTOPAD 2017 OSNOVA VÝZNAM ZELENĚ A VEGETACE KLIMATICKÁ ZELEŇ OZELEŇOVÁNÍ (VENKOVSKÝCH) SÍDEL JAK

Více

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období 2016 2021 Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role obce 1.1. Doprava a komunikace Zlepšení

Více

Zdroje pro správné skutky. Petr Holý

Zdroje pro správné skutky. Petr Holý Zdroje pro správné skutky Petr Holý Definice dárcovství? Dávání peněz je radost. Lidé dávají rádi proto, že z toho mají dobrý pocit, přidá jim to na společenské vážnosti nebo ulehčí svědomí. Mají možnost

Více

UKÁZKA ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ. MAS Královská stezka o.p.s. Habry 66, 582 81 Habry www.kralovska-stezka.cz

UKÁZKA ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ. MAS Královská stezka o.p.s. Habry 66, 582 81 Habry www.kralovska-stezka.cz UKÁZKA ÚSPĚŠNÝCH PROJEKTŮ MAS Královská stezka o.p.s. Habry 66, 582 81 Habry www.kralovska-stezka.cz V roce 2008 MAS KS 10 200 obyvatel, nyní 34 100 obyvatel (65 obcí) MAS přináší do regionu ročně cca

Více

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role 1.1. Doprava a komunikace 1.2. Technická infrastruktura Zlepšení stavu komunikací ve městě Snížení negativních

Více

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR 1. Úvod Lesní pedagogika (dále jen LP) je nedílnou součástí environmentálního vzdělávání, které má za cíl zvýšit ve společnosti

Více

Obec Žleby Strategický plán rozvoje sportu v obci do roku 2025

Obec Žleby Strategický plán rozvoje sportu v obci do roku 2025 Obec Žleby Strategický plán rozvoje sportu v obci do roku 2025 Obsah I. Úvod II. Základní pojmy III. Úloha obce v zajištění sportu IV. Oblasti podpory sportu V. Formy podpory sportu VI. Závěr I. Úvod Strategický

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 05.02.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 25.02.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Společná deklarace o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Nadační fond Julinka Výroční zpráva 2015

Nadační fond Julinka Výroční zpráva 2015 Nadační fond Julinka Výroční zpráva 2015 Obsah: 1. Úvodní slovo 2. Základní údaje o Nadačním fondu Julinka 3. Struktura fondu 4. Poslání a účel fondu 5. Akce pořádané Nadačním fondem Julinka v roce 2014

Více

PŘÍMĚSTSKÝ PARK. Trojská kotlina Ustavující zasedání přípravného výboru

PŘÍMĚSTSKÝ PARK. Trojská kotlina Ustavující zasedání přípravného výboru PŘÍMĚSTSKÝ PARK Trojská kotlina 29.5.2018 Ustavující zasedání přípravného výboru VIZE PŘÍMĚSTSKÉHO PARKU TROJSKÁ KOTLINA Příměstský park je místní iniciační, koordinační a správní nástroj pro péči, ochranu

Více

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace ORLICKO V ROCE 2020 Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení Na základě analýzy území, založené na studiu jeho sociálních, ekonomických a environmentálních charakteristik a poznatcích potřeb, přání

Více

Příloha č. 1 Důvodové zprávy

Příloha č. 1 Důvodové zprávy Příloha č. 1 Důvodové zprávy Příloha č. 2 Důvodové zprávy Příloha č. 3 Důvodové zprávy Dle Územního plánu Ústí nad Labem kapitola f) se část p. p. č. 78/31 a část p. p. č. 78/32 obě v k.

Více

Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě

Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. Jiří Šimek, Michal Slabý Konference SpeedCHAIN, 4-5.11. 2015, Praha

Více

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1463/2018/SPS Školní

Více

Partnerství pro české brownfieldy - CZ.1.07/2.4.00/ VÝCHODNÍ VÝBĚŽEK

Partnerství pro české brownfieldy - CZ.1.07/2.4.00/ VÝCHODNÍ VÝBĚŽEK KRÁSNÉ BŘEZNO POLOOSTROV: VÝCHODNÍ VÝBĚŽEK místo výkonu praxe: Krajský úřad Ústeckého kraje termín: 21.-25.11.2011 praktikantka: Bc. Helena Lorková supervizor: Mgr. Swen Czastka 1. KRAJSKÝ ÚŘAD ÚSTECKÉHO

Více

CYKLISTIKA A KOMPLEXNÍ PŘÍSTUP VE STRATEGICKÉM PLÁNOVÁNÍ

CYKLISTIKA A KOMPLEXNÍ PŘÍSTUP VE STRATEGICKÉM PLÁNOVÁNÍ CYKLISTIKA A KOMPLEXNÍ PŘÍSTUP VE STRATEGICKÉM PLÁNOVÁNÍ VÝZKUM DOPRAVNÍCH STRATEGIÍ MĚST V ČR JIŘÍ GALATÍK, Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., www.cdv.cz, E-MAIL: jiri.galatik@cdv.cz ANOTACE PŘÍSPĚVKU:

Více

JAK PRACUJE ARCHITEKT JAKUB CHVOJKA

JAK PRACUJE ARCHITEKT JAKUB CHVOJKA JAK PRACUJE ARCHITEKT JAKUB CHVOJKA HLAVNÍM PARTNEREM ARCHITEKTA JE INVESTOR (ZÁKAZNÍK) SOUKROMÁ OSOBA, FIRMA, INSTITUCE, NEBO ORGANIZACE, KTERÁ MÁ ZÁMĚR VYTVOŘIT, PŘETVOŘIT NEBO OBNOVIT DŮM, PARK, VEŘEJNÝ

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2019 1 Strana 1 2 1. Dokončení interaktivních prvků u Vodní stezky kolem Veseláku - budou dokončeny interaktivní prvky u zastavení 2 a 10 naučné stezky s cílem podpořit edukační

Více

I. CÍL A ZAMĚŘENÍ GRANTOVÉ VÝZVY II. PODMÍNKY GRANTOVÉ VÝZVY

I. CÍL A ZAMĚŘENÍ GRANTOVÉ VÝZVY II. PODMÍNKY GRANTOVÉ VÝZVY Nadace Proměny Karla Komárka (dále jen nadace ) vyhlašuje Grantovou výzvu 2016 v programu Parky (dále jen grantová výzva ). Program Parky pomáhá městům rozvíjet veřejná prostranství, která vycházejí z

Více

Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR

Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR Potřeba vypracovat Strategický plán rozvoje ITS pro ČR Roman Srp Sdružení pro dopravní telematiku V Praze dne 23.11.2010 Prezentace pozičního dokumentu pro Ministerstvo dopravy ČR Obsah prezentace Stručně

Více

Dlouhodobý program NSZM ČR

Dlouhodobý program NSZM ČR BRÁNA KVALITY Dlouhodobý program NSZM ČR Podzimní zasedání VH NSZM ČR Jihlava, 13. prosince 2006 NSZM ČR 2006 1 Program a metodika NSZM Česká Brána 21 / New Gate 21 1998-2006 Program Česká Brána 21 titul

Více

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část ní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu 02. Informace o kurzu 01. Úvod do managementu ve veřejné správě

Více

Automobilová doprava a veřejná prostranství ve Zlíně.

Automobilová doprava a veřejná prostranství ve Zlíně. Automobilová doprava a veřejná prostranství ve Zlíně Co to jsou veřejná prostranství? Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné

Více

Tematická sekce NSZM ČR ZAPOJOVÁNÍ MLADÝCH LIDÍ DO ROZVOJE MĚST

Tematická sekce NSZM ČR ZAPOJOVÁNÍ MLADÝCH LIDÍ DO ROZVOJE MĚST . Tematická sekce NSZM ČR ZAPOJOVÁNÍ MLADÝCH LIDÍ DO ROZVOJE MĚST Litoměřice, 15. května 2014 www.zdravamesta.cz/mva-sekce Akce je součástí projektu NSZM ČR "Mládež v akci? Ano, v obci!", který je realizován

Více

Partnerství veřejného a soukromého sektoru v územním rozvoji obcí. Klub regionalistů Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava 24.5.2011

Partnerství veřejného a soukromého sektoru v územním rozvoji obcí. Klub regionalistů Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava 24.5.2011 Partnerství veřejného a soukromého sektoru v územním rozvoji obcí Klub regionalistů Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava 24.5.2011 Faktory úspěšného územního rozvoje Právní prostředí, politické prostředí,

Více

ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ KAMENY VIZE

ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ KAMENY VIZE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ KAMENY VIZE Návrhy strategických směrů 1 Duben 2016 STAVEBNÍ KAMENY VIZE OSTRAVY 2030 Stavební kameny vize pro Ostravu 2030 jsou prohlášení, která popisují ideální stav, k němuž chce

Více

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. + Informace o kurzu + Informace ke studiu Úvod do managementu ve veřejné správě + Management jako

Více

Všechno, co jste chtěli vědět o udržitelné dopravě, a báli jste se zeptat. Jaroslav Vymazal

Všechno, co jste chtěli vědět o udržitelné dopravě, a báli jste se zeptat. Jaroslav Vymazal Všechno, co jste chtěli vědět o udržitelné dopravě, a báli jste se zeptat Jaroslav Vymazal Je zřejmé, že sdílený prostor je především koncepční filozofií. Město je třeba plánovat v rámci participačních

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2017 1 Strana 1 2 1. Výsadba ovocných stromů na Holetín - bude vysazena nová ovocná alej, pravděpodobné místo výsadby cesta na Holetín za lesem, akce proběhne jako veřejná

Více

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň)

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň) Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň) Kritéria pro hodnocení formálních náležitostí žádostí Soulad žádosti s programem OPŽP 2014+ a příslušnými SC / podporovanými aktivitami uvedenými v

Více

Co nám dal Projekt Zlín v pohybu zdravě, bezpečně, na pohodu?

Co nám dal Projekt Zlín v pohybu zdravě, bezpečně, na pohodu? Co nám dal Projekt Zlín v pohybu zdravě, bezpečně, na pohodu? Výchozí situace Zlín = město automobilů Dlouhodobý trend zhoršující se dopravní situace ve městě Růst obtěžujících vlivů automobilové dopravy

Více

OBECNÝ PRŮZKUM TRHU Ve Španělsku, Nizozemí, Velké Británii, České republice a Bulharsku

OBECNÝ PRŮZKUM TRHU Ve Španělsku, Nizozemí, Velké Británii, České republice a Bulharsku 2013-1-ES1-LEO05-66586 SENDI - Začleňování speciálních vzdělávacích potřeb a zdravotních postižení OBECNÝ PRŮZKUM TRHU Ve Španělsku, Nizozemí, Velké Británii, České republice a Bulharsku Tento projekt

Více

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Implementace OVZ v investiční oblasti Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Motivace Externí: Interní: ISO 20400: Udržitelné nakupování semináře: Implementace odpovědného veřejného zadávání metodika: Implementace

Více

Školní plány mobility

Školní plány mobility Školní plány mobility Radek Patrný 7. 4. 2011 Co je školní plán mobility? Strategický plán Řešící způsob dopravy dětí do školy Dlouhodobá koncepce Důraz kladen spíše na priority a postupy než na konkrétní

Více

CO JE TO SWOT ANALÝZA

CO JE TO SWOT ANALÝZA SWOT analýza CO JE TO SWOT ANALÝZA Univerzálně používaný nástroj, který mapuje a analyzuje daný jev (například určitý stav, situaci, úkol, problém, pracovní tým, projekt atd.) Umožňuje dívat se na analyzovanou

Více

dopravní politika měst

dopravní politika měst Doprava v klidu dopravní politika měst 5. cvičení parkovací politika strategie a nástroje druhy regulace Park and Ride bezplatné parkování? Parkovací politika Parkování mají na starosti především místní

Více

Veřejná prostranství a legislativa

Veřejná prostranství a legislativa ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Brno, listopad 2014 Ing. arch. Naděžda Rozmanová Konference MĚSTO POD POKLIČKOU Metodiky a nástroje pro systémový přístup k veřejným prostranstvím Brno 9. 12. 2014 Veřejná prostranství

Více

SÍDLIŠTĚ, MÍSTO PRO ŽIVOT

SÍDLIŠTĚ, MÍSTO PRO ŽIVOT SÍDLIŠTĚ, MÍSTO PRO ŽIVOT Studie Sídliště Moravský Krumlov Tato studie nabízí koncepci řešení sídliště v Moravském Krumlově. Vizi, jak zde do budoucna vytvořit lepší místo pro život. Nalezení srdce lokality

Více

SPONZORSKÝ BALÍČEK ROK 2015 SEMINÁŘE

SPONZORSKÝ BALÍČEK ROK 2015 SEMINÁŘE SEMINÁŘE Semináře jsou pravidelné vzdělávací programy, které se konají každý třetí čtvrtek v měsíci v dopoledních hodinách a nabízí jedinečný pohled do problematiky a praxe šetrného stavebnictví v České

Více

Dotazník pro zřizovatele škol

Dotazník pro zřizovatele škol Dotazník pro zřizovatele škol Vážená paní, vážený pane, prosím Vás o vyplnění tohoto dotazníku, jehož výstupy poslouží k získání metodiky pro hodnocení ředitelů základních škol zřizovatelem z pohledu zřizovatele.

Více

OBSAH 01 IDENTIFIKACE 02 AUTORSKÁ ZPRÁVA 03 KRAJINNÝ KONTEXT A UMÍSTĚNÍ STAVBY ORTOFOTOMAPA 04 SOUČASNÝ STAV FOTODOKUMENTACE

OBSAH 01 IDENTIFIKACE 02 AUTORSKÁ ZPRÁVA 03 KRAJINNÝ KONTEXT A UMÍSTĚNÍ STAVBY ORTOFOTOMAPA 04 SOUČASNÝ STAV FOTODOKUMENTACE OBSAH 01 IDENTIFIKACE 02 AUTORSKÁ ZPRÁVA 03 KRAJINNÝ KONTEXT A UMÍSTĚNÍ STAVBY ORTOFOTOMAPA 04 SOUČASNÝ STAV FOTODOKUMENTACE 05 ARCHITEKTONICKÝ NÁVRH - CELKOVÁ SITUACE 1:750 06 ARCHITEKTONICKÝ NÁVRH SITUACE

Více

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010 Prodej ze dvora- marketing zemědělských komodit LEDEN A ÚNOR 2010 Výhody nákupu místní produkce pro obchodníky - nákupčí vyšší kvalita (zejména u rychle se kazícího zboží, které je nutno přepravovat) p

Více

Český svaz plážového tenisu

Český svaz plážového tenisu Český svaz plážového tenisu Co je plážový tenis? Plážový tenis je nejčastěji popisován jako směsice tenisu, badmintonu a také plážového volejbalu. Hraje se na dvorci, který je rozměrem identický s dvorcem

Více

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1

Plán činnosti rozvoje EVVO rok Strana 1 Plán činnosti rozvoje EVVO rok 2018 1 Strana 1 2 1. Dokončení interaktivních prvků u Vodní stezky kolem Veseláku -budou dokončeny interaktivní prvky u zastavení 2 a 10 naučné stezky s cílem podpořit edukační

Více

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis

Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období zápis Konference k tvorbě integrované strategie MAS Ekoregion Úhlava pro období 2014 2020 zápis 13. 11. 2014 Návrh Strategických cílů, specifických cílů a opatření Pracovní skupina Rozvoj obcí Vize Ekoregion

Více

AUTOMATICKÝ MONITORING NÁVŠTĚNOSTI V NÁRODNÍCH PARCÍCH A CHKO. Bc. Ondřej Nejedlý Kvilda

AUTOMATICKÝ MONITORING NÁVŠTĚNOSTI V NÁRODNÍCH PARCÍCH A CHKO. Bc. Ondřej Nejedlý Kvilda AUTOMATICKÝ MONITORING NÁVŠTĚNOSTI V NÁRODNÍCH PARCÍCH A CHKO Bc. Ondřej Nejedlý Kvilda 3. 10. 2015 Kdo jsme? Nadace Partnerství! Jak naplňujeme naši misi? Rozdělováním grantů Poskytováním odborného poradenství

Více

Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství. Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování

Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství. Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Ing. arch. Naděžda Rozmanová Konference Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství Brno 13. 5. 2015 Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování Kdo je

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více

Spolupráce při adaptacích na změnu klimatu v klíčových lesnických a zemědělských oblastech (TL )

Spolupráce při adaptacích na změnu klimatu v klíčových lesnických a zemědělských oblastech (TL ) Spolupráce při adaptacích na změnu klimatu v klíčových lesnických a zemědělských oblastech (TL02000431) TAČR ETA Realizace: 2019-2021 Řešitelé: Masarykova univerzita - Fakulta sociálních studií Výzkumný

Více

NÁVŠTĚVA. Dům. v Polabí 106 DŮM & ZAHRADA

NÁVŠTĚVA. Dům. v Polabí 106 DŮM & ZAHRADA Dům v Polabí 106 DŮM & ZAHRADA Dům s jezírkem na konci vsi, obklopen vrbami a břízami, vypadá jako by sem patřil odjakživa. Hmotová koncepce a velkorysé prosklení prozrazují, že se jedná o moderní stavbu.

Více

PRINCIPY DOPRAVNÍ POLITIKY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ZLÍN

PRINCIPY DOPRAVNÍ POLITIKY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ZLÍN PRINCIPY DOPRAVNÍ POLITIKY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ZLÍN Magistrát statutárního města Zlín Odbor koncepce a realizace dopravních staveb Michal Kočí, 7. 6. 2016, Zlín Vize města Zlín: Město Zlín chce být do roku

Více

Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. EFEKTIVNĚ VZDĚLÁVAT ZAMĚSTNANCE MŮŽE I MALÝ A STŘEDNÍ PODNIK Tomáš Langer Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. největší sdružení ve vzdělávání

Více

Inventarizace a návrh ošetření vzrostlých dřevin rostoucích v okolí vodního díla Mšeno

Inventarizace a návrh ošetření vzrostlých dřevin rostoucích v okolí vodního díla Mšeno Inventarizace a návrh ošetření vzrostlých dřevin rostoucích v okolí vodního díla Mšeno Dílo: Inventarizace a návrh ošetření vzrostlých dřevin rostoucích v okolí vodního díla Mšeno Stupeň dokumentace: Realizační,

Více

www.ipfin.co.uk Finanční vzdělávání v International Personal Finance

www.ipfin.co.uk Finanční vzdělávání v International Personal Finance Finanční vzdělávání v International Personal Finance International Personal Finance Kdo jsme? mezinárodní finanční společnost obsluhujeme 2.5 miliónu zákazníků v Polsku, České republice, Maďarsku, Rumunsku,

Více

Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika

Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika Udržitelné dopravní plánování měst a rozvoj sítě CIVINET Česká a Slovenská republika Hlavní témata a aktivity v roce 2016 19. 5. 2016 Brno, Konference CIVINET Co přináší výzkum pro rozvoj udržitelné mobility

Více

Úspěšné projekty Prahy 10

Úspěšné projekty Prahy 10 Úspěšné projekty Prahy 10 Praha 10 Město stromů 2012/2013 Městská část Praha 10 se v roce 2012 stala vítězem celorepublikové soutěže, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s městem

Více