Z P R A V O D A J PROJEKTU "HOSPODÁŘSKÝ PROSTOR WALDVIERTEL - VYSOČINA - JIŽNÍ ČECHY"

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Z P R A V O D A J PROJEKTU "HOSPODÁŘSKÝ PROSTOR WALDVIERTEL - VYSOČINA - JIŽNÍ ČECHY""

Transkript

1 " elektronický Z P R A V O D A J vydání III / 2010 PROJEKTU "HOSPODÁŘSKÝ PROSTOR WALDVIERTEL - VYSOČINA - JIŽNÍ ČECHY" Krajská hospodářská komora kraje Vysočina realizuje projekt pro malé a střední firmy, které mají zájem navázat spolupráci s podnikateli z Dolního Rakouska. INFORMACE O PROJEKTU Oblast dopadu projektu: Kraj Vysočina, Jihočeský kraj, Dolní Rakousko. Leadpartner: Krajská hospodářská komora kraje Vysočina. Projektoví partneři: Hospodářská komora Dolního Rakouska, Jihočeská Hospodářská komora. Doba trvání projektu do konce roku Poskytované služby: pořádání konzultačních dnů, exkurzí a seminářů, aktivní vyhledávání informací a kontaktů, poradenství firmám, asistence firmám při obchodním jednání, vydávání Newsletteru, databáze Česko-Rakouské spolupráce nabídek a poptávek Poradenství firmám a všechny akce v rámci projektu jsou financovány Evropskou unií a pro malé a střední firmy z regionu Vysočina jsou zdarma! Kontaktní osoba pro region Vysočina: Klára Houserová, Krajská hospodářská komora kraje Vysočina, T: , , E:houserova@hkjihlava.cz Pro poptávky z Dolního Rakouska: ArgeGrenznutzen, Erwin Kreuzweiser, T: , E:erwin.kreuzwieser@wvnet.cz Hospodářské komory: Gmünd, Horn, Waidhofen, Zwettl Strana 2 Rozhovor s firmou EKOPLAST TELČ s.r.o. Strana 3 a 4 Exkurze do Dolního Rakouska Strana 5 Workshop Strana 6 Obnovitelné zdroje Strana 7 Obnovitelné zdroje Postgraduální studium Strana 8 Kooperace s Hospodářskou komorou Dolního Rakouska. Vydavatel Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj.

2 Strana 2 R O Z H O V OR ROZHOVOR S FIRMOU EKOPLAST TELČ S.R.O. Firma EKOPLAST TELČ s.r.o je členem Okresní hospodářské komory Jihlava. V rámci našeho projektu se firma v roce 2009 zúčastnila konzultačního dne - Rakousko, na kterém měla především zájem získat nové kontakty a kooperace na rakouském trhu. Ve spolupráci s naším rakouským externím poradce Arge Grenznutzen se nám podařilo oslovit rakouskou firmu Ramharter, která je v současné době partnerem firmy Ekoplast Telč. Jak probíhá kooperace těchto firem, ale také jaká je situace na rakouském trhu, se budeme ptát v následujícím rozhovoru pana Libora Štancla. Můžete nám stručně představit vaší firmu? Firma EKOPLAST TELČ s.r.o. byla založena v roce 1991 jako výrobní a dodavatelská firma, která se specializuje na výrobu a dodávku zařízení z plastických hmot. Především bazénů, čistíren odpadních vod, septiků, jímek, nádrží, odlučovačů lehkých kapalin, šachet a pískových filtrů. Cílem firmy je samozřejmě mít co nejvíce spokojených zákazníků což vychází z naší filozofie výrobky přizpůsobit v maximální míře potřebám a požadavkům zákazníků - šijeme na míru. Od roku 2000 je ve firmě zaveden a udržován systém managementu kvality dle ISO Proč právě rakouský trh je pro vaši firmu z hlediska obchodu zajímavý? Rakušané rádi nakupují chytře Smart. Myslím, že naše výrobky právě tuto podmínku perfektně splňují. Vysoká kvalita výrobku za přijatelnou cenu = chytrý nákup. Dalším důležitým aspektem je geografická poloha naší firmy. Telč se nachází pouze cca 25km od rakouských hranic, což pozitivně ovlivňuje náklady na přepravu výrobků k našim rakouským zákazníkům. Zúčastnil jste se konzultačního dne Rakousko, díky kterému vznikla po pár měsících spolupráce s rakouskou firmou Ramharter, jak dále probíhala podpora Hospodářské komory? Hospodářská komora byla velice aktivní. Byla nám dokonce nabídnuta podpora při prvních jednáních s firmou Ramharter. Myslíte si, že je složité sehnat nové zákazníky/ partnery na rakouském trhu. Jaké máte zkušenosti? Myslím si, že ano a to nejen na rakouském trhu, ale obecně. Co se týče rakouského trhu, zde se zaměřujeme na vyhledávání především dlouhodobých obchodních partnerů. Narazili jste na nějaké problémy, při obchodování s rakouskými partnery? Nevzpomínám si na žádné problémy, které by nebylo možné vyřešit k vzájemné spokojenosti obou stran. Jsou Rakušané v obchodování ve srovnání s českými zákazníky rozlišní? Ano, Rakušané jsou důslednější při vyjednávání a to především o cenách a slevách. Dělali jste si průzkum rakouského trhu, před tím než jste se rozhodli zaměřit se tam na cílové zákazníky? Ano, průzkum jsme si udělali. Velice přínosná byla spolupráce s OHK Jihlava, konkrétně s projektovou manažerkou Klárou Houserovou. Informace a kontakty poskytnuté od OHK nám v této fázi velmi pomohly. Dále se nám pozitivně osvědčil také internet, jako silný a ekonomicky velmi výhodný nástroj pro sběr dat o nových potencionálních trzích.

3 Strana 3 E X K U R Z E EXKURZE DO DOLNÍHO RAKOUSKA Krajská hospodářská komora kraje Vysočina ve spolupráci s agenturou na podporu přeshraniční spolupráce Arge Grenznutzen uspořádala dne exkurzi do Dolního Rakouska. Exkurze se konala v rámci projektu Hospodářský prostor Waldviertel - Vysočina - Jižní Čechy. Zástupci podnikatelské veřejnosti z Vysočiny tak dostali možnost navštívit zajímavé soukromé podnikatelské subjekty v Dolním Rakousku v regionu Waldviertlu a podělit se s nimi o své podnikatelské zkušenosti. Exkurze se zúčastnilo 42 podnikatelů, pro které byl připraven celodenní zajímavý program. Jako první byla navštívena firma Longin Holzbau GmbH, Dobersberg. Rodinná firma původně působila jako pila a tesařství. Později byly jejich podnikatelské aktivity rozšířeny o další oblasti, jako je truhlářství a dnes se kromě těchto činností zabývá také výstavbou montovaných nízkoenergetických dřevostaveb na klíč včetně kompletního servisu. Realizaci dřevostaveb je možno použít pro stavbu rodinných domů, administrativních budov, střešních nástaveb i rekonstrukcí. Součástí prohlídky firemních prostor, byla také návštěva kompletně zařízeného vzorového nízkoenergetického domu. U těchto pasivních i nízkoenergetických domů jsou použity kvalitní materiály (speciální pásky, fólie atd.), které zaručují těsnost a kvalitu objektu. Stavba má málo spojů, proto minimalizuje množství tepelných mostů, je přesná a rychlá. Tento dům je vybaven automatickým samo odvětrávacím systémem, který si sám řídí vlhkost v místnostech.

4 Strana 4 E X K U R Z E Další zastávkou byla návštěva centrální kanceláře Firmy WEB Windenergie AG, Pfaffenschlag. Společnost působí jako provozovatel větrných elektráren. Díky této prohlídce přítomní měli možnost seznámit se, jak krok za krokem probíhá výstavba větrné elektrárny. Na všetečné otázky našich podnikatelů z oblasti větrné energie odpovídal přímo pan jednatel společnosti. Podnikatelé získali například informace, jaké jsou předpoklady pro vhodnost výstavby elektrárny, jaké je nutno splnit legislativní podmínky v Rakousku v porovnání s jinými státy. Společnost vlastní také větrné elektrárny na území České republiky. Poté následovala návštěva firmy Käsemacher, Vitis, která se zabývá potravinářskou výrobou. Vyrábí se zde sýry z kravského, ale také z kozího a ovčího mléka. Specialitou je výroba pochutin plněných kozím a ovčím sýrem. Pro účastníky návštěvy byla připravena ochutnávka těchto velice chutných výrobků, které je také možno zakoupit na českém trhu. Exkurze byla zakončena prohlídkou výroby celodřevěných montovaných domů ve firmě Hartl Haus Holzindustrie Ges.m.b. H., Echsenbach. Společnost se specializuje na návrh a výrobu montovaných domů. Přítomní zde mohli vidět realizaci výstavby jednoho z typových domů. Sledovali, jak vznikají obvodové zdi, jejich osazení okny, dveřmi, osazení jednotlivých stěn elektroinstalacemi, a to vše pod jednou střechou. Na konci linky se nacházela expedice, kde se jednotlivé díly domu nakládaly na návěs, aby mohly být přepraveny k budoucímu majiteli. Tam vyškolený pracovní tým celý dům za pár hodin sestaví. Exkurze měla u zúčastněných velice pozitivní ohlas!

5 Strana 5 W O R K S H O P WORKSHOP proběhl v rámci projektu dne na Krajském úřadě kraje Vysočina v Jihlavě, workshop Marketing v Rakousku. Expertkou workshopu byla Mag. Sandra Kitzmüller z Vídně, která je odbornicí na interkulturní spolupráci a zároveň je certifikovanou odbornicí pro Východní Evropu, je školitelkou a projektovou manažerkou. Prostřednictvím jejich přednášek byli účastníci seznámeni s tím, jak funguje marketing v malých a středních firmách v Rakousku. Prezentované informace byly velmi užitečné a to především pro firmy, které zvažují vstup na rakouský trh ale i pro firmy, které tam již podnikají. Hrubý domácí produkt Rakouska tvoří převážně malé a střední firmy. Firmy tam mají svůj marketingový koncept. Ze statistik vyplývá, že se v Rakousku nedělá rozdíl mezi PR a marketingem. Historie marketingu je v této zemi po staletí dlouhá a jeden z nástrojů PR byly i informační letáky Marie Theresie, ve kterých se informovalo o plánovaných reformách. PR je v Rakousku volnou živností a v této oblasti pracují především ženy. Cca 20% firem nemá webové stránky, ukazují studie. Některé činnosti PR si firmy provádějí sami, ostatní činnosti pro ně vykonávají externí poradci a to především školící činnosti. O PR se ve firmách stará převážně vedení společnosti, zhruba 50% malých a středních firem má rozpočet na PR a většinou je nižší než ,- EUR. Záleží také na velikosti firmy, často ale chybí ve firmě osoba, která je zodpovědná za PR a chybí také strategie PR. Také bývá špatně odhadnuta cílová skupina a firmy se soustředí pouze na okruh svých zákazníků. V další části workshopu představili dva rakouští podnikatelé svojí podnikatelskou praxí. Pan Eduard Hörmann předseda Cechu elektro, obchoduje v oboru elektro a pan Erwin Kreuzwieser se zabývá poradenstvím při příhraniční spolupráci ČR AT. Oba poskytli informace o jejich zkušenostech v podnikání a také marketingové nástroje, které při své činnosti nejčastěji používají. Na tuto zajímavou část akce workshopu navazovala tzv. SWOT analýza, která se prováděla s účastníky workshopu. Čtyři předem vybraní účastníci si promysleli své záměry a cíle, které by chtěli realizovat na rakouském trhu a představili je celé skupině. Ostatní účastnici měli možnost ohodnotit jejich záměry, silné a slabé stránky prostřednictvím dotazníku. Poté se k jednotlivým Swot analýzám vyjádřila také expertka workshopu paní S. Kitzmüller a rakouští podnikatelé. Firmy tak získali zároveň zpětnou vazbu, zjistily, co musí případně ještě zlepšit a jaké mají na tamním trhu šance.

6 Strana 6 W O R K S H O P / OB N O V I T E L N É Z D R O J E V závěrečné části workshopu byla představena strategie k objevení rakouského trhu, webové odkazy a dále také odkazy na instituce, které mohou poskytnout konkrétní podporu. Obchodní zvyklosti Rakušanů, jací jsou Rakušané obchodní partneři a na co si musíme dát při podnikání s nimi pozor, bylo představeno jen v krátkosti. K tomuto tématu připravujeme v rámci projektu brožury, a to na téma Interkulturní management v Rakousku. Tyto brožury budou na Hospodářské komoře v Jihlavě a okresních pobočkách k dispozici v srpnu 2010 a budou v nich zahrnuty následující tematické okruhy: Základní data Rakousko, dějiny Rakouska, co je specificky rakouské, ekonomický a politický vývoj Rakouska, hospodářská krize, rakouská obchodní kultura (společenské způsoby, časový management), malý slovníček čeština němčina. Po skončení workshopu probíhali individuální rozhovory mezi firmami a experty. Akci podpořila svojí účastí a zkušenostmi také Ing. Eva Farkačová z hospodářské rozvojové agentury Dolního Rakouska Ecoplus a Ing. Martina Konecká ze zahraniční kanceláře CzechTrade Vídeň. OBNOVITELNÉ ZDROJE Tahounem rakouského energetického trhu jsou obnovitelné zdroje. Rakouští výrobci zařízení na produkci proudu z obnovitelných zdrojů energie patří k tahounům hospodářství. Aby si tuto pozici udrželi i nadále, musí se soustředit na výzkum a vývoj nejmodernějších technologií. Výzkum zaručuje technologický náskok a ten znamená udržení pracovních míst do budoucna. Výzkumy se nyní soustřeďují na solární procesory a tepelné zásobníky. Rakouská vláda uvažuje o poskytování nejrůznějších dotací pro tyto účely. Mezinárodně jsou rakouské výrobky z oboru obnovitelných zdrojů velmi žádané: každá dvě ze tří zařízení na zpracování biomasy v Německu pocházejí z Rakouska. A co se týká solárních zařízení, vyváží Rakousko 90% produkce. Rakušané vsázejí na větrnou energii Nový tarif napájení podporuje rakouskou větrnou energii: k tomu by mělo přijít více jak MW výkonu energie větru. Jen v Burgenlandu se za krátko budou otáčet rotory na 170 nových zařízení. 500 MW větrné energie převádí na elektrickou energii 206 větrných kol, které může dodat až 150% potřeby elektrického proudu v Burgenlandu.

7 Strana 7 O B N O V I T E L N É Z D R O J E / STUDIUM Dolní Rakousko je ve stejné fázi příprav: 345 zařízení na větrnou energii tu již stojí, přes 500 MW by mělo přibýt. Dolní Rakousko a Burgenland budou tedy bojovat o převahu v této oblasti energie. Ve Štýrsku se točí teprve 33 větrných kol a zásobují domácností, při čemž Oberzeirig je jedna z nejvýše postavených elektráren na světě. Horní Rakousko chce k 23 zařízením přistavit ještě 50 větrných kol, které budou dohromady dodávat do sítě výkon 125 MW. Ostatní spolkové země zatím stojí stranou ale i ony chtějí v brzké době začít s realizací těchto projektů. POSTGRADUÁLNÍ STUDIUM Technická universita Vídeň nabízí postgraduální studium General Management MBA Jedná se o poloviční stipendium pro postgraduální studenty ze zemí střední a východní Evropy. Studium je čtyř semestrální, první dva semestry v německém jazyce, druhé dva semestry v anglickém jazyce. Dotované (poloviční) stipendium je vypsáno pro absolventy universit technických, technickohospodářských a přírodních věd s minimálně dvouletou praxí v oboru. Podrobnosti ke studiu: Zájemci o studium se mohou hlásit do 9. srpna přímo na TU Wien (viz webové stránky.

8 Strana 8 K O O P E R AC E / VYDAV AT E L KOOPERACE S HOSPODÁŘSKOU KOMOROU DOLNÍHO RAKOUSKA. Spolupráce ve společném hospodářském prostoru: Mag. Patrick Hartweg (zahraniční obchod Dolní Rakousko), Dr. Stefan Brezovich (Hospodářská komora Dolního Rakouska vedoucí oddělení hospodářského managementu) a Ing. Tomáš Prchal (tajemník Krajské hospodářské komory kraje Vysočina a ředitel Okresní hospodářské komory Jihlava). Hospodářská komora Dolního Rakouska je již několik let spolehlivým kooperačním a projektovým partnerem v rámci projektů Evropské unie s českými hospodářskými komorami. V této souvislosti navštívil dne 21. června 2010 tajemník Krajské hospodářské komory kraje Vysočina, Tomáš Prchal Dolnorakouskou komoru v St. Pölten, aby projednal společné aktivity mezi regiony Waldviertel, Vysočina a Jižní Čechy. Spolupráce komor je v podnikání požadována, protože v důsledku zlepšující se informovanosti může hospodářství ještě lépe reagovat na potřeby zákazníků na obou stranách hranice. VYDAVATEL Krajská hospodářská komora kraje Vysočina Benešova 13, Jihlava, tel: , mail: podatelna@hkjihlava.cz Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj.

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech duben až červen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Setkání energetických poradců ECČB, 4.4.2012....... 2 1.2 Exkurze jihočeských

Více

Jihočeská hospodářská komora. P r e z e n t a c e 20. 4. 2005

Jihočeská hospodářská komora. P r e z e n t a c e 20. 4. 2005 Jihočeská hospodářská komora P r e z e n t a c e 20. 4. 2005 Držitel certifikátu systému jakosti dle požadavků ČSN EN ISO 9001:2001 Vznik JHK Hospodářské komory jsou v ČR zřizovány na základě zvláštního

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

KP projekt s.r.o. Nabídka služeb společnosti. www.kpprojekt.cz, www.regionalniporadenstvi.cz

KP projekt s.r.o. Nabídka služeb společnosti. www.kpprojekt.cz, www.regionalniporadenstvi.cz Nabídka služeb společnosti KP projekt s.r.o. Provozovna: Jírovcova 1, 370 01 Č. Budějovice, Sídlo: Purkyňova 4/777, 370 01 České Budějovice, Tel./fax.: 387 313 689, Zapsána v Obchodním rejstříku u Krajského

Více

Otevřené hranice otevřené sklepy

Otevřené hranice otevřené sklepy Otevřené hranice otevřené sklepy Nadace Partnerství Vás zve na přeshraniční exkurzi do rakouských vinařských obcí, která má za cíl výměnu zkušeností českých a rakouských vinařů z pořádání akcí typu otevřené

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 18.1.2012.... 2 1.2 Baumit Akademie, 24.1.2012....2

Více

Pracovní skupina ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Pracovní skupina ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Výsledky z pracovních skupin Pracovní skupina ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.rrajm.cz 1 Zaměření a úkoly pracovní skupiny : Odpadové hospodářství sdružování obcí, organizování nakládání s odpady Obnovitelné zdroje

Více

Aktivity ESA BIC, ESA TT-Broker a spolupráce s ESO. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Aktivity ESA BIC, ESA TT-Broker a spolupráce s ESO. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Aktivity ESA BIC, ESA TT-Broker a spolupráce s ESO Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994; www.tc.cz Oddělení TC AV ČR: ORP

Více

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice

Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Zpráva o akci Projektový partner: Energy Centre České Budějovice Název akce: Kulatý stůl Využití solárního tepla v průmyslu Datum a místo konání: 21.9.2011, Krajský úřad Jihočeského kraje, České Budějovice

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

Zhodnocení projektu. Podpora lokáln. Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. ití biomasy 18. 19.5. 2010 Trojanovice

Zhodnocení projektu. Podpora lokáln. Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. ití biomasy 18. 19.5. 2010 Trojanovice Zhodnocení projektu Podpora lokáln lního vytápění biomasou Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Seminář: : Energetické využit ití biomasy 18. 19.5. 2010 Trojanovice O projektu navazující projekt k ukončenému

Více

Přehled zdrojů informací o EU na Internetu

Přehled zdrojů informací o EU na Internetu Přehled zdrojů informací o EU na Internetu V češtině: http://www.evropska-unie.cz Delegace Evropské komise v ČR, Informační centrum Evropské unie (ICEU) Přehledně uspořádané aktualizy o Delegaci EK v ČR,

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost primárně zaměřen na podporu podnikání (zejména MSP) Navazuje na Operační program

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech červenec až září 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Vylosování 7 jihočeských měst a obcí v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI. občanského sdružení, ENVIC. www.envic.cz

ZPRÁVA O ČINNOSTI. občanského sdružení, ENVIC. www.envic.cz ZPRÁVA O ČINNOSTI občanského sdružení, ENVIC 2007 www.envic.cz Občanské sdružení ENVIC Organizace byla založena 3.9. 2003. Činnost začala vyvíjet v souvislosti s přípravou projektu ENVIC Environmentální

Více

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA STŘEDNÍ ČECHY

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA STŘEDNÍ ČECHY KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA STŘEDNÍ ČECHY O nás KHK Střední Čechy zastupuje podnikatelskou veřejnost ve Středočeském kraji Zřízena dle zákona 301/92 Sb. (zákon o Hospodářské a Agrární komoře ČR) Sdružuje,

Více

Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping

Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping Příručka pro žadatele Průvodce výzvou pro malé a střední firmy Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping ÚVOD Inovace jsou dnes rozhodujícím faktorem úspěchu malých a středních firem

Více

Judenburg, Rakousko Soustava dálkového vytápění na bázi odpadního tepla z papírny Zellstoff Pöls AG

Judenburg, Rakousko Soustava dálkového vytápění na bázi odpadního tepla z papírny Zellstoff Pöls AG Judenburg, Rakousko Soustava dálkového vytápění na bázi odpadního tepla z papírny Zellstoff Pöls AG POPIS AKCE Společnost Zellstoff Pöls AG ročně vyprodukuje přibližně 2 miliony kubických metrů prořezaného

Více

KOOPERATIVNÍ ROZVOJ LOKALIT V PŘÍHRANIČÍ JIHOČESKÝ KRAJ / DOLNÍ RAKOUSKO

KOOPERATIVNÍ ROZVOJ LOKALIT V PŘÍHRANIČÍ JIHOČESKÝ KRAJ / DOLNÍ RAKOUSKO Jihočeská hospodářská komora Sdružení stavebnictví a územního rozvoje Husova 9, 370 01 České Budějovice Držitel certifikátu systému jakosti dle požadavků ČSN EN ISO 9001:2001 KOOPERATIVNÍ ROZVOJ LOKALIT

Více

Evropský region Dunaj - Vltava PREZENTUJÍCÍ

Evropský region Dunaj - Vltava PREZENTUJÍCÍ Evropský region Dunaj - Vltava Evropský region Dunaj - Vltava je politicky ustanovené pracovní společenství sedmi regionů založené v červnu 2012 na bázi regionální kooperace podle vzoru Mezinárodní konference

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 MěÚ Benešov OSVZ Masarykovo nám. 100, 25601 Benešov verze ze dne 27.8.2014 Dokument schválen RM dne 27.8.2014, usnesení č. 981-16/2014/RM ze

Více

EXPERT. Z obsahu. Aktuální informace o přeshraniční spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem v oblasti politiky zaměstnanosti

EXPERT. Z obsahu. Aktuální informace o přeshraniční spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem v oblasti politiky zaměstnanosti EXPERT Aktuální informace o přeshraniční spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem v oblasti politiky zaměstnanosti Newsletter 1/ září 2005 Z obsahu O česko-rakouské akademii expertů Shrnutí aktivit

Více

Mentoři programu B2B Česká rozvojová agentura

Mentoři programu B2B Česká rozvojová agentura Mentoři programu B2B Česká rozvojová agentura /jak-se-zapojit/soukromy-sektor/ Ing. Bc. Robert Zeman +420 602 931 196 robert.zeman@centrum.cz Veřejná správa Veřejná správa místní a regionální samospráva,

Více

Služby agentury CzechInvest v oblasti podpory podnikání

Služby agentury CzechInvest v oblasti podpory podnikání Služby agentury CzechInvest v oblasti podpory podnikání Ing. Renata Vrchotová Regionální projektová manažerka pro Jihočeský kraj 5. června 2017 www.czechinvest.org Aktivity CzechInvestu Podpora malých

Více

Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Enterprise Europe Network Mezinárodní síť financovaná z Rámcového programu pro

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo stránky: 1.1 Odborný seminář a setkání EKIS, 2. 3.10.... 2 1.2 Dny energetického poradenství

Více

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ O projektu Realizace projektu: prosinec 2013 červen 2015 Zapojeno celkem 185 z celkem 205

Více

Úvod Regionální specifika Změněné rámcové podmínky Přeshraniční spolupráce

Úvod Regionální specifika Změněné rámcové podmínky Přeshraniční spolupráce Úvod Regionální specifika Spolupráce ve zdravotnictví, která má v jiných evropských regionech již dlouhou tradici (např. v rámci euroregionů), se ve střední Evropě dosud téměř nekonala. Důvodem je především

Více

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Kdo jsme? Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) byla ustanovena v lednu roku

Více

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Každý rok Rakouská kompost&bioplynová společnost organizuje Rakouský kongres o bioplynu, podporovaný klima:aktiv, iniciativu ochrany ovzduší Ministerstva

Více

Podpora rozvoje Olomouckého kraje

Podpora rozvoje Olomouckého kraje Podpora rozvoje Olomouckého kraje 2008-2010 Regionální operační program Střední Morava aktuální informace 8. 12. 2009, Olomouc Aktivity projektu 1. Pořádání kurzů, seminářů, školení, workshopů 2. Vydávání

Více

Projekt MA-G Marta Vencovská, Petr Holý

Projekt MA-G Marta Vencovská, Petr Holý Projekt MA-G 21 14.10. 2011 Marta Vencovská, Petr Holý MA 21 v kraji Vysočina Kraj Vysočina od roku 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor místní Agendy 21 Rok 2011: členové

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 1. 11. 2018 Ing. Dagmar Matějková, MBA Exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping

Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping Příručka pro žadatele Průvodce výzvou pro malé a střední firmy Koučinkový program pro firmy na téma Technologický roadmapping Výzva ÚVOD Inovace jsou dnes rozhodujícím faktorem úspěchu malých a středních

Více

FOND MALÝCH PROJEKTŮ Rakousko Česká republika. Seminář pro žadatele 24. září 2018 Brno

FOND MALÝCH PROJEKTŮ Rakousko Česká republika. Seminář pro žadatele 24. září 2018 Brno FOND MALÝCH PROJEKTŮ Rakousko Česká republika Seminář pro žadatele 24. září 2018 Brno 1 Obsah semináře Základní dokumenty FMP materiály ke stažení Programové území Vhodní žadatelé Podporované typy projektů

Více

Hodnocení informačních akcí

Hodnocení informačních akcí Hodnocení informačních akcí Oldřich Čepelka 27. února 2009 IREAS centrum, s.r.o. K některým závěrům: Jaké informační akce se konaly, jaký měly charakter? Rozhodujícími formami informačních akcí byly konference

Více

Plán činnosti Jihočeské centrály cestovního ruchu na rok 2006

Plán činnosti Jihočeské centrály cestovního ruchu na rok 2006 Strana 1 (celkem 6) Plán činnosti Jihočeské centrály cestovního ruchu na rok 2006 1. Komunikace, koordinace, spolupráce 1.1. Pravidelná jednání zástupců Jihočeského kraje, Jihočeské hospodářské komory,

Více

V rámci tohoto projektu BiogasIN jsou následující akce pořádána Českou bioplynovou asociací v České Republice:

V rámci tohoto projektu BiogasIN jsou následující akce pořádána Českou bioplynovou asociací v České Republice: IEE Project BiogasIN Zpráva ze seminářů pro investory o problematice povolovacích procesů bioplynových projektů v České Republice D.4.5.3 Dr. Jan Štambaský 23. 10. 2012 Obsah 1. Úvod 3 2. První kolo školení

Více

Analýza sociální sítě

Analýza sociální sítě SÍŤ PRO SPOLUPRÁCI V OBLASTI VÝZKUMU A VÝVOJE VE STŘEDOEVROPSKÉM REGIONU Analýza sociální sítě První výsledky ÖAR-Regionalberatung GmbH ve spolupráci s firmou CONVELOP cooperative knowledge design gmbh

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU EUROPEAN BUSINESS & TECHNOLOGY CENTRE IN INDIA

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU EUROPEAN BUSINESS & TECHNOLOGY CENTRE IN INDIA PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU EUROPEAN BUSINESS & TECHNOLOGY CENTRE IN INDIA Brno, 10. 12. září 2012 www.ebtc.eu EBTC Představení projektu Hospodářská komora České republiky vyhrála výběrové řízení na tzv. Contact

Více

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 1 Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum Akademie věd ČR European Commission Enterprise and Industry Title

Více

INOVAČNÍ VOUCHERY V PRAZE

INOVAČNÍ VOUCHERY V PRAZE INOVAČNÍ VOUCHERY V PRAZE Ing. Pavel Holman Koordinátor inovačních voucherů Rozvojové projekty Praha, a.s. Projekt Akcelerace na území HMP realizuje společnost Rozvojové projekty Praha, a.s. Kontext projektu

Více

Mapování inovačních příležitostí ve firmách shrnutí potřeb firem v oblasti řízení inovací

Mapování inovačních příležitostí ve firmách shrnutí potřeb firem v oblasti řízení inovací Mapování inovačních příležitostí ve firmách shrnutí potřeb firem v oblasti řízení inovací Jiří Vavřínek a tým, Enterprise Europe Network,Technologické centrum AV ČR 5.12.2018, Praha Mapování inovačních

Více

DOTAZNÍK V. v rámci projektu LIFE10 ENV/CZ RESTEP

DOTAZNÍK V. v rámci projektu LIFE10 ENV/CZ RESTEP Cílem projektu ReStEP bylo vypracovat, zavést do praxe, otestovat, vyhodnotit a rozšířit v rámci veřejné správy i podnikatelské sféry novou komplexní metodu urbanistického managementu a územního plánování

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství,

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství, SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Jste připraveni na obchodování s Čínou? 6. 3. 2018 Mgr. Zuzana Jesenská Exportní konzultant potravinářství, zdravotnictví, živé vědy ZAHRANIČNÍ SÍŤ CZECHTRADE ZAHRNUJE 51

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network Podpora podniků na dosah ruky European Commission Enterprise and Industry Základní informace o síti Title of the presentation Date 2 Evropskásíť, jejímžhlavním cílem je podpora

Více

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Setkání s představiteli Jihočeského kraje 30. dubna 2014 Jan Beneš Pakt zaměstnanosti v MS kraji PROČ? Viz FILMOVÁ UKÁZKA Lidské zdroje v dostatečném počtu a s požadovanou

Více

FOND MALÝCH PROJEKTŮ Rakousko Česká republika. Seminář pro žadatele 18. června 2018 Brno

FOND MALÝCH PROJEKTŮ Rakousko Česká republika. Seminář pro žadatele 18. června 2018 Brno FOND MALÝCH PROJEKTŮ Rakousko Česká republika Seminář pro žadatele 18. června 2018 Brno 1 Obsah semináře Základní dokumenty FMP materiály ke stažení Programové území Vhodní žadatelé Podporované typy projektů

Více

Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání

Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání Mgr. Zuzana Fialová regionální projektová manažerka Brno, 29. ledna 2015 OP PIK 2014-2020

Více

Regionální centrum podpory sociálního podnikání Hradec Králové Zita Kučerová

Regionální centrum podpory sociálního podnikání Hradec Králové Zita Kučerová Regionální centrum podpory sociálního podnikání 28. 11. 2017 Hradec Králové Zita Kučerová Regionální centrum podpory sociálního podnikání Od roku 2015 Platforma zaměřená na rozvoj sociálního podnikání

Více

Aktuální potřeby investorů v oblasti pracovní síly

Aktuální potřeby investorů v oblasti pracovní síly Aktuální potřeby investorů v oblasti pracovní síly Mgr. Ing. Karel Kučera www.czechinvest.org o CzechInvestu Představení poslání a cílů agentury 3 CzechInvest podporuje malé a střední podnikatele podnikatelskou

Více

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky

Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Evropská územní spolupráce v Centru pro regionální rozvoj České republiky Interreg V-A Rakousko Česká republika Mgr. Radim Herčík vedoucí oddělení JS Rakousko ČR odbor Evropské územní spolupráce Obsah

Více

Studie - vyhodnocení průzkumu informovanosti občanů města St. Pölten a svazem obcí Gänserndorf o třídění odpadů

Studie - vyhodnocení průzkumu informovanosti občanů města St. Pölten a svazem obcí Gänserndorf o třídění odpadů VIENNA BRATISLAVA BRNO BUDAPEST Studie - vyhodnocení průzkumu informovanosti občanů města St. Pölten a svazem obcí Gänserndorf o třídění odpadů Projekt: PRESS, reg. číslo: M00091 Únor 2010 Copyright Tanzer

Více

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Exportní fórum Jak úspěšně exportovat do Německa Ostrava

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Exportní fórum Jak úspěšně exportovat do Německa Ostrava Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Exportní fórum Jak úspěšně exportovat do Německa Ostrava 3.3.2016 Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Služby KHK MSK zaměřené na podporu

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network v České republice Ing. Daniela Váchová Financování pro malé a střední podniky 20.května 2008 Praha Základní informace Výzva EK v Rámcovém programu pro konkurenceschopnost a inovace

Více

Bulletin číslo 03/2014

Bulletin číslo 03/2014 Bulletin číslo 03/2014 Nejen prací živ je člověk Chvalský zámek, zadní pohled sídlo - Náchodská čp. 2421/234, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Představujeme - Kontaktní centrum pro podnikatele Opletalova

Více

Mikroprostředí firmy

Mikroprostředí firmy VY_32_INOVACE_MAR_86 Mikroprostředí firmy Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: 10/2012

Více

Aktivity agentury CZECHINVEST v regionech

Aktivity agentury CZECHINVEST v regionech Aktivity agentury CZECHINVEST v regionech Mgr. Tomáš Chmelík Regionální projektový manažer pro Plzeňský kraj 24. a listopad podporujeme 2016 http://www.czechinvest.org 2 Obsah prezentace O CzechInvestu

Více

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Kdo jsme? Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) byla ustanovena v lednu roku

Více

Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek. Měkké faktory v regionálním rozvoji, Ostrava, 25.6.2010

Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek. Měkké faktory v regionálním rozvoji, Ostrava, 25.6.2010 Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek Výzkumné problémy I. opatření a aktivity, které bychom přiřadili k městskému marketingu jsou realizovány, aniž by si jejich aktéři

Více

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant

SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY 26. 9. 2018 Ing. Kateřina Drvotová exportní konzultant ODBORNÉ ZNALOSTI DLOUHOLETÉ ZKUŠENOSTI EXPORTNÍ ÚSPĚCHY KOMPLEXNÍ SLUŽBY VZDĚLÁVÁNÍ PORADENSTVÍ A SLUŽBY ZAHRANIČNÍ

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2014 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 15.1.2014... 2 1.2 Seminář v rámci projektu ENERGIE-OBCE-GEM,

Více

Žádost o poskytnutí dotace na spolufinancování nákladů projektu

Žádost o poskytnutí dotace na spolufinancování nákladů projektu RK-07-2019-47, př. 1 počet stran: 6 Kraj Vysočina Rada kraje V Jihlavě dne 14. 2. 2019 Věc Žádost o poskytnutí dotace na spolufinancování nákladů projektu Síť asistenčních center k problematice Průmysl

Více

Odkud přijeli účastníci akce?

Odkud přijeli účastníci akce? Zápis Místo: Sonnenplatz Großschönau, Sonnenplatz 1-3922 Großschönau Čas: 23.05.2013 10:00-16:00 účastníci: cca. 30 osob z programového území EÚS Rakousko-Česká republika Projektový management: vedení

Více

INFORMACE O PROJEKTU

INFORMACE O PROJEKTU INFORMACE O PROJEKTU INFORMACE O PROJEKTU o Cílem projektu je podpořit malé a střední podniky a živnostníky srozumitelnou a jednoduchou formou v orientaci při zavádění nových technologií založených na

Více

Projekty technické pomoci ROP Střední Morava 12. pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje

Projekty technické pomoci ROP Střední Morava 12. pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Projekty technické pomoci ROP Střední Morava 12. pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 29. 4. 2010, Tučín Projekty technické pomoci ROP Střední Morava ROP SM - prioritní osy 4: Technická

Více

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Představení lektora Bc. Daniel Žáček Senior projektový manažer Email: daniel.zacek@enovation.cz www.enovation.cz O společnosti

Více

Role marketingu a vliv na obchodní výsledky

Role marketingu a vliv na obchodní výsledky 2 Role marketingu a vliv na obchodní výsledky Marketing B2B firem v ČR Jaké slovo má marketing ve firmě a jak ovlivňuje skutečné obchodní výsledky firmy? Šmeralova 12, 170 00 Praha 7 Vavrečkova 5262, 760

Více

PROFIL společnosti heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace STAVEBNÍHO SYSTÉMU vývoj FIRMY

PROFIL společnosti heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace STAVEBNÍHO SYSTÉMU vývoj FIRMY PROFIL společnosti heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace STAVEBNÍHO SYSTÉMU vývoj FIRMY oceněná KVALITA heluz KOMPLEXNÍ SYSTÉM Nová generace stavebního systému Společnost HELUZ cihlářský průmysl

Více

Profil společnosti. Heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace stavebního systému. vývoj firmy. ocenění a kvalita

Profil společnosti. Heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace stavebního systému. vývoj firmy. ocenění a kvalita Profil společnosti Heluz cihlářský průmysl v. o. s. nová generace stavebního systému vývoj firmy ocenění a kvalita HELUZ komplexní systém český výrobce s tradicí od roku 1876 Nová generace stavebního systému

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme ENVIRONMENT AND ENERGY 2015 10. Mezinárodní veletrh energetických a environmentálních technologií Obor: Výroba a distribuce energie a tepla, obnovitelné zdroje, vodní

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

MSP a transfer technologií

MSP a transfer technologií MSP a transfer technologií Jiří JANOŠEC, Ph.D. Technologické centrum Akademie Věd ČR Skupina transferu technologií - CIRC/CeTT 7. června 2007 Projekty TC AV ČR na transfer technologií TC je koordinátorem

Více

SKOLÍCÍ PROGRAM - využití obnovitelných zdrojů energie v budovách

SKOLÍCÍ PROGRAM - využití obnovitelných zdrojů energie v budovách SKOLÍCÍ PROGRAM - využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Souhrn Určen pro: Technické pracovníky, správní úředníky, techniky a manažery z městských úřadů a místních úřadů obecně, organizací řídících

Více

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Ing. Michael ten Donkelaar ENVIROS, s.r.o. 1 Úvod do projektu PATRES Projekt je financován Evropskou komisí prostřednictvím programu IEE Intelligent Energy

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_sem_1205_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Krajské oborové setkání k záchraně krajových odrůd číslo projektu: 171209 1. Údaje

Více

Mgr. Gabriela Grycová Krajský úřad kraje Vysočina. Telc 14. 2. 2011

Mgr. Gabriela Grycová Krajský úřad kraje Vysočina. Telc 14. 2. 2011 Jak začít t s s přeshraničním projektem Mgr. Gabriela Grycová Krajský úřad kraje Vysočina Telc 14. 2. 2011 Stav čerpání OP1 46,02% Alokace finančních prostředků v % 53,98% OP2 77,37% 22,63% OP3 96,90%

Více

Program spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika

Program spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika Program spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika 2014-2020 Operační program: Dotační území: Prioritní osy (LF MU): Důraz na oblasti: INTERREG V-A Rakousko Česká republika ČR: Jihočeský kraj,

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 1 Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum Akademie věd ČR European Commission Enterprise and Industry Title

Více

JINDŘICHŮV HRADEC. Informace o činnostech v projektu Města v rozletu 6. koordinační setkání Třeboň

JINDŘICHŮV HRADEC. Informace o činnostech v projektu Města v rozletu 6. koordinační setkání Třeboň JINDŘICHŮV HRADEC Informace o činnostech v projektu Města v rozletu 6. koordinační setkání Třeboň HLAVNÍ ÚKOLY V PROJEKTU Zpracování komplexní koncepce dopravní obslužnosti města s důrazem na historické

Více

EUROPEAN UTILITY WEEK ŘÍJNA

EUROPEAN UTILITY WEEK ŘÍJNA 03. 05. ŘÍJNA RAI Amsterdam SMART Utilities 03. 05. 10. Zahraniční zastoupení agentury CzechTrade v Rotterdamu připravuje prezentaci českých společností za účelem nalezení nových odbytových možností pro

Více

100% TERAPIE a ROZVOJ Firemním

100% TERAPIE a ROZVOJ Firemním Obsah? Kdo jsme str. 3 Proč s námi str. 4 Ve kterých vodách jsme si jistí str. 5 Outsourcing personálních služeb str. 6 Vzdělávání a rozvoj str. 7 Interim HR Management str. 8 Poradenství v personalistice

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech červenec až září 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Energetický audit pro 2. Mateřskou školu v Protivíně, 30.7.2013 2 1.2

Více

Role Hospodářské komory České republiky v oblasti podpory podnikání a využívání fondů EU

Role Hospodářské komory České republiky v oblasti podpory podnikání a využívání fondů EU Role Hospodářské komory České republiky v oblasti podpory a využívání fondů EU Konference OP PI nástroj zvyšování konkurenceschopnosti českých firem Praha 19. června 2008 věřování a certifikace Hospodářská

Více

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Představení SMS ČR Doba realizace projektu: 09/2014 11/2015 Realizátor projektu: SMS ČR Financování: OP Lidské zdroje a zaměstnanost Cíl projektu

Více

Předběžný harmonogram výzev OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Prioritní osa

Předběžný harmonogram výzev OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Prioritní osa Předběžný harmonogram výzev OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Prioritní osa Specifický cíl Podprogram Podporované aktivity Příjemci Druh výzvy Datum vyhlášení PO 1 SC 1.1. Inovace Aktivity,

Více

RENEXPO ENERGY, WASTE & WATER 2019

RENEXPO ENERGY, WASTE & WATER 2019 RENEXPO Energy, Waste & Water 2019 je významnou akcí svého oboru v Srbsku i v regionu bývalé Jugoslávie. Veletrh zahrnuje problematiku ochrany vod, obnovitelných zdrojů energie a vodohospodářství. Účast

Více

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15 Katedra podnikání a managementu doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Milan Michalko, Ph.D.

Více

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje

Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Přeshraniční spolupráce v kontextu strategií Jihomoravského kraje Brno, hotel Voroněž, 20. září 2012 Historie přeshraniční spolupráce Program CBC Phare Předvstupní program EU pro přeshraniční spolupráci

Více

Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje

Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000741 Fórum výzkumu a inovací aneb regionem za výzkumem Hradec Králové 11. 5. 2017 15. května 2017 strana 1 Identifikace projektu o

Více

Podpora hospodářského rozvoje Olomouckého kraje

Podpora hospodářského rozvoje Olomouckého kraje Březen 2019 Olomoucký kraj v číslech (dle ČSÚ, 2019) Rozloha: 5271 km² (6,7 % ČR) Počet obyvatel: 632 492 Hustota osídlení: 119,9 ob./ km² Krajské město: Olomouc (100 494 ob.) Olomoucký kraj v číslech

Více

TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU

TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU Česko-dánské dny vody 2019 KONFERENCE V PLZNI 20. 3. 2019 Co když se řekne - S O V A K Č R Vodní hospodářství v ČR (tzv. malá voda) VODÁRNA

Více

PAKT PRO PRÁCI A KVALIFIKACI HORNÍ RAKOUSKO

PAKT PRO PRÁCI A KVALIFIKACI HORNÍ RAKOUSKO PAKT PRO PRÁCI A KVALIFIKACI HORNÍ RAKOUSKO 02./03. prosince 2013 PAQ OÖ CO JE PAQ OÖ Politické odhlasování: Forum aktivní politiky trhu práce Praktická spolupráce: roční program 175 Mil Proměna nabídek

Více

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013.

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY 2017 vychází z INICIATIVY PRŮMYSL 4.0,

Více

O nás 3. Používané materiály a skladby 4. Difúzně otevřená konstrukce 5. Difúzně uzavřená konstrukce 6. Ukázky realizací v USA a ČR 7.

O nás 3. Používané materiály a skladby 4. Difúzně otevřená konstrukce 5. Difúzně uzavřená konstrukce 6. Ukázky realizací v USA a ČR 7. Obsah O nás 3 Používané materiály a skladby 4 Difúzně otevřená konstrukce 5 Difúzně uzavřená konstrukce 6 Ukázky realizací v USA a ČR 7 Typové domy 10 Kontaktní údaje 17 O nás VALA DŘEVOSTAVBY s.r.o. vyvíjí,

Více