Co přinese aktuální novela školského zákona v oblasti inkluzivníhovzdělávání pro školní rok 2016/2017? PhDr. Lenka Felcmanová, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co přinese aktuální novela školského zákona v oblasti inkluzivníhovzdělávání pro školní rok 2016/2017? PhDr. Lenka Felcmanová, Ph.D."

Transkript

1 Co přinese aktuální novela školského zákona v oblasti inkluzivníhovzdělávání pro školní rok 2016/2017? PhDr. Lenka Felcmanová, Ph.D. Brno, Seminarias.r.o., Radlická 2000/3, Praha 5, tel: , fax: , info@seminaria.cz,

2 Motivace účastníků a cíl semináře V září 2016 vstoupí v platnost legislativní změny v oblasti vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, které se dotknou téměř všech mateřských, základních i středních škol. 70 % dětí se zdravotním postižením se v současné době vzdělává v běžných MŠ a ZŠ Cíl semináře - účastníci se orientují v legislativních změnách a jejich dopadu do praxe jejich školy - účastníci vědí, kde naleznou metodické materiály a další důležité informace, které jim pomohou zajistit poskytování podpůrných opatření v jejich školách a školských zařízeních 2

3 Osnova přednášky Výklad novely školského zákona v oblasti vzdělávání dětí a žáků se SVP Výklad vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Představení metodických materiálů připravených k podpoře implementace nové právní úpravy 3

4 Novela školského zákona - východiska Stávající kategorizace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP) uvedená ve školském zákoně (ŠZ) vychází zhorizontálního členění na žáky se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním a sociálním znevýhodněním. Toto dělení má však výrazné limity. Vcelé řadě případů nelze jednoznačně určit, do které kategorie žáka zařadit nebo zařazení neodpovídá potřebám dítěte. Nová definice žáků se SVP vychází z vertikálního členění podle míry podpory a stanovení konkrétních podpůrných opatření, která žák potřebuje ve vzdělávání.

5 Novela školského zákona - východiska Financovánípodpory vzdělávání žáků se SVP je v současné době nesystémové a nepředvídatelné. Všechny školy mají dle aktuálního znění školského zákona povinnost vytvářet nezbytné podmínky pro vzdělávání všech žáků se SVP. Příplatek k normativu na žáky se zdravotním postižením je stanovován podle druhu postižení nikoliv reálné míry podpory, kterou žák potřebuje při vzdělávání (velké mezikrajové rozdíly). Na žáky se sociální a zdravotním znevýhodněním školynedostávají žádný příplatek k normativu. Existují pouze dotační a rozvojové programy, které se zaměřují na vybrané oblasti podpory, prostředky v nich nejsou nárokové. Nově jsou zavedena nároková podpůrná opatření pro všechny žáky se SVP. Podpůrná opatření budou mít stanovenou jednotnou normovanou finanční náročnost.

6 Novela školského zákona - 16 Nová definice žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Dítětem, žákem a studentem se SVP je osoba, která k naplnění svých vzdělávacích možností nebo k uplatnění nebo užívání svých práv na rovnoprávném základě s ostatními potřebuje poskytnutí podpůrných opatření.

7 Novela školského zákona - 16 Podpůrnými opatřeními se rozumí nezbytné úpravy ve vzdělávání a školských službách odpovídající zdravotnímu stavu, kulturnímu prostředí nebo jiným životním podmínkám dítěte, žáka nebo studenta (žáci). Žáci se SVP mají právo na bezplatné poskytování podpůrných opatření školou a školským zařízením.

8 Podpůrná opatření spočívají v a) poradenské pomoci školy a školského poradenského zařízení, b) úpravě organizace, obsahu, hodnocení, forem a metod vzdělávání a školských služeb, včetně zabezpečení výuky předmětů speciálně pedagogické péče a včetně prodloužení délky středního nebo vyššího odborného vzdělávání až o dva roky, c) úpravě podmínek přijímání ke vzdělávání a ukončování vzdělávání, d) použití kompenzačních pomůcek,speciálních učebnic a speciálních učebních pomůcek, využívání komunikačních systémů neslyšících a hluchoslepých osob, Braillova písma a podpůrných nebo náhradních komunikačních systémů, e) úpravě očekávaných výstupů vzdělávání vmezích stanovených rámcovými vzdělávacími programy a akreditovanými vzdělávacími programy, f) vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu, g) využití asistenta pedagoga, h) poskytování vzdělávání nebo školských služeb vprostorách stavebně nebo technicky upravených, nebo i) zařazení dítěte, žáka nebo studenta do školy nebo třídy, oddělení nebo studijní skupiny podle odstavce 7. využití dalšího pedagogického pracovníka, tlumočníka českého znakového jazyka, přepisovatele pro neslyšící nebo možnosti působení osob poskytujících dítěti, žákovi nebo studentovi po dobu jeho pobytu ve škole nebo školském zařízení podporu podle zvláštních právních předpisů

9 Novela školského zákona - 16 Podpůrná opatření se člení do pěti stupňů podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti. Podpůrná opatření různých druhů nebo stupňů je možné kombinovat. Podpůrná opatření prvního stupně uplatňuje škola nebo školské zařízení i bez doporučení školského poradenského zařízení. Podpůrná opatření druhého až pátého stupně lze uplatnit pouze s doporučením školského poradenského zařízení.

10 Novela školského zákona - 16 Škola nebo školské zařízení může místo doporučeného podpůrného opatření přijmout po projednání s příslušným školským poradenským zařízením a s předchozím písemným informovaným souhlasem zletilého žáka nebo zákonného zástupce jiné podpůrné opatření stejného stupně, pokud to neodporuje zájmu žáka.

11 Novela školského zákona - 16 Podmínkou poskytování podpůrného opatření druhého až pátého stupně školou nebo školským zařízením je písemný informovaný souhlas zákonného zástupce (zletilého žáka). Podpůrné opatření druhého až pátého stupně přestane škola nebo školské zařízení po projednání se zákonným zástupcem (zletilým žákem), pokud zdoporučení školského poradenského zařízení vyplývá, že podpůrné opatření již není nezbytné.

12 Novela školského zákona - 16 Podpůrná opatření při vzdělávání žáka, který nemůže vnímat řeč sluchem, se volí tak, aby bylo zajištěno vzdělávání v komunikačním systému neslyšících a hluchoslepých osob, který odpovídá potřebámžáka. Žákům ZŠ, SŠ a VOŠ vzdělávaným včeském znakovém jazyce se souběžně poskytuje vzdělávání také vpsaném českém jazyce, přičemž znalost českého jazyka si tito žáci osvojují metodami používanými při výuce českého jazyka jako cizího jazyka.

13 Novela školského zákona - 16 Využívá-li škola nebo školské zařízenítlumočníka českého znakového jazyka, zajistí, aby jeho činnost vykonávala osoba, která prokáže znalost českého znakového jazyka na úrovni rodilého mluvčího a tlumočnické dovednosti na úrovni umožňující plnohodnotné vzděláváníneslyšícího žáka. Podpůrná opatření při vzdělávání žáka, který při komunikaci využívá prostředků alternativní nebo augmentativní komunikace, se volí tak, aby bylo zajištěno vzdělávání v komunikačním systému, který odpovídá jeho potřebám.

14 Novela školského zákona - 16 Pro žáky s mentálním, tělesným, zrakovým nebo sluchovým postižením, závažnými vadami řeči, závažnými vývojovými poruchami učení, závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem lze zřizovat školy, třídy, oddělení a studijní skupiny ( školy, třídy, skupiny zřízené podle 16 odst. 9 zákona ). Zařadit do takové třídy, studijní skupiny nebo oddělení nebo přijmout do takové školy lze pouze žáka s daným druhem postižení, shledá-li školské poradenské zařízení, že vzhledem kpovaze speciálních vzdělávacích potřeb žáka nebo kprůběhu dosavadního poskytování podpůrných opatření by poskytování podpůrných opatření v běžném vzdělávacím prostředí nepostačovalo. Podmínkou pro zařazení je písemná žádostzákonného zástupce (zletilého žáka) a doporučení školského poradenského zařízení.

15 Novela školského zákona - 16a Školské poradenské zařízení poskytne poradenskou pomoc zákonnému zástupci (zletilému žákovi) na základě jeho žádosti nebo na základě rozhodnutí orgánu veřejné moci (OSPOD, soud). Pokud to vyžaduje zájem žáka, doporučí škola nebo školské zařízení jeho zákonnému zástupci, aby vyhledal pomoc školského poradenského zařízení. Škola nebo školské zařízení spolupracujepřed přiznáním podpůrného opatření žákovi se školským poradenským zařízením, se zřizovatelem, lékařem a orgánem sociálně-právní ochrany dětí.

16 Novela školského zákona - 16a Školské poradenské zařízení poskytuje zprávu a doporučení z poskytování poradenské pomoci žadateli (zákonný zástupce, zletilý žák, OSPOD); škole nebo školskému zařízení, ve kterém se žák vzdělává, ŠPZ poskytuje doporučení. V doporučení budou uvedeny závěry vyšetření a podpůrná opatření prvního až pátého stupně, která odpovídají zjištěným speciálním vzdělávacím potřebám a možnostem žáka (včetně možných kombinací a variant podpůrných opatření a způsobu a pravidel jejich použití při vzdělávání). 16

17 Novela školského zákona - 16a Pokud má zákonný zástupce (zletilý žák) pochybnosti o tom, že škola nebo školské zařízení postupuje v souladu s doporučením školského poradenského zařízení, může řediteli školy nebo školského zařízení navrhnout, aby s ním případ projednal za účasti pověřeného zaměstnance příslušného školského poradenského zařízení, a ředitel je povinen jednání bez zbytečného odkladu svolat.

18 Novela školského zákona - 16b Dítě, žák, student nebo zákonný zástupce může do 30 dnů ode dne, kdy obdržel zprávu nebo doporučení školského poradenského zařízení, požádat revizní pracoviště zřízené a pověřené MŠMT o jejich revizi. O revizi doporučení může požádat také škola a školské zařízení do 30 dnů ode dne, kdy doporučení obdržely, a Česká školní inspekce.

19 Novela školského zákona - 28 V matrice školy a školského zařízení je třeba uvádět údaje o znevýhodnění žáka uvedeném v 16 odst. 9, údaje o podpůrných opatřeních poskytovaných žákovi školou v souladu s 16, a o závěrech vyšetření uvedených v doporučení školského poradenského zařízení.

20 Vyhláška 27/2016 Sb. Vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami od nahrazujevyhlášku č. 73/2005 Sb., ve znění vyhlášek 116/2011 Sb. a 103/2014 Sb. V současné době je novelizovánavyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních.

21 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 2) Podpůrná opatření prvního stupně představují minimální úpravu metod, organizace a hodnocení vzdělávání a jsou poskytována žákovi, u kterého se projevuje potřeba úprav ve vzdělávání nebo školských službách a zapojení v kolektivu. Podpůrná opatření prvního stupně nemají normovanou finanční náročnost.

22 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 2) Pokud by k naplnění vzdělávacích potřeb žáka nepostačovalo poskytování podpůrných opatření prvního stupně, doporučí škola nebo školské zařízení (škola) žákovi využití poradenské pomoci školského poradenského zařízení za účelem posouzení jeho speciálních vzdělávacích potřeb.

23 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 2) Podpůrná opatření druhého až pátého stupně se poskytují na základě doporučení školského poradenského zařízení a s informovaným souhlasemzletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka. Podpůrná opatření se poskytují samostatně nebo v kombinacích různých druhů a stupňů v souladu se zjištěnými speciálními vzdělávacími potřebami žáka. Konkrétní druh podpůrného opatření lze poskytovat pouze v jednom stupni.

24 Vyhláška 27/2016 Sb. IVP ( 3) Individuální vzdělávací plán žáka se speciálními vzdělávacími potřebami Individuální vzdělávací plán zpracovává škola, vyžadují-li to speciální vzdělávací potřeby žáka. Individuální vzdělávací plán se zpracovává na základě doporučení školského poradenského zařízení a žádosti zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka.

25 Vyhláška 27/2016 Sb. IVP ( 3) Individuální vzdělávací plán je závazným dokumentem pro zajištění speciálních vzdělávacích potřeb žáka, přičemž vychází ze školního vzdělávacího programu a je součástí dokumentace žáka ve školní matrice. Individuální vzdělávací plán obsahuje údaje o skladbě druhů a stupňů podpůrných opatření poskytovaných v kombinaci s tímto plánem, identifikačníúdaje žáka a údaje o pedagogických pracovnících podílejících se na vzdělávání žáka.

26 Vyhláška 27/2016 IVP ( 3) V individuálním vzdělávacím plánu jsou dále uvedeny zejména informace o a) úpravách obsahu vzdělávání žáka, b) časovém a obsahovém rozvržení vzdělávání, c) úpravách metod a forem výuky a hodnocení žáka, d) případné úpravě výstupů ze vzdělávání žáka.

27 Vyhláška 27/2016 Sb. IVP ( 3) Individuální vzdělávací plán dále obsahuje jméno pedagogického pracovníka školského poradenského zařízení, se kterým škola spolupracuje při zajišťování speciálních vzdělávacích potřeb žáka. Vzor individuálního vzdělávacího plánu je uveden v příloze vyhlášky č. 2.

28 Vyhláška 27/2016 Sb. IVP ( 3) Individuální vzdělávací plán je zpracován bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy škola obdržela doporučení a žádost zákonného zástupce nebo zletilého žáka. Individuální vzdělávací plán může být doplňován a upravován v průběhu celého školního roku podle potřeb žáka.

29 Vyhláška 27/2016 Sb. IVP ( 3) Zpracování a provádění individuálníhovzdělávacího plánu zajišťuje ředitel školy. Individuální vzdělávací plán se zpracovává ve spolupráci se školským poradenským zařízením, žákem a zákonným zástupcem nezletilého žáka.

30 Vyhláška 27/2016 Sb. IVP ( 4) Škola seznámí s individuálním vzdělávacím plánem všechny vyučující žáka a současně žáka a zákonného zástupce žáka, který tuto skutečnost potvrdí svým podpisem. Poskytování vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu lze pouze na základě písemného informovanéhosouhlasu zákonného zástupce (zletilého žáka).

31 Vyhláška 27/2016 Sb. IVP ( 4) Školské poradenské zařízení ve spolupráci se školou sleduje a nejméně jednou ročně vyhodnocuje naplňování individuálního vzdělávacího plánu a poskytuje žákovi, zákonnému zástupci žáka a škole poradenskou podporu. V případě nedodržování opatření uvedených v individuálním vzdělávacím plánu informuje o této skutečnosti ředitele školy.

32 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 5) Asistent pedagoga Asistent pedagoga poskytuje podporu jinému pedagogickému pracovníkovi při vzdělávání žáka či žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v rozsahu podpůrného opatření nebo podle 18 odst. 1 (asistent ve třídě s vyšším počtem žáků se SVP). Asistent pedagoga pomáhá jinému pedagogickému pracovníkovi při organizaci a realizaci vzdělávání, podporuje samostatnost a aktivní zapojení žáka do všech činností uskutečňovaných ve škole v rámci vzdělávání, včetně poskytování školských služeb.

33 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 5) Asistent pedagoga Asistent pedagoga pracuje podle potřeby se žákem nebo s ostatními žáky třídy, oddělení nebo studijní skupiny podle pokynů jiného pedagogického pracovníka a ve spolupráci s ním.

34 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 5) Asistent pedagoga Hlavními činnostmi asistenta pedagoga jsou a) pomoc při výchovné a vzdělávací činnosti a pomoc při komunikaci se žáky, zákonnými zástupci žáků a s komunitou, ze které žák pochází, b) pomoc žákům v adaptaci na školní prostředí, c) pomoc žákům při výuce a při přípravě na výuku; žák je přitom veden k nejvyšší možné míře samostatnosti, d) nezbytná pomoc žákům při sebeobsluzea pohybu během vyučování a při akcích pořádaných školou mimo místo, kde škola v souladu se zápisem do školského rejstříku uskutečňuje vzdělávání nebo školské služby, e) další činnosti uvedené v Katalogu prací.

35 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 5) Asistent pedagoga Asistent pedagoga může poskytovat podporu při vzdělávání žákovi nebo více žákům současně, nejvýše však 4 žákům ve třídě, oddělení nebo studijní skupině, a to s ohledem na povahu speciálních vzdělávacích potřeb těchto žáků; v případě škol, tříd, oddělení nebo studijních skupin zřízených podle 16 odst. 9 zákona nebo asistenta pedagoga podle 18 odst. 1, může být počet žáků připadajících na asistenta pedagoga vyšší.

36 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 6) Pro žáka, u něhož je potřebné při vzdělávání užívat jiný komunikační systém než mluvenou řeč, zajišťuje škola vzdělávání v komunikačním systému, který odpovídá jeho potřebám, přednostně v tom, jehož užívání žák preferuje. Žákům, kteří jsou vzděláváni v českém znakovém jazyce, poskytuje škola souběžně vzdělávání v psaném českém jazyce; při jeho výuce se používají metody používané při výuce českého jazyka jako jazyka cizího. Výstupy z naukových předmětů jsou u žáků, kteří jsou vzděláváni v českém znakovém jazyce, stanovovány v českém znakovém jazyce a v psané češtině.

37 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 7) Tlumočník českého znakového jazyka Upřednostňuje-li žák při komunikaci český znakový jazyk a je-li vzděláván ve škole, třídě či studijní skupině, kde český znakový jazyk není komunikačním systémem všech účastníků vzdělávacího procesu, poskytuje mu škola vzdělávání s využitím tlumočníka českého znakového jazyka.

38 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 7) Tlumočník provádí přesný překlad obsahu sdělení mezi účastníky komunikace formou, která je jasná a srozumitelná všem zúčastněným, a v komunikačním systému, který si žák zvolil. Tlumočník je využíván po celou dobu poskytování vzdělávání, je-li to v zájmu naplnění vzdělávacích potřeb žáka. Využívá-li žák více způsobů komunikace, stanoví školské poradenské zařízení rozsah působení tlumočníka při poskytování vzdělávání s ohledem na naplnění vzdělávacích potřeb žáka a komunikační systém, který žák upřednostňuje.

39 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 7) Činnosti tlumočníka může souběžně využívat více žáků, je-li to možné a vhodné. Činnost tlumočníka je využívána při vzdělávání a při akcích pořádaných školou mimo místo, kde škola v souladu se zápisem do školského rejstříku uskutečňuje vzdělávání nebo školské služby.

40 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 8) Přepisovatel pro neslyšící Upřednostňuje-li žák při komunikaci mluvený český jazyk s oporou v psaném textu a je-li vzděláván ve škole, třídě či studijní skupině, kde mluvený český jazyk s oporou v psaném textu není komunikačním systémem všech účastníků vzdělávacího procesu, poskytuje mu škola vzdělávání s využitím přepisovatele pro neslyšící. Přepisovatel v rámci vzdělávání převádí mluvenou řeč do písemné podoby v reálném čase. Činnosti přepisovatele může souběžně využívat více žáků, je-li to možné a vhodné.

41 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 9) Působení dalších osob poskytujících podporu Působení dalších osob, které žákovi se SVP po dobu jeho pobytu ve škole poskytují podporu podle jiných právních předpisů, zejména osobního asistenta, se umožní na základě vyjádření školského poradenského zařízení.

42 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 10) Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně Před zahájením poskytování podpůrných opatření prvního stupně zpracuje škola plán pedagogické podpory žáka. Plán pedagogické podpory zahrnuje zejména popis obtíží a speciálních vzdělávacích potřeb žáka, podpůrná opatření prvního stupně, stanovení cílů podpory a způsobu vyhodnocování naplňování plánu.

43 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 10) Plán pedagogické podpory škola průběžně aktualizuje v souladu s vývojem speciálních vzdělávacích potřeb žáka. Vzor plánu pedagogické podpory je uveden v příloze č. 3 vyhlášky.

44 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 10) Poskytování podpůrných opatření prvního stupně škola průběžně vyhodnocuje. Nejpozději po 3 měsících od zahájení poskytování podpůrných opatření poskytovaných na základě plánu pedagogické podpory škola vyhodnotí, zda podpůrná opatření vedou k naplnění stanovených cílů. Pokud jsou PO neúčinná, doporučí škola zákonnému zástupci (zletilému žákovi) využití poradenské pomoci školského poradenského zařízení. Do doby zahájení poskytování podpůrných opatření druhého až pátého stupně na základě doporučení školského poradenského zařízení poskytuje škola podpůrná opatření prvního stupně na základě plánu pedagogické podpory.

45 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 10) S plánem pedagogické podpory seznámíškola žáka, zákonného zástupce žáka, všechny vyučující žáka a další pedagogické pracovníky podílející se na provádění tohoto plánu. Plán obsahuje podpis osob, které s ním byly seznámeny. Zákonný zástupce v případě PlPPneuděluje informovaný souhlas.

46 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 11) Postup před přiznáním podpůrných opatření druhého až pátého stupně Ředitel školy určí ve škole pedagogického pracovníka, který bude odpovídat za spolupráci se školským poradenským zařízením v souvislosti s doporučením podpůrných opatření žákovi se speciálními vzdělávacími potřebami.

47 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 11) Pro účely poskytování poradenské pomoci školským poradenským zařízením zajistí škola bezodkladné předání plánu pedagogické podpory školskému poradenskému zařízení, pokud se žák podle něho vzdělával. Poradenskou pomoc školského poradenského zařízení může využít žák nebo jeho zákonný zástupce také na základě svého uvážení nebo na základě rozhodnutí orgánu veřejné moci podle jiného právního předpisu.

48 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 11) Školské poradenské zařízení při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb žáka vychází z: a) charakteru obtíží žáka, které mají dopad na jeho vzdělávání, b) speciálně-pedagogické, případně psychologické, diagnostiky za účelem posouzení speciálních vzdělávacích potřeb žáka, c) informací o dosavadním průběhu vzdělávání žáka ve škole, zejména údajů uvedených ve školní matrice, d) plánu pedagogické podpory, e) údajů o dosavadní spolupráci žáka se školským poradenským zařízením, f) informací poskytnutých žákem nebo zákonným zástupcem žáka, g) podmínek školy, ve které se žák vzdělává nebo se bude vzdělávat, h) posouzení zdravotního stavu poskytovatelem zdravotních služeb nebo posouzení podstatných skutečností ke stanovení podpůrných opatření jiným odborníkem, je-li to třeba.

49 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 11) Školské poradenské zařízení při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb žáka přihlíží k jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu. V případě podpůrného opatření spočívajícího v používání kompenzačních pomůcek, speciálních učebnic a speciálních učebních pomůcek školské poradenské zařízení doporučí přednostně ty pomůcky, kterými již škola disponuje, pokud tím bude naplněn účel podpůrného opatření.

50 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 12) Pro doporučení konkrétních podpůrných opatření školské poradenské zařízení zjišťuje také možnost využití personálních a materiálních podmínek školy vytvořenýchv souvislostis poskytovánímpodpůrných opatření jiným žákům školy. Při tomto zjišťování škola poskytuje školskému poradenskému zařízení součinnost. K doložení stanovených podkladů může školské poradenské zařízení vyzvat školu, zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka.

51 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 12) Školské poradenské zařízení projedná před vydáním doporučení návrh doporučených podpůrných opatření se školou, zákonným zástupcem nebo zletilým žákem, a povedeli to k naplňování vzdělávacích potřeb žáka, přihlédne k jejich vyjádření. Se školským zařízením projedná školské poradenské zařízení návrh podpůrných opatření v oblasti školských služeb. Neposkytuje-li zákonný zástupce žáka součinnost směřující k přiznání podpůrných opatření, které jsou v nejlepším zájmu žáka, postupuje škola a školské poradenské zařízení podle zákona o sociálně-právní ochraně dětí.

52 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 13) Zpráva a doporučení za účelem stanovení podpůrných opatření Při vydání zprávy a doporučení je zletilý žák nebo zákonný zástupce žáka informován o jejich obsahu a poučen o možnosti podat žádost o revizi podle 16b zákona. Zletilý žák nebo zákonný zástupce žáka potvrzuje svým podpisem, že zpráva včetně doporučení s ním byla projednána, že porozuměl jejímu obsahu a zvoleným podpůrným opatřením; o těchto skutečnostech musí být poučen.

53 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 13) Zpráva a doporučení se vydávají do 30 dnů ode dne ukončení posuzování speciálních vzdělávacích potřeb žáka, nejpozději však do 3 měsíců ode dne přijetí žádosti o poskytnutí poradenské pomoci školským poradenským zařízením Tato lhůta se prodlužuje o dobu nezbytnou k obstarání dalších posudků (např. lékařských) nezbytných ke stanovení podpůrných opatření.

54 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 14) Zpráva vydaná pro účely doporučení podpůrných opatření pro vzdělávání žáka se SVP obsahuje: a) identifikační údaje žáka a školského poradenského zařízení, b) datum přijetí žádosti o poskytnutí poradenské pomoci, c) důvod poskytování poradenské pomoci, d) anamnestické údaje žáka, e) popis obtíží, f) průběh dosavadní poradenské péče, g) informace o podkladech, z nichž školské poradenské zařízení ve svých závěrech vychází,

55 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 14) h) shrnutí průběhu a výsledků vyšetření, i) popis speciálních vzdělávacích potřeb žáka, j) skutečnosti podstatné pro doporučení podpůrných opatření, k) poučení o možnosti podat žádost o revizi zprávy podle 16b zákona, l) identifikační údaje pracovníka školského poradenského zařízení, který je odpovědný za provedení vyšetření a zpracování zprávy, a m) datum vyhotovení zprávy. Vzor zprávy je stanoven v příloze č. 4 vyhlášky.

56 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 15) Doporučení ke stanovení PO podpůrných opatření pro vzdělávání žáka se SVP. Školské poradenské zařízení vychází při vydání doporučení zejména ze závěrů vyšetření uvedených ve zprávě a případného posouzení podstatných skutečností ke stanovení podpůrných opatření jiným odborníkem. Výsledky vyšetření a posouzení jiným odborníkem zpravidla nesmí být v den podání žádosti o poskytnutí poradenské pomoci starší než 3 měsíce.

57 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 15) Doporučení vydané za účelem stanovení podpůrných opatření pro vzdělávání žáka se SVP obsahuje: a) identifikační údaje žáka, školy a školského poradenského zařízení, b) datum přijetí žádosti o poskytnutí poradenské pomoci, c) shrnutí závěrů vyšetření, d) popis speciálních vzdělávacích potřeb žáka, e) údaje o případném znevýhodnění žáka uvedeném v 16 odst. 9 zákona, f) doporučené podpůrné opatření a jeho stupeň, včetně případných kombinací a variant podpůrných opatření,

58 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 15) g) návrh postupu při poskytování podpůrných opatření, h) poučení o možnosti podat žádost o revizi doporučení podle 16b zákona, i) identifikační údaje pracovníka školského poradenského zařízení, který poradenskou službu poskytl, a j) datum vyhotovení doporučení. Vzor doporučení je uveden v příloze č. 5 vyhlášky.

59 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 15) Školské poradenské zařízení v doporučení stanoví dobu, po kterou je poskytování podpůrného opatření nezbytné; tato doba zpravidla nepřesáhne 2 roky. Před skončením doby poskytování podpůrného opatření školské poradenské zařízení vyrozumí zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka o potřebě nového posouzení speciálních vzdělávacích potřeb.

60 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 16) Postup při poskytování podpůrných opatření druhého až pátého stupně Podpůrná opatření škola poskytuje bezodkladně po obdržení doporučení školského poradenského zařízení a udělení písemného informovaného souhlasu zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka.

61 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 16) Informovaný souhlas s poskytováním PO obsahuje: a) výslovné vyjádření souhlasu s poskytováním podpůrných opatření, b) informace o důsledcích, které vyplývají z poskytování podpůrného opatření, zejména o změnách ve vzdělávání v souvislosti s poskytováním podpůrného opatření, c) informace o organizačních změnách, které v souvislosti s poskytováním podpůrných opatření mohou nastat, a d) Podpis zákonného zástupce (zletilého žáka) stvrzující, že informacím uvedeným v písmenech b) a c) porozuměl.

62 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 16) Není-li možnéze závažnýchdůvodů zabezpečit bezodkladné poskytovánídoporučeného podpůrného opatření, poskytuje škola po projednání se školským poradenským zařízením a na základě informovaného souhlasu zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka po dobu nezbytně nutnou jiné obdobné podpůrné opatření stejného stupně. Není-li doporučené podpůrné opatření poskytnuto do 4 měsíců ode dne vydání doporučení, škola projedná tuto skutečnost se školským poradenským zařízením.

63 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 16) Škola ve spolupráci se školským poradenským zařízením, žákem a zákonným zástupcem žáka průběžně vyhodnocuje poskytování podpůrného opatření. Školské poradenské zařízení vyhodnotí poskytování podpůrných opatření ve lhůtě jím stanovené, nejdéle však do 1 roku od vydání doporučení. V případě vyhodnocení individuálního vzdělávacího plánu se uplatní 4 odst. 2 (vyhodnocení jednou ročně).

64 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 16) Shledá-li škola, že podpůrná opatření nejsou dostačující nebo nevedouk naplňování vzdělávacích možností a potřeb žáka, bezodkladně doporučízákonnému zástupci (zletilému žákovi) využití poradenské pomoci školského poradenského zařízení. Obdobně škola postupuje i v případě, shledá-li, že poskytovaná podpůrná opatření již nejsou potřebná.

65 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 16) Shledá-li školské poradenské zařízení, že podpůrná opatření nejsou dostačující nebo nevedou k naplňování vzdělávacích možností a potřeb žáka, vydá doporučení stanovující jiná podpůrná opatření případně stejná podpůrná opatření vyššího stupně. I zde platí povinnost zajištění informovaného souhlasu zákonného zástupce s poskytováním PO.

66 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 17) Organizace vzdělávání žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními Ve třídě, oddělení nebo studijní skupině se může vzdělávat zpravidla nejvýše 5 žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními druhého až pátého stupně, a to s přihlédnutím ke skladbě těchto podpůrných opatření a povaze speciálních vzdělávacích potřeb žáků.

67 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 17) Počet žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními druhého až pátého stupně však nesmí přesáhnout jednu třetinu žáků ve třídě, oddělení nebo studijní skupině. Ve třídách, odděleních a studijních skupinách mohou vykonávat pedagogickou činnost souběžně nejvýše 4 pedagogičtí pracovníci.

68 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 17) Omezení počtu žáků s PO 2. až 5. stupně se neuplatníu školy, které v jeho plnění brání plnění povinnosti přednostního přijetí žáka podle 34 odst. 4 nebo 36 odst. 7 zákona, a dále u střední školy, konzervatoře nebo vyšší odborné školy. Ve třídě, oddělení nebo ve studijní skupině, která není zřízena podle 16 odst. 9 zákona, se mohou s přihlédnutím k rozsahu speciálních vzdělávacích potřeb žáků vzdělávat nejvýše 4 žáci uvedení v 16 odst. 9 zákona. Omezení se neuplatní u školy, které v jeho plnění brání plnění povinnosti přednostního přijetí žáka podle 34 odst. 4 nebo 36 odst. 7 zákona, a dále u střední školy, konzervatoře nebo vyšší odborné školy.

69 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 18) Podpora organizace vzdělávání Pokud je ve třídě, oddělení nebo studijní skupině počet žáků s přiznaným podpůrným opatřením druhého až pátého stupně vyšší než 5, lze pro jejich vzdělávání využít asistenta pedagoga nad rámec poskytovaných podpůrných opatření; omezení počtu žáků připadajících na asistenta pedagoga se neuplatní. Do počtu žáků podle předchozího bodu se nezapočítávají ti žáci se SVP, kterým je poskytováno podpůrné opatření spočívající ve využití asistenta pedagoga.

70 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 19) Pravidla vzdělávání žáků uvedených v 16 odst. 9 zákona Vzdělávání žáků uvedených v 16 odst. 9 zákona se přednostně uskutečňuje ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině, která není zřízena podle 16 odst. 9 zákona.

71 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 19) Shledá-li školské poradenské zařízení, že vzhledem k povaze speciálních vzdělávacích potřeb žáka nebo k průběhu a výsledkům dosavadního poskytování podpůrných opatření by podpůrná opatření ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině, která není zřízena podle 16 odst. 9 zákona, nepostačovala k naplňování vzdělávacích možností žáka a k uplatnění jeho práva na vzdělávání, doporučí školské poradenské zařízení zařazení žáka do školy, třídy, oddělení nebo studijní skupiny zřízené podle 16 odst. 9 zákona.

72 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 19) Školy, třídy, oddělení a studijní skupiny jsou zřizovány podle druhu znevýhodnění uvedeného v 16 odst. 9 zákona; v odůvodněných případech se v nich mohou vzdělávat i žáci s jiným znevýhodněním uvedeným v 16 odst. 9 zákona, přičemž jejich počet nesmí přesáhnout jednu čtvrtinu nejvyššího počtu žáků vzdělávajících se ve třídě, oddělení nebo studijní skupině.

73 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 19) Ve třídě mateřské nebo střední školy, oddělení konzervatoře nebo studijní skupině vyšší odborné školy se mohou žáci s různými znevýhodněními uvedenými v 16 odst. 9 zákona vzdělávat bez omezení. Ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle 16 odst. 9 zákona pro žáky s mentálním postižením se nevzdělávají žáci bez mentálního postižení.

74 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 20) Zařazování žáků do školy, třídy, oddělení nebo studijní skupiny zřízené podle 16 odst. 9 zákona Žáka lze vzdělávat ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle 16 odst. 9 zákona pouze na základě žádosti zákonného zástupce (zletilého žáka) a doporučení školského poradenského zařízení, je-li to v souladu se zájmem žáka.

75 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 20) Doporučení k zařazení do školy, třídy, oddělení nebo skupiny uvedené v 16 odst. 9 zákona je platné po dobu v něm stanovenou, zpravidla nejvýše po dobu 2 let; v případě doporučení zařazení žáka do školy pro žáky s mentálním postižením nejdéle po dobu 1 roku, nejedná-li se o žáka se středně těžkým nebo těžkým mentálním postižením.

76 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 20) Doporučení k zařazení obsahuje také odůvodnění, ze kterého jsou zřejmé důvody pro doporučení vzdělávání ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle 16 odst. 9 zákona a naplnění podmínek stanovených v 16 odst. 9 zákona.

77 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 21) Při podání žádosti ke vzdělávání ve škole, třídě, oddělení, skupině zřízené podle 16 odst. 9 zákona, nejpozději však do 7 dnů ode dne, kdy zákonný zástupce (zletilý žák) projeví zájem o tento způsob vzdělávání, je škola povinna informovat zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka o: a) organizaci vzdělávání, rozdílech ve srovnání sestávajícím vzděláváním a souvisejících organizačních změnách, b) struktuře školního vzdělávacího programu a skladbě předmětů včetně předmětů speciálně pedagogické péče, c) možnostech školy zabezpečit poskytování podpůrných opatření doporučených pro vzdělávání žáka, d) dopadech vzdělávání ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle 16 odst. 9 zákona na možnosti rozvoje vzdělávacího potenciálu žáka a e) možnostech dalšího vzdělávání a profesního uplatnění.

78 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 22) Převedení žáka do vzdělávacího programu základní školy speciální Na doporučení školského poradenského zařízení k převedení žáka do vzdělávacího programu základní školy speciální se použije stejný postup jako v případě doporučení stanovující podpůrná opatření. Toto doporučení je platné po dobu v něm stanovenou, nejdéle však po dobu 2 let.

79 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 22) Je-li žákovi doporučeno vzdělávání podle vzdělávacího programu základní školy speciální, informuje školské poradenské zařízení zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka o rozdílech ve vzdělávacích programech a očekávaných výstupech vzdělávání a jejich dopadech na možnosti dalšího vzdělávání a profesního uplatnění.

80 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 22) Před získáním písemného souhlasu podle 49 odst. 2 školského zákona k převedení do vzdělávání podle upraveného vzdělávacího programu je škola povinna informovat zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka o: a) rozdílech ve vzdělávacích programech a očekávaných výsledcích vzdělávání a b) dopadech převedení na možnosti dalšího vzdělávání a profesní uplatnění žáka.

81 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 22) Informovaný souhlas zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka s převedením žáka do vzdělávacího programu základní školy speciální obsahuje písemné vyhotovení poučení s informacemi uvedenými v odstavci 3 (o rozdílech ve vzdělávacích programech a očekávaných dopadech) a podpis zákonného zástupce žáka stvrzující, že uvedeným informacím porozuměl. Informovaný souhlas je udělován škole.

82 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 23) Přezkoumání podmínek Školské poradenské zařízení vyhodnocuje, zda vzdělávání ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle 16 odst. 9 zákona nebo vzdělávání podle vzdělávacího programu základní školy speciální odpovídá speciálním vzdělávacím potřebám žáka. Vyhodnocení se provádínejpozději do 1 roku po zařazení nebo převedení žáka; další vyhodnocení se provádí zpravidla nejpozději do 2 let od předešlého vyhodnocení.

83 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 23) Dojde-li k významné změně speciálních vzdělávacích potřeb žáka, přezkoumá školské poradenské zařízení jeho vzdělávání ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle 16 odst. 9 zákona nebo vzdělávání podle vzdělávacího programu základní školy speciální a případně doporučí úpravu vzdělávání žáka, zejména zařazení žáka do školy, třídy, oddělení nebo studijní skupiny, která není zřízena podle 16 odst. 9 zákona, nebo převedení žáka do jiného vzdělávacího programu.

84 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 23) Při zařazení žáka do školy, třídy, oddělení nebo studijní skupiny, která není zřízena podle 16 odst. 9 zákona, zařadí ředitel školy žáka do ročníku, který odpovídá dosaženým znalostem a dovednostem žáka, s přihlédnutím k jeho věku.

85 Vyhláška 27/2016 Sb. ( 25) Počty žáků ve třídách zřízených podle 16 odst. 9 zákona Třída, oddělení a studijní skupina zřízená podle 16 odst. 9 zákona má nejméně 6 a nejvíce 14 žáků s přihlédnutím k věku a speciálním vzdělávacím potřebám žáků. Pokud z doporučení školského poradenského zařízení vyplývá, že by počet žáků podle věty první nepostačoval k naplňování jejich vzdělávacích možností a k uplatnění jejich práva na vzdělávání, má třída, oddělení a studijní skupina nejméně 4 a nejvíce 6 žáků. Škola zřízená podle 16 odst. 9 má nejméně 10 žáků

86 Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochrana dětí Oznamovací povinnost Školám a školským poradenským zařízením a dalším jmenovitě uvedeným subjektům je uložena povinnost oznámit obecnímu úřadu obce srozšířenou působností podezření z poškozování zájmu dítěte bezprostředně po zjištění skutečností, které nasvědčují tomu, že se jedná o dítě, jemuž je třeba poskytnout sociálně právní ochranu (zákon č. 359/1999 Sb., 10, odst. 4). Odpovědnost: ředitel školy/školského zařízení.

87 Oznamovací povinnost a zákon o ochraně osobních údajů Vpřípadě úkonů, které spadají do oblasti sociálně-právní ochrany dítěte, se informace o dítěti předávají bez souhlasu subjektu údajů(zákonných zástupců, zletilého žáka) na základě ustanovení 5, odst. 2 písm. a) ana základě 9 písm. f) zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů. Pracovník školy či školského zařízení tedy není vtomto případě vázán kochraně osobních údajů.

88 Popis podpůrných opatření v příloze vyhlášky Vyhláška omezuje výčet podpůrných opatření, které je možné doporučit pro vzdělávání ve školách zřízených podle 16 odst. 9 zákona: - poradenská pomoc školy a školského poradenského zařízení, - úprava podmínek přijímání ke vzdělávání a ukončování vzdělávání, - použití kompenzačních pomůcek,speciálních učebnic a speciálních učebních pomůcek, využívání komunikačních systémů neslyšících a hluchoslepých osob, Braillova písma a podpůrných nebo náhradních komunikačních systémů, - vzdělávání podle individuálního vzdělávacího plánu, - využití asistenta pedagoga - úprava očekávaných výstupů vzdělávání vmezích stanovených rámcovými vzdělávacími programy a akreditovanými vzdělávacími programy, - využití dalšího pedagogického pracovníka, tlumočníka českého znakového jazyka, přepisovatele pro neslyšící nebo možnosti působení osob poskytujících dítěti, žákovi nebo studentovi po dobu jeho pobytu ve škole nebo školském zařízení

89 Popis podpůrných opatření v příloze vyhlášky Popis stupňů PO je uveden v příloze č. 1 vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných Část A -výčet a účel PO ve stupních 1 až 5 (s výjimkou PO poskytování vzdělávání a školských služeb v prostorách stavebně a technicky upravených ) Část B výčet kompenzačních pomůcek, speciálních učebnic a učebních pomůcek, softwarového vybavení a IT vybavení pro jednotlivé skupiny žáků se SVP ve stupních 2 až 5 Část C popisy kódů stanovujících rozsah hodin poskytování podpůrného opatření spočívajícího v podpoře pedagogickým pracovníkem (pedagogická intervence, speciálněpedagogická intervence, podpora asistenta pedagoga aj.)

90 Členění podpůrných opatření v rámci stupňů 1 až 5 Metody výuky Organizace výuky - ve škole - ve školském zařízení Úprava obsahu a výstupů vzdělávání Individuální vzdělávací plán Personální podpora - ve škole Hodnocení Intervence- ve škole - ve školském zařízení - ve školském zařízení Úprava podmínek přijímání ke vzdělávání Úprava podmínek ukončování vzdělávání (maturitní zkouškou, závěrečnou zkouškou, absolutoriem) Prodloužení délky vzdělávání Pomůckypro jednotlivé stupně a skupiny žáků se SVP jsou uvedeny samostatně v části B

91 Podpůrná opatření 1. stupně Podpůrná opatření prvního stupně slouží ke kompenzaci mírných obtíží ve vzdělávání žáka (např. pomalejší tempo práce, drobné obtíže v koncentraci pozornosti atd.), u nichž je možné prostřednictvím mírných úprav v režimu školní výuky a domácí přípravy dosáhnout zlepšení; zahrnují také podporu žáků s akcelerovaným vývojem školních dovedností. Mohou být dočasná nebo dlouhodobá PO 1. stupně navrhují pedagogičtí pracovníci školy (např. učitel ve spolupráci s výchovným poradcem) Podmínkou jejich poskytování je zpracování plánu pedagogické podpory Jsou bez normované finanční náročnosti

92 Podpůrná opatření 1. stupně - příklady Metody výuky - Respektování osobního tempa, častější zpětná vazba - Stanovování odlišných časových limitů pro činnosti - Metody podporující preferované styly učení žáků - Multisenzorický přístup - Podpora motivace - Metody aktivního učení apod. Úprava obsahu a výstupů vzdělávání - Obohacování učiva - Výstupy vzdělávání se neupravují Organizace výuky - Pravidelné střídání činností v průběhu výuky - Změna zasedacího pořádku nebo uspořádání třídy - Skupinová a kooperativní výuka - Nabídka volnočasových aktivit a mimoškolních aktivit (stáže, exkurze) Hodnocení - Využívání různých forem hodnocení - Aplikace metod formativního hodnocení - Podpora sebehodnocení

93 Podpůrná opatření 1. stupně - příklady Intervence školy - Přímá podpora poskytování individualizované podpory učitelem - Plán pedagogické podpory pokud není přímá podpora účinná formalizace poskytování PO 1. stupně plánem pedagogické podpory (spolupráce na tvorbě: učitel + rodič + poradenský pracovník školy), formulář viz příloha vyhlášky č Metodická podpora učitelů ze strany poradenských pracovníků školy

94 Podpůrná opatření 2. stupně SVP žáka (dítěte) jsou spojeny s aktuálním zdravotním stavem žáka, opožděným vývojem, odlišným kulturním prostředím nebo jinými životními podmínkami žáka, problémy v adaptaci na školu a přípravou na školní práci, nadáním, specifickými poruchami učení a chování, mírným oslabením sluchových nebo zrakových funkcí, oslabením dorozumívacích schopností, mírnější řečovou vadou, poruchami autistického spektra s mírnými obtížemi, nedostatečnou znalostí vyučovacího jazyka a dalšími specifiky. SVP jsou mírnější a lze obvykle kompenzovat využitím pomůcek, zařazením předmětu speciálněpedagogicképéče a úpravami v pedagogické práci.

95 Metody výuky Podpůrná opatření 2. stupně - příklady - Zaměřují se na překonávání obtíží žáka, posilování oslabených schopností a dovedností - Zaměřují se na rozvoj vnímání, paměti, myšlení, pozornosti apod. Úprava obsahu a výstupů vzdělávání - Obohacování učiva - Úprava obsahu vzdělávání v dílčích oblastech - U žáků s OMJ výuka jazyka jako jazyka cizího: MŠ 4 x 15 min/týden (max. 80 h) ZŠ, SŠ 3 hodiny/týden (max. 120 h) - Bez úpravy očekávaných výstupů Prodloužení délky vzdělávání - Rozložení 1. ročníku do dvou let - Prodloužení vzdělávání na SS a VOŠ o 1 rok Organizace výuky - Dle doporučení v posudku Hodnocení - Nastavení kritérií umožňující dosahování osobního pokroku (dílčí dosažitelné cíle a kritéria jejich splnění apod.) - Jasná a srozumitelná formulace kritérií hodnocení - Sumativní hodnocení respektuje SVP žáka Intervence - Pedagogická intervence ( 1 h/týden) se žákem nebo se třídou (š, šz) - Předmět speciálněpedagogické péče (1 h/týden) - Metodická podpora ŠPZ (2 h/měsíc) 6 měsíců u žáků s odlišnými kulturními podmínkami, PAS, psychickým onemocněním, poruchami chování

96 Podpůrná opatření 3. stupně SVP žáka (dítěte) jsou spojeny nejčastěji spojeny se závažnými specifickými poruchami učení, odlišným kulturním prostředím a jinými životními podmínkami žáka, poruchami chování, těžkou poruchou dorozumívacích schopností, řečovými vadami těžšího stupně, poruchami autistického spektra, lehkým mentálním postižením, zrakovým a sluchovým postižením (slabozrakost, nedoslýchavost), tělesným postižením, neznalostí vyučovacího jazyka a dalšími obtížemi, které mají významný dopad na kvalitu a průběh vzdělávání žáka, případně je ovlivněn mimořádným intelektovým nadáním.

97 Podpůrná opatření 3. stupně - příklady Úprava obsahu a výstupů vzdělávání - Obohacování učiva - Modifikace obsahu vzdělávání v dílčích oblastech - Úpravy očekávaných výstupů vzdělávání pouzeu žáků s LMP - Pro žáky s OMJ výuka češtiny jako cizího jazyka v rozsahu : a) v MŠ: 4 x 15 min./týden, nejvýše však 110 h) b) v ZŠ, SŠ: 3h/týden, (max. 200 h). Personální podpora - Asistent pedagoga (sdílený) 0,25 až 1 úvazek na žáka (norm. fin. jen na max. 0,75) - AP v družině (0,25 úvazku na žáka) - Další pedagogický pracovník AP (0,5) ve třídě s vyšším počtem dětí s potřebou PO - Škol. speciální pedagog nebo psycholog (od 0,5) Organizace výuky - Dle doporučení v posudku Intervence - Předmět speciálněpedagogicképéče (až 3 h/týden) - Pedagogická intervence (až 3 h/týden) z toho 1 h na práci se třídou (š) - Pedagogická intervence 1 h/týden (šz) - Metodická podpora ŠPZ (3 h/měsíc) 6 měsíců u žáků s odlišnými kulturními podmínkami, PAS, psychickým onemocněním, poruchami chování

98 Podpůrná opatření 4. stupně Podpůrná opatření 4. stupně jsou určena zejména pro žáky se závažnými poruchami chování, se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, s těžkým zrakovým nebo sluchovým postižením, se závažnými vadami řeči, s poruchami autistického spektra a se závažným tělesným postižením. Také mimořádně nadané žáky, kteří vyžadují výraznou individualizaci vzdělávání nad rámec příslušného stupně vzdělání, dosahují mimořádných výsledků a vyžadují i úpravy ve formách vzdělávání.

99 Metody výuky Podpůrná opatření 4. stupně - příklady - Výuka v jazycích, způsobech a prostředcích komunikace, které jsou pro žáka nejvhodnějšía žákem preferované (znak. jaz., AAK apod.). Úpravy obsahu a výstupů vzdělávání - Vzdělávání podle upraveného vzdělávacího programu Personální podpora - Asistent pedagoga 1 úvazek na žáka (včetně šz) - Tlumočník českého znak. Jazyka (až 40 h/týden včetně šz) - Přepisovatel pro neslyšící (až 40 h/týden. Včetně šz) - Další pedagogický pracovník (0,5 úvazku) - Škol. speciální pedagog nebo psycholog (od 0,5) - Nepedagogický pracovník (umožnění pobytu ve škole Prodloužení délky vzdělávání - SŠ, VOŠ až o 2 roky - Prodloužení docházky do základní školy s upraveným vzdělávacím programem na 10 let Intervence - Předmět speciálněpedagogicképéče (až 3 h/týden) - Pedagogická intervence (až 2 h/týden) (š) - Pedagogická intervence 1 h/týden (šz) - Metodická podpora ŠPZ (3 h/měsíc) 6 měsíců u žáků s odlišnými kulturními podmínkami, PAS, psychickým onemocněním, poruchami chování

100 Podpůrná opatření 5. stupně PO jsou určena žákům s nejtěžšími stupni zdravotních postižení, zpravidla souběžným postižením více vadami, vyžadujících nejvyšší úroveň podpory. Další pedagogický pracovník po celou dobu výuky Předmět sppgpéče 3 až 4 hodiny týdně

101 Příklad pomůcek včetně normovaní finanční náročnosti 2. st. ZP I. Žáci s potřebou podpory ve vzdělávání z důvodu zrakového postižení Normovaná finanční náročnost I.II.1.1 I.II.1.2 I.II.1.3 Sklopná deska s protiskluzovou fólií Programy a aplikace pro pleoptiku (v mateřské škole) Vhodné osvětlení pracovního místa Kč Kč Kč 1.II.1 Kompenz ační pomůcky I.II.1.4 Mechanické zvětšovací zařízení - lupa Kč I.II.1.5 Lokální zastínění místnosti 3000 Kč I.II.1.6 Relaxační koberec 2000 Kč 1.II.2.1 Vhodně upravené výukové materiály (širší nebo výraznější kontury, syté kontrastní barvy, méně detailů; vhodný font) Kč I.II.2 Speciální učebnice a pomůcky I.II.2.2 I.II.2.3 I.II.2.4 Pracovní sešity s výraznou konturou Pomůcky pro rozvoj smyslů a vizuomotorické koordinace Pomůcky pro výuku tělesné výchovy (ozvučené míče) Kč Kč Kč

102 Příklad pomůcek včetně normovaní finanční náročnosti 3. st. MP B.III.2.1 B.III.2.2 B.III.2.3 Názorné didaktické pomůcky pro výuku čtení a psaní Názorné didaktické pomůcky pro výuku matematiky Názorné didaktické manipulační pomůcky pro výuku naukových předmětů Kč Kč Kč B.III.2.4 Demonstrační obrázky Kč B.III.2.5 B.III.2.6 B.III.2.7 B.III.2.8 Didaktické pomůcky pro činnostní učení Speciální didaktické pomůcky pro rozvoj jemné motoriky a vizuomotorické koordinace Speciální didaktické pomůcky pro rozvoj hrubé motoriky Speciální učebnice pro výuku žáků s mentálním postižením Kč Kč Kč Kč B.III.2 B.III.2.9 Názorné didaktické manipulační pomůcky pro rozvoj dílčích funkcí 2000 Kč Speciální Pomůcky pro nácvik učebnice B.III.2.10 sebeobsluhy 3000 Kč a Bubny, Orffovy nástroje, pomůcky B.III.2.11 perkuse 5000 Kč B.III.3 Softwaro vé vybavení B.III.3.1 Výukový software 5000 Kč B.III.4 IT vybavení B.III.4.1 Multidotykový počítač Kč

103 Další forma podpory vzdělávání žáků se SVP Snížení maximálního počtu žáků ve třídě v případě, že se ve třídě vzdělává žák s potřebou podpůrných opatření 4. nebo 5. stupně, v případě mentálního postižení i 3. stupně (platí pro MŠ a ZŠ). Opatření se neuplatní, pokud škole v jeho realizaci brání povinnost přednostního přijetí dítěte/žáka. Bude možné uplatnit výjimku u nespádových dětí plnících PŠD (novely vyhl. 48/2005 Sb. a 14/2005 Sb. v přípravě).

104 Podpůrná opatření v metodických materiálech Katalog podpůrných opatření vytvořený v rámci projektu Systémová podpora inkluzivníhovzdělávání v ČR (Univerzita Palackého v Olomouci, Člověk v tísni) Obecná část Dílčí katalogy: Katalog pro žáky s potřebou podpory ve vzdělávání z důvodu: - mentálního postižení nebo oslabení kognitivního výkonu - zrakového postižení nebo oslabení zrakového vnímání - sluchového postižení nebo oslabení sluchového vnímání - tělesného postižení nebo závažného onemocnění -poruchy autistického spektra nebo vybraného psychického onemocněním - narušené komunikační schopnosti - sociálního znevýhodnění

105 Struktura Katalogu PO dílčí části I až VII Popis projevů daného postižení (znevýhodněnými) Dopady daného postižení (znevýhodnění) do vzdělávání Postupy pedagogické (speciálněpedagogické) diagnostiky u daného postižení (znevýhodnění) Kapitola 4: -oblasti podpůrných opatření -karty (podkarty) podpůrných opatření popis jednotlivých PO a jejich aplikace Slovníček odborných pojmů Kontakty na organizace zabývající se danou problematikou Seznam použité literatury ( seznamy doporučené literatury jsou i u jednotlivých karet PO)

ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ O NĚKTERÝCH PODPŮRNÝCH OPATŘENÍCH Individuální vzdělávací plán žáka se speciálními vzdělávacími potřebami

ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ O NĚKTERÝCH PODPŮRNÝCH OPATŘENÍCH Individuální vzdělávací plán žáka se speciálními vzdělávacími potřebami ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 (1) Tato vyhláška upravuje pravidla vzdělávání dětí, žáků a studentů (dále jen žák ) se speciálními vzdělávacími potřebami, vzdělávání žáků uvedených v 16 odst. 9 zákona

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2016 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Citace: 27/2016 Sb. Částka: 10/2016 Sb. Na

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna 2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, ve znění vyhlášky č. 270/2016 Sb. a vyhlášky č. 416/2017 Sb. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Úplné znění ke dni 1. 1. 2020 je zpracováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pouze jako informativní materiál. Právně závazné znění vyplývá výhradně ze Sbírky zákonů. VYHLÁŠKA č. 27/2016 Sb.

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY. 1. V části první Čl. I dosavadní bod 6. nově zní :

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY. 1. V části první Čl. I dosavadní bod 6. nově zní : POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů (sněmovní

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. Hlava I Obecná ustanovení. 2 Podpůrná opatření

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. Hlava I Obecná ustanovení. 2 Podpůrná opatření Úplné znění ke dni 1. 11. 2018 je zpracováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pouze jako informativní materiál. Právně závazné znění vyplývá výhradně ze Sbírky zákonů. VYHLÁŠKA č. 27/2016

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Úplné znění ke dni 1. 1. 2018 je zpracováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pouze jako informativní materiál. Právně závazné znění vyplývá výhradně ze Sbírky zákonů. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Úplné znění ke dni 1. 1. 2018 je zpracováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pouze jako informativní materiál. Právně závazné znění vyplývá výhradně ze Sbírky zákonů. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ N á v r h VYHLÁŠKA ze dne 2015, k provedení 19 a některých dalších ustanovení zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších

Více

HLAVA III POSTUP V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ. 10 Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně

HLAVA III POSTUP V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ. 10 Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně (platí od 1. 9. 20172016 do 30. 1131. 8. 2017) 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna 2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných ve znění vyhlášky č. 270/2017 Sb. HLAVA

Více

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Petr BANNERT ředitel odboru vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY. č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných ze dne 21. ledna 2016 jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č. 270/2017 Sb. a č. 416/2017

Více

Vyhláška č. 27/2016 Sb.

Vyhláška č. 27/2016 Sb. 1 z 53 04.01.2018 19:44 Vyhláška č. 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27 Částka 10/2016 Platnost od 28.01.2016

Více

INKLUZE V PRAXI PŘÍRUČKA PRO VYUČUJÍCÍ

INKLUZE V PRAXI PŘÍRUČKA PRO VYUČUJÍCÍ INKLUZE V PRAXI PŘÍRUČKA PRO VYUČUJÍCÍ OBSAH Aktuální znění vyhlášky č. 27 3 Návrh novely vyhlášky č. 27 s účinností od 1. 1. 2018 16 Asistent/ka pedagoga/žky 30 Revizní pracoviště a postup revizního řízení

Více

Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ve znění poslední úpravy vyhláškou č. 270/2017 Sb. s účinností k 1.9.2017. Příloha č. 1 Bude změněna k 1.12.2017

Více

VYHLÁŠKA ze dne o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

VYHLÁŠKA ze dne o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných VYHLÁŠKA ze dne.. 2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 19, 23 odst. 3 a 26 odst. 4 zákona č. 561/2004

Více

Pracovní setkání výchovných poradců

Pracovní setkání výchovných poradců Pracovní setkání výchovných poradců 19.10.2017 Aktuální informace novely právních norem PSPP x PI termíny poskytování PO s NFN žáci 9.ročníků Právní normy- změny, dopad ŠZ Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání

Více

II. VYHLÁŠKA 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

II. VYHLÁŠKA 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami II. VYHLÁŠKA 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 19, 23 odst. 3 a 26 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne.. 2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 19, 23 odst. 3 a 26 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., o

Více

PPP Ústí nad Labem Mgr.Barbora Hylánová SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI

PPP Ústí nad Labem Mgr.Barbora Hylánová SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI PPP Ústí nad Labem Mgr.Barbora Hylánová SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI ZMĚNY OD 1. ZÁŘÍ 2016 Účinnosti nabývají některá ustanovení zákona č. 561/2014 Sb. (školský zákon), dle novely č.

Více

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍ METODICKÉ SETKÁNÍ SE ŠKOLAMI Bruntál, 31. 5. 2016 Krnov, 2. 6. 2016 PEDAGOGICKO - PSYCHOLOGICKÁ PORADNA, BRUNTÁL, příspěvková organizace Krnovská 9, 792 01 Bruntál IČ: 60802774

Více

Vzdělávání žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními

Vzdělávání žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními Žákem se speciálními vzdělávacími potřebami je žák, který k naplnění svých vzdělávacích možností nebo k uplatnění a užívání svých práv na rovnoprávném základě s ostatními potřebuje poskytnutí podpůrných

Více

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016 Základní škola Soběslav, tř. Dr. Edvarda Beneše 50 Tř. Dr. E. Beneše 50/II, 392 01 Soběslav IČO: 00582841 tel: 381 521 223 e-mail: skola@zs-ebeso.cz čj. ZŠ 254/2016 Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Základní školy a Mateřské školy Viničné Šumice (zpracován v souladu s RVP ZV)

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Základní školy a Mateřské školy Viničné Šumice (zpracován v souladu s RVP ZV) 1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Základní školy a Mateřské školy Viničné Šumice (zpracován v souladu s RVP ZV) Dodatek č. 1, s účinností od 1. 9. 2016 2 A. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Systém ASP - stav k 28.8.2017 do částky 96/2017 Sb. a 28/2017 Sb.m.s. - RA1084 27/2016 Sb. - vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 9.2018

Více

Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Příloha č. 1 Příloha č. 2 Příloha č. 3 Příloha č. 4 Příloha č. 5 Vyhláška č. 27/2016 Sb., vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Datum účinnosti od: 1. září 2016 Předpis

Více

Společné vzdělávání. Pavel Zikl.

Společné vzdělávání. Pavel Zikl. Společné vzdělávání Pavel Zikl e-mail: pavel.zikl@uhk.cz 1 Základní pojmy Co je společné vzdělávání? Co znamenají pojmy inkluze a integrace? Jak se vyvíjelo vzdělávání žáků se SVP? 2 Žák se speciálními

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ze dne 21.01.2016 Částka 10/2016 Účinnost od 01.09.2016 (za 78 dní) http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ČÁST DRUHÁ HLAVA I

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ČÁST DRUHÁ HLAVA I Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími... 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ze dne 21. ledna

Více

Pracovní setkání výchovných poradců ,

Pracovní setkání výchovných poradců , Pracovní setkání výchovných poradců 19.10.2017, 9.11.2017 Aktuální informace novely právních norem PSPP x PI termíny poskytování PO s NFN žáci 9.ročníků vyhodnocení PO ŠD Právní normy- změny, dopad ŠZ

Více

Podpora inkluze ŠKOLSKÁ PORADENSKÁ ZAŘÍZENÍ. - člení se do 5 stupňů (podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti)

Podpora inkluze ŠKOLSKÁ PORADENSKÁ ZAŘÍZENÍ. - člení se do 5 stupňů (podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti) Podpora inkluze POJEM PODPŮRNÁ OPATŘENÍ Podpůrná opatření (PO)= nezbytné úpravy ve vzdělávání a školských službách odpovídající zdravotnímu stavu, kulturnímu prostředí nebo jiným životním podmínkám žáka:

Více

Dodatek č. 1. k ŠVP Obráběč kovů (platnost od ) Schváleno pedagogickou radou dne:

Dodatek č. 1. k ŠVP Obráběč kovů (platnost od ) Schváleno pedagogickou radou dne: Dodatek č. 1 k ŠVP Obráběč kovů (platnost od 1. 9. 2013) Schváleno pedagogickou radou dne: 27. 6. 2017 Radě školy dáno na vědomí dne: 29. 8. 2017 Název školního vzdělávacího programu: Obráběč kovů Obor:

Více

DODATEK ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA PLNÁ POHODY číslo 1

DODATEK ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA PLNÁ POHODY číslo 1 Základní škola a Mateřská škola Polnička, okres Žďár nad Sázavou Č.j. 141/16-Va/řš 512/A10 DODATEK ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA PLNÁ POHODY číslo 1 ÚPRAVY ŠVP PLATNÉ OD

Více

Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Charakteristika Žákem se speciálními vzdělávacími potřebami je žák, který k naplnění svých vzdělávacích potřeb nebo k uplatnění a užívání svých

Více

Novela školského zákona

Novela školského zákona Novela školského zákona V únoru 2015 Poslanecká sněmovna schválila návrh novely školského zákona a některých dalších zákonů (zákona o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením,

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH Dodatek školního vzdělávacího programu Ředitel: Mgr. Pavel Kubínek Platnost dokumentu: od 1. září 2016 Dodatek

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

Dodatek č. 1 - Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných Pravidla a postup tvorby PLPP a IVP

Dodatek č. 1 - Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných Pravidla a postup tvorby PLPP a IVP Dodatek č. 1 - Podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných Podpůrná opatření žáků se SVP se podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti člení do pěti stupňů. Podpůrné

Více

Mateřská/ základní/střední škola Základní škola Boskovice, odloučené pracoviště Slovákova

Mateřská/ základní/střední škola Základní škola Boskovice, odloučené pracoviště Slovákova Informace pro ŠPZ Mateřská/ základní/střední škola Základní škola Boskovice, odloučené pracoviště Slovákova Ředitel/ka školy: RNDr. Vladimír Ochmanský Počet tříd: 20 Jméno výchovného poradce: Mgr. Alena

Více

Mateřská škola Úsilné

Mateřská škola Úsilné Mateřská škola Úsilné Úsilné 43, České Budějovice 370 10 Dodatek Školního vzdělávacího programu Studánky víly Rozárky Tímto dodatkem se od 1. 9. 2017 doplňuje školní vzdělávací program Mateřské školy Úsilné

Více

Týmová spolupráce při podpoře žáka se speciálními vzdělávacími potřebami

Týmová spolupráce při podpoře žáka se speciálními vzdělávacími potřebami Týmová spolupráce při podpoře žáka se speciálními vzdělávacími potřebami Nová role školního poradenského pracoviště a školního poradenského zařízení vyplývající z 16 novely školského zákona Mgr. Miroslav

Více

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení Směrnice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do škol a školských zařízení č.j.: 13 710/2001-24 ze dne 6.6.2002 Ministerstvo školství,

Více

7. část Dodatek k ŠVP

7. část Dodatek k ŠVP 7. část Dodatek k ŠVP nahrazuje 2. část (Vzdělávání žáků se speciálními potřebami a žáků mimořádně nadaných), od 1. 9. 2017 VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH ZDŮVODNĚNÍ

Více

Prohloubení znalostí školského zákona. Seminář pro ředitele škol a školských zařízení Březen 2017

Prohloubení znalostí školského zákona. Seminář pro ředitele škol a školských zařízení Březen 2017 Prohloubení znalostí školského zákona Seminář pro ředitele škol a školských zařízení Březen 2017 Osnova Novela zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborné a jiném vzdělávání

Více

KVALIFIKAČNÍ STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ

KVALIFIKAČNÍ STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ KVALIFIKAČNÍ STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ Modul A ZÁKLADY PRÁVA Národní institut pro další vzdělávání, 2013 IV. Vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona

Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona Oddělení prevence a speciálního vzdělávání 16 školského zákona 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz www.msmt.cz OBSAH PŘÍSPĚVKU

Více

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 2005/73 Sb. Vyhláška o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných 73/2005 Vyhláška o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními

Více

Školní vzdělávací program M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2

Školní vzdělávací program M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 78-42-M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2 Platnost dodatku: od 1. 9. 2017 Dodatek nově upravuje

Více

73/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005

73/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 73/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 9. února 2005. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

VYHLÁŠKA. ze dne 9. února 2005. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných 73 VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví

Více

Přehled změn ve vyhlášce č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

Přehled změn ve vyhlášce č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Přehled změn ve vyhlášce č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných (vyznačení změn a doplnění v dotčených ustanoveních) Hlava III Postup v souvislosti s poskytováním

Více

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření č. 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j.: MSMT-21703/2016-1

Více

(sněmovní tisk 288) V čl. I se za dosavadní bod 2 vkládá nový bod 3., který zní: A.2. V čl. I v dosavadním bodu 6. v 16 odst.

(sněmovní tisk 288) V čl. I se za dosavadní bod 2 vkládá nový bod 3., který zní: A.2. V čl. I v dosavadním bodu 6. v 16 odst. Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Dodatek k ŠVP ZV č.1

Dodatek k ŠVP ZV č.1 Dodatek k ŠVP ZV č.1 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola, Hovorany, příspěvková organizace

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP

Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP Podpůrná opatření ve vzdělávání dětí a žáků se SVP 1 Současné znění 16 školského zákona (1)Dítětem, žákem a studentem se SVP potřebami je osoba se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním nebo sociálním

Více

Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola pro všechny

Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola pro všechny Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola pro všechny Škola: Základní škola Rokytnice nad Rokytnou, příspěvková organizace Ředitel

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH, UKONČENÍ VZDĚLAVÁNÍ A POTVRZENÍ DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH, UKONČENÍ VZDĚLAVÁNÍ A POTVRZENÍ DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ Střední odborná škola NET OFFICE Orlová, spol. s r. o. Energetiků 144, Orlová Lutyně, 735 14 zapsaná v obchodním rejstříku vedeným Krajským soudem v Ostravě, oddíl C, vložka 7108, se sídlem Energetiků

Více

Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP

Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP Podpůrná opatření dle novely 16 školského zákona (průvodce studiem) Jan Michalík Abstrakt: Text přináší základní informaci ohledně aktuální situace ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Více

Dodatek č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro předškolní vzdělávání

Dodatek č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro předškolní vzdělávání Dodatek č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro předškolní vzdělávání 1 Platnost dokumentu od 1. 9. 2016 Schváleno na pedagogické radě dne 1. 9. 2016 2 Tento dodatek je zpracován v souladu s vyhláškou

Více

68-43-M/01 Veřejnosprávní činnost. Právní činnost se zaměřením na mezinárodní vztahy Právní činnost se zaměřením sociálním

68-43-M/01 Veřejnosprávní činnost. Právní činnost se zaměřením na mezinárodní vztahy Právní činnost se zaměřením sociálním STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ PRÁVNÍ AKADEMIE, s.r.o. Dr. Milady Horákové 447/60, 460 01 Liberec, Tel.: 485 131 035, Fax: 485 131 118, E-mail: prak@prak.cz, URL: http://www.prak.cz Bankovní spojení: ČSOB Liberec

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Dodatek k ŠVP pro ZV č. 1

Dodatek k ŠVP pro ZV č. 1 Dodatek k ŠVP pro ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Škola pro život Od hraní k vědění Škola: Základní škola Žarošice, okres Hodonín Ředitel školy: Mgr. Ing. Tibor Zmrzlík Koordinátor ŠVP ZV:

Více

ZMĚNY RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

ZMĚNY RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZMĚNY RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO STŘEDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ 25. 10. 2016 Změny RVP v důsledku novely školského zákona V srpnu 2016 se Opatřením ministryně školství, mládeže a tělovýchovy mění rámcové

Více

Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14

Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14 Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14 Dodatek č. 1 ke všem školním vzdělávacím programům: TRADITIO LAMPADIS Čtyřleté všeobecné studium Osmileté studium s matematickou profilací Osmileté všeobecné studium

Více

Co přinesla novela inkluzivní vyhlášky č. 27/2016 Sb.? JUDr. Hana Poláková Jihomoravský kraj Brno Kongresové dny výchovného poradenství 2018

Co přinesla novela inkluzivní vyhlášky č. 27/2016 Sb.? JUDr. Hana Poláková Jihomoravský kraj Brno Kongresové dny výchovného poradenství 2018 Co přinesla novela inkluzivní vyhlášky č. 27/2016 Sb.? JUDr. Hana Poláková Jihomoravský kraj Brno Kongresové dny výchovného poradenství 2018 Osnova Novelizace vyhlášky č. 27/2016 Sb., vzdělávání žáků se

Více

8.8. Vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami

8.8. Vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami 8.8. Vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami Žákem se speciálními vzdělávacími potřebami je žák, který k naplnění svých vzdělávacích možností nebo k uplatnění a užívání svých práv na rovnoprávném

Více

Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb.

Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb. Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb. Od 1.9. 2016 dochází k redefinici žáka. Namísto znevýhodnění, zdravotního postižení, statutu azylanta a sociálně znevýhodněného je definován žák s potřebou

Více

Metody výuky jako podpůrná opatření

Metody výuky jako podpůrná opatření Metody výuky jako podpůrná opatření Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz; www.kareltomek.cz Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz;

Více

Odborné učiliště Vyšehrad a integrace žáků se zdravotním postižením do běžných středních škol.

Odborné učiliště Vyšehrad a integrace žáků se zdravotním postižením do běžných středních škol. Odborné učiliště Vyšehrad a integrace žáků se zdravotním postižením do běžných středních škol. Mgr. Josef Filip 1988-1996 učitel (8 let) 1996 2008 zástupce ředitele (12 let) 2008 doposud ředitel (8 let)

Více

Název školního vzdělávacího programu: Základní škola a mateřská škola Středokluky

Název školního vzdělávacího programu: Základní škola a mateřská škola Středokluky ZÁKLADNÍ ŠKOLA STŘEDOKLUKY, příspěvková organizace 252 68 Středokluky, Školská 82, tel. 233900786, e-mail:reditelstvi@zsamsstredokluky Dodatek k ŠVP ZV č. 7 - Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími

Více

Tento text je pouze informativní. Závazné znění novely bylo publikováno ve Sbírce zákonů dne pod č. 416/2017 Sb.

Tento text je pouze informativní. Závazné znění novely bylo publikováno ve Sbírce zákonů dne pod č. 416/2017 Sb. Tento text je pouze informativní. Závazné znění novely bylo publikováno ve Sbírce zákonů dne 8. 12. 2017 pod č. 416/2017 Sb. Přehled změn ve vyhlášce č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (

Zákony pro lidi - Monitor změn ( IV. Platné znění dotčených ustanovení vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění 5 Asistent pedagoga (1)

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání DODATEK Č. 1 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Základní škola Přibyslav Adresa školy: Základní škola Přibyslav Česká 31 582 22 Přibyslav IČO: 70944938 IZO: 102006521

Více

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Částka: 20/2005 Sb. Datum účinnosti: 17. února 2005 Vzhledem

Více

Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, příspěvková organizace

Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, příspěvková organizace Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, příspěvková organizace DODATEK č. 1 - ZMĚNA školního vzdělávacího programu ČTYŘLETÉ VŠEOBECNÉ STUDIUM (platného od 1. 9. 2007, aktualizované znění ze dne 30. 8. 2013)

Více

Metodické setkání zástupců škol KIPR

Metodické setkání zástupců škol KIPR Metodické setkání zástupců škol Novela vyhlášky č.27/2016sb., Novely vyhlášky č. 27/2016 Sb.,-č.1 A) tzv. letní novela - platnost od září, některá ustanovení platnost od 1. 9. a od 1.12. 2017 10-PLPP 13

Více

III. Návrh ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

III. Návrh ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy III. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015, k provedení 19 a některých dalších ustanovení zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších

Více

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Individuální vzdělávací plán (IVP) je jedním z podpůrných opatření, které slouží k podpoře vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami nebo s mimořádným

Více

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 4/2016. Název školního vzdělávacího programu: Základní škola Hornoměcholupská škola třetího tisíciletí

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 4/2016. Název školního vzdělávacího programu: Základní škola Hornoměcholupská škola třetího tisíciletí Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 4/2016 Název školního vzdělávacího programu: Základní škola Hornoměcholupská škola třetího tisíciletí Škola: Základní škola, Praha 10, Hornoměcholupská 873

Více

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ. v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ. v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče Novela školského zákona, především 16, přichází s novým pojetím podpory žáků se speciálními vzdělávacími

Více

zařízeních, ve znění vyhlášky č. 116/2011 Sb. a vyhlášky č. 103/2014 Sb., se mění takto:

zařízeních, ve znění vyhlášky č. 116/2011 Sb. a vyhlášky č. 103/2014 Sb., se mění takto: Strana 3074 Sbírka zákonů č. 197 / 2016 Částka 74 197 VYHLÁŠKA ze dne 2. června 2016, kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních,

Více

CO VYPLÝVÁ Z NOVELY ŠKOLSKÉHO č. 82/2015 Sb., ZVLÁŠTĚ PAK Z 16? PODPORA ŽÁKU SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

CO VYPLÝVÁ Z NOVELY ŠKOLSKÉHO č. 82/2015 Sb., ZVLÁŠTĚ PAK Z 16? PODPORA ŽÁKU SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Novela školského zákona, především 16, přichází s novým pojetím podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Upouští od kategorizace žáků podle jejich diagnózy, která se tak stává pouze prostředkem

Více

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Ve znění vyhlášky č. 103/2014 Sb. s účinností k 1.9.2014 Změny

Více

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Dotazník Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu Příloha č. 3: Doporučená rámcová struktura individuálního vzdělávacího programu 8 Příloha

Více

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 7

Více

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13 Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, 460 14 Liberec 13 tel. 488 880 160 IČO:467 467 57 E-mail: skola@vrchlickeho.cz Internet: www.vrchlickeho.cz

Více

VYHLÁŠKA č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

VYHLÁŠKA č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných III. Platné znění vyhlášky č. 73/2005 Sb. s vyznačením navrhovaných změn. VYHLÁŠKA č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně

Více

Změna: 147/2011 Sb. ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

Změna: 147/2011 Sb. ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 73/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Změna: 147/2011 Sb. Ministerstvo školství,

Více

Vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami a žáků nadaných

Vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Dodatek k ŠVP oborů vzdělávání kategorie H Účinnost od 1. září 2017 Dodatek je součástí ŠVP oborů: Mechanik opravář motorových vozidel

Více

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami I. Mgr. Jiří Merta

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami I. Mgr. Jiří Merta Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami I. Mgr. Jiří Merta Obsah setkání: Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Žáci uvedení v 16 / odst. 9 školského zákona Podpůrná opatření stupeň

Více

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

Vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Vyhláška č. 103/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Vyhláška č. 73/2005

Více

12 Příloha číslo 4 Dodatek k ŠVP ZV

12 Příloha číslo 4 Dodatek k ŠVP ZV 12 Příloha číslo 4 Dodatek k ŠVP ZV Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola pro život č. j. 826/2007 Škola: Ředitel školy: Koordinátoři ŠVP ZV: Základní škola a mateřská škola Brno, Blažkova

Více

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů, uvádí požadavky na odbornou kvalifikaci v 20:

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů, uvádí požadavky na odbornou kvalifikaci v 20: PŘÍLOHY Příloha č. 1 Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů, uvádí požadavky na odbornou kvalifikaci v 20: (1) Asistent pedagoga, který vykonává přímou pedagogickou

Více

Změny v organizaci vzdělávání v základních a mateřských školách. Porada tajemníků

Změny v organizaci vzdělávání v základních a mateřských školách. Porada tajemníků Změny v organizaci vzdělávání v základních a mateřských školách Porada tajemníků Osnova Připomenutí základních změn přijatých novelou školského zákona č. 178/2016 Sb. Společné vzdělávání a jejich promítnutí

Více

Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga

Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga Legislativní zabezpečení asistenta pedagoga v resortu MŠMT Uplatňované principy integrace a inkluze při vzdělávání, vzdělávání dětí/žáků/studentů se stále těžšími

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Základní informace o změnách v organizaci mateřské školy, změnách souvisejících s podporou společného vzdělávání a doporučených krocích

Základní informace o změnách v organizaci mateřské školy, změnách souvisejících s podporou společného vzdělávání a doporučených krocích Základní informace o změnách v organizaci mateřské školy, změnách souvisejících s podporou společného vzdělávání a doporučených krocích KLÍČOVÉ PŘEDPISY zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ DOTČENÝCH ČÁSTÍ ŠKOLSKÉHO ZÁKONA S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ

PLATNÉ ZNĚNÍ DOTČENÝCH ČÁSTÍ ŠKOLSKÉHO ZÁKONA S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ PLATNÉ ZNĚNÍ DOTČENÝCH ČÁSTÍ ŠKOLSKÉHO ZÁKONA S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ (..) Vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů nadaných 16 Podpora

Více

Článek I Úvod. Článek II Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně

Článek I Úvod. Článek II Postup školy při poskytování podpůrných opatření prvního stupně Vnitřní směrnice ZŠ Hustopeče, Nádražní 4, okres Břeclav, příspěvková organizace k postupu školy při vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Článek I Úvod Tato vnitřní směrnice

Více