O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A"

Transkript

1 O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A P Í R O D O V D E C K Á F A K U L T A Ú E T N I C T V Í D O C. D R. I N G. H A N A F I L I P C Z Y K O V Á OSTRAVA 2006

2

3 1 O B S A H P E D M T U Úvod Význam a funkce ú etnictví Harmonizace ú etnictví ve sv t Legislativní úprava ú etnictví v R Majetek podniku Metodické prvky ú etnictví Dlouhodobý majetek Zásoby Finan ní ú ty Zú tovací vztahy Kapitálové ú ty Náklady Výnosy Záv rkové a podrozvahové ú ty Ú etní záv rka.144 e ení úloh Literatura 162 P íloha Sm rná ú tová osnova 163 Poznámky..165

4 2

5 Úvod 3 Ú V O D Studijní opora Ú etnictví je ur ena pro podporu výuky p edm tu Ú etnictví, a to p edev ím v kombinované form studia bakalá ského studijního oboru Aplikace matematiky v ekonomice ve studijním programu Aplikovaná matematika, ale je mo no ji vyu ít i v dal ích oborech s ekonomickým zam ením. P edm t Ú etnictví navazuje na kurzy Podnikové ekonomiky a Základ financí, vyu ovaných v ni ích ro nících, proto p edpokládá základní znalost odborné ekonomické a zejména finan ní terminologie. Studijní opora je studijním materiálem pro za áte níky a slou í jako východisko pro pochopení podstaty ú tování o majetku podniku, nákladech, výnosech a výsledku hospoda ení, av ak zárove se p edpokládá i práce studenta s dal í literaturou, které je k dané problematice na trhu velké mno ství. Po prostudování textu budete znát: Základní ú etní zásady; Metodické prvky ú etnictví; Obsah a strukturu jednotlivých ú tových t íd v etn ú tování; Obsah a strukturu ú etní záv rky. p íklad Budete schopni: Zaú tovat jednoduché ú etní p ípady týkající se majetku podniku a ur it jejich p ípadnou vazbu na da ové zákony; Zaú tovat jednoduché ú etní p ípady týkající se výnos, náklad, resp. výsledku hospoda ení podniku a ur it jejich p ípadnou vazbu na da ové zákony; Sestavit jednoduchou ú etní záv rku podniku. Získáte: Schopnost rozpoznat základní ú etní zásady a ur it jejich podstatu; Teoretické i praktické znalosti o struktu e majetku podniku; Teoretické i praktické znalosti o nákladech, výnosech a výsledku hospoda ení podniku; Znalosti pot ebné k sestavení ú etní záv rky podniku. as pot ebný k prostudování u iva p edm tu: ,5 hodin (teorie + e ení úloh)

6 4

7 1. Význam a funkce ú etnictví 5 1. V Ý Z N A M A F U N K C E Ú E T N I C T V Í V této kapitole se dozvíte: K emu slou í ú etnictví; Kdo jsou u ivatelé ú etních informací; Jaké funkce ú etnictví plní; Budete schopni: Ur it u ivatele ú etních informací; Definovat obsah a podstatu funkcí ú etnictví. Klí ová slova této kapitoly: Ú etnictví, ú etní informace, ú etní záv rka, funkce ú etnictví as pot ebný k prostudování u iva kapitoly: 0,5 hodiny Pr vodce studiem. Ur it si dovedete p edstavit situaci, e budete ídit nebo vlastnit n jaký podnik. Pro Va e rozhodování budete pot ebovat informace o tom, jak je tento podnik úsp ný. Práv k tomu nám poslou í ú etnictví. Základní funkcí ú etnictví je poskytovat svým u ivatel m spolehlivé informace o tom, jak je daný podnik ekonomicky úsp ný. Od ú etnictví se po aduje, aby poskytovalo informace p edev ím o: finan ní situaci podniku a jejích zm nách, o vý i a struktu e majetku podniku, o výsledku hospoda ení podniku za ur ité asové období. Tyto informace vyu ívají jak interní, tak i externí u ivatelé. Jde p edev ím o tyto skupiny u ivatel ú etních informací: fyzické a právnické osoby, které se p ímo podílejí na financování podniku vlastníci, v itelé (dodavatelé, banky poskytující úv ry, majitelé dluhopis apod.) subjekty, které se na financování podniku p ímo nepodílejí, ale na jeho finan ních výsledcích jsou ur itým zp sobem zainteresovány finan ní ú ady, burzovní komise pro kontrolu cenných papír, zam stnanci, poradenské firmy, statistické orgány, potenciální investo i apod. Uvedeme si p íklady informací, které budou jednotliví u ivatelé preferovat. 1. Vlastníci sledují sv j ekonomický prosp ch, tedy výnosnost vlo ených prost edk.

8 6 Ú etnictví 2. Dodavatelé cht jí v d t, zda je podnik schopen dostát svým obchodním závazk m ve stanoveném termínu. 3. Ostatní v itele bude také zajímat schopnost podniku hradit své dluhy. 4. Zam stnanci se zajímají o schopnost podniku dostát svým mzdovým závazk m a následn i o finan ní stabilitu podniku. 5. Potenciální investo i cht jí v d t míru výnosnosti a rizika spojená s investicí. 6. Vláda a její orgány pot ebují informace pro sestavení národohospodá ských ukazatel, pro plánování a ízení finan ní a zejména da ové politiky státu apod. 7. Odb ratelé se zajímají p edev ím o dlouhodobou stabilitu podniku. 8. Ve ejnost ádá informace o prosperit podniku, o vývojových trendech. Ú etní informace se t mto u ivatel m p edkládají ve form ú etní záv rky, tedy ve form ú etních výkaz. Je nutné zajistit, aby informace v nich obsa ené byly v rohodné, srovnatelní a srozumitelné. Ú etnictví plní následující funkce: Informa ní, tj. poskytuje pot ebné informace svým u ivatel m. Registra ní, která spo ívá ve vedení soustavných zápis o hospodá ských operacích podniku. D kazního prost edku p i vedení spor, zejména t ch, které vyplývají ze vztah mezi v itelem a dlu níkem. Da ová, tj. ú etnictví je základem pro vym ení da ových povinností. Mana erská, tzn. ú etnictví je prost edkem, kterým profesionální mana e i prezentují vlastník m podniku, jak jsou i nejsou úsp ní p i správ sv eného majetku a jak s ním podnikají. Rozhodovací, tj. ú etnictví poskytuje podklady pro podnikové a vnitropodnikové rozhodovací procesy. K tomu, aby ú etnictví mohlo plnit vý e uvedené funkce, musí být pr kazné, úplné, spolehlivé, objektivní a musí podávat v rný obraz skute nosti. Úkol k textu. Uve te p íklady interních a externích u ivatel ú etních informací. Úkol k zamy lení. Zamyslete se nad tím, jaké informace byste po adovali, kdybyste byli akcioná i podniku. ást pro zájemce. Najd te si na internetu ú etní záv rku n jakého velkého podniku a podívejte se, co obsahuje. Otázky: 1. Co je cílem ú etnictví?

9 1. Význam a funkce ú etnictví 7 2. Kdo jsou u ivatelé ú etních informací? 3. Jaké funkce ú etnictví plní? Shrnutí kapitoly. V první kapitole jsme si ujasnili, co je prvo adým cílem ú etnictví poskytovat informace u ivatel m, ale i dal í funkce, které ú etnictví plní a také jsme si ukázali, jaké skupiny u ivatel ú etních informací m eme vysledovat a o jaké informace se tyto jednotlivé skupiny budou p edev ím zajímat.

10 8 Ú etnictví 2. H A R M O N I Z A C E Ú E T N I C T V Í V E S V T V této kapitole se dozvíte: Jaká je základní klasifikace ú etních systém ve sv t ; Co to jsou v eobecn uznávané ú etní zásady; Jaké jsou d vody pro harmonizaci ú etnictví; Jaké jsou p ístupy k harmonizaci ú etnictví. Budete schopni: Charakterizovat základní klasifikaci ú etních systém ve sv t ; Vysv tlit obsah a podstatu základních ú etních zásad; Popsat vývoj harmonizace ú etnictví; Objasnit t i p ístupy k harmonizaci ú etnictví ve sv t GAAP, IAS/IFRS a direktivy EU. Klí ová slova této kapitoly: Harmonizace, v eobecn uznávané ú etní zásady, US GAAP, Mezinárodní ú etní standardy (IAS), Mezinárodní standardy pro finan ní vykazování (IFRS), direktivy EU. US as pot ebný k prostudování u iva kapitoly: 1 hodina Pr vodce studiem. Proto e stále více nar stá pot eba mezinárodní srovnatelnosti ú etních informací, je stále aktuáln j í po adavek na harmonizaci ú etnictví ve sv t. Tomuto trendu se musí p izp sobit i eské ú etnictví. Na sv t existuje mnoho systém ú etnictví. Mezi základní znaky, jimi se od sebe odli ují, pat í zejména: vymezení okruhu u ivatel ú etních výkaz, míra regulace ú etnictví, e ení vztahu mezi ú etnictvím a dan mi, vykazování dan ze zisku, stupe uplat ované opatrnosti p i vykazování hospodá ského výsledku b ného roku, volba oce ovacích veli in, zejména rozsah uplat ování historických cen, stupe zohledn ní inflace.

11 2. Harmonizace ú etnictví v R 9 Jednou z hlavních p í in odli ností systém ú etnictví je rozdílný p ístup k e ení vztahu mezi ú etnictvím a da ovým právem. V n kterých zemích jsou ú etní výkazy toto né s da ovými výkazy, v jiných zemích nikoliv. Nap. n mecké ú etní výkazy vyhovují pln po adavk m da ových zákon. Kdyby zde ú etní záznamy nerespektovaly striktn da ové právo, berní ú ady by je odmítly jako nehodnov rnou základnu pro výpo et dan ze zisku. Naproti tomu nap. v USA, ve Velké Británii a v eské republice a dal ích zemích se ú etní výkazy li í od da ových výkaz p edkládaných finan ním ú ad m. Znamená to, e v t chto p ípadech nejsou ú etní výnosy a náklady toto né s da ov uznávanými náklady a výnosy. Dal í záva ná odli nost vyplývá z rozdílné praxe ve vykazování dan ze zisku. Nap. Argentina vykazuje tuto da jako náklad pouze tehdy, byla-li uhrazena vlád. Naproti tomu v t ina zemí vykazuje da ze zisku jako náklad v roce, v n m byla p edepsána k úhrad. Jinou podstatnou odli ností mezi systémy ú etnictví je rozsah, v jakém ú etní výkazy dané zem zohled ují inflaci. V 80. letech, kdy v USA do lo k nár stu inflace, p i el americký FASB s po adavkem, aby se dopl kov zve ej ovaly údaje upravené o vliv inflace. Po n kolika málo letech v ak do li odborníci k záv ru, e náklady spojené s p epo ty a s vykazováním t chto údaj p evý ily u itek vyplývající z jejich zve ej ování, a proto od této praxe upustili. Naproti tomu n které zem, jejich ekonomika je v dlouhodobé hyperinflaci, jako nap. Brazílie, Argentina, Peru a dal í vy adují plné nebo alespo áste né zohledn ní inflace ve zve ej ovaných výkazech ur ených ve ejnosti i da ovým institucím. Ú etní systémy pou ívané ve sv t lze klasifikovat z r zných hledisek. Jako základní klasifikace p ístup k vedení ú etnictví a sestavování ú etních záv rek se v t inou uvádí rozd lení zemí do t í skupin: 1) Anglosaský (angloamerický) p ístup. Vychází ze zvyklostí severoamerického, britského a holandského ú etnictví, kde je právní systém zalo en na zásad co není zakázané, je dovolené. Z toho vyplývá, e organizace i zp soby ú tování a vykazování jsou usm r ovány profesními organizacemi ú etních a auditor a legislativn se upravují jenom p ípad konflikt. Preferovanou právní formou podniku jsou akciové spole nosti. Pen ní prost edky se získávají p edev ím na finan ním trhu, financování z bankovních úv r má druho adý význam. Ú etnictví se zam uje hlavn na poskytování informací pro externí u ivatele, p edev ím pro akcioná e, dodavatele, potenciální investory, banky apod., a to formou zve ej ování ú etních záv rek. Pot eby mana er v procesu ízení jsou zabezpe eny p edev ím informacemi poskytovanými nákladovým a mana erským ú etnictvím. Do této skupiny zemí se adí p edev ím Velká Británie, USA, Kanada, Mexiko, zem bývalého Britského spole enství národ a Nizozemí. 2) Kontinentální p ístup. Je charakteristický pro zbytek evropských zemí a Japonsko. Organizace a metodika ú etnictví jsou usm r ovány zákony a p edpisy, jejich význam je mo no zjednodu en vyjád it tak, e co není dovoleno, je zakázáno. Krom specifických zákon týkajících se ú etnictví existují i da ové zákony, které ovliv ují jejich formu, obsah a rozsah. Proto e podnikání je charakteristické koncentrací financování a vlastnictví prost ednictvím malého po tu velkých pen ních ústav, je mo no pot ebné

12 10 Ú etnictví informace zabezpe ovat p ímým kontaktem v itele s úv rovaným podnikem. To se odrá í i v koncepci ú etnictví, které je p ednostn zam eno na ochranu v itele a na zji t ní da ových závazk v i státu. Dominantním principem v oblasti oce ování je princip opatrnosti, který slou í ke zmírn ní rizik spojených nepodnikáními a je asto spojen s tvorbou tichých rezerv v kombinaci s d sledným po íváním historických cen p i oce ování majetku. 3) Jihoamerický (infla ní) p ístup. Aplikuje se ve v t in zemí Ji ní Ameriky v souvislosti s jejich postavením ve funkci surovinových p ív sk vysp lých západních zemí. Nesoulad mezi nízkou cenou vyvá ených produkt a relativn vysokou cenou dová ených výrobk vede ke vzniku inflace nebo hyperinflace, která soustavn znehodnocuje pou ívané historické oce ovací veli iny ve finan ním výkaznictví. D sledkem toho je opu t ní zásady historických cen v praxi a pou ívání reproduk ních po izovacích cen nebo historických cen p epo ítaných koeficientem inflace, a to jak v b ném finan ním ú etnictví, tak i v ú etních záv rkách. Nejen v anglosaském, ale i v kontinentálním p ístupu k vedení ú etnictví a sestavování ú etních záv rek se uplat ují ú etní zásady. Nemají obvykle stejnou míru záva nosti, n které se pova ují za klí ové, jiné mají men í d le itost, p i em v hodnocení jejich významu není shoda. V t inou se uvád jí t i úrovn d le itosti: 1. Vyhlá ené ú etní zásady jsou obecn závazné. Vydávají je nevládní zájmové instituce, pop. i vládní orgány. 2. Nevyhlá ené zásady, které nemají v eobecnou závaznost a publikují se jako r zné sm rnice, stanoviska, dobrozdání apod. 3. Základní zásady, které p edstavují teoretický základ ú etnictví a tím i koncep ní rámec v ech úprav. Vycházejí ze zvykového práva a jednotný p ehled t chto zásad ani vymezení jejich nad azenosti a pod azenosti neexistuje, proto e nejsou vyhlá eny právním aktem. Obvykle se uvád jí jako v eobecn uznávané ú etní zásady v následujícím vý tu: Zásada ú etní jednotky: v ú etnictví se ekonomické jevy vyjad ují v dy za ur itý ekonomický celek ú etní jednotku. P edpoklad trvání podniku: p i procesu m ení a hodnocení ekonomických jev je t eba vycházet z ur itého p edpokladu o dob, po kterou podnik bude v provozu. Na této dob závisí ocen ní majetku v rozvaze, a to zejména t ch polo ek, které mají del í dobu ivotnosti. Zásada periodicity zji podniku. ování výsledku hospoda ení a finan ní situace Zásada objektivity ú etních informací: zm ny v aktivech a pasivech se nemají zaú tovat d íve, ne byly objektivn zji t ny. Za objektivní se p itom pova uje skute nost ov itelná nezávislým znalcem. Zásada historického ú etnictví: up ednost uje se oce ování majetku v po izovacích cenách.

13 2. Harmonizace ú etnictví v R 11 Zásada vymezení okam iku realizace: vychází z toho, e výnos vzniká okam ikem odeslání výrobk, nikoliv p ijetím pen z, jen ve výjime ných p ípadech se u ijí jiné momenty realizace. Zásada konzistence (zásada v cné a metodické stálosti): metody ú tování hospodá ských operací, metody oce ování, nápl p íslu ných polo ek ve výkazech apod. mají z stávat stejné nejen v rámci jednoho ú etního období, ale i mezi nimi, tj. musí zaji ovat srovnatelnost, kontinuitu. V p ípad nutných zm n musí podnik uvést takovou skute nost v p íloze a vy íslit vliv zm ny na výsledek hospoda ení. Zásada opatrnosti: p i oce ování majetku a závazk se má brát ohled na p ípadná rizika a nejistoty. Zásada materiálnosti ú etnictví: ú etní výkazy mají obsahovat informace významné pro rozhodování u ivatele. P ednost obsahu p ed formou: pro zachycení hospodá ských operací je rozhodující ekonomická podstata transakce p ed její právní formou. Akruální princip: vy aduje vykazování ekonomických jev v období, jeho se v cn týkají a nikoliv v období, kdy byly vydány nebo p ijaty pen ní prost edky. Dodr ování t chto zásad vyplývá z nejvy í, v em nad azené zásady zásady v rného zobrazení skute nosti, tj. zobrazení reálné majetkové, finan ní a d chodovou situaci podniku. Rozdíly v systémech ú etnictví a stále sílící globalizace trh, zejména finan ních, vede ke standardizaci ekonomických a finan ních mechanism ve firmách s r znou právní strukturou. To je dáno tím, e mezinárodní investo i musí pochopit a mít mo nost srovnávat údaje, které poskytuje ú etnictví firem v r zných zemích. Proto mluvíme o harmonizaci nebo také standardizaci ú etnictví ve sv t. Ve v t in zemí v ak existují p eká ky pro standardizaci. Jsou dvojího druhu: 1. Da ové p edpisy. Jsou zalo eny na ist národních principech a mají vliv na ú etnictví, nap. v oblasti metody odepisování nebo zhodnocení zásob a pen ních aktiv. 2. Právní funkce finan ních výkaz. Zisk uvád ný v samostatných výkazech ur uje právo akcioná na dividendy a rozhoduje o postavení ostatních skupin se stejnými zájmy. Z toho plyne konzervativní p ístup ke konsolidovaným záv rkám, které neur ují stejné právo na dividendy v t chto zemích. Ve sv t existují t i p ístupy ke standardizaci: US GAAP Mezinárodní ú etní standardy (IAS) direktivy Evropské unie US GAAP Vznik US GAAP (Generaly Accepted Accounting Principles) = V eobecn uznávaných ú etních princip je datován do t icátých let na eho

14 12 Ú etnictví století. Vznikly jako p ímý d sledek krachu na newyorské burze v roce 1928 jako národní regulace ú etnictví v USA, po 2. sv tové válce se postupn za aly roz i ovat i za hranice USA, a to díky povinnosti, vztahující se na akciové spole nosti, p edlo it záv rku v souladu s US GAAP, pokud se cht jí kótovat na americké burze. Na základ této skute nosti vznikl v USA Výbor pro ú etní postupy (Committee on Accounting Procedure - CAP) a bylo zpracováno 51 výzkumných zpráv, publikovaných v Accounting Research Bulletin - ARB. Dále vláda vytvo ila Komisi pro dozor nad cennými papíry a finan ními trhy (Securities and Exchange Commission - SEC). Tyto komise delegovala pravomoc na Výbor pro ú etní principy (Accounting Principles Board - APB) a pozd ji, v roce 1972 byl vytvo en Výbor pro ú etní standardy (Financial Accounting Standards Board - FASB). FASB je nevládní soukromou organizací, která je slo ena ze sedmi len : t i z ú etní profese, dva z oblasti pr myslu a po jednom ze kolství a vlády. V sou asné dob jsou záv rky sestavené podle US GAAP uznávány na v ech sv tových burzách. US GAAP sestávají ze t ech hierarchických úrovní: 1. fundamentální postuláty, 2. ucelený teoretický základ, 3. ú etní standardy. Pro fundamentální postuláty, na nich spo ívá výstavba ú etního systému USA, platí, e neexistuje jednotný p ehled t chto postulát, proto e nejsou vyhlá eny právním aktem. asto se uvád jí jako základní p edpoklady, nap. akruální koncept, koncept ú etní jednotky, p edpoklad trvání podniku, p edpoklad stabilního dolaru apod. a jako základní zásady, nap. realiza ní princip, zásada opatrnosti, zásada historického ú etnictví atd. Ucelený teoretický základ je obsa en v ad obecných koncept vydaných v letech Tyto koncepty ur ují cíle finan ního výkaznictví, po adované kvalitativní charakteristiky výkaz apod. Jsou uznávaným východiskem p i zpracování konkrétních ú etních standard. Ú etní standardy p edstavují nejpodrobn j í úrove regulace ú etnictví. V pr b hu své existence FASB publikoval více ne 150 standard a doporu ení. V dal ím textu se zam íme na vybrané problémové oblasti. IAS/IFRS V roce 1973 byl soukromou aktivitou ú etních profesionál zalo en Výbor pro mezinárodní ú etní standardy ( International Accounting Standards Committee - IASC) s cílem vypracovat úplný soubor mezinárodních ú etních standard (IAS). leny IASC, který má sídlo v Londýn, jsou profesionální ú etní organizace, které jsou leny Mezinárodní federace ú etních (International Federation of Accountants - IFAC). V roce 2002 do lo ke zm n názvu na Radu pro mezinárodní ú etní standardy (International Accounting Standards Board IASB) a standardy nov vydávané se ozna ují jako mezinárodní standardy pro finan ní vykazování (IFRS). innost IASC, resp. IASB ídí Správní rada, jejími leny jsou p edstavitelé profesních sdru ení ú etních organizací z ady zemí sv ta a dále p edstavitelé Mezinárodního koordina ního výboru asociace finan ních analytik

15 2. Harmonizace ú etnictví v R 13 (ICCFAA). Rada se pravideln schází s mezinárodní poradní skupinou, v ní pracují zástupci institucí jako jsou Mezinárodní federace finan ních burz, Mezinárodní obchodní komora, Mezinárodní bankovní asociace, Sv tová banka, Evropská komise apod. Mezinárodní ú etní standardy obsahují: úvod, p edmluvu a koncep ní rámec, ú etní standardy (IAS/IFRS) aplika ní vyhlá ky = interpretace (SIC/IFRIC) V sou asné dob jsou ú etní záv rky sestavené podle IAS/IFRS uznávány na v ech sv tových burzách v etn amerických, kde jsou v ak po adována ur itá dopln ní v oblastech, ve kterých se IAS/IFRS li í od US GAAP. IAS/IFRS jsou zalo eny na anglosaské koncepci ú etnictví, kde je v echno op eno o zásady a principy vedení ú etnictví. V pr b hu prosince 2003 a b ezna 2004 do lo k jedné z nejvýznamn j ích novelizaci v oblasti IAS/IFRS, kdy byly 3 standardy zru eny a 2 z nich nahrazeny novými, 15 standard novelizováno z d vodu sní ení po tu alternativních e ení a rozpor mezi n kterými standardy. Proto e zárove ji n kolik posledních let probíhá proces konvergence mezi IAS/IFRS a US GAAP, jsou úpravy odrazem také tohoto procesu. Zárove do lo i k redukci po tu aplika ních vyhlá ek SIC. Tento proces pokra oval i v letech 2005 a V sou asné dob je v platnosti 38 standard a 17 interpretací. Direktivy Evropské unie Smlouva o zalo ení Evropského hospodá ského spole enství z r si kladla za cíl vytvo it základy, na nich by bylo mo no uskute nit spojení evropských zemí s cílem zabezpe it spole nou inností jejich hospodá ský rozvoj. Na základ této smlouvy, je p edstavuje právní základ harmonizace, se uskute uje p izp sobování legislativy lenských stát prost ednictvím vydávaných norem - direktiv. Ty zabudovává ka dá zem Evropské unie do své národní úpravy. Av ak i poté, co jednotlivé zem EU zabudovaly do svého ú etnictví direktivy EU, z stávají jejich ú etní systémy zna n odli né. Direktivy toti umo ují v mnoha p ípadech právo volby a ve svém d sledku ádnou mezinárodní srovnatelnost nezaji ují. Rada Evropské unie p ijala postupn t i direktivy týkající se oblasti ú etnictví, které tvo í kodex ú etní legislativy EU. Jde o tyto direktivy: tvrtá direktiva, p ijatá , která upravuje problematiku ú etní záv rky spole ností vymezených právních forem, sedmá direktiva, p ijatá , upravující po adavky na konsolidovanou ú etní záv rku, osmá direktiva, z , je se zabývá vymezením po adavk na osoby, které mohou vykonávat audit ú etní dokumentace. V 90. letech byly direktivy drobn novelizovány a dopln ny o dal í p edpisy týkající se ú etní záv rek bank a poji oven, drobného podnikání apod.

16 14 Ú etnictví Nicmén v sou asné dob jsou ji zastaralé, a proto Evropská komise p ijala v roce 2002 rozhodnutí, e se ji nebudou novelizovat ani vydávat dal í a po ínaje musí v echny obchodní spole nosti kótované na burze v n kterém z lenských stát p edkládat ú etní záv rky sestavené podle IAS/IFRS. Podniky, které dosud p edkládaly záv rky sestavené podle US GAAP, mají tuto povinnost od Úkol k textu. Pro byly direktivy EU prakticky nahrazeny v Evropské unii pou itím IAS/IFRS, p esto e direktivy jsou formáln v platnosti stále? Úkol k zamy lení. Zamyslete se nad tím, zda mezi US GAAP a IAS/IFRS existuje ur itý konkuren ní boj? ást pro zájemce. Pokud Vám ned lá problémy angli tina, najd te si na internetu ú etní záv rku n jaké velké americké spole nosti sestavené podle US GAAP a záv rku evropské spole nosti sestavené podle IAS/IFRS a porovnejte je. Ur it ji na první pohled najdete rozdíly. Otázky: 1. Pro jsou ú etní systémy v jednotlivých zemích sv ta odli né? 2. Charakterizujte podstatu anglosaského, kontinentálního a jihoamerického p ístupu k ú etnictví a ú etním záv rkám. 3. Co je d vodem k harmonizaci ú etnictví? 4. Charakterizujte US GAAP. 5. Charakterizujte IAS/IFRS. 6. Charakterizujte direktivy EU. Shrnutí kapitoly. V této kapitole jsme se seznámili se základní klasifikací ú etních systém ve sv t a s d vody, které vedly k pot eb harmonizace ú etnictví. Vysv tlili jsme si vznik a vývoj 3 harmoniza ních p ístup US GAAP. IAS/IFRS a direktiv EU.

17 3. Legislativní úprava ú etnictví v R L E G I S L A T I V N Í Ú P R A V A Ú E T N I C T V Í V R V této kapitole se dozvíte: Jakými p edpisy je regulováno ú etnictví v R; Základní ú etní pojmy; Základní ú etní pravidla vyplývající ze zákona o ú etnictví; Budete schopni: Pracovat se základními ú etními pojmy; Definovat základní ú etní pravidla a dále je pou ívat. Klí ová slova této kapitoly: Ú etnictví, zákon o ú etnictví, eské ú etní standardy, ú etní jednotka, ú etní období, ú etní knihy, ú etní doklady, ú etní záv rka. as pot ebný k prostudování u iva kapitoly: 1,5 hodiny Pr vodce studiem. K tomu, abychom mohli ú tovat o hospodá ských operacích podniku, pot ebujeme znát základní pojmy a zásady i platnou ú etní legislativu. Ú etnictví podnikatel je v eské republice upraveno následujícími p edpisy: 1. Zákon. 563/1991 Sb. o ú etnictví ve zn ní pozd j ích p edpis. 2. Vyhlá ka. 500/2002 Sb., kterou se provád jí n která ustanovení zákona o ú etnictví, pro ú etní jednotky, které jsou podnikateli ú tujícími v soustav podvojného ú etnictví. 3. eské ú etní standardy. Na ú etnictví mají silný vliv také da ové zákony, zejména zákon o daních z p íjm a zákon o DPH, ale i dal í. V neposlední ad musí ú etnictví respektovat také obchodní zákoník, ob anský zákoník, zákon o cenných papírech, zákon o dluhopisech, zákon sm ne ný a ekový, zákon o konkurzu a vyrovnání, právní p edpisy týkající se pracovního práva a dal í. Zákon o ú etnictví Je nejvy í právní normou, která reguluje ú etnictví a upravuje základní ú etní pojmy a zásady, z nich n které si v následujícím textu objasníme.

18 16 Ú etnictví P edm tem ú etnictví je podle tohoto zákony sledovat stav a pohyb majetku a jiných aktiv, závazk a jiných pasiv, náklad, výnos a výsledku hospoda ení. Zákon o ú etnictví se vztahuje na: a) Právnické osoby se sídlem na území R. b) Zahrani ní osoby podnikající na území R. c) Organiza ní slo ky státu. d) Fyzické osoby zapsané v obchodním rejst íku nebo fyzické osoby podnikatelé pokud jejich obrat dle zákona o DPH p esáhl za bezprost edn p edcházející kalendá ní rok 15 mil. K e) Ostatní fyzické osoby, které vedou ú etnictví dle vlastního rozhodnutí nebo jsou podnikateli a zárove jsou ú astníky sdru ení bez právní subjektivity, u kterého alespo jeden z ú astník vede ú etnictví, pop. jim tuto povinnost ukládá zvlá tní právní p edpis. Tyto osoby podléhající zákonu o ú etnictví jsou chápány jako ú etní jednotky. Ú etní jednotky ú tují podvojnými zápisy o skute nostech, které jsou p edm tem ú etnictví, do období, se kterým v cn a asov souvisejí. Ú etní období je nep etr it po sob jdoucích 12 m síc. Bu se shoduje s kalendá ním nebo hospodá ským rokem. Ú etní jednotky jsou povinny vést ú etnictví ode dne svého vzniku a do dne svého zániku a p itom dodr ovat sm rnou ú tovou osnovu, uspo ádání a ozna ování polo ek ú etní záv rky a konsolidované záv rky, obsahové vymezení t chto záv rek a ú etní metody. Ú etnictví musí být vedeno jako soustava ú etních záznam, a to v eském jazyce a v eské m n. Za informa ní systém m e být ú etnictví pova ováno pouze jako celek. Ú etní jednotky mohou pov it vedením svého ú etnictví jinou fyzickou nebo právnickou osobu, nezbavují se tím v ak odpov dnosti za správnost ú etnictví. Ú etnictví musí být vedeno tak, aby ú etní záv rka sestavená na jeho základ podávala v rný a poctivý obraz p edm tu ú etnictví a finan ní situace ú etní jednotky. Ú etnictví musí být správné (neodporuje zákon m), úplné (jsou zaú továny v echny ú etní p ípady), pr kazné (ú etní záznamy jsou pr kazné a byla provedena inventarizace), srozumitelné, p ehledné a vedené zp sobem zaru ujícím trvalost ú etních záznam (po dobu p edepsanou pro úschovu ú etních záznam ). Ú etnictví je mo no vést v plném nebo ve zjednodu eném rozsahu. Ve zjednodu eném rozsahu vedou ú etnictví nap. ob anská sdru ení, obecn prosp né spole nosti, nada ní fondy, spole enství vlastník jednotek, bytová dru stva (pokud nemají povinnost auditu), p ísp vkové organizace, územní samosprávní celky. Zjednodu ený rozsah ú etnictví znamená, e podniky mohou spojit ú tování v deníku a hlavní knize, nep ece ují majetek na reálnou hodnotu, nemusí

19 3. Legislativní úprava ú etnictví v R 17 tvo it rezervy a opravné polo ky, v ú tovém rozvrhu mohou uvést pouze ú tové skupiny, ú etní záv rku sestavují v mén podrobném len ní. Ú etní p ípad je skute nost, která je p edm tem ú etnictví. Ú etní zápis je zaznamenání ú etního p ípadu do ú etní knihy na základ ú etního dokladu. Ú etní doklad je pr kazný ú etní záznam, který má p edepsané nále itosti: 1. ozna ení ú etního dokladu, 2. obsah ú etního p ípadu a jeho ú astníci, 3. okam ik vyhotovení ú etního dokladu, 4. okam ik uskute n ní ú etního p ípadu, 5. podpisový záznam osob odpov dných za ú etní p ípad a jeho zaú tování. Ú etní knihy, které musí ú etní jednotka vést, jsou: a) deník, kde jsou ú etní záznamy uspo ádány chronologicky, b) hlavní kniha, v ní jsou ú etní záznamy uspo ádány systematicky, c) knihy analytických ú t, které podrobn ji rozvád jí ú etní zápisy hlavní knihy, d) knihy podrozvahových ú t, ve kterých se provád jí ú etní zápisy, které nejsou uvedeny v deníku a hlavní knize. Ú etní knihy se otevírají p edev ím ke dni vzniku povinnosti vést ú etnictví a k prvnímu dni ú etního období. Uzavírají se zejména ke dni zániku povinnosti vést ú etnictví a k poslednímu dni ú etního období. Sm rná ú tová osnova povinn stanovuje uspo ádání a ozna ení ú tových t íd, pop. ú tových skupin, které musí zajistit sestavení ú etní záv rky. Podniky jsou pak povinny sestavit ú tový rozvrh, v n m uvedou ú ty pot ebné k zaú tování v ech ú etních p ípad a k sestavení ú etní záv rky. Obsah ú tového rozvrhu je mo no dopl ovat i v pr b hu ú etního období. Ú etní jednotky mají povinnost sestavovat ú etní záv rku. Ú etní záv rka podniku je nedílný celek a tvo í ji: rozvaha, výkaz zisku a ztráty, p íloha, pop. i p ehled o pen kapitálu. ních tocích a p ehled o zm nách vlastního Ú etní záv rka se sestavuje ke dni uzavírání ú etních knih jako ádná (k poslednímu dni ú etního období) nebo mimo ádná (v pr b hu ú etního období). Ú etní záv rka musí být ov ena auditorem, pokud ú etní jednotka za období, za které se sestavuje záv rka, a období bezprost edn p edcházející dosáhne nebo p ekro í: jedno ze t í dále uvedených kritérií v p ípad akciové spole nosti,

20 18 Ú etnictví Kritéria jsou: dv ze t í dále uvedených kritérií v p ípad ostatních obchodních spole ností a dru stev, resp. dal ích ú etních jednotek. aktiva celkem více ne 40 mil. K, ro ní úhrn istého obratu více ne 80 mil. K, pr m rný ro ní p epo tený stav zam stnanc v t í ne 50. Pokud má ú etní jednotka povinnost auditu, musí vyhotovit výro ní zprávu. Ú etní záv rka se zve ej uje ulo ením do sbírky listin obchodního rejst íku, pop. prost ednictvím Komise pro cenné papíry. Pokud je ú etní jednotka obchodní spole ností a vykonává v jiné ú etní jednotce rozhodující nebo podstatný vliv, má povinnost sestavit konsolidovanou ú etní záv rku za konsolida ní celek, pokud zárove ú etní jednotky na základ svých ádných záv rek dosáhly nebo p ekro ily alespo dv ze t í kritérií: aktiva celkem více ne 350 mil. K, ro ní úhrn istého obratu více ne 700 mil. K, pr m rný ro ní p epo tený stav zam stnanc v t í ne 250. Vyhlá ka. 500/2002 Sb. Vyhlá ka platí pouze v t ch ustanoveních, která nejsou o et ena ú etními standardy a stanoví p edev ím: rozsah a zp sob sestavování ú etní záv rky, eskými uspo ádání, ozna ování a obsahové vymezení polo ek aktiv a pasiv v ú etní záv rce, uspo ádání, ozna ování a obsahové vymezení polo ek náklad, výnos a výsledku hospoda ení v ú etní záv rce, uspo ádání a obsahové vymezení p ílohy, p ehledu o pen ních tocích a p ehledu o zm nách vlastního kapitálu, sm rnou ú tovou osnovu, ú etní metody, metody p echodu z jednoduchého ú etnictví nebo da ové evidence na ú etnictví, uspo ádání, ozna ování a obsahové vymezení polo ek konsolidované ú etní záv rky, metody konsolidace ú etní záv rky, postup zahrnování ú etních jednotek do konsolida ního celku. eské ú etní standardy Pro podnikatele je v sou asné dob v platnosti 23 standard : Ú ty a zásady ú tování na ú tech Otevírání a uzavírání ú etních knih Odlo ená da

21 3. Legislativní úprava ú etnictví v R Rezervy 005 Opravné polo ky Kurzové rozdíly 007 Inventariza ní rozdíly a ztráty v rámci norem p irozených úbytk zásob 008 Operace s cennými papíry a podíly 009 Deriváty 010 Zvlá tní operace s pohledávkami 011 Operace s podnikem 012 Zm ny vlastního kapitálu 013 Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 014 Dlouhodobý finan ní majetek 015 Zásoby 016 Krátkodobý finan ní majetek a krátkodobé bankovní úv ry 017 Zú tovací vztahy 018 Kapitálové ú ty a dlouhodobé závazky 019 Náklady a výnosy 020 Konsolidace 021 Vyrovnání, nucené vyrovnání, konkurs a likvidace 022 Inventarizace majetku a závazk p i p evodech majetku státu na jiné osoby 023 P ehled o pen ních tocích Úkol k textu. Pokuste se vysv tlit, zda v bec, pop. kdy m del í ne 12 po sob jdoucích m síc. e být ú etní období krat í, resp. Úkoly k zamy lení. Zamyslete se nad tím, v jakých dal ích situacích (krom t ch, které jsou uvedeny v textu) ú etní jednotky uzavírají nebo otevírají ú etní knihy. Dále se zamyslete nad tím, kdo zaplatí pokutu vym enou podniku finan ním ú adem za chybné vedení ú etnictví, kdy podnik si najal na vedení svého ú etnictví ú etní firmu. ást pro zájemce. Se e te si zve ejn nou ú etní záv rku podniku, nap. z obchodního rejst íku, na internetu, od známých apod. a podívejte se, co obsahuje. Otázky. 1. Jaké p edpisy regulují ú etnictví v R? 2. Co jsou ú etní jednotky? 3. Jaké ú etní knihy ú etní jednotky vedou? 4. Vyjmenujte nále itosti ú etních doklad. 5. Co je ú etní p ípad a ú etní zápis?

22 20 Ú etnictví 6. Co tvo í ú etní záv rku a jak ji podnik zve ejní? 7. Kdy musí být ú etní záv rka ov ena auditorem? 8. Kdy se sestavuje konsolidovaná ú etní záv rka? 9. Kdo vede ú etnictví ve zjednodu eném rozsahu? 10. Co upravuje sm rná ú tová osnova a co ú tový rozvrh? Shrnutí kapitoly. V této kapitole jsme si rozebrali právní p edpisy, které regulují ú etnictví v R. Definovali jsme si základní pojmy upravené zákonem o ú etnictví, jako nap. ú etní jednotka, ú etní období, ú etní p ípad, ú etní zápis, ú etní knihy, ú etní záv rka apod. a základní pravidla pro vedení ú etnictví.

23 4. Majetek podniku M A J E T E K P O D N I K U V této kapitole se dozvíte: Jak je chápán dvojí pohled na majetek podniku; Strukturu majetku podniku; Obsahovou nápl rozvahy podniku. Budete schopni: Definovat aktiva a pasiva podniku a jejich strukturu; Sestavit rozvahu podniku. Klí ová slova této kapitoly: Majetek, rozvaha, aktiva, pasiva, stálá aktiva, ob zdroje, cizí zdroje. ná aktiva, vlastní as pot ebný k prostudování u iva kapitoly: 1,5 h teorie + 0,5 h p íklady Pr vodce studiem. Prost edky, které podnik p i své hospodá ské innosti pou ívá, ozna ujeme jako majetek. Pochopit dvojí pohled na tento majetek nám pom e tato kapitola. Majetek podniku jsou v echny hospodá ské prost edky, které podnik p i své podnikatelské innosti pou ívá. Pro ú etnictví je charakteristické, e se na majetek podniku dívá ze dvou hledisek: Z hlediska konkrétní formy, v ní jsou hospodá ské prost edky vázány = AKTIVA Z hlediska zdroj, jimi jsou hospodá ské prost edky financovány = PASIVA Jde tedy o dva úhly pohledu na jedinou podstatu majetek. Toto dvojjediné chápání majetku je vyjád ením skute nosti, e ka dý druh majetku, s ním podnik hospoda í, musel být financován z ur itého finan ního zdroje. Soub ná dvojí klasifikace majetku p edstavuje základ, na n m je zalo eno ú etnictví jako systém, je jeho úst ední charakteristikou, výchozím metodickým prvkem, nazývaným bilan ní princip. Majetek podniku je zobrazen v rozvaze. Jde o statický výkaz, to znamená, e zobrazuje majetek podniku k ur itému datu, tzv. rozvahovému dni. Obsahem a základní funkcí rozvahy je p ehledn uspo ádat majetek podniku v pen ním vyjád ení a poskytnout základ pro zhodnocení finan ní situace podniku. Podle asového okam iku, k n mu se rozvaha sestavuje, rozli ujeme: 1. zahajovací rozvahu, která se sestavuje p i zalo ení podniku,

24 22 Ú etnictví 2. po áte ní rozvahu, která se sestavuje v dy k prvnímu dni ú etního období, 3. kone nou rozvahu, která se sestavuje v dy k poslednímu dní ú etního období a také p i ukon ení innosti podniku. Rozvaha se skládá z jednotlivých rozvahových polo ek, které jsou vyjád eny i íseln, v tomto p ípad mluvíme o rozvahovém stavu. Ve zjednodu ené podob má rozvaha následující strukturu: Rozvaha Aktiva Pasiva Stálá aktiva Vlastní kapitál - dlouhodobý nehmotný majetek - základní kapitál - dlouhodobý hmotný majetek - kapitálové fondy - dlouhodobý finan ní majetek emisní á io ostatní kapitálové fondy Ob ná aktiva - fondy ze zisku - zásoby zákonný rezervní fond materiál statutární a ostatní fondy nedokon ená výroba a polotovary - výsledek hospoda ení výrobky minulých let zbo í b ného období zví ata - pohledávky Cizí zdroje dlouhodobé - rezervy krátkodobé - dlouhodobé závazky - krátkodobý finan ní majetek - krátkodobé závazky peníze v hotovosti bankovní ú ty krátkodobé cenné papíry Ostatní aktiva Ostatní pasiva - p echodná aktiva - p echodná pasiva - dohadné polo ky aktivní - dohadné polo ky pasivní Aktiva celkem Pasiva celkem V dy musí platit tzv. zásada rovnováhy rozvahy, nebo-li bilan ní princip: Klasifikace aktiv A = P Aktiva se z hlediska funkce v hospodá ské innosti podniku lení na: 1. Stálá (fixní) aktiva, která v podniku slou í dlouhodob, tj. déle ne 1 rok, a spot ebovávají se postupn. Zahrnují dlouhodobý nehmotný, hmotný a finan ní majetek. 2. Ob ná aktiva, která se v t inou v podniku spot ebovávají najednou, pop. u nich proces p em ny v peníze nep esahuje jeden rok. Zahrnují zásoby, pohledávky a krátkodobý finan ní majetek.

25 4. Majetek podniku 23 Dlouhodobý nehmotný majetek je majetek, který nemá hmotnou podstatu, ale má dlouhodobý charakter. Pat í sem p edev ím r zné licence, patenty, autorská práva, software, výdaje spojené se zalo ením podniku apod. Dlouhodobý hmotný majetek má hmotnou podstatu a dlouhodobé u ití. Svoji hodnotu p edává postupn prost ednictvím odpisu, i kdy n které jeho slo ky se neodepisují (pozemky). Pat í zde zejména budovy a stavby, samostatné movité v ci a soubory movitých v cí, pozemky, zví ata základního stáda a ta ná zví ata, p stitelské celky, um lecká díla a dal í. Dlouhodobý finan ní majetek p edstavuje p edev ím majetkové, ale i úv rové cenné papíry s p edpokládanou dobou dr by nebo splatnosti del í ne 1 rok a poskytnuté dlouhodobé p j ky a úv ry. Zásoby p edstavují v t inou vstupy do výrobní innosti podniku a z ásti nebo úpln se v ní spot ebují. Zahrnují p edev ím materiál, jeho sou ástí jsou v t inou i náhradní díly a obaly. Dále zásoby vlastní výroby, jejich sou ástí jsou rozpracované výkony - nedokon ené výrobky a polotovary i dokon ené, ale dosud neprodané výkony hotové výrobky. Zbo í jako dal í slo ka zásob p edstavuje výrobky jiných podnik, které podniku nakupuje a v nezm n ném stavu dále prodává. Zví ata zahrnují p edev ím drobná ko e inová zví ata, ryby, v elstva, hejna dr be e, psy apod. Pohledávky m eme chápat jako dluhy jiných subjekt v i podniku, a to nap. za odebrané a dosud nezaplacené zbo í, výrobky a slu by. Jde vlastn o neuhrazené nároky podniku v i jiným subjekt m a lení se jednak podle asu, jednak podle povahy: krátkodobé, s dobou splatnosti do 1 roku, dlouhodobé, s dobou splatnosti nad 1 rok, z obchodního styku zejména pohledávky za odb rateli, ostatní pohledávky v i zam stnanc m a jiným fyzickým i právnickým osobám. Krátkodobý finan ní majetek je charakterizován vysokou likvidností, asto bezprost ední obchodovatelností a krátkodobostí. Zahrnuje p edev ím hotovostní peníze v etn jejich ekvivalent jako jsou ceniny, poukázky a eky, peníze na bankovních ú tech a cenné papíry slou ící ke krátkodobému ulo ení do asn volných pen ních prost edk, které podnik v p ípad pot eby rychle p em ní na hotové peníze. Ostatní aktiva a pasiva pak p edstavují p edev ím operace související s ú továním náklad a výnos do období, se kterým v cn a asov souvisejí, tj. p edev ím asové rozli ení a p echodné ú ty. Klasifikace pasiv Základním kritériem pro len ní zdroj podniku je hledisko vlastnictví, podle n ho se ve keré zdroje financování podnikových aktiv lení na 2 základní skupiny: 1. Vlastní zdroje, n kdy ozna ované jako vlastní kapitál, který p edstavuje ur itý finan ní základ podnikatelské innosti, jen se v pr b hu podnikatelské innosti m e m nit, a to zejména v závislosti na

26 24 Ú etnictví dosa eném výsledku hospoda ení. Zahrnují základní kapitál, kapitálové fondy, fondy tvo ené ze zisku, výsledek hospoda ení. 2. Cizí zdroje, nazývané také cizí kapitál, pasiva v u ím pojetí. Jejich sou ástí jsou p edev ím závazky a rezervy. Základní kapitál, je tvo en z vklad akcioná nebo spole ník, pop. len dru stva v závislosti na právní form podniku. Vklady p itom mohou být pen ité i nepen ité. Obchodní zákoník p edepisuje minimální vý i základního kapitálu pro jednotlivé právní formy podniku. Pod tuto minimální vý i nesmí základní kapitál klesnout, jinak podnik zaniká. U akciové spole nosti asto hovo íme o upsaném základním kapitálu, tj. kapitálu, který se zájemci o akcie zavá í zápisem do upisovací listiny splatit v p edepsané lh t. Vý e základního kapitálu se zapisuje do obchodního rejst íku. V pr b hu podnikatelské innosti m e dojít ( i kdy ne p íli asto) ke zm n vý e základního kapitálu a to sm rem nahoru (upsáním nových vklad i emisí nových akcií) i sm rem dol (vyplacením vklad nebo sta ením akcií z ob hu). Sní ení základního kapitálu je v dy negativním signálem. Kapitálové fondy p edstavují p edev ím emisní á io (rozdíl mezi nominální hodnotou a emisním kurzem akcie p i zvy ování základního kapitálu akciové spole nosti) a ostatní kapitálové fondy, tj. prost edky získané p edev ím z dar. Fondy tvo ené ze zisku leníme na: Povinné, zákonné, tj. fondy, jejich p edpis. Dobrovolné, tj. tvo ené z rozhodnutí podniku tvorbu, pop. vý i ukládá zákonný Rezervní, resp. ned litelný fond pat í mezi fondy povinné pro kapitálové obchodní spole nosti a dru stva. Obchodní zákoník ur uje jednotlivým právním formám podniku jeho minimální vý i a minimální ro ní p íd l ze zisku. Tento fond slou í p edev ím ke krytí ztrát z podnikání a ke krytí neo ekávaných výkyv v hospoda ení podniku. Statutární fondy jsou tvo eny rovn p íd lem ze zisku a pat í mezi dobrovolné fondy. Ú el pou ití i zp sob tvorby a erpání je uveden ve stanovách, resp. spole enské smlouv podniku, které schvaluje valná hromada. Ostatní fondy se tvo í a erpají na základ rozhodnutí vedení podniku. Výsledek hospoda ení je rozdíl mezi výnosy (pen n vyjád ené výkony podniku) a náklady (ú elov vynakládané prost edky na vstupu do výrobního procesu) podniku. M e být kladný, tj. zisk nebo záporný, tj. ztráta. Zisk je základní ekonomickou kategorií a vlastním cílem podnikání. Po spln ní zákonných povinností m e podnik nerozd lený zisk pou ít jako vlastní zdroj financování. Snahou ka dého podniku by nem lo být rozd lení ve kerého istého zisku, ale ást tohoto zisku zadr et a tím posílit finan ní situaci podniku. Závazky jsou chápány jako dluhy podniku v i jiným subjekt m, které se v t inou vztahují k ji uskute n ným hospodá ským operacím, ale které budou hrazeny v p í tích obdobích. Základním kritériem jejich klasifikace je schopnost podniku uhradit své závazky v as. Podle toho se lení na:

27 4. Majetek podniku 25 Krátkodobé, tj. splatné do 1 roku. Jejich úkolem je financovat p edev ím b ný provoz podniku. Jde zejména o závazky v i dodavatel m zbo í a slu eb, dlu né dan, krátkodobé bankovní úv ry, závazky v i zam stnanc m a r zným institucím apod. Dlouhodobé, tedy takové, u nich je doba splatnosti del í ne 1 rok. Jsou ur eny k financování t ch slo ek aktiv, která mají del í ivotnost. Pat í sem dlouhodobé bankovní úv ry, emitované dlouhodobé dluhopisy a sm nky apod. asto se podle podstaty je t závazky lení na závazky z obchodního styku, úv rové závazky a ostatní závazky. Rezervy se adí mezi cizí zdroje z toho d vodu, e p edstavují budoucí závazky v i t etím osobám. P edstavují zadr ené ástky, ur ené jednak na p ípadná budoucí rizika a jednak na p esn vymezené budoucí výdaje. Tvo í se a erpají z náklad a lení se na: o Zákonné, tj. upravené zákonem o rezervách a zohledn né zákonem o daních z p íjm, o Ostatní, tj. tvo ené a erpané dle rozhodnutí podniku, nezohledn né zákonem o daních z p íjm. Úkoly k textu. Z obchodního zákoníku zjist te minimální vý i základního kapitálu a rezervního fondu pro jednotlivé právní formy podniku a také vý i minimálního ro ního p íd lu ze zisku do rezervního fondu. Ze zákona o rezervách zjist te druhy zákonných rezerv. Úkol k zamy lení. Zamyslete se nad tím, jaké jsou rozdíly mezi rezervním fondem a rezervami. P íklad Následující slo ky majetku uspo ádejte podle toho, zda pat í do aktiv nebo do pasiv: Budovy, pozemky, dopravní prost edky, závazky v i dodavatel m, pohledávky za odb rateli, zisk, peníze v pokladn, peníze na b ném ú tu, krátkodobý bankovní úv r, základní kapitál, rezervní fond, ceniny, materiál, hotové výrobky, rezerva na restrukturalizaci, závazek z emitovaného dluhopisu. e ení: Aktiva: Budovy, pozemky, dopravní prost edky, pohledávky za odb rateli, peníze v pokladn, peníze na b ném ú tu, ceniny, materiál, hotové výrobky. Pasiva:

28 26 Ú etnictví Závazky v i dodavatel m, zisk, krátkodobý bankovní úv r, základní kapitál, rezervní fond, rezerva na restrukturalizaci, závazek z emitovaného dluhopisu. Úloha. 4.1 Sestavte rozvahu podniku, pokud znáte tento stav majetku podniku: Budovy 1 mil. K, stroje 400 tis. K, pozemky tis. K, základní kapitál - 2 mil. K, rezervní fond 400 tis. K, ostatní fondy 200 tis. K, dodavatelé 350 tis. K, pokladna 50 tis. K, b ný ú et 800 tis. K, odb ratelé 250 tis. K, materiál 190 tis. K, zbo í 220 tis. K, rezervy 120 tis. K, zisk 340 tis. K. Otázky: 1. Co jsou aktiva a pasiva podniku? 2. Definujte podstatu dlouhodobého hmotného majetku. 3. Co je to zbo í? 4. ím je charakteristický ob ný majetek? 5. Jak se lení pasiva? 6. Pro pat í rezervy do cizích zdroj? 7. Jak vzniká základní kapitál? 8. Jak je chápán zisk podniku? 9. Co je to rozvaha a kdy se sestavuje? 10. Uve te 3 p íklady dlouhodobého nehmotného majetku. Shrnutí kapitoly. Ve tvrté kapitole jsme si ukázali podstatu a strukturu majetku podniku, jak jej zobrazuje rozvaha. Definovali jsme si aktiva a pasiva a uvedli si, jak se lení a které polo ky obsahují.

29 5. Metodické prvky ú etnictví M E T O D I C K É P R V K Y Ú E T N I C T V Í V této kapitole se dozvíte: Jak leníme ú ty; Jaká jsou pravidla zápisu na ú ty; Jaký je vnit ní kontrolní systém ú etnictví; Jaké typy hospodá ských operací se v podniku vyskytují a jak je zaú tujeme. Budete schopni: Ur it typy ú t, jejich ozna ení a pravidla zápisu; Zaú tovat hospodá ské operace na rozvahových a výsledkových ú tech; Charakterizovat vnit ní kontrolní systém ú etnictví. Klí ová slova této kapitoly: Ú et rozvahový, výsledkový, syntetický, analytický, Má dáti, Dal, Na vrub, Ve prosp ch, podvojnost, souvzta nost, vnit ní kontrolní systém. as pot ebný k prostudování u iva kapitoly: 2 h teorie + 2 h p íklady Pr vodce studiem. V páté kapitole si vytvo íme v domostní základ pro dal í studium textu a pro následující ú tování. Jde o klí ovou kapitolu, která nám osv tlí principy podvojného ú etního zápisu na jednotlivé typy ú t. Dopln ním pak bude stru ná charakteristika vnit ního kontrolního systému ú etnictví. V p edcházející kapitole jsme poznali klí ový prvek ú etní metody bilan ní princip a na n m zalo enou rozvahu. Rozvaha v ak p edstavuje zna ný stupe agregace, pro pot eby ízení je nezbytn nutné znát stavy a pohyby aktiv, pasiv, náklad a výnos na mnohem podrobn j í úrovni. e ením je rozklad rozvahy na soustavu ú t, které jsou specializovány na jednotlivé slo ky aktiv a pasiv. Ú et je základním t ídícím znakem ú etnictví. Ú et m e mít r znou formu. Pro výukové ú ely se nej ast ji pou ívá tzv. T-forma, pop ípad ú etní zápisy formou p edkontací. Ka dý ú et má dv strany, z nich levá strana se ozna uje MD (má dáti), pop. na vrub nebo debetní strana, pravá strana ú tu se ozna uje D (dal), pop. ve prosp ch nebo kreditní strana. Toto uspo ádání umo uje sledovat odd len p ír stky od úbytk. Ka dý ú et má sv j p esný název a íselné ozna ení, které vyplývá ze sm rné ú tové osnovy a ú tového rozvrhu sestaveného podnikem podle svých pot eb.

30 28 Ú etnictví Ú ty m eme lenit z r zných hledisek. Podle vazby na ú etní knihy leníme ú ty na: o o Syntetické, které mají vazbu na hlavní knihu, Analytické, které mají vazbu na knihy analytické evidence. V dal ím výkladu budeme pracovat p edev ím se syntetickými ú ty. Podle vazby na slo ky ú etní záv rky leníme ú ty na: Rozvahové, ze kterých se sestavuje rozvaha, resp. po áte ní i kone ný ú et rozva ný, Výsledkové, ze kterých se sestavuje Výkaz zisku a ztráty (Výsledovka), resp. Ú et zisku a ztráty. Rozvahové ú ty se dále lení na: Aktivní, které zachycují stav a pohyb aktiv, Pasivní, které zachycují stav a pohyb pasiv. Výsledkové ú ty se dále lení na: Nákladové, které sledují náklady podniku, Výnosové, které zachycují výnosy podniku. Pro ú tování na vý e uvedených ú tech platí zásada podvojnosti a souvzta nosti, to znamená, e ka dý ú etní p ípad se zachytí na dvou r zných ú tech, jednou na stranu MD a podruhé na stranu D. Zásady pro zápis ú etních p ípad na ú ty Rozvahové ú ty MD Ú et aktiv D Po áte ní z statek Úbytky P ír stky Obrat MD = p ír stk Obrat D = úbytk Kone ný z statek MD Ú et pasiv D Úbytky Po áte ní z statek P ír stky Obrat MD = úbytk Obrat D = p ír stk Kone ný z statek

31 5. Metodické prvky ú etnictví 29 Výsledkové ú ty MD Ú et náklad D P ír stky Úbytky Obrat MD = p ír stk Obrat D = úbytk Kone ný stav MD Ú et výnos D Úbytky P ír stky Obrat MD = úbytk Obrat D = p ír stk Kone ný stav Ú tování hospodá ských operací s vlivem na rozvahu Majetek podniku vstupuje b hem ú etního období do hospodá ské innosti, v ní dochází k neustálé p em n jeho forem. Tato p em na rovn vyvolává odpovídající zm ny ve slo ení zdroj. Tím dochází ke zm nám polo ek rozvahy. Rozeznáváme 4 typy hospodá ských operací s vlivem na rozvahu: 1. operace typu aktiva + aktiva Jde o hospodá ské operace, které p edstavují zm nu pouze v aktivech. Jedna polo ka aktiv se zvý í, druhá polo ka aktiv se sní í. Tato operace je bez vlivu na bilan ní sumu. Nap. výb r pen z z b ného ú tu do pokladny ú tujeme b ný ú et MD / pokladna D 2. operace typu pasiva + pasiva Jde o hospodá ské operace, které p edstavují zm nu pouze v pasivech. Jedna polo ka pasiv se zvý í, druhá polo ka pasiv se sní í. Tato operace je bez vlivu na bilan ní sumu. Nap. úhrada dodavatelské faktury z úv ru ú tujeme dodavatelé MD / úv rový ú et D 3. operace typu aktiva + pasiva + Tyto hospodá ské operace p edstavují zm nu v aktivech i pasivech. Ob polo ky, aktivní i pasivní se zvý í, dojde tedy ke zvý ení bilan ní sumy. Nap. dodavatelská faktura za nákup zbo í ú tujeme zbo í MD / dodavatelé D. 4. operace typu aktiva pasiva Tyto hospodá ské operace p edstavují zm nu v aktivech i pasivech. Ob polo ky, aktivní i pasivní se sní í, dojde tedy ke sní ení bilan ní sumy. Nap. splátka úv ru z b ného ú tu ú tujeme úv rový ú et MD / b ný ú et D.

ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2015 ( v tisících K )

ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2015 ( v tisících K ) ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2015 ( v tisících K ) Obchodní firma a sídlo AL INVEST B idli ná, a.s. Identifika ní íslo Bruntálská 167 793 51 B idli ná 273 76 184 eská republika Ozna. A K T I

Více

ROZVAHA v plném rozsahu

ROZVAHA v plném rozsahu Dle vyhlasky ˇ c. ˇ 5/ Sb. ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 3..3 (v celych tisících Kc) ˇ I 9556 Název a sídlo ú etní jednotky Vodovody a kanalizace Zlín a. s. Tr. ˇ Tomase ˇ Bati 383 Zlín 769 AKTIVA B žné

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 102 Rozeslána dne 2. října 2015 Cena Kč 85, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 102 Rozeslána dne 2. října 2015 Cena Kč 85, O B S A H : Ročník 2015 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 102 Rozeslána dne 2. října 2015 Cena Kč 85, O B S A H : 250. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

Základy účetnictví Ukázka studijních materiálů

Základy účetnictví Ukázka studijních materiálů Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Vzdělávací centrum www.sluzbyapodnikani.cz Základy účetnictví Ukázka studijních materiálů Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2016 VI.verze ( MB ) OBSAH 1. Úvod do účetnictví...

Více

R O Z V A H A ( B I L A N C E ) územních samosprávných celk

R O Z V A H A ( B I L A N C E ) územních samosprávných celk R O Z V A H A ( B I L A N C E ) územních samosprávných celk sestavena k : 31.12.2009 v K Název, sídlo a právní forma rok m síc I O ú etní jednotky Obec Zelenecká Lhota 2009 13 00271829 Zelenecká Lhota

Více

Sestavená dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví IAS / IFRS NEKONSOLIDOVANÁ

Sestavená dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví IAS / IFRS NEKONSOLIDOVANÁ Ú Č E T N Í Z Á V Ě R K A Z A R O K 2 0 0 5 Sestavená dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví NEKONSOLIDOVANÁ Obsah 1. Zpráva nezávislého auditora 2. Výkaz zisků a ztrát 3. Rozvaha 4. Výkaz peněžních

Více

íloha ro ní ú etní záv rky sestavené ke dni

íloha ro ní ú etní záv rky sestavené ke dni íloha ro ní ú etní záv rky sestavené ke dni 31.12.2008 l. 1 Informace o ú etní jednotce Název etní jednotky : sto Vimperk sídlo : Steinbrenerova 6, Vimperk, 385 17 Identifika ní íslo : 00250805 právní

Více

Legislativní úprava auditorské činnosti

Legislativní úprava auditorské činnosti Legislativní úprava auditorské činnosti Ing. Michaela Krechovská, Ph.D Zákonné normy Normy, které stanovují povinnost ověřovat účetní závěrku obchodních společností: - Zákon č. 513/91 Sb., obchodní zákoník

Více

48 České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb.,

48 České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., Vyhláška č. 500/2002 Sb. 4 České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen České účetní standardy pro podnikatele ) Číslo

Více

Směrnice kvestorky AMU č. 1/2004

Směrnice kvestorky AMU č. 1/2004 V Praze dne 27.11.2004 Sekr. 39 922/2004 Směrnice kvestorky AMU č. 1/2004 Systém zpracování účetnictví S platností od 1.11.2004 vydávám tuto směrnici. Účelem této směrnice je stanovení zásad vedení účetnictví

Více

Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení územního samosprávného celku Obec Mi kov za období od 1.1.2017 do 31.12.2017 Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení 1/6 I. VŠEOBECNÉ INFORMACE Název ÚSC: Obec

Více

POLOLETNÍ ZPRÁVA. k 30. 6. 2006

POLOLETNÍ ZPRÁVA. k 30. 6. 2006 ISO 9001:2000 POLOLETNÍ ZPRÁVA k 30. 6. 2006 Obsah: I. Zpráva o činnosti Základní údaje o emitentovi Popis podnikatelské činnosti Valná hromada II. Mezitímní účetní závěrka k 30. 6. 2006 1. Rozvaha 2.

Více

ROZVAHA organiza ních složek státu, územních samosprávných celk a p ísp vkových organizací (v tisících K na dv desetinná místa) sestavená k

ROZVAHA organiza ních složek státu, územních samosprávných celk a p ísp vkových organizací (v tisících K na dv desetinná místa) sestavená k ROZVAHA organiza ních složek státu, územních samosprávných celk a p ísp vkových organizací (v tisících K na dv desetinná místa) sestavená k Název nad ízeného orgánu a sídlo: I : Název, sídlo a právní forma

Více

Česká olympijská a.s.

Česká olympijská a.s. Česká olympijská a.s. Účetní závěrka a Auditorská zpráva za rok končící 31. prosince 2007 Auditor: Member: INTEREXPERT BOHEMIA, spol. s r.o. Mikulandská 2, Praha 1, 110 00 Tel: +420 224 933 658; Fax +420

Více

Směrnice DSO Horní Dunajovice a Želetice - tlaková kanalizace a intenzifikace ČOV. Dlouhodobý majetek. Typ vnitřní normy: Identifikační znak: Název:

Směrnice DSO Horní Dunajovice a Želetice - tlaková kanalizace a intenzifikace ČOV. Dlouhodobý majetek. Typ vnitřní normy: Identifikační znak: Název: Typ vnitřní normy: Směrnice DSO Horní Dunajovice a Želetice - tlaková kanalizace a intenzifikace ČOV Identifikační znak: Název: Dlouhodobý majetek Vazba na legislativu: Závazné pro: Zákon č. 563/1991 Sb.,

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Základní škola a mateřská škola Staré Město, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace S49 SMĚRNICE O ÚČETNICTVÍ Č.j.: ZS SM 79/2011 Účinnost od: 1.4.2011 Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny: Článek

Více

Účtový rozvrh, účetní knihy a náležitosti účetních dokladů (pro územně samosprávné celky)

Účtový rozvrh, účetní knihy a náležitosti účetních dokladů (pro územně samosprávné celky) Mokroregion Pojizeří Směrnice č.4/ 2010 Účtový rozvrh, účetní knihy a náležitosti účetních dokladů (pro územně samosprávné celky) 1. Předmět úpravy 1.1. Ustanovení této směrnice vymezuje účtový rozvrh,

Více

PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ V PŘÍKLADECH 2012

PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ V PŘÍKLADECH 2012 Beata Blechová, Jana Janoušková PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ V PŘÍKLADECH 2012 vysvětluje základní principy podvojného účetnictví objasňuje řadu praktických příkladů seřazených dle účtových tříd obsahuje souhrnný

Více

Obec Svépravice ORP Pelhřimov, kraj Vysočina SMĚRNICE. O SYSTÉMU ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ obce Svépravice

Obec Svépravice ORP Pelhřimov, kraj Vysočina SMĚRNICE. O SYSTÉMU ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ obce Svépravice Obec Svépravice ORP Pelhřimov, kraj Vysočina SMĚRNICE O SYSTÉMU ZPRACOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ obce Svépravice Zpracování účetnictví se řídí příslušnými ustanoveními zákona č. 563/1991Sb., o účetnictví, ve znění

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Diplomová práce Analýza přechodu podnikatelského subjektu z daňové evidence na účetnictví a jeho dopad na daň z příjmu Analysis of the business entity

Více

ROZVAHA v plném rozsahu

ROZVAHA v plném rozsahu Dle vyhlasky ˇ c. ˇ 5/ Sb. ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 3.. (v celych tisících Kc) ˇ I 9556 Název a sídlo ú etní jednotky Vodovody a kanalizace Zlín a. s. Tr. ˇ Tomase ˇ Bati 383 Zlín 769 AKTIVA B žné

Více

Směrnice pro zpracování účetnictví

Směrnice pro zpracování účetnictví Obec Salačova Lhota Směrnice č.3 Směrnice pro zpracování účetnictví Obec : Salačova Lhota Směrnici zpracoval: Švecová Zdeňka Obsah směrnice: I.Oddíl: Úvodní ustanovení Čl. 1: Legislativní rámec Čl. 2:

Více

Základní konstrukce. v nevýdělečných organizacích. dr. Malíková 1

Základní konstrukce. v nevýdělečných organizacích. dr. Malíková 1 Základní konstrukce účetního systému v nevýdělečných organizacích dr. Malíková 1 Legislativní úprava účetnictví nevýdělečných organizací Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví Vyhláška č. 504/2002 Sb., kterou

Více

ROZVAHA. v plném rozsahu. (v celych tisících Kc) ˇ. ATM a.s. Nad Rybníkem 134 Praha AKTIVA CELKEM (A. + B. + C. + D.I.

ROZVAHA. v plném rozsahu. (v celych tisících Kc) ˇ. ATM a.s. Nad Rybníkem 134 Praha AKTIVA CELKEM (A. + B. + C. + D.I. ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 3..4 (v celych tisících Kc) ˇ I 6 4 9 4 8 7 4 9 ATM a.s. Název a sídlo ú etní jednotky Nad Rybníkem 34 Praha 9 9 AKTIVA B žné ú etní období Minulé ú. období a b c AKTIVA

Více

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010 Město Štramberk Náměstí 9, 742 66 VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010 Oběh účetních dokladů Platnost: od roku 2010 Pro účetní případy roku 2010, použití od zahájení účtování účetních případů roku 2010.

Více

ČÁST TŘETÍ ŘÍDICÍ A KONTROLNÍ SYSTÉM HLAVA I POŽADAVKY NA ŘÍDICÍ A KONTROLNÍ SYSTÉM

ČÁST TŘETÍ ŘÍDICÍ A KONTROLNÍ SYSTÉM HLAVA I POŽADAVKY NA ŘÍDICÍ A KONTROLNÍ SYSTÉM ČÁST TŘETÍ ŘÍDICÍ A KONTROLNÍ SYSTÉM HLAVA I POŽADAVKY NA ŘÍDICÍ A KONTROLNÍ SYSTÉM [K 8b odst. 5 zákona o bankách, k 7a odst. 5 zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, k 12f písm. a) a b) a 32 odst.

Více

Směrnice k rozpočtovému hospodaření

Směrnice k rozpočtovému hospodaření Směrnice k rozpočtovému hospodaření Č. 14 OBEC BECHLÍN IČO: 263 346 Směrnici zpracovali: Ing. Soušek, Koťová M. Směrnici schválilo: Zastupitelstvo obce Datum schválení:.. Usnesení č.. Směrnice nabývá účinnosti:

Více

Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek a jeho formy

Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek podniku a zdroje financování majetku. Majetek a jeho formy Majetek podniku a zdroje financování majetku. cíle kapitoly Co je dlouhodobý a oběžný majetek. Co je vlastní a cizí zdroj. Inventura majetku a závazku. čas potřebný ke studiu 1,5 hodiny klíčová slova Dlouhodobý

Více

IPSAS 10 VYKAZOVÁNÍ V HYPERINFLAČNÍCH EKONOMIKÁCH

IPSAS 10 VYKAZOVÁNÍ V HYPERINFLAČNÍCH EKONOMIKÁCH IPSAS 10 VYKAZOVÁNÍ V HYPERINFLAČNÍCH EKONOMIKÁCH Poděkování Tento Mezinárodní účetní standard pro veřejný sektor (IPSAS) primárně čerpá z Mezinárodního účetního standardu (IAS) 29 (přeformátovaného v

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Obec Mi kov. Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení. územního samosprávného celku. za období od do

Obec Mi kov. Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení. územního samosprávného celku. za období od do i! " # $ % & ' % ( ' ) % * & + #, - -. / $ 0 1 $ 2 3 4 5 6 2 7 2 8 9 : 5 ; : ; < = > % %? & ) @? A B C D E F G H I J K L M N O P Q = 2 R 4 S : T U T & & V W E X K L M N O P Y Z [ S U > \ 6 9 ] ^ _ ` a

Více

ZPRÁVA O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ

ZPRÁVA O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ TEL: +420 602 157 517 E-MAIL: INFO@ADU.CZ WWW.ADU.CZ ZPRÁVA O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ podle zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, auditorského

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA. Obce Plavsko. O fondu rozvoje bydlení

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA. Obce Plavsko. O fondu rozvoje bydlení OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁ KA Obce Plavsko O fondu rozvoje bydlení. 7/2000 V Y H L Á K A.7/2000 Obce Plavsko O fondu rozvoje bydlení Obecní zastupitelstvo v Plavsku schválilo dne 21.7.2000 tuto obecn závaznou

Více

1 VŠEOBECNÉ INFORMACE

1 VŠEOBECNÉ INFORMACE 1 VŠEOBECNÉ INFORMACE Obchodní firma EDOMED a.s. (dále jen "společnost") byla zapsána do obchodního rejstříku dne 18. května 1995 pod jménem Picker Imaging Praha s.r.o.. K datu 18.6.2001 došlo k fúzi sloučením

Více

Předmětem podnikání společnosti je:

Předmětem podnikání společnosti je: STANOVY Zemědělské společnosti Nalžovice a.s. I. Obchodní firma Obchodní firma společnosti zní: Zemědělská společnost Nalžovice, a.s. II. Sídlo společnosti Sídlem společnosti jsou: Nalžovice č.p. 23, okres

Více

Změna: 435/2010 Sb. Změna: 403/2011 Sb. Změna: 436/2011 Sb. Změna: 460/2012 Sb. Změna: 473/2013 Sb. (změny s účinností od 1.

Změna: 435/2010 Sb. Změna: 403/2011 Sb. Změna: 436/2011 Sb. Změna: 460/2012 Sb. Změna: 473/2013 Sb. (změny s účinností od 1. VYHLÁŠKA č. 410/2009 Sb., ze dne 11. listopadu 2009, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro některé vybrané účetní jednotky, Změna:

Více

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Daň z příjmů fyzických osob (II) 1. Explikace pojmů podnikání a jiná samostatná výdělečná činnost. 2. Daňové režimy a techniky výběru daně z příjmů

Více

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii. Díl 1 Úvod do účetnictví účetní jednotky a principy vedení účetnictví

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii. Díl 1 Úvod do účetnictví účetní jednotky a principy vedení účetnictví Obsah Předmluva................................................... XI Přehled zkratek...............................................xii Díl 1 Úvod do účetnictví účetní jednotky a principy vedení účetnictví

Více

Směrnice pro oběh účetních dokladů Obce Batňovice

Směrnice pro oběh účetních dokladů Obce Batňovice Směrnice pro oběh účetních dokladů Obce Batňovice 1. ÚVOD 1.1 Tato směrnice stanovuje základní zásady pro nařizování, schvalování, ověřování a přezkušování přípustnosti hospodářských a účetních operací

Více

íloha k ú etní záv rce spole nosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2008 Obsah p ílohy 1. Obecné údaje 2. Majetková ú ast ú

íloha k ú etní záv rce spole nosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2008 Obsah p ílohy 1. Obecné údaje 2. Majetková ú ast ú Příloha k účetní závěrce společnosti Olympik Garni, a. s. k 31. 12. 2008 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Příloha je zpracována

Více

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 11/2010

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 11/2010 Město Štramberk VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 11/2010 PODROZVAHA a evidence pro zpracování přílohy účetní závěrky k 45-54 vyhlášky č. 410/2009 Sb., ČÚS 701. Platnost: od roku 2010 Pro účetní případy roku

Více

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s.

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Obsah 1. Úvod... 2 1.1. Účel Programu rovného zacházení... 2 1.2.

Více

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů IČ 48171590 Obchodní firma Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Ulice Novoměstská 626 Obec Chrudim PSČ 53728 E-mail vak@vakcr.cz

Více

PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady

PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2015 IČO: 00298875 Název: Obec Grygov 3026 @I=75. @S=700. @U=712. A.1. Informace podle

Více

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Malenovice, IČ 00576964 za rok 2015

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření obce Malenovice, IČ 00576964 za rok 2015 Elektronický podpis - 4.3.2016 KUMSX01M3GEL Certifikát autora podpisu : KRAJSKÝ ÚŘAD Jméno : Ing. Eva Hubinková Vydal : PostSignum Qualified C... Platnost do : 26.7.2016 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor podpory

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Diplomová práce. Analýza účetního standardu IFRS for SME

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Diplomová práce. Analýza účetního standardu IFRS for SME ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Diplomová práce Analýza účetního standardu IFRS for SME Analysis of the Accounting Standard IFRS for SME Bc. Tereza Boudová Plzeň 2014 Čestné prohlášení

Více

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. ze dne 27. června 2000 218/2000 Sb. ZÁKON ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Změna: 493/2000 Sb. Změna: 141/2001 Sb. Změna: 187/2001 Sb. Změna: 450/2001

Více

íloha k ú etní uzáv rce podle 39 vyhlášky. 500/2002 Sb.

íloha k ú etní uzáv rce podle 39 vyhlášky. 500/2002 Sb. íloha k ú etní uzáv rce podle 39 vyhlášky. 500/2002 Sb. Odstavec 1 Firma: Vodárenská spole nost Táborsko Sídlo: Kosova 2894, 390 02 Tábor O: 26069539 Právní forma ú etní jednotky: s.r.o. edm t podnikání

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH PROBLEMATIKA ÚČETNICTVÍ PŘI VZNIKU NOVÉ ORGANIZAČNÍ JEDNOTKY STÁTU

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH PROBLEMATIKA ÚČETNICTVÍ PŘI VZNIKU NOVÉ ORGANIZAČNÍ JEDNOTKY STÁTU JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ÚČETNICTVÍ A FINANCÍ Studijní program: B6202 Hospodářská politika a správa Studijní obor: Strukturální politika EU pro veřejnou správu

Více

P íloha k ú etní záv rce za rok 2 0 0 9

P íloha k ú etní záv rce za rok 2 0 0 9 P íloha k ú etní záv rce za rok 2 0 0 9 P íloha je zpracována v souladu s vyhlá kou. 500/2002 Sb., kterou se provád jí n která ustanovení zákona. 563/1991 Sb., o ú etnictví, ve zn ní pozd j ích p edpis,

Více

4. Závěrečný účet Státního fondu rozvoje bydlení

4. Závěrečný účet Státního fondu rozvoje bydlení 4. Závěrečný účet Státního fondu rozvoje bydlení 19 11 1. Tabulky dle vyhlášky č. 342/29 Sb. 111 112 113 114 2. Hodnotící zpráva k finančnímu hospodaření Státního fondu rozvoje bydlení za rok 21 Návrh

Více

Zpráva o výsledku přezkoumání obce Valdíkov

Zpráva o výsledku přezkoumání obce Valdíkov ř a Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kontroly Žižkova 57, 587 33 Jihlava Obecni ú d V a l d l k o v Došlodne. ~r2--,:f:-:;-.~2-r:" _~_'k_._ C.). t/.ť//i ( Stejnopis č.: 1 Č. j.: KUJI 8685/2014 KO Zpráva

Více

Účty a účtová osnova

Účty a účtová osnova Účty a účtová osnova Zásada podvojnosti Zásada souvztažnosti Příklad 1 Panelárna, společnost s ručením omezeným vykázala následující počáteční stavy (v Kč) na vybraných syntetických účtech: Závazky z obchodních

Více

Česká pojišťovna a.s.

Česká pojišťovna a.s. Česká pojišťovna a.s. Česká pojišťovna a.s. Nekonsolidovaná účetní závěrka pro rok končící 31. prosincem 2005 Česká pojišťovna a.s. Zpráva auditora Česká pojišťovna a.s. Obsah Obsah ZPRÁVA AUDITORA...

Více

VZOR SMLOUVY SMLOUVU O POSKYTNUTÍ NEINVESTIČNÍ DOTACE. Smluvní strany. (dále jen smlouva ) K REALIZACI PROJEKTU. Krajský úřad

VZOR SMLOUVY SMLOUVU O POSKYTNUTÍ NEINVESTIČNÍ DOTACE. Smluvní strany. (dále jen smlouva ) K REALIZACI PROJEKTU. Krajský úřad VZOR SMLOUVY Krajský úřad Číslo smlouvy u poskytovatele: Číslo smlouvy u příjemce: 13/SML SMLOUVA O POSKYTNUTÍ NEINVESTIČNÍ DOTACE uzavřená v souladu s ust. 159 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní

Více

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Základní ustanovení

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Základní ustanovení Obsah 218/2000 Sb. ZÁKON ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Změna: 493/2000 Sb. Změna: 141/2001 Sb. Změna: 187/2001 Sb. Změna:

Více

Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy

Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy ke standardu ISA 720 ODPOV DNOST AUDITORA VE VZTAHU K OSTATNÍM INFORMACÍM V DOKUMENTECH OBSAHUJÍCÍCH AUDITOVANOU Ú ETNÍ ZÁV RKU Aplika ní doložku mezinárodního

Více

Návrhy usnesení pro řádnou valnou hromadu Komerční banky, a. s., konanou dne 19. 6. 2003

Návrhy usnesení pro řádnou valnou hromadu Komerční banky, a. s., konanou dne 19. 6. 2003 Praha 1, Na Příkopě 33, čp. 969, PSČ 114 07 IČ 45 31 70 54 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1360 Návrhy usnesení pro řádnou valnou hromadu Komerční banky,

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Zdanění daně z příjmů fyzických osob upravují dva zákony: zákon ze dne 26. července 1991 o dani z příjmů fyzických osob (Sb.Polské republiky 2000, č. 14, pol. 176 ve znění pozd.

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina PROTOKOL O KONTROLE. č. j. ČŠIJ-292/15-J

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina PROTOKOL O KONTROLE. č. j. ČŠIJ-292/15-J PROTOKOL O KONTROLE Kontrola dodržování právních předpisů podle 174 odst. 2 písm. d) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 Poskytovatelem sociální služby: Adresa: Sídlo: DOMOV PRO SENIORY JAVORNÍK, p. o., Školní 104, 790 70 J a v o r n í k J A V O R N Í K IČO: 75004101 Zapsán:

Více

STANOVY akciové společnosti Zemědělská společnost Zalužany a.s. se sídlem Zalužany čp. 97, PSČ 262 84 v úplném znění

STANOVY akciové společnosti Zemědělská společnost Zalužany a.s. se sídlem Zalužany čp. 97, PSČ 262 84 v úplném znění STANOVY akciové společnosti Zemědělská společnost Zalužany a.s. se sídlem Zalužany čp. 97, PSČ 262 84 v úplném znění I. Firma Firma společnosti zní: Zemědělská společnost Zalužany a.s. ------------------------------------

Více

Předmětem řízení je výběr projektů pro rok 2015 v níže uvedených oblastech:

Předmětem řízení je výběr projektů pro rok 2015 v níže uvedených oblastech: MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ VYHLAŠUJE DOTAČNÍ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PRO NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE A VYSOKOŠKOLSKÁ PRACOVIŠTĚ NA PROJEKTY V OBLASTI ZAHRANIČNÍ POLITIKY ČR A MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ PRO ROK

Více

Upíše-li akcie osoba, jež jedná vlastním jménem, na účet společnosti, platí, že tato osoba upsala akcie na svůj účet.

Upíše-li akcie osoba, jež jedná vlastním jménem, na účet společnosti, platí, že tato osoba upsala akcie na svůj účet. UPOZORNĚNÍ Tato osnova je určena výhradně pro studijní účely posluchačů předmětu Obchodní právo v případových studiích přednášeném na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a má sloužit pro jejich

Více

Mezinárodní účetní standardy Harmonizace núčetnictví Metodický list I.

Mezinárodní účetní standardy Harmonizace núčetnictví Metodický list I. 1 Mezinárodní účetní standardy Harmonizace núčetnictví Metodický list I. První dílčí téma-všeobecné požadavky Srovnání účetních soustav podle ČÚP (Českých účetních předpisů) a dále podle mezinárodních

Více

Účetní závěrka. k 31. 12. 2014

Účetní závěrka. k 31. 12. 2014 Účetní závěrka k 31. 12. 2014 Firma : AGRO Brno-Tuřany, a.s. Sídlo : Dvorecká 521/27, 620 00 Brno IČO : 29365619 DIČ : CZ29365619 RG. : B 6688 OR u KS Brno Vznik : 1. 8. 2012 Rozvahový den: 31. 12. 2014

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Minimální závazný vý et informací VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Obchodní firma nebo jiný název ú etní jednotky podle vyhlášky. 500/2002 Sb. v plném rozsahu Vodárenská spole nost ve zn ní p.p. ke dni : prosinec

Více

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012

POKYNY. k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 dz_12dpfo5405_19_pok.pdf - Adobe Acrobat Professional POKYNY k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období (kalendářní rok) 2012 Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů fyzických

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

otisk podacího razítka finančního úřadu

otisk podacího razítka finančního úřadu Finančnímu úřadu v, ve, pro Brno I Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. 0 Daňové identifikační číslo C Z 0 0 Identifikační číslo 0 ) 0 Daňové přiznání 0) řádné dodatečné opravné

Více

2 Rozvahové zm ny nevýsledkové a jejich zaú tování

2 Rozvahové zm ny nevýsledkové a jejich zaú tování 2 Rozvahové zm ny nevýsledkové a jejich zaú tování Cíl kapitoly Cílem p edkládané kapitoly je: pochopení podstaty základních ú etních transakcí a jejich promítnutí do rozvahy; pochopení základních pravidel

Více

P Ř I Z N Á N Í k dani z příjmů právnických osob

P Ř I Z N Á N Í k dani z příjmů právnických osob Než začnete vyplňovat tiskopis, přečtěte si, prosím, pokyny. Finančnímu úřadu pro / Specializovanému finančnímu úřadu Plzeňský kraj Územnímu pracovišti v, ve, pro Plzni 0 Daňové identifikační číslo C Z

Více

DPH v Evropském společenství UPLATŇOVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH INFORMACE PRO SPRÁVNÍ ORGÁNY / HOSPODÁŘSKÉ SUBJEKTY INFORMAČNÍ SÍTĚ ATD.

DPH v Evropském společenství UPLATŇOVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH INFORMACE PRO SPRÁVNÍ ORGÁNY / HOSPODÁŘSKÉ SUBJEKTY INFORMAČNÍ SÍTĚ ATD. EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO DANĚ A CELNÍ UNII Nepřímé zdanění a daňová správa DPH a jiné daně z obratu V Bruselu, 01.2010 TAXUD/C/1 DPH v Evropském společenství UPLATŇOVÁNÍ V ČLENSKÝCH STÁTECH

Více

METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ

METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN - DEFINICE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ verze 1.06 Evidence změn Verze Platnost od Předmět změny Strany č. 1.01 22. 10. 2007 Sestavování

Více

STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY

STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY STANOVY ASOCIACE NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Asociace nestátních neziskových organizací České republiky(dále jen ANNO ČR nebo Asociace ) je spolkem ve

Více

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí investiční dotace č. 1/2016

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí investiční dotace č. 1/2016 Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí investiční dotace č. 1/2016 Zastupitelstvo města Nová Role dle usnesení č. 10/02-4) ze dne 30. 12. 2015 a dle 85 odst. c zákona 128/2000 Sb., o obcích, rozhodlo o přidělení

Více

Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011

Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011 Zásady a podmínky pro poskytování dotací na program Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků 2011 Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Zásady a podmínky pro poskytování dotací na

Více

PŘÍLOHA. (v Kč) Období: 12 / 2014 IČO: 00261891 Název: Statutární město Chomutov. NS: 00261891 Statutární město Chomutov

PŘÍLOHA. (v Kč) Období: 12 / 2014 IČO: 00261891 Název: Statutární město Chomutov. NS: 00261891 Statutární město Chomutov PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kč) Období: 12 / 2014 IČO: 00261891 Název: Statutární město Chomutov NS: 00261891 Statutární město Chomutov Sestavená k rozvahovému dni

Více

P íloha k ú etní záv rce Strojírny Cheb, a.s. k 31. 12. 2011

P íloha k ú etní záv rce Strojírny Cheb, a.s. k 31. 12. 2011 Strojírny Cheb, a.s. k 31. 12. 211 P íloha je zpracována v souladu s Vyhláškou 5/22 Sb. Ve zn ní pozd jších p edpis, kterým se stanoví obsah ú etní záv rky pro podnikatele. Údaje p ílohy vycházejí z ú

Více

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA

SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA NÁCHODA Smlouva č.: SMF/94/2016 kterou v souladu s ustanovením 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění, s ustanovením 10a zákona č.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA-DUBINA, V. KOŠAŘE 6, příspěvková organizace. Sídlo: V. Košaře 121/6, Ostrava-Dubina, PSČ 700 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA-DUBINA, V. KOŠAŘE 6, příspěvková organizace. Sídlo: V. Košaře 121/6, Ostrava-Dubina, PSČ 700 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA-DUBINA, V. KOŠAŘE 6, příspěvková organizace Sídlo: V. Košaře 121/6, Ostrava-Dubina, PSČ 700 30 1. Základní údaje o škole Název školy Základní škola a mateřská škola

Více

D O P L Ň K O V Á P R A V I D L A. pro prodej bytových a nebytových jednotek z majetku města Děčína ve vybraných domech

D O P L Ň K O V Á P R A V I D L A. pro prodej bytových a nebytových jednotek z majetku města Děčína ve vybraných domech D O P L Ň K O V Á P R A V I D L A pro prodej bytových a nebytových jednotek z majetku města Děčína ve vybraných domech (schváleno na zasedání Městského zastupitelstva v Děčíně dne 2. 7. 1998 usnesením

Více

Smlouva o ubytování. Článek I Smluvní strany

Smlouva o ubytování. Článek I Smluvní strany číslo smlouvy objednatele: 437/OSV/2016 číslo smlouvy ubytovatele: Smlouva o ubytování Článek I Smluvní strany 1. Objednatel: Havířov, statutární město se sídlem: Svornosti 2,73601 Havířov-Město není zapsán

Více

Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka

Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka Metodický list úprava od 1. 1. 2014 Daně a organizační jednotky Junáka Metodický list je věnován všem druhům daní, které patří do daňového systému ČR mimo daně z příjmů. Této dani je věnován samostatný

Více

P Ř I Z N Á N Í k dani z příjmů právnických osob

P Ř I Z N Á N Í k dani z příjmů právnických osob Finančnímu úřadu pro / Specializovanému finančnímu úřadu FÚ pro hlavní město Prahu Územnímu pracovišti v, ve, pro ÚzP pro Prahu Daňové identifikační číslo C Z Identifikační číslo Než začnete vyplňovat

Více

Než za nete vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. P IZNÁNÍ. k dani z p íjm právnických osob

Než za nete vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. P IZNÁNÍ. k dani z p íjm právnických osob dz_dppo0_.pdf Než za te vypl ovat tiskopis, p e t te si, prosím, pokyny. Finan nímu ú adu v, ve, pro 0 Da ové identi ka ní íslo 0 Identi ka ní íslo 0 Da ové p iznání ádné dodate né D vody pro podání dodate

Více

Ing. Vladimír Šretr daňový poradce

Ing. Vladimír Šretr daňový poradce Ing. Vladimír Šretr daňový poradce D A Ň O V Á I N F O R M A C E Informace o novele zákona o daních z příjmu pro rok 2011 --------------------------------------------------------------------------- Vláda

Více

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 247/2013 Sb., o žádostech podle zákona

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 247/2013 Sb., o žádostech podle zákona ODŮVODNĚNÍ vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 247/2013 Sb., o žádostech podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech A. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy,

Více

Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost

Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost A Závazný vzor Část II: Vybrané náklady od počátku roku za hlavní a hospodářskou činnost Název, právní forma, sídlo, IČ vybrané účetní jednotky Sestaveno k NÁKLADY 502 Spotřeba energie P21 503 Spotřeba

Více

1. Informace o předmětu zakázky Stručný textový popis zakázky, technická specifikace

1. Informace o předmětu zakázky Stručný textový popis zakázky, technická specifikace VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Veřejná zakázka malého rozsahu zadávaná v souladu s 12 odst. 3 a 18 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákona o veřejných

Více

Metodická pomůcka. pro audit nevýdělečných organizací. Pomůcku zpracovali členové Výboru pro veřejný sektor KA ČR.

Metodická pomůcka. pro audit nevýdělečných organizací. Pomůcku zpracovali členové Výboru pro veřejný sektor KA ČR. Metodická pomůcka pro audit nevýdělečných organizací Pomůcku zpracovali členové Výboru pro veřejný sektor KA ČR. Aplikace této metodické pomůcky není při auditu nevýdělečných organizací pro auditory závazná.

Více

Krajský úřad Olomouckého kraje

Krajský úřad Olomouckého kraje Krajský úřad Olomouckého kraje SpZn.: KÚOK/71764/2011/KŘ-K/7346 Č.j.: KUOK 959/2012 Kancelář ředitele Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Počet stejnopisů: 2 Počet stran: 9 Přílohy: O Zpráva o výsledku přezkoumání

Více

Odhad ceny předmětu dražby akcií společnosti HYDROSYSTEM project a.s. ke dni 31.12.2013

Odhad ceny předmětu dražby akcií společnosti HYDROSYSTEM project a.s. ke dni 31.12.2013 Odhad ceny předmětu dražby akcií společnosti HYDROSYSTEM project a.s. ke dni 31.12.213 Ve Zlíně dne 3. září 214 1. Popis předmětu odhadu 1.1 ÚKOL ODHADU Úkolem odhadu je odhadnout cenu předmětu dražby

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE veřejné zakázky na dodávky s názvem: Eskalátor do podchodu u hlavního nádraží

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE veřejné zakázky na dodávky s názvem: Eskalátor do podchodu u hlavního nádraží ZADÁVACÍ DOKUMENTACE veřejné zakázky na dodávky s názvem: Eskalátor do podchodu u hlavního nádraží Zadavatel: Brněnské komunikace a.s., Renneská třída 787/1a, 639 00 Brno, Štýřice, IČ: 60733098 Zadávací

Více

Kontrolní závěr z kontrolní akce 14/25

Kontrolní závěr z kontrolní akce 14/25 Kontrolní závěr z kontrolní akce 14/25 Účetnictví Ministerstva financí jakožto správce kapitol státního rozpočtu Ministerstvo financí, Státní dluh, Operace státních finančních aktiv a Všeobecná pokladní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ORGANIZACE ZA ROK 2008

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ORGANIZACE ZA ROK 2008 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ORGANIZACE ZA ROK 2008 ZÁKLADNÍ ŠKOLA Výroční zpráva o hospodaření Základní školy, Děčín II,, příspěvková organizace Základní škola Děčín II, je příspěvkovou organizací, jejíž

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

Regenerace zahrady MŠ Neděliště

Regenerace zahrady MŠ Neděliště 1 Výzva k podání nabídek (dále jen zadávací dokumentace ) v souladu se Závaznými pokyny pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP (dále jen Pokyny ), účinnými od 20.06.2014 Zadavatel: Název zadavatele: OBEC

Více

Účetní souvztažnosti podnikatelských subjektů

Účetní souvztažnosti podnikatelských subjektů Účetní souvztažnosti podnikatelských subjektů Jiří Strouhal ÚČETNÍ SOUVZTAŽNOSTI PODNIKATELSKÝCH JAROSLAV KRATOCHVÍL ALEŠ ŠUSTR Průvodce aňovým SUBJEKTŮ řádem s příklady, vzory a judikáty Vzor citace:

Více