Management. Řízení projektových rizik a změn

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Management. Řízení projektových rizik a změn"

Transkript

1 Management Řízení projektových rizik a změn Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Osnova: Úvod 1. Řízení projektových rizik 2. Řízení změn v projektu Závěr

3 LITERATURA PITAŠ, J., HAJKR, J., HAVLÍK, J., MÁCHAL, P., MOTAL, M., NOVÁK, I., STANÍČEK, Z. Národní standard kompetencí projektového řízení verze 3.2 National standard competences of project management version vyd. Brno: Společnost pro projektové řízení o.s., s. ISBN DOLEŽAL, J., MÁCHAL, P., LACKO, B. a kolektiv. Projektový management podle IMPA. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN ROSENAU M. D. Řízení projektů. 1. vyd. Praha: Computer Press, s. ISBN PROJECT MANAGEMENT INSTITUTE. Praktice Standard for Project Risk Management. Pensylvania (USA): Project Management Institute, Inc., p. ISBN

4 SVOZILOVÁ, A. Projektový management. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN JABLONSKÝ, J. Operační výzkum. 1.vyd. Praha: VŠE Praha, s. ISBN HYDRÁK, K. Microsoft Office Project Hotová řešení pro verze 2000 až vyd. Brno: Computer Press, s. ISBN KUBÁLEK, T., KUBÁLKOVÁ, M. Řízení projektů v Microsoft Office Project Učebnice pro vysoké školy. 1. vyd. Brno: Computer Press, s. ISBN ISO Risk management Principiles and guidelines. Geneva (Switzerland), 2009, 24 p. ISO Guide 73:2009(E/F). Risk management Vocabulary. First edition. Geneva (Switzerland), 2009, 15 p.

5 Úvod

6 Vždycky, když chceš, aby se ti něco povedlo, neznámý faktor ti zkříží plány. Jestliže budeme už předem, z nejrůznějších důvodů, předvídat, že se něco pokazí, chyba se projeví v ten nejméně vhodný okamžik a její důsledky budou nepředvídatelné.

7 PROJEKT se vždy nachází v nějakém prostředí, ve kterém probíhají různé náhodné jevy a události, které se navzájem ovlivňují.

8 1. ŘÍZENÍ PROJEKTOVÝCH RIZIK

9 Řízení rizik dle ISO Řízení projektových rizik (Project Risk Management) koordinované aktivity, pomocí kterých řídíme a ovládáme organizaci s ohledem na rizika.

10 Cíle řízení projektových rizik (ISO ): zvýšení pravděpodobnosti dosažení cílů; dodržení zákonných a regulačních požadavků a mezinárodních norem; vytvoření reálného základu pro rozhodování a plánování; efektivní přidělení a využití zdrojů pro ošetření rizik; minimalizace ztrát.

11 Řízení projektových rizik dle PMI Řízení projektových rizik zahrnuje nezbytné procesy, které spojují plánování řízení rizik, identifikaci, analýzu, reakci (odezvu), monitorování a ovládání. Cílem řízení projektových rizik je: zvýšit pravděpodobnost a dopad pozitivních událostí; snížení pravděpodobnosti a dopadu negativních událostí na projekt. Pozn.: Řízení projektových rizik vyžaduje, aby procesy projektového řízení (např. plánování, rozpočtování a řízení změn) se prováděly na úrovni nejlepších dostupných postupů.

12 POJMY dle ISO a PMI Riziko (Risk) nejistá událost nebo podmínka, která pokud nastane, má negativní vliv na dosažení cíle projektu. Hrozba (Threat) konkrétní událost, jejíž výskyt nastartuje děj s negativním dopadem na cíl projektu. Příležitost (Opportunity) konkrétní událost, jejíž výskyt nastartuje děj s pozitivním dopadem na cíl projektu. Dopad rizika (Risk Effect) děj s nepříznivým/příznivým vlivem na projekt, který je nastartován výskytem nějaké události (hrozby nebo příležitosti).

13 Dále se budeme zabývat pouze těmito

14 POJMY dle IPMA Nebezpečí (Risk Factor) možnost vzniku situace či nastání události, která záporným způsobem ovlivní naplnění trojimperativu projektu. Hrozba (Risk Event, Threat) konkrétní událost, jejichž výskyt nastartuje děj s negativním dopadem na cíl projektu. Riziko (Risk) nejistá událost nebo podmínka, která pokud nastane, má negativní vliv na dosažení cíle projektu. Dopad rizika (Risk Effect) děj s nepříznivým vlivem na projekt, který je nastartován výskytem nějaké události (hrozby).

15 ISO a riziko Definice rizika podle ISO a ISO : Riziko účinek nejistoty na dosaženi cílů. Poznámka 6 (note 6) u definice rizika podle ISO 27005: Riziko bezpečnosti informací je spojeno s potenciálem (možností), kterým hrozba využije zranitelnosti informačního aktiva nebo skupiny informačních aktiv a tím zapříčiní škodu organizaci. (Hujňák, s. 13) Účinkem se rozumí odchylka od očekávaného kladná a/nebo záporná. ISO hrozba má potenciál poškodit (Harm) aktiva jako informace, procesy a systémy a proto také organizaci jako takovou.

16 Mandate and commitment Design of framework for maging risk Framework (rámec) Continual improvement of the framework Implementing risk management Monitoring and review of the framework

17 Řízení rizik procesy dle ISO A) Kontext - definice vnějších a vnitřních parametrů (podmínek), které se musí vzít v úvahu. B) Posouzení rizika (risk assessment): Identifikace rizik (risk identification); Analýza rizika (risk analysis); Hodnocení rizika (risk evaluation). C) Ošetření rizika (risk treatment). D) Monitorování a přezkoumání revidování (monitoring and review). E) Komunikace a konzultace (communication and consultation).

18

19 Rizika vztažení k cílům Riziko je vztaženo podle ISO a ISO k dosažení cílů. Za cíle ISO považuje: Cíle mohou mít podle těchto norem různá hlediska (jako jsou finanční, zdravotní a bezpečnostní, bezpečnosti informaci a environmentální cile) a mohou byt uplatňovány na různych úrovních (jako je strategická úroveň, úroveň týkající se celé organizace, projektu, produktu a procesu). Cíle jsou podle ISO svázány s aktivy (cokoliv, co má pro organizaci nějakou hodnotu).

20 Rizika vztažení k cílům Aktivem je prvek systému, který má pro danou organizaci hodnotu a proto musí být řízen a tedy i chráněn na působení nežadoucích rizik. Předpokladem je, že aktivum je nezbytné a podstatné pro dosažení cílů organizace. Splnění či nesplnění cílů má přitom dopad do podnikaní resp. poslání dané organizace. (Hujňák, s. 15) Normy nepracují při identifikaci rizik s cíli organizace, ale aktivy a cíli opatření na aktiva. Vycházejí z představy, že má-li aktivum cenu řídit a chránit na působení rizik, pak k němu logicky musí existovat i cíl prováděných opatření směřující a přispívající k dosažení cílů organizace. Cíle opatření k aktivu směřují a přispívají k dosažení cílů organizace. (Hujňák, s. 15)

21 Metody identifikace rizik výběr analýza předpokladů a omezení (Assumption and Constraints Analysis); brainstorming; diagram příčin a následků (Cause and Effect Diagram Ishikawa); diagram vlivu (Influence Diagram); hierarchická struktura rizik (RBS Risk Breakdown Structure); SWOT analýza; analýza základních příčin (Root-Cause Analysis); recenzování hierarchické struktury prací (WBS Review); analýza projektových rizik (Risk Project Analysis RIPRAN); Lessons Learned atd.

22 SWOT analýza metoda identifikace

23 Metody analýzy rizik výběr Kvalitativní metody analýza základních příčin; Lessons Learned; matice pravděpodobnosti a dopadu (P-I Metrix); analýza základních příčin (Root-Cause Analysis); analýza projektových rizik (Risk Project Analysis RIPRAN); atd. Kvantitativní metody rozhodovací strom (Decision Tree Analysis); očekávaná finanční hodnota (Expected Monetary Value); Monte Carlo (Monte Carlo Simulation); Lessons Learned; analýza projektových rizik (Risk Project Analysis RIPRAN); atd.

24 Analýza rizik matice pravděpodobnost x dopad

25 Metody odezvy na riziko výběr brainstorming; kritický řetěz (Critical Chain Project Management); diagram vlivu (Influence Diagram); rozhodovací strom (Decision Tree Analysis); delfská technika (Delphi Technique); analýza základních příčin (Root-Cause Analysis); vícekriteriální výběr (Multi-criterion selection techniques); analýza scénářů (Scenario Analysis); Lessons Learned; analýza projektových rizik (Risk Project Analysis RIPRAN); atd.

26 Techniky a procesy odezvy na riziko akceptace rizika Risk Acceptance (pasivní přijetí); přenesení rizika Risk Transference ; snížení rizika Risk Mitigation ; vyhnutí se riziku Risk Avoidance (vyloučení rizika); vyloučení rizika Risk Elimination (Exclusion) ; vytvoření rezervy; vytvoření záložního plánu Contingency plan.

27 RIZIKOVÁ PÁSMA

28 rizikové pásmo identifikovaná rizika Pásmo indikuje skutečně neakceptovatelná (kritická) rizika. Rizika zařazená do tohoto pásma jsou daleko od ochoty riskovat a identifikace jakéhokoliv rizika v tomto pásmu vyžaduje okamžitou reakci na riziko a bezprostřední odpověď na riziko (zpravidla formou opatření k jeho eliminaci). Pásmo indikuje relevantní riziko nad úrovní akceptovatelné chuti riskovat. Rizika v tomto pásmu vyžadují zpravidla bezprostřední reakci s odpovědí na riziko ve stanoveném čase. Pásmo představuje normální akceptovatelnou úroveň rizika a většinou nevyžaduje bezprostřední odpověď na riziko. Za normálních okolností jsou aktivní rizika poziciována do tomto pásma a jsou v rámci běžného rizikového managementu průběžně kontrolována a řízena. Pásmo obsahuje velmi nízká rizika, na která může být aplikována snížená kontrola a jsou tedy příležitostí pro připuštění vyšší míry rizika.

29 Aktiva, hrozby a zranitelnost Typy nehmotných aktiv: právní aktiva, jako obchodní tajemství (např. seznam zákazníků), autorská ochrana, patenty, obchodní značky, soutěživá aktiva, jako znalosti, know-how, spolupráce s partnery, vliv na trhu apod. Hrozbu (threat) definuje norma ISO jako: Potencionální příčina nechtěného incidentu, který může vést k poškozeni systému nebo organizace. Zranitelnost (vulnerability) definuje norma ISO jako: Slabina aktiva nebo kontrolního zajištění, která může být zneužita hrozbou.

30 IDENTIFIKACE RIZIKA nebezpečí obecná hrozba dopad rizika pravděpodobnost riziko rizikový faktor specifická zranitelnost

31 ISACA a rizika Riziko je podle ISACA vysvětlitelné a popsatelné v kontextu rizikového scénáře. Rizikovým scénářem (pro oblast IT) je podle ISACA: IT rizikovým scénářem je popis události spojené s IT, která může vést k dopadu do podnikání, pokud a zda-li může nastat. Rizikový scénář vzniká podle ISACA spolupůsobením více komponent.

32 Rizikový scénář vzniká podle ISACA spolupůsobením více komponent a) Aktér generuje hrozbu (ne všechny hrozby vyžadují aktéry např. přírodní hrozby) b) Typ hrozby povaha hrozby (zlý úmysl, náhoda, nebo selhání) Cokoliv (např. objekt, látka, člověk), co je schopno působení vůči aktivu způsobem vedoucím k jeho poškozeni. c) Událost Něco co se stane mna specifickém místě a/nebo čase. (přerušení systému/projetu, krádež/zničení něčeho) d) Aktivum/zdroj Aktivum je jakýkoliv objekt s hodnotou pro organizaci, který může být ovlivněn událostí, a vede k business dopadu. Zdroj je jakákoliv věc pomáhající dosáhnout cíl. (mohou být identické aktivum=zdroj) e) Čas výskyt události a její trvání

33 Rizikový scénář přístup odvození: Shora-dolů zahájení identifikace rizikových scénářů od všeobecných business cilů organizace a analýza nejdůležitějších a nejpravděpodobnějších rizikových scénářů s dopadem na business cíle. Zdola-nahoru zahájení identifikace rizikových scénářů analýzou seznamu generických scénářů vzniklých ze zkušeností, které se při identifikaci konkretizují a přizpůsobují na místní specifické podmínky odpovídající dané situaci v organizaci.

34 ISACA další pojmy Rizikový faktor (risk factor) podmínka ovlivňující frekvenci a/nebo magnitudo (stupeň rizika) a, v konečnem důsledku, business dopad události/scénáře Příležitost (opportunity) metodika řízeni rizik podle ISACA ukazuje na obrácenou stranu rizika příležitost, která generuje pozitivní dopad (měl byt rovněž zahrnut do rizikových scénářů). Je to možnost, že se vyskytne událost, která pozitivně ovlivní dosažení cílů.

35 ISACA IDENTIFIKACE RIZIKA nebezpečí obecná hrozba dopad pravděpodobnost událost rizika rizikové faktory specifická zranitelnost

36 AGREGACE RIZIK Úkolem agregace rizik je společné posouzení rizik dříve odděleně posuzovaných, např. posouzení rizik ziskaných z jednotlivých oddělení společnosti na úrovni celé firmy nebo posouzení rizik z dílčích projektů na úrovni programu složeného z těchto projektů. Agregace rizik vyžaduje: a) aplikování stejné metody pro řízení rizik na všech úrovních identifikace rizik, což umožní jejich hodnocení podle stejných zásad a principů, b) kvantitativní analýzu rizik, která umožní rizika převést do společného rizikového profilu, vzájemně je posuzovat resp. spojovat.

37 AGREGACE NEZÁVISLÝCH RIZIK

38 AGREGACE SDÍLENÝCH RIZIK

39 Cesta k agregaci rizik by měla být vedena dvojím způsobem: Agregace spolupůsobících rizikových faktorů. Jednotlivé rizikové faktory (samy o sobě nemají velký význam z hlediska zranitelnosti projektu) se spojují do komplexnějších shluků vytvářejících zranitelnosti, které projektu způsobují vážné slabiny využitelné hrozbami. Agregace sdílených či propojených rizikových událostí. Při teto agregaci se propojují rizika přes vyhledání sdílených nebo propojených událostí v rizikových scénářích. Spojení událostí ukazuje na ta rizika, která je nezbytné z důvodu nepodcenění jejich spolupůsobení agregovat co nejpřesněji do sdílené podoby, která by při vzniku sdílené události logicky také musela nastat.

40 RIZIKOVÉ PORTFOLIO RIZIKOVÝ PROFIL Definice: Rizikový profil je popisem celkových (identifikovaných) rizik, kterým je organizace vystavena. Jde o rychlý popis aktuálního rizikového stavu. Obsah: 1. Agregovaná rizika současného stavu 2. Zranitelnosti a klíčové rizikové faktory, které je vytvářejí 3. Porovnaní současného stavu, minulých agregovaných rizik (rizikových map) a projekce rizik v budoucnosti 4. Klíčové rizikové indikátory, jako metriky pro měřeni kořenových příčin rizik a usuzování na průběh působících rizik a opatření proti rizikům 5. Případná zjištění z nezávislého hodnocení rizik.

41 Výstupní dokumenty plán řízení rizik Risk Management Plan ; registr rizik Risk Register ; plán protirizikových opatření Risk Response Plan.

42 Sledování rizik v projektu Možné události, pro které sledujeme rizika: změna podmínek ovlivňující hodnotu pravděpodobnosti nebo hodnotu škody u rizika (přepočítat aktuální hodnotu rizika, doplnit opatření); vznik nové významné hrozba (kvantifikace, opatření); hrozba pomine (vyřazení ze sledování); opatření ztratilo svojí účinnost (nahradit novým, modifikovat); rozpoznání potřeby změny scénáře, což vyvolá změnu pravděpodobnosti nebo dopadu (nová hodnota rizika); nastala situace pro aktivaci připraveného opatření (pojistná událost, čerpání rezervy).

43 2. ŘÍZENÍ ZMĚN V PROJEKTU

44 ŘÍZENÍ ZMĚN V PROJEKTU Změna (Change) je odchylka implementovaná do směrného plánu projektu. Změny jsou vzhledem k neočekávaným událostem v projektu nevyhnutelné a vyplývají taktéž z nejistoty projektu. Změnové řízení v projektu (Project Change Management) proces plánování změny od stávajícího k požadovanému budoucímu stavu, který má zajistit, aby tento přechod byl co možná nejhladší a nejefektivnější.

45 K tomu, abychom mohli řídit změny, potřebujeme: nápad, kterým reagujeme na potřebu nebo požadavek změny; návrh realizace nápadu, který je rozpracován do variant realizace s vydefinovanými dopady na projekt a plánu realizace změny (včetně úpravy plánu projektu); rozhodnutí realizovat změnu (schválení varianty realizace); implementaci varianty realizace změny, která např. vyústí ve změnu v organizační struktuře, technologickém postupu atd. zdroje informační, finanční, materiálové a lidské, které pomáhají navrhnout a prakticky realizovat změnu (jsou pro řízení změny potřeba nebo se jich změna bezprostředně týká).

46 Fáze řízení změn: ŘÍZENÍ ZMĚN (Change Management) fáze 1 identifikace změny; fáze 2 implementace schválené změny; fáze 3 ukončení.

47 Fáze 1 identifikace změny: podnět na změnu nebo potřeba změny požadavek zákazníka, nabití platnosti normy, zákonu, směrnice atd.; zpracování a předložení požadavku na změnu odpověď na otázky CO, JAKÁ kritéria a případně i PROČ? ; analýza změny zpracování variant a výběr optimální varianty; schválení nebo neschválení změny.

48 Fáze 2 implementace schválené změny: zavedení změny; sledování změny. Fáze 3 ukončení: vyhodnocení změny; uzavření.

49 Závěr

50 Zadání úkolů na cvičení: 1. Prostudovat přednášku 2. Prostudovat DOLEŽAL, J., MÁCHAL, P., LACKO, B. a kolektiv. Projektový management podle IMPA. 2. vyd. Praha: Grada publishing, a.s., s , ISBN

Řízení rizik a změn v organizaci (projektu)

Řízení rizik a změn v organizaci (projektu) Management Řízení rizik a změn v organizaci (projektu) Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Osnova: Úvod 1. Řízení rizik v organizaci (projektu) 2. Řízení změn v projektu Závěr LITERATURA PITAŠ, Jaromír. Přístupy

Více

Management. Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci

Management. Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci Management Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody

Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Management Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ Jan Havlík, AIT s.r.o., jhavlik@ait.cz, www.ait.cz AIT, 2002 1 Obsah 1. Příležitosti, rizika, projekty 2. Management rizik v procesech managementu projektu

Více

V Brně dne 10. a

V Brně dne 10. a Analýza rizik V Brně dne 10. a 17.10.2013 Ohodnocení aktiv 1. identifikace aktiv včetně jeho vlastníka 2. nástroje k ohodnocení aktiv SW prostředky k hodnocení aktiv (např. CRAMM metodika CCTA Risk Analysis

Více

V Brně dne a

V Brně dne a Aktiva v ISMS V Brně dne 26.09. a 3.10.2013 Pojmy ISMS - (Information Security Managemet System) - systém řízení bezpečnosti č informací Aktivum - (Asset) - cokoli v organizaci, co má nějakou cenu (hmotná

Více

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS Roman Danel VŠB TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení Literatura Staníček, Z, - Hajkr, J.: Řízení projektů zavádění IS do organizací.

Více

Projektová rizika. Jiří Skalický. ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická

Projektová rizika. Jiří Skalický. ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Projektová rizika. Jiří Skalický ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická skalicky@kpm.zcu.cz Úvod (objasnění některých pojmů) Událost jev/proces, u kterého nás zajímá výsledek a příčiny Události na časové ose:

Více

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany OBSAH Pojmy používané v procesu řízení rizik v MO Systém řízení rizik Proces řízení rizik Dokumenty systému řízení rizik Pojmy používané v procesu řízení rizik

Více

Projektové řízení I. doc. Ing. Jaroslav Jánský, CSc.

Projektové řízení I. doc. Ing. Jaroslav Jánský, CSc. Projektové řízení I. doc. Ing. Jaroslav Jánský, CSc. Doporučená literatura SVOZILOVÁ, A. Projektový management. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 353 s. ISBN 80-247-1501-5, ROSENAU, M. D. Řízení projektů. 3.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5. přednáška Analýzy rizik Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Analýza

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.040 Červenec 2013 Informační technologie Bezpečnostní techniky Řízení rizik bezpečnosti informací ČSN ISO/IEC 27005 36 9790 Information technology Security techniques Information

Více

Doporučená praxe Společnosti pro projektové řízení

Doporučená praxe Společnosti pro projektové řízení Doporučená praxe Společnosti pro projektové řízení oblast Řízení rizik Verze 1.00 Duben 2013 1/31 Obsah 1 Termíny a definice... 6 2 Jak chápat riziko a proč řídit rizika... 8 3 Řízení rizik principy a

Více

Management. Plánování a monitorování projektu

Management. Plánování a monitorování projektu Management Plánování a monitorování projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Management. Plánování a monitorování projektu

Management. Plánování a monitorování projektu Management Plánování a monitorování projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

kapitola 2 předprojektová fáze 31

kapitola 2 předprojektová fáze 31 OBSAH 6 projektové řízení Předmluva 3 Kapitola 1 Základní pojmy a východiska 13 1.1 Úvod do řízení projektů 14 1.1.1 Co je to projektové řízení 14 1.2 Základní pojmy projektového řízení 17 1.2.1 Projekt

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 10. PLÁN RIZIK, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE, VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A NÁKUPY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Všeobecná ženijní podpora T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Ing. David Řehák, Ph.D. Katalog rizik: softwarový nástroj pro podporu řízení rizik v rezortu obrany

Ing. David Řehák, Ph.D. Katalog rizik: softwarový nástroj pro podporu řízení rizik v rezortu obrany Ing. David Řehák, Ph.D. Katalog rizik: softwarový nástroj pro podporu řízení rizik v rezortu obrany Řízení rizik, zvládání rizik, ovlivňování rizik či minimalizace rizik a další podobné pojmy jsou v současné

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Plán a odhady projeku Ing. Ondřej Macek 2013/14 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Příprava plánu projektu 3 Motivace k plánování Průběh projektu Bolest Dobré plánování Špatné

Více

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5 Obsah 1. ÚVOD 1 1.1 ÚVOD 1 1.2 PROČ JE ŘÍZENÍ RIZIK DŮLEŽITÉ 1 1.3 OBECNÁ DEFINICE ŘÍZENÍ RIZIK 2 1.4 PŮVOD VZNIKU A STRUKTURA 3 1.5 ZÁMĚR 3 1.6 ROZSAH KNIHY 4 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY

Více

Úvod do projektového řízení

Úvod do projektového řízení Projektové řízení (BI-PRR) Úvod do projektového řízení Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení

Více

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Řízení rizik Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Procesní řízení a řízení rizik V kontextu současných změn je třeba vnímat řízení jakékoli organizace jako jednoduchý,

Více

ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ

ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ Jaromír PITAŠ 1, Hubert ŠTOFKO 2 ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ Abstract: The article deal with the definition is a stakeholder and stakeholder management.

Více

PROJEKTOVÁ RIZIKA A JAK NA NĚ REAGOVAT. Jiří Skalický ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Katedra podnikového managementu

PROJEKTOVÁ RIZIKA A JAK NA NĚ REAGOVAT. Jiří Skalický ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Katedra podnikového managementu PROJEKTOVÁ RIZIKA A JAK NA NĚ REAGOVAT Jiří Skalický (skalicky@kpm.zcu.cz) ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Katedra podnikového managementu Cíl semináře: Seznámit posluchače s metodikou řízení projektových

Více

Standardy projektového řízení

Standardy projektového řízení Standardy projektového řízení Project Management Body of Knowledge Aktuálně pátá verze Zaštítěn Project Management Institute (PMI) V ČR Česká komora PMI Partner Studentského klub projektového řízení Rozšířen

Více

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Řízení rizik Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Procesní řízení a řízení rizik V kontextu současných změn je třeba vnímat řízení jakékoli organizace jako jednoduchý,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Pomocné materiály k Řízení rizik

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Pomocné materiály k Řízení rizik Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Pomocné materiály k Řízení rizik Doporučená literatura: BLAHA, Z.: Řízení rizika a finanční inženýrství. Praha: Management Press, 2004, ISBN 80-7261-113-5 ČERMÁK,

Více

3.3 Riziko a nejistota

3.3 Riziko a nejistota 3.3 Riziko a nejistota Kalkulace nákladů životního cyklu se zabývá budoucností a ta je neznámá. Je třeba předpovědět na dlouhou dobu mnoho faktorů životní cykly, budoucí provozní náklady a náklady na údržbu,

Více

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ,

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, 2015 1 5/ Řízení rizika na úrovni projektu, podniku a v rámci corporate governance. BIVŠ, 2015 2 Definice projektu říká, že se jedná o činnost, která

Více

MANAGEMENT Systém managementu kvality

MANAGEMENT Systém managementu kvality MANAGEMENT Systém managementu kvality doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

PROJEKTOVÁNÍ. jak úspěšně vytvořit, realizovat a vyhodnotit projekt. Michal Veselý, Partnerství, o.p.s. michal.vesely@nap.cz

PROJEKTOVÁNÍ. jak úspěšně vytvořit, realizovat a vyhodnotit projekt. Michal Veselý, Partnerství, o.p.s. michal.vesely@nap.cz PROJEKTOVÁNÍ jak úspěšně vytvořit, realizovat a vyhodnotit projekt Michal Veselý, Partnerství, o.p.s. michal.vesely@nap.cz Co je to projekt?? Výuka přírodopisu? Specializační studium 250? Porod? Výměna

Více

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP Co je riziko? Hrozba, že při zajišťování činností nastane určitá událost, jednání nebo stav s následnými nežádoucími dopady na plnění stanovených povinností, úkolů a schválených záměrů a cílů SPÚ. Je definováno

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.040 Červenec 2009 Informační technologie Bezpečnostní techniky Řízení rizik bezpečnosti informací ČSN ISO/IEC 27005 36 9790 Information technology Security techniques Information

Více

srpen 2008 Ing. Jan Káda

srpen 2008 Ing. Jan Káda nauka o srpen 2008 Ing. Jan Káda ČSN ISO/IEC 27001:2006 (1) aktivum cokoliv, co má pro organizaci hodnotu důvěrnost zajištění, že informace jsou přístupné pouze těm, kteří jsou k přístupu oprávněni integrita

Více

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 CobiT Control Objectives for Information and related Technology Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 Agenda Základy CobiT Pojem CobiT Domény CobiT Hodnocení a metriky dle CobiT IT Governance Řízení

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Doc. Ing. Michal Korecký, Ph.D. Ing. Václav Trkovský, CSc. Management rizik projektů se zaměřením na projekty v průmyslových podnicích Vydala Grada

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Řízení rizik pro jakost (Quality Risc Management - QRM) Doc.

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Seznam zkratek PRVNÍ ČÁST. Lidské dovednosti a technické nástroje 1 Úvod k první části 3

Seznam zkratek PRVNÍ ČÁST. Lidské dovednosti a technické nástroje 1 Úvod k první části 3 Seznam zkratek xi PRVNÍ ČÁST Lidské dovednosti a technické nástroje 1 Úvod k první části 3 Co je to projektové řízení? 3 Proč projektové řízení? 4 Požadavky na technické dovednosti 4 Požadavky na umění

Více

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Management Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a

Více

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko Sylabus modulu G: Řízení kvality, kontroling, rizika Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko 6. 12. 2010 Cílem dokumentu je seznámit účastníky

Více

AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne

AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne AKCE: Přednáška Bezpečnost bioplynových stanic Ing. LubošKotek, Ph.D. dne 23. 3. 2015 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Osnova

Více

Řízení projektového cyklu. představení oboru

Řízení projektového cyklu. představení oboru ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Řízení projektového cyklu (PCM - project cycle management) představení oboru Co je projekt? 2 Projekt Co je možno vlastně

Více

Teorie síťových modelů a síťové plánování

Teorie síťových modelů a síťové plánování KSI PEF ČZU Teorie síťových modelů a síťové plánování Část přednášky doc. Jaroslava Švasty z předmětu systémové analýzy a modelování. Zápis obsahuje základní vymezení projektu, časového plánování a popis

Více

ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ. Dům techniky České Budějovice 18.11.2014

ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ. Dům techniky České Budějovice 18.11.2014 ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ 1 Přednášející: Ing. Jiří Moučka JM Systémy Chrudim, ČSJ-RCQ Pardubice, mobil: +420 602 413 486, moucka@jmsystemy.cz Dům techniky České Budějovice 18.11.2014

Více

P R O P R O G R A M O V É O B D O B Í

P R O P R O G R A M O V É O B D O B Í S T R A T E G I E K O M U N I T N Ě V E D E N É H O M Í S T N Í H O R O Z V O J E M A S Z N O J E M S K É V I N A Ř S T V Í, Z. S. P R O P R O G R A M O V É O B D O B Í 2 0 1 4 2020 PŘÍLOHA: ANALÝZA RIZIK

Více

Management. Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody

Management. Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Management Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROZHODOVÁNÍ II_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu METODY A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Tvoří jádro projektového managementu.

Více

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody SWOT ANALÝZA 1 SWOT analýza - obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečné tipy a příklady z praxe 2 SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE A PRINCIP METODY 3 1 SWOT

Více

Co je to COBIT? metodika

Co je to COBIT? metodika COBIT Houška, Kunc Co je to COBIT? COBIT (Control OBjectives for Information and related Technology) soubor těch nejlepších praktik pro řízení informatiky (IT Governance) metodika určena především pro

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých PROJEKTŮ Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu Management projektu III. Fakulta sportovních studií 2016 5. přednáška do předmětu Projektový management ve sportu doc. Ing. Petr Pirožek,Ph.D. Ekonomicko-správní fakulta Lipova 41a 602 00 Brno Email: pirozek@econ.muni.cz

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 4 4-1

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 4 4-1 RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI ML 4-1 CÍL TÉMATICKÉHO CELKU Název tematického celku: Nástroje pro měření, analýzu a zlepšování systému jakosti v podniku Hlavním cílem tematického celku je nastínit význam interních

Více

Představení projektu Metodika

Představení projektu Metodika Představení projektu Metodika přípravy veřejných strategií Strategické plánování a řízení v obcích metody, zkušenosti, spolupráce Tematická sekce Národní sítě Zdravých měst Praha, 10. května 2012 Obsah

Více

Strategický plán Jaroslav Jindra. Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN. pro: období: od: do:

Strategický plán Jaroslav Jindra. Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN. pro: období: od: do: Strategický plán - 1 - Jaroslav Jindra Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN pro: období: od: do: datum: zpracoval: Strategický plán - 2 - Jaroslav Jindra STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ POSLÁNÍ

Více

Projektové řízení základní pojmy. Michal Beránek 17.1.2015

Projektové řízení základní pojmy. Michal Beránek 17.1.2015 Projektové řízení základní pojmy Michal Beránek 17.1.2015 Obsah Základní pojmy, definice Řízení projektu Souvislost strategie a projektu Životní cykly projektu Procesy řízení projektu Důležité techniky

Více

Problematika spolehlivosti lidského činitele

Problematika spolehlivosti lidského činitele Problematika spolehlivosti lidského činitele Úvod Každá nehoda vzniká tehdy, když nastane situace, že požadavky na řešení úkolu jsou vyšší než je aktuální výkonnostní kapacity člověka (ať již mentální,

Více

PŘÍLOHA 4 ANALÝZA RIZIK STRATEGIE CLLD

PŘÍLOHA 4 ANALÝZA RIZIK STRATEGIE CLLD PŘÍLOHA 4 ANALÝZA RIZIK STRATEGIE CLLD Analýza rizik je přehledem událostí, které mohou nastat a které mohou negativně ovlivnit strategii CLLD místní akční skupiny Živé pomezí Krumlovsko Jevišovicko. Analyzuje

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 SOUBOR POSTUPŮ PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTI INFORMACÍ POLITIKA A ORGANIZACE BEZPEČNOSTI INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky

Více

Implementace systému ISMS

Implementace systému ISMS Implementace systému ISMS Krok 1 Stanovení rozsahu a hranic ISMS Rozsah ISMS Krok 2 Definice politiky ISMS Politika ISMS Krok 3 Definice přístupu k hodnocení rizik Dokumentovaný přístup k hodnocení rizik

Více

TEMATICKÉ OBLASTI KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2016

TEMATICKÉ OBLASTI KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2016 TEMATICKÉ OBLASTI KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2016 u navazujícího magisterského studijního programu a oboru Technické znalectví a expertní inženýrství na ICV MENDELU Povinné předměty: Technické znalectví

Více

Řízení podniku a prvky strategického plánování

Řízení podniku a prvky strategického plánování 6.2.2009 Řízení podniku a prvky strategického plánování Semestrální práce z předmětu KMA/MAB Vypracoval: Tomáš Pavlík Studijní č.: Obor: E-mail: A05205 GEMB - Geomatika pavlikt@students.zcu.cz 1 Úvod Podnikové

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Bakalářská práce. Řízení rizik projektu přesunu sběrného dvora

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Bakalářská práce. Řízení rizik projektu přesunu sběrného dvora ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Bakalářská práce Řízení rizik projektu přesunu sběrného dvora Risk management of the scrap yard dislocation Jana Široká Plzeň 2014 Prohlašuji, že jsem

Více

OCTAVE ÚVOD DO METODIKY OCTAVE

OCTAVE ÚVOD DO METODIKY OCTAVE OCTAVE ÚVOD DO METODIKY OCTAVE Velká závislost organizací na informačních systémech s sebou přináší také nemalé požadavky na zabezpečení zpracovávaných a uložených informací. Důvěrnost, dostupnost a integrita

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017 Okruh I: Řízení podniku a projektů: strategický management, inovační management a manažerské rozhodování 1. Základní struktura strategického managementu a popis jednotlivých fází, zhodnocení výstupů a

Více

PROJEKT, IMPLEMENTACE IS, METODOLOGIE

PROJEKT, IMPLEMENTACE IS, METODOLOGIE Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti PROJEKT, IMPLEMENTACE IS, METODOLOGIE Přednáška č. 2 Ing. Pavel Náplava naplava@fel.cvut.cz Katedra softwarového inženýrství, ČVUT FIT,

Více

Řízení projektů v praxi

Řízení projektů v praxi Řízení projektů v praxi Ing.Josef Hajkr, Ph.D.,MBA (IPMA CPM) haj@shine.cz 25.3.2008 (c) SHINE Consulting s.r.o. www.shine.cz 1 Bylo nebylo... Byl jednou jeden podnik a v něm čtyři zaměstnanci, kteří se

Více

Životní cyklus rizik - identifikace.

Životní cyklus rizik - identifikace. Životní cyklus rizik - identifikace. Ing. Zdeněk Blažek, CSc. CISM. COMMERZBANK AG Jh. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologiíí České vysoké učení technické v Praze Zdeněk Blažek,

Více

ZÁKLADNÍ TYPY ROZHODOVACÍH PROBLÉMŮ

ZÁKLADNÍ TYPY ROZHODOVACÍH PROBLÉMŮ ZÁKLADNÍ TYPY ROZHODOVACÍH PROBLÉMŮ ZPRACOVALA ING. RENATA SKÝPALOVÁ CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OSNOVA HODINY Dobře a špatně strukturované problémy Rozhodovací procesy za jistoty, rizika a nejistoty Přehled

Více

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001 ČSN ISO/IEC 27001 Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky Představení normy ISO/IEC 27001 a norem souvisejících - Současný stav ISO/IEC 27001:2005

Více

Projektový management a fundraising

Projektový management a fundraising Projektový management a fundraising Modul 2 Rozšiřující studijní materiál Řízení rizik Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci

Více

Projektový management

Projektový management Projektový management 2009 Ludmila Fridrichová Použité zdroje 1. Svozilová, A.: Projektový management. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. ISBN-80-247-1501-5 2. Němec, V.: Projektový management. Praha:

Více

Standardy projektového řízení a certifikace

Standardy projektového řízení a certifikace Projektové řízení (BI-PRR) Standardy projektového řízení a certifikace Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011

Více

Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5. Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11

Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5. Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11 OBSAH ÚVOD 1 ODDÍL A INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 3 Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5 Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11 2.1 Základní pojmy z logiky vztažené k internímu auditu 12 2.2 Postup

Více

Projektové řízení (Projektový cyklus)

Projektové řízení (Projektový cyklus) Projektové řízení (Projektový cyklus) Vzdělávací program v rámci projektu Rekonstrukce učitelů - posílení profesní a kompetenční připravenosti učitelů (CZ.1.07/1.3.10/02.0052) 1 Projektový cyklus Metodické

Více

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Řízení projektového cyklu (PCM - project cycle management) Fáze projektového cyklu Řízení projektového cyklu Projektový

Více

Projektové prostředí a přístup dle Logického rámce

Projektové prostředí a přístup dle Logického rámce Projektové prostředí a přístup dle Logického rámce Co je Logická rámcová matice? - definice dle NCB v.3.2 Dokument ve formě tabulky 4x4, který popisuje strategii. Obsahuje popis vlastního v souvislosti

Více

D1 Trvalá organizace

D1 Trvalá organizace Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! D Útvarové a procesní řízení D1 Trvalá organizace Toto téma obsahuje informace o trvalé organizaci, jejích základních principech a prostředí.

Více

OVLÁDÁNÍ RIZIKA ANALÝZA A MANAGEMENT

OVLÁDÁNÍ RIZIKA ANALÝZA A MANAGEMENT TICHÝ Milík OVLÁDÁNÍ RIZIKA ANALÝZA A MANAGEMENT Obsah Předmluva... V Značky a symboly... VII Přehled nejpoužívanějších zkratek... IX Názvosloví... XI Rizikologie... XV Základní pojmy... 1 1. Rizikologické

Více

Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009

Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009 Řízení rizik v SŽDC, s.o. a posuzování bezpečnosti podle NK ES č. 352/2009 Ing. Miroslav Šídlo, Ing. Josef Černý Ing. Vladimír Novák, Praha 4.11.2014 část I. Proces řízení rizik, nejpoužívanější metody,

Více

Krizový management projektů

Krizový management projektů nezávislá podpora a poradenství s vazbou na ICT strategie informatika projekty procesy Nadpis Krizový management presentace projektů Petr Hujňák CSPM, CRISC, CGEIT petr.hujnak@perpartes.cz www.linkedin.com/in/petrhujnak

Více

Řízení rizik. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Řízení rizik. RNDr. Igor Čermák, CSc. Řízení rizik RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost, MI-IBE, zimní semestr 2011/2012,

Více

Aktuár a řízení rizik

Aktuár a řízení rizik Aktuár a řízení rizik První jarní aktuárské setkání České společnosti aktuárů 31. květen 2013 Obsah Úkoly pro aktuáry Aktuáři jako zdroj rizika Řízení rizik tři linie obrany Aktuárské úkoly a tři linie

Více

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5 ISO 9000:2005 definuje třídu jako 1) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkem na kvalitu produktů, procesů nebo systémů, které mají stejné funkční použití 2) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkům

Více

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Modelování procesů Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Procesní model organizace a hierarchická struktura procesů Identifikace oblastí a skupin procesů Identifikace procesů a popis jejich kontextu

Více

Rozhodovací procesy 3

Rozhodovací procesy 3 Rozhodovací procesy 3 Informace a riziko Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 III rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování Rozhodování

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc. Fyzická bezpečnost, organizační opatření RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více