P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem na rok 2016

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem na rok 2016"

Transkript

1 P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem na rok 2016 prosinec 2015 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny obecně do sedmi oblastí činnosti, a to především: kontroly na úseku pracovněprávních předpisů, ochrany pracovních vztahů, pracovních podmínek, zaměstnanosti, bezpečnosti práce a bezpečnosti provozu technických zařízení (VTZ) apod., vycházející jednak z analýzy pracovní úrazovosti, analýzy obdržených podnětů ke kontrole a z poznatků z kontrolní činnosti za uplynulé období.

2 Integrovaná inspekce dle zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií Zdůvodnění: Společná pravidelná inspekce je zařazena do úkolů systému SÚIP na základě požadavků zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi (zákon o prevenci závažných havárií). Kontroly vybraných provozovatelů zařízení jsou prováděny v určených termínech podle schváleného plánu kontrol. Cíl úkolu: Integrovaná inspekce má za cíl provést společnou kontrolu podle ročního plánu integrované inspekce zpracovaného ČIŽP. Kontrolu provést podle zpracovaného kontrolního seznamu a v souladu s metodickým pokynem generálního inspektora, v souladu s požadavky zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií. Zadání úkolu: Kontrolu provést v souladu s metodickým pokynem generálního inspektora, v souladu s požadavky zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií. Předmět kontroly: - péče o zaměstnance, především odborná a zdravotní způsobilost, školení zaměstnanců o předpisech k zajištění bezpečnosti práce, o rizicích práce s nebezpečnými látkami a opatřeními k jejich eliminaci, - ověření znalostí a dodržování předpisů a pokynů, - poskytování OOPP na základě hodnocení rizik, jejich stav a používání zaměstnanci, - stav na pracovišti, včetně značení, - průvodní a provozní dokumentace, - pracovní a technologické postupy, - posouzení stavu technického zařízení uvedeného v dokumentaci vzhledem k reálnému stavu, včetně revizí zařízení, stavu elektroinstalace, tlakových, plynových a zdvihacích zařízení, - skladování a manipulace s nebezpečnými chemickými látkami, včetně značení zásobníků a skladů s nebezpečnými chemickými látkami, stav únikových cest, - opatření na ochranu proti výbuchu (prevence rizik, klasifikace prostorů, písemná dokumentace), - pracovní podmínky, a to zejména pracovní režim zaměstnanců a zaměstnávání žen a mladistvých, - a další porušení zjištěná při kontrole. Termín do: Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP:

3 Program Bezpečný podnik Zdůvodnění: Zařazení programu Bezpečný podnik do činností systému SÚIP vychází z Národní politiky BOZP, která v rámci osvětové činnosti stanoví mimo jiné požadavek na zavedení systému řízení BOZP u právních subjektů, k jehož realizaci by měly napomoci programy a příručky s návodem k zavedení systému řízení BOZP. Cíl úkolu: Program Bezpečný podnik má za cíl především zvýšit úroveň řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ochrany životního prostředí u právních subjektů a vytvořit podmínky pro zavedení komplexního a efektivního systému řízení BOZP. V souladu s tím trvale zvyšovat úroveň kultury práce a pracovní pohody. Z hlediska prevence je cílem programu Bezpečný podnik vytvoření podmínek pro předcházení vzniku mimořádných událostí (úrazů, havárií) a dosažení změny v přístupu managementu k řízení právního subjektu v tom smyslu, aby mimořádným událostem předcházel především preventivními opatřeními. Zadání úkolu: Prověřování plnění požadavků programu Bezpečný podnik je jako průběžný úkol prováděno všemi OIP na základě žádosti o ověření shody systému řízení BOZP zavedeného v právním subjektu v souladu s programem Bezpečný podnik. Předmět prověrky: - inspektor při prověrce u právního subjektu ověřuje splnění všech požadavků programu, které se na daný právní subjekt vztahují. Při prověrce inspektor postupuje v souladu s příkazem generálního inspektora SÚIP, příručkou obsahující program Bezpečný podnik a metodikou inspekce práce - před zahájením prověrky se pověřený inspektor seznámí s údaji týkajícími se daného právního subjektu a informuje o nich členy týmu (s procesy a činnostmi, s údaji o pracovní úrazovosti, o haváriích, o porušování předpisů a o vydaných rozhodnutích týkajících se vyřazení strojů a zařízení z provozu, zákazu činnosti) - v případě, že se u právního subjektu (nebo na jeho pracovišti) vyskytují další právní subjekty (dodavatelé, spolupracující firmy), ověří tým inspektorů zejména, jak je zajištěna součinnost na úseku prevence rizik a vzájemná informovanost o rizicích mezi jednotlivými právními subjekty - OIP při prováděné následné prověrce právního subjektu, který získal osvědčení Bezpečný podnik ověří, zda údaje uvedené v přehledu indikátorů zlepšování zaslaných právním subjektem odpovídají skutečnosti, tj. zda plní požadavek neustálého zlepšování

4 Aktivity související s předáním osvědčení Bezpečný podnik SÚIP - zajistí vyhotovení osvědčení a plaket pro oceněné právní subjekty, - vyhotoví přehled oceněných právních subjektů. VÚBP - zajistí organizaci akce, pozvánky pro vedoucí představitele oceněných právních subjektů. OIP - v souladu se stanoveným 1. a 2. termínem pro předání osvědčení právním subjektům v daném roce předá garantovi programu na SÚIP dokumenty stanovené příkazem generálního inspektora, a to nejpozději 6 týdnů před stanoveným termínem pro předání osvědčení. Předání osvědčení se zúčastní: Za SÚIP - generální inspektor úřadu (v době jeho nepřítomnosti pověřený vedoucí zaměstnanec) a garant programu Bezpečný podnik. Za OIP - vedoucí inspektor OIP, v jehož regionu je sídlo právního subjektu, kterému bude v daném termínu předáváno osvědčení a garant programu Bezpečný podnik za OIP. Za VÚBP - zaměstnanec VÚBP zajišťující organizaci akce. Termín do: Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP:

5 Kontrola dodržování pracovněprávních předpisů na základě podnětů směřujících do úseku: pracovních vztahů a podmínek, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, zaměstnanosti Zdůvodnění: Kontroly na základě podnětů tvoří významnou část kontrolní činnosti orgánů inspekce práce. Zaměstnanci se podáním podnětu mimo jiné chtějí domoci svých práv, vyplývajících jim z pracovněprávních předpisů. Upozornění na možná porušení směřují do všech úseků naší kontrolní činnosti. Nejvíce podnětů každoročně evidujeme v oblasti pracovních vztahů a podmínek. Podněty na možné porušení povinností zaměstnavatele při vzniku, změnách a skončení pracovního poměru nebo při odměňování zaměstnanců patří dlouhodobě k nejčastějším. Přestože celkový počet podaných podnětů v posledních letech mírně klesl, jejich počet stále významným způsobem ovlivňuje plánování kontrol oblastními inspektoráty práce (evidované podněty: rok , rok , rok , 10 měsíců roku ). Prostřednictvím podrobné analýzy evidovaných podnětů ke kontrole získáváme informace, ve kterých odvětvích podnikání se zaměstnanci potýkají nejčastěji s porušováním pracovněprávních předpisů a tato zjištění jsou využívána při zaměření kontrolní činnosti (např. mimořádné kontrolní akce). Cíl úkolu: Oblastní inspektoráty se budou zabývat všemi přijatými podněty ke kontrole. Prováděním kontrol budou orgány inspekce práce pomáhat napravovat závadný stav u zaměstnavatelů, kde dle podatelů podnětů dochází k možnému porušování pracovněprávních předpisů. Efektivně provedenou kontrolou můžeme pomoci ke snížení počtu porušování pracovněprávních předpisů ve všech oblastech naši kontrolní působnosti a zároveň tím působit i preventivně. Touto kontrolní činností také zvyšujeme právní vědomí zaměstnanců i zaměstnavatelů. Kontrolami na základě podnětů v oblasti pracovních vztahů a podmínek, které jsou dlouhodobě nejčetnější, máme za cíl i v roce 2015 pozitivně působit na zaměstnavatele, aby plnili zákonem stanovená pravidla, a to ať už se jedná o odměňování, pracovní poměr či jiné pracovněprávní oblasti. Kontroly na základě podnětů, které nás upozorňují na porušování povinností zaměstnavatelů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci by měly napomáhat ke snížení počtu úrazů zaměstnanců a ke zlepšení ochrany zdraví na pracovišti zaměstnavatele. Kontrolami v oblasti zaměstnanosti chceme především omezit výkon práce mimo pracovněprávní vztah a kontrolou ověřit i plnění jiných povinností zaměstnavatele, které mu stanoví zákon o zaměstnanosti. Nově pod komplexní kontrolní úkol kontroly na základě podnětů budou zahrnuty kontroly na základě podnětů směřujících do oblasti podmínek při poskytování péče o dítě v dětské skupině, stanovené zákonem č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Obsah podnětů a výsledky kontrolní činnosti budou sloužit jako důležitý informační zdroj k zaměření kontrolní činnosti orgánů inspekce práce v dalším období. Zadání úkolu:

6 Každý oblastní inspektorát práce se bude zabývat všemi podněty ke kontrole, které v průběhu roku obdrží. Každý přijatý podnět bude zaevidován v IS a podateli bude zaslána písemná informace o způsobu vyřízení jeho podnětu v souladu s Metodickým pokynem generálního inspektora SÚIP č. 2/2014 ze dne Při provádění kontrol na základě podnětů na nelegální zaměstnávání budou inspektoráty práce postupovat podle jednotné Metodiky provádění kontrol nelegálního zaměstnávání, vytvořené v rámci projektu OP LZZ Efektivní systém rozvoje zaměstnanosti, výkonu komplexních kontrol a potírání nelegálního zaměstnávání v ČR. Při zařazování podnětů do plánu kontrol budou inspektoráty práce přihlížet k jejich závažnosti a společenské škodlivosti. Podněty ke kontrole budou využívány rovněž jako podklad k provedení kontrol na základě ostatních hlavních úkolů. Při práci s podněty budou oblastní inspektoráty práce důsledně dbát na úplné vyřízení podnětu a klást velký důraz na komunikaci s podatelem podnětu. Především je nutné věnovat mimořádnou pozornost při zpracování závěrečné informace podateli podnětu o výsledku provedené kontroly. Podněty, které svým obsahem nespadají pod kontrolní působnost orgánů inspekce práce, budou neprodleně předávány jiným kompetentním kontrolním orgánům. Oblastní inspektoráty práce budou při vyřizování podnětů ke kontrole intenzivněji využívat institutu poskytování základního poradenství. Předmět kontroly: Předmětem kontroly bude konkrétní oblast, na kterou ve svém podnětu podatel upozorňuje. V oblasti pracovních vztahů a podmínek to zpravidla je: - odměňování, - vznik, změna a skončení pracovního poměru, - pracovní doba, - rovné zacházení a zákaz diskriminace, - náhrady. V oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci to zpravidla je: - dodržování předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na pracovištích zaměstnavatele, - zajištění bezpečného provozu vyhrazených technických zařízení, - vybavení zaměstnanců osobními ochrannými pracovními prostředky. V oblasti zaměstnanosti to zpravidla je: - nelegální zaměstnávání občanů ČR, cizinců, - rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání, i jiná povinnost zaměstnavatele, stanovená mu v zákoně o zaměstnanosti. V oblasti péče o dítě v dětské skupině to bude: - dodržování povinností vymezených zákonem č. 247/2014 Sb. Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP: Termín do:

7 Kontrola plnění povinného podílu zaměstnávání OZP podle zákona o zaměstnanosti Zdůvodnění: Každoročně Státní úřad inspekce práce zaměřuje svou kontrolní činnost na plnění povinností zaměstnavatelů zaměstnávat osoby se zdravotním postižením v povinném podílu. Výsledky kontrol prokázaly, že řada zaměstnavatelů, kteří nesplnili zaměstnávat povinný podíl OZP, a to ani odběrem výrobků, služeb nebo zadáním zakázek zaměstnavatelům s více jak 50% OZP současně neplní zákonnou povinnost odvodu do státního rozpočtu vůbec, nebo odvod provádí kdykoliv během roku a nikoliv ve lhůtě do za předcházející kalendářní rok. Rovněž neznalost řady zaměstnavatelů vypočítat stanovenou zákonnou povinnost je mnohdy důvodem pro nesplnění stanovené zákonné povinnosti. Novela zákona o zaměstnanosti, zavedla s účinností od změny, jejichž cílem je omezit obcházení zákona při plnění povinného podílu zaměstnávání OZP náhradním plněním, zejména při odebírání výrobků nebo služeb. Nejen samotnou kontrolou, ale i následným finančním postihem lze působit na zaměstnavatele, aby svou zákonnou povinnost zaměstnávat OZP v povinném podílu plnili. Státní úřad inspekce práce zaměří kontrolní činnosti zejména na plnění povinného podílu zaměstnávání OZP za rok 2015 tak, aby mohl využít novelizovaných ustanovení zákona o zaměstnanosti v této oblasti. Cíl úkolu: Kontrolní činností vč. správného trestání pozitivně ovlivnit zaměstnanost OZP a snížit počet zaměstnavatelů, kteří neplní povinný podíl zaměstnáváním OZP a to ani odvodem do státního rozpočtu, případně tento nerealizovali v zákonem stanovené lhůtě. Pokračovat v kontrolách zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 25 zaměstnanců, zda plní zákonem stanovené povinnosti spojené se zaměstnáváním OZP, stejně jako subjektů, které jim poskytují náhradní plnění. Zadání úkolu: Na základě plnění zákonné povinnosti zaměstnavatele při zaměstnávání OZP formou náhradního plnění, pak každý oblastní inspektorát práce provede kontrolu minimálně 2 největších poskytovatelů náhradního plnění v působnosti inspektorátu práce. Podkladem pro výběr poskytovatelů náhradního plnění budou seznamy úřadů práce obdržené v letech , zejména pak v roce Oblastní inspektoráty práce se dále zaměří nejen na ty zaměstnavatele, kteří plnili povinný podíl cestou náhradního plnění, ale zejména na ty, kteří měli plnit povinnost zaměstnávat OZP, v hlášení úřadu práce deklarovali povinnost odvodu do státního rozpočtu, ale tento neodvedli v zákonem stanovené lhůtě, případně vůbec. V takových případech povedou oblastní inspektoráty práce se zaměstnavateli správní řízení. Současně budou oblastní inspektoráty práce aktivně přistupovat k řešení podnětů ke kontrole zaslaných Krajskými pobočkami ÚP ČR a jejími kontaktními pracovišti.

8 Předmět kontroly: 1. Zda zaměstnavatel s více jak 25 zaměstnanci: - plní povinnost zaměstnat osoby se zdravotním postižením (OZP) ve výši povinného podílu nebo tzv. náhradním plněním, - plní stanovenou ohlašovací povinnost a ve stanovené lhůtě a rozsahu podle 83 ZoZ, - odvedl odvod do státního rozpočtu ve stanovené výši a lhůtě. 2. Zda poskytovatel náhradního plnění: - splňuje podmínku zaměstnávání více jak 50 % OZP, od na zřízených nebo vymezených chráněných pracovních místech ( 75 ZoZ), - nepřekročil maximální možný poskytovaný objem náhradního plnění, - vede evidenci o poskytovaném plnění v souladu se ZoZ, od vede úplnou a pravdivou evidenci v souladu s 81 ZoZ, - poskytované plnění má v předmětu podnikání. Instruktáž nebo metodika: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP: Termín do:

9 Kontrola nelegálního zaměstnávání občanů ČR a cizinců Zdůvodnění: Kontrolní činnost zaměřená na odhalování a potírání nelegální práce je od počátku roku 2012, kdy kontrolní působnost v této oblasti přešla na Státní úřad inspekce práce, každoročně jednou z priorit orgánů inspekce práce, v souladu s prioritami celého resortu Ministerstva práce a sociálních věcí i s vnitřní politikou Evropské unie. Nelegální práce, popřípadě nepravá samostatně výdělečná činnost jsou patologické jevy, které s sebou přinášejí významné finanční úniky z veřejných rozpočtů na neodvedených daních a sociálním a zdravotním pojistném a nekalou podnikatelskou konkurenci, kdy do výhodnější pozice se dostávají ti zaměstnavatelé, kteří zaměstnáváním pracovních sil zcela beze smlouvy nebo v předstíraných obchodních vztazích snižují své náklady oproti konkurentům řádným zaměstnavatelům. Nelegálně pracující osoby nepoužívají ochrany pracovního práva; mnohdy si neplatí nemocenské pojištění, důchodové pojištění si platí v nejnižší možné výši, a nemají tedy odpovídající sociální zajištění v případě nemoci a v seniorském věku. Za osoby, které vykonávají nelegální práci a zároveň jsou evidovány jako uchazeči o zaměstnání na Úřadu práce ČR, je státem hrazeno zdravotní pojištění; tento stav není z dlouhodobého hlediska pro tyto osoby výhodný s ohledem na stanovení výše budoucího důchodu, nehledě na finanční úniky z veřejných rozpočtů na neoprávněně vyplacených dávkách podpory v nezaměstnanosti a pojistném na zdravotní pojištění placeném státem za uchazeče o zaměstnání. Nelegální zaměstnávání cizinců s sebou přináší deformace trhu práce v ČR, a v neposlední řadě také bezpečnostní rizika. Kontrola nelegální práce byla v systému Státního úřadu inspekce práce realizována od do konce roku 2015 v rámci projektu OP LZZ Efektivní systém rozvoje zaměstnanosti, výkonu komplexních kontrol a potírání nelegálního zaměstnávání v ČR, CZ.1.04/2.200/ Za toto období bylo v systému Státního úřadu inspekce práce realizováno cca kontrol zaměřených na odhalování nelegální práce, ve všech oblastech podnikání kontrolovaných zaměstnavatelů a u zaměstnavatelů všech velikostí. Kontrolní činnost, nastartovaná projektem, bude od nadále realizována jako trvalá součást činnosti Státního úřadu inspekce práce. Intenzivní, plošná kontrolní činnost, především v prvních dvou letech realizace projektu, přispěla k podstatnému zvýšení povědomí o nelegální práci u široké veřejnosti, ke zlepšení právního vědomí zaměstnavatelů v této oblasti a ve svém důsledku ke snížení četnosti zjištění výkonu nelegální práce. Od roku 2015 byl proto zahájen postupný přechod od masivní, plošné kontrolní činnosti ke kontrolám cíleným, zaměřeným maximálně na účelnost a efektivitu. K tomuto účelu je v co nejvyšší míře využívána místní a osobní znalost trhu práce v daném regionu, využívání všech dostupných informačních zdrojů, důsledný monitoring vytipovaných pracovišť, provádění kontrol skupinami o větším počtu inspektorů a v neposlední řadě rotace inspektorů mezi jednotlivými okresními pracovišti oblastních inspektorátů práce, která přispívá nejen k eliminaci rizika korupce, ale také přináší nové pohledy na výběr subjektů ke kontrole v daném regionu. I v roce 2016 budou organizovány celostátní i regionální mimořádné kontrolní akce. Bude nadále rozvíjena spolupráce s dalšími kontrolními složkami a předávání informací, které mohou být využity pro činnost v působnosti těchto kontrolních složek (ČSSZ, Cizinecká policie, Finanční úřady, Úřad práce ČR). Jako součást kontrol i jako segment poradenství bude i nadále prováděna intenzivní osvětová a preventivní činnost zaměřená na předcházení nelegálnímu zaměstnávání.

10 Cíl úkolu: Cílem kontrol v rámci tohoto hlavního úkolu je eliminovat nelegální zaměstnávání občanů ČR i zaměstnanců ze zahraničí ve všech segmentech pracovního trhu a tím napomoci ke snížení úniků na daních a platbách sociálního a zdravotního pojištění, ke vzrůstu počtu pracovních míst na otevřeném trhu, omezit počet osob pracujících bez ochrany pracovního práva a bez odpovídajícího sociálního zabezpečení, omezit počet cizinců pracujících na území ČR bez povolení k zaměstnání a k pobytu, nebo obcházejících povinnost mít povolení k zaměstnání, omezit vykořisťování zaměstnanců ze zahraničí, zejména cizinců ze zemí mimo EU, preventivně působit na trhu práce. Kontroly realizovat především u těch zaměstnavatelů, u kterých je detekováno zvýšené riziko nelegálního zaměstnávání, a to účelně a efektivně, v krátkém časovém úseku, s návazností na oblasti kontrolní činnosti dalších kontrolních subjektů a institucí státní správy. Zadání úkolu: Oblastní inspektoráty práce provedou na území České republiky celkem kontrol zaměřených na umožnění výkonu a výkon nelegální práce. V průběhu roku 2016 budou Státním úřadem inspekce práce vyhlášeny 3 celostátní mimořádné kontrolní akce, zaměřené aktuálně na subjekty, u kterých lze předpokládat nelegální zaměstnávání. Nadto každý oblastní inspektorát práce zrealizuje minimálně dvě regionální mimořádné kontrolní akce v každém čtvrtletí. Při plánování a realizaci kontrol budou oblastní inspektoráty práce postupovat podle jednotné Metodiky provádění kontrol nelegálního zaměstnávání, vytvořené v rámci projektu. Plány kontrol budou koncipovány oblastními inspektoráty práce jako čtvrtletní, s následnou aktualizací na jednotlivé měsíce a týdny. Při tvorbě plánů kontrol budou oblastní inspektoráty práce respektovat plán ročních úkolů stanovených Státním úřadem inspekce práce, zohlední obdržené podněty, kontroly prováděné ve spolupráci s dalšími orgány státní správy a kontroly stanovené v rámci mimořádných kontrolních akcí. Při plánování kontrol budou oblastní inspektoráty práce využívat podněty ke kontrole občanů, zaměstnanců, sociálních partnerů a informací získaných na základě vlastní kontrolní činnosti. Při provádění kontrol rovněž zohlední zkušenosti z kontrolní činnosti zaměřené na nelegální zaměstnávání v předchozích obdobích. Kontroly budou plánovány a prováděny s ohledem na efektivitu a účelnost, za maximálního využití mobilních kanceláří, za využití přístupu do informačních databází ČSSZ a ÚP ČR, ve spolupráci s Policí ČR - Službou cizinecké policie, popř. s dalšími složkami Policie ČR nebo městské/obecní policie a s Celní správou. V případě zjištění nelegální práce budou o této skutečnosti informovat další kontrolní orgány (pokud nebudou účastny kontroly), např. ÚP ČR, ČSSZ, živnostenské úřady, finanční úřady, cizineckou policii apod. Kontroly budou cílené, bude prováděn důsledný monitoring pracovišť před kontrolou. Kontroly a mimořádné kontrolní akce se více soustředí na velká pracoviště s větším počtem zaměstnavatelů a budou prováděny větším počtem inspektorů, kteří budou v případě potřeby rotovat mezi okresy v rámci celé oblasti v územní působnosti oblastního inspektorátu práce. Předmět kontroly: - existence pracovněprávního vztahu při výkonu závislé práce, - výkon práce cizince na základě povolení k zaměstnání (zaměstnanecké karty, modré karty), je-li požadováno, - výkon práce cizince v souladu s povolením k zaměstnání, nebo se zaměstnaneckou kartou, nebo s modrou kartou, - výkon práce cizince na základě platného povolení k pobytu na území ČR, je-li požadováno, - forma, náležitosti a obsah pracovní smlouvy, dohody o provedení práce nebo dohody o

11 pracovní činnosti, pokud existují, - základní ustanovení zákoníku práce na úseku pracovního poměru, pracovní doby, odměňování a BOZP Termín do: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP:

12 Kontrola agentur práce Zdůvodnění: Agentury práce jsou nedílnou součástí trhu práce České republiky. Základní pravidla činnosti agentur práce jsou nastavena zákonem č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, a zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Vlastní činnost agentur práce je dána povahou povolení ke zprostředkování zaměstnání, které jim uděluje Generální ředitelství Úřadu práce ČR. Může se jednat o vyhledávání zaměstnání pro fyzické osoby nebo vyhledávání fyzických osob pro zaměstnavatele, o zaměstnávání fyzických osob za účelem jejich přidělování k výkonu práce u uživatelů a v neposlední řadě o poradenskou a informační činnost v oblasti pracovních příležitostí. V minulých letech byly kontroly agentur práce ze strany inspektorátů práce zaměřeny převážně na ty agentury práce, které zaměstnávaly fyzické osoby a dočasně je přidělovaly k výkonu práce k uživatelům. Od roku 2014, a zejména ve velkém rozsahu v roce 2015, byly kontroly zaměřeny i na ty agentury práce, které vyhledávají zaměstnance pro zaměstnavatele a zaměstnání pro fyzické osoby, a které poskytují poradenské a informační služby. Důvodem je především zvýšená spolupráce s Úřadem práce ČR, Generálním ředitelstvím s cílem dosáhnout dodržování pracovněprávních předpisů ze strany agentur práce. Je nutné i nadále prostřednictvím cílených kontrol razantně postihovat podnikatelské subjekty, které nemají povolení ke zprostředkování zaměstnání, ale přesto tyto aktivity provádějí v rámci navzájem uzavřených obchodních smluv. Tyto aktivity jsou označovány jako skryté nebo zastřené agenturní zaměstnávání. Týká se to především těch agentur práce, které zaměstnávají fyzické osoby za účelem jejich dočasného přidělení k uživatelům. Přestože k této činnosti není podrobnější legislativa, daří se orgánům inspekce práce tyto nekalé praktiky některých zaměstnavatelů prokazovat a postihovat ho. Je třeba ještě zdůraznit, že při kontrolách agentur práce, které přidělují své zaměstnance k dočasnému výkonu práce u uživatelů, jsou současně prováděny kontroly také těchto uživatelů. Jen tak lze prokázat skutečný stav dodržování pracovněprávních předpisů týkajících se agenturního zaměstnávání. Kontroly prováděné v roce 2015 se více zaměřily na podíl uživatelů na porušování těchto předpisů s cílem vyvození jejich odpovědnosti, pokud bylo prokázáno zavinění z jejich strany. Z výše uvedených důvodů je velmi žádoucí pokračovat v několikaleté praxi provádění kontrol agentur práce a využívat dříve získané zkušenosti s prováděním. Kontrolami s cíleným předmětem kontroly se nám daří nejen zjišťovat a napravovat již vzniklá porušení pracovněprávních předpisů, ale zároveň pozitivně působit v oblasti prevence a osvěty. Cíl úkolu: Komplexními kontrolami na úseku dodržování pracovněprávních předpisů agenturami práce a jejich uživateli přispět ke zlepšení stavu na tomto úseku a důsledně postihovat agentury práce, které nedodržují nebo obcházejí zákony. Současně vyžadovat dodržování evidenčních a informačních povinností ze strany agentur práce. Působit preventivně ke zvýšení právního povědomí o činnosti agentur práce a pracovněprávních předpisech s respektováním práv zaměstnanců agentur práce.

13 Zadání úkolu: Kontroly budou zahajovány nejen prvotně přímo u agentur práce, ale také u uživatelů, pokud agentury práce přidělují své zaměstnance k uživatelům. U uživatelů budou ztotožněni zaměstnavatelé zde pracujících zaměstnanců, u kterých bude následně zahájena kontrola. Podkladem pro zahájení kontrol budou především přijaté podněty a seznam agentur práce na portálu MPSV. Doporučuje se provést kontroly také tam, kde dosud nebyly provedeny nebo kde již dříve byly zjištěny nedostatky. Každý oblastní inspektorát práce provede nejméně 20 kontrol agentur práce. Současně s agenturami práce přidělujícími své zaměstnance dočasně k výkonu práce k uživateli budou provedeny i kontroly uživatelů. Předmět kontrol: - vznik, změny a skončení pracovního poměru, dohody mimo pracovní poměr se zaměřením na dohody o pracovní činnosti se sledováním jejich počtů a poměru vůči zaměstnancům v pracovním poměru, - pracovní doba, doba odpočinku, práce přesčas, vedení evidence, - odměňování, náhrady mzdy nebo platu, cestovní náhrady, - dodržování rovného zacházení mezi zaměstnanci na při výkonu stejné práce, - dodržování ustanovení o BOZP, - dodržování všech podmínek agenturního zaměstnávání podle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, (pojištění proti úpadku, vedení evidence o agenturních zaměstnancích, povinnosti vůči GŘ Úřadu práce ČR, dodržování rozsahu povolení atd.), - povinnosti při zaměstnávání cizích státních příslušníků. Termín: Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP:

14 Kontrola vysílání pracovníků Zdůvodnění: Kontroly dodržování povinností spojených s vysíláním pracovníků v rámci poskytování služeb byly v minulých letech prováděny současně s kontrolami agentur práce. S ohledem na rozšiřující se předmět kontrol a nárůst povinností týkajících se agentur práce i vysílání pracovníků se jeví jako žádoucí každou z těchto oblastí kontrolovat a vyhodnocovat samostatně. Vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb je upraveno směrnicí 96/71/ES platnou pro státy Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska. Česká republika implementovala uvedenou směrnici ustanovením 319 zákoníku práce. Pracovníkům vyslaným k výkonu práce do jiného státu v rámci EU, EHP a Švýcarska musí být zajištěny minimální standardy stanovené touto směrnicí. Při kontrolách dodržování pracovních a mzdových podmínek vyslaných pracovníků se v minulých letech zpravidla vycházelo z podnětů jiných členských států. Kontroly v roce 2016 by měly v této praxi pokračovat, ale zároveň začnou orgány inspekce práce provádět preventivní kontroly v této oblasti s cílem zvýšit právní povědomí o této problematice. Nedílnou součástí těchto kontrol bude i zjišťování dodržování evidenčních a informačních povinností podnikatelských subjektů v České republice, ke kterým budou pracovníci z jiných zemí vysláni, vůči Úřadu práce České republiky, jak je stanoví zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Výsledky kontrol vysílání pracovníků mohou být využity na jednáních pracovních skupin členských států Evropské unie, které se zabývají nejen samotnou směrnicí o vysílání pracovníků a jejími případnými změnami, ale také jejím praktickým prosazováním a přeshraničním vymáháním jak dodržování práva, tak vymáháním uložených sankcí za přeshraniční porušování pracovněprávních předpisů u vysílaných pracovníků. Cíl úkolu: Samostatnými kontrolami na úseku dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů, kteří vysílají nebo přijímají pracovníky podle evropské směrnice 96/71/ES, zjistit ve větším rozsahu skutečný stav v této oblasti a přispět k jeho zlepšení. Současně bude získán určitý přehled o praktickém průběhu vysílání pracovníků v České republice na větším vzorku zaměstnanců s tím, že výsledky mohou být využity i při hodnocení této problematiky v rámci spolupráce členských zemí Evropské unie. Zadání úkolu: Každý oblastní inspektorát práce provede nejméně 10 kontrol se zaměřením na tuto problematiku. Výběr kontrolovaných subjektů bude probíhat na základě přijatých podnětů a na základě ročního hlášení Úřadu práce ČR na oblastní inspektoráty práce o počtech vysílaných pracovníků, případně z jiných zdrojů. Základem kontroly bude dodržování povinností českých zaměstnavatelů podle ustanovení 319 zákoníku práce a příslušných ustanovení zákona o zaměstnanosti. Předmět kontrol: - maximální délka pracovní doby a minimální doba odpočinku - minimální délka dovolené za kalendářní rok

15 - minimální mzda, nejnižší úroveň zaručené mzdy a příplatky za práci přesčas - bezpečnost a ochrana zdraví při práci - pracovní podmínky žen a mladistvých - rovné zacházení a zákaz diskriminace - pracovní podmínky při agenturním zaměstnávání - informační a evidenční povinnosti vůči Úřadu práce ČR Termín: Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP

16 Kontrola dodržování minimální mzdy a nejnižší úrovně zaručené mzdy Zdůvodnění: Od 1. ledna 2016 se zvyšuje minimální měsíční mzda o 700 Kč, a to na Kč a minimální hodinová mzda z 55 Kč na 58,70 Kč. Minimální mzda pro zdravotně postižené se navýší o Kč na Kč. V návaznosti na to se valorizují i nejnižší úrovně zaručené mzdy. Minimální mzda, jako nástroj sociální ochrany před nepřiměřeně nízkým oceněním práce zaměstnance, je v tuzemském právním řádu zakotvena již od roku V souvislosti s přijetím zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, pak byla s účinností od zavedena nejnižší úroveň zaručené mzdy stanovující nejnižší cenu práce zaměstnance s ohledem na složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce. Z poradenské i kontrolní činností orgánů inspekce práce vyplývá, že právní povědomí zaměstnavatelů týkající se zejména institutu nejnižší úrovně zaručené mzdy je stále v mnohých případech na nedostatečné úrovni a porušování právních předpisů upravujících tuto oblast tak ze strany zaměstnavatelů není jevem nikterak výjimečným. Funkcí a účelem kontrol důsledného dodržování právních předpisů upravujících minimální mzdu a nejnižší úroveň zaručené mzdy je pak zejména podpořit boj proti chudobě, jakož i celkovou motivaci pracovat, dále omezit mzdový dumping a vyplácení tzv. hladových mezd. Zaměstnanec obvykle uzavírá pracovněprávní vztah za účelem obstarat si prostředky na zajištění odpovídající životní úrovně, a to nejen pro sebe ale obvykle také pro svou rodinu, která je na něm částečně případně úplně ekonomicky závislá. V případě, že minimální mzda a nejnižší úroveň zaručené mzdy, nejsou důsledně dodržovány, může tím být oslabena nejen kompenzační a motivační funkce mzdy, ale zejména také funkce alimentační, z čehož pak pro zaměstnance pobírající neoprávněné nízkou mzdu vyplývají mnohé negativní právní, ekonomické a sociální důsledky. Cíl úkolu: Úkolem orgánů inspekce práce je efektivně předcházet a zamezovat porušování předpisů na úseku odměňování, a to jak poradenskou a konzultační činností, tak také zejména činností kontrolní. Kontroly budou prováděny především u takových zaměstnavatelů a v takových oborech, na něž orgány inspekce práce obdržely v uplynulém období nejvíce podnětů ke kontrole vztahující se k této problematice. Kontrolami by zaměstnavatelé měli být upozorněni na nutnost dodržování závazných pravidel při odměňování zaměstnanců. V rámci úkolu bude prováděna také poradenská činnost s cílem co nejvíce zvýšit informovanost a právní povědomí zaměstnavatelů i zaměstnanců v oblasti odměňování. Zadání úkolu: Oblastní inspektoráty práce se při výběru kontrolovaných osob zaměří na zaměstnavatele, u nichž mají s ohledem na zkušenost a poznatky z minulých let vyplývajících zejména z obsahu podaných podnětů ke kontrole, důvodně za to, že u nich může docházet k porušování předpisů na úseku odměňování, a to konkrétně předpisů vztahujících se k minimální mzdě a nejnižší úrovni zaručené mzdy.

17 Předmět kontrol: zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce zákoníku práce - nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, ve znění pozdějších předpisů - 96 zákoníku práce Termín: Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP:

18 Kontrola rovného zacházení a zákazu diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání a na pracovišti Zdůvodnění: Dodržování zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace má nejenom celorepublikový rozměr, ale také celosvětový rozměr, když je Česká republika smluvní stranou několika mezinárodních úmluv, v nichž se zavazuje dohlížet na rovné zacházení a zákaz diskriminace na pracovišti. Tyto zásady jsou také důležitou součástí úpravy pracovního práva v České republice. Orgány inspekce práce sice nemohou zaměstnancům přiznat finanční odškodnění za jednání zaměstnavatele, stejně tak nemohou řešit konkrétní spor, svou důkladnou kontrolní činností, ale mohou přispět k tomu, aby zaměstnavatelé dbali na dodržování zákoníku práce, zákona o zaměstnanosti a antidiskriminačního zákona. I přes dosavadní kontrolní činnost orgánů inspekce práce se potvrzuje, že při uplatňování práva na zaměstnání stále dochází ke znevýhodnění osob na trhu práce, zejména z hlediska věku a pohlaví. Vyplývá to hlavně z inzerovaných nabídek na zaměstnání, z poradenské činnosti oblastních inspektorátů práce i z obdržených podnětů ke kontrole. Při uplatňování práva na zaměstnání je zakázána jakákoliv diskriminace a hlediska pro výběr zaměstnanců musí zaručovat rovné příležitosti všem fyzickým osobám ucházejícím se o zaměstnání. Cílem provádění kontrol v této oblasti je tak přispění ke zlepšení uplatnění znevýhodněných osob na trhu práce. Zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace se uplatní rovněž ve vztahu k zaměstnanci na pracovišti. Pokud je se zaměstnancem zacházeno nerovně nebo je narušováno jeho soukromí na pracovišti, vždy půjde také o citelný zásah do práva na důstojnost jednotlivce. Každý člověk má právo na uspokojivé pracovní podmínky, které nemohou být dány tam, kde se nedbá na dodržování uvedených pravidel. Navíc je třeba vzít v úvahu celkový čas zaměstnance, který na pracovišti tráví. Nedodržování rovného zacházení a zákazu diskriminace na pracovišti má zpravidla hluboký a nezřídka i dlouhodobý dopad na zdraví zaměstnance. Na druhou stranu je mnohdy zaměstnanci označován za nerovné zacházení či diskriminaci postup zaměstnavatele, který pod tyto pojmy nelze podřadit. Cílem kontrolní činnosti v dané oblasti je přispění ke zlepšení rovných podmínek zaměstnanců a dodržování zákazu diskriminace na pracovištích. Ze strany Státního úřadu inspekce práce se jeví jako účelné spojení obou kontrolovaných problematik pod jeden hlavní úkol, vzhledem k tomu, že dané oblasti jsou z pohledu veřejnosti vnímány jako příbuzné. Kontroly rovného zacházení a zákazu diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání budou prováděny inspektory úseku nelegálního zaměstnávání vzhledem k právní úpravě dané oblasti v zákoně č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, kontroly rovného zacházení a zákazu diskriminace na pracovišti pak inspektory úseku pracovních vztahů a podmínek. I v roce 2016 bude Státní úřad inspekce práce pokračovat v dalším proškolování inspektorů specialistů, kterým byla tato kontrolní oblast svěřena, a to i za přispění Kanceláře veřejné ochránkyně práv. Pozornost bude věnována také vzájemné výměně zkušeností z prováděných kontrol po celé České republice. Cíl úkolu: Cílem hlavního úkolu je kontrolní činnost spočívající v odhalování porušování právních předpisů

19 v daných oblastech a s tím související osvěta zaměstnavatelů v rámci poradenské činnosti. Zadání úkolu: Každý oblastní inspektorát práce provede alespoň 10 kontrol se zaměřením na dodržování rovného zacházení a zákazu diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání a alespoň 10 kontrol se zaměřením na dodržování rovného zacházení a zákazu diskriminace na pracovišti. Kontroly se zaměří na zaměstnavatele, u nichž mají oblastní inspektoráty práce důvodně za to (především na základě obsahu podnětu ke kontrole), že zde může docházet k porušování daných pravidel. Výběr kontrolovaných osob je plně ponechán na zvážení OIP. Předmět kontrol: - 16 zákoníku práce zákoníku práce - 4 zákona o zaměstnanosti - 12 zákona o zaměstnanosti Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP: Termín: únor

20 Kontrola rozvrhování pracovní doby v souladu s pracovněprávními předpisy Zdůvodnění: Pracovní doba a její rozvrhování je jednou z prioritních oblastí regulovaných pracovněprávními předpisy, v tom smyslu, že pracovní doba má (vedle odměňování, které ovšem s pracovní dobou a její evidencí v mnoha aspektech přímo souvisí) zásadní dopad na kvalitu pracovněprávního vztahu z pohledu zaměstnance, a samozřejmě také na bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Z dlouhodobých výstupů z kontrolní činnosti v oblasti pracovních vztahů a podmínek, i z podnětů a dotazů zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů, je zřejmé, že rozvrhování pracovní doby v rozporu s pracovněprávními předpisy je jevem velmi častým, ať již se jej zaměstnavatelé dopouštějí cíleně či vědomě, nebo z neznalosti právní úpravy. Vzhledem ke skutečnosti, že v předchozích obdobích nebyl žádný z hlavních kontrolních úkolů orgánů inspekce práce zaměřen primárně na oblast rozvrhování pracovní doby, lze považovat zařazení tohoto hlavního úkolu do ročního programu kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce za žádoucí a plně odůvodněné. Cíl úkolu: Cílem tohoto hlavního úkolu je odhalovat a eliminovat porušování právních předpisů v oblasti rozvrhování pracovní doby a s tím související evidence pracovní doby, náprava nedostatků, poradenství, osvěta a prevence porušování pracovněprávních předpisů v dané oblasti. Zadání úkolu: Každý oblastní inspektorát práce provede v oblasti své místní působnosti 20 kontrol, zaměřených na rozvrhování pracovní doby v souladu s pracovněprávními předpisy. Při tvorbě plánů kontrol budou oblastní inspektoráty práce respektovat plán ročních úkolů stanovených Státním úřadem inspekce práce, při plánování jednotlivých kontrol budou využívat podněty ke kontrole občanů, zaměstnanců, sociálních partnerů a informací získaných na základě vlastní kontrolní činnosti. Při provádění kontrol rovněž zohlední zkušenosti z kontrolní činnosti v předchozích obdobích. Kontroly budou zaměřeny na dodržování právních předpisů v oblasti rozvrhování pracovní doby - především existence písemného rozvrhu směn v zákonem stanoveném předstihu, dodržování zákonem povolené délky směny, dodržování zákonem stanovené průměrné délky směny u zaměstnance pracujícího v noci, dodržování stanovených pravidel pro přesčasovou práci a pro práci ve dnech pracovního klidu, poskytování přestávek v práci a odpočinku mezi směnami a v týdnu, vedení evidence pracovní doby. Předmět kontroly: - dodržování povolené délky směny - 83 zákoníku práce - existence písemného rozvrhu směn a seznámení zaměstnanců s rozvrhem směn v zákonem stanovené době - 84 zákoníku práce - poskytování přestávek v práci - 88 a 89 zákoníku práce - poskytování nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami - 90 zákoníku práce - dodržování stanovených pravidel pro práci ve dnech pracovního klidu - 91 zákoníku práce - poskytování nepřetržitého odpočinku v týdnu - 92 zákoníku práce - dodržování stanovených pravidel pro přesčasovou práci - 93 zákoníku práce - dodržování zákonem stanovené průměrné délky směny u zaměstnance pracujícího v noci - 94 zákoníku práce - vedení evidence pracovní doby - 96 zákoníku práce -

21 Termín do: Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP:

22 Náhrady výdajů poskytované zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce (cestovní výdaje) Zdůvodnění: Z analýzy podnětů posledních let vyplývá, že inspekce práce eviduje dlouhodobější trend ve zvýšeném podávání podnětů, které poukazují na nedodržování pracovněprávních předpisů v oblasti poskytování cestovních zaměstnavateli. Nedodržování platné legislativy pak ve svém důsledku dopadá na zaměstnance, kteří jsou tak krácení ve svých právech. U těch zaměstnanců, jejichž náhrada výdajů je spojená se samotným řízením vozidla, může nezákonný postup zaměstnavatele druhotně ovlivňovat řidiče a jeho negativní chování v silničním provozu. Fakt poměrně častého nedodržování pracovněprávních předpisů v oblasti cestovních náhrad nelze přehlížet, a proto považujeme za nutné kontroly v roce 2016 cíleně zaměřit do této oblasti Cíl úkolu: Kontrolní činností a její prezentací dosáhnout zvyšování právního vědomí zaměstnavatelů a současně přispět k dodržování právních předpisů v této oblasti. Zadání úkolu: Každý oblastní inspektorát práce provede kontroly alespoň u 10 zaměstnavatelů. Výběr subjektů ke kontrole bude vycházet z obdržených podnětů ke kontrole, využije zkušenosti z vlastní kontrolní činnosti a bude přihlédnuto k situaci na trhu práce v územní působnosti inspektorátu. Z analýzy podnětů je zřejmé, že by se mělo jednat zejména o subjekty podnikající v autodopravě, MKD, zásobování maloobchod i velkoobchod, stavebnictví, úklidové a cateringové služby. Z tohoto důvodu bude při kontrolách nezbytná i součinnost oddělení BOZP. Předmět kontroly: - poskytování cestovních náhrad při pracovní cestě v rámci ČR, - poskytování cestovních náhrad při zahraniční pracovní cestě. Termín do: Instruktáž - seminář Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP:

23 Bezpečnost práce ve stavebnictví Zdůvodnění: Staveniště je stále jedním z nejrizikovějších pracovišť, na kterém se potkáváme s pracovními činnostmi, které obsahují rizika z mnoha odvětví. K tomu přispívá i různá zkušenost a kvalita zhotovitelů staveb. K nejvyššímu počtu smrtelných pracovních úrazů a úrazů vyžadujících hospitalizaci delší než 5 dnů, stále dochází při pracích ve výškách, kde je zdrojem úrazu pád z výšky, nebo do hloubky, dále pak propadnutí střešní krytinou nebo sesutí z volného okraje. Smrtelné pracovní úrazy při pádu z výšky se již několik let pohybují kolem 50 % všech smrtelných pracovních úrazů ve stavebnictví. Na dalších místech vykazují nejvyšší úrazovost ve stavebnictví zemní práce (práce v nezajištěných výkopech) a dále vysoká úrazovost je při manipulaci s materiálem na staveništi a montážní práce (práce neprováděné v souladu s bezpečnostními požadavky). Úkol bude zaměřen průřezově na všechny činnosti na staveništi. Cíl úkolu: Kontrolou dodržování povinností vyplývajících z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništích se zaměřením na bezpečný způsob prováděné práce působit na snižování úrazovosti na staveništích. Zadání úkolu: Kontroly budou zaměřeny zvláště na zajišťování bezpečnosti práce při pracích ve výškách, při zemních pracích, při manipulaci s materiálem na staveništi a při montážních pracích, včetně všech ostatních souvisejících činností. Kontroly budou provedeny u: malých a středních subjektů, zejména pak u subjektů, kde byly při minulých kontrolách zjištěny nedostatky z hlediska bezpečnosti práce, včetně kontrol OSVČ, hlavních dodavatelů a dalších významných dodavatelských subjektů velkých investičních celků a u subjektů vybraných na základě zaslaných oznámení o zahájení prací s přihlédnutím k pracím a činnostem se zvýšeným ohrožením života a zdraví, které na staveništi budou prováděny, subjektů se zvýšenou úrazovostí, 4. subjektů, u kterých nebyla kontrola dlouhodobě provedena. Každý inspektor OIP se specializací na stavebnictví provede kontroly u nejméně 20 subjektů. Předmět kontroly: - zda se při práci více zhotovitelů na jednom staveništi tyto subjekty vzájemně informují o rizicích vyplývajících z jejich činnosti a přijatých opatřeních k ochraně před jejich působením, v případech, kdy není ustanoven koordinátor BOZP na staveništi, - zda zaměstnavatel vede dokumentaci o úrazech a vyhotovuje o nich záznamy, - zda zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům bezplatně podle vlastního seznamu osobní ochranné pracovní prostředky na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce, - zda zaměstnavatel chrání zaměstnance proti pádu z výšky kolektivním zajištěním (ochranné zábradlí, ochranné ohrazení, záchytné lešení, záchytné sítě), - v případě, že zaměstnanci nejsou chráněni proti pádu kolektivním zajištěním, mají

24 zaměstnavatelem přiděleny OOPP proti pádu, které jsou pro danou činnost vhodné, je určeno místo ukotvení a OOPP jsou pravidelně kontrolovány, - zda stavba, pracoviště nebo zařízení staveniště je zabezpečeno proti vstupu nepovolaných fyzických osob, - zda technické konstrukce, kterými jsou zaměstnanci chráněni proti pádu, propadnutí střešní krytinou nebo sklouznutí ze střechy, odpovídají svým provedením bezpečnostním požadavkům, - zda je předepsaným (vhodným) způsobem zajištěn prostor pod a okolo přepravovaného břemene a pod prací ve výškách, - zda výkopové práce a stěny výkopů jsou bezpečně zajištěny, a jsou provedeny bezpečné výstupy a sestupy, - zda zaměstnavatel seznámil obsluhu stavebních strojů s místními provozními a pracovními podmínkami majícími vliv na bezpečnost práce a obsluha stroj ovládá v souladu s návodem výrobce, - zda provoz staveništních rozvaděčů a pohyblivých přípojů je prováděn v souladu s bezpečnostními předpisy. Instruktáž: Ukončení kontrol: Informace OIP na SÚIP: Termín do:

25 Kontrola zaměstnavatelů s vozovým parkem Zdůvodnění: Ochrana a bezpečnost zaměstnanců při práci je trvale jednou z kontrolních priorit Státního úřadu inspekce práce. Státní úřad inspekce práce se v kontrolní činnosti zaměřené na dopravu, již dlouhodobě zabývá kontrolou plnění povinností zaměstnavatelů při organizování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, přijímání opatření k předcházení rizikům, seznamování zaměstnanců s předpisy k zajištění bezpečnosti práce pro konkrétní pracovní pozice i pracovní činnosti prováděné na pracovišti, dodržování pokynů výrobců techniky uvedených v návodech k obsluze a údržbě, ověřování odborné a zdravotní způsobilosti řidičů a v neposlední řadě také organizování pracovní doby zaměstnanců. V závěrečné zprávě z předchozího roku bylo doporučeno pokračovat v nastaveném kontrolním zaměření hlavního úkolu pro dopravu a přispět ke zvýšení úrovně bezpečného provozování dopravy, kdy zejména únava řidičů může sehrát významnou roli v silničním provozu. Z toho důvodu je správné organizování pracovní doby v dopravě, s ohledem na její zvláštní specifika, jedním z důležitých kontrolních zaměření. Zaměřením úkolu je systém obecné prevence, tzn. organizování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímání opatření k předcházení rizikům, seznamování zaměstnanců s předpisy k zajištění bezpečnosti práce pro konkrétní pracovní pozice a pracovní činnosti prováděné bezprostředně na jejich pracovišti, dodržování pokynů výrobců vozidel uvedených v návodech k obsluze a údržbě, ověřování zdravotní způsobilosti zaměstnanců a stav techniky z pohledu BOZP, a dodržování pracovního režimu uživatelů vozidla v návaznosti na organizování pracovní doby zaměstnavatelem. Cíl úkolu: Prováděnými kontrolami zjistit, jak jsou ze strany zaměstnavatelů dodržovány předpisy v oblasti BOZP a jakým způsobem je organizována práce řidičů. Zadání úkolu: Každý inspektor se specializací na dopravu a opravárenství provede nejméně 20 kontrol u subjektů s vlastním vozovým parkem s důrazem na organizování pracovní doby řidičů. Do seznamu vybraných kontrolovaných subjektů lze zařadit subjekty kde: doposud nebyla provedena inspekční činnost zaměstnavatel vykazuje nepříznivý vývoj pracovní úrazovosti na zaměstnavatele byl podáván podnět z oblasti dopravy pro porušování nároků zaměstnanců dopravce, kde kontrola již byla provedena, ale poslední kontrola proběhla před 3 lety (netýká se řidičů MHD) Předmět kontroly: 1. Obecná prevence rizik - vyhledávání, hodnocení a minimalizování rizik z pohledu povinnosti zaměstnavatele zajistit dostatečné a přiměřené seznámení s riziky, s výsledky jejich

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem.

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem. P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem na rok 2015 prosinec 2014 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. na rok 2016

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. na rok 2016 P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni na rok 2016 prosinec 2015 O b s a h : 1. Struktura programu činnosti 2. Seznam úkolů 3.

Více

Název úkolu: Integrovaná inspekce dle zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií. Číslo úkolu:

Název úkolu: Integrovaná inspekce dle zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií. Číslo úkolu: Integrovaná inspekce dle zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií Gestor: Oddělení inspekce I 17.1.049 Vybraní inspektoři odd. 7.41 a 7.42 Zdůvodnění: Společná pravidelná inspekce je zařazena

Více

PROGRAM ČINNOSTI. Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. na rok 2017

PROGRAM ČINNOSTI. Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. na rok 2017 PROGRAM ČINNOSTI Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni na rok 2017 leden 2017 O b s a h : 1. Struktura programu činnosti 2. Seznam úkolů 3. Úkoly programu

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. OIP v PLZNI. na rok 2013

P r o g r a m č i n n o s t i. OIP v PLZNI. na rok 2013 OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj P r o g r a m č i n n o s t i OIP v PLZNI na rok 2013 prosinec 2012 O b s a h : 1. Struktura programu činnosti 2. Seznam úkolů 3. Úkoly programu

Více

P R O G R A M. činnosti Oblastního inspektorátu práce. na rok 2015

P R O G R A M. činnosti Oblastního inspektorátu práce. na rok 2015 Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové P R O G R A M činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2015 HRADEC KRÁLOVÉ, únor 2015 1 O b s a h :

Více

Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce. JUDr. Jaroslav Stádník

Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce. JUDr. Jaroslav Stádník Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce JUDr. Jaroslav Stádník STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE ÚSEK INSPEKCE BOZP ODBOR INSPEKČNÍCH ČINNOSTÍ ÚSEK INSPEKCE PVP ÚSEK INSPEKCE NLZ KANCELÁŘ GENERÁLNÍHO INSPEKTORA

Více

Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy.

Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy. Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy. Odborná konference Příležitosti pro odpovědné veřejné zadávání ve stavebnictví Praha 4. dubna 2019 Jiří Macíček Počty kontrol v oblastech kontrolní působnosti

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce Pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2014

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce Pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2014 P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce Pro Ústecký kraj a Liberecký kraj na rok 2014 prosinec 2013 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny obecně do sedmi oblastí

Více

Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor

Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor I. Kontroly dodržování pracovněprávních předpisů agenturami práce Opakovaný úkol, rozšířený

Více

P R O G R A M. činnosti Oblastního inspektorátu práce. na rok 2014

P R O G R A M. činnosti Oblastního inspektorátu práce. na rok 2014 Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové P R O G R A M činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2014 HRADEC KRÁLOVÉ, leden 2014 1 O b s a h

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Č I N N O S T I. Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu. na rok 2007

Č I N N O S T I. Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu. na rok 2007 Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se sídlem v Praze, Kladenská 103/105, Praha 6 Č. j.: 173-S/3.20/06 P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu na

Více

Program kontrolních akcí OIP na rok 2006

Program kontrolních akcí OIP na rok 2006 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni Program kontrolních akcí OIP na rok 2006 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Seznam úkolů 3. Úkoly programu činnosti listopad

Více

P R O G R A M Č I N N O S T I

P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se sídlem v Praze, Kladenská 103/105, Praha 6 Č. j.: 54s/3.20/06 P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu pro

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

Agenturní zaměstnávání. z pohledu kontrol inspekce práce

Agenturní zaměstnávání. z pohledu kontrol inspekce práce Agenturní zaměstnávání z pohledu kontrol inspekce práce Konference Jak dál s agenturním zaměstnáváním na českém trhu práce Praha 4. 3. 2015 Jiří Macíček náměstek generálního inspektora Předběžné výsledky

Více

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2015

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2015 R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2015 říjen 2014 Úvod Návrh Ročního programu kontrolních úkolů na rok 2015 byl zpracován v souladu s ustanovením 4 odst. 1 písm.

Více

Oblastní inspektorát práce pro Středočeský kraj

Oblastní inspektorát práce pro Středočeský kraj Oblastní inspektorát práce pro Středočeský kraj P r o g r a m č i n n o s t i na rok 2014 Prosinec 2013 1 O b s a h : 1. Struktura programu činnosti 2. Seznam úkolů 3. Úkoly programu činnosti 2 1. Struktura

Více

P r o g r a m. činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2006

P r o g r a m. činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2006 OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE pro Kraj Ústecký a Kraj Liberecký Č.j. : 3542/7.00/2005/11.2 P r o g r a m činnosti Oblastního inspektorátu práce 7.00 na rok 2006 13. prosince 20 1 ROČNÍ PROGRAM KONTROLNÍCH

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

P r o g r a m č i n n o s t i

P r o g r a m č i n n o s t i OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Středočeský kraj na rok 2013 Prosinec 2012 Program činnosti OIP na rok 2013 O b s a h : 1.

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu

Důvod a způsob založení povinného subjektu Důvod a způsob založení povinného subjektu Výňatek ze zákona zákona č. 251/2005 Sb.: 3 (1) Úřad a inspektoráty kontrolují dodržování povinností vyplývajících z a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům,

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce.

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce. ČR Notifikační povinnost Právnická nebo fyzická osoba, ke které jsou občané EU/EHP/Švýcarska nebo cizinci vysláni k výkonu práce, musí informovat úřad práce o jejich vyslání. Cizinci navíc (až na zákonné

Více

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi NABÍDKA SLUŽEB Jiří Dvořák autorizovaný inspektor specialista bezpečnosti práce analýza rizik koordinátor BOZP na staveništi zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P

Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P ZA ROK 23 Úvod Zpráva o činnosti IBP pro hl.m. Prahu za rok 23 podává přehled o práci za uplynulý rok. Předkládané informace zahrnují výsledky z dozorčí činnosti IBP

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce.

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2008 Schválil: JUDr. Petr Šimerka, státní tajemník a náměstek

Více

Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001

Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001 Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001 Český úřad bezpečnosti práce (ČÚBP) je orgán státní správy a je podřízen Ministerstvu práce a sociálních věcí. Řídí činnost

Více

Program BEZPEČNÝ PODNIK základní informace

Program BEZPEČNÝ PODNIK základní informace Program BEZPEČNÝ PODNIK základní informace Program Bezpečný podnik má za cíl především zvýšit u právnických a podnikajících fyzických osob (dále jen právní subjekt) úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2017

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2017 R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2017 prosinec 2016 Úvod Návrh Ročního programu kontrolních akcí na rok 2017 byl zpracován v souladu s ustanovením 4 odst. 1

Více

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Ing. Zdeněk Neset 23. 5. 2017, Praha Oblastní inspektoráty 2 Vývoj úrazovosti v ČR v letech 2005 až 2016 Úrazy nahlášené SÚIP

Více

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 OBSAH Úvod 10 Seznam použitých zkratek 11 Související předpisy 13 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 2 Exkurz do historie agenturního zaměstnávání 16 3 Právní prameny agenturního

Více

Plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením ( s vysvětlujícími příklady)

Plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením ( s vysvětlujícími příklady) 1 z 6 16.1.2013 14:54 Integrovaný portál MPSV Zaměstnanost > Obecné informace > Právní předpisy > Výklady a stanoviska > Plnění povinného podílu OZP Výklad 14 zákona č. 435/2004 Sb., Výklad 5 písm. d)

Více

Inspekce práce v roce 2012. Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno

Inspekce práce v roce 2012. Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno Inspekce práce v roce 2012 Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno Vedoucí inspektor: Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil Vedoucí odboru inspekce I: Vedoucí odboru inspekce II: Vedoucí odboru inspekce III:

Více

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti - 1 - Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti Od 1. dubna 2012 byl výrazně zpřísněn dohled na zjišťování nelegální práce, tak jak ji nově definuje

Více

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2007

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2007 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2007 12. prosince 2006 Schválil státní tajemník - náměstek

Více

P r o g r a m. na rok 2008

P r o g r a m. na rok 2008 Oblastní inspektorát práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj Č.j.: 6117/7.42/2007/11.3 P r o g r a m činnosti Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj na rok 2008 listopad 2007 Program

Více

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok prosince 2006

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok prosince 2006 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2007 12. prosince 2006 Schválil státní tajemník náměstek ministra

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2011

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2011 P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj na rok 2011 listopad 2010 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny obecně do sedmi oblastí

Více

BOZP. Státní odborný dozor

BOZP. Státní odborný dozor Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_12 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

P r o g r a m. činnosti Státního úřadu inspekce práce. na rok 2008

P r o g r a m. činnosti Státního úřadu inspekce práce. na rok 2008 STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE Č.j. : 1966/1.10/2007/11.2 P r o g r a m činnosti Státního úřadu inspekce práce na rok 2008 září 2007 2 Program činnosti SÚIP na rok 2008 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Struktura

Více

Správa zaměstnanosti

Správa zaměstnanosti Správa zaměstnanosti SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona 1 Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek SOŠ InterDact s.r.o. Most Bc. Ilona Vébrová V/2_Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE ZA ROK 2015

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE ZA ROK 2015 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni Schwarzova 27, 301 00 Plzeň ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE ZA ROK 2015 Plzeň : únor 2016 Zpracovala: Ing.

Více

Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010

Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010 prosinec 2009 Program činnosti OIP v Plzni na rok 2010 O b s a h

Více

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Osnova práce: Obecná charakteristika pracovního práva Vymezení pojmu, právní

Více

Útvary příslušné k příjmu stížností, podnětů a oznámení občanů

Útvary příslušné k příjmu stížností, podnětů a oznámení občanů Útvary příslušné k příjmu stížností, podnětů a oznámení občanů Vážený občane, věříme, že následující informace Vám pomohou při výběru odborného útvaru, jehož pracovníci jsou kompetentní k vyřízení Vaší

Více

NÁVRH NA ÚPRAVU MINIMÁLNÍ MZDY od 1. ledna 2012

NÁVRH NA ÚPRAVU MINIMÁLNÍ MZDY od 1. ledna 2012 NÁVRH NA ÚPRAVU MINIMÁLNÍ MZDY od 1. ledna 2012 Vláda má podle zákoníku práce možnost stanovit nařízením vlády výši základní sazby minimální mzdya dalších jejích sazeb odstupňovaných podle míry vlivů omezujících

Více

MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ

MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY O VÝMĚNĚ ÚDAJŮ A PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCI PŘI POTÍRÁNÍ

Více

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce schválený Ministerstvem práce a sociálních věcí.

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce schválený Ministerstvem práce a sociálních věcí. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce schválený Ministerstvem práce a sociálních věcí na rok 2006 30. prosince 2005 Schválil 1. náměstek ministra práce a sociálních věcí

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Státního úřadu inspekce práce. na rok 2011

P r o g r a m č i n n o s t i. Státního úřadu inspekce práce. na rok 2011 P r o g r a m č i n n o s t i Státního úřadu inspekce práce na rok 2011 listopad 2010 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Struktura programu činnosti 3. Seznam úkolů 4. Úkoly programu činnosti 2 1. Úvodní

Více

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. page Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce fyzická osoba = FO; právnická osoba = PO Pokuta za přestupek (fyzické osoby) nebo správní

Více

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích Vodní 21, 370 06 České Budějovice telefon: 950 179 511, e-mail: budejovice@suip.cz, www.suip.cz Z P R Á V A O ČINNOSTI

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Program kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2019

Program kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2019 Program kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2019 listopad 2018 Obsah: Úvod... 1 1 Podněty ke kontrole... 2 2 Kontroly v oblasti bezpečnosti práce... 4 3 Kontroly v oblasti pracovních

Více

OBSAH. Seznam autorů... XVII Seznam zkratek...xix Ostatní zkratky... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXV Předmluva...

OBSAH. Seznam autorů... XVII Seznam zkratek...xix Ostatní zkratky... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXV Předmluva... OBSAH Seznam autorů.... XVII Seznam zkratek....xix Ostatní zkratky.... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři.... XXV Předmluva.... XXXV ZÁKONÍK PRÁCE Část první Všeobecná ustanovení ( 1 až 29)....

Více

NÁVRH P R O G R A M U na rok 2008

NÁVRH P R O G R A M U na rok 2008 Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové NÁVRH P R O G R A M U činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2008 HRADEC KRÁLOVÉ, listopad 2007 NÁVRH

Více

Povinnosti mzdové účetní a personalisty

Povinnosti mzdové účetní a personalisty ~ 1 ~ Povinnosti mzdové účetní a personalisty 1)Zákoník práce pojem závislé práce: Od roku 2012 došlo k upřesnění pojmu závislá práce, kdy je podle ust. 2 ZP závislou prací práce, která je vykonávána ve

Více

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb Asociace poskytovatelů personálních služeb usilujíc o vytvoření zdravého a stabilního trhu pracovních sil s ohledem na práva a při respektování oprávněných zájmů jednotlivců i podnikajících subjektů, zejména

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_09 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2007 březen 2008 2 ÚVOD Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce vykonávaly kontrolní

Více

Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009

Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009 Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009 Odbor pracovněprávních vztahů a podmínek kontroluje dodržování ustanovení pracovněprávních předpisů v oblasti např. vzniku, trvání

Více

Program kontrolních akcí OIP na rok 2007

Program kontrolních akcí OIP na rok 2007 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni Program kontrolních akcí OIP na rok 2007 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Struktura programu činnosti 3. Seznam úkolů

Více

P r o g r a m č i n n o s t i Inspektorátu bezpečnosti práce v Ústí nad Labem. na rok 2005

P r o g r a m č i n n o s t i Inspektorátu bezpečnosti práce v Ústí nad Labem. na rok 2005 INSPEKTORÁT BEZPEČNOSTI PRÁCE pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem Č.j. : 5551/7.10/2004/11.2 P r o g r a m č i n n o s t i Inspektorátu bezpečnosti práce v Ústí nad Labem na rok

Více

Státní úřad inspekce práce. Horní náměstí 103/2, Opava telefon: , fax: IČ

Státní úřad inspekce práce. Horní náměstí 103/2, Opava telefon: , fax: IČ Státní úřad inspekce práce Horní náměstí 103/2, 746 01 Opava telefon: 553 696 154, fax: 553 626 672 IČ 750 46 962 opava@suip.cz, www.suip.cz R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce

Více

P R O G R A M na rok 2013

P R O G R A M na rok 2013 Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové P R O G R A M činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2013 HRADEC KRÁLOVÉ, prosinec 2012 PROGRAM ČINNOSTI

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

Zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. č. 575/1990 Sb., zák. č. 159/1992 Sb.,

Zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. č. 575/1990 Sb., zák. č. 159/1992 Sb., MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zák. č. 575/1990 Sb., zák. č. 159/1992 Sb., zák. č. 47/1994 Sb., zák. č. 71/2000 Sb., zák. č. 124/2000

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518 VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst. 7, 77 odst. 1, 78 odst. 9, 81 odst. 5, 105 odst.

Více

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2011

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2011 R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2011 listopad 2010 Úvod V souladu s ustanovením 4 odst. 1 písm c) zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, předkládá Státní

Více

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................................ XIII Seznam použitých zkratek................................................... XIV Seznam právních předpisů citovaných

Více

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) ZÁKON č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky PhDr. Kateřina Štěpánková Sekce zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek Oddělení zahraniční zaměstnanosti 1 Obsah prezentace 1. MPSV a Úřad práce

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2012

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2012 P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj na rok 2012 prosinec 2011 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny obecně do sedmi oblastí

Více

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

518/2004 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti 518/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. září 2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 69 odst. 7, 77 odst. 1, 78 odst. 9, 81 odst. 5, 105

Více

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2013

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2013 R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2013 říjen 2012 Úvod Návrh Ročního programu kontrolních úkolů na rok 2013 byl zpracován v souladu s ustanovením 4 odst. 1 písm

Více

9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY

9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY část 9, díl 6, kapitola 3, str. 1 9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY Vzájemná informovanost o rizicích Organizace práce a pracovní postupy Na rok 2007 byl Státním úřadem inspekce práce vyhlášen

Více

OBSAH. Použité zkratky... XII

OBSAH. Použité zkratky... XII OBSAH Použité zkratky... XII 1 Pracovní právo a jeho obecné vymezení... 1 1.1 Pracovněprávní vztahy... 1 1.1.1 Subjekt... 2 1.1.2 Obsah... 3 1.1.3 Objekt... 3 1.2 Zásady pracovního práva... 4 1.2.1 Smluvní

Více

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2014

R o č n í p r o g r a m. kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. na rok 2014 R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2014 říjen 2013 Úvod Návrh Ročního programu kontrolních úkolů na rok 2014 byl zpracován v souladu s ustanovením 4 odst. 1 písm

Více

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í Publikace byla zpracována v souvislosti s realizací projektu s názvem Vzdělávání a spolupráce mezi sociálními partnery a přenos znalostí a zkušeností

Více

Agenturní zaměstnávání v České republice. z pohledu kontrol inspekce práce

Agenturní zaměstnávání v České republice. z pohledu kontrol inspekce práce Agenturní zaměstnávání v České republice z pohledu kontrol inspekce práce Mezinárodní konference Výzvy pracovního práva v kontextu zachování a zvyšování zaměstnanosti ve státech V4 Bratislava 26. 2. 2015

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání

2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání 2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání Dotaz: (ze dne 19. 2. 2015) Předmět*: Informace o zaměstnatelnosti

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

PROGRAM ODBOROVÉHO SVAZU DOPRAVY na léta 2011 2016

PROGRAM ODBOROVÉHO SVAZU DOPRAVY na léta 2011 2016 PROGRAM ODBOROVÉHO SVAZU DOPRAVY na léta 2011 2016 Program Odborového svazu dopravy (dále jen OSD) na léta 2011 2016 navazuje na činnost OSD v minulých letech. OSD hájí a prosazuje spravedlivé, důstojné

Více

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE 67. konzultační den Problematika chemické bezpečnosti na pracovišti STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE Ing. Simona ZAJÍCOVÁ metodik inspektor Úsek inspekce BOZP Státní úřad inspekce práce Kolářská 451/13 746 01

Více

Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na léta

Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na léta Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na léta 2004-2006 Usnesením vlády č. 1130 ze dne 12. listopadu 2003 bylo uloženo ministru práce a sociálních věcí dopracovat a konkretizovat

Více

8. Výkon činnosti dítěte................................

8. Výkon činnosti dítěte................................ Obsah Úvod.................................................... 17 Seznam zkratek.......................................... 18 I II Přehled právních předpisů pro vedení personální agendy..............................................

Více

Program činnosti Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Ostravě na rok 2009

Program činnosti Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Ostravě na rok 2009 Program činnosti Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Ostravě na rok 2009 O B S A H: 1. Úvodní informace 2. Struktura programu činnosti 3. Seznam úkolů 4. Úkoly programu

Více

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Seznam literatury + Slovo o autorce Historický úvod do pracovního práva, zařazení pracovního

Více

zapojení osob a péče o jejich

zapojení osob a péče o jejich Specifické formy právního zapojení osob a péče o jejich BOZP konference 25. listopadu 2015 Eva Dandová, právní a sociálně ekonomické oddělení ČMKOS dandova.eva@cmkos.cz Agenturní zaměstnávání zákoník práce

Více