KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY"

Transkript

1 Registrační číslo: Úroveň zpracování: Změny: Seznam použitých veličin; odst. 1.3; 1.3.2; kap. 2 (změny v celém obsahu kapitoly); odst ; 3.5 Číslo výtisku: PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ PŘENOSOVÉ SOUSTAVY KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Část II. Podpůrné služby (PpS) Základní podmínky pro užívání přenosové soustavy (zákon č. / Sb, 24, odst. 10) Obsah: 1. Podpůrné služby PpS 2. Metodika stanovení velikosti sumárních regulačních záloh PpS pro ES ČR 3. Nákup (PpS) 4. Vyhodnocení regulační energie ČEPS, a. s. Praha Dílo včetně všech částí je právně chráněno. Každý zásah do jeho obsahu stejně jako rozmnožování v jakékoliv formě, překlady nebo zpracování v elektronických systémech bez souhlasu vydavatele je nepřípustné a trestné.

2 Podpůrné služby (PpS) Strana 2 z 50 Obsah Obsah 1 Podpůrné služby PpS Obecné požadavky na PpS Subjekty poskytující PpS Elektrárenský blok Podmínky vytváření fiktivních bloků Subjekt zúčtování odchylky Definice podpůrných služeb Primární regulace f bloku (PR) Sekundární regulace P bloku (SR) Terciární regulace P bloku (TR) Rychle startující 10-ti minutová záloha (QS 10 ) Rychle startující 15-ti minutová záloha (QS 15 ) Dispečerská záloha dostupná v čase t minut (DZ t ) Změna zatížení (ZZ 30 ) Snížení výkonu (SV 30 ) Vltava (VSR) Sekundární regulace U/Q (SRUQ) Schopnost ostrovního provozu (OP) Schopnost startu ze tmy (BS) EregZG a EregZ Rozdělení regulačních záloh a energií Metodika stanovení velikosti sumárních regulačních záloh PpS pro ES ČR Úvod Charakteristika odchylky OD(t) mezi dodávaným výkonem a zatížením Vstupní údaje Sumární regulační záloha pro primární regulaci ES ČR (RZPRS) Sumární regulační záloha pro primární regulaci dle požadavku UCTE (RZPRS UCTE ) Sumární rezerva výkonu pro výpadek bloku v primární regulaci ES ČR (RZPRS REZ ) Lokalizace RZPRS v soustavě Sumární regulační záloha pro sekundární regulaci ES ČR (RZSRS) Sumární regulační záloha pro sekundární regulaci dle doporučení UCTE (RZSRS L ) Stanovení základní složky potřeby sekundární regulace ze statistik historických dat Zahrnutí rozvoje ES ČR o nové zdroje do výpočtu potřeb sekundární regulace Stanovení sumární regulační zálohy sekundární regulace Rezerva výkonu pro výpadek bloku v sekundární regulaci ES ČR (RZSRS REZ ) Úprava hodnot výsledné (RZSRS) Lokalizace (RZSRS) v soustavě Sumární regulační záloha (RZQSS) startující do do 15-minut Sumární regulační záloha dosažitelná do 30 min. (RZ 30 S+, RZ 30 S-) Stanovení základní složky regulační zálohy dosažitelné do 30 min ze statistik historických dat Zahrnutí rozvoje ES ČR o nové zdroje do výpočtu potřeb regulační zálohy dosažitelné do 30 min Stanovení sumární regulační zálohy dosažitelné do 30 min Sumární regulační záloha realizovaná v čase nad 30 min. ES ČR (RZN >30 S) Zahrnutí vlivu větrných a fotovoltaických elektráren Sekundární regulace U/Q (SRUQ) Schopnost startu ze tmy (BS) Schopnost ostrovního provozu (OP) Kritéria spolehlivosti systémových služeb pro ES ČR v oblasti udržování výkonové rovnováhy v reálném čase a kvality elektřiny Maximální přípustný vyráběný výkon OZE z hlediska regulovatelnosti ES ČR Určení hodnoty celkového maximálního výkonu OZE Použití hodnoty celkového maximálního výkonu OZE Platnost výsledků uvedé metodiky Nákup (PpS) Obchod s (PpS) - obecná pravidla nákupu (PpS) Právní normy pro nákup (PpS) Zásady pro výběr poskytovatelů (PpS)... 41

3 Podpůrné služby (PpS) Strana 3 z 50 Obsah Cíle nákupu (PpS) Způsoby zajišťování (PpS) a operativních dodávek ze zahraničí a do zahraničí v rámci výpomoci PPS Zveřejňované informace o obchodu s (PpS) Vyhlášení maximální akceptovatelné ceny pro jednotlivé (PpS) Zveřejnění váhových koeficientů pro výběr (PpS) Poskytovatelé (PpS) Povinnosti poskytovatelů (PpS) Podmínky pro nové zájemce o poskytování (PpS) Odložení povinnosti splnění podmínek pro zájemce o poskytování (PpS) Výběrové řízení na dlouhodobé dodávky (PpS) Vyhlášení výběrového řízení Způsob podání nabídky Požadavky na členění nabídky Výsledky výběrového řízení Přímá smlouva s poskytovatelem (PpS) Nákup (PR, SR, TR, SV 30, QS 10, QS 15, DZ t ) mimo výběrové řízení a denní trh Sekundární regulace U/Q (SRUQ) Vltava (VSR) Schopnost startu ze tmy (BS) Schopnost ostrovního provozu (OP) Změna zatížení (ZZ 30 ) Obstarávání operativní dodávky elektřiny ze zahraničí a do zahraničí Havarijní výpomoc Operativní dodávky elektřiny ze zahraničí (EregZG, EregZ) Dodávkou elektřiny v rámci výpomoci ze zahraničí a do zahraničí na úrovni PS [EregZGCC] Denní trh s (PpS) Poptávka na nákup (PpS) v rámci DT (PpS) Nabídka na poskytnutí (PpS) na DT (PpS) Akceptace nabídek (PpS) Zrušení obchodování Charakteristiky vyhodnocení nabídek VŘ a DT Primární regulace f bloku (PR) Sekundární regulace P bloku (SR) Terciární regulace P bloku (TR+) Terciární regulace P bloku (TR-) Rychle startující 10-ti minutová záloha (QS 10 ) Rychle startující 15-ti minutová záloha (QS 15 ) Dispečerská záloha (DZt) Platební podmínky Platba za regulační zálohu (PpS) Platba za regulační energii... 50

4 Podpůrné služby (PpS) Strana 4 z 50 Seznam použitých veličin: f UCTEmax a b E iso E u L max P Max.blok P N P pu Seznam použitých veličin: - Maximální odchylka frekvence v systému UCTE (200 mhz), kdy je vyčerpána primární regulační záloha systému. - Empirická konstanta. - Empirická konstanta. - Celková výroba elektrické energie v dané regulační oblasti za rok. - Celková výroba elektrické energie v synchronně pracujícím propojeném systému za rok. - Maximální očekávané zatížení daného roku. - Výkon největšího bloku v ČR pracujícího do soustavy. - Nominální výkon bloku, - Celková primární záloha pro UCTE (v současnosti doporučením UCTE stanovena ve výši 3000 MW). S - Statika bloku [%]. v p - Minimální garantovaná rychlost změny výkonu bloku nebo elektrárny. Označení sumárních hodnot regulačních záloh při určování objemů PpS pro ES ČR. RZPRS UCTE RZPRS REZ RZPRS RZSRS L RZSRS REZ RZSRS RZ 30 S- RZTRS- RZN 30 S- RZ 30 S+ RZTRS+ RZN 30 S+ RZN 15 S RZQSS RZDZtS RZN >30 S - Požadavek UCTE, na velikost sumární zálohy pro primární regulaci frekvence. - Sumární rezerva (PR) (rovna největšímu příspěvku jednoho bloku). - Sumární regulační záloha (PR) jedná se o točivou výkonovou zálohu, která je vyčleněna na blocích poskytujících podpůrnou službu primární regulace f bloku. - Doporučení UCTE na velikost sumární regulační zálohy (SR), - Rezerva zálohy pro sumární sekundární regulaci. - Sumární regulační záloha (SR) jedná se o točivou výkonovou zálohu, která je vyčleněna na blocích poskytujících podpůrnou službu sekundární regulace P bloku. - Sumární regulační záloha záporná dosažitelná do 30 min.. - Sumární regulační záloha záporné (TR) jedná se o (točivou) výkonovou zálohu směrem dolů. - Sumární regulační záloha záporná (netočivá) dosažitelná do 30 minut (může zahrnovat více složek). - Sumární regulační záloha kladná dosažitelná do 30 min. - Sumární regulační záloha kladné (TR) jedná se o (točivou) výkonovou zálohu směrem nahoru. - Sumární regulační záloha kladná (netočivá) dosažitelná do 30 minut (může zahrnovat více složek). - Sumární regulační záloha (netočivá) dosažitelná do 15 minut (může zahrnovat více složek). - Sumární záloha dostupná do 15 minut. - Sumární regulační záloha (DZt) tvoří ji bloky elektráren odstavené do zálohy, schopné na žádost provozovatele PS najet do určené doby (t). (t=30, 60, 90, 360 min.). - Sumární regulační záloha (netočivá) dosažitelná nad 30 minut (může zahrnovat více složek).

5 Podpůrné služby (PpS) Strana 5 z 50 Seznam použitých veličin: RZ 15 S - Sumární regulační záloha dosažitelná do 15 minut (může zahrnovat více složek). Označení záloh PpS na zařízení poskytovatele RZPR RZSR RZVSR RZSR RZSR (+) RZSR (-) RZ 30 - RZTR- RZN 30 - RZ 30 + RZTR+ RZN Regulační záloha (PR) jedná se o točivou výkonovou zálohu, která je vyčleněna na bloku poskytujícím podpůrnou službu primární regulace f bloku. - Regulační záloha (SR) jedná se o točivou výkonovou zálohu, která je vyčleněna na blocích poskytujících podpůrnou službu sekundární regulace P bloku. - Regulační záloha (SR) jedná se o točivou výkonovou zálohu, která je vyčleněna na blocích Vltavské kaskády (VSR). Regulační záloha (SR) jedná se obecné označní točivé výkonové zálohy, která je vyčleněna na blocích poskytujících podpůrnou službu sekundární regulace P bloku. Kladná část regulační zálohy (SR) jedná se o kladnou část točivé výkonové zálohy (směrem nahoru do Pdg), která je vyčleněna na daném bloku poskytujícím podpůrnou službu sekundární regulace P bloku. Záporná část regulační zálohy (SR) jedná se o zápornou část točivé výkonové zálohy (směrem dolu do Pdg), která je vyčleněna na daném bloku poskytujícím podpůrnou službu sekundární regulace P bloku. - Regulační záloha záporná dosažitelná do 30 minut (může zahrnovat více složek). - Regulační záloha záporné (TR) jedná se o (točivou) výkonovou zálohu směrem dolů, která je vyčleněna na bloku poskytujícím podpůrnou službu terciární regulace P bloku. - Regulační záloha záporná (netočivá) dosažitelná do 30 minut (může zahrnovat více složek). - Regulační záloha kladná dosažitelná do 30 minut (může zahrnovat více složek). - Regulační záloha kladné (TR) jedná se o (točivou) výkonovou zálohu směrem nahoru, která je vyčleněna na bloku poskytujícím podpůrnou službu terciární regulace P bloku. - Regulační záloha kladná (netočivá) dosažitelná do 30 minut (může zahrnovat více složek). RZQS 10 - Rychle startující 10-ti minutová záloha jedná se o blok, který je do 10 minut od příkazu Dispečinku ČEPS schopen přifázování a najetí na jmenovitý nebo na předem sjednaný výkon. RZQS 15 - Rychle startující 15-ti minutová záloha jedná se o blok, který je do 15 minut od příkazu Dispečinku ČEPS schopen poskytnout předem sjednaný výkon. RZQS 10V - Rychle startující 10-ti minutová záloha z Vltavské kaskády (VSR).

6 Podpůrné služby (PpS) Strana 6 z 50 Seznam použitých veličin: RZDZt - Regulační záloha (DZt) tvoří ji blok elektrárny odstavený do zálohy, schopný na žádost provozovatele PS najet maximálně do určené doby (t=30, 60, 90, 360 min.). RZSV 30 - Regulační záloha na blocích, které jsou do 30 min. od povelu Dispečinku ČEPS schopny snížení výkonu o předem sjednanou hodnotu zálohy (RZSV 30 ) nebo jsou schopny plného odstavení. RZZZ Změna zatížení zajištěná poskytovatelem ve směru odlehčení o předem definované a garantované velikosti regulační zálohy. RZZZ Změna zatížení zajištěná poskytovatelem ve směru zvýšení o předem definované a garantované velikosti regulační zálohy. 1 RRPR - Regulační rozsah (PR) RZPR = RRPR 2 RRSR Regulační rozsah (SR) RRSR - RZSR 1 = 2 RRSR = RZSR (+) + RZSR (-) RRTR+ - Regulační rozsah TR+ RZTR + = RRTR + RRTR- - Regulační rozsah TR- RZTR = RRTR RRQS - Regulační rozsah (QS) RZQS = RRQS RRDZt - Regulační rozsah (DZt) RZDZt = RRDZt RZN 15 - Regulační záloha (netočivá) dosažitelná do 15 minut (může zahrnovat více složek). RZ 15 - Regulační záloha dosažitelná do 15 minut (může zahrnovat více složek). RZN >30 - Regulační záloha (netočivá) dosažitelná nad 30 minut (může zahrnovat více složek). Ostatní zkratky ES ČR DS PS PpS ČEPS ERÚ VTV vyrovnávací trh (VT) OD(t) OD max (t) OD min (t) Y(t) - Elektrizační soustava České republiky. - Distribuční soustava. - Přenosová soustava. - Podpůrné služby. - Provozovatel přenosové soustavy. - Energetický regulační úřad. - Vyrovnávací trh. Vyrovnávací trh s regulační energíí (VT) - Odchylka mezi dodávaným výkonem a zatížením v ES ČR po odečtení salda a odchylky salda ACE (t)=hodina. - Denní maxima odchylky mezi dodávaným výkonem a zatížením v ES ČR po odečtení salda a odchylky salda ACE ve dni t (t=0-365, t=0-366, přestupný rok). - Denní minima odchylky mezi dodávaným výkonem a zatížením v ES ČR po odečtení salda a odchylky salda ACE ve dni t (t=0-365, t=0-366, přestupný rok). - Navýšení složky záporné terciární regulace RZTRSt-(t) pro speciální dny. EregZ - Regulační energie ze zahraničí negarantovaná dostupnost cca 2h. EregZ Havarijní výpomoc (HV) do 30 min. (negarantovaná).

7 Podpůrné služby (PpS) Strana 7 z 50 Seznam použitých veličin: EregZG 30 + EregZG 30 - Ereg Ereg 30 - A-P - Regulační energie ze zahraničí kladná garantovaná do 30 min. - Regulační energie ze zahraničí záporná garantovaná do 30 min. - Regulační energie z domácí negarantovaná nad 30 min. (např. VT) - Regulační energie z domácích zdrojů negarantovaná 30 min. záporná (např. dohoda o snížení výkonu s výrobcem). Konstanty pro časová období a typy dnů.

8 Podpůrné služby (PpS) Strana 8 z 50 Podpůrné služby PpS 1.1 Obecné požadavky na PpS 1 Podpůrné služby PpS Všechny podpůrné služby musí splňovat tyto obecné požadavky: Měřitelnost se stanovenými kvantitativními parametry a způsobem měření. Garantovaná dostupnost služby během denního, týdenního a ročního cyklu s možností vyžádat si inspekci. Certifikovatelnost stanovený způsob prokazování schopnosti poskytnout služby pomocí periodických testů. Možnost průběžné kontroly poskytování. 1.2 Subjekty poskytující PpS Elektrárenský blok Příklad rozložení výkonových záloh na elektrárenském bloku pro PpS

9 Podpůrné služby (PpS) Strana 9 z 50 Podpůrné služby PpS P MAX P MAXTR RRPR RZPR RZTR+ P MAXSR RZSR+ RRSR RZTR- RZSR- P MINSR P MINTR P MIN RRPR RZPR P M A X P M A X T R R R P R R ZP R R ZTR + P M A X S R R ZS R R R S R R ZS R P M I N S R R ZTR - P M I N T R P M I N R R P R R ZP R P MAXSR P MINSR P MAXTR P MINTR P MAX P MIN... Největší výkon bloku použitelný pro sekundární regulaci P bloku v regulačním rozsahu (RRSR).... Nejmenší výkon bloku použitelný pro sekundární regulaci P bloku v regulačním rozsahu (RRSR).... Největší výkon bloku použitelný pro terciární regulaci P bloku v regulačním rozsahu (RRTR).... Nejmenší výkon bloku použitelný pro terciární regulaci P bloku v regulačním rozsahu (RRTR).... Technické maximum bloku.... Technické minimum bloku. Pokud blok poskytuje službu primární regulace f bloku (PR), pak platí pro nakoupenou (RZPR):

10 Podpůrné služby (PpS) Strana 10 z 50 Podpůrné služby PpS 1 RZPR = 2 RRPR Je-li blok zapojen v systému sekundární regulace P bloku (SR), pak platí pro nakoupenouposkytovanou (RZSR): RRSR = RZSR RZSR + + Pro sumární hodnoty za všechny bloku jednoho poskytovatle zapojené v systému sekundární regulace P bloku (SR) platí: RZSR + RZSR = = 1 2 RRSR Je-li blok zapojen v systému sekundární regulace P bloku (SR), pak platí pro nakoupenou (RZSR): 1 RZSR = 2 RRSR Poskytuje-li blok (RZTR+) a zároveň (RZSR) potom platí: RRTR+ = P MAXTR P MAXSR Poskytuje-li blok (RZTR-) a zároveň (RZSR) potom platí: RRTR = P MINSR P MINTR Podmínky vytváření fiktivních bloků Z hlediska splnění podmínek pro poskytování PpS či zjednodušení dálkového řízení elektráren z Dispečinku ČEPS může být vhodné vytvořit u elektráren tzv. fiktivní blok. Fiktivní blok může být vytvořen pouze turbogenerátory jedné elektrárny (s výjimkou FB Vltava), a to buď všemi TG nebo rozdělením jednotlivých TG do dílčích fiktivních bloků v členění: 1. fiktivní blok pro řízení z Dispečinku ČEPS v PpS jako jeden blok nabízející (PR), (SR), (TR) nebo jejich kombinace 2. fiktivní blok nabízející (DZt) 3. fiktivní blok pro řízení jiným subjektem s možností nabídky (PR) pro ČEPS

11 Podpůrné služby (PpS) Strana 11 z 50 Podpůrné služby PpS Fiktivní blok může být vytvořen v případě, že bloky elektrárny jsou vyvedeny do jedné rozvodny a stejné napěťové úrovně, nejméně 22 kv: u PE jsou jednotlivé TG propojeny společným parovodem nebo, u JE jsou TG napojeny na jeden reaktor nebo, u PPE tvoří TG jeden technologický celek nebo, u VE tehdy pokud jsou propojeny hydrologickými vazbami nebo mají společnou nádrž. Pokud fiktivní blok PE tvoří všechny TG jedné elektrárny, pak se poskytnutí PpS pro ČEPS hodnotí za celý fiktivní blok, který je pro danou PpS jako celek i certifikován a elektrárna nesmí poskytovat regulační služby pro jiný subjekt. Podmínky pro rozdělení TG PE do dílčích fiktivních bloků: 1. z fiktivního bloku pro řízení z Dispečinku ČEPS v PS se musí do řídícího systému ČEPS přenášet veličiny dané Kodexem PS pro poskytované PpS s tím, že regulační meze pro (SR) a (TR) a Pdg za fiktivní blok musí být v průběhu obchodní periody konstantní. 2. z fiktivního bloku nabízejícího DZt se musí do řídícího systému ČEPS přenášet hodnota svorkového výkonu a stav generátorového vypínače 3. z fiktivního bloku řízeného jiným subjektem se musí do řídícího systému ČEPS přenášet jeho skutečná a žádaná hodnota výkonu 4. z jednotlivých TG nabízejících PpS (PR), (SR),(TR) a DZt pro ČEPS se musí do řídícího systému ČEPS přenášet signál o nabídce PpS 5. v přípravě provozu bude elektrárna vykazovat všechny dílčí fiktivní bloky odděleně Možnost tvorby a způsobu členění fiktivního bloku jsou podmíněny vzájemnou dohodou mezi provozovatelem výrobny a provozovatelem PS. Podkladem pro dohodu o fiktivním bloku je certifikační autoritou zpracovaná studie Studie možných konfigurací a variant fiktivního bloku. Certifikace musí respektovat způsob tvorby fiktivního bloku a jeho možné provozní varianty Subjekt zúčtování odchylky Viz Terminologie? I Definice podpůrných služeb K zajištění systémových služeb (SyS) používá ČEPS podpůrné služby (PpS) poskytované jednotlivými uživateli PS. ČEPS tak dosahuje správné a spolehlivé fungování ES v rámci standardů, které si pro provoz zvolil, nebo které přijal jako člen propojených soustav. Následující část popisuje PpS tak, jak jsou poskytovány jednotlivými subjekty na jejich zařízeních: Primární regulace f bloku (PR) Sekundární regulace P bloku (SR) Terciární regulace P bloku (TR) Rychle startující 10-ti minutová záloha (QS 10 ) Rychle startující 15-ti minutová záloha (QS 15 ) Dispečerská záloha (DZ t ) Změna zatížení (ZZ 30 )

12 Podpůrné služby (PpS) Strana 12 z 50 Podpůrné služby PpS Snížení výkonu (SV 30 ) Vltava (VSR) Sekundární regulace U/Q (SRUQ) Schopnost ostrovního provozu (OP) Schopnost startu ze tmy (BS) Kromě podpůrných služeb obstarávaných v ES ČR využívá ČEPS pro systémovou službu Udržování výkonové rovnováhy v reálném čase ještě dále: regulační energii opatřenou obstaranou na domácím trhu v ČR;; a regulační energii obstaranou na domácím vyrovnávacím trhu; (VT); regulační energie ze zahraničí formou a dále výpomoc ze synchronně pracující soustavy. operativní dodávkuy elektřiny ze zahraničí a do zahraničí na úrovni PSv rámci výpomoci ze zahraničí na úrovni PS Regulační energie opatřená na domácím trhu v ČR Regulační energie z VT opatřená v ČR [Ereg], (negarantovaná) Regulační energie [Ereg 30 -] opatřená na domácím trhu v ČR, (dohoda s výrobcem negarantovaná) Výpomocí ze synchronně pracující soustavy Dodávkoua elektřinyregulační energie ze zahraničí je ralizována na základě smlouvy o operativní dodávce elektřiny ze zahraničí a do zahraničí se a rozumí se jí import/ nebo export regulační energie elektřiny, realizovaný změnou salda předávaných výkonů po odsouhlasení se sousedním synchronně propojeným PPS. Výpomoc ze synchronně pracující soustavy je možno realizovat následujícími způsoby: Operativní dodávkua elektřiny ze zahraničí a do zahraničí lze uskutečnitmůže mít následujícími způsobycharakter: Havarijní výpomocí ze sychronně propojených PS [EregZ 30 ] Nákup Dodávkoua negarantované regulační energie [EregZ] ze zahraničí a do zahraničí [EregZ] Nákup Dodávkaou garantované regulační energie [EregZG 30 ] ze zahraničí [EregZG]a do zahraničí Dodávkaou regulační energie v rámci výpomoci ze zahraničí v rámci spoluprácea do zahraničí na úrovni PPS [EregZGCC] Poznámka: Regulační energie může být kladná i záporná, značí se znaménkem za zkratkou Primární regulace f bloku (PR) Primární regulace f bloku je lokální automatická funkce zajišťovaná obvody primární regulace, spočívající v přesně definované změně výkonu elektrárenského bloku v závislosti na odchylce frekvence od zadané hodnoty. Změnu výkonu elektrárenského bloku vyžadovanou obvody primární regulace v závislosti na odchylce frekvence udává regulační rovnice:

13 Podpůrné služby (PpS) Strana 13 z 50 Podpůrné služby PpS 100 P P = n f, kde δ fn P... požadovaná změna výkonu bloku [MW] P n... nominální výkon bloku [MW] f... odchylka frekvence od zadané hodnoty [Hz] δ... statika primární regulace [%] f... zadaná frekvence (obvykle jmenovitá 50 Hz) n Poskytovatel PpS primární regulace f bloku (PR) musí zajistit uvolnění požadované regulační zálohy (RZPR) do 30 sekund od okamžiku vzniku odchylky frekvence. Maximální rezervovaná velikost (RZPR) na bloku je uvolňována při změně kmitočtu o 200 mhz od zadané hodnoty (platí pro bloky do 300 MW) a pro bloky nad 300 MW se uvažuje s uvolněním maximální rezervované velikosti (RZPR) při změně kmitočtu o 100 mhz od zadané hodnoty. Z důvodu omezení vlivu výpadků bloků poskytujících tuto PpS na souhrnnou zálohu, je stanovena maximální velikost vykupované (RZPR) od jednoho bloku 10 MW. Minimální velikost 1 (RZPR) poskytovaná na jednom bloku je 3 MW, přičemž platí RZPR = RRPR Sekundární regulace P bloku (SR) Sekundární regulace P bloku (SR) je proces změny hodnoty výkonu regulovaného elektrárenského bloku, tak jak je požadováno sekundárním regulátorem frekvence a salda předávaných výkonů. Využitím regulační zálohy (SR) (dále RZSR) je dáno algoritmem sekundárního regulátoru Dispečinku ČEPS. Poskytovatel PpS sekundární regulace P bloku (SR) musí velikost regulační zálohy (RZSR) bloku realizovat určenou rychlostí nejpozději do 10 minut od požadavku, Minimální rychlost změny (RZSR) bloku je 2 MW/min. Minimální velikost (RZSR) poskytovaná na jednom bloku je 10 MW, přičemž platí: RZSR = Sekundární regulace P bloku (SR) RRSR Sekundární regulace P bloku (SR) je proces změny hodnoty výkonu regulovaného elektrárenského bloku, tak jak je požadováno sekundárním regulátorem frekvence a salda předávaných výkonů. Využitím regulační zálohy (SR) (dále RZSR) je dáno algoritmem sekundárního regulátoru Dispečinku ČEPS. Poskytovatel PpS sekundární regulace P bloku (SR) musí velikost (RZSR (+) ) nebo (RZSR (-) ) bloku realizovat určenou rychlostí nejpozději do 10 minut od požadavku. Minimální rychlost změny výkonu bloku v rámci (RZSR) bloku je 2 MW/min. Minimální certifikovaná velikost (RRSR) na jednom bloku je 20 MW a minimální vykupovanáposkytovaná velikost (RZSR (+) ) nebo (RZSR (-) ) na jednom bloku je 10 MW. Dále platí: 1) ProV případě symetrickoué alokacie (ZRSR) pro každý blok poskytující (SR) platí: RZSR (+) = RZSR (-), RRSR = RZSR (+) + RZSR (-), 1 2

14 Podpůrné služby (PpS) Strana 14 z 50 Podpůrné služby PpS RZSR = ½ RRSR. 2) ProV případě asymetrickoué alokacie platí: a) pro každý blok "i" poskytující (SR): : RZSR (+)i RZSR (-)i, RRSR i = RZSR (+)i + RZSR (-)i, RZSR = ½ RRSR. b) sumárně za všechny bloky poskytující (SR):jednoho poskytovatele: RZSR (+) = RZSR (-), RRSR = RZSR (+) + RZSR (-), RZSR = ½ RRSR. Pozn.: RZSR budeje vykupovánanakupována od obchodního subjektu poskytujícího PpS pouze jako symetrická služba v souhrnu za všechny jeho bloky. Vrámci více bloků jednoho poskytovatele obchodního subjektu je všaek možné na jednotlivých blocích RZSR (+) a RZSR (-) poskytovat nesymetricky, tj. n n RZSR = 2 RRSR = 1 2 RZSR( + ) i + RZSR i= 1 i= 1 1 ( ) i. ni = počet bloků obchodního subjektu aktuálně poskytujících PpS SR Příklad regulačních záloh a regulačních rozsahů na elektrárenských blocích pro symetrickou a nesymetrickou alokaci PpS SR Symetrická alokace Asymetrická alokace (vybrané příklady) P max = 200 MW P max = P dg = 200 MW P max = 200 MW P max = 200 MW + 40 MW RRSR = 80 MW RZSR = 40 MW RZSR (+) = 40 MW RZSR (-) = - 40 MW RRSR = 80 MW RZSR = 40 MW RZSR (+) = 0 MW RZSR (-) = - 80 MW RRSR = 80 MW RZSR = 40 MW RZSR (+) = 80 MW RZSR (-) = 0 MW RRSR = 80 MW RZSR = 40 MW RZSR (+) = 55 MW RZSR (-) = - 25 MW c min = 4 MW/min c min = 8 MW/min c min = 8 MW/min + 55 MW c min = 5,5 MW/min P dg - 80 MW + 80 MW - 40 MW P dg - 25 MW P min = 120 MW P min = 120 MW P min = P dg = 120 MW P min = 120 MW Terciární regulace P bloku (TR) Terciární (točivá) regulace P bloku spočívá ve změně výkonu bloku na základě požadavku vyslaného na elektrárnu technickým zařízením Dispečinku ČEPS. Pro snižování výkonu využíváme zálohu označenou (RZTR-). Pro zvyšování výkonu využíváme zálohu označenou (RZTR+). Poskytovatel PpS terciární regulace P bloku (TR) musí celou velikost regulační zálohy realizovat nejpozději do 30 minut od požadavku. Minimální velikost vykupované (RZTR+ nebo RZTR-) pro blok připojený k regulátoru ČEPS je 10 MW, přičemž platí: RZTR- = RRTR-; RZTR+ = RRTR+

15 Podpůrné služby (PpS) Strana 15 z 50 Podpůrné služby PpS Minimální rychlost změny výkonu je 2 MW/min. Maximální velikost poskytované (TR) na jednom bloku nesmí překročit 100 MW Rychle startující 10-ti minutová záloha (QS 10 ) Jedná se o bloky, které jsou do 10 minut od příkazu Dispečinku ČEPS schopny poskytnout sjednanou zálohu RZQS 10, odpojení čerpání (u PVE) nebo nenajetí programovaného čerpání. Hlavním účelem použití těchto bloků je vyregulování výkonové nerovnováhy vzniklé jako důsledek výpadků elektrárenských bloků nebo náhlého a významného nárůstu zatížení. Opětovné načerpání u PVE, tj. obnova možnosti poskytovat tuto službu je zodpovědností poskytovatele (QS 10 ). Minimální velikost (RZQS 10 ) jednoho bloku musí být 30 MW (pokud není s provozovatelem PS dohodnuto jinak). Minimální doba, po kterou musí být garantováno poskytování rychle startující 10-ti minutové zálohy (RZQS 10 ), je 4 hodiny Rychle startující 15-ti minutová záloha (QS 15 ) Jedná se o bloky, které jsou do 15 minut od příkazu Dispečinku ČEPS schopny poskytnout sjednanou zálohu RZQS15. Rychle startující patnáctiminutovou zálohou se rozumí zvýšení výkonu na svorkách poskytujícího bloku. Poskytovatel PpS (QS15) musí garantovat dobu poskytování (RZQS15) minimálně 24 hodin od požadavku Dispečinku ČEPS, a to i v případě, kdy požadavek na provoz přesáhne do období, v němž již služba nebyla v PP rozepsána. Poskytovatel je povinen odstavit celou velikost regulační zálohy do 15 min. od pokynu Dispečinku ČEPS. Minimální velikost RZQS15 musí být 15 MW. Způsob aktivace určuje ČEPS. Bloky poskytující QS15 nemohou zároveň (ve stejné obchodním intervalu) poskytovat následující podpůrné služby SR, TR, QS10, DZt Dispečerská záloha dostupná v čase t minut (DZ t ) Dispečerskou zálohu dostupnou v čase (t) minut (DZ t ) tvoří bloky elektráren odstavené do zálohy, schopné na žádost provozovatele PS garantovat přifázování a najetí na jmenovitý nebo předem sjednaný výkon maximálně do času t. Dispečerskou zálohu dostupnou v čase (t) se rozumí výkon na svorkách poskytujícího bloku snížený o vlastní spotřebu (netto). Čas (t) může nabývat jedné z uvedených diskrétních hodnot 30, 60, 90, 360 minut. Poskytovatel PpS (DZ t ) musí garantovat dobu poskytování (RZDZ t ) minimálně 36 h od požadavku Dispečinku ČEPS, a to i v případě, kdy požadavek na provoz přesáhne do období, v němž již služba nebyla v PP rozepsána. Poskytovatel je povinen odstavit blok do zálohy do 30 min. od pokynu Dispečinku ČEPS. Minimální výkon bloku pro (DZ t ) musí být alespoň 15 MW. Způsob aktivace (DZ t ) určuje ČEPS Změna zatížení (ZZ 30 ) Změna zatížení zajištěná poskytovatelem ve směru odlehčení nebo zvýšení o předem definované a garantované velikosti regulační zálohy (RZZZ 30 -, případně RZZZ 30 +) na základě požadavku provozovatele PS. Jedná se o změnu zatížení, která nespadá do kategorie změn, které jsou povinně realizované podle regulačního, vypínacího a frekvenčního plánu (viz vyhláška č.

16 Podpůrné služby (PpS) Strana 16 z 50 Podpůrné služby PpS 219/200180/2010 Sb., o stavu nouze v elektroenergetice a o obsahových náležitostech havarijního plánu, v platném znění MPO). Plná velikost aktivované PpS musí být dosažena do 30 min. od požadavku Dispečinku ČEPS. Minimální doba, po kterou musí být garantována realizace PpS po její aktivaci je 120 min. Minimální velikost ZZ 30 zajišťovaná od jednoho poskytovatele je alespoň 10 MW Snížení výkonu (SV 30 ) Jedná se o bloky, které jsou do 30 min. od pokynu Dispečinku ČEPS schopny snížení výkonu o předem sjednanou hodnotu zálohy (RZSV 30 ) nebo jsou schopny plného odstavení nebo nenajetí zdroje programovaného PP. Služba je využívána pro snížení dodávky do ES a odregulování výkonové nerovnováhy při významné záporné odchylce v soustavě vzniklé nedodržením sjednaných diagramů v rozsahu přesahujícím možnost standardně určených velikostí PpS (SR a TR-). Minimální velikost zálohy zajišťované od jednoho poskytovatele této PpS je 30 MW a minimální doba, po kterou musí být garantováno její využití po aktivaci dispečerem ČEPS, je 24 hodin. Poskytovatel (PpS) snížení výkonu (SV30) musí na požádání ČEPS, a.s., doložit pro jednotlivé případy aktivace, na kterých blocích tuto službu poskytoval Vltava (VSR) Služba využívající fiktivní blok Vltava vychází z dohody mezi ČEZ, a.s. a ČEPS,a.s. Poskytuje zejména (RZQS 10V ) a dále v závislosti na hydrologických podmínkách (RZVSR). Fiktivní blok Vltava je v ES ČR zcela jedinečný jak z pohledu podmínek Vltavské kaskády, tak z pohledu organizace jeho řízení. Pro ověření schopnosti poskytovat PpS provádí ČEPS. a.s. jeho certifikaci Sekundární regulace U/Q (SRUQ) Sekundární regulace U/Q je automatická funkce využívající celý certifikovaný (smluvně dohodnutý) regulační rozsah jalového výkonu bloků pro udržení zadané velikosti napětí ve pilotních uzlech ES a zároveň rozděluje vyráběný jalový výkon na jednotlivé stroje. Regulační proces má být aperiodický nebo maximálně s jedním překmitem a ukončený do 2 minut. Sekundární regulace U/Q musí být zároveň schopná spolupracovat s prostředky terciární regulace napětí a jalových výkonů Schopnost ostrovního provozu (OP) Jedná se o schopnost provozu elektrárenského bloku do vydělené části vnější sítě tzv. ostrova. Ostrovní provoz se vyznačuje velkými nároky na regulační schopnosti bloku. Schopnost Ostrovní provoz bloku je nezbytná pro předcházení a řešení stavu nouze a je legislativně podložena vyhláškou č. 80/2010 Sb., o stavu nouze v elektroenergetice a o obsahových náležitostech havarijního plánu, v platném znění 219/2001 (viz [1]). Ostrovní provoz bloku se vyznačuje značnými změnami systémových veličin frekvence a napětí, což souvisí s tím, že blok pracuje do izolované části soustavy. Elektrárenský blok přechází automaticky do regulačního režimu ostrovního provozu při poklesu frekvence pod 49,8 Hz a při vzrůstu frekvence nad 50,2 Hz.

17 Podpůrné služby (PpS) Strana 17 z 50 Podpůrné služby PpS Změny zatížení ostrova představují velké nároky na regulaci činného výkonu bloku. Zatížení je proměnné a tím vyvolané změny napětí a frekvence musí být blok schopen řešit svou autonomní regulací (na rozdíl od paralelního provozu, kdy jsou změny napětí a frekvence řešeny prostřednictvím systémových služeb). Požadavky na schopnosti bloku: A. Přechod do ostrovního provozu Přechod do ostrovního provozu bloku je charakterizován obvykle náhlou změnou frekvence a vznikem bilanční nerovnováhy činného případně jalového výkonu. Při přechodu do ostrovního provozu (jehož vznik je indikován vhodným frekvenčním relé, které je nastaveno na hodnotu danou frekvenčním plánem ( V., ) je nutné okamžitě zajistit především: 1. změnu režimu regulace bloku na proporcionální regulaci otáček 2. odpojení dálkové regulace výkonu (vypojení bloku ze sekundární regulace f a P) 3. odpojení ASRU ze systému terciární regulace napětí 4. pokud možno aperiodický a stabilní přechod otáček na novou hodnotu, která je dána frekvencí v ostrovu a nastavenými parametry regulace otáček. Výkon turbiny se v mezním případě může změnit z hodnoty jmenovitého výkonu až k hodnotám vlastní spotřeby 5. odepnutí bloku od vnější sítě do provozu na vlastní spotřebu (i z jmenovitého zatížení), pokud kmitočet vybočí z mezí dle frekvenční plánu. Přechod na otáčky při napájení vlastní spotřeby musí být stabilní 6. přepnutí potřebných regulací bloku do režimu vhodného pro ostrovní provoz B. Ostrovní provoz Blokové regulace a technologické zařízení bloku musí zajistit: 1. stabilní paralelní spolupráci s ostatními bloky zapojenými v ostrovu 2. adekvátní odezvu dodávaného činného a jalového výkonu na změny frekvence a napětí, a to i při práci s nenominálními parametry napětí a frekvence. Adekvátní odezvou rozumíme tzv. idealizovanou závislost výkonu turbíny P id na stacionární (po odeznění rychlých elektromechanických přechodných dějů) odchylce frekvence f: 100 Pn Pid = P0 f δ fn kde: δ je statika proporcionálního regulátoru otáček (doporučená hodnota je 4 až 8 % ), P 0 je výkon bloku před přechodem do ostrovního provozu nebo hodnota daná základním otevřením regulačních orgánů (reg. ventilů u parních turbin, ovladače paliva u plynových, a rozváděcího/oběžného kola u vodních turbin) v případě, že obsluha bloku provedla změnu výkonu na pokyn dispečera PS. 3. dle pokynů dispečera PS (viz také [2]) měnit dostatečně plynule a jemně otáčky (výkon) soustrojí C. Opětovné připojení ostrova k soustavě Blok musí být schopen: 1. pracovat v režimu ostrovního provozu po dobu minimálně 2 hodin, 2. dle pokynů dispečera PS regulovat frekvenci ostrova dostatečně plynule a jemně, tak aby mohlo dojít v daném místě k opětnému přifázování ostrova k propojené soustavě, 3. blok musí být schopen připojení k vnější síti při kmitočtu dle ( V., ) a svorkovém napětí (92<u<108)% Un, 4. v případě, že se blok fázuje v rozvodně PS, musí být blok schopen přivést napětí po blokovém vedení do této rozvodny. D. Dostupnost služby. Pro kontrolu schopnosti ostrovního provozu provádí poskytovatel této PpS periodické certifikační testy dle metodiky popsané v části II. Kodexu PS. ČEPS má právo

18 Podpůrné služby (PpS) Strana 18 z 50 Podpůrné služby PpS požadovat na poskytovateli možnost inspekce připravenosti k plnění této podpůrné služby provedené způsobem, který neovlivní provoz bloku Schopnost startu ze tmy (BS) Schopnost bloku - najetí bez pomoci vnějšího zdroje napětí - na jmenovité otáčky, dosáhnout jmenovitého napětí, připojení k síti a jejího napájení v ostrovním režimu. Schopnost vybraných bloků pro start ze tmy je nezbytná pro obnovení dodávky po úplném nebo částečném rozpadu sítě a je legislativně podložena vyhláškou č. 80/2010 Sb., o stavu nouze v elektroenergetice a o obsahových náležitostech havarijního plánu, v platném znění 219/2001 (viz [1]), a je součástí Plánu Obnovy, popsaného v části V. Kodexu PS. Výběr bloků schopných startu ze tmy provádí ČEPS v dohodě s poskytovatelem této služby. Požadavky na vybrané bloky pro start ze tmy: A. Dodržení postupu Po obdržení pokynu k provedení startu ze tmy od ČEPS se provedou následující kroky (ve smluvně dohodnutém časovém a výkonovém rozpětí): 1. okamžité zahájení postupu najíždění bez použití vnějšího zdroje napětí 2. podání napětí do nadřazené sítě (vedení zvn nebo vvn) v požadované kvalitě (velikost napětí, stabilita a kmitočet), blok pracuje v regulačním režimu ostrovního provozu 3. obnovení napájení stanovených částí sítě dle pokynů Dispečinku ČEPS 4. postupné zatěžování ostrova činným výkonem pomocí předem definovaných změn zatížení 5. provoz ve stanovených výkonových mezích s limitem frekvenčních a napěťových odchylek 6. opětné připojení ostrova k soustavě 7. paralelní provoz se soustavou 8. další provoz podle pokynů ČEPS B. Koordinovatelnost postupu Poskytovaná PpS je v souladu s Plánem obnovy, je kompatibilní s postupy obnovy a s provozními instrukcemi a předpisy dotčených subjektů: výrobců el.energie a regionálních distribučních podniků v dané lokalitě. C. Schopnost ostrov. provozu Vybraný blok pro start ze tmy je schopen pracovat v ostrovním provozu, a má platnou certifikační zkoušku na PpS - Schopnost ostrovního provozu. D. Dostupnost služby. Pro kontrolu schopnosti startu ze tmy provádí poskytovatel této PpS periodické certifikační testy dle metodiky popsané v části II. Kodexu PS. ČEPS má právo požadovat na poskytovateli možnost inspekce připravenosti k plnění této podpůrné služby provedené způsobem, který neovlivní provoz bloku. 1.4 EregZG a EregZ Pod pojmem EregZG a EregZ se zde rozumí přeshraniční dodávka elektřiny, uskutečněná na pokyn dispečera (nikoliv automaticky).lze jej tedy chápat jako speciální druh plánované zahraniční výměny. Přeshraniční poskytování EregZG Přenosové kapacity (PK)

19 Podpůrné služby (PpS) Strana 19 z 50 Podpůrné služby PpS V případě výměn EregZG mezi dvěma soustavami je nutno mít dostatek dostupné a garantované přenosové kapacity. Vzhledem k tomu, že je možné poskytovaní této služby i mezi PPS, které spolu přímo nesousedí musí tato podmínka platit nejen pro zdrojovou a cílovou PPS, ale také pro všechny soustavy EregZG tranzitující. Pro výkonové toky způsobené požadavkem na EregZG je možné využívat pouze PK v rámci NTC. Subjekt poskytující EregZG je povinen zajistit si kapacitu prostřednictvím aukce (roční, nebo měsíční) ve výši sjednané dodávky EregZG. Musí při tom prokázat, že jde o rezervaci pro účely EregZG a rezervovaná PK je přesně ve výši sjednaného kontraktu na EregZG. Na tuto rezervovanou kapacitu nebude uplatňován princip use it or loose it. Realizace Pro poskytování EregZG musí být uzavřena smlouva mezi třemi subjekty zdrojovou PPS, cílovou PPS a subjektem poskytujícím EregZG. Zdrojová PPS zajistí realizaci přeshraničního přenosu ve stanoveném rozsahu, pokud o to cílová PPS a poskytující subjekt požádají. Dodávku EregZG lze aktivovat nebo ukončit vždy na přelomu obchodního intervalu (v současnosti celá hodina). Přeshraniční poskytování EregZ Jedná se o negarantovanou dodávku elektřiny a tím bez nutnosti rezervace přenosových kapacit. O možnosti jejich použití v reálném čase rozhoduje PPS na základě znalosti momentální situace v ES, a zejména na profilech. Pro poskytování EregZ musí být uzavřena smlouva mezi třemi subjekty zdrojovou PPS, cílovou PPS a poskytovatelem EregZ. Požadavek na dodávku EregZ vychází od cílové PPS a je adresován smluvnímu poskytovateli. Poskytovatel se následně dotáže PPS zdrojové soustavy, zda existuje volná kapacita a je-li možné požadovanou EregZ přenést. Součástí dotazu poskytovatele musí být parametry dodávky EregZ a to zejména velikost výkonu a časový interval dodávky. PPS zdrojové soustavy přenos povolí nebo zamítne v závislosti na aktuální situaci v PS. Pro přenos EregZ bude použita v reálném čase nevyužitá NTC na příslušném profilu. Pokud PPS zdrojové soustavy přenos EregZ povolí, informuje o tom poskytovatele a PPS cílové soustavy. PPS obou soustav si odsouhlasí parametry kontraktu a změnu salda, kterou následně nahlásí na CC Brauweiler. Dotaz na PPS zdrojové soustavy musí být poskytovatelem podán nejpozději 90 minut před plánovanou dodávkou EregZ. Schvalovací procedura, včetně nahlášení změny salda na CC Brauweiler musí být ukončena nejpozději 30 minut před plánovanou dodávkou EregZ. Dodávku EregZ lze aktivovat nebo ukončit vždy na přelomu obchodního intervalu (v současnosti celá hodina).

20 Podpůrné služby (PpS) Strana 20 z 50 Podpůrné služby PpS 1.5 Rozdělení regulačních záloh a energií V přiložené tabulce jsou uvedeny regulační zálohy a energie, které jsou zatím používány. Tabulka rozdělení regulačních záloh a energií Časový rámec 30 vteřin 15 minut 30 minut vícen než 30 minut Rozdělení podle času Rozdělení podle typu Nakupovaná služba Certifikace RZ15 Regulační záloha dosažitelná do 15 minut RZ30+ Regulační záloha kladná dosažitelná do 30 minut RZ30- Regulační záloha záporná dosažitelná do 30 minut RZV Regulační záloha vteřinová RZN15 Regulační záloha (netočivá) dosažitelná do 15 minut RZSR Regulační záloha sekundární regulace (točivá) RZN30+ Regulační záloha kladná (netočivá) dosažitelná do 30 minut RZTR+ Regulační záloha terciární kladná (točivá) RZN30- Regulační záloha záporná (netočivá) dosažitelná do 30 minut RZTR- Regulační záloha terciární záporná (točivá) RZN>30 Regulační záloha (netočivá) dosažitelná v čase delším než 30 minut RZPR Regulační záloha primární regulace RZQS10, RZQS15 Regulační záloha rychle startující dosažitelná do 15 minut RZQS10V Vltava RZSR Regulační záloha sekundární regulace (točivá PE, JE, PPE, PS) RZVSR Vltava (točivá VE) RZDZ30 Regulační záloha dispečerská dosažitelná do 30 minut RZZZ30+ Regulační záloha změny zatížení dosažitelná do 30 minut EregZ30+ Energie ze zahraničí dosažitelná do 30 minut EregZG30+ Garantovaná energie ze zahraničí dosažitelná do 30 minut RZTR+ Regulační záloha terciární regulace kladná (točivá) RZZZ30- Regulační záloha změny zatížení dosažitelná do 30 minut RZSV30 Regulační záloha snížení výkonu dosažitelná do 30 minut EregZG30- Garantovaná energie ze zahraničí dosažitelná do 30 minut Ereg30- Regulační energie dosažitelná do 30 minut RZTR- Regulační záloha terciární regulace záporná (točivá) RZDZt Regulační záloha dispečerská dosažitelná nad 30 minut Ereg Regulační energie EregZ Energie ze zahraničí Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ne Ne Ano Ano Ne Ne Ne Ano Ano Ne Ne

21 Podpůrné služby (PpS) Strana 21 z 50 Metodika stanovení velikosti sumárních regulačních záloh PpS pro ES ČR 2.1 Úvod 2 Metodika stanovení velikosti sumárních regulačních záloh PpS pro ES ČR Následující část se zabývá určením sumárních objemů regulačních záloh PpS potřebných k udržení spolehlivého provozu PS ČR. Při určování sumárních objemů regulačních záloh bude provozovatel přenosové soustavy respektovat standardy UCTE. Metodika stanovení velikosti PpS je založena na následujících předpokladech: respektování pravidel a doporučení UCTE, zohlednění regulačního rámce, vyhodnocení odchylky OD(t) mezi dodávaným výkonem a zatížením a stochastickém přístupu. rozklad odchylky OD(t) na pomalou a rychlou složku, rozklad odchylky OD OZE (t) na pomalou a rychlou složku. Použitá metodika vychází ze znalostí statistických parametrů minulého období vývoje odchylky OD(t) a přírůstku bilanční odchylky způsobené výrobou nově instalovaných OZE zdrojů OD OZE (t), ze kterých se po zohlednění aktuálních informací z přípravy provozu určí potřebné objemy PpS pro následující období. OD t = OD t, V případě uvažování nově instalovaných větrných elektráren je OZE ( ) VtE ( ) v případě nově instalovaných fotovoltaických elektráren je ODOZE ( t) ODFVE ( t) instalovaných větrných i fotovoltaických elektráren je OD ( t) = OD ( t) + OD ( t). = a v případě nově OZE VtE FVE Výsledkem výpočtu objemu podpůrných služeb podle této metodiky jsou hodinové hodnoty výkonů pro jednotlivé kategorie podpůrných služeb. Výchozí faktory ovlivňující odchylku OD(t) a tím i ostatní zálohy, (Tato odchylka musí být pokryta součtem sumárních regulačních záloh PpS v příslušném časovém rámci (h) po celou dobu trvání odchylky): Záloha pro primární regulaci je určena požadavkem UCTE. Odchylka OD(t) a tím i ostatní zálohy závisí zejména na níže uvedených faktorech: výpadky zdrojů, výpadky zatížení nebo přepnutí ostrovů napájených ze zahraničí, náhlé změny zatížení, přesnost predikce zatížení prováděné subjekty zúčtování (SÚ), poruchy v PS, část přirozené fluktuace zatížení kterou subjekty zúčtování nejsou schopny zregulovat Způsob provozování zdrojů výrobcem (PVE apod.) podmínky při obchodování s elektřinou a stav tržního prostředí (cena odchylky placená Operátorovi trhu ).

22 Podpůrné služby (PpS) Strana 22 z 50 Metodika stanovení velikosti sumárních regulačních záloh PpS pro ES ČR Charakteristika odchylky OD(t) mezi dodávaným výkonem a zatížením Odchylka OD(t) mezi dodávaným výkonem a zatížením zobrazuje hodnotu výkonu potřebnou k regulaci ES ČR. (Je vyloučen vliv automatiky centrálního sekundárního regulátoru a ostatní regulace odečteno saldo a jeho odchylka ACE) Podle charakteru můžeme rozdělit odchylku na tři složky: Složku náhodnou, sezónní a tržní Složka náhodná je způsobena náhodnými změnami zatížení nebo výroby (přirozená fluktuace zatížení, teplotní vlivy, výpadkovost zdrojů atd.). Složka sezónní je způsobena sezónními vlivy a pravidelně se opakuje (např. posuny přechodů den/noc, nestálost počasí, přechody času SEČ/LEČ na jaře a na podzim snižují pravděpodobnost dobrého odhadu průběhu zatížení SÚ a tím zvyšují hodnotu odchylky). Složka tržní denní (nebo také tržní) je způsobena racionálním chováním účastníků trhu. Je to odchylka vědomě způsobená subjektem, který spoléhá na to, že bude vyrovnána z PpS. V každé z výše popsaných oblastí existuje poměrně význačná neurčitost ovlivňující celkový výsledek a proto je prováděno pravidelné statistické vyhodnocování využití PpS a odchylky mezi zatížením a výrobou. Sledování statistik využití PpS, odchylky, výpadků bloků a jejich trvání apod. se pak přímo promítá do metodiky určování potřebných objemů PpS. Podle velikosti můžeme odchylku rozdělit na dvě hodnoty: Základní hodnota odchylky je způsobena přirozenou fluktuací zatížení, výpadky běžných bloků do cca 200 MW apod. Základní hodnota odchylky se dá obvykle eliminovat v rámci sekundární regulace a terciární regulace. Extrémní hodnota odchylky je způsobena, kumulovanými výpadky bloků (například výpadek uzlu ES kde je vyvedeno několik bloků či elektráren), výpadkem největšího bloku v soustavě, ale může to být i vytvoření extrémní hodnoty odchylky (např. záporné odchylky na začátku a na konci roku) apod.. Extrémní hodnotu odchylky již nelze eliminovat v rámci běžných hodnot sekundární a terciární regulace. Běžné hodnoty záloh se tedy musí navýšit. Pro eliminaci extrémní hodnoty odchylky do 15 minut se používá ve spolupráci s (RZSR) a (RZTR) zejména (RZQS 10 ), (RZQS 15 ), (RZQS 10V ), (RZVSR) a dále pak v delším časovém horizontu vhodné služby a regulační energie obsažené v RZ 30 +, RZ 30 - a v RZN >30. Podle trvání odchylky můžeme odchylku rozdělit na krátkodobou a dlouhodobou. Krátkodobá odchylka Za krátkodobou odchylku považujeme odchylku v trvání do 4 hodin. Odchylka se dá eliminovat např. v rámci (RZSR), (RZTR), (RZQS 10 ), (RZQS 15 ), (RZQS 10V ), (RZVSR). Dlouhodobá odchylka Za dlouhodobou odchylku považujeme odchylku v trvání nad 4 hodiny. Odchylka se eliminuje bez použití (RZQS 10 ) obvykle v rámci (RZN >30 ).

23 Podpůrné služby (PpS) Strana 23 z 50 Metodika stanovení velikosti sumárních regulačních záloh PpS pro ES ČR Podle trendu změn můžeme odchylku rozložit na pomalou a rychlou složku: Pomalá složka Pomalá složka OD E (t) je tvořena hodinovými průměry odchylky OD(t). Rychlá složka Rychlá složka OD P (t) je tvořena odchylkami minutových hodnot OD(t) od hodinových průměrů, tj. od pomalé složky OD E (t). 2.2 Vstupní údaje Vstupními údaji pro stanovení sumární velikosti PpS jsou: statistika odchylky mezi zatížením a dodávaným výkonem, s vyloučením vlivu regulace, po odečtení salda předávaných výkonů a odchylky salda předávaných výkonů ACE. statistiky OD E (t) a OD P (t), pomalé a rychlé složky OD(t), statistiky OD E(OZE) (t) a OD P(OZE) (t), pomalé a rychlé složky OD OZE (t), odhad velikosti zatížení pro příslušný rok v hodinových intervalech, technické údaje o blocích, plánované odstávky bloků 2.3 Sumární regulační záloha pro primární regulaci ES ČR (RZPRS) Velikost (RZPRS) je v každé hodině roku dána požadavkem UCTE, který je nutný chápat jako nepodkročitelný, plus rezervou na výpadek největšího možného příspěvku primární regulace (RZPRS REZ ). Vzorec pro určení (RZPRS) je tedy: ( ) RZPRS = Round RZPRS UCTE + RZPRS REZ (1) RZPRS UCTE RZPRS REZ RZPRS požadavek UCTE na velikost RZPRS ES ČR, rezerva výkonu pro výpadek bloku v primární regulaci, zaokrouhluje se s krokem 5 MW Výsledná hodnota (RZPRS) se z praktických důvodů dále zaokrouhluje. Zaokrouhlování je prováděno u všech kategorií PpS podle stejného principu, a to vždy nahoru s určitým krokem Sumární regulační záloha pro primární regulaci dle požadavku UCTE RZPRS UCTE ) Podle pravidel UCTE nesmí při výpadku výroby nebo spotřeby P pu = 3000 MW (v současnosti podle doporučení UCTE) být odchylka frekvence v propojení větší než 200 mhz. V propojené ES je primární regulace založena na tzv. principu solidarity. To znamená, že při narušení rovnováhy mezi zatížením a výkonem zdrojů (např. poruchovým výpadkem bloku nebo změnou zatížení) se na návratu do rovnovážného stavu podílejí všechny zdroje propojené soustavy, které jsou do systému primární regulace frekvence zapojeny. Velikost výkonu zařazeného do primární regulace frekvence se pro jednotlivé oblasti stanovuje na základě doporučení UCTE:

24 Podpůrné služby (PpS) Strana 24 z 50 Metodika stanovení velikosti sumárních regulačních záloh PpS pro ES ČR E iso RZPRS E iso UCTE = Ppu kde, Eu celková výroba elektrické energie v dané regulační oblasti za uplynulý rok, E u celková výroba elektrické energie v synchronně pracujícím propojeném systému za uplynulý rok, P pu celková záloha pro primární regulaci pro UCTE (stanovena na 3000 MW), RZPRS UCTE požadavek UCTE na sumární regulační zálohu pro primární regulaci v rámci ES ČR. (2) Sumární rezerva výkonu pro výpadek bloku v primární regulaci ES ČR (RZPRS REZ ) V případě poruchy (N-1), tj. výpadku kteréhokoliv bloku zařazeného do primární regulace frekvence, musí být zabezpečeno obnovení velikosti požadované (RZPRS) v plném rozsahu bez prodlení. Proto je třeba mít k dispozici navíc rezervní výkon na výpadek největšího možného příspěvku do primární regulace frekvence. Velikost (RZPRS REZ ) je tedy v každé hodině rovna největšímu z příspěvků bloků do zálohy pro primární regulaci frekvence. Protože se požadavek UCTE (RZPRS UCTE ) během stanoveného ročního období nemění, nastává změna výsledné hodnoty pouze v důsledku změny (RZPRS REZ ), tedy plánovaných oprav bloků Lokalizace RZPRS v soustavě Protože primární regulaci frekvence má zamezit změnám frekvence při poruchových stavech, je vhodné zálohu pro primární regulaci frekvence rozložit na více spolupracujících bloků. Pro ČR by bylo vhodné umístnit zálohu pro primární regulaci frekvence do několika oblastí, které by rovnoměrně pokrývaly území ČR. Logicky se nabízejí tři oblasti: 400 kv Čechy, 400 kv Morava a síť 220 kv. Záloha pro primární regulaci frekvence v těchto oblastech by měla být rozložena úměrně velikosti zatížení v maximu. Například 34 MW v oblasti 400 kv Čechy, 25 MW v oblasti 400 kv Morava a 25 MW v síti 220 kv. Pokud to není technicky nezbytné, je nevhodné, aby požadovaný výkon pro jednotlivé oblasti, byl realizován pouze na blocích vyvedených do jedné rozvodny. Navrhovaný poměr není definitivní a je možné přistoupit k určitým modifikacím (+/- 50 %) na základě aktuální situace. 2.4 Sumární regulační záloha pro sekundární regulaci ES ČR (RZSRS) Záloha pro sekundární regulaci je točivá výkonová záloha ovládaná centrálním sekundárním regulátorem frekvence a salda předávaných výkonů. Sekundární regulační záloha se kromě pokrývání náhodné fluktuace zatížení podílí také na pokrývání deficitu po výpadku bloků. Slouží pro pokrývání rychlých a dynamických změn rozdílů mezi zatížením a dodávaným výkonem. RZSRS se určuje ze statistické analýzy odchylky OD(t) mezi dodávaným výkonem a zatížením v ES ČR, která je po zohlednění salda předávaných výkonů a jeho odchylky ACE v každém okamžiku pokrývána PpS. Pro hodnotu SR platí podmínka: RZSRS RZSRS L (3) RZSRS L doporučení UCTE na sumární regulační zálohu pro (SR)

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Registrační číslo: Úroveň zpracování: Revize 12 leden 2012 Číslo výtisku: PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ PŘENOSOVÉ SOUSTAVY KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Část II. Podpůrné služby (PpS) Základní podmínky pro užívání přenosové

Více

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Registrační číslo: K připomínkování Úroveň zpracování: Revize 14 leden 2014 Číslo výtisku: PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ PŘENOSOVÉ SOUSTAVY KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Část II. Podpůrné služby (PpS) Základní podmínky

Více

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Registrační číslo: Úroveň zpracování: Revize 16 leden 2016 Číslo výtisku: PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ PŘENOSOVÉ SOUSTAVY KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Část II. Podpůrné služby (PpS) Základní podmínky pro užívání přenosové

Více

Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s.

Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s. Dispečerské řízení přenosové soustavy ČEPS, a.s. Ing.Miroslav Prokop Vedoucí odboru Hlavní dispečer Praha Bohdalec 15.6.2009 Obsah Co je to přenosová soustava, jaké a komu poskytuje služby? Jaké má PPS

Více

Kodex PS Certifikace PpS

Kodex PS Certifikace PpS Kodex PS Certifikace PpS Ivan Petružela 2006 LS X15PES - 11. Kodex PS Certifikace PpS 1 Osnova Opakování Kodex PS Systémové služby (SyS) Podpůrné služby (PpS) Certifikace PpS Výkonový rozsah bloku Vztahy

Více

Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na náklady na řízení přenosové soustavy ČR 1/32

Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na náklady na řízení přenosové soustavy ČR 1/32 Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na náklady na řízení přenosové soustavy ČR Petr Havel 1), Petr Horáček 1), Eduard Janeček 2) havelp@fel.cvut.cz, horacek@fel.cvut.cz, janecek@kky.zcu.cz 1) České

Více

Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na chod elektrizační soustavy ČR

Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na chod elektrizační soustavy ČR Vliv výroby z fotovoltaických elektráren na chod elektrizační soustavy ČR Petr Horáček 1), Eduard Janeček 2) horacek@fel.cvut.cz, janecek@kky.zcu.cz 1) České vysoké učení v Praze, Fakulta elektrotechnická

Více

Vliv výroby z obnovitelných zdrojů na stabilitu elektrizační soustavy

Vliv výroby z obnovitelných zdrojů na stabilitu elektrizační soustavy Vliv výroby z obnovitelných zdrojů na stabilitu elektrizační soustavy Petr Horáček 1), Eduard Janeček 2) horacek@fel.cvut.cz, janecek@kky.zcu.cz 1) České vysoké učení v Praze, Fakulta elektrotechnická

Více

Řízení elektrizačních soustav (MRES)

Řízení elektrizačních soustav (MRES) Přednášející: Ing. Jan Švec, Ph.D. jan.svec@fel.cvut.cz Regulace činného výkonu a frekvence v ES Řízení elektrizačních soustav (MRES) e-power - Inovace výuky elektroenergetiky a silnoproudé elektrotechniky

Více

Vypínací, frekvenční a regulační plán, vazby a význam pro PPS ČEPS, a.s.

Vypínací, frekvenční a regulační plán, vazby a význam pro PPS ČEPS, a.s. Vypínací, frekvenční a regulační plán, vazby a význam pro PPS ČEPS, a.s. Ing. Miroslav Prokop Vedoucí odboru Hlavní dispečer ČEPS, a.s Seminář AEM Aktualizace vyhlášky o stavech nouze Praha 24.6.2009 Obsah

Více

Jakub Šrom ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky

Jakub Šrom ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky 12 ŘÍZENÍ FREKVENCE A VÝKONOVÉ BILANCE V ELEKTRIZAČNÍ SOUSTAVĚ 1. ÚVOD Jakub Šrom ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky Vznik a rozšiřování elektrizačních

Více

Čl. I Vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení, se mění takto: 1.

Čl. I Vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení, se mění takto: 1. Strana 4977 388 VYHLÁŠKA ze dne 13. listopadu 2012, kterou se mění vyhláška č. 79/2010 Sb., o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu

Více

Regulace frekvence a napětí v ES 2016 PPE

Regulace frekvence a napětí v ES 2016 PPE Regulace frekvence a napětí v ES 1 Motivační faktory Neskladovatelnost elektrické energie Výroba musí probíhat v době, kdy se uskutečňuje spotřeba. V každý časový okamžik musí být v ES udržována rovnováha

Více

Model trhu s podpůrnými službami v prostředí Matlab/Simulink

Model trhu s podpůrnými službami v prostředí Matlab/Simulink Seminář Moderní nástroje pro finanční analýzu a modelování Humusoft - ČNB, Praha 23.5.27 Model trhu s podpůrnými službami v prostředí Matlab/Simulink Petr Horáček, Petr Havel, ČVUT FEL Praha Josef Fantík,

Více

Elektroenergetika 1. Přenosová a distribuční soustava

Elektroenergetika 1. Přenosová a distribuční soustava Přenosová a distribuční soustava Přenosová soustava Soubor vedení a zařízení 400 kv, 220 kv a vybraných vedení a zařízení 110 kv sloužící pro přenos elektřiny pro celé území ČR a k propojení s elektrizačními

Více

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Registrační číslo: Úroveň zpracování: Revize12/září 2012 dodatek č.1 Číslo výtisku: KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY dodatek č.1 Část II. Podpůrné služby (PpS) Základní podmínky pro užívání přenosové soustavy

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 11.3.2012 do částky 27/2012 Sb. a 14/2012 Sb.m.s. - RA232 Obsah a text 401/2010 Sb. - poslední stav textu 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 20. prosince 2010 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové soustavy, Pravidel provozování distribuční soustavy, Řádu provozovatele přepravní soustavy, Řádu

Více

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu v případě hrozícího nebo stávajícího stavu nouze v elektroenergetice Citace: 219/2001 Sb. Částka: 84/2001 Sb. Na straně

Více

Participace ČEPS na rozvoji trhů

Participace ČEPS na rozvoji trhů Participace ČEPS na rozvoji trhů Richard Kabele AEM 8.6.2010 Obsah Organizace v ČEPS v oblasti rozvoje trhů Rozvoj trhu v oblasti podpůrných služeb Rozvoj trhu v oblasti regulační energie Vyrovnávací trh

Více

DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ ČEPS

DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ ČEPS INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 DISPEČERSKÉ ŘÍZENÍ ČEPS Ing. JANA

Více

Obsah a členění studie

Obsah a členění studie Květen 2018 Posouzení variant výrobního mixu SR z pohledu Generation adequacy a dostupnosti PpS Posouzení variant výrobního mixu ve vztahu k povinnostem PPS SR a v souvislosti s přiměřeností výrobních

Více

Vliv OZE na bilanční rovnováhu ES ČR. Josef Fantík

Vliv OZE na bilanční rovnováhu ES ČR. Josef Fantík Vliv OZE na bilanční rovnováhu ES ČR Josef Fantík Obsah Bilanční rovnováha PpS a OZE Limit Bilanční rovnováha - rovnovážný stav Regulovatelné zdroje Ostatní zdroje OZE ES ČR Rovnováha Spotřeba Continentální

Více

Podpůrné služby v ES ČR. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Podpůrné služby v ES ČR. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Podpůrné služby v ES ČR Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Obsah Charakteristiky prostředí a vývoj trhu Objem potřeb PpS a nákladů na jejich zajištění Postupy obchodního zajištění PpS Příprava provozu Řízení zdrojů

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 18. března o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení.

VYHLÁŠKA. ze dne 18. března o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení. VYHLÁŠKA ze dne 18 března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 98a odst 1 písm b zákona č 458/2000 Sb,

Více

Elektrizační soustava

Elektrizační soustava Elektrizační soustava A2B13PEL 2014 PEL 1 Elektrizační soustava elektrizační soustava vzájemně propojený soubor zařízení pro výrobu, přenos, transformaci a distribuci elektřiny, včetně elektrických přípojek

Více

Elektrizační soustava, trh s elektřinou, subjekty na trhu

Elektrizační soustava, trh s elektřinou, subjekty na trhu Elektrizační soustava, trh s elektřinou, subjekty na trhu Jan Švec 2006 LS X15PES - 3 1 Subjekty trhu s elektrickou energií Liberalizace trhu s elektrickou energií specifika trhu: přirozené monopoly, neskladovatelnost

Více

Bezpečná integrace OZE do ES ČR. Tisková konference ČSRES dne 10.3.2010

Bezpečná integrace OZE do ES ČR. Tisková konference ČSRES dne 10.3.2010 Bezpečná integrace OZE do ES ČR Tisková konference ČSRES dne 10.3.2010 Obsah 1. Úvod 2. Studie EGÚ Připojování OZE do ES ČR 3. Pokrytí zatížení ES ČR jednotlivými typy zdrojů 4. Současný stav vyřizování

Více

Flexibilita na straně výroby

Flexibilita na straně výroby Flexibilita na straně výroby elektromobility pro řízení ES ČR Témata Kladný a záporný potenciál DECE souhrn Podrobnosti pro jednotlivé typy DECE Závěry Pojmy Kladný potenciál : spotřebního zařízení je

Více

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA

401/2010 Sb. VYHLÁŠKA 401/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové soustavy, Pravidel provozování distribuční soustavy, Řádu provozovatele přepravní soustavy, Řádu

Více

2. způsob stanovení velikosti jednotlivých sumárních regulačních záloh,

2. způsob stanovení velikosti jednotlivých sumárních regulačních záloh, ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 401/2010 Sb., o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové soustavy, Pravidel provozování distribuční soustavy, Řádu provozovatele přepravní soustavy, Řádu provozovatele

Více

OPTIMALIZACE PROVOZU ELEKTRÁRENSKÝCH A TEPLÁRENSKÝCH BLOKŮ V ES

OPTIMALIZACE PROVOZU ELEKTRÁRENSKÝCH A TEPLÁRENSKÝCH BLOKŮ V ES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV ELEKTROENERGETIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

Trh s podpůrnými službami (PpS)

Trh s podpůrnými službami (PpS) Trh s podpůrnými službami (PpS) Ing. Richard Kabele ČEPS, Vedoucí odboru Rozvoj energetických trhů 2.5.2011 Obsah Přenosová soustava a její provozovatel Podpůrné služby co a jak? Podpůrné služby jak a

Více

Měsíční hodnocení provozu ES ČR a služeb PS

Měsíční hodnocení provozu ES ČR a služeb PS Měsíční hodnocení provozu ES ČR a služeb PS Červen 212 Dispečerské řízení Zahraniční spolupráce a podpora obchodu Tato měsíční zpráva hodnotí nejdůležitější provozní data a ukazatele. 15.7.212 Odbor 1516

Více

PROVOZNÍ INSTRUKCE. SPOLEČNOST: ČEZ Distribuce, a. s. DSO_PI_00044r01 IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO:

PROVOZNÍ INSTRUKCE. SPOLEČNOST: ČEZ Distribuce, a. s. DSO_PI_00044r01 IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO: PROVOZNÍ INSTRUKCE SPOLEČNOST: ČEZ Distribuce, a. s. IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO: NÁZEV DOKUMENTU: DSO_PI_00044r01 Připojování výroben po odstávce do paralelního provozu s distribuční soustavou společnosti ČEZ

Více

ROČNÍ ZPRÁVA O PROVOZU ES ČR 2013

ROČNÍ ZPRÁVA O PROVOZU ES ČR 2013 ROČNÍ ZPRÁVA O PROVOZU ES ČR 213 Oddělení statistiky a sledování kvality ERÚ, Praha 214 Komentář k Roční zprávě o provozu ES ČR 213 Energetický regulační úřad (ERÚ) vydává na základě 17, odst. 7, písm.

Více

Podpůrné služby a obstarávání regulační energie

Podpůrné služby a obstarávání regulační energie Podpůrné služby a obstarávání regulační energie Richard Kabele sekce Strategie AEM 15.6.2009 Obsah Systémové a podpůrné služby Regulační energie Systémové a podpůrné služby Systémové služby Slouží k zajištění

Více

Obsah a členění studie

Obsah a členění studie 21. Srpen 2019 Posouzení variant výrobního mixu SR z pohledu Generation adequacy a dostupnosti PpS Posouzení variant výrobního mixu ve vztahu k povinnostem PPS SR a v souvislosti s přiměřeností výrobních

Více

Mimořádné stavy v ES - Blackouty

Mimořádné stavy v ES - Blackouty Mimořádné stavy v ES - Blackouty Co je BLACKOUT jedná se o totální ztrátu napětí v důsledku vzniku několika faktorů (extrémní klimatické podmínky, kumulovaný výpadek zdrojů, extrémní toky přes PS, havárie

Více

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2001 ze dne 4. ledna 2001, kterým se stanovují maximální ceny elektřiny

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2001 ze dne 4. ledna 2001, kterým se stanovují maximální ceny elektřiny Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2001 ze dne 4. ledna 2001, kterým se stanovují maximální ceny elektřiny Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti

Více

K uvedenému se vyjádřili: ČEZ, a.s. (dále jen ČEZ ) ČEZ Distribuce, a.s. (dále jen ČEZD ) Ing. Miroslav Novák (dále jen NOV )

K uvedenému se vyjádřili: ČEZ, a.s. (dále jen ČEZ ) ČEZ Distribuce, a.s. (dále jen ČEZD ) Ing. Miroslav Novák (dále jen NOV ) Připomínky k návrhu změn č. 01/2015 Pravidel provozování přenosové soustavy v elektroenergetice společnosti ČEPS, a.s., se sídlem Elektrárenská 774/2, 101 52 Praha 10, IČ: 257 02 556, předanému na základě

Více

Propojené elektrizační soustavy

Propojené elektrizační soustavy Propojené elektrizační soustavy Ivan Petružela 2006 LS X15PES - 7. Propojené elektrizační soustavy 1 Osnova Opakování zajištění stability pomocí regulace otáček (frekvence) Propojené soustavy princip solidarity

Více

Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky

Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky Výrobní přiměřenost české elektroenergetiky Výbor pro udržitelnou energetiku 11/2016 Miroslav Vrba, Karel Vinkler Základní informace o ČEPS, a.s. (I.) Výhradní provozovatel přenosové soustavy ČR na základě

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. ENERGETIKY TŘINEC, a.s. DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. ENERGETIKY TŘINEC, a.s. DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ENERGETIKY TŘINEC, a.s. PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Říjen

Více

Dohoda o podmínkách nákupu a poskytování podpůrných služeb v letech 2016 až 2018

Dohoda o podmínkách nákupu a poskytování podpůrných služeb v letech 2016 až 2018 Dohoda o podmínkách nákupu a poskytování podpůrných služeb v letech 2016 až 2018 xxx xxx xxx uzavřená níže uvedeného dne, měsíce a roku podle ustanovení zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a

Více

Praha spol. s r. o. Magistrů 13 Praha Czech Republic. Ing. Ladislav Švarc Ing. JosefČaban

Praha spol. s r. o. Magistrů 13 Praha Czech Republic. Ing. Ladislav Švarc Ing. JosefČaban Praha spol. s r. o. Magistrů 13 Praha 4 140 00 Czech Republic Ing. Ladislav Švarc Ing. JosefČaban tel.: +420 261 219 419 mob.: +420 602 241 570 fax.: +420 261 222 721 www.meacont.cz meacont@meacont.cz

Více

Vyhláška č. 401/2010 Sb.

Vyhláška č. 401/2010 Sb. Vyhláška č. 401/2010 Sb. Vyhláška o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové Pravidel provozování distribuční Řádu provozovatele přepravní Řádu provozovatele distribuční Řádu provozovatele

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTIBUČNÍ SOUSTAVY ELPROINVEST s.r.o. Příloha1 Dotazníky pro registrované údaje. Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTIBUČNÍ SOUSTAVY ELPROINVEST s.r.o. Příloha1 Dotazníky pro registrované údaje. Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTIBUČNÍ SOUSTAVY ELPROINVEST s.r.o. Příloha1 Dotazníky pro registrované údaje Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD Obsah Dotazník 1a - Údaje o výrobnách pro všechny výrobny

Více

Dohoda o přistoupení k všeobecným obchodním podmínkám nákupu a poskytování podpůrných služeb v letech 2013 a 2014

Dohoda o přistoupení k všeobecným obchodním podmínkám nákupu a poskytování podpůrných služeb v letech 2013 a 2014 Dohoda o přistoupení k všeobecným obchodním podmínkám nákupu a poskytování podpůrných služeb v letech 2013 a 2014 uzavřená v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy

Více

Nové výzvy pro spolehlivý provoz přenosové soustavy Ing. Ivo Ullman, Ph.D.

Nové výzvy pro spolehlivý provoz přenosové soustavy Ing. Ivo Ullman, Ph.D. Nové výzvy pro spolehlivý provoz přenosové soustavy Ing. Ivo Ullman, Ph.D. Senior specialista Obor Technická politika Vývoj přenosu elektřiny Od výroby ke spotřebě (osvětlení, pohony) Stejnosměrný vs.

Více

AEM Vyhláška o stavech nouze regulační stupně

AEM Vyhláška o stavech nouze regulační stupně AEM Vyhláška o stavech nouze regulační stupně Ludmila Vrbová 24. června 2009 Minulý stav Současná vyhláška Zkušenosti z 25.7.2006 ukázaly na nejasnosti výkladu a uplatnění snížení výkonu ve výši 37% při

Více

První paralelní připojení. Pavel Kraják (ČENES)

První paralelní připojení. Pavel Kraják (ČENES) První paralelní připojení Pavel Kraják (ČENES) Možnosti připojení po novele EZ Standardní připojení licencovaného subjektu (žádost o připojení, smlouva o připojení) Standardní připojení nelicencovaného

Více

Flexibilita Agregátor

Flexibilita Agregátor Flexibilita Agregátor 20. listopadu 2017 Flexibilita Radim Černý Flexibilita Schopnost subjektu (poskytovatele flexibility)měnit v reakci na cenové signály (implicitní flexibilita) nebo na povel (explicitní

Více

Dispečerské řízení. Jiří Helbich, senior specialista oddělení Rozvoj dispečerského řízení VEDEME ELEKTŘINU NEJVYŠŠÍHO NAPĚTÍ

Dispečerské řízení. Jiří Helbich, senior specialista oddělení Rozvoj dispečerského řízení VEDEME ELEKTŘINU NEJVYŠŠÍHO NAPĚTÍ Dispečerské řízení Jiří Helbich, senior specialista oddělení Rozvoj dispečerského řízení VEDEME ELEKTŘINU NEJVYŠŠÍHO NAPĚTÍ 2 Vyloučení odpovědnosti Stanoviska v této prezentaci uvedená či ji doprovázející

Více

Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou

Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou Jak bude organizován slovenský trh Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Předmět trhu s elektřinou Dodávka elektřiny mezi účastníky trhu Regulovaný přístup k přenosové a distribučním

Více

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 14/2005 ze dne 30. listopadu 2005, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb

Cenové rozhodnutí ERÚ č. 14/2005 ze dne 30. listopadu 2005, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Cenové rozhodnutí ERÚ č. 14/2005 ze dne 30. listopadu 2005, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Energetický regulační úřad podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROENERGETIKY Kombinovaná výroba elektřiny a tepla v elektroenergetických soustavách Heat and Electricity Co-generation in Power

Více

80/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010

80/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 80/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o stavu nouze v elektroenergetice a o obsahových náležitostech havarijního plánu Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 98a odst. 1 písm. f) zákona č.

Více

Dispečerské řízení v novém prostředí Smart Grids, dopady implementace změn legislativy EU na dispečerské řízení v ES ČR

Dispečerské řízení v novém prostředí Smart Grids, dopady implementace změn legislativy EU na dispečerské řízení v ES ČR v novém prostředí Smart Grids, dopady implementace změn legislativy EU na dispečerské řízení v ES ČR Vlivy na dispečerské řízení Důraz na nárůst přeshraničních kapacit Decentrální zdroje a akumulace Chytrá

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. VEOLIA PRŮMYSLOVÉ SLUŽBY ČR, a.s. PŘÍLOHA 1. Dotazníky pro registrované údaje

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. VEOLIA PRŮMYSLOVÉ SLUŽBY ČR, a.s. PŘÍLOHA 1. Dotazníky pro registrované údaje AVIDLA OVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY VEOLIA ŮMYSLOVÉ SLUŽBY ČR, a.s. PŘÍLOHA 1 Dotazníky pro registrované údaje aktualizace přílohy 1: 12. 03. 2015 schválení Energetickým regulačním úřadem: PŘÍLOHA

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ. MOTORPAL,a.s.

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ. MOTORPAL,a.s. PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY MOTORPAL,a.s. licence na distribuci elektřiny č. 120705508 Příloha 1 Dotazníky pro registrované údaje 2 Obsah Dotazník 1a Údaje o všech výrobnách - po

Více

ze dne 20. prosince 2010

ze dne 20. prosince 2010 Platné znění s vyznačenými změnami 40112010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2010 o obsahových náležitostech Pravidel provozování přenosové soustavy, Pravidel provozování distribuční soustavy, Řádu provozovatele

Více

PRAVIDLA PROVOZU LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ELEKTRICKÉ ENERGIE ÚJV Řež, a. s.

PRAVIDLA PROVOZU LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ELEKTRICKÉ ENERGIE ÚJV Řež, a. s. AVIDLA OVOZU LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ELEKTRICKÉ ENERGIE ÚJV Řež, a. s. PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍK O REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: OVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ

Více

PŘÍLOHA 1 PPDS:DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PŘÍLOHA 1 PPDS:DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE AVIDLA OVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY O REGISTROVANÉ ÚDAJE Strana 3 Obsah Dotazník 1a - Údaje o výrobnách pro všechny výrobny 3 Dotazník 1b - Údaje o výrobnách pro výrobny s výkonem

Více

Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů

Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů Citace pův. předpisu: 218/2001 Sb. Částka: 84/2001 Sb. Datum přijetí: 14. června 2001

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV. PRAVIDLA PRO PODPŮRNÉ SLUŽBY (PpS) ZDROJŮ PŘIPOJENÝCH K SÍTÍM PROVOZOVATELE DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV. PRAVIDLA PRO PODPŮRNÉ SLUŽBY (PpS) ZDROJŮ PŘIPOJENÝCH K SÍTÍM PROVOZOVATELE DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PŘÍLOHA 7 PRAVIDLA PRO PODPŮRNÉ SLUŽBY (PpS) ZDROJŮ PŘIPOJENÝCH K SÍTÍM PROVOZOVATELE DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY Zpracovatel: PROVOZOVATELÉ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV Listopad

Více

Evropský síťový kodex Requirements for Generators

Evropský síťový kodex Requirements for Generators Evropský síťový kodex Requirements for Generators Martin Pistora senior specialista Národní workshop ke kodexům CACM a RfG 14. května 2014 Závaznost Kodexu NC RfG je závazný pro všechny významné zdroje

Více

použije se cena stanovená Úřadem, 73. V příloze č. 5 odstavec 5 zní: 74. Příloha č. 5a zní:

použije se cena stanovená Úřadem, 73. V příloze č. 5 odstavec 5 zní: 74. Příloha č. 5a zní: Strana 7582 Sbírka zákonů č. 468 / 2009 Způsob zúčtování regulační energie Příloha č. 5 k vyhlášce č. 541/2005 Sb. (1) Cena za dodanou kladnou regulační energii anebo elektřinu obstaranou ze zahraničí

Více

Vyhláška o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů

Vyhláška o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů Citace: 404/2005 Sb. Částka: 139/2005 Sb. Na straně

Více

Organizace trhů a odvětví pohledem manažerů ČEPS, a.s., provozovatel přenosové soustavy ČR Miroslav Vrba

Organizace trhů a odvětví pohledem manažerů ČEPS, a.s., provozovatel přenosové soustavy ČR Miroslav Vrba Organizace trhů a odvětví pohledem manažerů ČEPS, a.s., provozovatel přenosové soustavy ČR Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Schéma sítí PS ČR Propojené přenosové soustavy Evropy Přenosová soustava České republiky

Více

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Strana 918 Sbírka zákonů č. 79 / 2010 Částka 28 79 VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu

Více

Podmínky VŘ 2017/1 na dílčí obstarání PpS 2017-2018

Podmínky VŘ 2017/1 na dílčí obstarání PpS 2017-2018 Podmínky výběrového řízení na dílčí obstarání podpůrných služeb primární regulace frekvence bloku (PR), sekundární regulace výkonu bloku (SR), minutové zálohy 15ti-minutové záporné (MZ15-) a minutové zálohy

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY VÍTKOVICE. Dotazníky pro registrované údaje

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY VÍTKOVICE. Dotazníky pro registrované údaje PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY VÍTKOVICE Příloha 1 Dotazníky pro registrované údaje Zpracovatel: VÍTKOVICE, a.s. V Ostravě, květen 2013 Schválil: Energetický regulační úřad : OBSAH...

Více

Týdenní hodnocení provozu ES ČR

Týdenní hodnocení provozu ES ČR Týdenní hodnocení provozu ES ČR Dispečerské řízení Energetický týden 36. 216 13.9.216 Hodnocení a analýzy 1516 Program a zúčt. zahr. výměn 1514 1/6 Hodnocení provozu od: 3.9.216 do: 9.9.216 a předběžně

Více

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY

KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Registrační číslo: K PŘIPOMÍNKOVÁNÍ Úroveň zpracování: Revize 15Revize 15Revize 14 leden 2015leden 2015leden 2014 Číslo výtisku: PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ PŘENOSOVÉ SOUSTAVY KODEX PŘENOSOVÉ SOUSTAVY Část I.

Více

Omezená distribuce elektřiny při dlouhodobém výpadku napájení distribuční soustavy z přenosové soustavy ČR

Omezená distribuce elektřiny při dlouhodobém výpadku napájení distribuční soustavy z přenosové soustavy ČR Omezená distribuce elektřiny při dlouhodobém výpadku napájení distribuční soustavy z přenosové soustavy ČR Ing. František Mejta Ing. Milan Moravec mejta@egu.cz moravec@egu.cz www.egu.cz Obsah 1. K problémům

Více

Týdenní hodnocení provozu ES ČR

Týdenní hodnocení provozu ES ČR Týdenní hodnocení provozu ES ČR Dispečerské řízení Energetický týden 19. 216 18.5.216 Hodnocení a analýzy 1516 Program a zúčt. zahr. výměn 1514 1/6 Hodnocení provozu od: 7.5.216 do: 13.5.216 a předběžně

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY VLČEK Josef - elektro s.r.o. Praha 9 - Běchovice Září

Více

[Kč/MW.h] 1. 5.5.2011 30.5.2011 X Cp1 2. 5.8.2011 30.8.2011 X Cp2 3. 5.10.2011 30.10.2011 X Cp3 4. 5.5.2012 30.5.2012 X Cp4

[Kč/MW.h] 1. 5.5.2011 30.5.2011 X Cp1 2. 5.8.2011 30.8.2011 X Cp2 3. 5.10.2011 30.10.2011 X Cp3 4. 5.5.2012 30.5.2012 X Cp4 Odpovědi na dotazy k Výběrovému řízení č. 2011-2014/2 na obstarání podpůrné služby rychle startující 15-ti minutová záloha (QS 15 ) pro provozovatele přenosové soustavy ČEPS, a.s. 1. Může se VŘ zúčastnit

Více

Pravidla pro sestavování regulačních výkazů pro držitele licence na přenos elektřiny skupina 13

Pravidla pro sestavování regulačních výkazů pro držitele licence na přenos elektřiny skupina 13 Pravidla pro sestavování regulačních výkazů pro držitele licence na přenos elektřiny skupina 13 Pravidla stanoví způsob vyplňování regulačních výkazů, kterými jsou: Výkaz 13-A: Výkaz aktiv, Výkaz 13-HV

Více

Strategie investic ČEPS. Seminář AEM. Jiří Dvořák. Sekce Strategie ČEPS, a.s.

Strategie investic ČEPS. Seminář AEM. Jiří Dvořák. Sekce Strategie ČEPS, a.s. Strategie investic ČEPS Seminář AEM ČEPS - 15. 6. 2009 Jiří Dvořák Sekce Strategie ČEPS, a.s. Obsah Úvod a legislativní rámec Faktory ovlivňující plánování rozvoje ES ČR Připojování výroben a odběrů do

Více

MS UTILITIES & SERVICES a.s.

MS UTILITIES & SERVICES a.s. PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ELEKTRICKÉ ENERGIE MS UTILITIES & SERVICES a.s. Provozovatel : MS UTILITIES & SERVICES a.s. Č. licence skupiny 12: 121219965 Dne: Schválil: Energetický

Více

Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích

Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích LEGISLATIVA PRO STAVY NOUZE Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích 1 Legislativa pro stavy nouze Poruchy v síťových systémech se šíří rychle a jejich důsledky jsou citelné pro všechny Speciální

Více

Elektrizační soustava

Elektrizační soustava Elektrizační soustava 2016 1 Elektrizační soustava elektrizační soustava vzájemně propojený soubor zařízení pro výrobu, přenos, transformaci a distribuci elektřiny, včetně elektrických přípojek a přímých

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE AVIDLA OVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY O REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: OVOZOVATEL LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV Coal Services a.s. Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD

Více

ROZVOJ FVE A AKUMULACE Z POHLEDU DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOSTI

ROZVOJ FVE A AKUMULACE Z POHLEDU DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOSTI ROZVOJ FVE A AKUMULACE Z POHLEDU DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOSTI 25.4. 2017 ING. STANISLAV HES AGENDA Očekávaný rozvoj FVE a akumulačních zařízení Vliv decentrálních zdrojů a akumulačních zařízení na parametry

Více

Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016

Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016 Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR do roku 2025 ČEPS 08/2016 Hodnocení výrobní přiměřenosti ES ČR (MAF CZ) Na základě Nařízení EP a Rady (ES) č. 714/2009 ENTSO-E vypracovává Evropské hodnocení výrobní

Více

5a Zkušební provoz (1) Přenos elektřiny nebo distribuce elektřiny ve zkušebním provozu je přenos elektřiny nebo distribuce

5a Zkušební provoz (1) Přenos elektřiny nebo distribuce elektřiny ve zkušebním provozu je přenos elektřiny nebo distribuce Strana 7790 Sbírka zákonů č. 454 / 2008 454 VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2008, kterou se mění vyhláška č. 541/2005 Sb., o Pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnosti operátora trhu s

Více

na období od 1.1.2011 do 31.12.2014

na období od 1.1.2011 do 31.12.2014 Dokumentace výběrového řízení č. 2011-2014/2 na obstarání podpůrné služby rychle startující 15-ti minutová záloha (QS 15 ) pro provozovatele přenosové soustavy - ČEPS, a.s. na období od 1.1.2011 do 31.12.2014

Více

VYHLÁŠKA ze dne 1. října 2015 o regulačním výkaznictví

VYHLÁŠKA ze dne 1. října 2015 o regulačním výkaznictví Strana 3106 Sbírka zákonů č. 262 / 2015 262 VYHLÁŠKA ze dne 1. října 2015 o regulačním výkaznictví Energetický regulační úřad stanoví podle 98a odst. 2 písm. e) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání

Více

Regulace frekvence a napětí

Regulace frekvence a napětí Regulace frekvence a napětí Ivan Petružela 2007 ZS X15PES - 5. Regulace frekvence a regulace napětí 1 Osnova Opakování Blokové schéma otáčkové regulace turbíny Statická charakteristika (otáčky, výkon)

Více

VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2009 o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů

VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2009 o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů Strana 6680 Sbírka zákonů č. 408 / 2009 408 VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2009 o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů Energetický

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. Dotazníky pro registrované údaje

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. Dotazníky pro registrované údaje PŘÍLOHA 1 PDS SETUZA :DOTAZNÍKY O REGISTROVANÉ ÚDAJE AVIDLA OVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY Příloha 1 Dotazníky pro registrované údaje Zpracovatel: OVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ENERGY

Více

Pracovní skupina elektro

Pracovní skupina elektro Pracovní skupina elektro Výsledky let minulých, požadavky na změny v roce 2014 Ing. Daniel Vaca, místopředseda SVSE seminář Zkušenosti odběratelů z roku 2012, Jak dál strategie a úkoly Praha, 28.března

Více

Energetický zákon a další legislativa

Energetický zákon a další legislativa Energetický zákon a další legislativa Energetická legislativa EU Evropská energetická politika patří mezi sdílené politiky. Lze ji definovat jako soubor opatření zaměřených na zásobování energií a stanovení

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2008 ze dne 18. listopadu 2008, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2008 ze dne 18. listopadu 2008, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/008 ze dne 18. listopadu 008, kterým se stanovují ceny elektřiny a souvisejících služeb Energetický regulační úřad podle c zákona č. 65/1991 Sb.,

Více

ODCHYLKY A JEJICH ZÚČTOVÁNÍ v roce 2003. Pavel Šolc ČEPS, a.s.

ODCHYLKY A JEJICH ZÚČTOVÁNÍ v roce 2003. Pavel Šolc ČEPS, a.s. ODCHYLKY A JEJICH ZÚČTOVÁNÍ v roce 2003 Pavel Šolc ČEPS, a.s. Kdy vzniká odchylka? Výrobce: Dodá do soustavy méně energie než bylo jeho sjednané množství Dodá do soustavy více než bylo jeho sjednané množství

Více

Podmínky integrace větrné energie do energetiky ČR 4. Vetrna energie v CR 2008

Podmínky integrace větrné energie do energetiky ČR 4. Vetrna energie v CR 2008 Podmínky integrace větrné energie do energetiky ČR 4. Vetrna energie v CR 2008 Marián Belyuš, sekce Strategie, ČEPS Obsah Představení ČEPS Aktuální stav obnovitelných zdrojů (RES) v EU Aktuální stav v

Více

na období od 01. 01. 2016 do 31. 12. 2016

na období od 01. 01. 2016 do 31. 12. 2016 Podmínky výběrového řízení na dílčí obstarání podpůrných služeb primární regulace frekvence bloku (PR), sekundární regulace výkonu bloku (SR), minutové zálohy 15ti-minutové kladné (MZ15+), minutové zálohy

Více

Obchodný kódex PS principy, změny, vývoj. Hynek Beran, Taures, a.s. UF Košice, 27.3.2003

Obchodný kódex PS principy, změny, vývoj. Hynek Beran, Taures, a.s. UF Košice, 27.3.2003 Obchodný kódex PS principy, změny, vývoj Hynek Beran, Taures, a.s. UF Košice, 27.3.2003 Základní principy trhu Vedení je veřejná služba Energie je komodita Důsledky Vedení využíváno více subjekty Nutno

Více