Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * *

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením * * * * *"

Transkript

1 Snoezelen je ideální cestou rozvoje dětí s autismem a vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 19. listopadu 2013 ve Spojené škole internátní na ulici M. Urbana 160/45 v Námestově, která poskytuje vzdělání žákům s mentálním, kombinovaným postižením a autismem. Rozhovor se zaměřuje zejména na přínos multisenzorické terapie pro vzdělávání žáků s vícenásobným postižením a poruchou autistického spektra. Rozhovor vedla PaedDr. Jana Hrčová. * * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaši školu. Z jakých organizačních složek sestává? Jaké žáky vzděláváte? Gabriela Ondraššáková, pedagog v autistické třídě: Jsme spojená škola internátní s více organizačními složkami. Sdružujeme centrum speciálně- pedagogického poradenství, speciální základní školu, praktickou školu a odborné učiliště. Lucia Vnučáková, pedagog C variantu: Máme 206 žáků, zejména děti s mentálním postižením, s vícenásobným postižením a s poruchami autistického spektra. Vzděláváme v A, B a C variantu. Co vás vedlo ke zřízení multisenzorické místnosti? Gabriela: Hledali jsme další možnosti rozvoje dítěte. Nejdřív jsme měli jednu místnost a rozšířili jsme to na komplex více místností: Snoezelen, přírodní pokoj, hudební pokoj a herna. Lucia: Když jsem nastoupila do C variantu, byly tady klasické třídy, které nebyly vybaveny pro děti s vícenásobným postižením. Tyto děti začaly přibývat, teď máme šest tříd pro žáky C variantu. Rozhodli jsme se zřídit multisenzorickou místnost, abychom rozvíjeli jejich celkovou osobnost, respektovali jejich individuální osobitosti.

2 Odkdy máte ve vaší škole multisenzorickou místnost? Mohla byste popsat jak místnosti postupně přibývaly? Lucia: Od roku 2009 máme první místnost, Snoezelen. V roce 2010 se zřídil přírodní pokoj, další rok hudební pokoj. V roce 2012 jsme dokončili hernu. Do každé místnosti se každý rok zakoupí nové pomůcky. Kolik pracovníků a s jakým odborným zaměřením využívá tyto místnosti? Gabriela: Máme 8 tříd v rámci C variantu a 3 třídy pro děti s autismem. Všichni pedagogové z těchto tříd pracují ve Snoezelenu. Využíváme ho zejména jako pedagogickou činnost. Slouží jako relaxační a stimulační prostředí pro ty děti, u kterých je slabá zpětná vazba v běžném prostředí. Multisenzorické místnosti jim umožňují získat nové zkušenosti. V rámci centra speciálně- pedagogického poradenství Snoezelen využívají téměř všichni odborní zaměstnanci. Záleží také od možností konkrétního dítěte. Nepodaří- li se navázat s ním kontakt v běžném prostředí, využijeme Snoezelen. Jaká postižení mají žáci, se kterými v místnosti pracujete? Gabriela: Jedná se o děti s nejtěžším postižením, s autismem nebo s tělesným postižením. Snoezelen využíváme také u dětí raného věku s velmi slabou zpětnou vazbou. Multisenzorické prostředí se snažíme využít na nácvik zpětné vazby dítěte. Lucia: Já využívám Snoezelen u nejmenších dětí jako formu prvotního kontaktu. V tomto prostředí se děti cítí příjemněji jako v prostorech poradny nebo třídy. Využívají místnosti rovněž žáci s lehčím postižením, žáci A nebo B variantu, případně praktické školy? Lucia: Nevyužívají. Jenom v rámci hudební výchovy si někdy učitel zvolí tuto místnost a pracuje tam s více žáky. Gabriela: Jestli ovšem má některý z učitelů například v A variantu zájem a místnost je volná, může ji využít. Ve velké míře ovšem Snoezelen nevyužívají. Výjimkou je hudební výchova, kdy Snoezelen využijí jako formu relaxace. Mají rádi vodní postele, protože tak mohou do hudby více proniknout. V tomto prostředí vnímají hudbu úplně jinak, jako kdyby seděli v lavicích.

3 Jaké je věkové rozmezí žáků, kteří do místnosti chodí? Gabriela: Snoezelen využíváme již v rámci raného poradenství, které je určené pro děti od narození. Nejmladší klient má přibližně osm měsíců, nejstarší mají kolem 20 let. Ze tří přístupů v rámci Snoezelenu, kterými jsou volnočasová aktivita, terapeutický přístup, pedagogické podpůrné opatření, u vás pravděpodobně převažuje pedagogické podpůrné opatření. Můžete uvést proč a zda se pokoušíte využívat i další dva přístupy? Lucia: Využívám jen pedagogický přístup. Nejsem si jistá, zda bych mohla vykonávat Snoezelen jako terapii, zda mám dostatek kompetencí. Gabriela: U mě je to stejné. Využívám nějaké terapeutické prvky, ale není to čistě terapeutický přístup. Co se týče forem práce v místnostech, individuální a skupinové, která u vás převažuje a proč? Gabriela: Využívám obě formy práce. Do místnosti chodím se třídou tří dětí. Někdy jsou čtyři, víc jich nikdy není. Lucia: U klientů poradny využívám individuální práci a ve třídě skupinovou. Do Snoezelenu bereme skupinu nejvíc tří žáků. Jsme dvě učitelky a jedna asistentka. Víc dětí by se určitě neosvědčilo. Jak probíhá skupinová aktivita? Gabriela: Když mám v místnosti svou třídu, snažím se skupinové aktivity vést například na vodní posteli. Máme pohádku, která se spojuje s vodní postelí nebo využíváme aplikace z ipadu. Celá skupina dělá stejnou činnost, poslouchá příběh, hudbu. Snažíte se tedy vést žáky ke společné činnosti? Není celá jednotka o tom, že si každý vybere svůj podnět a tomu se věnuje? Gabriela: V rámci sezení máme společné činnosti a máme činnosti, kdy si individuálně vybírají své podněty. Před zrcadlem děláme společné činnosti, napodobňování pohybů, cvičení podle hudby na dětské písničky, hry se světlem. Sedíme v kruhu před zrcadlem nebo jsme spolu na vodní posteli. Když si někdo vezme manipulační věci nebo jde k lampě, tak ho necháme, ať si odběhne. Pak se zase vrátí k tomu, co dělají ostatní.

4 Které jsou nejčastěji používané prvky v jednotlivých místnostech? Lucia: Jsou to hlavně optická vlákna, zrcadlová koule, různé masážní míčky, bublinkový válec, zrcadlo. Další pomůcky do místnosti nosíme, například vonné olejky, kávu, mach, listí, přírodní bylinky, pomůcky na aromaterapii. Také využíváme DVD Klid na promítání obrazců a relaxační hudbu. Gabriela: V přírodní místnosti jsou různé domácí nebo lesná zvířata z plastu a plyše. Využívá se zejména podoba a proměnlivost jednotlivých zvířat. Lucia: V přírodním pokoji jsou navíc zvukové knížky zvířat, terapeutický písek, někdy si napustíme kyblík s vodou. V hudební místnosti máme Orffovo instrumentárium, klavír, a divadélko s maňásky, které využíváme na dramaterapii. Kromě těchto tří máme ještě hrovou místnost. V ní jsou dva suché bazény a molitanové kostky. Gabriela: V hrové místnosti jsou zejména pomůcky na rozvoj hrubé motoriky, například klouzačka, velké tvary, šikmé plošiny. Při raném poradenství využíváme také rezonanční desku. Ta se nám v práci s nejmenšími klienty velmi osvědčila, protože na ní dítě vnímá zvuk úplně jinak. Které pomůcky z vašich místností si žáci nejvíc oblíbili a žádají si je? Gabriela: Moje děti nejvíc láká zvuk a světlo. Zkoušejí experimentovat s hračkami, které vydávají zvuky. Dokonce se samy snaží jednotlivé zvuky napodobit. Je pro ně důležitý i vzhled pomůcky. Také jim záleží na místě, kde budou ležet nebo sedět. Lucia: Jestli svým žákům ve třídě řeknu, že jedeme do Snoezelenu (my tomu říkáme "obláčková místnost", protože máme na dveřích nalepené obláčky), těší se, berou to jako odměnu. Když vstoupíme do místnosti, nechám je, aby si zvolili místo, případně pomůcku, kterou chtějí. Někdo jde k vodní posteli, jiný k optickým vláknům, další si vyberou míčky nebo terapeutický písek. Hraje hudba, děti si lehnou na měkké koberečky a vnímají jak se otáčí zrcadlová koule. Chytáme světélka po zemi, po zdi. Rádi se koukají do zrcadla a sledují světélka i takovýmto způsobem. Snaží se jednotlivé předměty fixovat zrakem. Mohly byste na nějakém konkrétním příkladu uvést, jakým způsobem si sestavujete Snoezelen jednotky? Od příchodu žáka do místnosti, až kým místnost neopustíte? Gabriela: Je to individuální. Osvědčilo se mi přizpůsobovat Snoezelen jednotku konkrétnímu dítěti. To je vlastně podstata Snoezelenu. V poradně mám kluka s autismem s normointelektem, u něj slouží Snoezelen na motivaci k činnosti a plnění úkolů. Do místnosti chodíme přibližně na 15 minut za účelem relaxace. Jednotlivé činnosti si vybírá sám. Nejdřív se s prostorem obeznámil, vysvětlila jsem mu, co je Snoezelen a proč se místnost tak

5 jmenuje. Přešel si všechny aktivity a i popsal, co při nich pociťuje. Pro něj je Snoezelen opravdu velkou motivací. Vždy když přijde do poradny, ptá se, zda pojede i do Snoezelenu. Návštěva místnosti je podmíněna splněním zadaných úkolů. V prostoru místnosti se cítí velmi dobře, vždy se těší na vodní postele, rád si vybírá barvu osvětlení. Pozitivní ohlas mám i od jeho mámy. Po příchodu z poradny dokáže velmi dobře fungovat. Je zrelaxován, oddechnutý a dokáže se koncentrovat na domácí úkoly. Někdy si Snoezelen jednotku připravím, ale i tak se musím přizpůsobit přání žáků. Vždy mám pro jistotu připravenou náhradní činnost, pokud by něco nechtěli dělat. Lucia: Posledně jsme měli například téma ovoce, zelenina a chutě. Lépe se mi pracuje, pokud má hodina nějaké téma. Nejdřív žákům nechám prostor na oblíbené aktivity a pomůcky - pět minut jsou na vodní posteli nebo se hrají. Pak jim řeknu, jaký je záměr dané jednotky. Je- li jednotka zaměřena na téma ovoce a zelenina, na stolík si nachystám různé druhy ovoce a děti ho se zavřenými očima voní a ochutnávají. Říkáme si, zda to je ovoce nebo zelenina a nakonec to sníme. Stimulované jsou tedy chuť i čich. Jaké jiné metody nebo terapeutické postupy využíváte v rámci Snoezelenu? Gabriela: Čerpáme z bazální stimulace, zejména u dětí, se kterými je těžké navázat kontakt. Využíváme zejména polohování, hlazení různými materiály a snažíme se propojit to s nějakým příběhem. Inspirujeme se také z knihy Snoezelen od Jany Hrčové a Heleny Orieščikové. V přírodní místnosti se dobře pracuje v rámci poradny, například v procesu diagnostiky. V těchto podmínkách se dá zdiagnostikovat víc věcí, zejména u dětí raného věku. To samé platí i pro hudební místnost. A co další přístupy? Lucia: Někdy využíváme i biblioterapii. Buď si vezmeme knížku nebo pustíme CD, ale ne až tak často, protože naše děti při pohádce dlouho nevydrží. Nevolím často pohádku, spíš jsou to říkanky. Gabriela: Mně se osvědčila také práce s ipadem a různými aplikacemi. Některé aplikace jsou perfektní a velmi dobře se s nimi pracuje. Sedneme si na vodní postel, žák drží tablet v ruce a společně sledujeme videa nebo posloucháme zvuky a písničky. Je to velmi živé a dynamické. Je to jiné, jako když se pustí hudba z přehrávače. Tady se žáci mohou obrazovky přímo dotýkat a sami spouštět některé věci, co například při rádiu nemohou.

6 Kdyby jste měly zhodnotit přínos Snoezelenu za těch přibližně pět let, kam se vaši žáci posunuli? Gabriela: Naši žáci i klienti centra získali nové zkušenosti. U dětí s autismem dochází k rozvoji řeči. Když přijedou domů, mluví o místnosti. Je to pro ně něco nové, s čím se nesetkali. Měli jsme den otevřených dveří a byli u nás druháci a třeťáci z běžných základních škol. Prostor je velmi okouzlil a bylo to pro ně něco nové a výjimečné. Lucia: Mě děti potkávaly na ulici a ptaly se: "Teto, to vy jste byla v té krásné místnosti?" A přitom jsem jim tam jen dala ochutnat mandarínku. Místností byly unešené a udělala na ně fantastický dojem. Naši žáci to nevědí vyslovit ani opsat, ale jsme přesvědčeni, že ve svém vnitru to vnímají podobně. Již při vstupu do místnosti je na nich vidět radost. Vždy si odnesou nový zážitek, každá jednotka je pro ně jedinečná. Gabriela: Snoezelen má opravdu široké uplatnění. Máme děvčátko s Rettovým syndromem a vysokým stupněm skoliózy, ale na vodní posteli se dokáže dobře pohybovat. Umí se na ní posadit, co nikde jinde nedokáže. Ty vlny se přizpůsobí tělu a ona se posadí. Vnímá to, raduje se z toho. Vodní postel je pro ni balzám. Lucia: Ve třídě i v poradně máme děti s dětskou mozkovou obrnou, pro které je manipulace s optickými vlákny nebo vybírání různých míčků skvělým motorickým cvičením a přípravou na psaní. Končetina je pak uvolněnější, děti jsou klidnější a snáz se jim píše. Nejdřív volíme pobyt v multisenzorické místnosti, kde se jakoby připraví na navazující činnosti ve třídě. Přínos Snoezelenu se tedy přenáší i do třídy? Gabriela: Určitě. Je to zkušenost, zážitek, něco pozitivní. Děti s normointelektem si pobyt v multisenzorické místnosti velmi dlouho pamatují. Rodiče jsou překvapení, protože děti jim samy povídají o Snoezelenu. Lucia: Pobyt ve Snoezelenu podporuje i řečový projev žáků, někteří začali v multisenzorické místnosti žvatlat. Jak byste zhodnotily přínos Snoezelenu pro vás jako odborníky? Gabriela: Je to další cesta, která je mnohem hezčí. Člověk vidí pokrok dětí. V klasické třídě pro ně nebylo vhodné prostředí, multisenzorická místnost je pro ně ideální. Lucia: Mně to otevřelo nový obzor. Když jsem do této školy přijela, tak tady Snoezelen nebyl, jen se o něm mluvilo. Musela jsem si o tom hodně nastudovat. Hodně věcí jsem si vyhledala na internetu, byla jsem na workshopu v Bratislavě.

7 Vyskytly se při budování místností nějaké těžkosti? Setkáváte se s problémy při realizaci Snoezelenu? Lucia: Největším problémem je sehnat finance. Všechno třeba mít řádně rozplánované, protože jednotlivé pomůcky jsou drahé. My jsme měli vodní postele jako základ a pak jsme dokupovali další vybavení. Máme šikovného školníka a údržbáře, který nám pomohl s technickými záležitostmi. Třeba myslet i na elektrickou síť, mnohé pomůcky mají velký odběr elektřiny. Musí to být dobře naplánované a promyšlené, aby byla místnost především bezpečná. Velmi bych chtěla dokoupit bublinkový válec. Jeden jsme i objednali, ale vůbec neodpovídal našim požadavkům a představám. Okamžitě jsme ho vrátili. Na obrázku vypadal pěkně, ale ve skutečnosti to byl plastový kýč. Chtěla bych pořádný válec, který by byl upevněný na zemi i o zeď, aby to bylo maximálně bezpečné. Z jakých zdrojů se inspirujete pro vaši další práci? Gabriela: Na internetu jsou výborné věci, inspiruji se ze stránky Sensa- shop a portálu Snoezelen. Člověka napadnou nové věci i při vykonávání jednotlivých aktivit nebo při hledání zdrojů pro konkrétní dítě. Teď řeším agresivitu jednoho dítěte, hledám způsob jak snížit intenzitu těchto projevů. Inspirací jsou i konference, metodická vedení nebo rozhovory s kolegyněmi. Měli byste zájem o další vzdělávání? Jaká forma by vám nejvíc vyhovovala? Gabriela: Přivítala bych další konferenci o metodě Snoezelen. Mezinárodní konference v roce 2011 byla jedna z nejlepších konferencí, jaké jsem absolvovala. Lucia: Mně chybí video ukázky nebo vzory nějakých archů, kde si zaznamenáváte reakce dítěte. Chtěla bych navštívit zařízení, kde Snoezelen vykonává jen jeden člověk. Gabriela: Také si myslím, že video ukázky by byly inspirující, tak jako na internetu lze najít ukázky na rozvoj grafomotoriky nebo jiné náměty. Lucia: Ocenili bychom konkrétní náměty na Snoezelen jednotky jako máte ve vaší publikaci. Bylo by dobré sesbírat vícero námětů, které by pro učitele sloužily jako metodická příručka. Máme nové paní učitelky a jestli od nich požaduji, aby mi předvedly hodinu v multisenzorické místnosti, mají strach, nevědí, co tam mají dělat. Kdyby si našly nějakou knížku s náměty, tak se jim to bude snadněji připravovat. Žel, těch knih je nedostatek.

8 Plánujete dále rozvíjet vaše místnosti? Jestli ano, jakým způsobem? Lucia: Určitě bychom chtěli objednat nové pomůcky: bublinkový válec, nějaká DVD a dataprojektor, který by byl spojený s notebookem, tablety a interaktivní pomůcky. Rádi bychom doplnili hudební místnost, protože v ní máme málo pomůcek. Posledně jsme objednali masážní berušky, které jsou velmi dobré. Drobné pomůcky třeba pořád doplňovat a obměňovat. Chtěly byste se podělit o nějaký postřeh nebo zkušenost, která v rozhovoru nezazněla? Lucia: Na začátku se zřejmě učitelé zleknou finanční náročnosti místnosti a samotného plánování. Naše místnost je ovšem využitá každý den a má své efekty. Netřeba se bát investovat do ní finance, protože se to oplatí. Děti se v ní velmi dobře cítí a rodiče jsou také spokojení. Je to výborný prostor na diagnostiku. Rovněž se v ní dají dělat pěkné tematické hodiny. Pro samotné školy to může být zajímavá forma sebeprezentace. Gabriela: V současnosti je taková místnost nevyhnutná pro každou školu, kde se vzdělávají děti s vícenásobným postižením. Výsledky jsou prokazatelné, naše práce má větší efekt. Třeba si pomáhat i jinými prostředky a jestli hledáme zdroje v dítěti, musíme tomu přizpůsobit prostředí. Snoezelen a senzorické místnosti jsou cestou k jejich rozvoji a i k tomu našemu rozvoji. My učíme děti, ale zároveň se učíme od nich. Vzájemně se obohacujeme. Děkuji pěkně za rozhovor.

Snoezelen lze spojit také s canisterapií

Snoezelen lze spojit také s canisterapií Snoezelen lze spojit také s canisterapií Rozhovor vznikl dne 18. září 2013 v Domově sociálních služeb v Giraltovcích, který poskytuje služby klientům s mentálním, tělesným, smyslovým, kombinovaným postižením

Více

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost?

* * * * * Mohly byste stručně představit vaše zařízení a služby, které poskytujete? Odkdy využíváte ve vašem zařízení multisenzorickou místnost? Z bílé místnosti může profitovat široká škála klientů Rozhovor vznikl dne 1. října 2013 v Zařízení pro seniory a Domově sociálních služeb v Horelici. Zařízení se věnuje osobám s různými typy postižení

Více

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků

Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Snoezelen pomáhá při relaxaci i rozvoji žáků Rozhovor vznikl dne 7. října 2013 v Odborném učilišti internátním ve Valaské, které sdružuje speciální mateřskou školu, speciální základní školu, praktickou

Více

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice.

Představte ve stručnosti vaše zařízení a vaše pracovní pozice. Snoezelen prostředí má velký relaxační, stimulační i vztahový potenciál Rozhovor vznikl v rámci projektu "Využití multisenzorického prostředí v pedagogické, volnočasové a terapeutické práci", který v roce

Více

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo?

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Středisko rané péče, pobočka Olomouc Regionální centrum pro podporu a provázení rodin s dětmi s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením Bc. Veronika Zahradníková

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete?

* * * * * Na úvod zkuste stručně představit vaše zařízení. S jakými žáky pracujete? Multisenzorické prostředí jako nová cesta pro podporu dětí s vícenásobným postižením Rozhovor vznikl dne 3. října 2013 ve Spojené škole internátní na ulici Z. Nejedlého 41 v Levicích, která vzdělává děti

Více

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci

Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Snoezelen umožňuje relaxaci i reminiscenci Rozhovor vznikl dne 4. října 2013 v Domově důchodců a Domově sociálních služeb na Škultétyho ulici 329 ve Velkém Krtíši, kde poskytují služby dospělým a seniorům

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí

Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Snoezelen jako prostředí vhodné pro integraci autistických dětí Rozhovor vznikl dne 17. října 2013 v Integrované mateřské škole na Iľjušinově ulici 1 v Bratislavě, která má kromě běžných tříd i třídy pro

Více

Logopedie Logopedie se zabývá nápravou vrozených či získaných poruch komunikačních schopností. Na rozvoj komunikačních dovedností se zaměřujeme v předmětu Řečová výchova. Žákům s rozsáhlejšími řečovými

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ

RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM O.S. CENTRUM PRO AUTISMUS Z PASTI PRODLOUŽENÁ 278, PARDUBICE 530 09 WWW.RIC.CZ, INFO@RIC.CZ Vybrané aktivity s rodinami s dětmi s PAS v Centru pro autismus z PASti HANA JANIKOVÁ

Více

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku

Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Multisenzorická místnost jako prostor na komplexní diagnostiku Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v Domově sociálních služeb profesora Karola Matulaye pro děti a dospělé na Lipského 13 v Bratislavě, který

Více

Hospitační záznam PV

Hospitační záznam PV Základní údaje o hospitaci Typy sledovaných činností o spontánní o řízené o pobyt venku o odpolední činnosti o jiné - jaké Komentář k otázce: Hospitační záznam PV Vzdělávání probíhalo v integrovaných blocích

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Speciální školy při Městské nemocnici Ostrava - Fifejdy, Ostrava - Poruba, Ukrajinská 19 Ukrajinská 19/1535, 708 00 Ostrava-Poruba Identifikátor

Více

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog

Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog Rodinné Integrační Centrum o.s. Centrum pro autismus z PASti Prodloužená 278, Pardubice 530 09 www.ric.cz, info@ric.cz Mgr. Lucie Kopáčová sociální pedagog DOTAZNÍK PRO ŘEDITELE ZŠ A MŠ PARDUBICE zkoumané

Více

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení?

* * * * * Na začátek, prosím, představte zařízení, ve kterém pracujete. Jaké je vaše pracovní zařazení? Terapie je vedlejším efektem toho, že se dítě cítí ve Snoezelenu příjemně Rozhovor vznikl dne 14. listopadu 2013 ve Spojené škole na Beethovenově 27 v Trnavě, která vzdělává žáky s mentálním, kombinovaným

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace - historie, zaměření, počet zaměstnanců/dobrovolníků Občanské sdružení

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ.

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. Akreditace MŠMT - č.j.: MSMT- 13579/2018-1-524 2.I/6 Vzdělávání

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, Název projektu: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zkráceně Centrum integrované podpory Registrační číslo projektu:

Více

Příloha 1 Žádost zaslaná vybraným ZŠ pro sluchově postižené

Příloha 1 Žádost zaslaná vybraným ZŠ pro sluchově postižené Seznam příloh Příloha 1 Žádost zaslaná vybraným ZŠ pro sluchově postižené Váţená paní ředitelko/ Váţený pane řediteli, obracím se na Vás s prosbou týkající se moţnosti náhledů při výuce na Vaší škole.

Více

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice MATEŘSKÁ ŠKOLA 2013/2014 Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Adresa: Široká 42. 664 91 Ivančice IČO: 70 840 661 Identifikátor

Více

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová

Prvky mentální aktivizace. Mgr. Markéta Vaculová Prvky mentální aktivizace Mgr. Markéta Vaculová Aktivizace a zákon Zákon č.108/2006 Sb. o sociálních službách dává všem poskytovatelům povinnost zajistit všem uživatelům volnočasové aktivity nebo pracovat

Více

A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ

A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ PŘÍLOHY A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM B. PODKLAD PRO ROZHOVOR S METODIKEM PLÁNOVÁNÍ C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ D. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z DOKUMENTACE KLIENTŮ

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Alternativní a augmentativní komunikace a její využití v praxi naší školy

Alternativní a augmentativní komunikace a její využití v praxi naší školy Alternativní a augmentativní komunikace a její využití v praxi naší školy Naše zařízení je primárně určeno žákům s těžším stupněm mentálního postižení. Mezi charakteristické znaky tohoto postižení patří

Více

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Pomáhají klientům zlepšit motorické i kognitivní funkce, navozují rozvoj smyslů ale i relaxaci. AROMADIFUZÉR A AROMA LAMPY Aromadifuzér nepracuje na základě

Více

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ??

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané. Jan Ámos Komenský Místo konání : Velká Hradební 3118/48, Ústí nad Labem, prostory Krajského úřadu Ústeckého

Více

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec Chůva Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy Tento dokument zpracovali naši odborníci jako pomoc vedoucím a projektovým pracovníkům mateřských škol pro administraci šablonových projektů

Více

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Mgr., Bc. Michael Novotný Učitel mateřské školy (12 let praxe v MŠ) Absolvent PF UJEP Ústí nad Labem

Více

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015 Program relaxace a doprovázení Miroslava Barešová Říjen 2015 Obsah prezentace Domov důchodců Bystřany Začátky projektu Realizace projektu Přijetí klienta, dotazník Používané techniky Vedení dokumentace

Více

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124

KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 TLOSKOV KONTAKT: PODANÁ MAGDALENA, TELEFON: 317 740 1124 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Služba je poskytována v přízemí hlavní budovy - Zámek. Prostory jsou bezbariérové. K dispozici

Více

Metodické setkání zástupců škol KIPR

Metodické setkání zástupců škol KIPR Metodické setkání zástupců škol Novela vyhlášky č.27/2016sb., Novely vyhlášky č. 27/2016 Sb.,-č.1 A) tzv. letní novela - platnost od září, některá ustanovení platnost od 1. 9. a od 1.12. 2017 10-PLPP 13

Více

03. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.) 04. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

03. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.) 04. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace RANÁ PÉČE 01. Pojmenování (název) životní situace Raná péče 02. Základní informace k životní situaci Raná péče je terénní sociální služba, případně doplněná ambulantní formou služby. Mohou ji využít rodiny,

Více

METODICKÉ POZNÁMKY ke školním projektům environmentální výchovy

METODICKÉ POZNÁMKY ke školním projektům environmentální výchovy METODICKÉ POZNÁMKY ke školním projektům environmentální výchovy Tyto metodické poznámky mají napomoci k uskutečnění několika různých školních projektů environmentální výchovy. Proto jsou psány tak, aby

Více

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava

Česká republika Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a. Kpt. Vajdy 1a, Ostrava Česká republika Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální školy Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a Kpt. Vajdy 1a, 700 03 Ostrava Identifikátor školy:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální zpracovaný podle RVP pro obor vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením Dětský domov a Základní škola Vizovice Masarykovo

Více

KATALOG SPECIÁLNÍCH DIDAKTICKÝCH POMŮCEK

KATALOG SPECIÁLNÍCH DIDAKTICKÝCH POMŮCEK KATALOG SPECIÁLNÍCH DIDAKTICKÝCH POMŮCEK Služby osobní asistence v Centru FILIPOVKA 01 Puzzle písmena Puzzle s písmenky slouží k procvičování abecedy a skládání slov. Děti se tak učí formou hry. 02 Puzzle

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA  Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu a i g l ó j a L 2 Jak to začalo? P rojekt Lali jóga se zrodil v hlavě Hanky Luhanové v roce 2009. Jejím snem bylo vytvořit ucelený a hravý metodický program cvičení dětské jógy. Začalo to knihou Lali cvičí

Více

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc V ČR raná péče v systému sociálních služeb Raná péče je terénní

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

Informatika pro 8. ročník. Hardware

Informatika pro 8. ročník. Hardware Informatika pro 8. ročník Hardware 3 druhy počítačů Vstupní a výstupní zařízení Další vstupní a výstupní zařízení Nezapomeňte Máme tři druhy počítačů: stolní notebook all-in-one Zařízení, která odesílají

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Prvouka Díl II. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Prvouka Díl II. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Prvouka Díl II. Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Prvouka je zařazen v 1. - 10. ročníku v hodinové dotaci 4 hodiny týdně. Ročník 1. 2. 3. 4. 5.

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi

Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Multisenzorické prostředí umožňuje dětem spojit se se svými emocemi Rozhovor vznikl dne 14. září 2013 v neziskové organizaci Plamienok v Bratislavě, která pracuje s nevyléčitelně nemocnými dětmi a rodinami,

Více

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce 1. Předškolní vzdělávání a péče 1.1 Motivovaný, inspirovaný a vzdělaný pedagogický sbor; spolupráce v oblasti odborné pedagogické

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

Jak učit děti komunikaci s osobami se zdravotním postižením. Ing. Lenka Skoupá

Jak učit děti komunikaci s osobami se zdravotním postižením. Ing. Lenka Skoupá Jak učit děti komunikaci s osobami se zdravotním postižením Ing. Lenka Skoupá Osoby se zdravotním postižením Definice se liší podle resortu (sociální služby, zdravotní pojištění, zaměstnanost, pedagogika)

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus

Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus Mgr. Lenka Bittmannová SPC při Národním ústavu pro autismus Poruchy autistického spektra patří mezi nejzávažnější poruchy dětského mentálního vývoje jsou pervazivní, všepronikající vrozené, neléčitelné

Více

Naše smysly ÚVOD DO UČIVA

Naše smysly ÚVOD DO UČIVA Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Naše smysly ÚVOD DO UČIVA Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: leden 2013 Název: VY_32_INOVACE_PRV_15_SMYSLY 3. 5. ročník Projekt

Více

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35

Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte. a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Příloha č. 14 Dotazníky k hodnocení vzdělávacích pokroků dítěte a) Podrobný přehled o individuálním rozvoji a učení dítěte Pramen 35 Poznámky o rozvoji a učení dítěte Přehled o rozvoji dítěte v oblasti

Více

Naše pohodová školička v průběhu ročních období,

Naše pohodová školička v průběhu ročních období, Mateřská škola speciální, Základní škola speciální a Praktická škola Elpis, Brno, Koperníkova 2/4 www.skolaelpis.cz tel. 545245630 e-mail: elpis@telecom.cz Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání,

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU. Mgr. Hana Hönigsfeldová. ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND SNOEZELEN PRAHA & EU ImVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOMM STI Mgr. Hana Hönigsfeldová PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Historie snoezelenu Vznik prvních multismyslových místností

Více

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec NEDĚLĚ 21.9.2014 * odlet Praha Luton * transfer z letiště Luton Victoria * schůzka s organizátorkou (předání

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P Potápník Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby, správné motoriky mluvidel, artikulace, smyslového vnímání,

Více

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými

Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Snoezelen/multisenzorické prostředí s nevidomými a slabozrakými Reinhard Keck Přednáška z 8. mezinárodního sympozia ISNA, Alabama, USA, 2010 Úvod Moje jméno je Reinhard Keck a jsem učitelem na státní škole

Více

Terra Batida Porto, Portugalsko www.terrabatida.com

Terra Batida Porto, Portugalsko www.terrabatida.com Žena podnikatelka a nápad Maria Gabriel začala s podnikáním v roce 2003. Přestože v té době měla stálou práci v mezinárodní telekomunikační společnosti, cítila, že potřebuje něco jiného něco, co by ji

Více

Charkovské městské středisko rané, obecné sociálně-pedagogické a pracovní rehabilitace postižených dětí a osob postižených od dětství Promiň

Charkovské městské středisko rané, obecné sociálně-pedagogické a pracovní rehabilitace postižených dětí a osob postižených od dětství Promiň Charkovské městské středisko rané, obecné sociálně-pedagogické a pracovní rehabilitace postižených dětí a osob postižených od dětství Promiň City center of rehabilitation Promin Historie vytvoření: Rok

Více

Příloha č. 3 INKLUZIVNÍ DÍTĚ

Příloha č. 3 INKLUZIVNÍ DÍTĚ Příloha č. 3 INKLUZIVNÍ DÍTĚ 1. Děti s přiznanými podpůrnými opatřeními Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, z kterého vychází i náš školní vzdělávací plán, ctí pojetí, že rámcové cíle

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Třída plná pohody ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD J ŠTULÍKA 39, ZVOLE Obsah: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika školy

Více

Nakladatelství. PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR. Martin Mařík

Nakladatelství. PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR. Martin Mařík Nakladatelství PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR Martin Mařík Co je Nakladatelství PASPARTA? nakladatelství odborné literatury, poskytovatel služeb v oblasti grafiky založeno v

Více

Identifikační údaje organizace:

Identifikační údaje organizace: Identifikační údaje organizace: Název: Základní škola a Mateřská škola Zvole, okr.praha-západ Ulice: J. Štulíka 39 Obec: Zvole PSČ: 252 45 Kraj: Středočeský IČO: 71 00 79 03 E-mail: zszvole@seznam.cz Web:

Více

Vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Jana Janková

Vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Jana Janková Vzdělávání žáků se zrakovým postižením Jana Janková Cíl výchovy a vzdělávání ZP Stejný jako u intaktních žáků tj. získání klíčových kompetencí a nácvik kompenzačních dovedností tak, aby se jedinec se ZP

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-435/14-U

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-435/14-U INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIU-435/14-U Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby Základní škola a Střední škola, Most, Jana Palacha 1534, příspěvková

Více

1. Jsem: a) slabozraká/ slabozraký b) těžce slabozraká nebo prakticky nevidomá/ těžce slabozraký nebo prakticky nevidomý c) nevidomá/ nevidomý

1. Jsem: a) slabozraká/ slabozraký b) těžce slabozraká nebo prakticky nevidomá/ těžce slabozraký nebo prakticky nevidomý c) nevidomá/ nevidomý Příloha č. 1 : dotazník k diplomové práci Vážená studentko, vážený studente, tento dotazník je anonymní a je určen studentům s postižením zraku, kteří studují na vysokých školách. Cílem dotazníku je analyzovat

Více

VÍŠ, CO JE TO BANKA?

VÍŠ, CO JE TO BANKA? VÍŠ, CO JE TO BANKA? Plán vyučovací hodiny (č. 5) TÉMA VYUČOVACÍ HODINY: Víš, co je to banka? VĚK ŽÁKŮ: využití podle úrovně žáků (doporučení 6. až 8. třída) ČASOVÁ DOTACE: 45 minut POTŘEBNÉ MATERIÁLY:

Více

Co nabízí raná péče. PhDr. Jitka Barlová, Ph.D.

Co nabízí raná péče. PhDr. Jitka Barlová, Ph.D. Co nabízí raná péče PhDr. Jitka Barlová, Ph.D. Definice rané péče Služba sociální prevence zakotvená v zákoně 108/2006 Sb., o sociálních službách Raná péče je terénní služba, popřípadě doplněná ambulantní

Více

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy Vzorový návrh Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán Škola Jméno a příjmení žáka/žákyně Datum narození Třída

Více

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014

Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín. Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 2014 Základní škola Olomouc, příspěvková org. Gagarinova 19, Olomouc Droždín Vyhodnocení dotazníku pro rodiče Listopad 214 Rozdaných dotazníků: 76 Odevzdaných dotazníků: 7 Z toho: Počet odevzdaných dotazníků

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Rozvíjíme děti ve zrakovém a sluchovém vnímání od předškolního věku

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Rozvíjíme děti ve zrakovém a sluchovém vnímání od předškolního věku Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog Rozvíjíme děti ve zrakovém a sluchovém vnímání od předškolního věku Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog psenickova.petra@centrum.cz

Více

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO

DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO DOKUMENTACE Z ODBORNÉ STÁŽE V CORDOBĚ, ŠPANĚLSKO zajišťuje HLASOVÉ CENTRUM, o.p.s. (www.hlasovecentrumops.cz) Termín stáže: 9. 13. března 2015 Mentor stáže: Mgr. Milena Čámková Asociación Provincial de

Více

SWOT - 3 analýza Podpora čtenářské pregramotnosti v MŠ

SWOT - 3 analýza Podpora čtenářské pregramotnosti v MŠ Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Účastníci minikonference ve spolupráci s realizačním týmem identifikovali a popsali příčiny problémů ke každé prioritní

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření V měsíci březnu roku 2012 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odboru sociálních věcí Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava dotazníkové šetření zjišťující spokojenost

Více

Katedra sociálních studií a speciální pedagogiky INOVACE PŘEDMĚTU VOLNOČASOVÉ AKTIVITY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE. ŘEŠITEL: Mgr. Hana Joklíková, Ph.D.

Katedra sociálních studií a speciální pedagogiky INOVACE PŘEDMĚTU VOLNOČASOVÉ AKTIVITY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE. ŘEŠITEL: Mgr. Hana Joklíková, Ph.D. Katedra sociálních studií a speciální pedagogiky INOVACE PŘEDMĚTU VOLNOČASOVÉ AKTIVITY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE ŘEŠITEL: Mgr. Hana Joklíková, Ph.D. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU, CÍL PROJEKTU Projekt je zaměřen

Více

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, Střední Čechy Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I.

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Společná příprava na cca 20 min vedené pohybové aktivity LEZENÍ Komentář: Lekce je sestavena podle vývojového principu od prostého lezení přes lezení po vyvýšené

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Stáž - Spojené království

Stáž - Spojené království Stáž - Spojené království 31. 3. 3. 4. 2019 Základní informace o vzdělávání -- plní Kurikulum, které platí pro všechny MŠ (soukromé i státní), všechny podléhají kontrole -- na počet 28 dětí zde funguje

Více

Příloha A - Dotazník pro rodiče

Příloha A - Dotazník pro rodiče SEZNAM PŘÍLOH Příloha A Dotazník pro rodiče Příloha B Výsledky průzkumu Příloha C Systémy založené na gestech a znacích Příloha D Systémy založené na dvojrozměrných nebo trojrozměrných objektech Příloha

Více

Zápis vedoucí PS Rovné příležitosti č. 05/01_2019

Zápis vedoucí PS Rovné příležitosti č. 05/01_2019 Zápis vedoucí PS Rovné příležitosti č. 05/01_2019 Téma: Den a místo : Program : Inkluze na školách - příklady dobré praxe a úskalí 7. 1. 2019, ZŠ a MŠ Štěpánov 1. Představení systému fungování inkluze

Více

KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení" Téma č.3 - O veliké řepě

KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení Téma č.3 - O veliké řepě KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení" Téma č.3 - O veliké řepě 1 Klíčové kompetence: -rozvoj hrubé a jemné motoriky - vyjadřování a sdělování

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování 2. lekce Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky pracovní listy Osobní profil Osobní profil: co je pro mě důležité Popis potřebné podpory: jakou pomoc potřebuji Plán (cíle a kroky):

Více

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Ing. Jitka Gajdoštinová + Ing. Lenka Křesadlova Ph.D. - NPÚ ÚOP v Kroměříži

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Dodatek k ŠVP pro základní školu speciální č. 1

Dodatek k ŠVP pro základní školu speciální č. 1 Dodatek k ŠVP pro základní školu speciální č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Škola pro radost Školní vzdělávací program pro základní školu speciální, č. j. ZŠP 47/2010 Škola: Základní škola Čtverka,

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j.: ČŠIA-496/12-A Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Mateřská škola Veltruská Sídlo: Veltruská 560, 190 00 Praha 9 Prosek IČ:

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více