8. Koncepce návrhu přístroje nebo zásuvného modulu PC, odlišnosti, zásady. Základní moduly elektronického přístroje a jejich návrh a simulace.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "8. Koncepce návrhu přístroje nebo zásuvného modulu PC, odlišnosti, zásady. Základní moduly elektronického přístroje a jejich návrh a simulace."

Transkript

1 8. Koncepce návrhu přístroje nebo zásuvného modulu PC, odlišnosti, zásady. Základní moduly elektronického přístroje a jejich návrh a simulace. Šteffan Jak již víme z předchozích kapitol, návrh zařízení je souhrn několika činností jdoucích za sebou v uceleném pořadí. Pro správný návrh je také nutné dodržet správnou koncepci a uspořádání jednotlivých částí systému. Při návrhu je dobré dbát na tyto požadavky: technologické (co je možné vyrobit, požadavky na testování a pájení), funkce a eliminace parazitních vlivů (elektromagnetická kompatibilita), odvod tepla a hlučnost, estetické a ergonomické hledisko, cena. 8.1 Zásady návrhu První krok při návrhu zařízení je správné rozvržení jednotlivých částí systému. Členěný systém vychází z rozdělení jednotlivých částí na části provozně kritické a nekritické. Kritické části jsou ty, které mohou být nepříznivě ovlivněny rušivým zdrojem záření. Mezi tyto části mohou patřit mikroprocesory, obvody zpracovávající video signály nebo obvody zvláště citlivé na interference signálu jako jsou nízkoúrovňové analogové obvody. Nekritické části jsou naopak ty, které pracují s vyšší úrovní signálu, s definovanou šířkou pásma, s digitální logikou bez použití hodinového signálu, lineární zdroje a operační zesilovače zapojené podle doporučeného zapojení. Členění takto navrženého systému je patrné z (obr. 8.1). Nekoncepční uspořádání uvedené na obr. 8.2 Obr. 8.1: Návrh členěného systému vychází z neuspořádaného rozložení jednotlivých částí systému, mezi kterými existují nedefinovatelné vazby. Vstupy a výstupy jsou rozloženy podél celého systému, což znemožňuje jejich kontrolu, v systému nelze definovat souhlasné proudy. Systém je rozsáhlý, má vysokou impedanci zemního vodiče, který je tak citlivý na interferenční signály a stínění není účinné. Je téměř nemožné provést účinné stínění takto navrženého systému.

2 Při koncepčním návrhu tedy vycházíme z postupu, který by se dal popsat takto: nejprve rozmístíme součástky, které mají i mechanickou funkci, jako jsou trimry, potenciometry, cívky s dolaďovacími jádry apod. Pak je nutné předběžně rozmístit součástky podle schématu zapojení, aby bylo možné Obr. 8.2: Návrh členěného systému zjistit nežádoucí vazby. Součástky válcového tvaru (R, C) umístíme v jednom směru, popřípadě ve dvou směrech na sebe kolmých. Je vhodné si udělat návrh rozložení součástek a propojení v měřítku 1:1, tento návrh nám usnadní stanovení velikosti desky, konečné rozložení součástek a návrh budoucí předlohy spoje. Je nutné dbát na tyto zásady Výstup a vstup jednoho stupně nesmí být příliš blízko sebe, aby nedocházelo k nežádoucím vazbám. Spoje musejí být co nejkratší a pokud možno by se neměly křížit. Pokud je křížení nutné, zvážit zda nelze řešit přemostěním součástkou. Vývody z desky umísťovat tak, aby napojení na zdroj a případně další desky bylo co nejkratší. Polovodičové součástky a součástky citlivé na teplotu, jako cívky a keramické kapacitory laděných obvodů, byly co nejdále od zdroje tepla. Společný pól zdroje, většinou záporný, se snažíme vést tak, aby procházel mezi místy, mezi nimiž by mohla vzniknout nežádoucí vazba. Pokud se na desce vyskytnou spoje přenášející větší napětí, zvětšíme izolační mezeru mezi spoji a ostatními okolními plochami a snažíme se, aby se omezila možnost indukovaných rušivých napětí a poruch. Je dobré se vyhnout souběžnému vedení dvou nebo více rovnoběžných spojů, pokud jimi protéká střídavý nebo impulsní proud. Základní doporučení pro návrh spojů Použití dostatečně velkých izolačních mezer, šířek vodičů a velikosti pájecích plošek. Volit jednoduchý tvar pájecí plošky. Společné pájecí plošky pro více součástek nezaručují dobrou pájitelnost. Pájecí body ve velkých plochách mědi se špatně pájejí. Proto se doporučuje použití normální pájecí plošky s izolačním prstencem a k propojení s okolní mědí použít dvě až čtyři spojky. U analogových obvodů volit plynulé tvary plošných vodičů. U digitálních obvodů musí vodiče sledovat souřadnice sítě, vodiče lze lomit pouze pod úhlem 45 stupňů, přičemž body zlomu se musí krýt s průsečíkem souřadné sítě. Doporučená šířka vodičů 0,8 mm až 1 mm (u vodičů širokých 3 mm může vzniknout potíž při pájení vlnou).

3 Šířka izolačních mezer se doporučuje 1 mm. Na každých 150 V rozdílu potenciálu má být izolační mezera alespoň 0,75 mm. Zachovávat dostatečnou vzdálenost vodičů od hran desky. Obrysy označit rohovými značkami. Je nutné počítat s tím, že se v důsledku výroby (podleptáním) zmenšuje šířka vodiče o 10 až 20 μm, při použití kovové masky o tloušťce 15 μm se šířka vodičů nárůstem kovové masky rozšiřuje o 20 μm až 30 μm. A) Dvouvrstvá deska B) Vícevrstvá deska Obr. 8.3:Doporučená orientace pouzder A) Deska procesoru B) Deska rozhraní C) Deska paměti Obr. 8.4:Rozdělení plochy DPS

4 8.2 Rušení vazby mezi bloky Vazba mezi zdrojem a příjemcem může být: galvanická (vodivostní), kapacitní (elektrostatická), induktivní (magnetická), elektromagnetická (radiační). Galvanické vazby se uplatňují na společných vodičích, kterými jsou nejčastěji vodiče napájecí nebo uzemňovací. Průtokem proudu, který je zdrojem rušení (např. impulsy ze spínaného zdroje, z oscilátoru Obr. 8.5:Vazba mezi bloky hodinového signálu apod.), vzniká na odporu a při vyšších kmitočtech i na indukčnosti vodiče parazitní napětí, které se tak dostává do rušeného obvodu, má-li tento obvod s rušícím obvodem část společného vedení. Kapacitní vazby vznikají mezi vodiči vedenými blízko sebe, hlavně pak mezi vodiči vedenými ve větší délce paralelně, např. ve svazcích vodičů, v kabelech nebo na deskách plošných spojů. Příklad kapacitní vazby je ilustrován na obr A) Správný návrh B) Špatný návrh Obr. 8.6:Kapacitní vazba Induktivní vazbu pozorujeme tam, kde rušící proud protéká smyčkou a rušený obvod obsahuje také smyčku (prostorově blízkou). Vazba je tím silnější, čím je větší plocha obou smyček. Induktivní vazba však také vzniká, když přijímací smyčkou prochází rozptylové magnetické pole transformátoru nebo tlumivky. Ovlivnění vodičů magnetickým rušení je zobrazeno na obr A) Správný návrh B) Špatný návrh Obr. 8.7:Magnetické rušení Elektromagnetickou vazbu působí šíření elektromagnetické vlny buď po vedení nebo volným prostorem. Jako vedení poslouží elektromagnetické vlně elektrovodná síť, napájecí vodiče, ba někdy i vodiče uzemňovací nebo signálové (které přenášejí žádaný signál z jedné části do jiné). Jako anténa fungují jednak vodiče, jednak proudové smyčky. Elektromagnetická vazba je typická pro přenos rušivých signálů mezi prostorově oddělenými zařízeními, zatímco vazba galvanická je spíše typická pro přenos rušivých signálů v rámci jednoho zařízení. Na obr. 8.8 je znázorněná změna impedance použitím zemnicí plochy.

5 impedance Z = vysoká B) impedance Z = nízká Obr. 8.8:Změna impedance zemněním Na cesty přenosu rušivých signálů úzce navazuje problematika přijímačů rušení. Jde především o klasifikaci jednotlivých typů a podrobnou specifikaci rušivých účinků. To spolu s rozborem konstrukčních a technologických parametrů umožňuje např. objevovat příčiny malé odolnosti. Na rušení jsou nejcitlivější elektronická zařízení, která zpracovávají malé analogové signály. Jedná se především o rozhlasové a televizní přijímače, jejichž antény zachycují vedle žádaných signálů i signály poruchové, které se šíří prostorem ve formě elektromagnetických vln. Poruchy se šíří i po elektrorozvodné síti a pronikají do vf a nf obvodů elektronických zařízení, které jsou ze sítě napájeny (především elektroakustická zařízení a měřicí přístroje). Méně citlivé na rušení jsou zařízení digitální techniky. Tato odolnost byla jedním z hlavních důvodů digitalizace v elektronice (přístrojů i přenosových cest). Intenzivní zdroje rušení však mohou rušit i digitální přístroje tím, že silná jednorázová porucha změní hodnotu některého přenášeného bitu. Oblast zabývající se způsoby snižování úrovně (omezování) rušivých napětí a polí produkovaných zdroji rušení se často označuje jako odrušování zdrojů rušení. Zmíněná činnost se prakticky projevuje ve dvou hlavních směrech. Prvním z nich je snaha omezit vznik parazitních produktů přímo vhodnou konstrukcí. Ukazuje se, že v řadě případů se při zachování požadované funkce může docílit podstatného snížení rušivých produktů jen za cenu poměrně jednoduchých úprav a nepatrně zvýšených výrobních nákladů. Tato opatření závisí na druhu odrušovaného zařízení. V napájecích obvodech může pomoci použití spínačů spínajících v nule proudu, změna režimu fázového řízení výkonových měničů, použití síťového transformátoru s toroidním jádrem (který má malé rozptylové pole) apod. Startéry zářivek jsou přemostěny odrušovacími kapacitory, které zkratují vysokofrekvenční složky, vznikající při rozpojení startérového kontaktu. Další šíření do sítě pak omezuje tlumivka, jejíž hlavní funkcí je udržování stabilního výboje. Obdobně potlačujeme rušení od komutátorových motorků (jiskření kartáčů) zapojením kapacitoru přímo mezi kartáče, další dva kapacitory spojují kartáče s rušivým signálem s ochranným vodičem, statorové vinutí bývá rozděleno na dvě části, které svou indukčností dále brání šíření poruch. I jiné spínací kontakty přemosťujeme kapacitory nebo členy RC. Přístroje rozdělujeme na zóny s různou úrovní rušení (často navzájem stíněné - viz dále). Druhým směrem je doplnění již vyráběných zařízení vhodnými filtry. Největším problémem bývá samotný návrh filtru, vzhledem k obvyklému širokopásmovému charakteru zdroje rušení a značně se měnící impedanci zátěže i vlastní realizace, v důsledku nedostatku vhodných součástek. Zvláštní pozornost se věnuje hospodaření se spektrem (spectrum management) a otázkám spektrální čistoty signálu (kmitočtová syntéza a analýza, šum oscilátorů, synchronizace, filtrace). Snížení vzájemného rušení může vést i ke snižování vysílaných výkonů u sdělovacích systémů. Nezbytný je také pečlivý návrh spojů a desek plošných spojů. Rušivé signály, pronikající galvanickými vazbami od zdroje k přijímači, se omezí nejlépe tím způsobem, že uspořádáme vodiče tak, aby rušící a rušený okruh neměly žádnou společnou část. Jedná se nejčastěji o okruhy napájecí a zemnicí. Když není úplné oddělení okruhů možné, musí mít společná část minimální impedanci, tj. minimální ohmický odpor a indukčnost. Odpor vodiče snížíme zvětšením jeho průřezu, přičemž na tvaru průřezu příliš nezáleží. Indukčnost se sníží použitím

6 vodiče většího průměru. Lepšího efektu však dosáhneme použitím třeba i tenkého, ale širokého vodiče s obdélníkovým průřezem. Kapacitní přenosové cesty se omezí jednak umístěním rušeného okruhu co nejdále od okruhu rušícího, jednak použitím kovového stínění. Vestavění stínící přepážky z mědi nebo hliníku představuje účinné přerušení cesty rušivého signálu, ale bývá prostorově náročné. Použití stínících krytů nebo stíněných vodičů je z hlediska účinnosti rovnocenné, avšak zpravidla dochází ke zvýšení kapacit stíněných prvků proti zemi, což může nepříznivě ovlivňovat funkci zařízení. Zdrojem induktivních vazeb jsou jednak rozptylová pole transformátorů nebo tlumivek, jednak magnetická pole generovaná proudovými smyčkami. Pole smyček se omezí zmenšením jejich plochy. To platí pro smyčku "vysílací" i "přijímací". Při hledání přijímacích smyček si musíme uvědomit, že každý proud teče uzavřeným okruhem (nezapomenout na zemní a napájecí vodiče). Proto mají zpětné vodiče vést v těsné blízkosti vodičů přívodních (a z hlediska parazitní zpětné vazby by zemní část smyčky měla být samostatná, neměl by tu protékat žádný jiný proud). Na DPS se napájecí vodiče navrhují co nejširší, vedou se planparalelně nebo těsně vedle sebe, jejich součástí jsou blokovací kapacitory. Rozptylová pole transformátorů a tlumivek se dají potlačit např. použitím hrníčkových nebo ještě lépe toroidních jader. Magnetickou vazbu lze omezit rovněž vhodným natočením zdroje rušivého pole tak, aby napětí indukované tímto polem do rušeného obvodu bylo minimální. Konečně je možné i magnetické stínění. Pro nízké kmitočty vyhovuje stínění z materiálu s velkou permeabilitou, pro kmitočty vysoké je často účinnější stínění měděné, které brání průniku vysokofrekvenčního magnetického pole tím, že se ve stínění indukují vířivé proudy. Nejdokonalejší stínění pro magnetické pole je pak vícenásobné stínění pomocí přepážek či krytů, sestavených z několika vrstev střídavě vodivých a magnetických. 8.3 Příklad návrhu volby součástek Pro příklad konstrukce elektrického zařízení jsme vybrali modul základní desky osobního počítače. Blokové schéma základní desky je zobrazeno na obr Účelem této kapitoly není popis jednotlivých procesorů, které se vyskytují na trhu, popřípadě popis konkrétní základní desky počítače. Jde nám o to ukázat, že tento poměrně složitý celek, je složen z reálných obvodů, které jsou běžně na trhu k dispozici a tyto součástky se používají i v jiných aplikacích. Je jasné, že základní deska musí být schopná dodat poměrně velký výkon, proto její podstatnou část tvoří různé zdroje napájecího nebo referenčního napětí. Dále se zde setkává několik výrobních technologií a je nutné řešit kompatibilitu mezi nimi. Tato skutečnost je nejvíce patrna na sběrnici mezi procesorem a severním mostem, kde výstup procesoru Xeon TM používá technologii GVL, ale ostatní součástky pracují s úrovněmi LVTTL. Další zajímavou oblast tvoří podpůrné obvody nutné pro správnou funkci zařízení.

7 Reset 230 V PC zdroj silverbox 12 V 5 V VRM Procesor CPU ventilátor Teplotní senzor Lokální DC/DC Generátor hodinového kmitočtu AGP port Nap. regulátor Nap. regulátor Severní most SM / I 2 C sběrnice Paměťová sběrnice Paměť. rozhraní DDR PCI sběrnice LPC sběrnice Nap. regulátor Jižní most SM / I 2 C sběrnice USB Paměť. moduly Super I/O Chlazení zap./vyp. Obr. 8.9:Blokové schéma základní desky VRM (voltage reference modul), ten blok zajišťuje napájení pro procesor, vzhledem k výkonu který musí dodávat je tvořen spínaným výkonovým regulátorem PIP250M, jde o precizní regulátor s výstupním napětím 0,8 V až 5 V, schopným dodávat proud 15 A. Účinnost tohoto spínaného zdroje je 92 %. Protože různé typy procesorů mají různé napájecí napětí, může tento blok obsahovat větší počet výkonových regulátorů, které jsou následně řízeny spínacími tranzistory. Pro tyto výkony jsou určeny nízkonapěťové tranzistory s kanálem N typu MOSFET, schopné spínat proudy do 50 A, při napětí U DS = 20 až 50 V. Používaným typem tranzistoru je IRFZ44N. Pro řízení spínaných zdrojů lze využít pulzně šířkového Obr. 8.10: Blok napájecích napětí VRM modulátoru (PWM) jako je například TEA1507. Dalšími prvky jsou lineární napěťové regulátory, které zajišťují přesná napětí s menším výkonem. Zde lze použít lineární low-drop regulátory typu LP2980 s max. zatížitelností 50 ma a přesností 0,5 %. Tyto regulátory se používají i v mobilních aplikacích, proto jsou vybaveny funkcí sleep, která v případě, že dané napětí není potřeba, sníží spotřebu regulátoru na méně než 1 μw.

8 Resetovací obvod základní desky je tvořen obvody řady MAX 705 s délkou pulzu 200 ms, nebo ekvivalentními obvody NE566XX, které jsou vhodné pro paměti typu S-RAM. Další nezbytnou částí v návrhu základní desky jsou elektrostatické ochrany ESD, tyto ochrany chrání vstupy sběrnice proti elektrostatickému výboji. Pomoci ochran ESD je chráněna sběrnice AGP a USB rozbočovač. Pro ochranu ESD se využívají nízkokapacitní diodová pole, typu PESDxL4UG (např. PESD3V3L4UG), ktera dokáží ochránit vstupy do napětí přesahující 20 kv. Sledování teploty během provozu základní desky dochází k zahřívání jednotlivých prvků, a proto je nutné měření jejich teploty. Při tomto měření tepoty není rozhodující přesnost měření, proto používané senzory měří teplotu s přesností ± 2,0 C. Pro měření se využívají teplotní senzory LM75A a NE16xx. Oba typy mají digitální výstup, velmi malou spotřebu a podporují zavedený průmyslový standard. Brána USB v dnešní době to je nezbytná součást každého počítače, na kterou jsou kladené velké nároky. Na základních deskách se využívají obvody ISP1561BM. Tento obvod v sobě integruje dva originální Open Host Controller Interface (OHCI) s datovým přenosem 1,5 Mbit/s nebo 12 Mbit/s a jeden rozšířený Enhanced Host Controller Interface (EHCI) s definovaným tokem 480 Mbit/s a čtyři sběrnicové přijímače a vysílače, které vyhovují vysokorychlostní komunikaci USB. Obvod umožňuje přímou komunikaci se sběrnicí PCI. Obvody pro podporu paměťové sběrnice a sběrnice I 2 C, jako opakovače, rozbočovače a další. V této kategorii lze konkrétně uvést obvod GTL2000, který je 22-bitový obousměrný nízkonapěťový převaděč, podporující sběrnice s úrovněmi 1,0 V, 1,2 V, 1,5 V, 1,8 V, 2,5 V, 3,3 V, a 5 V. Pro napájení sběrnice pro paměti DDR (Double Date Rate) se využívají obvody ukončení sběrnice tzv. Bus Termination Regulators, které zajišťují správná napětí na celé datové sběrnici. Mezi tyto obvody patří NE Příklad využití tohoto obvodu je na Obr DIMM0 DIMM1 Paměťový řadič ADRESA DATA V TT NE57810 napájení sběrnice R S = 20 Ω R T = 27 Ω Obr. 8.11:Ukončení paměťové sběrnice Protože dnešní procesory pracují v nízkonapěťovém režimu, je nutné jejich výstupní sběrnice převést na logické úrovně, se kterými se pracuje v následujících obvodech. K převedení těchto signálů slouží například převaděč sběrnice úrovní GTL procesoru Xeon TM na úrovně LVTTL (Low Voltage TTL). Označení toho to obvodu je GTL2006. Tento obvod navíc podporuje dvouprocesorové aplikace.

MNEN Koncepce návrhu přístroje. Ing. Pavel Šteffan

MNEN Koncepce návrhu přístroje. Ing. Pavel Šteffan MNEN Koncepce návrhu přístroje Ing. Pavel Šteffan Obsah Zásady návrhu Základní doporučení při návrhu DPS Rušení a vazby mezi bloky Příklad návrhu a volby součástek Zásady návrhu Návrh zařízení je souhrn

Více

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole 13. VYSOKOFREKVENČNÍ RUŠENÍ 13.1. Klasifikace vysokofrekvenčního rušení Definice vysokofrekvenčního rušení: od 10 khz do 400 GHz Zdroje: prakticky všechny zdroje rušení Rozdělení: rušení šířené vedením

Více

Katalogový list Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc.

Katalogový list   Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc. Katalogový list www.abetec.cz Návrh a konstrukce desek plošných spojů Obj. číslo: 105000443 Popis Ing. Vít Záhlava, CSc. Kniha si klade za cíl seznámit čtenáře s technikou a metodikou práce návrhu od elektronického

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ME II-4.2.1. STAVBA JEDNODUCHÉHO ZESILOVAČE Obor: Mechanik - elekronik Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Michal Gregárek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně

Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů Galvanická vazba (vazba společnou impedancí) Kapacitní vazba Induktivní vazba

Více

Účinky měničů na elektrickou síť

Účinky měničů na elektrickou síť Účinky měničů na elektrickou síť Výkonová elektronika - přednášky Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Definice pojmů podle normy ČSN

Více

5. RUŠENÍ, ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA (EMC) a NORMY EMC

5. RUŠENÍ, ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA (EMC) a NORMY EMC 5. RUŠENÍ, ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA (EMC) a NORMY EMC Závažným problémem konstrukce impulsních regulátorů je jejich odrušení. Výkonové obvody měničů představují aktivní zdroj impulsního a kmitočtového

Více

7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty:

7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty: 7. 7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty: Výkres vodivých obrazců obsahuje kresbu vodivého obrazce, značky pro kontrolní body,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika)

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika) ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika) 1. Cívky - vlastnosti a provedení, řešení elektronických stejnosměrných

Více

Interakce ve výuce základů elektrotechniky

Interakce ve výuce základů elektrotechniky Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, Místo poskytovaného vzdělávaní Stod, Plzeňská 245 CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Interakce ve výuce základů elektrotechniky TRANSFORMÁTORY Číslo projektu

Více

Návrh konstrukce odchovny 2. dil

Návrh konstrukce odchovny 2. dil 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh konstrukce odchovny 2. dil Pikner Michal Elektrotechnika 19.01.2011 V minulem dile jsme si popsali návrh konstrukce odchovny. senzamili jsme se s

Více

ZDROJ 230V AC/DC DVPWR1

ZDROJ 230V AC/DC DVPWR1 VLASTNOSTI Zdroj DVPWR1 slouží pro napájení van souboru ZAT-DV řídícího systému ZAT 2000 MP. Výstupní napětí a jejich tolerance, časové průběhy logických signálů a jejich zatížitelnost odpovídají normě

Více

Bezkontaktní spínací prvky: kombinace spojitého a impulsního rušení: strmý napěťový impuls a tlumené vf oscilace výkonové polovodičové měniče

Bezkontaktní spínací prvky: kombinace spojitého a impulsního rušení: strmý napěťový impuls a tlumené vf oscilace výkonové polovodičové měniče 12. IMPULZNÍ RUŠENÍ 12.1. Zdroje impulsního rušení Definice impulsního rušení: rušení, které se projevuje v daném zařízení jako posloupnost jednotlivých impulsů nebo přechodných dějů Zdroje: spínání elektrických

Více

Výpočet základních analogových obvodů a návrh realizačních schémat

Výpočet základních analogových obvodů a návrh realizačních schémat Parametrický stabilizátor napětí s tranzistorem C CE E T D B BE Funkce stabilizátoru je založena na konstantní velikosti napětí. Pokles výstupního napětí způsobí zvětšení BE a tím větší otevření tranzistoru.

Více

GFK-1905-CZ Duben 2001. Specifikace modulu. Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C.

GFK-1905-CZ Duben 2001. Specifikace modulu. Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C. Modul má jeden elektricky oddělený kontakt typu C. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení 12,2 mm x 120 mm x 71,5 mm K elektricky oddělenému přepínacímu kontaktu relé. Provozní

Více

Zásady návrhu a aplikace A/Č obvodů

Zásady návrhu a aplikace A/Č obvodů ásady návrhu a aplikace A/Č obvodů působy buzení A/Č převodníků Rušivé signály Napájení A/Č systémů Impedanční přizpůsobení Stínění elektronických obvodů ásady návrhu tištěných spojů Přenos signálů z hlediska

Více

SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÉHO VÝCVIKU

SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÉHO VÝCVIKU SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÉHO VÝCVIKU Téma Název 1. Obvod A/D převodníku 2. Obvod pro řízení krokových motorků Každé téma obsahuje: Konstrukce a oživení elektronického obvodu Technologie

Více

Optický oddělovač nízkofrekvenčního audio signálu Michal Slánský

Optický oddělovač nízkofrekvenčního audio signálu Michal Slánský Optický oddělovač nízkofrekvenčního audio signálu Michal Slánský K této stavbě tohoto zařízení optického oddělovače NF signálu mě vedla skutečnost, neustálé pronikajícího brumu do audio signálu. Tato situace

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE

5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE 5. POLOVODIČOVÉ MĚNIČE Měniče mění parametry elektrické energie (vstupní na výstupní). Myslí se tím zejména napětí (střední hodnota) a u střídavých i kmitočet. Obr. 5.1. Základní dělení měničů 1 Obr. 5.2.

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup ELEKTONIKA I N V E S T I C E D O O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 1. Usměrňování a vyhlazování střídavého a. jednocestné usměrnění Do obvodu střídavého proudu sériově připojíme diodu. Prochází jí proud

Více

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY ELEKTRONIKA Maturitní témata 2018/2019 26-41-L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY Řešení lineárních obvodů - vysvětlete postup řešení el.obvodu ohmovou metodou (postupným zjednodušováním) a vyřešte

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEI - 2.6 Technologie jednoduchých montážních prací Obor: Mechanik elektronik Ročník: 1. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 2. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 2. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Pasivní a konstrukční prvky - Rezistory - Kondenzátory - Vinuté díly, cívky, transformátory - Konektory - Kontaktní prvky, spínače,

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY řady TZP s aktivním frekvenčním filtrem www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod 3 2. Obecný popis tenzometrického převodníku 3 3. Technický popis tenzometrického převodníku 4 4. Nastavení

Více

Spínače s tranzistory řízenými elektrickým polem. Používají součástky typu FET, IGBT resp. IGCT

Spínače s tranzistory řízenými elektrickým polem. Používají součástky typu FET, IGBT resp. IGCT Spínače s tranzistory řízenými elektrickým polem Používají součástky typu FET, IGBT resp. IGCT Základní vlastnosti spínačů s tranzistory FET, IGBT resp. IGCT plně řízený spínač nízkovýkonové řízení malý

Více

VŠB-Technická univerzita Ostrava ZPĚTNÉ VLIVY POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ NA NAPÁJECÍ SÍŤ

VŠB-Technická univerzita Ostrava ZPĚTNÉ VLIVY POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ NA NAPÁJECÍ SÍŤ VŠB-Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektroniky ZPĚTNÉ VLIVY POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ NA NAPÁJECÍ SÍŤ Studijní text úvodní část Prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc. Ostrava

Více

ELEKTROTECHNICKÁ SCHÉMATA A ZAŘÍZENÍ, DESKY S PLOŠNÝMI SPOJI

ELEKTROTECHNICKÁ SCHÉMATA A ZAŘÍZENÍ, DESKY S PLOŠNÝMI SPOJI ELEKTROTECHNICKÁ SCHÉMATA A ZAŘÍZENÍ, DESKY S PLOŠNÝMI SPOJI Označování komponent ve schématu Zkratky jmenovitých hodnot rezistorů a kondenzátorů Zobrazování komponentů ve schématu Elektrotechnická schémata

Více

Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET

Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET NFET4X0AB Modul výkonových spínačů s tranzistory N-FET Milan Horkel Ve starých mainboardech počítačů PC bývají pěkné veliké tranzistory N-FET, které je možné využít. Tranzistory bývají tak asi na proud

Více

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny

1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny 1 Jednoduchý reflexní přijímač pro střední vlny Popsaný přijímač slouží k poslechu rozhlasových stanic v pásmu středních vln. Přijímač je napájen z USB portu počítače přijímaný signál je pak připojen na

Více

Cvičení č.7. Zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMC Rozdělení zařízení vzhledem k citlivosti na rušení

Cvičení č.7. Zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMC Rozdělení zařízení vzhledem k citlivosti na rušení Cvičení č.7 Zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMC 7.1. Rozdělení zařízení vzhledem k citlivosti na rušení Zařízení velmi citlivá: o čidla elektrických a neelektrických

Více

Unipolární tranzistor aplikace

Unipolární tranzistor aplikace Unipolární tranzistor aplikace Návod k praktickému cvičení z předmětu A4B34EM 1 Cíl měření Účelem tohoto měření je seznámení se s funkcí a aplikacemi unipolárních tranzistorů. Během tohoto měření si prakticky

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

Odrušení plošných spoj Vlastnosti plošných spoj Odpor Kapacitu Induk nost mikropáskového vedení Vlivem vzájemné induk nosti a kapacity eslechy

Odrušení plošných spoj Vlastnosti plošných spoj Odpor Kapacitu Induk nost mikropáskového vedení Vlivem vzájemné induk nosti a kapacity eslechy Odrušení plošných spojů Ing. Jiří Vlček Tento text je určen pro výuku praxe na SPŠE. Doplňuje moji publikaci Základy elektrotechniky Elektrotechnologii. Vlastnosti plošných spojů Odpor R = ρ l/s = ρ l/t

Více

A8B32IES Úvod do elektronických systémů

A8B32IES Úvod do elektronických systémů A8B3IES Úvod do elektronických systémů..04 Ukázka činnosti elektronického systému DC/DC měniče a optické komunikační cesty Aplikace tranzistoru MOSFET jako spínače Princip DC/DC měniče zvyšujícího napětí

Více

FVZ K13138-TACR-V004-G-TRIGGER_BOX

FVZ K13138-TACR-V004-G-TRIGGER_BOX TriggerBox Souhrn hlavních funkcí Synchronizace přes Ethernetový protokol IEEE 1588 v2 PTP Automatické určení možnosti, zda SyncCore zastává roli PTP master nebo PTP slave dle mechanizmů standardu PTP

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 Tematické okruhy a hodnotící kritéria Střední průmyslová škola, 1/8 ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA

Více

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál IC220ALG321. Specifikace modulu. Spotřeba. Vlastnosti. Údaje pro objednávku

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál IC220ALG321. Specifikace modulu. Spotřeba. Vlastnosti. Údaje pro objednávku Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál Modul slouží pro výstup analogových napěťových signálů. Tyto signály jsou k dispozici v 16 bitovém rozlišení. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka

Více

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu Revize elektrických zařízení (EZ) Provádí se: před uvedením EZ do provozu Výchozí revize při zakoupení spotřebiče je nahrazena Záručním listem ve stanovených termínech Periodické revize po opravách a rekonstrukcích

Více

MULTIGENERÁTOR TEORIE

MULTIGENERÁTOR TEORIE MULTIGENERÁTOR Tématický celek: Astabilní generátor. SE3, SE4 Výukový cíl: Naučit žáky praktické zapojení multigenerátoru. Pochopit funkci a jeho praktické použití při opravách TVP) Pomůcky: Multimetr,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor vzdělání: 26-41-M/01 elektrotechnika Předmět: automatizační technika 1. Senzory 2. S7-1200, základní pojmy 3. S7-1200, bitové instrukce 4. S7-1200, časovače, čítače 5. Vizualizační systémy 6. S7-1200,

Více

GFK-2005-CZ Prosinec Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Provozní teplota -25 C až +55 C. Skladovací teplota -25 C až +85 C

GFK-2005-CZ Prosinec Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Provozní teplota -25 C až +55 C. Skladovací teplota -25 C až +85 C Výstup 24 Vss, negativní logika, 0,5 A, 2 body Modul slouží pro výstup digitálních signálů 24 Vss. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení 12,2 mm x 120 mm x 71,5 mm dvou-,

Více

Maturitní témata. 1. Elektronické obvody napájecích zdrojů. konstrukce transformátoru. konstrukce usměrňovačů. konstrukce filtrů v napájecích zdrojích

Maturitní témata. 1. Elektronické obvody napájecích zdrojů. konstrukce transformátoru. konstrukce usměrňovačů. konstrukce filtrů v napájecích zdrojích Maturitní témata Studijní obor : 26-41-L/01 Mechanik elektrotechnik pro výpočetní a elektronické systémy Předmět: Elektronika a Elektrotechnická měření Školní rok : 2018/2019 Třída : MEV4 1. Elektronické

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

Přehled zapojení I/O modulů k systému Control4 - řada FN

Přehled zapojení I/O modulů k systému Control4 - řada FN Přehled zapojení I/O modulů k systému Control4 - řada FN Řada výkonových modulů pro ovládání světel (stmívání a spínání), žaluzií, bran, hlavic topení apod. Moduly jsou kompatibilní se systémem Control4

Více

Přenosová technika 1

Přenosová technika 1 Přenosová technika 1 Přenosová technika Základní pojmy a jednotky Přenosová technika je oblast sdělovací techniky, která se zabývá konstrukčním provedením, stavbou i provozem zařízení sloužících k přenášení,

Více

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí

Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače, filtrace zvlněného napětí, zdvojovač a násobič napětí Usměrňovače slouží k převedení střídavého napětí, nejčastěji napětí na sekundárním vinutí síťového transformátoru, na stejnosměrné. Jsou

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2010 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Napětí 400 V (dříve 380 V) nalezneme

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti Stejnosměrné generátory dynama 1. Princip činnosti stator dynama vytváří budící magnetické pole v tomto poli se otáčí vinutí rotoru s jedním závitem v závitech rotoru se indukuje napětí změnou velikosti

Více

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu.

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu. v v 1. V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky. 2. V jakých jednotkách se vyjadřuje indukčnost uveďte název a značku jednotky. 3. V jakých jednotkách se vyjadřuje kmitočet

Více

Audio/Video po Cat5 kabelech

Audio/Video po Cat5 kabelech CAT-5 kabel nabízí mnoho výhod při nízkých nákladech oproti koaxiálnímu kabelu. Průměrné náklady na 100m CAT-5 kabelu jsou 20 dolarů, zatímco průměrné náklady na 100m koaxiálního kabelu by mohly snadno

Více

Zkouškové otázky z A7B31ELI

Zkouškové otázky z A7B31ELI Zkouškové otázky z A7B31ELI 1 V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí - uveďte název a značku jednotky 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud - uveďte název a značku jednotky 3 V jakých jednotkách se

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ

MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ MATURITNÍ ZKOUŠKA Z ELEKTROTECHNICKÝCH MĚŘENÍ Třída: A4 Školní rok: 2010/2011 1 Vlastnosti měřících přístrojů - rozdělení měřících přístrojů, stupnice měřících přístrojů, značky na stupnici - uložení otočné

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_09 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením.

Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením. Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením. Na čem závisí účinnost vedení? účinnost vedení závisí na činiteli útlumu β a na činiteli odrazu

Více

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý Elektronický oscilátor

Více

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Kategorie M. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro: Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie M START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Sběrnice RS-485 se používá pro:

Více

Obvodové prvky a jejich

Obvodové prvky a jejich Obvodové prvky a jejich parametry Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický obvod Uspořádaný systém elektrických prvků a vodičů sloužící

Více

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001 Mikrokontroléry Doplňující text pro POS K. D. 2001 Úvod Mikrokontroléry, jinak též označované jako jednočipové mikropočítače, obsahují v jediném pouzdře všechny podstatné části mikropočítače: Řadič a aritmetickou

Více

Oscilátory. Oscilátory s pevným kmitočtem Oscilátory s proměnným kmitočtem (laditelné)

Oscilátory. Oscilátory s pevným kmitočtem Oscilátory s proměnným kmitočtem (laditelné) Oscilátory Oscilátory Oscilátory s pevným kmitočtem Oscilátory s proměnným kmitočtem (laditelné) mechanicky laditelní elektricky laditelné VCO (Voltage Control Oscillator) Typy oscilátorů RC většinou neharmonické

Více

Paměti Rambus DRAM (RDRAM) Paměti Flash Paměti SGRAM

Paměti Rambus DRAM (RDRAM) Paměti Flash Paměti SGRAM Paměti Rambus DRAM (RDRAM) Paměti Flash Paměti SGRAM 1 Požadavky na RDRAM - začátky Nové DRAM musí zajistit desetinásobné zvýšení šířky pásma srovnání výkonu procesoru a paměti. Náklady na výrobu a prodej

Více

Detektory poruchového elektrického oblouku v sítích NN. Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. ČVUT FEL v Praze

Detektory poruchového elektrického oblouku v sítích NN. Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. ČVUT FEL v Praze Detektory poruchového elektrického oblouku v sítích NN Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. ČVUT FEL v Praze Obsah přednášky Úvod do problematiky detekce poruchového oblouku Dosavadní zkušenosti s nasazením AFDD

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Bc. David Pietschmann.

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Bc. David Pietschmann. VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

GFK-1904-CZ Duben Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C. Provozní vlhkost. Skladovací vlhkost

GFK-1904-CZ Duben Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C. Provozní vlhkost. Skladovací vlhkost Modul slouží pro výstup digitálních signálů 24 Vss. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení 12,2 mm x 120 mm x 71,5 mm dvou- a třídrátové Provozní teplota -25 C až +55 C

Více

Vrstvy periferních rozhraní

Vrstvy periferních rozhraní Vrstvy periferních rozhraní Cíl přednášky Prezentovat, jak postupovat při analýze konkrétního rozhraní. Vysvětlit pojem vrstvy periferních rozhraní. Ukázat způsob využití tohoto pojmu na rozhraní RS 232.

Více

Aparatura pro měření relativních vibrací MRV 2.1

Aparatura pro měření relativních vibrací MRV 2.1 Aparatura pro měření relativních vibrací MRV 2.1 Jednokanálová aparatura pro měření relativních vibrací typu MRV 2.1 je určena pro měření relativních vibrací točivých strojů, zejména energetických zařízení

Více

I. Současná analogová technika

I. Současná analogová technika IAS 2010/11 1 I. Současná analogová technika Analogové obvody v moderních komunikačních systémech. Vývoj informatických technologií v poslední dekádě minulého století digitalizace, zvýšení objemu přenášených

Více

přenosové rychlosti v počítačových sítích útlum

přenosové rychlosti v počítačových sítích útlum přenosové rychlosti v počítačových sítích útlum větší pro vyšší frekvence zvyšuje se s rostoucí délkou kabelu odolnost vůči rušení (interference) přeslechy (crosstalks)= přenášený signál může ovlivňovat

Více

Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů

Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů Ing. Leoš KOUPÝ, ILLKO, s.r.o. Blansko, ČR 1. ÚVOD Zemní odpor je veličina, která má značný vliv na bezpečnost provozu nejrůznějších elektrických

Více

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka Tel-10 Suma proudů v uzlu (1. Kirchhofův zákon) Posuvným ovladačem ohmické hodnoty rezistoru se mění proud v uzlu, suma platí pro každou hodnotu rezistoru. Tel-20 Suma napětí podél smyčky (2. Kirchhofův

Více

MS - polovodičové měniče POLOVODIČOVÉ MĚNIČE

MS - polovodičové měniče POLOVODIČOVÉ MĚNIČE POLOVODIČOVÉ MĚNIČE Měniče mění parametry elektrické energie (vstupní na výstupní). Myslí se tím zejména napětí (u stejnosměrných střední hodnota) a u střídavých efektivní hodnota napětí a kmitočet. Obr.

Více

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz)

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz) Provazník oscilatory.docx Oscilátory Oscilátory dělíme podle několika hledisek (uvedené třídění není zcela jednotné - bylo použito vžitých názvů, které vznikaly v různém období vývoje a za zcela odlišných

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Univerzální stmívač Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt je

Více

GFK-2004-CZ Listopad Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C.

GFK-2004-CZ Listopad Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C. Modul slouží pro výstup digitálních signálů 24 Vss. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení 48,8 mm x 120 mm x 71,5 mm dvou-, tří- a čtyřdrátové Provozní teplota -25 C až

Více

AGP - Accelerated Graphics Port

AGP - Accelerated Graphics Port AGP - Accelerated Graphics Port Grafiku 3D a video bylo možné v jisté vývojové etapě techniky pracovních stanic provozovat pouze na kvalitních pracovních stanicích (cena 20 000 USD a více) - AGP představuje

Více

PK Design. Uživatelský manuál. Modul 4 LED displejů, klávesnice a LCD rozhraní v1.0. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS

PK Design. Uživatelský manuál. Modul 4 LED displejů, klávesnice a LCD rozhraní v1.0. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS Modul 4 LED displejů, klávesnice a LCD rozhraní v1.0 Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS Uživatelský manuál Verze dokumentu 1.0 (19.04.2005) Obsah 1 Upozornění... 3 2 Úvod... 4 2.1 Vlastnosti

Více

elektronické moduly RSE SSR AC1A A1 FA 2 KM1 1 A FA 1 SA1 XV ma +24V +24V FA 2 24V AC RSE KT G12A 12 A FA 1 +24V 100 ma SA 1 XV 1

elektronické moduly RSE SSR AC1A A1 FA 2 KM1 1 A FA 1 SA1 XV ma +24V +24V FA 2 24V AC RSE KT G12A 12 A FA 1 +24V 100 ma SA 1 XV 1 Y elektronické moduly V Y V AC A M M RSE KT GA SA L A RSE SSR ACA A KM A SA Y V Y V AC A M M RSE KT GA SA L A RSE SSR ACA A KM A SA RSE D RSE D RA - SVORKA S OCHRAOU A ODDĚLOVACÍ DIODOU Základem svorky

Více

NÁVRH TRANSFORMÁTORU. Postup školního výpočtu distribučního transformátoru

NÁVRH TRANSFORMÁTORU. Postup školního výpočtu distribučního transformátoru NÁVRH TRANSFORMÁTORU Postup školního výpočtu distribučního transformátoru Pro návrh transformátoru se zadává: - zdánlivý výkon S [kva ] - vstupní a výstupní sdružené napětí ve tvaru /U [V] - kmitočet f

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY 8. Princip činnosti 8. Provozní stavy skutečného transformátoru 8.. Transformátor naprázdno 8.. Transformátor

Více

zařízení 6. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 6. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 6. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Chyby při návrhu a realizaci el. zařízení Základní pravidla pro návrh v souladu s EMC - omezení vyzařování a zvýšení odolnosti

Více

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál IC220ALG320. Specifikace modulu. Spotřeba. Údaje pro objednávku

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál IC220ALG320. Specifikace modulu. Spotřeba. Údaje pro objednávku Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál Modul slouží pro výstup analogových napěťových nebo proudových signálů. Tyto signály jsou k dispozici v 16 bitovém rozlišení. Specifikace modulu

Více

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová Pasivní obvodové součástky R,L, C Ing. Viera Nouzová Základní pojmy Elektrický obvod vzniká spojením jedné nebo více součástek na zdroj elektrické energie. Obvodové součástky - součástky zapojeny do elektrického

Více

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Profesionál na galvanické oddělení a převod standardních signálů Flexibilní a extrémně přesný s kalibrovanými rozsahy Univerzální napájení 20 253 Vac/dc Bezpečné

Více

FEL ČVUT Praha. Semestrální projekt předmětu X31SCS Struktury číslicových systémů. Jan Kubín

FEL ČVUT Praha. Semestrální projekt předmětu X31SCS Struktury číslicových systémů. Jan Kubín FEL ČVUT Praha Semestrální projekt předmětu X31SCS Struktury číslicových systémů 2. Rozdělení napájecích zdrojů Stručně 5. Problematika spín. zdrojů Rozdělení napájecích zdrojů Spínané zdroje obecně Blokové

Více

EMKO F3 - indukční průtokoměr

EMKO F3 - indukční průtokoměr EMKO F3 - indukční průtokoměr Princip činnosti Měřidlo je založeno na principu elektromagnetické indukce. Je určeno k měření průtoku elektricky vodivých kapalin. Je zvlášť vhodné tam, kde tradiční mechanická

Více

MĚŘENÍ HRADLA 1. ZADÁNÍ: 2. POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU: 3. TEORETICKÝ ROZBOR. Poslední změna

MĚŘENÍ HRADLA 1. ZADÁNÍ: 2. POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU: 3. TEORETICKÝ ROZBOR. Poslední změna MĚŘENÍ HRADLA Poslední změna 23.10.2016 1. ZADÁNÍ: a) Vykompenzujte sondy potřebné pro připojení k osciloskopu b) Odpojte vstupy hradla 1 na přípravku a nastavte potřebný vstupní signál (Umax, Umin, offset,

Více

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů Zdeněk Oborný Freescale 2013 1. Obecné vlastnosti Cílem bylo vytvořit zařízení, které by sloužilo jako modernizovaná náhrada stávající

Více

LC oscilátory s transformátorovou vazbou

LC oscilátory s transformátorovou vazbou 1 LC oscilátory s transformátorovou vazbou Ing. Ladislav Kopecký, květen 2017 Základní zapojení oscilátoru pro rezonanční řízení motorů obsahuje dva spínače, které spínají střídavě v závislosti na okamžité

Více

Hlavní parametry rádiových přijímačů

Hlavní parametry rádiových přijímačů Hlavní parametry rádiových přijímačů Zpracoval: Ing. Jiří Sehnal Pro posouzení základních vlastností rádiových přijímačů jsou zavedena normalizovaná kritéria parametry, podle kterých se rádiové přijímače

Více

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3?

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3? TÉMA 1 a 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje odpor uveďte název

Více

Schémata doporučených zapojení 1.0 Vydání 2/2010

Schémata doporučených zapojení 1.0 Vydání 2/2010 Schémata doporučených zapojení 1.0 Vydání 2/2010 Řídící a výkonové jednotky sinamics G120 Obsah 2 vodičové řízení (příkazy ON/OFF1 a REV) s analogově zadávanou požadovanou rychlostí, indikací poruchy,

Více

Sada 1 - Elektrotechnika

Sada 1 - Elektrotechnika S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Elektrotechnika 20. Přepětí, ochrany před přepětím Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS Doporučení slouží jako pomůcka při návrhu desek plošných spojů a specifikuje podklady pro výrobu DPS. Podklady musí odpovídat potřebám výrobní technologie. Zákazník si odpovídá

Více

Měřicí technika pro automobilový průmysl

Měřicí technika pro automobilový průmysl Měřicí technika pro automobilový průmysl Ing. Otto Vodvářka Měřicí a testovací technika R&S otto.vodvarka@rohde-schwarz.com l Elektronika v moderním automobilu l Procesory l Komunikace po sběrnici l Rozhlasový

Více