Litovelské Pomoraví - odběr vody versus ochrana lužního lesa a obecné problémy vztahu jímání podzemní vody a ochrany přírody

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Litovelské Pomoraví - odběr vody versus ochrana lužního lesa a obecné problémy vztahu jímání podzemní vody a ochrany přírody"

Transkript

1 Litovelské Pomoraví - odběr vody versus ochrana lužního lesa a obecné problémy vztahu jímání podzemní vody a ochrany přírody RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o.

2 Bilanční studie podzemních vod zpracovaná pro území Litovelského Pomoraví v letech přinesla údaje o množství vody, které je v jednotlivých jímacích k dispozici a o stavu hladiny podzemní vody při jejím vodárenském využití. Ekofyziologickáčást studie pak dokumentovala, jaké je věkové a druhové složení zdejších lužních lesů, jaká jsou jeho stanoviště a jak jsou lesní porosty náchylné na změnu stavu hladiny podzemní vody.

3 Výsledky lze zjednodušeně popsat takto: Z hlediska bilance zásob podzemní vody se v modelovém území o ploše 530 km 2 vytváří podzemní voda v množství cca 2000 l/s. Maximální povolené odběry ve výši cca 890 l/s tak představuji přibližně 45% vytvářejících se zdrojů. Zásoby podzemní vody jsou tak s uvážení současných a budoucích potřeb území dostatečné. Vodárenskými odběry však logicky dochází k ovlivnění stavu hladiny podzemní vody. Ve srovnámí s původním bezodběrovým se současný pokles pohybuje v rozmezí 0,5 2 m.

4 Při maximálně povolených odběrech se pokles hladiny podzemní vody oproti neovlivněnému stavu prohloubí na 1 5 m. Z hlediska druhové a věkové skladby se maximální přípustný pokles hladiny pohybuje od 0 až 10 cm pro lesy I. stupně ohrožení až po bezlimitní pokles pro lesy IV., resp. V. stupně ohrožení. Do nejvyššího I. stupně ohrožení z hlediska druhové a věkové skladby náleží až 17% území lesů v CHKO do nejvyššího I. stupně ohrožení z hlediska stanoviště náleží až 45% z celkové plochy cca ha. Z teoretickéčásti bilanční studie vyplývá, že pro lesy je výrazně rizikový i déletrvající vzestup hladiny podzemní vody.

5 Současná velikost odběrů vody ve výši cca 450 l/s je Správou CHKO považována ve vztahu k ekosystému lužního lesa za akceptovatenou; Vodárenská společnost požaduje do budoucna zvýšení odběru alespoň na 650 l/s. Tato simulovaná varianta představuje možné ohrožení necelých 500 ha lesa, pokud je kritériem jejich stanoviště, nebo něco přes 200 ha lesa při kritériu věková a druhová skladba, tj % plochy lesních porostů CHKO Litovelské Pomoraví.

6 Vyjádřeno mapově se jedná o tento stav:

7 Ovlivnění lesa při maximálních odběrech, hodnoceno dle druhové a věkové skladby

8 Ovlivnění lesa při maximálních odběrech, hodnoceno dle typu stanoviště

9 Ovlivnění lesa při simulovaných odběrech, hodnoceno dle druhové a věkové skladby

10 Ovlivnění lesa při simulovaných odběrech, hodnoceno dle typu stanoviště

11 Zatímco bilance zásob podzemních vod je zpracována na základě mnoha tisíc dat pořízených za období několika desítek let a tato data jsou na náklady vodárenské společnosti nadále průběžně doplňována, ekofyziologickáčást studie, tj. vliv vodního režimu na stav lesních porostů je opřena pouze o několik teoretických studií a o kulhající analogii, když dlouhodobé přímé a odborně vedené pozorování přímo v CHKO Litovelské Pomoraví se neprovádí. Důvod? Nejsou peníze!

12 A jsme u merita této přednášky: Ochrana vydatnosti jakosti a zdravotní nezávadnosti podzemní vody je z vodního zákona veřejným zájmem. Stejný zákon, respektive jeho podzákonné normy, hovoří o nezbytnosti posuzovat vliv odběru vody na vodní a na vodu vázané suchozemské systémy. Paragraf 29 vodního zákona hovoří o tom, že zdroje podzemních vod jsou přednostně vyhrazeny pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou a pro účely, pro které je použití pitné vody stanoveno zvláštním právním předpisem s tím, že k jiným účelům může vodoprávní úřad povolit použití podzemní vody jen není-li to na úkor uspokojování uvedených potřeb.

13 v praxi se však setkáváme s úplně jinou hierarchií, kdy především ochrana rostlin a živočichů, respektive životního prostředí jako celku, je nekriticky upřednostňována a mělo-li by dojít byť jen k teoretickému ohrožení těchto ekosystémů, jsou osoby oprávněné k odběru vody limitovány ve svých potřebách a případě i šikanovány nesmyslnou byrokracií.

14 Příklady? jímací území Litá a Litovel Čerlinka - omezování odběrů podzemní vody formou institutu minimální hladiny nebo formou časového omezení odběrů z důvodů ochrany přírodních ekosystémů; nutnost absolvovat zjišťovacířízení pro plánovaný odběr vody z nové 100 m hluboké vrtané studny v krystaliniku s plánovaným odběrem vody do 1 l/s; požadavek realizovat ve stejné lokalitě minimálně jednoletý biologický průzkum, protože vrtaná studna je plánována vedle cesty v lesní proluce, leč na pozemku určeného k plnění funkcí lesa; požadavek zpracovat hodnocení vlivu odběru vody z hluboké zvodně uložené v hloubce m s napjatou hladinou podzemní vody, protože lokalita patří do Ptačí oblasti, atd.

15 Aby bylo jasno, my hydrogeologové jsme přírodovědci a poslední co bychom chtěli zpochybnit je ochrana přírodních ekosystémů, podzemní a povrchovou vodu nevyjímaje. Chceme-li však něco chránit, musíme k tomu mít důvod a podklady o rizicích. A co nám tedy na současném systému vadí?

16 Je to především nevyváženost požadavků, kdy na jedné straně vodárenské společnosti musejí exaktně, do nejmenšího detailu, tedy za drahé peníze predikovat vliv vodárenského odběru na vodní režim území a na místní přírodní ekosystém a na druhé straně stojí strohá, často nedostatečně zdůvodněná rezolutní stanoviska ochranářů typu, už ani litr, protože nám žloutnou listy. Bez dlouhodobého monitoringu, bez vědeckých studií, neb na ně nejsou čas ani peníze. Dále to je systémový nedostatek státní politiky v procesu řešení střetů zájmů. Nelze jistě paušálně říci, že přednost má vždy podzemní voda nebo naopak vždy chráněný živočich nebo rostlina. Ale měla by být k dispozici metodika pro zpracování analýzy rizik a na jejím základě by bylo možno střet objektivizovat a dopředu předjímat výsledné řešení.

17 A co nato my, hydrogeologové a vodárníci? Každý se pachtíme na svých dílčích zakázkách a motáme se v dílčích problémech. Chybí nám jednotný postup při řešení střetů s ochranáři, které vždy nemusí být antagonistické, mnohdy mohou být i synenergické (viz břidlicový plyn). Za úvahu proto stojí spojit síly a pokusit se řešit vztah odběrů podzemní vody a ochrany přírodních ekosystémů systémově, kvalifikovaně, předvídatelně, ve prospěch zásad udržitelného rozvoje.

18 A jsme u závěru nejen tohoto příspěvku ale i celé naší dvoudenní konference. Zamysleme se proto nad tím co jsme včera a dnes slyšeli a co si eventuálně přečteme ve sborníku. Já jsem se svými kolegy zaregistroval, že mnoha příspěvky se prolínala potřeba změny.

19 Je zřejmé, že má-li být tato změna skutečně novou a efektivní cestou k lepšímu využívání zdrojů podzemní vody pro vodárenské účely, musíme na ni hydrogeologové a vodárníci vyrazit společně. Dovoluji si pro vyzvat vedeníčeské asociace hydrogeologů a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací k spořádání kulatého stolu, u kterého bychom se snažili tu správnou cestu společného postupu najít a pokusili se společně po ni vykročit.

20 Děkuji Vám za pozornost a z toho místa si Vám dovoluji slíbit, že příští rok, bude-li k tomu společná vůle, se v takto příjemném prostředí našeho horského kraje, obklopení přáteli a známými, opět sejdeme! Naše profese, jak jste se m.j. mohli při dnešních přednáškách přesvědčit je nádherná a snadno se pozná, kdo své povolání opravdu miluje. Proto ZDAR VODĚ, té podzemní zvláště! Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí seda@ohgs.cz

Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace jímacích území

Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace jímacích území Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace jímacích území RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Vývoj spotřeby podzemní vody v posledních cca 50 letech má dvě významné fáze. První fáze od roku 1960

Více

Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních. RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen

Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních. RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen 2017 - Co vyplývá z odstavce (7), paragrafu 38, zákona č. 254/2001 Sb. Zůstaňme u dvou důležitých

Více

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 1 Blok 3 Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 2 Dle ustanovení 55 vodního zákona je vrtaná studna vodním dílem a ve smyslu 15, odst. (1) vyžaduje stavební povolení. Toto povolení vydává

Více

Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha

Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Jak poznáme blížící se kritickou situaci Průběžně aktualizovat a archivovat úplná a

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod

Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Při posuzování rizikových činností patří mezi klíčové úlohy hydrogeologů definovat místo výskytu vodárensky

Více

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. RNDr. Svatopluk Šeda Rizikové činnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod Jaká

Více

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Jímací řád jako účinný nástroj k řízení odběru vody z významných hydrogeologických struktur v období dlouhodobého útlumu odtokového procesu či v jiných extrémních situacích Svatopluk Šeda, Jana Vrbová

Více

Podzemní vody ve vodárenské praxi. Mgr. Jana Vrbová -Řád jímací oblasti. Řád jímací oblasti. Mgr. Jana Vrbová OHGS s.r.o.

Podzemní vody ve vodárenské praxi. Mgr. Jana Vrbová -Řád jímací oblasti. Řád jímací oblasti. Mgr. Jana Vrbová OHGS s.r.o. Řád jímací oblasti Mgr. Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Osnova: Co je řád jímací oblasti? Komu slouží? K čemu ho lze využít? Jaká je jeho náplň? Jak funguje? Praktické ukázky Co je řád jímací oblasti?

Více

Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí

Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí Petr Kohout, Forsapi s.r.o. Praha 3.12.2014 Podzemní vody jsou cenným přírodním bohatstvím a právem jsou považovány za nejdůležitější zdroj

Více

vodních zdrojů podzemních a povrchových vod

vodních zdrojů podzemních a povrchových vod vodních zdrojů podzemních a povrchových vod Ochranná pásma vodních zdrojů patří do institutu speciální ochrany vod uplatňovaných na určitém území a slouží výhradně pro ochranu vod určených k pitným účelům.

Více

Stav ochranných pásem vodních zdrojů podzemní vody a návrh směřující k jejich sjednocování a vyváženosti

Stav ochranných pásem vodních zdrojů podzemní vody a návrh směřující k jejich sjednocování a vyváženosti Mgr. Jana Vrbová, RNDr. Svatopluk Šeda Stav OPVZ Stav ochranných pásem vodních zdrojů podzemní vody a návrh směřující k jejich sjednocování a vyváženosti Mgr. Jana Vrbová a RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o.

Více

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK Seminář ČVTVHS dne 24.10. 2018 vyhodnocení dotazníku celkem bylo odevzdáno 32 dotazníků počet odpovědí na jednotlivé otázky se pohybuje mezi 27 30 profesní

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD KRÁLÍKY 3040/2012/ŽP/GS/4 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ EV. ČÍSLO: 17380/2012 Vaše zn./ze dne: / OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

MĚSTSKÝ ÚŘAD KRÁLÍKY 3040/2012/ŽP/GS/4 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ EV. ČÍSLO: 17380/2012 Vaše zn./ze dne: / OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY MĚSTSKÝ ÚŘAD KRÁLÍKY Č.J.: 3040/2012/ŽP/GS/4 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ EV. ČÍSLO: 17380/2012 Vaše zn./ze dne: /22.05.2012 Spisový znak: 231.8 skart. znak/ lhůta: ADRESÁT: Listů dokumentu: 4 listů příloh:

Více

Sucho a nedostatek vody - evropské požadavky a jejich uplatnění v ČR

Sucho a nedostatek vody - evropské požadavky a jejich uplatnění v ČR Sucho a nedostatek vody - evropské požadavky a jejich uplatnění v ČR RNDr. Hana Prchalová Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, Praha Podzemní vody ve vodárenské praxi Dolní Morava, 1. 2. dubna

Více

OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz

OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz Systémová opatření vedoucí ke zmírňování nedostatku vody vlivem sucha RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz Úvod Není to specifikum

Více

Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování

Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování RNDr. Svatopluk Šeda Fingeo s.r.o. Choceň seda@fingeo.cz Úvod Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat laciné věci, a do stovky si nohu

Více

Březovský vodovod - voda pro Brno. Josef Slavík

Březovský vodovod - voda pro Brno. Josef Slavík Březovský vodovod - voda pro Brno Josef Slavík Přehledná situace Hydrogeologický rajón 4232 nejjižnější souvislý výběžek České křídové tabule, zakončený brachysynklinálním uzávěrem Hg rajón 4232 - Ústecká

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 46522/2018/MUZBK Čj.: MUZBK-10453/2018/ZPZE-18/231.8/SCHP Spisová značka: MUZBK-10453/2018/ZPZE Počet

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 3. Vrty pro tepelná čerpadla Do 1.8. 2010 se vrty pro tepelná čerpadla systému země x voda i voda x voda považovala za vodní díla a pro jejich provádění bylo zapotřebí

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 2. STUDNY - případně zpracování projektu a technologického postupu pro činnost prováděnou hornickým způsobem, je-li hydrogeolog současně báňským projektantem (předchází

Více

Zákon o vodách č.254/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů(z.20/2004 Sb.)

Zákon o vodách č.254/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů(z.20/2004 Sb.) Zákon o vodách č.254/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů(z.20/2004 Sb.) 1(1)Účelem zákona je chránit povrchové a podzemní vody,stanovit podmínky pro hospodárné využívání v.zdrojů a pro zachování i zlepšení

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla 1. ÚVOD Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 590,/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla, po

Více

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Dr. Ing. Antonín Tůma Povodí Moravy, s.p. Národní dialog o vodě Veřejný zájem se odvíjí od ochrany vod, jako zdroje a základu života na této planetě.

Více

VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2008

VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2008 REVIZE OCHRANNÝCH PÁSEM VODNÍHO ZDROJE RUDOLEC Petra Oppeltová Jiří Novák Luboš Mazel MZLU v Brně, Ústav aplikované a krajinné ekologie VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., GŘ Brno VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST,

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 1 Střed Rokycany

MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 1 Střed Rokycany MĚSTSKÝ ÚŘAD ROKYCANY odbor životního prostředí Masarykovo náměstí 1 Střed 337 01 Rokycany Vaše značka Naše značka Vyřizuje Rokycany 1907-2 /OŽP/12 Tůmová /249 28. 6. 2012 miloslava.tumova@rokycany.cz

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

JEDNOTLIVÉ PODOBY SUCHA A JEJICH DOPADY NA VODÁRENSKÉ ZDROJE NA MORAVĚ

JEDNOTLIVÉ PODOBY SUCHA A JEJICH DOPADY NA VODÁRENSKÉ ZDROJE NA MORAVĚ JEDNOTLIVÉ PODOBY SUCHA A JEJICH DOPADY NA VODÁRENSKÉ ZDROJE NA MORAVĚ Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. Ing. Petra Oppeltová, Ph.D. Mendelova universita v Brně 1 Návaznost na konferenci

Více

Metodický pokyn ČAH č. 1/2007. Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí k povolení nakládat s podzemní vodou

Metodický pokyn ČAH č. 1/2007. Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí k povolení nakládat s podzemní vodou Metodický pokyn ČAH č. 1/2007 Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí k povolení nakládat s podzemní vodou Úvod Povolení k nakládání s vodami se ve smyslu 9 zákona č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Názvosloví a definice odborných termínů doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VODÁRENSTVÍ Technický obor, který se zabývá jímáním,

Více

Suchá období jako potenciální ohrožení lužních ekosystémů

Suchá období jako potenciální ohrožení lužních ekosystémů Sucho a degradace půd v České republice - 2014 Brno 7. 10. 2014 Suchá období jako potenciální ohrožení lužních ekosystémů Vítězslav Hybler Mendelova univerzita v Brně Říční krajina lužního lesa: - využívání

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Eš zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností Pacov

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zhořec zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam

Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam Česká geologická služba 2010 2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6. SPOLUPRÁCE vědecké instituce: Geofyzikální ústav

Více

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR ÚSTAV APLIKOVANÉ A KRAJINNÉ EKOLOGIE - MENDELU oppeltova@mendelu.cz Vodárenská akciová společnost, a.s. novak@vasgr.cz Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR Petra Oppeltová Jiří Novák

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Útěchovice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 624 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 66 Hustota obyvatel:

Více

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU Příloha č. 11 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU [ 17 vodního zákona] 1. Žadatel Obchodní firma nebo název / Jméno, popřípadě jména,

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Moraveč Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 901 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 212 Hustota obyvatel: 24 obyv/km 2

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Nová Buková Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 516 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 93 Hustota obyvatel: 18 obyv/km

Více

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 1 Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 2 CHKO jsou území určená k ochraně rozsáhlejších území s převahou přirozených nebo polopřirozených ekosystémů. V rámci ČR máme v současné době 24 těchto území.

Více

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Metodika cíleného monitoringu RNDr. Petr Kohout Forsapi s.r.o. Program Epsilon TAČR TH01031187 Konference:

Více

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Renáta Kadlecová a kol. Cíle projektu Zhodnotit přírodní zdroje podzemních vod v 56 rajonech s použitím moderních technologií, včetně

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Útěchovice pod Stražištěm zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Buřenice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Dobrá Voda u Pacova zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: Čj.: Spisová značka: Počet listů/příloh/listů př./sv.: Spis. a skart. znak, lhůta: Evid. list č.: 39932/2018/MUZBK

Více

Ochranná pásma vodních zdrojů jako speciální ochrana Jihlava

Ochranná pásma vodních zdrojů jako speciální ochrana Jihlava Ochranná pásma vodních zdrojů jako speciální ochrana Jihlava 16.4.2018 Jaroslava Nietscheová, prom.práv Povodí Vltavy, státní podnik nietscheova@pvl.cz Platná právní úprava zák. č. 254/2001 Sb. o vodách

Více

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí Ústí nad Orlicí, červen 2013 Název akce: Horní Lipka možnosti

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

Úloha hydrogeologů v procesu využívání zdrojů podzemní vody

Úloha hydrogeologů v procesu využívání zdrojů podzemní vody Úloha hydrogeologů v procesu využívání zdrojů podzemní vody RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Pozice ČR na geologické mapě střední Evropy Každá geologická jednotka představuje jiné podmínky

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Lesná zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Rebilance zásob podzemních vod

Rebilance zásob podzemních vod Rebilance zásob podzemních vod Česká geologická služba Doba řešení projektu 7/2010 12/2015 náklady: 623 mil. Kč Konec projektu 3/2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6.

Více

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje 16.2.2017 Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje Dne 1. 1. 2002 nabyl účinnosti zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Svépravice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 515 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 120 Hustota obyvatel:

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Ing. Iva Jelínková, Povodí Moravy, sap. Odborně o Brně Bytová výstavba a protipovodňová ochrana Brno 18. 10. 2017 Strana 2 Morava Olomouc červenec 1997 Strana 3 Svitava Brno - Komárov

Více

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Jímací území Podlažice Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Proč právě Podlažice? V České republice je málo vodárensky tak významných území jako Podlažice u Chrasti v okrese Chrudim.

Více

Magistrát města Olomouce Odbor koncepce a rozvoje Hynaisova Olomouc. Návrh územního plánu Olomouc stanovisko

Magistrát města Olomouce Odbor koncepce a rozvoje Hynaisova Olomouc. Návrh územního plánu Olomouc stanovisko Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č.J.: KUOK 89/2012 V Olomouci dne 2. 1. 2012 SpZn.: KÚOK/126838/2011/OŽPZ/7330 Sp. a skart. znak:

Více

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda 2. 7. 2013 1 VRTANÉ STUDNY

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda 2. 7. 2013 1 VRTANÉ STUDNY 2. 7. 2013 1 VRTANÉ STUDNY Seminář k metodickému doporučeníčah č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva RNDr. Svatopluk Šeda Imrich

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Stojčín Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 387 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 122 Hustota obyvatel:

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Vysoká Lhota zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

OPATŘENI OBECNÉ POVAHY. BU-l"

OPATŘENI OBECNÉ POVAHY. BU-l MUBRP008MLAC MĚSTSKÝ ÚŘAD BROUMOV, ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Třída Masarykova 239, 550 01 Broumov Oprávněná úřední osoba: Číslo jednací: V Broumově Kujal Jan, DiS., 20934/2014/OŽP-Hv-5 Dne 31. července

Více

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č...

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č... PŘÍLOHA č. 1 k čj. MR-S 10802/11-OZP/9 NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č.... ZRUŠENÍ OCHRANNÉHO PÁSMA VODNÍHO ZDROJE BÍLÁ VODA A BOBRAVA Městský úřad v Rosicích, odbor životního prostředí jako věcně a místně

Více

Hydrogeologie a právo k část 1.

Hydrogeologie a právo k část 1. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 1. Pro začátek několik úvodních proklamací Ústava ČR v hlavě 1, článku 1, odstavci 1 říká, že Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený

Více

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE Petra Nováková 1), Jan Skryja 2) 1) Ústav aplikované a krajinné ekologie, MZLU V Brně, pnovakov@seznam.cz 2) Slovácké vodovody a kanalizace, a.s., jan.skryja@svkuh.cz

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Mokřadní centrum Kančí obora

Mokřadní centrum Kančí obora Mokřadní centrum Kančí obora Historický exkurz V důsledku vodohospodářských úprav v 70. a 80. letech minulého století byla niva řeky Dyje vyloučena z přirozených korytotvorných procesů. Zahloubenín, napřímením

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Střítež pod Křemešníkem Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 375 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 46

Více

OPATŘENI OBECNÉ POVAHY

OPATŘENI OBECNÉ POVAHY itr NQ úřední desce vyvěšeno dne 28. 05.2015,&x»- / Z úřední desky sňato dne tetf Odpovídá Míru Maníeiová nubrp009c983 MĚSTSKÝ ÚŘAD BROUMOV \ ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Dokument zveřejněn též no wehových

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Habrovany

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Habrovany Stránka č. 1 z 8 Rozbor udržitelného rozvoje území obce Habrovany zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s

Více

Aktuální stav procesu EIA

Aktuální stav procesu EIA Aktuální stav procesu EIA 2005 Předloženo Oznámení EIA záměru 2005-2010 průzkumy území a prověřování variant; předložení Dokumentace EIA 05/2011 Dokumentace EIA vrácena ze strany MŽP k doplnění 05/2012

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 21828/2018/MUZBK Čj.: MUZBK-1371/2017/ZPZE-14/231.8/SAFM Spisová značka: MUZBK-1371/2017/ZPZE-14 Počet

Více

PŘÍRODNÍ ZDROJE. (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech. Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY

PŘÍRODNÍ ZDROJE. (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech. Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY PŘÍRODNÍ ZDROJE (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech Podzemní voda Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY GEOFAKTORY složky a procesy geologického prostředí,ovlivňující:

Více

Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů

Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů Transport chlorovaných uhlovodíků z výrobního areálu Transporta Chrudim a.s. 28. 29. listopadu 27, Litomyšl PROGEO s.r.o. : Ing.

Více

VHODNOST ÚZEMÍ Z HLEDISKA PRŮCHODNOSTI PRO TRASY VODOVODU PRO VEŘEJNOU POTŘEBU

VHODNOST ÚZEMÍ Z HLEDISKA PRŮCHODNOSTI PRO TRASY VODOVODU PRO VEŘEJNOU POTŘEBU Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.6.101 VHODNOST

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013 PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, listopad 2013 Vody jako složka životního prostředí význam: zdroj pitné vody pro obyvatelstvo pro zemědělství prostředí vodních ekosystémů pro ostatní rostliny

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Buková. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Buková. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Buková Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_007_01_01580 Název obce: Buková Kód obce (IČOB): 589357 (589357) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chuderov

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chuderov Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chuderov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, Ústí nad Orlicí

Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, Ústí nad Orlicí Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva * Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Pošná zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno Rozbor udržitelného rozvoje území obce Velké Březno zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Městský úřad Dvůr Králové nad Labem náměstí T. G. Masaryka 38, 544 17 Dvůr Králové nad Labem. odbor životního prostředí - vodoprávní úřad

Městský úřad Dvůr Králové nad Labem náměstí T. G. Masaryka 38, 544 17 Dvůr Králové nad Labem. odbor životního prostředí - vodoprávní úřad Městský úřad Dvůr Králové nad Labem náměstí T. G. Masaryka 38, 544 17 Dvůr Králové nad Labem odbor životního prostředí - vodoprávní úřad Dvůr Králové n/l: 21.03.2011 Počet p ř í l o h: O vy řiz uj e :

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY MĚSTSKÝ ÚŘAD JILEMNICE Odbor životního prostředí Masarykovo nám. 82, 514 01 Jilemnice, tel: 481 565 111, fax: 481 565222, e-mail: posta@mesto.jiiemnice.cz Čj.: PDMUJI 749412015 ukládací znak 231.2 V120

Více

SPECIFICKÝ VÝZNAM OCHRANNÝCH PÁSEM VODNÍCH ZDROJŮ V OBDOBÍ SUCHA. Josef V. Datel Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i.

SPECIFICKÝ VÝZNAM OCHRANNÝCH PÁSEM VODNÍCH ZDROJŮ V OBDOBÍ SUCHA. Josef V. Datel Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. SPECIFICKÝ VÝZNAM OCHRANNÝCH PÁSEM VODNÍCH ZDROJŮ V OBDOBÍ SUCHA Josef V. Datel Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. datel@vuv.cz Ochrana vodního zdroje jako předpoklad jeho bezproblémového

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb.

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Ing. Evžen Zavadil Školení VPÚ září 2016 38 Odpadní vody Rozšíření možnosti vypouštění odpadních vod do vod podzemních na: Jednotlivé stavby pro bydlení Jednotlivé stavby

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 19539/2017/MUZBK Čj.: MUZBK-1739/2017/ZPZE-16/231.8/SCHP Spisová značka: MUZBK-1739/2017/ZPZE Počet

Více

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK) Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK) Základní informace o PRVKOK Legislativa: - Zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, - Novela č. 275/2013 Sb., účinná od 1. 1. 2014

Více

Extrémní sucho. Úloha státní správy, nakládání s vodami. Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016

Extrémní sucho. Úloha státní správy, nakládání s vodami. Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016 Extrémní sucho Úloha státní správy, nakládání s vodami Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016 Sucho nedostatek vody v atmosféře, půdě či rostlinách klimatické, půdní, hydrologické, socioekonomické

Více

Matematické modelování proudění podzemních vod a jeho využití ve vodárenské praxi

Matematické modelování proudění podzemních vod a jeho využití ve vodárenské praxi Matematické modelování proudění podzemních vod a jeho využití ve vodárenské prai Naďa Rapantová VŠB-Technická univerzita Ostrava APLIKACE MATEMATICKÉHO MODELOVÁNÍ V HYDROGEOLOGII řešení environmentálních

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Boč. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Boč. Mapa A: Území obce (karta obce: CZ41_1_2) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ41.343.416.1.2 Název obce: Stráž nad Ohří Kód obce (IČOB): 15644 (555584) Číslo ORP3

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských koncepcí a informací

Více

VODNÍ ZDROJE, a.s. HYDROGEOLOGY - REMEDIATION - ENVIRONMENT HYDROGEOLOGIE - SANACE - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

VODNÍ ZDROJE, a.s. HYDROGEOLOGY - REMEDIATION - ENVIRONMENT HYDROGEOLOGIE - SANACE - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VODNÍ ZDROJE, a.s. Jindřicha Plachty 535/16, 150 00 Praha 5, Česká republika HYDROGEOLOGY - REMEDIATION - ENVIRONMENT HYDROGEOLOGIE - SANACE - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ NATIONAL QUALITY AWARD OF THE CZECH REPUBLIC

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD JILEMNICE

MĚSTSKÝ ÚŘAD JILEMNICE MĚSTSKÝ ÚŘAD JILEMNICE O d b o r ž i v o t n í h o p r o s t ř e d í Masarykovo nám. 82, 514 01 Jilemnice, tel: 481 565 111, fax: 481 565 222, e-mail: posta@mesto.jilemnice.cz Čj.: PDMUJI 11340/2015 O

Více

Metodika k navrhování územních rezerv a rozhodování podle nich

Metodika k navrhování územních rezerv a rozhodování podle nich Metodika k navrhování územních rezerv a rozhodování podle nich Co je územní rezerva V které územně plánovací dokumentaci vymezit územní rezervu Kdy vymezit územní rezervu Jak vymezovat územní rezervu Jak

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A Městský úřad Ústí nad Orlicí Odbor životního prostředí Vaše č.j.: Naše č.j.: MUUO/24961/2019/ŽP/Lin Vyřizuje: Ing. Zdeňka Lindenthalová Ze dne: 29.07.2019 Číslo spisu: 4094/2019 Tel: 465 514 259 Spis.

Více

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í P O D Z E M N Í C H V O D V D Í LČÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2012 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských

Více