Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník"

Transkript

1 SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2011 Obsah: 1. Rozbor odpadového hospodářství (viz příloha č. 1) 2. Plnění plánu odpadového hospodářství obcí okresu Jeseník (viz příloha č. 2) 3. Ostatní aktuální informace (viz příloha č. 3) 1. Rozbor odpadového hospodářství: Příloha č. 1 Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období Dvacátý první rok systému třídění odpadů od občanů Jesenicka. Jde o dlouhodobý proces nakládání s tříděnými odpady, společný pro všechny obce a města okresu (mimo Zlatých Hor a Mikulovic), který je neustále rozvíjen a zdokonalován. Ve spolupráci s Technickými službami Jeseník a.s., se celý region dostal na špici v rámci celé republiky. Mimo jiné i proto, že veškerý využitelný separovaný odpad je po dokonalém roztřídění předán k dalšímu využití. Je to dáno dlouholetými zkušenostmi, obchodními kontakty a odborností pracovníků TSJ a.s. a jejich snahou poskytnout obcím maximální služby. V roce 2011 bylo svezeno celkem t separovaných odpadů, ze kterých se na třídící lince oddělilo 266 t nevyužitelných odpadů a skutečně recyklovatelných t bylo předáno k využití. Nevyužitelné odpady představují 15,5% z celkového množství. Do jednotného systému separace jsou zapojeny téměř všechny obce okresu - Bernartice, Bělá pod Pradědem, Bílá Voda, Černá Voda, Česká Ves, Hradec-Nová Ves, Javorník, Jeseník, Kobylá nad Vid., Lipová-lázně, Ostružná, Písečná, Skorošice, Stará Červená Voda, Supíkovice, Uhelná, Vápenná, Velká Kraš, Velké Kunětice, Vidnava, Vlčice, Žulová a z okresu Šumperk obec Branná. Obce Mikulovice a Zlaté Hory mají každá svůj systém a nejsou v tomto materiálu vykazovány. V následujících tabulkových přehledech a grafických zobrazeních jsou jednotlivé komodity ze separačních kontejnerů i sběrných dvorů (papír, plast, sklo, kov) z let rozebrány podrobněji. PAPÍR: Tabulka č. 1 srovnání množství komodity - papír v letech v tunách tuny 8,98 21,6 98, ,8

2 Graf č. 1 srovnání množství komodity - papír v letech v tunách U komodity papír je výrazný pokles vytříděného množství. Předpokládáme, že je to způsobeno jednak větším využíváním plastových obalů na úkor papírových a jednak klesající kupní silou obyvatel. Je také možné, že jej občané spalují ve větší míře než dříve, ve snaze ušetřit na nákladech za vytápění. Společně s papírem je sbírán i nápojový karton, který je vyroben z 60 70% z papíru. Jeho množství není velké a samostatný sběr by nebyl ekonomický. Za rok 2011 bylo vytříděno a předáno ke zpracování z celého okresu 13,2 t nápojových kartonů. PLAST: Tabulka č. 2 srovnání množství komodity - plast v letech v tunách tuny 0,49 14,9 14, ,2 48,2 49,9 61,1 52, , ,5 Graf č. 2 srovnání množství komodity - plast v letech v tunách

3 U plastu vytříděné množství roste. S přihlédnutím na jeho nižší objemovou hmotnost a rovněž zmenšující se tloušťku obalů, je nárůst poměrně výrazný. Používání tohoto obalového materiálu vzrůstá na úkor jiných. Jde o odpad objemný, lehký, s dlouhou dobou rozpadu, proto je nejméně vhodný pro skládkování. Naopak, lze jej v naprosté většině recyklovat, a to několikanásobně za sebou. SKLO: Tabulka č. 3 srovnání množství komodity - sklo (barevné i čiré) v letech v tunách tuny 1,23 69, ,6 95,3 98,4 99, ,8 Graf č. 3 srovnání komodity - sklo (společně barevné i čiré) v letech v tunách Tabulka a graf č. 4 srovnání množství skla - barevné a čiré za r v tunách rok množství barevné 285,2 221, čiré 312,8 376, Dvousložkový sběr skla funguje bez problémů, kvalita třídění na barevné a čiré sklo v domácnostech je většinou velmi dobrá. Množství této komodity je již několik let téměř stejné.

4 KOV: Tabulka č. 5 srovnání množství komodity - kov v letech v tunách tuny 0,49 4,67 9,72 4,8 4,44 16,4 18,5 25,3 24,2 37,3 42,5 51,7 57,2 39,3 32,4 25,6 12, , ,4 Graf č. 5 srovnání množství komodity - kov v letech v tunách Množství vytříděných kovů ovlivňuje výkupní cena ve sběrných surovinách. Také klesá podíl obalů z tohoto materiálu. Sběr v obcích probíhá přes sběrné nádoby společně s papírem (46% z celkového množství), v Jeseníku i samostatně na sběrných dvorech. CELKEM SEPAROVANÉ ODPADY: Tabulka č. 6 srovnání množství celkem separovaného odpadu v letech v tunách tuny Graf č. 6 srovnání množství celkem separovaného odpadu v letech v tunách Nižší celkové množství je způsobeno především komoditou papír.

5 Tabulka č. 7 podíl v kg separovaného odpadu na 1 občana/rok v letech (bez Mikulovic a Zlatých Hor, kteří mají svůj systém). kg 0,24 2,4 4,5 6,2 5,9 7,6 8,6 10,1 10,1 22,4 23,3 27,4 32,9 34,0 35,8 37,9 42,8 43,2 48,6 52,9 50,3 Graf č. 7 podíl v kg separovaného odpadu na 1 občana/rok v letech OBALOVÁ SPOLEČNOST EKO-KOM, a.s. EKO-KOM, a.s. poskytuje obcím čtvrtletně odměny za vytříděný využitelný separovaný odpad. Základní odměna je poskytována v závislosti na množství vytříděných odpadů a dále je navyšována o bonusy (množství sbíraných komodit, využitelnost nádob, zajištění služby odbornou firmou aj.). Celkem obce (mimo Mikulovic a Zlatých Hor - vykazují si sami) v roce 2011 obdržely odměnu ve výši více jak 6 mil. Kč. Což je cca 65 % nákladů. I v r proběhlo za celý Olomoucký kraj hodnocení obcí v třídění odpadů a mezi 30 nejlepšími je 5 obcí z okresu Jeseník a také Branná, která je do systému na Jesenicku zapojena. V kategorii obcí do 500 obyvatel byla Ostružná na 5. místě a Vlčice na 8. místě. V kategorii obcí nad 500 obyvatel byla Bělá pod Pradědem na 7. místě a Černá Voda na 10. místě. V kategorii měst byl na 1. místě Jeseník. Všechny tyto obce obsluhují Technické služby Jeseník a.s. Jednoznačně se projevuje, že třídění komunálních odpadů se nám vyplácí!!!

6 POMĚR JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ODPADŮ Z OBCÍ OKRESU JESENÍK V ROCE 2011 : Pokud porovnáme všechny odpady vznikající v domácnostech v obcích okresu Jeseník za rok 2011 (mimo Zlaté Hory a Mikulovice, ty si sváží a evidují odpady samostatně), dostáváme tyto hodnoty v kg/obyvatele/rok 2011 (v závorkách je uvedeno celkové množství za rok, případně pokud příslušná položka není prováděna ve všech obcích, tak počet zapojených občanů): Celkové množství kg na obyvatele a rok komunálního odpadu ,4 kg/rok (7190,4 t/rok). z toho : zbytkový směsný komunální odpad ,1 kg/rok separovaný odpad celkem... 50,3 kg/rok z toho: separovaný odpad papír...19,9 kg/rok separovaný odpad plast...11,4 kg/rok separovaný odpad sklo...18,1 kg/rok (5472,4 t/rok) (1718,0 t/rok) (681,8 t/rok) (388,5 t/rok) (619,8 t/rok) separovaný odpad kov... 0,8 kg/rok ( 27,4 t/rok) Z některých obcí: velkoobjemový odpad... 48,4 kg/rok (985,2 t/rok, jen od občanů) nebezpečný odpad... 0,8 kg/rok ( 23,4 t/rok, jen od občanů) pneumatiky.. 1,7 kg/rok ( 50,7 t/rok, jen od občanů) V GRAFECH JSOU POROVNÁVÁNY JEN ODPADY, U KTERÝCH MÁME ÚDAJE ZE VŠECH OBCÍ.

7

8 2. Plnění plánu odpadového hospodářství obcí okresu Jeseník Příloha č. 2 Potřeby v odpadovém hospodářství dle legislativních změn: Zákon o odpadech včetně prováděcích vyhlášek, Plán odpadového hospodářství ČR (zahrnuje roky ), Plán odpadového hospodářství Olomouckého kraje (zahrnuje roky ), Plán odpadového hospodářství obcí okresu Jeseník (zahrnuje roky 2006 až plán na další roky bude vytvořen po očekávané změně zákona o odpadech), jsou legislativní dokumenty, kterými se obce musí řídit. K těmto základním legislativním normám pak přistupuje i potřeba regionu a zejména potřeby jednotlivých obcí. Odpadové hospodářství je jedna ze zásadních věcí moderní civilizace a je zapotřebí počítat s tím, že její problematika bude stále intenzivněji řešena a také bude stoupat množství finančních prostředků pro její řešení, co možná nejšetrnějším způsobem. Konkrétní největší priority k řešení Plánu odpadového hospodářství obcí okresu Jeseník (výtah z dokumentu a konstatování k současnému stavu)): 1. Biologicky rozložitelný komunální odpad (BRKO) - doporučuje se realizovat studii nakládání s BRKO pro celou oblast, vybudovat zařízení pro zpracování BRKO s dostačující kapacitou a ekonomicky přijatelnou technologií pro celý region, které by mělo být provozováno oprávněnou osobou se silným postavením v regionu pro celý okres. Všechny obce musí evidovat BRKO z údržby městské a obecní zeleně (evidují pouze částečně města Jeseník, Zlaté Hory a obec Česká Ves). Nutné je vyřešit sběr a zpracování biologického odpadu od občanů, a to vhodným způsobem, který umožní následné využití těchto odpadů (sběrná místa, sběrné dvory, mobilní svozy, štěpkování v určité dny apod.).

9 - konstatováno - připravuje se - nutno pokračovat v přípravě a realizaci kompostárny na základě Studie proveditelnosti záměru řešení svozu a zpracování bioodpadů okresu Jeseník 2. Nebezpečný odpad (NO) svážet u obcí povinně min. 2 x ročně mobilním svozem a dostatečně informovat občany o způsobu sběru a nutnosti samostatného svozu, využívat občany vybudované sběrné dvory, zajistit vybudování dalších sběrných dvorů v oblasti, v městech a obcích nad 1200 obyvatel. - konstatováno - plní se většina obcí provádí sběr 3. Zvýšit informovanost a vzdělání občanů všemi možnými prostředky (propagace a osvěta v mateřských školách, základních a ostatních školách, podávat pravidelně informace přímo do domácností i s vyhodnocením stávajících systémů, informovat občany v místním tisku, provádět pravidelné veřejné besedy za účasti odborných firem využít vzdělávacích programů EKO-KOMu, informační kampaň Olomouckého kraje, apod.). - konstatováno - plní se - ve spolupráci s TS Jeseník a.s. pravidelně provádí 4. Rekultivace starých zátěží v okrese (seznam je uveden v analytické části POH, kapitola E. 5) - dle finančních možností. Pokud se nejedná o majetek obecní, napomoci k urychlenému vyřešení majetkových vztahů a zejména urychlit zrekultivování. - konstatováno - neplní se je reálná možnost získání cca 100 % výše dotace z fondů EU, vhodné pro obce (možnost zahrnout do dotace i náklady na projekční práce) jen do roku Provozované skládky odpadů v regionu musí být provozovány dle platné legislativy (rozhodnutí IPPC, Plán úprav skládky, Provozní řády). Stávající kapacita skládek je zatím dostačující, ale to jen pro případ, že budou provozovány v souladu s legislativou EU (jinak budou uzavřeny před celkovým vyčerpáním kapacity). - konstatováno - plní se provedeno a fungují dle platné legislativy 6. Dát OZV měst a obcí o systému OH do souladu s legislativou. Obce, které vyhlášku vůbec nemají - vydat OZV. - konstatováno - plní se provedeno 7. Zajistit možnost pro občany v jednotlivých obcích samostatné odkládání stavebních odpadů a zajistit jejich využití zahrnout do OZV. - konstatováno - plní se částečně občané mají možnost odkládat stavební odpady na legálních skládkách (Supíkovice, Zlaté Hory, Javorník, Žulová), obce neřeší, což je možná nedostačující pro ty, kteří mají skládku vzdálenou Závěrem můžeme konstatovat, že celkový systém nakládání s odpady je na velmi dobré úrovni. Obce mají pod kontrolou téměř všechny odpady. Krajský úřad Olomouckého kraje a Odbor životního prostředí Městského úřadu v Jeseníku doporučuje dále zavedený systém zdokonalovat, rozvíjet, motivovat a informovat občany. Kvalitní a stabilní systém se vždy vyplatí, i když to stojí relativně vysoké finanční náklady.

10 3. Ostatní aktuální informace Příloha č. 3 Změna legislativy: Předpokládá se přijetí nového zákona o odpadech v roce 2013, s účinností od roku Ten, pro řešení cíle evropské směrnice a POH ČR (snížení ukládání biologicky rozložitelných komunálních odpadů /BKRO/ na skládky odpadů) zavede povinný oddělený sběr BRKO (tj. čtyř komoditní sběr: papír - plast - sklo - BRKO) pod sankcemi za neplnění. V současné době probíhají přípravy na splnění této povinnosti pro obce okresu Jeseník. Očekává se výrazné navýšení zákonného poplatku za odpady ukládané na skládky. Vzroste tím důležitost separace recyklovatelného odpadu v návaznosti na finanční náročnost odpadového hospodářství. Za vytříděný, recyklovatelný odpad je vyplácena finanční odměna. Odpady v TSJ a.s.: V roce 2012 je v plánu vystavět novou třídící linku na separované odpady v areálu technických služeb. Nyní se provádí výběrová řízení na dodavatele stavby a technologie. Využita bude dotace ve výši 40 % nákladů. Dále je v plánu provedení rekultivace staré části skládky u Supíkovic s 90 % výší dotace (rekultivace starých ekologických zátěží). Na první polovinu roku 2013 je plánováno rozšíření skládky odpadů u Supíkovic o další etapu a rekultivaci stávající využívané části. Zpětný odběr elektrozařízení: Obce zpravidla zajišťují sběr vyřazených elektrozařízení společně s nebezpečnými odpady. Zpětný odběr je zdarma a patří do něj: veškeré elektrospotřebiče z domácností (bílá technika, rádia, TV, PC, el. nářadí, zdravotnické pomůcky, hračky a herní zařízení, sportovní potřeby atp.) všechny druhy baterií (ploché, tužkové, knoflíkové, akumulátory z aku nářadí apod.) světelné zdroje - zářivky, kompaktní zářivky (tzv. úsporky), výbojky a LED žárovky Podmínka pro zpětný odběr vše musí být kompletní, nerozebrané, nerozbité!!! Separovaný odpad - nejčastější nedostatky: - nesešlápnuté PET láhve a jiné obaly, nerozložené krabice (nezmenšovaný objem) - nevyužitelný odpad z domácností zbytky jídel, ošacení, obuv, jednorázové pleny - odpady z úklidu restaurací cigaretové nedopalky, popel, použité papírové ubrousky - léky (ty lze zdarma odevzdat v lékárnách!) a jiný nebezpečný odpad - porcelán, výrobky z keramiky, kamenina není sklo!!! - vytváření nepořádku kolem stanovišť separačních kontejnerů Zdarma odběr jedlých olejů (z fritéz, smažících pánví apod.). Tyto oleje nesmí být znečištěny jinými oleji (motorové) a kapalinami. Musí být v nerozbitných a řádně uzavřených obalech. Lze je odevzdat v TS Jeseník a.s. osobně nebo se svozem nebezpečných odpadů. V žádném případě nedávat do kontejnerů na separovaný odpad!

11 Technické služby Jeseník a.s. nabízí skartaci písemností na certifikovaném skartačním stroji. Tato služba umožňuje předejít možnému úniku nežádoucích informací. Závěr: Technické služby Jeseník a.s. je společnost, která má veškerá potřebná oprávnění k nakládání s odpady a také mnoholeté zkušenosti. Cílem bylo a je zajistit pro obce komplexní nakládání s odpady a také usnadnit orientaci ve složité a stále se měnící legislativě. Kontakty - zodpovědní pracovníci odpadového hospodářství TS Jeseník a.s.: Souhrnné informace na tel. ústředna: Prejda Jan - ředitel společnosti, reditel@tsje.cz, , Jati Stanislav - vedoucí provozu odpadového hospodářství separace@tsje.cz, , Holčík Jan provozní technik (komunální a ostatní odpady, skládka), svoz@tsje.cz, , Poláková Andrea - fakturace, příjem objednávek, evidence smluv, poh@tsje.cz, , Vlčková Alena evidence odpadů, odpady@tsje.cz, Odloučené pracoviště - Skládka odpadů Supíkovice: provozní doba v pracovní dny 6:00 14:30 hod., skladka@tsje.cz, ,

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014 SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2014 Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2014. Za více než dvě desítky let trvání jednotného systému se třídění využitelných

Více

Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník 790 01. Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2010.

Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník 790 01. Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2010. Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období - 21. Dvacátým rokem se provádí separování využitelných složek komunálního odpadu od občanů okresu Jeseník. Jde o dlouhodobý proces, který je

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011 Dvacátý první rok systému třídění odpadů od občanů města Jeseníku! Zavedený systém nakládání s tříděnými odpady, společný pro

Více

Množství svezeného separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období

Množství svezeného separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období Množství svezeného separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2009. Již 19. rokem se provádí separování využitelných složek komunálního odpadu od občanů okresu Jeseník. Jde o dlouhodobý proces,

Více

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2012

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2012 SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2012 Obsah: 1. Rozbor odpadového hospodářství 2. Plnění plánu odpadového hospodářství obcí okresu Jeseník 3. Ostatní aktuální informace 1. Rozbor odpadového

Více

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2013

SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2013 SOUHRNNÉ INFORMACE O ODPADECH NA JESENICKU ZA ROK 2013 Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2013. Zavedený systém odděleného sběru využitelných složek komunálního odpadu v obcích

Více

1. Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech

1. Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1. Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2013 Společný jednotný systém odděleného sběru využitelných složek komunálního odpadu obcí Jesenicka, jehož součástí je i město

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2014

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2014 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2014 V rámci celé republiky klesá množství produkovaného odpadu a nejinak je tomu i v Jeseníku, jak dokládají čísla za uplynulý rok

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008 Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník 79 1 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech -28 Od roku, tedy již 18 let, se provádí separování využitelných složek

Více

HROMADNÝ VÝKAZ. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. Za II. čtvtletí roku 2005

HROMADNÝ VÝKAZ. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. Za II. čtvtletí roku 2005 HROMADNÝ VÝKAZ o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích Za II. čtvtletí roku 2005 verze 1.1 Název svozové firmy: Technické služby Jeseník a.s., O. Březiny 168,

Více

Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2008.

Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období 1991-2008. Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník 79 1 Množství separovaného odpadu z obcí okresu Jeseník v období -. Od roku, tedy již 18 let, se provádí separování využitelných složek komunálního

Více

HROMADNÝ VÝKAZ. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. Za I. čtvtletí roku 2005

HROMADNÝ VÝKAZ. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. Za I. čtvtletí roku 2005 HROMADNÝ VÝKAZ o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích Za I. čtvtletí roku 2005 verze 1.1 Název svozové firmy: Technické služby Jeseník a.s., O. Březiny 168,

Více

F. Přehled druhů a kategorií produkovaných odpadů, způsoby nakládání s nimi a způsob jejich využití nebo odstranění

F. Přehled druhů a kategorií produkovaných odpadů, způsoby nakládání s nimi a způsob jejich využití nebo odstranění F. Přehled druhů a kategorií produkovaných odpadů, způsoby nakládání s nimi a způsob jejich využití nebo odstranění F.1 Produkce odpadů měst a obcí sdružení F.1.1 Informační zdroje Zdrojem informací byly

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2009

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2009 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2009 Devatenáctý rok organizovaného systému třídění odpadů od občanů okresu Jeseník byl poznamenán celosvětovou ekonomickou krizí.

Více

G) Stanovení cílů a návrhů opatření k jejich dosažení, které budou města a obce realizovat

G) Stanovení cílů a návrhů opatření k jejich dosažení, které budou města a obce realizovat G) Stanovení cílů a návrhů k jejich dosažení, které budou města a realizovat G.1 Přehled cílů a k realizaci cílů V předchozích částech POH byl vyhodnocen současný stav nakládání s odpady ve městech a obcích

Více

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00 Tabulka č.4.1.1. - Celková produkce odpadů města Šumperka v období 2-24 Druh zdroj dat: evidence odpadů obce Název druhu Kategorie Produkce Změna produkce * odhad pro 2851 obyvatel Měrná produkce v roce

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2014, o stanovení systému nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo města Havířova se na svém zasedání dne 22.9.2014 usnesením č. 1283/27ZM/2014

Více

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity Tomáš Aulický CO JE NAŠE MYŠLENKA? ČEMU CHCEME ZAMEZIT? KROK ZA KROKEM I. STUDIE A ANALÝZA ODPADŮ II. BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY RODINNÉ DOMY

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, o nakládání s komunálním odpadem na území města Přerova Zastupitelstvo města Přerova se na svém zasedání dne 7. září 2015 usneslo vydat na základě

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně

Více

MĚSTO ŽLUTICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2015,

MĚSTO ŽLUTICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, MĚSTO ŽLUTICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo

Více

Systém odpadového hospodářství. Systém odpadového hospodářství. Systém odpadového hospodářství. Systém odpadového hospodářství

Systém odpadového hospodářství. Systém odpadového hospodářství. Systém odpadového hospodářství. Systém odpadového hospodářství Systém odpadového Systém odpadového Systém odpadového Likvidace odpadu na území města Valašské Meziříčí probíhá několika způsoby. Svozem komunálního odpadu vyprodukovaného obyvateli města a jeho přilehlých

Více

Čl. 1. Základní ustanovení

Čl. 1. Základní ustanovení MĚSTO TŘEBOŇ Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Třeboň, včetně

Více

Plán odpadového hospodářství původce Sdružení měst a obcí Jesenicka ENVIprojekt s.r.o. Zlín

Plán odpadového hospodářství původce Sdružení měst a obcí Jesenicka ENVIprojekt s.r.o. Zlín H) Přílohy Obsah kapitoly H: H.1 Mapové přílohy H.2 Návrh změn obecně závazných vyhlášek H.3 Seznam cílů POH Olomouckého kraje, které mají vztah ke komunálnímu odpadu H.4 Seznam kódů nakládání s odpady

Více

Nádobový sběr Počet obyvatel/instalované sběrné místo

Nádobový sběr Počet obyvatel/instalované sběrné místo 1) Odměna za zajištění míst zpětného odběru Platnost od 1. 7. 2016 Sazba: 20,-Kč/obyvatel/rok Zajištění minimální dostupnosti né sítě Platnost od 1. 7. 2016 Sazba: 6,-Kč/obyvatel/rok Nádobový Počet obyvatel/instalované

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Mgr. Pavel Drahovzal starosta obce Velký Osek Výkonný ředitel Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky Legisla(va odpadového hospodářství - východiskem

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA JESENÍK

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA JESENÍK PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA JESENÍK 2016 Účel Plánu odpadového hospodářství obce Plán odpadového hospodářství města Jeseník (dále jen POH MJE) byl zpracován na základě uzavřené smlouvy o dílo č.

Více

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s.

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s. Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci Petr Balner EKO-KOM,a.s. Závazky ČR vůči EU Hlavní cíle plynoucí ze směrnic: Rámcová směrnice o odpadech (50 % využití některých odpadů

Více

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT!

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Odpady provázejí lidstvo od pradávna. Jsou produktem v podstatě veškeré lidské činnosti. Vznikají při průmyslové činnosti, stavební činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném

Více

Finanční aspekty zpětného odběru elektrozařízení. Svaz měst a obcí České republiky CFK, Praha, 4. 12. 2014

Finanční aspekty zpětného odběru elektrozařízení. Svaz měst a obcí České republiky CFK, Praha, 4. 12. 2014 Finanční aspekty zpětného odběru elektrozařízení Svaz měst a obcí České republiky CFK, Praha, 4. 12. 2014 OBSAH Úvod Legislativní rámec Popis fungování modelu KS Způsoby sběru v obcích a městech Finanční

Více

VYHODNOCENÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA TÁBORA ZA ROK 2014

VYHODNOCENÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA TÁBORA ZA ROK 2014 VYHODNOCENÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA TÁBORA ZA ROK 2014 Únor 2015 1 Vyhodnocení Plánu odpadového hospodářství města Tábora za rok 2014 Cílem POH je vytvoření komplexního systému odpadového hospodářství

Více

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Hospodaření s odpady v obci Velké Březno za rok 2015 Děčínská 211, 403 23 Velké Březno IČO: 002 67 139 E-mail: obec@velke-brezno.cz DIČ: CZ00267139 Stránky

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

DOTAZNÍK ZA ROK 2016

DOTAZNÍK ZA ROK 2016 Strana 1 z 5 1a) IDENTIFIKAČNÍ A KONTAKTNÍ ÚDAJE IČ obce ev. č. v systému EKO-KOM typ obce název obce okres WWW STATUTÁRNÍ ZÁSTUPCE REKREAČNÍ OBJEKTY jméno příjmení titul číslo datové schránky ová adresa

Více

OBEC PĚČNOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015,

OBEC PĚČNOV. Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, OBEC PĚČNOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Pěčnov

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují se na svém zasedání dne 20. června 2013 usneslo vydat na základě 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

O B E C V CH Y N I C E

O B E C V CH Y N I C E O B E C V CH Y N I C E OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2007, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Vchynice se na

Více

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Hospodaření s odpady v obci Velké Březno za rok 217 Děčínská 211, 43 23 Velké Březno IČO: 2 67 139 E-mail: obec@velke-brezno.cz DIČ: CZ267139 Stránky obce:

Více

Maximální počet obyvatel/instalované sběrné místo

Maximální počet obyvatel/instalované sběrné místo 1) Odměna za zajištění míst zpětného odběru Sazba: 20,-Kč/obyvatel/rok Zajištění minimální dostupnosti né sítě Sazba: 8,-Kč/obyvatel/rok Nádobový Maximální počet obyvatel/instalované né místo 1 000 obyvatel

Více

O B E C R Y B N I Š T Ě

O B E C R Y B N I Š T Ě O B E C R Y B N I Š T Ě Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Rybniště se

Více

Třídění odpadu. V obci Petrovice se třídí následující odpady:

Třídění odpadu. V obci Petrovice se třídí následující odpady: Třídění odpadu Jak na to V obci Petrovice se třídí následující odpady: Sklo - Ekokom Plast - Ekokom Papír - Ekokom Kov - Ekokom Baterie sběr použitých baterií Ecobat (viz Obrázek 1) Sběr použitých zářivek

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

OBEC LIBOUCHEC. Část první OBECNÁ USTANOVENÍ

OBEC LIBOUCHEC. Část první OBECNÁ USTANOVENÍ OBEC LIBOUCHEC OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2007, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem na

Více

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Hospodaření s odpady v obci Velké Březno za rok 218 Děčínská 211, 43 23 Velké Březno IČO: 2 67 139 E-mail: obec@velke-brezno.cz DIČ: CZ267139 Stránky obce:

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2012

Obecně závazná vyhláška č. 2/2012 Obecně závazná vyhláška č. 2/2012 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem Obec Nedakonice S účinností od:

Více

MĚSTO MEZIMĚSTÍ. účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů)

MĚSTO MEZIMĚSTÍ. účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů) 1 MĚSTO MEZIMĚSTÍ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Obec Bílsko OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Bílsko, včetně systému nakládání

Více

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY VELKÁ NOVELA ZÁKONA O ODPADECH RNDr. Martin Bursík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlavní cíle velké novely 1. Usnadnit občanům třídění odpadů 2. Ekonomicky zvýhodnit recyklaci před spalováním

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI. začínáme od dubna 2018

INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI. začínáme od dubna 2018 INFORMACE KE SVOZU PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI začínáme od dubna 2018 Od roku 2024 platí úplný zákaz ukládání neupraveného komunálního odpadu na skládky, což se dotkne každé obce Do roku 2030 musí všechny

Více

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem

Více

Příloha č. 1. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. čtvrtletí roku

Příloha č. 1. o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích. čtvrtletí roku 3.7xls Běžný VÝKAZ o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích za čtvrtletí roku Dodavatel výkazu: (obec popř. svoz. firma) Adresa sídla: Adresa provozovny: : :

Více

Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství. Města Blatná. se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, Blatná

Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství. Města Blatná. se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, Blatná Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství Města Blatná se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, 388 01 Blatná za období roku 2017 květen 2018 Stránka 2 z 15 Název a adresa: Právní forma: Statutární zástupce:

Více

Systém odpadového hospodářství

Systém odpadového hospodářství Systém odpadového hospodářství Obce Prackovice nad Labem a místní části Litochovice nad Labem (nastaven od 1.4.2015) Vstupní srovnávací data Data za rok 2015: 01-03/2015 starý systém 04-12/2015 nový systém

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO KLADNO

STATUTÁRNÍ MĚSTO KLADNO STATUTÁRNÍ MĚSTO KLADNO Obecně závazná vyhláška města Kladna č. 43/18 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 Zadávací dokumentace veřejné zakázky Nakládání s komunálním odpadem v Jindřichově Hradci v letech 2016 2020 Město Jindřichův Hradec Klášterská 135/II, 377 22 Jindřichův Hradec SPECIFIKACE

Více

MĚSTYS BATELOV. Obecně závazná vyhláška č. 1/2015,

MĚSTYS BATELOV. Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, MĚSTYS BATELOV Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu vznikajícího na území městyse Batelova a nakládání

Více

OBECNÉ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. obce Loukov č. 1/2001

OBECNÉ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. obce Loukov č. 1/2001 OBECNÉ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Loukov č. 1/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním odpadem v Loukově a m.

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2019

Obecně závazná vyhláška č. 1/2019 Obec Babice Obecně závazná vyhláška č. 1/2019 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Babice

Více

. 2/2002 o stanovení systému shromaž ování, sb ru, p epravy, t ní, využívání a odstra ování komunálních odpad , v etn systému

. 2/2002 o stanovení systému shromaž ování, sb ru, p epravy, t ní, využívání a odstra ování komunálních odpad , v etn systému V Y H L Á Š K A č. 2/2002 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem v obci Čebín. Zastupitelstvo

Více

Obecně závazná vyhláška č. 7/2008

Obecně závazná vyhláška č. 7/2008 Obecně závazná vyhláška č. 7/2008 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Třince Zastupitelstvo města Třinec se na svém

Více

Finanční aspekty tříděného sběru z pohledu obcí - Ekonomika odpadového hospodářství obcí

Finanční aspekty tříděného sběru z pohledu obcí - Ekonomika odpadového hospodářství obcí Finanční aspekty tříděného sběru z pohledu obcí - Ekonomika odpadového hospodářství obcí aktualizované výsledky za rok 2013 Vybrané náklady OH obcí (2003-2013) v Kč/obyv./rok směsný odpad objemný odpad

Více

Sběrná místa. 1) Na sběrném místě v ul. dr. Milady Horákové lze odevzdat: 2) Na sběrném dvoře v Ampérové ulici lze dále odevzdat:

Sběrná místa. 1) Na sběrném místě v ul. dr. Milady Horákové lze odevzdat: 2) Na sběrném dvoře v Ampérové ulici lze dále odevzdat: Sběrná místa Na území města Liberce je v současné době v provozu několik sběrných míst. V ulici Ampérová a v ulici Dr. Milady Horákové mohou občané města Liberce odložit zdarma až 500 kilogramů odpadu

Více

Město Staré Město Zastupitelstvo města Staré Město

Město Staré Město Zastupitelstvo města Staré Město Město Staré Město Zastupitelstvo města Staré Město Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

Odpady naše stopy Co je to odpad?

Odpady naše stopy Co je to odpad? Odpady naše stopy Co je to odpad? Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů

Více

ČÁST I. OBECNÁ ČÁST. Článek 1 Základní ustanovení

ČÁST I. OBECNÁ ČÁST. Článek 1 Základní ustanovení OBEC PAMĚTICE OBECNÍ VYHLÁŠKA č. 1/2001 o systému shromažďování,sběru,přepravy,třídění,využívání a odstraňování komunálních odpadů,včetně systému nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo Obce Pamětice

Více

Porovnání odpadového hospodářství. měst Benátky nad Jizerou. a Lysá nad Labem

Porovnání odpadového hospodářství. měst Benátky nad Jizerou. a Lysá nad Labem Porovnání odpadového hospodářství měst Benátky nad Jizerou a Lysá nad Labem Zpracovatel: Arnika program Toxické látky a odpady Dělnická 13, 170 00, Praha 7 Zpracovali: RNDr. Jindřich Petrlík, tel.: 774

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 6.6.2013

Více

PROFIL DLOUHODOBÉ KOMUNIKACE S OBČANY VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková. Praha

PROFIL DLOUHODOBÉ KOMUNIKACE S OBČANY VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková. Praha PROFIL DLOUHODOBÉ KOMUNIKACE S OBČANY VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM Ing. Eva Šírková Praha 25. 5. 2017 PROPAGACE SYSTÉMU TŘÍDĚNÍ ODPADŮ PRO RŮZNÉ VĚKOVÉ KATEGORIE informace v místním tisku informace na webových

Více

MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 1/2017,

MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 1/2017, MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2017, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu a systém nakládání se stavebním odpadem (o

Více

Čl. I. Základní ustanovení

Čl. I. Základní ustanovení Město Třeboň Obecně závazná vyhláška č. 5/2006., kterou se mění a doplňuje vyhláška č. 5/2001, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajícím

Více

Obec P ední Výto Obecn závazná vyhláška . 2/2008 o systému shromaž ování, sb ru, p epravy, t ní, využívání a odstra ování komunálních odpad

Obec P ední Výto Obecn závazná vyhláška . 2/2008 o systému shromaž ování, sb ru, p epravy, t ní, využívání a odstra ování komunálních odpad Obec Přední Výtoň Obecně závazná vyhláška č. 2/2008 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Přední Výtoň a o nakládání

Více

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV

SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV SYSTÉMY SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO, PŘEDBĚŽNÉ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ SEPAROVANÉHO SBĚRU KOMUNÁLNÍHO BRO V LOKALITĚ TIŠNOV Tomáš Chudárek, Bedřich Friedmann, Zdeněk Horsák, Michal Hejč, František Piliar, Jiří

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA KRNOVA NA ODBOBÍ 2011 2015

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA KRNOVA NA ODBOBÍ 2011 2015 PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA KRNOVA NA ODBOBÍ 2011 2015 1. Identifikace původce, účel a působnost POH 1.1. Identifikační údaje původce Název: Město Krnov Sídlo: Hlavní náměstí 1, 79401 Krnov IČ:

Více

ODPADOVÝ AUDIT. pro OBEC RUDÍKOV. ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY Nerudova 1498/8, Jihlava. Žaneta Solařová Zbyněk Bouda AGENTURA VYSOČINY

ODPADOVÝ AUDIT. pro OBEC RUDÍKOV. ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY Nerudova 1498/8, Jihlava. Žaneta Solařová Zbyněk Bouda AGENTURA VYSOČINY AGENTURA VYSOČINY ODPADOVÝ AUDIT pro OBEC RUDÍKOV Vypracoval: ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY Nerudova 1498/8, 586 01 Jihlava Žaneta Solařová Zbyněk Bouda V Jihlavě dne: 5.5.2016 E N E R G E T I C K Á OBSAH

Více

Zásady N ,005 0, ,024 0,002 0, Pesticidy N ,004 0,041 0,

Zásady N ,005 0, ,024 0,002 0, Pesticidy N ,004 0,041 0, Zpráva o stavu plnění Plánu odpadového hospodářství města Jílového za rok 2015 Přehled druhů a kategorií produkovaných odpadů Celková města Jílového 2000 2015 Kód odpadu Název odpadu Kategorie Produkce

Více

Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi

Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi Proč? Fyzická analýza potenciálu SKO Vývoj skládkování a poplatku za uložení na skládku -zdroj MŽP, únor 2019 Poplatkové období v roce Dílčí

Více

Obec Tuchlovice U Staré školy Tuchlovice

Obec Tuchlovice U Staré školy Tuchlovice OBEC TUCHLOVICE Obecně závazná vyhláška Obce Tuchlovice č. 01/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Třídění komunálního odpadu

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Třídění komunálního odpadu Město Třebíč OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/9 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Třebíče

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Obecně závazná vyhláška č. 2/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Obecně závazná vyhláška č. 2/2017 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Sobotín se na svém zasedání dne 11. září 2017 usnesením

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2013,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2013, PRÁVNÍ PŘEDPISY 2013 STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu datum nabytí účinnosti: 1. 2. 2013 Magistrát města Brna,

Více

O B E C V E L K É B Ř E Z N O

O B E C V E L K É B Ř E Z N O O B E C V E L K É B Ř E Z N O Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním

Více

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky M Ě S T O V A M B E R K Obecně závazná vyhláška města Vamberk č. 1/2003 ze dne 28. dubna 2003, o nakládání s komunálním odpadem na území města Vamberk, ve znění vyhlášek č. 3/2003 a č. 2/2006 Zastupitelstvo

Více

O B E C O B R N I C E

O B E C O B R N I C E O B E C O B R N I C E Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

Obec Tismice OD ZAVÁDÍME SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ PŘÍMO Z DOMÁCNOSTÍ CELOROČNĚ ZAVÁDÍME ČTRNÁCTIDENNÍ INTERVAL SVOZU

Obec Tismice OD ZAVÁDÍME SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ PŘÍMO Z DOMÁCNOSTÍ CELOROČNĚ ZAVÁDÍME ČTRNÁCTIDENNÍ INTERVAL SVOZU Obec Tismice OD 1. 7. 2018 ZAVÁDÍME SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ PŘÍMO Z DOMÁCNOSTÍ CELOROČNĚ ZAVÁDÍME ČTRNÁCTIDENNÍ INTERVAL SVOZU Proč? Od roku 2024 platí v ČR úplný zákaz ukládání neupraveného (nevytříděného)

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 01/2010 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍHO ODPADU VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA

Více

Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji. Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje

Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji. Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje Odpad je vedlejší produkt existence lidské civilizace a jeho objem vzrůstá s tím, jak

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Obec Bílsko OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2015 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Bílsko, včetně systému nakládání

Více

odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů)

odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů) OBEC VELICHOVKY Obecně závazná vyhláška obce Velichovky č.5/2011 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM

NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM Výsledky sledování indikátoru: NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM v mikroregionu Drahanská vrchovina za rok 2012 Vydala: správní rada mikroregionu Zpracoval: Mgr.František Vlk Luleč : duben 2013 Úvod Způsob

Více

Dotace nového programovacího období 2014-2020

Dotace nového programovacího období 2014-2020 Dotace nového programovacího období 2014-2020 Předpokládané podpory v odpadovém hospodářství OP přeshraniční spolupráce SR-ČR Program OPŽP PRIORITNÍ OSA 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže

Více

M Ě S T O P R O S E Č

M Ě S T O P R O S E Č M Ě S T O P R O S E Č Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Proseč

Více