HEURÉKA SLOVO PREZIDENTA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HEURÉKA SLOVO PREZIDENTA"

Transkript

1

2 HEURÉKA SLOVO PREZIDENTA V roce 2002, kdy vydáváme soubor "HEURÉKA", slaví Asociace malých debrujárů České republiky 10. výročí svého založení. 22. září 1992 jsme byli řádně zaregistrováni ministerstvem vnitra a na základě quebeckých a francouzských zkušeností začali budovat organizaci, která u nás dosud nebyla. K několika málo nadšencům se postupně přidávali další, které věda, technika a ekologie bavila natolik, že dokázali opustit standartní postupy a vydat se na cestu debrujárské filosofie. Základní jednoduché principy tak dokázaly schopnými vedoucími přitáhnout stovky dětí. Mimo pravidelnou činnost v klubech jsme nabídku postupně začali rozšiřovat. Děti se vydávaly za novými nápady do vědeckotechnických center ve Francii, Velké Británii, Belgii, Německu i dalších zemích. Účastnili jsme se mezinárodních výstav a přehlídek v nejrůznějších končinách světa a od roku 1995 pořádali vlastní klubové přehlídky a soutěže. V roce 1999 jsme přistoupili k pořadatelství vlastních mezinárodních akcí, do kterých se zapojovali i přátelé z ostatních zemí FIPD (Mezinárodní federace malých debrujárů. Už jsme nebyli pouze závislí na překladech zahraniční literatury. Získané zkušenosti nacházely místo v českých brožurkách a metodických návodech. Jednu z nich si máte právě možnost prohlédnout a přeskočí-li alespoň malá jiskřička nadšení, pustíte se společně s námi to společné hry s vědou. Věřte, že nebylo jednoduché připravit soubor pokusů, které by byly jednoduché, efektní, věcně správné a korespondovaly s myšlenkami debrujárství. Díky spolupráci s matematicko-fyzikální fakultou Karlovy univerzity v Praze jsme objevili řadu nedostatků, které se ovšem objevovaly již v přejímané literatuře. Potřeba kvality a zúročení klubové práce nakonec přinesly neočekávaný efekt. Ponechali jsme původně používané metodiky a oživili názory, korekturami a komentáři odborníků. Každý zájemce si tak může ihned porovnat vlastní pokusy, strohá či chybná vysvětlení s komentáři profesionálů. Tímto způsobem se naše "HEURÉKA" stává nejen jistým návodným materiálem k činnosti, ale i otevřeným fórem pokusnictví k výměně zkušeností a názorů. ( 2 )

3 Často se setkáváme s názory, že naše zdůvodnění není přesné, jindy dokonce z fyzikálního hlediska chybné. Naším úkolem ovšem není všechno hned naučit. Cíl je NADCHNOUT pro vědu, odmystifikovat její tajemnost tak, aby se stala přirozenou potřebou a součástí běžného života. Zasít semínko zvědavosti a na základě přirozeného zájmu postupně rozšiřovat tvůrčí schopnosti každého dítěte nebo jiného zájemce. Chybám a nedostatkům se snažíme pochopitelně vyhýbat. Co může být krásnějšího, než nadšené diskuse nad pokusy, které jsem si sám dokázal vytvořit. Proč se to nepovedlo? Existuje jiná možnost řešení? Toto jsem opravdu nečekal! Otázky, které již nepokládá učitel či vedoucí, ale sám experimentující. Společně se pak dalšími a dalšími pokusy snaží hledat řešení a nové nabízené cesty. Souborem "HEURÉKA" jsme nechtěli zpracovat novou učebnici. Pomocí projektu podpořeného programem "Mládež" Evropské unie, řadou nadšenců a dobrovolníků, předkládáme sumář návodů k využití volného času. Určitě i vy příjdete na to, co nám uniklo, co zrovna vám chybí nebo dokonce co se právě vám podařilo objevit. Neváhejte nám o svých zkušenostech napsat. Jedině tak se nám společně podaří pokračovat v dobrodružství vědy, do kterého debrujáři právě před deseti lety svou organizací vstoupili. Mgr. Petr Zapletal Prezident AMD ČR ( 3 )

4 HEURÉKA ÚVOD KONZULTANTA Před několika lety se mi dostalo do rukou několik brožurek vydaných Asociací malých debrujárů České republiky. Byly plné návodů k zajímavým pokusům - převážně fyzikálním. Netrvalo dlouho a seznámil jsem se s debrujáry samotnými - bylo to, myslím, v Národním technickém muzeu. Od prvních okamžiků si mě zcela získali. Do dnešního dne si živě pamatuji, jak skupinky dětí nadšeně předváděly pokusy a vtahovaly do jejich provádění zvědavé návštěvníky. Od té doby jsem se vícekrát zúčastnil různých debrujárských akcí. Kromě dětí zde byli i vedoucí jejich klubů. Nadšenci, kteří věnují práci s dětmi vše. S mnoha z nich jsem se setkal i při jiných příležitostech - např. na každém ročníku Veletrhu nápadů učitelů fyziky patří tito "velcí" debrujáři k aktivním účastníkům, kteří nápady přímo hýří. Pracuji s budoucími učiteli fyziky a velice bych si přál, aby z nich jednou byli stejní nadšenci jako jsou vedoucí debrujárských klubů. A zároveň si říkám: Kdyby tak výuka fyziky na našich školách vypadala stejně jako práce v těchto klubech. To by fyzika patřila k nejoblíbenějším předmětům. V mnoha školách je tomu přesně naopak. Podle mých zkušeností je to proto, že děti ve škole nedělají pokusy, které jsou přirozeným nástrojem fyzikálního zkoumání. Nemají také prostor k tomu, aby mohly objevovat nové poznatky, aby mohly zažít radost, kterou vlastní objevy přinášejí. Vůbec přitom nezáleží na tom, že objevují věci, které jsou už dávno známé. Bohužel situace v hodinách fyziky je často zcela jiná. Fyzika je dětem pouze vykládána, pokusy jsou zcela ojedinělé, nebo žádné. Po dětech se chce jenom to, aby opakovaly poučky zapsané do sešitů a učily se vzorečky, které jim nic neříkají a do nichž jenom bezmyšlenkovitě dosazují zadaná čísla. To samozřejmě nemůže k oblibě fyziky nijak přispět. To, čeho si na práci Asociace malých debrujárů nejvíce cením, je motivace dětí k poznávání nových věcí. Děti zjišťují, jakým úžasným dobrodružstvím může být věda. Jak krásné je setkávat se s pocitem tajemna a s tím, co člověk zažívá, když poodhalí roušku, za níž je něco, co pro něj doposud bylo neznámé. A to vše vlastními silami, vlastním umem a pílí. Malí debrujáři poznávají, jak krásný je svět přírodních věd. Soubor pokusů, který držíte v rukou, je ukázkou práce malých debrujárů. Krásné a poučné pokusy, které si může každý vyzkoušet. To, že se občas objeví chybička nebo nepřesnost ve vysvětlení, není zase tak ( 4 )

5 velkým problémem. Pokud budete nad pokusem přemýšlet, jistě jej správně pochopíte. Nelze čekat, že děti mají takové fyzikální znalosti, aby vysvětlily vše, co pokusy ukazují. I experiment, který na první pohled vypadá velice jednoduše, v sobě může skrývat velmi složité fyzikální jevy. Netroufám si tvrdit, že všemu, co zde uváděné pokusy demonstrují, rozumím natolik, že bych je uměl bezvadně vysvětlit. Přesto jsem se pokusil některá vysvětlení uváděná debrujáry doplnit, mírně změnit, či okomentovat. Snad jim mohu aspoň touto formou trochu pomoci v jejich práci, které si velice vážím a fandím jí. Přeji Asociaci malých debrujárů České republiky vše nejlepší k desátým narozeninám a mnoho zdaru v další práci. Věřím, že i nadále budou debrujáři zdrojem inspirace pro všechny, kdo se snaží přispět k tomu, aby mladá generace získala co nejlepší vztah k fyzice a k vědě vůbec. V Praze 5. června 2002 RNDr. Zdeněk Drozd, PhD Katedra didaktiky fyziky MFF UK v Praze HEURÉKA SLOVO K PŘEKLADU Využívám této příležitosti k poděkování Petrovi a Marii, že měli tu důvěru a svěřili mi překlad brožury a komentáře k videu do francouzštiny. Chtěla bych jim také blahopřát k tomu, jak organizují velké množství výměnných inicitativ, včetně tohoto kufříku "Heuréka". Při překladu textu brožury jsem využila a do textu zařadila komentář pana RNDr. Zdeňka Drozda. Přála bych si, aby kufřík "Heuréka" zůstal i nadále "fórem pro výměny názorů" například i cestou mé elektronické schránky, a.labeew@skynet.be. Přeji vám dobré pokusničení. Annick Labeew Petits Débrouillards Belgique ( 5 )

6 HEURÉKA - OBSAH Heuréka - slovo prezidenta...2 Heuréka - slovo konzultanta...4 Heuréka - slovo k překladu...5 POKUSY 1. Pokus se sklenicí a papírem Obrácený plovák Tornádo Silák Dva balónky Co otáčí hřebenem Elektrostatické kyvadélko Pokus s nafukovacím balónkem Lidské tělo jako elektrolyt Kulička se kutálí do kopce Buzola Otisky prstů Co udrží nůž Zhotov si padáček Vytvoř si "pilinový" obrázek Máš citlivý sluch Přírodní indikátor Šikmá věž z knih Vodní mlýnek Pokus s párátky Jak se šíří zvuk Elektrický zdroj! Jednoduchý pokus se svíčkami Těžiště Přeměna stříbra ve zlato Magická krabička Píšťalka Faraónovi hadi Potápěč Žabák Papírové květy Co je děje na hladině vody? Podtlak ve sklenici Mince do lahve Kolik mincí se vejde do plné sklenice? Odstředivá síla Kapaliny se liší hustotou Balónek nepraskne?...28 Heuréka - poděkování...29 ( 6 )

7 1. POKUS SE SKLENICÍ A PAPÍREM prázdná sklenice, čtvereček papíru, voda, gáza, gumička Nejprve si připrav sklenici tak, že přes její okraj natáhneš gázu, připevníš gumičkou a pěkně vypneš. Teď naber do sklenice vodu až po hrdlo. Z vrchu přitiskni nesavý papír, který na všech stranách přesahuje před sklenici. Jednou dlaní přitlačuj papír, druhou rukou otoč sklenici dnem nahoru. Oddělej ruku - papír i voda drží. Ještě můžeš pokus vylepšit - pohybem ze strany oddělávej papír- ani teď voda nevyteče. Jakmile však sklenici trochu vychýlíš do strany, voda hned vyteče Vysvětlení a komentář: Vysvětlení tohoto pokusu je dost složité. Pro nás bude pouze stačit, že zde hrají roli povrchové jevy. 2. OBRÁCENÝ PLOVÁK 2 zkumavky jen málo odlišné velikosti Větší zkumavku naplň vodou a vsuň do ní asi do poloviny menší zkumavku. Nyní celek obrať a drž pouze větší zkumavku. Menší zkumavka začne sama vjíždět do větší zkumavky - jak je to možné? Když vytéká voda ze zkumavky - musí se místo ní do zkumavky dostat vzduch. Jenže u tohoto plováku to nejde - obě zkumavky jsou příliš těsně na sobě. Vzduch se tedy tlačí středem zkumavky a tlačí na vnitřní zkumavku. Toto vysvětlení je v podstatě správné. Budí ale dojem, že do vnitřní zkumavky se tlačí nějaký vzduch navíc, když vytéká voda z prostoru mezi oběma zkumavkami. Tedy ještě jednou: z prostoru mezi stěnami vytéká voda a okolní vzduch zasouvá vnitřní zkumavku do zkumavky vnější. ( 7 )

8 3. TORNÁDO 2 plastové láhve se šroubovacím uzávěrem, dva uzávěry od těchto lahví s plastovou spojovací trubičkou, voda Nejprve si musíš dát práci s vytvořením spojení lahví. Použij oba uzávěry, které provrtáš a těsně spojíš plastovou spojkou tak, aby spoje nepropouštěly vodu a lahve po zašroubování uzávěrů byly proti sobě. Jednu sklenici naplň do dvou třetin vodou a druhou nechej "prázdnou". Obě láhve přišroubuj k sobě uzávěry. Láhev s vodou obrať dnem dolů, "prázdná" je pod ní. A voda dolů neteče. Proč? Jistě jsi přišel na to, že spodní láhev není prázdná, ale je v ní vzduch, který tam vodu nepustí. A přece to jde! Stačí krouživým pohybem uvést vodu do rotačního pohybu a voda teče. Uvnitř vodního víru se udělá otvor, kterým unikne vzduch nahoru a voda může téci dolů. Jakmile vířivý pohyb vody ustane, přestane voda téci. \ 4. SILÁK rovná překližková destička (asi 30 x20 cm), dvoudílný nábytkový spojovací šroub, pevný provázek, silný klacek (asi 30 cm), dvojlist z novin. Řekni tatínkovi, aby ti do destičky uprostřed vyvrtal otvor a do něj upevni nábytkový spojovací šroub. Na desku nyní polož dvojlist novinového papíru, který provlékneš vyčnívajícím šroubem. Jeden konec provázku přivaž ke šroubu a druhý drž v ruce. Novinový papír dobře přitlač k desce a k zemi. Nejprve zkus pomalu celou soustavu nadzvedávat - jde to. Nyní krátkými trhavými pohyby směrem kolmo vzhůru trhej provázkem - cítíš velký odpor celé soustavy. Nyní k volnému konci provázku přivaž klacek, ten chytni pevně oběma rukama a prudce trhni směrem kolmo vzhůru - provaz se přetrhne a noviny leží přitisknuté k zemi. Která síla drží noviny? Při pomalých pohybech vniká vzduch pod noviny a ty se zvedají i s destičkou. Při prudkém pohybu nestačí vzduch pod noviny a destičku vniknout. Silou, která drží noviny, je tíha okolního vzduchu. ( 8 )

9 5. DVA BALÓNKY 2 různobarevné balónky stejné velikosti, plastové brčko, vypsaná náplň do propisky, nit, izolepa. Do hrdel obou balónků zasuň a nití připevni asi 5 cm dlouhá brčka. Do jednoho brčka poté zasuň kousek vypsané náplně z propisovačky a její polohu zafixuj kouskem izolepy. Část náplně z propisovačky nechej vyčnívat, aby šlo oba balónky propojit. Pak balónky nafoukni tak, že každý z nich bude mít jiný objem a oba je spoj. To je překvapení! Oproti očekávání se menší balónek vyfukuje a plní se ten větší. Kuriózní výsledek pokusu dokumentuje, že i větší síly se mohou složit v menší výslednici. Situaci je dobré rozebrat pomocí videokazety, obrázků málo a hodně nafouknutého balónku. Je vidět, že i když jsou tahové síly v materiálu více nafouknutého balónku větší, jejich výslednice, která působí na vzduch uvnitř je menší než u méně nafouknutého balónku. Tlak vzduchu ve více nafouknutém balónku je tedy menší. 6. CO OTÁČÍ HŘEBENEM? jehla, korková zátka, láhev od limonády, sklenice od hořčice, hřeben Do lahve s užším hrdlem pevně upevni zátku, do zátky jsi předem zasunul jehlu - při zasunování jehly raději použij kleště, ať si ji nevbodneš do ruky. Na špičku jehly pak obrať další sklenici dnem nahoru. A teď už můžeš začít dělat další pokus - třením třeba o vlasy nebo kůži zelektrizuj hřeben a polož ho na sklenici. Pak přibliž k hřebenu svůj prst a pomalu jím pohybuj a celá soustava se začne pohybovat za tvým prstem. Přiblížíš-li prst ke stejnému konci hřebene, ale na druhou stranu, celá soustava se nejprve zbrzdí a pak se začne otáčet na druhou stranu. Prst je nabit opačně než hřeben, a protože se opačné náboje přitahují, je hřeben přitahován k prstu a celá soustava se otáčí. Je dobré vysvětlit, proč je prst nabit opačně než hřeben. Prst je vodivý a je umístěn v elektrickém poli hřebenu. Dochází v něm k elektrostatické indukci - náboj shodný s nábojem hřebenu se přemístí dále od hřebene a naopak opačný náboj se přemístí k hřebenu. ( 9 )

10 7. ELEKTROSTATICKÉ KYVADÉLKO 2 plastové kelímky, 2 větší plechovky, tužkou pomalovaný pingpongový míček přilepený na nit a přivázaný na brčko, proužek alobalu, plastová tyč (třeba od vysavače), kožešina Nejprve si připrav prostřední část kyvadla - obarvi pingpongový míček tuhou z tužky, okolo míčku lepidlem přilep nit a celé to přivaž na brčko. Sestav kyvadlo - na plastové kelímky postav plechovky, aby byly asi 5 cm od sebe. Mezi jednu plechovku a plastový kelímek vlož alobalový proužek - uzemnění. Na plechovky polož brčko s míčkem tak, aby se nedotýkal plechovek. Třením o kožešinu nabij tyč a přibliž ji k neuzemněné plechovce (plechovky se tyčí nedotýkej) - a míček se rozkmitá a tluče do plechovek. Po chvilce se pohyb zastaví, ale krátkým oddálením a opětovným přiblížením tyče se zase míček pohybuje. Dochází k pravidelnému nabíjení a vybíjení balónku při dotyku s plechovkami a balónek se proto pohybuje. Pokus by měl být pořádně rozebrán. Co se děje, když je přiblížena nabitá tyč k neuzeměné plechovce (indukce - přerozdělení náboje v plechovce). Proč je druhá plechovka neuzeměna, proč je míček obarven tuhou (aby měl vodivý povrch), z jakého důvodu se míček dá do pohybu, proč nezůstane u plechovky, ale přeskočí k plechovce druhé, proč se po chvíli zase zastaví a proč pomůže oddálit a přiblížit tyč. Je v tom pěkný kus elektrostatiky. ( 10 )

11 8. POKUS S NAFUKOVACÍM BALÓNKEM nafukovací balónek, kožešina, nit Nafoukni balónek na co největší velikost a zavaž nitkou. Potom potři balónek na opačném konci kožešinou. Balónkem se dotkni stropu a pusť ho. Drží u stropu! Balónek je nabit opačným nábojem a jak už víš z předchozího pokusu, opačné náboje se přitahují. Z tohoto vysvětlení ovšem není jasné, proč mají balónek a strop opačné náboje. Balónek byl nabit třením kožešinkou (stačí jej třít suchou rukou), ale strop nikdo nenabil. Jde zde opět o elektrostatickou indukci ve stropu, který je mírně vodivý. 9. LIDSKÉ TĚLO JAKO ELEKTROLYT měděná a hliníková destička - o něco větší než lidská dlaň, citlivý ampérmetr, vodiče, svorky K měděné a k hliníkové destičce připoj do série ampérmetr - tím vytvoříš část elektrického obvodu. Druhou část obvodu vytvoří tvoje tělo. Polož jednu dlaň na hliníkovou a druhou na měděnou destičku. Ampérmetr ukáže výchylku. U různých osob se výchylky od sebe liší. Takto si můžeš zjistit, jak "odporná" jsou těla tvých kamarádů - čím větší odpor klade tělo, tím menší výchylku ukáže ampérmetr. Vytvořil jsi vlastně baterii - elektrolytem je tvoje tělo, elektrodami jsou kovové destičky. Nevytvořili jsme baterii, ale jenom elektrický (galvanický) článek. To je ale jenom detail. Druhou nepřesností je, že naše tělo není elektrolytem, ale "nádobou", v níž je roztok elektrolytu. ( 11 )

12 10. KULIČKA SE KUTÁLÍ DO KOPCE? dřevěná bednička se zabudovanými ocelovými tyčemi - jsou upevněny pohyblivě v jedné kratší stěně bedničky, větší kovová kulička Dej kuličku mezi tyče v místě, kde jsou upevněny ke stěně bedničky. Jsi-li dost šikovný, podaří se ti kuličku udržet mezi tyčemi a kulička se bude kutálet nahoru - protože i tyče směřují nahoru. Udělej si soutěž, kdo z tvých kamarádů je nejšikovnější. Vysvětlení a komentář: "Kulička se kutálí do kopce" nedává žádný smysl. Správné vysvětlění je prosté. Jde o to, že tyčky se od sebe vzdalují a tak těžiště kuličky při pohybu klesá. Tyčky jdou sice do kopce, ale koule se pohybuje z kopce. 11. BUZOLA tenká destička z korku, ve které je drážka pro jehlu, nůž, magnet, jehla, nádoba s vodou Magnetem ve stejném směru alespoň 20x přetři jehlu. Jehlu polož na korkovou destičku a všechno dej na vodu. "Buzola" se otáčí, až se ustálí ve směru sever a jih. Vysvětlení a komentář: Země je také magnetem s pólem severním a jižním a to je příčinou ustálení našeho magnetu. Opačné póly zmagnetizované jehly a "zemského magnetu" se přitahují a nebo jinak: jehla reaguje na magnetické pole Země. ( 12 )

13 12. OTISKY PRSTŮ fotografický papír, mastný krém, vývojka, ustalovač, voda, 3 nádoby Celé dlaně si namaž mastným krémem a obtiskni na fotografický papír. Ten dej pak do vývojky - začne se objevovat otisk dlaně. Pak dej otisk do vody - pěkně propláchni a nakonec do ustalovače. A pak už stačí jen nechat uschnout. A máš trvalý otisk dlaně. Mastný krém zabránil přístupu světla k fotocitlivé vrstvě na fotografickém papíru. Papír zčerná ve vývojce tedy jen v těch místech, kde se ruka papíru nedotýkala. Je to moc hezký pokus, který jsem doposud neznal. Vysvětlení se mi ale nelíbí. Podle mých zkušeností fotografický papír i po krátkém osvitu ve vývojce zčerná. Manipulace na světle před otiskem mastné dlaně musí k tomuto zčernání vést. Navíc mastným krémem světlo zřejmě také prochází. Myslím si, že krém spíše zabrání vývojce reagovat s fotocitlivou vrstvou papíru (i když ta byla již před očištěním dlaně dostatečně osvětlena). Po propláchnutí vodou a vložení do ustalovače se již zčernání nemůže objevit. 13. CO UDRŽÍ NŮŽ? plastová láhev ze zúženým hrdlem, příborový nůž, rýže Láhev naplníme až po hrdlo rýží. Nějakou dobu mírně boucháme lahví o podložku. Pak zasuneme nůž a můžeme všechno zdvihnout - nůž v láhvi pevně drží Boucháním o podložku se natlačí k sobě rýže - zrníčko k zrníčku. Po vsunutí nože vytváří zrníčka takový tlak na nůž, že ten mezi nimi pevně drží. ( 13 )

14 14. ZHOTOV SI PADÁČEK polovina obalu od Kinder vajíčka, provázek, plastový sáček, vrtáček, nůžky Vystřihni čtvereček z plastového sáčku a v rozích upevni provázek. Do obalu od Kinder vajíčka provrtej vrtáčkem v pravidelných vzdálenostech čtyři otvory. Do těchto otvorů přivaž druhé konce provázků. A malý padáček je hotov. Horní část padáčku klade vzduchu velký odpor a ten brzdí pád směrem k zemi. 15. VYTVOŘ SI "PILINOVÝ" OBRÁZEK železné piliny, magnet, víčko od bonboniéry, do kterého předem nakreslíš obrázek Do víčka od bonboniéry předem namaluj nějaký vhodný obrázek (obličej, krajinu...). Na víčko nasyp železné piliny. Z druhé strany víčka přidržuj magnet a už můžeš "dokreslit" obrázek. Magnetické pole působí i přes papír. Magnet přitahuje železné piliny a ty se pohybují po krabičce a vytvoří požadovaný obrazec. ( 14 )

15 16. MÁŠ CITLIVÝ SLUCH? krabiček od filmů, sypký materiál: rýže, písek, špendlíky, hřebíčky, párátka... Vždy dvě a dvě krabičky naplň stejným sypkým materiálem. Dbej na to, aby v obou krabičkách bylo stejné množství materiálu. A soutěž může začít: kdo správně seřadí nejvíce párů krabiček? Krabičky se nesmějí otevírat, ale řadit k sobě jen podle zvuků. Různý sypký materiál vydává při protřepávání krabiček různý zvuk. 17. PŘÍRODNÍ INDIKÁTOR červené zelí, struhadlo, miska, nálevka, filtrační papír, sklenice, sada menších skleniček nebo zkumavek, zkoumané roztoky: ocet, jedlá soda, mýdlo, acylpyrin, roztok čpavku... Nastrouhej zelí do misky a přidej vodu. Vytvoří se tmavě fialový roztok. Pak roztok přefiltruj pomocí filtračního papíru a nálevky do sklenice. Do připravené sady menších sklenic nalij menší množství fialového roztoku. K tomuto indikátoru - zkoumadlu - přidávej postupně zkoumané roztoky. Roztoky se různě barví. Některé rostliny v sobě obsahují barviva, která jsou citlivá na změnu ph = kyselosti roztoku. Podle ph se mění barva roztoku: červeně se zabarvují roztoky kyselé - ph je menší než 7: ocet, acylpyrin. Zeleně se zabarvují roztoky zásadité - ph je vetší než 7: jedlá soda, čpavek. Beze změny jsou roztoky neutrální - ph je rovno 7. ( 15 )

16 18. ŠIKMÁ VĚŽ Z KNIH několik knih a) Naskládej na sebe do šikmé věže knihy. Z kolika knih můžeš věž udělat, aniž by ti spadla ze stolu a kdy už horní kniha přesahuje celou svojí délkou hranu stolu? b) Vyzkoušej si, kdy působíme na provázek větší silou? Jestliže táhneme několik na sobě položených knih za spodní knihu, nebo jestliže zároveň přidržujeme horní knihy rukou? a) stavba drží tak dlouho, dokud těžiště celé soustavy leží nad hranou stolu b) jestliže pohybuješ všemi knihami, pomáhá ti pohybová energie celé soustavy knih a ty vynaložíš menší sílu, než ve druhém případě Vysvětlení části a) doplnit tím, že těžiště může být i nad deskou stolu a věž nespadne. Pokud je těžiště nad hranou stolu, jde o krajní případ, kdy ještě věž nespadne. Část b) vysvětlení je nesprávné (fyzikálně nesmyslné). Mělo by být správně, že při tažení celé hromádky knih, překonáváme tření mezi dolní plochou spodní knihy a stolem, když ale přidržujeme horní knihy rukou, překonáváme navíc ještě tření mezi horní plochou spodní knihy a knihou nad ní. 19. VODNÍ MLÝNEK PET láhev, 2 zahnutá brčka, lepidlo, provázek, vrtáček, kbelík s vodou V jedné polovině přeřízneme PET láhev, na zhotovení mlýnku využijeme dolní část. V dolní části provrtáme proti sobě dva otvory a do nich těsně vlepíme dvě ohnutá brčka tak, aby konce brček směřovaly na různé strany. Pak celou soustavu zavěsíme na provázek. Naplníme láhev vodou, voda začne vytékat a mlýnek se začne točit. To je princip akce a reakce: voda vytéká jedním směrem a láhev se otáčí druhým směrem. Můžeme přidat ještě rozbor toho, která síla je zde akcí, kdo ji působí a totéž pro reakci. ( 16 )

17 20. POKUS S PÁRÁTKY párátka, větší nádoby s vodou, mýdlo Na hladinu vody dáme do kruhu párátka. Pak mezi ně na krátkou dobu ponoříme mýdlo - párátka se rychle pohybují směrem od sebe. Mýdlo prudce zmenšilo povrchové napětí vody - molekuly vody se rychle začaly pohybovat a to způsobí pohyb párátek. Vysvětlení bych změnil (nelíbí se mi, že se molekuly vody začaly rychle pohybovat a to způsobí pohyb párátek). Vysvětlil bych takto: V místě kam se dostane mýdlo, se povrchové napětí zmenší. Část povrchové blanky, která nebyla tímto způsobem "poškozená", se stahuje, a tím táhne za sebou na povrchu vody plovoucí párátka. 21. JAK SE ŠÍŘÍ ZVUK lžíce, provázek Doprostřed provázku uvaž lžíci a ťukni do ní, uslyšíš typický zvuk. Zvuk uslyšíš mnohem silněji, když strčíš konce provázku do uší. Napnutý provázek je mnohem lepší vodič zvuku - tedy vlnění - než vzduch. Pro úplnost je dobré místo vlnění používat mechanické vlnění - to je ale drobný detail. ( 17 )

18 22. ZDROJ ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ - ELEKTRICKÝ ZDROJ! miska s vodou, ocet, citlivý ampérmetr Do misky nalij obyčejnou vodu, do vody vlož dvě různé elektrody a do obvodu připoj citlivý ampérmetr. Neukáže se žádná výchylka. Přidej do vody ocet - teď ukáže ampérmetr výchylku. Samotná voda vede elektrický proud mnohem hůř, než roztok vody a octa. V pokusu se měří elektrický proud, hovoří se ale o proudu, ale název zní zdroj elektrického napětí. Je to sice jenom drobná nepřesnost, ale pro větší správnost textu bych název změnil na "Elektrický zdroj". Další poznámka: Citlivý ampérmetr by téměř jistě ukázal výchylku i při použití obyčejné vody. Proud bychom nenaměřili pouze při použití destilované vody. (Předvádíme pokus, kdy zdrojtvořený dvěma plíšky ponořenými do čisté vody z vodovodu roztočí miniaturní elektormotorek.) Vysvětlení pokusu 22 se mi nelíbí. Nejde o to, že samotná voda je horší vodič elektrického proudu než roztok octu ve vodě. Důležité je to, že v roztoku octa dojde k reakcím na elektrodách (na rozhraní kovu a roztoku elektrolytu vzniká elektrická dvojvrstva s určitým elektromotorickým napětím). ( 18 )

19 23. JEDNODUCHÝ POKUS SE SVÍČKAMI dvě svíčky, zápalky, brčko Brčkem foukni mezi dvě hořící svíčky. Plameny svíček jdou k sobě, ne od sebe, jak bys mohl očekávat. Brčkem jsi vlastně vyfoukl vzduch mezi svíčkami a plameny svíček to jasně ukazují. Toto vysvětlení je úplně špatně! Nejde o žádné vyfouknutí vzduchu z prostoru mezi svíčkami!!! V proudícím vzduchu klesá tlak (tzv. aerodynamický paradox). Tento pokles tlaku popisuje známá Bernoulliho rovnice. Díky tomuto poklesu tlaku se plamínky svíček přibližují. 24. TĚŽIŠTĚ PET láhev, skládací metr, zápalky, nůž Zápalku na jednom konci seřízni ze dvou stran a vlož mezi prostřední díly skládacího metru. Druhý konec zápalky polož na PET láhev a metr začni vyrovnávat nahýbáním jeho konců. Jsi-li dost šikovný, bude celá soustava v rovnováze, metr se bude otáčet a nespadne. Těžiště metru je přesně v ose láhve, a proto metr nespadne. ( 19 )

20 25. PŘEMĚNA STŘÍBRA VE ZLATO plechovky, nýtek, zlaté a stříbrné víčko z láhve, černá barva, nůžky na plech, kladivo, svěrák, důlčík, vrtáky, pájka, štětec Při provedení tohoto technicky náročného pokusu se neobejdeš bez pomoci dospělé osoby. Plechovku od leča umyj a osuš. Horní víčko neodřízni celé, ale v místě ohybu z něj nechej obdélníček, do kterého udělej otvor č.1 Pod obdélníkem z boku plechovky přinýtuj a připájej ohybem vyztužený proužek plechu z jiné plechovky a na jeho ohnutém konci udělej otvor č. 2 Pak celou plechovku natři černou barvou a na dno přilep stříbrné a zlaté kolečko (přesně podle nákresu), které vystřihneš z víček z lahví. Popis funkce: Do plechovky se dívej skrz oba otvory a na dně plechovky vidíš stříbrné kolečko. Do plechovky nalij vodu a dívej se stejným způsobem. Vidíš zlaté kolečko. Tento jev souvisí se šířením a lomem světla. V prvním případě se šíří světlo přímočaře a vidíš stříbrné kolečko. Po naplnění vodou dochází k lomu ke kolmici, protože světlo prochází z prostředí opticky řidšího (vzduch) do prostředí opticky hustšího (voda) a ty vidíš zlaté kolečko. Plechovka je natřena černou barvou, která světlo pohlcuje. Při ponechání původní stříbrné barvy plechovky by se světlo odráželo a efekt by nebyl dobře vidět. ( 20 )

21 26. MAGICKÁ KRABIČKA papírová krabička - obě části jsou stejně velké, černý papír, pruhy barevné látky (například barevná stuha), lepidlo, nůž, nůžky, tužka, pravítko Krabičku polep černým papírem a stuhou podle návodu: Krabičku rozřízneme tak, aby stála na širší straně. Jednotlivé díly polepíme papírem. Naměříme pásky 3 z látek (nebo stuh). První pásek přilepíme zevnitř prvního dílu a vedeme pod ním a přilepíme zevnitř druhé krabičky položené hned vedle (viz obrázek č. 1). Druhý pásek povedeme naopak (viz obrázek č. 2). Třetí pásek bude nalepen stejně jako první. Proužky musí být napnuté, protože by jinak oba díly krabičky u sebe nedržely. Celý efekt je založen na způsobu nalepení barevných pruhů. Krabička se přetáčí díky proužkům, které jsou přilepené uvnitř a obtočené kolem obou dílů. Z popisu není jasné, k čemu je krabička dobrá (je zde pouze popsáno jak ji vyrobit). U tohoto pokusu je pro větší názornost třeba shlédnout video ukázku. obrázek č.1 obrázek č.2 ( 21 )

22 27. PÍŠŤALKA plastové brčko, nůžky Na jednom konci zastřihni brčko do špičky z obou stran. Pak oba konce zmáčkni k sobě a foukni - máš jednoduchou píšťalku. Prouděním vzduchu se rozkmitá špička brčka. Rozkmitaná tělesa (i vzduch) vydávají zvuk. 28. FARAÓNOVI HADI kovová miska, popel, líh, krystalový cukr, jedlá soda, špejle, zápalky Do kovové misky vsypej popel. Pak do něj nalij větší množství lihu, až je popel pořádně nasáklý. Připrav si směs z devíti dílů krystalového cukru a jednoho dílu jedlé sody. Tuto směs nasypej na popel s lihem. Pak opatrně zapal pomocí špejle - celý pokus dělej raději za dohledu dospělé osoby! Za chvíli se bílá hmota mění na "lezoucí" černé hady. Při hoření cukr zuhelnatí, vznikne černá hmota. Ta je velmi pórovitá od oxidu uhličitého, který vzniká rozkladem jedlé sody. 29. POTÁPĚČ dvoulitrová plastová láhev z uzávěrem, voda, lékařské kapátko Dvoulitrovou láhev naplň vodou, v horní části nechej místo. Do kapátka nasaj vodu a vhoď do láhve. Láhev vzduchotěsně uzavři uzávěrem. Láhev uchop do obou rukou a zmáčkni. Kapátko začne klesat ke dnu. Povol sevření - kapátko vystoupí k hladině. Vhodným stlačením láhve dosáhneš toho, že se kapátko bude ve vodě vznášet. Kapátko plave na vodě - jeho hustota je nižší, než hustota vody. Tlakem rukou se zvýší také tlak kapaliny uvnitř láhve - voda přitom vniká do kapátka. Kapátko má pak větší hustotu než voda a klesá ke dnu. Kapátko se vznáší ve vodě, jestliže je v něm právě tolik vody, že jeho hustota je stejná jako hustota vody. ( 22 )

23 30. ŽABÁK ocelová kulička, tvrdá čtvrtka papíru, nůžky Podle nákresu si vystřihni "žabáka". Krabičku slep, před posledním slepením vlož dovnitř ocelovou kuličku. A máš pěknou hračku - při pouštění po šikmé ploše "žabák" pěkně "skáče". Papírová krabička je lehčí než ocelová kulička. Kulička se na nakloněné rovině pohybuje rychleji než krabička. Se změnou polohy krabičky se mění těžiště v soustavě krabička - kulička a působí setrvačnost a tíhová síla kuličky a "žabák skáče". Pořádné vysvětlení by bylo asi dost složité. U tohoto pokusu stačí, když zůstaneme u náznaku, jak ukazuje video ukázka. ( 23 )

24 31. PAPÍROVÉ KVĚTY nůžky, barevný papír, miska s vodou Vystřihni různobarevné květy a květní lístky slož. Pak polož květy na hladinu vody, za chvíli se začnou kvítka rozvíjet. Papír se postupně stále více nasává vodou, tím bobtnají vlákna, ze kterých je papír složen a květy se rozvíjejí. 32. CO SE DĚJE NA HLADINĚ VODY? miska s vodou, pepř, saponát Na celou hladinu vody pravidelně nasypej pepř. Pak se hladiny vody uprostřed dotkni prstem namočeným v saponátu. Uvidíš, jak se prudce rozeběhne pepř k okraji misky. Saponát zmenší povrchové napětí vody a molekuly vody se začnou rychle pohybovat a unášejí s sebou zrníčka pepře. U tohoto pokusu platí stejná připomínka jako u pokusu č Pokus s párátky. V místě, kam se dostane saponát, se povrchové napětí zmenší. Část povrchové blanky, která nebyla tímto způsobem "poškozena" se stahuje, a tím táhne za sebou na povrchu vody plovoucí pepř. ( 24 )

25 33. PODTLAK VE SKLENICI 2 stejné zavařovací sklenice, svíčka, špejle, zápalky, nůžky, papír Nejprve si vystřihni ze dvou vrtev papíru mezikruží podle velikosti sklenic, které pak použiješ jako utěsnění. Do jedné sklenice dej svíčku a zapal ji. Pak dej na hrdlo sklenice papírové utěsnění (lepší bude, když papíry namočíš) a velmi pečlivě přiklop druhou sklenicí tak, aby obě sklenice na sebe přesně přiléhali a přitiskni sklenice k sobě. Počkej, až svíčka uvnitř dohoří a ještě chvilku počkej, až vzduch uvnitř trochu vychladne. A teď už můžeš zvednout obě sklenice, které pevně drží. Hořením se uvnitř spotřebuje kyslík a tím se sníží tlak plynů uvnitř sklenice. Vlivem atmosferického tlaku, který je teď vyšší než tlak uvnitř, drží obě sklenice u sebe. Vysvětlení je chybné! Znamenalo by, že můžeme nechat jen tak zmizet nějakou hmotu a tím by byly popřeny základní přírodní zákony. Hořením se sice spotřebuje kyslík, ale vznikne CO2 a vodní pára v naprosto stejném látkovém množství jako bylo u spotřebovaného kyslíku. Správné vysvětlení je toto: Hořící svíčka ohřívá vzduch a ten se rozpíná. Rozpínající se vzduch nepozorovaně uniká těsněním mezi sklenicemi. Když svíčka zhasne, vzduch se ochlazuje a klesá jeho tlak. Okolní vzduch pevně přitiskne obě sklenice k sobě a vzduch se již dovnitř nemůže vrátit. To je hlavní mechanismus vzniku podtlaku ve sklenicích. Další děje podporující vznik podtlaku (ale ne příliš výrazně) jsou tyto: a) při hoření vznikla vodní pára, která zkapalněla na stěnách sklenic b) CO2 vzniklý při hoření se rozpouští v kapičkách vody, které vznikly zkondenzováním vodní páry. ( 25 )

26 34. MINCE DO LÁHVE láhev se zúženým hrdlem, proužek tužšího papíru (asi 30 x 3 cm), lepidlo, tužka, mince Proužek papíru stoč a slep. Připravený prstenec postav na hrdlo láhve. Přesně nad hrdlem láhve polož na prstenec minci. Dovnitř prstence vsuň tužku, tužkou prudce udeř do prstence ve vodorovném směru. Prstenec odletí a mince spadne do láhve. Tření mezi mincí a papírovým proužkem je malé a působí velmi krátkou dobu. Mince se tedy nepohybuje společně s papírem, ve vodorovném směru se pohne jen nepatrně a spadne do láhve. Ve vysvětlení bych doplnil, že síla, kterou papír urychluje minci, působí velmi krátkou dobu. 35. KOLIK MINCÍ SE VEJDE DO PLNÉ SKLENICE? sklenice plná vody až po okraj, větší množství mincí Naplň sklenici až po okraj vodou, pak vhazuj do vody mince. Budeš překvapen, kolik mincí se do sklenice vejde, aniž by voda vytekla. Přitom pozoruješ, jak hladina vody stoupá a vytváří se na ni kopeček. Molekuly vody se navzájem velmi přitahují. Molekuly, které jsou na hladině, jsou velmi přitahovány molekulami pod nimi, a proto kopeček roste a roste. Podle mých zkušeností záleží také na tom, jestli voda smáčí okraj sklenice nebo ne (je-li okraj čistý nebo naopak umaštěný). ( 26 )

27 36. ODSTŘEDIVÁ SÍLA provázek, stará versatilka, dvě školní gumy Versatilkou protáhni provázek a na oba konce navaž školní gumu. Pak roztoč provázek s gumou. Spodní část provázku stoupá nahoru. Odstředivá síla působí na horní otáčející se gumu. Směr síly působí ve směru provázku. Spodní guma je touto silou vytahována nahoru. Odstředivá síla je pouze v neinerciálních soustavách. Vysvětlení je však prováděno z inercionálního hlediska. Proto je to celé nesmysl. Ve skutečnosti tento pokus ukazuje něco úplně něco jiného: aby mohla horní gumička zatáčet, musí na ni působit zatáčecí (tzv. odstředivá síla). Touto silou působí provázek zatížený spodní gumičkou. Tato síla je ale malá a nesta na to, aby byla horní gumička zatáčena. Gumička se snaží uletět (tečně ke směru pohybu po kružnici). Důsledkem toho je, že gumička se vzdaluje po spirále a provázek leze vzhůru. Tedy žádná odstředivá síla (to bychom museli situaci popisovat z hlediska soustavy pevně spojené s horní gumičkou - pochybuji o tom, že si někdo představuje jak sedí na horní gumičce a vzhledem k ní situaci popisuje - každý si určitě představuje situaci tak, že má v ruce versatilku a točí s ní). Ukazujeme zde tedy to, že provázek neumí působit dostatečně velkou dostředivou silou. Další poznámka ke komentáři: Podobné pokusy jako tento, bývají často popisovány jako demonstrace odstředivé síly. Odstředivá síla patří mezi tzv. nepravé síly, které mají svůj smysl pouze při popisech dějů z hlediska neinerciálních systémů. Konkrétně v našem případě by to znamenalo, že pokus popisuje z hlediska horní otáčející se gumičky. Museli bychom "sedět "na této gumičce a vzhledem k soustavě s ní spojené popisovat celý okolní svět. Takto se ale na náš pokus zřejmě nikdo nedívá. Většina lidí si pokus vysvětluje z hlediska tzv. inerciální soustavy, to je té, která je spojena s pozorovatelem, který se na pokus dívá. Potom je vysvětlení toho, proč provázek s gumičkou leze nahoru trubičkou (versatilkou) následující: Aby se mohla horní gumička pohybovat po kružnici, musí se na ni působit zatáčecí (tzv. odstředivou) silou. Touto silou je zde tíha provázku se spodní gumičkou. Velikost této síly roste s druhou mocninou obvodové (resp. úhlové) rychlosti. Protože tíha provázku je malá, stačí pouze na udržení kruhového pohybu při velmi malé rychlosti. Kdyby dostředivá síla přestala působit, gumička by odletěla ve směru tečny k dosavadní dráze. Malá tahová síla provázku však v našem případě na gumičku stále působí, a ta se proto vzdaluje po spirále. Nedemonstrujeme tedy odstředivou sílu, ale to, že zde není dostatečně velká dostředivá síla a proto se gumička vzdálí (a přitom vytáhne provázek). ( 27 )

28 37. KAPALINY SE LIŠÍ HUSTOTOU vysoká sklenice, voda, stolní olej, sirup, lžíce, korková zátka, plastová kulička, třešeň Do poháru nalij nejprve sirup, pak olej, kapaliny se nesmísí, jsou vzájemné nerozpustné, pak nalij vodu - opatrně přes lžíci. Voda klesne pod olej. Nalij vždy takové množství kapaliny, aby vytvořily vrstvu asi 3 cm vysokou. Dostaneš sloupec tří oddělených kapalin. Pokus bude ještě zajímavější, když na hladiny kapalin vhodíš nějaké předměty: třešeň plave na sirupu, plastová kulička na vodě a zátka na oleji. Všechny kapaliny zůstanou oddělené, protože mají různou hustotu. U dna sklenice zůstane ta s největší hustotou, olej má hustotu nejmenší, proto vyplave nahoru. 38. BALÓNEK NEPRASKNE? špejle, balónek, nůžky, nitka Nafoukni balónek (ne příliš) a zavaž ho nitkou. Připrav si špejle se seříznutou špičkou na jednom konci. Začni propichovat balónek podle návodu ve filmu - na vrcholu balónku, kde je materiál méně napnutý a vypíchni těsně vedle nitky. Balónek nepraskne. V těchto místech je materiál balónku málo napnutý, pevně obemkne špejli a balónek nepraskne a vzduch z balónku uniká jen pomalu. ( 28 )

29 HEURÉKA PODĚKOVÁNÍ Prof. RNDr. Milanovi Rojkovi, CSc., za neutuchající nadšení pro fyziku a podporu debrujárského hnutí RNDr. Zdeňkovi Drozdovi, PhD., za mimořádnou odbornou pomoc, bez níž by projekt nedošel ani do půli cesty Vojtovi Ondruškovi, Jaroslavě Pachlové, Tomáši Novotnému, Zdeňce Kuchyňkové, Zdeňce Meixnerové, Milanovi Slabému, Marii Kulichové, Zdeňce Kočkové - vedoucím klubů debrujárů, kteří pečlivě připravili a předvedli pokusy. Mgr. Zdeňce Kuchyňkové, za nezištnou přípravu podkladových materiálů Ing. Marii Šmídové, za množství překladů, jazykových konzultací a svatou trpělivost od počátku do konce Emilovi Kopřivovi a Studiu Špilberk za profesionální přístup k projektu a dlouholetou podporu debrujárů Darie Hrubé, za podporu debrujárů a skvělou moderaci videofilmu Petrovi Bauerovi za technickou pomoc filmovému štábu Annick Labeeuw (Belgie), za obětavost a převzetí břímě odpovědnosti francouzské verze Mgr. Markovi Nesázalovi a agentuře Ogar za finální výrobní práce Evropské unii - programu "Mládež" za zásadní finanční podporu projektu Mgr. Jindřichovi Fryčovi a MŠMT za podporu debrujárského hnutí Janě Zapletalové za shovívavost nad domácí nepřítomností věnovanou tomuto projektu Mgr. Petr Zapletal Prezident AMD ČR Vydala: Asociace malých debrujárů České republiky Obálku a grafickou úpravu publikace zpracovala Agentura Ogar Zatloukalova 291, Luhačovice První vydání 2002 ( 29 )

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody)

Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Název: Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody) Výukové materiály Téma: Povrchové napětí vody Úroveň: 2. stupeň ZŠ, popř. SŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk

Více

J.W" . ----II' "'_"""", ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo;

J.W . ----II' '_, ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo; Veletrh ndpadfl učitelů fyziky Střípky Z laboratoře malých debruiárů Věra Bdinková DíRKOVÁ KOMORA JEDNODUŠE Potřeby: Kelímek od jogurtu (nejlépe Danone - lze ho snadno propíchnout), černá temperová barva,

Více

Hračky ve výuce fyziky

Hračky ve výuce fyziky Veletrh ndpadů učitelii: fyziky Hračky ve výuce fyziky Zdeněk Drozd, Jitka Brockmeyerová, Jitka Houfková, MFF UK Praha Fyzika patří na našich školách stále k jednomu z nejméně obh'bených předmětů. Jedním

Více

Archimédův zákon I

Archimédův zákon I 3.1.11 Archimédův zákon I Předpoklady: 030110 Pomůcky: pingpongový míček, měděná kulička, skleněný válec s víčkem od skleničky, vajíčko, sůl, tři kádinky, barvy na duhu, průhledná brčka Př. 1: Do vody

Více

KRABIČKA NÁPADŮ. Kolíček na prádlo zmáčknu a otevřený svážu. Ke svázaným koncům přiložíme dvě tužky (kuličky) a nit přeřízneme.

KRABIČKA NÁPADŮ. Kolíček na prádlo zmáčknu a otevřený svážu. Ke svázaným koncům přiložíme dvě tužky (kuličky) a nit přeřízneme. KRIČK NÁPDŮ Krabička nápadů Školské fyziky * Václav Votruba **, Základní škola Palmovka, Praha 8 Z plastikové láhve od limonády, která má v zátce malou dírku, vylévej vodu. Co pozoruješ? Po chvilce voda

Více

Kapalina, pevná látka, plyn

Kapalina, pevná látka, plyn Obsah Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina, zásada K čemu je chemie dobrá? Jak to vypadá v laboratoři? Bezpečnost práce Chemické pokusy Co je to chemie? Kapalina, pevná látka, plyn Kyselina,

Více

l-s d ~-~ 1--=====---+-_:======... _.- Zajímá tě elektrostatiko? Zkus ovilil svoje dovednosti, znalosli a svůi důvtip na následujících pokusech:

l-s d ~-~ 1--=====---+-_:======... _.- Zajímá tě elektrostatiko? Zkus ovilil svoje dovednosti, znalosli a svůi důvtip na následujících pokusech: Veletrh nápadll učitelů fyziky Neviditelné ruce elektrického pole Miroslava Černá POSLUŠNÝ HÁDEK Zajímá tě elektrostatiko? Zkus ovilil svoje dovednosti, znalosli a svůi důvtip na následujících pokusech:

Více

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ?

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? 13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? Můžeme změnit barvu květu? Ano. Rostliny svými kořeny přijímají vodu a minerální látky ze země. Když kytku utrhneme a dáme do vázy, tak vodu přijímá stonkem. Voda se z kořenů

Více

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte.

Tekutý sendvič. Jak pokus probíhá 1. Nalijte do lahve stejné množství oleje a vody. 2. Uzavřete láhev a obsah důkladně protřepejte. Tekutý sendvič Mnoho kapalin se podobá vodě a lze je s ní snadno míchat. Stejně tak ale najdeme kapaliny, u kterých to není možné. Jednou z nich je olej. Potřebné vybavení: voda (obarvená inkoustem), olej,

Více

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14 Bublinárium MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice Při projektovém vyučování si s dětmi na 2.stupni hrajeme s bublinami. Příspěvek nabízí praktické rady a vyzkoušené postupy pro přípravu

Více

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi

(pl'uměr asi třikrát větší než průměr kapátka). Kruh po celém obvodě nastříháme (šířka asi Veletrh nápadů učitel!! /ljziky I!'IH!'!lIMre!II'!!lI!l!l ~i ~ fy:dhu Věra Bdlnková, J. Šimečková, Z. Bobek 1. Toncicí potápěč (karteziónek) Potřeby: plastová láhev (1,5 I), kapátko, kádinka S obarvenou

Více

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet

Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet LÁVA Typ učiva: např. Anorganická chemie Časová náročnost: 15 minut Forma: např. ukázka/skupinová práce/práce ve dvojici Pomůcky a materiál: plastelína, talíř, lžička, lžíce, sklenice, voda, Jar, zelené

Více

Přírodní vědy s didaktikou prezentace

Přírodní vědy s didaktikou prezentace Přírodní vědy s didaktikou 2 5. prezentace POKUSY V PRAXI kombinovat vždy klasickou hodinu přírodovědy s hodinou věnovanou pokusům učitel musí mít předem připraveny všechny pomůcky a tyto pomůcky musí

Více

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima?

Otázka: Jak poznáme, že je ve skořápce vejce trhlina, i když ji neobjevíme očima? Pokusy s vejci budí většinou velkou pozornost. Každé dítě vejce už někdy vidělo, mělo je v ruce a rozbilo je. Každý ví, co je uvnitř vejce, ať už je syrové nebo vařené. Většina lidí má také nějakou představu

Více

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky:

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky: Předměty se vždy pohybují přímočaře, pokud je něco nepřinutí změnit směr. Uvedení předmětů do velkých otáček může přinést překvapivé výsledky. O některých těchto jevech se přesvědčíme sami provedením pokusů.

Více

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05 výzkumný úkol 05 VODNÍ KOLO Proud vody může pohánět vodní kola různých typů a ty pak zase pohání mlýn, generátor elektrického proudu nebo jiné zařízení. Naše kolo se svým typem podobá turbíně vodních elektráren.

Více

Několik experimentů ze semináře Elektřina a magnetismus krok za krokem

Několik experimentů ze semináře Elektřina a magnetismus krok za krokem Několik experimentů ze semináře Elektřina a magnetismus krok za krokem VĚRA KOUDELKOVÁ, LEOŠ DVOŘÁK, IRENA DVOŘÁKOVÁ KDF MFF UK Praha Abstrakt Příspěvek popisuje čtyři experimenty (tři z elektrostatiky

Více

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda KAPALINY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Vlastnosti molekul kapalin V neustálém pohybu Ve stejných vzdálenostech, nejsou ale vázány Působí na sebe silami: odpudivé x přitažlivé Vlastnosti kapalin

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Magnety a magnetismus Vyučovací předmět: Aktivita v rámci Školního vědeckého dne. Anotace: Znázornění magnetického pole, magnet a elektrický

Více

4.5.10 Lenzův zákon. Př. 1: Popiš průběh pokusu. Do kolika částí ho můžeme rozdělit?

4.5.10 Lenzův zákon. Př. 1: Popiš průběh pokusu. Do kolika částí ho můžeme rozdělit? 4.5.10 Lenzův zákon Předpoklady: 4502, 4503, 4507, 4508 Pomůcky: autobaterie, vodiče, cívka 600 závitů, dlouhé tyčové jádro, hliníkový kroužek se závěsem, stojan, měděný kroužek bez závěsu, prodlužovačka,

Více

Inovace výuky Fyzika F7/ 10. Barometr. Atmosférický tlak, tlak, teplota vzduchu, barometr, aneroid

Inovace výuky Fyzika F7/ 10. Barometr. Atmosférický tlak, tlak, teplota vzduchu, barometr, aneroid Inovace výuky Fyzika F7/ 10 Barometr Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Fyzika Mechanické vlastnosti tekutin 7. ročník

Více

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění

Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění Elektřina a magnetismus úlohy na porozumění 1) Prázdná nenabitá plechovka je umístěna na izolační podložce. V jednu chvíli je do místa A na vnějším povrchu plechovky přivedeno malé množství náboje. Budeme-li

Více

Zajímavé pokusy s keramickými magnety

Zajímavé pokusy s keramickými magnety Veletrh nápadů učitelů fyziky Vl Zajímavé pokusy s keramickými magnety HANS-JOACHIM WILKE Technická UIŮverzita, Drážďany, SRN Překlad - R. Holubová V úvodu konference byla přednesena velice zajímavá přednáška

Více

JITKA HOUFKOVÁ, DANA MANDÍKOVÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze

JITKA HOUFKOVÁ, DANA MANDÍKOVÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze Fyzika v krabičce JITKA HOUFKOVÁ, DANA MANDÍKOVÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze Motto: Kolik fyzikálních pokusů lze provést s pomůckami poskládanými

Více

1.CVIČENÍ OXID UHLIČITÝ. 2. Pokus: Šumivý prášek. Pomůcky: víčko od lahve, sklenice, inkoust, talíř, kyselina citronová (prášek), jedlá soda

1.CVIČENÍ OXID UHLIČITÝ. 2. Pokus: Šumivý prášek. Pomůcky: víčko od lahve, sklenice, inkoust, talíř, kyselina citronová (prášek), jedlá soda 1.CVIČENÍ OXID UHLIČITÝ Oxid uhličitý je bezbarvý plyn, bez zápachu a bez chuti. Vzniká při dokonalém spalování uhlíku, při dýchání, tlení, hnití. Používá se při výrobě nápojů, cukru, sody. Jako kapalný

Více

Elektřina z ničeho? 1. Otáčej kličkou a pozoruj ručku měřícího přístroje

Elektřina z ničeho? 1. Otáčej kličkou a pozoruj ručku měřícího přístroje Elektřina z ničeho? 1. Otáčej kličkou a pozoruj ručku měřícího přístroje 2. Najdi, ve které poloze kostky je výchylka největší Otáčí-li se cívka v magnetickém poli, indukuje se v ní napětí. V našem exponátu

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

START A ZASTAVENÍ 1. Kouzlo s padajícím pomerančem Pomůcky:

START A ZASTAVENÍ 1. Kouzlo s padajícím pomerančem Pomůcky: Může být těžké uvést předměty do pohybu a ještě těžší může být jejich zastavení. Předměty mají tendenci zůstávat v klidu, když se nepohybují nebo pokračovat v pohybu, pokud se pohybují. Tento jev se nazývá

Více

Mechanika plynů. Vlastnosti plynů. Atmosféra Země. Atmosférický tlak. Měření tlaku

Mechanika plynů. Vlastnosti plynů. Atmosféra Země. Atmosférický tlak. Měření tlaku Mechanika plynů Vlastnosti plynů Molekuly plynu jsou v neustálém pohybu, pronikají do všech míst nádoby plyn je rozpínavý. Vzdálenosti mezi molekulami jsou větší než např. v kapalině. Zvýšením tlaku je

Více

Experimenty s plácačkou na mouchy

Experimenty s plácačkou na mouchy Experimenty s plácačkou na mouchy VÍT BOČEK KDF MFF UK, Praha Příspěvek ukazuje, že elektrickou plácačku na mouchy lze využít ve výuce fyziky jako zdroj vysokého napětí pro nejrůznější elektrostatické

Více

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování Mechanické vlastnosti kapalin a plynů opakování 1 Jakým směrem se šíří tlak? 2 Chlapci si zhotovili model hydraulického lisu podle obrázku. Na písty ručních stříkaček působí stejnou silou. Který chlapec

Více

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných látek a kapalin Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci si mají osvojit poznatek,

Více

4.1.7 Rozložení náboje na vodiči

4.1.7 Rozložení náboje na vodiči 4.1.7 Rozložení náboje na vodiči Předpoklady: 4101, 4102, 4104, 4105, 4106 Opakování: vodič látka, ve které se mohou volně pohybovat nosiče náboje (většinou elektrony), nemohou ji však opustit (bez doteku

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

Trvalé magnety frontální sada

Trvalé magnety frontální sada Trvalé magnety frontální sada Sada obsahuje: - metodické listy - dva tyčové magnety - krabička s hřebíčky (cca 30dkg) - krabička se vzorky materiálů - velká a malá miska - dvě malé červené gumičky - velký

Více

15 pokusů s jednoduchými pomůckami Práce ze semináře tým G6. PřS Přehled témat Hustota Tlak Elektrostatika Akustika Trocha chemie Těţiště Téma: hustota Výměna oleje a vody Pomůcky: 2 skleničky, papír,

Více

Co je tlak a kde například se s ním setkáme:

Co je tlak a kde například se s ním setkáme: POHÁR VĚDY 4. ročník,,neuron 2015 Orteňáci Základní škola T. G. Masaryka Praha 7 Naše logo: Při navrhování loga jsme se nemohli shodnout, v jaké ho máme vytvořit barvě, tak jsme použili všechny navržené.

Více

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/

Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Síla, skládání sil, těžiště Převzato z materiálů ZŠ Ondřejov - http://www.zsondrejov.cz/vyuka/ Vzájemné působení těles Pozoruj a popiš vzájemné působení sil Statické a dynamické působení sil čtvrtku).

Více

1.8.4 Atmosférický tlak

1.8.4 Atmosférický tlak 1.8.4 Atmosférický tlak Předpoklady: 1803 Nad námi se nachází minimálně několik kilometrů tlustá vrstva vzduchu, na který působí gravitační síla ve vzduchu musí také vznikat hydrostatický tlak: normální

Více

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele

Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1 Pokusy k Prvouce 1 Vlastnosti materiálů metodický materiál pro učitele 1. Je to průhledné? Vytvořte si pracovní prostor zastíněný před přímým světlem, např. pod lavicí. Materiály uložené v sáčku postupně

Více

Horní část střechy Spodní část střechy

Horní část střechy Spodní část střechy NÁVOD: Před zahájením práce na sestavení vystřihovánky si připravíme nezbytné nástroje a pomůcky. Budeme potřebovat řezák (odlamovací nůž), nůžky, nůž s tupou špičkou (pro nařezávání hran), ocelové pravítko,

Více

POKUSY SE SUCHÝM LEDEM

POKUSY SE SUCHÝM LEDEM POKUSY SE SUCHÝM LEDEM Václav Piskač, Brno 2013 Suchý led je pevné skupenství oxidu uhličitého. Suchý led se mu říká proto, že při atmosferickém tlaku nemá kapalné skupenství (k tomu se ještě o něco níže

Více

1. ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY 1.1. MAGNETICKÉ POLE

1. ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY 1.1. MAGNETICKÉ POLE 1. ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY 1.1. MAGNETICKÉ POLE Víme, že kolem každého magnetu a kolem zmagnetizovaných předmětů je magnetické pole. To se projevuje přitažlivou silou na tělesa z feromagnetických látek.

Více

1.5.3 Archimédův zákon I

1.5.3 Archimédův zákon I 1.5.3 Archimédův zákon I Předpoklady: 010502 Pomůcky: voda, akvárium, míček (nebo kus polystyrenu), souprava na demonstraci Archimédova zákona, Vernier siloměr, čerstvé vejce, sklenička, sůl Př. 1: Sepiš

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Oheň, který nespálí (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-03 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý Inovace výuky - Přírodovědný seminář Pokusy s vejci Přs / 31, 32 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Přírodopis Praktické

Více

7. MECHANIKA TEKUTIN - statika

7. MECHANIKA TEKUTIN - statika 7. - statika 7.1. Základní vlastnosti tekutin Obecným pojem tekutiny jsou myšleny. a. Mají společné vlastnosti tekutost, částice jsou od sebe snadno oddělitelné, nemají vlastní stálý tvar apod. Reálné

Více

11 13 let, popř. i starší

11 13 let, popř. i starší Název: Provazochodec Výukové materiály Téma: Stabilita, těžiště Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický cíl: fyzika

Více

NÁKLONĚNÁ ROVINA A KYVADLO ROZUMÍME JIM?

NÁKLONĚNÁ ROVINA A KYVADLO ROZUMÍME JIM? NÁKLONĚNÁ ROVINA A KYVADLO ROZUMÍME JIM? Václav Piskač Gymnázium tř.kpt. Jaroše, Brno Abstrakt: příspěvek je zaměřen na dva běžně používané fyzikální modely nakloněnou rovinu a matematické kyvadlo. U obou

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Celá hodina je pouze opakování ze základky. Existuje speciální druh látek, které jsou schopny působit jedna na druhou nebo přitahovat železné předměty.

Více

Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA

Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Zákon zachování mechanické energie V izolované soustavě těles je v každém okamžiku úhrnná mechanická energie stálá. Mění se navzájem jen potenciální energie E p a kinetická

Více

Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku

Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku Inspirace pro badatelsky orientovanou výuku Eva Hejnová Přírodovědecká fakulta UJEP Ústí nad Labem, ČR Květa Kolářová ZŠ Buzulucká, Teplice Ivana Hotová Podkrušnohorské gymnázium, Most O čem budeme povídat

Více

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky

První část. Nauč se tvořit. p sto. r vé. aňá. m sky První část Nauč se tvořit r vé p sto m sky aňá Postupy SoumĚrnost Přehni papír napůl. Nakresli na něj libovolný tvar končící na přehybu a vystřihni ho. Až vystřižený papír narovnáš, uvidíš, že máš dva

Více

OTAČIVÉ ÚČINKY SÍLY (Jednoduché stroje - Páka)

OTAČIVÉ ÚČINKY SÍLY (Jednoduché stroje - Páka) OTAČIVÉ ÚČINKY SÍLY (Jednoduché stroje - Páka) A) Výklad: Posuvné účinky: Ze studia posuvných účinků síly jsme zjistili: změny rychlosti nebo směru posuvného pohybu tělesa závisejí na tom, jak velká síla

Více

1.2.9 Tahové a tlakové síly

1.2.9 Tahové a tlakové síly 129 Tahové a tlakové síly Předpoklady: 1201, 1203, 1207 Teď když známe Newtonovy pohybové zákony, můžeme si trochu zrevidovat a zopakovat naše znalosti o silách Podmínky pro uznání síly: Existuje původce

Více

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole...

FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso _Vlastnosti látek _Vzájemné působení těles _Gravitační síla... 4 Gravitační pole... FYZIKA 6. ročník 1_Látka a těleso... 2 2_Vlastnosti látek... 3 3_Vzájemné působení těles... 4 4_Gravitační síla... 4 Gravitační pole... 5 5_Měření síly... 5 6_Látky jsou složeny z částic... 6 7_Uspořádání

Více

Těleso. Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu.

Těleso. Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu. Těleso a látka Těleso Těleso je osoba, rostlina, zvíře nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry, polohu. Z více těles, z více látek.. domácí úkol - 2 experimenty difuze v chladné vodě krystalizace

Více

Elektrické vlastnosti látek

Elektrické vlastnosti látek Elektrické vlastnosti látek A) Výklad: Co mají popsané jevy společného? Při česání se vlasy přitahují k hřebenu, polyethylenový sáček se nechce oddělit od skleněné desky, proč se nám lepí kalhoty nebo

Více

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny Struktura a vlastnosti kapalin Vlastnosti kapalin, Povrchová vrstva kapaliny Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny Kapilární jevy, Teplotní objemová roztažnost Vlastnosti kapalin Kapalina - tvoří

Více

PRACOVNÍ LIST: OPAKOVÁNÍ UČIVA 6. ROČNÍKU

PRACOVNÍ LIST: OPAKOVÁNÍ UČIVA 6. ROČNÍKU PRACOVNÍ LIST: OPAKOVÁNÍ UČIVA 6. ROČNÍKU STAVBA LÁTEK, ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI. NEUSPOŘÁDANÝ POHYB ČÁSTIC. ČÁSTIC. SLOŽENÍ LÁTEK. VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA, GRAV. SÍLA A GRAV. POLE. Základní pojmy:

Více

1.8.6 Archimédův zákon II

1.8.6 Archimédův zákon II 186 Archimédův zákon II Předpoklady: 1805 Pomůcky: pingpongový míček, uříznutá PET láhev, plechovka (skleněná miska), akvárko, voda, hustoměr Co rozhoduje o tom, zda předmět bude plavat? Výslednice dvou

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Mechanika kapalin a plynů Hydrostatika - studuje podmínky rovnováhy kapalin. Aerostatika - studuje podmínky rovnováhy

Více

Netradiční měřicí přístroje 4

Netradiční měřicí přístroje 4 Netradiční měřicí přístroje 4 LEOŠ DVOŘÁK Katedra didaktiky fyziky MFF UK Praha Příspěvek popisuje jednoduchý měřič napětí s indikací pomocí sloupečku svítivých diod. Přístroj se hodí například pro demonstraci

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN Struktura kapalin je něco mezi plynem a pevnou látkou Částice kmitají ale mohou se také přemísťovat Zvýšením teploty se a tím se zvýší tekutost kapaliny Malé vzdálenosti

Více

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Použité PET lahve jsou v současnosti

Více

Archimédův zákon, vztlaková síla

Archimédův zákon, vztlaková síla Variace 1 Archimédův zákon, vztlaková síla Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Vztlaková síla,

Více

Druhy a přeměny energie

Druhy a přeměny energie Druhy a přeměny energie ➊ Pod obrázky doplň druhy energie (elektrická, jaderná, chemická, mechanická, světelná, teplo) tak, aby šipka znázorňovala nejvýznamnější přeměnu energie na obrázku. NÁHLED ➋ Podle

Více

1.7.8 Elektrické pole

1.7.8 Elektrické pole 1.7.8 Elektrické pole Předpoklady: 010707 Pomůcky: Van der Graff, sada na elektrostatiku, dvojstaniol, hřebík, nit, staniol. Př. 1: Rozhodni, co se stane, když přiblížím nabitou tyč k proudu tekoucí vody.

Více

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamika zkoumá příčiny pohybu těles Nejdůležitější pojmem dynamiky je síla Základem dynamiky jsou tři Newtonovy pohybové zákony Síla se projevuje vždy při

Více

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek,

1.6.4 Vaříme. Předpoklady: 010603. Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, 1.6.4 Vaříme Předpoklady: 010603 Pomůcky: vařič (nejlépe plynový nebo plynový kahan), teploměr Vernier, PC, kastrůlek, Pedagogická poznámka: Naměření pokusu by nemělo trvat déle než 20 minut. 20 minut

Více

MĚŘENÍ S TERMISTORY Václav Piskač, Brno 2011

MĚŘENÍ S TERMISTORY Václav Piskač, Brno 2011 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 MĚŘENÍ S TERMISTORY Václav Piskač, Brno 2011 NTC termistor je polovodičová součástka,

Více

4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem

4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem 4.5.2 Magnetické pole vodiče s proudem Předpoklady: 4501 1820 H. Ch. Oersted objevil, že vodič s proudem působí na magnetku elektrický proud vytváří ve svém okolí magnetické pole (dříve nebyly k dispozici

Více

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných a kapalných látek Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Žáci si osvojí pojem hustota

Více

2 Jevy na rozhraní Kapilární tlak Kapilární jevy Objemová roztažnost kapalin 7

2 Jevy na rozhraní Kapilární tlak Kapilární jevy Objemová roztažnost kapalin 7 Obsah Obsah 1 Povrchová vrstva 1 2 Jevy na rozhraní 3 2.1 Kapilární tlak........................... 4 2.2 Kapilární jevy........................... 5 3 Objemová roztažnost kapalin 7 1 Povrchová vrstva

Více

Pouťový balónek v hodinách fyziky

Pouťový balónek v hodinách fyziky Pouťový balónek v hodinách fyziky ZDEŇKA KIELBUSOVÁ Fakulta pedagogická ZČU, Plzeň Příspěvek ukáţe několik zajímavých vyuţití pouťových balónků v hodinách fyziky. Pouťové balónky jsou ideální učební pomůckou,

Více

PUZETY. Růžové puzety

PUZETY. Růžové puzety PUZETY Červenočirá kolečka puzety Červenovínové puzety Růžové puzety 19 Červenočirá kolečka puzety 20 Červenočirá kolečka puzety Materiál: 2 PET lahve různých barev (obr. 1) 2 kusy nerezového drátu osteofixu

Více

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN 419.0100 ŠÍŘENÍ VZRUCHU NA PROVAZE (.1) POMŮCKY Dlouhý provaz (4 m až 5 m) Vlákno (2 m) CÍL Studovat šíření vzruchu na provaze. POSTUP I. Dva žáci drží na koncích dlouhý provaz tak, aby

Více

Úloha 1 prokletá pyramida

Úloha 1 prokletá pyramida Úloha 1 prokletá pyramida a) V celé dolní řadě Baltíkovy plochy vyčarujte pouštní písek (z předmětu 148). Baltík si stoupne na povrch této pouště (tj. na políčkovou pozici X=0, Y=8), dojde až ke středu

Více

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny Mechanika tekutin Tekutiny = plyny a kapaliny Vlastnosti kapalin Kapaliny mění tvar, ale zachovávají objem jsou velmi málo stlačitelné Ideální kapalina: bez vnitřního tření je zcela nestlačitelná Viskozita

Více

VY_32_INOVACE_05_II./11._Atmosférický tlak

VY_32_INOVACE_05_II./11._Atmosférický tlak VY_32_INOVACE_05_II./11._Atmosférický tlak Atmosférický tlak a jeho měření Magdeburské polokoule Otto von Guericke, starosta města Magdeburgu, v roce 1654 předvedl dramatický experiment, ve kterém ukázal

Více

1.8.3 Hydrostatický tlak

1.8.3 Hydrostatický tlak .8.3 Hydrostatický tlak Předpoklady: 00802 Z normální nádoby s dírou v boku voda vyteče, i když na ni netlačí vnější síla. Pokus: Prázdná tetrapacková krabice, několik stejných děr v boční stěně postupně

Více

SVĚTLO A TMA ROZKLAD A MÍCHÁNÍ BAREV

SVĚTLO A TMA ROZKLAD A MÍCHÁNÍ BAREV SVĚTLO A TMA ROZKLAD A MÍCHÁNÍ BAREV Světlo vypadá jako bezbarvé, ale ve skutečnosti je směsí červené, žluté, zelené, modré, indigové modři a fialové barvy. Jednoduchými pokusy můžeme světlo rozkládat

Více

KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014

KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014 KDE VZÍT PLYNY? Václav Piskač, Brno 2014 Tento článek se zabývá možnostmi, jak pro školní experimenty s plyny získat něco jiného než vzduch. V dalším budu předpokládat, že nemáte kamarády ve výzkumném

Více

Tomislav Senćanski. Malý vědec Kompas z jehly a dalších více jak 60 experimentů

Tomislav Senćanski. Malý vědec Kompas z jehly a dalších více jak 60 experimentů Tomislav Senćanski Malý vědec Kompas z jehly a dalších více jak 60 experimentů Edika Brno 2013 MALÝ VĚDEC Tomislav Senćanski Překlad: Petr Sobotka Obálka: Karel Hána Odpovědný redaktor: Ondřej Jirásek

Více

4.5.10 Lenzův zákon. Předpoklady: 4502, 4503, 4507, 4508. Pokus:

4.5.10 Lenzův zákon. Předpoklady: 4502, 4503, 4507, 4508. Pokus: 4.5.10 Lenzův zákon Předpoklady: 4502, 4503, 4507, 4508 Pokus: Na obrázku je zachyceno rozestavení pokusu. Cívku můžeme připojit ke zdroji a vytvořit z ní elektromagnet. Uvnitř cívky je zastrčeno dlouhé

Více

Model Obrázek Popis Cena vč. DPH

Model Obrázek Popis Cena vč. DPH Experimentální sady pro MŠ a ZŠ CENÍK 2016 Mateřská škola Voda Vzduch Magnetizmus M1-1: Můžeme vodu slyšet? M1-2: Která kulička plave ve vodě? M1-3: Co pomáhá kuličkám z plastelíny při plavání? M1-4: Proč

Více

Medundcké 'il1~~thorii kapalin Cll plynů demoru,trovl.illlhi!lll@ii1liioci imprcnfbovahýdm prostředlkť!! - plasf@vý4:h hlihvi

Medundcké 'il1~~thorii kapalin Cll plynů demoru,trovl.illlhi!lll@ii1liioci imprcnfbovahýdm prostředlkť!! - plasf@vý4:h hlihvi Veletrh nápadů učitelů fyziky Medundcké 'il1~~thorii kapalin Cll plynů demoru,trovl.illlhi!lll@ii1liioci imprcnfbovahýdm prostředlkť!! - plasf@vý4:h hlihvi Věra Novobilská l. Ověření Pasclllova zókona

Více

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř Palačinky Budeš potřebovat: 300 gramů mouky 1 lžičku soli 2 vejce 300 ml mléka 5 lžic oleje 5 lžic oleje nebo másla na smažení Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku

Více

11 13 let, popř. i starší

11 13 let, popř. i starší Název: Mosty Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický cíl: fyzika 11

Více

S e m i n á r n í p r á c e : U r a m p a + V r a m p a

S e m i n á r n í p r á c e : U r a m p a + V r a m p a S e m i n á r n í p r á c e : U r a m p a + V r a m p a Popis úlohy Tato úloha se má zabývat vzájemnými přeměnami potenciální a kinetické mechanické energie na dvou dráhách: U rampě a V rampě. U rampa

Více

VY_32_INOVACE_246. Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Ing. Dagmar Zapletalová. Člověk a příroda Fyzika Opakování učiva fyziky

VY_32_INOVACE_246. Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Ing. Dagmar Zapletalová. Člověk a příroda Fyzika Opakování učiva fyziky VY_32_INOVACE_246 Škola Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace Ing. Dagmar Zapletalová Datum: 1.9.2012 Ročník: 9. Člověk a příroda Fyzika Opakování učiva fyziky Téma: Souhrnné opakování učiva

Více

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU Václav Piskač Gymnázium tř.kpt.jaroše, Brno Abstrakt: Příspěvek ukazuje možnost, jak ve vyučovací hodině propojit fyzikální experiment a početní úlohu způsobem, který výrazně zvyšuje

Více

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu Popis dílů Obsah balení 2 x vnitřní profil krátký A1 a vnější profil krátký B1 2 x vnitřní profil dlouhý A1 a vnější profil dlouhý B1 4 x rohové spojky C 2 x zavěšovací háčky krátké D 2 x zavěšovací háčky

Více

Habermaaß-hra 4145. Ventilátor - stavebnice

Habermaaß-hra 4145. Ventilátor - stavebnice CZ Habermaaß-hra 4145 Ventilátor - stavebnice Vážení nadějní Inženýři, pomocí této stavebnice si můžete vytvořit svůj vlastní ventilátor a zároveň se seznámíte s velmi důležitým technickým mechanismem,

Více

Psací stůl Einstein. Ale to jsme již vlastně řekli: sestavení je maximálně jednoduché.

Psací stůl Einstein. Ale to jsme již vlastně řekli: sestavení je maximálně jednoduché. Psací stůl Einstein Opravdu chytrá kombinace: Tvé zcela individuální pracoviště, které Ti dá inspiraci na dobré nápady. Bedny pod lakovanou lepenou dřevěnou deskou nejsou určeny pro uschování těžkých předmětů,

Více

Název: Archimédův zákon pro plyny

Název: Archimédův zákon pro plyny Název: Archimédův zákon pro plyny Téma: Mechanika kapalin a plynů Úroveň: střední škola Tematický celek: Látky a jejich přeměny, makrosvět přírody Výukové materiály Předmět (obor): fyzika Doporučený věk

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více