NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII"

Transkript

1 NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII MOŽNOSTI VYUŽITÍ ODLIŠNOSTÍ VE VÝVOJI EKONOMICKY INTEGROVANÉHO ČESKOSLOVENSKA, RESP. JEHO NÁSTUPNICKÝCH ZEMÍ, A NEINTEGROVANÉHO JAPONSKA CESTOU VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE Jiří Kraft Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta Jiri.Kraft@tul.cz Abstract The mutual co-operation among countries leads to synchronization of economic cycle in the integration framework, which forms problems in the period of economic recession. But the solution of economic problems is possible in this phase of cycle on the base of co-operation with countries that are situated in non-recession phase of cycle in this moment. Thus, it is needed these partners search outside the European Union. Such a potential co-operative subject can be Japan for the, as well as Slovak Republic. The aim of the article is to verify by macroeconomic indicators (GDP growth, total value added according to economic sectors, GDP per capita, exchange rates), if the level of synchronization of economic cycle with Japan is less than with EU countries. Keywords: economic cycle, integration, GDP, total value added, economic sectors, exchange rates 1 ÚVOD Cílem článku je porovnat vývoj dvou ekonomických subjektů, Československa, resp. ČR a SR, ve sledovaném období ekonomicky zapojených do integračních

2 MOŢNOSTI VYUŢITÍ ODLIŠNOSTÍ VE VÝVOJI EKONOMICKY INTEGROVANÉHO ČESKOSLOVENSKA, RESP. JEHO NÁSTUPNICKÝCH ZEMÍ, A NEINTEGROVANÉHO JAPONSKA CESTOU VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE organizací, nejprve RVHP a později EU, a Japonska, jehoţ ekonomická pozice je mimo funkční integrační organizace, především ale mimo EU. Cílem článku není dělat závěry vedoucí ke zpochybňování racionality začlenění bývalého Československa do integračních organizací, neboť k tomu ho i jeho nástupnické státy vedla malá velikost domácího trhu a malý počet obyvatel s ohledem na nutnost zhromadňovat výrobu, přičemţ v tomto směru je zmiňovaný ekonomický subjekt nesrovnatelně menší v porovnání s Japonskem. Pro ilustraci lze uvést, ţe rozloha stávající ČR je 79 tis. km 2 oproti 378 tis. km 2 Japonska a rozdíl v počtu obyvatel je ještě výraznější. ČR má 1,3 mil. obyvatel, Japonsko 127 mil. obyvatel. Cílem příspěvku nemohou být ani úvahy o tom, jaký by byl hypotetický vývoj Československa a jeho nástupnických států, kdyby se do zmíněných integračních organizací nezačlenily, a uţ vůbec ne návrhy Japonsku do integrační organizace se začlenit či vytvořit integrační organizaci novou. I přesto má takové srovnání ekonomických subjektů byť velmi odlišných smysl. Pro Českou a Slovenskou republiku je Japonsko potenciálně významným ekonomickým partnerem, který má na rozdíl od našich spolučlenů v rámci EU celou řadu nezanedbatelných výhod. Jednou z nich je, jak předpokládá hypotéza tohoto článku, niţší stupeň vzájemné synchronizace hospodářského cyklu, a tím i modifikovaný vývoj vybraných makroekonomických veličin, mezi které lze řadit hrubý domácí produkt, případně jeho tvorbu podle ekonomických sektorů v podobě hrubé přidané hodnoty tak, jak je hospodářský pokles postihl, kurz měny ať uţ národní či nadnárodní -, CPI i další veličiny. Tato předpokládaná odlišnost by mohla být významným momentem na cestě úspěšnějšího překonání problémů souvisejících s vývojem recesních stádií hospodářského cyklu. Jsou-li všechny státy EU synchronně postiţeny recesí, je těţké mezi nimi hledat subjekt, který by měl zájem a moţnost odebírat vyrobenou produkci stejně postiţených subjektů. Potlačena bude v této souvislosti opačná úvaha o nepříznivé moţnosti urychlení přenesení negativních dopadů hospodářské recese na dosud nepostiţená území právě rozvojem takové spolupráce. První srovnávané dvacetiletí postihuje léta 7. a 8. minulého století, druhé, které není zcela úplné, pak 9. léta 2. století a první desetiletí století 21., přesněji do roku 28. Takto dlouhý časový úsek byl zvolen ve snaze v co největší moţné míře potlačit různé neekonomické faktory ovlivňující ekonomickou realitu. 2 RŮST HDP HDP je bez pochyby nejvýznamnější makroekonomickou veličinou z následně uváděných, zachycující více méně objektivně ekonomický vývoj. Zvláště jeho změna zřetelně ukazuje, zda je v konkrétním stádiu vývoje ekonomický subjekt úspěšný, či naopak, coţ navíc vynikne v komparaci s ostatními ekonomickými subjekty světa.

3 NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII Růst HDP je zachycen na obr. 1 v časovém horizontu let , a to nejen pro Japonsko, Československo (Česko a Slovensko), ale i pro Evropu jako celek. 1, 5,, -5, -1, -15, Japan Europe Former Czechoslovakia Obr. 1: Růst HDP vybraných zemí v období (v %) Z dat [4] lze vypočítat korelační koeficient hodnotící vývoj jednak ČR a Japonska, jednak ČR a EU. Čím více se odklání od hodnoty 1, tím menší synchronizace ekonomického vývoje nastává, tím více lze této asynchronizace vyuţít pro moţná řešení problémů souvisejících s hospodářským cyklem. Konkrétní čísla pro sledované období jsou uvedena v tab. 1. Tabulka 2: Korelační koeficienty Japonsko vs. ČR -,21,5 -,12,81,56 EU vs. ČR -,29,63,37,78,77 Pozn.: Do roku 1993 jde o bývalé Československo.

4 MOŢNOSTI VYUŢITÍ ODLIŠNOSTÍ VE VÝVOJI EKONOMICKY INTEGROVANÉHO ČESKOSLOVENSKA, RESP. JEHO NÁSTUPNICKÝCH ZEMÍ, A NEINTEGROVANÉHO JAPONSKA CESTOU VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE První pohled ukazuje, ţe vývoj cyklu ČR ve srovnání s Japonskem je výrazně odlišnější neţ vývoj ČR v porovnání s evropskými zeměmi. Výjimku tvoří pouze období let 21-28, coţ by ale mohlo být pro vymezenou hypotézu zásadní. Leč období blíţící se krize stupeň synchronizace vývoje nástupnických zemí Československa a Japonska opět sníţila a stupeň synchronizace s EU tak alespoň relativně vzrostl. To je navíc důleţité období vstupu ČR do EU (24). Vyuţít časové odlišnosti probíhající fáze hospodářského cyklu ve prospěch překonání recese lze tedy skutečně spíše s Japonskem neţ s partnery v rámci EU. 3 HPH PODLE SEKTORŮ Z příslušných dat lze navíc vyčíst, jak se relativně úspěšný vývoj československé ekonomiky 7. let změnil v neúspěšný vývoj let 8., tj., jak potřebná uţ byla změna uspořádání ekonomických poměrů v zemi. Tato skutečnost vyniká o to více v kontrastu se skutečnou úspěšností ekonomického vývoje obou našich zemí v prvním desetiletí 21. století. Bez zajímavosti není ani růst HPH podle sektorů. Významnou odlišnost mezi Československem (ČR, SR) a Japonskem lze spatřovat především v homogenitě změn. U japonského hospodářství (viz obr. 2) se nevyskytují excesy změn podílu sektorů tak, jako v Československu, zvláště v letech 1977 a Vysoký podíl terciárního sektoru na růstu ekonomik ČR a SR ve srovnání s Japonskem lze naopak kvitovat s povděkem (viz obr. 3, 4 a 5). 4, 3, 2, 1,, -1, Japan primar Japan secundar -2, Japan terciar Japan celkem TVA Obr. 2: Vývoj HPH podle sektorů v Japonsku v letech (v %)

5 NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII 12, 1, 8, 6, 4, 2,, -2, -4, Former Czechoslovakia primar Former Czechoslovakia secundar Obr. 3: Vývoj HPH podle sektorů v bývalém Československu v letech (v %) primar terciar secundar celkem TVA Obr. 4: Vývoj HPH podle sektorů v ČR v letech (v %)

6 MOŢNOSTI VYUŢITÍ ODLIŠNOSTÍ VE VÝVOJI EKONOMICKY INTEGROVANÉHO ČESKOSLOVENSKA, RESP. JEHO NÁSTUPNICKÝCH ZEMÍ, A NEINTEGROVANÉHO JAPONSKA CESTOU VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE Slovakia primar Slovakia terciar Slovakia secundar Slovakia celkem TVA Obr. 5: Vývoj HPH podle sektorů v SR v letech (v %) 4 HDP NA OBYVATELE Odlišnost ve vývoji HDP na obyvatele v běţných cenách v USD ukazuje obr. 6, z něhoţ je zřejmé, ţe trendy vývoje, ale i jeho rozkolísanost je výraznější mezi nástupnickými státy Československa a Japonskem neţ mezi nástupnickými státy Československa a EU, či v tomto případě speciálně zachyceným Německem. I tento fakt je moţné chápat jako podporující vytýčenou hypotézu. 5 Japan Germany 4 Europe Japan 3 Former Czechoslovakia Europe 2 1 Slovakia Germany Slovakia Obr. 6: Vývoj HDP na obyvatele ve vybraných zemích v letech (v USD)

7 NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII 5 VÝVOJ SMĚNNÝCH KURZŮ A ZAHRANIČNÍHO OBCHODU Pro vzájemné ekonomické vazby jednotlivých států je mimořádně významným i vývoj kurzů národních (nadnárodních) měn. Obr. č. 7 ukazuje, ţe československá koruna, stejně jako japonský jen vůči USD trvale posilovaly, pomineme-li některé nevýznamné výkyvy. Česká i slovenská koruna měly sice aţ do přelomu tisíciletí tendenci oslabovat, tato skutečnost se ale na zmíněném přelomu tisíciletí změnila a zvláště česká koruna dosáhla svého nejvyššího kurzu vůči USD za celou dobu své existence. 5, 45, 4, 35, 3, 25, 2, 15, 1, 5,, Slovakia Japan/1 Germany former Czechoslovakia Slovakia Germany Japan/1 Obr. 7: Vývoj směnného kurzu Kčs, CZK, SKK, JPY vůči USD Posilováni kurzu JPY vůči USD je ale i přes rekordní růst kurzu CZK vůči USD ještě intenzivnější, coţ by mohlo podporovat zájem Japonska o českou produkci, neboť se díky výše uvedeným trendům pro Japonce česká produkce zlevňuje. Tento pozitivní závěr je ale nutné brát v úvahu jen s určitým omezením pro Slovensko, které přijalo euro, přičemţ euro má tendenci posilovat i vůči jenu, jak ukazuje obr. 8.

8 MOŢNOSTI VYUŢITÍ ODLIŠNOSTÍ VE VÝVOJI EKONOMICKY INTEGROVANÉHO ČESKOSLOVENSKA, RESP. JEHO NÁSTUPNICKÝCH ZEMÍ, A NEINTEGROVANÉHO JAPONSKA CESTOU VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE 2 15 Japan 1 5 Obr. 8: Vývoj směnného kurzu vybraných měn vůči EUR Pramen: vlastní zpracování podle [5] Slovakia Slovakia Japan Posilování kurzu eura v tomto směru Slovensko handicapuje, to ale v konečném důsledku platí, a dokonce ve zvýšené míře pro Českou republiku, neboť CZK posiluje vůči EUR trvale a ne nevýrazně. 5 dovoz ČR z Japonska vývoz ČR do japonska saldo ZO ČR vůči Japonsku 3 dovoz SR z Japonska vývoz SR do japonska saldo ZO SR vůči Japonsku a. ČR a Japonsko (v mil. USD, běţné ceny) b. SR a Japonsko (v mil. SKK, běţné ceny) Obr. 9: Vývoj zahraničního obchodu ČR a SR s Japonskem v letech Pramen: vlastní zpracování podle [6] a [7]

9 NATIONAL AND REGIONAL ECONOMICS VIII Vývoj zahraničního obchodu ČR a SR s Japonskem se vyvíjí dosti rozporuplně. V období let trvale roste vývoz z ČR do Japonska, ale i dovoz ČR z Japonska, a to při růstu kladného salda zahraničního obchodu ČR viz obr. 9a. Vývoj zahraničního obchodu SR s Japonskem ve stejném období se od českého odlišuje v tom, ţe vývoz SR do Japonska takřka stagnoval. Nejednosměrný vývoj zaznamenal dovoz SR z Japonska, který dosáhl svého vrcholu v roce 26 a v následujících letech klesal. Saldo zahraničního obchodu SR s Japonskem bylo na rozdíl o ČR trvale záporné, přičemţ největší schodek se projevil v roce 26, schodky let 25 a 28 se téměř rovnají viz obr. 9b. Vazbu mezi kurzovými změnami JPY, CZK, SKK a USD na jedné straně a vývojem zahraničního obchodu ČR a SR s Japonskem je jen stěţí moţné najít. 6 ZÁVĚR V hypotéze stanovené v úvodu článku bylo předpokládáno, ţe v Evropě ekonomicky integrovaná československá a posléze česká a slovenská ekonomika se vyvíjejí vůči svým partnerům v Evropě synchronněji, neţ je tomu vůči Japonsku, coţ můţe vytvářet prostor pro rozvoj vzájemného obchodu právě s Japonskem, a to především v obdobích, kdy je jeden ze subjektů postiţen recesí a druhý nikoli. Rozvoji vzájemných ekonomických aktivit můţe v současnosti i do budoucna napomáhat alespoň do jisté míry vývoj směnného kurzu především japonského jenu vůči USD. Nastoupený trend zlepšujícího se postavení následnických států Československa v Evropě by se tak mohl ještě posílit. Tento článek byl zpracován v souvislosti s řešením projektu GA ČR č. 42/9/592 Vývoj ekonomické teorie v kontextu ekonomické integrace a globalizace. POUŽITÁ LITERATURA [1] KOVANDA Lukáš., Příběh dokonalé bouře a hovory (nejen) s laureáty Nobelovy ceny o finanční krizi. Praha: Medaicop, 29, 112 s. ISSN [2] KRAFT Jiří, FÁREK Jiří, Světová ekonomika a ekonomická integrace v období globalizace. Liberec : Technická univerzita v Liberci, 28. ISBN [3] ROGOFF Kenneth, Japonská krize jako zpomalený film. Project Syndicate 21. Ekonom č. 11/21, roč. 54, s. 34. ISSN [4] UNSTAT, Growth Rate of GDP/breakdown at constant 199 prices in Percent (all countries and regions) [online]. Dostupné na WWW: < [cit ].

10 MOŢNOSTI VYUŢITÍ ODLIŠNOSTÍ VE VÝVOJI EKONOMICKY INTEGROVANÉHO ČESKOSLOVENSKA, RESP. JEHO NÁSTUPNICKÝCH ZEMÍ, A NEINTEGROVANÉHO JAPONSKA CESTOU VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCE [5] EUROSTAT: Exchange rates against the euro. [online]. Dostupné na WWW: < p_product_code=ch2_29> [cit ]. [6] ČSÚ: Vývoj obchodu s Japonskem v letech in Zastupitelský úřad Tokio (Japonsko), Japonsko: Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR [online]. Dostupné na: < [cit ]. [7] ŠSÚ SR: Dovoz a vývoz podla kontinentov a ekonomických uskupení krajín v roku 25,26,27 a 28. [online]. Dostupné na: < [cit ].

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

Jak rychle rostla česká ekonomika?

Jak rychle rostla česká ekonomika? Jak rychle rostla česká ekonomika? Ukazatel HDP nevystihuje plně výkon ekonomiky, přesto je používán ve většině analýz. Použijeme-li k charakteristice výkonu české ekonomiky ukazatele reálného důchodu,

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světového hospodářství a světových trhů se v roce 2009 odehrával ve znamení mírného hospodářského poklesu. Nejvýznamnější ekonomiky světa zaznamenaly prudkou negativní

Více

1. Obecné funkce zahraničního obchodu v ekonomice. 2. Specifika fungování zahraničního obchodu v ČR minulost, současnost

1. Obecné funkce zahraničního obchodu v ekonomice. 2. Specifika fungování zahraničního obchodu v ČR minulost, současnost MEZINÁRODNÍ OBCHOD úloha zahraničního obchodu v ekonomice, specifika fungování v ČR Osnova přednášky 1. Obecné funkce zahraničního obchodu v ekonomice 2. Specifika fungování zahraničního obchodu v ČR minulost,

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

VÝVOJ MĚNOVÉHO KURZU A ZAHRANIČNÍ OBCHOD DEVELOPMENT OF EXCHANGE RATES AND FOREIGN TRADE JOSEF BRČÁK

VÝVOJ MĚNOVÉHO KURZU A ZAHRANIČNÍ OBCHOD DEVELOPMENT OF EXCHANGE RATES AND FOREIGN TRADE JOSEF BRČÁK VÝVOJ MĚNOVÉHO KURZU A ZAHRANIČNÍ OBCHOD DEVELOPMENT OF EXCHANGE RATES AND FOREIGN TRADE JOSEF BRČÁK Anotace: Příspěvek se zabývá problematikovou měnových kurzů, otázkami zahraničního obchodu a vlivem

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Odborný vědecký časopis Centra ekonomických studií

Odborný vědecký časopis Centra ekonomických studií Odborný vědecký časopis Centra ekonomických studií Vysoké školy ekonomie a managementu el 04 Ekonomické listy 2010 03 20 29 45 Pozvolné oživení české ekonomiky Plně neparametrický odhad volatility a driftu

Více

Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010

Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010 Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010 Martin Maršík, Jitka Papáčková Vysoká škola technická a ekonomická Abstrakt V předloženém článku autoři rozebírají vývoj

Více

Karel Engliš a současná měnová politika

Karel Engliš a současná měnová politika prof. JUDr. Karel Engliš státník, vědec, pedagog Karel Engliš a současná měnová politika Vladimír Tomšík viceguvernér Česká národní banka Konference k 5. výročí úmrtí prof. Karla Engliše - guvernéra Národní

Více

VÝDAJE NA POTRAVINY A ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE

VÝDAJE NA POTRAVINY A ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE VÝDAJE NA POTRAVINY A ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE Jaroslav Mach, Jaroslava Burianová Katedra ekonomických teorií, Provozně ekonomická fakulta Česká zemědělská universita Praha Anotace: Příspěvek obsahuje návrh

Více

2. Zdroje ekonomického růstu v ČR

2. Zdroje ekonomického růstu v ČR 2. Zdroje ekonomického růstu v ČR Ve standardním pojetí makroekonomické analýzy nabídkové strany ekonomiky tvoří zdroje ekonomického růstu práce, fixní kapitál a produktivita faktorů, resp. technologický

Více

Ohrožení chudobou či sociálním vyloučením v méně rozvinutých regionech EU

Ohrožení chudobou či sociálním vyloučením v méně rozvinutých regionech EU Ohrožení chudobou či sociálním vyloučením v méně rozvinutých regionech EU Ing. Renáta Hloušková červen 2016 Cíl a hypotézy Hlavním cílem příspěvku je prezentovat výsledky výzkumu, zaměřeného na změny rozdílů

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2014 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky

Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky Analýza vývoje zahraničního obchodu v zemích Visegrádské čtyřky Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. Ing. Eva Hamplová, Ph.D. Univerzita Hradec Králové Fakulta informatiky a managementu Katedra ekonomie makroekonomická

Více

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET Martin Souček Abstrakt: Práce se zabývá spotřebitelským košem a jeho vztahem k marketingu. Snaží se popsat vzájemné souvislosti a význam spotřebitelského koše pro marketing

Více

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS Makroekonomie (Bc) LS 2005/06 Podkladové materiály na cvičení 1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu

Více

Zahraniční obchod v roce 2008

Zahraniční obchod v roce 2008 3 Zahraniční obchod v roce 28 Obrat zahraničního obchodu zaznamenal poprvé od vstupu České republiky do Evropské unie a podruhé v historii České republiky meziroční pokles. V porovnání s rokem 27 se obrat

Více

Růst post-transformačních ekonomik: co (ne)lze očekávat od HDP? Miroslav Singer

Růst post-transformačních ekonomik: co (ne)lze očekávat od HDP? Miroslav Singer Růst post-transformačních ekonomik: co (ne)lze očekávat od HDP? Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka 25 let svobodného podnikání Prague Twenty, Praha, 13. listopadu 2014 Obsah Růst vybraných ekonomik

Více

PENĚŽNÍ VYDÁNÍ NA DOPRAVU V ČR MONETARY TRANSPORT EXPENSES IN CZECH REPUBLIC

PENĚŽNÍ VYDÁNÍ NA DOPRAVU V ČR MONETARY TRANSPORT EXPENSES IN CZECH REPUBLIC PENĚŽNÍ VYDÁNÍ NA DOPRAVU V ČR MONETARY TRANSPORT EXPENSES IN CZECH REPUBLIC Kateřina Pojkarová 1 Anotace: Tak, jako je doprava je významnou a nedílnou součástí každé ekonomiky, jsou vydání na dopravu

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2017 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

v období 2007-2013 Structural Funds and Their Impact on Rural Development in the Czech Republic in the Period 2007-2013

v období 2007-2013 Structural Funds and Their Impact on Rural Development in the Czech Republic in the Period 2007-2013 Strukturální fondy a jejich vliv na rozvoj venkova v ČR v období 2007-2013 Structural Funds and Their Impact on Rural Development in the Czech Republic in the Period 2007-2013 Jiří Kolman Summary In this

Více

Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz Leden 2015. Odvětvové toky dřevní hmoty vyjádřené v hodnotě

Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz Leden 2015. Odvětvové toky dřevní hmoty vyjádřené v hodnotě Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz Leden 2015 Odvětvové toky dřevní hmoty vyjádřené v hodnotě Stránka 2 z 10 O B S A H... STRANA 1. EXECUTIVE SUMMARY... 3 2. CÍL ANALÝZY... 4 3. HODNOTOVÉ TOKY MEZI

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 10. Lekce Ekonomický růst a cyklický vývoj tržního hospodářství

Více

VYBRANÉ MÌNOVÉ NÁSTROJE ÈESKÉ NÁRODNÍ BANKY

VYBRANÉ MÌNOVÉ NÁSTROJE ÈESKÉ NÁRODNÍ BANKY VYBRANÉ MÌNOVÉ NÁSTROJE ÈESKÉ NÁRODNÍ BANKY Zdenìk Makovský Ústav ekonomie, Fakulta ekonomicko-správní, Univerzita Pardubice Abstract This article deals with monetary instruments used by Czech National

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. polovinu roku 2017

Více

DIFERENCOVANÝ EKONOMICKÝ ROZVOJ V REGIONECH ČR POTŘEBA MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTORŮ PRO ŘÍZENÍ V REGIONECH

DIFERENCOVANÝ EKONOMICKÝ ROZVOJ V REGIONECH ČR POTŘEBA MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTORŮ PRO ŘÍZENÍ V REGIONECH DIFERENCOVANÝ EKONOMICKÝ ROZVOJ V REGIONECH ČR POTŘEBA MAKROEKONOMICKÝCH INDIKÁTORŮ PRO ŘÍZENÍ V REGIONECH Miloslav Chlad V rámci EU se v rozhodující míře pro regionální politiku využívá regionální úroveň

Více

ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU. Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM. www.cesvsem.cz. Bratislava, 9.

ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU. Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM. www.cesvsem.cz. Bratislava, 9. ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Bratislava, 9. února 2007 Obsah: 1. Hrubý domácí produkt (HDP) a růstová výkonnost

Více

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI Vladimír ŽÍTEK Katedra regionální ekonomie a správy, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova Univerzita, Lipová 41a, 602 00 Brno zitek@econ.muni.cz Abstrakt

Více

ASIJSKÝ TRH ANALÝZA KONKURENCE. Studie pro RTG přístroje

ASIJSKÝ TRH ANALÝZA KONKURENCE. Studie pro RTG přístroje ASIJSKÝ TRH ANALÝZA KONKURENCE Studie pro RTG přístroje 1 ASIJSKÝ TRH Analýza konkurence Obsah Exekutivní shrnutí... 1 Světová konkurence... 2 Specializace jednotlivých zemí na analyzovanou položku...

Více

6. Ceny v korunách (ČSÚ)

6. Ceny v korunách (ČSÚ) 6. Ceny v korunách (ČSÚ) Pramenem údajů jsou v této části za léta 1993-2000 data Generálního ředitelství cel (www.mfcr.cz), od roku 2000 data Českého statistického úřadu (www.czso.cz). Možnosti komparativní

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

dopady na českou ekonomiku Miroslav Singer guvernér, 129. Žofínské fórum Praha, 12. března 2012

dopady na českou ekonomiku Miroslav Singer guvernér, 129. Žofínské fórum Praha, 12. března 2012 Dluhová krize v eurozóně a její dopady na českou ekonomiku Miroslav Singer guvernér, r, Česká národní banka 129. Žofínské fórum Praha, 12. března 2012 Obsah Příčiny krize v eurozóně Nejnovější makroekonomický

Více

ING Wholesale Banking Obavy z posilující koruny - jsou na místě?

ING Wholesale Banking Obavy z posilující koruny - jsou na místě? ING Obavy z posilující koruny - jsou na místě? Vojtěch Benda Senior economist Praha 26. listopadu 2007 Kurz koruny k euru a dolaru Kurz EUR/CZK Kurz USD/CZK 41 47 39 42 37 35 37 33 32 31 27 29 27 22 25

Více

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY

STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY STRUKTURÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉ EKONOMIKY Marek Rojíček Centrum ekonomických studií, Vysoká škola ekonomie a managementu marek.rojicek@vsem.cz Abstrakt Studie zkoumá vývoj odvětvové struktury české ekonomiky

Více

Mìsíèní zpráva klientùm 2

Mìsíèní zpráva klientùm 2 Mìsíèní zpráva klientùm 5 Z Nìmecka pøichází optimismus Americké dluhopisy v dubnu vzrostly o 0,5 % Silný rùst PX pokraèoval i v dubnu Zemìdìlské plodiny jsou pøíležitostí k nákupu Kvìten 007 EKONOMIKA

Více

ROZVOJ A KONVERGENCE REGIONŮ BÝVALÉ NDR A ČESKOSLOVENSKA

ROZVOJ A KONVERGENCE REGIONŮ BÝVALÉ NDR A ČESKOSLOVENSKA DOI: 10.5817/CZ.MUNI.P210 6257 2013 2 ROZVOJ A KONVERGENCE REGIONŮ BÝVALÉ NDR A ČESKOSLOVENSKA DEVELOPMENT AND CONVERGENCE OF THE FORMER GDR AND CZECHOSLOVAKIA DOC. ING. IVANA KRAFTOVÁ, CSC. Ústav regionálních

Více

Krize eura? Euro je silnější než při startu eurozóny ECB dodržuje cíl cenové stability. Euro/dollar exchange rate

Krize eura? Euro je silnější než při startu eurozóny ECB dodržuje cíl cenové stability. Euro/dollar exchange rate Bankovníunie: odpověďna ekonomickou a finanční krizi? Liberec 23. duben 2013 Zdeněk Čech Ekonomický poradce Zastoupení Evropské komise v České republice Krize eura? Euro je silnější než při startu eurozóny

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4. 3. Váha nefinančních firem kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4.3.1. Spojitost s přílivem přímých investic Odlišnost pojmů Je třeba rozlišovat termín příliv přímých

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2018 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

INVESTIČNÍ POBÍDKY A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU V KONTEXTU ROZVOJE REGIONU SEVEROVÝCHOD

INVESTIČNÍ POBÍDKY A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU V KONTEXTU ROZVOJE REGIONU SEVEROVÝCHOD INVESTIČNÍ POBÍDKY A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU V KONTEXTU ROZVOJE REGIONU SEVEROVÝCHOD KRISTÝNA BRZÁKOVÁ KAROLÍNA PŘIDALOVÁ 1 AGENDA Seznámení s cíly článku, metodologie Teoretické přístupy k problematice

Více

Základy ekonomie II. Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy

Základy ekonomie II. Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Základy ekonomie II Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Struktura definice měnového kurzu poptávka po národní měně a nabídka měny utváření směnného kurzu a jeho změny nominální vs. reálný kurz

Více

Základy ekonomie. Makroekonomie předmět zkoumání, HDP

Základy ekonomie. Makroekonomie předmět zkoumání, HDP Základy ekonomie Makroekonomie předmět zkoumání, HDP Co je makroekonomie Makroekonomie = ta část ekonomie, která se zabývá chováním národního hospodářství jako celku srovnej s mikroekonomií mikro: kdo,

Více

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii . Nominální a reálná konvergence k evropské hospodářské a měnové unii Česká republika podle výsledků za rok a aktuálně analyzovaného období (duben až březen ) plní jako jediná ze čtveřice,, a tři ze čtyř

Více

ČESKÝ A SLOVENSKÝ PRŮMYSL ŽÁROMATERIÁLŮ V OBDOBÍ CELOSVĚTOVÉ EKONOMICKÉ KRIZE

ČESKÝ A SLOVENSKÝ PRŮMYSL ŽÁROMATERIÁLŮ V OBDOBÍ CELOSVĚTOVÉ EKONOMICKÉ KRIZE ČESKÝ A SLOVENSKÝ PRŮMYSL ŽÁROMATERIÁLŮ V OBDOBÍ CELOSVĚTOVÉ EKONOMICKÉ KRIZE Ing. Tadeáš Franek, Refrasil, s.r.o., Průmyslová 7, Třinec Konská, Česká republika Abstrakt Vlivem celosvětové ekonomické krize

Více

N_MF_B Mezinárodní finance_a Devizový kurs. zákon jedné ceny parita kupní síly, parita úrokové míry, Fisherovy vztahy.

N_MF_B Mezinárodní finance_a Devizový kurs. zákon jedné ceny parita kupní síly, parita úrokové míry, Fisherovy vztahy. N_MF_B Mezinárodní finance_a Devizový kurs zákon jedné ceny parita kupní síly, parita úrokové míry, Fisherovy vztahy. Devizový kurs definice Je cena měnové jednotky jedné země vyjádřená v měnových jednotkách

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za roku 2016 dosáhly tržby v běžných

Více

Vývoj indexů cen v zahraničním obchodě v 1. čtvrtletí 2010

Vývoj indexů cen v zahraničním obchodě v 1. čtvrtletí 2010 17.5.2010 Vývoj indexů cen v zahraničním obchodě v 1. čtvrtletí 2010 Mezičtvrtletní hodnocení: Ceny vývozu se v 1. čtvrtletí 2010 proti 4. čtvrtletí 2009 zvýšily o 0,9 % (ve 4. čtvrtletí 2009 o 1,0 %),

Více

INDEX DOVOZNÍCH CEN A JEHO VAZBA NA VÝVOJ CEN ROPY

INDEX DOVOZNÍCH CEN A JEHO VAZBA NA VÝVOJ CEN ROPY 13. 5. 2013 INDEX DOVOZNÍCH CEN A JEHO VAZBA NA VÝVOJ CEN ROPY Úvod Ceny dovozu ovlivňují každou ekonomiku, ale jejich význam roste s její otevřeností. Otevřenost České republiky měřená pomocí dovozu na

Více

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice

Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Sociodemografická analýza SO ORP Mohelnice Bc. Martin Šinál, 2019 Analýza byla zpracována v rámci projektu Střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb SO ORP Mohelnice (CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006549)

Více

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Institut ekonomických studií FSV UK 20. listopadu 2014 Obsah Vývoj měnové politiky ČNB a české ekonomiky před

Více

Hypotéza finanční nestability. Ondřej Lopušník

Hypotéza finanční nestability. Ondřej Lopušník Hypotéza finanční nestability Ondřej Lopušník Co vás čeká Úvod Hypotéza finanční nestability Doporučení pro hospodářskou politiku HFN a otevřená ekonomika Závěr Úvod Hyman Minsky (1919 1996) In all disciplines

Více

Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB

Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB Makroekonomický vývoj a prognóza ČNB Porada vedoucích ch obchodně ekonomických úseků zastupitelských úřadů ČR Mojmír r Hampl viceguvernér ČNB Praha, 23.6.2008 Obsah Vnější prostředí české ekonomiky Vývoj

Více

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Jan Frait člen bankovní rady ČNB Perspektivy automobilového průmyslu Autosalon Brno, 3.6.2005 Centrální banka a automobilový průmysl? ČNB je institucí, jež

Více

MODEL HODNOCENÍ REGIONŮ NA BÁZI VICEKRITERIÁLNÍHO VÁŽENÉHO RANKINGU

MODEL HODNOCENÍ REGIONŮ NA BÁZI VICEKRITERIÁLNÍHO VÁŽENÉHO RANKINGU MODEL HODNOCENÍ REGIONŮ NA BÁZI VICEKRITERIÁLNÍHO VÁŽENÉHO RANKINGU Ivana KRAFTOVÁ Universita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní Ivana.Kraftova@uni-pardubice.cz Abstrakt Při řízení povzbudivého růstu

Více

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE

ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE ČESKÁ REPUBLIKA A NOVÉ ČLENSKÉ ZEMĚ EVROPSKÉ UNIE NA CESTĚ DO EUROZÓNY CZECH REPUBLIC AND NEW MEMBERS OF EUROPEAN UNION ON THE WAY TO EUROZONE Růžena Breuerová Anotace: Článek se zabývá strategií přistoupení

Více

BEYOND ECONOMIC GROWTH.

BEYOND ECONOMIC GROWTH. 1 Světová banka nabízí ke studiu zajímavou publikaci BEYOND ECONOMIC GROWTH. Zde je příklad, jak já využívám tohoto zdroje pro studium a poznání služeb v hodinách zeměpisu. Tabulky, mimochodem značného

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

1 Úvod. 1 Tento příspěvek je částí analýzy (odborné statě) Maastrichtská konvergenční kritéria (Šimíková (2003)), jenž

1 Úvod. 1 Tento příspěvek je částí analýzy (odborné statě) Maastrichtská konvergenční kritéria (Šimíková (2003)), jenž Makroekonomická analýza maastrichtských konvergenčních kritérií; Případ cenové stability 1 Ing. Ivana Šimíková, Ph.D. Katedra financí a účetnictví TUL, Hospodářská fakulta Hálkova 6 461 17 Liberec E -

Více

Makroekonomický vývoj a podnikový sektor

Makroekonomický vývoj a podnikový sektor Makroekonomický vývoj a podnikový sektor Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Setkání s představiteli zaměstnavatelské a podnikatelské sféry Praha, 5. listopadu 1 Plán prezentace Vývoj vnějšího

Více

Makroekonomická predikce

Makroekonomická predikce Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY Odbor Finanční politika Č Ministerstvo financí Č, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 2 ekonomický výkon, ceny zboží a služeb, trh práce, vztahy k zahraničí,

Více

SEZNAM GRAFŮ A INVESTICE DO VĚDY A VZDĚLÁVÁNÍ

SEZNAM GRAFŮ A INVESTICE DO VĚDY A VZDĚLÁVÁNÍ SEZNAM GRAFŮ A INVESTICE DO VĚDY A VZDĚLÁVÁNÍ A.1 Celkové výdaje na výzkum a vývoj Graf A1-1 Celkové výdaje na VaV, 1998 2008 Graf A1-2 Celkové výdaje na VaV podle sektorů užití, 2000 2008 Graf A1-3 Celkové

Více

VÝZNAM ÚVĚRŮ NEFINANČNÍM PODNIKŮM V ÚVĚROVÝCH PORTFOLIÍCH ČESKÝCH BANK 1

VÝZNAM ÚVĚRŮ NEFINANČNÍM PODNIKŮM V ÚVĚROVÝCH PORTFOLIÍCH ČESKÝCH BANK 1 VÝZNAM ÚVĚRŮ NEFINANČNÍM PODNIKŮM V ÚVĚROVÝCH PORTFOLIÍCH ČESKÝCH BANK 1 Vodová Pavla ABSTRAKT Cílem příspěvku je analyzovat úvěry poskytované nefinančním podnikům. Nejprve je charakterizován význam úvěrů

Více

MAKROEKONOMICKÝ POHLED NA FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ. Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA Hlavní ekonom Komerční banky 14. listopadu 2012

MAKROEKONOMICKÝ POHLED NA FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ. Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA Hlavní ekonom Komerční banky 14. listopadu 2012 MAKROEKONOMICKÝ POHLED NA FINANCOVÁNÍ ZDRAVOTNICTVÍ Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA Hlavní ekonom Komerční banky 14. listopadu 212 Předkrizové období období konvergence Pozitivní role zahraničního kapitálu

Více

Makroekonomický vývoj v ČR a měnová politika ČNB. Miroslav Singer

Makroekonomický vývoj v ČR a měnová politika ČNB. Miroslav Singer Makroekonomický vývoj v ČR a měnová politika ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Jihočeská univerzita České Budějovice, 10. března 2014 Obsah Nedávný makroekonomický vývoj v ČR Měnová politika

Více

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela?

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? Konference Fórum e-time 2011 květen 2011 Globální kontexty krize Dopad na českou ekonomiku a firemní sektor Odvětví informačních a komunikačních činností Telekomunikace

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2018 do 30.

Více

Makroekonomický vývoj a trh práce

Makroekonomický vývoj a trh práce Makroekonomický vývoj a trh práce Petr Král Ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Sekce měnová a statistiky Setkání bankovní rady ČNB s představiteli Českomoravské konfederace odborových svazů

Více

1.3. Mzdová konvergence

1.3. Mzdová konvergence 1.3. Mzdová konvergence Průměrné hodinové náklady práce, definované jako celkové pracovní náklady v eurech dělené počtem odpracovaných hodin, mohou být srovnatelnou bází, pomocí níž je možné zhruba porovnat,

Více

Co přinese exit z kurzového závazku?

Co přinese exit z kurzového závazku? Co přinese exit z kurzového závazku? Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA 3. FÓRUM ČESKÝCH INVESTORŮ Praha, 9. února 2017 2015-11-02 2015-12-02 2016-01-02 2016-02-02 2016-03-02 2016-04-02 2016-05-02 2016-06-02

Více

MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU. Renata Kučerová

MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU. Renata Kučerová MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL V ČR PO VSTUPU DO EU THE DAIRY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AFTER THE INTEGRATION IN THE EU Renata Kučerová Anotace: Příspěvek se zabývá analýzou odvětvového prostředí mlékárenského

Více

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE

ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE ROZVOJ PŘÍRODOVĚDNÉ GRAMOTNOSTI ŽÁKŮ POMOCÍ INTERAKTIVNÍ TABULE Eva HEJNOVÁ, Růţena KOLÁŘOVÁ Abstrakt V příspěvku je prezentováno další z řady CD (Vlastnosti látek a těles) určených pro učitele základních

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Národní hospodářství 3 Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora:

Více

KOMPARACE VÝVOJE VEŘEJNÝCH VÝDAJŮ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU. Klíčová slova: klasifikace veřejných výdajů, efektivnost, struktura veřejných výdajů

KOMPARACE VÝVOJE VEŘEJNÝCH VÝDAJŮ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU. Klíčová slova: klasifikace veřejných výdajů, efektivnost, struktura veřejných výdajů KOMPARACE VÝVOJE VEŘEJNÝCH VÝDAJŮ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU doc. Ing. Bojka Hamerníková, CSc. (VŠFS, Praha) Ing. Alena Maaytová, Ph.D. (VŠE, Praha) Bc. Ullíková (VŠFS, Praha) Anotace: Analýza vývoje veřejných

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE

TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE ZPRÁVA O STAVU ZA 1/H1 5 7 9 1 11 1 13 Jan 1 Feb 1 March 1 April 1 May 1 June 1 5 7 9 1 11 1 13 1* 15* 1* Tato nová zpráva Vám poskytne aktuální informace

Více

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013

Vývoj ekonomiky ČR v roce 2012 březen 2013 Vývoj ekonomiky ČR v roce 12 březen 13 Výkonnost odvětví Viditelné oslabování meziroční dynamiky hrubé přidané hodnoty ve většině odvětví v průběhu roku 12 Dynamika reálné výkonnosti odvětví české ekonomiky,

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

Makroekonomické rozdíly mezi členy EU překážka na cestě k fiskální unii

Makroekonomické rozdíly mezi členy EU překážka na cestě k fiskální unii Makroekonomické rozdíly mezi členy EU překážka na cestě k fiskální unii PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Harmonizace fiskální

Více

4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem

4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 březen 2013 4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem Výkonové charakteristiky segmentu malých a středních

Více

Porovnání předpovídané zátěže se zátěží skutečnou (podle modelu III-C BMP ČHMÚ) Martin Novák 1,2

Porovnání předpovídané zátěže se zátěží skutečnou (podle modelu III-C BMP ČHMÚ) Martin Novák 1,2 Porovnání předpovídané zátěže se zátěží skutečnou (podle modelu III-C BMP ČHMÚ) Martin Novák 1,2 1 ČHMÚ, pobočka Ústí n.l., PS 2, 400 11 Ústí n.l., novakm@chmi.cz 2 PřF UK Praha, KFGG, Albertov 6, 128

Více

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE

RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE RESEARCH TRH REZIDENČNÍCH NEMOVITOSTÍ V PRAZE 14 5 7 8 9 1 11 1 13 14 Leden 14 Únor 14 Březen 14 Duben 14 Květen 14 Červen 14 Červenec 14 Srpen 14 Září 14 Říjen 14 Listopad 14 Prosinec 5 7 8 9 1 11 1 13

Více

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Ing. Tomáš Kozelský EU Office / Knowledge Centre Ekonomické a strategické analýzy Česká spořitelna a Katedra ekonomie a práva, ŠAVŠ Mladá Boleslav,

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

Význam spolupráce zemí Visegrádské skupiny

Význam spolupráce zemí Visegrádské skupiny Význam spolupráce zemí Visegrádské skupiny V poslední době se zintenzivnila jednání v rámci zemí Visegrádské skupiny, kterou tvoří společně s Českou republikou Maďarsko, Polsko a Slovensko. Dané země mají

Více

Vybrané aspekty makroekonomického vývoje na cestě k euru v České republice. Doc. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. 2007,, Bratislava

Vybrané aspekty makroekonomického vývoje na cestě k euru v České republice. Doc. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. 2007,, Bratislava Vybrané aspekty makroekonomického vývoje na cestě k euru v České republice Doc. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. Slovensko Česká obchodní komora Velvyslanectví ČR R ve Slovenské republice 28. března b 2007,,

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 Výroba a opravy strojů a zařízení VÝROBA A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ DK 14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 14.1. Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu

Více

Vývoj indexů cen v zahraničním obchodě ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015

Vývoj indexů cen v zahraničním obchodě ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015 16. 2. 2016 Vývoj indexů cen v zahraničním obchodě ve 4. čtvrtletí 2015 a v roce 2015 Ceny vývozu se ve 4. čtvrtletí 2015 proti 3. čtvrtletí 2015 snížily o 0,9 %, ceny dovozu o 1,5 % a směnné relace dosáhly

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. polovinu roku 2018

Více

Ekonomická efektivnost podniků v agrárním sektoru, možnosti trvale udržitelného rozvoje v zemědělských podnicích.

Ekonomická efektivnost podniků v agrárním sektoru, možnosti trvale udržitelného rozvoje v zemědělských podnicích. Ekonomická efektivnost podniků v agrárním sektoru, možnosti trvale udržitelného rozvoje v zemědělských podnicích. Eva Rosochatecká Vysoká škola zemědělská Praha, Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více