Výživa nové generace. big taste, top performance. Výsledky první vědecké studie FitLine Activize Oxyplus a Basics. New lifestyle. Experience results.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výživa nové generace. big taste, top performance. Výsledky první vědecké studie FitLine Activize Oxyplus a Basics. New lifestyle. Experience results."

Transkript

1 Výsledky první vědecké studie FitLine Activize Oxyplus a Basics FitLine Activize Oxyplus Úvod Kyslík: Elixír života, výkonu a sportu Lidské tělo je schopno přežít tři týdny bez jídla, tři dny bez pití, ale pouze tři minuty bez kyslíku. Dostatečný přísun kyslíku je totiž základem života samotného. Živiny jako cukry a tuky jsou spolu s kyslíkem transportovány do buněčných mitochondrií, kde jsou tyto látky přeměňovány na energii. Princip přeměny energie v organismu lze zjednodušeně přirovnat ke komínu, ve kterém se spalováním dřeva vytváří teplo. Pokud při spalování není dostatek kyslíku, jsou odpadní látky ukládány na stěny komínu, spalování neprobíhá ideálně, je produkováno méně energie a komín se zanáší. A stejně jako komín naše těla potřebují dostatek kyslíku pro optimální zásobování energií. Dlouhodobé nedostatečné okysličení může vést k negativním důsledkům. Ve zkratce: Kyslík je jednou z nejdůležitějších složek cirkulující krve a zvyšuje metabolismus každé tělní buňky. Srdce, plíce, mozek, orgány zažívacího traktu, kůže, svaly a vazivo potřebují kyslík pro co nejlepší plnění jejich funkcí v těle tak, aby nás udržely aktivní a fit. Produkt FitLine Activize Oxyplus: Více kyslíku = lepší výkon Amatérští i profesionální sportovci byli osloveni k otestování produktu FitLine Activize, který obsahuje všechny energeticky významné živiny. Vývoj produktu Activize probíhal pod vedením Dr. Gerharda Schmitta, předsedy vědecké rady PM- international AG. Pozornost byla zaměřena na nové speciální složení umožňující maximální využití kyslíku v energetickém metabolismu, s cílem silnější podpory výkonnosti organismu. Již první ohlasy uživatelů produktů PM- International AG ukázaly, že s pomocí Activize Oxyplus lze tohoto cíle dosáhnout. Díky Activize Oxyplus dochází ke kvalitnímu prokrvení i těch nejtenčích kapilár a tím je umožněno rychlé zpracování živin a kyslíku pro tvorbu energie. Zlepšení prokrvení a termoregulace je zřetelně viditelné na termografickém zobrazení. Vitamín C a vitamíny skupiny B jsou důležité pro optimální tvorbu energie v těle, dextróza slouží jako zásobárna rychlé energie, guarana a výtažky ze speciální hnědé řasy zajišťují rychlejší spalování tuků. Tyto unikátní ingredience v tomto unikátním složení výrazně zlepšují výkonnost u sportovců, aktivních jedinců a také u všech lidí vědomě pečujících o své zdraví.

2 Studie FitLine Activize Oxyplus zvyšuje výkonnost nyní vědecky testováno Vyšší efektivita nového produktu Activize Oxyplus byla dokázána vědeckou studií. Této studie se zúčastnilo 20 vrcholových i amatérských sportovců, kteří byli náhodně rozděleni do dvou srovnávacích skupin. Studie byla provedena jako randomizovaná a placebem kontrolovaná dvojitě slepá studie. Sportovci z první skupiny užívali jednu čajovou lžičku FitLine Activize Oxyplus třikrát denně (ráno, odpoledne a večer) po dobu sedmi dnů a po třídenní pauze následoval sedmidenní cyklus užívání placeba, tedy užívání nápoje bez aktivních složek. Druhá skupina naopak užívala placebo třikrát denně po prvních sedm dní a po třídenní pauze následovalo sedmidenní užívání FitLine Activize Oxyplus. Nikdo z účastníků a spolupracujících osob nevěděl, který z právě podávaných nápojů obsahuje účinné látky a který placebo. Tuto informaci měli pouze vědci, kteří později prováděli analýzu dat. Vzhledem ke skutečnosti, že sportovci byli vedeni pod anonymními údaji, nevěděli vědci, který výsledek patří kterému účastníkovi studie. Nepatřičné ovlivňování výsledků studie bylo tedy prakticky vyloučeno. Prováděná studie splňovala nejpřísnější vědecká kritéria. Probíhalo 25 minutové měření výkonnosti na běžeckém pásu za kontroly spiroergometrie, krevního tlaku, ukazatelů krevního oběhu, hladiny laktátu a analýzy dechových plynů. Toto měření výkonnostní kapacity probíhalo první, sedmý a čtrnáctý den testování. Po tuto dobu byla upřena pozornost především na respirační koeficient na hodnotu VO 2max, která poskytuje informativní obraz o reálné fyzické výkonnosti a o aktuální spotřebě kyslíku buňkami. Během měření VO 2max (ukazatel maximálního využití kyslíku) byl dokázán významný nárůst výkonnosti oproti vstupním hodnotám (INI- 1) již po prvním týdnu užívání FitLine Activize Oxyplus (V- 1). Nárůst hodnoty VO 2max u této skupiny respondentů přetrvával i při měření 14. den testu, byť již druhý týden nebyl podáván FitLine Activize Oxyplus. Navíc i během druhého týdne došlo k mírnému vzestupu hodnot typu after- burn effect na 55,8 ml O 2 za minutu. Nárůst jasně ukazuje lepší dostupnost kyslíku a jeho transport do svalů.

3 Závěr Během užívání FitLine Activize Oxyplus došlo k významnému zvýšení příjmu kyslíku a také ke zvýšení průměrného výkonu sportovců. Spolu s respiračním koeficientem 1 (poměr mezi příjmem kyslíku a výdejem oxidu uhličitého) vzrostla také průměrná rychlost všech účastníků při měření na běhacím pásu o 28 % (INI- all vs. VP- all) a rychlost skupiny 1 dokonce o 32% (INI- 1 vs P- 1). Před užíváním Activize Oxyplus byla průměrná rychlost 9,9 km/h (6,1 mph) a při následujícím měření vzrostla na 13 km/h (8,1 mph) u skupiny 1 na 14,9 km/h.

4 Více energie bez dopingu Stejně jako jiné produkty FitLine neobsahuje Activize Oxyplus ve sportu nepovolené látky a může být bez obav užíván profesionálními sportovci.

5 Vědecky dokázáno: efektivnost FitLine Activize Oxyplus Lepší okysličení Průměrné hodnoty VO 2max (hodnota maximálního využití kyslíku) vrostly o 10 %. Tělo má k dispozici více kyslíku, který je rozveden až do nejmenších kapilár a buněk. Lepší výkon Spolu s respiračním koeficientem 1 (poměr mezi příjmem kyslíku a výdejem oxidu uhličitého) vzrostla také průměrná rychlost všech účastníků při měření na běhacím pásu o 28 % a rychlost skupiny 1 dokonce o 32%. Více energie S novou kombinací aktivních složek ve FitLine Activize Oxyplus má organismus nejen větší přísun kyslíku, ale také dalších látek důležitých pro tvorbu energie.

6 FitLine Basics Úvod Profesionální i amatérští sportovci potřebují více Je samozřejmé, že profesionální sportovci potřebují více živin než běžná populace. Vzhledem k velké fyzické zátěži během tréninku a závodů a také kvůli psychickému vypětí dochází ke zvýšené potřebě přísunu důležitých nutričních látek. Na druhou stranu je zásobování organismu nejdůležitějšími živinami často nedostatečné vzhledem k nepravidelným stravovacím návykům bez dostatku ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. Omezené pokrytí důležitými látkami vzniká také v důsledku častého cestování na vzdálená místa kvůli soutěžím a rozdílnosti jednotlivých lokálních kuchyní podávaných v hotelích. Tyto příčiny mohou vést ke snížení výkonnosti, mít negativní dopad na imunitní systém a na nárůst oxidativního stresu buněk. Nejlepší profesionální sportovci většinou o tomto problému vědí a věnují značnou pozornost optimalizaci jejich výživy stejně jako přizpůsobení tréninkových plánů pro vrcholy sezóny. U amatérských sportovců nastává jiný problém. Pokud nesportují pravidelně, ale nárazově a to intenzivněji a řídí se mottem čím více, tím lépe, jejich těla hůře reagují na stres a zatížení. Navíc pocením amatérští sportovci ztrácejí nadprůměrné množství minerálů a ve vodě rozpustných životně důležitých látek. Výsledkem je nervozita, snížená schopnost koncentrace, pocit vyčerpání, které rychle zasahují i do jiných oblastí života. Všechny tyto situace také vyžadují zvýšený přísun živin do organismu. Aby bylo možné využít plný potenciál a dosáhnout lepší výkonnosti, potřebují vrcholoví i amatérští sportovci následující: adekvátní příjem životně důležitých látek dobře pracující zažívací systém a dostatečné množství živin co nejlépe fungující imunitní systém buněčnou ochranu Zdravá střevní mikroflóra a dobré zásobování živinami jsou důležité pro dostatek sil a energie, rychlejší regeneraci a lepší fyzickou odolnost a toto platí pro všechny, nejen pro sportovce.

7 Produkt Nový FitLine Basics: více přírodního zdraví FitLine Basics, ověřený mnohaletou praxí, vždy dodával našemu zažívacímu a imunitnímu systému důležité látky: bylinné enzymy rozpustnou i nerozpustnou vlákninu četné rostlinné výtažky získané z ovoce, zeleniny a obilné výtažky vitamínový komplex pro ochranu buněk: vitamín C, beta karoten, vitamín E a stopový prvek selen množství bylinných výtažků dle poznatků z indické Ajurvédy V nově vyvinutém a světově unikátním FitLine Basics vědecká rada PM- International s předsedou Dr. Gerhardem Schmittem kombinuje poslední vědecké poznatky s novými technologiemi. Nový FitLine Basics zahrnuje, společně s dalšími přísadami, přírodní bylinná aromata podporující absorpci a přísun živin. Tento efekt byl prokázán ve dvou studiích. FitLine Basics zvýšení absorpce živin posílení obranyschopnosti organismu optimální přísun základních živin pro všechny nejen fyzicky aktivní osoby

8 Studie FitLine Basics nyní vědecky testováno Laboratorní studie: zvýšení biologické dostupnosti Biologická dostupnost možnost využití v organismu je u mnoha živin nižší než 10 %. Ve studii bylo podrobněji zkoumáno vstřebávání rozdílných živin ve skupině s bylinnými výtažky a bez bylinných výtažků. Výsledky byly pozoruhodné: Basics významně zvýšil absorpci jednotlivých živin: u selenu z 40 µg/ml (bez Basics) na 58,2µg/ml (s Basics), u vitaminu B6 z 266 ng/ml (bez Basics) na 670 ng/ml (s Basics), významný nárůst se ukázal také v absorpci Q10, beta- karotenu a vitamínu C. Celkový nárůst absorpce všech živin se pohyboval mezi 30 a 250 %. To dokazuje, že bylinné výtažky, které produkty FitLine Basics obsahují, způsobují zvýšení absorpce živin dodávaných ve stejný čas jako Basics. Praktická studie: Zlepšení hodnot, lepší zdraví 50 náhodně vybraných osob podstoupilo vyšetření krve a stolice. Následně pili sklenici vody se dvěma lžícemi FitLine Basics každé ráno po dobu 3 měsíců. Z dotazníků vyplynulo obecné zlepšení subjektivních ukazatelů zdraví. Celkové hodnocení: 64% respondentů hodnotilo zlepšení subjektivní výkonosti z dobré na velmi dobrou 70% respondentů hodnotilo zlepšení objektivní výkonosti z dobré na velmi dobrou 84% respondentů hodnotilo zlepšení jejich zažívání a celkového pocitu zdraví z dobrého na velmi dobré Nicméně laboratorní vědecké výsledky jsou lepším ukazatelem.

9 Závěr Prokazatelně došlo k výraznému zvýšení zdraví prospěšných laktobacilů a bifidobakterií. Peroxidové lipidy, které jsou indikátory buněčné ochrany, poklesly: jejich hodnota se snížila z 115,8 na 101,5 µmol/l. Podobně u sekrece IgA, ukazatele imunologické reakce střevní sliznice, došlo k jeho významnému snížení u 31 % účastníků studie. Dle výsledků studie může být s FitLine Basics lépe splněn denní požadavek přísunu životně důležitých látek pro amatérské i vrcholové sportovce.

10

11 Vědecky dokázáno: Účinnost FitLine Basics Nárůst příjmu živin Beta karoten +60 % Jisté zásoby živin Selen +30 % Q % Vitamin C +39 % Vitamin B % Výsledek: zvýšené využití živin. Při užívání FitLine Basics došlo k významnému zvýšení hodnot alfa- 1- antitripsinu, který je nepřímým ukazatelem absorpce. Revitalizace střevní mikroflóry Dále bylo dokázáno, že se bifidobakterie a laktobacily obsažené ve FitLine Basics usazují ve střevech a tak pečují o střevní mikroflóru. Posílení imunitního systému U 31 % účastníků došlo ke snížení hodnoty IgA, která je ukazatelem imunitního stavu střevní sliznice. Buněčná ochrana Subjektivní zkušenosti účastníků studie Oxidativní stres : snížení lipidových peroxidů v krvi jasně dokazuje efektivní ochranu buněk. zlepšené a pravidelné zažívání snížení nadýmání (s více než 2 litry tekutin) zlepšení tolerance potravin více energie a vitality významné zlepšení stavu kůže

12 Úspěchy v závodním sportu s produkty FitLine od profesionálů profesionálům Být či nebýt šampionem V národním i mezinárodním sportu dochází k neustálému zvyšování výkonnostní úrovně. Sportovec, který se chce dostat mezi elitu, musí splňovat mnoho extrémních nároků k tomu, aby byl nejlepší. Faktory, jako jsou talent, intenzita tréninku a závodní výkonnost mohou dosahovat relativně podobné úrovně, nicméně ostatní vlivy, jako je výživa a schopnost regenerace, mohou být těmi faktory, které dělí vítěze a poražené. Optimální výživa jako klíčový faktor Pro mnoho elitních sportovců a jejich trenérů se optimální výživa stala klíčem k dosažení vyšší výkonnosti. Řadě vrcholových sportovců se podařilo zvýšit výkonnost a dosáhnout tak skvělých úspěchů s produkty FitLine. Všichni uživatelé FitLine potvrzují: vyšší úroveň výkonnosti zvýšení CC (competitive creativity zvýšení soutěživosti a kreativity) zvýšení touhy po úspěchu silnější imunitní systém vyšší schopnost odolávat tlaku schopnost rychlejší regenerace mnohem větší pružnost Zkušenosti z minulých let ukázaly, že pravidelné užívání produktů FitLine může vést k nárůstu výkonnosti o 2 5% dokonce i u nejlépe trénovaných sportovců. Tuto naši dlouhodobou zkušenost potvrzují sportovci, jejich trenéři, fyzioterapeuti a sportovními odborníci, se kterými jsme v úzkém kontaktu. Ať už jste profesionální či amatérský sportovec: proč nevyužít optimální stravu s životně důležitými látkami pro dosažení vašich sportovních cílů? Pravidelné užívání produktů FitLine zajistí sportovní úspěchy pro sportovce a zvýší kvalitu jejich života. Dále umožní realizovat ekonomický úspěch pro týmy, asociace a kluby. Dosažení sportovních úspěchů je základním předpokladem k získání finančních prostředků, které jsou pro fungování sportovních týmů nezbytné. Tyto finanční prostředky mohou být reinvestovány do tréninku, získání nových sportovců nebo na podporu mladých začínajících talentů. FitLine je cestou k dosažení maximálního efektu sportovní výkonnosti a zúročuje tak velké investice času, peněz a osobního úsilí, které sportovci a týmy vynakládají na cestě k dlouhodobému úspěchu.

13 Profesionální podpora Další informace o užívání produktů FitLine jsou dostupné u našich obchodních partnerů. Pouze přímá distribuce garantuje vysokou kvalitu produktů a profesionální konzultaci, které jsou pro nás rozhodující. Z tohoto důvodu není možné produkty zakoupit v běžné obchodní síti. Naši obchodní partneři vám rádi poradí. Zdroj: výtah z oficiální studie společnosti PM- International AG.

Fyziologické aspekty cyklistiky

Fyziologické aspekty cyklistiky Fyziologické aspekty cyklistiky Správná intenzita tréninku, Spotřeba energie při MTB, Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB, Výživa a pitný režim v MTB, Psychika a MTB, Správná intenzita zátěže atrofie

Více

DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ

DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ 90-TI DENNÍ TRANSFORMACE 90-ti denní - TRANSFORMACE 90-ti denní TRANSFROMACE je vaše šance jak zlepšit zdraví a postavu. Ve 12-ti týdenním programu vyčistíme váš organismus od toxinů,

Více

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Požadavky Při načasování příjmu stravy a tedy zejména energie před výkonem je potřeba

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Vytrvalostní schopnosti

Vytrvalostní schopnosti Vytrvalostní schopnosti komplex předpokladů provádět činnost požadovanou intenzitou co nejdéle nebo co nejvyšší intenzitou ve stanoveném čase (odolávat únavě) Ve vytrvalostních schopnostech má rozhodující

Více

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS CS Get Up Přípravek s energetizujícím účinkem, stimulující, má vliv na hladinu energetického metabolismu, podporuje normální činnost nervové

Více

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Jaroslav Babka Škola: Gymnázium Sušice Předmět: Tělesná výchova Datum vytvoření: květen 2014 Třída:

Více

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Martin Poklop SCM soustředění - 27.10.2014 Kladky u Konice Motivace Program přednášky Sportovní výkon z pohledu výživy Co si tedy dát? Zajímavá témata z pohledu zdravé

Více

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo.

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. TIENS DIGEST DOBRÉ ZINC and A ŠPATNÉ its influence BAKTERIE on V TRÁVICÍM human body SYSTÉMU Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. Špatné bakterie podporují chorobné

Více

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11 OPTIMÁLNÍ VÝŽIVA PRO SPORTOVCE Správná sportovní výživa vám dodá sebedůvěru. Formula 1 Sport obsahuje vyvážené množství sacharidů, proteinů, vitamínů a minerálů a vytváří tak pevný základ pro dosažení

Více

VÁNOČNÍ AKCE ENERGY DETOX VITALITY. vánoční balíčky od Avity. ... a k nim překvapení pro každého, kdo chce zlepšit svůj život!

VÁNOČNÍ AKCE ENERGY DETOX VITALITY. vánoční balíčky od Avity. ... a k nim překvapení pro každého, kdo chce zlepšit svůj život! VÁNOČNÍ AKCE 3 ENERGY DETOX VITALITY vánoční balíčky od Avity... a k nim překvapení pro každého, kdo chce zlepšit svůj život! 1. Balíček ENERGY pro celou rodinu na podporu srdečně-cévního systému STIM

Více

Regenerace ve sportu biologické veličiny. MUDr.Kateřina Kapounková

Regenerace ve sportu biologické veličiny. MUDr.Kateřina Kapounková Regenerace ve sportu biologické veličiny MUDr.Kateřina Kapounková Biologické veličiny pro řízení zatížení Srdeční frekvence Laktát Močovina Kreatinkináza Amoniak Hematokrit a hemoglobin Glukóza Minerály

Více

Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu

Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu Co obsahuje tento díl: - zdroje energie pro vytrvalostní výkon - čím nejefektivněji doplňovat energii během sportu - jaké je doporučené dávkování sacharidů během

Více

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení KVĚTEN 2014 Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení Výživa pro lepší život Hydratace a cvičení: Okolo 60-70% lidského těla je složeno z vody. Je tedy v pořádku říci, že

Více

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Srdeční frekvence (SF) Hodnoty klidové srdeční frekvence se u běžné populace středního věku pohybují okolo 70 tepů za minutu (s přibývajícím věkem hodnoty SF

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Důvody pro laktátové testování jsou zcela zřejmé: Pokud jsou ostatní faktory shodné, tak ten sportovec, který během závodu vyprodukuje nejvíce energie za časovou

Více

Krmiva pro odchov lososa 2017

Krmiva pro odchov lososa 2017 Krmiva pro odchov lososa 2017 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým 1. Co je TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým? TIENS Kardi je výživový doplněk obsahující olej z antarktického krillu, olej z plodů rakytníku

Více

KRMIVA PRO JEZÍRKOVÉ RYBY

KRMIVA PRO JEZÍRKOVÉ RYBY 2019 KRMIVA PRO JEZÍRKOVÉ RYBY Potápivé krmivo Prebiotické a probiotické krmivo Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Poloplovoucí krmivo Vysoce atraktivní krmivo DEDICATED TO YOUR PERFORMANCE Inovativní

Více

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ VÝŽIVA Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým

Více

KRMIVA PRO TILAPIE. Vhodné pro aqakulturní recirkulační systémy (RAS) Potápivé krmivo. Plovoucí krmivo. Udržitelné krmivo. Poloplovoucí krmivo

KRMIVA PRO TILAPIE. Vhodné pro aqakulturní recirkulační systémy (RAS) Potápivé krmivo. Plovoucí krmivo. Udržitelné krmivo. Poloplovoucí krmivo 2019 KRMIVA PRO TILAPIE Potápivé krmivo Vhodné pro aqakulturní recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez proteinu ze suchozemských zvířat

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Nebezpečí fyzického vyčerpání Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Hranice fyzického vyčerpání je stanovená schopností využívat kyslík přiváděný do organismu dýcháním, pro přeměnu svalových tuků na energii

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

NERO. ZPOŤ SE! MÁKNI! DOBIJ SE!

NERO. ZPOŤ SE! MÁKNI! DOBIJ SE! Pot je dobrý. Pot je společníkem dříčů, pro které není první krůpěj důvodem přestat, ale důkazem, že jsme ze sebe něco vydali a blahodárným povzbuzením. Povzbuzením, jenž se stalo tělesnou rozkoší, která

Více

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy Jaroslav Veselý Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské

Více

2019 KRMIVA PRO SUMCOVITÉ RYBY

2019 KRMIVA PRO SUMCOVITÉ RYBY 2019 KRMIVA PRO SUMCOVITÉ RYBY Potápivé krmivo Vhodné pro aquakulturní recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze

Více

Colostrum ESSENS. kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity

Colostrum ESSENS. kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity Colostrum ESSENS kvalitní a čistě přírodní zdroj imunity Co je colostrum? Colostrum, česky mlezivo, je první mléko produkované savci několik hodin po porodu. Má jedinečné složení, které se liší od složení

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Coaches Conference FISA 2013

Coaches Conference FISA 2013 Coaches Conference FISA 2013 Posádka roku M2-, NZL W1x, AUS Trenér roku 2013 Johan Flodin, SWE Johan Flodin Závodník mezinárodní úrovně Vystudoval sportovní fyziologii Bakalářská práce - psychologie ve

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

NUTRILITE DOUBLE X a NUTRILITE Daily

NUTRILITE DOUBLE X a NUTRILITE Daily NUTRILITE DOUBLE X a NUTRILITE Daily Co je to zdraví? Zdraví je stav úplné fyzické, mentální a sociální pohody, nejen pouhá absence nemoci.* *Definice Světové zdravotnické organizace Faktory ovlivňující

Více

Krmiva pro sumcovité ryby 2019

Krmiva pro sumcovité ryby 2019 Krmiva pro sumcovité ryby 2019 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

TIENS PRODUKTY ŘADY PLUS

TIENS PRODUKTY ŘADY PLUS TIENS PRODUKTY ŘADY PLUS TIENS PRODUKTY ŘADY PLUS TIENS EVROPA OZNAMUJE UVEDENÍ 4 TIENS PRODUKTŮ ŘADY PLUS S VYLEPŠENÝM SLOŽENÍM NA TRH. Kombinace 5000 let starověké čínské moudrosti s moderními západními

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

FOS Sirup. Buďte krásní zevně i uvnitř

FOS Sirup. Buďte krásní zevně i uvnitř FOS Sirup Buďte krásní zevně i uvnitř Jak zdravé je Vaše střevo evo? Střevo je největším imunitním orgánem ve Vašem těle. Více jak 70% imunitních buněk lidského těla se nachází ve střevní sliznici. Zdraví

Více

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK Pavel Suchánek Výživa pravidelně sportující mládeže Sportovní výživa je samostatný vědní obor, protože sportovci mají zcela odlišné požadavky

Více

Zdravý životní styl pohyb a strava

Zdravý životní styl pohyb a strava Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Zdravý životní styl pohyb a strava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.20 Vzdělávací oblast: zdravý životní

Více

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami.

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Mozek se začíná zmenšovat od 25 let a v 70 letech ztratil už 25 % své velikosti. Mozková činnost spotřebuje 20-25 % veškerého kyslíku,

Více

Krmiva pro sumcovité ryby 2018

Krmiva pro sumcovité ryby 2018 Krmiva pro sumcovité ryby 2018 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné?

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12 Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Tuky se v zásadě dělí na přirozené a umělé. Rozlišují se zejména podle stravitelnosti. Nedávný průzkum renomované

Více

CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel

CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel Herbamedicus, s.r.o. CELLULITIS účinně proti celulitidě konečně!!! gel unikátní masážní přípravek pro účinné odbourávání podkožního tuku, zvýšení pevnosti a pružnosti pokožky a proti klinickým projevům

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

Jídlo a doplňky výživy

Jídlo a doplňky výživy Jídlo a doplňky výživy Co běžně jím a jaké doplňky výživy při závodech používám Jak si chráním některé exponované částí těla Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Patřím mezi ty ultramaratonce,

Více

KRMIVA PRO KAPROVITÉ RYBY

KRMIVA PRO KAPROVITÉ RYBY 2019 KRMIVA PRO KAPROVITÉ RYBY Potápivé krmivo Vhodné pro aquakulturní recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení potravy. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

Nabídka vyšetření a zdravotního zabezpečení pro mládežnické oddíly HC Rytíři Kladno

Nabídka vyšetření a zdravotního zabezpečení pro mládežnické oddíly HC Rytíři Kladno Nabídka vyšetření a zdravotního zabezpečení pro mládežnické oddíly HC Rytíři Kladno Kdo jsme Jsme specializovaným zdravotnickým zařízením zaměřeným na sportovce a fyzicky aktivní osoby. Našim cílem je

Více

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých

Více

2019 KRMIVA PRO LOSOSOVITÉ RYBY

2019 KRMIVA PRO LOSOSOVITÉ RYBY 2019 KRMIVA PRO LOSOSOVITÉ RYBY Potápivé krmivo Vhodné pro aquakulturní recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze

Více

STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU

STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU 2. konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21, Brno 2006 STRAVOVACÍ NÁVYKY, DŮLEŽITÁ SOUČÁST ŽIVOTNÍHO STYLU Šárka ANDĚLOVÁ, Kristýna DRABINCOVÁ Souhrn: Výživa má klíčový význam pro zdraví a vývoj člověka. Kvalitní

Více

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo 2019 KRMIVA PRO KOI KAPRY Plovoucí krmivo Prebiotické a probiotické krmivo Obsahuje ACTIGEN Zvýrazňuje barevnost ryb Obsahuje Monmorillonit Vysoce atraktivní krmivo Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti

záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti základní definice ZATÍŽENÍ záměrný, cílený podnět k pohybové činnosti, v jejímž důsledku dochází ke změnám funkční aktivity organismu = = ke změnám trénovanosti a výkonnosti (v úrovni dovedností, schopností

Více

P R O B I O T I C K Ý D O P L N Ě K S T R A V Y

P R O B I O T I C K Ý D O P L N Ě K S T R A V Y INOVACE 2010 Inovace 2010 od LR! S formulí PRO12- exkluzivně od LR! P R O B I O T I C K Ý D O P L N Ě K S T R A V Y INOVACE 2010 PROBIOTIC12 Co jsou probiotika? CO JSOU PROBIOTIKA? Lidské střevo obsahuje

Více

Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů

Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů Ing. Jiří Kopáček, CSc. Českomoravský svaz mlékárenský Tisková konference propagačního a edukačního programu Mléko vás zdraví 08.11.2019 Měnící se demografický

Více

INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality

INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality INFUSION TIENS Čaje prémiové kvality Nejstarší a nejvíce uznávaný nápoj na světě Čaj je hned po vodě druhým nejpopulárnějším nápojem v dnešním světě. Pití čaje je důležitou součástí čínské kultury. Jeho

Více

PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI?

PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI? PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI? INFORMACE EFEKTIVITA BEZPEČNÝ POHYB MOTIVACE Měřič srdeční frekvence vám napomáhá porozumět fungování vašeho organismu a přináší tak mnoho nových informací, které lze dlouhodobě

Více

Člověk a zdravý životní styl

Člověk a zdravý životní styl Člověk a zdravý životní styl 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Bohumil Smrček Integrovaná Brno, Šmahova střední 110 škola polygrafická, Brno, Šmahova Šmahova 110, 627 110 00 Brno Interaktivní metody zdokonalující

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku

001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku 001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku Překlad z nové norské knížky Vytrvalost, vydanou norským olympijským výborem pro vrcholové sportovce a trenéry. Správné naplánování a realizace tréninku

Více

Fyziologie sportovních disciplín

Fyziologie sportovních disciplín snímek 1 Fyziologie sportovních disciplín MUDr.Kateřina Kapounková snímek 2 Krevní oběh a zátěž Složka : Centrální / srdce / Periferní / krevní oběh / Změny Reaktivní adaptační snímek 3 Centrální část

Více

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ Z VÝSLEDKŮ VÍKENDOVÉ NUTRIČNÍ STUDIE Mgr. Tereza Vrábelová, MUDr. Petr Tláskal Csc., MUDr. Jakub Zieg Ph.D., RNDr. Marie Hladíková 2.12.2016 Praha OTÁZKY Jak je to s pitným režimem

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0115 0215

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0115 0215 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 15 VY 32 INOVACE 0115 0215 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Krmiva pro jeseterovité ryby 2017

Krmiva pro jeseterovité ryby 2017 Krmiva pro jeseterovité ryby 2017 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Seznam přednášek - Poradce pro výživu

Seznam přednášek - Poradce pro výživu Seznam přednášek - Poradce pro výživu A B C D ÚVOD 1.Vstupní konzultace 2. Vyplnění formuláře 3. Diagnostika 4. Zjištění zdravotního stavu 5. Kodex výživového poradce 6. Definice činnosti poradce pro výživu

Více

Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13

Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13 Okruhy k maturitní zkoušce z předmětu Fyziologie a metodika tréninku pro školní rok 2012/13 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní

Více

Projev sportovní formy:

Projev sportovní formy: TRÉNOVANOST Trénovanost je komplexní úroveň připravenosti sportovce daná aktuální mírou přizpůsobení sportovce na požadavky konkrétní sportovní činnosti. Komplexnost připravenosti je dána dílčími úrovněmi

Více

Sport a PKU dieta. Dodržováním diety chrání žena své dítě avjeho zájmu by neměla jídelníček porušit až do jeho narození.

Sport a PKU dieta. Dodržováním diety chrání žena své dítě avjeho zájmu by neměla jídelníček porušit až do jeho narození. Strana 30 Po celou dobu těhotenství je žena s PKU v kontaktu s metabolickým centrem a svůj jídelníček upravuje podle pokynů dietní sestry. Cílem léčby dietou je udržovat hladinu PHE pod 6 mg/dl (360 mol/l).

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní tekutiny složení, funkce krve,

Více

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč je strava tolik důležitá? Dostatečný příjem kvalitní stravy je jednou ze základních podmínek života Výživa ovlivňuje

Více

KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP

KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP TIENS KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP Hlavní surovina Tiens Koncentrovaného datlového sirupu se připravuje z nejkvalitnějších plodů čínské datle jujuba, varieta Golden Silk. Je

Více

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Optimální péče od samého začátku Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem

Více

První multivitamín z čistých, bio-aktivních substancí

První multivitamín z čistých, bio-aktivních substancí První multivitamín z čistých, bio-aktivních substancí All-in-one Pure 365 doplněk stravy * Složení přípravku na straně 9 brožury. Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Sipping Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Přípravky enterální klinické výživy dle složení a stupně naštěpení jednotlivých živin: polymerní, oligomerní, speciální a modulární Polymerní

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: ; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu: Vitamíny. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Vitamíny. Očekávaný

Více

Zelené potraviny Tibet, Havaj, Peru, Tchaj-wan, Ekvádor, Kalifornie a Brazílie

Zelené potraviny Tibet, Havaj, Peru, Tchaj-wan, Ekvádor, Kalifornie a Brazílie Zelené potraviny Tibet, Havaj, Peru, Tchaj-wan, Ekvádor, Kalifornie a Brazílie Kvintesencí dnešní doby jsou bezesporu zelené potraviny, někdy označované jako superpotraviny. Pocházejí z čistě přírodních

Více

Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky

Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky Význam STH a agonistů. Pig Nutr., 21/2 Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky Somatotropin Somatotropin je přírodní protein přibližně 191 aminokyselinových zbytků, které jsou syntetizovány

Více

KRMIVA PRO JESETEROVITÉ RYBY

KRMIVA PRO JESETEROVITÉ RYBY 2019 KRMIVA PRO JESETEROVITÉ RYBY Potápivé krmivo Vhodné pro aquakulturní recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu

Více

KRMIVA PRO AKVARIJNÍ RYBY

KRMIVA PRO AKVARIJNÍ RYBY 2019 KRMIVA PRO AKVARIJNÍ RYBY Potápivé krmivo Prebiotické krmivo Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Poloplovoucí krmivo Zvyšuje obranyschopnost Vysoká stravitelnost DEDICATED TO YOUR PERFORMANCE

Více

Preskripce pohybové aktivity. MUDr. Kateřina Kapounková

Preskripce pohybové aktivity. MUDr. Kateřina Kapounková Preskripce pohybové aktivity MUDr. Kateřina Kapounková Preskripce PA v rámci programu PA zdravých osob není obtížná Důležitý je časový faktor - priorita Proto - kompromis = = sladění fyziologického hlediska

Více

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO!

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Uvolnění i výživa pokožky Hloubkové čištění pokožky při současném zvyšování hladiny hydratace a prodyšnosti Zklidnění unavených svalů Oživení metabolismu pokožky

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV CENTRUM PODPORY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Oddělení podpory zdraví, dislokované pracoviště Praha ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z AKCE DEN ZDRAVÍ Termín pořádání: 22.5. 213 Místo: SZÚ Praha V rámci Dne

Více

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek Využijte maximum díky pufrování Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem kvalita.

Více

Fyziologie výživy

Fyziologie výživy Fyziologie výživy Obrázek trávic vicí ústrojí 15.9.2006 1 Úvod Mgr. Lucie Mandelová Katedra sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy E -mail: mandelova@fsps.muni.cz Telefon: 5 49498664 Konzultační

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Střevní mikrobiom a sportovci RNDr. Pavel Suchánek Fórum zdravé výživy

Střevní mikrobiom a sportovci RNDr. Pavel Suchánek Fórum zdravé výživy Střevní mikrobiom a sportovci RNDr. Pavel Suchánek Fórum zdravé výživy Trávicí ústrojí člověka je obýváno širokou skupinou mikroorganizmů (střevní mikrobiom), některé z nich mají funkce ochranné, některé

Více

nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly

nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly Ztráta tělesné hmotnosti a svalu Delší nemoc, úraz, operace, pobyt v nemocnici vede ke ztrátě

Více

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Bc. Blanka Sekerová Nutriční terapeutka Institut sportovního lékařství a.s. Vlastní poradenská činnost

Více

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY PITNÝ REŽIM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Pod pojmem pitný režim rozumíme vědomé udržování dostatečného množství tekutin a minerálních látek v organismu. V lidském těle je voda prostředím, v němž probíhají

Více

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Název: Autor: Běhání (+ DVD) Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar Formát: 16x24 cm, 248 stran Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Anotace Kniha, doplněná DVD, poradí s technikou a nastavením

Více

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ Z VÝSLEDKŮ VÍKENDOVÉ NUTRIČNÍ STUDIE Mgr. Tereza Vrábelová, MUDr. Petr Tláskal CSc., MUDr. Jakub Zieg Ph.D., RNDr. Marie Hladíková 23.5.2017 Pardubice OTÁZKY Jak je to s pitným

Více

Krmiva pro kaprovité ryby 2018

Krmiva pro kaprovité ryby 2018 Krmiva pro kaprovité ryby 2018 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy (RAS) Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovocí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Funkce vody v lidské těle (45-75 %):

Funkce vody v lidské těle (45-75 %): Voda němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života, bez vzduchu mohou lidé žít pouze několik minut,

Více